Uzun bir süredir, kitap için neye elimi atsam mahvediyorum. En çok içimi acıtan, arkadaşımın Trabzon’dan getirdiği, yemeye kıyamadığım bir kilo mis kokulu üzümün çöpe gitmesi oldu.
Tarife şahane bir isim bulmuştum. Hikayesi, hatta yazının giriş paragrafı bile hazırdı. Kafamda kurguladığım paragraf o kadar çok hoşuma gitti ki, içimden bunu bloga yazamam, kitap için saklamalıyım dedim… Heba olacağını bilseydim en azından oturup afiyetle yerdim.
Bir de bu sıralar bir tıkanıklık söz konusu. Sabah kalkıyorum; aklımda bir sürü fikir. Kahve yap, e-postaları oku, yorumlara cevap ver derken kitabın başına oturuyorum ve tıkanıyorum. Aklıma gelen fikirler aniden cazibesini kaybediyor. Derken bu kitap Eylül’e nasıl yetişecek endişeleri başlıyor… Bir bakmışım birkaç saat boşa geçmiş. Bütün bunların üstüne, hava da erken kararmaya başladı ya, bir anda gün bitti hissine kapılıyorum. Karnım acıkıyor, buzdolabındaki temizleyip istiflediğim salata malzemelerini bile doğrayıp salata yapmak büyük bir vakit kaybı gibi geliyor. Karnım guruldayarak iş yapmaya çalışıyorum.
Hani kışı, karanlığı seviyordum ben? Yazın akıllara ziyan nemli günlerinde ben değil miydim dışarıya adımını atmayan? Hani elimdeki işleri bitiremedim diye kitaba vakit ayıramıyordum da ah bir bu işler bitse, bu cehennem sıcağı geçse neler yapacaktım?
Neyse, konumuz zaten benim bunalımım değil, bunalımdan çıkışımın ilk alameti olan bu limon ve haşhaş tohumlu financier.
Finansiye diye okunan bu kek, Paris‘te doğup büyümüş. Pierre Lacam, 1890’da yayınlanan ”Memorial Historique de la Pâtisserie” adlı kitabında, bu kekin çevrede çalışan bankerler çatal bıçağa gerek duymadan ve aceleyle bile olsa üzerlerine kırıntısı dökülmeden yiyebilsinler diye Pâtiserrie Lasne tarafından yaratıldığını ve adını da bu bankerlerden aldığını yazmış. Nick Maligieri ise, orijinali altın külçesi formundaki bu bademli kekin bir benzerinin visitandine adıyla çok daha önceki zamanlarda bile yapıldığını söylemiş.
Yoğun badem ve hafif yanmış tereyağı içeren bu kek benim de favorilerim arasında yer alıyor. Elbette kitapta birkaç sayfayı bu keke ayıracağım, ama daha kitabı hak edene kadar tarifin çok yol katetmesi gerekiyor.
Henüz başlangıç aşamasındaki bu tarifi, aylar sonra kitapta yayınlanacak olan versiyonuyla karşılaştırıp, tarifin gelişip nereden nereye geldiğini görmek ilginizi çekebilir diye paylaşmak istedim.
Tarifin bu yolculuğunda neler mi olacak?
Bu tarifi başlangıç olarak kabul ettiğim için orijinaline olabildiğince sadık kalarak hazırladım. İçindeki limon kabuğu ve haşhaş tohumu son anda aklıma geldi, ve bence kesinlikle birer hataydı. Uğraşıp tereyağını yaktıktan sonra onun kokusunu gölgeleyen limon kabuğuna kesinlikle gerek yok.
Kötü mü oldu? Hayır. Tam tersine, dün akşam yaptım, bir tanesinin tadına baktım ve bugün fotoğraflarını bitirmeyi iple çektim. Tadı güzel olmasına güzel, ama yanık tereyağı kokusu ayrı bir güzel. Bunun dışında, beyaz şekerle bütün bademleri robottan geçirerek elde ettiğim karışım yerine bir de pudra şekeri ve badem unu (evde istediğiniz kadar robottan geçirin iri kum taneleri kıvamından öte bir sonuç elde etmek imkansız) kombinasyonunu deneyeceğim. Çok daha hafif bir dokusu olacağına eminim. Tek dert, Amerika’dan getirttiğim badem ununun Türkiye’de bulunmuyor oluşu.
Bir de tabii, bunun çikolatalısı var, Antep fıstıklısı var, ortası meyvelisi var. Var da var… Peki, hangisi en şahane?
Şekli de ayrı bir konu. İsmiyle özdeşleşmiş bir şekli akıllara kazınmışken külçe formu dışına çıkıp başka bir kalıpta pişirmek aslında tercih edeceğim bir şey değil. Ama, birincisi çok yapışkan bir hamur. Dolayısıyla, asla para verip almayacağım, hiçbir tarifte de önermeyeceğim silikon pişirme kalıpları bu tarif için çok daha uygun (fotoğraflardaki minik muffin kalıpları arkadaşlarımdan hediye ve yanılmıyorsam Habitat’ta satılıyor). İkincisi, financier denince aklıma ilk gelen kıtır kenarları ve tepesi. Yani, olabildiğince ufak boyutta pişirmek, her ısırıkta daha fazla kıtır kenar anlamına geliyor.
Tat mı daha önemli, orijinal şekline sadakat mi?
Bu sorular cevaplarını bulduğunda tarif de kitap için hazır olacak.
En yakın zamanda hep birlikte görmek umuduyla.
LİMONLU VE HAŞHAŞLI FINANCIER
Malzemeler
- 115 gram tereyağı
- 65 gram badem, kabuksuz ve derisiz
- 2/3 su bardağı (135 gram) şeker
- 1 adet limonun kabuğu, ince rendelenmiş
- 1/3 su bardağı (50 gram) un
- 1 çorba kaşığı haşhaş tohumu
- 4 adet (135 gram) yumurta beyazı, oda sıcaklığında*
* Yumurta beyazlarını oda sıcaklığına getirmek için bir kaba aktarıp üzerini streç filmle kapatın ve 20 dakika oda sıcaklığında bekletin. Ya da tarife başlamadan 1 saat önce yumurtaları buzdolabından çıkartıp oda sıcaklığına geldikten sonra kırıp beyazlarını ayırın.
Yapılışı
- Tereyağını yüksek ateşte erittikten sonra ocağın altını kısıp orta ateşte katı süt parçaları kahverengileşene kadar, yaklaşık 10 dakika, pişirin. Ocaktan alıp oda sıcaklığına gelmesi için 20 dakika bir kenarda bekletin.
- Bademleri şekerle birlikte metal bıçak takılı bir mutfak robotunda (ya da rondoda) un haline gelene kadar çekin (eğer bulabiliyorsanız badem tozu alın; o zaman bu adımı atlayabilirsiniz). Limon kabuğu rendesini ekleyip tekrar 1 dakika kadar daha çekin. Karışımı mikser kabına aktarın.
- Karışıma unu ve haşhaş tohumunu ekleyip karıştırın.
- Yumurta beyazlarını bir kerede ekleyip yüksek hızda 3 dakika çırpın.
- Ardından eritilmiş, yakılmış oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip 3 dakika daha yüksek hızda çırpın. Financier hamuru hazır. Hamuru hava geçirmeyecek şekilde kapatıp buzdolabında 3 gün boyunca saklayabilirsiniz. Pişireceğiniz zaman oda sıcaklığına gelmesini bekleyin (30 dakika kadar bekletmek yeterli olacaktır).
- Fırınınızı önceden 175 derecede ısıtmaya başlayın.
- Hamuru 20 adet 2 çorba kaşığı hacmindeki (30 ml) silikon minik muffin kaplarına bölüp fırına verin ve 25 dakika boyunca, tepeleri altın rengi olup kenarları kahverengileşene kadar pişirin.
Not: Minik muffin kalıplarınız yoksa istediğiniz boyutta başka bir kalıp da kullanabilirsiniz. Eğer kalıbınız silikon değilse keklerin yapışmaması için kalıpları tereyağıyla yağlayıp buzdolabında 10 dakika bekletin, ardından hafifçe unlayın. Pişirme süresini kalıbınızın büyüklüğüne göre artırmanız gerekecektir. Büyük boy bir kek için 30-35 dakika uygun olacaktır. Farklı bir boyutta pişirecekseniz fırındayken kenarlarının kahverengileşip tepesinin altın sarısı olmasını bekleyin ve zamanı buna göre belirleyin.
nursen
denenecek tarifler hızla çoğalıyor ayrıca kitap da sabırsızlıkla bekleniyor..
nesrin
Bana kalirsa tarife sadik kalmaktan ziyade tadarken zevk almak daha önemli. Tarife genel hatlariyla uymak yetrli diye düsünüyorum. Hepimizin kitabinizdan büyük beklentimiz var, hem yaparken hem de yerken zevk aldiginiz tariflerden vazgecmemelisiniz. Yoksa korkarim strese gireceksiniz!
leyla
Financier’i denerken yarısını limon kabuğu eklemeden yapmayı deneyeceğim.Dediğin gibi sanırım yanmış tereyağ kokusunu bastırmıştır limon kabuğu.
Silikon kalıp kullanmaya ben de taraftar olamadım asla,amagöz ardı edilemeyecek birşey var ki; yapışkan hamurlarda çok başarılı sonuç alınıyor.
Üzerindeki rehavet,bunalım-adına sen her ne dersen- umarım en yakın zamanda defolur gider ve çalışkan,azimli,çılgın Cenk olarak tekrar geri dönersin (bu tarif aslında bunun olduğunu gösteriyor :))
Sevgiler…
seda
Fotograflar harika ve bence kitabi hakedecek kadar lezzetli görünüyorlar:) Ama eger anlattigin gibi ise kitap isi pek b zahmetli. Umarim kitabin sayfan gibi bol fotografli olur. Fotograflar böyle güzel olunca insan sadece bakarken yemis kadar oluyor:):)
Sevgiler…
yeşim
Şu an finacierlerim fırında umarım sizin ki kadar güzel olurlar.Ama ben cesaret edip 10 dakika tereyağını yakamadım daha az yaktım.Çiğken bile hamurun tadı müthişti reçete için teşekkürler…
Banu B Bingor
Çöp dediklerini bize yolla, diyorum; anlamıyorsun :))
Bu arada, laf arasına, bizim Haziran ayına beklediğimiz kitabın Eylül’e sarktığını da sıkıştırmışsın bakıyorum! 😀
“Orijinal şekil mi; tat mı?” sorusuna kişisel yanıtım şu olur:
Her ikisi de lütfen!
Ağır, ama evet 😀 Böyle.
Emine
Ellerine sağlık…
sibel
cenk,”herşeyin küçüğü sevilir” misali bunlar da çok tatlı.eline sağlık…bence tat önemli sen zaten onu bizim karşımıza çok şık çıkartırsın.
Tuba Efe
Silikon kaliplarim var ama daha önce hic kllanmadim,sence silikon kaliplar yararli mi yararsiz mi? Ben bir de kati süt burada yok ne yazik ki
NUR
Yine yeni yeniden ellerine sağlık…çok leziz duruyor..meyvelisini hayal ettim de kulağa hoş geliyor.Cenk kendini çok yorma…neşen yeter beahhhh
Filiz
Size kucuk bir tavsiye:) eminim yapiyorsunuzdur ama yazmadan duramadim:) bende hep kitap yazmayi cok isterdim hala da istiyorum olur olmaz yerlerde aklima bir suru baslangic cumlesi geliyor bak iste bu cumleden sonra kendimi durduramam diyorum ama unutup gidiyorum… bir kayit aleti edinin ve kucuk birsey yaninizda surekli tasiyin anahtar gibi akliniza geleni aninda kayit edin… sizi takip etmekten inanilmaz keyif aliyorum ve bu kadar guzel detayciliginiza hayranim.. bir suru tarif birikti yapacagim ama once havuclu kekinizi deneyecegim bu haftasonu:)
Banu B Bingor
Cenk, tarifte birinci maddede “katı süt parçaları kahverengileşene kadar” dedikten sonra fotoğraf linki vermişsin. Bu fotoğrafta kahverengileşmiş süt parçacıklarını görmemiz gerekiyor yağ içinde, doğru mu anladım? Öyleyse sanırım yanlış fotoğrafın linkini bağlamışsın.
Cenk
Banu – Dedim ya senden hiçbir şey kaçmıyor diye… Haber verdiğin için teşekkürler, düzelttim.
Cenk
Nesrin – Tat da önemli tabii ama orijinalinin hangi şekilde olduğunu da dikkate almak lazım. O şekli verdilerse ve bugüne kadar geldiyse bir bildikleri vardır diye düşünmeden edemiyor insan. Tabii bir de tarifi deneyecek olanların kitapta belirtilen kalıpları bulabilmesi de önemli. Araştırmaya devam…
Leyla – Teşekkürler. Eğer yanık tereyağı kokusunu seviyorsanız muhakkak limon kabuksuz deneyin. Bu arada, tereyağını ne derecede yakmak lazım tarifin anlatılış kısmında bir fotoğraf ekledim, yardımcı olacağına inanıyorum.
Seda – Bol fotoğraflı olacağına emin olabilirsiniz.
Yeşim – Tadına baktıktan sonra da yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim. Şimdiden afiyet olsun.
Banu – Senden de hiçbir şey kaçmıyor! Fotoğrafları seneye bırakmak zorunda kaldım ve bu yazın meyvelerini sebzelerini kaçırınca otomatikman Eylül’e sarkmak zorunda kaldı. Zaten Haziran’da yemek kitabını ne yapacaksınız? Güneş, kum, deniz ☺
Emine, Sibel, Nur, Nursen – Teşekkürler.
Tuba Efe – Öncelikle katı süt diye bir malzeme yok tarifte. Tereyağını erittikten sonra ortaya çıkan içindeki katı süt parçalarından bahsediyorum. Eritince göreceksiniz. Silikon kalıplar ısıyı muhafaza edemedikleri için fırına giren yemeklerde, tatlılarda kesinlikle faydalı değiller. Ama kalıba gerek duymadan kahverengileşebilen ve kıtırlaşabilen, bir de üstüne oldukça yapışkan bir yapıya sahip bu gibi tariflerde bence çok işe yarayacaktır. Bunlar dışında herhangi bir silikon kalıbım yok, alacağımı da zannetmiyorum.
Filiz – Tavsiyen için çok teşekkürler. Yazı yazmakla ilgili okuduğum bir kitapta da ceplerinde ve evdeki her köşede kağıt kalem bulundurmanın ne kadar faydalı olduğunu anlatıyor. Senin tavsiyen çok daha pratik! Havuçlu kek kolay gelsin, umarım beğenirsiniz.
muka
Yani kokulu üzümlerle ilgili olan tarifin kitabında olmayacak mı?Asmalarda hala koparılmamış
üzüm salkımları olması gerektiğini düşünüyorum.Tekrar denemelisin hatta üzümleri bulursam adresine postalayabilirim de.Fekat,Trabzon değil de Yalovanın bahçelerinden.
Ayrıca Amerikadan getirttiğin badem ununun farklı nitelikleri yoksa eğer,burada Kadıköy Çarşısında ki” Brezilya Kahvecisi”nde satılıyor.Menşeini sormak hiç aklıma gelmedi doğrusu.
Ben pudra şekerimi,fındık ezmemi ve badem unumu evimde yapıyorum nasıl mı?Blenderımda ve yüzde yüz un kıvamında.
Financierler;Çok iştah açıcı görünmüyorlar,o kalıpların içinde kalan kısımların mat,granüllü dokusu rahatsız edicidir,estetik durmaz,bence kalıpların kağıt olmalıydı.Ayrıca bombe yaparak yükselmemişler,alelade haşhaşlı kek gibi.Eleştirim
vitrindeki keklere,beni al ve tadıma bak dedirtmiyor. İyi çalışmalar.
Serap Ozcan
Cenk Bey,
Tarif sahane. Badem ununu kendiniz evde yapabilirsiniz. Burr mill temin edebilirseniz, ne olursa olsun toz haline getirebilirsiniz. Ayrica kahve ogutucusude ise yarayabilir. Ama badem yagli oldugu icin ise yarar mi bilmiyorum..Kolay gelsin…
canan
merhaba,
dünyanin öbür ucundan kitabinizi sabirsizlikla bekliyorum.
sevgiler,
canan
serra
bu tarif tam ikramlık minik minik, kıtırlı ki tereyagının kokusunun duyulması benim de tercihim belki de tam tersi tarcınla konu dısına iyice kacılabilir ama tek sorun benim tatlı yaparken ki kabiliyetsizliğim:( tutturana kadar cok masraf etmem umarım:(
Banu B Bingor
Hehe boş bakmıyoruz herhalde 😀 Kaçmaz tabii!
Tamam, Eylül de kabul 😀
Cenk
muka – Olacak elbette, sadece biraz daha deneme yapmam lazım. Teklifiniz için teşekkürler ama aradığım üzümler sadece Karadeniz tarafında yetişiyor. Bahsettiğiniz badem ununa da bakacağım, eğer beyaz un kadar inceyse sorun yok, kullanılabilir. Yalnız badem ununu evde yapmak pek mümkün değil, merak ettim nasıl yapıyorsunuz? Un dediğim zaman bildiğimiz un inceliğinden bahsediyorum. Evde robotta çekmekle elde edilene ancak badem tozu diyebiliriz. Bu arada, çok yapışkan bir hamur olduğu için kağıt kalıplarla financier pişirmek pek akıllıca olmayacaktır.
Serpil – Önerin için çok teşekkürler ama evet, badem yağ içerdiği için dilediğim incelikte bir un elde etmem, ev şartlarında hangi makine olursa olsun imkansız. Badem ununu yağını aldıktan sonra hazırlıyorlar ve neredeyse geleneksel un inceliğinde.
canan – Çok teşekkürler. Eylül’e yetiştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.
serra – Olabildiğince detaylı anlatmaya çalıştım, ama yine de takıldığınız bir yer olursa her zaman sorabilirsiniz.
Banu – Anlaştık!
ceylan
Bence siz evlenin,siz kitapla uğraşırken eşiniz kahvaltı ve salatayla uğraşır ilhamınız kaybolacak vakit bulamaz.
rana
Merhaba Cenk , silikon kaliplari neden cok onermiyorsun? bu arada ellerine saglik…
Banu B Bingor
Hmm… Düşündüm de… Bu tarifi, yazın başında un helvası yapmakta kullandığım Afyon kaymağı ile de deneyebilirim. Hatta öyle yapayım bir; nasıl olacak bakayım. Tabii süre olarak işimi uzatacaktır; ama o yoğunluğu yakalayabilirse hoş olur sanki. Bir deneyeyim. Badem unu işi var tabii; Brezilya Kahvecisi’ne benden önce gidersen, bize de söylersin değil mi benzer bir un olup olmadığını?
oya
bende kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
FULDEN
Gün ışığının erkenden gitmesinin telaşa sebep olduğuna inanamam! Mutfağa girmek için uzun kış gecelerinden daha iyi bir zaman olabilir mi?:)JULIE&JULIA’da Julie’nin dediği gibi:
“..Yemek yapmanın nesi güzel biliyor musun?Hiçbir şeyin kesin olmadığı bir günün ardından,”hiçbir şey” derken ciddiyim,eve dönersin ve..çikolata,şeker ve süte yumurta sarısı katarsan kesinlikle katılaşacağını bilirsin..” 🙂
Tereyağı!!Üzerinde ne işlem yapılırsa yapılsın,..Hayır tereyağını övmem için yeterli bir kelime bulamıyorum..:)
Orijinal şekil tatla orantılı gibime geliyor..
Ve son olarak,tabii ki;BOOON APETIIITE!! 🙂
gul esen
sevgili Cenk, kolay gelsin.titiz ve mükemmelliyetçi kişiliğin inanılmaz güzellikleri ortaya çıkarıyor.kızım ayrı yurt dışından,ben de Datça’dan her zaman takip ediyorum siteni.yaptığın herşey inanılmaz özenli ve hoş.bizler için en güvenilir adressin.mutfakta tutmayan tarifler veya bozulan kekleri ben hiç atmıyorum, dönüştürüyorum,en basitinden kendimiz için minik kahvaltılıklara.malzemesi iyiyse ortaya yeni bir atıştırmalık mutlaka çıkıyor.sevgiler
Handan
merhaba Cenk bey,
su anda Yiyoruz,ancak ben kagit muffin kalıplarında yaptım.
ortaları iyi pismedi,çok kabarmadı,ama lezzeti harika,birde bademleri kabukları ile çektirdim baharatcida,kaplardan çıkarttığımda alt dipleri içeri dogru çökmüş 🙁
nedeni ne olabilir?
Tesekkurler,selamlar
feyzanur
bnce tarifi boşver içnden geleni yap tadını mükemmelleştir ve kitaba öyle geçir asıl tarifi insanlar önemsemez herkesin önemsediği şey tadı olacktır.
pinar
Üzümleri kışın da afiyetle yemek için büyükbabamın bir yöntemi vardı. Salkımları tozlanmamaları ve belki de bozulmamaları için bir şeffaf poşete yerleştirip tavana asıyordu. Sapından asılı duran salkımlar, poşetle de çok temas halinde değildiler. Bu şekilde en azından 2-3 ay serince bir mutfağın tavanında misler gibi duruyorlardı. Denemeli.
Basak
Siparis konusunu hatirlatmak isterim 😉
SEDA SEZGİN
Bayıldım bu tarife daha denemeden ama hemen denicem
zuzuşka
Cenk günaydın,ekranın sağ alt tarafında linler vardı ben mi göremiyorum yoksa..?Linkler linkine de baktım orasıda inşaat halinde,uff kaçırdığım bir şey mi var?
pisi
Selamlar…Bahsettiğiniz ruh hallerini ben de çevremdeki kişilerle birlikte yaşıyorum. Yazın bunaltıcı günlerinden sonra geçiş mevsimi olmadan bir anda kışa girdik. Uyum süreci bunlar, vücudumuz bunu yaşarken ruhlarımızın da ona yetişmesi gerekiyor. Ruh bilimiyle ilgilenen birisi de böyle bir yorumla yaklaşsın bari dedim. Atlatacağız hep birlikte.
Küçük silikon kalıplarımı Esse den almıştım. Semt pazarlarında da rastlıyorum. Sağlıkla kalın.
şule
Cenk merhaba bu tarifi silikon yerine kağıt kalıplarda yapmayı düşünüyorum .
Haftasonu korova kurabiye tarifini denedim çok güzel oldu.
Canan
silikona olan tavrını destekliyorum, madem doğal olanı istiyoruz öyleyse şekil konusunda da aynı yolu izlemelisin bence 🙂
çünkü bunlar bana ilk bakışta muffin izlenimi verdi. (aslında aralarındaki farkı bilmiyorum ve bunu bi erkekten duymak istemiyorum 🙂 )
Cenk
rana – Silikon kalıplar ısıyı muhafaza edemedikleri için fırına giren yemeklerde, tatlılarda kesinlikle faydalı değiller. Ama kalıba gerek duymadan kahverengileşebilen ve kıtırlaşabilen, bir de üstüne oldukça yapışkan bir yapıya sahip bu gibi tariflerde bence çok işe yarayacaktır. Bunlar dışında herhangi bir silikon kalıbım yok, alacağımı da zannetmiyorum.
Banu – Elbette söylerim. Kolay gelsin. Kaymakla nasıl olacak merak ettim…
Handan – Kabarmalarını beklemek yanlış olur, çünkü kabarma işlemi zaten yumurtalarla beraber çırpılmaları esnasında gerçekleşiyor ve kaba aktarıldıklarındaki halleriyle kabarmış durumdalar. Diplerinin içine çökmesi de tamamen kağıt kalıp kullanmakla alakalı.
pınar – Tavsiye için çok teşekkürler. Benim tarifte ihtiyacım olan üzümlerin suyuydu, o yüzden kurutma işlemi de kurtaramaz beni. Muhakkak tazesiyle denemeler yapmam gerekiyor.
zuzuşka – Tepeye iphone uygulamasını tanıtan görseli yerleştirince yer kalmadı diye kaldırdım, linkler sayfasını vakit bulup hazırladığımda oraya koyacağım. İlk fırsatta.
şule – Bu yapışkan hamuru kağıt kalıplarda pişirmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum.
ayşe
Merhaba Cenk,
Şu kokulu üzümlerden bahsedince yazmadan duramadım. birkaç gün önce dolabımda beni günlerce bekleyen (nasıl oldu yiyemedim hala aklım almıyor) üzümleri çöpe atarken yaşadığım üzüntüyü sen de yaşamışsın. Öyleyse beni anlarsın. Trabzon’a has muhteşem kokulu üzümler… hala çok üzgünüm… Bu arada tarif ve hikayesi yine muhteşem…
Nesobaby
http://www.sessizkalmasucaortakolma.com/dilekce/dilekce_detay.asp?id=584
Merhaba Cenk bu konuya toplum olarak mümkün olduğunca çok tepki göstermenin zamanı geldiğini ve senin gibi çok izleyicisi olan bir sitede yer verilmesinin faydası olacağını düşündüm. En azından diğer sitelere de konu yayılmış olur. Duyarlılığın için şimdiden teşekkürler.
Sevgiler.
hanne
İçindekilerden çok kalıpları yiyesim geldi.Hani sen söylüyorsun ya “yanağını dayar uyursun”. öyle işte.
Ama lütfen içindekileri beğenmediğimi, emeğine saygısızlık ettiğimi, görmezden geldiğimi düşünme. Sadece şirin kalıplarını görünce içimden geçenleri söylemeden yapamadım.Ellerine, emeğine ve o minicik kalıplara sığdırdığın kocaman yüreğine sağlık.
Tat mı? orjinal tarif mi? dersen bakış açısı ile ilgili derim. Neticede senin yarattığın da orjinal bir tarif öyle değil mi? ve senin tarifinden esinlenerek benim yaratacağım (ama mutlaka yaratacağım yani yaratıcılığımdan bir şeyler katacağım) bir tarifte orjinal olacaktır.Senin damak zevkine uyan ve yaratıcılığını kattığın tarif olmalı.Bir başkasının yaratıcılığını kattığı bir tarifi aynen (orjinaline sadık kalarak) tekrarlarsan, bir kitap yazmanın ne anlamı kalır ki?
Sevgiler
Cenk
hanne – Sanırım yanlış anlaşıldı dediklerim. Orijinaline sadık kalmak derken içinde pişeceği kalıptan bahsediyordum. Her ne kadar artık Paris’te bile her türlü şekilde satılsa da, ilk çıkışında altın külçesi formundaki kalıplarda pişiriliyormuş. Bu kadar sene boyunca bu formu koruduklarına göre acaba görünüşün dışında, tadı ve kıvamı etkileyen bir şey midir acaba neyin içinde piştiği diye düşünmeden edemiyorum.
Yazdığım kitapta yer alacak tariflerin hepsinin bana ait orijinal tarifler olacağına şüpheniz olmasın, ama her tarifin bir başlangıç noktası vardır ve özellikle benim gibi kılı kırk yaran biri her türlü olasılığı denemeden hangisinin en iyisi olduğuna karar verirse suçluluk duyar.
Elbette bu orijinallik durumu, kalıbın dışında, bir dereceye kadar tarif için de geçerlidir. Yani, hamura yumurtanın sarılarını da eklemek belki orijinal bir lezzet yaratacaktır ama ortaya çıkana artık financier diyemeyiz. Çok da önemli değil tabii ne dediğimiz, önemli olan lezzet, ama financier bu badem kokulu kıtır kenarlı haliyle çok sevdiğim bir kek ve bu kıvamda kalmasını tercih ederim.
reyhan
Bugünlerde pazarda manavda yeşil kabuklu mandalinler var. Bu kabuklardan faydalanılan bir tarif var mı acaba? Çok güzel bir yeşil. Mesela beyaz bir sütlü tatlıya rendelense.. Tadı çok mu kötü olur ki?
Cenk
reyhan – Rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aklıma gelen tarifler: Portakallı Kurabiye, Limonlu Cheesecake, Lavantalı Creme Brulee, Clementine ve Zeytinyağlı Kek, Limonlu Muffin, Mandalinalı Cheesecake.
hanne
hıııımmmmmmmmmm…………
neyin içinde piştiği önemlidir yiyeceklerin.bilemiyorum benzetmem duruma uyacak mı ama, mesela güveci güveç malzemeleri ile normal tencerede yapıp adına güveç diyenler var ama tadına güveç denemiyor hani. ya da “taş fırın ekmeği” deriz hani, aynı malzeleri başka bir fırında yapınca da ekmek oluyor ama “taş fırın ekmeği olmuyor”
Financier ile sayende yeni tanışmış biriyim.Bu kekimizde kalıbıyla yukardaki örnekler gibi özdeşleşmişse evet orjinale sadakat.Ama aynı tadı farklı kalıpla yakalamışsan önemi kalmaz.Her iki şeklinide tadan biri olarak karar senindir.
Tekrar sevgiler
dilara
bence ne şekilden ne de tattan vazgeçin…
reyhan
Süperrr, teşekkürler:)))
sibel
selamlar,
pastanelerde ‘mekik’ adıyla satılan küçük kekler vardır, bir pastane satılan diğerini pek tutmasa da, financier o mudur? aynısı olmasa da benzeyen bir şey midir? peki hiç ‘mekik’ denemeniz olmuş mudur? vişnelisine bayılmama rağmen denediğim reçetelerin hepsinin sonu hüsran…
Cenk
sibel – Evet, mekik financiere çok benziyor. Gerçi ben bugüne kadar tadına bakıp beğendiğim bir mekik hatırlamıyorum. Bir standardının olduğunu da zannetmiyorum. İstersen bu tarifi başlangıç noktası olarak alabilirsin.
Nora – Evet, satılıyor. Bütün, file ve toz halinde derisiz olarak bulmanız mümkün.
Nora
Derisiz bademler hazır satılıyor mu yoksa bademleri suda ıslatıp sonra kurutup sonra mı robottan geçirmemiz gerekiyor?
Burcu K.
Merhaba Cenk,
Muthis gorunuyorlar gercekten…Bir suredir keklerden, pastalardan uzak duruyordum ama bu goruntuyle daha fazla durabilecegimi sanmiyorum…
Ellerine saglik…
Hangi baden unu daha iyidir? Burda arastiriyorum ama hangisinin iyi oldugunu bilemiyorum daha once hic kullanmadim ama makaron denemesi icin de badem unu gerekiyor…
Sevgiler…
Sanem Karakaş
1-Bu kitap çıktığı gün alınacak t, ne zaman çıkacak
2-Çoğunlukla tariflerin orjinaline sadık kalmam,benim yaptıklarım orjinal olsun isterim,senin neden böyle bir kaygın oldu ki?
Cenk
Sanem – Kitap bir aksilik olmazsa Eylül 2011 gibi çıkacak. Orijinallik konusunda beni yanlış anlamışsınız. Herhangi bir tarife değil, financierin ilk yapıldığı zamanki şekli için söyledim onu. Şimdilerde her şekilde yapılsa da orijinali altın külçesi formundaydı.
Burcu K – Maalesef badem unları konusunda onları karşılaştıracak kadar deneyim sahibi değilim. Makaron denemeleri için bir tane marka gözüme kestirip getirttim ama anladığım kadarıyla herkesin tercihi Bob’s Red Mill.
GAMZE
Cenk, tariflerin o kadar güzel ki, ekranın önünde kitlenip kalıyorum böyle ağzımdan şıpıp şıpıp sular damlıyor! Ah şu kitabın çıksa da hemen kütüphaneme eklesem!
gamze weiland
Konuyla alakasiz ama gecen hafta farmer’s markete gittim ve orada peach salsa ve pickled eggs yani yumurta tursusu aldim. Ikisinede hayran kaldim bunlari evde nasil hazirlayabiliriz ozellikle yumurta tursusu ilgimi cok cekti hic denemisligin var mi?
Cenk
gamze – İki tarifi de daha önce hiç denemedim. Şu sitede arama yaparsan karşına birçok sonuç çıkacağına eminim.
emel
Slm Cenk yaptıkların cok guzel ve yakından takıp edıyorum ..tarıflerının buyuk cogunlugunu denedım hepside harıka oldu..LİMONLU VE HAŞHAŞLI FINANCIER lerı yemeye doyamadıkk..kıtabını da dort gozle beklıyorum..haa buarada yenı bır tarıf eklersen bugunlerde sevınırım sıtenı nerdeyse gunde 4-5 kez acıyorum yenı tarıf eklemısmısın dıye ama yok 🙁
Peritozu
Yazilari,tarifleri,sizi cooook seviyorum,coooooook….Yazinin en basinda sanki gunlerdir sizinle konusuyorumda dertlesiyormusum gibi hissettim.Yapacak cok guzel seyler var daha, bahane yok 😉
Bahar Aras
aşağıdaki linkde çok kolay ve pratik bir kurabiye tarifi va!!!
http://www.vidivodo.com/439497/photoshop-ile-tatli-keyfi
Bahar Aras
Sevgili Cenk,
Fırsat buldukça tarifleri denemeye başladım. İlk denemem vişneli kek ile oldu, sonuç mükemmel! Minik Mert mutfağa geldi “anne güzel gibi bişey kokuyo, yiyebilir miyim” dedi ve aynı gün hepsini silip süpürdü:)
Ardından Korova Kurabiyeleri yaptım, hatta bunu 2 defa farklı zamanlarda pişirdim. İlk denemede zorlanmadım ama dün akşam ikinci kez yaparken hamuru bir türlü toparlayamadım, en sonunda bir yumurta ekleyerek durumu kurtardım ama lezzeti yine muhteşemdi.
Geçen pazar peynirli, domatesli tuzlu tart yaptım. Her şey harika gitti, enteresan bir şekilde, piştikten sonra hamur dağıldı. Çok lezzetliydi ama kalıptan çıkarırken de, servis yaparken de çok zorlandım… Yiyenler ellerini kullanmak zorunda kaldı.
Yine aynı gün frambuazlı limonlu kek denedim ama bunda sonuç hüsrandı diyebilirim. Tıknaz bir hamur oldu, yoğurt ölçüsüne azıcık süt ilave etsem bir dahaki sefer nasıl olur acaba? Bu arada ben frambuaz yerine vişne koymuştum onun bir etkisi değildir herhalde değil mi?
Şimdi deneme sırası brownide! Bende Filiz Akın’a ait eski bir browni tarifi var onunla çalışmış bir patisserie şefinden almıştım. Bu tarifte 9 -10 yumurta var sonuç her denemede çok başarılı oluyor ama yumurta sayısı çok fazla. Senin tarifinde yumurta adedi az, bakalım senin tarifini becerebilecek miyim?
Cenk
Bahar – Öncelikle afiyet olsun. Tariflerin çoğunu beğenmenize sevindim. Limonlu frambuazlı derken muffin tarifini kastediyorsunuz sanırım. Tıknaz derken ne demek istediğinizi tam anlayamadım ama geleneksel kekle karşılaştırıldığında muffinlerin daha farklı bir kıvamı vardır. Belki de ona alışık değilsinizdir, ya da ağız tadınıza uygun değildir. Brownie tarifi için kolay gelsin, umarım tarifi beğenirsiniz.
SENİYE
MRB
ÖNCELİKLE SİTE ÇOK GÜZEL TARİFLER GÜZEL AMA BEN SENDEN Bİ TARİF İSTİYCEM TİREMİSU TARİFİ HER YERDE FARKLI TARİF HER SEFERİNDE HEP BİŞEYLER OLMAMIŞ GİBİ EMİNİM SEN EN ORJİNALİNİ YAPARSIN
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Cenk
Seniye – Tiramisu tarifini kitap için çalışıyorum. Bir aksilik olmazsa Eylül 2011’de!
Neslihan
Ceeeennnnnnkkkkkk (Bağırırken bu sırada çıkmayabilir harfler 🙂 )
Koskoca ekim bitti neredeyse ne ses var ne tarif
🙁
Tatildemisin, hastamısın, kitabın arasında biryerleremi sıkıştın, dön artık, özledim
Tuba Efe
Merhaba Cenk,
Bir süre önce silikon kaliplarla ilgili fikrini sormustum,pek kullanma taraftari olmadigini düsündügüm bir yanit vermissin,peki kolay karamel
tarifin var mi?
Cenk
Tuba Efe – Evet, silikon kalıpları tercih etmiyorum, ama yazıda da bahsettiğim gibi bu tarif için ideal. “Kolay” derken tam olarak aradığın tarifi anlayamadım ama Banu bir süre önce pratik bir tarif vermişti (burada), onu deneyebilirsin.
seçil
Merhaba Cenk,
Tiramisu için sadece yumurta sarısı kullanıp bu aklarla ne yapsam ne yapsam derken, bu muhteşem kekin tarifini denedim.Tiramisu hikaye oldu kekin yanında.Bundan sonra hep yapacağım. Nefissss oldu. hele bahçemdeki yeşil limonlardan rendeledim mis oldu nefis oldu. teşekkürler
Cenk
seçil – Ne güzel, çok memnun oldum beğenmenize. Afiyet olsun, ellerinize sağlık.
zuzuşka
bugün yeni bir tarif olur diyodum ama:(
NUR
Cenk, iyi misin. endişelenmeye başladım artık..en azından bloga iyi olduğuna dair bişeyler yaz.
Cenk
Nur – Teşekkürler, iyiyim. Yazdım, ama fotoğraf blogumdaki yazılar anasayfada çıkmadığı için (fotoğraf bloguma koyduğum yazılar için e-posta ve RSS yoluyla bilgilendirme yapıyorum) henüz görmediniz sanırım. Yarın yeni yazı yayınlayacağım.
NUR
:)) çok şükür…sen iyi olda..
gizem
designsponge’da tanıdık bi yüze rastladım sanki :))
Cenk
gizem – Evet, teşekkür ederim. Gece 2:38 ve ben hala duyuru üzerinde çalışıyorum…
meral
http://www.designspongeonline.com/
En sevdiğim tasarım sitesinde,en sevdiğim yemek blogu Cafe Fernando’yu görünce çok mutlu oldum..Haber vermek istedim.
Cenk
meral – Çok teşekkür ederim. En kısa zamanda burada da bahsedeceğim.
leyla
Cenk mutluluğumu hemen seninle paylaşmak istiyorum. Financierlerim harika oldu.Birkaç tanesini limon kabuğu rendesi koyarak denedim ve tıpkı senin dediğin gibi terayağ tadını hafifletti.Ben limon kabuksuz olanları daha çok beğendim.Biraz riskli bir kekti benim için,bu yüzden sonuç beni çok mutlu etti.Yalnız benim kalıplarım sanırım senin kullandıklarından biraz büyük,2 çorba kaşığı kek hamuru kalıbı doldurmaya yetmedi,ben de öylece bıraktım.Bu güzel tarifle tanışmama sebep olduğun için çok teşekkürler.Harikasın.Sevgiler…
Cenk
leyla – Afiyet olsun.
bendelimiyim
Monitörü kemirmemek için kendimi zor tutuyorum…..!
evhobi
süper. Lezzetli görünüyor
Siyah
Merhaba,
Kendim denemedim, ama sinbonun yeni mutfak robotu, şekeri pudraşekeri haline getiriyor, belki badem unu için çözüm olabilir(ben bunu kahve öğütücüsüyle yapıyorum, ama o çok küçük, bademler için yetersiz, ayrıca buna rağmen denedim, ancak bademler bıçakların arasına sıkıştı ve olmadı). Bu arada, kesinlikle sinbo yetkili satıcısı değilim. Eğer deneme imkanım olursa da mutlaka yazarım.
leyla
Cenk , benim favorim oldu artık bu minik kekler, denedikçe farklı şekillere dönüştüresim geliyor 🙂 son olarak bademi ısınmış fırında birkaç dakika bekletip soğuttuktan sonra rondoda derisiyle birlikte çekerek yaptım,belki orjinaline sadık kalmadım ama içindeki badem tadı muhteşem oldu.zaten kurabiyelere de bademi derisiyle kullanarak ilave ediyorum,tıpkı son tarifinde fındıkları kavurduktan sonra kabuklarını soymadan kullandığın gibi….. Fikir olsun istedim. Sevgiler…
velvet
cenk, slikon kalıpları mümkün olduğunca hamur ile temasından uzak tutmanı öneririm.Mesleğim gereği biliyorum ki, ne kadar ısya dayanıklı da olsalar silikonlar içerdikleri polimerler nedeniyle ısının yükselmesi ile birlikte açığa çıkardıkları zararlar hamur ile temas halinde, yerken insan bünyesinede geçiyor.En azından birer pişirme kağıdı koyarsan bu gibi zararlardan korunmuş olursun.Çünkü gördüğüm kadarıyla sende sağlık açısından çoğu şeylere dikkat ediyorsun.
Cenk
velvet – Maalesef araya kağıt koyduğumuzda silikon kalıp kullanmanın bir manası kalmıyor.
velvet
sen bilirsin tabiki, ben sadece uyarı niteliğinde söylemiştim, bilgilendirmek amaçlı.
Cenk
velvet – Tabii ki. Çok teşekkürler.
ali mustafa yılmaz
Bu tarifi ne zamandır denemek istiyordum kısmet bugüneymiş, eşimle beraber denedik ama bu sefer ağız tadımıza uymadı, tereyağını azaltmama rağmen tadı yine de biraz ağırdı, bilemiyorum belki de tereyağının cinsinden de olabilir, aynı tereyağıyla çilekli tartınızı da denemiştim tadında bir gariplik hissetmedim.
Sayenizde çok şey öğrendim, midemiz birçok kez bayram etti. Emeğinize sağlık.
Teşekkürler,
Ceren
Bu tarifi Fransız bir arkadaşımdan öğrendim 2 defa evde yaptı, ama şeker yerine bal kullanıyordu kesinilkle önerebilirm. Ayrıca orjinalinde haşhaş yokmuş. Teşekkürler tarif için.
nesrin
Cenk merhaba,
Ben tereyağını 5 dk ocakta tuttum ve simsiyah bir tereyağı oldu. Resimdeki ile alakası yoktu. Onu koymaktan vazgeçtim ve tekrar tereyağı erittim. Bu sefer 2 dk filan pişirdim ve aynen resimdeki gibi oldu. Sen nasıl 10 dk pişirip resimdeki hali elde ediyorsun anlamadım. 2 dk’lık tereyağı ile de gayet güzel oldu 🙂 çok teşekkürler.
Cenk
nesrin – Tereyağı eridikten sonra altını kıstınız mı? O durumda 10 dakikayı buluyor ama tariflerde belirttiğim süreleri yaklaşık olarak kabul etmenizi, ondan daha çok verdiğim görsel ipuçlarını baz almanızı öneririm. Sadece kahverengileşene kadar demişim; kararmaya başladığı anda ateşten almanız gerekirdi.
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
limonlu haşhaşlı kekinizi kalıp olarak muffın kağıt kalıbı kullansak yapışır mı
Sevgilerimle
Cenk
Fatma – Evet, yapışır. İlginize çok teşekkür ederim. Kitap henüz hazırlık aşamasında. Biter bitmez blogda duyuracağım.
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Yayınlanmış kitabınız var mı kitapçılardan sordum,
yok dediler.
hazırlık aşamasında mı, bilgilendirirseniz sevinirim
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Fatma
Merhaba,
Bu tarifiniz de yaptım çok güzel oldu, mekik’e, benzettim. Kokusu,tadı muhteşemdi.ellerinize sağlık
Sevgilerimle,
Fatma
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Bu tarifinizde tereyağını yakmadan, sadece eriterek
koysak bir değişikliğe uğrar mı?
Teşekkürler,
Fatma
Cenk
Fatma – Afiyet olsun. Elbette, yakmadan da kullanabilirsiniz. Bu arada, önceki yorumlarınıza henüz geri dönemedim. İlk fırsatta…
ayşegül
Merhaba Cenk,
Diğerleri gibi bu tarifini de denedim.
Şekeri 85 gr koydum ve harcı silikon kalıplara döktükten sonra üzerlerine vişne koydum. Aynen mekik gibi oldu.
Tereyağını aynen yaptığınızı gibi uyguladım. Bu şekilde yakarak zararlı mıdır bilemedim ?
Bir tek sorun oluştu bende. O da çok büyük bir sorun değil ama altları beyaz kaldı piştikten sonra. Ben fırını 200 derecede 30 dak ısıttım sonra da 150 derecde 18 dakika pişirdim. Benim fırınım çok hızlı pişirdiğinden her tarifte düşürmek zorunda kalıyorum. Altlarının pişmeme nedeni fırından mı kaynaklanmıştır ? Gerisi çok iyi pişmişti…
Cenk
ayşegül – Tereyağını yakmıyoruz, sadece içindeki süt parçacıklarını kızartıyoruz. Dolayısıyla zararlı olacağını sanmıyorum. Altlarının kızarmama sebebinin silikon kalıplar olduğunu düşünüyorum. Acaba kalıplarınız çok mu kalın? Kalıba yapışık olan yan kısımları da beyaz kaldıysa sebep kesin kalıptır. Bu arada, önceden 200 derecede ısıttığınız fırının 150 dereceye düşmesi zaman alacaktır. Dolayısıyla bence financier’ler 200 derece civarında pişmiş olabilirler. Tavsiyem pişirme derecesinde ön ısıtma yapmanız olacaktır.
Fatma
Merhaba,
Yazınızdan şeker yerine pudra şekeri ile deneyeceğinizi yazmışsınız, pudra şekeri ölçüsü,
toz şeker kadar mı olacak cevap verirseniz sevinirim,
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma – Aynı miktarda (ağırlığına göre) ekleyebilirsiniz.
Fatma
Merhaba,
Bademi soyup fırında 90 derece kurutarak, öğütüp
limonlu ckescake te uyguladım çok güzel oldu,nemli
hali yoktu tamamen kurumuş bir şekilde malzemeye ilave ettim.
Aynı işlemi bu FINANCIER de uygulayabilirmiyiz,
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma – Tabii. Neden olmasın?
almula
dün tarifi birebir ölçülerle ve sırasına göre yaptım. fırında kabaran kek soğuyunca söndükçe sönüp ipince kalakaldı ve çok sıcakta yıkanmış kazak misali çektikçe çekti ufala kaldı Cenk. son resimdeki görüntüden eser yoktu. sence böylesi sonuca ulaşmamda ki neden ne olabilir? (bademle şekeri rondodan çektim)
Cenk
almula – Tarifte kabartma tozu vs. gibi bir malzeme olsaydı bir yol gösterebilirdim ama bir financier tarifinde bahsettiğiniz gibi bir çökme yaşandığını ilk defa duyuyorum. Acaba tek parça halinde mi pişirdiniz?
almula
600 ml. hacmindeki kalıpta pişirmiştim Cenk. tekrar deneyeceğim.
Cenk
almula – Tek parça olarak pişirmenizden kaynaklanmıştır. Ufak kalıplarda pişirirseniz bir sorun yaşamazsınız.
Gökçe
Merhaba Cenk,
Dün tarifini deneme fırsatım oldu ve şahane oldular. Kokusu, tadı.. öncelikle teşekkürler.
Benim soracağım bir soru olacaktı. Reçetede yazdığın her adımı dikkatle uyguladım. Yanlız financierlerim pişerken üzerleri çatladı, yani kabaran tepe noktasından sanki fazla dayanamamış ve patlamış gibi. (Yani bu benim yorumum, görsel ekleyebilseydim keşke :)) Hem senin fotoğraflarında hem de diğer financier görsellerinde olduğu gibi üzeri düz kalmadı. Acaba sebebi fırınım mıdır ? Yoksa hazırlık aşamasındaki bir teknik hatam mı buna yol açmıştır ? Merak ettim de sormak istedim.
Teşekkürler şimdiden 🙂
Cenk
Gökçe – Aklıma gelen tek şey, hamuru haddinden fazla çırpmak.
hicran
Cenk Bey,tarifinizi antep fistikli olacak sekilde uyarlamak istedigimizde ne kadar fistik kullanmaliyiz?
Cenk
hicran – Limon ve haşhaş tohumunun fıstıkla uyumlu olacağını düşünmüyorum. Önerdiğiniz değişiklik tarifi tamamen değiştireceği için denemeden net bir şey söylemek mümkün değil.
hicran
Cenk bey, ‘limon ve haşhaşı çıkarıp antep fıstığı kullanmak istersek’ demek istemistim..
Cenk
hicran – Denemeden net bir şey söylemek istemem ama bademle aynı miktarda Antep fıstığı kullanabilirsiniz. Büyük ihtimalle dokusunda bir fark olmayacaktır.
hicran
Teşekkürler Cenk Bey..
beyza*
Merhaba, ben 14 yaşındayım ve tariflerinizi okumayı çok seviyorum :D. Tarif hakkında bir sorum var.
Badem ve şekeri mutfak robotu yerine kahve değirmeninde öğütebilir miyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Cenk
İşin biraz zor olur ama mümkün gibi geldi. Eğer badem yağ bırakmaya başlarsa dur derim.
Mehtap
Merhaba Cenk, bu tarifi kitaba koymaktan vazgeçtin sanırım? Mekik diye aradım, bulamadım kitapta, acaba adı mı farklı dedim.
Cenk
Evet, vazgeçtim.