Galiba zaman mefhumunu yitirmeye başladım. Bir hafta öncesine kadar Temmuz ayının sonuna yaklaşıyoruz zannediyordum. Kendimi kitap yetişmeyecek diye nasıl korkuttuysam… Geçen hafta bir arkadaşıma telefonda yazlık çalışma planımı anlatırken farkına vardım. Ağustos değil, Temmuz geliyormuş. Bir ay kazandım, iyi mi!
O sevinçle son üç aya ait müsveddeleri temize çektim, bundan önce ciltlettiğim taslağın üzerinde yaptığım değişikliklerle beraber bütün tarifleri güncelledim ve çıktılarını aldım. Kitabın son taslağı masamda. Gıcır gıcır. Turkuaz kapağı var. Kitaba bile yaz geldi.
Sanmayın ki sona geldim, her şey bitti. Daha önümde çok uzun bir yol var. Şehir yaşamından kopup tatile gittiğinizde nefes aldığınızı hissetmeye başlıyorsunuz ya, işte öyle bir his sadece.
Kazandığım bir ayı fırsat bilip kitap için tarif denemelerine birkaç gün ara verdim. Geçen Salı, sabah erkenden kalkıp 4. Levent’teki pazara gittim. Yaz meyvelerinin en güzelleri tezgahta. Hepsi bal gibi.
Aslında blog için aklımda çilekli bir tarif vardı. Pazardan döndükten sonra tarifi ana hatlarıyla yazıp gün içinde tarifte yer alan her şeyi hazırladım. Ertesi sabah servis tabağında her şey bir araya gelince o kadar hoşuma gitti ki kitaba koymaya karar verdim. Sonra hafif bir suçluluk duygusu… Blogun hakkını yedim diye. Birebir aynı malzemelerle aklımda olan bambaşka bir tarifi uyguladım. Ertesi gün tadına baktığımda beğenmeyince sıra pazardan aldığım diğer meyvelere geldi. Kiraz, nektarin ve şeftali.
Bir de – beni Twitter ya da Instagram‘dan takip edenler biliyor – bütün yıl yolunu gözlediğim kırmızı (Anjelik) erik.
Uyarmadı demeyin. İçi kırmızı çıkanların ömrü çok kısa. Elinizi çabuk tutun. Bence bugüne kadar blogda yayınladığım en lezzetli şey olan kırmızı erikli tartı yapın. Yanına da vanilyalı dondurma.
Ondan sonra gelin, mevsimin en güzel şeftalileriyle bu tarifi hazırlayın.
Şeftali kreması. Bir şeftalinin başına gelebilecek en güzel şey.
Pek sevdiğiniz çilekli tart tarifindeki krema var ya. Sütü çıkartın, şeftali ekleyin.
Yok, güzel anlatamadım. Şimdi şeftaliyi düşünün… Yok yok, bir parça çikolata düşünün. Bir parça az. Bir avuç diyelim. Sonra o çikolataya sıcak krema ekleyip yavaşça karıştırdığınızı, karıştırdıkça koyulaştığını, kaşıklamaya direndikten sonra paketleyip buzdolabına attığınızı…
İşte bir parça çikolatayla ağızda eriyip damağa yapışan çikolatalı ganajın arasındaki fark neyse taze şeftaliyle şeftali kreması arasındaki fark da o.
Pişmemiş, saf hali daha yoğun bir tada sahip olmasına rağmen, ağız dolduran, dile yayılıp damağı kaplayan hali çok daha tatmin edici. Böyle boynunu gevşetip başını arkaya düşürecek kadar tatmin edici.
Yabancı yemek kitapları ve dergileri karıştırıyorsanız “curd” tarifine mutlaka rastlamışsınızdır. Özellikle limonlusuna. Curd (körd diye okunur), yumurta sarısı (bazen beyazı da), meyve suyu (veya püresi), şeker ve (genellikle) tereyağı ile hazırlanan bir meyve kreması. Passion fruit, mango ve çikolatalı yılbaşı pastasını hatırlıyor musunuz? İşte o tarifte, çikolata katmanları arasında salınan güzellik.
Önemli tek bir püf noktası var. Karışımı kaç dereceye kadar pişireceğiniz. Yukarıdaki sekiz yumurta sarısını görüp de tarifi denemeye çekinecek olan birçok okur olacağını tahmin edebiliyorum.
Nedense, söz konusu tatlı olduğunda, birçok okurda yumurta sarısı fobisi var. O fobinin sebebini de hepimiz biliyoruz: Pişmiş tatlıdaki yumurta kokusu. Yumurtalı bir karışımı pişirirken kaç derecede durmak gerektiğini bildiğiniz sürece korkmanın anlamı yok. Tabii o dereceyi bilmek yetmiyor. Bir de ölçmek lazım.
Kitapta mutfak malzemeleri ve ekipmanlarıyla alakalı bir bölüm de olacak. Bazıları ihtiyaç, bazıları lüks. Herkesin edinmesi gerektiğini düşündüklerimin başında dijital mutfak terazisi ve dijital termometre geliyor. Bu ikisine sahip olduğunuz sürece tatlı tariflerinde sırtınız yere gelmez.
Örnek vermek gerekirse, bu tarifte benmari üzerinde pişen karışımı içine sokacağınız dijital bir termometre 75 dereceyi gösterene kadar pişirmek gerekiyor. Evet, karışım o dereceye yaklaşırken koyulaşıyor, yemek kitaplarında sıklıkla bahsedilen “karışımın tahta kaşığı kaplaması” gibi görsel ipuçları da doğru kıvamı yakalamanız için size yardımcı olabilir ama hiçbir anlatım sizi o karışıma sokacağınız bir termometrenin gösterdiği derece kadar kesin ve net bir şekilde sonuca ulaştıramaz.
Belki bir tarifi onlarca kez yaptıktan sonra ihtiyaç duymayacaksınız ama o tecrübeyi kazanana kadar aldığınız malzemelerin ve en önemlisi mutfakta geçirdiğiniz zamanın boşa gitmesini istemiyorsanız bir adet dijital termometre edinin. Bir marka veya link vermekten özellikle kaçınıyorum. Hepinizin bildiği satış sitelerinde birçok dijital termometre mevcut. Birinin diğerinden daha üstün özellikleri yok. Sadece yanından kablo çıkan ve o kablonun ucunda dereceyi ölçmek için bir batırma ucu olanlardan uzak durun. Tek parça, şeklen ateş ölçerken kullandığınız termometrelere benzeyen, “cep tipi daldırma termometre” olarak geçenlerden alın.
Tarife geri dönecek olursak… Şeftali kreması, yumurta sarılarının koyulaştırıcı özelliği ve limon suyunun içerdiği asit sayesinde ipeksi bir kıvam alıyor. Limon suyu aynı zamanda şekeri de dengeliyor. Tatlı mı ekşi mi olduğuna karar vermekte zorlanacağınız bir tat çıkıyor ortaya. Aldığım şeftaliler bal gibi tatlı olduğu için yanına hafif ekşi ahududu ve şeker eklemeye gerek bile olmayan Hindistan cevizi kremasını uygun gördüm.
Tarif, bütün hazırladıklarınızı servis yapacağınız bardakların içinde bir araya getirmekten ibaret. Şeftali kreması günler öncesinden hazırlanabilir. Hindistan cevizi kremasını ve ahududu sosunu hazırlamak beşer dakikanızı alacak. Geriye kalan tek şey bisküviler.
Aslında klasik trifle tarifinde ufak küpler halinde kesilmiş kek parçaları olur. Hatta şurup veya likörle ıslatılırlar ve zaten her şeyin yumuşak ve ipeksi kıvamda olduğu bir tatlıda kaybolup giderler. Yani yine bir papara vakası.
Ama bu bisküviler? Malzemeler servis etmeden hemen önce bir araya geldikleri için bisküviler servis ettikten sonra fırından çıktıkları kıtırlıkta kalıyorlar.
Mozaik pasta tarifindeki minik bisküvileri ufak bir değişiklikle tekrar yaptım. Hamura şekil verdikten sonra altını ve üstünü Hindistan ceviziyle kapladım. Alttaki tarifle ihtiyacınızın neredeyse iki katı bisküvi elde edeceksiniz. İster hamurun yarısını kestikten sonra dondurun, isterseniz de pişirin, tarifi hazırlarken atıştırın.
Bisküvilere Hindistan cevizi koymuşken uzun süredir uygulamak istediğim bir tarifi de denedim.
Çırpılmış Hindistan cevizi kreması. Çırptığınızda süt kreması kadar kabarmıyor ama hem daha hafif hem de tatlıdaki Hindistan cevizi aromasını arttırıyor.
Konservede satılan Hindistan cevizi sütlerinden alıp bir gece önceden buzdolabında soğumaya bırakıyorsunuz.
Ertesi gün sallamadan açtığınızda soğurken suyundan ayrışan kreması tepede toplanıyor.
Bu katılaşan katmanı kaşıkla alıp kaba aktarıyorsunuz ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpıyorsunuz. Bu kadar basit.
Tarifi deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
ŞEFTALİ, AHUDUDU ve HİNDİSTAN CEVİZLİ TRIFLE
6-8 kişilik
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz.
Malzemeler
Minik bisküviler için:
- 1 su bardağı (140 gram) un
- 1+1/4 çay kaşığı (5 gram) kabartma tozu
- 90 gram tereyağı, oda sıcaklığında
- 1/3 su bardağı (70 gram) şeker
- 2 adet büyük boy yumurta sarısı
- Bir fiske tuz
- 1/4 su bardağı (20 gram) Hindistan cevizi rendesi
Şeftali kreması için:
- 350 gram şeftali
- 6 adet büyük boy yumurtanın sarısı
- 1/2 su bardağı (100 gram) şeker
- 1/4 su bardağı (60 gram) limon suyu
- 75 gram tereyağı, küp küp doğranmış ve oda sıcaklığında
Hindistan cevizi kreması için:
- 2 adet (400 ml) konserve Hindistan cevizi sütü
Ahududu sos için:
- 80 gram taze ahududu
- 2 yemek kaşığı (30 gram) şeker
Taze meyve:
- 240 gram ahududu
Yapılışı
- Minik bisküvileri hazırlamak için, un ve kabartma tozunu bir kaba eleyip bir kenarda bekletin. Tereyağı ve şekeri bir karıştırma kabında mikser yardımıyla yüksek orta hızda 3 dakika boyunca çırpın. Yumurta sarılarını ve tuzu ekleyip 3 dakika daha çırpın. Elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip mikserin en düşük hızında sadece un parçaları kaybolana kadar, 1-2 dakika boyunca karıştırın.
- Yağlı pişirme kağıdından dört bir yanı kapalı, 14*24 cm ebatlarında dikdörtgen bir cep hazırlayın (fotoğraflı anlatım için şu yazıya bakabilirsiniz). Hamuru cebin ortasına koyup elinizle biraz düzleyin, cebi kapatıp ortadan kenarlara doğru açarak her tarafı eşit kalınlıkta bir hamur elde edin. Bir kesme tahtasına aktarıp, bir miktar sertleşene dek, yaklaşık 10 dakika boyunca buzlukta bekletin. O esnada fırınınızı önceden 180 derecede ısıtmaya başlayın.
- Buzluktan çıkardığınız hamurun üzerindeki yağlı kağıdı kaldırıp tepesine Hindistan cevizi rendesinin yarısını (2 yemek kaşığı/10 gram) serpin, kağıdı üzerine kapatıp elinizle hafifçe bastırarak hamura yapışmalarını sağlayın. Tersini çevirip aynı işlemi geriye kalan Hindistan cevizi rendesiyle hamurun diğer tarafı için tekrarlayın. Kesme tahtasına aktarıp, parmağınızla bastırdığınızda göçmeyecek kadar sertleşene dek, yaklaşık 15 dakika boyunca buzlukta bekletin. Ardından kısa tarafını 10, uzun tarafını 16 eşit şeride keserek yaklaşık 1.5 cm’lik 160 tane minik bisküvi elde edin. Eğer bu esnada hamur ısınıp yumuşadıysa tekrar buzlukta 5-10 dakika bekletin.
- Bisküvileri yağlı pişirme kağıdı serili iki adet fırın tepsisine aralarında yarımşar santim boşluklar bırakarak dizin ve fırına verin. Pişme süresinin tam ortasında tepsilerin yerlerini değiştirmek suretiyle, bisküviler altın sarısı rengini alana kadar, 12-14 dakika boyunca pişirin. Tepsileri fırından alıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Hava geçirmeyecek şekilde paketlerseniz oda sıcaklığında 3 gün boyunca tazeliklerini koruyacaklardır.
- Şeftali kremasını hazırlamak için şeftalileri soyup çekirdeklerini çıkarın. Derin bir kaba aktarıp bir el blenderı yardımıyla (veya rondoda) püre haline getirin. Pürenin 3/4 su bardağı kadarını (180 gram) ölçüp bir kaba aktarın ve kenarda bekletin. Geriye kalan kısmı tarifte kullanmayacaksınız.
- Isıya dayanıklı bir karıştırma kabında yumurta sarılarını ve şekeri bir tel çırpıcı yardımıyla yumurta sarılarının rengi açılana kadar, yaklaşık 5 dakika boyunca çırpın. Üzerine şeftali püresini ve limon suyunu ekleyip karıştırın. Kabı benmarinin üzerine (orta boy bir tencereye iki parmak kalınlığında su koyup orta ateşte hafif fokurdamaya başlayana kadar ısıtın, ardından kabı üzerine oturtun – üstteki kabın tabanı tenceredeki suya değmeyecek) oturtup karışım koyulaşıp içine sokacağınız bir termometre 75 dereceyi gösterene kadar, 15-20 dakika boyunca bir spatula (veya tahta kaşık) yardımıyla kabın tabanını kazır gibi süpürerek karıştırın. Büyük boy bir kaba buz ve soğuk su doldurun ve bir kenarda bekletin.
- Pişen şeftali kremasını üzerine çok ince delikli bir süzgeç oturttuğunuz bir karıştırma kabına aktarın ve spatulanın tersiyle süzgecin içindeki kremayı karıştırarak ve spatulayla bastırarak şeftali kremasını süzgeçte geriye sadece şeftalinin posası kalacak şekilde alttaki kabın içine süzün. Süzgecin kaba bakan kısmına yapışan kremayı da sıyırmayı unutmayın.
- Tereyağı parçalarını ekleyip şeftali kremasının içinde tamamen eriyene kadar spatulayla karıştırın. Ardından kabı su ve buz dolu kabın üzerine oturtup soğuyup oda sıcaklığında gelene kadar, yaklaşık 10 dakika boyunca ara sıra karıştırın. Kabı suyun üzerinden alıp arada hava kalmayacak şekilde tepesine bastırarak streç filmle kapatıp en az 4 saat buzdolabında soğumaya bırakın. Krema soğudukça koyulaşacaktır. Üç gün boyunca buzdolabında, daha uzun bir süre buzlukta tazeliğini koruyacaktır. Yaklaşık 360 gram şeftali kreması elde edeceksiniz.
- Hindistan cevizi kremasını hazırlamak için tarife başlamadan önceki gün konserve Hindistan cevizi sütlerini buzdolabına koyun. Ertesi gün sallamadan açıp tepedeki katılaşmış kısımları bir kaşık yardımıyla alıp bir kaba aktarın ve bir miktar kabarıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar mikser yardımıyla çırpın.
- Ahududu sosunu hazırlamak için ahududuları şekerle birlikte orta boy bir tencereye aktarın. Spatulayla ezip karıştırarak kaynama noktasına getirin ve ateşten alın. İnce delikli bir süzgeçten geçirerek bir kaba aktarın ve soğuyana kadar buzdolabında bekletin.
- Malzemeleri servis yapmadan hemen önce bir araya getirin. Servis bardaklarına dönüşümlü olarak, bardak başına yaklaşık 1/4 su bardağı şeftali kreması, 10-15 adet minik bisküvi, 40 gram taze ahududu, 1/4 su bardağı Hindistan cevizi kreması aktarın. Servis ederken üzerine ahududu sosundan gezdirin.
Elif'in Defterinden
Yine muhtesem anlatım,rengarenk sunum..yine ac karna baktığımda midemde guruldanmalara sebep olan tatlı… Aciktim 🙁
özgecan
Cenk Bey merhaba!
Yine döktürmüşsünüz! Bu tarife nasıl sevindim anlatamam çünkü en sevdiğim 3 şeyi birleştirmiş. Ennn yakın zamanda denemeye can atıyorum. Çook teşekkürler:)
Hıı bir de aklıma gelmişken kitap için sabırsızlanıyorum ve size -hiç ihtiyacınız yok ama- booll şans diliyorum! Umarım her şey yolunda gider ve son anda bir aksilik çıkmaz.
Dört gözle yeni tariflerinizi ve kitabınızı bekleyen okurunuzdan sevgiler 🙂
Cansu
İtiraf etmeliyim ki tarif beni çekmedi, ama sizin elinizden yazı okumayı özlemişim (: Kitap için sabır, kolaylıklar, hevesle bekliyoruz!
ECE
Hindistan cevizi sütünü nereden temin ediyorsunuz?
carmenta
Çok özlemiştim yeni tariflerinizi.. Gerçekten harika görünüyor.. En yakın zamanda denenecek tarif!
Dilara Şeren Uğurlu
merhaba Cenk,
Çok güzel iştah kabartan bir tarifi gene bizimle paylaşmana çok sevindim. Kısa bir süredir seni takip ediyorum ve kitabını sabırsızlıkla bekliyorum.
Şimdiye kadar bir kaç tarifini denedim. Yemekleri tadan herkes bayıldı. Senin yerine övgüleri ben toplamış oldum. 🙂 Gelecek tüm yeni paylaşımlarını sabırsızlıkla bekliyorum…
Sevgiler.
Lila
Sevgili Fernando. Yazinin basinda Temmuz sonu dediginde tatilimin ilk bir ayi bir cirpida bitmis oldu. Neyse ki yanlis alarm. Taslagin bittigini okudugumda tamamdir dedim. Buyuk gun geldi. Neyse as kalmis biraz daha bekleyebilirim. Yazina soyleyecek soz bulamiyorum. Yutkunarak okudum. O seftali kremasinin tadini aldim sanki. Emegine,yuregine saglik. Sen solediklerimi bosver. Kitap konusunda kendi I strese sokma. Benim ki sadece sabirsizliktan. Kolay gelsin.
Ozlem
o kadar güzel görünüyor ki gözlerim doldu.. 🙂
ozgul
merhaba,
Tariflerinize bayılıyorum…Uygularken ama birebir uyacağım diye bazen canım çıkıyor..:)Bu yaz sıcaklarında naneli limonatayla herkesi kendime hayran bıraktım…Sayenizde …Kolaylıklar diliyorum….
hamurger
Waooooooww görüntü müthiş. Ayrıntılı ve uzun bir tarife benziyor böyle bir şahesere kavuşmak kolay olamsa gerek. Eğlenceli ve lezzetli olduğu kesin en kısa zamanda deniyeceğim. Sadece bir sorum olucak daha önce hindistan cevizi sütünü nerden temin edebilirim. Hiç kullanmadım ve marketlerde gözüme ilişmedi.
Emeğinize ve ellerinize sağlık =))
Işıl Ertunç
Çok lezzetli oladuğuna eminim. Hemen denemek isterim doğrusu.
gizem
cenk merhaba,
tarifi ofisten okudum ve heyecanlandım ,şuan işi gücü bırakıp eve gidip kolları sıvayıp yapmak istiyorummm 🙂 kitabını sabırsızlıkla bekleyenlerdenim bitsin artık lütfeennnn :))
Aysel
Sevgili Cenk, tariflerin yanı sıra anlatım da mükemmel… Çok çok uzak bir ülkeye gitmemiz gündeme geldi, umarım gitmeden kitabınız yetişir..
Cenk
Kitap için şans ve sabır dileyen herkese çok teşekkürler!
Ece, hamurger – Hemen hemen her süpermarkette bulabiliyorum. Genelde tropikal meyve konservelerinin ya da Asya mutfağına ait malzemelerin durduğu raflarda oluyor. Yerine her zaman çok az pudra şekeri eklenmiş çırpılmış süt kreması (krem şanti) kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi sütünden çok daha fazla kabaracağı için 200 ml’lik ufak bir kutu yeterli olacaktır.
Aysel – Bir aksilik olmazsa sene sonuna doğru yetişecek.
Idil Su Goktan
4. levent pazari taze framboazlariyla cinnet gecirtiyor 3 haftadir bana:) 7 kilo framboaz alip eve gelince de aklima ilk cafe fernando gelmisti, noldu kitap taslaklarinin arasinda seker komasina mi girdi acaba diye dusundum:)Yeni bir post gormek cok guzel oldu.
Kitabi heyecanla bekliyorum, iyi calismalarr:)
Cenk
İdil Su Goktan – Ben de mevsimi gelip ucuzlayınca kendimden geçiyorum!
nükhet kuzuoğlu – Hangi amaçla kullanıldığını yazıda belirtmiştim – karışımı koyulaştırmak için.
nükhet kuzuoğlu
bu tarifinizi veganlaştımak istiyorum. şeftali kremasında kullanılan yumurta sarılarının hangi amaçla kullanıldığını söylerseniz, ona göre egg substitute kullanabilirim.
hakan
Şeftalili kek ve mürdüm erikli tartı yapmak için siteni ziyaret ettiğimde sürprizle karşılaştım..Güzelde oldu bence kısa zamanda deniyeceğim…Yaptıklarımı tatman için Mersin’ e beklerim…
zuzuşka
“Şeftali kreması, bir şeftalinin başına gelebilecek en güzel şey”
Yeni bir post, dört gözle bekleyen bir okurun başına gelebilecek en güzel şey:)
Teşekkürler..
serrojann
cenk, selam !
tariflerin bir acayip, siteye girmeye korkar oldum, kimyam değişiyor o resimlere baktıkça yahu ! sonra gel de ver bu kiloları 🙂
kitap umarım istediğin gibi olur, ama artık birazcık yoruldugun tarife ekstradan “mango kreması” koymandan belli.. :)) (ipucu: tarifin 11.maddesi, çaktırma!)
kolay gelsin ne diyeyim, ama tariflerine cok ara verip bizi de bu güzelliklerden mahrum etme 😉
Cenk
serrojann – Hatayı yakaladığın için teşekkürler, hemen düzelttim.
Bahar
Merhaba,
çok şükür yaşıyorsunuz:)
kitap çıksa da artık sizi burada daha çok görsek
tarif her zamanki gibi fevkaladenin fevkinde iştah kabartan cinsten:)
bir daha ki tarife kadar yine bu kadar beklemeyiz umarım özletmeyin kendinizi…
Bursadan sevgiler..
Nurşen Aksoy
Sevgili Cenk yine muhteşem bir tarifle karşımızdasın..Bayılıyorum senin sitene,her ziyaretimde hemen hemen herşeyi baştan okumaktan kendimi alamıyorum..Yine çok güzel anlatmışsın…en ince detayına kadar..Sizi örnek almaya çalışıyorum,ama ben sadece devede kulak misali..Muhteşem tariflerini bizle paylaştığın için çok teşekkür..Kitabı büyük heyecanla bekliyorum..Mutfağımın en özel köşesinde yer alacak..Mürdüm erkli tartını hemen deneyeceğim..çok merak ettim.sevgilerimle Nurşen..
mine sönmezsoy
Yazılarına ve fotoğraflarına ne kadar büyük bir emek harcadığını görüyorum.Kremayı koyduğun tabak,kremanın ipeksi görünüşü ve rengi,içine konulan kaşığın kremayla oluşturduğu kalp şekli,bir fotoğraf ancak bu kadar güzel çekilebilir.Seninle gurur duyuyorum demek hissettiklerimin yanında çok hafif kalıyor.Yaptığın her şeyde çok özel olduğunu görüyorum,bunun için çok mutluyum.
sare
Sevgili Cenk, merhaba.
Bir an önce tarife ulaşmak için fareyi oynattıkça yazınızın içten, meraklandırıcı, sakin ama bir o kadar da yaptığınız yemek yolculuğundaki heyecanları veren, alıp götüren, tatlı bir telaş,nefis bir sıralama ve harika fotolarla tarife ulaştım. Mükemmel.
Kurabiyeleri tanıyorum. Kışkırtıcı… yeni hali de denenecektir. Bayıldım.
Şeftali kreması biraz korkuttu ama ikna ettiniz:))
Tek sıkıntım, hindistan cevizi kreması olabilir, onun yerine ne önerirsiniz.
İyi ki bir ay kazanmışsınız, büyük bir merakla kitabınız bekliyorum, kolaylıklar dilerim.
Mutlu olun, sevgiyle kalın.
Basak
Beni, senin ultra super ‘kayisili tart’indan vaz gecirirmi bilmiyorum ama trifle yemeyeli cok uzun zaman oldu, denemek lazim.
Bir de, Brezilyali bir arkadasim, tatli yaparken yumurtanin sarisini suzgecten gecirdiklerini, etrafini saran zarin koku yaptigini soylemisti, o gunden beri hep suzerim hic problemim olmaz, belki baska tariflerde isine yarar bu bilgi 🙂
Biraz rahatlamis olmana cok sevindim.
necla
Tariflerinizi televizyonda görmek istiyoruz.
EMEL PINAR
Cenk,
üzülme! tarifi, bloğa da koysan, kitaba da farketmez. İkiside biz sevenlerine mutlaka ulaşacak. Merakla, sabırsızlık ve çok heyecanla kitabı bekliyorum. Trifle süper görünüyor..ellerine sağlık.
Semra Akakce
Yanii, Cenk Bey, foto ya bakıp kendinden geçtim :)) Size söyleyecek hiç birşey bulamıyorum…
Ayse
cenk gelecek için planım şöyle bir bebek beklediğimiz için (inşallah) çalışmaya bi süre ara vericem böylece evde olucam e o zamana kadar senin kitabında çıkmış olur ben de termometremı mutfak terzimi kitabımı alır gecerım mutfaga sonra gelsın tatlılar nası fikir ? 6 ay sonra kendımı mutfakta görüyorum 😀 ayrıca şeftaliye bayılırım fazla yumutadan kaçan 1 numaralı kişi benim ama bunu mutlaka denemem lazım.Sence bu krema sütlü tatlı üstünde nasıl olur ?
Cenk
Ayse – Tebrik ederim! Bence harika fikir. Sütlü tatlılarda üstte ince bir katman olarak güzel olabilir.
deniz
Tarifine bayıldım en kısa zamanda denenecek tarifler arasında ilk sırada.Bu arada kırmızı erikli tartınıda denedim o da bizim vazgeçilmezimiz oldu.
zeynep
Görüntü muhteşem, yok böyle birşey. Elinize sağlık.
Banu Bingor
Haha ne ruhsuz insanım! Haberim yok yeni tariften 😀 Rengarenk harika bir görüntü yine. Şu ara yine tempomuz arttı. Benim o söz verdiğim şey beklemede, ama senin artık ihtiyacın kalmadı sanırım 🙁
Bu arada yorumlar arasındaki Mine Sönmezsoy annen mi? Tanıdık mı? Yoksa sadece benim gibi sevgiden mi gurur duymakta? Hı? Hı? :))
Bu arada bebeği olacağı için çalışmaya ara verip de gününü mutfakta geçirebileceğine dair pastoral hayaller kuran sevgili arkadaşımıza seslenmek istiyorum buradan: Hahahahhhahaha! :))))
Sevgiler!
Cenk
sare – Süt kremasını azıcık şekerle çırparak kullanabilirsiniz.
Başak – Bunu ilk defa duyuyorum. Bilgi için teşekkürler.
Banu Bingör – Tarif denemelerinden mi bahsediyorsun? İhtiyaç olmaz mı… Evet, annem!
Banu Bingor
Evet evet ondan bahsediyorum! Perşembe becerebilirsem Erenköy pazarına kaçacağım!
Hehe tahmin etmiştim 😀 Ancak bir anne yazar onu!
Zbusra
Cok sukur yeni tarifimize kavustuk:) hic umidimi kaybetmeden hergun siteye baktim(sadık okuyucu) ! Bende paparamsi tatlilari sevmem mozaik pastayi denedim ve aradigim buymus dedim:) bu tarifte harika gozukuyor ellerine saglik!
Lezzetli Sanatlar
Sevgili Cenk,
Ne zamandir sabirla tariflerini bekliyordum. Yine olaganustu gorsel ve lezzetli bir tarifini bizlerle paylasiyorsun. Tesekkurler.
Yemek kitabinin cikmasini sabirsizlikla bekliyorum.
Sevgiler ve yogun calismalarinda basarilar diliyorum,PIRIL.
arzu
Ben de bir süredir zaman zaman kablolu tipte termometrelerden kullanıyorum; ama tavsiye etmme diyorsun. Yanlış ölçüm mü veriyor bu tip termometreler
Cenk
arzu – Bugüne kadar kullandıklarım çok güvenilir sonuçlar vermedi.
zarpandit
şu kurabiyelerin o kadar güzelki.üşengeçliğimi üstümden atıp deneyip stoklamak istiyorum..
şeftali ve ahudud harika bir uyum! aklıma başka bir karışım geldi.reçel! neden olmasın dimi ama..
o değilde benim Metrodan alıp çikolatalı hindistan cevizli puding yaptığım(ki tarifte sütüydü bu yüzdendir ki puding daha yoğun oldu) o hindistan cevizi kreması,hindistan cevizi sütünü ciddi oranda solluyor haberin olsun Cenk 🙂
birde Dorie’nin kitabından tiramisu cake tarifini denedin mi? milletin yaptığı gibi yoğun bir kremam olmadı,mascarpone’lu krema ziyan olmasın diyede toz krem şanti ilavesi yapmak zorunda kaldım :/ üstelik 2.kez :/ fikrin var mı?
Cenk
zarpandit – Benim de aklımda onunla yapmak vardı ama artık süpermarketlerde bulunmuyor. Metro’ya gitmek şart oldu. Bahsettiğin tarifi denemedim, maalesef bir fikrim yok.
Filiz
Her ne kadar Dokunamasam da en sevdiğim meyve Şeftali, o vakit bu tarif tiz yapıla, lakiinn gelmiş, geçmiş ve dahi gelecek ennn efsane tarifin bence “Kırmızı Erikli Tart” hakkını kimseciklere yedirmem o ulvi lezzetin. Bu arada Anjelikler ve senin müthiş tarifin sayesinde eş&dost tarafından Tart kraliçesi ilan edildim 😉 eline&emeğine sağlık Cenk…
elif
Özlemişiz, yine harikasın, kitabı dört gözle bekliyoruz.
Leyla'nın Kahve Dükkanı
Cenk ,
Öncelikle uzun bir aradan sonra yeni bir tarif görmek , az evvel bal gibi 2 tane şeftaliyi mideye indirmiş benim gibi bir yaz meyvesi sevdalısına çok iyi geldi.
O Çilekli Tart’ın hamuru da kreması da kesinlikle harika (hele o krema! onun içinde de yumurta sarısı oldukça bol ama nefis!). Hala denememiş olanlar varsa çilek mevsimi son bulmadan mutlaka denemeli.
Ve Mine Sönmezsoy… Bir annenin oğluna böyle destek vermesinden daha güzel bir şey olabilir mi? Hele de bunu binlerce okurun görebiliyorsa…
Hoşgeldin aramıza Mine anne 🙂
Kitap yolunda kolaylıklar Cenk.
Ayse
Cenk Teşekkür ederim 🙂
Banu – Ben bebek doğana kadar şaparım diye düşünüyordum muhtemelen doğduktan sonra yakamdan düşmez 🙂 Niye öyle olmuyo mu Rabbimm bana yalan söylemişler 🙂
Burçak
Tarif müthiş sunum müthiş! Tebrikler!
gülhan
Tarif de resimler de her zamanki gibi iştah açıcı. En kısa zamanda deneyeceğim. Daha önce yazamamıştım ama bu yazı vesilesiyle hatırladım, geçen yaz kırmızı erikli tart tarifini uygulamıştım ve hazırladığım tartı bir arkadaşıma hediye olarak götürmüştüm. Hala bugüne kadar yediği en lezzetli şey olduğunu söylüyor. Gecikmeli de olsa çok teşekkürler tarif için. Bakalım bu tarif de arkadaşımın gönlünü çelecek mi?
Semra
Marhaba Cenk
Ben cilekli tart tarifinizin daimi hayranlarindanim.Bu sefer yukaridaki yaziniza istinaden “Pek sevdiğiniz çilekli tart tarifindeki krema var ya. Sütü çıkartın, şeftali ekleyin” seftali ile denemek istiyorum. Tarife nasil uygulamam gerekiyor? Yani seftalileri pure yapip sut gibi pisirip oyle mi malzemeye koymam yoksa butun maalzemeler ile karistirip oyle mi isitmam gerekiyor? Bu konuda yardimci oluraniz cok sevinirim.
Cenk
Semra – Benzetme yapmak istemiştim. Eğer şeftalili bir krema yapmak istiyorsanız yukarıdaki tarifi deneyebilirsiniz. Biraz uğraştırıcı olacaktır ama isterseniz yarısını uygulayın, çilekli tart tarifindeki kremanın da yarısını uygulayın ve birleştirin.
serap
merhaba cenk =) kısa bir süre önce blogunu takip etmeye başladım, tariflerin görselliği kadar cokta lezzetli =) henüz ben denememiş olsamda annem müdavimin ve bende ondan nasipleniyorum=)) öncelikle kitabını sabırsızlıkla bekleyerek blogunu arsınlıyoruz, bu tarıf ise tam benlik renkli ve serinletici, cokta cekici görünüyo bunu bizzat deneyeceğim =) sevgiler
Semra
🙂 aslinda tahmin etmistim ama kabalik olmasin diye yazmamistim 😀 dediginiz sekilde denemeye calisirim. Tesekkurler..
Kerime
Sevgili Cenk,
8.5 aylik hamile bir insan olarak tarifi gorunce kendimden gectim. Ama benim termometrem yok, amazondan order versem hemen gelmez. Ama tarifide hemen denemem lazim. Bugun tum malzemeleri aldim. Sence misir nisastasi kullansam yumurta yerine olurmu? Yada alternatifi nedir yumurtanin? Ne kadar kullanmaliyim?
Cenk
Kerime – Yumurtanın maalesef bir alternatifi yok. İsterseniz bildiğiniz şekilde bir nişasta veya pirinç unu bazlı muhallebi yapıp şeftali püresiyle karıştırın. Kitabın çıkmasına daha var. Amazon’u şimdilik düşünmedim. Çıkmasına yakın araştıracağım. Siteden muhakkak duyururum. İlginiz için çok teşekkürler.
Kerime
Sevgili Cenk, birde kitabina Amazon’dan ulasabilirmiyiz cikmadan pre-order yapabilirmiyiz? Inan kalmayacak bende ortada kalacagim diye korkuyorum. Saglama almak istiyorum.
Banu Bingor
Ayşe ~ Her şey bir yana çok güzel günler bekliyor sizi bebekle 🙂 İlk başta hiçbir şeyi yetiştiremeyeceksiniz gibi gelse de zamanla tempo oturacak 🙂 Bebek gelene kadar da mutfakta yormayın kendinizi bence. Dinlenmiş, huzurlu bir annenin bebeği tadından yenmiyor! 🙂 Sağlıkla kucağınıza almanızı dilerim!
saadet
Merhaba
Diyete girdim ve sitenden uzak durmam gerektiğini düşündüğüm için rutin ziyaretlerimi gerçekleştirmeye çalıştım,ama bugün şeytana uyup baktım, bakmaz olaydım 🙁
funda
Merhaba,
ellerinize sağlık,tatlı harika görünüyor.Hindistan cevizi kremasını koymuş olduğunuz tabağın sır’ı kalkmış sanırım.oldukça tehlikelidir, dikkatli olun.
Selamlar
Cenk
funda – Yok, kenarındaki emayesi kalkmış sadece. Bir tehlike yok 🙂
ata
cenk bey merhaba
muhteşem gözüküyor trifleniz..yoğunluktan zaman bulursam, yapmaya çalışacağım…sizden ricam, şöyle rakının yanında gidecek zeytinyağlı meze tarifleri verebilir misiniz:)..sizde yoğunsunuz ama:)
kitap umarım en kısa zamanda bizlerle buluşur…sevgiler.
Cenk
ata – Maalesef tarif isteklerine zamansızlıktan yer veremiyorum. Şu pazı kavurmayı deneyebilirsiniz.
aylin
Bu havada mutfağa girip çalışmak gerçekten alkışlanası bir durum.Tutku işte böyle bir şey. Ben klimalı odada bloglara bakıp Great British Bake Off ‘u seyredebiliyorum ancak. Mutfağa elimden geldiğince uzaktan bakmaya çalışıyorum. Tembellik de böyle bir şey.
aylin
Cenk sitene bakmadan duramıyorum,keşke tv programı yapsan eminim reyting rekorları kırardın.Bu sıcaklarda hala mutfaktamısın,Allah kolaylıklar versin de bir an önce şu kitabın bitsin ve rahat bir nefes al diyecem ama bana öyle geliyorki senin gibi mükelmeliyetci biri o zamanda rahatlayamaz.Eh ne diyelim her şey gönlünce olsun.Sevgiler.
Damla
Merhaba,
Valentines day recipes paketini yaklasık 3 ay önce satın almıstım fakat bugün açmaya çalıştığımda tekrar ödeme istedi. Bilgilendirirseniz sevinirim.
Cenk
Damla – İlginç. Programı silip tekrar yüklemeyi deneyebilir misiniz? O da işe yaramaz ise ajansa tekrar soracağım.
Arzu
Cenk sen biliyorsundur muhakkak, ahududuları dondurucu da saklasam lezzetini kaybeder mi? Kışlık stok yapmak istiyorum da…
Cenk
Arzu – Elbette tazesi gibi olmaz ama şu sıralar ucuzken depolamak lazım. Ben biraz şeker ekleyerek donduruyorum.
turuncu mikser
cenk merhaba
sonunda tarifi denedim.
benim gibi kord delisi birisi elbette bayıldım. yalnız bir iki şey sormalıyım sonraki denemelerim için. Şeftali kreamasını yaparken başta bir kısmını ayırın demişşin ama ben sonra ayırdığımızı nerde kullandığımızı göremedim. yada gözümden kaçtı. ben resimlerden yola çıkarak ayrılmış şeftali püresi görmediğim için hepsini ilave ettim, gayet iyi oldu kıvamı. birde hindistancevizi sütüm http://www.gurmenet.com.tr/pinfo.asp?pid=2554
bundan. ertesi gün buzdolabından cıkardığımda uzerinde cok fazla bir ayrışma yoktu. çırptığımda da açılmadı kıvamı. Markadan fark eder mi sence?
böyle bir tariif paylaştığın için tekrar teşekkürler. resimlerini sonradan blogda yayınlayacağım. sevgilerr
Cenk
turuncu mikser – Şeftali püresinin sadece (başta kenarda bekletin dediğim kısmı) 180 gramını kullanıyoruz. 180 – 220 gram civarında püre çıkıyor. Standardı tutturabilmek adına gram belirtmek istedim. 10 gram fazla 10 gram eksik çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Markadan fark etmez gibime geliyor ama tepede katı bir tabaka oluşmadıysa başka bir markayı denemekte fayda var. Benim aldığım hemen hemen bütün süpermarketlerde mevcut. Hatta sütü değil kreması da (daha fazla yağ oranı – coconut cream olarak geçiyor) mevcut. Belki o zaman 2 konserve harcamaya gerek de kalmaz. Bir okur Metro’da bulduğunu belirtmişti.
Kerime
Sevgili Cenk
Gecen hafta tarifi denedim, hatta instagramda seni tagleyende bendim. Termometreyi gidip aldim. Gercektende alti yumurta olmasina ragmen hic bir yumurta kokusu yoktu. Ki su an hamilelikten oturu burnum oyle keskin ki ben bile almadim koku. Seftali kremasi sahane birsey. Divine diyebilirim. Yalniz suzgecten gecirmedim,hic putur yoktu cunku. Bir okurununda belirttigi uzere tarifte seftalinin bir kismi ayriliyor dedigin icin geri kalan kisma ne oluyor diye bende defalarca okudum ve en sonunda bulamadigim icin hepsini kullandim. Belki edit yapabilirsin bu kismi tarifte biraz kafa karistiriyor. Benim coconut milkimde seninki kadar yagli degildi akiskan birsey oldu o yuzden. Ama overall tat muhtesemmmdi. Yine yapacagim, hem sunumu guzel hem lezzeti. O gunki misafirlerimde bayildilar. Sitenin adini onlarada verdim. SeVgilerimle.
Cenk
Kerime – Afiyet olsun. Tarifteki kafa karıştıran kısmı düzeltiyorum.
büşra
merhaba cenk, sitenin uzun zamandır takipçisiyim. tariflerini cok begeniyorum ama en çok da resimlerini:)bu seferde de triflenin kadehine bayıldım. aynısında nerden bulabilirim acaba?
Cenk
büşra – Teşekkürler. Kadehler çok eski oldukları için nerede bulabilirsiniz en ufak bir fikrim yok.
Yeliz
Offff burda bile kopamiyorum bu siteden!!! Hic yemek yapmasini ve yemesini sevmeyen ben tariflerinle kendimden geciyorum. Yine super bi tarif!! Londradayim ne istersin burdan Cenk?
Cenk
Yeliz – Çok teşekkürler. Lütfen zahmet etmeyin. Prensip olarak okurlardan hediye kabul etmiyorum.
ayse
bu tarifin üzerine bi beze veya macaron tarifi verin bari. napıcaz o kadar beyazı????
Cenk
ayse – Maalesef sırada başka tarifler var.
aquacat
Ben; iflah olmaz bir şeftali sever… Mutluluktan gözlerim doldu şeftali kremasını yerken. Nasıl teşekkür edeyim sana bilemiyorum ki:)
Yumurta beyazlarını da angel’s food cake tarifinden uyarladığım angel’s food cupcakelerde kullandım.
Ellerine, yüreğine , emeğine sağlık Cenk, iyi ki varsın 🙂
Günay Kalan
Merhaba;
Kitabınızı sabırsızlıkla bekleyenler diye bir grup varsa, aralarındayım. Aç karnına tarifleri okumak insanın kendine eziyeti 🙁 Mazoşist değilim sanırdım kendimi 🙂
Bir ara pizza tarifi verebilir misiniz? Önceden verdiyseniz pardon, ben göremediğimden rica ettim.
Özellikle ve tabiki pizza hamuru asıl derdim, bir de sizden öğrenmek isterim.
Şimdiden teşekkürler
günay
İhlamurcum
Sevgili Cenk, inanilmaz keyifle tarifi anlatmissiniz, sabah olsa da yapsam diyorum.Harikasiniz.
ozlem arikan
Cenk Bey
Kuzenlerin dogum gununde surpriz olarak yaptim, dogum gunu icin ozel yapilan butik pastaci cupcake’lerinin pabucunu dama atip, kabin dibinin siyrildigini soylesem herhalde sasirmassiniz 🙂
Simdi oglumun yakinlardaki dogum gunu icin sizden hangi pastayi denesem (zor olmayan ve cok kisilik olmasi onemli), fikir verirseniz cok sevinirim.
Sevgiler!
Cenk
ozlem arikan – Afiyet olsun. Şeytan Çikolata Giyer elbette!
günlük burç
Kitabınızı nereden temin edebiliriz acaba? Bu arada hangi fotoğraf makinesini kullanıyorsunuz acaba?
Teşekkürler..
Cenk
günlük burç – Kitap henüz çıkmadı. Fotoğraf makinemle ilgili bilgiler burada.
seçil
Gerçekten çok lezzetli.ellerine sağlık!Ahh Ahh şu tembellikten bi kurtulursam ilk iş ttlı tariflerini teker teker hazırlayıp tadına varmak olacak .Bu arada tiramisu tarifi var mı? sitede aradım ama bebiş olduğu için çok detaylı inceleme fırsatım olmadı.
Cenk
seçil – Afiyet olsun. Hayır, sitede tiramisu tarifi yok.
Deniz
Dünkü Noel yemeği menüsünü çok güzel sonlandıran, ağır ve yağlı kazdan sonra tadı damağımızda kalan exotic serinletici dessert.
Tarif için çok çok teşekkürler. Misafirlerimiz çook beğendi. Bu arada ben şeftali yerine mango curd denedim. 😉
metehan
selamlar cenk, tarifinde kullandığın hindistan cevizi kremasını evde yapmak da mümkün, malum her yerde bulunamıyor o ürün,blogumda bir yazı ile nasıl yapıldığını anlattım istersen tarifine ekleyebilirsin.
Bu arada büyük bir hayranınım 🙂
Cenk
metehan – Öneri için teşekkürler.
Metin
Selam Cenk ellerine sağlık.
Acaba bu tarife yoğurtla çırpılmış labne karışımı eklemek yakışır mı? Kremayla beraber.
Bir de dantelli brownie tarifinde dantelin altında bir kat fındık kreması tabakası vardı. Onun üzerine krem bal sürsek nasıl olur sence?
Cenk
Metin – Yakışabilir. Krem bal nedir maalesef bilmiyorum.
Hayriye Ersoy
Merhabalar Cenk nette dolaşırken bu site dikkatimi çekti http://www.haydipaylas.net/showthread.php?t=85828 sizin tarifleriniz ve onların fotoğrafları var bilginiz dahilinde mi acaba?
Cenk
Hayriye – Bilgim dahilinde değil elbette. Haber verdiğiniz için teşekkürler. Maalesef peşlerinden kovalamaya artık gücüm kalmadı.
Betül
Kitaptan pavlova tarifini yapmak için mango bulamayınca yerine şeftali olur mu derken internet bu tarife yönlendirdi. Okurken kafa karışıklığının sebebini de anlamış oldum.Meğer mangolu krema ile şeftalili krema kardeşmiş:) Bu arada hala yukarıda 8 ,tarif kısmında 6 yumurta sarısı yazıyor. Neyse ki kitap bitti umarım gönlünce dinlenirsin. Çoktan hak ettin.2012 yazında bile kitabın çıkması yakın sanıyormuşsun baksana…
Cenk
Betül – 🙂 Gerçekten de öyle. Bu arada doğru olan 6 yumurta sarısı. Fotoğraf yanıltmasın.