• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolatalı Dondurma

Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolatalı Dondurma

Sizin için su neyse benim için de dondurma o. Vücudumun günlük ihtiyacı en az iki top dondurma. Tercihen çikolatalı. Ya da Antep fıstıklı. Kahveli de olur. Eğer yanında tatlı varsa muhakkak vanilyalı. Tercihen 7 kat vanilyalı.

Çocukluğumuzun meşhur sorusu vardır ya… “Issız bir adaya düşsen..” diye başlayan. Benim cevabım hep “Hayatımın sonuna kadar yetecek miktarda çikolata dondurma, dev bir buzluk, bir de kaşık” olurdu. Akıllı, obur ve pek terbiyeli bir çocuktum. Peki şimdi sor. Ne yapayım adada kaşığı? Kaşıktan çok daha lezzetli ucu çikolata dolu ev yapımı külah ya da ufalanmış, kıtır kıtır bademli karamel gibi üstüne serpilebilecek çeşit çeşit güzellik dururken… Hepsinden hayatımın sonuna kadar yetecek miktarlarda elbette.

Çikolatalı dondurma konusunda bu kadar ihtiraslı olunca “Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolata Dondurma” gibi bir başlık atmak da zor oluyor. Ama zerre tereddütüm yok. Dondurma makinesine bile ihtiyaç duymadan yapacağınız bu çikolatalı dondurma, hayatınızda yiyeceğiniz en iyi ev yapımı çikolatalı dondurma olacak.

Doğru okudunuz; bu çikolatalı dondurma, dondurma makinesi kullanmadan yapılıyor. Sıvı nitrojen ya da kuru buz gibi moleküler gastronomi meraklılarının pek sevdiği, bulunması zor malzemelere de ihtiyaç yok.

Aslında bu çikolatalı dondurma tarifini kitaba saklıyordum. Bundan birkaç hafta önce, blogunda Çikolatalı Mousse tarifimin fotoğraflarını yayınladıktan sonra gösterilen ilgiye şaşıran A Cup of Jo blogunun sahibi Joanna Goddard, en sevdiği yemek blogu yazarlarıyla klasikleşmiş tariflerin en iyilerinden oluşacak yeni bir seri hazırlamaya karar vermiş. Aklındaki listede olmamasına rağmen, hele bir de dondurma makinesi kullanmadan yaptığımı duyunca, çikolatalı dondurma tarifini seriye eklemeyi seve seve kabul etti. İlk haftanın konuğu Smitten Kitchen blogunun yazarı Deb Perelman’dı. Muhteşem bir yumurtalı sandviç yaptı. Geçen haftanın konuğu da bendim. Seri her Çarşamba farklı bir yemek blogu yazarıyla devam edecek.

En İyi Çikolatalı Dondurma Tarifi 2

Bugüne kadar karşılaştığım dondurma tariflerinde hep saten gibi bir dokunun ancak yumurta sarılarıyla mümkün olabileceği yazılı. Ama kaç tane koyarsanız koyun, ne kadar dikkatli pişirirseniz pişirin, ev tipi dondurma makinelerinin yetersizliği yüzünden (ve bir de evde katkı malzemesi kullanmadığımız için) dondurmacılarda satılanlar kadar ipeksi bir kıvam elde etmek mümkün olmuyordu.

Etseniz bile o kıvamın ömrü en fazla birkaç gün. Yaptığını iki gün içinde silip süpüren benim gibiler için sorun değil tabii. Peki ya evinde dondurma makinesi olmayanlar? İş sütlü dondurma tariflerine geldiğinde hiç şansları yoktu.

Bunlara ilaveten bir de buzlukta çok fazla katılaştığı için servis etmeden önce 15-20 dakika erimeye bırakma derdi var.

Bu tarifte yumurta olmadığı gibi, hayatınızda görüp görebileceğiniz en ipeksi kıvamı dondurma makinesi kullanmadan elde ettim. Hazırladığınız karışımı buzdolabında soğuttuktan sonra bir kaba döküp üzerine streç filmi bastırarak seriyorsunuz ve buzluğa yerleştiriyorsunuz. Saat başı açıp karıştırmak da yok. Bu çikolatalı dondurma asla taş gibi donmuyor. Buzluktan çıkardığınız an yemeye hazır.

Kaymak gibi.

En İyi Çikolatalı Dondurma Tarifi 2

Lokum gibi.

Bu kıvamı iki tane malzemeye borçluyuz. Birincisi koyulaştırılmış şekerli süt (sweetened condensed milk). İnek sütü uzun süre pişirilerek suyunun büyük bir miktarı uçurulduktan sonra şeker ekleyerek hazırlanıyor. Dulce de lechenin bir adım öncesi. İçindeki su miktarı süte oranla çok daha az olduğu için dondurma yapmak için ideal. Çünkü ne kadar az su, o kadar az buz kristali. Ne kadar az buz kristali, o kadar ipeksi bir kıvam. Ona bir de geride kalan suyu hapsedip kristalleşmesini engelleyen nişasta eklenince, ortaya asla buzlanmayan, taş gibi katılaşmayan ve her daim ipeksi kıvamda muhteşem bir dondurma çıkıyor.

Tek kötü haber şu: Tarifte yer alan koyulaştırılmış şekerli sütü bugüne kadar İstanbul’daki süpermarketlerde Markomilk markası altında 400 gramlık konservelerde bulmak mümkündü. Kitap üzerinde çalıştığım ve son dakikada bir malzemenin eksik olduğunu fark etmek en korkulu rüyam olduğu için evde her şey stoklu. Bu tarif için koyulaştırılmış şekerli süt stoğumu erittikten sonra ilk market ziyaretimde aradım, yok. Hiçbir yerde bulamıyorum. En son bir toplantı esnasında bir süpermarketin satış müdürüne sordum. Ürüne fazla ilgi gösterilmediği için ithalatçı firmanın artık getirmediğini söyledi. Bundan sonra durum değişir mi bilmiyorum ama zaten blogda bir ev yapımı koyulaştırılmış süt tarifinin vakti gelmişti.

Hatta şu anda bu yazıyı yazarken bir gözüm de ocaktaki kaynayan sütte. Birkaç güne yayınlamış olurum. Zahmetli değil ama vakit alan bir tarif. Gerçi bu çikolatalı dondurmayı yapmayı kafasına koyanların önünde hiçbir engel duramaz.

Not: Ev yapımı koyulaştırılmış süt tarifi yayında!

En İyi Çikolatalı Dondurma Tarifi 4

Bu tarifin ilham kaynağı, dondurma tariflerinde yumurta sarısı yerine krem peynir, koyulaştırılmış sütler ve mısır nişastası kullanan Jeni Britton Bauer’ın kitabı “Jeni’s Splendid Ice Creams at Home” oldu. Kitabından denediğim birkaç tarif benim yiyemeyeceğim kadar tatlı oldu ama bu kitap bana dondurmanın kıvamı konusunda çok fazla şey öğretti. Mutlaka edinin. Sadece tarifleri uygularken şeker miktarını biraz azaltın. Belki yanlış bir genelleme yapmak olacak ama Bauer’in hemen hemen her tarifte şekere ek olarak kullandığı mısır şurubunu çıkartmak tariflerin çoğunda yeterli olacaktır.

En İyi Çikolatalı Dondurma

Bir de kısa not… Hayalimdeki evler, benim olsun istediğim mutfaklar, tabaklar, çanaklar, ilham veren renkler ve dokular, tatile gitmek istediğim yerler, beğendiğim tarifler ve daha fazlasını takip etmek isterseniz Pinterest’e beklerim. Hesabım şurada.

HAYATINIZDA YİYECEĞİNİZ EN İYİ ÇİKOLATALI DONDURMA

Tarifte Jeni Britton Bauer’in “Jeni’s Splendid Ice Creams at Home” adlı kitabından ilham alınmıştır.

Miktar: Yaklaşık 1 litre

Malzemeler

  • 400 gram koyulaştırılmış şekerli süt
  • 3/4 su bardağı (180 gram) tam yağlı süt
  • 3/4 su bardağı (175 gram) krema
  • 170 gram bittersweet (%70 kakao oranı) çikolata, rendelenmiş
  • 1/4 su bardağı (25 gram) kakao
  • 1/2 çay kaşığı granül espresso (veya 2 yemek kaşığı espresso veya süzülmüş Türk kahvesi)
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü, opsiyonel
  • Bir çimdik tuz
  • 5 çay kaşığı (12 gram) mısır nişastası
  • 2 yemek kaşığı soğuk su

Yapılışı

  1. Büyük boy bir tencerede koyulaştırılmış şekerli sütü, sütü ve kremayı tercihen tel bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Yüksek orta ateşin üzerine oturtup kaynama noktasına getirin.
  2. Kaynamaya başlayınca hemen ateşten alıp içine rendelenmiş çikolata, kakao, kahve, vanilya özütü ve tuzu ekleyip çikolata tamamen eriyene kadar tel çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  3. Ufak bir kasede mısır nişastasına suyu ekleyip bir çatal yardımıyla karıştırarak eritin ve çikolatalı süt karışımına ekleyip karıştırın.
  4. Tencereyi yüksek orta ateşin üzerine oturtup başından hiç ayrılmadan, arada sırada yapışmaması için tencerenin tabanını ve yanlarını sıyırmak suretiyle bir tel çırpıcıyla karıştırarak, koyu bir puding kıvamını alana kadar, 8-10 dakika boyunca pişirin.
  5. Isıya dayanıklı bir kaba aktarıp yarım saat boyunca üzeri açık olarak oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Üzerinde bir kabuk oluşacaktır; endişe etmeyin. Yaklaşık yarım saat sonra, kap ellerinizle dokunabileceğiniz kadar soğuduğunda üzerine streç film gerip iyice soğuyana dek, tercihen ertesi güne kadar buzdolabında bekletin.
  6. Ertesi gün, karışımın üzerindeki kabuğu tel bir çırpıcı yardımıyla karışıma yedirerek karıştırın, bu sefer hava almaması için streç filmi dondurmanın tepesine bastırarak serin, bir kat daha streç filmi gererek örtün ve en az 8 saat boyunca buzlukta bekletin.
  7. Karışım hiçbir zaman taş gibi sertleşmeyeceği için servis etmeden hemen önce buzluktan çıkartabilirsiniz. Buzlukta hava geçirmeyecek şekilde saklarsanız tazeliğini en az 1 hafta boyunca koruyacaktır.

28 Şubat 2012 · 267 Yorum Kategori: Best of Cafe Fernando, Çikolata, Dondurma ve Sorbet Etiket: çikolatalı dondurma, çikolatalı dondurma tarifi

Previous Post: « Ekşi Mayalı Ekmek
Next Post: Koyulaştırılmış Şekerli Süt Tarifi »

Okuyucu Etkileşimi

267 YORUM

  1. hatice k.t.

    28 Şubat 2012 ile 19:22

    Dün yaptığım dulce de leche mi yerken okudum yazını(çabuk bitmesin diye her gün bi tatlı kaşığı yemeye karar verdim:)) eksikler not alındı şimdi sabırla sweetened condensed milk tarifi beklenecek:) yine yine yine her zaman ki gibi haarikasınn

    Yanıtla
  2. Tülin

    28 Şubat 2012 ile 20:08

    Enfes görünüyor.

    Bir süredir ara ara yoklayan şiddetli baş ağrılarımın migren ağrısı olduğuna dair şüphelerim var. Doktora henüz gitmedim. Çikolata migreni tetikler diye bir yazı okuduğumdan bu yana çikolataya küsüm, barışınca tekrar göz atacağım bu tarife.

    Bu ara takıntım terinler. Çocukluğum Anadolu’nun küçük bir şehrinde geçti. Üst katımızda oturan doktor komşumuz, şimdi bile eşine benzerine rastlanmayacak pastalar üretiyordu. Yalnız yaşadığı için yaptıklarından biz küçümen komşuları da hayli nasipleniyorduk. İnanılmaz terinler yapıyordu, bilhassa tatlı, rengarenk. Aklıma düştü onlar. Bana bu konuda kaynak önerebilir misiniz ya da sizin tarifleriniz var mı ?

    Yanıtla
  3. Arzu

    28 Şubat 2012 ile 20:28

    Tarif son derece yapılabilir duruyor!! Umarım tatlandırılmış süt tarifi de böyledir, 8 Mart yeğenimin doğum günü ve ben bu dondurmayı denemek istiyorum!!! Tarif için teşekkürler Cafe Fernando!

    Yanıtla
  4. eşfak

    28 Şubat 2012 ile 20:34

    fırsat buldukça cafe fernandoyu ziyaret ediyorum, belki bu gün yeni birşeyler vardır diye… bu gün bir beklentim yoktu, o kadar zahmetli ekmekten sonra. Çikolatalı dondurma süpriz oldu, hem de bu kadar çok tatlı istediğim bir günde. Fotoğraflar harika, bir de fotoğraftaki dondurmaya uzanıp tadabilseydim…

    Yanıtla
  5. Banu Bingor

    28 Şubat 2012 ile 20:57

    Denenecek (nokta)

    Yanıtla
  6. Banu Bingor

    28 Şubat 2012 ile 21:02

    Kırmızı fırın!!!!! (Türk’ün gözü aldadır! :D)

    Yanıtla
  7. Gamze

    28 Şubat 2012 ile 21:28

    Sahanda yumurta, çoban salata, ayran tarifi verseniz bile hayal kırıklığı yaşamayacağımdan eminim. Çikolata ve dondurma konusuna soğuk olduğum halde keyifle okuyorum, merakla bekliyorum.

    Tekrar ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  8. Yildiz Sarioglu

    28 Şubat 2012 ile 22:32

    Merhaba Cem cok uzun zamandan beri Blogunu büyük bir askla takip ediyorum.Tariflerinin cogunu denedim.Özellikle Kremali Brüksel Lahanasi´ni hergün yiyorum desem sen bile inanmazsin ama vallahide billahide dogru.Rus bir arkadasimin hediye olarak getirdigi Sekerli Condens Sütü aylardir kullanmaya kiyamiyordum ki, bu tarifi yayinladin.Demek kismeti dondurma olmakmis.Bu arada brezilyali bir arkadasim bu sütü düdüklü tencerede hazirladiklarini anlatmisti.Bana ögretmeyede söz verdi.Ögrenir ögrenmez sana yazarim.Sevgiler

    Yanıtla
  9. ömür gür

    28 Şubat 2012 ile 23:02

    sevgili cenk,her zamanki gibi süpersin.
    koyulaştırılmış süt kahvede kullanılan süt olurmu acaba.Almanya da sürekli ondan kullanılıyor(teneke kutular içinde)Lütfen kitap tez zamanda çıksın artık,çok gecikti çok.
    sevgiler kolay gelsin.

    Yanıtla
  10. berrin

    28 Şubat 2012 ile 23:03

    gerçekten
    süper görünüyor
    çikolatalı dondurma en sevdiğim
    tarif için teşekkürler

    Yanıtla
  11. buse | ohhappystudio

    28 Şubat 2012 ile 23:36

    bu blogu takip etmek iyi mi kotu mu emin olamadim simdi 🙂

    Yanıtla
  12. Cenk

    29 Şubat 2012 ile 01:26

    Tülin – Benim henüz paylaşabileceğim kıvama gelmiş bir tarifim yok. Yabancı yemek bloglarında aramayı deneyebilirsiniz. Şu adreste bir arama motoru var: http://foodblogsearch.com/

    ömür gür – Kahvede kullanılan süt derken hangi sütü kastettiğinizi anlayamadım. Koyulaştırılmış şekerli süt Vietnam kahvesi yapımında kullanılıyor, acaba onu mu demek istediniz? Bir de evaporated milk var, bu koyulaştırılmış şekerli sütün şekersiz versiyonu diyebiliriz. Onunla karıştırmamak lazım.

    Yanıtla
  13. caner

    29 Şubat 2012 ile 01:26

    Dondurma super duruyor. Yalniz kafama birsey takildi. 400 gram koyulastirilmis sekerli sutu markette bulabilirmiyiz?

    Macrocenter da vardir herhalde ama tam bilginiz varmi?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Şubat 2012 ile 10:25

      caner – Yazıda da belirttiğim gibi, eskiden bulmanız mümkündü, artık bulunmuyor. Tarifini yakında yayınlayacağım.

      Selma – Verdiğim markanın adını Google’da aratırsanız fotoğrafını görebilirsiniz.

      tubiş – Cam. Önce sıcak bir karışımı içine aktardığımız, ardından da buzluğa gireceği için ısıya dayanıklı olması lazım..

      çiğdeM – Çok ilginç. Semt pazarları bulmayı en son düşüneceğim yerler. Ben de benim gittiğim pazara bakacağım o zaman.

      Yanıtla
  14. Selma

    29 Şubat 2012 ile 01:41

    Bir de bu süt konservesinin fotografi olsaydi keske,
    daha iyi anlasilirdi belki. Almanya da satilan kahve sütü de kutu konservelerde satiliyor, ben de merak ettim simdi.

    Yanıtla
  15. tubiş

    29 Şubat 2012 ile 02:20

    ımmm
    ikinci fotoğraftaki dondurma kabı plastik mi cam mı anlayamadım? birde neden ısıya dayanıklı bir kap?koyulş.şekerli süt kısmını okur okumaz, sürekli aldığım siteye baktım(gurmenet)orada da kalmamış ama haber verecekler

    Yanıtla
  16. çiğdeM

    29 Şubat 2012 ile 02:47

    Merhaba Cenk çok imrendirici görünüyor,ellerine sağlık.:)
    Ben konsantre sütü hiç ummadığım bir yerde;semtimizin perşembe günleri kurulan pazarında buldum.Chocolate fudge yapmayı düşündüğüm bir dönemde tesadüfen buldum.Küçücük tezgahı olan bir bey var,Bulgaristan’dan çeşitli yiyecekler(Dayanıklı ambalajlı)getiriyor.Ben buldukca alıp kenara koyuyorum.Milblu markalı sütün kutusu 5 lira.Bu arada semtimiz Küçükyalı..

    Yanıtla
  17. Nilgün

    29 Şubat 2012 ile 09:26

    Cenk, muhteşem görünüyor. Ve inan o kötü haber olmasaydı iş çıkışı hemen market gezmesine gidecektim. Bu durumda senden ikinci tarifi beklemekten başka çaremiz yok. Ama ne olur çabuk ol, bu sabırsızlıkla fazla dayanamayabilirim..

    Yanıtla
  18. efsun

    29 Şubat 2012 ile 09:27

    allahım bu nedir yaaa? muhteşemm

    Yanıtla
  19. Elcin

    29 Şubat 2012 ile 10:24

    Görüntüsünden bile ne kadar muhteşem olduğu belli, koyulaştırılmış şekerli süt tarifini heyacanla bekliyorum, ardından hemen deneyeceğim. Çok bekletemezsin umarın bizi 🙂

    Yanıtla
  20. ceren

    29 Şubat 2012 ile 10:35

    cenk süpersin cenk….. buse ile aynı hisleri paylaşıyorum ama tabi ki iyi ettim bu kadar profesyonel ve çok yönlü tarifler başka bir yerde olamaz bana kattıklarını tahmin edemezsin… lütfen kitap için yakın bir tarih ver… bir tarih ver artık

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Şubat 2012 ile 10:38

      ceren – Teşekkürler. Kitabın çıkış tarihi henüz belli değil. BU sene içinde çıkacağına emin olabilirsiniz ama kesin bir tarih maalesef veremiyorum.

      Yanıtla
  21. özlem20

    29 Şubat 2012 ile 13:41

    Ceennkk..dondurma sevmeyeni bile sevdireceksin..fotoğraflara bayıldım..hele anlatımına..:)

    Yanıtla
  22. Ayşegül

    29 Şubat 2012 ile 13:47

    Mahvettin beni Cenk valla 🙂 Hem tarif harika, hem de görseller!!!!

    Yanıtla
  23. Elif'in defterinden (mndlna)

    29 Şubat 2012 ile 14:05

    Muhteşem muhteşem muhteşem gözüküyor…

    Yanıtla
  24. Ulya

    29 Şubat 2012 ile 14:53

    Dondurma makinesini kullanmak her zaman için bir eziyet. Bu tür kolay tarifler (koyulaştırılmış süt yapımını saymazsak) gerçekten ilaç gibi geliyor. Tadı da güzelse şahane! Teşekkürler..

    Yanıtla
  25. emrullah gumustas

    29 Şubat 2012 ile 15:13

    Konyada yeni bir tesiste, konsantre süt üretilmeye başladı. Pazara sunulmak üzere hazırlanıyor bilginize.

    Eski tariflerde süt ocakta kısık ateşte 1 saat tutularak koyulaştırılır ve sonra sütlaç yapılırdı.
    süt o zaman tat ve yoğunluk olarak daha güçlenirdi. Bu süte konsantre süt denir. ilk sütle son süt oranı değişebilir.

    Yanıtla
  26. Gökşen

    29 Şubat 2012 ile 15:19

    Sevgili Cenk,
    Koyulaştırılmış sütü gurmenet.com’dan alıyorum ben.Site adı yayınlamıyorsan mesajım yayınlanmayabilir.
    Ellerine sağlık, diyetten çıkınca ilk iş bunu deneyeceğim.

    Yanıtla
  27. Gökşen

    29 Şubat 2012 ile 15:23

    Ek olarak, yeni çıkan mor ambalajlı Moova marka sütler piyasadaki en yüksek yağ oranına sahip olduğundan tatlılarda harika sonuçlar yaratıyor. Naçizane tavsiyem…

    Yanıtla
  28. Cenk

    29 Şubat 2012 ile 15:48

    emrullah gumustas – Çok iyi haber. Teşekkürler. Ürünü merakla bekliyor olacağım.

    Gökşen – Şu anda (bahsettiğiniz de dahil) internet sitelerinde de tükenmiş durumda. İthalatçı firma getirmeyince kimse satamıyor.

    Yanıtla
  29. ayse

    29 Şubat 2012 ile 16:09

    müjde markomilk yoğunlaştırılmış süt buldum :)) ön siparişle temin ediliyor ama olsun.Cenk stokunu tekrar doldurabilirsin. Linki ;
    http://magaza.hammaddeler.com/Markomilk-Gida-Sektoru,LA_5582-3,152-2.html

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Şubat 2012 ile 16:10

      ayse – Haber verdiğiniz için teşekkürler ama bu sitede de stokta yok. Zaten internetteki sitelerde bulunmaya başladığında süpermarketlere de gelmiş olacaktır.

      Yanıtla
  30. asuman selçuk

    29 Şubat 2012 ile 16:20

    tarifi ben sweetened condensed milk olarak tercüme ettim. Evaporated milk değil herhalde.
    Türkiyede sweetened condensed milk nerede satılıyor?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Şubat 2012 ile 17:17

      asuman selçuk – Evaporated milk değil. Yazıda da belirttiğim gibi bir süre öncesine kadar rahatlıkla süpermarketlerde ve internet sitelerinde bulabiliyorduk ama artık satılmıyor.

      Yanıtla
  31. medina

    29 Şubat 2012 ile 16:46

    Cenk bu süper olduuu…vazgeçemeceğim bişey dondurma hele çikolatalısı….hemen denemek istiyorum..süt tarifini hepimiz bekliyoruz….teşekkürler…sevgiler…..

    Yanıtla
  32. Gül İpek

    29 Şubat 2012 ile 19:57

    Ah ahh bin yıl sonra bu yazılar bulunursa sana taptığımızı filan sanacaklar :))nefis bir anlatım herzaman ki gibi sıcak ve samimi .Güzel fotoğraflar kıvam başrolde ,yardımcı rol kaşığın ama :))ellerine sağlık,malzemeler alınıyor ama şu sütün tarifini bize acil öğretmen gerek bekliyorum ,tarifi riske atmamak için noktasına virgülüne kadar uyarak yapmak istediğim için BEKLİYORUM .

    Yanıtla
  33. Gökşen

    29 Şubat 2012 ile 21:03

    Bu arada, Ayşe hanımın verdiği linke baktım da, fiyatı çok fazla tutmuşlar, birşey az bulunuyor diye bundan faydalanmak ve fiyat yükseltmek ne kadar anlamlı? Kutusunu 4 Tlden alıyordum ben, şimdi dolaptaki tek kutuluk stoğuma sahip çıkıyorum o halde 🙂 Neyse, konudan sapmıyayım…

    Yanıtla
  34. caner

    29 Şubat 2012 ile 21:48

    Tarifi sabirsizlikla bekliyorum, bu kadar kisa zamanda geri dondugunuz icin tesekkurler.

    Yanıtla
  35. hüseyin

    29 Şubat 2012 ile 23:24

    Şeker hastası olmıyanları kıskandım vallahi.

    Yanıtla
  36. EMEL PINAR

    01 Mart 2012 ile 09:07

    Akşam yaptım:) Cenk, süper birşey oldu bu. Attım buzluğa bakalım. Akşama dondurma partisi var evde:)Alp, zaten daha başında kaşıklamaya başladı. Fotoğrafını çekip sana göndereceğim.

    Çok teşekkürler,

    Seni seviyoruz:)

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Mart 2012 ile 11:01

      Emel Pınar – Sonucu merak ediyorum, bakalım beğenecek misiniz?

      Yanıtla
  37. Fatma

    01 Mart 2012 ile 09:07

    Süperrrr bir tarif ellerinize sağlık en kısa zamanda torunum için deneyeceğim sonucunu bildiririm.

    Yanıtla
  38. İlke

    01 Mart 2012 ile 09:51

    ellerine sağlık süper görünüyor! ben kahve kısmını anlayamadım, toz kahve olarak mı koyuyoruz? Süzülmüş Türk kahvesi nasıl oluyor?

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Mart 2012 ile 11:01

      İlke – Toz değil de granül olarak (ufak çakıl taşı gibi) satılan, suda çözünebilen kahve kullanmak lazım. Türk kahvesi kullanırken telvesinden kurtulmak için pişirdikten sonra sık delikli bir süzgeçten geçirmek lazım.

      Yanıtla
  39. cansu

    01 Mart 2012 ile 18:28

    hepsi çok güzel ama bana göre en en güzeli “pek terbiyeli bi çocuk” olarak kaşık istenmesi…:)
    Tebrikler…

    Yanıtla
  40. Cagla

    01 Mart 2012 ile 19:23

    Merhabalar,ilk olarak dondurmaniz harika gorunuyor,tebrik ederim!
    hafta sonu geldiginde yapilacaklar listemin en basina gecmis bulunmakta..

    Yalniz bir sorum olacak,vanilya ozutu yerine ne kullanabiliriz? sahsen tatlilarima koyacagim vanilya ozutu icin 2 ay sabretmek zor geliyor..e-bay ya da amazon gibi sitelerden de getirtmek pek farkli bir sure zarfinda olmuyor,ne onerirsiniz? simdiden tesekkur ederim..

    Yanıtla
  41. Pınar Ergen

    01 Mart 2012 ile 21:35

    Condensed milk, gurmenet.com’dan rahatlıkla satın alınabiliniyor.
    Sevgiler.
    Pınar Ergen

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mart 2012 ile 12:03

      Pınar Ergen – Şu sıralar süpermarketlerde olmadığı gibi, bahsettiğiniz site de dahil internetteki dükkanların stoklarında da kalmadı.

      Yanıtla
  42. sesiber

    02 Mart 2012 ile 10:57

    Önce koyulaştırılmış sütü deneyip sonra dondurmaya geçeceğim. Sütün pastörize ya da günlük süt olması farkeder mi?
    Bu tatlı paylaşım için çok teşekkürler. Ben de bir dondurma bağımlısı olarak bayıldım.

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mart 2012 ile 12:06

      sesiber – Fark etmez. Her ikisiyle de yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  43. Senem

    02 Mart 2012 ile 13:26

    merhaba,
    benim kızımda çok seviyor çikolatalı dondurmayı ama içine kahve koymasak bir sorun olur mu? yada onun yerine kakaosunu mu artırmak lazım acaba?..

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mart 2012 ile 16:57

      Senem – Hiç sorun olmaz. Kakaoyu artırmaya hiç gerek yok.

      Yanıtla
  44. pamuk

    02 Mart 2012 ile 14:54

    ilke sormuş ama ben hala anlamadım. Türk kahvesini bildiğimiz gibi pişirip, süzüp, sıvı olan kısmından mı 2 kaşık koyuyoruz? Yani, granül kahvenin direkt kendisini kuru halde 1/2 çay kaşığı katıyorsak, türk kahvesi kullanınca 2 yemek kaşığı sıvı eklemiş olacağız. o zaman kıvam farkı olmuyor mu? Tüm bu kafa karışıklığı yerine 1/2 çaykaşığı granül neskafe de kullanabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mart 2012 ile 16:59

      pamuk – Kıvam farkı olmayacaktır. Türk kahvesini hazırlarken eklediğiniz su, karışımı kaynatırken zaten uçup gidecek. Dilerseniz nescafe de kullanabilirsiniz. Kahve eklemeden de yapmak mümkün.

      Yanıtla
  45. pamuk

    02 Mart 2012 ile 14:59

    Bu arada çocuklarım dondurmayı çok seviyor ve ben de onlara, süt yerine tonlarca katkı maddesi içeren hazır dondurmalardan yedirmek istemiyordum. Henüz dondurma makinem de yok.
    O yüzden BU TARİF İLAÇ GİBİ GELDİ. 🙂
    ÇOK TEŞEKKÜRLER CENK

    Yanıtla
  46. Ozlem

    02 Mart 2012 ile 22:58

    Merhaba Cenk,

    Yaklasik 8 yildir Columbus, Ohio’da oturuyorum, Jeni’nin memleketinde yani 🙂 Tarifini gordugumde acaba Jeni’s’inki gibi olabilir mi diye dusundum,sonra baktim ki onun kitabindan yapmissin 🙂 Hele yumurta sarisi yok dediginde filan dedim kesin o. Eminim muhtesem olmustur. Sehrimizin ender guzelliklerinden olan Jeni’s Ice Cream’de yeni lezzetler denemek en buyuk zevkim. Kendisini ilk yillarindan beri takip ediyorum. Ve dondurmalari o kadar tatli degil aslinda, gayet dengeli lezzetleri. Ozellikle Amerikan standartlarina gore az sekerli bile diyebilirim bazilari icin. Acaba kullanilan malzemeler mi farkli dedim. Tekrar eline saglik. Columbus’tan sevgiler.

    Yanıtla
  47. irem

    03 Mart 2012 ile 16:11

    vay be ben bu tarifi bir anneme gösteriyim en iyisi 🙂 ıssız ada sorusuna cevabınızda yaratıcıymış.Ben kurtulmak için gerekebilecek 3 şeyi düşünürdüm hep… 😀

    Yanıtla
  48. Nilgün

    05 Mart 2012 ile 18:09

    Cenk, çok teşekkür ederim. 3 güne yayılan bir süreçte yaptım ve yedik. Ama böyle yedik deyince bu lezzete haksızlık yapıyormuşum gibi geliyor. Yedik ama öyle tek seferde koca koca miktarlarla değil, bitmesin diye yavaş yavaş, tadını çıkara çıkara. Eline sağlık ve tekrar teşekkürler, bizi bu lezzetle tanıştırdığın için.

    Yanıtla
  49. arzu

    05 Mart 2012 ile 22:03

    merhaba cenk haberin var mı bilmiyorum ama bu sitede senin tariflerini veriyorlar bilgin olsun istedim
    experimentalfood.wordpress.com/page/6/

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Mart 2012 ile 03:07

      arzu – Haber verdiğiniz için teşekkürler.

      Yanıtla
  50. Aycan

    06 Mart 2012 ile 20:46

    Ecnebiler “what sort of sorcery is this” derler hani, tam o kıvamda olmuş. Elbette denenecek. Yalnız kuru buzu hemen mimleme “moleküler gastronomi, şmokiler gastronomi” diye,.. Pazar akşamı iki farklı dondurma sundum misafirlere (biri lebovitz’in vanilyalı dondurması, diğeri de onu baz alan çilekli domatesli). Birini dondurma makinesi ile, diğerini kuru buz ile yaptım. Kuru buzlu dondurmanın kıvamı açık ara, çok açık ara öndeydi. Seninkinden de öndeydi demiyorum ama hemen diss etme diyorum sadece (:

    Yanıtla
  51. Derya

    07 Mart 2012 ile 00:28

    Merhaba Cenk dondurma tarifini aksam yaptim ve bugun baktigimda fudge kivamindaydi.. uzun zamandir yemek pisiren birisi olarak tarife harfi harfine uydugumdan emin olabilirsin. simdi buzluga atip atmama konusunda kararsizim olmasi gereken kivam bumudur?

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mart 2012 ile 20:22

      Derya – Pişirdikten sonra koyu bir puding kıvamında olacak. Buzluğa atın, soğuduğunda fotoğraflardaki gibi çıktığı anda kaşıkla alınabilecek kadar yumuşaksa kıvamı doğru demektir.

      Yanıtla
  52. Cemile

    07 Mart 2012 ile 14:03

    Merhabalar!
    Geçenlerde bu iddialı başlığı görünce bir de yapmak için dondurma makinesine gerek olmadığını okuyunca çok sevinmiştim. Hemen ardından koyulaştırılmış şekerli süt tarifi de gelince dayanamayıp hemen denedim. Yaptığım ilk dondurma olmasına ve sizden denediğim ilk tarif olmasına rağmen sonuç çok güzel oldu. Kıvamı özellikle harika! Sadece bittersweet yerine bitter çikolata kullandım ve sanırım bu yüzden olması gerekenden şekerli oldu.
    Kısacası benim gibi bir amatör bile yapabiliyorsa makine olmadığı için dondurmadan uzak duran herkes denemeli bence. Bu mükemmel tarif için teşekkürler…

    Yanıtla
  53. Derya

    08 Mart 2012 ile 01:39

    Son yorumumu utanarak geri aldim! Galiba tsp tbsp arasindaki farki karistirmisim.. dogal olarak fudge olmustu lol simdi tarifi ikiye katladim corn starch koymadan gayet guzel gorunuyor 🙂

    Yanıtla
  54. Berna

    09 Mart 2012 ile 19:05

    Sevgili Cenk, ilk kez bir bloga yorum yazıyorum. Bu fotoğrafı görünce ilk aklıma gelen; ne büyük şans senin sevgilin olmak, diye geldi.Sanırım söyleyebileceğim başka birşey yok bu tahrik edici fotoğraf hakkında.

    Yanıtla
  55. Damla

    09 Mart 2012 ile 20:49

    Cenk merhaba,

    Karışım buzlukta dondurma olmayi bekliyor 🙂 bu tarifi beyaz cikolatali veya sütlü cikolatalı yapmayı denersek basarılı olabilir miyiz? Tesekkurler.

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Mart 2012 ile 22:50

      Damla – Şeker ve kakao oranları farklı olduğu için bitter çikolatayı sütlü veya beyaz çikolatayla değiştirmek çok tatlı bir sonuç yaratacaktır. Koyulaştırılmış şekerli süt yerine şekerin ayrı eklendiği bir tarif olsaydı onu azaltarak kolayca değiştirebilirdik. Belki sütün suyunu uçurduktan sonra daha az şeker ekleyerek (sütlü çikolata için yarısı, beyaz için belki daha da az) hazırlayıp bu değişimi öyle uygulayabilirsiniz. Denemeden kesin bir şey söylemek zor.

      Yanıtla
  56. Gül

    11 Mart 2012 ile 20:34

    off bu nası bişey yaa!

    Yanıtla
  57. GAYE

    12 Mart 2012 ile 14:59

    Condensed milk METRO marketlerde var.Dondurma şahane benim gibi çikolatayla çok arası olmayan birinin bile ağzını sulandırdınız 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Mart 2012 ile 11:17

      Gaye – Haber verdiğiniz için teşekkürler. Uzun zamandır gitmeyi planlıyordum, demek ki vakti gelmiş de geçiyor. İlk fırsaatta uğrayacağım.

      Yanıtla
  58. sibel

    13 Mart 2012 ile 19:52

    hayatımızda bulabileceğimiz en iyi tarif de bu olsa gerek…aklınıza ve elinize sağlık….müthiş..deniycem başarılı tariflerinizin devamı dileğiyle

    Yanıtla
  59. ozlem

    14 Mart 2012 ile 16:47

    Dondurmaya bayılırım her zaman her yerde her mevsim tercih ederim..Bu kadar sevdiğim bir şeyi neden yapmıyorum diyordum son zamanlarda..Bu tarifi kesin deneyecegim..Koyulaştırılmış şekerli süt tarifi de gelmiş..En kısa zamanda deneyecegim..

    Yanıtla
  60. Seda

    15 Mart 2012 ile 00:28

    Merhaba Cenk,
    Diyette olmasam anında yapmıştım bu tarifi ama biraz daha bekleyeceğim.
    Özellikle dondurma makinesine gerek olmadan yapılabilmesi süper!! Her zaman dondurma makinem yok diye üzülür ev yapım dondurma hayalim olurdu…Bu dondurmayı 3 kilo daha verdikten sonra kesin yapacağım 😉 Teşekkürler bu güzel tarif için!

    Yanıtla
  61. Burcu

    15 Mart 2012 ile 01:16

    Ben Turkiye’deki kremanin creme fraiche oldugunu zannediyordum mutfak acemisi olarak. Halbuki heavy creammis :)Ama bu tarifi creme fraiche ile yapmis bulunmaktayim. Cok fazla sey degisir mi? Cope atmaya kiyamadim 🙁

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Mart 2012 ile 13:02

      Burcu – Çok büyük bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Hatta daha bile güzel olabilir.

      Yanıtla
  62. hatice k.t.

    17 Mart 2012 ile 11:44

    Dondurmamı yaptım hatta çoktan sildik süpürdük bile:)görüntü ve kıvam aynı fotoğraflarda ki gibi oldu,dondurucudan çıkar çıkmaz beklemeden rahatlıkla yiyebildik her seferinde,kesinlikle donmuyor,benim favorilerim arasına çoktan girdi ve hatta ikinci defa yapmak için süt bile aldım bugün koyulaştırılmış sütü hazırlayacagım,yalnız çikolata tadı baskın oluyor yani kullandığınız çikolataya çok dikkat edin,dondurmanız ancak kullandığınız çikolata kadar kalite olacaktır

    Yanıtla
  63. Pınar

    17 Mart 2012 ile 13:59

    Tarifi görünce hemen denedim. Önce süt balını hazırladım. Sonra da dondurmayı. Mükemmel oldu. Sıradan malzemelerle hazırlanan böyle mucize lezzetlere her zaman rastlanmıyor. Dokuzuncubulut sitesinde keşfettiğim “Limon Kreması” şaheserinden sonra dondurma tarifiniz ikinci oldu. Yaşama sevinci gibi harika bir lezzet …

    Yanıtla
  64. sümeyye

    17 Mart 2012 ile 21:43

    merhabalar,
    bu tarifi baska malzemelerle de denemek nasil olur acaba? yani cikolata disinda, cilek, muz, kestane, yogurt vs. ile? bir tecrubeneiz, yahut fikriniz var mi acaba bu konuda?

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Mart 2012 ile 13:17

      sümeyye – Tarifi çikolata dışında bir malzemeyle denemedim. Koyulaştırılmış şekerli sütü bitter çikolata çok iyi dengeliyor. Onu çıkartıp aynı miktarda bir meyve koyduğunuz zaman çok tatlı bir sonuç elde edilecektir. Muz bence en uygunu ama diğer malzemelerde değişiklik yapmak şart olacaktır.

      Yanıtla
  65. hungrybörts

    19 Mart 2012 ile 00:50

    Merhaba Cenk,

    Çok uzun zamandır seni takip ediyoruz. Tariflerinin bir çoğunu denedik ve bize öyle bir ilham verdin ki sonunda, naçizane bir blog kurduk. Herşey çok yeni ama çok çalışıyoruz!! Senin için çok özel bir gün ve sayfa ayırmayı planlıyorduk ve sana öyle haber verecektik ama senin dondurma tarifinle yaptığım milkshake’i blog’a koyunca bu şekilde paylaşmamızda veya ismini kullanmamızda bir sakınca olur mu endişesine kapıldık. Linki aşağıda, eğer bir sıkıntı varsa lütfen bize haber ver. Kayıt henüz eklendi, her türlü değişikliği yapabiliriz.

    şimdiden, enerjin, damak zevkin ve paylaşımların için çok teşekkürler…

    http://www.hungrybirths.com/2012/03/cikolatal-muzlu-milkshake.html

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mart 2012 ile 12:55

      hungrybörts – Elbette sakıncası yok. Tarif sizin, fotoğraf sizin… Çok teşekkür ederim. Yeni blogunuz hayırlı olsun.

      Yanıtla
  66. Damla

    19 Mart 2012 ile 20:56

    Merhaba Cenk,

    Dondurmayi yaptim, birkaç gündür de severek tüketiyorum 🙂 fakat buzluktan çıktığı andan itibaren yaklasik 20 dakika kadar dısarda bekletmem gerekiyor, bahsettigin kıvama gelene kadar. Bu benim bir hatamdan dolayı mıdır?

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Mart 2012 ile 12:05

      Damla – Çok sertleştiyse nişastası fazla kaçmış olabilir. Ölçü kaşığı kullanıyor musunuz? Eğer yoksa ve bildiğimiz çay kaşığını kullanıyorsanız tepeleme doldurmamaya özen gösterin.

      Yanıtla
  67. hungrybörts

    20 Mart 2012 ile 10:36

    Biz de iyi dileklerin için çok teşekkür ederiz. Bir gün yemekosfer üyesi olmak umuduyla… 🙂

    Yanıtla
  68. Esra

    21 Mart 2012 ile 13:26

    Merhaba Cenk-evde yapılabilecek en kolay dondurma bu olsa gerek.Tarif için çok TEŞEKKÜRLER.Yaptım muhteşem oldu yemeye doyamıyoruz ….kakao ve çikolata ilave etmesem sütün şekerini azaltsam bu tarif yine güzel bir vanilyalı dondurma olabilirmi?..

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Mart 2012 ile 15:30

      Esra – Afiyet olsun. Kakao ve çikolatayı çıkartmak büyük bir değişiklik. Nasıl olacağını tahmin etmek güç. Denemeden kesin bir şey söyleyemiyorum.

      Yanıtla
  69. metin

    22 Mart 2012 ile 08:56

    harika süper ve mükemmel,blogunuzu yakınen takip eden biri olarak önce minnetlerimi sunarım.bu güzel tarifin yanında yaz mevsimine yaklaşırken farklı tip dondurma tarifleri de eklerseniz şahane olur.mesela antep fıstıklı,kaymaklı,yoğurtlu vs vs 🙂
    bir de twitterdan krem karamel tarifi isteyen kişi benim acaba özgün bir krem karamel tarifi biliyorsanız bizimle paylaşabilir misiniz?(sitede yok sanırım baya bi araştırdım çünkü)
    teşekkürlerrrrr :))

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Mart 2012 ile 10:47

      metin – Teşekkürler. Blogumda fazlasıyla dondurma tarifi var. En azından bir süreliğine yenisi gelmeyecek. Krem karamel tarifini de kitabıma saklıyorum, dolayısıyla şimdilik paylaşmam mümkün değil.

      Yanıtla
  70. havvaege

    22 Mart 2012 ile 11:35

    merhaba benim öğrenmek istediğim şey mısır nişastası yerine başka ne kullanabiliriz? teşekkürler…

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Mart 2012 ile 15:06

      havvaege – Pirinç unu kullanılabilir ama bir deneme yapmadım, ne kadar kullanmak lazım kesin bir şey söyleyemem.

      Yanıtla
  71. İdil

    22 Mart 2012 ile 22:52

    Selamlar, birkaç sorum var:) Birincisi, vanilya özütünü nereden bulabiliriz? İkincisi, çikolata ve kakaoları markette satılan klasik markalardan mı kullanalım, yoksa önereceğiniz başka doğal ürünler var mı? Üçüncüsü de, süzülmüş türk kahvesi ne demek? Şimdiden çok çok teşekkürler:)

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Mart 2012 ile 01:06

      İdil – Vanilya özütünü İstanbul’da sadece birkaç şarküteride görmüşlüğüm var. Bulunmadığı için ben evde kendim yapıyorum (3 tane vanilya çubuğunu ortadan kesip 750 ml votkayla birlikte bir şişeye koyup 2-3 ay bekletiyorsunuz). Eğer yoksa bu tarifte kullanmak zorunda değilsiniz. Çikolata olarak hangi markayı tercih ediyorsanız onu kullanabilirsiniz. İçindeki kakao miktarının %70 olmasına dikkat edin yeterli. Benim kullandığım çikolata Valrhona. Türk kahvesini pişirdikten sonra telvesinden kurtulmak için süzmek gerekiyor.

      Yanıtla
  72. beyza

    26 Mart 2012 ile 22:54

    Tam da kızım için evde dondurma yapmaya karar verdiğim zamana denk gelen muhteşem dondurma 🙂 Bu arada Çiğdem Küçükyalı da pazarın neresinde?? Ben de her perşembe giderim ama hiç dikkatimi çekmemiş sanırım 🙁

    Yanıtla
  73. Vuslat

    27 Mart 2012 ile 14:06

    Merhaba Cenk, dondurma gerçekten harika görünüyor.
    Ben KKTC’de yaşıyorum ve burda en küçük markette bile bu sütlerden bulmak mümkün olduğu için tarifi de kolaya benziyor. Denemek için sabırsızlanıyorum…

    Yanıtla
  74. Bahar

    29 Mart 2012 ile 14:09

    Sevgili Cenk,
    Berthillon bu tarifi kıskanmış olabilir 🙂
    Bu arada Baking Bites,bites from other blogs postunuda tarifi paylaşmış.

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Mart 2012 ile 16:54

      Bahar – Berthillon’da dondurma yemek kısmet olmamıştı. Bir dahaki Paris tatilini iple çekiyorum. Linki haber verdiğiniz için teşekkürler.

      Yanıtla
  75. CigdemS

    02 Nisan 2012 ile 22:08

    Merhaba, tarifi birkac hafta önce denedim… Hayatımda yaptigim ilk dondurma! 3 yasindaki kızım dondurmaya bayılmaya baslayınca evde yapabilir miyim diye düsündügüm sıralarda yayınladınız tarifi 🙂 Cok güzel ve bahsettiğiniz kıvamda oldu, cok tesekkur ederim 🙂
    benzer bir kıvamı meyve ile yakalamak mümkün olmaz mı diye merak ettim..

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Nisan 2012 ile 15:20

      CigdemS – Elbette mümkün olur ama oranlar değişecektir. İleride vaktim olursa deneyip yazarım.

      Yanıtla
  76. ice tea

    03 Nisan 2012 ile 17:57

    cikolataaa

    Yanıtla
  77. Aslı

    06 Nisan 2012 ile 10:45

    Merhaba Cenk ve değerli okuyucular,

    Condensed milk’ı çocuklugumdan beri çok severdim hatta kaşık kaşık yediğim bile olmuştur o derece tatlı delisi biriyim! :)Tarifinin Cenk tarafından bizlere verilmesi bence muhteşem birşey vakit olduğunda kesinlikle denemeye değer! Fakat günümüz koşullarınca çalışan veya okuyan kişiler olarak bizler genelde malesef ki hazıra kaçıyoruz 🙁
    Şimdi Condensed Milk’in tarifini okuyunca aklıma birşey geldi ve bunu hemen Cenk’le paylaşayım dedim. Babam 2 sene önce Trabzon Sürmene’ye çalışmaya gittiğinde yanına gitmiştim ve orada bir dondurmacıya takılmıştım resmen! Dondurması sadeydi ama tadı i-n-a-n-ı-l-m-a-z güzeldi. “Trabzon’un sütü” diyordum yaylalarda mis gibi beslenen hayvanlardan kaynaklıdır diyordum. Bir gün dayanamayıp sordum ve bana (şimdi farkettim) dondurma yapımından önce sütü en az 2 saat kaynattıklarını söylemişti hatta daha da detay vermişti ama tabi o zamanlar tariflere şimdiki kadar ilgi duymadığım için çok dinlememiştim. Bir de ticarethane olduğu için kim 2 saat uğraşır diyordum. Eğer yolun düşerse Karadeniz taraflarına sana tatmanı isteyeceğim 1-2 adres vereceğim (cafe fernando okuyucusu olarak damak tadıma güvenebilirsin :)) ve umarım dondurmacı hala açıktır…
    Sevgiler,

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Nisan 2012 ile 13:18

      Aslı – Evet, hemen hemen aynı şeyi uyguluyorlarmış. Elbette yollayabilirsiniz. Yolum düşerse uğramaya çalışırım.

      Yanıtla
  78. kahvedelisi

    07 Nisan 2012 ile 13:26

    Alaska markasının çıkardığı Frigo ürününün hoş bir varyasyonu olmuş, elinize sağlık. ev hanımı bloglarının vazgeçilmez tariflerinden ev yapımı frigo sweetened condensed milk yerine süt, su, bol miktarda şeker, tereyağı kullanılarak bir karışım hazırlanır ve buna kakao ile nişasta yanında un da eklenir, ki aslında bir miktar tadı bozan ama kıvamı veren de bu undur. buzlanmaması için yumurta sarısı eklenebilir ya da eklenmeyebilir. tarifi çikolata ile zenginleştirip, yağ, un ve şekeri çıkarıp yerine krema ve sweetened condensed milk kullanmak akıllıca olmuş.

    Yanıtla
  79. Aysun

    23 Nisan 2012 ile 16:56

    ”Saten gibi kıvam’ nasıl olur ya?Dondurma pürüzsüzdür işte.’ yorumumun cevabını tabağımda kadifemsi kadifemsi bana bakan dondurmadan almış bulunmaktayım.Tek kelimeyle muazzam,tarifine sağlık!

    Yanıtla
  80. Esra

    24 Nisan 2012 ile 11:29

    Merhaba, tarifi geçen gün denedim. Mısır nişastası yerine buğday nişastası kullandım. Tek değişiklik buydu ama kıvamı sert oldu dondurmanın. Buzluktan çıkarınca biraz beklemek gerekiyor, yoksa kaşıkla alamıyorum. Onun dışında tadı güzel ve içindekilerin ne olduğunu bildiğimiz için dışarıda satılanlara göre daha sağlıklı. Birçok annenin, yaklaşan yaz mevsiminde, hayır duasını alabilirsiniz 🙂 Konserve sütü ben de Kıbrıs’tan gelirken getirmiştim. Bu sütleri Kıbrıs’ta bulmak oldukça kolay. Konserve sütü mozaik pasta yaparken kullanmak için evde bulunduruyorum. Bisküvi, konserve süt, ceviz, portakal kabuğu rendesi, ve biraz tereyağ yeterli oluyor. Kıvamı ayarlayıp, şekil verip buzluğa koyuyorum, iş bitiyor. Bu amaçla da değerlendirilebileceğini not düşmek istedim. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Nisan 2012 ile 18:21

      Esra – Nişastayı nasıl ölçtünüz acaba? Sitede yer alan tariflerde belirtilen çay kaşığı Amerikan teaspoon (5 ml) ölçü birimidir. Evdeki çay kaşığını tepeleme doldurduysanız biraz fazla kaçmış olabilir. Fikir için çok teşekkürler!

      Yanıtla
  81. Fatma

    27 Nisan 2012 ile 17:26

    Bu dondurmayı denedim herkese tavsiye ederim,her zamanki gibi süpeeeeeer tarif.Teşekkürler paylaşım için cafefernando.

    Yanıtla
  82. Filiz

    28 Nisan 2012 ile 09:01

    Denedim, az önce tadına baktım, muhteşem ötesi. Yoğunlaştırılmış sütümüde sizin tarifinizle evde yapmıştım. Artık kızıma gönül rahatlığıyla yedirebileceğim ev yapımı dondurmamız var. Şimdi onun en sevdiği ikinci dondurma olan çilekliyi deneyeceğim. Sizin ipuçlarınızla. Çok teşekkürler

    Yanıtla
  83. ebrushka

    06 Mayıs 2012 ile 13:37

    Rusya’dan getirdiğim, kullanmaya kıyamadığım son kutu kondense sütle yaptım, soğuyana kadar bile bekleyemedim. Gerçekten muhteşem oldu ama Cenk böyle bir kalori bombasını 2-3günde bitiriyorsan işin zor yahu. Azıcık tadına baktım bütün gün başka birşey yiyemedim.

    Yanıtla
  84. sena

    13 Mayıs 2012 ile 12:08

    Bu dondurma için şuradaki ( http://cafefernando.com/turkce/koyulastirilmis-sekerli-sut-tarifi/ ) şekerli süt tarifini mi kullanacağız yahut David Belovitz ‘in Vietnam Kahveli Dondurma tarifinde kullandığınız koyulaştırılmış şekerli süt tarifini mi kullanacağız Cenk Bey ?

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Mayıs 2012 ile 14:56

      ena – Benim yayınladığım fotoğraflı koyulaştırılmış şekerli süt tarifi gerçeğine daha yakın. Diğeri kısa bir yol. Eğer vaktiniz yoksa onu da tercih edebilirsiniz.

      Yanıtla
      • Hale Ateş

        03 Eylül 2023 ile 22:55

        Merhaba Cenk bey. Siz yayinlayali epey bir zaman olmuş ama, bugun gerekince tarifinize baktım. Bu hafta içinde limonlu dondurma yapmıştım. Aldığım tarife tamamen uydum. Genelde ilk denemede uyar, sonrası için kendimce gerekli düzeltmeleri yaparım. Tarifte sut 3’5 dk kaynayacak, sonra diğer malzemeler yazıyordu. Yapımda salep kullandım ama ne kadar karıştırmam da icindeki karlanmayi yok edemedim. Bir dahaki sefere sütü sut recelindeki gibi kısık ateşte saatlerce kaynatsyim diyordum, siz de aynısını onermissiniz. Kendi adıma sevindim. Ben krema kullanmayı pek sevmiyorum. Yine salep, şeker, koyulasmis sut ve çikolata ile önümüzdeki günlerde deneyeceğim. Dilerseniz deneyimimiz sizinle paylaşırım. Selamlar

        Yanıtla
  85. merve şenol

    18 Mayıs 2012 ile 14:45

    Bu benim hayatımda yediğim en iyi çikolatalı dondurma değil, kesinlikle hayatımda yediğim en güzel şey..Evimden asla eksik olmayacak, teşekkürler..

    Yanıtla
  86. Altınyunus

    22 Mayıs 2012 ile 16:48

    Merhaba Cenk Bey
    Bloğunuzu uzun süredir YUTKUNARAK takip ediyorum.Denediğim tarifler oldu.Süpersiniz tek kelimeyle.Sadece okuyarak bile tadlarını damağımda hissetmeme sebep oluyor.Bunda akıcı üslubunuz ve kaleminiz etkili bence.
    Önce ki dondurma tariflerini ve bunu denemek istiyorum yalnız dondurma makinam yok.Çok araştırdım ama memnun olan da yok profosyonel olmadığı sürece.
    Elle karıştırarak bir sonuç alabilir miyim?Meyvalı tariflerinize limonlu dondurma ekleyecek misiniz?
    Teşekkürler…..

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Mayıs 2012 ile 23:54

      Altınyunus – Bu tarif için dondurma makinesine ihtiyacınız yok. Diğerleri için de vişneli sorbet tarifinde dondurma makinesi olmadan nasıl dondurma yapılabileceği konusunu yazmıştım. Limonlu dondurma planlarım arasında yok.

      Yanıtla
  87. Nil

    23 Mayıs 2012 ile 14:11

    Cenk bu tarifini denedim. Çok güzel bir tatlı oldu. Ama şahsi fikrim, buna dondurma demek pek doğru değil. Daha çok, “dondurulmuş puding” bence.

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Mayıs 2012 ile 23:58

      Nil – Afiyet olsun. Evet, biraz yoğun bir kıvamı var. Ama dondurma dediğimiz de bir çeşit donmuş puding değil mi?

      Yanıtla
  88. Nil

    29 Mayıs 2012 ile 00:15

    Degil 🙂

    Yanıtla
  89. aspurce

    23 Haziran 2012 ile 22:46

    harika!

    Yanıtla
  90. turuncu mikser

    27 Haziran 2012 ile 21:04

    cenk merhaba
    sonunda denedim bu dondurmayı, sonuç hayatımda yediğim en iyi çikolatalı dondurma!!!!! gerçekten nefis oldu. yalnız bir sorum olacak? benimkinin resimdeki gibi bir kıvamı yok. ağızda eriyor krem gibi ama dışarda biraz beklemesi gerekiyor. nişasta fazla kaçmış olabilir demişsin yukarıda ama doğru ölçtüğüme eminim, fazla pişirmiş olabilir miyim sence? birde koyulaştırılmış sütü hiç dondurma tecrüben oldumu? böyle bir tarif için çok teşekkürler, evde çocuklarıma da rahatlıkla yedirebiliyorum. iyi çalişmalar
    sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Haziran 2012 ile 15:15

      turuncu mikser – Yukarıdaki malzemelerin hepsini tartıp yazıyorum, miktarlarda bir yanlışlık yok. Belki biraz uzun pişirmiş olabilirsin. Bir de benim ocağım elektrikli. Sanırım elektrikli ocağın yüksek orta ateşi gazlı ocaklardan daha yavaş pişiriyor. Sebep bu da olabilir. Son olarak, bu tarifi ev yapımı koyulaştırılmış sütle denemedim. Eğer sen ev yapımıyla denediysen o da fark yaratabilir. Her durumda daha az pişirmeyi ya da nişastayı azaltmayı deneyebilirsin.

      Yanıtla
  91. mustafa emin

    30 Temmuz 2012 ile 19:15

    tarif çok iyi. jeni’nin kitabı da epey öğretici, dediğin gibi şeker redüksiyoruyla bayağı güzel şeyler çıkıyor. ben de elimdeki kondense süt stoğuna nihayet kıyıp giriştim, lakin aşırı kıvamlı oldu, öyle ki donmamış halı neredeyse beyaz peynir kıvamında. daha süt-krema-kondense sütü kaynatırken iyice yoğunlaşmıştı, çikolatayı da katınca bayağı bozadan kalın birşeye döndü. nişasta da cabası. çikolata bir 30 gr fazlaydı ama bana bu kadar etkimez gibi geliyor. acaba benim kondense süt mü çok yoğun. ya da anlamadan aşırı mı kaynattım, halbuki fokurdamamıştı bile. ne dersin üstad? ha bir de içine bergamot yağı ekledim. tadı bayağı fantastik oldu, tavsiye ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Temmuz 2012 ile 19:34

      mustafa emin – Donmamış hali beyaz peynir kıvamında olduysa yanlış olan bir şey var. 30 gram çikolatanın çok bir şey fark ettireceğini sanmıyorum (gerçi bence şu haliyle bile çikolatası haddinden fazla). Condensed milk hangi marka kullandınız bilmiyorum. Benimki Markomilk’ti. Nestle’ninkiyle aynı. Sizinki farklı bir marka mı? Farklı tiplerde condensed milk olduğunu sanmıyorum. Aşağı yukarı hepsinin aynı koyulukta olması lazım. Nişastayı nasıl ölçtünüz? O biraz fazla kaçmış olabilir diyeceğim ama onu eklemeden bile çok koyuydu demişsiniz. Sütleri kaynatırken demişsiniz… Kaynama noktasına getirip ateşten almak gerekiyordu. Acaba fokur fokur bir süre kaynadı mı? Aklıma gelen bir tek bu oldu. Bergamot yağı çok iyi fikirmiş. Kahveye de gerek kalmayabilir.

      Yanıtla
  92. mustafa emin

    31 Temmuz 2012 ile 10:29

    ben de aynısını düşündüm, fokurdamasa da haddinden biraz fazla mı durdu acaba ateşte. zira aşırı sıcakta insan hararetin miktarını hiç anlayamıyor. bir de kullandığım koyulaştırılmış süt hakkaten biraz koyu (Almanya’da bizim Dia’lara benzeyen “Netto” marketlerinin kendi markalı ürününü kullanıyorum) öyle ki kapağını açtığımda açık karamel rengini görünce kendi kendime “ben dulce leche yaptım da da sora unuttum mu acaba?” diye sormadım değil. bir dahaki sefere biraz daha dikkat edip yapacaz bakalım. bir de şunu sorayım, tarifteki çikolata-kakao-kahve’yi çıkarsak, bu oranlarla standar baz vanilyalı dondurma yapabilir miyiz. yoksa kremayı arttırmak mı lazım? zira bu formülle makinasız dondurma epey kolaylaşıyor. bir tek koyulaştırılmış sütü bulmak kalıyor.

    Yanıtla
    • Cenk

      31 Temmuz 2012 ile 15:19

      mustafa emin – Gerçi denemedim ama vanilyalı dondurma için çok uygun olduğunu düşünmüyorum. Vanilyalı dondurma bence kesinlikle vanilya çubuklarıyla yapılıp yumurta sarılarıyla koyultulmalı. Ama çilekli, ahududulu gibi meyveli dondurmalar için iyi bir baz olabilir.

      Yanıtla
  93. Barış Doğan

    25 Eylül 2012 ile 17:05

    Cenk Slm basta tarifler gercekten harika…
    senden bi konuda yardım isticem su sıralarda ev icin bi dondurma makinası almak istiyorum bana onerin ne olucaktır?

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Eylül 2012 ile 14:29

      Barış Doğan – Ben dondurmaların hepsini KitchenAid’in dondurma aparatıyla yapıyorum, sonuçtan da çok memnunum. Tek sorun aparatı uzun bir süre buzlukta bekletmek gerekiyor. Bu bekleme süresine gerek olmayan Cuisinart’ın ICE-50BC veya yeni çıkan ICE-100 modelini tavsiye ederim ama bildiğim kadarıyla Türkiye’de satılmıyor. Bir okurum Konya merkezli Freezmak firmasının ithal ettiği Whynter marka bir dondurma makinasından çok memnun olduğunu ve hatta aynı firmanın Cuisinart’ın 50BC modelini de getirdiğini belirtmişti. Kendim bir deneme yapmadım ama zevkine güvendiğim bir okurum. Onlarla iletişime geçmeyi deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  94. İrem

    29 Eylül 2012 ile 00:25

    Cenk bey bloğunuzu 1 ay önce keşfettim. Tarifler cogunu denedim ve çok beğendim. Biscofflu pastayı çok beğendim. Çikolataya ve dondurmaya bakıldığım için bu tarife balıklama atladım. Size bir kaç sorum var. İlk olarak benim dondurmam tüm malzemeleri ekleyip 10 dk pisirsikten sonra puding kivamamina gelmedi. Çikolata sosunun biraz koyusu gibi oldu ama dolapta 8 saat bekletince puding gibi oldu. Neyse soru bu değil 🙂 benim dondurmanın kahve tadı çikolata tadını bastırdı. Hermde baya bastırdı. Tam tarifteki kadar koydum ama nedense kahve tadı baya baskın geldi. Acaba normali böyle mı yoksa ben mı hata yaptım?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Eylül 2012 ile 12:05

      İrem – Eğer tarifteki kadar koyduysanız bir hatanızın olduğunu düşünmüyorum. Bana baskın gelmeyen size baskın gelebilir. Bir dahakine daha az kullanabilirsiniz. Ya da tamamen çıkartın.

      Yanıtla
  95. Hüseyin

    02 Ekim 2012 ile 11:31

    Merhaba
    Uzun araştırtırmalarım ve internet yorumlarının ardından bugün Kitchen Aid Ice Cream Maker im geldi.
    An itibariyle Türkiyede bulamadığım için Almananya da Kitchen Aid ürünleri satan bir yerden sipariş ettim. Çok üzücüdür kü TR de mağazadaki satış fiyatının yarısı kadar bir maliyetle getirttim.Kargo süresi biraz uzun oldu ancak beklediğime değdi bence. Bu hafta sonu ilk dondurmamı sizin tarifiniz ile deneyeceğim.Umit ediyorum başarırım..

    Yanıtla
  96. Fatih

    25 Ocak 2013 ile 19:26

    Cenk bey merhaba,
    Bloğunuzu uzun zamandır takip ediyorum, hem anlatış şekli hem de fotoğraflarından dolayı en keyifli yemek bloğu sizinki gibi geliyor, neyse ben bu tarifinizi büyük bir keyif ile yaptım ancak sonuç sizinkisi gibi olmadı, rengi öncelikle siyah oldu, %60 lık bitter çikolata kullandım. Bu tabiki problem değil asıl sorunum kıvam, neredeyse hiç su kalmamış çok koyu kıvamlı oldu,eritilip buzlukta dondurulmuş çikolata gibi o dondurma dokusu yok sizce fazla ısıl işlemden böyle olabilir mi yada bir daha ki sefere nişastayı azaltmayı düşünüyorum bu yardımcı olabilir mi. Kıvam dışında lezzeti bi harika bu arada

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Ocak 2013 ile 14:50

      Fatih – Klasik bir dondurma kıvamı almadığı doğrudur. Daha koyu ve macunumsu oluyor. Nişasta biraz fazla kaçmış olabilir, onu azaltabilirsiniz.

      Yanıtla
  97. Ayse.

    14 Şubat 2013 ile 00:13

    Tarif gercekten çok güzel.daha yeni keşfettim sizi:)))bir sorum olucak.tarifteki tek şeker koyulaştırılmış sütteki.onu kullanmasak.kıvamda bir değişiklik olurmu…

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Şubat 2013 ile 18:28

      Ayse – Elbette olur.

      Yanıtla
  98. Çağlayan

    07 Mart 2013 ile 18:04

    Bu tarifte tek eksik malzemem granül espresso, onun içinde alternatif vermişsiniz ama Türk kahvesindeki “süzülmüş” kısmını anlayamadım. Granül espresso temin etmeye çalışıyorum fakat olur da bulamaz isem “süzülmüş” kısmını açabilirmisiniz?

    Yeri değil ama söylemeden geçemeyeceğim, dün sayenizde hayatımda ilk defa brüksel lahanasından tat aldım. Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mart 2013 ile 18:38

      Çağlayan – Her zamanki gibi pişirip telvesinden kurtulmak için ince delikli bir süzgeçten geçiriyorsunuz. Ya da pişirin, telvenin dibe çökmesini bekleyin ve üstteki telvesiz kısmı bir kaba aktarın.

      Yanıtla
  99. Azime

    02 Mayıs 2013 ile 16:41

    Cenk Bey, fotoğraflarda dondurma gerçekten çok leziz gözüküyor elinize sağlık. Tarifi ben de yaptım ama benim dondurmam sanki dondurulmuş çikolatalı puding gibi oldu. Neden olabilir sizce? Bir de çok pahalı olmayan ve tatlılara koyabileceğim bir marketlerde de bulunabilen bir bitter çikolata önerebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mayıs 2013 ile 20:38

      Azime – Bu klasik bir dondurma tarifi değil; yazıda elimden geldiğince anlattım. Tanımınız doğru. Süpermarketlerde bulabileceğiniz çikolatalar maalesef tarifinie uymuyor. İyi olanlar var ama çok pahalılar. Valrhona yazımı okumanızı tavsiye ederim.

      Yanıtla
  100. Melahat

    06 Mayıs 2013 ile 14:23

    Stokladigim onlarca condensed milk’im vardi. Tarifi okumayi bitirmeden kendimi mutfakta buldum ve suanda sogutma asamasindayim .. Sonucu mutlaka yazicam. Birdahaki sefere 2 ölçü yapicam sadece yarim kg ‘lik bir dondurma olucak maalesef.
    Sevgiler…

    Yanıtla
  101. Gökçe

    23 Mayıs 2013 ile 20:59

    Merhaba,
    Bu nostaljik kaşıklardan, kaşık çatal takımından nerden bulabilirim acaba? Tarifler zaten süper ellerine sağlık ama ben fotoğraflarda kullandığın kaşıklara cidden bayılıyorum. Sevgiler..

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Mayıs 2013 ile 14:10

      Gökçe – Hepsi eskicilerden, eBay’den…

      Yanıtla
  102. Emrah Aydın

    26 Mayıs 2013 ile 02:52

    Bu koyulaştırılmış süte ‘süt reçeli’ diyorum yapımı da basittir.Şöyle yapılıyor 5 Bardak yağlı süte 1 Bardak Toz Şeker ve 1 Çay kabartma tozu katılarak orta hafif ateşte devamlı karıştırılarak koyu kıvama gelmesi sağlanacak sonra ateşten alınıp kaşıkla karıştırılarak havalandırılarak soğutulacak.Soğuyunca işte size o satılan,aranan koyulaştırılmış süt,hayırlı dondurmalar.

    Yanıtla
  103. selen

    27 Mayıs 2013 ile 00:01

    Bu tarife cikolata yerine cilek puresi eklesem olur mu

    Yanıtla
    • Cenk

      31 Mayıs 2013 ile 13:25

      selen – Çikolata ve çilek, oranlarını birebir aynı tutarak dönüşümlü olarak kullanabilecek malzemeler değil. Çikolata acı, çilek tatlı. Dolayısıyla diğer malzemelerde oynamalar yapmak gerekecektir.

      Yanıtla
  104. melis

    08 Haziran 2013 ile 02:59

    elimde yapilmis sut receli(bence tatlandirilmis koyulastirilmis sut icin dogru bir secenek) oldugu icin yapimi cok basit oldu ve cocuklar bayildi. sut recelini yaparken 4 bardagi sut + 1 bardak krema(heavy cream) kullandim sonuc inanilmaz guzel oldu yapacaklara tavsiye ederim.

    Yanıtla
  105. Ceyda

    08 Haziran 2013 ile 21:01

    Çok hoş görünüyor.Bu arada sitenizi bugün keşfettim gerçekten çok farklı ve güzel tarifler var.Kolları sıvayıp bunları teker teker denemek gerek.Sevgiler.

    Yanıtla
  106. tarcinlover

    10 Haziran 2013 ile 18:36

    Tarifi en az on sefer denemişimdir. Gerçekten yediğim en lezzetli bol çikolatalı ev dondurması..teşekkürler 🙂

    Yanıtla
  107. Ali GÜRBÜZ

    18 Haziran 2013 ile 19:39

    Cenk bey, Benim dondurmam buzluktan çıkardıktan sonra çok sert görünüyor. Yumuşak olacak demişsiniz. Peki nerede hata yapmış olabilirim? Sadece 2 kaşık suyu koymayı unutmuşum. Birde koyulaştırılmış süt epey kıvamlı oldu, bu da sebep olabilir mi? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Haziran 2013 ile 11:33

      Ali Gürbüz – Sudan kaynaklandığını sanmıyorum ama süt çok kıvamlı olduysa sebebi o olabilir.

      Yanıtla
  108. Çiğdem

    10 Temmuz 2013 ile 09:16

    Cenk, gurmenet stoklarına koyulaştırılmış şekerli süt girer girmez alıp denedim. Muteşemmmmm…. Gerçekten hayatımın dondurması… Tarif için teşekkürler:)

    Yanıtla
  109. Tamay Sayar

    15 Temmuz 2013 ile 13:48

    Tarifdeki yemek kaşığı nişasta ölçüsü , sanırım çay kaşığı olacak.

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Temmuz 2013 ile 21:46

      Tamay – Malzemeler arasında zaten çay kaşığı olarak belirtmişim. Ben mi göremiyorum?

      Yanıtla
  110. Ayşe

    25 Temmuz 2013 ile 17:24

    Sevgili cenk;
    Ben bu tarifinizi denedim ama göründüğü gibi yumuşak olmadı.Aynı diğer tarfiniz olan Gianduja Gelato gibi oldu.Dondurma makinesi kullanmamamla alakası olabilirmi???Diğeri tam kıvamında oldu çünkü

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Temmuz 2013 ile 13:32

      Ayşe – Ben de dondurma makinesi kullanmadan hazırlıyorum. Malzemeleri ölçerek mi kullandınız acaba? Eğer ölçü kapları veya dijital tartı kullanmadıysanız nişasta fazla kaçmış olabilir.

      Yanıtla
  111. Zeynep

    27 Temmuz 2013 ile 23:21

    Merhaba Cenk,
    Yer fistigi, findik, sam fistigi, badem ve cevize yuksek oranda allerjisi olan, dondurma ve cikolataya deliren, 7 yasinda zip zip bir oglum var. Bu yuzden paketli paketsiz, hazir dondurmalari yedirme riskine giremiyorum. Dondurma makinesi olmadan yapabilecegim bir cikolatali dondurma tarifi ararken tesadufen siteni kesfettim. Koyulastirilimis sekerli sutu Gurcistan uzerinden getirilmis Rus mali urunle denedim. Sonuc harika oldu. Oglum cok mutlu, ben cok mutluyum. Tesekkurler…

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Temmuz 2013 ile 21:53

      Zeynep – Afiyet olsun!

      Yanıtla
  112. Derya

    14 Ağustos 2013 ile 21:42

    Efsanevi mozaik pastadan sonra dondurma tarifini denedim.
    12 saat beklemek bir iskence 🙂 aradan biraz kacirdim, cok güzel oldu. Cenk cok tesekkürler tekrar!

    Yanıtla
  113. Didem

    05 Eylül 2013 ile 14:42

    Merhaba Cenk,
    tarif gerçekten harika denedim hepimiz bayıldık.
    Buzluğa girmeden kaşıklamaya başladık.
    Benim bir sorum var yurtdışından gelirken Nestle Carnation Sweetened Condensed Milk getirmiştim. Bu tarifi de onunla yaptım. Gurme nette yanlış görmediysem Mali diye bir markanınki var. Bu marka nasıldır bilgin var mı?Sonucu etkiler mi?
    Teşekkürler Ellerine sağlık

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Eylül 2013 ile 15:55

      Didem – O markayı ben de denemedim. Sonucu etkileyeceğini sanmıyorum.

      Yanıtla
  114. Didem

    09 Eylül 2013 ile 14:48

    Cenk benim dondurmam 2. günden sonra çok sertleşti acaba bunda çikolata markası etkili olur mu? Ben Eti’nin %70 kakaolusundan kullandım.
    Tekrar Teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Eylül 2013 ile 13:46

      Didem – Sanmıyorum. Nişasta fazla kaçmış olabilir. Tartarak mı ilerlediniz?

      Yanıtla
  115. Didem

    19 Eylül 2013 ile 10:41

    Hayır tartmadım 5 çay kaşığı koymuştum. Bir dahakine tartarak yapayım.
    Teşekkürler

    Yanıtla
  116. sarı

    17 Ekim 2013 ile 17:36

    Bu tarifi dondurma makinasıyla da yapmak mümkün mü acaba? Bir değişikliğe uğrar mı kıvamı?

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Ekim 2013 ile 22:37

      sarı – Dondurma makinesine ihtiyacınız yok. Dondurma harcı oldukça sert bir kıvamda. Makinede dönmekte zorlanacaktır.

      Yanıtla
  117. sarı

    22 Ekim 2013 ile 21:13

    Teşekkürler, çok lezzetli oldu. Çilek muz gibi meyvelerle de cok iyi gidiyor.

    Yanıtla
  118. irem yazici

    24 Ocak 2014 ile 07:01

    Merhaba,
    Oncelikle bu guzel site icin tesekkur ederim. En son cevizli havuclu kekinizi denedim, muhtesem oldu :)))
    Bu tarif ozelinde degil ama tum bittersweet cikolata kullandiginiz yerlerde %70 kakao oranli kuvertur kullanmak lezzet ya da kivam farki yaratir mi?
    Sevgiler…

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Ocak 2014 ile 10:31

      irem yazıcı – Afiyet olsun. Zaten tüm tariflerde %70 kakao oranına sahip kuvertür kullanıyorum.

      Yanıtla
  119. Fatma

    21 Mart 2014 ile 11:01

    Cenk Merhaba,

    Terazinizin modeli ve markası nedir. ?

    Tarifinizdeki 1/ çay kaşığı granül kahve ne kadar
    ediyor.

    Sevgilerimle,
    Fatma

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Nisan 2014 ile 13:01

      Fatma – Markası My Weigh modeli de KD 7000 (Amerika’dan aldım). Granül kahveyi hiç tartmadım.

      Yanıtla
  120. leyla

    12 Nisan 2014 ile 22:40

    “hayatınızda yediğiniz en çikolatalı dondurma” aynı zamanda. ben de ciddi bir çikolatasever olarak tarifi yeni denedim ve sadece bir küçük top bile çikolata krizini kesmeye yetecek kadar çok çikolatalı. bu cümleyi kurduğuma inanamıyorum, ama ağır geldi bile diyebilirim 🙂

    Yanıtla
  121. Özge

    18 Nisan 2014 ile 12:30

    Merhaba cenk,
    Eşim limonlu dondurma famatiği.suan dulce de leche kaynıyor:) lımonlu ıcın tavsıyen var mı.tesekkurller

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Nisan 2014 ile 19:07

      Özge – Maalesef yok.

      Yanıtla
  122. Aslı Tandoğan

    19 Nisan 2014 ile 16:39

    Merhaba arkadaşlar . Ilk defa mutfağa giriyorum :)) acemiyim biraz :/ krema nedir , evde yapılıyor mu , krema katmazsak tadı bozuluyor mu ? Lütfen cevap yazar mısınız ? 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Nisan 2014 ile 19:04

      Aslı Tandoğan – Krema marketlerde satılan bir malzeme. Tadı ve kıvamı bozulmaz ama oldukça değişir.

      Yanıtla
  123. suheyla

    22 Haziran 2014 ile 01:17

    bu dondurma gerçekten de hayatımda yediğim en güzel dondurmalardan biri,geçen yazdan beri sık sık yapıyorum

    Yanıtla
  124. Merve

    28 Haziran 2014 ile 23:05

    Merhaba Cenk, büyük bir heyecanla yaptığım tarif yemekte zorlanacağım kadar şekerli oldu:( komaya sokar bence o derece yani.. Bu tarife sadık kalanlar yiyebiliyorlar mı cidden? Şaşkınım..
    Yine de yarifler için çok teşekkürler..

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Haziran 2014 ile 09:25

      Merve – Elbette zevk meselesi ama komaya sokacak kadar şekerli olması garip. Şeker sadece koyulaştırılmış şekerli sütün içinde var. Acaba fazladan şeker ilavesi mi yaptınız? Ya da kullandığınız çikolata mı farklıydı?

      Yanıtla
  125. Berrak

    30 Haziran 2014 ile 18:49

    Merhaba,
    Tüm yorumları okumadım belki benzer bir yorum olmustur, benim gibi ilk ve son yazılanları okuyanlar için kolaylık olsun. Sweetened Condensed Milk komşu Yunanistan’da olabilir.
    Ozellikle yazın adalara ve Dedeağaç’a giden çok olur.

    Yanıtla
  126. Merve

    01 Temmuz 2014 ile 20:13

    Herhangi bir ilave yapmadım, çikolata da % 60 bitterdi. Son çare olarak süt katarak seyreltip milk shake olarak tüketmek niyetindeyim 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Temmuz 2014 ile 22:26

      Merve – Kullandığınız çikolatanın kakao oranı farklı ama öyle dehşet bir fark yaratacak kadar değil… Hmmm… Kullandığınız koyulaştırılmış şekerli sütün şeker miktarı mı farklı diyeceğim ama onun da standart olması lazım. İşin içinden çıkamadım… Milkshake çok iyi fikir!

      Yanıtla
  127. Hande Dagli

    19 Temmuz 2014 ile 19:36

    Merhaba Cenk,
    Oncelikle kitabin icin seni bir kez daha tebrik ederim, herseyi ile mukemmel olmus..Kitaptaki vanilyali dondurma tarifini bugun denedim,sana onunla ilgili bir sorum olacak..tarifin sonuna dogru sut ve krema ile karisan yumurtali karisimi ocakta 5-7 dakika pisirmemiz gerektigini soylemissin ancak ben karisimi ocaga aldiktan bir iki dakika sonra termometre 80 dereceyi gosterdiginden daha fazla pisiremedim ve karisimin kivami cok koyulasmadi, sanirim sut ve kremayi oncesinde gereginden fazla ocakta tuttum..dondurma karisimi suan buzdolabinda ama yarina nasil bir kivam alacak bilemiyorum..normalde ocaktan alininca kivamin nasil olmasi gerekirdi ?

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Temmuz 2014 ile 13:46

      Hande Dagli – Ateşten almakla iyi etmişsiniz. Muhallebi gibi bir kıvam beklemeyin. Süt kreması kıvamında olacak – hatta biraz daha akışkan. Soğudukça kıvam koyulaşacaktır.

      Yanıtla
  128. elifinterazisi

    21 Temmuz 2014 ile 13:15

    Harika bir tarif , denedim ; çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  129. Şimal

    22 Temmuz 2014 ile 15:51

    Cenk Bey Merhaba,
    Yazıda bahsetmiş olduğunuz kitap bende de var fakat çoğu tarifte glikoz/mısır şurubu kullanılması sebebiyle hiçbir zaman elim dondurmaları yapmaya gitmedi, zaten dışarıdan aldığımız türlü çeşit yiyecekte varken bir de göz göre göre kendim de kullanmak istemedim. Bu şuruplar yerine ne kullanabiliriz bir öneriniz var mı? Yumurta ile değiştirmemiz mümkün olabilir mi acaba? Şimdiden teşekkürler!

    Yanıtla
    • Cenk

      31 Temmuz 2014 ile 13:17

      Şimal – O şuruplar yerine aynı miktarda şeker kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  130. aslihan

    01 Ağustos 2014 ile 13:34

    Merhaba dün dondurmanizi yaptim.simdi buzluga koydum harika görünüyor.koyulastirilmis sütü tam sizin dediginiz gibi.cok eglenceli yapimi 🙂 annem simdi bu sert olacak mi diyor hayir diyince hayal kirikligina ugradi ama tadini alinca mutlu olacak teşekkür ediyorum 🙂

    Yanıtla
  131. Asli

    11 Ağustos 2014 ile 22:36

    Cenk merhaba,
    Oncelikle kitabin icin emegine saglik, salonumuzun bas kosesinde duruyor ve bol bol bakiliyor 🙂 İlk denemem kitaptaki cukulatali dondurma oldu. Kitapta cikolata bolumunde anlattigin %64’luk manjari’yi bile aldik. Mest olduk diyebilirim ama 3 kg’luk paketi bitirdigimde %70’lik alip aradaki farki test edecegim.2 sorum olucak. İlki ocakta pisirdigimiz sutlu karisimi neden suzuyoruz? Suzerken o kadar akiskandi ki bir yerlerde hata mi yaptim diye dusundum. İkincisi ise krema. Kremayi bulabildigim surece Kantin’den aliyorum. Marketten almam gerektiginde tercih ettigin bir marka var mi?
    Sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Ağustos 2014 ile 12:30

      Aslı – Afiyet olsun. Sütlü karışımı süzmemizin sebebi: Ocağın üzerinde yumurtalı bir karışımı pişirmek riskli. Süreye ve dereceye sadık kaldığınız ve tencerenin dibini sürekli süpürdüğünüz sürece risk yok ama bugüne kadar blog yazılarına gelen yorumların bana öğrettiği bir şey var. Herkes yemek pişirirken pür dikkat değil. Spatula yerine tahta kaşık kullanabilir. Tencerenin dibini sürekli süpürmeyebilir. Çocuğu ağlıyordur, 1-2 dakikalığına bırakabilir, o esnada tencerenin dibindeki karışım pişmeye başlayabilir. Daha birçok şey olabilir. Oldu da karışımın içindeki yumurta pişip topaklanırsa süzerek kurtulabilirsiniz. Fazladan bir adım ve bulaşık ama dikkatsizlikten oluşabilecek bir hatayı önlemek daha önemli. Eskiden marketten krema alırken içinde kıvam arttırıcı olmadığı için Pınar’ı tercih ediyordum ama artık Pınar da eklemeye başladı. Bana soracak olursanız markalar arasında bir fark yok.

      Yanıtla
  132. Deniz

    14 Ağustos 2014 ile 02:57

    Denedim ve kahve koymadan da harika oldu. Esim ilk basta “this tastes more like frozen chocolate” dedi, ama ikinci kasikla fikri degisti. Ben bir cikolata delisi olarak bayildim, ama esim biraz agir buldu (isvicre cikolatasi kullandim, sanirim bir sekilde yogunlugu daha fazla oluryor) ve fior di latte dondurma ile birlikte yemeyi daha cok sevdi. Tarif icin cok tesekkurler!

    Yanıtla
  133. Asli

    14 Ağustos 2014 ile 10:48

    Cenk cevabin icin cok tesekkurler. Ilk denememde marketten aldigim krema ile yapmistim. Karisimi 1 gun bekletip dolaptan cikardigimda yine oldukca akiskandi. Dun 2. denemeyi Kantin’den aldigim krema ile yaptim. Dolaptan ciktiginda cok cok daha yogundu. Simdi dondurma makinesinde ve makineyi yakasik 20dk sonra zorlayacak kadar yogunlasti. Ayni cikolatayi kullanmama ragmen rengi de daha acik. Tum bunlar krema farkindan mi kaynaklaniyor? Yoksa bir diger fark ise sutlu karisimin 80 dereceye ulasmasi ocagin altini fazla actigim icin 5 dakika yerine 1 dakikada oldu. Bundan midir?Ya da nedir sizce?

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Eylül 2014 ile 11:40

      Aslı – Kremadan kaynaklandığını hiç sanmıyorum. Bu dondurmanın bazı, makinede çevrilemeyecek kadar koyu. Tarifte belirttiğim şekilde ilerlemenizi tavsiye ederim.

      Yanıtla
  134. Betül

    15 Ağustos 2014 ile 09:08

    Cenk Bey, bu çikolatalı dondurma bir harika! 🙂 Ama benimki kıvam olarak fotoğraflardaki kadar yumuşak olmadı, oldukça sert diyebilirim. Onun da nedenini öğrendim yorumlardan, nişastayı azaltacağım bir dahaki sefere. Bu arada bu tarifle ne kadar iddialı bir çikolata aşığı olduğunuzu anladım, oldukça yoğun bir lezzete sahip. 🙂 Ellerin(m)ize sağlık, yeni tarifler bekliyoruz, bilginize. 🙂 Bu arada iki sorum olacak size, birincisi &70 yerine sütlü çikolata koysak daha hafif bir lezzet elde eder miyiz? İkincisi ve en önemlisi ise kitaptaki dondurma tariflerini buzdolabına koyup yapabilir miyiz? Dondurma makinem maalesef yok.

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Eylül 2014 ile 11:38

      Betül – Sütlü çikolata ve bitter çikolata arasında şeker bakımından oldukça fazla fark var. Dilerseniz kakao oranı daha düşük bir bitter çikolatayla deneyin.Bu yorumunuzu şimdi gördüm ve bir sonraki yorumunuza istinaden sorduğum sorunun da cevabını almış oldum. Dondurma makinesi kullanmadığınız zaman buzlanma olması normal. Tek istisna bu sayfadaki tarif.

      Yanıtla
  135. aylin

    20 Ağustos 2014 ile 23:36

    vaooov tek kelimeyle muhteşem oldu.sabretmek çok zor oldu ama bir gün bekletince tam istediğimiz kıvama geldi bitmesin diye korka korka yiyoruz 🙂 tek yaptıgımız eleştiri şekerin birazcık fazla olmasıydı ama damak zevkine göre değişebilir. yaptıktan sonra aklima geldi acaba bittersweet çikolata yerine aynı oranda bitter toblerone kullansaydık nasıl olurdu diye ama bidaha yapmak için bahane oldu 😉 teşekkürler…

    Yanıtla
  136. Betül

    03 Eylül 2014 ile 21:07

    Cenk Bey, kitaptan vanilyali dondurmayi yaptim dun aksam, biraz once de tattim. Lezzeti gercekten guzel ve hafif olmasina ragmen biraz buzlu oldu. 🙁 Akiskan ve kivamli olmadi. Cikolatali dondurma gibi ustune hava almayacak sekilde strec film serdim ve tekrar ikinciyle de ustten kapattim. Buzdolabimin buzluk kisminda dondurdum, o yuzden olabilir mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Eylül 2014 ile 11:36

      Betül – Dondurma makinesi kullanmadan mı hazırladınız acaba?

      Yanıtla
  137. Dide

    04 Eylül 2014 ile 10:47

    Kitapta mı, blogda mı hatırlamıyorum, bir yerde UHT yerine taze kremanın lezzetinden bahsetmiştin. Nereden alıyorsun acaba? Evde tereyağı yapılabiliyor ama Gündönümü’nün güzel çiğ sütlerrinden krema yapmak bir şekilde mümkün olabilir mi dersin?

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Eylül 2014 ile 11:36

      Dide – Ben Kantin’den alıyorum. Sütün yağ oranı %3.5 civarında, kremanın ise %35. Oldukça fazla süte ihtiyacınız olacaktır. Evde yapılabilir mi ve ne şekilde yapılabilir bir fikrim yok.

      Yanıtla
  138. caglar

    18 Eylül 2014 ile 17:27

    merhaba
    condensed milk bulmakta hala zorluk cekiyorsaniz eger bu konuda size yardimci olabilirim. Edirnede yasamanin avantaji burada devreye giriyor. Turkiyede bulamadigimiz bircok urunu Yunanistanda marketlerden temin edebiliyoruz. Eger ihtiyac duyarsaniz yardimci olmak isterim.
    Iyi gunler

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Eylül 2014 ile 15:47

      caglar – Teklifiniz için teşekkür ederim. Şimdilik ihtiyacım yok.

      Yanıtla
  139. jülide

    16 Ekim 2014 ile 18:13

    merhaba,
    koyulaştırılmış şekerli sütten sonra dondurmanızıda denedim çok güzel bir tadı var , çocukluk yıllarımda sinemalarda asla doyamadığım bir lezzete FRIGO ya çok benzettim
    eşim dondurmadan daha güzel bir şey olmuş ,kızımda yağlı bir kıvamı var yorumunu yaptılar , sizin yaptığınız ile benim yaptığımın görseli neredeyse bire bir aynı yağlı yorumuna az takıldım ,sizce bu yorumun nedeni hem koyulaştırılmış sütte hem normal sütte köy sütü kullanmam ile alakalı olabilirmi?

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Ekim 2014 ile 15:20

      julide – Afiyet olsun. Sanmıyorum. Daha az yağlı bir sonuç için krema yerine tamamen süt kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  140. Simay

    18 Aralık 2014 ile 23:53

    Merhaba, sitenizi yeni keşfettim ve hemen kitabınızı aldım:) Buradaki dondurma tarifi ile kitaptaki örtüşmüyor. Tarihlere baktığımda da buradaki tarif daha eski gibi geldi acaba hangisi güncel? Bir de üst yazınızda tarifi kitaba saklayayım demişsiniz ama orada koyulaştırılmış süt yok.. Ilginiz için şimdiden teşekkür ederim…

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Aralık 2014 ile 11:47

      Simay – Kitaptaki tarif tamamen başka bir dondurma. Bu tarifin güncellenmiş bir çeşidi yok.

      Yanıtla
  141. Simay

    22 Aralık 2014 ile 22:40

    Teşekkür ederim cevabınız için emeğinize ve ellerinize sağlık… Kitap çoook güzel olmuş bir gecede oturup roman gibi okudum

    Yanıtla
  142. Ayşe Gül

    31 Aralık 2014 ile 00:02

    Evde çiğ krema yapımı da kolay aslında. Sağılan sütü bir süre kıpırdatmadan cam bir kavanozda bekletip kremanın yüzeye çıkmasını bekledikten sonra süt seviyesine kadar olan kısmı şırıngayla ya da kaşıkla başka bir kaba aktarıp pastörize ediyorsunuz.

    Yanıtla
  143. Gözde

    12 Temmuz 2015 ile 01:20

    Cenk bey merhaba,
    Tarifinizi birebir uygulamaya çalıştım ancak dondurma sizin söz ettiğiniz gibi yumuşak kıvamlı olmadı. Hatta biraz oyalanıp kendi halinde beklettiğim halde servis ederken çok sert olduğu için zorladı beni. Nereyi kaçırmış olabilirim?

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Temmuz 2015 ile 14:11

      Gözde – Mısır nişastası fazla kaçmış olabilir. Ölçü kaşıkları veya tartı mı kullandınız yoksa evdeki çay kaşığıyla mı ölçtünüz?

      Yanıtla
  144. Gözde

    15 Temmuz 2015 ile 19:39

    Çay kaşığı kullandım. Belki bir diğer sebebi de dolaptır. Sanırım dondurucum biraz fazla soğutuyor çünkü diğer dondurucuya alınca daha yumuşak bir kıvamı oldu. Teşekkür ederim yanıtladığınız için

    Yanıtla
  145. Özge

    27 Ağustos 2015 ile 21:02

    Merhaba Cenk Bey
    Sweetened condensed creamer aldım ( aslında milk adı ile Türkiye’ye girmediği için böyle satılıyormuş) bu tarifi uygulamam için 3 saat kaynatmam gerekir mi? Yoksa kapağını açıp kullanabilir miyim
    Teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Eylül 2015 ile 14:18

      Özge – Gerek yok. Direkt tarif kısmında anlatıldığı gibi devam edebilirsiniz.

      Yanıtla
  146. Ata

    04 Eylül 2015 ile 15:27

    Bu yöntem hakkında düşünceleriniz nedir.
    http://www.youtube.com/watch?v=t7aUHywPnog

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Eylül 2015 ile 13:59

      Ata – Bilinen en eski yöntem. Bana göre fazla zahmetli. Bir de bu kadar çırpmak dondurmaya haddinden fazla hava katacaktır.

      Yanıtla
  147. Nehir

    28 Ekim 2015 ile 10:54

    Merhaba Cenk Bey
    Çikolatalı dondurma tarifinizi diyabet hastası bir yakınım için yapmak istiyorum.yoğunlaştırılmış sütü şeker yerine toz sakarinle elde edebilir miyim?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Ekim 2015 ile 16:53

      Nehir – Maalesef kıvam için şeker şart.

      Yanıtla
  148. Taylan

    23 Aralık 2015 ile 15:20

    Tereyağını yakmadan eritin ve ılınmaya bırakın ama soğumasın.
    Süt tozu ve şekeri blendera alın.
    Üzerine erimiş tereyağını ve kaynar suyu dökün ve blenderın ağzını kapatıp çalıştırın.
    Bu süre 1-2 dakika kadar sürecek.
    Blenderın kapağını açın ve altta kuru malzeme kalmış mı diye kaşığınızla karıştırın. ve bir daha çalıştırın ki bütün malzeme birbirine karışsın.
    Ve cam kavanoza alın kullanıma hazır.
    Saklama işini ılındıktan sonra buzdolabına koyarak yapın.
    1 hafta kadar saklama süresi var.
    Afiyet olsun.
    Bu tarifi dokuzuncubulut.com adli sitede buldum bir kaç yerde de gördüm condanse milkle ilgili siz ne dersiniz cenk bey mantık aynı aslında süt tozunu doğal oranından daha az bir suyla açmış oluyor yanı su miktarını azaltıyor yurumunuzu çok merak ediyorum

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Ocak 2016 ile 15:25

      Taylan – Mantık olarak doğru ama tadına bakmadan bir şey diyemiyorum.

      Yanıtla
  149. Dila

    12 Ocak 2016 ile 13:00

    Merhaba Cenk Bey
    İnanılmaz güzel görünüyor.Bende bir kaç gündür ondurma yapıcam diye geziniyorum.Sizin bu tarifi denemek istiyorum ama ben kakaolu değil vanilyalı yapmak istiyorum tavsiye ettiğiniz herhangi birşey var mı acaba?yani içinden kakaoyu filan tamamen çıkarıp sadece vanilya çubuğu kullansam yeterli olur mu yeterli aroma için?Yada bu kıvam her türlü tutar mı?Şuan sütüm ocakta sizden en kısa zamanda cevap bekliyorum.

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Ocak 2016 ile 15:34

      Dila – Bu tarifi vanilyalıya çevirmek içinden kakaoyu çıkarıp vanilya tohumları eklemekle maalesef olmaz. Kıvamı koyulaştıran kakaoya ilaveten 170 gram da çikolatayı çıkarmanız gerekecek. Onlar çıkınca kıvamı tutturabilmek için diğer malzemelerde oynama yapmak lazım ki o konuda denemeden bir şey söylemem mümkün değil. Dilerseniz bu tarif yerine vanilyalı dondurma tarifimi deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  150. Dila

    16 Şubat 2016 ile 13:57

    Ben tarifi dediğim gibi vanilya tohumu ve sahlep tozu kullanarak ufak bir kaç değişiklikle denedim dokusu aynen resimdeki gibi oldu denemek isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum tadı harikaydı….Cenk Bey şimdi birebir tarifi uygulamak istiyorum ama o kadar nefis görünüyor ki açıkcası gözüm doymuyor tarifteki her şeyi iki katı kullanarak ikiye katlamak istiyorum sizce tadını bozar mı bu?

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Şubat 2016 ile 10:32

      Dila – Hayır, tadını bozacağını düşünmüyorum. Afiyet olsun.

      Yanıtla
  151. Fatma

    25 Şubat 2016 ile 15:32

    Cenk eline saglik. Donmuyorsa buna mus demek daha dogru degil mi. Ben makineyle yapilacak bir tarif ariyordum bunu makineye koymaya gerek yok galiba, dolapta sogut buzluga koy cholate pudding gibi ye. Acaba makine icin oteki cikolatali dondurma tarifini mi yapsam?

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Şubat 2016 ile 10:17

      Fatma – Bana göre mus içinde oldukça fazla hava barındırmalı. Buna ganaj demek daha doğru olur. Yazıda da belirttiğim gibi, tarif için makineye ihtiyacınız yok. Hangi tarifi yapacağınıza bence nasıl bir dondurma yemek istediğinize göre karar verin.

      Yanıtla
  152. Nehir

    05 Mayıs 2016 ile 22:13

    Merhababa
    Başka çözüm bulamadığım için Yoğunlaştırılmış sütü toz sakarinle yaptım ve tarifinizi uyguladım.sonuç mükemmel.teşekkür ederim

    Yanıtla
  153. Serpil

    13 Mayıs 2016 ile 13:20

    Merhaba Cenk bey,
    Kitabınızdaki dondurma tariflerini uygulamak istiyorum. Sizin tariflerinizi tam anlamıyla uygulayabilmek için kitchenaid’ten Nilsen Massey vanilya özütüne kadar herşeyi aldım.

    Yanıtla
  154. Serpil

    20 Mayıs 2016 ile 15:51

    Yorumum yarım kalmış cenk bey, kitchenaid’in dondurma aparatını amazon.com dan sipariş vermek istiyorum. Fakat çok önce sizin bu konuyla ilgili sıkıntı yaşadığınızı okuduğum aklıma geldi. Çözümü de yazmıştınız ama ben onu bir türlü hangi yazınızın altında olduğunu hatrlayamadım. Bana bu konuda yardımcı olabişirseniz sevinirim. Yeterli ingilizcem olmadığı için amazon.com da bu konuyu dile getiremedim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Sevgiler.

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Haziran 2016 ile 20:01

      Serpil – Maalesef kesin bir çözümü var diyemiyorum. Amerika’da satılan dondurma aparatı Türkiye’de satılan modellerle uyumsuz. Uyumlu hale getirmek için KitchenAid’in Amerika’daki fabrikasından şu parçayı sipariş etmeniz gerekiyor, yalnız sadece Amerika adresine gönderim yapıyorlar. Kısacası tavsiye etmiyorum. Ama gözünüzü kararttıysanız alıp sonrasında iletişime geçebilirsiniz. Maalesef eskiden yazıştığım email adresi artık çalışmıyor. Sitelerinin iletişim bölümünden iritabata geçmeyi deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  155. Buse

    21 Haziran 2016 ile 02:42

    Merhaba Cenk Bey
    Bu muhteşem dondurmayı yaptım yapmaz olaydım artık içimden başka dondurma yemek gelmiyor ve bu dondurmayı yaptığım gibi 2 günde çoktan bitmiş oluyor bu muhteşem tarif için çok teşekkürler.
    Şimdi ise ben bu dondurmayı sütlü ya da vanilyalı yapmak istiyorum bu yüzden sizden tarifte değişecek malzemeler ve miktarları ile ilgili bilgi almak istiyorum

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Haziran 2016 ile 18:33

      Buse – Afiyet olsun. Bahsettiğiniz değişiklik o kadar kolay hesaplanabilecek bir değişiklik değil. Bambaşka bir tarif olacaktır ve denemeler yapmadan fikir yürütmenin sağlıklı olmadığını düşündüğüm için maalesef yardımcı olamıyorum.

      Yanıtla
  156. Murat Küçükyıldırım

    10 Eylül 2016 ile 21:25

    Merhaba Cenk Bey,
    Tarifi dün yaptım bugün hazır oldu ve gerçekten yediğim en güzel çikolatalı dondurma oldu. Emeğinize bilginize sağlık. Yorumları biraz inceledim ve fark ettim ki gerçekten bu yöntemi kullanarak farklı dondurma tarifi istiyor takipçilerin, tabii bende 🙂 Acaba bi fırsatını bulursan bizler için AR-GE yapabilir misin?

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Kasım 2016 ile 19:33

      Murat Küçükyıldırım – Fırsat bulursam elbette.

      Yanıtla
  157. Guler

    01 Şubat 2017 ile 22:31

    Cenk Bey,
    Bu kadar insana o kadar güzel cevaplar vermişsiniz ki inanılmaz, bitter çikolata migrenimi tetikliyor ama bunu beyaz çikolata ile mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık kitabınız salonumda ve her gelen misafirin elinde çok başarılı, pastacılıkta ileri düzeyde biri olarak çok faydalandım. Sevgilerimle…

    Yanıtla
  158. Dilek Meral

    19 Haziran 2017 ile 11:48

    Bir dondurma tutkunu olarak hislerime tercüman oldunuz. Tarifi paylaştığınız için çok teşekkürler. Süt reçelini İstanbul Kadıköy pazarında oyuncu Teoman Kumbaracıbaşı’nın sattığını medyadan öğrenmiştim. Şimdi de”teonunrecelleri.com”adresinde faaliyet gösteriyor. Bilginiz olsun istedim. Saygı ve hürmetlerimle.

    Yanıtla
  159. Mehves

    23 Haziran 2017 ile 15:11

    Merhaba
    Ben arrowroot yani ararot nişastası ile hiç dondurma deneyiminiz olup olmadığını merak ettim. Bir de bende de Kitchen Aid’in dondurma aparatı var. O bahsettiğiniz parça da. Ama ilk kullanışımda boşta dönüyor olmasına rağmen içinde dondurma olunca pervane dönmedi. Oysa daha önce çok daha basit bir dondurma makinem vardı ve onda böyle bir sorun olmamıştı. Ben sizin Kitchen Aid’de yaptıgınız dondurma tariflerini denemek istiyorum. Bu çikolatalı onda değilmiş ama bunu da mutlaka deneyeceğim.

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Temmuz 2017 ile 11:53

      Mehves – Arrowroot ile dondurma hiç yapmadım. Zorunda olmadıkça dondurma tariflerinde nişasta kullanmıyorum. Pervane dönmüyorsa dondurma harcınız çok koyu olabilir. Pervaneyi harcı dökmeden önce takıyorsunuz değil mi? Önce harcı döküp ucunu sonra takmaya çalıştığınızda tam yerine oturmuyor.

      Yanıtla
  160. Mehves

    04 Temmuz 2017 ile 21:48

    Haklısıniz. Harç çok koyu geldi sanırım. Yoksa sizin dediğiniz gibi önce pervaneyi takıp sonra harcı koydum. Cevabınız için çok tesekkür ederim. Ben en kısa zamanda sizin tariflerinizden deneyeceğim.

    Yanıtla
  161. Aydın

    19 Temmuz 2017 ile 20:10

    Merhaba Cenk Bey,
    Tarifi dün yaptım ama istediğin sonucu alamadım. Tarifi 8 saat kadar buzdolabinda bekletip ustundeki kabuğu ile beraber guzelce karistiril ustunu streç film ile hava almicak sekilde guzelce kapadiktan sonra buzluğa koydum sabah cikardigimda ise tarif akiskan bir kivam degilde kati bir durumdaydi, bu kati hali icine kasik girmicek sekilde cik sert olmamasina ragmen hicbir yeri akiskan degildi, Dr.Oetker’un kakao sunu ve Pinar’in kremasini kullandim, ayni zamanda tarifteki gibi misir nisastasinida kullandim bitter cikolata olarak %70 kakaolu bulamadigimdan 70 gr lik %60 ve %80 lik nestle nin bitter cikolatalarini jullandim toplamda 140gr kullanmis oldum, acaba kakaoyu filan mi fazla attim ama 25 gr artigimdan emin gibiyim 🙁 bu da fotograf

    https://hizliresim.com/ZE5E0z

    Neden boyle oldu fazla mi kaynattim veya ateste tuttum cevabinizi bekliyorum tesekkurler..

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ağustos 2017 ile 16:02

      Aydın – Nişasta fazla kaçmış olabilir. Tartarak mı ilerlediniz?

      Yanıtla
  162. Melis

    29 Temmuz 2017 ile 20:22

    Mısır nişastası yerine buğday nişantası kullanmak aynı sonucu verir mi? Bilgi verirseniz memnun olurum.

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ağustos 2017 ile 15:47

      Melis – Verir.

      Yanıtla
  163. dilara

    23 Mayıs 2018 ile 15:02

    Denedim… Gerçekten hayatımda yediğim en iyi dondurmaydı ve ev yapımı..Ayrıca ben kremayı da evde yapıyorum malum markettekilerin hepsinin içi glikoz şurubu dolu.Dondurmayı buzluktan çıkarıp yumuşasın diye beklemeye son. Teşekkürler <3

    Yanıtla
  164. Fatma Özcan

    09 Haziran 2018 ile 20:31

    Dilara hanım kremayı evde nasıl yapılır tarif vermesi mümkün mü? Teşekkürler, sevgilerimle

    Yanıtla
  165. Cigdem

    13 Temmuz 2018 ile 01:10

    Cenk Bey, Amerika dan kitchenaid dondurma aparatını getirttim ama uyum sağlamadı. Siz çözümünu basit bir parça ile bulduğunuzu yazmıstınız. Paylaşırsanız cok memnun olurum.

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Temmuz 2018 ile 16:41

      Çiğdem – Evet, KitchenAid’in Amerika’daki ofisine e-mail atıp uyumlu hale getiren parçayı rica etmiştim. Yalnız sadece Amerika’daki adrese gönderiyorlar.

      Yanıtla
  166. Ece

    07 Eylül 2018 ile 10:09

    Merhaba, condensed milk artik bulunabiliyor mu? Mali condensed milk(bitkisel krema) satiliyor, ama dogru urun mu?

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 ile 15:12

      Ece – Ben artık bulamıyorum. Bahsettiğiniz ürünü bilmiyorum ama bitkisel krema ise aynı şey değil.

      Yanıtla
  167. Kursad

    11 Haziran 2019 ile 20:02

    Ağalar ben mi dondurma ne bilmiyorum siz mi bilmiyorsunuz? 3 saat süt kaynattim puding oldu. Donmuyor yalayamiyorum.yorumda herkes muhtesem yazmis birde. Kalin saglicakla..

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Temmuz 2019 ile 11:13

      Kursad – Tarifin bir adımında işler yanlış gitmiş olabilir. Malzemelere tamamen uydunuz mu?

      Yanıtla
  168. Jas

    14 Haziran 2019 ile 12:49

    Merhaba, yoğunlaştırılmış sütlü dondurma tarifi ararken sizin tarife denk geldim. Ben sadesini yapmak istediğim için yabancı sitelerde biraz araştırma yaptım. Genelde tarifler aynı; 1 paket yoğunlaştırılmış süt, 2 paket krema. Sonuç harika oldu, eskiden yediğimiz minimilk dondurmasına benzedi tadı 🙂 ama sizin de dediğiniz gibi şeker oranını değiştirmek gerekiyor, çok tatlı oldu. Bence yoğunlaştırılmış süte 100gr kadar şeker eklemek yeterli olacaktır. Ayrıca vanilya da koymazsanız sütün lezzetini daha iyi alırsınız. Bu arada ben dondurma makinesiyle yaptım, bu tarif makinesiz olurmu bilemiyorum. Sade dondurma yapmak isteyene tavsiyem olsun 🙂

    Yanıtla
  169. Dilek

    15 Haziran 2019 ile 00:37

    Gerçekten yediğim en lezzetli dondurmayı yaptım.Çok mutluyum Cenk teşekkür ederim…Ekşi mayalı ekmekten sonra dondurmalara sarmış durumdayım..Sırada kahveli ve cornfleksli dondurma var.muzlu kekin favorim onu tek geciyorum.Bloğunu çok geç keşfettim bunun için üzgünüm.Bu yaşta bu nasıl bir başarı tebrik ediyorum.Bir anne olarak gurur duydum seninle harikasın..Zamanım oldukça diğer tariflerini de denemek istiyorum.Kitabını da en kısa zamanda almak istiyorum.Eminim muhteşemdir.İyi ki varsın, çok teşekkür ederim tarifler için….

    Yanıtla
  170. Abdullah Cem

    06 Temmuz 2019 ile 21:46

    Selam Cenk Bey! Çikolatalı dondurma tarifini – vanilya hariç birebir uyguladım. Buzdolabında bekletme aşamasındayım. Yarın akşam yiyeceğiz inşallah. Yalnız bitter çikolatayı 170 gr değil de 140 gr olarak kullandım. Karışımın üst yüzeyinde sözünü ettiğiniz “kabuk” henüz oluşmadı. Çkolatasını 30gr eksik kullandığım için belki de hiç kabuklaşmayacak. Ne dersiniz?
    (Bir de şunu merak ediyorum : Acaba aynı tarifi sade dondurmaya evirmek için bitter sweet yerine uygun ölçüde gerçek sahlep tozu kullansak olur muydu?)
    Selamlar saygılar

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Temmuz 2019 ile 11:12

      Abdullah Cem – 30 gram çok bir şey fark ettirmeyecektir. Kabuğa takılmayın. İşin içine sahlep tozu girince bambaşka bir tarif oluyor. Bu tarifi o şekilde değiştirmek mümkün değil. Sahleple yapınca oldukça uzun bir süre dövmek gerekecektir.

      Yanıtla
  171. Abdullah Cem

    07 Temmuz 2019 ile 23:52

    Merhabalar!
    Evet, 2 gün önce yaptığım dondurmayı bugün çoluk çocuk yedik! Ben çok beğendim.. Çocukların da fikrini sorduğumda ; – “efsane!” cevabını aldım.
    Eğer canınız çikolatalı dondurma istiyorsa bu dondurma çikolataya adamakıllı doyuruyor insanı.
    Ağır ama sağlıklı bir dondurma. Kalori malori tavandır!
    Sizi tebrik ederim Cenk Bey! Klas bir iş çıkarmışsınız. Bravo

    Yanıtla
  172. Gülper

    07 Ağustos 2019 ile 19:29

    Cenk bey merhaba,
    Dondurma bazını dondurma makinesine koyup yapsam bir gün dillendirdikten sonra aynı sonucu alır mıyım ? Teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Ağustos 2019 ile 12:25

      Dondurma makinesine gerek olmadığını belirtmişim; neden kullanmak istediğinizi anlayamadım.

      Yanıtla
  173. Tülün

    29 Mayıs 2020 ile 05:45

    Merhaba Cenk tarifinizi denedim sonuç; mükemmel ..ellerine emeğine sağlık bu tarifi meyveli yapmak mümkün mu?

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Haziran 2020 ile 17:30

      Mümkündür ama basit bir formülle açıklamam mümkün değil. Denemeden fikir belirtmeyi tercih etmiyorum. İçinde şekeri dengeleyen acı çikolata olduğu için onu çıkarınca şekeri dengeleyecek başka bir malzeme lazım. Her meyve de buna uygun değil.

      Yanıtla
  174. Pınar

    09 Ocak 2021 ile 08:58

    Merhabalar,
    Bir çikolata bağımlısı olarak tarifinizi bu hafta sonu denemeyi düşünüyorum. Tam da bir çikolatalı dondurma tarifi ararken karşıma çıktı. Lakin sormak isterim ki koyulaştırılmış şekerli sütten kastınız süt reçeli midir; sütün şekerle yeterli bir süre kaynatılarak hem kıvamının hem de renginin koyulaştırılması ile elde edilen? Bir de granül espresso veya türk kahvesi yerine her hangi bir granül kahve kullanımı mümkün müdür? Şimdiden teşekkürler, tarifleriniz bol olsun.

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Ocak 2021 ile 17:58

      Hayır, kastım süt reçeli değil. Bu tariften sonra blogumda ev yapımı koyulaştırılmış süt tarifi yayımladım. Yazıdaki linkleri de güncelledim. Oradan inceleyebilirsiniz. Elinizde sadece Nescafe tipi bir granül kahve varsa onu da kullanabilirsiniz ama öncesinde ya çok az suda çözünmesini sağlayın ya da havanda döverek kolaylıkla çözünebilecek bir toz haline getirin.

      Yanıtla
  175. İlker

    09 Mayıs 2021 ile 11:22

    Denedim. Kıvamı çok güzel oldu. Ancak şeker oranı bana fazla geldi. Bir oturuşta 100gr zor yedim. Lezzet olarak da dondurmadan çok puding hissi verdi.

    Yanıtla
  176. Fatih

    27 Mayıs 2022 ile 14:41

    Ağzımda dondurma erirken bir yandan da fikirlerimi yazıyorum.. Öncelikle resimdeki gibi yumuşak bir kıvam yakalayamadım ancak kaşıkla biraz zorlasam da yiyebiliyorum. Kahve olarak Türk kahvesi kullandım, ağzıma dokunan kahve taneleri tercih ettiğim bir durum değil, sonraki sefere kahveyi ya 1 çay kaşığı veya hiç kullanmamayı düşünüyorum. Ancak herkesin ortak beğeni noktası, bir dondurmanın en önemli kalite standartlarında biri olan buzlanma hiç olmadı. Çikolata sevenlere hayırlı olsun çok güzel bir tarif, elinize sağlık… Bir dahaki sefere kondanse sütten şeker miktarını azaltıp, kahveyi çıkarıp Belçika çikolatası ile deneyeceğim…

    Yanıtla
  177. Fatma Özcan

    24 Mayıs 2023 ile 16:29

    Merhaba,
    Çikolatalı dondurmanızı sık yapan biriyim,bu tarifinizi beyaz çikolata ile yapmam mümkün mü,teşekkürler. Sevgiyle

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Mayıs 2023 ile 09:57

      Koyulaştırılmış şekerli süt işin içine girince bence mümkün değil çünkü beyaz çikolata ile birlikte aşırı tatlı olacaktır.

      Yanıtla
  178. Büşra

    23 Mayıs 2024 ile 09:31

    Merhaba, bu tarifi dondurma makinesiyle yapacak olsak neyi değiştirmemiz gerekir acaba? Çünkü bu şekilde makineye konulmayacak kadar katı oldu.
    Tarif için teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Haziran 2024 ile 11:53

      Tarifi tamamen değiştirmek gerekecektir. Basit bir şekilde anlatmakla çözemeyiz. Bambaşka bir tarif olacaktır.

      Yanıtla
  179. Betül Ağırman

    30 Mayıs 2024 ile 22:53

    Merhaba Cenk bey, yorumu görür müsünüz bilemiyorum ama yazmak istedim. Az önce Nilay Örnek ve Sinan Hamamsarılar’ın podcasti Yemekte Bile Yemek Konuşuruz’un son bölümünü dinlerken ( dondurma konuşuyorlardı bu bölümde) tatlı tatlı sizden bahsetti Nilay hanım. Podcastten haberiniz oldu mu bilmiyorum ama yine de yazmak istedim. Belki 15 yıldan fazla olmuştur sizi okumaya başlayalı. Böyle aniden karşıma çıkınca isminiz mutlu oldum ve tariflerinizi , blog yazılarınızı ne kadar özlediğimi fark ettim. İyi akşamlar diliyorum. Hoşçakalın

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Haziran 2024 ile 11:51

      Haber verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Evet, ben de dinledim. Sevgiler!

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Elmalı Kek Tarifi

Mozaik Pasta Tarifi

Brownie Dantel Giyer – Dolce & Gabbana’ya Özel

Mrs. Hockmeyer’in Muzlu Kek Tarifi

Devil’s Food Cake – Şeytan Çikolata Giyer

Mısır Gevreği Sütlü Dondurma

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy