• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
İrmik Helvası

İrmik Helvası

Geldik menünün son tarifine: İrmik Helvası. Hem de kaymaklı Maraş dondurmalı. Fotoğraflardan bildiğiniz irmik helvası gibi görünse de tadı farklı. İlham yine aynı restorandan. San Francisco‘daki Slanted Door’da yediğimiz yemeğin sonlarına doğru garson kızın tavsiyesine uyarak hepimizin önüne kocaman cam bir bardak geldi. Üzerine garip bir filtre yerleştirilmiş bu bardağın altında bir iki parmak kalınlığında koyu kıvamda krem rengi bir sıvı vardı. Garson kız filtrenin üzerinden kaynar suyu döktü ve meraklı bekleyiş başladı. Filtreden geçen kahve damla damla bardağa akarak yaklaşık 10-15 dakikada muhteşem bir içecek haline geldi: Vietnam Kahvesi.

Daha önce yayınladığım Dulce de Leche tarifinde koyulaştırılmış şekerli sütle yaptığım denemeyi hatırlarsınız… Kısaca yine bahsedeyim. Bu süt konserve olarak bulunuyor (süpermarketlerde Markomilk markasıyla) . Bildiğimiz sütün şekerli ve uzun süre kaynatılarak neredeyse bütün suyunun buharlaştırılıp koyu bir kıvam almış hali. Biraz da yapış yapış. Key Lime Pie ve cheesecake gibi tariflerin vazgeçilmezi ve Vietnam Kahvesini bu kadar özel yapan yegane malzeme. Bildiğimiz irmik helvasına da hem çok güzel bir koku kattı hem de karamelimsi bir tat verdi. Ama merak etmeyin, bu sütü tedarik etmek zor olduğu için klasik sütlü irmik helvası alternatifini de tarife ekledim.

San Francisco Chronicle Kapak

Gazetede yayınlanan fotoğrafta kaşığı kesmişler ama onun aslında anlatmakta olduğu bir hikaye var. Bir dondurma meraklısı olarak Maraş dondurmasıyla acayip gurur duyarım. Yurt dışından midesine meraklı kim gelse kolundan tutup götürdüğüm birinci yer Çiya ise, ikincisi de Maraş dondurmacısıdır. Janet’a da sıkı sıkı tembih edip uzun uzun anlatmama rağmen sanırım kısıtlı yeri olduğu için bu kısmı atladı.

Saplanmış kaşık aslında Maraş dondurmasının ne kadar uzun süre erimeden bekleyebildiğinin göstergesiydi. Birçok yemek ve fotoğraf düşkününün bu detayı görüp merak edeceğini hayal etmiştim. Neyse ki blogumuz var da bu tip detayları anlatmaya fırsat oluyor.

Maraş Dondurmalı İrmik Helvası

İrmik Helvası Renk

Yukarıdaki fotoğrafı da Janet’ın kocası Doug çekti. Janet’ın evine döndüğünde hatırlamasına yarayacak düzinelerce fotoğraftan birisi. İrmiğin 20 dakika kavrulduktan sonraki rengi nasıl olmalı onu gösteriyor.

Şimdiden afiyet olsun.

Bu arada Steamy Kitchen blogunda kahvenin yapılışını adım adım fotoğraflar eşliğinde okuyabilirsiniz.

İRMİK HELVASI TARİFİ

Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1+1/3 su bardağı (250 gram) irmik
  • 1/4 su bardağı (50 gram) çam fıstığı
  • 1 kutu (400 gram) koyulaştırılmış şekerli süt (sweetened condensed milk)*
  • 1+1/4 su bardağı kaynar su
  • 4 top Kaymaklı Maraş Dondurması

* Klasik yöntem: Koyulaştırılmış şekerli süt süpermarketlerde (Migros, Tansaş, Carrefour Express ve Makrocenter) Markomilk markası altında konserve olarak satılıyor. Bulmanız mümkün değilse tarifi süt ve şekerle de yapabilirsiniz: Malzemeler arasında yer alan 1 kutu (400 gram) koyulaştırılmış şekerli süt yerine 1+1/4 su bardağı süt ve 1+1/4 su bardağı (250 gram) şeker kullanabilirsiniz. Süt ve şekeri, şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak ısıtın.

Yapılışı

  1. Tereyağını yayvan ve kapaklı bir tencerede orta ateşte eritin.
  2. Orta boy bir tencereye şekerli sütü ve kaynar suyu ekleyip orta kısık ateşte sıcak olarak bekletin.
  3. Ayrı bir yağsız tavada çam fıstıklarını kavurup bir kenara ayırın.
  4. Eriyen yağa irmiği ekleyip sürekli karıştırmak suretiyle irmiklerin rengi koyulaşmaya başlayıncaya kadar kavurun (yaklaşık 20-25 dakika).
  5. Ardından şekerli süt ve su karışımını bir süzgeçten geçirerek irmiğe ekleyin (eklerken dikkat, etrafa sıçrayabilir) ve ağzını kapatıp 15 dakika boyunca pişmeye bırakın. Her 5 dakikada bir kapağı açıp bir spatula yardımıyla karıştırın.
  6. İrmiği ocaktan alıp çam fıstıklarının bir kısmını ayırıp geri kalan kısmını ekleyin ve karıştırın.
  7. Üzerine kağıt havlu serip kapağını kapayın ve 15-20 dakika boyunca demlenmeye bırakın.
  8. Kaselere doldurup ortasına da bir top kaymaklı Maraş dondurması yerleştirin.
  9. Ayırdığınız çam fıstıklarını tepesine serpiştirip servis yapın.

02 Temmuz 2008 · 130 Yorum Kategori: Basında, Türk Mutfağı Etiket: dondurmalı irmik helvası, irmik helvası, irmik helvası nasıl yapılır, irmik helvası tarifi, koyulaştırılmış şekerli süt, san francisco, san francisco chronicle

Previous Post: « Karnıyarık ve Bulgur Pilavı
Next Post: Vietnam Kahveli Dondurma »

Okuyucu Etkileşimi

130 YORUM

  1. yeşim

    02 Temmuz 2008 ile 12:38

    Yine herşey harika,
    gerçekten de keşke fotografta kaşığı kesmeselermiş,
    senin fotografın daha anlamlı çünkü,
    ellerine sağlık

    Yanıtla
  2. Evrim

    02 Temmuz 2008 ile 12:52

    Cenk bey ellerinize sağlık helvanız harika görünüyor.Nefis olduğuna eminim. Ben maraş dondurması için misafirlerinizi kolundan tutup nereye götürdüğünüzü soracaktım. Sevgiler

    Yanıtla
  3. mehtap pasin gualano

    02 Temmuz 2008 ile 14:53

    Eger bu hazir sutu kullanmayacaksak, ne kadar seker ve ne zaman eklenecek?
    Yine su ve sut konacak mi o zaman da?
    Maras dondurmasi bulamam burada ama yine de yapacagim. Megerse ozlemisim..

    Yanıtla
  4. Cenk

    02 Temmuz 2008 ile 17:32

    Yeşim – Beğenmene sevindim. Teşekkürler.

    Evrim – Her ne kadar son zamanlarda favorim olan Antep fıstıklısının tadı çok bozulmuş olsa da Maraş dondurmasını en çok Mado’da yemeyi seviyorum.

    Mehtap – Eğer bu sütü kullanmayacaksanız diğer bloglarda biraz araştırma yapmanızı tavsiye edeceğim. Su veya sütle yapılan tarifler mutlaka mevcuttur. Ben maalesef o şekilde denemediğim için size ölçüleri veremiyorum. Genelde su ve şeker ya da süt ve şeker kullanılıyor sıvı olarak. Bazısı şekeri önce su veya sütle eritip öyle hazırlıyor bazısı da şekeri helva piştikten sonra ekleyip demlenmeye bırakıyor. Birçok alternatif mevcut. Kusura bakmayın çok fazla yardımcı olamadım ama yanlış da yönlendirmek istemem.

    Yanıtla
  5. ela

    02 Temmuz 2008 ile 19:10

    Bir erkeğin ellerinden dökülen maharetler ve kaleme böyle güzel yansımalar…
    Helva gözüme daha önce hiç bu kadar estetik ve nefis görünmemişti.
    En kısa zamanda nişanlıma sizin tarifinizle bir sunum yapacağım.:)
    Ellerinize sağlık!

    Yanıtla
  6. Fatoş

    02 Temmuz 2008 ile 20:33

    Çok güzel olmuş a benziyor..Ellerinize yüreginize saglık..Bir püf noktası yakaladım..Belki pek önemsenmez ama,bence helvanın tadını farklılaştıran bu fıstıkların kavrulup bekletilerek,demlenme esnasında karıştırılması..Maraş dondurması, helvasız da güzel oluyor..Aslında bu tarifin sırrı helva..Tebrikler..

    Yanıtla
  7. henster

    02 Temmuz 2008 ile 20:35

    Çok ilginçmiş gerçekten. Acaba heryerde varmdır bu araştırmak lazım.

    Yanıtla
  8. Cenk

    02 Temmuz 2008 ile 22:48

    Ela – Teşekkür ederim. Şimdiden afiyet olsun.

    Fatoş – Haklısın. Fıstıkların ayrı olarak kavrulmasında fayda var.

    Yanıtla
  9. Zeya

    03 Temmuz 2008 ile 08:54

    Çok güzel gözüküyor.Ellerine sağlıkç
    Bu sütle ilgili bir bilgi de benden 🙂

    Bu konserve süt (condensed milk) Iğdır’da Nahcivan Pazarında bulunuyor.Hatta bazı bakkallarda bile vardı Ben orada görünce çok şaşırmıştım 🙂
    Nestle sanırım Azerbeycan’da satıyor 🙂

    Yanıtla
  10. müge

    03 Temmuz 2008 ile 10:18

    Dondurmanın benim hayatımda büyük hatta çok büyük bir önemi olduğu için öncelikle o dondurma benim gözüme çok az geldi 🙂 Yıllar önce okuldan eve geldiğimde akşam yemeği saatine kadar yarım litre dondurmayı odamda ( gizli alan 🙂 ) orjinal kabında ( bu şekilde daha zevkliydi nedense ) yiyen biri için o dondurma yeterli gelmez değil mi 🙂 Fotoğraftaki estetik süper olmuş, dondurmanın ölçüsü, helvanın rengi, kaşık,… Maraş dondurması için fazla adres seçeneği yok sanırım. Mado’da kaymaklı ve fıstıklı kesme dondurma harika olur. Konumuzun helva olması gerekiyor ama ben dondurmayı görünce helvayı unuttum 🙂 Helvanın kıvamını çok merak ettim, kıvamı tane tane mi yoksa daha yapışkan bir kıvamda mı?

    Yanıtla
  11. Cenk

    03 Temmuz 2008 ile 10:25

    Müge – Kıvamı tane tane.

    Yanıtla
  12. Melek

    03 Temmuz 2008 ile 10:57

    Merhaba Cenk, uzun zamadir blogunun takipcisiyim..
    Insana nese veren bi yapisi var, tesekkeür ederim sana böyle bir blog hazirladigin icin…
    Helvayla ilgili bi sorum olacak, cam fistigi yazmissinya, dolmalik fistikta görüyorum ben resimde:) yaniliyormuyum? cok güzel görünüyor…

    Yanıtla
  13. Cenk

    03 Temmuz 2008 ile 12:30

    Merhaba Melek – İkisi de aynı şey 🙂

    Yanıtla
  14. fulya

    03 Temmuz 2008 ile 13:39

    heyy iste benim damak tatlarimin bulustugu bir ortam daha …..:)
    bu yaziyi ne zaman okuyacaksin bilmiyorum cenk ama bu gün kandil ve ben ilkönce senin kandilini kutlamak istiyorum sana ailen ve sevdiklerinle beraber hayal ettigin her seye kavusmani diler saglikli mutluluklarla dopdolu upuzunnnnnnnnnnnnnn yillar dilerim 🙂
    gelelim bu en son manzaraya bence bu aralar kelimelerin bittigi anlara adim adim yaklasirken bu son resim kelimeleri zink diye bitirdi bende 🙂
    dondurma benim vazgecilmezlerim arasindadir ama illa cukulatali olmali hele icinde kocaman kocaman cukulata parcalari olursa eriyip bittigim anlarin baslangicidir 🙂
    irmik helvasina gelince irmigi kim ne derse desin ben cokseviyorum sadece helva olarak degil soguk tatli ve poacalarin üstünde kitir kitir da severim hic bisi bulamassam sütle yuklaf ezmesinin icine koyar kasikla yiyenlerdenim
    neden bu na bu kadar düskünüm bilmiyorum sanirirm benim hic bir zaman olamiyacagim kadar ince ve narin olduklari icin icin icin kiskancligimdan onlari ne kadar cokyersem o kadar cabuk tütecegime inandirdim kendimi bilemiycem artik 😉 simdi irmikle olan tuhaf sevdamiz icicnde kafapatlatamam yani 😉
    irmik helvasi benim asla yemekten ööög diyemiycem bir lezzettir dondurmalisi da hep ilk tercihimdir her ne kadar bu lezzete cukulatali yakismasada sirf irmikle vanilyaliyi tercik ederim 😉
    bu arada senin kolundan tututp ciya ya götürdüklerinin arasina girmek icicn negibi kriterlere sahip olmamiz gerekiyor anladigigm kadariyla iki seyi tutturmususm birirncisi migdeye düskünlük ikincisi yurt disisnda yasiyor olmak ee devamini da bekliyom yani sabirsizlikla 🙂
    bu arada yaziniokurken o vietnam kahvesini anlatisisndan bir an önümde hissettimresmen 😉 ama sadece hissettim tatina ulasamadim 🙁
    son bisiii dondurmayi bide kagithelva arasinda denemeni siddetle tavsiye ediyorum süperrr bisi oluyor ismini bilemiycem sindi ama ortaköyde bunu yapan süperrdondurmaci var sahilde aksamlari özellikle yemek harika oluyoo 😉
    yasimdi izin zamani yaklasiyo ya benimde krizlerim had safhada yani kusura bakma bu rada diyet miyette hak getir yani 😉
    hadi kal saglicakla….

    Yanıtla
  15. Ayşe

    03 Temmuz 2008 ile 16:19

    Merhaba Cenk,bende şimdi kandil dolayısı ile irmik helvasını yaptım,demlenmesini bekliyorum.Ama senin tarifini okuduktan sonra akşam maraş dondurması ile ikram edeceğim ev ahalisine.
    Ben yine sana birşey danışacağım.Bu tarifinde de “kanola” yağı kullanmışsın.Ben 2 sefer aldım ama nedense pek içime sinmedi gibi lezzeti.Yani ayçiçek yağı kadar lezzetli değil gibi geldi bana.Senin özellikle kullandığını görünce sormak gereğini hissettim.Nedir özelliği bu kanola yağının?Bana sanki biraz fazla akışkan(sulu)gibi geldi,diğer yağlara nazaran.Uzun sözün kısası bilgi dağarcığından benide biraz bilgilendirirsen sevinirim.
    Sağlıklı ve mutlu nice kandiller dileklerimle.Sevgiler.

    Yanıtla
  16. Meral Kuzu

    03 Temmuz 2008 ile 19:00

    çok güzel gözüküyor eşimin en sevdiği tatlı bu .. bugüne kadar hiç denememiştim ama şimdi ilk fırsatta deneyeceğim ellerine sağlık cenk

    Yanıtla
  17. Cenk

    03 Temmuz 2008 ile 20:13

    Merhaba Ayşe – Kanola ayçiçek yağına göre daha az doymuş yağ içerir ve yaklaşık 10 katı kadar fazla Omega 3 içerir. Yani daha sağlıklı bir alternatif. Yurtdışından da alışkanlığım olduğu için Türkiye’de satılmaya başlandığından beri ben hep kanola yağını tercih ediyorum. Çok fazla kızartma zaten yapmam, bir şişesi de aylarca gittiği için aralarındaki lezzet farkı konusunda çok fazla birşey söyleyemeyeceğim.

    Yanıtla
  18. mehmet

    04 Temmuz 2008 ile 13:41

    üstat,

    eline sağlık. çiya’yı anladık da şu ‘maraş dondurmacısı’ kim onu çıkaramadık. yazarsanız sevinirim.

    kolay gelsin.

    Yanıtla
  19. Ayşe

    04 Temmuz 2008 ile 15:02

    Merhaba Cenk.Kanola yağı hakkında pek fikrim yoktu.Bir kere Tv’de bitkisini tanıtıyorlardı.Biberiye’yi andıran bir bitkiydi şekil itibarı ile.Ama senin anlattıklarından sonra artık sadece kanola yağı kullanmaya karar verdim.Doymuş yağ oranından çok,içerdiği omega 3 oranı bu kararı almamda etkili oldu.

    Herşeyden önce;danıştığım her konuda verdiğin bilgiler ve en önemlisi bilgili,nâzik ve değerli kişiliğin için sana ve ailene teşekkür ediyorum.
    Bende bir erkek çocuk annesi olarak dileğim, oğlumun senin gibi harika bir genç olarak kendini yetiştirmesi ve geliştirmesi.
    Sevgi ve başarı dileklerimle.

    Yanıtla
  20. Cenk

    04 Temmuz 2008 ile 19:45

    Mehmet Bey – Benim en sevdiğim Maraş dondurmacısı Mado.

    Ayşe – Rica ederim. Nazik cevabınız için çok teşekkürler.

    Yanıtla
  21. Sudem

    05 Temmuz 2008 ile 11:58

    Merakla bekledigim bir tarifti en kisa zamanda deniycem yalniz benimde malzemede bi sorunum var sanirim. Koyulastirilmis sut’un yasadigim ulkedeki(hollanda) ismini bilmiyorum. Kesin vardir ama. Soya sutu olurmu oda sekerli yoksa tamamen zit biseymi yazdim:)
    Sevgiler,

    Yanıtla
  22. Cenk

    05 Temmuz 2008 ile 21:39

    Merhaba Sudem – Soya sütü maalesef olmaz. Şekerli olabilir ama benim bahsettiğim kadar koyu değildir. Bunun adı koyulaştırılmış süt ama neredeyse muhallebi kıvamında bir sıvı. Oldukça da tatlı olduğu için ekstradan şekere ihtiyaç duyulmuyor. Umarım bulup tarifi deneme şansın olur.

    Yanıtla
  23. Gaye

    06 Temmuz 2008 ile 14:20

    Nefis gözüküyor. Ben zaten kekten pudinge herşeyin üstüne dondurma koyup yerim. Ama irmik helvasının üstüne koymak aklıma gelmemişti bu yazıyı okuyana kadar.. Ama artık aklımda. Ellerinize sağlık..

    Yanıtla
  24. itir

    06 Temmuz 2008 ile 21:02

    Cenk Merhaba. Ellerine saglik. Baska yemek gunluklerinde koyulastirilmis sut ile ilgili bilgiler vardi – mesela Nane Limon’da sut tozu kullanarak yapilan bir tarifi var. Merak edenler olabilir diye adresini veriyorum: http://nanevelimon.blogspot.com/2008/04/dulce-de-leche-karamelletirilmi-st.html

    Yanıtla
  25. betul

    07 Temmuz 2008 ile 12:49

    Ellerine saglik Cenk

    Irmik helvasi ogrencilik yillarimin en ucuz ve bereketli tatlisiydi. Canimiz tatli istediginde yapar afiyetle yerdik. Ama bide annemin yaptigi un helvasi vardir ki parmaklarini yersin. Icine tuzsuz kunefe peyniri de katip yaptigi. Tipki kunefedeki gibi uzar gider peynir icinde. Hic tattin mi cenk? Tavsiye ederim. Cok lezzetli oluyo.

    Yanıtla
  26. zehra

    08 Temmuz 2008 ile 10:23

    Cenk merhaba,
    Ellerine sağlık, helva muhteşem görünüyor.Belki biliyorsundur ama, ben yine de senle paylaşmak istedim, gerçi maraş dondurmacısı değil ama taksim istiklal.deki cremeria milano.yu biliyor musun?özellikle baileys.li dondurmasını tavsiye ederim.bi de dondurma topları çok büyük, öyleki bazen 1 tanesini ikiye böldürüyorum ben, şiddetle tavsiye ederim…

    Yanıtla
  27. Cenk

    08 Temmuz 2008 ile 11:07

    Zehra – Bilmez miyim? Bence İstanbul’daki en iyi dondurma. Benim de en sevdiklerim fıstıklı ve çikolatalı. Fotoğraflarını çektim bile, yazısını tamamlar tamamlamaz onu da blogumda yazıyor olacağım.

    Yanıtla
  28. sare

    08 Temmuz 2008 ile 12:50

    Çok güzel görünüyorlar. Bu sene benim dondurma senem herhalde fakat, satılan çok yağlı ve kremalı şeyler beni mutlu etmiyor. Sizden geleneksel salepli evde yapılabilen dondurma (kremasız) tarifi isteyebilir miyim.Teşekkür ederim.Tariflerinizi çok başarılı buluyorum tek sıkıntı bazı malzemeler Ankara’da bulunmuyor.

    Yanıtla
  29. Asli

    11 Temmuz 2008 ile 13:57

    Sevgili Cenk,
    Ben bir iki aydır Cafe Fernandoya takılıyordum ama senin haberin yoktu. Yalnızca sanal olursa cafen işte böyle geleni gideni fark etmezsin : ))(ben gerçek bir bloger olmadığım için o sarı gülen suratlar nasıl yapılır bilmiyorum)
    Blogunda çok zevk alarak dolaşmama rağmen hiç yorum yazmamıştım ama bugün irmik helvasını okuyunca kendimi tutamadım. Blogunu çok sevmemin sırrını da irmik helvası yazısında buldum; bence muhteşem fotoğrafları, içten ve aşkla denenmiş, anlatılmış tarifleri, herşeyin çok özenli olmasının yanında, bence en önemlisi orjinal olması. Örneğin dondurmalı irmik helvasını üç beş yıldır yapan kebapçılar var ve çok duyulan bilinen bi tatlı oldu ama senin bu tarifin, her aşamasını, malzemesini anlatma şeklin tarifi tamamen sana ait kılıyor. Bir şekilde her tarifini okudukça dilimde hissediyorum. Kısacası sanal ortamda fazla gerçek tüm yaptıkların.
    Son bi merak; Bu yemek işi el almadan olmaz, hele hele irmik helvası, iyi karnıyarık, güzel bir domatesli pilav için birinden “el almak” gerekir. Ben de (naçizane) güzel yaptığım yemekleri zevkle yiyen ve paylaşan, paylaşmaktan da çok zevk alan biriyim ve örneğin irmik helvası benim için anneannemdir, iyi pilavın sırrı kesinlikle büyük teyzemdir…. Sofra işinde de anneannem bizde trademark’tır… İpuçlarını “yılbaşı yemeği” yazısındaki sofranın sahibi mi sana elveren?

    Yanıtla
  30. Cenk

    11 Temmuz 2008 ile 22:43

    Sare – Çok teşekkürler. Salepli dondurma hiç denemedim ama en kısa zamanda bu konuda çalışmalara başlamalıyım.

    Aslı – Blogumu beğenmenize çok sevindim. Bu tip detayları fark edenlerden gelen yorumları okumak benim için çok büyük mutluluk. Çok teşekkür ederim. İpuçlarını veren yılbaşı yemeği yazısındaki sofranın sahibi değil. Domatesli pilav ve karnıyarık annemin eseri, geri kalan tariflerin büyük çoğunluğu ise senelere yayılmış deneme yanılmayla elde edilen formüller sanırım.

    Yanıtla
  31. Esin

    12 Temmuz 2008 ile 18:34

    Merhaba Cenk,
    Helva da dondurma da muhteşem görünüyor.Tadı da muhteşemdir eminim. Çengelköy Seval Pastanesinin tahinli dondurması çok güzel olur; nedense helvanın üzerinde o dondurmayı hayal ettim. Bu arada kerebiç yazından sonra Mersinden aldım kerebici ve ve köpük helvayı. Hatta blogumda da yayınladım. Bir Adanalı olarak şimdiye kadar bu lezzetten mahrum kaldığıma çok üzüldüm. Harikaymış… Teşekkürler paylaşım için. Sevgiler…

    Yanıtla
  32. meral

    18 Temmuz 2008 ile 13:28

    Merhaba,
    Yukarıda görünen güzel irmik helvasını arkadasımla beraber yaptık.. sweetened condensed milk olmadığından onun yerine yarım litre süt 1.5 su bardagı seker kullandık.. Kıvamını da tutturduk ve bir topaklanmadı olmadı ve cokta güzel oldu, afiyetle de yedik.. Bu tarifi yayınladığın için, bizi yemek yapmaya bir erkek olarak teşvik ettiğin için tesekkür ederim Cenk…

    Yanıtla
  33. tesbi

    20 Temmuz 2008 ile 20:41

    Çok sevdiğim iki tatlının birleşimi, çok leziz görünüyor.

    Yanıtla
  34. derya

    28 Eylül 2008 ile 15:46

    Merhaba Cenk,
    Tarifi denedim ve yine basaramadm. Bu benim ikinci irmik helvasi denememdi, ve her ikisinde de sutu kavrulmus irmige ekledikten sora kapagini kapadigimda hemen dibi tuttu! Hatta ilk yapisimda irmikler yanmisti ve cope gitmisti. Bu yapisimda ise dibinin tutmaya basladigini hemen fark ettim ve aceleyle biraz sut ekledim, onu da hemen cekince altini kapadim. Yani 5 dk ya pisti ya pismedi. Sora demlendirdim. Fena olmadi ama soradan sut ekledigim icin tatlandirilmis sutun sekeri yetmedi ve helva tatsiz oldu. 1+1/4 bardak su az geldi heralde, baska nerde yanlis yapmis olabilirim ki?
    En iyisi Turkiyeye geldigimde dr.oetker in hazir paket irmik helvalarindan depolayayim, onu becerebilmistim:)

    Yanıtla
  35. Cenk

    28 Eylül 2008 ile 20:30

    Esin, Meral – Rica ederim. Afiyet olsun!

    tesbi – Teşekkürler.

    Derya – Sütü eklemeden önce altını iyice kıs bence. Başka nerede hata olabilir maalesef bir fikrim yok. Umarım bir dahaki denemende içine sinen bir sonuç alırsın.

    Yanıtla
  36. gulsah

    08 Ekim 2008 ile 08:38

    izmir altinkapi da yemistim ilk defa dondurmali irmik helvasini onlar kalip seklinde servis ediyorlar disardan bildigin irmik helvasi icinde mis gibi dondurma:)

    Yanıtla
  37. gülşah

    09 Ekim 2008 ile 06:12

    merhabalar cenk,site herşeyiyle muhteşem ellerine sağlık.Bir kaç sorum var sweetened condensed milk’i belirttiğin mağazada bulamadım başka bir yerde var mıdır?bir de tatlı krema nerden bulabilirim?şimdiden teşekkürler….

    Yanıtla
  38. Cenk

    09 Ekim 2008 ile 08:54

    Gülşah – Ben maalesef başka bir yerde rastlamadım. Bahsettiğim mağaza sonbaharda gelebilir demişti. Beklemekten başka çare yok. Ya yurtdışından gelen bir tanıdığa sipariş vereceksiniz, ya da üşenmezseniz ev yapımı koyulaştırılmış şekerli süt için tarif burada.

    Yanıtla
  39. vic

    02 Şubat 2009 ile 08:10

    Cremeria Milano’yu denedim. Hatta bir blog’da gördüğümü söyledim, meraklandılar, hangisi diye sordular, siteyi yazdılar. Küçük bir WOM da yarattım, işte Cafe Fernando şöyledir, Altın Örümcek böyledir gibisinden,..

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Şubat 2009 ile 09:16

      vic – Peki beğendin mi? Bu kadar tesadüf olur. Yaklaşık 1 haftadır Cremaria Milano’nun çikolatalı ve fıstıklı gelatolarını sayıklıyorum. Ne evde yapmaya ne de Taksim’e gitmeye bu sıralar vaktim yok… Hangilerinden yedin?

      Yanıtla
  40. vic

    03 Şubat 2009 ile 15:34

    Önce şirket bilgileri ile karışık bir gelato oryantasyonu yaptılar, sentetik aroma kullanmadıklarını, “bişili” ürünlerin hakikaten de “bişili” olduğuna küçük ikramlarla ikna ettiler.

    Birer top baileys, çikolata, rom, tiramisu, limon yedim. Biraz fazlaca yedim sanırım. Ama aklımdan çıkmıyor günlerdir Cenk! Gelato gelato diye söyleniyorum. İnanılmazdı hepsi.

    Senin önerilerin nedir? Fıstıklıyı yazdım hemen aklıma misal.

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Şubat 2009 ile 15:44

      vic – Ben gide gele hemen hemen hepsinin tadına bakmışımdır. Artık gittiğimde sadece çikolata ve fıstıklısını yiyorum. Diğerleri de güzel ama bu ikisi muhteşem. Bir de Arnavutköy’de açılan Girandola var, gittin mi bilmiyorum. Onlar da tamamen katkısız olarak hazırlıyorlar. Çikolatalısı bence Cremaria Gelato’daki kadar başarılı değil ama yazın tattığım Bodrum mandalinalısı çok güzeldi. Bir ara yolun düşerse oraya da uğra mutlaka.

      Yanıtla
  41. vic

    04 Şubat 2009 ile 16:37

    Bodrum mandalinası, ne başarılı bir dondurma fikridir böyle! Girandola’yı yazdım kenara, içim kıpır kıpır oldu resmen!

    Cremaria’ya yorum yaparken aklıma giren irmik helvasını dün gece yapmaya kalktım. Amerika’dan sadece bir teneke gelen, kullanmaya kıyamadığım condensed milk’i de (benimki Nestle idi) böylece tarihi dolmadan kullanacaktım. İrmikleri iki dakika bırakıp Galactica’ya bakmaya gitmiştim, dalmışım. İrmikler yandı ama süt mis gibiymiş mis (:

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Şubat 2009 ile 10:24

      vic – İrmikler maalesef başı boş bırakılmaya hiç gelmiyor! Ellerine sağlık.

      Yanıtla
  42. Gulgun

    24 Şubat 2009 ile 08:32

    Yasasin, bir türlü burada kullandigim colza yaginin türkce karsiligini bulamiyordum, sayenizde kanola yagi oldugunu ögrendim…. sevgili yorumcu arkadaslarim cicek yagindan daha saglikli oldugu icin tavsiye ederim.

    Bu arada, raflarda gorup te ne ise yararlar acaba diye düsundugum consed milk’i en sonunda kullanacagim, burada 250 gr.lik tüpler icinde satiliyor…

    Cenk Bey, her yoruma teker teker vermekte gösterdiginiz sabra hayran kaldim…

    Sabrinizin daim olmasi dilegiyle;

    Gülgün

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Şubat 2009 ile 09:52

      Gulgun Hanım – Uğradığınız için teşekkürler. Şimdiden afiyet olsun.

      Yanıtla
  43. Beste

    11 Ağustos 2009 ile 09:31

    merhaba cenk,
    fransa’da olan bir workcamp’ten yeni geldim. kampta pek cok degisik milletten insanlar vardı. onlara türk tatlısı olarak dondurmalı irmik helvası yaptım aynı senin tarifindeki gibi. hepsi lezzetinden parmaklarını yediler ve tarifini istediler 🙂 irmigin ne oldugunu anlatmakta biraz zorlansam da anlatmaya calıstım. simdi de hepsine senin linki yolladım ki hem tarifi tam olarak görsünler hem de fotograflarla mest olsunlar diye 🙂 ellerine sağlık! sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Ağustos 2009 ile 15:38

      Beste – Ellerine sağlık ve çok teşekkürler.

      Yanıtla
  44. Sevgi Ackersonn

    21 Ağustos 2009 ile 13:11

    Cem Bey, irmik helvasını dil peynirli denediniz mi hiç? lezzetinin dışında kaşıklarken kaşığınızdaki helvanın uçuştuğunu hissediyorsunuz.
    parmaklarınızla boydan boya lifler halinde parçaladığınız peyniri demlenirken helvanın üzerine serpiştirip, kapağı kapatıyorsunuz ve helvayı ılık yiyorsunuz. muhteşem bir lezzet!

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Ağustos 2009 ile 13:35

      Sevgi Hanım – Ne güzel anlatmışsınız. Mutlaka deneyeceğim.

      Yanıtla
  45. Yekta

    22 Ağustos 2009 ile 20:44

    Cenk bey, bahsettiğiniz bu sütü nereden bulabilirim. Migros tansaş gibi yerlerde satılır mı ??

    Yanıtla
  46. rana

    23 Ağustos 2009 ile 09:53

    süt şeker yada su şeker ile hazırlanan haliyle tadı aşağı yukarı aynı zaten irmik helvalarının…basit gibi gözüken irmik helvasının ayrıntılarını bu şekilde yapıldığını herhalde cafefernandodan başka yerde bulamazdım sweetened condensed milk yapımı zahmetli olsada mutlaka denemem lazım bu şekilde yapılan irmik helvasını…sweetened condensed milk i
    yorumlara yazdığın cevaplarda verdiğin linkteki tarifmi yoksa çikolatalı puding te anlattığın yapımınımı uygulayayım karar veremedim..
    sultanahmet köftecisinde sunulan irmik helvasının tadını beğeniyormusun ???

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ağustos 2009 ile 20:29

      rana – Sultanahmet köftecisinde irmik helvası yediğimi hatırlamıyorum o yüzden bir yorumda bulunamayacağım.

      Yanıtla
  47. Cenk

    23 Ağustos 2009 ile 10:10

    Yekta – Bu süt Migros veya Tansaş gibi süpermarketlerde bulunmuyor. Ben buradan alıyorum. Eğer tedarik etmen mümkün değilse tarifin içine klasik yöntemle nasıl hazırlanacağını da ekledim.

    Yanıtla
  48. Yekta

    23 Ağustos 2009 ile 10:26

    Teşekkürler Cenk Bey birde profiterol tarifiniz varsa rica edebilirmiyim?

    Yanıtla
  49. Mine Güngör

    04 Eylül 2009 ile 11:27

    Klasik tatları modern yorumlarla sunuyorsunuz. İrmik helvasını çok severim, eminim tadı da çok güzeldir.

    Ben süt yerine su kullanıyorum. Yağa fıstıkları, irmikleri-iyice kavuduktan sonra – toz şekeri atıp, suyu soğuk olarak 5 -10dakika sonra ekliyorum. Toz şeker kavrulunca karamelize gibi oluyor.

    Elinize sağlık

    Yanıtla
  50. Yasemin

    06 Eylül 2009 ile 15:21

    Bunu dün iftara gelen misafirlerim için yaptım ve bayıldılar!!!!!!! Böyle irmik helvası yemedik dediler. Ne kadar teşekkür etsem azdır. Diğer tarifleri de deniycem yakında.

    Yanıtla
  51. Ozgur

    13 Eylül 2009 ile 12:12

    Selamlar

    Kanola yağının zararlarıyla ilgili pekçok site okudum. Gerçeklik payı nedir bilginiz varsa paylaşabilir misiniz?
    Sitenizi takip ediyorum , tebrikler.

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Eylül 2009 ile 13:17

      Ozgur – Ben de çok şey okudum. Bu konu hakkında binlerce şey söyleniyor. Hangi birine inanmak lazım bilemiyorum. Doğaldan şaşmamak lazım. Ben yemeklerde sadece tereyağı ve zeytinyağı kullanmaya çaba sarfediyorum. Sıvı yağ gerektiren durumlarda da bugüne kadar ayçiçek ve kanola kullanıyordum ama bundan sonra üzüm çekirdeği yağı ile yapmayı planlıyorum. Diğer ikisi kadar yüksek ısıya dayanıklı ama daha doğal ve sağlıklı olduğunu okudum. Konuya tam anlamıyla hakim olunca bilgileri paylaşırım.

      Yanıtla
  52. şeyma

    16 Eylül 2009 ile 14:02

    ya süper gözüküyo.ben un helvasını çok güzel yaparm ama irmiği ne kadar denediysem tutmadı:( b de bu tarifi deniyim

    Yanıtla
  53. ayşenur

    16 Eylül 2009 ile 14:32

    ellerine sağlık.çok güzel gözüküyo

    Yanıtla
  54. Meri Tuncer

    19 Eylül 2009 ile 20:50

    Merhaba,
    Oncelikle bu tarif icin cok tesekkurler.

    Condensed milk o kadar sekerli oluyor ki kendisini bekletmeye bile gerek duymadan irmigin uzerine dokmeden 1 dk once kaynar su ile karistirip hemen dokmek bile yetiyor.Ilk yaptigimda neredeyse sut karemelize oluyordu 🙂
    Bu arada bu ozel sut ilk Rusya`da bulunmus ve dunyaya yayilmis ve burada oldukca fazla kullaniliyor.
    Sevgiyle,

    Yanıtla
  55. nur

    20 Eylül 2009 ile 23:27

    Merhaba,

    Condensed milk kadar muhteşem bir şey yok emin olabilirsiniz. Babam Arabistan ile çalıştığı için sık sık oraya gidiyor. En son ziyaretinde bana en küçük boylarından getirmesini istedim. Türkiyede bulabilmek gerçekten imkansız. Meğer büyük hata etmişim 90 gr lık 2 kutu getirmiş kısaca yetmedi. Artık bir sonraki sefere. Bu arada Irak Türkmenleri bu süte ‘şire sütü’ diyorlar. Şire şerbet demek. Sütlü çay içmeyi sevdikleri için çaylarının içine bu Şire Sütünden katıyorlar. Hem sütü elde etmiş oluyorlar hem de şeker problemini ortadan kaldırmış oluyorlar:D Ayrıca Kaster dedikleri sarı bir muhallebinin içine de bu sütü ekliyorlar. Sonuç çok iyi oluyor. Bu tarifede süper uyacağına eminim.

    Ellerine sağlık Cenk, tarifin için çok teşekkürler…

    Yanıtla
  56. aysun

    13 Ekim 2009 ile 18:37

    ellerinize sağlık.en sevdiğim tatlılardan biridir irmik helvası.ama bir türlü tuturamam 🙁

    Yanıtla
  57. yagmur

    08 Mart 2010 ile 13:36

    “Mesela bir tepsi saray baklavasını göz önüne getiriniz: Elyafındaki o incelik, o türlü tazelik gül yaprağındaki gibi zarif ve nazik değil midir? O kabarıklıkta bir manolya goncesi dolgunluğu ve taksimindeki intizamda bir tarh mükemmeliyeti, kırmızı benekli tatlı manzarasında ise bir çemenzar letafeti yok mudur? Ya lezzetini en nefis meyvalardan biri olan incir kadar şekerli ve latif bulmaz mısınız?”

    Refik Halit Karay

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mart 2010 ile 14:53

      Yağmur – Harikaymış! Çok teşekkürler.

      Yanıtla
  58. Şima

    07 Haziran 2010 ile 01:01

    Merhaba..
    Helvanızı denedim,enfes oldu! 🙂
    Teşekkür ediyorum..

    Sweetened Condensed Milk,Türkiye’de fazla bulunmuyor,Ukrayna’da,öğrencilik yıllarımda,tanıştığım bu özel ürün,o zamandan beri hayatımın bir parçası oldu diyebilirim 🙂
    ”Rusça adı ile:Sgushenka” (Medovik pastasına da çok yakışır)
    Şuan Libya’dayım ve burada da kullanımı epey yaygın..
    Tekrar ellerinize,emeğinize,yüreğinize sağlık diyor ve şükranlarımı iletiyorum.
    Kolay gelsin..

    🙂

    Yanıtla
  59. suna

    14 Temmuz 2010 ile 01:50

    irmik helvası tarifinizi uyguladım ve muhteşem oldu sıra diğerlerinde çok çoook teşekkürleeer

    Yanıtla
  60. canan

    12 Ağustos 2010 ile 07:42

    Deli güzel bir tat bu!!!Çok kolay ve muhteşem…Teşekkürler Cenk,teşekkürler…

    Yanıtla
  61. Leyla Kesici

    25 Ağustos 2010 ile 13:47

    Ellerinize saglik.Helva bi harika..Tarifinizi ilk kez aylar once yaptim ve siklikla yapiyorum..Gordugum en guzel irmik helvasi tarifi..Cok tesekkurler..

    Yanıtla
  62. Funda Çelebi

    17 Ekim 2010 ile 00:23

    Sevgili Cenk, çok uzun zamandır siteni takip etmeme rağmen bu tarifi atlamışım.İrmik helvası-dondurma birlikteliği benim de en sevdiklerimdendir, Eminönü’nde Zinhan’da ise bence en lezzetlilerinden birini yapıyorlar, sıcacık, mis kokulu, çam fıstıklı helvaya ilk kaşığı attığında önce hafif uzamaya başlayan peyniri farkedip hafiften keyiflenirken ikinci kaşıkta dışı biraz eriyip kremamsı hale gelen ortası buz gibi kaymaklı dondurmaya rastlayınca sen de ufaktan erimeye başlıyorsun, hele akşam üzeriyse gün batımında Tarihi Yarımada manzarası da cabası :))(cümlemin uzunluğuna ben de şaşırdım). Bahsettiğin kıvamlı şekerli sütü bana Ukraynalı bir arkadaşım zaman zaman getiriyor, kutu değil de 500 grlık plastik sağlam bir ambalajı var. Ben daha ziyade soğuk havalarda sabah okula giderken kızıma enerji için tatlı kaşığıyla veriyorum (annem de bana pekmez verirdi), arkadaşım bana bunun ilk olarak mecburiyetten üretilmiş bir gıda olduğunu, Sibirya’da yaşayanların çocukları için, orada süt hayvanı beslemek neredeyse imkansız olduğundan bu ihtiyacı gidermeye yönelik üretildiğini söylemişti. Ukraynalı ve Gagavuz arkadaşlarım pek çok şeyde kullanıyorlar. Tesadüfen bu ürünü ben de gören bir başka arkadaşımsa Şili’de benzer bir ürünle Şilili arkadaşlarına SÜTLAÇ yaptığını ve muazzam olduğunu anlattı. Açıkçası elimde az kaldığı için tamamını sütlaca kullanmaya kıyamadım ama yenisi gelince mutlaka hem senin tarifini hem de sütlacı deneyeceğim. Mutfakla ilgili her şeye sevgi duyan bir takipçin olarak başarılarının devamını diliyorum, ağzının tadı hiç kaçmasın. Sevgiler 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Ekim 2010 ile 11:20

      Funda – Beğenmenize çok memnun oldum. Sütlaca da çok yakışacaktır. Bu arada, bu süt artık İstanbul’daki marketlerde kolaylıkla bulunuyor. Markası Markomilk.

      Yanıtla
  63. sare

    28 Kasım 2010 ile 01:50

    cenk tarif için çok teşekkürler. bizim evde yemek ustası babamdır, o da irmik helvasında kullanılan irmiğin çok önemli olduğunu söylemişti. benim başarısız bi kaç denememden sonra sorunun kullandıgğım irmikten olabileceğini düşündü.
    sen irmiği nereden alıyorsun?
    çok teşekkürler şimdiden!

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Kasım 2010 ile 22:32

      sare – İrmiği özel bir yerden almıyorum ama en iyisi nerede bulunur öğrenmek çok isterim; babanızın bir tavsiyesi var mı?

      Yanıtla
  64. sare

    27 Aralık 2010 ile 00:56

    cenk sordum, bursada varmis ama istanbul icin tam bir adresi yokmus.
    misir carsisinda bulabilirsin dedi. onemli olan irmigin kalin olmasiymis.

    Yanıtla
  65. Çiğdem

    09 Ocak 2011 ile 15:23

    Kendim yaptım diye demiyorum bir irmik bu kadar mı güzel olur yaa 🙂

    Artık bu benden mi kaynaklandı yoksa gerçekten bu tariftemi keramet bilemedim 🙂
    Eşim 2 gün ara ile yapmamı istiyor. İyi mi yaptım kötü mü bilemedim. 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Ocak 2011 ile 19:50

      Çiğdem – Afiyet olsun. Beğenmenize çok sevindim.

      Yanıtla
  66. Ebru

    28 Haziran 2011 ile 12:27

    Merhaba Cenk,
    Tesadüfen denk geldiğim bloguna neredeyse hergün ne var ne yok diye bakıyorum 🙂 Ve tariflerini teker teker denemeye başladım. Ama farkettim ki hiiiiç börek vs. yok :/ Keşke olsa dedim 🙂 Olacak mı ?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Haziran 2011 ile 11:30

      Ebru – Tarif denemelerinizde başarılar. Börek konusunda bilemiyorum, belki bir gün…

      Yanıtla
  67. zeynep

    17 Temmuz 2011 ile 20:54

    Cenk Bey, ben de yeni denedim irmik helvasını, sizin de tarifiniz olduğu sonradan aklıma geldi. Bundan sonra da sizinkini deneyeyim inşallah.

    Yanıtla
  68. ebru

    18 Temmuz 2011 ile 01:18

    Cenk – Teşekkür ediyorum da ciddi olarak börek tarifi bekliyorum. Malum önümüz ramazan çok ihtiyaç olacak böyle şeylere 🙂

    Yanıtla
  69. agumba

    17 Ekim 2011 ile 15:55

    Merhaba, condensed sut bulamadim sekerli suty kendim yapayim dedim ama finalde irmik helvam tane tane olmadi. sekerli sutu tarifte seker eriyinceye kafar karistirin dedigi icin daha kaynamadan ocaktan aldim acaba karemelize olana kadar tutmadigim icin mi oldu? Ama lezzet acisindan problem yok 10 numara 5 yildiz tatli oldu. Benim yatigim helva rane tane olmadigi icin saha cok un helvasi gibiydi goruntusu bi trick yaptim sunumda oda soyle, helvayi cerezkasesinin yarisinakadar koydum sonra ortaya bir top dondurma dondurmanin kenarlarina da tekrar helva sonra duz bir tabagi kasenin uzerine kapatin ve ters cevirin hepsi bu. Eger benim gibikivam tutturma ozurlulervarsa gayet gideri var bu yontemin, hatta kivam tutsa daha bi bombastik fantastik de olabilir tane tane irmik helvasinin icinden dondurma selalesi bilemedim simdi. Becerebilen varsa yazsin lutfen burayaneyse havalar soguyor simsiki hedefim domates corbasi yapmak. Kolay gelsin…

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Ekim 2011 ile 21:16

      agumba – Sweetened condensed milk, şeker ve sütü karıştırarak elde edebileceğiniz bir şey değil. Oldukça koyu (neredeyse sahlep gibi) bir kıvama sahip. Bunu elde etmek için oldukça uzun bir süre pişirmek gerekiyor. Ama tarifte yer alan klasik yöntemdeki şekilde yaptıysanız koyultmaya gerek kalmayacaktır. O yöntemle yaptığımda ben tane tane olan bir sonuç alıyorum. Tekrar denersem daha detaylı bir cevap yazarım.

      Yanıtla
  70. selin

    07 Kasım 2012 ile 09:26

    Merhaba,
    ben condensed milk bulamadığım için klasik yöntemi denedim. Kokusu da tadı da çok çok güzel oldu ve tane tane döküldü. Tek sorun irmikler biraz diri kaldı. Kısık ateşte tarife göre 5 dakikada bir karıştırarak 15 dk. pişirdim sütü ve şekeri ekledikten sonra. Acaba süt miktarını bir parça arttırsam olur mu? Kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Kasım 2012 ile 10:08

      selin – Elbette olur. Afiyet olsun.

      Yanıtla
  71. selin

    07 Kasım 2012 ile 12:04

    Hatamı buldum, sütü eksik koymuşum. bir bardak sütü 200 ml olarak düşündüğüm için 1/4’ü kadar eksik süt koymuşum 🙂

    Yanıtla
  72. altay

    08 Kasım 2012 ile 12:43

    cenk bey selam,
    ben condensed milk’ten değil de sütten yapılmış irmik helvanızdan yapmak istiyorum ama tarifleriniz arasında bir türlü bulamadım?

    Yanıtla
  73. altay

    08 Kasım 2012 ile 12:46

    çok özür dilerim, condensed milk ile yapılan irmik tarifinin içinde sütle yapmak isteyenler için ne kadar süt koyulması gerektiğini yazmışsınız zaten… sonradan fark ettim 🙂

    Yanıtla
  74. kharpity

    13 Kasım 2012 ile 18:19

    tarçın yok mu acaba?? buttermilk ile denedim gayet hoş, sunumda bir kabın dibine de biraz ekler, sonra ters çevirirseniz, soğumaya bıraktıktan sonra güzel oluyor.

    Yanıtla
  75. Ebru Güray

    21 Kasım 2012 ile 10:26

    Cenk,
    Ömrümde ilk kez yaptım, sitende tarifi gördüğümde çok sevindim, çünkü en güvendiğim tarifler seninkiler.. 2 ölçüye çıkarıp yaptım, harika oldu :))
    Özel istek üzerine yiyemeyenler için yarın 1 ölçü
    daha pişireceğim :)))

    Yanıtla
  76. Murat

    30 Aralık 2012 ile 00:05

    Cenk bey affınıza sığınarak birşey sormak istiyorum..
    Bu helvayı yaptığımda karamel gibi cıvık yapış yapış mı oluyor yoksa birbirinden ayırık kuru şekildeki oluyor? Ben yapışık olmasını istiyorum. Bizim burada tavacı Nuri usta var muhteşem yapıyor. Kullandığı irmiş Nuh’un Ankara bakımlı irmik ve irmiğin çok önemli olduğunu söylüyor. Birde su süt karışımını sıcakmı yoksa kaynar olarakmı ilave etmek gerekiyor?

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Aralık 2012 ile 11:42

      Murat – Fotoğraflardan da göreceğiniz üzere yapış yapış olmuyor. Süt karışımı da sıcak olarak ekleniyor. Daha yapış yapış isterseniz ıslak malzemeleri artırmanız gerekecektir.

      Yanıtla
  77. ayşegül

    18 Şubat 2013 ile 16:14

    Merhaba,ellerinize sağlık. Neden
    fıstıkları kavurduktan sonra ayrırıyorsunuz ve sonradan ekliyorsuz? Özel bir sebebi var mı? Teşekkürler,

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Şubat 2013 ile 20:26

      ayşegül – İrmikle beraber kavurduğumda yeterince kahverengileşmiyorlar o yüzden ayrı kavurmayı tercih ediyorum.

      Yanıtla
  78. Leyla

    06 Mart 2013 ile 14:28

    Tarifi dün akşam denedim.
    Ateşin ayarı konusunda kararsız kaldım. önce çok kısık ateşte başladım. 15 dk geçti hala renk değiştirmeyince ateşi yükselttim. tam 25 dk. da rengi koyulaştı. süt su karışımını döktüğümde sanki çekmeyecekmiş gibi geldi. ama kısık ateşte 5 dk. arayla karıştırdığımız sürede güzelce çekti. tıpkı teyzemin irmik helvası gibi(meşhurdur) tane tane oldu. ben çok beğendim.
    dondurma da gerçekten yanına çok yakıştı.
    fıstıkları ayrı kavurmak çok mantıklı. bademli pilavda da böyle yapardık. bademler yumuşamasın diye. burada da ayrı kavrulduğu için fıstıklar hem kıtır kıtır oluyor hem de aroması daha fazla oluyor.
    ellerinize sağlık. tarif için teşekkürler…

    Yanıtla
  79. gamze

    18 Mart 2013 ile 19:15

    tariflerinizi limonlu hashasli kekden baslayarak yapmaya basladim..ve de irmik helvasi..kac kisi yedi ve hala istiyor bir bilseniz..Yani omrunuz uzun olsun ama helva yerken bu kadar cok kisi tarafindan anilan ilk canlisiniz bilin..

    Yanıtla
  80. Ayse

    22 Mayıs 2013 ile 11:27

    Cenk Bey,

    Bu helvanın sıcak olarak mi tuketilmesini oneriyorsunuz? Misafirlerim icin bir aksam onceden veya ayni gunun sabahinda yapmak istiyorum. Nasil muhafaza etmeliyim. Buzdolabina koyup servisten once mikrodagada mi isitmaliyim?

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Mayıs 2013 ile 21:47

      Ayse – Ben ılık seviyorum. İçinde tereyağı olduğu için soğuk servis etmenizi önermem. Buzdolabında muhafaza edin, servis edeceğiniz zaman ısıtın.

      Yanıtla
  81. Ali GÜRBÜZ

    27 Haziran 2013 ile 09:28

    Bu ölçüler kaç kişi için yeterlidir acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Haziran 2013 ile 12:49

      Ali Gürbüz – 4-6 kişilik.

      Yanıtla
  82. Selma

    11 Temmuz 2013 ile 20:33

    Cenk merhaba. İrmik helvanı denemek istiyorum. Fakat henüz koyulaştırılmış şekerli sütü bulamadım. Bu yüzden klasik tarifi deneyip risk almak istemiyorum. Nedense tariflerin ualaşılması zor şeyler gibi geliyor bana. Hayatımda hiç öyle değişik lezzette ne yemek yedim nede tatlı yedim.Gurme zihnbiyetinde biriyim ama imkansızlıklardan rafa kaldırdığım tarif çoktur. Bir erkek olarak yemek konusunda çok beceriklisin. Kardeşim aslında seni takip ediyor yazdıklarını filan. Bende arada göz gezdiriyordum. Aklıma irmik helvası yapmak gelince(vede rüyamda bile görünce)yapmam lazım diye sitene baktım ama şu koyulaştırılmış şekerli süt yok mu tüm planı bozdu:)anlatılanlara bakılırsa çok güzelmiş tarifin bu yüzden aldığımda hemen tarifi uygulayacağım. Bu arada yemek konusunda acemiler içinde alıştırma anlamında kolay ama lezzeti içinde tarifler paylaşırsan en azından kendi adıma mutlu olurum. Birde son olarak vanilya aroması diye birşey gördüm markette. Kek ve kurabiyelere katılan. Bu nasıl birşey muhteviyatı bana açıklayabilirmisin?Son olarak netten tarifleri okumak uzun sürüyor boynum tutuldu okumaya çalışırken. İnşallah kitabın yayınlanınca daha rahat birşekilde okuyup tariflerini denerim. Çalışmalarında kolaylıklar dilerim. Selma Meydan

    Yanıtla
  83. Selma

    11 Temmuz 2013 ile 20:36

    Cenk merhaba. İrmik helvanı denemek istiyorum. Fakat henüz koyulaştırılmış şekerli sütü bulamadım. Bu yüzden klasik tarifi deneyip risk almak istemiyorum. Nedense tariflerin ulaşılması zor şeyler gibi geliyor bana. Hayatımda hiç öyle değişik lezzette ne yemek nede tatlı yedim.Gurme zihniyetinde biriyim ama imkansızlıklardan rafa kaldırdığım tarif çoktur. Bir erkek olarak yemek konusunda çok beceriklisin.Aslında kızkardeşim seni takip ediyor yazdıklarını. Bende arada göz gezdiriyordum. Aklıma irmik helvası yapmak gelince(vede rüyamda bile görünce)yapmam lazım diye sitene baktım ama şu koyulaştırılmış şekerli süt yok mu tüm planı bozdu:)anlatılanlara bakılırsa çok güzelmiş tarifin bu yüzden aldığımda hemen tarifi uygulayacağım. Bu arada yemek konusunda acemiler içinde alıştırma anlamında kolay ama lezzeti içinde tarifler paylaşırsan en azından kendi adıma mutlu olurum. Birde son olarak vanilya aroması diye birşey gördüm markette. Kek ve kurabiyelere katılan. Bu nasıl birşey muhteviyatı bana açıklayabilirmisin?Son olarak netten tarifleri okumak uzun sürüyor boynum tutuldu okumaya çalışırken. İnşallah kitabın yayınlanınca daha rahat birşekilde okuyup tariflerini denerim. Çalışmalarında kolaylıklar dilerim. Selma Meydan

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Temmuz 2013 ile 13:09

      Selma – Çok teşekkür ederim. Koyulaştırılmış şekerli süte bir arkadaşım Bebek’teki Santral şarküteride rastlamış, bilginiz olsun. Vanilya konusundaki sorularınız için ise şu yazıya bakabilirsiniz.

      Yanıtla
  84. Selma

    17 Temmuz 2013 ile 22:36

    İlgin için teşekkür ederim.Kardeşim Sevda bayağı bir gezdi ama sonuç hüsran oldu:)Şimdi bebeğe gidiş geliş yol parası derken bayağı masraf olur bana bu yüzden ben en iyisi biraz risk alıp klasik yöntemi deneyeyim.Belki başarırım:).Vanilyayı ise hemen şimdi okuyorum:)Vakit ayırıp yanıtladığın için tekrar teşekkür ederim.

    Yanıtla
  85. İnci

    24 Temmuz 2013 ile 17:35

    Merhaba Cenk bey tariflerinize bayıldım ve birkaç tanesini uyguladım muhteşem oldu. Emeğinize, yüreğinize sağlık. Sizden ricam o kadar çok sevmeme rağmen türk kahvesini bir türlü güzel yapamıyorum. Berbat oluyor. İnternette çok aradım fakat bu işin sırrını ne yaptıysam çözemedim. Sizin bildiğiniz bir tarif var mı türk kahvesi yapımı hakkında? varsa lütfen paylaşır mısınız? sevgiler..

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Temmuz 2013 ile 13:38

      İnci – Türk kahvesi yapmayalı seneler oldu. Eskiden cezveye suyu kahve ve şekerle birlikte koyar, kahve ve şeker suyun içinde çözünebilecek kadar ısındığında, başlarda karıştırıp sonra da hiç dokunmadan kabarmasını beklerdim.

      Yanıtla
  86. Asli

    22 Ağustos 2013 ile 02:52

    Cenk Merhaba,
    Cok guzel bir tarif hazirlamissin denedim; kivami tadi vs harika oldu. Ellerine saglik.

    Yanıtla
  87. Figen Yılmaz Yıldırım

    24 Ağustos 2013 ile 13:44

    Sevgili Cafe Fernando,
    Tariflerinizi cok begeniyor ve sizi kutluyorum.
    İrmik helvası tarifinizi denedim ( pisirmenin son 5 dakikasında
    bir ymk kaşıgı tahin koydum ) Leziz oldu.
    Tesekkurler,
    Figen

    Yanıtla
  88. Fatma

    30 Ekim 2013 ile 11:14

    Merhabalar,

    İrmik Helvanızı yaptım, yoğunlaştırılmış sütü evde hazırladım, onunla yaptım tek kelimeyle muhteşem oldu.

    Ben daha önce irmik helvasını yaparken önce yağsız tavada kavurup, bir kaşık tereyağını sonra koymak üzere geri kalan tereyağı ve sıvı malzemeleri
    sonra üzerine ilave ediyorum.
    sizin tarifinizle benim yaptığım yöntemle olur mu

    Sevgilerimle,

    Cumhuriyet Bayramınızı sonsuza kadar kutlarım.

    FATMA öZCAN

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Kasım 2013 ile 17:30

      Fatma – Yöntemi tam olarak anlayamadım ama zaten denemeden bir şey söylemek zor.

      Yanıtla
  89. Begüm

    12 Şubat 2014 ile 19:53

    Merhaba,
    Sweetened Condensed Milk KKTC’de tüm marketler Alaska markasıyla satılıyor,bulamayan arkadaşlar bu notu görürse işlerine yarar 🙂

    Yanıtla
  90. Aysel

    21 Nisan 2014 ile 17:09

    Brn bir Azerbaycanliyim ve uzun zamandir sizi takip ediyorum ve yaptiklariniz harika sheylr.Qoyulashdirlmsh sutu okudugm zaman ne kadar shansi oldugumu dushndum chunki biz bunu her zaman kullaniyoruz sabahlri ekmege surerek ve pasta yapiminda krema yapiminda chok kullanilr bizde ve fiyati chok uchuz bir urun.Ayrica bizde bunun sadesi,karameli,kakaolusu bulunur

    Yanıtla
  91. Aysun

    05 Haziran 2014 ile 17:14

    ben de koyulaştırılmış şekerli sütü Kıbrıs dan getirtmiştim. gerçekten harika oldu irmik helvası.
    geçen haftalarda gelen spam mailerler arasında şöyle bir şey dikkatimi çekti süt reçeli bununla aynı sanırım?
    http://www.olsadayesek.com/sut-receli-220-gr.aspx?pageID=18&PID=4803
    (umarım adres paylaşmak sorun olmaz)

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Haziran 2014 ile 12:41

      Aysun – Afiyet olsun. Doğru, malzemeler aynı.

      Yanıtla
  92. Bihter

    30 Kasım 2014 ile 19:09

    Süt ve şekerli olan tarifi bire bir yaptım. Miktarları hassas mutfak tartısı ile ayarladım. Ama tane tane olmadı. Diğer bir kaç yorum yapan arkadaşın da dediği gibi yapışkan bir kıvamı oldu. Bence tarifte bir sorun var. Sonuçların tekrarlanabiliyor olması gerekirdi. Lezet bakımından harika ama.

    Yanıtla
  93. blueross

    07 Nisan 2015 ile 22:43

    http://www.zaplat.com/video/196279/Vietnam_a_Ozgu_Kahve_Yapimi

    Yanıtla
  94. Ceren

    03 Mayıs 2016 ile 20:27

    BA-YIL-DIK! Elinize saglik

    Yanıtla
  95. Serhan

    23 Ekim 2016 ile 20:53

    İrmik helvasını böyle tel tel değilde lapamsı seviyorum(hatay usulü)…tarifiniz çok güzel amma velakin bu kıvamı tarifinize nasıl uygulayabilirim…bu arada dantelli temperli çukulatalı browninize bayıldım…sevgilerle…

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Kasım 2016 ile 18:14

      Serhan – Sıvı oranını artırırsanız bahsettiğiniz kıvamı elde edebilirsiniz ama ne kadar artırmak lazım deneme yapmadan söylemek güç.

      Yanıtla
  96. Serhan

    14 Kasım 2016 ile 19:45

    yemek hafızası vardır…bidahakine daha iyi yaparlar bizim ailede hep…taktik icin teşekkürler….

    Yanıtla
  97. Duygu

    06 Mayıs 2017 ile 07:32

    Cenk merhaba,
    Bu tarifini, SF’de devam ettigim baking&pastry okulumda, geleneksel Turk tatlisi olarak sunmak istiyorum (elbette seni refere ederek). Ufak bir sorum var: Ingilizce tarifle Turkce tarif arasinda bir canola yagi farki ve de tereyagi miktarlarinda degisiklik goruyorum. Sebebi var midir? Hangisiyle ilerlesem bilemedim. Cok tesekkurler!

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mayıs 2017 ile 18:23

      Duygu – Bu sayfadaki tarifle ilerlemenizi öneririm. Gazetede yayınlanan tarif, yazarın süzgecinden geçtiği için bazı değişikliklere uğramış olabilir. Bir de tabii zaman içinde tercihlerimiz değişebiliyor. Bana şimdi sorsanız irmik helvasını tereyeğından başka bir yağla yapmam. Uzun süre kavuracaksanız sade yağ da bir seçenek olabilir. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  98. rana

    14 Haziran 2017 ile 14:57

    dün denedim çok güzel oldu.. 3 farklı irmik helvası tarifi denedim bu tarif açık ara 1. oldu Şemsa Denizsel’in tarifi benim damak tadıma göre 2. ( o tarif de çok lezzetli ) ve sonuncuda klasik kendi tarifim süt ile yaptıgım irmik helvası..
    koyulaştırılmış süt ile irmik helvasını mutlaka deneyin derim..harika bir lezzet …
    teşekkürler tarif ve ayrıntılar için…

    Yanıtla
  99. AYŞE

    25 Ekim 2017 ile 18:07

    kanola yağı markası ne acaba?tohumunu genetiği değiştirildi diye biliyorum.yani organik türkiyede biraz zor.zeytinyağına bile katıyorlarmış ucuza mal etmek için.

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Kasım 2017 ile 21:51

      Ayşe – Markasını hatırlamıyorum ve artık kanola yağı kullanmıyorum. Yerine üzüm çekirdeği yağı tavsiye ederim.

      Yanıtla
  100. Serkan

    08 Eylül 2018 ile 22:52

    Tarifinizde 1+1/3 su bardağı ve 1+1/4 su bardağı diye 2 tane olcu vermissiniz. Olculer tablosuna da baktim ama olculeri maalesef anlayamadim. 1+1 kismi kafami karistirdi.

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Ekim 2018 ile 14:05

      Serkan – 1+1/3, bir tam artı bir bölü üç demek oluyor.

      Yanıtla
  101. Serkan

    08 Eylül 2018 ile 23:09

    Koyulastirilmis sekerli sutun yerine kullanilan 1+1/4 su bardağı süt ve 1+1/4 su bardağı kaynar suyun gramlarini yazabilirseniz eger cok sevinirim.

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 ile 15:11

      Serkan – Ölçüler sayfasında her şeyin gramajı yazıyor. İkisi de 300 gram.

      Yanıtla
  102. Hatice

    05 Ekim 2018 ile 21:17

    Merhaba datçada yaşıyorum.bademli yaptim.ayri birkapta kavurmak bademlereri kıtırkıtır yaptı birde aroması dahada belirgin oldu.tarifin ölcüleri mukemmel tesekkur ederim.

    Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Asya Usulü Sebzeli Tavuk

Tahinli ve Leblebili Brownie

Vişneli ve Bademli Kek (Video)

Ananaslı ve Hindistan Cevizli Kek

Mısır Gevreği Sütlü Dondurma

Brüksel Lahanası Tarifi

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy