• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Cafe Fernando

Header Right

Main navigation

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • PORTFOLYO
  • ENGLISH
Maş Fasulye Piyazı

Maş Fasulye Piyazı

San Francisco Chronicle gazetesi için hazırladığım tarifleri teker teker yazmaya başlamadan önce Janet’la yaptığımız yazışmalara baktım. Menü hakkında neler konuşmuşuz, önce nelere karar vermişim, sonra neden ve ne ile değiştirmişim, sizlere aktarayım diye. Fikir aşamasındaki ilk yazışmamızda Janet’a Gavurdağı Salatası’ndan bahsetmişim.

San Francisco‘da çalıştığım yıllarda her öğle yemeğinde uğradığımız 3-4 tane restoran vardı. Bunlardan biri sokağın karşı tarafındaki dört masalı ufak bir Meksika restoranıydı. Siparişlerimizi beklerken masaya ikram olarak tortilla chips (mısır cipsi) ve beraberinde 3 çeşit salsa gelirdi. Gavurdağı salatasının, bu salsaları anımsattığı ve yurt dışındaki insanların ilgisini çekebilecek sumak ve nar ekşisi içerdiği için, menüye uygun olacağını düşünmüştüm.

Menüyü hazırlarken aklımda yurt dışındaki insanlar Türk yemeklerini tanısın fikri vardı. Bunun yanında tariflerin insanları denemeye teşvik etmesi de gerekiyordu. Tarifteki malzemelerin herkesin kolaylıkla bulabileceği şeyler olması ve hazırlık aşamasının çok fazla ustalık gerektirmemesi lazımdı. Gavurdağı bu tanıma uysa bile çok da ilginç bir fikir değildi. Ardından annem sıklıkla yaptığı bu maş fasulye piyazını önerdi. San Francisco‘daki Çin ve Hint restoranlarında karşıma sıklıkla çıkmış olan maş fasulyesiyle yapılan piyazı her zaman tercih etmişimdir. Menüye de uyunca bunda karar kıldım.

Altta göreceğiniz tarifin çıkış noktası annemin orijinal tarifi. Birkaç ufak oynama var o kadar. Annemi arayıp tarifi sorduğumda cevabı pek de şaşırtmadı: Bir kase maş fasulyesini iki kerede…sonra bir demet soğanı…biraz sirke…bolca zeytinyağı…

Janet’ın anlayabileceği bir hale getirmek için tarta tarta ilerleyip ikinci denemede pek de fena olmayan bir sonuç ortaya çıktı. Ama fasulyeler hala annemin yaptığındaki gibi diri değildi. Çok pişirince dağılıyorlar, az pişirince de çiğ kalıyorlardı. Birkaç denemede kaçar dakika pişirilmesi gerektiği de ortaya çıktı.

Piyaz deyip geçmeyin, bunun da püf noktaları var. Bence en önemlisi fasulyeler piştikten sonra tamamen kuruyana kadar süzmek. Eğer vaktim kısıtlıysa ben tamamen kurumalarını beklemeden kağıt havularla işi hızlandırıyorum. İyice kurulanmamış fasulyelere zeytinyağı tam olarak yapışmıyor ve salatanın sosu sulanıyor. O yüzden ilk dikkat etmeniz gereken nokta fasulyenin sosu eklenmeden önce iyice kurulanmış olması.

Maş Fasulye Piyazı 2

Bu arada neden iki kere ayrı suyla haşlanıyor diye soracak olursanız: İlk haşlama esnasında yüzeye çıkan yeşil kara suyu istediğiniz kadar süze süze devam edin, ikinci haşlama esnasında çıkmaya devam ediyor. Dolayısıyla biraz vakit alsa da iki kere kaynatmakta fayda var.

Maş Fasulye Piyazı 3

Vereceğim tarifle San Francisco Chronicle’da yayınlanan tarif arasında birtakım değişiklikler var. Malumunuz burada ve orada bulunan malzemeler arasında farklılıklar var. Bu yüzden Janet Amerika’ya döndükten sonra ona verdiğim tarifller ve üzerine aldığı notlarla birlikte menüdeki her şeyi kendi mutfağında en az 3 kere daha pişirdi. Aldığı sonuçlara göre yaptığı değişiklikleri de tariflere yansıttı.

Alttaki tarifte bu farkı yaratacak tek şey fasulye. Bana söylediğine göre bu piyazı 4 defa daha yapmış ve fasulyelerin pişme süresi tamamen farklıymış. Onun tarifinde 2 + 10 dakika yazıyor ama bu benim İstanbul’da bulduğum maş fasulyesi için kesinlikle yeterli değil. Janet tarife bir adet de sarımsak eklemiş. Bir dahaki denememde ekler miyim emin değilim ama tarifi çeşitlendirmek isterseniz nar ekşisinin yakışacağını düşünüyorum. Aklınızın bir köşesinde bulunsun.

Eğer tarifi denemek isterseniz ve Türkiye’de yaşıyorsanız alttaki tarifle ilerleyin derim. Pişme süresi belki sizin de bulacağınız maş fasulyesine göre değişiklik gösterebilir. İkinci haşlama esnasında birkaç fasulyeyi soğuk suyun altından geçirip ağzınıza atarak kontrol edebilir ve pişirme süresini kendi ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

MAŞ FASULYE PİYAZI TARİFİ

4 kişilik

Malzemeler

  • 1 su bardağı (215 gram) maş fasulyesi (kuru ağırlık)
  • 1 demet taze soğan (300 gram), temizlenmiş ve ince doğranmış olarak yaklaşık 1 su bardağı
  • Yarım demet taze nane, temizlenmiş ve ince doğranmış olarak yaklaşık yarım su bardağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı üzüm sirkesi
  • Yarım çay kaşığı deniz tuzu
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 16 adet siyah zeytin

Yapılışı

  1. Bir gece önceden maş fasulyelerini ılık su dolu bir kaba koyup bekletin. Ertesi sabah suyun altından geçirip durulayın.
  2. Büyük boy bir tencere dolusu suyu kaynatıp maş fasulyelerini ekleyin ve 10 dakika boyunca kaynattıktan sonra süzün.
  3. Ardından süzdüğünüz fasulyeleri tekrar büyük boy bir tencere dolusu kaynar suda bu defa 7 dakika daha haşlayın ve tekrar durulayıp süzün.
  4. Fasulyelerin iyice kuruduğuna emin olduktan sonra büyük boy bir kapta soğan, nane, zeytinyağı, sirke ve tuzla karıştırıp servis tabağınıza aktarın.
  5. Haşlanmış yumurtaları ortadan ikiye kesin ve zeytinlerle birlikte piyazın üzerine yerleştirin.

18 Haziran 2008 · 93 Yorum Kategori: Best of Cafe Fernando, Salata, Türk Mutfağı Etiket: cafe fernando, maş fasulye piyazı, maş fasulyesi, piyaz, san francisco, san francisco chronicle

« Boğaz’da San Francisco
Karnıyarık ve Bulgur Pilavı »

Reader Interactions

93 YORUM

  1. asliberry

    18 Haziran 2008 at 09:16

    Cenk merhaba, salata kurutucusunda kurutsan dağılır mı ki acaba? Dağılır sanırım, gene kağıt havlu en iyisi. Ben de yeşil salataların sulu olmasından nefret ederim. o nedenle salataları mutlaka önce kurutur sonra yağını, sosunu dökerim.

    Cevapla
  2. Cenk

    18 Haziran 2008 at 10:11

    Aslı salata kurutucusu güzel fikir ama benim kurutucunun boşlukları sanırım biraz fazla büyük.. Denediğimde hep fasulyeler suyun içine düştü. Bir de dediğin gibi parçalanma ihtimali var. Bence dene ama sanırım kağıt havlu en iyi çözüm çünkü nemli bile olmamalarında fayda var. Bu arada aklında bulunsun, çok fazla kağıt havlu israf etmemek için ben önce kurutacaklarımı kumaştan temiz bir mutfak havlusunun içine döküp ağzını iyice büzüyorum ve balkonda kafamın tepesinde hızlıca çeviriyorum. Suyun büyük bir kısmı bu şekilde akıyor. Ardından daha az kağıt havlu harcanıyor.

    Cevapla
  3. Eliza Bennet

    18 Haziran 2008 at 10:22

    Evet ben de bu salata kurutma işini ilk kez Mario Simmel’in “Yalnız Havyarla Yaşanmaz” kitabında okuduğumdan ve denemek için uyguladığımdan beri çok faydasını gördüm. Ben salata kurutucusu kullanmıyorum, az kişi olduğumuz için bu iş için ayırdığım bir mutfak bezi ile bütün yaprakları tek
    tek kurutuyorum.

    Maş fasülyesini bir kez denedik ve normal fasülye gibi pişirdiğimiz için neredeyse püre kıvamına gelince korkup bırakmıştık. Şimdi bu nefis fotoğraflar ve Cenk’in her zamanki net ve anlaşılır tarifiyle bu nefasete bir el atma zamanı geldi galiba…

    Diğer tarifleri ve fotoğrafları hevesle bekliyorum, ellerine sağlık Cenk 🙂

    Cevapla
  4. mehtap pasin gualano

    18 Haziran 2008 at 13:38

    Benim annem de tarifleri hep, “aldigi kadar un”, “goz karari”, “ustunu ortecek kadar su” diye anlatir ve hicbir olcu onun pisirdikleri kadar lezzetli pisirmeye yetmez.
    Ben mas fasulyesi gibi birseyi hic duymamistim. Ama piyazi, borulce ile denedim. Nar eksisi kolay kolay bulamadigim icin balsamik sirke koyuyorum. Ben sogani sarmisagi birlikte cok yakistirmam. Bence sadece soganla daha guzeldir bu tarif.

    Biliyor musunuz Cenk, gozlemledigim kadariyla, unlu ahcilarin cogu erkek, ama sizin disinizda erkek yemek bloggerine daha rastlamadim ben . Bu blogu sadece yemek tarifleriyle sinirlandiramam tabii. Ben hem yazi tarzini hem fotograflarini hem de bu bloga verilen bu olaganustu titizligi seviyorum

    Cevapla
  5. müge

    18 Haziran 2008 at 13:44

    Gavurdağı salatası çook lezzetli olur gerçekten..Cevizli tarifleri pek tercih etmem veya uyguladığım tariflerdeki cevizi ya azaltırım ya da kullanmam ama ceviz bile lezzetleniyor Gavurdağı salatasının içinde 🙂
    Yaptığım araştırmalarda maş fasülyesi için bir gece önceden ıslatılması gerekmediği yazıyordu ve biz ıslatmadan iyice yıkadıktan sonra haşlıyoruz. Dediğin gibi haşlarken çok dikkatli olmak gerekiyor ve haşlama esnasında risk almamak için ara sıra kontrol etmek en doğru yol bence. Maş fasülyesi piyazı tarifleri ararken sarımsak bazı tariflerde vardı ama bana pek sıcak bir fikir olarak gelmedi. Birkaç tarifi karşılaştırdıktan sonra annem kendine göre bir tarif oluşturdu ve o tarif bizim vazgeçilmez tarifimiz haline geldi 🙂 İyi günler..

    Cevapla
  6. Banu (BaL)

    18 Haziran 2008 at 17:35

    Mutfak, belki de en sabır isteyen yerlerden biri… Bana her geçen gün biraz daha sabırlı olmayı öğrettiği için mutfağı seviyorum.

    “Alt tarafı piyaz” mı???

    Asla 🙂

    Eline sağlık!

    Cevapla
  7. Hülya

    18 Haziran 2008 at 20:35

    Evet piyaz nefis görünüyor ama ben o kaseye ve kapağına takıldım.
    Ne hoş bir kase öyle
    Sevgiler

    Cevapla
  8. asya yusof

    18 Haziran 2008 at 21:40

    cenk mas fasulyesinin ingilizcesi nedir nasil bulabilirim ben hic denk gelmedim boyle yesil bir fasulyeye yada dikkatimi cekmedi alisveris yerlerinde cok cesit goruyorum ama soya fasul yesine benziyor sanirim resme gore tahmin ettim acaba dogrumu?

    Cevapla
  9. Cenk

    19 Haziran 2008 at 07:56

    Mehtap Hanım – Övgüleriniz için çok teşekkürler. Aslında birçok erkek yemek blogcusu var ama sanırım Türkiye’de sayı olarak çok az. İngilizce blogumdaki linkler arasında özellikle David Lebovitz ve Matt Bites’ı ziyaret etmenizi öneririm.

    Asya – Maş fasulyesinin ingilizcesi mung bean. Umarım bir markette denk gelip tarifi deneyebilirsin.

    Cevapla
  10. Tinay

    19 Haziran 2008 at 08:47

    Daha çok Egede pişer, ben Egeli değilim ama maş fasulyesine dereotunu çok yakıştırırım. Hiç şarap sirkesiyle denememiştim. Merak ediyorum.
    Sevgler.

    Cevapla
  11. lale

    19 Haziran 2008 at 09:07

    cenk merhaba, ben daha çnce hiç yemedim bu fasülyeden.. tadını merak ediyorum ama biraz zahmetli geldi bana, üşendim 🙂
    bazı dönemler canım hiç mutfaktan çıkmak istemiyo, pişirdikçe pişiresim geliyo. bazen de makarna yapmak bile eziyet geliyo. şu an o eziyet gelen dönemdeyim. o yüzden bakmakla yetinicem şimdilik…
    ama ben tabaklara vuruldum.. hepsine. bi önceki yazında da tariflerden çok tabaklara baktım hep..
    çok güzeller..

    Cevapla
  12. Sıcak Paylaşımlar-Aysel

    19 Haziran 2008 at 10:52

    Gerçekten de asla alt tarafı piyaz deyip geçilmeyecek bir çalışma olmuş… Piyazla aram iyi değildir ama ne yalan söyleyim özenli sunumunun fotoğraflarına baktıkça canım istedi… Salatada şarap sirkesini denememiş biri olarak tadının nasıl olduğu konusunda aydınlatırmısın… Ben balsamic sirke ve nar ekşisi kullanıyorum salatalarımda…

    Kolay gelsin…

    Cevapla
  13. Elif

    19 Haziran 2008 at 14:30

    Merhaba,
    Tebrik ederim. Verdiginiz adresten yaziyi da okudum. Gurur duydum. Cok da guzel bir menu secmissiniz. Antepliyim, Antep’te bol eksili Mas salatasi cok sevilir. Ama ben hic yapmadim. Sizin tarifinizi gorunce birden ozendim. Istanbul’da Mas fasulyesini nereden alabilirim?

    Cevapla
  14. Ayşe

    19 Haziran 2008 at 18:31

    Merhaba Cenk.Yine yazılar,yemekler,fotoğraflar şaheser.Ellerinize sağlık.
    Maş fasulyesinin haşlanma işleminde,kaynayan suya atmak önemli bir ipucumu?Doğrudan suya koyup birlikte haşlansa bir fark oluyormu?
    Bu detayı sormamda ki maksat;yeşil mercimeği de diğer bakliyatlar gibi soğuk suya koyup o şekilde haşlıyorum ve genellikle kabukları ayrılıp çok yumuşuyor.Bu biliyorum benden kaynaklanan bir hata.Onun için bu haşlama işlemi önemlimi diye sordum.Sevgiler ve iyi şanslar.

    Cevapla
  15. Cenk

    19 Haziran 2008 at 18:49

    Elif – Çok teşekkür ederim. Ben maş fasulyesini Migros, Tansaş ve Makrocenter’da bulabiliyorum. Diğer marketlerin bakliyat reyonlarında da bulman mümkün.

    Ayşe – Açıkçası senin bahsettiğin şekilde hiç denemedim onun için nasıl bir sonuç alınır bilemiyorum. Belki de su kaynadıktan sonra biraz daha az pişirebilirsin.

    Cevapla
  16. iffet

    19 Haziran 2008 at 19:19

    Merhaba,
    fotograflar cok guzel.
    tebrikler,
    Iffet

    Cevapla
  17. Cenk

    19 Haziran 2008 at 20:26

    Aysel – Yorumunu şimdi gördüm. Üzüm sirkesi ve kırmızı şarap sirkesi aynı şey aslında. Düz mantık çevirmişim, sanırım kafa karıştırdı.. Düzelttim.

    Cevapla
  18. Berna

    19 Haziran 2008 at 20:26

    Tek kelimeyle süper bir blog..Ne kadar geç farketmişim sizi…
    Blogunuzla yeni tanışmamıza ragmen bugün muzlu kek tarifini denedim,sonuç tek kelimeyle harikaydı:) en kısa zamanda başka bir tarif deneyeceğim,sevgiler…

    Cevapla
  19. Sudem

    20 Haziran 2008 at 14:32

    Sitenizle 1 saat once tanistim. Bir nefeste dolastim. Siteyi gezerken buyuk bi restorantin ascisi heralde diye dusundum ta ki ‘hakkimda’ yerini okuyuncaya dek. Artik yeni bir mudaviminiz daha var..

    Cevapla
  20. Dantel Çeşitleri

    23 Haziran 2008 at 04:23

    Çok güzel gözüküyor.. Bende deneceğim bu tarifi

    Cevapla
  21. Esra :)

    23 Haziran 2008 at 11:36

    sevdim bu tarifi. hiç bu fasülyeden yemedim ama yine de nedense çok lezzetliymiş gibime geldi.

    Cevapla
  22. aslı

    24 Haziran 2008 at 09:20

    sevgili cenk,

    blogunuz çok çok güzel, tebrik ederim. mutfakta geçirebildiğim zaman çok çok kısıtlı olmasına rağmen yazdığınız her tarifi deneme isteği içindeyim:)

    cumartesi sabahı maş fasuyesi piyazı tarifinizi okuyup, alışveriş yapıp, pazar sabah sekizde fasulyeleri haşlamaya başlamıştım. hayatımda ilk kez pazar sabahı bu saatte yemek yapmaya giriştim:)

    piyaz çok güzel oldu, yalnız benim migros’tan aldığım organik maş fasulyeleri ilk 10 dakikada neredeyse dağılacak kadar haşlanmış oldular, ikinci bir haşlama yapamadım.

    sevgiler…

    Cevapla
  23. Cenk

    24 Haziran 2008 at 11:48

    Berna – Afiyet olsun!

    Sudem – Teşekkür ederim 🙂

    Dantel Çeşitleri – Umarım memnun kalırsınız.

    Esra – Umarım denerseniz siz de memnun kalırsınız.

    Aslı – Benim de aldığım maş fasulyesi organik. Sarı bir etiketi varsa sanırım aynı şeyden bahsediyoruz. Pişirme zamanlarının uyuşmaması garip gerçekten.. Sanırım herkesin deneyerek kendine uygun zamanı belirlemesi gerekiyor. Afiyet olsun!

    Cevapla
  24. Ebruli Günlerdeyim

    26 Haziran 2008 at 07:48

    Pisirme suresini bu kadar dusunmeye ne gerek var? Tencereden, al bir kac tane mas fasulyesini, sonra da at agzina…
    Nasil istiyorsa pisiren ve yiyecek olan kisiler; diri ya da fazla pismis o zaman ona gore karar versinler…
    Birazcik da yapanlar kafayi yorsun pisme suresine, sen bu kadar uzme kendini…

    Cevapla
  25. dilek

    27 Haziran 2008 at 19:37

    CENK BEY MERHABA. DENEMEK İÇİN BEKLEMEYECEźİM BİR TARİF DAHA. GEÇEN GÜN OźLUMUN DOźUM GÜNÜ İÇİN M&M Lİ KURABİYELERİNİZDEN YAPTIM VE GİDERKEN HERKES YANINA İSTEDİ.. ŞİMDİ EŞİMİN DOźUM GÜNÜ GELİYOR VE SİZDEN TRİFLE TARİFİ BİLİYORSANIZ ÖZELLİKLE KAHVELİ VE İNGİLİZ KREMALI EŞİMİN FAVORİSİDİR,YARDIM İSTEYECEźİM. AÇIKCASI FOODİE DEN ALMIŞTIK AMA DULCE DE LECHE TARİFİNİZİ UYARLAMAK MÜMKÜN OLURMU NE DERSİNİZ..

    Cevapla
  26. Cenk

    28 Haziran 2008 at 09:22

    Ebruli Günlerdeyim – Haklısın, fakat ben daha önce mutfağa hiç girmemiş birinin bile benim evde yaptıklarımı aynen yapabilmesi için olabildiğince ayrıntılı anlatmaya çalışıyorum.

    Dilek – Trifle tariflerine hep rastlıyorum kitap ve dergilerde ama daha deneme fırsatım olmadı. Bu müthiş bir tarif dene diyebileceğim bir tanesi yok. Dulce de Leche Puding tarifindeki kıvam trifle için biraz koyu kaçabilir. Daha çikolatalı mus’a kaçan hafif krema kıvamında katmanlar sanırım trifle’a daha çok yakışacaktır. Bu tip bir tarifle karşılaşırsam size haber veririm.

    Cevapla
  27. neslihan karahan

    09 Temmuz 2008 at 20:48

    maş fasulyesi piyazına dereotu piyazın renkli gözükmesi için havuç rendesi köz kırmızı biber ve nar ekşisi olmazsa olmazı sızma zeytiyağı ve sirke öneriyorum.çok yakışıyor.tavsiye ederim.

    Cevapla
  28. gülşah demirkara

    11 Temmuz 2008 at 15:44

    slmlar öncelikle…maş fasulyeyi sitende görünce denemek istedim,internetten sipariş verilir,gelen fasulyelerden senin ölçülerinin 2 ile çarpılıp,çoğaltılır.Piyaz haırlanır…veee beklenenden fazlası,bu güzel yeşil görüntünün arkasına saklanan leziz,damakta tekrar yeme hissi uyandıran bir tat.Vee tabi bu tadı yakalamamı sağlayan Cenk’e sonsuz teşekkürü bir borç bilirim…:-)kendine iyi bak..Sevgileimle

    Cevapla
  29. Cenk

    11 Temmuz 2008 at 22:38

    Neslihan Hanım – Tavsiyeniz için çok teşekkürler.

    Gülşah Hanım – Selamlar. Asıl yorumunuz için ben teşekkür ederim. Afiyet olsun.

    Cevapla
  30. hande

    14 Aralık 2008 at 12:31

    Cenk merhaba,
    Fransa’da okuyorum ve burdaki yabancı arkadaslarimi aksam yemegine davet etmek istiyorum. Cok zor olmayan ama Turk mutfagini yansitan birkac yemek-aperatif onerisinde bulunursan cok sevinirim.
    Sevgiler,
    Hande

    Cevapla
  31. Cenk

    14 Aralık 2008 at 14:23

    Merhaba Hande – Bu maş fasulye piyazı güzel bir başlangıç olabilir. Eğer nar ekşisi bulabilirsen bence bunun yerine Gavurdağı salatası da yapabilirsin. Daha az zahmetli olur. Onun yanına beğendili tas kebabı, domatesli pilav karnıyarık, pilav kuru fasulye veya etli biber dolması olabilir. Benim arşivimde çok fazla Türk yemeği yok, sana tavsiyem yandaki linklerde yer alan Portakal Ağacı’nın sitesine göz atman. Hatice’nin tariflerinden mutlaka hoşuna gidecek şeyler bulabilirsin. Şimdiden afiyet olsun.

    Cevapla
  32. arzu

    16 Aralık 2008 at 08:20

    Ben beyaz görünümlü barbunya tarifi eklemenizi istiyorum.Pazardan alıp ayıkladığım beyaz barbunyalar haşlanınca kararıyorlar.Piştiklerinde de beyaz barbunya yemeği olmuyorlar.Püf noktasını bulamadım yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      16 Aralık 2008 at 11:22

      Merhaba Arzu – Barbunya tarifi yakında!

      Cevapla
  33. Sevgi Ackersonn

    05 Ocak 2009 at 12:12

    Salata yapraklarini once kurutucuda, sonra tezgaha yaydigim bir havlu mutfak pecetesine sIkIsIk dizerek peceteyi rulo yapiyor ve hafifce bastirarak suyunu aliyorum. Tek tek kurulamaktan daha pratik bir yontem..
    Yesil salataya hic seker, tuz, yag, hardal sosunu denediniz mi? Ama kesinlikle 2 tatli kasigi seker girmeli sosa..Mukemmel oluyor. Deneyim derim.
    Sevgiyle..

    Cevapla
    • Cenk

      05 Ocak 2009 at 18:03

      Sevgi Hanım – Tavsiyeler için çok teşekkürler. Bahsettiğiniz hardallı salata sosunu ara sıra yapıyorum. Tek farkı zeytinyağı eklemeden önce hardalı biraz üzüm sirkesiyle inceltiyorum.

      Cevapla
  34. zerrin

    17 Ocak 2009 at 18:40

    ya bu maş ne muhteşem aynı zamanda çocuklara ço iyi bir besleyici salata ilk fırsatta yapacağım

    Cevapla
  35. zerrin

    17 Ocak 2009 at 19:12

    tarifini aldım gitti

    Cevapla
  36. aytül

    26 Ocak 2009 at 08:56

    maş fasulye real marketlerde var.

    Cevapla
  37. birsence

    28 Ocak 2009 at 11:50

    merhabalar…maş salatasını çok sevdiğim için özellikle yazmak istedim..ellerinize sağlık…benim sitemde de narlı maş salatası var eğer ilginizi çekerse bakın lütfen…iyi günler…

    Cevapla
  38. jale güler

    05 Şubat 2009 at 23:16

    merhaba
    maş çorbası da çok nefis olur.

    Cevapla
  39. zerrin

    28 Haziran 2009 at 19:09

    cenk merhaba,umarım sana cenk dememde bir sakınca yoktur:)interneti ilk açtığımda ‘acaba benim yediğim gibi bir maş fasulyesi taifi bulabilir miyim?’diye aramaya başladım.Baktım ki senin tarifin aynı benim yediğimden:)teşekkürler.Birde yorumların birinde muzlu kek tarifin olduğunu duydum,bende öğrenebilir miyim?

    Cevapla
    • Cenk

      29 Haziran 2009 at 16:19

      Zerrin – Teşekkürler. Muzlu kek tarifi burada.

      Cevapla
  40. nalan

    26 Ağustos 2009 at 13:24

    merhaba
    acaba maş fasulyeleri duduklude daha kolay pişer mi?

    Cevapla
    • Cenk

      26 Ağustos 2009 at 14:24

      nalan – Düdüklüye gerek yok çünkü zaten çok çabuk pişiyorlar. Düdüklüde göz açıp kapayana kadar püre haline gelebilirler.

      Cevapla
  41. Yaprak

    10 Kasım 2009 at 23:13

    Selam Cenk
    Maş fasulyesi salatası süüüpper görünüyor, ellerine sağlık, kokusunu duydum sanki :P…..
    Ben de çok sık yapıyorum kızım çok seviyor,seninkilere ek olarak sumak, nar ekşisi ve kıyılmış maydonoz da ekliyorum bunlarında çok yakıştığını düşünüyorum, denemeye değer. Birde fasulyeleri süzdükten sonra, fasülyeler henüz ılıkken sirke(limon),zeytinyağ,narekşisi üçlüsünü fasulyelere ekleyerek hafifçe karıştırsanız kokularını ve karışımı içine çekiyor, sanki daha da lezzetli oluyor:))
    Kolay gelsin

    Cevapla
  42. Mehmet

    22 Kasım 2009 at 21:34

    Maş enfes bir bakliyat. Senelerdir soframızı süsler. Haşlandıktan ve süzüldükten sonra,tuz, bol maydanoz, yeşil soğan, ince doğranmış az miktarda roka, SUMAK, çok az nar ekşisi ve sirke yerine limonla denemenizi tavsiye ederim. Yanında yağsız tavada pişmiş tavuk fileto veya kuzu ciğeri ile harika bir öğün oluyor.

    Cevapla
  43. merve er

    23 Aralık 2009 at 20:46

    Merhaba ! Cafe Fernando’yu dün akşam keşfettim. Bugün işten eve gelir gelmez daha da incelemeye başladım. Kullandığınız malzemelerin doğal olmasına özen göstermeniz ve damak zevkime uyması beni çok etkiledi.Ayrıca ben Malatyalıyım ve bizde maş çok kullanılan bir besin, annem maş çorbasını sık sık yapar ama salatasını ilk kez deneyeceğim.

    Cevapla
    • Cenk

      23 Aralık 2009 at 22:27

      Merve – Umarım beğenirsiniz. Sonucu yazarsanız memnun olurum.

      Cevapla
  44. halenze özlem

    21 Ocak 2010 at 12:31

    Maş fasulyesini haşlarken kesinlikle başında beklemek ve pişip pişmediğine bakmak gerekiyor. süzdükten hemen sonra süzüp soğuk suda bekletilince sonuç süper oluyor…

    Cevapla
  45. funda

    01 Nisan 2010 at 17:55

    cenk’in piyazı çok güzel bir tarif. orijinal antep mutfağındaki piyaz buradaki tariften de anlaşılacağı üzere çok sade.. sos kullanılmıyor. kuru hazırlanıyor. fakat, sirke, nar ekşisi, zeytinyağı, limon gibi klasik salata sosları ile çok güzel olan bir tahıl maş. çorbası da çok güzel olur. sitedeki çorba tarifi yine geleneksel bir tarif. cenk gibi çağdaş mutfakçılar eminim maştan farklı çorbalar yapabilir.

    Cevapla
  46. elif cokunal

    23 Nisan 2010 at 18:38

    merhaba, bu mas fasulye’yi nasil bulurum diye londra’da google’a girdim. Onuma anlamadigim bir cok isim cikti. Cahilligimi bagisla bir cesit bezelyeden bahsetmiyoruz degil mi?
    Bu arada haziran basi arkadasimla bir cafe acacagiz, aslinda tea room diye yola ciktik ama location’dan dolayi is biraz buyudu. Bu sakatayi orada yapabilirmiyim diye dusundum. Umarim sakincasi yoktur:))

    Cevapla
    • Cenk

      23 Nisan 2010 at 19:53

      Elif – Elbette sakıncası yok. Maş fasulyesinin ingilizcesi mung bean.

      Cevapla
  47. ayse

    26 Mayıs 2010 at 00:30

    Cenkcim sayende daha önce bilmediğim bir lezzet keşfettim. Yemeklerin yanında salata gibi sıklıkla uyguluyorum. Ayrıca misafir geldiğinde de dikkat çeken kolay ve lezzetli bir alternatif oluyor. Üstüne üstlük sağlıklı. Daha ne olsun!

    Cevapla
  48. ceylan

    24 Temmuz 2010 at 08:25

    Cenk, sana bir soru, Mas fasulyesi ile borulce birlikte bu salatada nasil olur dersin? Hic denedin mi? BU aksama bir ziyafet hazirliyorum ve her ikisi de olsun istiyorum (mangal partisi)..ama birarada olmak yerine ayri ayri da sunmak mumkun tabii..ne dersin?

    Cevapla
    • Cenk

      24 Temmuz 2010 at 11:56

      Ceylan – Bahsettiğin şekilde hiç denemedim, ama ben ayrı olarak sun derim.

      Cevapla
  49. Ceylan

    25 Temmuz 2010 at 00:22

    Evet haklisin, ben de öyle yaptım !! Mas fasulyesine bayıldılar ! Onca yemeğin icinde en çok o sevildi diyebilirim !! Borulceyi ise patates ile karıştırdım güzel oldu !

    Cevapla
  50. Canan

    23 Mart 2011 at 10:12

    Merhaba, Ben İpek Hanım çiftliğinden aldım fasulyeleri; dediğiniz gibi haşladım. Ancak çok koyu yeşil ve yuvarlaklar. Sizin resimlerinizdekine hiç benzemedi. Yerken aynı nar tanesi gibi içlerinde sert çekirdekleri var. Bu normal midir? Sevgiler.

    Cevapla
    • Cenk

      25 Mart 2011 at 19:16

      Canan – Fasulyelerin rengi haşlandıktan sonra açılıyor. Ben de Pınar Hanım’dan maş fasulyesi alıyorum… Anlattıklarınız maş fasulyesine hiç benzemiyor, acaba başka bir şey olabilir mi?

      Cevapla
  51. Banu Bingör

    01 Nisan 2011 at 11:54

    Taaa 18 Hazrian 2008’de yorum bırakmışım; yapmak bu güne kısmetmiş 😀
    Yarın akşama Ege beyin ilk “ağırlamalı” misafirleri geliyor. Çabuk yapılabilecek, değişik bir şeyler ararken, aklıma geldi maş piyazı. Şimdi ılık suya koydum, akşama haşlayacağım.
    YArın gündüz de soslamayı düşünüyorum, iyice süsüldükten sonra fasulyeler. Gündüzden sosla bağlamak iyi sonuç verir mi sence? Lezzetler siner fasulyeye diye düşünüyorum ama?
    Bir de ben Sade Organik’in fasulyesinden aldım. Senin fasulyenle aynı sürede mi haşlanacak bakalım.

    Cevapla
    • Cenk

      01 Nisan 2011 at 12:16

      Banu – Ben de kullandım o markayı, aşağı yukarı aynı sürede pişiyor, ama yine de sana tavsiyem haşlanırken mümkünse başından ayrılma ve her dakika başı birkaç tane alıp soğuk suya tut ve tadına bakıp pişip pişmediğini kontrol et. Çok pişince bir anlamı kalmıyor. Bir diğer tavsiye, süzdükten sonra hala ılıkken soslamak. Ilıkken daha güzel içlerine çekerler. O şekilde ertesi güne kadar bekletirsin. Sadece taze soğan ve naneyi servis etmeden önce ekle ki tazeliklerini ve kıtırlıklarını kaybetmesinler (bir de yumurta sonraya kalabilir tabii). Şimdiden afiyet olsun.

      Cevapla
  52. Banu Bingör

    01 Nisan 2011 at 13:56

    Cenk çok teşekkürler. Ilıkken soslama bilgisi de iyi oldu! Yeni şef bir arkadaşım patates salatası için söylemişti bunu; demek ki bana omega takviyesi lazım artık 😀 Tamamdır; akşam haşlarken başında beklenecek 🙂 Çoook sağol! Bu arada, aklıma geldi şimdi; son denememi yazacaktım sana. Yok yok, kesin bol ceviz, balık tüketme vaktim gelmiş 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      01 Nisan 2011 at 15:55

      Banu – Yazarsın, bir acelesi yok. Hele bir piyaz bitsin. Teker teker, sindire sindire… 🙂

      Cevapla
  53. Canan

    01 Nisan 2011 at 15:30

    Ben aynı anda hem menengeç hem maş gelince ayırt edemeyip menengeçleri haşlamışım. Yani sorun yok 🙂 bu sefer gerçekten maş ile deniyor olacağım.

    Cevapla
  54. Banu Bingör

    01 Nisan 2011 at 22:54

    Bilgi notu: Haşlama işlemini tamamladım. Bu marka maşın Şubat 2011’de paketlenmiş ürünleri ilk on dakikanın sonunda haşlanma sürecini tamamladı. Hatta biraz geciksem ciddi dağılacaklarmış. Haberiniz olsun.

    Cevapla
    • Cenk

      01 Nisan 2011 at 23:34

      Banu Bingör – Biliyordum senden şahane bir tarif denetleyicisi olacağını. Ürünün paketlenme tarihine varana kadar bilgi verdiğin için çok teşekkürler. Umarım duymayan kalmaz 🙂 İnşallah yarın yiyenler beğenir. Şimdiden ellerine sağlık.

      Cevapla
  55. Banu Bingör

    01 Nisan 2011 at 22:56

    Tabii dağılsalardı kabahat bende olacaktı 😀 İlk beş dakikanın sonunda henüz sert olduklarını görünce “ohooo bize bir şey olmaz” dedim. Az kalsın maş pürem olacaktı 🙂

    Cevapla
  56. Banu Bingör

    02 Nisan 2011 at 23:40

    Cenk, yiyenler bayıldı desem?
    Çok hoş bir lezzetmiş bu maş fasulyesi. Tanışmış olduk sayende. Küçük bir oynama yaptım tarifin sosunda. Biz biraz daha ekşi seviyoruz sanırım, sirkeyi bir miktar arttırdım. Azıcık da nar ekşisi gezdirdim. Bu haliyle mayhoşluk oranı bize daha iyi geldi. Tarif için tekrar teşekkürler.
    Bu arada, “mega füze anne” oldum ben 🙂 Bugünkü misafirlerimizin üstüne, pazar sabahına da çocuklu iki aile gelecek kahvaltıya, yani yarına 🙂 Şu saatte peynir tabağı hazırlamakla, jambon dürmekle, tahin pekmez karmakla meşgulüm. Her şey bitsin istiyorum ki sabaha sadece fesleğenli ekmek çanakları ile senin şu görüntüsüyle Feridun’u perişan eden pastırmalı yumurtanı yapmak kalsın!
    Evet, yarın sabah da pastırmalı yumurta tarifin denenecektir mösyöm! 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      03 Nisan 2011 at 00:22

      Banu – Çok sevindim, afiyet olsun, pastırmalı yumurta kolay gelsin.

      Cevapla
  57. İlknur

    29 Eylül 2011 at 00:25

    Isladim mas fasulyelerimi 🙂

    Cevapla
  58. İlknur

    30 Eylül 2011 at 12:28

    Cenk bey keske tadını tarif edebilsem. Bayılan olmadı ama sevdiler, mercimek köftesi birinci geldi 🙂 Bir dahaki denememde bir iki dakika daha fazla haslayacagim.
    Bence değişik bir lezzet, ben çok beğendim, çok teşekkürler ve ellerinize saglık, bu blogda her her her şey çok güzel.

    Cevapla
  59. Defne Andaç

    16 Nisan 2012 at 11:39

    Blogunuza bayılıyorum ve kitabınızı da dört gözle bekliyorum. Yemek yaparken, tarifi detaylandırırken ve tabii ki fotoğrafları çekerken gösterdiğiniz özen müthiş.

    Maş fasulyesi piyazınızı ben içine farklı malzemeler koyarak yapıyorum. Nar ekşisi ve iyi zeytinyağı ve tane kimyon ile hardalı çok yakıştırıyorum. Bir kere de sumak koydum.

    Bir de fasulyenin lezzeti çok belirleyici. En son İpek Hanım Çiftliği’nden aldığım son derece koyu renkli fasulye ile yaptım. Çok başarılı idi.

    Ben fasulyeleri iki kere kaynatma ve kuruduktan sonra soslama ipucunu bilmiyordum. Şimdi de öyle deneyeceğim.

    Selamlar

    Cevapla
  60. Saime Kumlali

    28 Mayıs 2012 at 15:22

    Süper Tarif ,Dogumgünümde ” burner ” idi . Fasulyeler haslanirken unutulduklari halde…

    Cevapla
  61. Ege Can

    28 Haziran 2012 at 21:41

    Mas fasulyesinde uzum sirkesi yerine balzamik de bir o kadar lezetli oluyor tavsiye ederim

    Cevapla
  62. Pnr

    06 Eylül 2012 at 23:09

    Bu siteyi daha önce nasal bulamdim…bu tariflerle mutfagimda kendimi daha iyi hissedicem:)

    Cevapla
  63. Nermin

    27 Aralık 2012 at 19:15

    Mas fas. Ile ilgili tarif ararken sizin sitede bulmak beni sevindirdi. Su an suya koyup yari esimin istedigi mas piyazini yapicam . Tesekkurler Cenk

    Cevapla
  64. Merve Er

    02 Mart 2013 at 21:28

    47. yorumun sahibi olarak bu satırları yazmaya utanıyorum. Cafe Fernando’nun sıkı takipçilerinden olmama rağmen size verdiğim sözü tutamamıştım. Nihayet geçen hafta maş salatasını yapabildim. Gerçekten çok lezzetli oldu ve yiyen herkes çok beğendi. Birçoğu bu lezzetten bunca sene bihaber yaşamış ve bende şimdiye kadar hep maşı çorba olarak içmiştim. Artık salatasını daha sıklıkla yapacağım.

    Cevapla
  65. lea

    12 Mayıs 2013 at 10:05

    cenk selam, dikkatimi cekti, tuzu en son koyuyorsun. meselahaslarken koysan ya da hatta gece suya koyarken eklesen, acaba tuz fasulyenin icine girer ve daha lezzetli yapar mi? aslinda ben bunu tum baklagiller icin ve hatta pilav icin de dusunuyorum ama hic denemedim. nasil olur sence?

    Cevapla
    • Cenk

      14 Mayıs 2013 at 13:33

      lea – Tuz, bazı baklagillerin kabuğunun sertleşmesine sebep oluyor. Annemden böyle öğrendim, böyle yapıyorum.

      Cevapla
  66. Senem

    08 Kasım 2013 at 00:12

    merhaba Cenk,

    maş fasulyesini akşamdan haşlayıp iyice süzdürdükten sonra buzdolabında bekletsem.ve ertesi günü bütün malzemeleri karıştırıp servis etsem nasıl olur acaba?

    Cevapla
    • Cenk

      10 Kasım 2013 at 14:36

      Senem – Olur tabii.

      Cevapla
  67. Ayşe

    05 Şubat 2014 at 11:00

    merhaba,maş için bu kadar yorum yapılması çok hoşuma gitti.Ben Gaziantepliyim. Maş tüm bakliyatçılarda satılır ve çok tüketilir bizde. Hele bir de çorbasını deneseniz eminim bayılırsınız.

    Cevapla
  68. doluca

    26 Mart 2014 at 19:48

    merhaba cenk bey.maş fasulyesi piyazı yapıcam tarif harika ellerinize sağlık.ama ben sizi çok özledim 2-3 günde bir bakıyorum siteye,”kantin dükkan”ın ekmeği bayatladı vallahi. sevgiler..

    Cevapla
    • Cenk

      27 Mart 2014 at 23:00

      doluca – Haklısınız. Arayı bu kadar açmayı istemezdim… İlk fırsatta yazacağım.

      Cevapla
  69. Deniz

    29 Haziran 2014 at 09:58

    Cenk bey merhaba,

    Yaptiginiz ise cok saygi duyuyorum. Basarilarinizin da kat ve kat artacagina inaniyorum. Sıkı takipcinizim.

    Sormak istedigim mas fasulyesi icin fasulyeleri gece iliktan biraz daha sicak bir suya koymustum sabah hepsi filizlenmis gorunuyor. Minik beyaz filizleri var. Normal midir?

    Tesekkurler

    Cevapla
    • Cenk

      30 Haziran 2014 at 09:23

      Deniz – Benim başıma gelmedi ama ortada anormal bir durum var diyemem. Bu kadar kısa sürede filizlenmiş olmalarına şaşırdım.

      Cevapla
  70. Ayfer yıldırım

    14 Temmuz 2014 at 09:08

    Tarifinizi ve resimleri çok beğendim sık sık yaptığım bir salata irice doğranmış ceviz ilavesi lezzeti patlatıyor.

    Cevapla
  71. Hilal

    20 Şubat 2015 at 21:50

    Merhabalar Cenk Bey, basamic sirke bu salataya yakisir mi ne dersiniz.. Tesekkurler

    Cevapla
    • Cenk

      23 Şubat 2015 at 14:48

      Hilal – Söz konusu piyaz olduğunda ben balsamik sirke eklemeyi düşünmem ama neden olmasın?

      Cevapla
  72. Pınar

    21 Şubat 2017 at 09:16

    Cenk merhaba, ben de ilk sefer pişirdiğimde çok pişmiştiler ve güzel yeşil rengi gitmişti. Önceden ıslatmaya vaktimiz olmadığında takriben kaç saat ılık suda bekletsem beni kurtarır? Ve pişirme süresi de sanırım değişecektir? Sevgiler

    Cevapla
  73. Pınar

    21 Şubat 2017 at 09:19

    Selam Cenk, Öncelikle instagramda çok az paylaşım yaptığını düşünüyorum ve burada paylaştığın muhteşem görsellerini orada da görmeyi istiyorum. Maş fasulyesine gelince, ilk pişirdiğimde az pişirdim sanmama rağmen dağılmışlardı. Önceden ıslatmaya vaktimiz olmadığı durumlarda pişirme süresi ne olmalı? Sevgiler

    Cevapla
    • Cenk

      25 Mart 2017 at 12:04

      Pınar – Islatmadan pişirmediğim için kesin bir süre veremiyorum. Sık sık kontrol ederek ilerleyebilirsiniz.

      Cevapla
  74. Çakıl Özvardar

    07 Ocak 2020 at 11:29

    Bu piyazı yaparken maş fasülyelerini buharda haşlasak nasıl olur acaba? Buharda sebze ve balığı sık sık yapıyorum ama bakliyat hiç denemedim. Dün ilk kez buharda pilav yapıp bayıldık ama bıraktığı yeşil kara suyu süzme şansımız olmayacağından buharlı pişiricimin pirinç kabı yerine direkt delikli kabına koyabilirim aralıkları çok geniş değil, ne dersiniz?

    Cevapla
    • Cenk

      20 Ocak 2020 at 14:44

      Hiç denemedim. Fikir olarak makul ama çok uzun sürebileceğini ve hepsinin eşit pişmeyebileceğini düşünüyorum. Deneme yapmak lazım.

      Cevapla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

16. BASKI (Mundi 3. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Trendyol // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US // D&R // idefix
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

KÜTÜPHANEM

Kütüphanem

EKİPMANIM

Ekipman

Footer

Best of Cafe Fernando

Ve Bitti!

Vişneli Kek

İki malzeme, beş dakika, bir harika çikolatalı mousse

Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolatalı Dondurma

Vietnam Kahveli Dondurma

Fındıklı ve Çikolatalı Yulaflı Kurabiye

COPYRIGHT © 2023 · Cenk Sönmezsoy