Fırından çıktığında 1 küsür kilo gelen bir keke 2 kilo elma sığar mı? Sığar elbet. Sığdırdım da.
Nasıl sığdırdığıma geçmeden önce neden sığdırmaya çalıştığımı anlatmam lazım.
Bir hesabın kapanması gerekiyor. Bu elmalı kekin, bundan yaklaşık 6 sene önce, blogumun emekleme döneminde yayınlayıp sonrasında arşivin derinliklerine gömüldüğünü zannettiğim ama birkaç sevgili okurun o derinliklerden çıkartıp inatla denediği ve maalesef hüsrana uğradığı elmalı kekin ayıbını örtmesi gerekiyor.
Blogumun ilk yıllarında yayınladığım tarifleri gözden geçirip yeni fotoğraflarla güncellemek uzun süredir aklımda. Bugüne kadar vakit bulamadım, bundan sonra da bulabilir miyim emin değilim ama birkaç tarif var ki, gözden geçirmenin de ötesinde, uzun bir çalışma gerektiriyor. Işte o birkaç tariften biri de, seneler önce yayınladığım elmalı kek.
Geçen ay bu bahsettiğim elmalı kek yazısına gelen bir yorumu okuyunca kitaptan kafamı birkaç günlüğüne kaldırıp senelerdir kafamı meşgul eden şu elmalı kek tarifine giriştim.
Başlarken kendime bir süre belirledim. Alışverişten tarif denemelerine, fotoğraflarından yazısına kadar en fazla 2 günümü almalıydı. Bu da iki, bilemedin üç tarif denemesi demekti. Dolayısıyla sıfırdan bir tarif geliştirmektense kitabıma koyduğum, “bugüne kadar fırınımdan çıkmış en güzel şeylerden biri” dediğim bir kekin tarifini baz aldım.
Birkaç malzemenin miktarıyla oynayıp yarım kilo kadar elmayı içerdikleri suyun büyük bir kısmından kurtulduktan sonra kekin harcına yedirebildim. Kek bir kenarda soğurken aklıma elmaların bıraktıkları suyla kekin üzerine krem peynirli bir krema yapmak geldi. Eski tarifte kek harcına yedirilen devasa miktardaki krem peyniri çıkartıp üzerine süreceğim kremada değerlendirmek akıllıca olacaktı. Malzemeler aynı, sonuçlar epey farklı; hikayesi de hazırdı.
Elmaların bıraktıkları suyu biraz şeker, çok az tarçın ve limon suyula tatlandırdıktan sonra şurup haline getirip oda sıcaklığındaki krem peynirle çırptım. Hafif, oldukça lezzetli, ipek gibi bir krema çıktı ortaya. Bir heyecanla kekin üzerine sürdüm, kesmeden önce birkaç kare çektim, ardından da kesip tadına baktım.
10 üzerinden 3. O da sırf üzerindeki kremanın hatrına. Kekin elmayla uzaktan yakından alakası yoktu. İçindeki tarçın ister istemez elmayı çağrıştırıyordu ama yok, onca elma rendesi kekin içinde eriyip gitmiş, bir de üstüne güzelim keki berbat etmişti.
Geçiniz. Sonra, yıllar içinde yediğim, kitaplarda ve dergilerde karşıma çıkan kekleri düşündüm. Aklımda yer eden iki tip elmalı kek olmuş. Biri, elmaların küp küp doğrandıktan sonra tereyağı bazlı bir harcın üzerine serpildiği kekler (ki çoğu zaman tepelerinde kıtır bir hamur da olur), diğeri de, aynı şu havuçlu kekte veya şu muzlu kekte olduğu gibi, ıslak malzemelerle kuru malzemelerin çabucak karıştırılmasıyla hazırlanan, yani özünde muffin olan kekler. İkincisi aklıma yatıyor. Ha havuç, ha elma. İkisinin de rendelenmiş hali birbirine benziyor. Elma havuçtan daha yumuşak olduğu için karbonata da gerek yok. Bu da, içine koyacağım ceviz içlerinin kararmaması demek. Çok seviniyorum, çünkü yine kitap için hazırladığım tariflerin birinde ceviz içlerini keke koymadan önce fırında kavrulmaya bıraktım ve amanın, gerçekten de amanın sevgili okur, o ne koku, o ne tat… Aynısını bu kekte uygulamaya karar veriyorum.
Hemen kitap için güncellediğim havuçlu kek tarifini baz alıp bir malzeme listesi oluşturdum, keki pişirdim, fotoğraflarını çektim, dilimledim ve…
Karşıma 10 kişi oturt, hepsine birer lokma yedirip kekin içinde ne olduğunu soralım, en az yarısı elma demez. Evet, bir öncekinden sonra büyük ilerleme ama hala blogda gururla yayınlayabileceğim bir tarif değil.
Ve son. 2 gün geçti bile. Elmalı kek tarifi en az bir seneliğine daha rafa kalkıyor. Kitaptaki onlarca tarif, haklarında yazı yazmam için beni bekliyor.
İşte o tariflerden biri hakkında yazı yazarken, tarifte uyguladığım tekniğin elmalar için ne kadar uygun olduğunun farkına varıyorum. Yapısı itibarıyla elma, aynı tekniği uygulamama izin vermese de ne yapıp edip 2 kilo elmayı bu kekin içine sığdırıyorum.
Şöyle gelişti:
2 kilo elmayla başladım. Söz konusu kırmızı elma olduğunda tercihim Arap kızından yana. Diğerlerine nazaran daha kuvvetli bir aroması var.
Kabuklarını soyup saplarını ve çekirdeklerini de oyup çıkarttıktan sonra iri parçalar halinde doğrayıp yağlı pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine yaydım. Kabuk ve koçanlarından kurtulmuş elmaların ağırlığı bu aşamada yaklaşık 1,5 kiloya düştü. Tam 1 saat boyunca fırında piştikten sonra içerdikleri suyun bir kısmı buharlaştı ve ağırlıklarının üçte birinden fazlasını kaybettiler. Elde ettiğim yaklaşık 950 gram pişmiş elmayı bir kaba aktarıp el blenderıyla püre haline getirdim ve bu sefer yağlı kağıt serilmemiş bir fırın tepsisine yaydım.
Bu sefer daha düşük bir ısıda, tepesi kabuk bağlamasın diye 15 dakikada bir karıştırarak 1 saat daha pişirdim.
2 kilo elma, oldu 400 gram elma ezmesi.
Şaşırtıcı derecede ekşi. Tahmin edeceğiniz üzere, yoğun bir elma aroması var. Fırında geçen iki saate rağmen hala bıçakla sürülebilecek kadar yumuşak. Bu, tarifin önemli noktalarından biri. Daha önce hiç ocak üstünde elma ezmesi yapmaya çalıştınız mı bilmiyorum ama dibi tutmadan pişmesi için çok kısık ateşte en az 2 saat boyunca devamlı karıştırarak pişirmek bir ömür törpüsü. Aynı işlemi fırında yaptığınızda dibinin tutma riski yok. Sadece tepesinin kabuk bağlamaması için ara sıra fırını açıp bir spatulayla kuruyan katmanı yedirerek karıştırıyorsunuz. Kulağa zahmetliymiş gibi geliyor ama bunun ne büyük kolaylık olduğunu ancak daha önce ocak üstünde elma ezmesi (veya marmelatı) yapmış olanlar anlayabilir.
Aşağıda okuyacağınız tarif 3 deneme sonunda şekillendi. Bu denemelerin birinde elma püresini daha da yoğun bir hale getirmek için 1 saat yerine 1 saat 15 dakika boyunca pişirdim. Elma ezmesi – o 15 dakika içinde – oldu elma pestili. O yüzden dikkat edin ve 50. dakikadan sonra sıklıkla kontrol edin – oldukça koyu ama hala bıçakla sürülebilecek veya çatalla kolaylıkla ezilebilecek bir kıvamda olması lazım.
Malzeme listesinde tereyağı ve şeker dışında başka bir sıvı malzeme olmadığı için, kek fırından taş gibi sert çıkacak diye endişe ediyordum ama tam tersine, bugüne kadar fırınımdan çıkan en yumuşak dokulu, pofuduk kek oldu. Kekin tepesi kabuk bile bağlamadı. Normalde böyle bir kek için 60 dakika pişirme süresi biçerim ve 50. dakikadan önce de yanına bile uğramam ama ne dürttü bilmiyorum, 45 dakika sonra kontrol ettiğimde kalıbı dolduracak kadar kabarıp tamamen pişmişti.
Sonuç olarak, bu kek – bırakın diğer elmalı kekin ayıbını örtmeyi – kitabıma layık bir kek oldu. Tadına bakan bir arkadaşım aynen şöyle dedi: “Daha önce hiç böyle bir kek yemedim. Elma ısırmışsın gibi.”
Kitabı mümkün olan en kısa sürede bitirebilmek için kendi kendime yeni bir tarif üzerinde çalışmayacağıma söz vermiştim ama böyle bir sonuç alınca kitaba koymak şart oldu.
Tarife bloga yazmak niyetiyle başlamasaydım “kitaptaki her tarif yeni olacak” takıntım yüzünden yayınlamayacaktım. Kitaba girene kadar değişir mi, yoksa “Yok, kesin daha iyi olabilir.” “Acaba şekeri azaltsam mı? “Bu kadar tereyağına gerçekten gerek var mı?” “Bunun çikolatalısı olur mu?” “Bunun karamellisi olur mu?” “Üzerine karamel dökeyim mi?” “Şöyle bir karamele sokup çıkartayım mı?” gibi soruların cevaplarının peşinde usanmadan koşup, paşa paşa ilk seferde yaptığım haline geri mi dönerim…. artık onu da kitapta göreceğiz.
İzninizle… Şimdi 2 kilo elma daha soymam gerekiyor.
MUZLU KEK / Bu arada, hızımı alamadım, seneler önce yayınladığım muzlu kek tarifini de fotoğraflarıyla beraber güncelledim. Tarifte ufak tefek değişiklikler var.
Güzel bir aroma kattığı için Hindistan cevizi ekledim. Tarifi deneyenlerden bazıları kekin yeterince kabarmadığından şikayetçiydi – sorun malzemelerde değil, kek kalıbının boyutundaydı. Büyük boy bir kek kalıbı yerine standart 23 cm’lik baton kalıp kullanınca problem ortadan kalktı. Yapılışını daha da basitleştirdim… Tarifteki malzemeler evinizde varsa – hiç abartmıyorum – hazırlaması 10 dakikanızı alıyor. Islak malzemeleri bir kapta el blenderıyla püre haline getiriyorsunuz, üzerine unlu karışımı eleyip karıştırdıktan sonra da kalıba döküp fırına veriyorsunuz.
Üzerine ne sürmeniz gerektiğini de çok iyi biliyorsunuz. Afiyet olsun.
ELMALI KEK TARİFİ
10-12 kişilik
Malzemeler
Tarifte kullanılan su bardağı, yemek kaşığı ve çay kaşığı, birer hacim ölçüsü olan Amerikan cup (240 ml), tablespoon (15 ml) ve teaspoona (5 ml) denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz.
Elma ezmesi için:
- 2 kilogram kırmızı elma (tercihen Arap kızı)
Kek için:
- 2 su bardağı (280 g) un
- 2 çay kaşığı (8 g) kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı (3 g) karbonat
- 1/4 çay kaşığı (2 g) ince deniz tuzu
- 200 g tereyağı, oda sıcaklığında
- 1,5 su bardağı (300 g) şeker
- 1 çay kaşığı (3 g) toz tarçın
- 1/4 çay kaşığı (1 g) toz yenibahar
- 4 adet büyük boy yumurta, oda sıcaklığında
- 1,5 su bardağı (390 g) elma ezmesi (tarifi aşağıda)
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı (10 g) pudra şekeri
Yapılışı
- Fırını önceden 180 derecede ısıtın.
- Elma ezmesini hazırlamak için: Elmaları soyup dörde kesin, çekirdeklerini ve saplarını oyup atın ve kestane büyüklüğünde parçalar halinde doğrayıp yağlı pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine düz bir katman halinde yayın.
- Tepsiyi fırının orta katına yerleştirip pişme süresinin yarısında bir spatula yardımıyla elmaları karıştırmak suretiyle, 1 saat boyunca pişirin.
- Tepsiyi fırından alın ve fırının derecesini 150 dereceye düşürün.
- Elmaların bir miktar yağlı pişirme kağıdına yapışması normaldir. Bir spatula yardımıyla sıyırarak bir kaba aktarın ve tercihen el blenderıyla pürüzsüz kıvamda bir püre haline getirin. Püreyi yağlı kağıt serilmemiş bir fırın tepsisine aktarıp spatulayla düzleyin ve fırına verip, her 15 dakikada bir tepedeki katmanın kabuk bağlamasını engellemek için karıştırmak suretiyle 1 saat boyunca daha pişirin. ÖNEMLİ NOT: Fırın tepsinizin büyüklüğü pişirme süresini etkileyecektir. Ben 25*40 cm büyüklüğünde bir fırın tepsisi kullanıyorum. Daha büyük bir tepsi kullandığınızda elma püresi daha geniş bir alana yayılacak, dolayısıyla suyu daha hızlı uçacaktır. Tepsiniz belirtilenden daha büyükse püreyi sadece 25*40 cm’lik bir alana yayıp pişirme süresini aynı tutabilir, veya tepsinin tamamına yayıp büyüklüğüne göre değişiklik göstermekle beraber, 5-15 dakika kadar daha kısa süre pişirebilirsiniz.
- Tepsiyi fırından alıp fırının derecesini 180’e çıkartın. Elma ezmesini spatulayla sıyırarak bir kaba aktarın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Sürenin sonunda elma ezmesinin bir miktarının tepsinin kenarlarına yapışması normaldir. 400-450 gram elma ezmesi elde edeceksiniz. Tarif için ihtiyacınız olan miktar 1,5 su bardağıdır (390 gram).
- Keki hazırlamak için: 2.5 litre hacmindeki ve 25 cm çapındaki Bundt tipi bir kek kalıbını az miktarda tereyağıyla yağlayıp unlayın.
- Unu, kabartma tozunu, karbonatı ve tuzu bir kapta karıştırıp kenara ayırın.
- Tereyağını mikser yardımıyla (tezgah tipi mikser kullanıyorsanız kürek ucuyla) orta hızda 2 dakika boyunca çırpın. Şekeri, tarçını ve yenibaharı ekleyip 3 dakika daha çırpın.
- Yumurtaları teker teker ekleyin ve her ekleme sonrasında birer dakika boyunca çırpın.
- Oda sıcaklığına gelmiş elma ezmesini ekleyip bir dakika kadar daha çırpın.
- Mikseri durdurup unlu karışımı kabın içine eleyin ve sadece un parçaları kaybolana kadar mikserin en düşük hızında karıştırın. Oldukça koyu kıvamda bir kek harcı elde edeceksiniz.
- Kek harcını yağlanmış kek kalıbına sıyırarak aktarın, spatulayla üzerini düzledikten sonra fırının orta katında, tel bir ızgaranın üzerinde, ortasına batıracağınız bir kürdan kuru çıkana kadar, 45-50 dakika boyunca pişirin.
- Kalıbı fırından alıp 30 dakika boyunca soğumaya bırakın, ardından servis tabağına ters çevirin.
- Servis etmeden hemen önce üzerine pudra şekerini eleyin.
ozge
Cenk inan bana insan değilsin 🙂
kolaylıklar dilerim çok!
duygu
tariflerini kısa hikayelermiş gibi okuyorum, mutlu oluyorum. içten, mütevazı… sen ne tatlı bir adamsın! çok yaşa sen!
merve
kitaptan vakit bulamaz ama hani belki küçücük bir ihtimal bir şeyler yazmıştır en azından diye düşündüm ve pek sevindim, kitabın çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum ve 2 kilo elma soymaya gidiyorum.
tuba
Çırak olarak yanınızda başlasam ya.. daha ne isterim hayattan.. elinize sağlık bu arada.
ÖZLEM
sevgili Cenk ,Elmalı tatları pek sevmem derdim ki bu postu gördüm. Yapabileceğim bir tarif değil ( o kadar yetenekli görmüyorum kendimi)keşke bir cafeniz olsaydı da gelip orada tadabilseydim…
zerrin
Tebrikler …
şu ana kadar ne zaman elmalı kek denediysem hep hüsranla sonuçlandı…
Bu tarifi en kısa zamanda deneyip size bildireceğim.
nil
siz müthişsiniz,bu kadar emek,einize sağlık. kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
Yaprak
Şu an fırınımda püre haline getirip dondurmayı umduğum bir balkabağı pişiyor. Bu tarife elma gibi çok yakışacağını tahmin ediyorum. Sanırım bu bir kısmı dondurucuyu hiç göremeden bu kekin içine girecek 🙂 Balkabağı elma gibi ekşi değil acaba şeker miktarını biraz azaltmalı mıyım?
Deniz
Haydi bakalım…kolları sıvıyoruz.
Ne zaman bir tarifin peşine düşsem, çok kısa bir süre önce burada yayınlanmış oluyor.
Tesadüfleri seviyorum, elmalı tarçınlı kekleri de…
tuğba saruhan
kek muhteşem görünüyor ellerinze sağlık.. tabaklarınızı nereden aldığınızı öğrenebilirmiyim?
Ayşe Gül
Ellerine sağlık, çok güzel görünüyorlar. Son kekine neden ceviz koymadın merak ettim.
hubbi
bu tarif bana direk koku ile ilgili bir filmi hatırlattı. çiçeklerden falan kokuyu çıkartmak için nasıl işlemler yapılıyorsa bu tarifte de resmen elmanın kokusu keke hapsedilmek istenmiş. yine tek kelimeyle sofistike bir tarif olmuş..
Lale B. Oğuz
Yumurta adedini de belirtirseniz sevinirim 🙂 Elinize sağlık, canım çekti; ama elma pişirme süreci zahmetli görünüyor.
Saevgiyle hoş kalın,
Ebru
Şu an iş yerinde sıkılmış bir şekilde otururken bu tarifi okumamla bir can geldi bana:)Eve gidip denemek için sabırsızlanıyorum. ellerine sağlık.
Deli Anne
Sizin tarifleriniz benim için hayal gibi.. geliyorum, iç geçiriyorum, kıskanıyorum, bayılıyorum, mest oluyorum ama yapabileceğime asla kanaat getirmeyip midem guruldayarak buradan ayrılıyorum.
Enfes görünüyor kek!
Gamze
Mutfakla arası ”yok” a yakın biri olarak çok samimiyetle söyleyebilirim ki; bugüne kadar beni yemek yapmaya motive eden tek kişisiniz. Her güncellemesinizde aynı şeyi diliyorum elinize sağlık.
Kitap kendime ve değer bulduklarımı harika bir yeniyıl hediyesi olacak. Ummak istiyorum. Kolay gelsin.
şenay
Hafta sonu; üstünde krem peynirli krema, içinde tüm aroması kavrulunca keke sinen cevizli haliyle denemek için sabırsızlanıyorum…
nilgün aytepe
ellerinize sağlık ilk fırsatta deneyeceğim.
Zuhal
Merhaba cenk bey tarifte,anlamadığım yumurtanın olmaması bir de ceviz hangi aşamada giriyor.son olarak elmayı rendelip buzluğa koyup biraz donduktan sonra iyice suyunu çıkarsak keke eklesek olur mu pişirmeden ne dersiniz
Canan
Ellerinize saglik, cok lezzetli gorunuyor.tariflerinizin devamini bekliyorum.
cigdem
Sevgili Cenk,
Sizden ve Tiffany’den gelen mailler beni mutlu ediyor.Sizin tariflerinizi vaktim olduğunda keyifle deniyorum. Bunuda mutlaka deneyeceğim.
Elinize sağlık
Gizem
Kek tariflerinize dalıp gitmişim.Hangisini denesem diye düşünürken aklıma takıldı..Bu kekleri kim yiyiyor? 🙂 Ya da her zaman paylaşabileceğiniz arkadaşlarınız oluyor mu?
Şebnem
Daha okurken beynim döndü..:)
Ama emek bu işte..okuyucuya saygı, yaptığın işe saygı bu olsa gerek.
Yoksa alıntılarla blog kuranlarınki marifet değil..
Eline sağlık.
Arlet
Sonunda… umutsuzlukla refresh ettiğim sitende yeni bir post görmek süper.
Eline sağlık Cenk, kitap telaşının arasında yine özenli / uğraşılmış / doyurucu / leziz ve nefis bir tarif hatta 2 tarif daha…
teşekkürler
Oya Demir
Şu anda okudum ve içimden koşarak bunu yapmak geliyor. Ama elma püresi kısmı beni gece yarısına kadar ayakta tutabilir diye düşününce istemeyerek hafta sonunu bekleyeceğim. Teşekkürler bu güzel tarif için.
esin
merhaba, ben de elmalı keklerimde hep keki servis yaparken açıklama ihtiyacı duyardım kekim elmalı diye…demekki tadından anlaşılmıyormuş bu açıklamayı yapıyor muşum . ellerine sağlık ilk misafirime yapılacak bir tarif yine…sevgiyle ve kitabını bitirebilme çabanla ….
Cenk
Yaprak – Çok yakışacağına eminim. Şekeri çok fazla azaltmanızı tavsiye etmem. Tadın ötesinde, şeker keke nem de katıyor. Elmalı kek bu haliyle çok tatlı değil. Elmaların ekşiliği fazlasıyla hissediliyor. Balkabağıyla yaptığınızda sadece ekşi olmayacak. Belki 250 grama indirebilirsiniz.
tuğba saruhan – Tabakların çoğunluğu eBay’den ve bit pazarlarından.
Ayşe Gül – Gerek duymadım. Hatta tarçın ve yenibaharı da elma tadının önüne geçmemeleri için oldukça az tuttum.
Lale B. Oğuz – Yumurta adedi tarif kısmında yazıyor.
Zuhal – Sanırım sizin de gözünüzden kaçmış. Malzemeler arasında 4 adet yumurta var. Ceviz bu kekte yok. Yazıda bahsi geçen cevizli ve üzeri krem peynirli kekler bu kekten önce yaptığım denemeler – başarısız sonuçlar aldığım için tariflerini paylaşmadım. Tarif ettiğiniz yolun bu keke uygun olduğunu düşünmüyorum.
Gizem – Ben yiyorum 🙂 Denk gelenler olduğunda elbette arkadaşlarımla paylaşıyorum.
tuba
evet bi kafeniz olsaydı keske..olsa ya.
melek
cenk bey masAllah .ben kendimi deli bilirdim de benden delisi yok derdim .
delilik degil ask bu
askiniz daim olsun
Leyla'nın Kahve Dükkanı
Cenk, o bahsini ettiğin havuçlu kek tarifin benim en favori kekim. ‘kusursuz havuçlu kek’ adıyla yayınladığımdan beri neredeyse herkes yalnızca o tarif vasıtasıyla uğruyor bloğuma, çünkü gerçekten kusursuz !
Bir de ben o tarifi 3-4 farklı şekilde denedim. Son denememde incecik rendelediğim havuçları kavurduktan sonra ekledim hamura, çok farkettiğini söyleyebilirim. Hele o cevizi kavurma fikri enfes…
Gelelim bu elmalı kek tarifine. Eğer sen bu kek için böyle övgülerde bulunuyorsan , benim o havuçlu kek için kurduğum ‘yediğim en nefis kek’ cümlesi bu elmalı kekle yer değiştirecek demektir.
Şimdiden elmaların, elma püresine dönüşmüş halini görmek için can atıyorum. Hatta biraz da kepekli bisküvinin üzerine sürüp tadına bakabilirim 🙂
Biz sabırla kitabı bekliyoruz. Umarım kitapçılarda görünür görünmez kapışılır.
Cenk
Leyla’nın Kahve Dükkanı – Havuçları kavurma fikri şahane. Ben de onu ilk fırsatta deneyeceğim. Teşekkürler!
onur – Elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Ben de o günü sabırsızlıkla bekliyorum.
emelll – Hayat kısa, dolayısıyla yiyebileceğimiz en iyi elmalı keki yemek lazım. Kesinlikle harcamak olarak bakmıyorum. Asıl harcananlar elma tadında olmayan bir keke koyduklarımız.
Pınar – Sorun olmaz.
onur
Heyecan verici bir tarif olmus, tebrikler! En yakin firsatta 2 kilo elmami alip tarife girismek gorev oldu 🙂
Su islak malzeme-kuru malzeme farki, malzemelerin tam olarak hangi amaca yonelik eklendigi, pisirme yontemleri gibi konulardaki engin bilgilerinize umarim kitabinizda da yer verirsiniz. Bu bilgileri tek tek tariflerden ogrenmek de iyi oluyor ama bir derlemenin genel resmi gormemizi saglayacagini dusunuyorum.
emelll
cevizleri tavada tereyağıyla karıştırıp kavurmaktan hoşlanmıyordum senin havuçlu kek tarifin için. çok şey kattığını düşünmüyordum tarife, bikaç seferden sonra bıraktım kavurmayı. bundan sonra fırında kavurmayı denicem.
ama o arap kızlarını bu kek için harcamana üzüldüm cenk ya! ben keke de bayılırım elmaya da, ama bu kadar arap kızını kek için harcamam. atarım çantama, bi-iki yerim gün içinde. kekim de varsın elmasız olsun, havuçlu olsun!
“bugüne kadar fırınımdan çıkmış en güzel şeylerden biri” diyerek heyecanı iyice tırmandırdın. fırınından çıkan diğer en güzel şeyleri de kitap halinde görecek olmak süper! imza günlerinde, fuarlarda halkla kucaklaşırsın artık : )
pınar
Cenk Bey gerçekten harika görünüyor. Ama elma starking olsa sorun olur mu ki? Tarifi ilk fırsatta deneyeceğim. Ben de tabaklarınıza bayıldım. Kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. İyi çalışmalar 🙂
Gülce
ben de Karaköy de yeni bir lokanta açtım, arada müsait olursan, kek, pasta yapımı için beklerim d:
duygu kahraman
akşam eve gidince derhal deneyeceğim, böyle de güzel anlatılmaz ki 🙂
pelin
harika bir tarif elmaya aşık biri olarak sen sihirbaz olmalısın..
ebru
Merhaba Cenk.
Emeğine sağlık. Tarif, fotoğraflar, anlatım tarzın, her zamanki gibi çok güzel. Okumaktan hiç sıkılmıyorum.
Kitabın için merakım ve heyecenım bu tarifle daha da artarken sabrım azalmaya başladı.
Gerçekten de ne güzel bir yeniyıl hediyesi olurdu. Hiç ümit yok mu?
Cenk
ebru – Çok teşekkür ederim. Maalesef Aralık sonuna yetişmesi mümkün değil.
murat
çok leziz gözüküyor elinize sağlık.
Hayriye
Çılgın AdAm ve çılgın keki 🙂
akya
E-postamda, şimdi gördüğüm bu tarifi, bu saatte hemen yapmam mümkün değil tabii; ama tarifin içime düşürdüğü kütür kütür bir elmayı dişlemek arzusunu hemen geçirmem mümkün..Bir elimde elma, kekin aromasını damağımda hissederek yapım aşamalarını okumak ilginç bir deneyim oldu..
Çiğ elma rendesi,kuru İzmir üzümü, ceviz ve bol tarçınlı kendi tarifim yanında sunduğum krema ile her zaman çok başarılı sonuç veriyor..Konuklarımın yüzündeki doyum ifadesiyle mutlanıyorum..Dilerim sizin reçeteniz de aynı sevinci yaşatır bana..
Teşekkürler ve sevgiler..
Nur...
Cenk Bey nihayet uzun bi aradan sonra burdasınız. İnş. bu kadar ara vermezsiniz bi daha. Kek nefis görünüyor. Mutlaka çok güzel olmuştur. Kitaptan bi haber yok mu halâ…
Gulcan
Merhaba Cenk,
elma ezmesini bu kadar kisa surede pisirebilmene cok sasirdim. Okudugum diger sitelerde sure min 4 saatte kisik ateste ocak ustu / slow cooker’da pisirmeden bahsediyordu. Kesinlikle ilk firsatta deneyecegim ama kabuklarini soymadan. Bakalim nasil olacak..
Gercekten cok tesekkurler!
Ayse
Tabak nefis,cok yakistiriosunuz…cikolatali kek,mozaik pasta,havuclu kekten sonra sirada browni var buna ne zaman sira gelir bakalim.Ama hep elmali tart yapiodum bulundugum yerde elma bol malum , bana alternatif bir tarif oldu.siten cok guzel ,bayiliorum.esim bu siteyle kafayi bozdugumu soyluo bende pastalarini goturuosun ama diorum:)sevgiler…
cigdem
Tek kelime ile muhteşem, kekten başka bir şeye benziyor. Apple pie a daha yakın. Oglum üstüne krema koyup yedi ve bayıldı.
mustafa emin
spatulaların çok güzel abi, dehillerin’den sanırım. en ve boy ölçüleri nedir acaba?
Osman
Merhaba Cenk Bey,
Her zamanki gibi muhteşemsiniz……..
Tereyağı hangi marka kullanıyorsunuz,ağır koku veriyor alternatif olarak hangi tür veya marka yağ tavsiye edersiniz.
Teşekkürler………….
Esra İnal
Titizliğine ve mükemmelliyetçiliğine bayılıyorum. Muzlu kek tarifini deneyip başarısızlığa uğrayanlardan biri de bendim. Yorumumun üzerinden 3 yıl geçmiş ve o zaman 8 aylık hamileymişim. Şimdiyse 2 tatlı kuzunun annesiyim. Elmalı kek tarifini mutlaka denenecekler listesine alıyorum, çok merak etsem de vakit bulamam diye ama muzlu keki en kısa zamanda denemek istiyorum. Tarifler konusundaki hassasiyetini biliyordum ama bu yazından sonra kitabını daha da merakla bekleyeceğim. Keşke imzalı alma şansımız olsa.
Nesrin Çelik
Kitabınızı bu sene elimize alabilecek miyiz?Bir elmalı kek için bile bu denli titiz çalışan sizin,kitabını gerçekten çok merak ediyorum.
Elinize sağlık.
mutfakpenceresi.com
Hayranlıkla okudum yazını Cenk kardeşim. Hayatta istediklerinin, başarılarının daim olması dileğiyle, yaptığı işini sevgiyle emekle yapmak bu olsa gerek. Ellerin dert görmesin.
Cenk
mustafa emin – Yok, Dehillerin’den değil. Fotoğraftaki Ateco (1385) – 21 * 1.7 cm.
Osman – Süpermarketlerde satılan tereyağlarından biri. Özellikle tercih ettiğim bir marka yok – bence aşağı yukarı hepsi aynı. Tereyağı ve zeytinyağı dışında başka bir yağ kullanmıyorum.
Esra İnal – Tebrik ederim! Kitap çıktıktan sonra bir imza günü düzenlenir diye umuyorum.
Nesrin Çelik – Bu sene içinde çıkması maalesef mümkün gözükmüyor.
Ayse
cenk süpersin süper 🙂 diyecek bi şey bulamıyorum senin için tam istediğim gibi anlatımalr denemeler işte mutfak bu 🙂 araştırmacı ruh bu 🙂 teşekkür ederim emeklerin ve paylaşımların için
EMEL PINAR
Keki görünce aklıma ilk, Sezen Aksu’nun ” seni pamuklara, sarmalar sarar” şarkısındaki sözler oldu:)
Hakikaten öyle bir kek olmuş. Ellerine sağlık Cenk…
Banu Bingör
Cenk 😀 Birinci yorumun birinci satırına katılıyorum! Oy! :)))) Önümüzdeki bir sene bunların hiçbirini deneyemeyecek olmanın derin üzüntüsü içime oturdu.
Cenk
Banu Bingör – 10 dakikalık muzlu keki yapmaya da mı vaktin olmayacak? İstedikten sonra her şeye vakit bulabilirsin. Gecenin bir saati kalkıp kazandibi yaptığın günleri unuttun galiba.
Aşçı Fok – Çok teşekkürler! Siteye yazdığında geri dönüp değiştirme fırsatınız oluyor ama kitaba koyunca öyle değil. Sanırım stres bundan.
Aşçı Fok
Cenk merhaba,
Elmalı keki okumak üzere girmiştim bu alana 🙂 Banu (Karafakiden.com)söz etmiş, canı istiyormuş da… Dur bi okuyayayım dedim çıkamadım, burada her şey çok keyifli. Kitap ve site yazısı ikilemi ortak tasamızmış meğer! Ne gariptir siteye çok kolay yazarken, kitaba girecekler konusunda gerim gerim geriliyorum. Bir kasıntılık bir geri sayım ki nedir bu hal dedirtiyor! Hım demekki yalnız değilim 🙂
Kolay gelsin tüm uğraşıların…
nurşen aksoy
Sevgili Cenk yazılarını okurken,seni mutfağında canlı izliyormuşum gibi oluyor..Sabrına,emeğine ve heyecanına hayranım..Senin yaptıklarını okuyunca kendimi mutfakta hiç bir şey yapmıyormuşum gibi hissediyorum..Senden post geldimi heyecanla,bu sefer nasıl bir güzellik var diye meraklanıyorum..Süper elma püren hemen denenecek ve muhteşem kekin yapılacak..Sanada kolay gelsin banada…sevgiler..
lezzetkimyası
Uzunca bir aradan sonra sitenizin güncellendiğini görünce çok sevindim.
Tarif harika. Okurken çok keyif aldım.
Siz benim hayalimdeki mutfak uğraşılarını gerçeğe dönüştürmüş birisiniz. Vaktim olsa aynen bu kadar detaylı bir şekilde mutfakla uğraşırım.
Hemen deneyemem belki ama denersem buraya yazarım sonucu.
Yenibahar köftelere katılan bir baharat değil mi? Katmasak olur mu?
Bir de bu elmanın başka adı var mı marketten ne diyerek alabiliriz? Bu cins elmadan bulamazsak buna en yakın ne kullanabiliriz?
Son soru: Elmaların tadı en başta pişirmeden önce de mi ekşi idi ?
Cenk
lezzetkimyası – Yenibahar sadece köfteye katılan bir baharat değildir. Elmayla çok uyumlu olduğunu düşünüyorum, istemiyorsanız kullanmayabilirsiniz. Elmanın marketlerdeki adı da bu. Zaten fotoğrafını da gördünüz. Diğer çeşitleri de kullanabilirsiniz. Çok yumuşak ve tatlı olanlarını tercih etmeyin. Elmaların hafif ekşi bir tadı vardı ama yeşil elma kadar ekşi değillerdi.
Esra İnal
Aslında çok uzakta değilim ama 2 bıcırıkla Yalova’dan gelmek zor olabilir. Kitapyurdunda bazı kitapları imzalı alma şansı oluyor. Öyle birşeydi kastettiğim.
Cenk
Esra İnal – Anladım. Elbette, o da olabilir.
Dilek – Kekin harcının içinde o renk kaybolup gidiyor.
Dilek
Tek anlayamadığım nokta o elma ezmesinin nerdeyse kahverengi olması ama kek diliminin ise neredeyse beyaz renk olması. İlginç. Sevgiler. Dilek…
Aslı
Artık ya kitap çıksın ya da bloga daha fazla önem verilsin, biz yeni tarif bekliyoruz sabırsızlıkla :))
lezzetkimyası
Cevabınız için teşekkür ediyorum. İlk bulduğum boş zamanda elmaları da alıp deneyeceğim inşallah. Yenibaharı da katıp aromasını denemek isterim o zaman.
puccath
Sevgili Cenk,
Sizi lezzetli bir romanın yazarıymışsınız gibi okuyorum adeta. Ne olur benzetmemi hoş görün ama değerli yazar Tuna Kiremitçi ile nasıl bütünleştiriyorum sizi anlatamam…
hayyam
Sevgili Cenk,
Böylesine ayrıntılı ve uygulanabilir bir anlatımın sonunda mükemmel sonuç alamamak sürpriz olurdu.Tarifini iki kez uyguladım.İlki senin verdiğinin aynı…Sonuç mükemmeldi ve büyük beğeni topladı.İkinciyi de dün akşam yaptım ; farklı olarak, elma kabuklarını bu kez soymadım…Bu sabah kahvaltıda tadına bakıldığında sonucun ilkinden de iyi olduğu görüldü…Bu sonuçta en büyük pay,kuşkusuz,senin.
Zuhal
Bayıldım.yaptım bitirdim.eline ve gönlüne sağlık
Deniz
Cenk bloğunuzun çok uzun yıllardır takipçisiyim ama ilk defa yazıyorum.Harikasınız tarifleriniz harika hemen hemen yarısını uyguladım sonuç mükemmel sizin tariflerinizle nasıl övgü alıyorum hava atıyorum anlatamam.Bence sizin bloğu takip etmek ve uygulamak prestijli bir durum.Pişirdiklerimin adlarını söyleyince çoğu ilk defa duyduklarını belirtiyorlar.İyiki sizin bloğunuza rastlamışım ve sizi tanımışım bizi yazısız ve fotoğrafsız bırakmayın vede artık kitabınızı çıkarın…
Neslihan
Emeğinize hayranım. Ben bu aralar pastalara takmış durumdayım. Acaba diyorum elmaların miktarını fazla tutsam, bu kekin arasına elma püresinden de sürüp üzerine çikolatalı krema yapıp pastaya çevirsem çok mu mayhoş olur?
Zumral
Mrb cenk bey
3ay önce keşfettim sizi. Bu zamana kadar zevkle her paylaşımınızı okudum. Hatim ettim demek daha doğru olur. Bu is nasil profesyonel yapılır gosteriyorsunuZ. Sizi takip etmek çok keyifli. Elmalı keki asla denemeyeceğim belki ama bundan sonrada yedikleriminin Elmalı kek olmadıgını da unutmayacağım :))) ben denemelerinizle ilgili hangi marka ve model fırın kullandiginiZi Cook merak ediyorum nasil öğrenebilirim acaba? Kolaylıklar diliyorum
Berfin Deniz
Merhaba 🙂
Bugün vizelere çalışmak yerine uzun süredir bir türlü fırsat bulup ta okuyamadığım yazılarını okudum ve son bir haftadır kaybettiğim keyfi bu blogta buldum. İyi ki varsın Fernando 🙂
Şu an yurtta olduğum için yukarıda tarifi yazan mükemmel elmalı keki deneyemiyorum ama eve gider gitmez ikinci işim denemek olacak. (ilk işim anneme sarılmak.)
Biliyorum son 3 yıldır çook meşgulsün 🙂 ama blog ihmale gelmez 😛 umarım daha sık yazmaya fırsatın olur..
Kaşığına, kadrajına, kalemine ve emeğine sağlık …
Görüşmek üzere.. 🙂
zerrin-misssgibi
Tadını deli gibi merak ettim 🙂
Nur
Merhaba Cenk,
Bütün aşamalar harika şekilde gerçekleşti. Hamurun tadı muhteşem. Pişirmeden hepsini yemek istedim.
Fakat bir sorun oldu. Benim her zamanki kalıbım küçük geldi. Kekimin bir kısmı taştı.:(( Belki de püreyi fazla koydum, bilmiyorum. Ama onun dışında şimdilik gidişat iyi. Tarifin için çok teşekkürler.
ÇİĞDEM35
Yine özen Yine harika bir sunum. Ve yine bir solukta okuyup tadı kursakta kalan bir yazı. Vakit bulduğum ilk gün denenecek. Elmalı tadlara bayılırım. Teşekkürler cenk
mine çelik
Cenk Bey merhaba,
Ben de bugün elmalı kek yapmıştım,sizin de yaptığınızı görünce merak edip tarifinizi okudum. Gerçekten çok emek harcamışsınız, elinize sağlık, kitabınıza yakışan bir kek olmuş. Elma aromasından kekte hissedilmesi gerektiğinden bahsetmişsiniz haklı olarak, benim yaptığım kekte içinde elma olduğu bariz bir şekilde belli oluyor. Sizin tarif ile yarışamaz ama kolay tarif arayanlar güvenle deneyebilir. Kitap çalışmanızda başarılar, kolay gelsin…
halenur temizkök
sevgili cenk,pişmeden yapılan cheese cake de aynı problem var.tarifi gözden geçirlütfen.arkadaşlara rezil oldum ama suç bendeydi önce denemeliydim.herneyse sen anlarsın deneyince.teşekkürler başarılar.
Pelin
Yahu elma aromasi kullansana bak nasil koku veriyoo koku olmazsa tadda ekiklik oluyor 3-4 damla bile yeter.. 1 kilo keke 5 damla daha iyii:)
Cenk
Neslihan – Kekin içindeki elma miktarı yeter de artar. Bence araya bir de elma püresi sürmek vur dedin mi öldürmek olur. Çikolatalı kremayı da bilemedim. Denemeden bir şey söylemek yanlış ama yakışacağını sanmıyorum.
Zumral – Abimlerden kalan, onlara da bir önceki ev sahiplerinden kalan, yani bilinçli olarak satın almadığım bir fırın kullanıyorum. “Multifonksiyonel” olarak adlandırılan fırınlardan. Tavsiye olarak algılamamanız için marka vermemeyi tercih ederim.
Nur – Tarifte kullanmanız gereken kalıbın büyüklüğü yazıyor. Ondan daha küçük bir kalıp kullandıysanız taşması doğal.
halenur temizkök – “Aynı problem” derken tam olarak hangi problemden bahsediyorsunuz?
Pelin – Sanırım Cafe Fernando’yu ilk ziyaretiniz. Sentetik aromaların mutfağıma girmesi mümkün değil.
Banu Bingör
Hahahah Cenk sahiden neydi o kazandibi gecelerimiz?! :)))) Pek de lezzetli olmuştu. Sen sonra geliştirdiğin tarifi yollayacaktın bana bak hiç sesin çıkmıyor 😀
Muzlu kek tamam da ben bu elmalı kekten istiyorum. Bak dostlarım “yapsak mı acaba bizim kıza?” diye tasalanmışlar :)))
Cenk
Banu Bingör – Benim gözümde hala bitmedi o tarif 🙂 Tasalanacaklarına yapıversinler değil mi?
Ece
Merhabalar cenk bey,tarifleriniz cok emek harcanmis ve ozel lezzetlere odakli,bu emeginizi ve ozeninizi tebrik ediyorum. Okurken bikac deneme yaptiginizdan bahsetmissiniz,bu denemeler sonucu ortaya cikan keklerin akibeti ne oluyor merak ettim? Bunca emege yenilemeyecek herhangi bir sey cikmaz eminim:) ancak tuketmek/degerlendirmek zor olmali,belki degerlendirme yollarinizi bizimle paylasirsiniz… Simdiden tesekkurler
emel
ben denedim çok güzel kabardı tadıda muhteşem oldu 5dk fazla kaldı fırında içi sizinki gibi beyaz olmadı fırında fazla kaldığı için mi acaba
Cenk
Ece – Yaptıklarımın ne kadar süre dayanacağını kontrol etmek için yaptıktan sonraki günlerde tadına bakıyorum. Hepsini yemem mümkün olmuyor tabii. Eğer vakti geçmeden uğrayan olursa onlara ikram ediyorum. Değerlendirebileceğimi düşündüklerimi de donduruyorum. Artan kekleri değerlendirmenin bir yolu ufak küpler halinde kesip fırında kavrulmaya bıraktıktan sonra pastacı kreması ve mevsim meyveleriyle birlikte sunmak olabilir.
emel – Bakıyorum ama ben beyaz bir kek göremiyorum. Beyaz tabakla karşılaştırırsanız oldukça koyu bir renge sahip olduğunu göreceksiniz.
özge
Cenk elmalı kek tarifinin mükemmel lezzette olduğunu düşünüyorum.Ama , 200 gr. tereyağ biraz fazla değil mi? Ayrıca senin tariflerini çok beğeniyorum ama , yapımı o kadar zahmetli ki çoğunu denemeye bile cesaret edemiyorum:)Ben yine içine yarım su bardağı fındık yağı ve yağsız süt koyduğum diyet kekimi yapacağım. Fırından çıktıktan sonra da biraz elma suyu döküp elma lezzetini yakalamaya çalışacağım. Evet çok lezzetli tarifler ama , biraz da bizler için daha kalorisi düşük tarifler umarım kitabında yer alır.Çünkü kitabını kesinlikle bende alacağım.
Cenk
özge – Teşekkürler. Fazla olduğunu düşünseydim daha az kullanır, o şekilde yayınlardım. Yazıda da bahsettiğim gibi, birçok denemeden sonra bu hale geldi. Özellikle keklerde şeker ve tereyağını mümkün olduğunca az kullanmaya çalışıyorum ama her iki malzeme de keke nem veriyor, kıvamını etkiliyor, dolayısıyla bir yere kadar azaltmak mümkün oluyor. Tam yağlı süt yerine yağsız süt kullanmak kalorisinde belirgin bir düşüş sağlamayacaktır. Yarım su bardağı kullansanız 5 gram yağdan bahsediyoruz. 10 dilim çıksa, dilim başına 1 gram yağ bile düşmüyor. Fındık yağının kalorisinin tereyağından daha az olduğunu da zannetmiyorum – ki zaten zeytinyağı ve tereyağı dışında bir yağı mutfağıma sokmuyorum. Ben yemekten hoşlandığım şeyleri pişiriyorum ve yayınlıyorum. Kalorisini azaltmak için lezzetten ödün vermek yerine istediğim şekilde hazırlayıp porsiyonu ufaltmak bana göre daha mantıklı.
Mutlu Suner – Darısı başıma!
Mutlu Suner
Muhtemelen biliyorsunuz ama yine de yazmak istedim. Thermomix denen bir alet var. Türkiye’de satılmıyor. Çok yüce bir alet! Şefler tura çıktıklarında yanlarından ayırmıyorlar. MSA’ya gelen Michelin yıldızlı şefin biri yanında getirince ilk tanıştım bu aletle. Niye taşıyorsun dedim, yerine geçecek birşey yok dedi. Haklı. Sabırla bekleyip yurtdısından getirmeyi başardım. Maalesef magazada satılmıyor, ev satışı. İstedigin hızda yemegi karıstırırken aynı zamanda pişiriyor. Tarcını cubuk atıyorsun, toz yapıyor. Nohutu cig atıyorsun, un yapıyor. Aynı anda da tartıyor. Sizin için altın degerinde olacagını düşünüyorum, umarım birgün sahip olursunuz:)
özge
Umarım yorumum sizi kırmamıştır.Hatta sizin yeni bir tarif verirken , önemle ve ciddiyetle denemeler yaptığınızın da farkındayım.Ve buna ciddi saygı duyuyorum. Ben mutfakta yemek yaparken daha sağlıklı ve az kalorili nasıl yaparım diye düşünerek hareket ederim.Çünkü yaptığım bir şeyi az yemek gibi bir irade gösteremiyorum maalesef. Hele ki sizin tarifinizle yapacağım bir tatlıyı ise , sonuna kadar bitireceğimden hiç şüphem yok:) Bazen şöyle düşünüyorum.Acaba Cenk olsaydı benim yaptığım bu diyet tatlıyı nasıl daha lezzetli hale getirirdi diye:)Ve bunu gerçekleştirebilmek adına sizin tariflerinizden aldığım bir sürü püf noktalar da var. Sizin yemek yaparken, lezzet odaklı olduğunuzu da biliyorum.Çünkü ancak lezzet odaklı bir insan saatlerce zaman ayırıp bir sürü deneme yaptıktan sonra bir tarif verebilir:)(Not:Fındık yağının kalorisine gelince , sanırım tereyağından daha fazla , ama kalp damar sağlığı açısından daha faydalı diye biliyorum.Lezzet açısından değerlendirirsek , pek tabi ki tereyağının verdiği lezzeti asla veremiyor.)Kitabınızı dört gözle bekliyorum ve sizin tariflerinizi önemsiyorum:)Özge
Cenk
özge – Kesinlikle kırmadı. Ben sadece kendi bakış açımı anlatmaya çalıştım. Ben de yapacaksan tam yap ama ölçülü ye diyorum ama çok başardığım söylenemez…
Craft and Decorate Blog
Aahh mükemmel görünüyor ama o elma püresi yok mu o elma püresi. Benim için upper intermediate bi tarif bu sanırım :/
Canan
Selam Cenk,
Sayfanı çok keyifle okuduğumu, ve muhteşem Brownin dahil bir kaç tarifini denediğimi ve ben dahil çevremdekilerin bayıldıklarını(!) söylemek istiyorum. Öğrenmek istediğim şey; eğer bir tarifte krem peynir kullanmak istersen hangi markayı tercih ettiğin ve krem peynir yerine Labne kullanılıp-kullanılamayacağı. Başarılarının devamını diliyorum. Teşekkürler
Cenk
Canan – Birinin diğerinden daha üstün olduğunu düşünmediğim için bir marka berlirtmek istemiyorum. Hepsi hemen hemen aynı sonucu verecektir. Tuzsuz beyaz krem peynir yerine de labneyi kullanabilirsiniz – sadece labnenin yağ oranı biraz daha düşük.
sonsuz dekorasyon
valla cenk sana ne diyeyim bilemedim. Yemek yapmayı seven bir bayan olarak bu yazdığın elmelı kek tarifi ve azmine hayran kaldım. Keki denermiyim bilemedim ama tadını çok merak ettiğim için 2 kilo elmayla boğuşucam sanırım:))
Banu Bingör
Cenk, “tasalanacaklarına yapsınlar” lafını slogan edinebilirim hemen 😀 Taşınma maratonumuz da başlıyor artık. Yerleştiğimizde kapımızı ilk çalanın şöyle koca bir elmalı kekle gelişi pek şahane olur 😀
nur ünal
denedik…başardık ve afiyetle yedik 🙂 ellerine sağlık. Islak meyvelerle kek yapımı konusunda başarılı olamayanlardandım ama sonuç mükemmel:)
Elmaları birkaç gün öncesinde hazırlayıp kavanoza koyup bekletmenin ve keki yaparken kullanmanın sonuç üzerinde olumsuz bir etkisi olur mu acaba?
aynı gün hepsini yapıyor olmak benim için biraz yorucu oldu.
Ama sonuç MÜKEMMEL, Teşekkürler Cenk
Cenk
nur ünal – Afiyet olsun. Elma ezmesi 4-5 gün boyunca buzdolabında tazeliğini koruyacaktır. Kurumaması için sıkıca paketleyin ve kullanmadan önce mutlaka oda sıcaklığına getirin. Eğer kurumuşsa da bir çorba kaşığı kadar su ekleyip el blenderıyla ilk piştiğindeki pürüzsüz haline getirebilirsiniz.
berna
annem çok güzel pasta yapar. herşeyi de beğenmez. nerdeyse 1 yıldır ben de kendimi pasta börek yapmaya adadım ama şimdiye kadar annemden hiç geçer not alamamıştım(evin geri kalanı ayıla bayıla yiyor ama)
dün bu keki denedim. anneme 10 üzerinden kaç diye sordum. “9” dedi. 1 puanı nerden kırdın? “yeterince yiyemedim 1 dilim daha ver” dedi. sonunda annemden geçer not alabildim sayenizde 🙂 teşekkür ederim 🙂
elif
merhaba
şu an kekim fırında pişiyor. merakla bekliyorum. karışımı hazırladığım da hamurun kokusu çok hoştu.
pişince ne olacak bakalım. hakikaten çok zahmetli bir kek. ama değecek gibi. elma ezmesini dün gece hazırladım. umarım onu dünden hazırladığım için kötü bir sonuçla karşılaşmam.
eğer iyi bir sonuç alırsam yine yazarım.sesim çıkmazsa bilin ki sonuç hezimet 🙂
elif
eveeeet kekim hazır.
muhteşem oldu. fotoğrafını çektim isteyene atayım 🙂
tadı mükemmel. sağolun cenk bey. uzun zamandır yaptığım en başarılı ve en yumuşak kek.
gül
Cenk sana çok hoş bir kaşık buldum. Beğenirsin diye düşündüm. http://susabelleboutique.com/gifts-by-occasion/housewarming-gifts/bee-teaspoon.html
Cenk
gül – Teşekkür ederim.
serap
daha önce denediklerim de muhteşem olmuştu ama bu gerçekten bambaşka oldu…kitabı sabırsızlıkla bekliyorum.
Yaprak
Selam Cenk Bey,
Bundt kalibim 22 cm. ‘de… Naapsam da tasirttirmasam? Ya da 25 cm.’lik cemberle yapsam daha mi iyi olur? Denemek icin sabirsizlaniyorum, ellerinize saglik 🙂
Cenk
Yaprak – Kalıbınızın tabanının çapından çok hacmi önemli. Benim kullandığım kap 2,5 litre hacminde, yani yaklaşık 10 su bardağı su kapasitesi var. İsterseniz su doldurarak hacmini ölçüp malzemeleri ona göre ayarlayabilirsiniz. Daha kolayı, tarifi aynen uygulayıp kalıbın tepesinde 2 parmak kalınlığında kabarma yeri bırakacak kadar kek harcını kalıba aktarmak olacaktır. Geri kalanı minik bir kapta pişirebilirsiniz. Ortası delik olmayan bir kalıpla denemedim, bazen tarifler kalıp değiştiğinde şaşabiliyor onun için en güvenlisi ufak da olsa Bundt kalıp kullanmanız olacaktır.
serap – Afiyet olsun!
safiye
Uzun süredir sessiz bir takipçinizim aslında… 9 yaşında bir yiğenim var, çok hoşuna giden bir şey pişirdiğimde “hala seni ayakta değil, havada alkışlamak istiyorum” diyerek havaya zıplar ve alkışlamaya başlar, yere düşünceye kadar…sanırım onun bana söylemek istediği şeyi ben de sizin için söylüyorum: sizi havada alkışlamak istiyorum…
“bu nasıl azimdir böyle, nasıl bir sabırdır, nasıl bir özveridir ve nasıl bir aşktır” diye düşünmeden edemiyorum.
inanılmazsınız cidden…
kitabınızı dört gözle bekliyorum. sanırım tanıdığım ve mutfakla ilgilenen herkese de hediye edeceğim. bence çıkınca best seller olacak… tabi sizin bitmek, tükenmek bilmeyen sabrınızla denemeler sona erer ve kitap çıktığında ben hala hayatta olursam 🙂
Cenk
safiye – Çok teşekkürler! Ve haklısınız, gereğinden fazla uzadı gibi gözüküyor ama kitabın her detayının içime sinmesi şart. Çok az kaldı. Yayın tarihi belli olur olmaz blogdan duyuracağım.
Nesrin Çelik
Sevgili Cenk,
Dün akşam itinayla elmalar (Arap kızı değillerdi ama ne gam)püre haline detirildi.Tartıldı, benim püre 390 değil 340 gr olmuştu.Neyse yarın eksik 50 gr. için bir çözüm bulurum diyerek yatıldı.Bugün izinli olduğum için sabah bir çözümle uyanıldı.Eksik elma pğresi yerine fazladan 1 yumurta kullanılacaktı.Evde yenibahar yoktu,yerine aynı miktarda toz karanfil konuldu.
Sizin tarifleriniz o kadar detaylı ki,tüm tekniği ve her aşamayı o kadar güzel ve açıkca anlatıyorsunuz ki,yanlış yapmak imkansız,derim hep.
Neyse tarif aşama aşama gerçekleştirildi.Her şey gram gram tartıldı.Kek fırına verildi.
Ortalığı toplarken,birden gözüm tarife gitti.Aman tanrım unu 280 gr. değil 200 gr. koymuşum.Fırunda yavaş yavaş pişen keke acınarak bakıldı.
Artık bu kadarı da fazlaydı,yuh dedim kendime.
Ve sonuç,tüm yaptığım değişiklik ve hatalara rağmen,şahaneydi.
Tarif öyle mükemmel olamıydı ki,bana rağmen şahane oldu.
Teşekkür ederim.
Cenk
Nesrin Çelik – Afiyet olsun! Bu arada, bu yorumu okuyanlar olursa diye yazmak istedim, 50 gram kadar eksik elma ezmesi – hala sürülebilecek kıvamdaysa – tarifte büyük bir fark yaratmayacaktır. Fazladan yumurta kullanmanızı önermem. Eğer elma ezmeniz 50 gram kadar eksik ama bu fazla pişirmeden kaynaklı, sürülemeyecek kadar koyu kıvamdaysa birkaç kaşık su ekleyip el blenderıyla yumuşattıktan sonra kullanmanızı öneririm.
Nesrin Çelik
Suyla inceltmeyi hiç düşünmemiştim.İyi fikir ve tekrar teşekkürler
Funda
Amaanıınnn,, bu ne güzel bir blog, bunlar ne iştah kabartan yiyecekler,, sen ne güzel şeysinnn.. Pişmanım geçen senelere 😉 O kadar o kadar o kadar güzelki yaptıkların, yazdıkların, bayıldım Ceeennnkk.. Ellerin dert görmesin, takipteyim bundan böyle …
Lale
Merhaba Cenk
Elmali kek tarifine bayildim fakat yapamiyacagimi dusunuyorum kekte sorun yokta, fakat ici icin kullanilan elma puresinin hazirlanisi cok vakit istiyor 2 cocuk biri 4 digeride 7 aylik olunca
zor elma harcini hazirlamak.
Baska bir elma tarifiniz daha varmi yapilisi daha az vakit alan.. 🙂
Cenk
Lale – Maalesef yok. Diğer kek tariflerini deneyebilirsiniz.
fatma – Teşekkürler. Cafe açmak gibi bir planım yok, bence boş bir vaktinizde deneyin 🙂
fatma
cenk bey selam…tarifinizi okurken (ki bu her tarifinizde geçerli) tadını hayal etmeye çalıştımm,ama olmadı 🙁 o keki yemek istiyorum.şimdi:)..nasıl bir tattır acaba?
bi ara yapim diyorum ama çok meşakatli geldii(üşenicem gibi)..siz yemeğe ve yapmaya aşık olunca size zevkli geliyor tabiii…ben derim ki.kitaptan sonra cafe açsanız,bizde gelip yesek :)) ne güzel olurdu..süperr..kitabı bekliyoruz…
SEVGİLERRR
Basak
Sen de peygamber sabri var :-)))))))
Pınar
Merhaba Cenk,
yayınlanan her tarifini merakla denediğim gibi bunu da denedim. Çok da güzel oldu. Teşekkür ederim. Bana şekeri biraz fazla geldi ama.Sanki 1 su bardağı da yeterli olurmuş. Ya da belki elmamdan kaynaklanmıştır. Starking kullanmıştım ben. Yorumlara da katılmamak mümkün değil elma püresine ulaşmak tam 2 saat 🙂 Bekleme süresini verimli geçirmek için güzel bir planlama yapılmasını öneririm.
zuhal
Denedim.Tabi ki bende de sonuç şahane oldu.Kek pek sevmeme rağmen bu ekşi tatlı hali inanılmaz hoşuma gitti.İki kilo elmdan 370 gr püre çıktı ve beni asıl cezbeden kekten çok o püre oldu,muhteşem!Sırf o bile başlı başına bir tatlı, tabi bana göre:)
Cenk ellerine sağlık…
Nurşin
Cenk Bey,
Şeker yerine pekmez koymak istediğimizde nasıl bir değişiklik yapmak gerekiyor?
Cenk
Nurşin – Şekerin tamamını pekmezle değiştirdiğinizde bu kek kek olmaktan çıkabilir. Şeker ve tereyağının birlikte çırpılması esnasında harca kattığımız hava kekin kabarması için gerekli. Pekmezle bu mümkün olmayacaktır.
sibel
Cenk, bu pastayi mutlaka denemeliyim.
Tavsiye edebilecegin bir lokum tarifi var mi? Bir kac tane denedim, ama kivamini begenmedim. Nisasta kullanildigi Halde, soguduktan sonra sanki Gelatine kullanilmis gibi (sert jöle gibi) oluyor.
Nuray
Keki denedim ve sonuç tabii ki yine mükemmeldi.Tadına bakan herkes böyle bir kek daha önce yemediğini söyledi.Sadece birkaç saatte bitti tabii.Şimdi ben aynı keki çok sevdiğim bir meyve olan ayva ile yapmayı planlıyorum.Ayvanın pişmiş hali de,tatlısı da mükemmel olduğu için kek hali de şahane olacak diye düşünüyorum.Sizce de olur mu? Denemeli miyim?
Cenk
Nuray – Ayva, elma kadar su içermediği için fırında pişirince ne tip bir sonuç alınır emin değilim. Daha önce hiç çiğ halde fırına vermedim. Püreyi hazırlarken farklı bir yol izlemek gerekebilir. Belki irice doğrayıp ezilecek kadar yumuşadığında süzüp sonrasında püre haline getirebilirsiniz. Denemeden kesin bir cevap veremiyorum.
sibel – Maalesef yok.
mustafa emin
inanılmaz bir tarif, pazarda arapkızını görünce hemen denedim. fırında uzun tuttuğumdan elma püresi biraz kurudu ve az oldu, o son 5 dakka bırakmayacaktım 😛 tadı da epey güzeldi. kekin tereyağını şekerle çırpma aşaması biraz zorladı açıkçası, çok da ipeksi bir kıvam almadı çok uğraşmama rağmen, elle ancak bu kadar. yine de içindeki püreye ve kalıbın ufaklığına rağmen güzel kabardı ve lezzeti çok yoğun oldu, kesinlikle tekrar deneyeceğim, şekerini bir de 250 gr. denemeyi düşünüyorum. elma püresi için de elmaları kabuklarıyla beraber rendeleyip pişirsek hem püre yaparken hem pişerken hem de doğrama aşamasında kolaylık olmaz mı? tek dezavantajı karamelize olmasını biraz engeller gibi geldi suyunu fazlaca salacağından?
Cenk
mustafa emin – Bana göre fırına verip başında beklemek zorunda olmamak çok daha büyük kolaylık. Renginin hemen hemen aynı olacağını düşünüyorum ama ocak başında çok uzun bir süre durman gerekecek.
Emel Koca
Cenk Bey;
Muhteşem tarifleriniz var ama bu elmalı olanın ölçü şaşsa bile tutması inanın tesadüf olamaz. Çok lezzetli 🙂 Teşekkrüler- Kolaylıklar 🙂
bulutrenginde
Benim elma pürem fotoğraftaki gibi sürülebilir kıvama kadar gelemedi, biraz sıvı kaldı ama ben de risk almak istemedim, bu şekli ile kullandım. Sonuç: tek kelimeyle muhteşem oldu. Ertesi sabah kahvaltıya gelen misafirler ile birlikte sildik süpürdük, baya baya olay oldu. Tarif için çok teşekkürler.
Nuray
Ayvayı çiğ halde bütün olarak fırına verdiğinizde(ama kesinlikle kesilmemesi gerek,çünkü kesilirse kuruyor)başlıbaşına mükemmel bir tatlı oluyor.Çok kısa sürede pişer,inanılmaz yumuşak olur ve inanılmaz lezzetli…Kaşık kaşık yiyebilirsiniz.Denemenizi öneririm.Bu halini bildiğimden yakışacağını düşündüm.En kısa sürede deneyip sonucu buradan yazacağım.
Cenk
Nuray – Hiç o şekilde denememiştim. Herhangi bir şeye sarmadan, olduğu gibi mi fırına veriyorsunuz? Muhakkak deneyeceğim. Çok teşekkürler.
Nuray
Evet herhangibir şeye sarmadan,bütün olarak bir borcama dizip fırınlayabilirsiniz. Mayhoş,yumuşacık bir tat olacak.
beril
Cenk bey,yaptığınız herşey muhteşem görünüyor,tatlarıda öyle.bazılarını denedim harika oldu.Benim merak ettiğim bunları yapıp yiyorsunuz da nasıl kilo almıyorsunuz:)
Cenk
beril – Kilo almadığımı kim söyledi?
FATİH
Sevgili Cenk,
Öncelikle tarifi şimdi denemeye başlayacağım dün gece püremi yaptım ve tek başına o bile nefis bir aroma. yenibahar ve tarçın ilave edip acıka gibi bir kahvaltılık olabilir değil mi 😀
Bu arada Cenk pişme ısısını yazmamışsın bu detayı da eklersen sevinirim. Ben klasik 180 derece ile deniyorum umarım pişman olmam.
Cenk
Fatih – 6. adımda fırının derecesini 180’e çıkartın demişim. Bu, kekin o ısıda pişeceği anlamına geliyor.
aydan engin
cenk bey tarifinizi 3 saatten fazla bir zamanda yaptım pişme süresi 1 saatte kaldı maalesef dışarı çıkmamız gerekiyordu döndüğümüzde kekin ortası çökmüştü(ortası pişmemiş sonra fark ettim ) bir de tuz tadı yerken belirgindi(hoş evdekiler ayıla bayıla yediler) çok orjinal bir tarifti teşekkür ederim. kitabınızı sabır ve hevesle bekliyorum iyi çalışmalar…..
FATİH
Pardon Cenk Bey gerçekten o detayı kaçımışım. Tam detayı ile tarifi yaptım. Gerçekten yine başarılı bir tarif oldu. Sanayi tipi bir fırında yaptıklarımın derecelerinde bir problem olmadı sadece pişme dakikalarını biraz etkilerdi. Açıkcası tek değişiklik şekerde yaptım ve gerçekten tam istediğim kıvamda oldu. 5 dakika içinde bitmese kek sana bir fotoğrafını atmak isterdim. Bir işletme öğrencisini mutfak aşığı yaptın. Şuan iş geleceğimi mutfakta görüyorum ve 1 senedir bir cafede pastacılık yapıyorum amatör olarak. Benim ufkumu ve hayattaki ideallerimi değiştirdin. Bu kekten sonra zaten hatalı olmadığımın farkındayım. Teşekkürler.
Cenk
FATİH – Afiyet olsun. İyi bir sonuç almanıza sevindim. Kariyerinizde de şimdiden başarılar dilerim.
aydan engin
cenk bey elma püresi önceden yapılıp derin dondurucuda saklanabilir mi tadında bir fark olur mu size iyi çalışmalar…
Cenk
aydan engin – Elbette ilk yapıldığındaki gibi olmaz ama dondurucuda saklayabilirsiniz.
Gülçin Daloğlu
Bugün Pastorom’dan aldığım VALRHONA /70 oranında Guanaja’dan Çikolatalı Sufle yaptım.Muhteşem oldu.Sayenizde Pastarom’la tanıştım.Bir günde kapıma getirdiler.Yurtdışına çıktığımda her yerde arardım.Şimdi yanıbaşımdaymış.Vanilya olarak tavsiyeniz üzerine Londra’dan aldığım Nielsen Massey Vanilya ekstresi kullandım.Gerçekten çok güzel oldu.İyiki varsınız.
mustafa emin
yok abi, ben püreyi yine fırında pişirmeyi, sadece doğramak yerine rendeleyerek fırınlamayı kastetmiştim, acaba ciddi bir fark olur mu? pratiklik dışında. bir de almanyada senin bu yaptığın pürenin daha akışkan ve yoğun çeşitli kıvamlarda hatta karamelli vb versiyonları var, Apfelmus deniyor. ben evyapımı organik bir kavanoz aldım, epey koyu kıvamlı, bununla deneyeceğim. Almanya erişimli okurlar için güzel bir tembellik. tabii taze arapkızından evyapımı elma ezmesinin yerini tutmaz.
Cenk
mustafa emin – Çekirdeklerini her iki durumda oyup çıkartmak gerektiğini düşünürsek, irice doğramak rendelemekten daha pratik geliyor bana. Bir de acaba ince rende fırında çok fazla kurur mu diye düşündüm. Belki pişirme sürelerinde oynama yapmak gerekebilir. Bu Apfelmus sanırım Amerika’daki apple sauce. Eğer şeker içeriyorsa (ki büyük ihtimalle içeriyordur) kekin şeker dengesini bozacaktır. Tarifteki beyaz şekeri azaltmak da çırpılırken yeterince hava katılmamasına sebep olabilir.
Hale
Merhaba
cenk ben bu tarifle ilgili birsey sorucaktim . Bende organic koyden gelen elma pekmezi var acaba elma puresi yerine gecermi cünkü pekmezde hafif bi eksilik var ( bu arada havuclu kekin ailecek favorimiz)
Cenk
Hale – Pekmez ve elma ezmesi çok farklı iki malzeme – maalesef yerine geçmez.
mustafa emin
eyw abi, haklısın sanırım. apfelmus apple sauce benzeri fakat genelde şeker ilave edilmiyor. denedim bugün, sonuç pek güzel, daha iyi bile oldu. tembellik zamanlarına birebir. ama bizim arapkızı elmaların tadı başka
özlem
cenk,
neden daha sık yazmıyorsun? 2 tane takip ettiğim blog var,o da sende istediğiniz zaman yazıyorsunuz.Vintage biscuit daha insaflı.Ayda bir yazıyor,ama sen 2 ayda bir.Olmazki kardeşim böyle.Yazamadın fotograf koy,olmadı bir not bırak.Yazamıyorum ama,gibisinden.Öldüm beklemekten.Ne kitapmış bu böyle,çıkmadı gitti.
Şikayetçiyim anlayacağım.
Cenk
özlem – Burası kişisel bir blog olduğuna göre istediğim zaman yazmaktan daha doğal ne olabilir? İyi niyetle söylediğinizin farkındayım ama ister istemez kitap projesi yüzünden aksıyor. Eskiden boşlukları doldurmak için fotoğraf paylaşırdım, o sefer de okurlar geçiştiriyorum diye şikayet ederdi. “Yazamıyorum ama…” gibisinden notların da gereksiz olduğunu düşünüyorum. Herkesi memnun etmek imkansız, açıkçası böyle bir çabam da yok, dolayısıyla yeni yazı ne zaman içime sinerse, ne zaman gereken vakti ayırabilirsem o zaman paylaşıyorum.
meryem
yine tek kelimeyle muhteşem.Cenk o kadar kıskanıyorum ki anlatamam!Tariflerin,sunumun,titizliğin,harika ötesi…Seni nasıl düşündüm biliyormusun şimdi!Dünya televizyonlarında,muhteşem bir yemek programı yapımcısı olarak!…
Istanbul
Selamlar
Elma puresini firinda yapmak guzel bir fikir. Ocakta yapinca buyuk elma parcalari birakiyor, o sekilde kullaniyordum.
Tabaginiz da pek degisik ve guzel. Royal Albert mi?
Cenk
Istanbul – Çok teşekkürler. Neydi tam hatırlamıyorum ama Royal Albert değil.
Didi
Cenk selam, dün akşam elmalı kekimi yaptım, inanılmaz bir lezzet, bir keki 2 kişi bitiriverdik bir günde!
Bir şeyi merak ettim, benim kekimin içi renk olarak senin koyduğun fotoğrafa göre çok daha koyu oldu. Elma ezmesi gayet başarılı çıktı fırından, koyu ama gayet yumuşaktı. Ezmeyi ölçemediğim için verdiğin miktardan daha fazlasını koydum karışıma. Nedeni bu mudur acaba?
Ellerine sağlık tekrar, iyi çalışmalar!
Cenk
Didi – Olabilir. Aklıma başka bir sebep gelmiyor.
Hepsen
Fırınımda pişiyor şu an da! 🙂
deniz
Elmalı kek tarifini aynen uygulayıp ceviz katsak nasıl olur? cevizden vazgeçmek istemiyorumda.Bu arada herzamanki gibi müthiş gözüküyor,yoğun zamanınızda dahi buraya zaman ayırdığınız için teşekkürler!
Cenk
deniz – Dilerseniz ekleyebilirsiniz.
nesrin
İkinci kere yaptım az önce. İlk yapışımda arap kızı bulamamıştım ama bu sefer arap kızı ile yaptım daha güzel oldu. Ama ilkinde elma ezmesini daha güzel yapmıştım; yazılanları sonuna kadar okuduğum için. Bu sefer ezme çok kuruduğu halde sulandırmam gerektiğini unuttum ve içinde elma damlaları olan bir kekim oldu. Üçüncüye çok daha iyi olacak sanırım. Sevgili Cenk, sayende ucundan da yakalasak lezzeti afiyetle yenebiliyor her şey :)İyiki varsın!
Cenk
nesrin – Afiyet olsun. Ben de denemeler sırasında bir kez fazlasıyla kuruttuğum elma ezmesiyle yapmıştım. Kıvamı biraz etkiledi ama kekin içinde erimeyen elma parçaları da ayrı bir güzellik katmıştı.
Hepşen
Cenk Bey,
şahane bir kek oldu bayılarak yedik, paylaşamıyoruz. Muzlu kek var sırada. Çok teşekkürler iyi ki varsınız!
Nazan
İlk denememde tatlı elmalarla denemiştim, hatta size mail de atmıştım. İkinci denemem de mayhoş elma kullandım, çok daha güzel oldu. Böyle lezzetli bir kek tarifi için çoook teşekkürler…
Aybüke
Sevgili Cenk,
Keki bugün denedim. Tarifiniz için teşekkür ederim kek mükemmel oldu. Eşimle birlikte yarısını yedik bile ki eşim kek sevmez normalde. Bu kek ise daha önce yediklerimiz neydi bilmiyorum gerçekten. Acaba başka hangi meyvelerle yapılabilir şimdi bunu düşünüyorum. Bu detaylı tarif için tekrar teşekkür ederim. Kitabı dört gözle bekliyorum
ayse
biz küçükken babaannem elmayı kabuğuyla sıcak küle gömer ve elmayı külde pişirirdi.kabuğunu soyduğunuzda içi püre kıvamında kesinlikle su barındırmayan oldukça yoğun aromalı olurdu. sanırım senin tarifindeki elma ezmesi ile aynı oluyor. ben böyle deniycem daha zahmetsiz göründü gözüme:)
AYŞE
selam cenk bey sizi büyük bir heyecenla takip ediyorum mükemmel şeyler paylaşıyorsunuz ben elmalı keki denedim aynı fotoğraftaki gibi oldu çok güzeldi ama tereyağ kokusu çok fazlaydı çok ağır kalmıştı acaba bir yerde yanlışmı yaptım yoksa öylemi oluyor. öyle oluyorsa yarısını margarin kullanabilirmiyim nasıl olur
Cenk
Ayşe – Ne tip bir tereyağı kullandınız acaba? Ağır bir koku olmaması gerekiyordu. Margarin kullanmıyorum, tavsiye de etmiyorum ama tercih tabii size kalmış.
AYŞE
o zaman tereyağın kalitesine dikkat edeyim çok teşekkür ederim kolay gelsin size
ASLI
Cenk Bey,
Sitenizi uzun zamandir bilmekle beraber tarifleri uygulamaya yeni basladim. Gecen gun yasemn pirincinden pilav yaparken sizin olculerinizi kullandim. Cok guzel oldu. Simdi de kek olarak bu tarifinizi denemek istiyorum. Evde bu olculerde kek kalibim yok ve magazalarda da bulamadim. Sanirim profesyonel urunler satan bir yerlerden temin etmek lazim. Marka onerebilir misiniz?
Cenk
Aslı – Önereceğim markalar maalesef Türkiye’de satılmıyor ama özellikle o markaları satın almak zorunda değilsiniz. 10 su bardağı (2,5 litre) kapasiteye sahip herhangi bir Bundt tipi kek kalıbı uygun olacaktır. Çok klasik bir kalıp tipi aslında. Mutfak eşyası satan mağazalarda bulacağınıza eminim. Mümkün olduğunca ağır ve içi açık renkli olanları tercih edin.
Gönül Demirbaş
merhaba
elmalı kek tarifinizi denedim biraz zaman alsada yapım aşaması gayet keyıflıydı cok da guzel oldu kabarması görüntüsü mükemmeldi fakat klasık kek dokusundan daha farklı bır dokuya sahıptı yerken kek degılde elmalı pasta yiyormuş hissine kapıldım yumuşak ve agızda eriyen hafif nemli bir dokusu vardı takıldıgım nokta olması gereken kıvam bumuydu yoksa bırazdaha erime hissi yerine yerken dagılma hıssımı uyandırmalıydı bıraz takıntılı bırı olarak lezzet kadar yedıklerımın dokusuda benım ıcın onemli oldugundan sorma gereği duydum ama lezzet superdi ellerinize sağlık 🙂
Cenk
Gönül Demirbaş – Aynen tarif ettiğiniz gibi olmalıydı. Afiyet olsun.
GİZEM
MERHABA BU KEKİ DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM PÜREYİ BİR GÜN ÖNCEDEN YAPSAK OLURMU
Cenk
Gizem – Olur.
Beyhan
Yaptim. 🙂 Elmalari rendeleyip tencerede pişirmek daha kolay geldi bana. 750 gr. civarina dusunceye kadar oyle devam ettim, son asamada kisa bir sure firinladim. Mesele purede zaten, gerisi cabuk oluyor. Ben vakit ve enerji bakimindan iki asamada ancak yapabildim.
Elmalarin birazi golden birazi galaydı. Pure pek lezzetli oldu.
Kalibim iki litrelik oldugu icin hamurun kucuk bir miktarini baska bir kalipta pisirdim. Misafire cikaracak olana onceden bir test surusu yapmak acisindan tavsiye olunur. Hoş, bir aksilik olmamissa sonuc cok cok guzel. Cok tesekkurler. 🙂
Bugun becerebilirsem belki instagramda yayinlarim.
Cenk
Beyhan – Afiyet olsun. Yalnız çok tatlı elmalar seçmemenizi tavsiye ederim.
tülin
Uzun süredir aklımdaydı nihayet deneyebildim… tabii sonuç tarifteki gibi mouth-watering olmadı-birazcık fırınımdan kaynaklandı…ikinci denememde sonuç mükemmel oldu.. Yalnız elmaları tencerede pişirdim .şimdi sıra havuçlu kekte 🙂 Teşekkürler.
Arzu
Cenk, harika bir tarif, denemek istiyorum ama bir sorum var. Ben her yil evimizin bahcesinden topladigimiz elmalardan cam kavanozlarda apple sauce yapiyorum, tabii piserken icine biraz seker ve tarcin zaten eklenmis oluyor. Elimde litrelerce kavanozlanmis apple sauce var, sence bu soslari firinlama yontemi ile kalinlastirsam ve bu tarifte kullansam ayni sonucu alir miyim? Cok tesekkurler
Cenk
Arzu – Hangi elmalardan yaptığınızı bilmiyorum ama tarifteki nispeten ekşi olan Arapkızı elmalar yerine tatlı bir elma kullanmak bile tadını etkiliyor. Sonuçta 2 kilo elma var. 400 grama iniyor ama fırında uçan şeker değil, içindeki su. Dolayısıyla “tatlılık” katlanıyor. Bir de hazırladığınız applesauce içinde de şeker var. Kullanabilmek için kekteki şeker oranını azaltmak gerekecektir. Ne kadar azaltmanız gerektiğini kullandığınız elmaların tatlılık seviyesine ve yaparken eklediğiniz şeker miktarına göre belirlemek lazım ama yine de tarifteki şeker tereyağı ile çırpılırken harca hava katıyor, dolayısıyla azaltmak kıvamı da etkileyecektir. Kısacası, aynı sonucu almanız bence mümkün değil ama litrelerce varsa belki tarifin yarısını ufak boyda bir kalıpta pişirerek deneyebilirsiniz.
Emine
Merhaba
Tarifleriniz çok güzel. Ellerinize sağlık. İnsanda sürekli bişeyler yapmak isteği oluşuyo. Acaba red velvet tarifi yayınlamayı düşünüyor musunuz ???
Cenk
Emine – Çok teşekkürler. Düşünmüyorum.
seray
Cenk bey,
Keşke gerçekten bir cafe açsanız…
Yaptığınız yemekler bence ödüllük.. Ve onları satın alabileceğim biryer olmasını, sizinki gibi özenli ellerden çıkmış bu harika yemekleri tadabilmeyi çok isterdim.
Ben her hafta Pınar hanımdan alışveriş yapan ve organik/ doğa ve bitki bazlı beslenen biriyim.
Dışarıda yemek yemek benim için bir zulüm; acaba iyi yağ kullanılmış mıdır, veya sebzeler organik midir gibi takıntılarım nedeniyle sadece evde yemek yiyebiliyorum.
Sitenizi de sıklıkla takip ediyorum, bayılıyorum.
Umarım kitaptan sonra bir de cafe/ patiserie açmayı düşünürsünüz.
Gerçi yemek yapmayı ve yaratmayı seven, hatta buna tutkun biri olarak bu tutkunuzun böyle bir projeyle bir işkenceye dönüşmesini asla dilemem. Hayata tutkularının ve yaratıcılıklarının aracılığıyla bağlı insanlara bayılıyorum..
Başarılıarınızın devamını, sizi mutlu eden uğraşlarınızın devamını diliyorum.
Tabi ben buarada hala içten içe sizin gibi anların açacağı restoran/ cafelerin hayalini kuruyor olacağım.
Sevgiler.
Cenk
seray – Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Bir cafe açmayı hiç düşünmedim, ilerisi için de düşünmüyorum. Kendine ve arkadaşlarına yapmak başka, yüzlerce insana yapmak başka.
Ceren
Merhaba Cenk Bey,
Her zamanki gibi muhtesem olmus, hep tatli yapamadigimdan sikayet ederim ama sizdeki azmi ve aski gorunce yeterince denemedigim icin kizdim kendime. Size biraz zorlu bir sorum var, yumurta alerjisi olanlar icin lezzetli bir kek tarifiniz veya yumurta alternatifi kullanilabilecek malzeme oneriniz var mi?
Tesekkurler.
Cenk
Ceren – Nişastadan muza, jelatinden tofuya kadar birçok alternatif kullanılıyor ama hiçbirini denemedim, dolayısıyla ne bir tarifim ne de güvenilir bir alternatif önerim var.
Seha
Merhaba,
Uzun zamandır elmalı kek tarifi arıyordum genelde elma dilimleri ekleme şeklinde idi tarifler. Sizinkini görünce çok mutlu oldum hemen denedim. Epey de vaktimi aldı, herşey yolunda gitmişti. En son kek hamurunu elma ezmesi ile karıştırıp fırına verdim ve 180 derece ısınmış fırında 50 dk pişirdim ve büyük sabırsızlıkla bekledim. Sonuç malesef hüsran. Kürdan batırdığımda pişmiş gibi gözüküyordu ama yarım saat soğuttum ve bir baktım içi olduğu gibi yumuşak:( Nerede hata yapmış olabilirim; her malzemenin oda sıcaklığında olmasına da özellikle dikkat etmiştim, elmalar ise amasya elması idi. Umarım sorunu çözebilirim bu keki yemeyi çok istiyorum:)
Cenk
Seha – Kürdan batırdığınızda tamamen kuru çıktı mı? İçi pişmediyse kürdanın kuru çıkmaması gerekirdi. Ortası delik bir kalıp kullandınız değil mi? Eğer evet ise, ilk defa böyle bir şey duyuyorum. Bu arada pişip pişmemesiyle alakalı değil ama Amasya elması bu tarifte kullanmak için fazla tatlı bir elma çeşidi.
Seha
Kalıp ortası delikti; boyutları da uygundu. Kürdan da kuru idi(bana göe tabi:) tekrar deneyişimde tamamen kuru olduğunu iyice kontrol edeceğim). Elmaları sizin tariftekini manavda bulamadığım için Amasya alıp denedim, fazla tatlı olursa sorun değil benim için. 50 dk pişmesi için oldukça yeterli değil mi. 50 dk sonra içinin tamamen hamurumsu olması normal mi, bir miktar yumuşaklık belki normaldir ama neredeyse hiç pişmemiş gibiydi, fırının içinde çok güzel görünüyodu kabarmıştı soğuduktan sonra kabarıklığı da inmiş gibiydi?Elmaların çeşidinden dolayı ezmenin kıvamı sıvı gelmiş olabilir mi? Bugün kalan elma ezmesi ile tekrar deneyeceğim ve adımları tekrar kontrol edeceğim, umarım başarılı olur fakat pişirme süresini ne kadar uzatmam gerektiği konusunda bir tahmininiz var mı? ya da ısıyı 200e mi çıkarsam? Şimdiden teşekkürler, defalarca denemek gerekse de başarılı sonuca ulaşana kadar devam ederim mutlaka.
Cenk
Seha – Hayır, ısıyı 200’e çıkarmayın. Hiç pişmemiş gibi olması normal değil. Ezmenin kıvamını fotoğraftan görebilirsiniz. Onunla karşılaştırın. Ne kadar uzatmanız gerektiği konusunda kesin bir rakam vermek yanıltıcı olur. Kürdan testinin sonucuna göre ilerleyin.
Meltem
Cenk selam, elma kekini hurma ile denedim:) taze hurma ile ama ayni teknikle, ici cok iyi pismedi:( neden olmus olabilir? Ama cok lezzetli oldu.
Cenk
Meltem – Taze hurmanın bu tarifte elmanın yerini tutabileceğini sanmıyorum. Denemeden kesin bir şey söylemek güç ama sanırım sebebi yaptığınız değişiklik.
Seha
Merhaba,
2.denemem gayet başarılı oldu. Sanırım hatayı da anladım. İlk denemede gece saat 3 olduğu için komşular rahatsız olmasın diye her adımda birkaç dk az karıştırdım. Elma ezmesi de tam karışmadığı için yoğunlaştığı yerlerde elma ezmesi olduğu gibi kalmış sanırım; ben de kürdanda pişen taraflara denk geldim galiba. Tarifi 2.denememde 60 dk 180 C süper oldu. tek sorunum beklediğim kadar(beklentim yüksek olmuş olabilir zira benim dışımda yiyenler için elma tadı yeterli idi) yoğun elma tadı almadım; o da elmanın tipinden kaynaklanmış olabilir; bu özel tarif için çok teşekkürler.
Cenk
Seha – Eğer bulabilirseniz bir kez de Arap kızı elmayla yapmanızı öneririm. Afiyet olsun.
Fatma
Merhaba,
Tepsiniz ölçüsü 25*40 dıştan ölçüsümü geçerli yoksa iç kısmından ölçülünce mi geçerli verdiğiniz ebat.
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma – Dıştan veya içten fark etmez; aradaki fark göz ardı edilebilir.
Arzu
valla elma püresi pişerken öyle güzel koktu ki, ben birazını öylece yedim. sonra kek kısmına geçtiğimde elimde 300 gr püre kaldığını farkettim ama geç olmuştu! neyse o kadar kullandım bende. tabii elma miktarı azalmış oldu, gerçi 50-60 gr kadar mı yemişim ki ben onu da bilemiyorum? piştikten sonra ölçmedim, belki benden daha az çıkmıştır. (yediğini kabullenmeyen insan modu) evet evet kesin az çıkmıştır 😀 neyse, yaptım oldu, çok güzel oldu, bence denemeyi düşünüp bu yoruma kadar okuyan her kullanıcı daha fazla beklemesin, hemen elmaları soymaya başlasın. ellerimize sağlık!
Menekşe Arık
Sevgili Cenk,
Bazı insanlar mutfakta neye elini atsa lezzetli şeyler çıkar ya, işte ben onlardan biri değilim. Olmuyor yani. Fakat senin tariflerinde beni çeken bir şey var, matematik gibi, ben bunu yapabilirim hissi uyandırıyor. Ne yaparsan ne sonuç vereceğini anlattığın için belki de. Önce domates çorban, sonra bu elmalı kek. İkisi de muhteşem oldu.
Tarif o kadar incelikli ve çok aşamalı görünüyordu ki, sen ne kadar ayrıntılı anlatmış olsan da ben bir yerde yanlış bir şey yapacağıma emindim. Buna rağmen (ne cesaretse) farklı bir kalıp kullandım. Mini fırın tepsisi! Gerçi cesaretten değil, kek kalıbım olmadığını (uzun hikaye) ancak elma püresini yaptıktan sonra fark ettiğim için öecbur kaldım. Neyse ki, tarifin “fool-proof”muş, şahane oldu. 35 dk sonra çıkarıp tepsiyi çevirmem gerekti fırının arkası daha fazla pişirdiği için ama ortası da güzel pişti. Sadece malzemeyi tepsiye düz olarak yaymak biraz zahmetli oldu.
40 dakika sonra kürdan temiz çıkıyordu ama batırırken tam pişmediğini hissettim, meyve bıçağını denedim. Benim gibi acemilere kürdan testi yerine meyve bıçağı testi daha bir müstahak mıdır acaba?
Ben tepside daha çabuk pişeceğini düşünerek 45 dakikada çıkardım. Resme bakınca senin kekinin belirgin bir kabuğu olduğunu görüyorum, ben de öyle olsun isterdim. Benim ki ince kabuklu oldu, daha elindeyken dağılmaya çalışıyor. Hoş, elinde çok uzun süre kalabiliyor mu… : ))
Yeni baharı sanırım kaşığın dörtte biri değil de beşte ikisi kadar koydum. Hissedilir fark yaratır mı sence? Bana yarattı gibi geldi.
Benim elmalarım Amasya elmasıydı. Fazla şekerli oldu. Zaten yazmışsın. Tavsiye etmediğini okudum ama şekeri biraz azaltmayı deneyeceğim.
Son olarak, kızma ama, tereyağı yerine bir su bardağı zeytinyağı kullanmanın hiç mi mümkünü yoktur? Unu artırsak mesela? Hani, teorik olarak düşünsen ne derdin? Kaloriden ziyade o kadar katı yağı bir seferde kullanmak korkutuyor beni. “Eyvah, keki katlettin!” diyorsan, cahilliğime ver. Denemeyi düşünüyorum da sen ne dersin diye merak ettim.
Sevgiler.
Cenk
Menekşe Arık – Afiyet olsun. Öncelikle, her şey mümkündür. Mümkündür mümkün olmasına ama yapacağınız her değişikliğin sonuca etkisi olacağını unutmayın. Tavsiyem, tariflere mümkün olduğunca sadık kalmanızdır. Bu kadar deneme yapmamın bir sebebi var. Ama malzeme veya ekipman eksikleri ve kişisel tercihler gibi gerçekler de var. Yeri geldiğinde ve mümkün olduğu durumlarda alternatifler sunmaya çalışıyorum. Maalesef tereyağı yerine zeytinyağı kullanmak bu tarifte bir alternatif olamaz. Mümkün değil demiyorum. Ama tereyağı ile şekeri çırparak harca kattığımız havayı zeytinyağı kullandığınızda elde edemezsiniz. Unu artırmak çözüm değil. Kalori olarak zaten zeytinyağı tereyağından daha kalorili. Aynı şey elma için de geçerli. Daha tatlı elma kullanıp tarifteki şekeri azaltınca (ki sandığınızdan da fazla azaltmak gerekebilir) yine harcın içindeki havayı azaltmış olacaksınız. Kalıp yerine tepsi kullanmak da düzgün kabarmasını engelleyebilir. Daha çabuk pişeceği için de bahsettiğiniz kabuk oluşamayacaktır.
Menekşe Arık
Bir dilim yedikten sonra hissedilen doyum hissi çok ilginç geldi bana. Karnının/gözünün doyması gibi değil de damağını tatmin eden bir tat, bir nevi mest oluyorsun. Tadı damağında kalan böyle oluyor demek.
Fatma
Merhaba,
Dün pazar günü bu keki yapmak için biraz uykusuz
kalmama değdi, evin içi elmanın o ekşi kokusu sarması muheteşemdi, hepsi bu kadar detaylı hesaplanması çok güzel bir sonuç elde ediyoruz.
sağolun, bu güzel lezzetlerle buluşturduğunuz için.
Ben keki 45-50 dakika arası dediğiniz için 50 dakika da pişirdim, 45 .dakika da kek hafif kürdana yapışıyordu 50 dakikanın sonunda biraz dışı kavruk gibi, içi yumuşak pofuduk bir kek oldu ama lezzet muhteşem di. Acaba zamanı sizin yaptığınız gibi 45 dakika da çıkarsam içi fazla mı yumuşak olur.
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma – Tariflerde verilen süreleri yol gösterici olarak alın ve her zaman kürdan testinin sonucuna göre ilerleyin. Ceviz koyabilirsiniz. Pudra şekeri de serpmeniz şart değil.
Fatma
Merhaba,
Ben bir şey sormayı unuttum, umarım bağışlarsınız.
Bu kekin içine kavrulmuş ve doğranmış ceviz koysak
nasıl olur.
Teşekkürler,
Fatma
Fatma
Merhaba,
Üstüne pudra şekeri konmadan yenilebilir mi, içinde ki şeker yeterli geldi.
Sevgilerimle,
Fatma
tugba
Merhaba Cenk,
Saat sabahin 4ü ve ben elimde dunden beri hayalini kurdugum bu kekten bir dilimle koltukta mayismis haldeyim..
Uykusuz kalmama degdi mi? Kesinlikle degdi.
Aslinda elma ezmem gece yarisi hazir olunca, keki ertesi gune birakacaktim. Ama o tum eve yayilan elma kokusu yarina kadar sabretmemi imkansiz kildi.
Simdi gonul rahatligiyla uyuyabilirim. Ellerine fikirlerine saglik Cenk..
Cenk
tugba – Afiyet olsun. Uykusuz kalmana değdiğine sevindim.
Fatma
Merhaba,
Benim yaptığım kek te üzeri çatladı öyle kabardı üstü kızarmıştı ama içi hala pişmesi gerekiyordu,
kürdan la kontrol ederek süreyi öyle tamamladım,
Bir kekin pişerken çatlaması normal mi yoksa ısı mı fazla geldi.
Sevgilerimle,
Fatma
Cenk
Fatma – Elbette normal. Bu keki ters çevirip servis ediyorsunuz, dolayısıyla çatlak da zaten alta geliyor.
Sarı
Kırmızı elma yerine yeşil elma kullansam, şeker miktarını arttırmam gerekir mi ? Ekşi tatları daha çok seviyorum.
Cenk
Sarı – Tarifte yer alan Arap kızı elmalar yeterince ekşi. Yerine yeşil elma kullanabilirsiniz ama o durumda elma aroması azalacaktır. Şeker miktarında değişiklik yapmanıza gerek yok.
nesrin
Merhaba,
Daha önce Seha isimli okuyucu bu kekin kürdan testinden geçmesine rağmen ıslak çıktığından bahsetmişti. Aynısı bu keki 3. defa yaptığım halde benim başıma geldi. 50 dakikadan sonra bir 30 dakika kadar daha pişirdim. Kürdan kuru ama çıkan kek yine ıslak. Ancak tadı çok güzel. Hafif ıslak kek gibi oldu.Sanırım sorun elmalı püreyi hazırlarken oldu. Ben, ilk iki denememde güzelce buharını uçurtmuştum, ama bu sefer nisbeten biraz daha sulu bir pürem oldu. Bence yine de güzel oldu ama ilk yaptıklarım daha güzeldi. Tekrar teşekkürler Cenk!
patricia
Merhaba cenk bey,
Elmalı kek tarifinizi yaptim dilimler resimde gorundugu gibi oldu.ben tereyaginı 180 gr sekerini 275 gr olarak kullandim.ancak elmaninda olmadindan dolayi bana genede tatli geldi sekeri 230 gr indirirsem iyi sonuc alabilirmiyim?birde tarifte 180 derece ısıda deniyor ben 160 derece de 65 dk pisirdim.55 dk da bıçağı keke batirdigimda en dip hala islakti.bu nedenle 10 dk daha firinda tuttum firından cikarıp oda sicaklıgına ulasana kadar da kek kalıpta biraz daha pismis oldu.dereceyi 160 a dusurmemin nedeni havuclu kekinizi de uyguladim .belirtilen sure ve ısıda kekin ustu kızardı ama ici pismedıhavuclu kekinizinde derecesini dusursem basarılı olurmuyum?kitabiniz cikti mi? Bu konuda da bilgi verirseniz tesekkür ederim.
Cenk
patricia – Sorularınıza cevaben tarifteki miktarlara sadık kalmanızı öneririm. Diğer malzemelerde değişiklik yapmaktansa ekşi bir elma kullanın. Tatlı bir elma kullanınca diğer malzemelerin oranlarının ne olması gerektiğini hesaplamam mümkün değil. Yapacağınız her değişiklik formülü etkileyecektir. Aynısı derece ve süre için de geçerli. Kitap henüz çıkmadı.
patricia
Cenk bey,
Öneriniz icin tesekkur ederim.uyguladıgimda size geri bildirimde bulunacagım.
patricia
Merhaba cenk bey,
Bu tarifte yer alan elma püresini onceden yapip buzdolabinda tutabilirmiyim? Kacgun dolapta tazeligini korur? Birde dipfreez de dondurabilirmiyim?pureyi oda sivakligina getirip kullanmayi dusunuyorum acaba olur mu?simdiden tesekkur ederim
Cenk
patricia – Olabilir. Buzdolabında 2-3 gün, buzlukta 1-2 ay bekleyebilir.
Oya
Merhaba Cenk Bey, Elmalı kek tarifinizi birebir ölçülerinde yaptım. Kokusu muhteşemdi. Kürdan testinden geçmişti ama Fırından çıkardığım zaman kekin dokusu resimdeki kek gibi değil, pişmemiş ,ıslak.hamur gibiydi. Daha önce içinde meyve püresi olan kek yapmamıştım. O doku normalmi ?s Şimdiden teşekkürler.
Cenk
Oya – Islak hamur gibiyse kürdanın da ıslak çıkması gerekirdi. Biraz süngerimsi ama oldukça hafif bir dokusu olmalı.
sinem
Merhaba. Bi sorum olacak size bazi kek tariflerinde yumurta sarisi ve beyazi ayriliyor. Beyazi iyice cirpildiktan sonra en son kek karisimina.konuyor. sebebini nesir bunun.
Cenk
sinem – Kek harcına hava katmak. Kabartma tozu kullanılmayan tariflerde izlenen bir yol.
Bade
Guzel adam, guvenebildugim sonucunu tam tutturabildigim yogun yogun limonlu bir pound cake tarifi bulamadim, rica etsem bir de bu alana goz atabilir misin, tarifi merakla bekleyecegim, yemekle kal☺️
Emrah
Kekinizi denedim ve muhteşem oldu. Teşekkür ederim. Herkes çok sevdi, en çok da ben. Ben elmaları toplamda yaklaşık 3 saat fırınladım. Ancak 550 gr’a düşürebildim. Belki elma farkındandır diye düşünüyorum. Kıvamı da sizin pürenizden bir tık daha az yoğundu. Tarif tutmayacak diye çok korktum ama korktuğum başıma gelmedi. Sayenizde fırınımdan çıkan en yumuşak kek oldu.
Emrah
Şimdi deneme sırası havuçlu ve çikolatalı keklerinizde.
elif
merhaba, bu keki 2 kez yaptım 2sinde de benimki asla sizinkine benzemedi. kekin içi ıslak kalıyor, sizinki çok güzel pofuduk, ufak kabarcıklı gözüküyor. benimki ıslaklıktan yapış yapış oluyor. 55 dakika pişirdim son denememde. neden olailir acaba?
çok teşekkürler.
Cenk
elif – Keki pişirirken belirttiğim süreyi tahmini olarak kabul edin; fırınlar bazen gösterdiklerinden farklı derecelerde çalıştıkları için kürdan testi her zaman daha güvenilirdir. Kürdanın kuru çıkması kekin tamamen piştiği anlamına gelir.
havva
Elmalı kekinizi bugün denedim tam resminizde göründüğü gibi bir kek yapmayı ilk seferde başarmış olmanın gururuyla ev ahalisine yedirdim ve tadının sizin kekinizden de daha güzel olmuş olacağına karar verdim 🙂 çünkü babam (80 yaşıda) yediğim en güzel şey dedi bu bir ilk.
Keki daha sık yapabilmek için elma püresinin hazır bulunması işi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. Elma püresini saklanma süresi ve koşulu hakkında denemeleriniz oldu mu?
Teşekkürler.
Cenk
havva – Afiyet olsun. Hava almayacak şekilde iki kat paketlerseniz uzunca bir süre buzlukta saklayabilirsiniz.
Sinem
Merhaba Cenk
Yıllardır sessiz bir takipçinim. Rutinimdir, her sabah ofiste bir yarım saat defalarca okuduğum belli başlı tariflerini ilk defa okuyormuşçasına içime sindirir, sonra yutkunarak işime dönerim. Muzlu kek ve çikolatalı kekini pek çok kez yaptım. Çok başarılı sonuçlar aldım. Nedenini çözemiyorum ama bu elmalı kek için bambaşka bir heyecanım var. Belki de benim gibi üşengeç birinin ilk defa böyle zahmetli bir tarife girişmesindendir. Şimdi fırında elmalarım püre olmak üzere pişiyor. O kadar mutluyum ki kekin ortaya çıkmasını bekleyemeden yazmak istedim. Sonucu da yazacağım. “Dünyaları yeme planı” diye de bir hayalim var uzun süredir, sayende. Sevgiler
Sinem
Elmalı kekimin 3. dilimini yiyorum, 3. elmamı yiyorum mu deseydim acaba, ilk iki dilimi sıcak sıcak yedim. Kürdan testi ile 65 dakikada sorunsuz bir şekilde pişti. Hayatımda yaptığım en yumuşak kek. Muzlu kekine hayran olan nişanlım buna da bayılacak. Çok teşekkürler Cenk.
Cenk
Sinem – Afiyet olsun 🙂
Sinem
Cenk tekrar merhaba
Biliyorum denememişsen kesin bir şey söylemiyorsun. Acaba çilek ve ya şeftali ile denenebilir mi bu kek, aynı fırınlama yöntemiyle? Uygun olacağını sanmıyorum ya da denenebilir demen yeterli, teknik olarak bir fikir verebilir misin? Çok teşekkürler
Cenk
Sinem – Çilek ve şeftali çok fazla su içerdikleri için uygun olacaklarını sanmıyorum ama bu demek değil ki yapılamaz. O sudan kurtulmak için çok uzun süre pişirmek gerekir, o zaman da meyvelerin tadı kaçabilir. Bir de ikisi de elmaya oranla daha tatlı. Harcın içindeki şekeri ne kadar azaltmak lazım, azaltınca kıvam değişecek ne yapmalı, ve bunun gibi cevaplanması gereken birçok soru var 🙂
Gözde sayar
Cenk bey merhaba, tüm yorumları tarayacak vaktim olmadı başka kimse bu sorunu yaşadı mı göremedim fakat kek tam olarak kabarmadı. 50 dk boyunca pişirdim ve kürdanla kontrolünü de yaptım zaten pişerken çok az kabardı çıkarınca o da çöktü. Nerede hata yapmış olabilirim?
Cenk
Gözde Sayar – Yapım aşamasında yanınızda olmadığım için kesin bir cevap vermem çok zor. Genelde bahsettiğiniz durum karbonat ve/veya kabartma tozunu fazla kaçırmaktan veya yeterince pişirmemekten kaynaklanır.
Gonul
Ben organik amasaya elması ile yaptım. Güzel de oldu ancak bence cevizle daha güzel olacak. Birde öyle deneyeceğim.
Esra
Cenk bey merhaba, bugün elmalı kekinizi yaptım pişerken evi saran elma kokusu baş döndürücüydü. Fırından çıkınca soğumasını bekleyemedim ilk ısırıkta damağıma yayılan lezzet beni benden aldı diyebilirim. Kitabınızı biraz önce kargo teslim etti. Sanırım sırayla tüm tariflerinizi deneyeceğim. Ama her zaman favorim çikolatalı tarifler olacak. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Başarılarınızın devamını diliyorum. Sevgiyle kalın..
Dide
Benim AGA fırında yüzbinlerce saat kalan püre şu ikinci resim aşamasına geçemedi 🙂 Tam da tarifteki püre gramajının iki katı kadar çıktı. Ben de gramajı tutturup, kalan yarısını ikinci kek için dondurdum.
Kıvam, pofudukluk vs süper. Ama elma kokusu bu yorumlardakiler kadar yoğun değil heralde, ben öyle elma ısırıyormuş gibi olamadım 🙁
Arapkızı az gelince araya 4 tane kuçuk granny smith eklemiştim ama onun da kokusu yoğundur. Sanırım keke tıkıştırılan elma az olmuş oldu püreyi yoğunlaştıramayınca ne dersin?
Bu arada ben genellikle tariflerde şekeri azaltıyorum korka korka. Ağız tadıyla ilgili benim. Bu kekte de tarifin yarısını kullandım, gayet güzel oldu.
Cenk
Anladığım kadarıyla sizin püreniz tariftekinin yarısı kadar yoğunlukta, dolayısıyla o elma ısırıyormuşum yoğunluğunu alamamışsınız. Şekeri yarı yarıya azaltmak nemimden de kaybettirir ama kıvamı beğendiyseniz sorun yok.
Dide
Tarifi kitaptan seçtim, oradan bakarak keki kardım, fırına attım. Baktım “elma ısırma” durumu olmadı, bloğa baktım yorumlarda birşey bulur muyum diye. Ben böyle ters işte… İşe başlamadan her yeri kontrol etsem buradaki yoğunlaşmış püre resmini görecek, biraz daha pişireceğim. AGA ile bu ayarlar hep tecrübe istiyor.
Neyse canım, kayıp yok. Yine de çok güzel bir kek yedik. Sevgiler 🙂
Gökhan
Yaptığım en iyi kek oldu diyebilirim. Çok lezzetli hem de elmalarımın iyi çıkmamasına rağmen. Bu harika tarif için teşekkür ederim.
Iraz Yılmaz
Kitaptan ilk tarifimdi. Yumuşak tereyağı baskın bi kek oldu ben şok. Kesin bi yerde hata yaptım. Sanırım hiç hata kaldırmıyor tarif. Tek bildiğim püre 340 gr dı. Olsun sıradaki gelsin:)
Cenk
Yumuşak olması normal ama elmalar tereyağını bastıramadıysa orada bir gariplik var. Acaba kullandığınız elmanın çeşidinden olabilir mi?
Naz Özkırım
Merhaba, İnanılmaz güzel sonuç veren bir tarif. Elinize ve aklınıza sağlık. Benim tek derdim içini olması gereken kuru kürdan kıvamını tuttururken, dış kabuğunun islenmesi/karaması.
Özellikle de kalıba değen dış çeperdeki, üst köşelerin. Bunu engellemek için bir öneriniz olur mu? Örneğin kekin üzerini bir noktadan sonra yağlı kağıtla örtmek vb.
Teşekkürler, sevgiler.
Naz
Cenk
Kalıbın üstünü örtmek kekin sadece tabanını koruyacaktır. Size tavsiyem açık renkli bir kalıpta pişirmeniz olacaktır. Koyu renkli (siyah) ve ince malzemeden yapılmış kalıplar maalesef kabuğu çok fazla kurutuyor.
nesrin
Bu keki yapıp biraz dondurduktan sonra 1 cm arayla kesip arasına karamelli tereyağı kremasi koysam olur mu diye soracaktım. Karamelli katli pasta yapmak istiyorum ama incecik katli.
Cenk
Elbette olabilir.
Elif
Cenk, merhaba ve tarifler icin cok tesekkurler. Kendini nasil isittigina sasirdigim emektar bir mini firinda once havuclu kek, sonra muzlu kek tariflerinizi denedim ve simdi sira elmali keke geldi. Oysa her sey son kullanma tarihi yaklasan unu degerlendirme fikriyle cikmisti. Ilk iki kekte hindistan cevizi rendesi degil, yagi (bir heves almisim, onun da TETT yaklasiyordu) kullandim ve cok guzel oldular ama bu elmali kekte tereyagina sadik kaldim ama diger bir iki malzemede oynama yaptim: Bendeki un tam bugday unuydu. Guzel soyacagimi kilolarca taze fasulye soyarken kilciklarla birlikte cope attigim icin ve tembel oldugum icin elmalarin kabuklarini soymadim. Hatta elmalari tartmadim bile, insallah bir bucuk bardak pure cikar diye umarak firinladim. Cikti. Kesme seker cok varmis evde, toz seker ise sifir; eh, kesme sekerleri kullandim bir bucuk bardak. Ceyrek cay kasigi da zencefil ekledim. Ama malzemeleri guzelce cirpmak ve hepsinin oda sicakliginda olmasi hususuna dikkat ettim. Burdan sonrasi biraz dualar, biraz da kosmos’a enerji gondermelerle kek pisirmece oldu. AMA SUPER OLDU. Elmali kurabiye diye onumuze konan ve hamuru anlamsiz, ic harci da cok tatli olan seyleri hic sevmem, apple pie agir gelir, crumble’i da visneli severim falan filan derken bu elmali kek tatlilar dunyasinda buyuk bir boslugu doldurdu. Iyi ki varsiniz =)
Ergül Doğan
Cenk Bey Merhaba,
Pek ölçüye sadık biri olduğum söylenemez ama sizin tarifleri yapıyorsam muhakkak ölçülerinizle ilerlerim. Ölçünün sizin tariflerinizde önemi olduğunu ve doğru ölçü için de nasıl emek harcadığınızı anlamamdan heralde.
Elmalı kek muhteşem oldu. ilk kez kıvamı ıslaklığı kabarıklığı tammm kararında olan bir kek yapabildim. Ayrıca buram buram elma yemiş kadar oldum. Elma ezmesinden yemek için biraz fazla ayırmış olabilirim. Pişman değilim 🙂
Emeğinize sağlık,
Sevgiler.
Kocaman Teşekkürler
Cenk
Afiyet olsun. Beğenmenize sevindim.
Nesrin
Merhaba Cenk,
Fırını 180⁰C’ye çıkardıktan sonra keki koyuyoruz ama kekin üstü yanıyor içi de cok iyi pismiyor. Acaba, tarihte bir yanlışlık mı var? Fırını tekrar 160⁰C’yemi düşürmek gerekiyor?
Cenk
Benim fırınımda 180 derecede pişince üzeri yanmıyor, içi de pişiyor. Büyük ihtimalle sizin fırınınız gösterdiğinden daha yüksek bir ısıda pişiriyor (çoğu fırın böyle), dolayısıyla 160 derecede pişirmek daha doğru olabilir.