• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Cafe Fernando

Header Right

Main navigation

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • PORTFOLYO
  • ENGLISH
Clementine ve Zeytinyağlı Kek

Clementine ve Zeytinyağlı Kek

Ne portakal, ne mandalina; bu meyvenin adı Clementine. Kabuğu mandalinanınki gibi ince ve soyması kolay, tadı da portakala yakın ama biraz daha tatlı. Kırmızıya bakan turuncu rengiyle bence sadece bakmak için bile alınabilir.

Ben bakmak için almadım tabii. Hani şu Pazartesi sendromu keklerim var ya.. İşte onlardan birinde kullanmak için girdiler sepetime.

Uyguladığım bu kek tarifi son zamanlarda elimden düşmeyen Alice Medrich’in “Pure Dessert” kitabından. Kitaptan şu yazımda uzun uzun bahsetmişim.

Benim kahvaltı alışkanlığım pek yoktur. Tek başına yaşamaya başladığımdan beri Pazar günleri dışında kendime kahvaltı hazırladığımı hatırlamıyorum. Garip bir şekilde de akşam vakitlerinde kahvaltı yapmayı seviyorum. Dolayısıyla Pazar günleri önümdeki hafta boyunca sabahları atıştırabileceğim bir kek yapmaya çalışıyorum. Sabahları kahveyle birlikte bir iki dilim beni öğlene kadar tutuyor. Ve tabii Pazartesi sendromuna da birebir…

Uzun bir zamandır ilk defa içinde tereyağı olmayan bir kek tarifi göreceksiniz. Daha az kalori diyenlere ithaf edilir. Tamam 1 su bardağı şeker, 2 su bardağı un; “Bunun neresi az kalori? diyebilirsiniz. Ufak adımlarla ama emin ilerliyoruz diyelim…

Clementine ve Zeytinyağlı Kek

Bu kekin içinde tereyağı yerine zeytinyağı kullanılmasının sebebi kaloriyi azaltmak değil elbette. Sadece kaloriyi azaltmak adına yemeğin tadından feragat etmeyi sevmiyorum. Onun yerine porsiyonu ufaltmak bana daha kabul edilebilir geliyor. Lafı uzattım yine…

Alice Medrich’in kitabı bana tatları en yalın şekilde nasıl birleştirebileceğimi öğretti. Kitaptaki tariflerde ilk göze çarpan şey malzeme listelerinin kısalığı. Kullanılan malzemelerin hepsi bir amaca hizmet ediyor. Hiçbir tat baskın değil; her şey tam kıvamında. Eğer bir keke zeytinyağı katıyorsanız, keki yerken bu tadı alamadıktan sonra eklemenin ne anlamı var değil mi? Zeytinyağı özellikle portakal, limon ve bu tarifteki clementinelerle çok büyük bir uyum içinde. Bu tarifi denedikten sonra bu meyvelerle yapacağım keklerde bir daha kolay kolay tereyağı kullanacağımı sanmıyorum. Sonuçtan çok memnun kaldım. Her ısırışta meyvenin ve zeytinyağının kokusunu alabiliyorum. Umarım siz de memnun kalırsınız.

Bu arada diğer kek yazılarına gelen yorumlarda tarifi deneyen bazı okurlar keklerin tepesinin çatladığından yakınmışlar. Bu gayet doğal. Aslına bakarsanız bu doğal görüntüsü benim hoşuma bile gidiyor.

Kekin üzerinin çatlamaması için değil ama “daha güzel” çatlaması için sizle bir püf nokta paylaşmak istiyorum. Kekin üzerindeki çatlağın dümdüz olmasını isterseniz, kek pişerken tepesindeki katman sertleşmeye başladığı anda, hafif yağlanmış bir bıçakla (hatta temizlediğiniz paslanmaz çelik bir cetvelle) dümdüz bir çizgi halinde kekin tepesinden geçin. Böylelikle çatlak dümdüz olacaktır. Tabii tepedeki katmanın sertleşmeye başladığı anı yakalamak için kapısında nöbet tutmak gerekiyor.

CLEMENTINE VE ZEYTİNYAĞLI KEK TARİFİ

Alice Medrich’in “Pure Dessert” kitabındaki “Olive Oil and Sherry Pound Cake” tarifinden esinlenilmiştir.

Malzemeler

Not: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.

  • 2 su bardağı un
  • 1.5 çay kaşığı kabartma tozu
  • Bir çimdik tuz
  • 1 su bardağı şeker
  • 2/3 su bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı clementine kabuğunun rendesi*
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı clementine suyu*

* Toplam 2 adet clementineden 1 su bardağı clemetine suyu ve 2 çorba kaşığı kabuk rendesi elde edebilirsiniz. Tarifi clementine yerine limon veya portakalla da deneyebilirsiniz.

Yapılışı

  1. Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. Kek kalıbınızı (30*10cm) bir çay kaşığı zeytinyağı ile yağlayıp ardından unlayın ve bir kenarda bekletin.
  2. Unu, kabartma tozunu ve tuzu orta boy bir kaba eleyin.
  3. Bir mikser kabının içinde clementine kabuğunun rendesini şekerle iyice ovun. Zeytinyağını ekleyip yüksek hızda tamamen karışana kadar çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyerek (eklemeler arası 3-5 dakika) çırpmaya devam edin. Mikseri durdurup unlu karışımın 1/3’ünü ekleyin ve yavaşça, un tamamen kaybolana kadar çırpın. Mikseri durdurup clementine suyunun yarısını ekleyin ve çırpmaya devam edin. Ardından sırasıyla unlu karışımın 1/3’ü, clemetine suyunun geri kalanı ve unlu karışımın son kısmını ekleyerek yavaşça çırpın.
  4. Karışımı kek kalıbınıza dökün ve 50 dakika boyunca fırında pişirin. Fırından çıkardıktan sonra 15 dakika soğumasını bekleyin ve kalıptan çıkartıp servis tabağınıza alın.
  5. Kalıptan çıkarmakta zorluk çekerseniz tahta bir kürdan yardımıyla kekin kenarlarından geçebilirsiniz.

23 Ocak 2008 · 124 Yorum Kategori: Kek ve Brownie, Meyveli Tatlılar Etiket: clementine, kek tarifi, zeytinyağı, zeytinyağlı kek

« Çikolata ve Kestaneli Buche de Noel
Adaçayı, Mantar ve Keçi Peynirli Kepekli Makarna »

Reader Interactions

124 YORUM

  1. Ülviye

    23 Ocak 2008 at 11:13

    Cenk ellerine sağlık, güzel bilgi paylaşımın için de teşekkürler, istediğin kadar uzun yazabilirsin inan oldukça sürükleyici yazıların ve zevkle okunuyor. izin verirsen bende sitemdeki linklerime eklemek istiyorum adresini.Teşekkürler ve lütfen devam….:)))

    Cevapla
  2. Hediye Özgen

    23 Ocak 2008 at 12:21

    Ellerinize sağlık.Bizim evde en sevilen hamurişi KEK diyebilirim.Tarifinizi yapacağım.Kolay Gelsin.Sevgiler

    Cevapla
  3. melda

    23 Ocak 2008 at 15:19

    Demek clementine buymuş 🙂 Kek çok güzel görünüyor. Benim her zaman yaptığım kekten farkı, süt yerine clementine suyu kullanılmış olması. Bir de tuz eklemiyordum ben. Keki yaparken hep düşünürdüm zaten süt yerine başka bir sıvı kullansam diye 🙂 Bir keresinde çilekli sütle denemiştim ama pek çilek tadı gelmemişti yerken. Clementine bulamasam da portakal suyuyla kesinlikle denemeyi düşünüyorum. Fikir için teşekkürler! 🙂

    Cevapla
  4. fulya

    23 Ocak 2008 at 19:03

    ama simdi ben 50 dakka kekin pismesini bi sekil bekledim :(ee sonra bi 15 dakkada sogumasini beklemek haksizligin babasi degilmi ;)bu cümleyi okuduktan sonra yani nasil sinir oldum bu keke anlatamam kardesim bi 50 dakkika beklemek bile iskenceyken bana son 15 dakkakadaki uzatma neyin nesi 😉
    sna bisey söyleyeyimmi ben keklerimi hemen hemen hep zeytinyagla yapiyorum ve icine hep soda da koyuyorum yok yok öyle bi siseyi lik lik lik boca etmiyorum azicik koyuyorum
    gerci burdaki soda siselerininde masallahi vardir ya neyse oda ayri bir konu olabilir her zaman neyse bu benim kis mevsiminde cokkk sik yaptigim bi kek
    ve ben keklerimin cogunlugunu uydurup yapiyorum 🙂 tahinli kek bile yapmisim bu güne kadar 😉

    Cevapla
  5. nisa

    23 Ocak 2008 at 22:05

    Eminim daha öncekiler kadar iyi bir tariftir,ancak ben kalıp ölçüsünü tam anlayamadım bir de alternatif kalıp ölçüsü ne olabilir ve pişme süresi bu alternatifte nasıl değişir?teşekkürler.nisa

    Cevapla
  6. Feyza Fidan

    23 Ocak 2008 at 22:08

    Cenk,
    Zeytinyağı hastasıyım ama hiç kekte kullanmadım şimdiye kadar..Kekin tadını ağırlaştırır diye düşündüm bunca zaman..Önce manava/pazara gidip clementine avına çıkayım, sonra da bu keki deneyeyim.. Sonuçtan seni haberdar edeyim mi acep :)))
    Sevgiler,

    Cevapla
  7. Cenk

    24 Ocak 2008 at 00:53

    Ülviye – Anlaştık! İlgine ve linke çok teşekkür ederim.

    Hediye – Şimdiden afiyet olsun.

    Melda – Portakalla da sonucun hemen hemen aynı olacağına eminim. Afiyet olsun.

    Fulya – Sen de hep işkence çekip duruyorsun! 15 dakika nedir ki? Peki 5 dakika bekle o zaman…

    Nisa – Kullandığım kek kalıbı 30 cm boyunda ve 10 cm eninde demek istemiştim. Senin elindeki kabın boyutlarını bilmediğim için başka birşey önermek istemiyorum. Buna benzer dikdörtgen bir kek kalıbın var mı? Yoksa, sen elinde olan bir kalıbın ölçülerini yaz, ben de elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

    Feyza – Mutlaka haberdar et. Umarım beğenirsin. Clementine bulamazsan da portakal veya limonla deneyebilirsin.

    Cevapla
  8. banu

    24 Ocak 2008 at 07:59

    Merhaba,
    Elinize sağlık, çok güzel görünüyor.Keke hiç dayanamam,sıkca da yaparım. Bir püf noktam var, paylaşayım dedim.Kek hamurunun son haline bir çorba kaşığı su koyup, tahta spatula ile şöyle bir karıştırıp, kalıba öyle döküyorum, daha süngerimsi bi kek dokusu ortaya çıkıyor. Annem böyle yapar keki, siz de biliyorsunuzdur muhtemelen:)) Sevgiler..

    Cevapla
  9. fevziye

    24 Ocak 2008 at 16:22

    merhaba cenk ben de siteni uzun zamandır takip ediyorum ama ilk defa mesaj yazıyorum. kekin gerçekten güzel olduğunu düşünüyorum çünkü ben neredeyse browni yada çikolatalı kek haricinde her keke zeytinyağı koyuyorum.
    ben de genelde kahvaltı için senin gibi kek pişiriyorum. bu kadar sık tüketiliyorsa eğer bence kesinlikle iyi bir alternatif teryağ için. eline sağlık.
    bir de bu clementine, kıbrıs mandalinası diye satılan bir mandalin çeşidi var tam tarif ettğin gibi ondan olabilir diye düşünüyorum.
    tekrar eline sağlık

    Cevapla
  10. fevziye

    24 Ocak 2008 at 16:27

    buraya yazmam doğrumu bilmiyorum ama dün akşam fındıklı ve kahveli kurabiyeyi denedim gerçekten çok güzel oldu. ben daha önce de yapıyordum ama fındığı un ve şekerle birlikte çekince fındık tadı gerçekten çok belirgin oldu. ben sadece kbartma tozu koydum yanlışlık o yüzden yuvarladım zaten yayılacaklar diye. yayıldılar gerçekten. çok sağol tarif için

    Cevapla
  11. Banu Baloğlu

    24 Ocak 2008 at 20:06

    Miyammmm turunçgilin her çeşidi keklere yakışıyor! Ben de hafta başı bollll portakallı st clements muffin yaptım 🙂

    Bu arada, baton kekin tepesinin güzel çatlaması için verdiğin püffff noktası için teşekkürler. Merak ederdim nasıl oluyor diye. Tabii pişmeden önce mi çiziyorlar acaba gibi garip şeyler düşünüyordum 😀 Pişme esnasında yapılıyor olması mantıklıymış haha 😀 fiziğe de uygun 😀

    Eline sağlık!

    Cevapla
  12. Müge

    25 Ocak 2008 at 08:18

    Cenk,

    Yine her zamanki gibi iştah kabartıcı bir tarif vermişsin.Tabii verdiğin püf noktaları da tam yerinde ..
    Seni takip etmek çok keyifli gerçekten de.
    Ellerine sağlık ..

    Müge Karahan

    Cevapla
  13. Cenk

    25 Ocak 2008 at 09:28

    Banu – Püf nokta için çok teşekkürler. Bir dahaki kek denememde uygulayacağım.

    Fevziye – Teşekkür ederim. Kıbrıs mandalinası diye geçtiğini ben bilmiyordum. Emin değilim. Ama tarif her türlü portakal mandalinayla yapılabilir eminim çok da güzel olur. Denersen mutlaka yorumlarını paylaş.

    Banu – Bu haftagarip bir şekilde yemek bloglarının çoğunluğunda Clementine tarifleri görüyorum. Mevsimi diye herkes kullanmış ne güzel. Senin muffinler de harika gözüküyor.

    Müge – Çok teşekkür ederim!

    Cevapla
  14. Banu Baloğlu

    25 Ocak 2008 at 09:36

    Bir an ilk ‘Banu’ yanıtını okuyunca farkında olmadan püf noktası mı vermişim dedim 😀 Uzun süredir denemek istediğim bir tarifti, denk geldi bu haftaya. Zamanıymış demek ki 😀 Muffinleri beğenmene sevindim 🙂 Sağol… 🙂

    Cevapla
  15. fulya

    25 Ocak 2008 at 10:33

    tabi bi kek kurabiye pastadelisi icin onbesdakkika öyle karsidan bakismanin ne demek oldugunu tahmin edebilirmisin bilmem ama bence cin iskencesinden beter 🙂 düsünsene evin ici mis gibi kokuyor elinin altinda ye beni diye avaz avaz bagiran bir kek ve sen sadece uzaktan bakiyorsun 😉 sence bu iskence degilde nedir söylemrmisin

    Cevapla
  16. leyya

    25 Ocak 2008 at 13:58

    sıkı bir kek daha.elinize sağlık.favorim haşhaşlı kek oldu şu sıralar ama bunu da deneyeceğim.
    bizde de brioche’a arkadaş geldi, foccacia..kuvvetle muhtemel denemiş olduğunuzu düşünüyorum ama eğer denemediyseniz şiddetle öneririm.selamlar.

    Cevapla
  17. filiz

    25 Ocak 2008 at 21:10

    SEVGİLİ CENK
    Siteni bir süredir takip ediyorum.Tariflerinin hem görüntüsü hemde tadı güzel.Ben en çok milföy çubuklarını ve çukulatalı biskottileri çok sevdim tabi benim iki ufaklık ve arkadaşlarım.Gerçi biskottilerim tüm püf noktalarına rağmen ortadan bayağa yayılıyor.Başka bir püf noktası varsa acilen alabilirim.Arkadaşlığına ve damağımızda bıraktığın lezzetlere kendim ve yakınlarım adına çooooooooooooooook teşekkürler.

    Cevapla
  18. Didem Yaman

    25 Ocak 2008 at 22:34

    Damak tadını renk, doku, ışık ve sevgi ile bir araya getirmek sanatın başka bir dalı. Uzun zamandır sessiz sedasız takip ettiğim siteniz, doyurmayı çooooook seven bir sanatçının eseri.Herşeyden önce ellerinize sağlık. Çünkü bizim yani yapmak ve yedirmek aşıklarının en sevdiğimiz cümle bu sanıyorum…
    Tüm Tarifleriniz için çoook teşekkür.
    ELLERİNİZE SAźLIK

    Cevapla
  19. Betül

    26 Ocak 2008 at 08:18

    Merhaba,

    Blog dünyasında yeni olduğum için sizi tanıma şansını da yeni buldum. Herşey enfes demek alışılmış, ama gerçekten öyle. Ben ilave olarak, bir zeytinyağı delisi ve hemen herşeyde zeytinyağı kullanan ve deneyen biri olarak, kekinizi çok sevdiğimi söylemek istiyorum.
    Sevgilerimle.
    Betül

    Cevapla
  20. hatice

    26 Ocak 2008 at 08:29

    Zeytinyağlı olması fikrine bayıldım. Farklılar için teşekkürler. ellerine sağlık

    Cevapla
  21. Zeya

    26 Ocak 2008 at 10:10

    Clementine’i ilk defa duyuyorum. Kesin denenecek önce meyve olarak sonra keklerde 🙂
    Ellerine sağlık 🙂

    Cevapla
  22. dolphin

    26 Ocak 2008 at 11:42

    ne zamandır ziyaret edememiştim sitenizi

    ama bıraktığım yerden devam ediyor gibi… herşey süper görünüyor…

    Cevapla
  23. zehra

    27 Ocak 2008 at 00:10

    Merhaba Cenk…

    Clementini bende çok seviyorum hatta mandalinaya tercih ediyorum ama kek tarifi olarak ilk kez sende gördüm, kesin deneyeceğim…

    zehra

    Cevapla
  24. Feyhan Sönmez

    27 Ocak 2008 at 17:25

    Merhaba,

    Sitenize bayıldım. Tarifler müthiş. Araştırmadım sadece soruyorum eğer varsa da lütfen özürlerimi kabul edin. Cafe Fernando ‘yu hiç sanallıktan çıkarıp, gerçeğe dönüştürme düşünceniz var mı?. Sevgiler..

    Cevapla
  25. Cenk

    27 Ocak 2008 at 20:32

    Herkese güzel yorumları için tekrar çok teşekkürler!

    Feyhan – Cafe Fernando sadece sanal bir cafe. Gerçeğe dönüştürme düşüncem bu işi biraz denedikten sonra bir süreliğine rafa kalktı (bir ara Kanyon alışveriş merkezindeki Harvey Nichols’ın cafesi için kurabiye, tart, vs. hazırladım). İnsanın bu işi hakkıyla yapabilmesi için bütün hayatını feda etmesi gerekiyor diye düşünüyorum. Zaman ne gösterir bilinmez tabii.

    Cevapla
  26. Elif

    28 Ocak 2008 at 01:29

    merhaba,
    zeytinyağlı kek fikri çok güzel.sanırım dokusu da tereyağlı bir keke göredaha yumuşak ve nemli olmuştur.
    Clementine dediğiniz minola adı ile bilinen meyve değil mi?
    Blog okuyucularındaki tatlı merakı beni de çok şaşırttı.Ben şahsen %26 lık grup içinde yeralanlardanım.Baking teması altında biraz da tuzlu tarifler denemeye ne dersiniz?
    Ayrıca cesur fırıncılar aktivitesine davetlisiniz.Bu ayki tarifin anketi su anda venuslezzeti.blogspot.com da devam ediyor.Seçilen tarifi 11 şubatta yayınlayacağız.

    selamlar,
    Elif

    Cevapla
  27. Cenk

    28 Ocak 2008 at 09:38

    Merhaba Elif – Çok yakında bir sürü tuzlu tarif geliyor… Cesur fırıncılar davetin için de çok teşekkür ederim. Eğer zaman bulabilirsem mutlaka katılacağım.

    Cevapla
  28. yunkabu

    28 Ocak 2008 at 17:03

    Esim mandalina alalim dediginde yoneldigi tarafa dondum ve onundaki yaziyi gordum: Clementine ! Sanki yillardir biliyormus gibi, yok hayir bu mandalina degil, kabugu mandalina gibi ama tadi portakal gibi, deyiverdim:)))
    Tesekkurler

    Cevapla
  29. Cenk

    28 Ocak 2008 at 17:42

    🙂

    Cevapla
  30. cocuklacocuk

    28 Ocak 2008 at 20:49

    clementine i merak ettim şimdi tam bir turunçgiller hastası olan bana göre bir tatmış…ilk market alışverişinde alınacaklar listesine ekledim…sevgiler

    Cevapla
  31. pelin

    28 Ocak 2008 at 22:48

    Ellerine sağlık….

    Cevapla
  32. Nihan(pastanino)

    30 Ocak 2008 at 08:34

    Bu tarifi yapmayı aklıma koymustum ama ogun gezdindiğim markette Clementine kalmamış(sanırım bu tariften sonra akın oldu marketlere:))bende yeşil misket limonla yaptım.İnanılmaz lezzetli oldu.

    Cevapla
  33. özgül çaça

    03 Şubat 2008 at 20:54

    merhaba.galiba bir önceki mesajım yerine ulaşamadı.oğlum ata nın 15 şubat doğum günü.en iyi arkadaşınız ömer için pasta tasarlayamadığınız için çok üzgündünüz:)merak ettim nasıl bir yaş pasta tasarlardınız:)oğlum için farklı birşeyler arıyorum.yardımınız için şimdiden teşekkürler.(yarışmada birinci olacağınıza eminim)

    Cevapla
  34. Cenk

    04 Şubat 2008 at 13:01

    Merhabalar – Bir önceki mesajınızı maalesef hatırlayamadım. Bazen yorumları kaçırıyor olabilirim kusura bakmayın lütfen. Oğlunuzun pastası için sanırım biraz onu tanımak lazım. Meyveli mi ister çikolatalı mı? Şeker hamurunu ben tercih etmediğim için önerilerim biraz yavan kaçabilir ama isterseniz şu yazılara göz gezdirebilirsiniz:

    http://cafefernando.com/turkce/?p=78
    http://cafefernando.com/turkce/?p=15

    Cevapla
  35. özgül çaça

    05 Şubat 2008 at 20:55

    ilginizden dolayı çok teşekkür ederim.kesinlikle çikolatalı ve spiderman olacak.anlayacağınız işimiz zor….:)ve bir kova burcu çocuğu.kovaların tüm özelliklerini şimdiden fazlasıyla taşıyo.çok teşekkür ederim.(çikolatalıyı deneyeceyim.)

    Cevapla
  36. betül

    27 Haziran 2008 at 19:49

    bunları(clementineleri) kullanıp kek yapmak hiç aklıma gelmemişti çok sagol bu tarif için.

    bunlar semt pazarlarında kıbrıs mandalinası diye satılıyo, ne tam mandalina ne de portakal oldugundan ve bir de fazla çekirdekli olduundan bizim evde pek tutulmuyo, ama kokusu ve tadı çok hoş bence:)

    neyse sadece geliiim 🙂 merak ettiğim zeytinyağı kokusu ağır gelmiyo mu kekin içinde? normalde çok kullanırım zeytinyağını ama sadece tuzlularda..

    Cevapla
  37. Cenk

    28 Haziran 2008 at 09:18

    Merhaba Betül – Ben de denemeden önce acaba ağır gelir mi diye düşünmüştüm ama bana gelmedi. Sanırım herkesin ağız tadına göre değişebilir sorunun cevabı. Şimdiden afiyet olsun.

    Cevapla
  38. arzu

    28 Ekim 2008 at 09:15

    20 yıllık evliyim.18 yıldır zeytinyağını herşeyde kullanırım.Sağlıklı oluşuda cezbedici kurabiye hariç bütün hamur işlerinde kullanmaktayım çokta memnunum.Kurabiyeleri çok severim fakat içinde margarin olduğunu hissettiğim an yiyemiyorum.Margarin yerine hangi yağ kurabiye ye uygun olur.Bal kabağı ile yapılan kek nasıl olur diye düşündüm hiç biryerde de rastlamadım ne tarifine ne de yemeye.Bu konu ile çalışmalarınız varmı varda ben nerde bulabileceğimi bilmiyormuyum.Tariflerde oluşan olumsuzluklara yol göstermeniz çok hoşuma gitti.

    Cevapla
  39. Cenk

    28 Ekim 2008 at 09:52

    Arzu Hanım – Yorumunuz için teşekkürkler. Bence kurabiye yapımına en uygun yağ tereyağıdır. Ben de margarini hiçbir tarifte kullanmıyorum. Bal kabaklı kek eminim ki güzel olur ama balkabağı pek benim ağız tadıma hitab etmediği için bugüne kadar böyle bir çalışmam olmadı maalesef. Blogumun yan tarafındaki diğer yemek bloglarına uğrarsanız belki oralarda bulabilirsiniz.

    Cevapla
  40. Müge

    31 Ekim 2008 at 10:00

    Tarifleriniz çok güzel, herbirini ayrı keyifle okuyorum. Teşekkürler.

    Cevapla
  41. sema

    24 Kasım 2008 at 12:04

    selam cenk,

    Uzun bir aradan sonra vaktim oldu ve hemen bir yorum yazimi sana yolladim.anketini nasil kacirdigimi anlayamadim?…
    Ama sana neden bu siteden vazgecemedigimi yazabilirim.Kalemin gercekten cok iyi.Anlatimin sade ve oldukca temiz.Sundugun tariflerin bizzat kendi ellerinden cikmasi, damak tadinin iyi olmasi.vs…
    Anketle ilgili benim tavsiyem olabilir,birazda kitaplar hakkinda bilgi verebilirsen.
    Mesela kendimle ilgili bir ornek vereyim:yogun is hayatima bebegim icin bir ara vermek durumunda kaldim ve dunya mutfagindan(pakistan) yemekler yapmak istedim ve kendime rehber bir kitap aramaya basladim , halende ariyorum.Bu durum beni Turk mutfagina yoneltti. gercekten su ana kadar istedigimi bulamayip bu kadar fazla yatirdigim tarif kitaplari edindim:(

    Uzun lafin kisasi bize ilgi alanimiza giren konularda net bir bilgi paylasimi lazim.Bunu buldugumuza sariliriz.

    Kendine cok iyi bak kalemine daha da iyi..

    Sevgiler,

    sema

    Cevapla
  42. Cenk

    25 Kasım 2008 at 10:25

    Müge – Beğenmene sevindim. Yorumun için teşekkürler.

    Sema – Çok teşekkür ederim. İleride bu tip kaynakları paylaşmak konusunda daha dikkatli olacağım. Bu arada, Pakistan mutfağı konusunda kitap okumuşluğum yok. Ama ileride karşıma güzel bir kaynak çıkarsa mutlaka sizinle paylaşırım.

    Cevapla
  43. sedat

    12 Aralık 2008 at 00:23

    Cenk Bey, dört defa denedim, ilk defa bu tarifinizde başarılı olamadım. İlkinde 2 clementine mandalin suyu, bir su bardağını doldurmadı; 5-6 adet kullandım. Yuvarlak kek kalıbında pişirdim fakat hem kabarmadı, hem de içinde bir parmak kalınlığında nemli bir hamur tabakası kaldı. Lakin yoğun bir mandalin aroması vardı ve lezzetliydi. Diğer denemelerimde ise her defasında, hamur tabakasını yok etmek için mandalin sayısını düşürdüm, dolayısı ile suyunu azalttım. En sonuncusunda, 1/3 su bardağı mandalin suyu ile baton kalıpta pişirdim; çok güzel kabardı, çok güzel çatladı fakat mandalin aroması çok hafifledi, ilki kadar lezzetli olmadı. Acaba çırpma ile ilgili bir hatam mı oldu? Ne dersiniz?

    Cevapla
  44. Cenk

    12 Aralık 2008 at 12:43

    Merhaba Sedat,

    Bu kek benim en sevdiğim tariflerden biri. Defalarca yaptığım için de malzemelerde bir eksiklik ya da yanlışlık olması uzak bir ihtimal. Dört defa deneyip başarılı bir sonuç alamadıysan benim anlatışımda bir sorun olabilir.

    Tarife tekrar baktım ama nerede takılmış olabileceğini çıkartamadım. Bu tip durumlarda aklıma hep fırın ısısı farklılıkları ve un ölçme tekniği gelir. “Un Nasıl Ölçülür?” yazıma denk gelmiş miydin? Herkes unu farklı ölçüyor, dolayısıyla birinin yaptığı bir diğeriyle örtüşmeyebiliyor. Bunu standart bir hale getirebilmek için ben tariflerimde Amerikan cup ölçüleri kullanıyorum. Ölçüler tablosunda da özellikle un konusunda su bardağı, çay ve çorba kaşığı olarak kaçar grama denk geldikleri belirtiliyor. Bunlara uydunuz mu?

    Eğer cevabınız evet ise bir diğer fark sizin fırın ısınızda olabilir. Eğer denemelerinizden birinde 1 su bardağı clementine suyu kullanıp belirtilen kalıpta pişirdiyseniz ve hala orta tabaka ıslak çıktıysa fırın ısınız gösterdiğinden daha düşük ısıda çalışıyor olabilir. O zaman size tavsiyem belirtilen ısıdan daha yüksek bir ısıda pişirmeniz olur. Mesela 180 derece yerine 190 veya 200. Ya da ısıyı aynı tutup daha uzun süre pişirebilirsiniz.

    Keki fırından almadan önce ortasına bir kürdan saplayıp kekin içinin de pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer kürdanı çıkardığınızda kekin harcının yapıştığını görürseniz biraz daha pişirmeniz gerekir. Eğer kekin tepesi çok karardıysa ve içi hala pişmediyse de tepesine alüminyum folyo örtüp ortası da aynı kıvama gelene kadar pişirebilirsiniz.

    Umarım bunlar bir sonraki seferde size yardımcı olur. Eğer dört deneme yetti derseniz, tat olarak benzer beğendiğim bir kek tarifi daha var, onu da deneyebilirsiniz: Limonlu Haşhaş Tohumlu Kek.

    Tarifleri denedikten sonra vakit ayırıp yorumlarınızı burada paylaştığınız için de çok teşekkür ederim. Sevgiler,

    Cenk

    Cevapla
  45. Ahu

    24 Aralık 2008 at 18:50

    Merhaba Cenk,

    Bir suredir ingilterede yasamaya basladim mutfaga cok merakliyim ve herkesin bize has seylerden tatmasini istiyorum ama hamur islerinde hep husrana ugruyorum…Galiba unda sorun var ne secmek lazim, nasil secmek lazim yardimini rica ediyorum.

    Tesekkurler
    (iyi yillar)

    Cevapla
    • Cenk

      24 Aralık 2008 at 21:28

      Merhaba Ahu – All purpose flour kullanmanı tavsiye ederim. Bizdekine en yakını o olmalı. Size de iyi yıllar!

      Cevapla
  46. muhteşem

    06 Ocak 2009 at 16:14

    clementine mandalinalarının kokusu çoooooooooooooook hoş olduğundan kek süper olmuştur.ben keklerimde zeytinyağ kullanıyorum.eğer z.yağ kaliteliyse lezzetinde sorun olmuyor.margarine karşıyım.margarin yerine tereyağ kullanılmalı diyorum.sonuçta doğal ürün.size bir püf noktası(ihtiyacınız yok ama:)bazen keklerde kaymak kullanıyorum.inanın kekin tadı ENFES oluyor.kaloriyi sormayın.yılda bir kez…

    Cevapla
    • Cenk

      06 Ocak 2009 at 20:47

      muhteşem – Kaymak çok iyi fikir. Teşekkürler!

      Cevapla
  47. Sedat

    10 Ocak 2009 at 23:09

    Cenk Bey, uzun bir seyahat dolayısı ile, önerdiğiniz şekilde tarifi tekrar deneme fırsatını ancak dün akşam buldum. Ölçülerde yanılmamak için, ilk tariflerden itibaren dijital tartı kullanıyorum ve ölçüler tablonuzu takip ediyorum. Bu defa hem ısıyı, hem de süreyi arttırdım, kürdan ile kontrol ettim, tepesine alüminyum folyo örttüm. İki ayrı keki aynı anda pişirdim; birini clementine, diğerini de Finike portakalı ile. Pişerken seyrettim. Çok güzel kabardı, çok güzel çatladı her ikisi de. Fırından aldıktan sonra kotrol ettim; ıslak tabaka yoktu. Lezzeti, her ikisinde de mükemmel idi. Sorunu iyi tahmin ettiniz; yazınızı okur okumaz, ben de anladım. Çünkü biscotti pişirirken, yumuşak kaldığını ve süre bittikten sonra da pişirmeye devam ettiğimi hatırladım.İlginiz ve yardımınız için çok teşekkür ederim.Ayrıca yeni yılınızı kutlar,sihirli ve farklı tariflerinizin yeni yılda da bizi mutlu etmesini dilerim.

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2009 at 00:01

      Sedat Bey – Tariften memnun kalmanıza çok sevindim. Afiyet olsun. Ben de size mutlu, huzurlu ve sağlıklı bir yeni yıl dilerim.

      Cevapla
  48. muhteşem

    01 Şubat 2009 at 19:01

    clementin kekimiz az önce pişti veeeeeeeeeeee afiyetle yarısını bitirdik.fakatttttttttttttt;clementin aromasını daha yoğun bekliyorduk.şekerle clementin rendesinin ovulma süresi bunu etkilermi?

    Cevapla
    • Cenk

      02 Şubat 2009 at 10:01

      muhteşem – Ovulma süresi değil de kabuk miktarı etkiler. Kabukları en fazla 1-2 dakika ovdunuz mu zaten şekerle iyice karışmış olur. Aslında 2 çorba kaşığı kabuk oldukça yüksek bir miktar; yoksa siz daha az kullanmış olabilir misiniz?

      Cevapla
  49. elzem

    03 Şubat 2009 at 00:50

    merhaba cenk,
    siteni tesadüfen buldum çok hoşuma gitti nerdeyse hergün ziyaret eder oldum henüz tariflerini deneme fırsatı bulamdım ama ilk denemem için bu kekin limonlusunu uygun buldum umarım güzel olur merak ettiğim şey limon içinde ölçü aynımı olacak ve limon kabarmayı engeller mi? şimdiden teşekkürler…

    Cevapla
  50. Cenk

    04 Şubat 2009 at 10:05

    elzem – Eğer limonlusunu yapacaksanız şeker miktarını 1/4 su bardağı artırmanızı tavsiye edeceğim. Gerisi aynı kalabilir. Kabarmasında bir problem olacağını düşünmüyorum. Şimdiden afiyet olsun.

    Cevapla
  51. Ayse

    11 Şubat 2009 at 12:49

    Havuçlu kek maceramdan sonra korova tavsiyenizi dinlemeyip zeytinyağlı kekten yaptım, bugün ofisteki deneklerim üzerinde denedim, beni yine yanıltmadınız. Pamuk gibi oldu. Aslında korova kurabiyeside yaptım ama onu buzlukta saklıyorum şimdilik. Önümüzdeki günlerde sonucu bildiririm, biraz zor toparladım hamuru göz kararı koyduğum tereyağından olsa gerek. Bakalım bakalım nasıl olacak..

    Cevapla
    • Cenk

      11 Şubat 2009 at 13:11

      Ayse – Afiyet olsun. Tariflerin denenip beğenilmesi beni en çok mutlu eden şey. Umarım Korovalılar da istediğin gibi olur. Ellerine sağlık.

      Cevapla
  52. Esen

    22 Mayıs 2009 at 04:07

    Ben tarifi portakal suyu kullanarak yaptim.Cok guzel oldu.Tesekkurler:-)

    Cevapla
  53. Hayriye

    30 Haziran 2009 at 11:26

    Tarifi not ettim sıra Clementine bulmaya geldi ama sanırım ocak, şubat ve mart aylarında bulunabiliyor denk geldiğim zaman alıp bu verilen tarifi uygulayacağım çok ilgimi çekti özellikle meyvenin ismi aklıma Pink Martini grubunun 2004 yılında çıkardıkları albümü getirdi bir parçaları var Clementine diye.. Dinlemeye değer..

    Ellerinize sağlık (:

    Cevapla
  54. elif

    12 Ekim 2009 at 19:21

    merhaba,
    nar mevsimi gelmişken, narlı bir tarif görmeyi isterdim.

    Cevapla
    • Cenk

      12 Ekim 2009 at 23:11

      Elif Hanım – Sitede 3 adet narlı tarif mevcut: Narlı Sorbet, Narlı Donmuş Yoğurt ve Nar Reçeli.

      Cevapla
  55. Esin

    20 Aralık 2009 at 14:39

    Cenk selam,

    Zetinyağının cok aromatik olmaması gerekiyor anlaşılan.Ben portakallı olarak yaptım, herşey iyi hoş, tek sıkıntı zeytinyağı kokuyor olması.Keklerde kepekli un kullanımı için ne dersin ve esmer şeker kullanırken, verilen şeker ölçüsünü biraz daha arttırmalı mı ve son sorum turbo konumunda mı pişirmeli kekleri?

    Farklı tarzını ve tariflerini paylaştığın için teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      21 Aralık 2009 at 01:12

      Esin – Keklerde kepekli un bazen kullanıyorum. Her şeye yakıştığını söyleyemeyeceğim. Türkiye’de satılan esmer şeker gerçek esmer şeker olmadığı için aynı miktarda kullanabilirsiniz. Ben bütün tarifleri turbo fırında pişiriyorum. Kusura bakmayın, yanlış bilgi vermişim. Turbo ayarı olmayacak. Fırınımın hamurişi ayarını (statik + fan) kullanıyorum. Bu fonksiyonun adı fırından fırına farklılık gösterebilir. Üst ve alt ısıtıcı ve fanın devrede olduğu fonksiyon hangisiyse onu kullanın.

      Cevapla
  56. sucre en poudre

    07 Ocak 2010 at 18:28

    Merhaba,

    Bu tarifi yaptım.Çok beğendim.
    Sağol!
    iza:)

    Cevapla
  57. ayben

    19 Ocak 2010 at 09:45

    Bu keki limonlu olarak 2. defa yaptım ama yine olmadı:( 1 bardak limon suyu fazla geliyor olabilir mi Cenk? Bu akşam limon suyunu azaltarak tekrar denemeyi planlıyorum. Farklı bir önerin var mı?

    Cevapla
    • Cenk

      19 Ocak 2010 at 12:11

      Ayben – Tam olarak neyin olmadığını söyleyebilirsen ona göre cevap verebilirim.

      Cevapla
  58. ayben

    19 Ocak 2010 at 14:13

    aaa evet en önemli kısmı atlamışım:) acı oldu her iki seferde de. İlk yaptığım yenmeyecek derecedeydi, ikincide limon suyunu 1 bardaktan daha az koydun, daha iyi gibi oldu ama keyifle yenecek kadar değil. Şeker miktarını artırın demişsin yorumlarından birinde ama 1/4 bardak şeker acılığı almak için yeterli olur mu? Limon kabuğundan olmadığına eminim çünkü her zaman kullandığım için kabuğu fazla rendelememem gerektiğini biliyorum ve sonuncu da buna da daha çok dikkat ettim.

    Cevapla
    • Cenk

      19 Ocak 2010 at 15:31

      Ayben – O zaman sana tavsiyem portakal suyu kullanman. Meyve kabuğu rendesi olarak da limonu kullanabilirsin, böylelikle acılık olmadan limonlu bir tat elde edebilirsin.

      Cevapla
  59. ayben

    19 Ocak 2010 at 17:01

    OK bu akşam da böyle deneyeyim bakalım 🙂

    Cevapla
  60. ayben

    20 Ocak 2010 at 08:51

    bu sefer oldu Cenk, teşekkürler 🙂 portakal yokmuş, mandalina kullandım onun yerine ve senin dediğin gibi limon kabuğu rendesi. Güzel oldu 🙂

    Cevapla
  61. yasemin

    10 Şubat 2010 at 20:50

    Tarifinizi denedim…clementinlerin aroması gerçekten çok hoş ve lezizdi…ben biraz kuru üzüm de ekledim, buna rağmen şekeri biraz az oldu… yine de güzel tarif; teşekkürler:)

    Cevapla
  62. Billur

    19 Şubat 2010 at 12:57

    Tarifi birebir uyguladım, pek güzel oldu 🙂 Hep klasik yöntem ve malzemeler geliyor insanın aklına, illa portakal ya da limon 🙂 Bu tarifle birlikte adının clementine olduğunu da öğrenmiş oldum. Teşekkürler

    Cevapla
  63. Ebru Kayış

    02 Mart 2010 at 18:55

    Ben Mineola tipi kalın kabuklu mandalinalar ile yaptım. Tarifi adım adım uyguladim cok da güzel oldu. Bir kez daha teşekkürler Cenk.

    Cevapla
  64. Özlem

    16 Mart 2010 at 14:00

    Portakaldan yaptım.Şu ana fırında bakalım nasıl olacak.:))

    Cevapla
  65. Özlem

    16 Mart 2010 at 19:58

    Çok güzel oldu. Evdeki herkes beğendi.tadı ve kıvamı pandispanya benziyor. Tam benim sevdiğim gibi.Hafif bir kek.Herkese tavsiye ederim.teşekkürler.

    Cevapla
  66. ayse

    13 Nisan 2010 at 17:51

    selam,
    merak ettiğim bir konu var tariflerde kullanılan tereyağ tuzsuz olsa daha iyi mi olur bide tavsiye edeceğin tereyağ var mı?
    tşkler.

    Cevapla
    • Cenk

      13 Nisan 2010 at 20:12

      Ayse – Tariflerde kullandığım tereyağı her zaman tuzsuz. Böylelikle tariflerdeki tuzu isteğe göre ayarlamak mümkün oluyor. Özellikle tercih ettiğim bir tereyağı markası yok.

      Cevapla
  67. mz

    10 Haziran 2010 at 07:20

    Ust uste tariflerle ilgili soru sormus olacagim. Muffine zeytin eklemesi basarili oldu. Simdi de bu tarife lavanta ekleyecegim. Sorum ise su: Kabartma tozu yerine karbonat kullansam cok sorun olur mu?
    Tesekkur!

    Cevapla
    • Cenk

      10 Haziran 2010 at 10:59

      mz – Kabartma tozu ve karbonat aynı şey olmadığı için sorun yaratabilir.

      Cevapla
  68. mz

    10 Haziran 2010 at 17:21

    Sagol, ben kabartma tozu alayim o zaman.

    Cevapla
  69. Carrie

    08 Ekim 2010 at 17:27

    Hi Cenk.
    Thanks for you sharing this recipe.
    I separated the eggs, and I used the mandalina with sunflower oil. It was tasty.
    Your blog has English ,It is good , but when I read in Turkish after I changed the English, the page ran to different page , so I usually use Google translate.
    Have a nice weekend!
    Carrie

    Cevapla
    • Cenk

      08 Ekim 2010 at 17:30

      Carrie – They are two different blogs so the links to specific posts are very different. You can check the recipe archive to find the corresponding recipe. For instance, here’s the link for this cake.

      Cevapla
  70. Pınar

    17 Ocak 2011 at 09:35

    Merhaba Cenk, Bu keki 2 kez yaptım, ikisinde de kek çöktü ve içi ıslak kaldı. Diğer tariflerinde başarılı olmama rağmen bu kekte neden böyle bir problem yaşıyorum anlayamadım.
    Unu tartarak kullandım. Fırınımı önceden ısıttım. Tarifi birebir uyguladım.(2 clementinden 1 bardak su çıkmadı, ben de 4-5 adet kullandım.)Kürdan testinde kekin içi pişmişti, kürdana yapışmadı ama fırından çıkardıktan 5-10 dk sonra çöktü:( Böyle olunca evde pek kimse yemek istemedi…
    Kekin tadını çok sevdim, bu nedenle ısrarla yapmak istiyorum…Nerede yanlış yapıyorum?Yardım lütfen…

    Cevapla
    • Cenk

      20 Ocak 2011 at 23:33

      Pınar – Kürdan testi sırasında kürdanın kuru çıktığını ama kestikten sonra içinin ıslak kaldığını söylüyorsunuz. Bu çelişen bir durum. Eğer kürdan tamamen kuru çıkıyorsa içi de tamamen pişmiş demektir. Eğer içi ıslak kaldıysa da yeterince pişmemiş demektir. Belki de fırınınız gösterdiğinden daha az ısıda pişiriyor olabilir. Bir sonraki seferde 10-20 derece daha yüksek ısıda kürdan tamamen kuru çıkana kadar pişirmenizi öneririm.

      Cevapla
  71. Pınar

    19 Ocak 2011 at 17:18

    Ek olarak aynı tarifteki gibi bir kalıp kullandım. 50 dk az geldi,10 dk daha pişirdim.
    Yardımcı olabilirsen eğer çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler…

    Cevapla
  72. tuba

    02 Mart 2011 at 17:08

    öneri:
    şekeri daha az koyun ve clementine rendesini daha fazla. böylelikle daha çok aroma tadı alınıyor. bekleyince daha yoğunlaşıyor tadı

    Cevapla
  73. hilal

    15 Ağustos 2011 at 11:36

    kekinizi denedim çoooook güzel oldu. fazla kabarmadı ama çook lezzetliydi. içi de çok güzel pişmişti. herkes çok beğendi. ellerinize yüreğinize sağlık.

    Cevapla
  74. hilal

    23 Ağustos 2011 at 15:00

    kekinizi 2. kez denedim ve sonuç mükemmel oldu . bu sefer güzelce kabardı. yumurtayı soğukken koymuştum ilk yaptığımda. bu sefer önceden çıkarttım. belki onun etkisi olmuştur kabarmasında:)))

    Cevapla
  75. Nihan

    18 Kasım 2011 at 17:01

    Cenk Bey selamlar 🙂
    siteye 1 yıl önce gazetede rastlamıştım o gün takip etmiştim ve şimdi yine aklıma geldi adını unutmuştum altın bulmuş gıbı sevındım bulunca siteyi tekrardan.
    Vize haftam geldi malum mutsuzum. bu keki inceledim yorumları okudum ve kötü olacagını bır an bile düşünmeden keki yapmaya koyuldum. 2mandalina kabuğu 2mandalına suyu 1lımon suyu ve yarım port suyu kullandım 1 bardak ancak doldu. Kıvam çok ıyıydı katı krema kıvamındaydı hamur. Fakat 30. dakıkada kekın üstunun çok esmerleştıgını gördüm yanıcak dıye korktum içi ortası sıvı kenarlar katıydı 150-160 da pişirmeye devam edıyorum şu an.bır de muffın kalıplarına koymuştum artanı.önceden piştı minik olduğu için. Tadı önce hoş sonra ekşimsı ve acımsı bır tat geldı neden böyle oldu sizce? teşekkürler:)

    Cevapla
    • Cenk

      21 Kasım 2011 at 23:20

      Nihan – Büyük ihtimalle fırınınız gösterdiğinden daha yüksek bir ısıda pişiriyor. Bağımsız bir fırın termometresi edinebilirseniz gerçek dereceyi görme şansınız olur. Eğer bulamazsanız 10-15 derece daha düşük ısıda denemenizi tavsiye ederim. Kek kalıbından da kaynaklanıyor olabilir. Koyu renkli kaplamaya sahip kalıplar ısıyı daha çok emdikleri için daha çabuk pişiriyorlar. Bu da genelde taban, yanlar ve üstten başladığı için o kısımlar hemen kabuk bağlıyor ve iç kısımlar da yeterince pişemiyor.

      Cevapla
  76. Yasemin

    10 Aralık 2011 at 13:03

    Cenk bey merhaba
    meyve suyunu gr bazinda sivilarda uyguladigimiz gibi 237 gr olarak mi alalim ?2/3 zeytinyagini kac gr almak gerekir her zamanki gibi su bardak olcusu konusunda tereddutte kaldim.
    Portakal suyuyla yapacagim gr olarak ne kadar tutar meyve suyu ve zeytinyagi.
    Bu arada sizinle cenk diye iletisim kurabilir miyim.sakincasi var mi.mutfagimin bir parcasi oldunuz artik.gun icinde muhakkak cafe fernandoya ugrayip gunun monusunu oyle belirliyorum.keyifli bir gun gecirmen dilegiyle…

    Cevapla
    • Cenk

      12 Aralık 2011 at 15:34

      Yasemin – Sadece bir su bardağı su (237 ml) 237 grama denk gelecektir. Onun dışında ölçtüğünüz sıvılarda değişiklikler olabilir. Sıvı ne kadar koyu, o kadar ağır olarak düşünebilirsiniz. Meyve suyu hemen hemen aynıdır (farkı göz ardı edebilirsiniz) ama zeytinyağı daha yoğun bir kıvama sahip olduğu için 1 su bardağı 237 gramdan fazla gelecektir (büyük ihtimalle 250-260 gram arası). 2/3 su bardağı zeytinyağını ölçmedim ama yaklaşık 175 gram olarak düşünebilirsiniz.

      Cevapla
  77. Alan

    07 Ocak 2012 at 22:06

    Cenk bey, bu tarifte karbonate gerekmiyor degil mi? Soruyorum cunku bazi tarifte hem kabartma tozu hem de karbonate ilave ediliyor fakat burada sadece kabartma tozu var. Genel kural var mi, yani ne zaman ikisi gerekiyor? Havuclu kek tarifinizi denedim ve cok guzul oldu. Simidi bunu deneyecegim … Cok tesekkurler!

    Cevapla
    • Cenk

      07 Ocak 2012 at 23:01

      Alan – Karbonat malzeme listesinde yer almadığına göre gerekmiyor demektir. Genel bir kurala oturtmak mümkün değil.

      Cevapla
  78. Alan

    11 Ocak 2012 at 22:35

    Cok tesekkurler Cenk. Denedim ve cok guzel oldu. Limonlu yada portakalli olarak da denecegim. Tekrar cok tesekkurler!

    Cevapla
  79. Alan

    15 Ocak 2012 at 20:06

    Cenk Bey Merhaba, bu sefer (2 kere) mandalina yerine limon kullandim + seker biraz arttirdim (1/4 bardakdan az) fakat maalesef 2 kere olmadi. Firindan cikartince goruntusu cok guzeldi. Rengi guzeldi, iyi kabardi ve catlaklar oldu ve kürdan kuru çıkana kadar pisirdim (180 derecede fakat 50 dk’den fazla). Kalipta 15 dakika beklerken yavas yavas inmeye basladi ve kaliptan cikartilip kesilince ici hamur cikti. Tarifi tam takip ettim. Acaba ne hata olabilirdi? Mandalina ile cok guzel cikti fakat limonla olmadi. Anlayamadim. Baska birsey degistirmedim. Fikriniz varsa cok sevinirim. Cok tesekkurler.

    Cevapla
    • Cenk

      16 Ocak 2012 at 14:53

      Alan – Fırından çıkardıktan sonra sönmesi ve içinin pişmemiş kalması genelde kabartma tozunun fazla kaçtığına işarettir ama malzemelere sadık kaldıysanız bunun olmaması gerekirdi. Ölçü kaplarınız var mı? Tatlı kaşığı Amerikan teaspoon ölçüsüdür. Eğer evdeki tatlı kaşıklarınızı tepeleme doldurup kullanıyorsanız fazla kaçmış olabilir. Ölçü kaplarınız yoksa şurada kabartma tozunun gram cinsinden karşılıklarını bulabilirsiniz.

      Cevapla
  80. Alan

    19 Ocak 2012 at 01:45

    Cenk, cevabiniz icin cok tesekkurler. Cok dikkatli olctum ve olcu kaplari belki 10 yilden fazla kullaniyorum (yurt disinda aldim) ve tepeleme doldurmuyorm, yani doldurup bicak ile duzlestiriyorum. Evet, tuhaf birsey, cunku soyledigim gibi mandalina suyu ve rendesi ile cok guzel cikti. Gercekten anlayamadim.

    Cevapla
    • Cenk

      19 Ocak 2012 at 22:34

      Alan – O zaman gerçekten garip bir durum. Belki 1 su bardağı limon fazla asidik gelmiş olabilir. Eğer limonla deneyeceğim diye inat ettiyseniz 1,5 çay kaşığı kabartma tozu yerine 1/4 tsp karbonat + 1 tsp kabartma tozu kullanabilirsiniz. Denemeden, sadece mantık yürüterek önerdiğimi göz önünde bulundurun lütfen..

      Cevapla
  81. Pelin Ariner

    11 Kasım 2012 at 14:51

    Cenkcim,
    valla tebrik ederim, alnindan operim, siteni (ve ilginc kader ikizligimizi) kesfettikten beri alti tane tarifini yaptim, herbiri birbirinden guzeldi! misir gevrekli dondurma’yi gecende yaptigim Humphry Slocombe’un Blue Bottle Vietnamese Coffee’siyle beraber muthis bir kahvalti olarak yemegi dusunuyorum! Ben de uzun seneler SF’da yasadim (en son Mission’da), ve oranin mutfak kulturu sayesinde “foodie” oldu. Hatta bir ara, Lonely Planet rehberi icin SF restoranlarini review etmistim (favori isim Chez Panisse’i review etmekti). Hatta en son esimle beraber oradaki “Street Food” hareketinin bir parcasi olmustuk! Which is all to say how much I appreciate the breadth and scope of your knowledge, sources, and bilingualism. Mutfak maceralarinin devamini takip etmeyi hevesle bekliyorum!

    Pelin
    not: ha, bi de, daha gecen yaz arkadaslarla “son yemegin ne olurdu” geyigini cevirirken ben de sirf dondurma demistim (ama benimkisi sirf cikolata olmazdi).

    Cevapla
    • Cenk

      12 Kasım 2012 at 10:22

      Pelin Ariner – Çok teşekkürler. Umarım bundan sonraki tarifleri de aynı keyifle takip edersiniz.

      Cevapla
  82. ezgi

    24 Kasım 2012 at 20:10

    bu blogdaki en iyi tariflerden biri.

    Cevapla
  83. Feyza

    30 Kasım 2012 at 09:31

    Dün iphone uygulamasında karşıma günün tarifi olarak çıktı. Evdeki malzemelerle yapılabileceğini görünce hemen limonlusunu denedim. Gerçekten yumuşacık, çok güzel bir kek.

    Cevapla
  84. Özgür

    02 Ocak 2013 at 16:25

    Bu “clementine” diye bahsettiğiniz şey, bence Adana ve Mersin’deki “king” cinsi mandalina, tam tarifinize uyuyor 🙂

    Cevapla
  85. cigdem

    10 Ocak 2013 at 19:39

    merhaba cenk,
    sitendeki tarifleri deniyorum;)sonuçlar beğeniliyor;)ayrıca çektiğin fotoğraflarda yansıttığın estetik açın sebeiyle tebrik etmek isterim;)
    güzel tarifleri paylaştığın için teşeşkkürler;)

    Cevapla
  86. Hanife

    12 Şubat 2013 at 01:24

    Merhaba Cenk
    Diyette olsamda senin pazartesi keklerini denemeden yapamiyorum. Bir dilim yiyip gerisini arkadaslarima goturuyorum. Simdiye kadar hic bir kekte sorun yasamadim ama bunun hamuru digerlerine gore daha civik oldu bu normal mi? Bir de benim kekim aci oldu. Kabuklarindan sanirim derinlemesine rendelemedimde aslinda. Seninki de boyle oldu mu?

    Cevapla
    • Cenk

      12 Şubat 2013 at 14:05

      Hanife – İçinin cıvık olması normal değil. Fırınınız gösterdiğinden daha yüksek bir derecede pişiriyor olabilir. O durumda kabuğu erken sertleştiği için içi bazen cıvık kalabiliyor. 10-20 derece daha düşük derecede, içine sokacağınız kürdan kuru çıkana kadar pişirmenizi tavsiye ederim. Acı da olmaması gerekiyordu. Derinlemesine rendelemediyseniz aklıma başka bir sebep gelmiyor.

      Cevapla
  87. reyhan

    16 Şubat 2013 at 16:14

    oldum olası mandalinayla aram iyi değil. portakalla nasıl olurun cevabını yapmadan öğrenemeyeceğime göre, 200 gr. yerine 180 gr. şeker kullanıp diğer tüm ölçülere sadık kalarak uyguladım. birgün buzdolabında bekleyince mis gibi portakal kokulu nemli dokulu kekim yemeye layık. kesinlikle yapılmalı ve tadına bakılmalı.

    Cevapla
  88. esin

    05 Mart 2013 at 16:49

    Pazar günü haftasonu ödülü olarak bu keki denedim, nefis oldu, hatta kekten pek fazla hazzetmeyen annemi bile mest etti. 🙂
    Aklıma gelen bir şeyi sormak isterim, acaba clementine kabuklarını bu meyvenin mevsimi geçmeden rendeleyip şeker eşliğinde bir kavanozda buzdolabında saklasak, yaz sıcaklarında da aynı lezzeti yakalamak için kullansak nasıl bir sonuç verir acaba?

    Cevapla
    • Cenk

      07 Mart 2013 at 11:34

      esin – Afiyet olsun. Kabukları şekerle birlikte uzun süre saklamayı hiç denemedim ama neden olmasın? Kabukları, içinde saklayacağınız kabın içine direkt olarak rendeleyin; böylelikle aromanın saklı olduğu yağlar da kaba hapsolacaktır.

      Cevapla
  89. Arzu

    27 Nisan 2013 at 13:22

    Cenk dün bir püf noktası öğrendim ki, bergamut çeşnili zeytinyağı tatlı hamur işlerinde güzel bir aroma veriyormuş. Denemek için senin tarifin biçilmiş kaftandı bana göre. Şu an hem yiyorum hem yazıyorum ve inanılmaz. Tarif zaten çok güzel ama bergamutta hem limona hem de portakala çok yakıştı. Bergamut çeşnili zeytinyağını deneme fırsatın oldu mu?

    Cevapla
    • Cenk

      28 Nisan 2013 at 13:49

      Arzu – Olmadı ama çok iyi fikir.

      Cevapla
  90. Fatma

    23 Ekim 2013 at 12:01

    Cenk Bey Merhaba,

    Clementinie mandalina yerine bizim yerli mandalina kullansak, onun kabuğun da rendelesek veya kabuğunu limonla mı yapsak,farklı olur mu cleminitenin kabuğu daha mı sert geçmiş te yemiştim anımsıyamadım

    sorumu yanıtlarsanız sevinirim.

    Sevgilerimle,
    Fatma

    Cevapla
    • Cenk

      23 Ekim 2013 at 12:11

      Fatma – Fark olmaz. Dilediğiniz narenciyeyi kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  91. Fatma

    24 Ekim 2013 at 10:46

    Merhaba,

    1 bardak clemimintinie mandalina suyu kaç gram eder.
    su gibi mi düşüneceğiz ağırlığı aynı mı? 2 çorba kaşığı kabuğu kaç gram eder.

    Teşekkürler,
    Fatma

    Cevapla
    • Cenk

      24 Ekim 2013 at 12:28

      fatma – Evet, su gibi düşünebilirsiniz. Pekmez, bal, zeytinyağı gibi çok yoğun bir sıvı olmadığı sürece genelde su gibi düşünebilirsiniz. Maalesef 2 çorba kaşığı kabuk kaç gram eder şu anda hatırlamıyorum. Göz kararı koyabilirsiniz. 1-2 gram büyük bir fark yaratmayacaktır.

      Cevapla
  92. Seda Girgin

    12 Aralık 2013 at 11:44

    Cenk kekim harika oldu. Aydın’dan bu mandalina her yıl gelir aman zor soyuluyor diye özel bir ilgi göstermezdim. Gecen hafta halam size clementine getirdim diyince bi anda şimşekler çaktı yıllar önce okuduğum tarifin aklıma geldi ve kek yapmak için sakladım. Zaten senin tariflerin hariç diğer keklerde hep zeytinyağı kullanırım. Bir de bu senin limonlu haşhaşlı tarifinden esinlenerek haşhaştohumu ekledim. Yine bir efsane oldu. Senin tariflerini defalarca denemeden koymadığını bildiğimden acaba nasıl olacak ya ölçüler tutmazsa korkusu olmadan gönül rahatlığıyla yapıyorum. Bu da kusursuz oldu. Teşekkürler. Aslında bir de sorum var. Bu tarifi Limonlu denedğimizde 1 bardak limonsuyu çok ekşi olabilir diye düşündüm. Sıvıyı portakal vs haricinde neyle tamamlasak güzel olur? Ya da 1 bardak limon suyu problem yaratmaz mı?

    Cevapla
    • Cenk

      12 Aralık 2013 at 16:48

      Seda Girgin – Afiyet olsun. Clementine suyu yerine limon suyunu tavsiye etmiyorum. Limon suyu çok asidik olduğu için kekin kabarmasında ve renk almasında problem yaşanacaktır. Limon tadı zaten kabuğundaki yağ bezelerinde. Limonun kabuğunu, clementine veya portakalın suyunu kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  93. Fatma

    23 Aralık 2013 at 12:29

    Merhaba,

    Yine bir tarif denedi çok güzel oldu,
    Clementine mandalina kıbrıs mandalinmi migrostan satın aldım ama bildiğimiz küçük mandalina görünümündeydi, bunun la ilgili bilgi verirseniz sevinirim.
    haliyle 2 adetten bir bardak mandalina suyu çıkmadı,ben de ilave olarak portakal suyu koydum.

    Bir de ben çırpma işlemini tezgah mikserinde yaptım, yoksa el mikserimi kullanacaktım?

    gerçekten sizin dediğiniz gibi her ısırışta meyve ve zeytin yağı tadı almam çok güzel bir uyumdu
    çok teşekkürler,

    Sevgilerimle,
    Fatma Özcan

    Cevapla
    • Cenk

      27 Aralık 2013 at 16:49

      Fatma – Clementine ve Kıbrıs mandalinası aynı şey mi bilemiyorum. Marketlerde clementine adıyla satıldığını biliyorum. Ama büyük bir fark yaratacağını sanmıyorum. Tatlılık oranları hemen hemen aynıdır. Tariflerde özellikle belirtmediğim sürece dilediğiniz tip mikseri kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  94. AYŞE

    24 Aralık 2013 at 09:12

    cenk bey kekinizi hafta sonu denedim. mükemmel oldu. çok teşekkürler

    Cevapla
  95. Arzu

    23 Ocak 2017 at 13:51

    Cenk merhaba.Bu keki portakallı denemek istiyorum ama iki portakalın kabuğunun tamamını mı koyacağız yoksa iki kaşık rende mi?

    Cevapla
    • Cenk

      25 Mart 2017 at 12:17

      Arzu – İki kaşık rende.

      Cevapla
  96. irem

    27 Haziran 2017 at 00:35

    Sevgili Cenk, uzuuuun zamandir ilk kez blogdan bir kek yaptim, muhtesem bir dokusu var bu kekin!! Resmen asik oldum! Sonra yazinin tarihine baktim, yemek yapmayi ogrenmek icin buralari karistirmaya baslamamdan bile iki sene onceymis 🙂 ogrendigim hersey icin cok tesekkurler.

    *clemantine yoktu ama balkondaki mandalina agacindan (aslinda agacimsi tabi-kucuk haliyle, saksida zavalli) bikac tane harcadim.
    **hic ama hic olcu degistirmedim ve yumurtalari gercekten azmedip beser dakka cirptim. Sadece tuzu unuttum.
    ***denememis olan varsa; Cenk in yazdigi tarifleri lutfen gercekten harfi harfine aynen kullanin, hata payi yoktur. Ama azcik degistireyim diyince olmaz 🙂

    Cevapla
  97. Ayfer

    25 Ocak 2018 at 21:23

    Bu tarif benim için müthiş tek kelimeyle kaç kez yaptım bilmiyorum. Süt ürünleri alerjisi olan kızım 3.5 yaşında bu keke bayılıyor, hala yerken mımmm mımmmmm diye sesler çıkartıyor. Teşekkürler

    Cevapla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

16. BASKI (Mundi 3. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Trendyol // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US // D&R // idefix
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

KÜTÜPHANEM

Kütüphanem

EKİPMANIM

Ekipman

Footer

Best of Cafe Fernando

Fındıklı ve Karamelli Kurabiye

Kakaolu Puding

Ekşi Maya Tarifi

Mozaik Pasta Tarifi

Ve Bitti!

Kıtır Pastırmalı Patates Salatası

COPYRIGHT © 2023 · Cenk Sönmezsoy