• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Şeftalili Crumble

Şeftalili Crumble

Vanilya çubuğu ve yıldız anason en sade tatlıyı bile muhteşem bir ziyafete çevirebilir. Meyan kökünü andıran bir kokuya sahip olan yıldız anason, özellikle şeftaliye çok yakışır. Vanilyayı da unutmamak lazım tabii. Bu tatlıyı onsuz da düşünemem.

Vanilya Çubuk Tohumları

Ortasından ikiye böldüğünüz vanilya çubuğunun bir ucuna parmağınızla bastırıp bıçağın ucuyla kazıyarak içindeki tohumlarını kolaylıkla çıkartabilirsiniz.

Şeftali, Vanilya ve Yıldız Anason 1

Diyelim ki yorgun argın işten eve döndünüz. Eğer çalışıyorsanız, büyük ihtimalle yemek pişirmeye vaktiniz bile yoktur. Zar zor birşeyler ısıtılır ve yenir. Bunun üzerine bir de tatlı yapmak zaten ihtimal dışıdır. Ama bu tarifle artık o kadar da zor değil.

Şeftali, Vanilya ve Yıldız Anason 2

Özellikle de tepesine serpilen hamur karışımını önceden hazırlayıp buzdolabına attıysanız. Haftasonu sadece 15 dakikanızı ayırarak hazırlayabileceğiniz bu hamur uzun süre dondurulmuş olarak saklanabilir. Hatta eğer hepsini önünüzdeki hafta içinde tüketmeyi planlıyorsanız buzluğa atmaya gerek bile kalmaz. Ben genelde alttaki tarifin iki katını hazırlıyorum. Yarısını hafta içinde kullanıyorum, diğer yarısını da buzlukta bir sonraki sefer için saklıyorum.

Eğer hamurunuz hazırsa gerisi çok kolay. Ben bu sefer biraz daha ağız tadımı düşündüm. Meyvelere koku vermesi için yıldız anason ve vanilyayla birlikte azıcık haşladım.

Vaktiniz yoksa bu adımı es geçebilirsiniz (ama zaman problem değilse mutlaka deneyin). Herhangi bir meyveyi (donmuş bile olabilir) biraz şeker (ölçüsü kullanacağınız meyvenin içindeki doğal şeker miktarına göre değişkenlik gösterecektir), yarım limonun suyu (hem biraz asit hem de meyvenin rengini koruyabilmesi için), azıcık da unla (alttaki karışımın koyulaşması için) karıştırarak fırına girecek kabın (veya tek porsiyonlar halinde hazırlayacaksanız kaselerin) altına yayın. Tepesine de hamurdan serpiştirip fırına verin.

Yemeğe otururken fırına vereceğiniz tatlılarınız yemek bittiğinde hazır olacaktır. Bu arada, aynı tatlının çileklisi de burada.

ŞEFTALİLİ CRUMBLE TARİFİ

Malzemeler

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.

Hamur kısmı için:

(tarif Kate Zuckerman’ın “The Sweet Life: Desserts From Chanterelle” adlı kitabından alınmıştır)

  • 1+1/4 su bardağı (175 g) un
  • 1/3 su bardağı (67 g) şeker
  • 1/3 su bardağı (67 g) kahverengi şeker
  • 1/4 çay kaşığı (2 g) tuz
  • 125 g tereyağı

Meyve kısmı için:

  • 4 adet büyük şeftali
  • 1 su bardağı (240 g) kaynamış su
  • 1/3 su bardağı (67 g) şeker
  • Yarım limonun suyu
  • 3 adet yıldız anason
  • 1 adet vanilya çubuğu (ortadan ikiye ayrılmış ve tohumları sıyrılmış)

Yapılışı

  1. Fırınınızı önceden 190C’de ısıtın.
  2. Bir mutfak robotunun haznesine unu, tuzu ve şekerleri koyun. Tereyağını minik küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin ve yavaş aralıklarla robotu çalıştırıp tereyağı küplerinin hepsi una bulanana kadar ve bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın. Hamurun bir araya gelmemesine özen gösterin (çok çok iri kum taneleri kıvamında olacak). Oda sıcaklığında bir kenarda bekletin. Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri (hepsi çok soğuk olsun) genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla keserek ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz. Tereyağının erimemesine özen gösterin yeterli.
  3. Ufak bir tencereye kaynamış suyu, yıldız anasonları, şekeri, limon suyunu ve vanilya tohumlarını ve çubuklarını koyup şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırın. Ardından şeftalilerin altına iki adet çizik atıp tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin ve 10 dakika kaynatın.
  4. Ardından su ve buz dolu büyük bir kaba oturtup hemen soğumasını sağlayın.
  5. Şeftalileri soyup küp küp doğrayın ve karışımın içine tekrar koyup 15-20 dakika bekletin.
  6. Karışımın içindeki şeftalileri süzerek temiz bir kaba aktarın. Üzerine 2 çorba kaşığı şekerli ve baharatlı karışım (içinde dinlendiği su) ekleyip karıştırın.
  7. Fırın kabınızın altına bir sıra bu karışımdan yayın. Üzerini kaplayacak şekilde de hamuru serpiştirin. Hamuru serptikten sonra üzerini sakın bastırmayın. Fırında 30-40 dakika pişirdikten sonra çıkartın ve 10-20 dakika ılınması için bekleyin.

17 Ağustos 2007 · 64 Yorum Kategori: Crumble, Meyveli Tatlılar Etiket: crumble tarifi, şeftali, şeftalili crumble, şeftalili tatlılar

Previous Post: « Vişneli Frangipane Tart
Next Post: Limonlu Haşhaş Tohumlu Kek »

Okuyucu Etkileşimi

64 YORUM

  1. eda suner

    17 Ağustos 2007 ile 11:39

    Yine döktürmüşsün şeftali mevsimi geçmeden denemem lazım sağol canımmmmmmm.

    Yanıtla
  2. Yelda

    17 Ağustos 2007 ile 13:13

    Olmaz ki, gebzenin kuş uçmaz kervan geçmez yerinde zor bir toplantı ardından şöyle bir dolanırken bununla karşı karşıya bırakılmaz ki insan… Ne alaka diyebilirsin ama bu son tarifin bana artık iş değiştirmem gerektiğini hatırlattı… Üstelik şeftali; en çok sevdiğim birinci-ikinci meyve (karar veremiyorum hangi birinci hangisi ikinci) diğeri incir… Offf ne yazacaktım, ne yazıyorum… Çok yoruldum… Üstelik yıldız anason ile ilgili bir ödev hazırlamıştım ben, mutfak kursunda ve daha yapmaya zaman bulamadım… Veee daha fazla uzatmayacağım, tariflerini, fotoğraflarını ve bloğunu seviyorum, beni keyiflendiriyorrr…

    Yanıtla
  3. Murat Pilevneli

    18 Ağustos 2007 ile 13:24

    Cenk resimlerden tatlinin tadini sanalda olsa hissettim. Karnim acikti simdi, keske bende birseyler yapabilsem. Eline saglik. Manolyalarla ilgili verdigin link icinde cok tesekkur ederim. Belki okurlarinin isine yararim…

    Yanıtla
  4. ozge

    18 Ağustos 2007 ile 21:59

    resimler gercekten muhtesem gorunuyor…bugun seftalili tarti denedim:) yarinda crumble’ı deniycem boyle guzel lezzetleri bizimle paylastıgın icin tesekkurler…ellerine saglık

    Yanıtla
  5. Açalya

    19 Ağustos 2007 ile 05:32

    Cenk, sen pisirme ve fotograflamayi bir arada yapan nadir sanatcilardansin, bunun farkinda misin?!

    Yanıtla
  6. Cenk

    19 Ağustos 2007 ile 09:26

    Murat Pilevneli – Rica ederim. Sitenizin her zaman takipçisiyim. İnşallah daha fazla insan keşfeder böylelikle.

    Özge – Crumble ile ilgili izlenimlerini de yazarsan çok sevinirim.

    Açalya – Çok teşekkür ederim yorumun için.

    Yanıtla
  7. Pınar

    19 Ağustos 2007 ile 20:15

    Merhaba Cenk
    bu tarife benzer olarak ben de elmalı halini yaptım. Crumble kısmında fazladan yulaf ezmesi ve kuş üzümü kullandım. En güzel katını oluşturdu dilimlerin… Fotoğrafların her zaman ki gibi çok canlı, net ve güzel açılardan çekilmiş. Yarışmada elde ettiğin başarıdan dolayı da tebrik ederim.
    sevgiler

    Yanıtla
  8. Cenk

    20 Ağustos 2007 ile 09:49

    Teşekkürler Pınar. Blogunu ziyaret ettim senin crumble da nefis görünüyor.

    Yanıtla
  9. Özge

    22 Ağustos 2007 ile 14:31

    Tek kelimeyle muhtesem!bi yandan yiyorum bi yandan sana yorum yazıyorum:)Bundan sonra favori tatlim crumble…En kısa zamanda armutlusunu da deniyecegim.Boyle guzel tarifleri bizimle paylastığın icin tesekkkurler…

    Yanıtla
  10. Cenk

    22 Ağustos 2007 ile 15:31

    Özge – Afiyet olsun. Okurların denedikleri tariften memnun kalmaları beni en çok sevindiren şey. Ben teşekkür ederim.

    Yanıtla
  11. Berceste

    23 Ağustos 2007 ile 21:37

    Tarif ve fotoğraflar nefis! Eline sağlık. Yıldız anason kremalı fırında patatese de cok yakışıyor. Türkiye’den gelen misafirlerim bayıldılar, tavsiye edilir.

    Yanıtla
  12. Cenk

    23 Ağustos 2007 ile 22:04

    Tavsiye için çok teşekkürler Berceste. Süper fikir.

    Yanıtla
  13. Feray

    25 Ağustos 2007 ile 15:29

    Cenk, merhaba!… Sessiz sessiz seni takip eden, tariflerini deneyen, bazılarından ilham alan okuyucularındanım. Dün akşam yemeğine misafirim vardı.
    Bu sıcak İstanbul günlerinde yemek yapmak için mutfağa girmek biraz işkence haline dönüşüyor. İki antre bir ana yemek üstüne bir tatlı yapmak biraz eziyet ama senin tarifinle yaptığım yemeklere “tüy” diktim diyebilirim:) Porsiyonluk kaplara hazırladım, ılık servis yaptım, isteyene de -ki herkes istedi- bir top vanilyalı dondurma ile ikram ettim. Çok teşekkürler!…

    Yanıtla
  14. Cenk

    25 Ağustos 2007 ile 22:06

    Merhaba Feray – Beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun!

    Yanıtla
  15. yelda aksu

    06 Ekim 2007 ile 12:06

    ben de seftalili crumble tarifi yayinlamistim, tarifinizi tesadufen gordum, resimler muthiiissss, gozlerimi alamiyorum, donup donup tekrar bakiyorum. Ellerinize saglik.
    Not: Roportajinizi ben de okumus ve blogunuzu guya aklima yazmistim ama sanirim yogunluktan aklmdan cikmis. Bu bahaneyle blogunuzu bulabildigime cok sevindim.
    Tebrikler.

    Yanıtla
  16. yesim şen

    09 Nisan 2008 ile 19:47

    cenk bey tarifiniz mükemmel benim sorum yıldız anason ve vanilya tohumunu buna benzer malzemeleri nerden almamız gerekiyor? teşekkürler

    Yanıtla
  17. Cenk

    09 Nisan 2008 ile 20:14

    Yeşim Hanım – Her ikisi de marketlerin (Migros ve Tansaş’ta olduğunu biliyorum) baharat satılan kısımlarında mevcuttur.

    Yanıtla
  18. Emre

    16 Eylül 2008 ile 14:00

    Ben bu tarifi 2 defa yaptım her ikisinde de tepsi yalanıp yutuldu. Ole hafta icinde de yerseniz falanlar hikaye. Aninda tukeniyo. Cok leziz bir tarif ben de hem severek yaptim hem de afiyetle yedim. Yine yapicam. Tesekkurler.

    Yanıtla
  19. Cenk

    16 Eylül 2008 ile 14:13

    Emre – Asıl ben teşekkür ederim uğrayıp fikirlerini paylaştığın için. Tarifleri deneyen erkek okurlarla karşılaşmak çok sevindirici. Afiyet olsun!

    Yanıtla
  20. Senem

    03 Şubat 2009 ile 01:22

    Cenk merhaba,
    esmer şekeri nerden alıyorsun?Sanırım piyasadan aldığımız esmer şekerler toz şekerle kahverengi gıda boyası (mı?) şeker kamışından elde edilmiş esmer şeker Türkiye’de var mı?Varsa hangi marka? teşekkürler ve Ankara’dan kucak dolusu sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Şubat 2009 ile 13:25

      Senem – Haklısın. Türkiye’de satılan kahverengi şeker normal şekerin sanırım üzüm pekmeziyle renk verilmiş versiyonu. Eğer doğal kahverengi şeker satılıyorsa da ben denk gelmedim henüz. Ben yurtdışı seyahatlerimde veya giden gelenden isteyerek temin ediyorum. Kahverengi şeker hayranı da pek değilim açıkçası o yüzden elime ulaşan miktarlar beni uzun bir süre idare ediyor.

      Yanıtla
  21. Ozlem

    05 Haziran 2009 ile 20:13

    Merhaba Cenk,
    Dun Seftalili Crumble’yi denedim ama olmadi. Belki kare borcamda yaptim ondan olmadi, hamuru cok geldi, ici pismedi ama dikdirtgen de yapsaydim bu seferde seftali harci az gelecekti. Rica etsem pisirirken kullandigin kabin olculerini yazabilir misin?
    Ozlem

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Haziran 2009 ile 22:01

      Özlem – Her defasında farklı bir kap kullanıyorum. Genelde meyve katmanı hamur katmanından iki kat kalın oluyor. 30×20 cmlik dikdörtgen bir kalıp işini görecektir.

      Yanıtla
  22. Ozlem

    06 Haziran 2009 ile 18:56

    Cenk,
    Tesekkur ederim cevabin icin, birdaha deneyince yazarim sonucu:-)

    Yanıtla
  23. ceren

    05 Ağustos 2009 ile 14:29

    cenk meyve ile ilgili tatlılar içinde meyve barındıran herşey de diyebiliriz hoşuma gitmiyor ve genelde okumadan geeçiyorum. öğlen yaptım ve az önce bloğunu gezerken yemeye başladım. bu tamamen bir tesadüftü. şeftaliyi değerlendirmek içindi, sıkıntımı mutfakta atmak içindi, hırsımı sevmediğim meyvelerden çıkarmak içindi… ama sonuç her zmaanki gibi harika. yıldız anasonum yoktu, ama geçen gün aktara verdiğim sipariş üzerine gelen çubuk vanilyamı başka bir tarifte deneyemeyip bu tarife kısmet olması da rastlantı olmasa gerek. teşekkürler. bu arada az önce şu kıtır pastırmalı salata ile ilgili yorumumda dijon endişemi yazmıştım sen beğendiysen eminim dijon hardalı yakışmıştır. son denememden sonra tövbe etsem de yine deneyeceğim.

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Ağustos 2009 ile 15:47

      Ceren – Dijon aslında hiç keskin bir hardal değil. Amora markasını tavsiye ederim.

      Yanıtla
  24. elif

    13 Ağustos 2009 ile 20:12

    merhaba,
    seftalili crumble’ı bir restoranda tatmıştım ve hemen internette aradığımda tarifinize ulaştım. uygulamaya geçtğimde meyve kısmı tam isediğim gibi oldu fakat üst hamur kısmının kıvamı isteğim gibi parça parça olmadı. önce robotta yaptım daha sonra elimle denedim, ikisinde de oldukça yumuşak bir hamur oldu, krem gibi. tereyağı çok yumuşaktı bundan olabilir mi? yoksa daha mı çok un koymalıyım istenilen kıvama ulaşması için?

    teşekkürler
    elif

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Ağustos 2009 ile 14:36

      elif – Tereyağının buz gibi olması gerekiyordu. Hatta ben ufak küpler halinde dilimledikten sonra biraz da buzlukta bekletiyorum.

      Yanıtla
  25. ÇiğdeM

    13 Mart 2010 ile 04:50

    cenk selam ,bu gün crumble hamurunu karamelize elma üstünde kullandım.Üstünde bir top kaymaklı dondurma ile harika oldu.Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  26. Ebrar

    06 Ekim 2010 ile 17:33

    Sevgili Cenk,
    Blogunu kesfedeli kisa bir sure oldu ama bir kac tarifini deneyip, arkadaslara da tattirip epey begenilince bir tesekkur yazisi yazmak istedim. Fotografcilik konusunda da cok basarilisin ve ben de fotografla ilgilendigim icin ayri bir gozle inceliyorum hepsini. Blogun cok guzel ve emek vererek yapilmis, tebrik ediyorum. Hatta insanin icinde blog yapma istegi yaratiyor:)
    Bu tarifini ben Seftali, beyaz uzum, kayisi kurusu ve kirmizi iri erik parcalari ve limon suyu ile denedim. Gercekten guzel oldu.Tekrar tesekkurler.
    Ayni zaman da cheesecake tarifini de cok begendim. ilk denememde ananas ve limonlu muffin kalibinda harika cheesecake ler yaptim. ikinci denemede de kiwi ve limonlu. her ikisi de cok lezzetliydi. Fakat firinda pufidik pufidik kabararak pisen bu cake ler, firindan cikarinca epeyce icine gocuyorlar. Bu konuda bir onerin var mi acaba? yoksa bu durum normal mi?
    cevabin icin simdiden tesekkurler. Cook uzaklardan sana selam ve sevgilerimi yolluyorum. Buralara yolun duserse misafirim olmandan mutluluk duyarim. Harika antikacilarin oldugu bir semtte oturuyorum;)

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Ekim 2010 ile 23:26

      Ebrar – Yorumunuz için çok teşekkürler. Muffin kaplarında pişen cheesecakelerin biraz ufalması normaldir; kullandığımız krem peynir çok fazla su içeriyor ve pişerken çoğu buharlaştığı için cheesecake harcının da hacmi azalıyor. Çikolatalı cheesecake tarifimde krem peyniri kullanmadan önce süzmenin yollarını anlattım, dilerseniz bakabilirsiniz. O yöntemle bu sorun ortadan kalkıyor.

      Yanıtla
  27. idil

    23 Ekim 2010 ile 19:28

    Merhaba Cenk,
    Sadece tariflerin değil fotoğrafların da harika !! (: Genelde Yıldız anason yerine, anason tohumu kullanabilir miyiz? Tatları tamamen aynı mıdır? Ve tabii ki bir yıldız anason yaklaşık ne kadar tohuma denk gelir acaba, 1/2 çay kaşığı?
    Teşekkürler, Fransa’dan sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ekim 2010 ile 23:07

      idil – Çok teşekkürler. Eğer anason tohumu seviyorsan neden olmasın, ama ikisi aynı şey değil. Yarım çay kaşığından fazlası çok baskın olabilir, ben de olsam o miktarla bir deneme yapardım.

      Yanıtla
  28. ayşegül

    10 Ocak 2011 ile 22:35

    yediğim çok kötü bi krem şentili ayva tatlısının çok daha güzelini yapabilecek miyim görmek için başladım tarifleri karıştırmaya,,her zamanki gibi internetten tabi..sonra crumble hamurunu ayva tatlısıyla birleştirsem mi derken blogunuzdaki yorumlara takıldım..ee bu kadar güzel yorumun üzerine blog gezilmeden olmazdı..çok güzel cidden,ama en güzeli bu kadar zevk aldığınız bişeyin işiniz de olması,,kıskandım doğrusu !! aman nazarım değmesin diyerek tebrik etmek istiyorum 🙂 tarif için de teşekürler,hoşçakalın 🙂

    Yanıtla
  29. Esra

    22 Kasım 2011 ile 20:11

    Cenk merhaba bu tarifini misafirlerime mutlaka yapmak istiyorum ama konserve seftali bile bulamadim:(yildiz anason ve vanilya cubugunu kullanabilecegim baska meyve ne olabilir? anasonu ilk defa deneyecegim cunku merak ediyorum ters bi tatla karistirmak istemiyorum da
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Kasım 2011 ile 12:03

      Esra – Elma veya armut olabilir.

      Yanıtla
  30. nermın

    11 Mart 2012 ile 19:04

    şeftalili tatlı hayatta en sevdıgımdır. ondaki aroma başka meyvede yok. ama ben şimdi bu crumble ı anansla denemek ıstıyorum. yakışırmı bırde ananas ılık servıste güzel olurmu.

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Mart 2012 ile 21:34

      nermin – Ananasla crumble daha önce hiç yapmadım. Nasıl olacağını yapmadan tahmin etmek güç, ama çok fazla lif içerdiği için crumble yaparken tercih edeceğim bir meyve değil. Belki başka bir meyveye (ilk aklıma gelen mango ama iyisini bulmak zor) ek olarak konabilir.

      Yanıtla
  31. Nil

    29 Mart 2012 ile 03:17

    Tatlının yenmeye hazır son halinin fotoğrafı? En sondaki mi? Pek anlayamadım…

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Mart 2012 ile 13:38

      Nil – Evet, en sondaki.

      Yanıtla
  32. cansu

    30 Haziran 2012 ile 08:48

    merhaba cenk bey tarifinizi denemeye karar verdim ancak limon suyunu hangi aşamada ekleyeceğiz kaynarken suyunam?yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Temmuz 2012 ile 00:00

      cansu – Evet, tarif kısmında atlamışım, hemen düzeltiyorum.

      Yanıtla
  33. nihan

    26 Temmuz 2012 ile 17:42

    Merhaba Cenk,
    Benim biraz acil bir sorum olacak. Meyve kismini 1-2 gun onceden pisirip, pisirdigimiz suyun icinde ya da ayri bir kapta biraksak ne olur? Onceden hazirlamis olmak istiyorumda.
    Simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Temmuz 2012 ile 14:29

      nihan – Elbette olur. Şimdiden afiyet olsun.

      Yanıtla
  34. nihan

    30 Temmuz 2012 ile 17:49

    Tekrar merhaba Cenk,
    Meyve kismini 2 gun once hazirlayip pisirdigim suda biraktim, 2 gunun sonunda vanilya kokusu seftalilere iyice islemisti. Inanilmaz lezzetli bir tatli oldu. Herkes bayildi. Tarifin ve yardimin icin cok tesekkurler 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Temmuz 2012 ile 19:34

      nihan – Afiyet olsun. Memnun kalmanıza sevindim.

      Yanıtla
  35. Senem

    05 Ağustos 2012 ile 06:56

    Cenk merhaba, nasılsınız?
    geçen gün bilinen bir gurme sitesinden çubuk vanilya aldım, poşetlenmişti.Poşet dahi vanilya kokuyordu.Merakımdan hemen çubuğu videolarda gördüğüm gibi bıçak ucuyla yardım, kokladım o tatlı vanilya kokusuna ekşimsi bi koku eşlik ediyordu??

    yani uzaktan vanilya yakından ekşimsi tatlı birşey gibi kokuyor
    son kullanma tarihi 2013 -4. ay diye paketlenmiş

    ayrıca çubuk içinden kuru gibi- siyah çok minik pütürler çıktı hiç de öyle cubugu yarınca –balımsı– bişey akmadı?bazı google resimlerinde çubuk içinde yapışkan bir madde gördüm benimkilerde yok?

    fransız kökenli bir ürün- cinsinden mi kaynaklanıyor?

    acaba vanilyam eski mi diye tatlılara katmaya çekiniyorum
    sizce abartıyor muyum yoksa zaten aslı da böyle mi? napsam bilemedim
    başka bir yerden yeni mi alsam ya da nerden alsam?

    teşekkürler sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Ağustos 2012 ile 23:46

      Senem – Vanilya çubuğunu ortadan ikiye kesince balımsı bir şey akmıyor, aynen yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz üzere tohumlar çıkıyor. Bazı cinsleri diğerlerine göre daha yapışkan olabilir tabii ama akışkan bir kıvam olmayacaktır. Ekşi koku olması kesinlikle normal değil. Ben vanilya çubuklarını Amerika’dan alıyorum. Türkiye’de hem çok pahalı hem de çok kalitesiz. Maalesef bir tavsiyem olamayacak.

      Yanıtla
  36. Senem

    05 Ağustos 2012 ile 06:57

    Tarif de ne güzelmiş Cenk! Ellerinize sağlık.Bu beceriksiz halimle neredeyse yapmaya koyulacağım, ama malzemeye yazık dimi..Bana teslim edilmez

    Yanıtla
  37. Bihter Deniz

    04 Eylül 2012 ile 16:18

    Cenk Bey merhabalar,
    Vanilya çubuğunu buzdolabındamı saklıyorsunuz bunu merak ettim.En başlarda iki üç çubuk alırken hemen tüketiyordum fakat bu sayıyı son zamanlarda fazlalaştırdım.Saklama koşullarından dolayı tatlarında tuhaflaşma olmasından çekiniyorum.Çünkü ben buzdolabında saklamıyorum.
    Birde tariflerinizde vanilya çubuklarını sadece vanilya özütü elde etmek için kullanıyorsunuz sanırım yanılıyormuyum.Yoksa çekirdeklerindende başka şekillerde başka tariflerde faydalandığınız oluyormu.Kitap çalışmaları umarım iyi gidiyordur.Dört gözle bekliyoruz.
    Sevgiler
    Şimdiden teşekkürler..

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Eylül 2012 ile 16:59

      Bihter Deniz – Vanilya çubuklarını hava geçirmeyecek şekilde (kilitli buzdolabı poşetlerinde) oda sıcaklığında saklıyorum. 1 seneden fazla beklemiş vanilya çubuklarım var ve hala ilk gün aldığım tat ve kokudalar. Buzdolabı bütün nemlerini alıp kurutacaktır. Tohumlarını her türlü tatlıda kullanmanız mümkün. Ben tart ve kurabiye hamurlarında, keklerde, dondurmalarda, pasta kremalarında, kısacası aklınıza gelen her şeyde kullanıyorum. Güzel dilekleriniz için teşekkürler. Harıl harıl çalışıyorum. Umarım beklediğinize değecek.

      Yanıtla
  38. kübra

    21 Mayıs 2015 ile 23:45

    “yarım limonun suyu (hem biraz asit hem de meyvenin rengini koruyabilmesi için), azıcık da unla (alttaki karışımın koyulaşması için) karıştırarak fırına girecek kabın (veya tek porsiyonlar halinde hazırlayacaksanız kaselerin) altına yayın.” bu kısımda bahsedilen azıcık un aşağıdaki tarif listesinde görünmüyor yada tarifte söz edilmemiş. yok sayılabilecek kadar az un olduğunu hükmediyorum. doğru mu?

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Haziran 2015 ile 20:10

      kübra – Genel anlatımda undan bahsetmişim ama demek ki bu tarifte gerek duymamışım. 1-2 tatlı kaşığı kadarı yeterli olacaktır.

      Yanıtla
  39. Ceren

    23 Eylül 2017 ile 17:27

    Merhaba,

    Ben deli gibi Erikli Crumble tarifi arıyorum. Hamur kısmını tarifinizden alabilirim. Erik için öneriniz var mıdır? Kırmızı, anjelik, mürdümden hangisi ile daha güzel olur? Zahmet olmazsa erikli kısmın tarifini verebilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Ekim 2017 ile 12:04

      Ceren – Anjelik erik tavsiye ederim. Meyve katmanı için şu tarifteki gibi ilerleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  40. Oya

    25 Kasım 2018 ile 14:46

    Sevgili Cenk,
    Blogunuzun daimi takipçisiyim. Şimdiye kadar denediğim hiçbir tarif başarısız olmadı.
    Öncelikle teşekkür etmek istiyorum.
    Bu tarifi armut ve bademle denedim.Haşlarken koku muhteşemdi ve dayanamayıp biraz da portakal kabuğu ve kırmızı şarap ilave ettim. Yanında donurmayla Gerçekten çok lezzetli bir tatlı oldu. Sadece 3 dür yapıyorum ve hamur tam burada yazılan kıvamda olmuyor bir türlü. Biraz dağınık bir tart hamuru kıvamında oluyor. Sonunda rendeleyerek kullanıyorum ama tadı harika.Eminim benden kaynaklı bir sorun. Tereyağını buzlukta bekletiyorum ve karıştırma işlemini robotta yapıyorum.Standart ölçü kabı kullanıyorum. Bir ihtimal mutfagımın ısısı fazla geliyor diye tahmin ettim. Lezzette sorun yok tekrar tekrar teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 ile 14:41

      Oya – Crumble hamuru zaten dağınık bir tart hamuru kıvamında olmalı. Acaba başka bir tariften mi bahsediyorsunuz?

      Yanıtla
  41. Ozan

    14 Ağustos 2020 ile 13:20

    Merhaba, Cenk
    Sakıncası olmazsa bu tarifin ölçülerini gramaja çevirebilir misin? Ölçüm sayfasına gidip matematikle uğraşmak bizler için yorucu. 🙂

    Yanıtla
    • Ozan

      20 Ağustos 2020 ile 09:34

      Hamur kısmı: 175 gr un, 67 gr şeker, 67 gr esmer şeker, 2 gr tuz, 125 gr tereyağı
      Meyve kısmı: 4 adet büyük şeftali, 240 gr kaynar su, 67 gr şeker, yarım limonun suyu, 3 adet yıldız anason, 1 adet vanilya çubuğu
      Tarifi denedim, oldukça lezzetli. Kıtır Çilek’e de bayılmıştım, bu tarif iyi oldu.

      Yanıtla
      • Cenk

        27 Ağustos 2020 ile 18:41

        Eksik olmayın, teşekkürler. Şimdi tarifte gerekli değişiklikleri yapıyorum.

        Yanıtla
  42. Dilek Üze

    17 Ağustos 2020 ile 11:59

    Bu tarifinizi şeftalileri dediğiniz gibi yıldız anason ve vanilya çubuğu ile haşlayarak yaptım ve gerçekten çok güzel oldu. Hatta bir an crumble olarak değil de, haşlanan meyveleri komposto gibi tüketmeyi bile düşündük, o kadar lezzetli oldu. Sormak istediğim soru şu; maliyeti biraz azaltmak adına -yani her seferinde vanilya çubuğu kullanmak yerine- vanilya özütü kullanabilir miyiz meyveleri haşlama kısmında? Ya da haşlanan meyveleri ocaktan aldıktan sonra mı eklemek gerekir vanilya özütünü acaba? Hiç bu şekilde denediniz mi merak ettim açıkçası. Çok lezzetli bir tarif, teşekkürler emekleriniz için.

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Ağustos 2020 ile 18:40

      Denemedim ama elbette yapabilirsiniz. Bence pişirirken ekleyin ki alkolü uçsun.

      Yanıtla
  43. Semiramis

    22 Mart 2021 ile 21:38

    Cenk, Bugün bu tarifini bahçemden koparıp buzluğa attığım nefis şeftalilerim ve biraz yaban mersini ile yaptım. Yok böyle birşey, bayıldık. Üstelik süzdüğüm suyun tadı o kadar lezizdi ki, şerbet gibi, onu da soğuk olarak içtik. İlk günden seni takip ettiğim ve farkında olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Çevremdeki herkese kitabını aldırıp siteni tanıtıyorum,sadece chef değil harika bir fotoğrafçısın da. İyi ki varsın.

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Mart 2021 ile 16:52

      Teşekkürler. Eksik olmayın!

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Kakaolu Puding

The Artful Baker

Devil’s Food Cake – Şeytan Çikolata Giyer

Elmalı Kek Tarifi

İki malzeme, beş dakika, bir harika çikolatalı mousse

Ekşi Maya Tarifi

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy