Kayısılı tart dedim ama aslını soracak olursanız bu bir kurabiye. Amerikan yemek kitaplarına soracak olursak tabii. Yoksa, göz var izan var, bal gibi de tart işte. Bir tek bu mu? Brownie de kitapların kurabiye bölümündedir hep. Gerçi Brownie ve çikolatalı bir kek arasında dağlar kadar fark var ama kurabiye demektense… Neyse, adı sanı önemli değil zaten. Ben en iyisi bu kayısılı tart bugün neden burada, biraz onu anlatayım.
Doğum günlerimiz, anneler günü, babalar günü, bayramlar… Bu gibi günlerde ne zaman dışarıda yemek yerine bizimkilerde toplanmaya karar versek, daha kapıdan girişte iki tane boş torbayla karşılaşırım. Bir tanesi abime, bir tanesi bana. Boş, çünkü giderken dolacak. İçine girecek şeyler elbette mevsimine göre değişiklik gösteriyor. Eskiden Bayramoğlu’ndaki yazlıktan ne getirdilerse, bir de İstanbul’a dönerken Darıca’ya uğramışlarsa oradan neler toparladılarsa onlarla dolardı. Bana muhakkak dallarıyla birlikte meyveler (hiç böyle güzel nar gördünüz mü?), abime de mutlaka benim ağzıma koyamadığım ortasına çörek otu serpilmiş Darıca yoğurdundan. Sonra, istesek de istemesek de, babamın en sevdiği, sivri biber – ki çoğu zaman, daha asansöre biner binmez abimlerin torbasındakiler benimkine aktarılır. Dünyadaki en çıtır, en minik yapraklı, en lezzetli semizotundan. Bizi de kendileri gibi bir tane patlıcandan karnıyarık yapıyoruz zannediyor olmalılar, birer tane patlıcan. Bazen salatalık, belki birer şeftali. Ya da kocaman bir ayçiçeği. Bahçede ne olgunlaştıysa…
Artık Bayramoğlu yok ama bu yüzden o torbalar boş kalacak değil. Geçtiğimiz babalar gününde torbam babamın sadece özel müşterilere açılan, içeri gizlenmiş kasalardan tek tek kendi seçtiği şahane şekerpare kayısılarla doldu.
Alışveriş profesörü babamın bilgilerinden hepimiz faydalanalım diye hep nerelerden alışveriş yaptığını soruyorum ama nafile. Ona açılan kasalar bizlere açılmazmış. Öyle her gelen müşterinin önüne konmazmış. Konsa dahi onların içlerinden öyle tek tek seçtirilmezmiş. Bence, senelerdir yaptığı gibi, alışveriş yapan, eve taşıyan, besleyen ve büyüten hep o olsun istiyor. Babamın buldukları kadar güzel şekerpare kayısıları bulabilir misiniz emin değilim ama bu tartın tam zamanı.
Malum, yaz günü. Kim uğraşır tart hamuruyla, değil mi? Gerçi şu sıralar, klima sonuna kadar açık, buzhaneye dönmüş mutfağımda tart başlığı altında çılgınca denemeler yapıyorum ama bu demek değil ki herkes aynı acıyı çekmek zorunda. Onun için, tart hamuruna benzeyen ama bence daha çok kurabiyeyi andıran ve sadece 5 dakikada hazırlanan bir taban geliştirdim. Ki bu beş dakikaya sonrasındaki temizlik de dahil. Temizlik derken de mutfak robotunun haznesini alıp bulaşık makinesine yerleştirmekten bahsediyorum.
Yapımı da kolay. Tart hamuru püf noktalarının hepsini unutun. Sanki inadına yanlış bir teknik uygulayarak tart hamuru yapıyorsunuz gibi düşünün. Ortaya çıkan hamur, şaşırtıcı bir şekilde, bildiğin ağızda dağılan tart hamuru. Zaten en leziz keşifler hep bu dayatılan kurallar ve teknikleri unutup bir şeyler yaptığında ortaya çıkıyor. Gerçi bu durumda geleneksel tart kalıbı kullanmadığımız için işimiz bu kadar kolay. Neyse, öyle ya da böyle, tart hamuru 5 dakikada hazır.
Bu arada, hamuru açma derdi de yok. Aslına bakarsanız elimi dahi sürmedim.
Mutfak robotunda hazırladığınız hamuru dört bir yanından beşer santim sarkacak şekilde iki kat yağlı kağıt serilmiş bir fırın kabına aktarıyorsunuz.
Sonrasında dümdüz bir tabaka halinde yaymak gerekiyor.
Bunun için elinizi kullanabilirsiniz ama o şekilde dümdüz bir katman elde etmek zor olacaktır. Altı düz bir bardak kullanmak doğru bir yol, fırın kabınızla aynı boyuttaki bir diğer kabı üzerine bastırmak ise en akıllıcası olacaktır.
Bu da piştikten sonraki hali.
Gelelim kremasına. Yaz günü kim uğraşır pastacı kremasıyla? Bir de, yine rengi sizin mutfaklarda aynı olmayacak, beyaz krema fetişisti okurlar neden de neden diye soru yağmuruna tutacak. Bu kremada yumurta yok. Ve ne yaparsan yap bembeyaz oluyor. Aspirin beyazı.
Aynı zamanda çok da hafif. Bir miktar krema var ama asıl malzeme süzme yoğurt.
Süzme yoğurt demişken bir not eklemek şart. Bazı süzme yoğurtlar çok ekşi olabiliyor. O ekşiliği dengelemek için üzerine daha tatlı bir kaplama gerekir ama hem babamın kayısılarına çok fazla müdahele etmek istemedim hem de hafif olması için kremadan çok süzme yoğurt kullanmak istedim. Dolayısıyla çok da ekşi olmayan bir yoğurt tercih ettim.
Eğer kullanacağınız süzme yoğurt çok ekşiyse kremayı bir miktar artırıp aynı miktarda süzme yoğurdu azaltabilirsiniz. Bunu ayarlamanın pratik bir yolu, yoğurdu ilk etapta 1 su bardağı olarak eklemek (toplam miktar 1,5 su bardağı), tadına bakmak ve ona göre geriye kalan yarım su bardağının ne olacağına karar vermek (krema veya süzme yoğurt).
Aynı tarifi süzme yoğurt yerine Mascarpone peyniriyle de denedim ama damağı kaplayan oldukça yağlı bir sonuç elde ettiğim için tavsiye etmiyorum.
Kayısıların üzerine eğer evinizde varsa kayısı marmelatını suyla birlikte kaynatıp süzgeçten geçirdikten sonra üzerine fırçayla sürerek hem daha uzun süre dayanmalarını sağlamış hem de bir parlaklık kazandırmış olursunuz.
Şimdiden tarifi deneyecek herkese afiyet olsun.
KAYISILI TART TARİFİ
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.
Malzemeler
Tabanı için:
- 1/2 su bardağı (75 gram) toz badem
- 1/3 su bardağı (70 gram) beyaz şeker
- 1/4 su bardağı (20 gram) Hindistan cevizi
- 1,5 su bardağı (210 gram) un
- 1/4 çay kaşığı ince deniz tuzu (ya da yarısı kadar sofra tuzu)
- 125 gram tereyağı, fındık büyüklüğünde küp küp kesilmiş ve soğuk
- 1 adet büyük boy yumurta
Kreması için:
- 3 çay kaşığı (10 gram) toz jelatin
- 3 çorba kaşığı su, oda sıcaklığında
- 1/2 su bardağı + 2 çorba kaşığı (130 gram) beyaz şeker
- 2/3 su bardağı (160 ml) krema
- 1,5 su bardağı (375 gram) süzme yoğurt, oda sıcaklığında
- 2 çay kaşığı vanilya özütü*
Tepesi için:
- 13 adet (400 gram) şekerpare kayısı
- 1/2 su bardağı (150 gram) kayısı marmelatı
- 1/3 su bardağı su
* Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için vanilin veya vanilya aroması kullanmıyorum. Yukarıdaki linke tıklayarak ev yapımı vanilya özütü tarifine ulaşabilirsiniz.
Yapılışı
- 23cm’lik kare bir fırın kabınının tabanını ve kenarlarını çok az miktarda tereyağı ile yağlayıp kenarlarından beşer santim taşacak şekilde bir parça yağlı pişirme kağıdı serin. Kağıdın tabana oturan kısmını yine çok az miktarda tereyağı ile yağlayıp aynı büyüklükte diğer bir yağlı pişirme kağıdını bu sefer diğer kenarlardan taşacak şekilde yayın ve bir kenara ayırın.
- Tabanı hazırlamak için badem tozunu, beyaz şekeri, Hindistan cevizini, unu ve tuzu metal bıçak takılı bir mutfak robotunun haznesine koyun ve malzemeler iyice ufalana kadar, yaklaşık 2 dakika kadar sık aralıklarla çalıştırın. Ardından küp küp kesilmiş tereyağını ekleyip kuru malzemelere iyice karışıp ufalana dek yine sık aralıklarla çalıştırın. Son olarak ayrı bir kasede çatal yardımıyla hafif çırptığınız yumurtayı ekleyip karışım hamur haline gelip metal bıçağın etrafında toplanana dek aralıksız çalıştırın. Oldukça nemli ve yumuşak bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru bir spatula yardımıyla fırın kabına aktarıp tercihen aynı boydaki bir diğer fırın kabını üzerine bastırarak (ya da olabildiğince düz bir şekilde elinizle veya bir bardağın altıyla) kalıbın tabanına yayın. Üzeri açık bir şekilde buzluğa koyun ve 30 dakika boyunca bekletin.
- O esnada fırınınızı önceden 180 derecede ısıtmaya başlayın. Fırının ısısı 180 dereceye geldiğinde fırın kabını buzluktan alıp fırının orta katına yerleştirin ve hamurun tepesi altın sarısı rengini alıp kenarlarından hafif kahverengileşmeye başlayana kadar, yaklaşık 30 dakika boyunca pişirin. Kalıbı fırından alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
- Kremayı hazırlamak için jelatini bir kaseye aktarıp üzerine suyu dökün ve bir çatal yardımıyla karıştırarak jelatinin tamamen nemlenmesini sağlayın. Bir kenarda bekletin.
- Orta boy bir tencereye şeker ve kremayı aktarıp orta yüksek ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Kaynama noktasına geldiği anda ateşten alın, 2 dakika soğumasını bekleyin ve şişmiş olan jelatini ekleyip tel bir çırpıcı yardımıyla eriyene kadar karıştırın. Ardından oda sıcaklığındaki süzme yoğurdu ve vanilya özütünü ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar tel çırpıcıyla karıştırın. İlk eklediğinizde kesilmiş gibi görünebilir; endişe etmeyin, karıştırdıkça kıvamını bulacaktır.
- Karışımı ince delikli bir süzgeçten geçirerek soğumaya bıraktığınız tabanın üzerine dökün ve üzeri açık bir şekilde 1 saat boyunca oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Ardından üzerini kapayacak şekilde kenarlarını kıvırmadan bir parça alüminyum folyo (veya yağlı pişirme kağıdı) yerleştirin ve krema sertleşene kadar, en az 4 saat boyunca buzdolabında bekletin.
- Krema sertleştikten sonra kalıbın dışına taşan kağıtlardan tutarak tezgahın üzerine aktarın, kağıtları sıyırıp atın ve büyük boy bir spatula yardımıyla altından girip kaldırın ve servis tabağına yerleştirin.
- Kayısıları ortadan ikiye kesip soğuyup sertleşmiş kremanın üzerine dizin. Eğer kayısılarınız çok olgunlaşmamış ve biraz sertse, orta boy bir tencerede kaynayan suda sadece yarım dakika haşlayabilirsiniz.
- Kayısı marmelatını ve suyu ufak boy bir tencereye aktarıp kaynama noktasına getirin ve 1 dakika boyunca pişirin. Ardından ince delikli bir süzgeçten geçirip bir kaba alın ve kayısıların üzerine fırça yardımıyla sürün. Artan marmelatı üzerine streç film gerip buzdolabında muhafaza edin. Aynı gün içinde tüketilmeyen parçalara bir sonraki servis zamanında tekrar ısıtıp sürün. Kayısılı tart, alüminyum folyo (streç film üzerine sürdüğümüz marmelat yüzünden yapışacaktır) kaplı olarak 3 gün boyunca buzdolabında tazeliğini koruyacaktır.
Seda
Muhteşem görünüyor..yaz ayları için harika bir tart…ellerinize sağlık 🙂
merve
harika görünüyor bu kayısılar gibi kayısı bulmak artık gerçekkten çok zor heryerde o kokusuz ve silgi gibi olanlardan var ama bu süzme yoğurtlu harika tartı denemek gerek. ellerine sağlık cenk 🙂
Egeden Tarifler
Yine nefis bir tarif, fotoğraflar da harika, hele dilimlenmiş olanlar 🙂
betül
Cenk harikasın.
kesinlikle deniycem bunu bayılırım kayısılı tatlara. .
sevgiler
Deniz
Uuuu şahane görünüyorlar.. Aradan sonra ne yazacağını çok merak ediyordum ve sen yine harika bir tarifle geldin.
Teşekkürler Cenk..
asliberry
akşam akşam kanım çekildi gene ya.
asliberry
valla şeker, tansiyon hepsini oynattın gene.
saliha
içinde süzme yoğurt üzerinde şekerpare kayısı olması yeterince cezbedici…tabii babanızın gibi tatlı kayısıları nerden buluruz bilemiyorum..kremasını çok beğendim süzme yoğurda bayılırım kahvaltılarda ekmeğe sürerek yerim okadar yani 🙂
ellerinize sağlık…hem anlatımı hem içeriğiyle denenmeye değer bir tarif,çok teşekkürler..
Arda
Bu hamura kakao ekleyerek yuvarlak tart kalıbında pişirip, pratik hazırlanan çikolatalı mousse’ı da kullanarak; çikolatalı frambuazlı tart tarifini kolaya getirebilir miyim?
Banu Bingör
Brioche dışındaki şeylere de oohhşşşşş diyebiliyor muyuz? Eğer öyleyse ikinci ve altıncı fotoğraflara öyle diyorum 😀 Bir de diyorum ki “bekliyorum!” 😀
Cenk
Herkes – Beğenmenize çok sevindim. Umarım tarifi denedikten sonra da beğenirsiniz.
Arda – Muhteşem bir fikir. Kesinlikle denemelisiniz. Tabanın kakaolu versiyonu için tavsiyem 1,5 su bardağı un yerine 1,25 su bardağı (175 gram) un + 1/3 su bardağı (35 gram) kakao kullanmak. Kreması için bu çikolatalı mousse tarifini kullanacaksanız tabanı biraz daha ince tutabilirsiniz (tarifi aynen uygulayıp dörtte üçünü yayıp pişirin, geri kalanı dondurabilirsiniz). Çikolatalı mousse sadece çikolata ve sudan ibaret olduğu için oldukça sert. Az bir miktarı yeterli olacaktır ama o zaman da orijinal miktarlarla çıkan taban çok kalın kaçacaktır. Tabanı ince tutarak dengeleyebilirsiniz. Denemeden söylüyorum tabii; siz gidişata göre farklı bir şekilde de uygulayabilirsiniz. Umarım kafanızı çok karıştırmadım. Sonucu bildirirseniz sevinirim. Çok merak ediyorum…
Banu – Geliyor, geliyor…
selma
ayyy harika yaa ellerine emegine saglık görüntü muhteşem.
nihan
sonunda yeni bi tarif 🙂 harika görünüyor, ellerine sağlık. bir sorum var yalnız, aldığım jelatinin kokusu çok kötü. bu normal mi? daha önce herhangi bir tarifte kullanamadım. şimdi 3 kaşık jelatinle de tüm malzemeleri ziyan etmek istemem…
Cenk
nihan – Normal değil. Süpermarketlerin baharat reyonlarında toz halinde bulabilirsiniz.
arzu
şirinlik saçan bu tart dilimleri “bar” dediğimiz tatlıları anımsatıyor. İlle de bir kurabiye olarak tanımlanacaksa kurabiyelerin şahikası görünümünde.
asuman
Kanada’da bu kayisilari bulmak mumkun olmadigindan, Turkiye’ye geldigimde yapilacaklar listesine eklendi. Paylasim icin tesekkurler.
Sevgiler,
Asuman
Sezer
Ah ne kadar leziz görünüyor kayısılar 🙂 elinize sağlık… sayfanızdan lezzet fışkırıyor adeta 🙂
Sevgiler…
funda
şekerpareye bayılırım,o ballı tadı yok mu!Bu kadar güzellerini bulabildiği için babanızı tebrik ediyorum.Tart çok leziz görünüyor,ellerine sağlık.
Selamlar,
funda
Emel
Tam da kayisili tart yapmayi dusunurken, hizir gibi oldu bu tarif! Bahcede iki kocaman kayisi agacinin bitmek
bilmeyen kayisilarini ne yapacagimizi sasirdik:) marmeladi,
receli, kurusu, keki… Konu- komsu, es-dost kim varsa
dagitildi.:) Gunlerdir kayisi yiyorum ama bikmadim:))) Ayvalik Pazari’ndan, aldigim nefis suzme
yogurt da var..:) Tek eksik jelatin:( Neden yanimda
getirmedim diye kiziyorum simdi kendime… Offf!!!
Tümay
Ellerinize sağlık nefis ötesi duruyor. Kesinlikled deneyeceğim ama kayısıları görünce benimde aklında şeftaliler canlandı:) ben bunu şeftalili versiyonunu yapayım en iyisi:) Tekrar ellerinize sağlık…
Elif
Başlığı okuduğumda ilk başta pek ilgimi çekmemişti açıkçası, ama adı sadece kayısılı tart olan bir yiyeceğin bu kadar güzel görünebileceği aklıma gelmemişti ki 🙂 yine döktürmüşsünüz, ellerinize sağlık!
uzaktan
amerikalilar, tuzu tatlilarda kullanma amacinin lezzeti ortaya cikarmak icin oldugunu soyluyorlar. tad ve koku alma duyum malesef fazla oldugu icin nerdeyse disarda yedigim her tatli seyin icindeki tuzu farkediyorum. bu tarttaki tuzu kullanmasak olur mu?
Hanımeli
Üzerindeki jölenin sağladığı parlaklık çok iştah açıcı bir görüntü oluşturmuş, yaz için hafif bir krema olması da ideal. Ayrıca bademi hamurdan kullanmayı çok sevdiğin belli oluyor, tariflerinde sık rastlıyorum:)
Seda Girgin
Harika görünüyor,ellerine sağlık Cenk. Bu haftasonu denemek istiyorum. Evde yaprak jelatin var. Toz jelatin yerine kullanmamı tavsiye eder misin? 2 yaprak fazla gelir mi?
sedef
Her zamanki gibi önce fotoğraf cezbediyor. Tabi tıpkı bu şekilde hoş bişey ortaya çıkartmak için biraz marifet ve çaba gerekiyor. Ellerinize sağlık..
nilay
tam bir gorsel solen olmus.kayısılar sekerleme gibi gorunuyorlar. anneannemin bahçesindeki zerdali agaci aklima geldi. cocukluguma gittim birden.
handan
Süper güzeller.. İlk fırsatta yapılacaklar listesinin başına aldım. Tüm pazarlar dolaşılıp iyi kayısı bulunacak ve tarif hemen yapılacak..
Emeğinize ve paylaşımınıza sağlık..
ayşe umul
kayısılı tart kremasında jelatin kullanmasak olur mu?Ya da yerine ne kullanmalıyız?
Semra Akakce
Uzun zamandır yoktunuz, bizi bu görsel ziyafetlerden mahrum bırakıyorsunuz. Özlemiştik sizi valla 🙂
Dört gözle bekliyordum ne zaman yazıcaksınız diye.
Cok güzel bir tarif, teşekkürler. Hemen denenecek.
Cenk
uzaktan – Elbette olur. Kıvamını etkilemeyecektir.
Hanımeli – Evet, bademi tart hamuruna çok yakıştırıyorum.
Seda Girgin – Toz yerine ne kadar yaprak jelatin kullanılmalı başlığı altında her kafadan bir ses çıkıyor. Aslında normal, çünkü yaprak jelatinler de kendi aralarında kuvvet olarak ayrılıyorlar. Güvenilir bir kaynak olan David Lebovitz’in blogundaki şu yazıya göre, genelleme yapmak zorundaysak, yukarıdaki tarifte belirtilen 3 çay kaşığı toz jelatin yerine 4 adet yaprak jelatin kullanmak gerekiyor.
ayşe umul – Eğer vejetaryen olduğunuz için soruyorsanız, jelatin yerine agar agar (yosundan elde edilen bitkisel bir jelleştiricidir; aktarlarda bulma ihtimaliniz var) kullanabilirsiniz. Sebep o değilse, yerine başka bir malzeme öneremiyorum. Jelatin kullanmazsak tarifi fazlasıyla değiştirmek gerekecektir. Onun yerine bu tartın kremasını yapabilirsiniz.
nnbalo
kayısıların üzerine marmelat sürülen fotoğrafa bayıldım !
nalan
muhteşem ellerine sağlık ve afiyet olsun 🙂 bu arada şeftali de olur dimi cenk.
Pınar
Merhaba Cenk, çok güzel gözüküyor, ellerine sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim. Sevgiler…
necati şimşek
İyi akşamlar.Stand mixerler hakkında bilginiz var mı.En iyi,en ucuz,en kullanışlı vb.
Sizde Kitchenaid var galiba.
Bu sefer arayı iyice açtınız!Yazınızı özledik.Tekrar iyi akşamlar.
Cenk
necati şimşek – Evet, bende Kitchenaid var. Maalesef diğer markalar hakkında hiç bilgi sahibi değilim.
şeniz
bugün düşündüm cenkten haber yok kitaba iyice yoğunlaştı derken muhteşem bir tarifle burdayım dedin.ellerine sağlık…
Senem
Cenk merhaba
ellerinize,kaleminize sağlık. Yine şahane resimler ve harika bir tarif..
Cenk merak ettiğim bir konu var; yaptığınız şeyleri yiyor musunuz yoksa yapıp başkalarına mı yediriyorsunuz? Hani minicik ucundan tadıp bırakıyor da olabilirsiniz? Bunlara yürek dayanmaz,fakat siz gayet güzel bir fiziğe sahipsiniz.Şüphelenmeye başladım!
misk
selam Cenk:) çok iç açıcı görünüyor, yaz için çok cazip gerçekten, teşekkürler.. bir de bir yıllık birfulbright bursu aldım ve daha kolay ve güzel yaşam koşulları olduğu için (malum, 12 yaşında oğlum var 🙂 doğu yanı sıra California üni.lerine yoğunlukla başvurayım diyorum, kabul alırsam sana bazı konuları danışabilir miyim? :)sevgiler
Mehtap
Harika ve oldukça pratik bir tarif görünüyor. Bir tek Jelatin’e takıldım. Jelatin de Vanilya tozu gibi bir çeşit kimyasal değil mi?
Sevgiler,
Mehtap
Banu Bingör
Aklıma gelmişken, uzuuuun süredir tarif eklenmesini yoğunlukla talep edenlerin en az yarısından tarifin denemesini ve geri bildirimini ben bile bekliyorum Cenk, sen ne durumdasın? 🙂
Baris
Bu bes ‘dakkalik’ tarif 5 dakikada cikmisa benzemiyor 🙂 Hafta sonu mangolu crumble yapicaktim bunu denemek lazim artik… Yazida da bir ferahlik var senin klima yansimiz biraz hahahahaha kolay gelsin.
Cenk
Senem – İltifat için teşekkür ederim ama zannettiğiniz gibi zayıf bir insan değilim. Yaptıklarımın hepsinin tadına bakıyorum ve fotoğraf çekiminde harap olmamışlarsa mutlaka arkadaşlarımla paylaşıyorum.
misk – Elbette, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Mehtap – Hayır, değil. Detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.
Banu Bingör – Bir beklenti içinde değilim ama tabii ki tarifler denenince çok hoşuma gidiyor.
Baris
Cenk, tarifi bir bes kere okudum fekat krema bolumundeki 1/2 bardak suyu jelatine mi karistiriyoruz yoksa seker ve kremayla mi karistiriyoruz anlamadim, ben onu kremaya ekledim, su anda hersey pisti tezgahta bekliyor, yarin buraya yazarim sonucu. Bu arada ben taban hamurunu ‘pastry blender’ denilen bir alet var ya onunla elde karistirdim gayet guzel oldu, mutfak robotum yok diye kacmayalim 🙂 hehe Tabii atip tutuyorum yarin gorecegiz hanyayi konyayi…
Baris
Cok guzel olmusss…evet beklemeden yedim 😛 Gercekten kolay ve degisik kombinasyonlara acik bir tarif… Benimki mangolu karamelli oldu, cok da guzel oldu 🙂
Yarim bardak su kremaya karismiyorsa cok gulecegim yalniz 🙂
Cenk
Baris – Krema malzemeleri arasında “1/2 bardak su” diye bir malzeme yok. Su miktarı 3 çorba kaşığı, o da jelatini eritmek için gerekli. Acaba “1/2 su bardağı + 2 çorba kaşığı (130 gram) beyaz şeker” satırını yanlış mı anladınız? 1/2 su bardağı (yani 100 gram) + 2 çorba kaşığı (yani 30 gram) = 130 gram şeker demek…
cigdem
Tarifi alır almaz denedim, biraz alengirli ama ortaya çıkan nefis ötesi bir şey. Elinize sağlık, teşekkürler
sedef
Tatlı tariflerinizin hepsi çok güzel. Tatlılar genelde favori olduğu için pek yemek tariflerinizden deneme yapmamştım. Aklımda kaç zamandır domates çorbası tarifinizi dnemek vardı. Kısmet bugüneymiş.Ve sonuç mükemmel! bunun için arada zaman buldukça anayemek ve çorba tarifi paylaşırsanız sevinirim.
Baris
Ben biliyordum yanlis yaptigimi!!! Herneyse yine de cok guzel olmus, tesekkurler 🙂
Baris
Bir ekleme daha, ben kendi yaptigim yogurdu suzdum, biraz sulu kalmisti, ustune krema da kendi ayirdigim krema idi e bir de ‘cok dikkatli’ biri olarak koydugum yarim bardak suyla krema karisimi cumbul cumbul birsey olmustu fakat buna ragmen jelatin cok guzel tutmus. Yani bu kadar sapsalliga tutuyorsa bu tarif ‘no-fail’ etiketini yapistirabilir hatta ‘fruit pie for dummies’ serisine eklenebilir diye dusunuyorum.
bi daha ki sefere tarifleri birisine okutup yapicam LOL!
Belgin
“Cafe Fernando” yapmış yine yapacağını:))
perfumefanclub
Aynisini yapmaya calistim ama sizinki gibi olmasi icin gereken yetenek yoktu galiba bende:)
melike
o kadar düzgün ve titiz hazırlayıp yapıyorsunki herşeyi, insan özenmeden edemiyor…blogunu okumak gerçek bir keyif..
ellerine sağlık…
Fatoş
Oğlumun doğumgünü için meyveli aperatif birşeyler ararken gördüm tarifi. Masada şık durur gibi geldi. Ama böyle kayısı bulmak çok zor. Bulamazsam çilek, erik vs. Başka önerebileceğiniz meyve var mı? Çilek hoş olur gibi ama renk verebilir kremaya. Bir de ne kadar süre tazeliğini korur acaba? Malum başka şeylerde yapacağım için son ana bırakmamam lazım.
Cenk
Fatoş – Çilek veya şeftali olabilir. Krema katılaştıktan sonra yerleştireceğiniz için üzerine dizeceğiniz meyve renk vermeyecektir. Tazeliğini 3 gün boyunca buzdolabında koruyacaktır.
Fatoş
Şeftali süper olur ama çilek daha şık durur sanırım. 3 gün de süpermiş. Hemen listeme ekledim 🙂 Teşekkürler yanıt için.
Deniz
Ben bu tarifte kırmızı erik kullandım.Gerçekten çok mükemmel oldu.Denemenizi tavsiye ederim.
Ayşe
Muhteşemm olmuş hele görütüsü beni benden aldı ama ben diyetteyim ne yapıcaz şimdi of 🙁
ebru
Cenk tariflerin gerçekten harika. ben bu tarifi süzme yoğurtla değil de manda yoğurdu ile denemek istiyorum. yağ oranı yüksek bir yoğurt (%7-8) fakat normal inek sütlerinden yapılan yoğurtlara göre aroması çok daha hoş ve hafif.kuru maddesi de yüksek olduğundan süzme yoğurdun yerini tutabileceğini düşünüyorum..
Tuba Efe
Ne kadar özenerek hazirlamissiniz,ne güzel.
Düzenli ve özenli insanlari okumak…Tariflerinizden faydalanmak.
simin akosman
iyi gunler cenk bey
sitenizde tarifini vermiş oldugunuz kayısılı tartınızı denicem fakat toz jelatin bulamadım tart jölesi kullansam aynı neticeyi elde edermiyim
bilgilendirirseniz cok sevinirim
saygılarımla
simin akosman
Cenk
simin akosman – Tart jölesi hiç kullanmadım, içinde ne olduğunu bilmiyorum ama jelatinle aynı şey olmadığına eminim. Aynı neticeyi elde edip edemeyeceğinizi öğrenmenin tek yolu denemek olacaktır. Sürprizle karşılaşmamak için tarife uymanızı tavsiye ederim. Toz jelatini marketlerin baharat reyonlarında bulabilirsiniz.
Çiğdem Karal
Yeni yazı bekliyozzzzz…
sabırsız anne Çiğdem
ebru
simin akosman- ben de toz jelatin bulamadığım için tart jölesi kullandım.içinde karregenan var. o da jelatin gibi su tutucu bir stabilizer, aynı şey değil ama benzer özellikte. sonuçta tartın kremasınında tart jölesi tozundan kullandım ve oldu. ama jelatin ile de deneyeceğim.
Fatoş
Oğlumun doğumgünü haftasonu. Tarife bir daha gözatayım dedim. Tart hamurunu hazırlamada bir sorum olacak. Hamuru elimle yoğursam problem olur mu? Kitchen aid’im yok.
Cenk
Fatoş – Hamuru hazırlarken mikser değil (metal bıçak takılı) mutfak robotu kullandım. Hamuru elinizle yoğurursanız tereyağı eriyebilir, onun için yoğurmak yerine tereyağını ufak parçalara bölüp soğuk olarak kuru malzemelere ekleyin ve karıştırdıktan sonra ufalanana kadar avuçlarınızın arasında sürtün. Böylelikle tereyağını una eritmeden yedirebilirsiniz. Bu aşamada hamur bir araya gelmemiş olacaktır. Yumurtayı ekledikten sonra hamuru toparlayın ve yine tereyağının erimesine engel olmak için hızlıca bir araya getirin. Umarım istediğiniz gibi olur.
Yasemin
vanilya ozutunun bazı marketlerde satıldığını soylemissiniz.nerede satildigini söyler misiniz.bütün tariflerinizde kullaniyorsunuz ve ben bu malzeme olmadan tarifleri uygulayamiyorum.temin etmemde yardımcı olursanız çok sevinirim teskkurler
Cenk
Yasemin – Öncelikle, vanilya özütünün olmaması tarifleri denememeniz için bir sebep değil. Yemek pişirdikten sonra üzerine serptiğiniz maydonoz gibi düşünün. O olmadan da tarifleri deneyebilirsiniz. Bir miktar tat ve hoş bir koku katıyor elbette. Ben evde kendim yaptığım için nerede her zaman bulunabilir emin değilim. Ara sıra karşıma çıkıyor. Bebek’teki Santral Şarküteri’de gördüğümü hatırlıyorum. Yolunuz düşerse sorabilirsiniz.
Yasemin
Tesekkurler.
Fatoş
Merhaba yeniden
Sonunda tartı yaptım. Çilek bulamadığım için şeftalili oldu. Fotoğrafını da bloğuma ekledim. http://yagizlahayat.wordpress.com/2011/08/01/yagizin-2-dogum-gunu/
Çok lezzetliydi. Sorularıma sıkılmadan cevap verdiğin için çok teşekkür ederim.
GAYE
Merhabalar,
Dün bu tarifi denedim ve sonuç süper oldu.Tamamı bitti ve şu anda 4 arkadaşım için tarifin çıktısını aldım.Akşam onların da tarif defterlerinde yerini alacak.Bu hamur beni çok mutlu etti.öyle bir hamur ki her şekilde tutuyor.Pazar günü o kadar sıcaktı ki tereyagı buzdolabından çıkar çıkmaz o da sıcaklıgına geliyordu neredeyse.Yazlıkta olduğum için hamuru rondoda yapmayı denedim.Rondo kaldıramadı bu yükü çıkarıp el ile yoğurdum.Sonuç ağızda dağılan mis gibi bir lezzet.Önümüzdeki hafta sonu bu hamurdan kurabiye kalıbı ile şekiller kesip fırına vererek çay ve kahve yanında ikram edebileceğim küçük atıştırmalıklar yapmak niyetindeyim.Bununla ilgili bir tavsiyeniz olabilir mi?Krema da muhteşem ve son derece kolay.Onu başka nerelerde kullanabilirim?Düşünmekteyim.Kısacası herzamanki CAFE FERNANDO lezzeti,özeni ve farkı.
Cenk
Gaye – Afiyet olsun, beğenmenize sevindim. Kremayı meyve kullanacağınız her tart tarifinde kullanabilirsiniz.
Beril
evde bir dolu şeftalim var, akşam da gelenler …tam ne yapsam tatlı olarak da şöyle hem hafif olsa, hem de şeftalilerimi kullansam diye blogları karıştırıyordum ki bu tarifi bir süre önce okuduğum aklıma geldi… teşekkür!
esra
cenk tarif muhteşem…ama arayı çok açtın:(daha sık yazarsan sevinirizzzzzz!!
derya
merhabalar ,bir yerde takıldım hamuru yoğururken hangi aleti kullanmam gerekiyor bende mevcut olanlar kitchenaid,rondo,blender ve ellerim .teşekkür!!
Cenk
derya – Ben Magimix’in mutfak robotunu kullanıyorum. Ona en yakını rondo. Haznesi bütün malzemeleri almaya yetmiyorsa tereyağını şekerle birlikte çırpıp (Kitchenaid’i kullanarak) yumurtayı ekleyin, ardından kuru malzemeler. Yalnız bu teknikle yapacaksanız kalıba yerleştirdikten sonra buzlukta daha uzun süre tutmanız gerekebilir. Parmağınızla bastırdığınızda göçmeyecek kadar sertleşene dek. Belki pişirme süresine birkaç dakika da eklenebilir.
emine
merhaba,kayısılı tart tarifini denedim.kreması biraz sulu oldu. jelatin yerine tart jölesi kullandığım için diye düşünüyorum.ama tadı tek kelimeyle muhteşem.ellerinize ve kaleminize sağlık.
noireaude
Cenkkkkkkkkkk lutfen bana bu son dizi dizi kayisiciklarda photoshop kullanarak bu renge ulastiginiiii itiraf etttttt??????!!!!!!
Cenk
noireaude – Kesinlikle babamın marifeti. Gerçekten bu kadar güzel renkte kayısıylar ben de görmemiştim. Fotoğrafta patlamasının sebebi de üzerine sürdüğüm kayısı marmelatı.
esra
slm cenk,
tarif harika gornuyor oglumun dogumgunune yapmayı dusunuyorum ama jelatin kullanmasam yada onun yerine onerebileceğin baska birşey var mı? cvbını bekliyorum
Cenk
esra – Tadını değiştirmeden ve bu şekilde katılaştırmadan yerine kullanabileceğiniz başka bir şey bilmiyorum. Pirinç unu veya nişastayla koyultmayı deneyebilirsiniz ama bu sertlikte olabilmesi için kullanacağınız miktar tadını ve kıvamını olumsuz yönde etkileyecektir.
Gulin
Tarifi deneyeceğim ancak hindistan cevizi sevmiyorum. Hiç koymasam olur mü veya onun yerine ne koyabilirim? Tskr.
Cenk
Gulin – Koymasanız olur.
tuba
slm cenk kayısı marmelatını cogu buyuk marketlere baktım mıgrosta dahıl bulamadım nerden temın edebılırım
Cenk
tuba – Bilemiyorum, ben süpermarketlerde rastlıyorum. Tarifte evde yaptığımı kullandım. Marmelat olmak zorunda değil, reçel de olur.
Fatoş
Sonunda benimde bir bloğum oldu ve senden yaptıklarımdan ilk olarak bunun resmini ekledim. Sağolasın tekrar tarif için. http://birdilimkeyif.wordpress.com/2013/05/30/seftalili-tart/
Cenk
Fatoş – Blogunuz hayırlı olsun!
Pınar
Toz badem bulamadım, kendim yaptım, toz jelatin bulamadım,hazır tart jöleden üç kaşık ekledim, evdeki hazır vanilin bitene kadar çubuk almayayım demiştim, unutmuşum, hazır vanilin kullandım, hindistan cevizini sevmem, koymadım, evde sadece kepekli un bulunduruyorum, hem de aynı çölüyle onu kullandım, tüm bu nedenlerle hiçbir şeyi doğru sırasıyla yapamadım…Velhasılı hiç umudum yoktu ama nefis nefis nefis oldu, o yumuşacık hafif kreması, altındaki bademin verdiği oturmuş tat, tebrik ederim.
Cenk
Pınar – Afiyet olsun!
Dilfuze
Yaptım çok güzel oldu.İlk defa denedim tart.Lezzeti de harika :))
Aslihan
Merhaba, bu tarifi denemek istiyorum fakat almanya ya gittigimde aldigim yaprak jelatinler var. 12 yaprak 20 gr denk ve 1 litre sivi icin tamami. Ayni zamanda 2 paket toz jelatine denk yaziyor üstünde. Bu tarif icin nekadar yaprak kullanmaliyim acaba? 6 yaprak 10 gr toz jelatinle esitmidir acaba? Tesekkürler
Cenk
Aslihan – Paketin üzerinde ne yazıyorsa ona göre ilerlemenizi tavsiye ederim.
Fatma
Merhaba,
Toz Badem derken, şeker ve bademin toz haline gelmesi mi
Kayısı yerine şeftali olur mu
Sevgilerimle,
Cenk
Fatma – Hayır, bademin toz hali. Kayısı yerine şeftali olabilir.
Fatma
Merhaba,
Toz bademi nerden temin edebilirim, bilginiz var mı?
teşekkürler,
Fatma
Cenk
Fatma – Kuruyemişçilerden temin edebilirsiniz. Mesela Malatya Pazarı satıyor. Sadece badem değil, fındık ve Antep fıstığı tozu (hatta granül ve traşlanmış olarak) da satıyorlar.
sevdenur
Merhaba,bu tarifi tartolet kalıplarında yapsam nasıl olur?
Cenk
sevdenur – Olabilir.
Selin
Sevgili Cenk,
Amerikadayim, Kayisi kurusunu islatip kullanmayi dusunuyorum. Ne dersin?
Cenk
Selin – Tavsiye etmem. Kayısı yerine kullanabileceğiniz bir sürü meyve var. Bence blueberry!
damla
Merhaba Cenk, bu muhteşem tarifleri yeni keşfetmiş biri olarak ( maalesef) nasıl yapıyorsun değil de, yaptıklarını nasıl bu şekilde milimetrik pürüzsüz kesiyorsun? bknz. Kayısılı Tart 🙂
Cenk
damla – İri ve sivri bir bıçakla 🙂
merve
Merhaba cenk bey bu tarifinizdeki kremayi denedim fakat cok tatsiz bir sonuc cikti ortaya. Her zaman kullandigim sek markasinin kremasini tarife uygun tencereye koydum sekerle, isittim kaynamadan aldim. Fakat bu esnada daha isinmaya baslarken krema cok acik renkte bulanik su gibi bi hal aldi ve jelatini ekledim soguttum ama tadi berbat oldu. Bozuk tereyaginin tadini bilir misiniz bilmiyorum ama tipki o tattaydi. Sence krema mi bozuktur basina hic boyle bir sey geldi mi?
Cenk
merve – Tadı bozuk tereyağı gibiyse malzemelerde bir problem olmalı.
Betül
Cenk Bey, biliyor musunuz ben Darıcalıyım ve yazınızda Darıca, Bayramoğlu isimlerini görmek, sizin de oralarda bir geçmişiniz olduğunu öğrenmek nedense mutlu etti beni. 🙂 Mevsim meyveleriyle yapılacak bir tarif ararken bu yazıya denk geldim, bu hafta deneyeceğim. Hafta sonu kitaptaki vişneli bademli keki denedim ve şu an aklımda sadece onu tekrar yiyebilmek var aslında ama irademe sahip olup bunu da deneyeceğim. 🙂 Sevgiler.