• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Cafe Fernando

Header Right

Main navigation

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • PORTFOLYO
  • ENGLISH
Vanilya Özütü

Vanilya Özütü

Vanilya özütü nedir? Vanilya özütü nasıl yapılır? Nerede satılır? Alkolsüz vanilya özütü olur mu? Vanilya özütü yerine ne kullanabilirim? Vanilin kullansam olur mu? Cam tüplerin içinde satılan vanilya aroması vanilya özütüyle aynı şey midir? Ve bunların türevleri olan daha birçok soru.

Son altı senedir yazılara vanilya özütüyle ilgili bırakılan soruların ve gönderilen e-postaların hepsini tek tek yanıtladım. Kafamı duvarlara vurmamak için saymadım ama en az 500 kez aynı yanıtı verdiğime eminim. Bu da demek oluyor ki, en az 500 kez artık oturup bir vanilya özütü yazısı yazmam gerektiğine karar vermişim ve en az 499 kez de daha acil bir işim olduğuna kanaat getirmişim. Bu sefer, bugünün işini yarına bırakmıyorum. Vanilya özütüyle ilgili gönderilen soruları taradım ve aşağıda tek tek cevaplarını sıraladım. Pek ihtimal vermiyorum ama oldu da bu konuda başka sorularınız varsa yollayın, yazının sonuna soru-cevap şeklinde ekleyeceğim. Hepimize hayırlı olsun!

Vanilya özütü nedir?

Vanilya özütü, dünyanın en pahalı zirai ürünlerinden biri olan vanilyayı uzun bir süre bozulmadan saklayabilmemizi ve tatlı ve hamur işlerinde doğal ve ekonomik bir şekilde kullanabilmemizi sağlayan alkollü bir solüsyondur. Fırında geçen sürede vanilya özütünün içerdiği alkolün hemen hemen tamamı uçar, geriye vanilyanın aroması kalır.

Aslında vanilya çubuğunun ömrü oldukça uzun. Vanilya özütü olarak değerlendirdiğinizde çok daha uzun süre dayandığı bir gerçek ama kaliteli bir vanilya çubuğunu tazeliğini kaybetmeden vakumlu bir pakette veya hava geçirmeyen, tıpayla kapatılmış cam bir tüpte, mutfağınızın güneş görmeyen bir köşesinde en az 1 sene boyunca saklayabilirsiniz. Dolayısıyla, vanilya özütü hazırlamanın asıl sebebi, ortadan ikiye kesip tohumlarını çıkarttıktan sonra kurumaya başlayıp kokusunu ve aromasını hızla kaybeden bu pahalı zirai ürünü potansiyelini kaybetmesine izin vermeden birden çok tarifte kullanabilmek.

1 adet vanilya çubuğundan 1/3 su bardağı, yani 16 tatlı kaşığı vanilya özütü elde ettiğimizi ve tariflerde genelde 1-2 tatlı kaşığı kullandığımızı varsayarsak, 1 adet vanilya çubuğunu ortalama 10 farklı tarife yayabilmiş oluyoruz.

Vanilya özütü nasıl yapılır?

Ev yapımı vanilya özütü, ortadan ikiye kesilen vanilya çubuğunun uzun bir süre votkada bekletilmesiyle elde edilir. Tarifi yazının sonunda bulabilirsiniz.

Vanilya Çubuğu

Vanilya özütü nerede satılır?

Vanilya özütü Türkiye’de üretilmiyor. Süpermarketlerde bulmak da mümkün değil. Bildiğim kadarıyla, alkol içerdiği için içki muamelesi görüyor ve üzerine binen gümrük vergisi ve ÖTV yüzünden makul bir fiyata satılması mümkün olmadığından kimse ithal etmiyor. Daha önce İstanbul’da McCormick marka vanilya özütüne denk geldiğim oldu. Uzun zaman önce bir kez Reasürans pasajında Amerikan malları satan bir dükkanda, bir kez de Bebek’te ana cadde üzerindeki marketlerden birinde. Gittiğinizde bulabileceğinizin garantisi yok.

Eğer yurt dışından almanız mümkünse Nielsen Massey markasını tavsiye ederim.

Vanilya çubuğu nerede satılır? Türkiye’de önerebileceğin bir marka/adres var mı?

Vanilya çubuğu aktarlarda ve süpermarketlerde, genellikle cam tüpler içinde satılıyor. Özellikle tavsiye ettiğim bir marka/adres maalesef yok. Türkiye’de satılan vanilya çubuklarının kalitesi çok düşük ve çok pahalı (orta kalitede bir vanilya çubuğunun 21.90 liraya satıldığını bile gördüm).

Ben yurtdışına gittiğimde pastacılık malzemeleri satan dükkanlardan ve websitelerinden topluca almayı tercih ediyorum. Amazon.com’da adet başına 0.50 – 1 dolar aralığında Bourbon-Madagascar vanilya çubuğu bulmak mümkün ama kaliteleri konusunda bir fikrim yok. Amazon’un kitap ve DVD dışında hiçbir ürünü direkt Türkiye’ye göndermediğini belirtmem lazım. Eğer imkanınız varsa oradan buraya gelen arkadaşlarınıza sipariş verebilir veya adreslerine yollatabilirsiniz.

Eğer görerek alma şansınız olursa vanilya çubuklarını seçerken altta belirteceğim kriterleri göz önünde bulundurun.

Bugüne kadar gördüğüm en kaliteli vanilya çubuklarına (Tahiti çeşidiydi) Paris‘teki Mariages Freres‘de rastlamıştım. Passion Fruit, Mango ve Çikolatalı Pasta tarifinden hatırlarsınız. Yolunuz düşerse aklınızda bulunsun.

Vanilya çubuğu alırken nelere dikkat etmek lazım?

Vanilya oldukça fazla işçilik gerektiren bir zirai ürün. Baharda açan çiçeklerin vanilya çubuğu üretebilmesi için polenize edilmesi gerekiyor. Bu işi de sadece V. planifolia tipi orkidenin anavatanı olan Meksika’da yaşamını sürdüren bir arı cinsi yapıyor. Vanilya yetiştiriciliği yapan diğer ülkelerde – ki şu anda dünyada satılan vanilyaların çok büyük bir kısmı Madagascar’da yetişiyor – çiçeklerin açıldıktan sonra 12 saat içinde elle polinize edilmesi gerekiyor. Ardından tam vaktinde koparılması, güneşte kurutulması ve aromasının gelişmesi için bir süre bekletilmesi gerekiyor. Daha sonra vanilya çubukları kalitelerine göre ayrılıyor, paketlenip satışa hazır hale geliyor.

Vanilya Çubukları

Kaliteyi belirleyen faktörler uzunluk, parlaklık, renk, nem oranı ve çubukların diplerinden ayrılmış olup olmadıkları. 15 santimetreden daha kısa (ki bu kurutulma aşamasının bir parçası olan, vanilya çubuğunun bitkisel hayatının durdurulması/öldürülmesi adımında, tercih edilen şekilde güneşte kurutulmak yerine suyun içinde kaynatıldığının ve dolayısıyla kısaldığının göstergesi olabilir), nem oranı düşük, matlaşmış, lekeli ve diplerinden ayrılmaya başlamış olan vanilya çubukları düşük kalite olarak kabul ediliyor.

Vanilya çubuğu alırken bence en çok dikkat etmek gereken nokta nem oranı. Eğer çubuk matlaşmış, haddinden fazla kıvrılmış ve bastırdığınızda belirgin bir şişkinlik hissedemeyeceğiniz kadar kurumuşsa, bilin ki hayır gelmez.

Karşınıza genellikle 3 farklı çeşidi çıkacak: En yaygın ve ucuz tip olan Bourbon-Madagascar vanilyası, bütün vanilya çeşitlerinin atası kabul edilen Meksika vanilyası ve daha yumuşak bir çubuğa sahip, açık renkte, nem oranı yüksek, meyvemsi bir aromaya sahip, en pahalı çeşidi olan Tahiti vanilyası. Vanilya özütü ve tatlı tariflerinin geneli için Bourbon-Madagascar vanilya çubuklarını tercih ediyorum. Meyvenin ön planda olduğu tariflerde kullanmak üzere de az miktarda Tahiti vanilyası bulunduruyorum.

Vanilya özütü ne kadar dayanır?

Evde hazırladığınız vanilya özütünü senelerce kullanabilirsiniz. Yazının başındaki fotoğrafta 3 senedir beslemekte olduğum vanilya özütünü görebilirsiniz. Resmen bir canavar yarattım. Bundan 3 sene önce, yemek kitabıma başlarken 3 adet vanilya çubuğuyla başladığım özüt, seneler içinde tariflerde kullandığım vanilyalardan arta kalan çubuklarla beslene beslene bu hale geldi. Yurtdışında klasik vanilya özütünün yanı sıra 2 ve 3 katı aromaya sahip çeşitleri de satılıyor ama hiçbiri bu kadar kuvvetli değil. Tabii bunun iyi mi kötü mü olduğu tartışılır. Vanilya özütü, çoğu tarifte aromaları bir araya getirmesi, yumuşatması (mesela çikolatayı) ve hoş bir koku bırakması için kullanılıyor. Böyle bir canavarı kullandığınızda ise bazı tariflerde haddinden fazla baskın bir vanilya aroması oluyor. Tercih meselesi. 7 adet vanilya çubuğundan dondurma yapmış birisi olarak benim tercihim belli.

Alkolsüz vanilya özütü olur mu?

Olur. Alkolsüz vanilya özütü, gliserol – diğer adıyla E422 – ile hazırlanıyor. Ama bu tip bir özütü evde hazırlamak mümkün değil. Evinizde bir laboratuvar varsa, o ayrı.

Vanilya özütü yerine ne kullanabilirim?

Vanilya çubuğunun kendisini kullanabilirsiniz. Ama bu, her şarjı bittiğinde cep telefonunuzu çöpe atıp yerine yenisini almak gibi bir şey olur.

Yaptığınız tatlılarda çoğu zaman vanilyanın baskın bir aroma olarak değil, arka planda, hoş bir koku olarak kalması gerekir. O durumlarda bir adet vanilyanın tohumları fazla gelecektir. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kestikten sonra hızla kurumaya başlayacağı ve tohumların bir kısmını kullanıp geri kalanını saklamak da mümkün olmayacağı için… kısacası, pek akıllıca bir çözüm değil.

Vanilya özütü yerine vanilyalı şeker hazırlayıp tariflerdeki şeker yerine kullanabilirsiniz. Bir hafta içinde kullanmaya başlayabileceğiniz, “zengin işi” vanilyalı şekerin tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Vanilyalı Şeker

Bir de, tatlılarda kullandığınız, tohumlarından arta kalan vanilya çubuklarını değerlendirmek amacıyla hazırlayabileceğiniz vanilyalı şeker var.

Tariflerde vanilya çubuğunun sadece tohumlarını kullandıysam ve arta kalan çubuklar herhangi bir sıvının içinde beklemediyse vanilya özütümün bulunduğu şişeye ekliyorum. Eğer süt, krema, vs. gibi bir sıvıda bekledilerse de görevlerini tamamladıktan sonra suyun altında çubuklara yapışıp kalan sıvıyı iyice duruladıktan sonra kağıt mutfak havlusuyla sıkarak iyice nemini alıp oda sıcaklığında kurumaya bırakıyorum ve ertesi gün cam kavanozun içindeki şekere batırıyorum. Bu şekilde hazırlanan vanilyalı şeker tariflerde vanilya özütünün yerini tutmayacaktır ama içeceklerinizde kullandığınızda nefis bir aroma verecektir.

Vanilya özütü yerine vanilin kullansam olur mu?

Vanilin, kağıt üretiminin bir yan ürünü olan ligninden sentetik olarak üretilen bir madde. Ham maddesi kereste olan sentetik bir malzemeyi tariflerinizde kullanmaktan rahatsızlık duymuyorsanız, olur.

Cam tüplerin içinde satılan vanilya aroması vanilya özütüyle aynı şey midir?

Hayır, değildir. Ha vanilin, ha vanilya aroması. Biri kuru, diğeri sıvı. Her ikisi de sentetik. Al birini vur ötekine.

Yalnız, bu tip ürünlerin hangi isimde pazarlandığı konusunda bir standart yok. Yani, bugün birinin sitesine sentetik vanilya aroması koyup altına vanilya özütü yazmasının önünde bir engel yok. Minik cam tüplerde veya endüstriyel vanilya özütlerinin şişelerine benzer şişelerde satılan aromaların koyu renkli olanlarını (eğer renksiz ise bilin ki doğal vanilyadan yapılmamıştır) doğal vanilya özütünden ayırmak güç. Dolayısıyla yapmanız gereken içinde neler olduğuna bakmak. Endüstriyel vanilya özütünün içinde su, alkol, şeker ve vanilyadan başka bir şey olmaması lazım.

Vanilya Tohumları

Son olarak, herhangi bir soruya cevap değil ama bazı tariflerin altına vanilya özütü bulamadıkları için tarifi denemekten vazgeçtiklerini belirten okurlara önemli bir not:

Vanilya özütünüzün olmaması, bu sitede yer alan tariflerin %99’unu denememeniz için bir sebep değildir. Geri kalan %1’lik kısım için ise yerine kullanabileceğiniz diğer bir aromatik baharat mutlaka vardır. Sanılanın aksine, vanilya, tariflerde yumurta kokusunu bastırmak için değil, hoş bir koku vermesi için kullanılır. Eğer yaptığınız tatlı ve hamur işlerinde çok baskın bir yumurta kokusu varsa muhakkak hazırlık aşamasında bir şeyler (çırpılmış yumurtalara kaynar haldeki sıvı malzemeyi bir anda eklemek gibi) ters gitmiştir.

VANİLYA ÖZÜTÜ TARİFİ

Miktar: 1 su bardağı (48 tatlı kaşığı) vanilya özütü / Ortalama 30 kullanımlık
Saklama: Kapaklı, tercihen koyu renkli, cam bir şişede, güneş görmeyen bir yerde uzun seneler boyunca saklayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 3 adet vanilya çubuğu
  • 1 su bardağı (240 g) votka

Yapılışı

  1. Vanilya çubuklarını uzunlamasına ortadan ikiye kesip kapaklı cam bir şişeye sokun. Eğer kısa boyda bir şişe kullanıyorsanız vanilya çubuklarını şişeye sığacak şekilde enlemesine ikiye de kesebilirsiniz. Üzerine votkayı dökün, kapağını kapatın ve güneş görmeyen bir yerde aklınıza geldikçe sallamak suretiyle 2 ay boyunca bekletin. Bu süre içinde karışım koyulaşacak ve aroması derinleşecektir.
  2. Vanilya özütünü zaman içinde tatlılarda kullandığınız vanilya çubuklarıyla – çubuklar tarifi hazırlarken süt, krema, vs. gibi bir sıvıda beklemediği sürece – besleyebilirsiniz. Eğer hazırladığınız tarifte sadece vanilya çubuklarını ortadan ikiye kesip bıçağın ucuyla sıyırdığınız tohumları kullanıyorsanız, arta kalan çubukları vanilya özütünün bulunduğu şişeye ekleyebilirsiniz. Tohumlarından arta kalan çubuklar özütü hazırlarken kullandığınız çubuklar kadar aromatik olmadığı için aynı oranda alkol takviyesi yapmak özütün aromasını zayıflatacaktır. Kesin bir oran vermek zor. Her 10 çift tohumları tariflerde değerlendirilmiş vanilya çubuğu için 1/4 su bardağı votka ekleyebilirsiniz. Eğer vanilya çubuğu sıklıkla kullandığınız bir malzeme değilse ve bu miktarda biriktirmeniz mümkün değilse alkol eklemesi yapmamanızı öneririm. Ekleyeceğiniz her çubuk özütünüzü bir miktar güçlendirecektir.

VANİLYALI ŞEKER TARİFİ

Miktar: 1 kg
Saklama: Kapaklı cam bir kavanozda en az bir sene boyunca saklayabilirsiniz.

Malzemeler

  • 2 adet vanilya çubuğu
  • 5 su bardağı (1 kg) şeker

Yapılışı

  1. Vanilya çubuklarını uzunlamasına ortadan ikiye kesip sivri bir bıçağın ucuyla tohumlarını çıkartın ve bir mutfak robotunun haznesinde şekerle birlikte karıştırıp kapaklı cam bir kavanoza aktarın. Aynı işlemi bir kabın içinde vanilya tohumlarını ellerinizle şekere yedirerek de yapabilirsiniz. Çubukları kavanozdaki şekerin içine saplayıp kapağını kapatın ve en az 1 hafta boyunca vanilyanın aromasının şekere geçmesini bekleyin. Tariflerde şeker yerine kullanın.
  2. Kavanozdaki şekerin zaman içinde nemlenip topaklanması doğaldır. Dilerseniz zaman içinde tatlılarda kullandığınız vanilya çubuklarıyla besleyebilirsiniz. Eğer hazırladığınız tarifte kullandığınız çubuklar süt, krema, vs. gibi bir sıvı içinde beklediyse soğuk suyun altında iyice yıkadıktan sonra kağıt havlunun arasında sıkarak nemini alın ve oda sıcaklığında kuruyana kadar bekletin, ardından kavanozdaki şekerin içine gömün.

06 Aralık 2012 · 326 Yorum Kategori: Best of Cafe Fernando, Temel Bilgiler Etiket: vanilya, vanilya özütü, vanilya özütü nasıl yapılır, vanilya özütü nedir, vanilya özütü nerede satılır, vanilya özütü yerine ne kullanabilirim, vanilyalı şeker

« Elmalı Kek Tarifi
Fırında Nar Ekşisi »

Reader Interactions

326 YORUM

  1. Nadide

    06 Aralık 2012 at 18:11

    Gözüm yollarda kaldı. Kitabınla meşgulsün biliyorum ama daha sık post gönder lütfen. Hemen her gün bloguna giriyor her günde sanki ilk girişimmiş gibi yazılarını tekrar tekrar okuyorum. Ne yalan Vanilya Özütü çok ilgimi çekmese de senden güncelleme gelmesi iyi oldu içim açıldı 🙂 Sevgiler!

    Nadide

    Cevapla
    • Cenk

      06 Aralık 2012 at 19:59

      Nadide – Teşekkürler. Birkaç tarif daha yolda.

      Şemsa Denizsel – Çok teşekkür ederim!

      Serhat – Alkolsüz vanilya özütünü hiç denemedim, dolayısıyla aradaki fark konusunda bir şey söyleyemiyorum ama içerdiği gliserol yüzünden tercih edeceğim bir ürün değil. Talep olmayışı da sebeplerden biri ama gliserolle hazırlananı diğeriyle aynı kefeye koymamak lazım. Bu arada diğer yorumunuz için de teşekkürler – linki düzelttim.

      Cevapla
  2. şemsa denizsel

    06 Aralık 2012 at 18:25

    şahane olmuş, ellerine sağlık!

    Cevapla
  3. Serhat

    06 Aralık 2012 at 19:23

    Vanilya özütünün ithal edilmemesinin sebeplerinden birisini içindeki alkole ve vergiye bağlamışsınız. Alkolsüz vanilya özütünün ithal edilebilir olması lazım o zaman. Alkollü ile alkolsüz arasında tat olarak bir fark var mı?
    Ben ise talep olmadığı için ithal edilmediğini düşünüyorum. Küçük pakette satılanlar daha cazip (ve ucuz) geliyordur insanlara.

    Cevapla
  4. Şebnem

    06 Aralık 2012 at 20:57

    Baştan sona soluksuz okudum.
    Malzemeye bakılırsa, bir nevî sanki vanilya likörü hazırlar gibi yapılıyor.
    Merak ettim bir gün yapmak isterim.Sizin bu yazınız da bana rehber olacak.
    Kullandığınız contalı kavanozlardan bende de var, sanırım Fido-İtalyan cam kavanoz.Ben yıllardır kullanıyorum.Kurabiyeler özellikle 1-1,5 ay taze kalıyor.
    Emeğinize sağlık, bayağı aydınlatıcı bir yazıydı.
    Sevgiler.

    Cevapla
  5. Memet

    06 Aralık 2012 at 21:10

    Merhaba,
    Reklama girer mi bilmiyorum, eğer uygun değil ise mesajımı silebilirsiniz.
    Ben vanilla çubuklarımı Vanillabazaar.com sitesinden satın alıyorum. 10luk tüplerde kargo dahil türkiyede satılanlardan daha ucuza ve daha kaliteli çubuklar almak mümkün. Şimdiye kadar her siparişim sorunsuz elime ulaştı. Yurtdışından temin etmek isterseniz aklınızın bir köşesinde bulunsun.

    Cevapla
    • Cenk

      06 Aralık 2012 at 22:16

      Memet – Yayınlamakta bir sakınca görmüyorum. Öneri için teşekkürler. Bu tipte birçok site var ama yazıda özellikle belirtmek istemedim. Siparişlerinizin sorunsuz ulaşmasına sevindim ama gümrük mevzuatına göre kişisel tüketim için yurtdışından yiyecek ve içecek sipariş edilemiyor. Okurlardan biri bile sorun yaşasa sebebi olmak istemem.

      Seabell – Hazırlanabilir elbette ama çok mantıklı olacağını düşünmüyorum. Tarifteki vanilyalı şekerle kek yaptığımızı düşünürsek, 1 kilo şekerden yaklaşık 4 tane kek çıkar. Zaten 2 tane vanilya çubuğu kullanılıyor. Bunu 4 adede çıkarırsak kek başına 1 adet vanilya çubuğu düşüyor. O durumda da şekeri hazırlamaya gerek yok; direkt kekin harcına tohumlarını katabilirsiniz. Ama tariflerden arta kalan çubukları kurutup şekere ekleyebilirsiniz. Böylelikle sonrasında aynı miktarda şekeri daha az kullanılmamış vanilya çubuğuyla hazırlayabilir, ya da adedi aynı tutup daha kuvvetli bir şeker elde edebilirsiniz. Ama o durumda bile şekeri bir canavara dönüştürmek pek mümkün olmayacaktır.

      Cevapla
  6. Seabell

    06 Aralık 2012 at 21:13

    Alkollu vanilya kullanmiyorum. Peki sizin vanilya ozutu canavariniz gibi bende vanilya sekeri canavari yaratabilirmiyim. Zaman icinde daha cok vanilya cubugu eklenmesiyle daha yogun bir vanilya sekeri ozutu hazirlanabilir mi?
    Harika bir posttu bu arada, kitabiniz icin kolay gelsin.

    Cevapla
  7. ceyla

    06 Aralık 2012 at 21:40

    Ben de paylaşımlarınızı ve tabiki kitabınızı ilgiyle , merakla, sabırsızlıkla bekleyenlerdenim. Önceki paylaşımlarınızda da verdiğiniz vanilya özütü reçetesini uygulamıştım,teşekkür ederim.
    Bu yazınızı okuduktan sonra kristal vanilya için ne düşündüğünüzü merak ettim. (Kristal vanilya konusunda daha önceden yazdıysanız da farketmeyip tekrar sorduysam, pardon.)

    Cevapla
    • Cenk

      06 Aralık 2012 at 22:18

      ceyla – Kristal vanilya nedir? İlk defa duyuyorum.

      Cevapla
  8. sofi

    06 Aralık 2012 at 21:54

    Harika bir yazı!! Elinize sağlık

    Cevapla
  9. Arzu

    06 Aralık 2012 at 21:56

    Çok bilgilendirici ve güzel bir yazı olmuş teşekkürler. Beni asıl sevindiren konu ise, böyle bir yazıya vakit ayırabildiysen kitap işini kolayladın demektir ( ya da bana öyle geldi) seni burada görmek çok güzel!

    Cevapla
  10. vera

    06 Aralık 2012 at 22:07

    Müthiş bir yazı olmuş.

    Cevapla
  11. burcu

    07 Aralık 2012 at 00:16

    ben sizin yazınız da kereste olduğunu okuduğumdan beri un kurabiyesi hariç ki yılda belki bir defa yaparım vanilin kullanmayı bıraktım.Ayrıca tarifleriniz vanilyasız da harika oluyor neredeyse çoğu taifi keyifle uygulamışımdır.Benim tek endişem sıvı katı dengesini bozar mı oluyor o kadar.
    keyifle okudum.bende bastırayım kitap artık lütfen ve androidler için aplikasyon 🙂

    Cevapla
  12. burcu

    07 Aralık 2012 at 00:20

    bu arada reklam falan işlerine girmiyorsunuz ya işte buna bayılıyorum

    Cevapla
  13. Kader Uslu

    07 Aralık 2012 at 02:57

    doyamıyorum Cafe Fernando ya çok yeni keşfettim sizi Cenk ancak keşfettiğimden beri sanki ilk kez okuyormuş gibi tüm yazılarınızı defalarca okuyorum .okuyorum okuyorum doyamıyor size anlatımınıza uslübunuza hayran kalıyorum

    Cevapla
  14. A-H

    07 Aralık 2012 at 03:32

    Meksika’nin vanilyanin anavatani oldugunu bilmiyordum. Yine cok faydali bir yazi olmus zevkle okudum 🙂 Ilk firsatta deneyecegim bunu.

    Cevapla
  15. yasemin

    07 Aralık 2012 at 09:09

    merhaba cenk, cok degerli ve aciklayici bi kaynak olmus.. kalemine saglik! okadar yazidan sonra soracak sey buldum 🙂 “vanilya paste” hakkinda ne diyorsun?? yogun kivamda bi ezme gbi bisi.. ben pasta malzemeleri satan bi dukkandan almistim. epey memnun kaldim ve dogal oldugnu solemislerdi.. jamie oliver’inda kullandigina tanik olmustum.. acaba onun elde edilisiyle ilgili bi bilgin varmi?

    Cevapla
  16. Craft and Decorate Blog

    07 Aralık 2012 at 09:53

    Vanilya özütü hazırlamak beni aşıyor ama buna rağmen başından sonuna okudum yazınızı, üslubunuz için 🙂 Çok güzeldi, özellikle “evinizde bir laboratuvar varsa o ayrı” kısmı :))
    Kitabınız için kolay gelsin, sevgiler.

    Cevapla
  17. Deniz

    07 Aralık 2012 at 10:20

    Yazı harika olmuş, çok açıklayıcı.
    Vanilya çubuğu kullanmadım hiç, ben de kendi özütümü yapsam iyi olur artık. O aromalar sentetikmiş demek. Ne kadar meraksız insanlarmışız aslında, yediğimiz içtiğimiz şeylerin içeriğini bilmiyoruz. Böyle olunca da dayıyolar önümüze keresteyi 🙂 Çok teşekkürler böyle bir yazı hazırladığın için.
    Hepsi bir kenara da ben asıl o kesme tahtası için yorum bırakmak istedim. Daha önce gördüm mü fotoğraflarında bilmiyorum ama ne kadar güzel birşey o öyle. Ne ağacıydı acaba. Çizgilerine, çatlağına bayıldım 🙂

    Cevapla
  18. Cenk

    07 Aralık 2012 at 11:42

    burcu – 1-2 tatlı kaşığı olduğu sürece sıvı katı dengesini etkilemez, merak etmeyin.

    yasemin – Vanilla paste, vanilya tohumlarının su, şeker, vanilya özütü ve koyulaştırıcı bir maddeyle karıştırılmasıyla elde ediliyor. Bana göre vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesip tohumlarını çıkarmaya üşenenlerin aldığı bir ürün. Tariflerimdeki şeker oranını kendim belirlemek istediğim için, bir de koyulaştırıcı bir maddeyi tarife her zaman eklemek istemeyeceğim için kullanmaya gerek duymuyorum. Un yerine içinde başkalarının belirlediği oranda kabartma tozu bulunan kek unu kullanmak gibi bir şey. Vanilya özütü dışındaki vanilya ürünlerini tariflerde kullanmadığım için yazıda bahsetmeye gerek duymadım.

    Deniz – Hangi ağaçtan olduğunu hatırlamıyorum. Zeytin olabilir.

    Cevapla
  19. Burcu

    07 Aralık 2012 at 11:44

    Ben vanilya özütünü şu siteden alıyorum.

    http://www.vanillamart.co.uk/

    Türkiyeye gönderim yapıyorlar.

    Cevapla
  20. nuraysan

    07 Aralık 2012 at 12:31

    ayyyy!!! o tahtanın güzelliği nedir öyle….mis gibi tarifler ve eşşiz objeler ve hünerli eller; yani siz :)))

    Cevapla
  21. ozge

    07 Aralık 2012 at 12:48

    Cenk

    kimbilir kaç kere duydun aynı şeyi ama sana müthiş saygı duyuyorum!

    Cevapla
  22. Emre

    07 Aralık 2012 at 12:49

    Selamlar,

    Yaklaşık altı ay kadar önce şu tarife uyarak (http://www.simplyrecipes.com/recipes/how_to_make_vanilla_extract/) yaptığım vanilya özütü hakkında ciddi şüphelerim var 🙂 Oysa iyi kalite bir votka ve uzun aramalardan sonra hala nemini ve esnekliğini muhafaza eden, hatta kabuğu yağlı bir görünüme sahip vanilya çubukları bulmuştum. Bir de bakması, elde tutması güzel koyu renkli bir cam şişe, ki en zor bulduğum da bu oldu. Nedense ortaya çıkan sonucun daha ağdalı bir kokuya ve daha yoğun bir kıvama sahip olacağını düşünüyordum. Şişenin içine fazladan iki çubuk koymama rağmen oldukça akışkan bir sıvı elde ettim. Kanada’da şurubumsu bir kıvama sahip vanilya özütleri gördüğümü hatırlıyorum. Tabii şu an emin olamıyorum, onların içinde kıvam arttırıcı bir madde var mıydı diye. Şöyle bir sorum olacak: evde yapılan vanilya özütünün koku yoğunluğu ve kıvamı nasıl olmalıdır?

    Ayrıca belirtmek isterim, fotoğraflarda arka planda görünen mermer zemini pek sevdim.

    Cevapla
    • Cenk

      07 Aralık 2012 at 14:20

      Emre – Vanilya özütü ağdalı bir kıvamda olmaz. Sizin bahsettiğiniz içine şurup katılan “vanilla bean paste” olabilir. Ya da şurup katılmış bir vanilya özütüne rastlamış olabilirsiniz ama geleneksel olarak yapılan endüstriyel vanilya özütleri de ev yapımıyla aynı kıvamda. Votkanın kıvamıyla aynı. Koku yoğunluğuna gelince… Tarifte belirtilen miktarda (ki sizin linkini verdiğiniz tarifte de aynı miktar) vanilya çubuğuyla oldukça yoğun bir vanilya aromasına sahip özüt elde edebilirsiniz. Fazladan iki çubuk koyduğunuza göre de oldukça yoğun bir koku elde etmiş olmanız lazım.

      Cevapla
  23. Filiz Demirayak

    07 Aralık 2012 at 14:03

    Vanilya Özütü hazırlama bilgileri ve tarifi çok iyi oldu çok teşekkürler

    Cevapla
  24. Şirin Şeyler Atölyesi

    07 Aralık 2012 at 14:30

    Türkiyede yaygın olarak hatta hemen hemen hiç bulunamayan Vanilya özütünün ne olduğu ve nasıl yapıldığı, alkolsüz olur mu gibi bir çok soruyu google’da aramış biri olarak yazınızı çok faydalı buldum,teşekkürler.. Benim merak ettiğim başka bir şey ise yabancı sitelerde “sugar cookie” tariflerine konulan vanilya özütü tad haricinde kıvam veriyormu. 2 table spoon koyanlar var, eğer öyle ise acaba kıvam vermesi açısından marketlerde satılan vanilya özüde aynı işi görürmü. Çünkü ben kurabiye tariflerimde alkol içeren ürünler kullanmıyorum. Birde yine türkiye de yaygın olmayan ve bulunamayan iki ürün daha var benim merak ettiğim. Bunlar sour kream ve butter milk. Eğer bunlarla da ilgili evde nasıl yapabileceğimiz konusunda tarifiniz yada alternatif olarak ne kullanabileceğimiz konusunda fikriniz var ise dört gözle bekliyor olacağım. Tekrar teşekkürle ve sevgiler..

    Cevapla
    • Cenk

      07 Aralık 2012 at 16:48

      Şirin Şeyler Atölyesi – Tarife bakmadan kesin bir şey söyleyemem ama kitap için hazırladığım tariflerin birinde bisküvi hamurunda sıvı malzeme olarak sadece vanilya özütü kullandım. Dolayısıyla sırf hoş koku vermesi için değil kurabiye hamurunu bağlamak için de gerekli. Alkollü bir solüsyonu bu tip hamurlarda kullanmanın bir amacı da fırında uçabilme özelliğinden dolayı pişen kurabiyelerin daha kıtır kalmasını sağlamak. Vanilya aromaları birebir aynı işi görmeyebilir ama yerine kullanabilirsiniz, kıvamda çok az bir fark yaratacaktır.

      Cevapla
  25. Çiğdem

    07 Aralık 2012 at 15:20

    Cenk, bu müthiş tarifi geçen yaz senin blogunda bulup uygulamıştım. Gerçekten harika, artık markette satılan vanilin paketlerine bakmıyorum bile. Bir vanilya kokusu tutkunu olarak herkese tavsiye ediyorum…
    Hadi artık kitap lütfen:)

    Cevapla
    • Pınar İsmailoğlu

      09 Şubat 2022 at 00:06

      Cenk bey merhaba. Havuçlu kek tarifinizi vanilya özütü yerine şekerli vanilin ile yapıyorum iki keredir. Ve tam olarak uygulamamış olmama rağmen bayıldım. Sadece ben değil, tadına bakan herkes terif istiyor ve adresinizi ellerine tutuşturuyorum 🙂 artık vanilin kullanmamaya ve vanilya özütü tarifinizi uygulamaya karar verdim. Öncelikle almak istedigim marka hakkında fikriniz varsa öğrenmek istedim. İsmi Vanilla Coop. Bir internet mağazasından alacagım. İlk kez alacagım için kalitesinden emin olmak istiyorum. Ve votka seçimini nasıl yapacagım? Herhangi bir votka olur mu yoksa öneriniz olur mu? Besleme ve sakmala konusunda da bilgiye ihtiyacım var. Mesela besleme konusu. Yeni çubuklarımız varsa onları geni bir şişede geni bir votka ile buluşturmak mı yoksa mevcut şişeye aynı tarifle eklemek mi daha uygun olur? Çubukların üst kısmının votkaya temas etmemesi bir sorun yaratır mı? Bozulma oluyorsa belirtileri nedir? Çok sordum ama cevaplarsanız sevinirim. Sevgiler

      Cevapla
      • Cenk

        10 Şubat 2022 at 14:38

        Bahsettiğiniz markayı ben de malzeme önerileri listeme aldım. Türkiye’de bulunabilecek en iyi marka gibi duruyor. Ben Absolut votka kullanıyorum, tavsiye ederim. Besleme konusunu ayrıntılı olarak tarif kısmında anlattım. Mevcut şişeye de eklenebilir ama unutmayın gelişmesi için aylar gerekeceği için aynı şişeye eklerseniz şişedeki özüte de aylarca dokunmamanız gerekecektir. Çubukların tamamen votkaya gömülü olması iyi olur; gerekirse ortadan ikiye kesebilirsiniz.

        Cevapla
  26. EMEL PINAR

    07 Aralık 2012 at 16:12

    süper! nasıl da ihtiyacım vardı bu bilgilere ve tarife..ellerinize sağlık.

    Cevapla
  27. Harika

    07 Aralık 2012 at 18:10

    Tesekkurler:) Bugun yeni birsey daha ogrendim!

    Cevapla
  28. gül ipek

    07 Aralık 2012 at 21:37

    Görseller ve anlatım 10 numara herzaman ki gibi,elbette okudum zevkle ama yapmayı düşündüğüm bişi değildi ta ki şu cümleni okuyana kadar ;kitap için hazırladığım tariflerin birinde;hımmm tamam dedim sen yap, hazır olsun kitap çıkınca vede alınca vede beğendiğin bir tarifi yapmak isteyince gerekli malzemelerde karşına, vanilya özütü çıkarsa sen tedarikli ol ,Cenk bu kadar emek veriyorsa demekki fark yaratıyor verdiği tarifte, DEDİM kendi kendime :)ayrıntılar fark yaratır.ellerine sağlık .

    Cevapla
  29. Vildan Çakar

    07 Aralık 2012 at 22:05

    2-2,5 yıldır sitenizin müdavimiyim.Vanilya ekstratının tarifini çok daha önceleride vermiştiniz.Denedim ancak pek başarılı olmadı.Yazınızdan anladığım kadarıyla muhtemelen çubuğun nem oranı düşüktü. Yurt dışında çok aramama rağmen (büyük süpermarketlerde) maalesef bulamadım)Bu sefer bir marka adı vermişsiniz.Belki o şekilde bulabilirim.Keyifle takip ettiğim,her seferinde yeni bir şeyler öğrendiğim ve ufkumu açan siteniz için tebrik ediyor ve merakla kitabınızı bekliyorum.

    Cevapla
  30. Fatih

    08 Aralık 2012 at 02:20

    Bende bir kere bu soruyla gelmiştim. Sanırım tek değilmişim. Ben şekerli vanilya hazırladım ve gerçekten o toz iğrençliğin on kat üstünde bir ürün. onunla hazırladığım pasta kremalarına birçok kişi hayran kaldı. Benim için özüt kullanmak sorun değil ama bunu müşterilerime sunmak ne kadar uçuyor desekte olmuyor. İçim el vermiyor.Çok faydalı bir yazı Ustam.

    Cevapla
  31. Ayşe Gül

    08 Aralık 2012 at 10:03

    Merhaba, yazınızı her zamanki gibi keyifle okudum.Ama en hoşuma giden kesme tahtanız oldu.Çok güzel…Tarifleriniz zaten harika.Ellerinize sağlık…

    Cevapla
  32. Nesrin Çelik

    08 Aralık 2012 at 16:26

    Kafanızı boş yere sağa sola vurup,kendinize ve dolayısıyla bize zarar vermeyin lütfen.İnsanlar çoğunlukla okumayı sevmiyor yada bilmiyor.Okuduğunu anlamıyor.Bu gerçeği kabul etmeniz sağlığınız için daha iyi olur sanırım.

    Tarihini tam hatırlamıyorum ama siz vanilya özütü yapmanın yolunu anlatmıştınız.Ben de hala onu kullanıyorum.Oldukça da başarılı bulmuştum tarifi.Ayrıca kullandıkça ilave çubuklar ve vokta ilavesi de yapmıştım.Bilmeden,sırf meraktan.

    Kolay gelsin.

    Cevapla
  33. Esra

    08 Aralık 2012 at 21:33

    Merhaba
    Elinize sağlık, çok güzel bir yazı. Ben 1 ay kadar önce sitenizden ulaştığım linkle vanilya özütü yaptım. Henüz kavanozu açmadım, cam tüpteki 2 vanilya ile yaptım. Rengi 15. günde linkteki özüt kadar koyulaşmıştı. Böyle olması normal mi? Bu durumda kullanmak için 2 ayı beklemeli miyim? Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      08 Aralık 2012 at 22:09

      Esra – Vanilyanın aromasının tam anlamıyla votkaya geçmesi için en az bir ay (tercihen 2 ay) geçmesi gerekiyor. Bekleseniz iyi olur.

      Cevapla
  34. özlem20

    08 Aralık 2012 at 22:18

    Yine çok güzel bir yazıyla karşımızdasın..Ben senin tarifinle yaptığım vanilya özütünü birbuçuk senedir kullanıyorum..Marketlerden aldığımız vanilya şekerinden daha iyi sonuç veriyor..Bilgilerini bize aktardığın için sonsuz teşekkürler..Başarılarının devamı dileği ile.. Not:facebookta bir sayfada senin karamelli kurabiyelerinin resmini kullanmışlar..altta yorumda uyardım ama yorumu silmişler..Emeğe saygı diyorum..Seni ayakta alkışlıyorum..

    Cevapla
  35. Ayşegül

    08 Aralık 2012 at 23:32

    oldukça faydalı bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    Cevapla
  36. Dilek

    09 Aralık 2012 at 00:08

    Vanilya özütü konusunu en ince ayrıntısına kadar yazmışsınız.Tebrik ediyorum. Yine de benim bir sorum olacak. Votka yerine tarımsal kökenli içilebilir nitelikteki alkolle vanilya özütü hazırlayabilir miyiz?
    Teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Cenk

      09 Aralık 2012 at 00:54

      Dilek – Saf alkol mü demek istiyorsunuz? Çok sert olacaktır. Kullandığım votkanın alkol oranı %40. Endüstriyel vanilya özütlerinin alkol oranının %35 olduğunu okumuştum. Bu yüzdelere yakın bir seviyede tutmanızı tavsiye ederim.

      Cevapla
  37. Dilek

    10 Aralık 2012 at 15:46

    Evet sözünü ettiğim alkol % 96 lık saf alkol.Likör yapımında kullanıyorum.Alkol oranını su ile karıştırarak % 40’a düşürebilirim diye düşünmüştüm.
    Çok teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Cenk

      10 Aralık 2012 at 16:48

      Dilek – Düşürürseniz olabilir tabii.

      Cevapla
  38. burcu

    11 Aralık 2012 at 20:41

    Vanilya özütüne senin ile tanışmıştım Cenk, İzmir’de pasta malzemeleri satan bir yerden 40cl lik almıştım tohumlu fakat istediğim gibi bir tat bırakmamıştı, Fransa’ya gittiğimde küçük bir şişe vanilya özütü aldım ve anlatamam ne kadar pişman olduğumu nenden hem çubuğundan ve neden daha fazla almadım diye. Hem çok ucuz hem de aroması çok daha keskindi 🙁 birdaha kim bilir ne zaman giderim Fransa’ya :((

    Cevapla
  39. Celikkiz

    12 Aralık 2012 at 19:51

    Böyle bir yazı bekliyordum sizden. İçime doğdu sanırım. Ben vanilya özütünü de sizden öğrendim zaten. Bugün de yine birçok bilmediğim şey öğrendim. Size teşekkür etmeli insan…

    Cevapla
  40. enes

    13 Aralık 2012 at 00:10

    Cenk Bey vanilya özütü şeklinde olan bir ürün var piyasada ama daha çok üretim yapan pastane vb.yerler için hazırlanmış ve miktar olarak 2-3 kg.şeklinde satılıyor. italyadan gelen mec3 diye bir marka var ve ürün vanilya delicious diye satılıyor türkiyede mec3’ün dağıtımcısı var.
    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      13 Aralık 2012 at 11:03

      enes – Vanilya özütü olduğuna emin misiniz? Yani içinde sadece vanilya ve alkol mü var?

      Cevapla
  41. hatice

    13 Aralık 2012 at 15:15

    Merhaba,yazın Mexico ve Jamaikaya gittim.Jamaikada vinilya extract diye açık renk şişede satılan bir şey aldım daha şurubumsu,daha yoğun çok hoş.Mexico dan da 2 litre vanılya özü aldım,bildiğimiz alkolde bekletilen ve son kullanma tarihi de son derece uzun ve tahmin ederseniz ki çok ucuz.

    Cevapla
  42. melek

    14 Aralık 2012 at 22:02

    sevgili cenk bey yazinizi sonuna kadar bir ümitle okudum acaba bir baska altarnatifi verecekmi cenk bey diye .
    ama olmadi
    vanilya sekerini kendim hazirliyorum cubuklari ise saf kullaniyorum istedigim aromayi yakalayabilmek icin .
    sivi seklinde aramosinin cok daha yogun olacagi düsüncesi cazip geldigi icin alkol olmadan bir caresi varmidir diye ümitlendim
    saglik olsun .
    muhabbetle efendim

    Cevapla
  43. Senem

    15 Aralık 2012 at 00:41

    Vanilya özütünü saf alkolle yapabilirmiyiz..?

    Cevapla
    • Cenk

      16 Aralık 2012 at 10:57

      Senem – Denemedim ama yapabilirsiniz. Genelinin alkol oranının %35-40 olması lazım, onun için biraz suyla açmanız gerekecektir.

      Cevapla
  44. Ebru

    16 Aralık 2012 at 12:18

    Vanilyalı şekerimi an itibariyle sizin katkılarınızla yaptım. 🙂 Sadece bi hafta geçmesini beklemem lazım 🙁

    Cevapla
  45. hacer

    17 Aralık 2012 at 23:30

    Merhaba cenk bey, bende melek hanım gibi yazınızı sonuna kadar ümitle okudum acaba başka bir alternatifi varmıdır diye, acaba sizce vanilya çubukları alkol dışında başka hangi sıvının içinde başarılı yada buna en yakın sonucu verir yada böyle bir alternatif yok mudur[lütfeeeennnnnn olsun]

    Cevapla
    • Cenk

      18 Aralık 2012 at 13:25

      hacer – Vanilya özütüne alternatif olabilecek diğer şeylerden yazıda bahsettim. Yine yazıda bahsettiğim gibi evde özüt hazırlamak için alkolün bir alternatifi yok. Olsa saklayacak değilim 🙂

      Cevapla
    • Zeynep İsbir

      09 Ağustos 2020 at 14:10

      Merhaba, votka ile yaptığım vanilya özürünü nerde saklamalıyız? Yaptığımdan beri oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde saklıyorum.
      Hata mı yapıyorum acaba?

      Cevapla
      • Cenk

        27 Ağustos 2020 at 18:38

        Tarifte de belirttiğim gibi, hep oda sıcaklığında, güneş görmeyen bir yerde saklayacaksınız.

        Cevapla
  46. Büke

    18 Aralık 2012 at 19:10

    Sen daha önce vermiştin zaten bununla ilgili bir tarif sanki 🙂 Vanilya çubuğu bulamadığım için bir türlü yapamıyorum ve malum bulamıyoruz da marketlerde. Şimdi bir kaç gün sonra Kanada’dan gelecek bir arkadaşıma söyledim umarım getirir 🙂

    Cevapla
  47. meral

    18 Aralık 2012 at 21:38

    cenk bey merhaba size nasıl ulaşabilirim konuşmak istiyorum..

    Cevapla
    • Cenk

      18 Aralık 2012 at 22:04

      meral – Bana şu anda olduğu gibi yorumlardan veya Hakkımda sayfasında bulunan e-mail adresim aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

      Cevapla
  48. ruya

    18 Aralık 2012 at 23:55

    merhaba cenk bey, bu post cok yararlı oldu tesekkur ederim.
    Votka markası önemli mi? Kaliteli bir vokta kullanmak tadı arttırır mı ?

    Cevapla
    • Cenk

      19 Aralık 2012 at 12:38

      ruya – Markası önemli değil, en pahalısını almanıza da gerek yok. Tek başına içmekten de keyif alabileceğiniz kadar kaliteli bir votka olması yeterli.

      Cevapla
  49. Melek

    20 Aralık 2012 at 03:22

    Kitabı heyecanla bekliyoruz,birde mücver tarifi istiyoruz 🙂

    Cevapla
  50. Gulsun

    20 Aralık 2012 at 11:38

    Merhaba,
    Yazi cok guzel tesekkurler 🙂 Ben daha once verdiginiz bir linkteki tarifi kullanarak vanilya ozutu yaptim. Yaklasik 1 aydir dolabin karanlik bir kosesinde bekliyor. Benim sormak istedigim, vanilya ozutunu hazirlarken neden tohumlarini cikarmamiz gerekiyor? Cikarmazsak ne olur? Sanirim ben cikarmamistim hazirlarken.

    Cevapla
    • Cenk

      20 Aralık 2012 at 12:06

      Gulsun – Vanilya özütü hazırlarken tohumlarını çıkarmanız gerekmiyor. Tarifte de bu şekilde yazdım. Sadece vanilyalı şeker yaparken çıkartmak gerek.

      Cevapla
  51. safiye

    20 Aralık 2012 at 21:26

    saygılar üstad…

    her zamanki gibi, muhteşem bir yazı.. bence yakında mutfakla hiç ilgisi olmayan insanlar da yazım konusundaki ustalığınızı keşfedip sizi takibe alacak…

    sizi hayranlıkla takip ediyorum ve ben de dört gözle kitabınızı bekliyorum. sanırım çıktığı ilk gün bitecek…

    Cevapla
  52. İrem

    21 Aralık 2012 at 00:41

    Kilerimde aylar önceden kalan, tüpünün içinde değerlendirilmeyi bekleyen yarım çubuk vanilya, 4 cl’lik boş bir kavanoz ve şişenin dibinde kalmış güzelce bir votkam vardı… Ölçüler de tam tutunca eşantiyon boy vanilya özütü yaptım, tarif için teşekkürler 🙂

    Cevapla
  53. semra

    21 Aralık 2012 at 09:46

    Merhaba Cenk Bey sitenizin sessiz takipçisiyim,
    gastronomi alanında hatrı sayılır insanlardan olma yolunda ilerliyorsunuz sizi tebrik ediyorum.
    Benim çok acil tereyağlı kurabiye tarifine ihtiyacım varda sizde olan bir tarif veya referans
    verebileceğiniz başka birinin tarifi mevcutmudur
    naçizane rica etsem.
    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      21 Aralık 2012 at 13:35

      semra – Teşekkürler. Arşivdeki kurabiye tariflerinin hemen hemen hepsi tereyağlı. Tam olarak ne istediğinizi anlayamadım. İsterseniz kurabiye kategorisindeki tarifleri inceleyin.

      Cevapla
  54. Fatih saatcı

    21 Aralık 2012 at 15:10

    Cenk abi yazı harika olmuş.vanilya özütü kullanmak doğallık ve lezzet açısından son derece önemli.kullanılan vanilya çubuklarını şeker kutusunun içine atarıyorum böylece vanilya aromalı şeker elde ediliyor gayet basit bir yöntem.

    Cevapla
  55. zeynep

    22 Aralık 2012 at 23:12

    ellerinize sağlık yazınız çok güzel ve çok açıklayıcı olmuş.vanilya çubuklarını bulduğum anda tarifi yapacağım.Yeni tariflerden ziyade kitabınızı dört gözle bekliyorum.Yeni tarifler için kolay gelsin diyor başarılarınızın devamını diliyorum…

    Cevapla
  56. mine çelik

    22 Aralık 2012 at 23:55

    Cenk Bey,
    vanilya özütü konusunda verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Alkol içerdiği için sizin yöntemi kullanamayız, evde laboratuvar da yok 🙁 vanilin de sentetik olduğu için tek çözüm yolu kalıyor; vanilya kullanmamak ! kitap çalışmalarınızda başarılar…

    Cevapla
  57. Nil

    23 Aralık 2012 at 15:32

    Ben kullandığım vanilya çubuklarını şeker kavanozumuzun içine atarım hep. Ama hiç hoş bir aroma ya da koku vermedi. Bir fark yok gibi. Acaba çubuklarım mı kalitesiz?

    Cevapla
    • Cenk

      24 Aralık 2012 at 17:30

      Nil – Büyük ihtimalle.

      Cevapla
  58. Merve

    23 Aralık 2012 at 16:42

    Cenk Bey, hatta abi desem olur yani.. tariflerinizin hastasıyım yani sizin kadar imkanlarım olmadığı için tarifleri denemiyorum öğrencilik hali işte.. Fakat tariflerinizi okumak bile heyecanlandırıyor beni.. olsa da yesem diye iç geçiriyorum 🙂 bazen tarifteki yiyecek beğenmeyeceğim birşey bile olsa anlatımınız o kadar güzel ki insanın canı çekiyor.. Kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum..

    Cevapla
  59. Tubis

    24 Aralık 2012 at 05:17

    Merhaba Cenk ben daha önce yine senden duyarak Vanilya şekeri yapmıştım ve o zamandan beri çubuklar kavanozda sanırım uc yıl oldu tam hatırlamıyorum topaklanma ya da nemlenme olmadı bir süresi var mı mis gibi de kokuyor bazen tohumlarını kullandıklarımı icine atıyorum birikince eski yeni elime geleni atıyorum

    Cevapla
    • Cenk

      24 Aralık 2012 at 12:26

      Tubis – Bir süresi yok. Şekerin son kullanma tarihi neyse vanilyalı şekerin de o.

      Cevapla
  60. Arzu

    24 Aralık 2012 at 15:33

    Cenk merhaba,
    Yazida ki detayindan dolayi seni tebrik ediyorum. Ellerine saglik. Ben iki ay once sanirsam yine senin sitenden, vanilya ozutu tarifini uyguladim ama gecen gun bir tarif icin kremanin icinde beklettigim ve sonra yikadigim vanilya cubugunu kagit havlu ile kurulayip ozutun icine attim. Simdi senin yazini okuyorum ve koymamam gerektigini soylemissin. Umarim Vanilya ozutumu daha kullanamadan bozmamisimdir. Ne dersin? Tesekkurler..

    Cevapla
    • Cenk

      24 Aralık 2012 at 16:38

      Arzu – Kesin bir şey söylemek güç. Ne kadar iyi yıkarsanız yıkayın kremadan tamamen kurtulamazsınız diye düşünüyorum. Koymamak en iyisi ama arada bir tane – çok iyi durulayabildiyseniz – bozmayabilir.

      Cevapla
  61. ceyla

    24 Aralık 2012 at 23:21

    Cenk Bey, çok pardon biraz geç cevap vermiş oluyorum. Ben aşçılık okulunda karşılaştım kristal vanilyayla. Siz kesin araştırmışsınızdır, öğrenmişsinizdir diye düşünüyorum, tekrar fikrinizi sormak istiyorum :)kristal vanilya kullanımı için ne düşünüyorsunuz acaba?

    Cevapla
    • Cenk

      24 Aralık 2012 at 23:27

      ceyla – Bir araştırma yapmadım. Hala ne olduğunu bilmiyorum. Tarif ederseniz sorunuzu yanıtlayabilirim.

      Cevapla
  62. Zuhal

    25 Aralık 2012 at 00:55

    Merhaba,
    Tariflerinizi ve yazılarınızı büyük bir hayranlıkla takip ediyorum birçok tarifinizi denedim ve gerçekten çok başarılı olduğunuzu düşünüyorum sizden ricam en sevdiğim tatlılardan olan tiramisu tarifi vermeniz, beni çok mutlu edersiniz. başarılarınızın devamını dilerim kitap ve tarifler konusunda Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.

    Cevapla
  63. ceyla

    25 Aralık 2012 at 22:52

    Cenk Bey,
    http://www.vanillareview.com/2008/vanilla-frost-crystals-and-givre/
    sitesinden, vanilya çubuklarının üstünde hava temasıyla oluştuğunu öğrendim. Dediğim gibi okulda ilk kez karşılaştım, sonra çalışığım mutfaklarda da kullandım evde de bazen kullanıyorum ama pek tercih etmiyorum, çünkü dozunda olmazsa korkunç acılığıyla emeğin mahvolma ihtimali var. Ben aktardan almıştım, başka nerde satılıyor bilmiyorum.

    Cevapla
  64. Cenk

    25 Aralık 2012 at 23:59

    ceyla – Kristal vanilya derken bir üründen bahsettiğinizi zannetmiştim. İkinci yorumunuzda da aynı şeyi düşündüm. Gönderdiğiniz sitede de belirtildiği üzere, havayla temas eden, gerektiği şekilde muhafaza edilmeyen vanilya çubuklarının üzerinde vanilinin oluşturduğu kristaller. Yani ayrı bir kategoride değerlendirilebilecek bir vanilyadan bahsetmiyoruz; kristallerin oluşması sadece vanilya çubuğunun düzgün saklanmadığını gösteriyor.

    Cevapla
  65. buse

    28 Aralık 2012 at 13:29

    Merhaba Cenk Bey , bildiğiniz bir hindi tarifi varsa paylaşabilir misiniz ?

    Cevapla
    • Cenk

      28 Aralık 2012 at 18:11

      buse – Aslında bir tarif üzerinde çalışıyordum ama bloga yetiştiremedim. Kısaca anlatmak gerekirse, bir adet hindi but alın, üzerine hafif zeytinyağı gezdirin, önünü ve arkasını bolca tuzlayın, karabiber serpin, büyük boy bir parça yağlı kağıtla sıkıca paketleyin (kenarlarını kıvırarak; bir nevi fırın poşeti gibi) ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 2 saat 15 dakika boyunca pişirin. Bütün hindi kuruduğu ve göğüs eti de sevmediğim için butu tercih ediyorum. 1 kiloluk but 2 kişi için fazla fazla yeterli olacaktır (450 gram et çıkıyor; duruma göre 3 kişiyi de doyurabilir). Kişi adedine göre sayıyı artırabilirsiniz.

      Cevapla
  66. PelinChef

    31 Aralık 2012 at 10:10

    Sağlıklı ve mutlu bir yıl dilerim
    Sevgiler

    Cevapla
  67. Sevinç

    02 Ocak 2013 at 12:56

    merhaba, ben ipade özel olan o çilekli pastadan yapmak için uygulamayı satın aldım fakat tariflerin içersinde pasta gözükmüyor, sorbet, mousse, reçel tarifi var ama pasta yok :/ bana özel bi durum mu acaba bilemedim.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Ocak 2013 at 16:12

      Sevinç – Şimdi kontrol ettim, pasta tarifi yayında. Acaba indirirken paketin tamamı inmemiş olabilir mi? Silip tekrar yüklemenizi öneririm.

      Cevapla
  68. REZAN

    03 Ocak 2013 at 15:24

    vanilya cubugunu yeni keşfettim ne talihliyimki araştırırken ilk sizin sitenizi buldum.bir saat önce elimde nasıl kullanacagımı bilmedigim bir çubuk varken şimdi votka aramaya gidecegim ve sayfanızı didik didik edecegim .çok şey ögrendim emeginize saglık teşekür ederim.kolaylıklar ve güzellikler dilerim.

    Cevapla
  69. Ayse Narin

    03 Ocak 2013 at 16:22

    Ben aylar once bu konuda bir yazınız ve yonlendirdiğiniz siteden dolayı buyuk heyecanla yapmıştım vanilya özütümü. Küçük votka şişelerinden birine koyup vanilya çubuklarini 3 ay boyunca hergün renginin gittikçe koyulaşmasını heyecanla izledim. Sanırım bir sonraki denemem sizin gibi büyük şişeye olur, eşe dosta dağıtırım artık;)) Görsel olarak da muhteşem durmuş büyük şişede. 5 aydan sonra gerçek vanilya kokusunu almaya başladı, ondan önce alkol kokusu yoğunluktaydı. Vanilya özütü hazırlamanın sabırla olan ilişkisini sevdim sanırım ben.

    Cevapla
  70. Ayse

    03 Ocak 2013 at 19:38

    Mutlu Yıllar 🙂

    Cevapla
  71. sümeyra

    05 Ocak 2013 at 19:58

    çok faydalı bilgiler verdiniz tekrar teşekkürler.özütün alkol dışında bir şeyden yapılamaması üzücü .napalım vanilya özütümüzde olmayıversin:)

    Cevapla
  72. güzin

    05 Ocak 2013 at 20:01

    ben de şekerli vanilyayı tercih edicem…satış işinde olanlar müşteri hassasiyetini gözönünde bulundurup alkollü olanı tercih etmemeliler. şnsanlar yediklerinin içinde vanilya olduğunu bilseler bile alkolde çözüldüğünü nerden anlasınlar. yapılsa bile bu açıklama müşteriye yapılmalı…

    Cevapla
    • Cenk

      06 Ocak 2013 at 22:00

      güzin – Şişenin arkasını çevirip inceleyenler içinde alkol olduğunu rahatlıkla görebilir.

      Cevapla
  73. Ferhan

    05 Ocak 2013 at 21:31

    Cenk Bey,
    Siz çok yaşayınız emi… O kadar çok aradığım bir şeydi ki bu Vanilya özütü.. Her tv deki yabancı yemek programlarında görüpte İstanbul’da bakmadığım yer kalmamıştı. İnanılmaz makbule geçti..Çok teşekkürler..

    Cevapla
  74. tubis

    06 Ocak 2013 at 19:37

    Cenk belki cok soruldu, yazi da yazdin:$ son durum nedir kitabinda net tarih vermen mumkun mu? Ayrica jamie ve benzerlerini izlerken senin de tv ye cok yakisacagini dusunuyorum umarim tv programi gibi bir surpriz yaparsin lutfen lutfen lutfen olsun dua ediyorum bilesin…

    Cevapla
    • Cenk

      07 Ocak 2013 at 13:30

      tubis – Gece gündüz çalışıyorum. Tarihi netleşmiş olsa söyleyeceğim ama maalesef ben de bilmiyorum. Ben teslim ettikten sonra da bir sürü iş var. TV programı konusunda ilginiz için çok teşekkürler. Aslında bugüne kadar birkaç teklif de geldi ama böyle bir projede yer almayı düşünmüyorum.

      Cevapla
  75. idil

    07 Ocak 2013 at 22:05

    Cok alakasiz olacak belki ama ilk fotografta yer alan arka fon nedir acaba? Mermer mi? Mutfagimi yeniliyorum da merak ettim:)

    Cevapla
    • Cenk

      07 Ocak 2013 at 22:47

      idil – Hayır, mermer değil, kayrak taşı.

      Cevapla
  76. Elif

    10 Ocak 2013 at 13:44

    Özütü hazırlamak için kullanacağımız vodka için hangi markaları önerirsiniz? Aynı sorum kırmızı ve beyaz şaraplar için de geçerli.

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2013 at 20:42

      Elif – Özellikle bir marka önermek istemedim; tek başına içilebilecek kalitede olması yeterli. Şarap benim ilgi alanıma girmiyor, bir de zaten ne yediğinize göre değişecektir, dolayısıyla o sorunuza bir cevabım olamayacak.

      Cevapla
  77. Cigdem35

    11 Ocak 2013 at 03:20

    Selam cenk ben konu disi bir soru sormak istiyorum. Resimlerine sitenin ismini photoshop ile mi yapiyorsun ve nasil:) obrenebilirsem cok mutlu olacagim

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2013 at 20:38

      Cigdem35 – Evet, photoshopta fotoğrafın üzerine yerleştirip saydamlaştırıyorum. Opacity değeriyle oynarak istediğiniz saydamlıkta bir sonuç elde edebilirsiniz.

      Cevapla
  78. Elif Akman

    11 Ocak 2013 at 16:33

    Bu tarifi gördüğüm için kendimi şanslı hissediyorum. Çok teşekkürler.
    Buradaki yorumlardan faydalanıp vanillamart’tan 20 adet vanilya çubuğu sipariş etmiştim. 1 haftada elime ulaştılar. Kargo dahil 32 TL kadar ödedim. Çubuklar 18 cm uzunluğunda,5li paket edilmiş ve oldukça nemli ve düzgünler. Yarın votka alır almaz özütümü hazırlayacağım. Çok heyecanlıyım.

    Cevapla
  79. Oya Demir

    11 Ocak 2013 at 16:34

    Cenk Bey 2012 yılbaşı sofrasını görebilecek miyiz? Merakla bekliyoruz.

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2013 at 20:35

      Oya Demir – Bu sene hiç fotoğraf çekmedim.

      Cevapla
  80. Gülden Erten

    11 Ocak 2013 at 16:58

    Merhaba Cenk 🙂

    Hamileydim en son yorum yazarken sana şuan dünya güzeli bi kızım oldu azıcık büyüsün hemmmen mutfağa atıcam onu pasta yapsın, çikolatayla aşk yaşasın, una bulansın diye.. Vanilya özütünü yapmıştım ben, çok da dekoratif bir sekilde duruyor mutfağımda. Tarifi senden almak ve vanilyanın derinliklerine gitmek de güzel oldu.

    2013 güzel olsun sağlıklı olsun, çook başarılı ve inşallah beklenen “baskı”nın çıkmasının ardından o makinaların hiç durmaması olsun 😉

    Sevgiler,
    Gülden

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2013 at 20:34

      Gülden Erten – Çok teşekkürler. Ve tebrik ederim!

      Cevapla
  81. Arzu

    13 Ocak 2013 at 09:47

    her açtığımda vanilya özütü gördüğüm için sanırım vanilyadan nefret etmeye başladım :)) özledik seni çok çok özledik!

    Cevapla
  82. ayse

    14 Ocak 2013 at 06:22

    Merhabalar,

    Ne muazzam bi’ yemek blogu boyle!Saskinim… Husu icinde gezindim, tarifler arasinda kayboldum meraktan. Tam bi’ sag ve sol beyin calismasi dedim kendime; yaratici dusunce, sayisal zeka, analitik yaklasim, riski olcen ve detaylandiran bi’ muhakeme calismasi… Kesinlikle salt yemek blogu diyemem, haksizlik olur. Mukemmelin hakkini teslim etmemek olur!! Yeni kesfettim;cok cok begendim. Ozendim de biraz bu beceriye ya da yetenek mi desem… tarifleri hardcopy olarak gormek, edinmek cok isterim. Iyi calismalar, kolay gelsin 🙂

    Cevapla
  83. Yasemin

    14 Ocak 2013 at 15:16

    Yeni yazılar fotoğraflar görmek istiyoruz. Kitabı ise halen heyecanla bekliyoruz. Ne zaman çıkacak kısmetse?

    Cevapla
    • Cenk

      14 Ocak 2013 at 20:05

      Yasemin, tuba – Yeni tarifler hazır, yazıları biter bitmez yayınlayacağım. Kitap için henüz bir tarih belirlenmedi.

      Cevapla
  84. tuba efe

    14 Ocak 2013 at 16:29

    Cenk bey
    Vanilya ozutlerinden sonra tarif bekliyoruz.

    Cevapla
  85. Banu Bingör

    15 Ocak 2013 at 13:08

    İçimden sana bir türkü ya da ballad söylemek geliyor Cenk! 😀

    Cevapla
  86. Merve

    16 Ocak 2013 at 12:13

    iyi günler cenk bey; blogunuzu yeni keşfettim tarifleriniz cok kaliteli ve lezzetli gözüküyo ilk fırsatta denemeye başlıycam… herseyide en ince ayrıntısına kadr yazıp paylaşmışsınız emeğinize sağlık… benim sorum olacak alkol kullanmıyorum ve vanlya özütüde yapamıyorum pekı valya özütü kullanmasak tarif bozulurmu yada cok fark olurmu lezzetinde??? şimdıden teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      16 Ocak 2013 at 20:56

      Merve – Sorunuzun cevabını yazıda verdiğimi düşünüyorum. Kısaca tekrarlamak gerekirse, hayır.

      Cevapla
  87. Dilek

    17 Ocak 2013 at 06:09

    Merhaba,

    http://www.e-arifoglu.com/pinfo.asp?pid=759 şu ürün hakkında bir fikriniz var mı? Bu da mı yapay, saf yazıyor ama emin olamadım. Vanilya açubuğu bulamadığım için araştırırken gördüm.

    Cevapla
    • Cenk

      17 Ocak 2013 at 11:20

      Dilek – Vanilya çubuğunun saf halinin nasıl göründüğünü hepimiz biliyoruz. Bembeyaz bir maddenin saf vanilya olmasına bence imkan yok. Üzerine neden öyle yazmışlar bilemiyorum.

      Cevapla
  88. Tugce

    17 Ocak 2013 at 16:37

    Cenk selam, vanilya ozutunu Arifoglu’nun kendi dukkanlarinda bulmak mumkun. Ben de ozut olmadigi icin yukardaki linkte yer alan saf vanilyayi alacaktim ki, cok minik siselerde satildigini fark ettim. Bence minicik bir sise icin (saniyorum 7-8 cay kasigi kadar iceriyor) fiyati oldukca pahali ancak senin verdigin tarifi uygulamak icin gerekli sure gecene kadar, acil durumlar icin degerlendirilebilir. Az once tariflere bakiyordum ve yorumlarda birinin bu sureyi bekleyecek vakti olmadigindan vanilin gibi seyler kullandigini okudum. Belki bu yardimci olabilir 🙂

    Sevgiler

    Cevapla
    • Cenk

      18 Ocak 2013 at 15:30

      Tugce – Arifoğlu’nda satılan vanilya özütünü incelediniz mi? O da buna benzer, alkollü bir vanilya özütü mü?

      Cevapla
  89. Hünkar

    18 Ocak 2013 at 10:09

    Mısır çarşısından vanilya çubuklarımı aldım, votka koyduğum kavanozuma, kavanozu da ışık almasın diye teneke kutuya koydum 🙂
    Saatimin alarmını iki ay sonraya kurdum, bir ay oldu bile.
    Kullanmayı heyecanla bekliyorum, ve kitabını 🙂

    Cevapla
  90. Tugce

    18 Ocak 2013 at 16:08

    Cenk, bu konularda senin kadar iyi degilim. Hele hele ozut benim icin yepyeni bir konu. Bu nedenle buldugumda neler ihtiva ettigi sormadim ama vanilya cubuklarindan kendilerinin yaptiklarini ve sonra ufak siselerde sattiklarini soylediler. Kahverengi bir renge sahip (tipki senin fotograflarinda oldugu gibi) ve yogun ve yakici bir tadi var. Ben linki biraz daha inceleyince ‘vanilya yagi’ olarak satiliyor olabilir mi diye suphe ettim. Aynen oyle bir sisede satiliyor ama fiyati ve etiketi biraz farkli. Ben bir iki kurabiyede kullandim, hala yasiyorum. Umarim kendi ozutumu yapana kadar ya yasamaya devam ederim 🙂 Belki ikinci bir ziyarette neler icerdigini sormak gerek.

    Cevapla
  91. Deha

    19 Ocak 2013 at 02:46

    Vanilya özütü Bebek Santral Şarküteride var.Mc Cormick marka…

    Cevapla
  92. Zuhal Uslu

    19 Ocak 2013 at 15:09

    Cenk Bey merhaba
    Konuyla alakası yok ama bebek bisküvileri çok katkı malzemeleri içeriyor ayrıca haberlerde çıktı içeriğinde zararlı maddeler var diye 10 aylık kızıma meyve suyuyla yada sütle ezip rahatlıkla yedirebileceğim bir bisküvi tarifi önerebilirmisiniz bildiğiniz yada arşivinizde olan.
    Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim
    Teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      20 Ocak 2013 at 18:39

      Zuhal Uslu – Mozaik pasta tarifindeki bisküvilerden yapabilirsiniz. Daha büyük boyutlarda kesip pişirmeniz mümkün.

      Cevapla
  93. merve

    20 Ocak 2013 at 18:18

    merhaba Cenk,
    Maalesef şu an vanilya özütü yapma imkanım yok, acilen bir tarifi yapmam lazım. uygulayacağım tarifte bir çay kaşığı vanilya özütü diyor, bu miktar ne kadar vaniline veya sıvı vanilya aromasında ne kadara tekabül eder? teşekkürleeeer =)

    Cevapla
    • Cenk

      20 Ocak 2013 at 18:40

      merve – Diğer iki malzemeyi de kullanmadığım için ne kadar gerekli bilemiyorum. Ben olsam hiç koymazdım ama illa da kullanmak isterseniz ne kadar uygun görüyorsanız o kadarını koyun.

      Cevapla
  94. Aycan

    20 Ocak 2013 at 18:19

    2010’dan beri beslediğim kendi özütüm dışında bir de içinde tohum olduğu ve özellikle kremalarda tohumların görünmesini sevdiğim için kullandığım bir hazır özütüm var,.. Vanilya poşetini açmaya üşeniyorsam kullanıyorum.. Eminönü’nde Coşan Pastacılık’tan aldım, “içindekiler” kısmında vanilya konsantresi, tohumu ve karamel yazıyor,.. Rahatlıkla 4-5 çubuğun tohumu var içinde,.. Fiyatı 15 lira,.. Oralarda diğer dükkanlarda da vardır eminim,..

    Cevapla
  95. Aylin

    21 Ocak 2013 at 16:49

    Cenk Bey

    Okuduğum tariflerde sıkça buttermilk ve ekşi krema kullanımına rastlıyorum. Acaba bu malzemeler yerine ne kullanmamı önerirsiniz. Şimdiden teşekkürler.

    Aylin

    Cevapla
    • Cenk

      23 Ocak 2013 at 13:14

      Aylin – İkisi de Türkiye’de yok. İlkinin yerine kefir, ikincisinin yerine de süzme yoğurt kullanılabilir ama bu her tarif için geçerli olmayabilir.

      Cevapla
  96. Füsun

    21 Ocak 2013 at 16:53

    Parise balayına gitmiş ve önerilerin sayesinde fellik fellik (christmas zamanı olduğundan her denememde kapalı bulduğum için)vanilya çubuğu ile avakado yağı aramış biriyim. Vanilya çubuğunu en sonunda Mariage Freres den aldım ve özütümü hazırladım ara ara severek sallıyorum ve sabırsızlıkla iki aylık oluşum sürecini tamamlamasını bekliyorum. Ayrıca anı olarak Au Petit Bonheur La Chance dan bir gümüş kaşık ve Dehillerin den spatula aldım fakat G.Detou da avakado yağını bulamadım artık satmıyorlarmış. Daha sonra Lafayette gourme de buldum ve aldım ama tabii farklı bir marka. Sorum şu: Henüz sadece salatalarda denedim ama aldığım tat avakado dan ziyade çok acı ve lezzetsiz bir yağ idi. Sizin aldığınızda acımsı bir tat mı yoksa benim aldığımda mı bir problem var? Birde salatalar dışında nerelerde kullanmamı önerirsiniz?

    Cevapla
    • Cenk

      21 Ocak 2013 at 19:16

      Füsun – Benim aldığım lezzetsiz ve acı kesinlikle değil ama oldukça ağır. Salatalata kullandığımda çok az bir miktar kullanıp zeytinyağı ilave ediyorum. Onun dışında bir kullanım alanı şu an aklıma gelmiyor. Bu arada, aynı marka yağın hem avokado hem de diğer çeşitlerini Makrocenter’da gördüm.

      Cevapla
  97. cigdem

    21 Ocak 2013 at 22:45

    Çok teşekkür ederim.

    Kanatlanmış anne

    Cevapla
  98. Bayer

    22 Ocak 2013 at 19:33

    Cenk Bey merhaba. Siteyi açıp vanilya özütüne bakmaktan gına geldi artık 🙂 Şöyle bol çikolatalı bir tarif gelse, biz de yapsak diyorum artık.

    Cevapla
  99. sezer

    24 Ocak 2013 at 21:06

    selam cenk,

    hergün sayfana bakıp tüh yine kitap bitmemiş diyorum, ayıpmı ediyorum bilemedim :))

    Cevapla
  100. Gülçin

    26 Ocak 2013 at 00:45

    …Fotoğrafa vu-rul-dum… Kütük ya da kesme tahtası(adı her neyse)/vanilya/bıçak kompozisyonu müthiş… Kütüğün kalbi, kokusu… Tebrikler diyeceğim ama bunu takdir edecek teknik bir bilgim yok, sadece his…

    Cevapla
  101. aylin

    28 Ocak 2013 at 05:23

    merhaba cenk benim iki sorum var onceki tariflere ait : tost ekmegi tarifinizi denedim kesinlikle cok guzel oldu yalniz un miktari biraz fazla oldu sanki.kitchen aid de yogurdugum icin en son ekledigim un miktarini hamura yedirmekte biraz zorlandim hatta elimde yogurma asamasinda tam olarak puruzsuz bi kivam elde ettim ben size Amerika dan yaziyorum king arthur marka un kullaniyorum acaba unun yogunlugu farkli olabilirmi?cunku daha oncede farkli bi ekmek tarifinde hamur cok yumusak olacak denilirken olculere tartim ve cup larla tam olarak uydugum halde benim hamurum cok kati olmustu.ikinci sorumda mozaik pasta tarifinde bi okur ganajda sutlu cikolata kullandigini ve sosun tutmadigini yazmisti .sizde cevap olarak sutlu cikolata kullanildiginda kullanilacak krema miktari farkli olur yazmissiniz bu noktada krema azaltiliyormu yada cogaltiliyormu bilgi verirseniz sevinirim ben ghirardelli marka cikolata kullaniyorum. son olarak bugun madagascar bourbon vanilya cubuklarimi aldim koydum sekerime ve bi haftayi sabirsizlikla bekliyorum .verdiginiz bilgiler ve guzel tarifleriniz icin cok cok tesekkurler ellerinize saglik

    Cevapla
  102. Cenk

    28 Ocak 2013 at 12:33

    aylin – Unun cinsiyle alakalı olabilir. Sütlü çikolatada daha az krema kullanmak gerekir ama denemeden kesin bir miktar söylemek zor.

    Cevapla
  103. Hanife

    05 Şubat 2013 at 15:06

    Merhaba Cenk,

    sorum çok saçma olabilir:) Vanilya özütü yapmak için ortadan ikiye kestiğimiz çubukları şişeye tohumları ile birlikte mi koyacağız? resimde sanki tohumları ayırıyoruz gibi geldi.

    teşekkür edetim.
    iyi çalışmalar

    Cevapla
    • Cenk

      06 Şubat 2013 at 01:30

      Hanife – Özütü hazırlarken tohumları sıyırmanıza gerek yok; ortadan kesip şişeye sokun. Tohumları çıkartmayı vanilya şekeri hazırlığı için gösterdim.

      Cevapla
  104. Sule

    08 Şubat 2013 at 00:36

    Merhaba Cenk,

    pastacilikla ilgili sitelerde gezinirken seninde tarifine uyan koyu renkli bir vanilya buldum. Acaba bu gercek vanilya ozutu mudur? Bahsettigim urune suradan goz atabilirsin:

    http://www.pastadizayn.com/vanilya-ozutu-aromasi

    Cevapla
    • Cenk

      08 Şubat 2013 at 13:43

      Sule – Emin değilim. Doğala özdeş aroma bileşenlerinden kasıtları ne bilemedim. Bana güvenilir gelmedi.

      Cevapla
  105. canan

    08 Şubat 2013 at 14:26

    merhaba, Migros’da vanilya çubuğu satıldığını gördüm. 2çubuk tanesi yanılmıyorsam 10TL . sevgiler…

    Cevapla
  106. Evren

    12 Şubat 2013 at 21:06

    Merhaba, Brownie tarifi ararken tarifinize, derken vanilya ozutu icin hazirladiginiz sayfaya rastladim. Ikisi de birbirinden harika, lutfen tebriklerimi kabul edin.Derhal hazirlamak niyetindeyim kendi vanilya ozutumu…Yalniz benim de merak ettigim bir iki konu var: Cin’de yasadigimdan , her turlu gida maddesini iyice yikamak gibi bir aliskanligim var. Cok titiz bir millet degil. Bu ozutu hazirlamadan once, vanilya cubuklarini yikasam bir sakincasi olur mu- yani su degmesinin bir sakincasi olur mu? Ikincisi ise, votka tercihinde aromali bir votka kullansam , mesela limon aromali , sizce cok mu kotu bir sonuc olur? Tesekkur ederim

    Cevapla
    • Cenk

      13 Şubat 2013 at 12:57

      Evren – Sonradan iyice kurularsanız yıkamakta bir sakınca görmüyorum. Aromalı bir votka kullanmak amaca ters. Elde etmeye çalıştığımız şey vanilyanın özütü; kullanacağınız bir diğer aroma onu gölgeleyecektir. Ve tabii pişireceğiniz her şeyde limon aroması da olacaktır.

      Cevapla
  107. Derya

    13 Şubat 2013 at 20:08

    Sitenizi beğenerek takip ediyorum. Yemekler ilginç,tarifler yeterince ayrıntılı ve uygulaması kolay, sunumlar yaratıcı, dili esprili. Ayrıca çok yenilikçi. Sizi tebrik ediyorum.

    Cevapla
  108. esra

    10 Mart 2013 at 01:40

    yazınızı tamamıyla okudum.biraz nette araştırma yaptım ve vanilya konusunda sizden daha fazla birşeyler bileni bulamadım.sanırım sorularımı size sormak en doğrusu olacak.
    ben alkol ve türevlerini dini sakınca nedeniyle kullanmıyorum.
    ama gerçek vanilya kokusuna da ihtiyacım var.geçenlerde pasta malzemeleri satan bir yerden FFC arome markalı bir vanilya esansı aldım.fakat üzerinde sadece doğal ve doğala özdeş aroma bileşenleri yazıyor.sıvı,koyu kahverengi,biraz yapış yapış ve yağlı bir yapısı var.tadı acımsı.bunun sentetik mi yoksa alkolde mi yada gliserindemi üretildiğini anlamanın bir yolu varmı merak ediyorum.kendimce bir fikir yürüttüm ve alkol olsa yanmalı diye düşündüm ve bir kaseye damlatıp ateşe tuttum ama yanmadı.ama gerçek vanilya özütünün(yani alkollü olanın da) yanıp yanmadığını bilemediğim için sizden fikir almak istedim.bu arada belki bu marka hakkında bilginiz vardır diye de düşünüyorum.yardımcı olursanız çok sevinirim.cevabınızı büyük bir merakla bekliyorum.

    Cevapla
    • Cenk

      10 Mart 2013 at 18:52

      esra – Bu marka hakkında hiçbir bilgim yok. İçindekiler kısmında hangi malzemeler yer alıyor? Eğer herhangi bir bilgi verilmemişse güvenmemenizi tavsiye ederim.

      Cevapla
  109. fatma

    10 Mart 2013 at 02:01

    Selam Cenk bey sitenizi ekmek hamur mayası ararken bulmuştum. Sonrasında sizin sitenizi kaybettiğim için çok üzülmüştüm.Allah buya sizi buldum işte,çok mutluyum.Emeğinize, yüreğinize sağlık,bilgiler için sonsuz teşekkürler.
    BİLGİYİ PAYLAŞMAK SONSUZ BİR ERDEMDİR.İNŞALLAH KİTABINIZDA BİRAN ÖNCE HAYATA GEÇER .SİZİ KUTLUYORUM. MUTFAĞINIZDA MUTLULUKLAR.

    Cevapla
  110. esra

    10 Mart 2013 at 21:58

    teşekkür ederim.
    üzerinde sadece doğal ve doğala özdeş aroma bileşenleri yazıyor.
    bu arada bir soru daha sormak istiyorum.vanilya özütünü saf zeytinyağı içerisinde yapmayı denesem,en azından yakın bir sonuç elde edebilrmiyim?

    Cevapla
    • Cenk

      10 Mart 2013 at 23:00

      esra – İçinde ne olduğunu bilmeden bir şey söylemek zor. Vanilya çubuğunu zeytinyağı içerisinde bekleterek sadece vanilya aromalı zeytinyağı elde edebilirsiniz. Vanilya özütüyle uzaktan yakından alakası olmaz.

      Cevapla
  111. Arzu

    19 Mart 2013 at 16:30

    Cenk bey açıklayıcı bilgileriniz için teşekkürler geçtiğmiz baharda likör yapmak için birkaç şişe kaliteli saf alkol almıştım vanilya özütü tarifi verirken votka kullanmışınız saf alkol kullanırsam nasıl yapmam lazım ( mutlaka şeker ve suda koymalımıyım şekersiz de olur mu?) tarifini verirseniz sevinirim

    Cevapla
    • Cenk

      20 Mart 2013 at 11:47

      Arzu – Şekere gerek yok. Alkolü de votkanın alkol derecesini tutturacak şekilde sulandırmanız gerekir bence ama denemediğimi belirtmem lazım.

      Cevapla
  112. Elif Akman

    27 Mart 2013 at 09:34

    Merhaba Cenk,
    Vanilya özütüm 2 aylık oldu. Rengi ve kokusu harika.
    Geçenlerde sütlaç yaparken son aşamada, ocaktan indirmeden önce, içine 1 yemek kaşığı koymuştum. Sütlacın kıvamını bozdu, sulandırdı.
    İkinci denememde sütlaca 1 çay kaşığı kadar vanilya özütü koydum. Yine biraz sulandırdı ama nişasta koyarak toparladım.
    Kek hamurunu da sulandırmasından endişe ediyorum.
    Özütü votka ile hazırladım ama sanki alkol derecesi yüksek ve bu yüzden kıvam bozuyor gibi.
    Öneriniz var mıdır?

    Cevapla
    • Cenk

      27 Mart 2013 at 11:29

      Elif Akman – 1 çay kaşığının kıvamı bozması garip doğrusu. Kek hamurunu sulandırması mümkün değil. Genelde yumurtalarla beraber, un ve diğer kuru malzemelerden önce ekliyorsunuz. Bugüne kadar hiç öyle bir sorun yaşamadım. Sütlü tatlılarda da başta koymayı deneyebilirsiniz (gerçi ben çubuk kullanmayı tercih ediyorum).

      Cevapla
  113. Şebnem

    01 Nisan 2013 at 13:52

    Cenk bey, kısmetse önümüzdeki günlerde, Budapeşte-Viyana-Prag gezimiz olacak.Bana buralardan vanilya çubuğu temin edebileceğim, biliyorsanız önerebileceğiniz bir yer var mı?Pasta malzemeleri dükkanı da biliyorsanız, önerebilirsiniz.
    Niyetim, toz şekerle olanı yapmak, sanki daha kullanışlı olur gibi geldi..?Votkalarımı liköre saklamak istiyorum:)
    Teşekkürler, sevgiler.

    Cevapla
    • Cenk

      01 Nisan 2013 at 15:41

      Şebnem – Bu şehirler hakkında maalesef bir bilgim yok. İyi yolculuklar.

      Cevapla
  114. Şebnem

    01 Nisan 2013 at 16:39

    Şansıma bulabilirsem alacağım.Yurtdışında buradan ucuz olacağından söz etmiştiniz.Bulamazsam da birine getirttireceğim başka sefere.

    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      01 Nisan 2013 at 23:26

      Şebnem – Özellikle Viyana’da olmamasına imkan yok. Ve eminim buradakilerden daha ucuza bulacaksınız. Vanilya özütünü sütlü bir tatlıyı sulandıracak miktarda zaten kullanmıyoruz. Pişerken de alkolü uçup gidiyor.

      Cevapla
  115. Şebnem

    01 Nisan 2013 at 16:49

    Dikkatimi çekti, Elif hn. ın sorunuyla ilgili şunu buldum; vanilya özütünde alkol var, bundan dolayı sulanıyor, kesiliyor sanırım, sütlü tatlılarda bu sorunu yaşamamak için şekerli vanilayı kullanabilir belki.
    Ama kekte sorun olmaz sanırım.

    Cevapla
  116. Şebnem

    02 Nisan 2013 at 01:55

    Tekrar selam,
    Sorun miktar değilmiş sanırım, alkoldeymiş.Bir kimya müh. arkadaşıma danıştım, ben de bu özütten yapacağım için..Sütün kimyası bozulabilirmiş votkayla buluştuğunda, o yüzden kesilebilirmiş.
    Yapınca deneyeceğim ben de, merak ettim.

    Cevapla
  117. Ayşe Ezicioğlu

    16 Nisan 2013 at 16:27

    Sevgili Cenk, yaklaşık 3 sene önce yine senin yönlendirdiğin bir siteden faydalanarak votkaya çubuklarımı yatırdım aynen dediğin gibide senelerdir kullandığım bütün çubukları içine koydum fakat özütüm 3 senedir vanilya likörü gibi bir tatdan öteye geçmedi. Koyduğum herşeyde önce alkol tadı sonra çok derinlerde bastırılmış bir vanilya tadı aldım. Senelerce bu baskın alkol tadı gidermiki diye bekledim ve en sonunda geçenlerde ümidi kesip buzdolabında kapladığı yerdende sıkılıp döktüm.
    Acaba ben mi biryerde hata yaptım yoksa özütten beklediğim performans mı fazlaydı merak ediyorum. Votka olarak bildiğimiz bir Türk markası votka kullanmıştım.

    Cevapla
    • Cenk

      17 Nisan 2013 at 14:16

      Ayşe Ezicioğlu – Alkol tadı alıyordum derken… Kek, kurabiye, vs. gibi fırına giren şeylerin dışında bir tatlıda mı kullandınız? Vanilya özütünün içerdiği alkolün büyük bir kısmı fırında uçuyor, geriye vanilya kokusu kalıyor. Geçenlerde bir arkadaşım süzme yoğurdun üzerine koyduğundan bahsetmişti; aynı durum söz konusu olabilir. Pişmediği zaman alkol tadı almak çok normal.

      Cevapla
  118. ASLI

    29 Nisan 2013 at 14:15

    Cenk Bey,
    Tam 2 ay oldu. Bu sure icinde vanilya ozutumu ara sıra sallayarak karistirdim. Bugun kapagini actim ve kokladim. Oldukca yogun votka kokusu ve cok cok hafif bir sekilde vanilya kokusu geliyor. Normal, degil mi?

    Cevapla
    • Cenk

      29 Nisan 2013 at 15:08

      Aslı – Vanilya kokusunun da baskın olması gerekirdi. Eğer bulabilirseniz 1-2 tane daha çubuk eklemenizi ve 1 ay daha beklemenizi öneririm.

      Cevapla
  119. ASLI

    29 Nisan 2013 at 16:13

    Cok tesekkur ederim. Evde vardi, aksam eklerim. Ben de cubuklari VanillaMart’tan getirttim. Sorunsuz geldi.

    Cevapla
    • Cenk

      29 Nisan 2013 at 16:38

      Aslı – Hatırladıkça şişeyi çalkalarsanız da iyi olur.

      Cevapla
  120. Sergen

    02 Mayıs 2013 at 17:44

    Merhaba Cenk bey, genç bir şef adayı ve yiyeceklere( özellikle tatlılara) düşkün biriyim. Ankara da yaşıyorum ve Amerikadaki lezzette doughnut bulamıyorum. Sizden ricam blogunuzda doughnut tarifi verebilir misiniz? Yada bir derginin, internet sayfasının yayımlanan tarifi varsa e-posta üzerinden veya herhangi bir şekilde gönderirseniz çok memnun olurum.
    Kişisel e-posta adresinizi bilmediğim için size buradan ulaşmaya çalıştım.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Mayıs 2013 at 20:36

      Sergen – Deneyip çok memnun kaldığım bir tarif maalesef yok. İleride olursa buradan iletirim.

      Cevapla
  121. gülşah

    10 Mayıs 2013 at 17:44

    cenk bey merhaba,
    bana amerikada bulabileceğimi iyi bir vanilya ozutu markası soyleyebilirmisiniz
    amerikadan aldığım kirkland marka ozut tuhaf kokuyor ve hiç güzel tat vermiyor.

    Cevapla
    • Cenk

      10 Mayıs 2013 at 20:42

      gülşah – Nielsen Massey.

      Cevapla
  122. eylül

    29 Haziran 2013 at 13:33

    ben yarın bodruma gidiyorum, acaba orda var mıdır vanilya?

    Cevapla
  123. eylül

    29 Haziran 2013 at 13:40

    cenk, votka yerine başka bir alkol türü kullanabilir miyim, bir de sen hangi markayı kullandın?

    Cevapla
    • Cenk

      01 Temmuz 2013 at 18:12

      eylül – Başka tip bir alkol kullanmak amaca ters. En nötr tada sahip olan votka. Markanın bir önemi olmadığı için belirtmeye gerek duymadım. Severek içtiğiniz bir markayı kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  124. Baris Sari

    10 Temmuz 2013 at 18:14

    Cenk bey selamlar

    Gectigimiz gunlerde size twitter dan mesaj atmis ve durumu ozetlemistim.
    Nihayet zanzibardan donduk. Elimde bayagi bir miktarda vanilya cubugu var. 🙂 tavsiyeleriniz dogrultusunda vanilyanin memleketinden dogru cubuklari sectigimi dusunuyorum:)
    Size bir sorum olacak; yukaridaki votkali tarifinizde 3-4 adet diyor. (Ben de sanirim 100 civari vardir) fazlasiyla yaparsam alkolu azaltmali miyim?
    Oneriniz nedir?
    Not: anneme de bir sise hazirlayacagim. Kendime de… Yine de elimde fazlaca kalacagini umuyorum. Dogru kisiye yani size ulasacagini bilmek beni cok mutlu eder. Daha onceki tekliy gecerli :))) selamlar, tesekkurler…

    Cevapla
    • Cenk

      11 Temmuz 2013 at 14:16

      Baris Sari – Teklifiniz için çok teşekkürler. Ben de hemen hemen aynı sayıda mevcut – neyse ki vanilyalı dondurmayı buzluktan eksik etmediğim için işim size göre daha kolay. Yaklaşık 1 sene boyunca güneş almayan serin bir yerde saklayabilirsiniz. Hepsinden vanilya özütü yaparsanız kolay kolay tüketebileceğinizi sanmıyorum. Tarifte belirtilen miktarlar tam tadında bir vanilya özütü için yeterli. Alkol azalırsa daha baskın bir vanilya aroması ortaya çıkacaktır.

      Cevapla
  125. Fatma

    19 Temmuz 2013 at 12:19

    Merhabalar,
    Sizin sayfanızı bir iki ay dır okuyorum bazı tariflerinizi uyguluyorum.Yürekten kutluyorum,
    en kısa zamanda kitabınıza kavuşuruz.Bilgileri paylaşmanız müthiş, sağolun allah nazardan saklasın.
    Pınar Hanım dan ekşi maya alarak bu hafta simit
    deneyeceğim.

    Cenk Bey,
    Benim sorun vanilya özsütünü hazırlayıp, votkalı olarak buzdolabına koydum, yanlışlık mı yaptım,
    cevaplandırırsanız sevinirim,
    Sevgilerimle

    Cevapla
    • Cenk

      21 Temmuz 2013 at 00:23

      Fatma – Teşekkürler. Vanilya özütünü oda sıcaklığında bekletmeniz gerekiyor.

      Cevapla
  126. CanCum Pasta

    08 Eylül 2013 at 00:56

    MErhaba Cenk
    Haziran 17′ de vanilya özütümü tarif ettiğin gibi yaptım. Fakat hala alkol kokusu alıyorum, çok az bir vanilya kokusu var. nedeni ne olabilir sence ? Tşk ederim

    Cevapla
    • Cenk

      16 Eylül 2013 at 13:51

      CanCum Pasta – Alkol kokusu almanız normal. Sonuçta alkolün içinde bekletiyorsunuz. Pişirirken alkol uçunca geriye vanilya aroması kalacaktır. Eğer vanilya aroması kuvvetli değilse fazladan bir tane daha eklemenizi öneririm.

      Cevapla
  127. Banu Bingör

    28 Eylül 2013 at 00:10

    Yorumlarda gördüm; vanillamart’tan sipariş vermeyi ben de deneyeyim bakalım. Geçenlerde blogda bahsettiğim Mısır Çarşısı’ndaki baharatçımdan çok nemli ve uzun Madagaskar vanilyası temin edebiliyorum; ama tanesi 4 TL… 20 tanesine kargo dahil 32 TL verildiğini okuyunca yerimden zıpladım 🙂 80 neredeee 32 nerede?! Denemeye değer sanırım 🙂 Bir ihtimal belki Lyon’da Nielsen Massey vardır; ama bu gelişinde İdil benim için koca Larousse Gastronomique’yi taşıyacak. Yüzüm olmaz bir de bana vanilya özütü arar mısın demeye 😀 Şişeye votka ve çubuk koymaktan başka hiçbir işlemi olmayan bu canım malzemeyi yapmak da farz bak, etti mi sana iki 🙂

    Cevapla
  128. Pınar

    06 Ekim 2013 at 11:24

    Sevgili Cenk Bey,

    Merhabalar.

    Internetten vanilyalı çay satın almaya çalışırken sizin sitenizi buldum. Çok etkilendim, ve vanilyalı-çay satın almak yerine vanilyalı çayı hazırlamak çok daha iyi bir fkir gibi geldi.

    Vanilyalı çay hazırlamak istersek bunu vanilyalı-şeker hazırladığımız gibi mi hazırlamamız gerekiyor? 1 kg çaya 2 adet vanilya.

    Sevgiler,

    Pınar

    Cevapla
    • Cenk

      08 Ekim 2013 at 14:04

      Pınar – Hiç denemedim onun için yanıltmak istemem ama 2 adet vanilya fazla kaçabilir. Bence 1 adetle deneyin, bir kısmını demleyip tadına bakın, az gelirse diğerini de ilave edersiniz.

      Cevapla
  129. Şebnem

    23 Ekim 2013 at 17:58

    Tekrar merhaba,
    Sevgili Fido kavanozlarımda toz şekerli özütü hazırladım.Her geçen gün koku yoğunlaşıyor, bir ay oldu.Harika kokuyor.Kullandım da.
    Seyehatimde vanilya çubuklarından bulmam pek kolay olmadı, zaman azdı.Viyana ‘da Naschmarkt ‘ta tek bir baharatçıda tanesi 1 euro ‘ya buldum.Buradaki esnaf sorduğumda bizi uzakdoğu mutfak malzemeleri satan dükkanlara yönlendirse de boşa zaman harcadığımı anladım, adını bile bilmiyorlar.Sonra Billa markette 2 ‘li ambalajda 2.99 ‘a, daha sonra Budapeşte ‘de sanırım Spar marketti, Kotanyı marka bulup aldım.Bunların hepsi Madagaskar menşei idi.En son aldıklarımda etiket yanlış konmuş, aldanıp 10 paket aldım, kasadaki kuyruğa girdiğimde gerçek ortaya çıktı, o kadar da ucuz değildi, ama onlara laf anlatmak ve iade yaptırmak mümkün değil gibiydi..:)Battı balık yan gider diyerekten aldım, geldim..

    Cevapla
  130. duygu

    27 Ekim 2013 at 12:02

    Merhaba, aylardır bekliyordum yapmayı, vanilya cubuklarım geldi, bir şey soracaktım sadece şeker yerine pudra şekeri kullanmak ne kadar dogru olur vanilya şekeri için =)

    Cevapla
    • Cenk

      27 Ekim 2013 at 12:17

      duygu – Tarifte belirtildiği şekilde beyaz şeker kullanmanızı öneririm.

      Cevapla
  131. duygu

    27 Ekim 2013 at 12:29

    neden asilik ediyorsam zaten, çok teşekkürler:)

    Cevapla
  132. duygu

    28 Ekim 2013 at 17:27

    ben bir şey daha danısmlaıyım, internette tatmin edici bir cevap yok, benim vanilta cubuklarım buram buram vanilya komuyor hattta biraz kötüce kokuyor bile denebilir? bu norma bir durum mudur? şeker neyse de votkayı ziyan etmeyeyim en azından =)

    Cevapla
    • Cenk

      28 Ekim 2013 at 21:42

      duygu – Hiç normal değil. Votkayı boşa harcamayın.

      Cevapla
  133. İda

    12 Kasım 2013 at 15:35

    Çok güzel bi yazı olmuş emeğinize sağlık her yurtdısıseyahatinde mutlaka pasta malzemeleri alırım bunlardan biri de vanilya özü simdi bu tarifi deniycem fakat vodka markası farkediyormu ediyorsa marka verebilirmisiniz tesekkurler…

    Cevapla
    • Cenk

      14 Kasım 2013 at 12:06

      İda – Etmiyor.

      Cevapla
  134. Esra

    30 Kasım 2013 at 23:50

    Alkolsüz vanilya özütü yok mu?

    Cevapla
    • Cenk

      01 Aralık 2013 at 21:41

      Esra – Yurtdışında var.

      Cevapla
  135. irem

    09 Aralık 2013 at 00:02

    Merhaba Cenk,
    Tam vanilya özütümü hazırlamış, elimde kalan diğer çubukları da eklesem mi diye düşünüp yorumlara bakarken birinin vanilya çubuklarının kötüce koktuğunu söylediğini; senin de votkasını boşa harcamamısını söylediğini gördüm. Benimkilerin kokusu da pek hoş değil. Elimde nielsen massey vanilya özütü var. Onun kokusuna yakın ama emin olamadım. Ne yapsam ? Çok üzüldüm :/

    Cevapla
    • Cenk

      09 Aralık 2013 at 11:47

      irem – Vanilyanın kötü kokması normal değil. “Pek hoş değil” derken tam olarak neyi kasettiğinizi bilemiyorum. Acaba alkol kokusu mu hoşunuza gitmedi? Nielsen Massey vanilya özütüne yakınsa endişe etmeyin.

      Cevapla
  136. irem

    09 Aralık 2013 at 17:51

    Cok tesekkur ederim. Hazirlamadan once vanilya cubuklarinin kokusu hos degildi. Biraz eksimsi gibi ama vakumlu posetteydi ve son kullanma tarihi de 2013 sonuydu. O yuzden endiselendim biraz.

    Cevapla
    • Cenk

      10 Aralık 2013 at 13:46

      irem – Ekşimsi bir koku hiç normal değil. Endişelenmekte haklısınız. Vanilya çubuklarının ömrü oldukça uzundur. Bugüne kadar ekşi kokanla karşılaşmadım. En fazla zaman içinde kuruyup aromalarını kaybederler. Yerinizde olsam mis gibi vanilya kokan çubuklar alıp yeniden başlardım. Koklamadan ve ellemeden almayın. Yazının içinde nelere dikkat etmeniz gerektiği var.

      Cevapla
  137. irem

    10 Aralık 2013 at 16:32

    Teşekkür ederim tekrar.

    Cevapla
  138. ozge

    13 Aralık 2013 at 11:23

    Merhaba Cenk!
    Peki evde votka yoksa?
    Yani başka bir tür yüksek alkollü distile ile yapabilir miyiz acaba aynı tarifi? Cointreau, Mastiha spirit, Methaxa?
    Mutlaka aroması farklı olur ama olabilir mi? sormak istedim…

    Cevapla
    • Cenk

      14 Aralık 2013 at 12:23

      ozge – Elde etmeye çalıştığımız şey vanilya aroması. Cointreau gibi farklı aromalar içeren içkiler vanilyanın aromasını bastıracaktır.

      Cevapla
  139. Ömer

    16 Aralık 2013 at 01:07

    10 numara 5 yıldız müthiş bir yayın olmuş
    tebrik ve takdir ederim yazını soluksuz okudum.
    Ellerine ve yüreğine sağlık.

    Cevapla
  140. Mehmet

    03 Şubat 2014 at 02:30

    Merhaba Cenk bey,

    ben bir şişe Vodka almiştım ,sizin tarifiniz gibi 240ml sini yaklaşık 1 sene önçe hazırladım.Şimdi ise az kaldı bitmek üzere.Normalde Vodka içmiyorum ,kalan Vodkayı sizce kullanmamın bir zararı varmı?Yeni bir şişe mi alsam?Yoksa geri kalan Vodka şişesinin içine 6 tane vanilya çubuğu eklesem olurmu?
    Size kolay gelsin.
    Saygılar

    Cevapla
    • Cenk

      03 Şubat 2014 at 17:09

      Mehmet – Elbette kullanabilirsiniz. Votka çok uzun seneler dayanır.

      Cevapla
  141. Pınar

    07 Şubat 2014 at 13:47

    Cenk Bey Merhaba,

    Öncelikle sitenizi oldukça yeni keşfettim ve bayılıyorum, tebrikler!
    Gerçi keşfetme zamanlamam çok iyi olmadı, zira uzun zamandır üzerimde taşıdığım kiloları emin adımlarla vermeye başlamışken, şimdi her gece oturup yeni yeni tarifler okuyorum. Okuyorum lafı bir yemek sitesi için komik gibi gelebilir ama hem kilo alma endişesinen, hem de mutfakla çok haşır neşir olmadığım için cesaretsizlikten henüz deneme aşamasına geçemedim :))

    Ama artık buna bir son veriyorum ve Korova Kurabiyelerinen bu işe başlıyorum 🙂 Vanilya özütü yapmak için Amerikadan sipariş ettiğim vanilya çubuklarım ve hatta fleur de sel bile geldi 🙂
    Bu uzun girizgahtan sonra size 1-2 sorum olacak:
    -Özüt için tavsiyeniz üzerine koyu renkli bir zeytinyağı şişesi buldum ancak tabi kapağı yok, mantarı var. Çok sıkı kapanan bir kapağı olmalı mı, yoksa mantar yeterli olur mu?
    -Diğer sorum ise vanilya çubuklarından (10lu paket almıştım) bir adetini ayırıp ilk denemem olan kurabiyelerde kullanmak istiyorum ancak tariflerinizde malzeme olarak vanilya özütü olduğu için çubuğu ne şekilde kullanmam gerektiğini bilmiyorum. Örneğin bir çay kaşığı özüt yerine ne kadar tohum kullanmalıyım ve ne şekilde?

    Bu sorumun cevabı farklı bir yazınızda varsa lütfen kusura bakmayın, göremediğim için sormak istedim. Şu kurabiylerin tadına bakmak için sabırsızlanıyorum! 🙂

    Bu arada kitabınızı da heyecanla bekliyorum. Takip ettiğim kadarıyla çok özeniyorsunuz, umarım istediğiniz sonuca ulaşırsınız.
    Saygılar

    Cevapla
    • Cenk

      10 Şubat 2014 at 20:48

      Pınar – Çok teşekkür ederim. Sıkı kapansa iyi olur ama mantarla kapanınca boşluk kalmıyorsa o da olur. Yalnız mantarın önceden yağ emmemiş olmasına dikkat edin. Eğer Korova kurabiyeleri için soruyorsanız çubuğu harcamanıza gerek yok, kullanmasanız da olur.

      Cevapla
  142. Pınar

    14 Şubat 2014 at 02:19

    Mantarın yağ çekmemesi konusunda uyarın için teşekkür ederim, nitekim şişenin mantarı yağlıydı, ben de başka bir mantar uydurdum.
    Ama zaten özütü yapamadım. Günlerdir gidip gelip çubuklarıma bakıyordum, senden gelen yanıta göre hemen işe koyulmak için sabırsızlanıyordum. Biraz önce vakumlu paketi açtım ve sonuç hüsran! Çubuklar bırak vanilya kokmayı, ekşi diyebileceğim bir kokuya sahipti. Bu işlere o kadar uzağım ki acaba vanilya çubukları böyle mi kokmalı diye bile düşünebilirdim- Neyse ki yorumlarda benzer bir şeyler okumuştum da, bu durumun normal olmadığını farkedebildim.. Ben de acıklı bir cenaze töreniyle çöpe gönderdim 10 tane çubuğu! :((
    Demek ki neymiş, gecenin bir saatinde oturup tariflerin altındaki yüzlerce yorumu okumak işe yarıyormuş 🙂
    Yurtdışından gelen birilerinden tekrar sipariş edeceğim, umarım yine aynı şanssızlığı yaşamam 🙁
    Bu arada ilk deneme olarak limonlu haşhaşlı keki seçtim (vanilyasız yapmak durumunda kaldım) Hayatımda yaptığım ikinci kek ve süper oldu, teşekkür ederim! Kendime limit koymuştum, 1, bilemedin 2 dilim yiyeceğim diye ama sanırım kekin yarıya yakınını gide gele ben yedim! Bu gidişle verdiğim tüm kiloları geri alacağım 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      15 Şubat 2014 at 10:54

      Pınar – Çöpe gitmelerine üzüldüm. Kek için afiyet olsun.

      Cevapla
  143. Berrin

    01 Mart 2014 at 23:36

    Cenk
    Merak ettigim seyin daha once sorulmus olma olasiligini dusunerek yorumlari tek tek okumaya basladim, 122 ye geldim ama bitecek gibi degil, su vanilya canavarina takildi aklim..
    1) Iki ay sonra cubuklari alkolden cikaracak miyiz?
    2) canavar benzetmesi nedeniyle soruyorum, maya gibi yasayan birsey mi uretmis oluyoruz? Buzdolabinda surekli yasatabilir miyiz?
    3) cubugun tohumunu kullanirsam özüt yaratmak icin bos cubuklara daha az votka kullanmaliyim diye anladim. Dogru mu? 2 bardak unla yapilan bir keke kac adet tohum eklemek uygun olur?
    Tskler
    bo

    Cevapla
    • Cenk

      19 Mart 2014 at 18:39

      Berrin – Hayır, çıkarmayacaksınız. Buzdolabında saklamanıza gerek yok. Uzun seneler oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Votkanın içinde yaşayan bir şey kalacağını pek sanmıyorum 🙂 Doğru. Kek için bir vanilya çubuğunun tohumları yeterli olacaktır ama 3 tane kullandığım bile oluyor.

      Cevapla
  144. Gökşen

    15 Nisan 2014 at 18:32

    Selam Cenk,
    alkol konusunda problemli olanlar için http://www.vanillamart.co.uk/alcohol-free-vanilla-extract/ bu ürüne rastladım. İlgilenenlerin bilgisi olsun…

    Cevapla
  145. zeynep güleç

    25 Nisan 2014 at 16:45

    merhabalar,
    vanilya özütü yapmak için kolları sıvıyorum.sizin yazdıklarınızı ve yorumları okudum.ben %96 lık alkolu %35 e seyreltip yapmayı planlıyorum.iki ayın sonunda sonucu yazarım size.ellerinize sağlıkigüzel bir yazıydı.teşekkür ederim.

    Cevapla
  146. filizdincer

    26 Mayıs 2014 at 04:19

    Zeynep güleç hanim bende saf alkol den yapmayı düşünüyorum sizlerden aldınız acaba

    Cevapla
  147. Özlem Sur Yürekli

    05 Haziran 2014 at 10:02

    Merhaba Cenk,
    Harika yazılarını uzun zamandır takip ediyorum, ama ilk defa yazıyorum. Cevaplanmış bir soru sormamak için bütün yorumları okudum ve soruyorum 🙂 Vanilya özütünü sistematik olarak arttırmanın ideal yöntemi nedir? Azar azar mı arttırmak gerekir yoksa üzerine bir ölçü daha alkol ve vanilya çubuğu ekleyerek devam edebilir miyiz? Ya da çok miktar ekleyip seyreltmemek icin ayrı bir yerde 2 ay bekletip daha eski bir özütün üstüne ilave etsek daha mı doğru olur? Teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      09 Haziran 2014 at 12:43

      Özlem Sur Yürekli – Özütün içine ekleyeceğiniz vanilya çubuklarının aromasının gelişmesinin vakit alacağını unutmamak lazım. Eğer kullanılmış çubuk ekleyecekseniz önce sadece çubukları ekleyip birkaç ay özütün kuvvetlenmesini bekleyin ve alkolü sonra ekleyin. Gerçi yeni çubuk kullanınca da bu şekilde ilerlemek daha sağlıklı. Ya da ayrı bir şişede sıfırdan başlayabilirsiniz.

      Cevapla
  148. selda tokoglu

    11 Haziran 2014 at 11:26

    nielsen massey vanilya markasını ebay den edinmek istiyorum ama seçemedim tohum lu olan çeşidi için yardımcı olurmusunuz.

    Cevapla
    • Cenk

      11 Haziran 2014 at 12:10

      selda tokoglu – Tariflerde kullandığım “vanilla extract” olarak geçiyor, “vanilla paste” daha yoğun, tariflerde kullanırken miktarı azaltmak lazım ve tohumların da görüneceğini unutmamak lazım.

      Cevapla
  149. Selma Dönmez

    11 Temmuz 2014 at 16:11

    Merhaba Cenk Bey kitabınızı aldım ve bayıldım.Tarifleri denemek için yurtdışından abimin getireceği vanilya özütü ve çubuk vanilyaların gelmesini bekliyorum.Amazondan bir paket çubuk vanilya bir şişede extract almak istiyorum.Hangisini alacağıma karar veremedim.Yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.Linkleri aşağıda http://www.amazon.com/Nielsen-Massey-Vanilla-Extract-Mexican-Ounce/dp/B0000W0GP2 http://www.amazon.de/Nielsen-Massey-reiner-Vanille-Extrakt-118ml/dp/B00KO2X470 http://www.amazon.de/Bourbon-Vanille-Vanilleschoten-Stk-17-19/dp/B00EO2DMQY

    Cevapla
    • Cenk

      11 Temmuz 2014 at 18:18

      Selma Dönmez – Çok teşekkür ederim. Yolladığınız linklerdekilerin hepsi uygundur. Şimdiden afiyet olsun.

      Cevapla
  150. Özge

    15 Temmuz 2014 at 12:51

    Ben çok geç keşfettim bu bloğu, nasıl mutsuzum anlatamam, arayı kapatmak için çok çok okumam lazım =) En son Amerika’ya gittiğimde almıştım McCormick vanilya özütü kutu kutu bitmesin diye 1 ml fazla kullanmamaya çalışıyordum, ama hiç kendim yapmaya cesaret etmemiştim, şimdi bu akşam yine yurtdışından aldığım vanilya çubuklarımı votkaya basıyorum nokta :)))

    Cevapla
  151. Şimal

    01 Ağustos 2014 at 16:44

    Selam,
    Ben de yorumlarda önerilen vanillabazaar.com sitesinden 10 adet vanilya çubuğu aldım yaklaşık olarak 40TL’ye denk geliyor. Çubuklar gerçekten dolgun, nemli ve mis gibi kokuyor 15 gün önce özütü yapmama rağmen şişenin kapağını açınca alkol kokusu çok az geliyor artık. Ayrıca sitede alkolsüz vanilya özütü de varmış helal sertifikalı… Ürünü aldıktan sonra pakete hediye olarak belirtmesini isterseniz gümrükte de sorun çıkmıyor 🙂

    Cevapla
  152. Betül Ağırman

    02 Ağustos 2014 at 11:40

    Merhaba Cenk,ben de kitabı aldıktan sonra kitaptaki tarifleri hakkıyla uygulayabilmek için vanilya çubuklarını kullanmam gerektiğini düşünerek almak istedim. Tam o sıralarda bir arkadaşım babasının Amerika’dan dönmek üzere olduğunu ve Amazondan sipariş vereceğim bir şey varsa getirebileceğini söyleyince çok sevindim ve hemen Amazon sitesine girip ürünü seçtim.Önce elime bir daha böyle bir fırsat geçmez diye 1 lb lik bir ürün seçtim ama sonra bitiremeyeceğimi düşünüP 1/4 lb lik bir üründe karar kıldım.Fiyatı Türkiye’ye göre çok uygundu.16 dolar tutuyordu. Neyse çubuklar bayram öncesi elime geçti.Vakumlu bir poşet içinde gelmişti.Bayramdan sonra kullanmak için heyecanla açtığımda yaşadığım hayal kırıklığını anlatamam.Ben hep vanilya çubuklarının çok güzel kokacağını düşünmüştüm ama elimdekiler nasıl desem, kornişon turşusu gibi ekşi kokuyorlar. Önce acaba bu normal mi dedim ama aklıma senin bu yazın gelince yorumları ile birlikte okudum.Ve maalesef vanilyalarım bozuk çıkmıştı. Şimdi artık gerçek vanilya kokusunu daha çok merak ediyorum. Bir önceki yorum sahibi Şimal Hanımın aldığı yerden almak istiyorum ama aynı hayal kırıklığını yaşamaktan korkuyorum.Tatilde olduğunu ve dinlendiğini düşünerek, seni yormaktan da korkarak bir şey rica etsem… Acaba Şimal Hanımla beni e-mail yoluyla buluşturabilir misin?Sormak istediğim bir kaç şey var.Rahatsızlık vermemiş olmayı diliyor ve şimdiden teşekkür ediyorum.

    Cevapla
    • Cenk

      03 Eylül 2014 at 17:13

      Betül Ağırman – Bozuk çıkmalarına üzüldüm… İkinize birden bir email atıyorum birazdan…

      Cevapla
  153. Aslı Demirörs

    11 Ağustos 2014 at 15:11

    Merhaba Cenk Bey, sonunda vanilya özütüm hazır. Ancak bir sorum olacak. Bu özütü hangi koşulda saklamak gerek? Bu ara evler aşırı sıcak olduğundan dışarıda tutmaya çekindim. Buzdolabına koydum şimdilik. Aylardır beklediğim özütümü güzel koruyamaz da bozarsam çok üzülürüm.

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ağustos 2014 at 16:43

      Aslı Demirörs – Benimki evin içinde bir dolapta duruyor. Kolay kolay bozulacağını sanmıyorum. Elbette buzdolabında da saklayabilirsiniz.

      Cevapla
  154. zeynep

    24 Ağustos 2014 at 18:12

    Cenk Bey
    Merhaba
    Biraz geç okudum, kusura bakmayın.Ben alkolü vişne likörü yaparken kullanıyorum aslında. Biraz artmıştı. Onu da vanilya özütünde kullandım.
    Eczanelerden likör yapmak için istediğimde %96 lık saf alkol alabiliyorum.
    Ben de yaptım bu arada vanilya özütünü,
    kullanmaya başlayacağım artık.
    Kitabınız hayırlı olsun, hoşçakalın.

    Cevapla
  155. pelin

    21 Eylül 2014 at 00:16

    Cenk Bey,
    Vanilya özütünü hemüz yapamadım ama vanilyalı şeker sürekli yaptığım basit keklerimde bile fark ettiriyor kendini! en basit ama herşeyi değişitiren tarifleriniz bunlar olsa gerek.
    ha bir de sörf yaparken rastladım : http://nevbahar.samanyoluhaber.com/galeriler/yaniklar-icin-11-inanilmaz-tedavi/4/
    Kitabınız için ayrıca tebrik ederim.
    İyi çalışmalar

    Cevapla
    • Cenk

      30 Eylül 2014 at 14:04

      pelin – Haber verdiğiniz için teşekkürler.

      Cevapla
  156. Dilek

    30 Eylül 2014 at 23:48

    Cenk merhaba;

    Yorumları en baştan en sona kadar okudum, sorularımın bazılarına yanıtlar buldum ancak bı tanesını sormam gerekıyor sanırım.Şişe olarak koyu renklı bır şişe kullanmayı tavsıye etmişsin. Elimd e koyu renklı mantar kapaklı bış şişe var, mantar çok sıkı oturmasa da şişeyı kapatıyor ancak öncesinde kahve vardı şişede. Mantarda ciddi bir kahve kokusu var. Bir de koyu renk şişe illa ki şart mı, senın kı gıbı yıllar içinde bı canavar yaratmayı planladığım için senınkı gıbı bi şişe kullansam nasıl olur? Küçükten başlasam sonrasında buyuk bi şişeye aktarmakta sıkıntı yaşar mıyım emın olamadım açıkçası, tek bır damlasını bıle zıyan etmek istemeediğimden. Ama kahve konusu benı düşündüren en önemli etken.

    Cevapla
    • Cenk

      08 Ekim 2014 at 14:31

      Dilek – Dilediğiniz şişeyi kullanabilirsiniz. Mantarda kahve kokusu varsa kullanmanızı önermem.

      Cevapla
  157. bekir

    02 Ekim 2014 at 13:13

    merhabalar
    bu vanilya özütü dediğinizde votka mevcut bu benim evime dahi sokmayacağım bir ürün votka yerine farklı bir ürün kullansak

    Cevapla
    • Cenk

      08 Ekim 2014 at 14:29

      bekir – Yazıda bu konuya değindim. Sanırım okumadınız.

      Cevapla
  158. treysi baron

    23 Ekim 2014 at 15:37

    Merhaba,
    Vanilya özütü hemen oluşacak bir şey değil sanırım değil mi? Tatlı hazırlamak için 2 ay beklemem mi gerekiyor? :)))) Saçma bir soru olduysa kusura bakmayın:) Teşekkür ederim,

    Cevapla
    • Cenk

      24 Ekim 2014 at 15:12

      treysi baron – Tarifte de belirttiğim gibi, vanilya özütünün yapımı en az 2 ay sürüyor. Her tatlıda kullanmak zorunda değilsiniz.

      Cevapla
  159. zeynep

    19 Kasım 2014 at 13:08

    cenk bey,
    evde güzel bir CİN’im var.
    bu tarif cin’le yapılabilir mi?

    Cevapla
    • Cenk

      24 Kasım 2014 at 13:22

      zeynep – Votka en iyi seçenek. Vanilyanın ön planda olması için mümkün olduğunca nötr tada sahip bir içki gerek.

      Cevapla
  160. esra nalan

    25 Kasım 2014 at 15:11

    vanilya özütü tarifinizi yapmak istiyorum fakat bir sorum olacak.votkanın sade olması şartmı evimde vanilyalı votka var onu kullanabilirmiyim.cevap verirseniz sevinirim teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      05 Aralık 2014 at 14:09

      esra nalan – Evet, şart. Vanilyalı votkanın sentetik bir kokusu var, tavsiye etmem.

      Cevapla
  161. Ayşe Hande Günaydın

    01 Ocak 2015 at 23:51

    En kısa zamanda kendi vanilya özütümü hazırlayacağım. Sadece besleme olayıyla ilgili kafama takılan soru işareti var. Vanilya özütünü kullandikca içine alkol mü ekleyecegim yoksa belli bir seviyeden sonra mı ekleme yapmalıyım? Özütün içindeki yeni ve eski çubuklar tat farkı yaratır mı? Eski çubuklar tadı bozar mı ya da erir mi? İçinden tohumu alınmış kabukları da koyun demişsiniz. Kabuklar da aroma verir mi yani? Umarım tekrara düşmüyordur sorularım. Sevgilerimle…

    Cevapla
    • Cenk

      03 Ocak 2015 at 23:20

      Ayşe Hande Günaydın – Aylar içinde tadı olgunlaştığı için bittikçe alkol eklemek tadını zayıflatacaktır. Öncesinde gereğinden fazla çubuk ekleyip daha keskin bir hale getirip ondan sonra ekleme yapmak lazım. Ya da başka bir şişede yeni bir özüt başlatabilirsiniz. Eski çubuklar erimez, tadını bozmaz. Kabuklar da aroma verir.

      Cevapla
  162. Cem Ozbek

    05 Ocak 2015 at 16:31

    Merhaba Cenk Bey,

    Oncelikle tariflerinizi cok begendigimi eklemek isterim. Size bir sorum olacak. Yaklasik 2.5 ay kadar once evde vanilya ozutunun kilitli bir kap icerisinde hazirladim. 6 vanilya cubugu ve 500 ml votka kullandim. Verdiginiz tarife harfiyen uydum, ancak cok alkol kokuyor gibi geldi, dogrusu boyle midir yoksa ben mi yanlis birsey yaptim acaba ? Yardiminiz icin tesekkurler .

    Cevapla
    • Cenk

      23 Şubat 2015 at 15:48

      Cem Ozbek – Alkol kokması normal çünkü zaten içinde alkol var. Pişerken alkol uçuyor, geriye vanilyanın kokusu kalıyor. Zaman geçtikçe vanilya aroması artacaktır.

      Cevapla
  163. cevdet

    06 Ocak 2015 at 21:47

    aklımdaki sorulara tek kalemde çözüm buldum..teşekkürler

    Cevapla
  164. Ceylan

    18 Ocak 2015 at 15:35

    Merhaba, ben kitabınızı aldım. Öncelikle tebrik ediyorum. Benim sorum şu olacak; şeytan çikolata giyer pastanızı bir an önce denemek istiyorum. Vanilya çubuğu aldım ama özütünü yapmak için beklemek istemiyorum. Hemen yapabilmek için çubuğu kullansam olur mu? Olur demişsiniz ama ne kadar kullanıcam. 1 adet çubuğun tamamı çok gelir mi acaba? Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      26 Ocak 2015 at 14:51

      Ceylan – Özütü kullanmasanız da olur. Çok arka planda, hoş bir koku vermesi için gerekli sadece. İyi kalitede çikolata ve kakao kullandığınız sürece şart değil.

      Cevapla
  165. Deniz

    19 Ocak 2015 at 14:37

    Merhaba Cenk,

    Ben vanilyaları ortadan ikiye kesip üzerine votka koydum, ancak votka yeşile döndü. Hatta vanilyalara dokunduğum anda elimi de yeşile boyadılar. Bu normal midir? Yoksa vanilyada sıkıntı mı var?

    Teşekkür ederim..

    Cevapla
    • Cenk

      26 Ocak 2015 at 14:44

      Deniz – İlk defa böyle bir şey duyuyorum. Hiç normal değil. Sorun vanilya çubuklarında mı yoksa votkada mı bilmem mümkün değil.

      Cevapla
  166. sarpak

    28 Ocak 2015 at 16:46

    Sizi böyle bir yazıyı yazdığınız için gönülden tebrik ederim ayrıca teşekkür ederim.Büyük sabır ve bilgi işi.Sağolun

    Cevapla
  167. Vanilla extract

    16 Şubat 2015 at 22:09

    Eger sabirli iseniz bu tarifle 2-3 ay icerisinde guzel bir “vanilla extract” yapabilirsiniz. Sade Finlandia veya Absolut marka vodkalari kullanmanizi öneririm fakat vodka sisesi icinde saklamak istiyorsaniz satin alirken sisenin agzinda damlalik olmadigina emin olun. Finlandiya kendi aluminyum tupunde gelir ki extract’in gunes almasini engeller.

    Fakat alacaginiz vanilya cubuklarinin mensei de onemli, piyasada bir kac cesit var ve hepsinin aromasi ve kullanildigi yerler farkli.

    Yurtdisina cikiyorsaniz, tanidiginiz geliyorsa, veya sansiniza guveniyorsaniz “Nielsen-Maissey” dunyanin en kaliteli vanilla extract markasidir, tum pastacilik kitaplarinda bu markanin önerildigini görursunuz. 118ml’lik sisesini 5,5 sterline aldigima göre pahali da degil (organik degil tabi, kahverengi etiketli olani. Organik yesil oluyor)

    Ben http://www.buywholefoods.com dan söyluyorum, sarip sarmaliyorlar ufak bir pakete, gumruge filan takilmadan geliyor. Ayni site kiloluk, yarim kiloluk madagascar bourbon vanilla pods da satiyor, cok hesapli, siparis ederken rica ederseniz (kargo dahil toplam fiyati 50 sterlin altinda gosterin) diye, 75 euro gumruk limitine de takilmaz. Yillarca yetecek vanilya cubugunuz olur.

    Cevapla
  168. ayşe

    24 Şubat 2015 at 09:44

    cenk bey merhaba ben dün cam tüp içinde vanilya çubuğu aldım ancak çubukların üzerinde minik beyaz nokta lekeler mevcut aktarcı bir şey olmaz dedi ama size de sormak istedim, güzelde kokuyor.bu arada sizi çok özledik blog da da görmek istiyoruz.

    Cevapla
    • Cenk

      25 Şubat 2015 at 15:35

      ayşe – Bahsettiğiniz beyaz noktalar sanırım küf. Ben olsam almazdım ama okuduğum kadarıyla zararlı bir küf değil ve genellikle çubukların içine işlemiyormuş. Tavsiyem alkollü (mesela votka) bir bezle silmek olacaktır.

      Cevapla
  169. leyla

    25 Şubat 2015 at 14:44

    merhaba sitenizin sessiz takipçisiyim bıkmadan usanmadan soruları cevaplıyorsunuz umarım banada geri dönersiniz newyork dan vanilya özütü ısmarlama sansım var ama ısmarlayacağım kişi Nielsen-Massey vanilya özünü nerelerde bulunduğunu bilmiyor bu konuda yardımcı olabilmeniz mümkünmü

    Cevapla
    • Cenk

      25 Şubat 2015 at 15:31

      leyla – Tatlı malzemeleri satan herhangi bir dükkanda (mesela Williams Sonoma) veya süpermarketlerde kolaylıkla bulabilir.

      Cevapla
  170. ayşe

    26 Şubat 2015 at 15:05

    çok teşekkür ederim cenk bey dediğiniz gibi yapıcam banada küf gibi gelmişti ama anlamadım dün tekrar çubuklara baktığımda ise kaybolmuştu. ama ben genede sileyim tekrar teşekkürler bütün tariflerinizi zevkle yapıyorum her biri çok leziz ikram ettiğim herkezde bayılıyor.sizin sayenizde muhteşem ürünler çıkıyor ortaya

    Cevapla
  171. Idil C

    27 Şubat 2015 at 16:15

    Merhabalar,

    Anlamadigim ve bulamadigim birkac sey var; 1) vanilya ozutunu cikartirken vanilya cubugundaki tohumlari kaziyip oyle mi kavanoza koyuyoruz yoksa ister tohumlu ister tohumsuz mu? 2) tohumlari kazidiktan sonra muhafaza etmenin bir yolu var mi? 3) tarifteki gibi bir ozut yaptiktan sonra zamanla kavanoz icideki cubuklari arttirdikca/ ekledikce votkayi da cogaltmam gerekir mi?

    Tesekkur ederim 🙂

    Cevapla
  172. Idil C

    28 Şubat 2015 at 16:46

    Tarifte yazmissiniz cevaplarimi buldum 🙂 kusura bakmayin

    Cevapla
  173. leyla

    02 Mart 2015 at 22:53

    cevabınız için teşekkür etmiştim sanırım size ulaştı mı anlayamadım sizin hemen olan cevabınıza ilginize bir daha teşekkür etmem gerektiğini düşünüyorum teşekkürler Cenk Bey…

    Cevapla
  174. Ozgur Koc

    13 Mart 2015 at 22:41

    Cenk selamlar, Allah ne muradın varsa versin. Başarı ve mutluluk eksik olmasın hayatından. Sen bize guzellikler katıyorsun, hayatta her daim guzellikler, hayırlar afiyet katsın sana. Cok kucuk bir sorum olacak. Vanilya özütü yaparken kavanoz küçük, ortadan ikiye kestik; peki çubukları dikey kesip cekirdekleri (ya da vanilya özünü) hani normal tatlilara katar gibi çıkarıyor muyuz yoksa kapalı mi atacağız alkole? Tarifte anladigim kapali ama yine de sorayim istedim. Tesekkurler…

    Cevapla
    • Cenk

      23 Mart 2015 at 13:54

      Ozgur Koc – Çubukları her zaman dikey olarak ortadan ikiye kesiyorsunuz. Eğer kavanoz kısaysa bir de ortadan ikiye de kesilebilir ama tohumları sıyırmanıza gerek yok.

      Cevapla
  175. Ayşe

    30 Mayıs 2015 at 00:19

    Merhaba Cenk bey,sitenizi yeni takibe başladım. Vanilya özütü ile ilgili güzel bir yazı olmuş. Yeni bir blog yazarı olarak yayınlayacağım bir tarifimde vanilya özütü geçiyor ve sizin yazınızı okudum blogumda bu konuda sitenize link vermemde sizin açınızdan bir sıkıntı olur mu sormak istedim. 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      05 Haziran 2015 at 19:44

      Ayşe – Link vermenizde hiçbir sakınca yok. Başarılar.

      Cevapla
  176. Ayşe

    30 Mayıs 2015 at 01:14

    merhabalar, şeker içinde vanilya çubuklarını beklettik ve şekerleri kullanıp, vanilya çubuklarını başka şekerlerde kullanabilr miyiz. Ne kadar süre vanilya çubuklarını kullanabiliriz. Bir ömrü var mıdır yani. Tohumlarını kullanıp tekrardan şeker yapımı için çubukları kullanabilirmiyiz ve bunun içinde öubukların bir ömrü var mıdır? 🙂 Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      05 Haziran 2015 at 19:43

      Ayşe – Çubukların ömrü oldukça uzun. Şekeri kokutmaya devam ettikleri sürece kullanabilirsiniz. Kavanozdaki şeker bittikçe üzerine şeker ekleyebilirsiniz.

      Cevapla
  177. Mustafa

    13 Haziran 2015 at 20:46

    Kitaptaki tariflerde hep vanilya özütü kullanıyorsunuz ve onun ölçüsünü veriyorsunuz. ben vanilya çubuğu kullanmak istiyorum. verdiğiniz ölçülerin çubuktaki karşılığı ne kadardır. (örneğin 10 gr özüt yerine ne kadar vanilya kullanmalıyım)

    Cevapla
    • Cenk

      15 Haziran 2015 at 13:42

      Mustafa – Özüt yerine vanilya çubuğu kullanmayı her tarif için tavsiye etmem. Özüt hoş bir koku bırakıyor ama çubuk baskın bir tat verebilir. Yarısının üçte birini kullanın desem bu sefer geri kalanı hızla kuruyacak ve ziyan olacaktır. Onun yerine bu yazıda belirttiğim gibi vanilyalı şeker kullanmanız en uygunu olur.

      Cevapla
  178. mehmet balcı

    30 Haziran 2015 at 13:36

    merhaba ben 4 çubuk vaniya özü aldım votka yerıne su olur mu bir. 2. ise bır sisede 2 ay bekletilcek diyor ben o tarifi 2 ay sonra mı yapıcam 🙂 saygılar

    Cevapla
    • Cenk

      30 Haziran 2015 at 16:41

      mehmet balcı – Votka yerine su olmaz. Evet, kullanmadan önce 2 ay beklemeniz gerekiyor. Öncesinde sadece çubuğu sıyırarak içindeki tohumları kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  179. mehmet balcı

    30 Haziran 2015 at 19:54

    ben pasta ustasıyım ama nedense değişik kuru pastalara merakım sardı nete gırıyorum ve girdikçede baska sayfalara dalıyorum. FINDIKLI VE ÇİKOLATALI YULAFLI KURABİYE ve KOROVA KURABİYELERİgörünüşleri çok hoşuma gıttı çalıştığım işyeri butik tarzı ve bu ıkı kuru pasta çok ıyı tutacağını düşünüyüorum yalnız sızden ricam bana yardımcı olabılırmısınız. ustam

    Cevapla
    • Cenk

      05 Temmuz 2015 at 22:54

      Mehmet Balcı – Tarifler sitede mevcut. Bunun ötesinde ne gibi bir yardımım olabileceğini bilemedim.

      Cevapla
  180. Su

    03 Temmuz 2015 at 00:02

    Merhaba, vanilya cubugu ve votka markasi onerebilir misiniz? Tesekkurler.

    Cevapla
    • Cenk

      05 Temmuz 2015 at 22:58

      Su – vanilya çubuklarını yurtdışından alıyorum, votka olarak Absolut’u öneririm.

      Cevapla
  181. Su

    26 Ekim 2015 at 18:35

    Yurt dışında yaşayanlar ya da getirme imkanı olanlar için hangi vanilya cubuğunu önerirsiniz? Tesekkürler..

    Cevapla
    • Cenk

      29 Ekim 2015 at 16:55

      Su – Vanilya çubuğu için tavsiye edebileceğim bir marka yok. Genelde inceleyip kokladıktan sonra alıyorum. Vanilya çubuğundan elde edilen ürünler için Nielsen Massey markası güvenilir.

      Cevapla
  182. cigdem

    01 Kasım 2015 at 17:55

    Kek ve kurabiye icin ne kadar vanilya özütü kullanmak lazım

    Cevapla
    • Cenk

      05 Kasım 2015 at 09:33

      cigdem – Tarife göre değişir. Bazı tariflerde gerekmeyebilir.

      Cevapla
  183. Pınar Tüter

    11 Kasım 2015 at 18:25

    Merhaba, bir arkadaşım yurt dışından vanilla powder yazan bir ürün getirdi. Rengi koyu kahverengi sanırım çubuğun toz haline getirilmiş şekli. Bu ürünü nasıl kullanabilirim bir öneriniz var mı? Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      11 Kasım 2015 at 20:59

      Pınar Tüter – Direkt hamurlara ekleyerek (vanilin gibi) kullanabilirsiniz. Hiç kullanmadığım için miktarı konusunda bir yorumum yok.

      Cevapla
  184. Fatma Özcan

    09 Aralık 2015 at 15:56

    MERHABA,

    VANİLYA ÇUBUĞUNU ALKOLDE BEKLETEREK KAÇ YIL VANİLYA ÖZÜTÜNÜ KULLANABİLİRİZ,

    SEVGİLERİMLE,
    FATMA ÖZCAN

    Cevapla
    • Cenk

      16 Aralık 2015 at 15:41

      Fatma Özcan – Benim çubuklar 5 yıldır votkanın içinde. Daha ne kadar gider bir tahminim yok ama çok uzun yıllar kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  185. Gooler

    22 Mart 2016 at 10:54

    Mis gibi vanilyamı yaptım 3 ay bekledim afiyetle kullanıyorum Tşk.ler

    Cevapla
  186. Seçkin

    27 Mart 2016 at 14:53

    Merhaba Cenk,

    Türkiye’de satış yapan şu sitede sıvı vanilya özütü var. Acaba iş görür mü?
    http://www.sweetsorcery.com.tr/Sivi-Vanilya-Aroma-Ozutu?gclid=COuL4abl4MsCFeQp0wodriIKoQ

    Bir de Türkiye’ye gönderim yapan http://www.vanillamart.co.uk/ diye bir web sitesi var, buradan almak istesek sence hangi tür çubukları almalıyız? Ya da direk özütü mü satın almalıyız? Senin bu sitelerle ilgili bir tecrüben olduysa paylaşır mısın?

    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Nisan 2016 at 11:56

      Seçkin – Gönderdiğiniz linkteki markayı tanımıyorum, dolayısıyla bir yorumum olamayacak. Vanilla Mart sitesinde benim de tercih ettiğim Nielsen Massey marka vanilya özütü mevcut, onu tercih etmenizi öneririm. Sattıkları çubukları denemedim, kalitelerini bilemiyorum ama Madagascan ve Tahitian çubukları deneyebilirsiniz.

      Cevapla
  187. Ziya Genc

    23 Nisan 2016 at 00:07

    merhabalar

    french vanilla türü vanilya aromalı kahve harmanı nasıl yapabilirim acaba..filtre kahve makinaları için hazır öğütülmüş kahveler var vanilya aromalı.

    ben de kahve çekirdeğinden öğüttüğüm kahveyi nasıl bu şekilde vanilya aromalı yapabikirim., tozunu mu karıştırmam lazım öğütüşmüş kahve ile yoksa başka bir şekilde mi? çünkü bu tip kahvelerde görünürde birşeyyok yani aroma ve kahve bütünleşmiş ve harmanlanmış gibi.. teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      20 Mayıs 2016 at 15:38

      Ziya Genç – Kahvenin durduğu kaba bir vanilya çubuğunu ortasından kesip batırın, birkaç güne buram buram vanilya kokacaktır. Hatta çekirdeklerini başka bir tarifte kullanın, sadece çubukları kokutmaya yetecektir.

      Cevapla
  188. Eyüp

    03 Mayıs 2016 at 15:28

    Cenk Bey merhaba,

    Ben vanilyalı şeker yapmak istiyorum bunun için bir ürün buldum (http://www.vanillamart.co.uk/extract-grade-vanilla-pods/) ürünün açıklamasında aynı sitedeki diğer üst kalite ürünlere göre daha kuru olduğu ve bu ürünün vanilya extractı, şekeri ve tozu yapmak için ideal olduğu vurgulanmış. lakin bu ürün uzunluğu (11-13 cm) ve daha kuru olmasıyla sizin kaliteli çubuk tanımınıza tam uymuyor.
    Vanilyalı şeker ve özüt hazırlamak için biraz kuru çubuk tercih edilir gibi bir durum mu var?
    Ne dersiniz?

    Saygılar,

    Cevapla
    • Cenk

      09 Mayıs 2016 at 21:39

      Eyüp – Vanilya özütü için değil ama vanilyalı şeker için çubukların çok nemli olmaması bir avantaj olabilir. Ama koca bir kavanoz şeker düşünüldüğünde nemli ve nemi az çubuklar arasındaki nem farkı göz ardı edilebilecek kadar az. Vanilyalı şeker ve özüt için mühim olan çubuğun içerdiği vanilin (vanilya aromasının temel taşı olan fenolik bileşik-marketlerde satılan uyduruk tozla karıştırılmasın) miktarı. Çubuk çeşitleri arasında en çok vanilin ihtiva eden Madagaskar çeşidi. Kısa mı uzun mu nemli mi nemsiz mi bunlar kaliteyi bir yere kadar tarif edebiliyor. Önemli olan kokusu. Bunu da ancak satın aldığınızda göreceksiniz.

      Cevapla
  189. Büşra

    15 Ağustos 2016 at 01:33

    Alkollü olduğu için vanilya özütünü kullanamıyorum ama sormak istediğim toz vanilyalar(vanilin değil koyu renkli olanlardan sanırım çekilmiş hali) kullanıp beğenenleri duydum ancak yukarda vanilyanın hava almadan saklanması gerektiğini yazmışsınız bu kuru,toz vanilyalar hava aldığı için etkili olur mu, tavsiye eder misiniz?

    Cevapla
    • Cenk

      28 Eylül 2016 at 14:04

      Büşra – Onları da hava geçirmeyen kaplarda saklayabilirsiniz.

      Cevapla
  190. Guler

    20 Eylül 2016 at 21:23

    Merhabalar Amerikaya giden ablamdan tavsiyeniz ustune vanilya ozutu siparis ettim. Siparisim gelir gelmez kendi yaptigim pankekin icine ilk defa vanilin yerine yaklasik bir yemek kasigi nielsen massey marka vanilya ozutu koydum. Fakat sonuc husran oldu. Cunku pankeklerimde en ufak bir vanilya aromasi olusmadi. Sizce neden kaynaklanmis olabilir. Cok da ozenmistim buyuk hayal kirikligi oldu. Cevap verirseniz cok sevinirim

    Cevapla
    • Cenk

      28 Eylül 2016 at 13:11

      Guler – Bir yemek kaşığı eklemenize rağmen aromasını vermemesi ilginç. Neden kaynaklanabileceği hakkında en ufak bir fikrim yok. Gayet güvenilir bir marka dolayısıyla aklıma bir şey gelmiyor.

      Cevapla
  191. Burcu

    15 Kasım 2016 at 16:46

    Merhaba 🙂
    Evdeki Nielsen Massey tükenmeye yüz tutunca iş başa düştü, kendim yapıcam 😉
    Sorum şu: Nielsen Massey içinde %35 alkolün yanı sıra şeker ve su da var. Bu tarifte olmamasının etkisi nedir?

    Cevapla
    • Cenk

      18 Kasım 2016 at 08:37

      Burcu – Votka kullandığınız zaman suya ihtiyacınız yok. Şekere zaten ihtiyaç yok.

      Cevapla
  192. Pehlivan

    20 Ocak 2017 at 15:37

    1 Yıl kadar evvel aktarda beyazımsı (kar tanesine benzeyen) bir toz görünce meraktan sordum ve “Çekilmiş Vanilya” olduğu söylendi. Bir miktar aldım, çok güzel vanilya kokuyor, tadı çok acı, bu nedenle de tariflere çay kaşığının ucu ile eklemek uygun oluyor ancak aklımda hâlâ bir soru işareti var ki aktara da defalarca sorup teyid ettirdim çekilmiş vanilya olduğunu. Henüz beyaz bir vanilya çubuğu görmedim. Aktar, siyah vanilya çubuğunun değirmende çekildiğinde beyaz olduğu konusunda son derece ısrarcı. Acaba benim bu satın aldığım şey gerçek vanilya çubuğu mudur, sizin böyle bir bilginiz var mıdır (değirmende çekildiğinde kar gibi olur mu gerçekten de) ? ..

    Cevapla
    • Cenk

      25 Mart 2017 at 11:52

      Pehlivan – Elbette ki olmaz. Eğer bembeyaz ise vanilindir ya da başka sentetik bir üründür. Eğer içinde vanilya tohumlarına dair (siyah) izler varsa bir ihtimal pudra şekeriyle beraber çekilmiş vanilya tohumları olabilir.

      Cevapla
  193. Furkan

    26 Ekim 2017 at 17:40

    Maalesef son bir iki yılda çubuk vanilya fiyatları akıl almaz seviyelere ulaştı. en ucuzu 10 liradan başlayarak 30 liralara kadar çıkıyor. Türkiye veya Amerika’da makul fiyatlara alınabilecek adres öneriniz varsa memnun olurum.

    Teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      08 Kasım 2017 at 21:45

      Furkan – Maalesef San Francisco’da her zaman alışveriş yaptığım dükkanda da her zamankinden 4-5 kat daha pahalıydı. Nedenini sorduğumda Madagaskar’daki kuraklık yanıtını aldım.

      Cevapla
  194. Demet

    18 Aralık 2017 at 15:40

    Merhaba
    Bugun aktardan 3 adet vanilya çubuğu aldim votkaya koymak icin cubuklarda renk parlak kivam yumusak ama kokusu cok kotu sanki çürümüş gibi sizce kokusu daha sonradan guzellesir mi yada orijinali oyle mi? Bilginiz varsa yardimci olabilirmisiniz?

    Cevapla
    • Cenk

      23 Ocak 2018 at 14:18

      Demet – Çürümüş gibi bir koku varsa bence bozuktur. Kullanmamanızı tavsiye ederim.

      Cevapla
  195. Filiz

    09 Şubat 2018 at 21:46

    Vanilya özütü tarifiniz için çok teşekkür ederim.Vanilya özütünü ayni oranda viski ile yapabilirmiyiz aromasında değişiklik olurmu?

    Cevapla
    • Cenk

      01 Mart 2018 at 11:45

      Filiz – Viski bambaşka bir tat katacağı için tavsiye etmem.

      Cevapla
  196. Merve

    18 Mayıs 2018 at 11:18

    Pastanedeki ürünlerde hoş bir vanilya kokusu ve tadı oluyor vanilinmi özütmü yoksa aromamı kullanılıyor veya esans

    Cevapla
    • Cenk

      03 Haziran 2018 at 15:44

      Merve – Bilemiyorum, onlara sormanız daha sağlıklı olur.

      Cevapla
  197. miray

    01 Haziran 2018 at 21:07

    Merhaba, elimde bir kaç sene öncesinden kalma buz dolabında (kahvaltılık kısmında) unuttuğum vanilya çubuklarım var fakat üzerinde çil gibi lekeler olmuşmuş, acaba kullanılabilir mi, ekte fotoğrafının linkini gönderiyorum, şimdiden teşekkür ederim.

    http://imgim.com/image/34036313_10214389551006529_7789596521908928512_n.jpg

    Cevapla
    • Cenk

      03 Haziran 2018 at 15:40

      miray – Emin olmamakla birlikte bir sorun olacağını sanmıyorum. Yine de sadece içindeki tohumları kullanmakta fayda var. Bundan sonrası için buzdolabında muhafaza etmenizi tavsiye etmem zira kurumaları hızlanacaktır.

      Cevapla
  198. Kenan

    06 Haziran 2018 at 13:58

    Merhaba, internette starbucks tarzı caramel machiato tarifleri bulunabiliyor, ve hepsinin içeriğinde vanilya şurubu yer alıyor. Elimde vanilya şurubu bulunmadığı için aroma vermese bile en azından tatlandırması amacıyla ben süzme bal kullandım ve çok iyi olmasada işe yaradı denilebilir. Engin tecrübelerinize dayanarak, içecek kokteyllerimizde kullanmak amacıyla, espresso ve sütle uyum sağlayacak ve vanilya şurubuna alternatif olabilecek doğal ürünler önerebilir misiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim

    Cevapla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 at 15:22

      Kenan – Vanilya şurubuna alternatif olabilecek doğal bir ürün bilmiyorum ama doğal vanilya ve şekerle benzer bir sürüp yapmayı deneyebilirsiniz.

      Cevapla
  199. Önder

    30 Ağustos 2018 at 14:24

    Merhabalar Cenk abi
    Bir sorum olacak size votka yerine sizce rakı veya etil alkol kullansam aynı sonucu alabilir miyim?

    Cevapla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 at 16:01

      Önder – Hayır.

      Cevapla
  200. Gizem

    17 Aralık 2018 at 09:43

    Merhaba Cenk Bey, öncelikle sizi ve tariflerinizi çok seviyorum, çok başarılı buluyorum. Acaba kaliteli vanilya çubuklarını güncel olarak nereden temin edebiliriz? Paris’te ki öneriniz üzerinden çok zaman geçmiş, belki yeni yerler keşfetmişsinizdir. İlla ki Türkiye olmak zorunda değil tabi ki Avrupa da bu önerilerinize dahil olur. Şimdiden teşekkürler, iyi çalışmalar dilerim 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 at 14:25

      Gizem – Yıllardır vanilya çubuğu almıyorum. San Francisco’daki Xanath Ice Cream dükkanında Vanilla Imports’un çubuklarından alırdım ama son seyahatimde fiyatlar uçmuştu. Stoğumla idare ediyorum. Paris’teki adres hala geçerli.

      Cevapla
  201. Zeynep

    03 Şubat 2019 at 22:29

    Merhaba cenk bey,
    Uzun uzun okudum yorumları,sabırla cevap vermişsiniz ikinci kere aoruyo olmak istemem ama wmin olamadım hazır aldığımız vanilla özütü açıldıktan snra oda sıcaklığında kalabilir mi,buzdolabında mı saklamalıyım?
    Bir de vane marka vanilya özütü hakkında bilginiz var mı,mekksikadan 900 gr ını 20 dolara almak biraz düşündürücü mü güvenebilir miyim bilemedim,kokusu buram buram vanilya,tadı hafif votka:) bilemedim

    Cevapla
    • Cenk

      04 Şubat 2019 at 16:39

      Zeynep – Oda sıcaklığında kalabilir. Bahsettiğiniz markayı maalesef bilmiyorum ama tadı ve kokusu güzelse neden olmasın. Fiyatı ise evet biraz fazla ucuz geldi.

      Cevapla
  202. Göksel

    22 Şubat 2019 at 20:31

    Merhabalar Cenk Bey,

    Vanilya özütü için alkolsüz olanları hakkında bilginize ihtiyaç duyuyorum. Bitkisel gliserin,su ve vanilya ile hazırlanıp 30 ml 60 tl’ye satan yerler var. Sizce vanilin kullanmaktansa bu ürün tercih edilebilir mi ?

    Şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Cenk

      04 Mart 2019 at 11:57

      Göksel – Benim bir bilgim maalesef yok. Birçok tarifte kullanılabileceğini tahmin ediyorum. Bence tadına bakın ve öyle karar verin.

      Cevapla
  203. Ferit

    28 Mart 2019 at 14:51

    ne uzatmışsın ya. Kim hepsini okur ki ?

    Cevapla
  204. Burak Yücel

    23 Mayıs 2019 at 17:51

    Merhabalar. Gliserolle evde vanilya özütü hazırlayabilirsiniz. Aynı işlem; sadece votka yerine gliserol koyuyorsunuz. Hatta biraz daha ileri gidersem, gliserolle neredeyse bütün bitkilerin özütünü hazırlayabilirsiniz. Bem ev yapımı sabunlarımda kullanıyorum özütleri. Ama eğer gliserolü food grade alırsanız bir sorun olmaz.

    Cevapla
  205. Tuğçe

    08 Nisan 2020 at 23:04

    3 tane vanilya çubugunun 100 tl olması dışında hiçbir sorun yok votkayı daha hesaba katmadım 🙂

    Cevapla
  206. İ.Ç.

    14 Ağustos 2020 at 22:22

    Gliserolle ilgili yoruma cevaptır bu. Denilenler doğru, fakat vanilyadaki 200’den fazla tespit edilmiş tat bileşenlerinin en iyi ayrıştığı metod alkol. Gıdayla temasa uygun gliserol ile yapılan vanilya daha zayıf kalır, yetersiz ve düşük kalite olur; alkolde ise denatüre edilen bazı notlar yok olurken diğerleri ön plana çıkar. Kısacası iyi kalite vanilyaya haksızlık olur. Bizdeki online aktarlarda satılan, dandik tahiti, kara-kuru vanilyaları yatıracaksanız bilemem tabi. Alkol, kullanılan tariflerin %90’ında uçup gittiği halde, haram takıntısı ve verginin vergisini vererek sırtımızda yük olanlar yüzünden hayatımızda ne pastanede, ne de evde düzgün vanilya tadamıyoruz. Dünyanın sonu değil vanilyanın hasını tadamamak belki, ama 50lik rom’a 100, 70’lik votkaya 150tl sırf vergi yüzünden para bayılmamak iyi ve yaşanılabilir bir dünyanın başlangıcı olabilir. 2016’da 10 tane çubuğu şimdiki 1 tane iyi kalite %25 nemli çubuk fiyatına alabiliyorsunuz. Türkiye’de belki her 20 pastaneden 1 tanesi vanilya kullanıyordur. Vanilin karşıtı değilim ama ben yazar gibi, isteyen istediğini kullanıp yiyebilir. Bazısı vanilin tadını beğeniyormuş; Stockholm sendromu misali çocukluk hatırası olsa gerek…

    Cevapla
  207. Burak

    23 Aralık 2020 at 00:08

    Uzun zamandır aradığım (vanilya ile ilgili) bilgiyi sayenizde edindim. Çok güzel bir dille ve en ince detayına kadar yazmışsınız. Ellerinize sağlık, teşekkürler.

    Cevapla
  208. Beril

    28 Aralık 2020 at 13:23

    Cenk Bey merhaba,

    Vanilya özütü için Türkiye’de satılan bir marka tercihiniz/öneriniz var mıdır? Hatalı bir seçim yapıp yeni başlayan hevesim yarıda kalsın istemiyorum 🙂 Her şey için teşekürler..

    Cevapla
    • Cenk

      28 Aralık 2020 at 17:38

      Maalesef yok. Eskiden yurtdışından Nielsen Massey alırdım. 7-8 senedir de evde kendi yaptığım özütü kullanıyorum.

      Cevapla
  209. Sinem

    10 Ocak 2021 at 23:19

    Merhabalar, alkolsüz vanilya özütü olur demişsiniz. Ama içinde E422 var. Ben Mc cormik’ii almamın nedeni doğal olması. Bu durumda alkolsüz olan doğal olmuyor değil mi?

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2021 at 17:54

      Alkolsüz vanilya özütü konusunda bilgim çok sınırlı. Ben de websitelerinde satılan ürünlere bakıp ona göre cevap veriyorum. Belki de doğal olanı da vardır, ben bilmiyorumdur.

      Cevapla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

16. BASKI (Mundi 3. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Trendyol // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US // D&R // idefix
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

KÜTÜPHANEM

Kütüphanem

EKİPMANIM

Ekipman

Footer

Best of Cafe Fernando

Havuçlu Kek Tarifi

Fındıklı ve Karamelli Kurabiye

Mısır Gevreği Sütlü Dondurma

Ve Bitti!

Çikolatalı Babka

Kayısılı Tart

COPYRIGHT © 2023 · Cenk Sönmezsoy