Evden çalışmanın en iyi yanı nedir biliyor musunuz? Hani Pazar akşamları yemekten sonra bir ağırlık çöker üstünüze. Ertesi gün iş günüdür. Gerekli gereksiz e-postalarla dolu bir başlangıç aklınıza düştü mü bir telaş sarar. Hele hele haftasonunun hakkını verecek kadar gezip tozamamışsanız, veya dinlenememişseniz, Pazar akşamlarının son saatlerine daha bir sıkı sarılırsınız. Bir türlü bitiremediğiniz kitabı alıp bir köşeye mi kıvrılsanız, yoksa seyretmeye vakit bulamadığınız filmi koyup mısır mı patlatsanız… Nasıl değere biner yatmadan önceki o birkaç saat.
Evden çalışmanın en iyi yanı, tam da böyle düşünüp karamsarlığa gömülmüşken aslında yarın işe gitmeyeceğinizi fark etmektir. Hani bazen kabus görürken uyanırsınız da rüya olduğunu anlayınca tarif edilemez bir rahatlık hissedersiniz ya; işte öyle bir şey.
Peki, evden çalışmanın bir başka iyi yanı nedir biliyor musunuz? Pazartesi Sabahı Sendromu Keki‘nin yerini Pazartesi Sabahı Keyif Kahvaltısı’na bırakmasıdır. Vişneli kek yazısından hatırlarsınız, eskiden Pazartesi sabahları yaşadığım yıkıntıyı hafifletmek için uydurduğum bir gelenekti. Pazar akşamları bir kek yapar, bütün hafta birer dilim işe götürürdüm. Artık, sabahları alelacele yüzümü yıkayıp iki karış suratla kahve makinesinin önünde damlaları saymak tarihe karıştığı için, vakit alabilecek bir kahvaltı hazırlamaya da, adım adım fotoğraflarını çekmeye de yeterli zamanım ve enerjim var.
Gelelim bu Pazartesi sabahının keyif kahvaltısı tarifine. Domates, çeçil peyniri, siyah zeytin ezmesi ve yumurtalı galette. Galette, bildiğiniz tartın kalıba döşemekle uğraşmadan, açılıp elle katlanmışına verilen şık bir isim sadece. Yukarıdaki gibi açıp kenarlarını içe doğru katlıyorsunuz, tarife göre belki önceden boş olarak biraz pişiriyor ya da malzemeler üstüne konduktan sonra fırına veriyorsunuz. Bu tarifte pişmesi kısa süren yumurta ve 45 dakikanın sonunda tanınmayacak hale gelebilecek minik domatesler olduğu için önce çatalla yer yer deldiğim (çok kabarmasın diye üzerine ağırlık koymaya gerek kalmıyor) hamuru fırına verip 20 dakika pişirdim, ardından çıkartıp üzerine malzemeleri döşedim ve 25 dakika daha pişirdim.
Alttaki hamur malzemeleriyle iki adet galette hamuru elde edeceksiniz. Dilerseniz malzemelerin yarısıyla bir adet de hazırlayabilirsiniz, ama madem bu kadar uğraşıyoruz, bir tane de ekstradan hazırlayıp buzlukta gelecek hafta için saklamak akıllıca olur diye düşünüyorum. Hamurun içindeki tereyağının tekrar katılaşması ve unun suyu tamamen emebilmesi için zamana ihtiyaç var. Bu sebepten dolayı, hamuru bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında dinlenmeye bırakmak zamandan kazandıracaktır. Böylelikle, sabah kalktıktan bir saat sonra servis edebilmeniz de mümkün olacaktır.
En alta çeçil peyniri. Yoksa beyaz peynir de olur.
Daha sonra domatesler. Ve ardından yumurtalar.
Yumurtaları üzerine koymadan önce beyaz ve sarılarını ayırıyorum. Böylelikle yumurtanın sarısı beyazından tamamen ayrılıyor, ve piştikten sonra da üzerinde beyaz bir örtü kalmıyor.
Ve tabii son olarak, aralara siyah zeytin ezmesi. Mutlaka Şansım Paşa siyah zeytin ezmesi.
Afiyet olsun.
DOMATES, PEYNİR, SİYAH ZEYTİN VE YUMURTALI TART TARİFİ
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Tarifi uygulamadan önce geçmişte yayınladığım “Tart Hamuru Hakkında” yazısını da okumanızı öneririm. Tart hamuru hakkındaki püf noktalarını paylaştığım bu yazının daha başarılı tart hamurları hazırlamak için yardımcı olacağını umuyorum.
Hamur Malzemeleri
2 adet 20*30 cm büyüklüğünde galette için (dilerseniz malzemelerin yarısıyla 1 adet galette hamuru da hazırlayabilirsiniz)
- 2.5 su bardağı (350 gram) un
- 3 çay kaşığı şeker
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 225 gram tereyağı, soğuk
- 7 çorba kaşığı (yarım su bardağından biraz daha az) buz gibi soğuk su
- 1 adet yumurta, çırpılmış (kenarlarına sürmek için)
Dolgu Malzemeleri
1 adet 20*30 cm büyüklüğünde galette için
- 10 adet cherry domates
- 90 gram Çeçil peyniri (veya beyaz peynir)
- 2 çorba kaşığı siyah zeytin ezmesi
- 3 adet yumurta
- Tuz ve karabiber
Yapılışı
- Tereyağını kesme şeker büyüklüğünde parçalara kesip soğumak üzere buzluğa koyun ve en az 20 dakika bekletin.
- Büyük boy bir karıştırma kabında un, şeker ve tuzu harmanlayın.
- Bu aşamada, hamuru isterseniz bir mutfak robotu yardımıyla, isterseniz de hiçbir alet kullanmadan ellerinizle hazırlayabilirsiniz. Ellerinizle hazırlamak isterseniz; donmuş tereyağını unun durduğu kaba ekleyip tereyağı parçaları nohut büyüklüğüne gelene kadar parmaklarınızın ucuyla (ya da elleriniz çok sıcaksa hamur bıçağı veya iki adet çatal yardımıyla) una yedirin. Ardından buz gibi soğuk suyu hamurun üzerine eşit bir şekilde serpip hamuru harmanlayarak zar zor bir araya gelen bir hamur elde edin. Hamuru mutfak robotunda hazırlamak isterseniz, metal bıçak takılı geniş bir mutfak robotunun haznesine unu, şekeri ve tuzu koyup karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağını ekleyip nohut büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar aralıklarla karıştırın. Ardından soğuk suyu yavaş yavaş damlatarak karıştırmaya devam edin. İki parmağınızın arasında sıktığınız ufak bir hamur parçası dağılmadan kalıyorsa hamurunuz hazır demektir.
- Hamuru çok fazla yoğurmadan bir top haline getirin, iki eşit parçaya bölün ve her ikisini de streç filme sarıp en az 3 saat, tercihen ertesi güne kadar (ve en fazla iki gün), buzdolabında bekletin. Bu süre ısınan tereyağının tekrar donması ve suyun un tarafından tamamen emilmesi için gereklidir. Dilerseniz hamurlardan birini sonradan kullanmak üzere hava almayacak şekilde paketleyip buzluğa kaldırabilirsiniz. Bir ay boyunca tazeliğini koruyacaktır. Donmuş hamuru kullanmak için bir gece önceden buzdolabına alıp açılmasını beklemeniz gerekir.
- Ertesi gün hamuru buzdolabından çıkartıp iki adet parşömen kağıdının arasında oklava yardımıyla 20*30 cm ebadında açın. Kenarlarından birer santim içeri kıvırın, hamurun iç kısımlarını bir çatal yardımıyla yer yer delin ve fırın tepsisine aktarıp buzlukta en az 30 dakika soğumaya bırakın.
- O esnada fırını 180 derecede ısıtmaya başlayın. Hamuru fırına vermeden hemen önce kıvırdığınız kenarlarına bir fırça yardımıyla çırpılmış yumurtadan sürün. Hamuru boş haliyle 180 derecede 20 dakika boyunca pişirin.
- Hamur pişerken üzerinin malzemelerini hazırlayın. Domatesleri ikiye kesin, yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırıp ayrı kaplara alın.
- 20 dakikanın sonunda fırından çıkmış hamurun üzerine önce peyniri yayın, domatesleri serpiştirin, yan yana yumurtanın beyazını üç eşit parçaya bölerek dökün, üzerlerine sarıları kırmamaya özen göstererek koyun, aralara zeytin ezmesi sıkın ve tuz ve karabiberini döküp fırın ısısını 160 dereceye düşürün ve fırına verin.
- Yumurtaların beyazları tamamen pişip sarıları da kayısı kıvamına gelene kadar, yaklaşık 25 dakika boyunca pişirin.
- Fırından çıkarttıktan hemen sonra servis yapın.
SelinBahar
Selam,
Sabahtan beri işe bir türlü kendimi veremiyorum tariflerde kalıyor aklım 🙂
İnanılmaz bir tarif bu,en kısa sürede deneyeceğim.
Çok teşekkürler 🙂
Bihter
ayy bayılırım kahvaltıya hele yanında böyle lezzetli alternatifler olursa değme keyfime 🙂
haftasonu arkadaşlarımı kahvaltıya cağırıp yapacağım bunu bayıla bayıla yiyeceğiz.
ellerine sağlık….
güler
çok kötüsünüz ama yahu, resmen nispet yapıyosunuz! ben bu sabah kahvaltı olarak sadece 2 grissini yiyebildim ve şuan sabahkinden daha mutsuzum…
Zehra
Cenk merhaba,
Yazılarını uzun zamandır takip ettiğim halde ilk kez yorum yazma fırsatı buluyorum. Tarifin ve pazartesi keyfin çok hoşuma gitti, ellerine sağlık. Ben de bir senedir, işimden istifa ettiğimden beri, o alçak pazartesi sendromundan kurtuldum ve yazını okuyunca mutluluğuna ortak oldum 🙂
Daha önce marketlerde rastlamadığım ya da satılsa bile benim bilmediğim bir marka olduğu için sormak istedim. Zeytin ezmesi olarak kullandığın markayı nereden bulabilirim acaba?
Yazılarını ve tariflerini beğenerek takip ediyorum, başarılarının devamını dilerim.
Cenk
SelinBahar, Bihter – Şimdiden afiyet olsun.
güler – Haklısın ama burası da bir yemek blogu 🙂 Aç karnına girmeniz tavsiye edilmez.
Zehra – Şansım Paşa marka siyah zeytin ezmesini çocukluğumdan beri biliyorum. En eski markalardan biri, ama nedense marketlerde bulmak imkansız. Şütte’de bulabilirsin.
Malla
Ellerinize sağlık 🙂
İnanılmaz ve muhteşem görünüyor.
Yemek yapmaktan zevk almayan birini bile mutfağa yollayacak kadar…
banu
muhteşem görünüyor 🙂
hemen tarifi yazıp deneyeceğim nasılda canım istedi yahu…
banu
ama var ya bu düpedüz haksızlık…evde çalışmak istiyorum bende…
niloş
Evet,işte bu!Pazartesi sabahları evde olmak, camdan dışarıdaki servis, işe yetişmeye çalışan suratsız insan kalabalığına bakmak çook zevkli:)Tabii benim için bu zevk salı sabahı o kalabalığın içine karışmammla bir son buluyor.Olsun, bir gün bir gündür.Böyle giderse ben de evden çalışacağım ama galiba, böyle çok daha verimli geçiyor günüm.Bilmiyorum tabii onun da kendine göre olumsuz yanları vardır mutlaka, bakalım…
Aaa bu arada pazartesi sendromu keki geleneğini hadi ben devralmış olayım senden,ben de salıdan başlayan iş günlerim de sabah koştur koştur gittiğim işe senin havuçlu kekinden ve yanına kahve alıyorum mutlaka.Vallahi soranlara kek gixli tarifim diyorum; havalı oluyor çok, artık sen de bu minik fikir hırsızlığına göz yum olur mu;)
Şimdi Cenk , biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar.Yok öyle fotoğraflarını gösterip yemek, mutlaka daha önce de söyleyen olmuştur ama , bir kurs aç ,(ama çok pahalı olmasın:)) hep birlite yapalım,yiyelim.
sevgiler..
niloş
not: gizli sözcüğünü yanlışlıkla gixli olarak yazdığımı farkettim ama düzeltmeyeceğim, böyle anlamı daha pekişmiş gibi geldi;) x-files etkisi sanırım:)
Serhat
“Evden çalışmanın en iyi yanı, tam da böyle düşünüp karamsarlığa gömülmüşken aslında yarın işe gitmeyeceğinizi fark etmektir.”
Böyle bir gerçek varsa zaten zihnimden bir an bile çıkmaz 🙂
pinar
Son zamanlarda pazartesi sendromunu o kadar çok yaşıyorum ki… Çok saygı duyuyorum verdiğin karara. Söylemeden geçemeyeceğim 🙂
Görsel olarak muhteşem görünüyor :)Eminim lezzeti de muhteşemdir. Pazartesi olamasa da kesin bir cumartesi veya pazar kahvaltısında deneyeceğim…
lale
nefis gözüküyo…
böyle bir zevk insanını takdir ediyorum. ben de evden çalışıyorum ama kalkıp bir tost hazırlamaya bile üşeniyorum.
yemek yapmayı ve yemeyi sevmek ayrı bi mutluluk kaynağı galiba.
yine benim gibi evden çalışan ve öğlen 3’te bile buluşsak kahvaltısını etmemiş olan arkadaşım için hazırlicam ikimizin de mideleri bayram etsin 🙂
guney kaliforniadan bir okuyucu
merhaba cenk,
yeni isin hayirli olsun..kolay gibi gozukse de kendi isinin patronu olmak baya zor:)) ama pazartesi pijamalarla calismak gibi bir rahatligi da var tabi..
iki sorum var:
1) amerikada aldigim kuru mayalarla bir sey beceremiyorum..kabartma tozu, kuru ve yas maya icin ne tavsiye edersin?
2) su bardagi gibi olculerde nasil bi su bardagi kullaniyorsun, asagi yukari kac gram? onu da yazar misin?
3) ekmek tarifi ne zaman vericeksin?
4) gazli firinlarda kek+borek yaprken nelere diikat etmek lazim ki yanmasinlar ama icleri pissin? :))
selamlar
Cenk
niloş – Olur, peki 🙂 Kurs konusu ise zaman zaman istek geliyor ama hala kendimi ikna edebilmiş değilim.
Serhat – Evet, zaten bana da sadece ilk haftamda oldu 🙂
Pınar, lale – Umarım beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
guney kaliforniadan bir okuyucu – Amerika’da çoğunlukla active dry yeast kullanıyor. Bizde ise instant yeast. Eğer Türk tariflerini uygularken sorun yaşıyorsanız active dry yeast kullanırken tarifte belirtilen miktarın %70’ini kullanmanızı öneririm. Su bardağı vs. gibi konular için önce bu yazıyı okumanızı, ilerisi için de Ölçüler sayfasını referans almanızı öneririm. Sitede ekmek tarifleri mevcut. Fırın konusunda çok fazla püf noktası veremiyorum; zaman içinde fırınınızı tanıyıp ona göre ayarlamaları kendinizin yapması lazım. Eğer genel olarak üstü çok çabuk kabarıp/yanıp içi çiğ kalıyorsa büyük ihtimalle fırın gösterdiğinden daha yüksek bir ısı veriyordur. Tariflerdeki derecenin 10-20 derece altını deneyerek başlayabilirsiniz.
rabia
Cenk,
Kaşar peynirinden imtina ediyorsun gibi geliyor bana… Doğru mu?
Cenk
Rabia – Doğru tespit. Ben taze kaşarı tosttan başka bir şeye yakıştıramıyorum.
fatoş
Çokkkkkkkkkkk güzel,süper!!!!!!ama ben bu güzelliği mümkün değil pazartesi deneyemem:(((pazar günü denemeliyim.Ellerinize sağlık..eserlerinizin devamını bekliyoruz:))))
faris
bu pazartesi işe gitmemek ve bunun bende doğurduğu kıskançlık tarife ilgi duymamı engelledi 😉
ayse
Cenk, senin kolesterol kaç????
Aysenur- kekevi.com
super gorunuyor, sizin fotograflarinizi izlerken hep aklima Martha Stewart geliyor. Sanki onun kitabindan cikma gibi fotograflar:) Ayni firin tepsisinden kullaniyoruz sanirim. Baska tepsi dusunemiyorum. Cok kullanislilar.
soner
kaşar peynirin yağ oranı cecil peynirinden çok daha fazla olduğundan ateşe dayanıklı olmuyor zaten , yani aşırı hemen yanar ve kurur , çeçil peyniri imansız peyniri gibi peynirler piştikten sonra da böyle beyaz renkli ve aynı formda kalıyor ..
nalan
ellerine sağlık…afiyet olsun boğazında aklmasın çayınla ye gitsin :))) ben bunu ıspanaklı yaptım ıspanaklı sevenlere sölimm
Arzu Dökmetaş
Ellerine sağlık harika görünüyor. Mutlaka deneyeceğim…
nesrin
Sevgili Cenk,sanirim sadece erkekler evden calisabiliyor.Biz kadinlar hem evden hem isten calisiriz.Tarifin harika.Mutlaka denemek lazim.Sevgiler…
munevver
ellerine sağlık hakikaten çok hoş tarif ama benim yapmama imkakan yok hem pahallı hem kalerolü hem uzun fırın işi sızden kelorisi düşük masrafı az
mikro dalga tarifleri verirseniz mutlu olurum ben özürlü ve maddi durumu olmayan biriyim amma bütün yemeklernzi takip ediyorum ve tiryakisi oldum ama yapamıyorum üzülüyorum sizden ricam beni dikkate alın ve deneylerinizle mikro dalgada yemekler yaparsanız memnun olurum cevabınızı bekliyorum
her zaman duacıyım slamlar
Narsu
Selam…
verılen kararın ne kadar uyumlu ve yerınde bır ozgurluk getırdıgını gormek illa ki! illa da ! heyy sizde katılın bu kervana demek mı;
şimdi bu :)) güzel kahvaltı…
süperrr olmuş, tadı nasıldır şimdiiii…
“iki karış suratla kahve makinesinin önünde damlaları saymak tarihe karıştığı için…”
umarım bizim payımızada en keyıflısınden alınmış kararları yaşamak miladı düşer…
herşey gönlünüzce olsun.
meraknot: resım cekımını ertelıyorsunuz sankı oysa nisan en guzel resımlenecek aydır…
Saygılarımla,
Narsu
Özge
Tabi ya! Yumurtaları kırmadan önce sarılarla beyazları ayırmak! Sarıların üstündeki beyaz örtüden hiç hoşlanmayan biri olarak, nasıl daha önce aklıma gelmemiş bu!? Hay aklınla bin yaşa 🙂
Nuri
Bütün bu yapmış oldun enfes yiyecekleri sadece senin ve çevrendekilerin tadabiliyor olması, biz okuyucular için çok sinir bozucu. Özellikle de benim gibi yapmaktan daha ziyade tatmaktan zevk alanlar için 🙂
Banu B. Bingor
“Pazartesi yıkıntısı”… Çok yoğun yaşıyormuşsun o duyguyu sen Cenk. Liseden sonra hiç yaşamadığım bir duygu bu benim için. (Üniversite çok keyifli geçmişti; o yüzden hafta içi günlerin hepsini severdim. Citi’de de çok kısa bir süre çalıştım; orda da ne pazartesisi, tüm hafta azaplıydı!)
Özetle, sen evde de çalışsan, pazartesi yollara da düşsen bize yarıyor bu durum 😀 Her halinden memnunuz! Haha. Tabii evde olman demek, bize daha çok vakit kalabilir demek! Ben de bu kahvaltıyı haftaya pazara yapayım 🙂 Eline sağlık!
nurten
Tablo gibi olmuş. Eline sağlık..
Hayali Okur
Oh Allahım seninle evlenecek kadın ne kadar şanslı Cenk!Rüya gibisin
gulcin
Cenk, tart hamurun milföy gibi görünüyor.Ellerine sağlık,hamurun kalan yarısına mozerella peyniri veya beyaz peynir ,domates kurusu ve fesleğen .Ben pizzayı böyle yapıyorum nefis oluyor.Denersen sevinirim ,fikrini merak ediyorum.
Parfe
I love breakfast pizza!
sumeyye
Birgun hayalini kurdugum “Home Catering” sirketimi acip, tum Kuzey Amerika’da unlenip, ustune de boyle bir kahvalti hazirlamak dilegiyle:)) Ellerine saglik. En son fotograftaki domateslerin kokusu geldi ekrandan:) Nefis olmus yaa…
ayshe
dikkat et kilo alacaksın, sinsice…
🙂 sen tariflere devam et de spora başla! bu arada kahvaltı demişken leziz bir o kadar da kolay crispy hash browns ‘u blog okuyucularınla paylaşabilirsin. süper bi de fotoğraf çekeceğine eminim. iki sunny-side-up yumurta ile.
rana
ellerine sağlık sevgili cenk…
çeçil peynirini pek sevmem aslında..kullandığın çeçil peynirinin markasını öğrenebilirmiyim..
gülriz
Ellerine sağlık Cenk.
İstifa dilekçesi yazdıracak cinsten bir post olmuş. Hayalim: Şimdi istifa edip, yarın sabah kendime bu kahvaltıyı hazırlamak 🙂
Cenk
ayse – Hiç bilmiyorum. Kontrol ettirmeyeli seneler oldu.
münevver – Mikrodalga fırınla aram hiçbir zaman iyi olmadı. Evimde yok, dolayısıyla gelecekte mikrodalga tariflerinin bu sitede yer alması pek mümkün görünmüyor. Ara sıra kalorisi düşük olan tariflere yer veriyorum. Mesela bu pancar salatası ve şu piyaz gibi, ama öncelik hiçbir zaman kaloriyi düşürmek olmuyor. Onun yerine porsiyon kontrolünün daha akıllıca olduğunu düşünüyorum, böylelikle tadından feragat etmeden diyet yapabilmek mümkün oluyor. Tarifin pahalı olmasına gelince…. domates, peynir, zeytin ve yumurtadan daha hesaplı nasıl bir kombinasyon olabilir maalesef benim aklıma gelmiyor. Eğer özellikle aradığınız bazı tarifler varsa ve bunlar Cafe Fernando’da yoksa, size Yemekosfer‘de arama yapmanızı tavsiye ederim. Yemekosfer, sadece eklediğim yemek bloglarında arama yapan bir tarif arama motoru.
Gülçin – Bahsettiğin gibi bir tarifi eskiden uygulamışlığım var. Maalesef ben kurutulmuş domatesi bir türlü sevemedim. Her zaman tazesini tercih ederim.
ayshe – Olabilir tabii. Ama onun öncesinde başka bir kahvaltı tarifi fikri var aklımda.
rana – Peynir Pınar Hanım’dan.
Asli
Eline sağlık, süper olmuş, sabah sabah ev de mis gibi kokar, yanında da demli çay : )
Ben bu hafta sonu bu tarifi biraz cheat edip yapmaya karar verdim. Cumartesi kahvaltıya 2 arkadaşım gelicek, ekmek fırınından pişmemiş ekmek alıp aynı tarifi uygulayacağım. Ben pizza yapmak içinde bu kaçamak yöntemi kullanıyorum, çiğ ekmek hamurunu açıp, çatalla delip, üstüne domates salçası+biber salçası+süt karışımı sosu sürüp mozarella ve istediğim malzemeyle fırınlıyorum. Benim tart hamuru açma fobim var sanırım, bu herşey süper buz gibi soğuk olacak, hızla karışacak vs yöntemi beni korkutuyor, nasılsa tutturamam diyorum. Ekmek hamuru pişince tart hamuru gibi olmuyor ama tam pizza hamuru gibi oluyor, daha farklı tabi ama özellikle zaman/üşenme sorunlarına süper çözüm. Selamlar
Cenk
Aslı – Tarifi harfiyen uyguladığın sürece korkacak bir şey yok. Rondo veya mutfak robotu olmayanlar için bir de kapta elle nasıl yapılacağını da anlattım yukarıda. Ama tabii son karar senin.
Su
Yazınızı okuyunca aklıma Pazartesi sendromu nasıl birşeydi diye düşünür buldum kendimi..İş yerinde canım sıkıldığında,pozitif taraflarını düşünmeye çalıştığım zaman aklıma gelen en güzel madde.:)) Pazartesi sendromum yok ve ben şimdi bu yorgun halimle uyandığımda bocalayıp “ohh beee evdeymişim” diyeceğim..Ne süper.Helede bu güzel bahar havasında pencereden yüzüme gelen tatlı bir rüzgar esintisiyle uykuya dalmak…Evet.Çok zor bir işim var ama bu kısmı, gerçekten düşününce bile beni gülümsetiyor…Bazen Cenk bey diyorum ki”keşke tek bir cümle bulsam,sihirli bir cümle ve beni bulunduğum sıkıntılardan aniden uzaklaştırsa”…
Ben kahvaltı özürlüyüm…O yüzden bu tarz tarifleri mutlaka denemem gerekiyor.Teşekkürler tarifiniz için.
NERMİN
merhaba cenk
ben bazen tart hamurunu hiç tutturamıyorum. tereyağını buzlukta soğutuyorum.hatta hamuru yoğuracağım kabı,yumurtayı da kırana kadar buzdolabından almıyorum. evet yaptığım tartları yiyen herkez beğeniyor ama pastaneden aldığım gibi olmuyor.yani ağızda tam dağılmıyor hamur. acaba onlar farklı birşey mi uyguluyorlar. birde birkere köyden gelen bir tereyağla yapmıştım mecburen. hatta tereyağın kokusu hazır olanlar kadar iyi değildi ama denemek istedim yaptım ve o hamur çok güzel olmuştu. acaba tereyağ fark edebiliyor mu. yani ben marketteki her markayı denedim. hatta fransız bir marka var onu bile. nerde hata yaptığımı gerçekten bilmiyorum.
Cenk
Nermin – Ağızda dağılması için en önemli şey çok fazla ellemeden yoğurmadan hızlıca bitirmek ve çok az sıvı kullanmak. Tereyağından kaynaklanacağını sanmıyorum.
sevim kerküklü
Cenk Bey ,
Omlet !!!!!!!!!!!!!!
Aylarrrr öncesinden verilmiş bir söz.
Konu tam denk geldi de , hazır evdesiniz. Siz bundan sonra yandınız!!!!!!!!!
Sevim Kerküklü
Baris basak
Kombinasyonlar tukenmezz 🙂 Ben de gecenlerde bir benzerini, dry coppa, domates, asparagus ile yapip, arsizlik edip uzerine maple syrup gezdirdim! Utanmadan bir de yanina home fries yaptim! Senin tarifine baktim da cok uslu durmussun hahahahaha. Odul icin tebrikler, biz her zaman buradayiz, baska odul varsa yine bekleriz 🙂
funda
bu tarifin lezzet açısından bir eksiğinin olduğunu düşünmüyorum. malzeme, teknik mükemmel, resim…
ama çok fazla tereyağı var… daha az yağlı bir hamur, belki mayalı hamur önerebilir misin? bu blogu yazan bir erkek olduğu için hiç düşünmüyor işin bu tarafını ama okuyucuların büyük oranda kadın!! biz tür olarak sizden daha az kaloriye ihtiyaç duyuyoruz yaşamak için ve aldığımız fazla kaloriyi yakmak için daha fazla çaba sarfetmek zorundayız, üstelik estetik kaygılarımız da sizden daha fazla :)bu paradoksu çözmeni beklemiyorum sevgili cenk, sadece bizi de düşün diyorum 🙂 bitkisel yağlı, mayalı hamur işlerinin sırrını öğret bize!
Cenk
Funda – Çok teşekkürler. Tart hamuru deyince gerekli tereyağı miktarı budur. Ağızda dağılan bir kıvam için minimum miktarda su koymak gerekir, dolayısıyla unu birbirine bağlamak için tereyağına da ihtiyacımız var. Maya ise bir tart hamurunda olabilecek en son şey; o zaman ekmeğe geçmiş oluyoruz. Kalorili olduğu doğru ama bunun çözümü de basit: ufak porsiyon. Zeytinyağının da kalorisiz olmadığını hatırlamakta fayda var.
aylin
yanii bu gidişle 100 kiloya ulaşıcaz sayende cenk..
burcu s
ben neden asla iyi yemek yapamayacagimi su an anladim: hamuru delisinde bile bir düzen ve sabir var. bense kendimi sekilsiz ve kitir bir tarti dislerken hayal edebiliyorum ancak.
Deniz
Hah işte ben de öyle oluyorum pazartesi sabahları. Pazar akşamından başlıyorum eyvahlamaya, oflayıp poflamaya. Ama sabah olduğunda kaçamıyorum kaderimden 🙂 Uyku değil derdim. Çalışmak. Tembel miyim ne :))
Pazartesi olmasa da bir haftasonu denemeyi çok isterim. Fotoğraflar çok çekici. Bu tür yiyecekler yapmayı da yemeyi de çok seviyorum.
Ellerine sağlık.
Merakla bekliyorum yenileri.
Tuğba
Bencede harika görünüyor hele bunu pazar sabahı kahvaltımda uygulamak fikri son derece heyecan verici. Yalnız işten yorgun argın ve gözlerim kapalı geldiğimde bir gün evvel hamuru yapmaya mecalim olur mu bilemiyorum:)Ellerine sağlık..Sevgiler
Baris basak
Cenk bu kadar isinin arasinda bize fondue tarifi yollarmisin demek sacma olacak ama belki guvendigin bir iki link verebilirsin diye dusundum. Hafta sonuna sozum var ama ilk defa yapicam, internetteki 100.000 tariften hangisine guvenecegimi bilemedim.
Tesekkurler
Cenk
Baris basak – Şu tarif hiç de fena gözükmedi.
Baris basak
Hahahahaha, Cenk cok guldum niye biliyormusun? Ben bir cahillik edip sanki birtek cheese fondue varmis gibi direk fondue tarifi istedim senden, ama sen amansiz bir cikolata meraklisi oldugun icin, dogal olarak aklina chocolate geldi. Veya sanirim oyle oldu, herneyse sabah sabah cok eglendim sayende, bu arada sitenin altinda acaip guzel bir cheese fondue tarifi vardi, yardimin icin tesekkurler. Sevgiyle kal, sirf bu ani icin cikolatalisni da yapicam :-)))
Cenk
Baris basak – Ne de güzel atlamışım değil mi? 🙂 Gerçekten çikolatalı fondue diye okumuşum! Aksi taktirde peynir mi çikolata mı diye sorardım, sonra araştırırdım. Neyse, sen tarifi bulmuşsun. Simply Recipes güvenilir bir kaynak. Umarım beğenirsin.
Arzu
Merhaba,
Evden çalışan ve iş saatlerini dilediği gibi ayarlayan biri olarak sizi çok iyi anlıyorum 🙂 Bazen öğleden sonra, işe biraz ara verip gidip bir kek yapıyorum. Fotoğrafını çekip facebookta paylaşıyorum. O saatte işyerinde aç bilaç çalışan arkadaşlarıma (benim gibi arkadaş olmaz olsun tabi 😛 ) nispet yapıyorum.
Ben de başlangıçta blogumda tarifler paylaşıyordum. Bu yüzden habire birşeyler pişirip tatma durumu sözkonusu oldu, o da bana kilolar olarak geri döndü 🙂 Bu yüzden yemek yazmıyorum artık. Tehlikeli bişey.
Kolaylıklar dilerim. (Bugün nasıl bir kek yapacaksınız merak ettim)
VERA
müthişşşş..Muhakkak en kısa sürede yapıcam..
Selma
1 haftadir yeni tarif bekliyorum. Siz full-time blog yazari olacaginizi soylememismiydiniz?:)
Cenk
Selma – Son dakikada 🙂
Aysen
I love it….insanin istahi kabariyor…mutfaga denemeye gidiyorum…(:
basarilarinizin devamini bekliyoruz…
saygilar
Aysen
Leyla Özkurt
imreniyorum,gerçekten….Hamurda soğuk su kullanmanın sebebi nedir Cenk?
Cenk
Leyla – Ne yapıyorsak tereyağı parçaları erimesin diye, hamurun sırrı burada.
aysenur
“yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem
ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı”. Bence de kahvaltının mutlulukla ilgisi var. Mutlu olmama yardım ettiğiniz için çok teşekkürler.
Tinay Akbala
Pazar akşamında, pazartesi sendromuna dalmışken, nasılda imrendim…Bundan sonraki notlarımda pazar akşamları Cafe Fernando’ya uğrama olacak:)))Bu aralar her şeye geç kalıyorum, haberi yeni duydum. Cenk, sürekli bir şeyler pişiriyor olmana, fotoğraf çekip, çok geziyor olmana, birazcık (ama biraz da imrenerek) sevindim. Kahvaltın müthiş.
Sevgiler.
Zehra
merhaba.bu tarifler güzel görünüyor.ama yumurtalı pizza yemediğim için:)
Selen
Merhaba Cenk, tart/kis tariflerinde hamurun onceden pisip pismemesine neye gore karar vermek gerek? On pisirme en azindan yarim saat uzatiyor sureyi, dolaysiyla tek seferde pisirmek isime gelse de bazi tariflerde belirtilmedigin icin cesaret edemiyorum. Onemli olan nokta nedir bu kararda?
Cenk
Selen – Aslında tamamen dolgu malzemesine ve dolgu malzemesinin ne kadar sürede pişeceğine göre değişiyor. Eğer dolgu malzemesi hamuru yumuşatacak gibi ıslak vs. değilse ve hamurla birlikte yerleştiğinde aynı sürede pişmeyi tamamlayacaksa bir sorun yok ama yukarıdaki gibi bir tarifte yeterli olmayacaktır, o yüzden önden bir pişirme gerekiyor. Aslında bana kalırsa, yukarıdaki hamur tarifi için (yani bu içinde yumurta olmayan, tuzlu tart hamuru Pate Brisee) dolgu malzemesi ne olursa olsun mutlaka önceden bir kısım pişirmek çok daha akıllıca olacaktır. Tart hamurunun en büyük özelliği ağızda dağılması, ve bu kıvam için didiniyorken pişirme esnasında vakit kazanmaya çalışırken heba etmek çok mantıksız olacaktır.
Selen
Cok tesekkurler Cenk. Cevabini beklemeyip deneyince, bizzat tecrubeyle sabitlemis oldum yukaridakini. Ispanakli tart yaptim ve aynen dedigin gibi alti yumusak, sadece yanlari agizda dagilir kivamda oldu. Bundan boyle islak ve hamurdan daha cabuk pisecek dolgu malzemesi kullanildiginda mutlaka on pisirme yapilacak.
Emine
Mutlaka Şansım Paşa zeytin ezmesi amaaaa gittiğim şüttede ben bunu bulamadım 🙁 başka markalar vardı ben onları almadım napçam ben şimdi 🙁
Cenk
Emine – Başka bir Şütte’ye uğrayacaksınız. Maalesef aklıma başka bir çözüm yolu gelmiyor.
halidee..
ama ama ama bu yapılırmı şimdi hemen pazar günü yapıorum bu kadar güzel bişi olabilirmii tadının güzel oldugu burdan belli yaff..ellerinize sağlık..=)
aslı demirel doğrucu
mrb.şansım paşa zeytin ezmesinin imalatını babam yapmaktadır.bana ulaşırsanız yardımcı olabilirim.cenk bey.ürünümüz hakkındaki yorumlarınız bizi çok onurlandırdı.teşekkür ederiz.tadı damakta bırakan lezzet sizin değerli tarifleriniz ile birlikte…
Meryem Dila
Merhaba hala samsim zeytin ezmesi imalati yapiyor mu babaniz?
Cenk
İmalatı babam yapmıyordu ama sorunuza cevaben artık hiçbir yerde bulunmuyor.
Dilek
Nasıl bir cesaretse benimki, acele hareket etmem gereken bir anda denedim bu tarifi. Tereyağının buzlukta bekleme süresi 10 dakika, hamurun bekleme süresi ise 1 saate düştü aceleden. Ama buna rağmen standartların üzerinde bir sonuç aldığım kesin:)
Yakın zamanda tarifi tam anlamıyla denesem mi, yoksa evdekileri azcık daha mükemmeliyetten mahrum mu bıraksam bilemedim:)
filiz
dil peyniri nasil olur?? cok mu erir?? ya benim bi misafirim gelicek de kokulu peynir yemiyor:(zeytin de yemiyor:((
ben de dedim bu tarifi; dil peyniri, domates, biberiye ve yumurta eşliğinde yapiym. olur mu acaba? yumurtayla biberiye cok mu tuhaf olur? biberiyeyi koyim diyorum renk olsun bari
Cenk
filiz – Dil peyniri uygundur. Biberiye de bence çok baskın bir tadı olduğu için yakışmayacaktır.
bahar
sana inanamıyorum
inanamıyorum
inanamıyorum
oyyyy
olağan üstü bişey bu yaaaa
Ceren
Tart hamurunun tadı damağımda kaldı. ölçülerin yarısını yapmıştım çooookk pişmanım…
arzuuu
tarifini denedim mükemmel bir lezzet. yalnız çeçil peyniri biraz tuzlu geldi bana başka peynir şeçitleri denenebilir mi?
Cenk
arzuuu – Elbette denenebilir.
Sevil
Bu leziz şeyin hamurunu şu adreste http://cafefernando.com/turkce/kirmizi-erikli-tart/comment-page-2/#comment-30564 yer alan tartın hamuru ile denedim. Farklı bir tat arayanlar için mükemmel. Fakat şöyle; nasıl desem, “Türk Tipi” kahvaltı yapmaktan hoşlananlar için bana biraz tadı fazla Avrupai geldi :)Bu benim kendi fikrim tabi 🙂 Belki üzerindeki malzemelerle oynanarak yeni tatlar oluşturulabilir. Denemek lazım. Denersem paylaşmak isterim 🙂
Menekşe
Merhaba,
Şansım Paşa siyah zeytin ezmesini ben hiç biyerde bulamıyorum. Siz bana yardımcı olabilirmisiniz acaba?
Teşekkürlerr şimdidenn.
Cenk
Menekşe – Etiler’deki Şütte’de bulabilirsiniz.
Menekşe
Etiler şütte’yi aradım kargoyla gönderebileceklerini söylediler.. Çooookkk teşekkür ederimm 🙂 nefis tariflerinizz içinde teşekkürlerrr 🙂
Nil
Zeytin ezmesini neden evde kendiniz yapmıyorsunuz da Etiler’den filan kargoyla getirtiyorsunuz? Gerçekten çok ilginç…
yasemin
Merhabalar, sitenizi tesidüf eseri gördüm ve çok beğendim… evden çalışıyorsunuz ne iş yaptığınızı merak ettim.. Çünkü bende evden çalışmak istiyorum fakat neyi nasıl yapacağımı bilemiyorum… Diğer evden çalışan arkadaşlar da yardımcı olup fikir verebilirlerse çok memnun olurum… Birkaç anket sitesine üye oldum ama malumunuz hiç kazancı olmuyor…. Şimdiden teşekkür ederim.. İşlerinizde başarılar…
Cenk
yasemin – Gördüğünüz üzere yemek blogu yazıyorum. Ona ek olarak da yemek şirketlerine fotoğraf hizmeti veriyorum. Evden çalışarak para kazanmanın yolları hakkında en ufak bir fikrim yok.
çiğdem,35
Ellerine sağlık cenk. Bende denemiş biri olarak yazıyorum tart hamuru bir harika. Gerçi ben çeçili pek sevmedim çünkü soğuyunca donan bir peynir. Yani hemen pişer pişmez yenmeli. Başka bir çeşit peynirle daha denemek istiyorum. Önerin ne olur. Beyaz peynir dışında. Pek sevmemde.
Cenk
çiğdem – Afiyet olsun. Dil peyniri olabilir. İstanbul’da iyisi çok pahalı ama Gruyère de çok iyi olur.
sena
Bu tarifte sıvıyağ kullansak olmaz mı?
Eğer kullanılırsa miktarı ne kadar olmalı?
Cenk
sena – Olmaz.
özgür
merhaba, öncelikle elinize sağlık..kızım yumurta sevmiyor, üzerindeki malzemelerde yumurta değil de mesela sosis kullanıp pizza gibi yapsam olur mu acaba? teşekkürler..
Cenk
özgür – Olur tabii.
merve
resimlere,tariflere baka baka ekran başında açlıktan öleceğim.gerçekten açken girilmez bu bloga 😀
Berna
sanırım size bu tarife geldi ama belki kırmızı erikli tartı da yapabilirim. 🙂 tekrar çok teşekkürler tarifler için.
Berna
yaptım ! ev halkı “böyle bir şey yok” diye beyan vererek beğenilerini ifade ettiler. sadece yumurta koymadım bu seferlik…ikinci denemem de mutlaka koyacağım 🙂
Özlem Renkoğlu
Cenk bey merhaba,, tart hamurunu difrizde vakumlama makinası ile vakumlayarak saklayabilirmiyiz? Diyelimki cevabınız evet ? o zamanda süreç yine bir aymıdır?
Cenk
O durumda bekleme süresinin ne olduğunu tam olarak bilmiyorum ama daha uzun saklayabileceğiniz kesin.