Vişneli kekin en güzel hali. Altta yumuşacık bir kek, ortada vişneler, üstte de kıtır bir hamur. Tatlı, ekşi, yumuşak ve kıtır bir arada.
Bir aralar “Pazartesi Sabahı Sendromu Keki” diye bir şey uydurmuştum, hatırlar mısınız? Sizi bilemiyorum ama benim pazartesi sabahları kalktığımda koşa koşa işe gitmek hiç içimden gelmiyor. Bu buhranı bir nebze olsun hafifletebilmek adına pazar geceleri aklıma esen bir keki yapıp ertesi sabah masamda emaillerimi okurken kendimi avuturdum.
Belki yaz geldi diye, belki de yaz geldiği için babamın pazartesi sabahları getirdiği, içinde bahçe domatesi, sivri biber, patlıcan, bazen dut, bazen minyatür kavun, bazen de çiçeği ucunda salatalıklarla dolu olan sepetini görmek bana yetiyor diye ama farkında olmadan bu Pazartesi Sabahı Sendromu Kek’i olayını tamamen unutmuşum.
Tatil dönüşü aklıma geldiğinde ise hafta içiydi. Tatilden sonraki haftanın her günü Pazartesi tadında olduğu için de öbür Pazartesiyi beklemeye gerek kalmadı. Ama zaten kek yapmanın günü mü olur?
Bugün aslında Bodrum fotoğraflarını paylaşacaktım ama belli mi olur belki bu vişneli kek tarifine sıra gelene kadar vişnenin mevsimi geçer, sonra yine ertesi seneye kadar beklemek zorunda kalırım… Tarifi aylar sonra keşfedecek bahtsız okurlar için de donmuş vişneyle de nasıl hazırlanacağını tarifte anlattım.
Donmuş gıdaları desteklediğim zannedilmesin, tam tersine hiç tavsiye etmiyorum. Her şey mevsiminde güzel. Mevsimi değilse de mevsimi olan başka şahane bir meyve mutlaka vardır. Meyve yoksa her zaman çikolata vardır. Öte yandan tarifi okuyup fotoğraflara baktıktan sonra malzeme noksanlığı yüzünden yapamamanın travmasını çok iyi bilirim. O sebepten.
VİŞNELİ KEK TARİFİ
Malzemeler
Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.
Kıtır hamur (tepesi için):
- 1+1/4 su bardağı (175 g) un
- 1/2 su bardağı + 2 çorba kaşığı (125 g) şeker
- 1/4 çay kaşığı (2 g) tuz
- 90 gr tereyağı, soğuk
Kek:
- 400 gram taze vişne*
- 1 su bardağı (140 g) un
- 1/2 çay kaşığı (2 g) kabartma tozu
- 1/4 çay kaşığı (2 g) tuz
- 115 g tereyağı, oda sıcaklığında
- 1 su bardağı (160 g) pudra şekeri
- 2 adet büyük boy yumurta
- 1 çay kaşığı vanilya özütü**
* Tarifi vişnenin mevsimi olmadığı aylarda yapacaksanız dondurulmuş vişne de kullanabilirsiniz. Dondurulmuş vişne pişerken suyunu salıp keki sulandıracağı için bir gün önceden buzdolabında açılmaya bırakmanızı, ertesi gün de bıraktığı suyu süzüp ardından da mutfak havlusuyla fazla nemini aldıktan sonra kullanmanızı öneririm.
** Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için vanilin veya vanilya aroması kullanmıyorum. Linke tıklayarak ev yapımı vanilya özütü tarifine ulaşabilirsiniz.
Yapılışı
- Fırınınızı önceden 180C’de ısıtın. 23*23 cm’lik (5 cm derinlikteki) kare bir fırın kabını yağlayıp kenarlardan beşer santimetre taşacak şekilde üst üste konmuş iki adet ayrı parşömen kağıdını serin (kalıptan çıkartmasını kolaylaştırmak için), tekrar yağlayıp unlayın ve kenara ayırın.
- Kıtır hamur tepesini hazırlamak için: Tereyağını minik küpler halinde kesip buzlukta en az 20 dakika soğumaya bırakın.
- Bir mutfak robotunun haznesine unu, tuzu ve şekeri koyun. Buz gibi olmuş tereyağı küplerini ekleyin ve kısa aralıklarla robotu çalıştırıp tereyağı küplerinin hepsi una bulanana kadar ve bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın. Hamurun bir araya gelmemesine özen gösterin (minik bezelye taneleri büyüklüğünde olacak). Bir kaba koyup kullanana kadar buzdolabında bekletin. Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz. Önemli olan tereyağı parçalarının erimemesi.
- Keki hazırlamak için: Vişnelerin çekirdeklerini ayıklayıp bir kenara ayırın. Bir karıştırma kabında unu, kabartma tozunu ve tuzu karıştırın.
- Bir mikser kabında oda sıcaklığındaki tereyağı ve pudra şekerini iyice karışıp rengi açılana kadar, yaklaşık 5 dakika boyunca çırpın. Teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin. Ardından vanilya özütünü ekleyin. Mikserin hızını düşürüp unu ekleyin ve un parçacıkları tamamen kaybolana kadar son kez karıştırın.
- Bu hamuru yağladığınız kalıba döküp tepesini düzleyin. Üzerine vişneleri dizin, önceden hazırladığınız kıtır hamuru tepesine serpip (serptikten sonra bastırmayın) fırında yaklaşık 40-45 dakika (veya tepesindeki hamur kırıntıları kahverengileşene ve kekin ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar) pişirin.
- Piştikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyip keki kabından çıkartın, 16 eşit parçaya kesip servis yapın.
Ceren
selam..
çok büyük ilgiyle takip ettiğimi söylemeliyim…son olarak brownie tarifinizi denemiştim ve gerçekten de oğlumun benim ve eşimin bi oturuşta bitirdiği enfes bi tat çıktı ortaya..bu yeni vişneli kek tarifinizi de abartmıyorum bugun iş cıkışı direk denicem..sonucu bildiricem mutlaka…sevgiler…
ayse
süperr:) izmir.den aldığım 4 kilo vişnenin 2 kilosu likör, 1/2 kilosu tart, 1/2 kilosu da komposto için kullanılmıştı.geri kalanını yıkayıp ayıklayıp dondurucıya koymuştum. şimdi kalanıyla ne yapacağımı biliyorum;) acaba elinde çikolatalı vişneli bi tarif var mı?
ayse
bi de en üste esmer şeker serpelim mi?
fulya
evett yaa senin pazartesi keklerin vardi ve bu durumdan en hosnut olanlarinin ennn basindada ben vardim 🙂 bu tatil sana yaramis cenk eski aliskanliklarin geri gelmis yasasinnnn 🙂 ama bir sey itiraf edeyim babanin yolladi o sebzelerin gücü askina ben bu kek sendromunu saliya bile alirim vallahi… 🙂 visne benim en sevdigim meyvelerin basinda ilk üce girmek icin digerleriyle savasan bir meyvedir.. aslinda anladigim kadariyla bu kek hafif mayhos daha güzel lezzetli ye benisi cok olur dimi..ayy yazarken agzim sulandi da ben simdi visneyi nerden bulcem..
buraya gelen visneler resmen genetikleriyle oynanmis ve evrim gecirmis son halleriyle geliyor cenk.. ben iki sene evveline kadar kocaman ceviz kadar tatli visne yememistim hic.. visne dedigin azcik mayhosumsu bi tati olur dimi yok anacim bunlar sanki sekerli suyla sulanmis gibi tatli tatli.. hatta eminim utanmasalr bir iki sene icinde üstlerinde seker ballariyla gelcekler soframiza..:)
ama bunu kesin bu hafta sonu yapacagim hatta haftasonunu bile beklemiyecegim emin olabilirsim..
bu arada sana bi sir cenkkk kekin kaldiysa bi tabak kapta gel benimde su an makinadan kahvem süzülüyooooo
Ayşenin mutfağı
MERHABA CENK BEY VİŞNEYİ SEVMEM AMA KEK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR ELLERİNİZE SAźLIK
BENDE KEKİN ÜSTÜNDEKİ O KITIRLAR NASIL OLUŞMUŞ DERKEN YAZIYI OKYUNCA ÖźRENDİM
SEVGİLER
Gülsüm
Peki ama biri bana şu tereyağın 115 gr gibi ölçülere nasıl ayrıldığını anlatabilir mi? alsak eritsek su bardağıyla ölçsek, olmadı çorba kaşığı ile kaşıklasak en kötü ihtimalle margarin kullansakta üzeirndeki ölçülerden yararlansam ben Bu gramlar beni engelliyor hep!
Cenk
Ceren – Şimdiden afiyet olsun.
ayse – Şimdilik yok ama ileride eklemeye çalışırım.
fulya – Çok yazık. Ben vişnelerimi Pınar Hanım‘dan alıyorum. Bildiğimiz ekşi, sulu vişne. Yerini hiçbir şey tutamaz. Umarım tarifi beğenirsin.
Gülsüm – Tereyağı marketlerde 125 gramlık paketlerde satılıyor. Aldıktan sonra göz kararı 10 gramlık kısmını alıp gerisini kullanabilirsin. Zaten kek kalıbının yağlanma durumu var, o 10 gramı da onun için kullanabilirsin.
zarpandit
içine çikolatadamı katsaydın cenk ??? 😀 şaka bir yana cidden çok güzel gözüküyor insanlar vişneden nasıl haz etmez anlamıyorum kırmızı meyveler kadar güzeli yok ki..
rana
pazartesi sendromlarını kek ile geçirmek iyi fikir…pınar hanımın blogunu sayende keşf ettim ve bayıldım insanın çocukluğunun oralarda geçmesi masalımsı birşeydir herhalde….
kek muhteşem görünüyor sunumun kadar anlatımında harika…keki yapıp tadana kadar görüntü aklımdan çıkmaz en iyisi kalkıp keki yapmak emeğine sağlık…
ceren
cenk merhaba ben daha önce de söylediğim gibi meyveli tarifleri okumadan geçerim. sevemedim meyveleri bir türlü. fakat kek öyle güzel görünüyor ki bunu da ekledim tarif defterime. bu arada hergün ilk işim yeni birşeyler ekleyip eklemediğine bakmak oluyor.bir mutfak termometresine ihtiyaıcm var nereden temin edebileceğim konusunda bir fikrin var mı ?
ylz
ellerinize sağlık sizi tekrar böyle ard arda tariflerle görmek şahane 🙂
ylz
söylemeden geçmeyeyim vişnelerin fotoğrafı süper çok fotojenikler 🙂
ikiz bebek
Bu arada tarfilerinden korova kurabiyesini yaptım,süper oldu.Paylaşım için teşekkürler.
hatta resminide bloguma koymuştum.
http://ikizbebeklerim.blogspot.com/2009/08/cuma-lar-sevmem-icin-10-neden_18.html
2 maddedeki resim 🙂
Cupcakeler için,zamanı değerli olan bu ikiz annesine yararlı bir krema tarifi verebilirmisin,acaba?
teşekkürler.
sevgiler.
Fisun
Merhaba
Sayfanin sol ust tarafindaki TOP 9’da 2 numara bizim kikirdak kavurmamiza benziyor yanlis anlamadiysam 🙂 cocuklugumdaki bir lezzeti hatirladim.
Sevgi Ackersonn
Maalesef vişne zamanı sona erdi. Acaba dondurulmuş vişneyle olabilir mi?
serap
Vişne ve kek ahenk işte bu demek….. Bilgisayarımı açtım şöyle değişik bir kek yapayım da tatil sonrası ağzımızın tadı tatil tadında olsun diye ,Cenk beni tarif arama zahmetinden kurtardın hazır evde vişne de varken hemen mutfağa gidiyorum ellerin dert görmesin ….
Narsu
ne demelı ne dıyebılırım kı
pazartesı sendromu dısında haftabasından ıtıbaren sonuna dogru sendrom olsa :)) toplantı sendromu mesaı sendromu hepsı ıcın ayrı bır meyvelı kek olsa
superr olur superr
ama Iftarın sevıncını beklerken boylesı kek sendromlarıyla sevınmek ayrı bır olay
Ellerınıze saglık yıne ve yenıden harıka 🙂
Narsu
Criss
gerçekten Çok Güzel Görünüyor Sipariş Versek ??:)
Leyla
Eminim çok lezzetlidir.Zaten fotoğraflar öyle güzel ki beni bu lezzeti denemeye teşvik ediyor.Harika tarifleriniz hiç bitmesin.
zuzu
vişneli kekiniz muhteşem görünüyor
ellerinize sağlık cenk bey
Hülya
Akşama kesin yapıyorum. Benim ofise domates getiren babam da yok. Yarın sabah ancak böyle avunabilirim. Eğer öğleden sonra kulaklarnız çınlarsa anlayınki kızlarla kekinizden ve sizden konuşuyor olucaz.
zarzu
Burası harika 1 site. Hayranım hepinize
ÖVGÜ
Merhaba,
Vişne herşeyle ve herzaman lezzetlidir diye düşünürüm.Güneşte kururtulmuşu bileüe…sizin tarifinizde harika lezzetlı görünüyor…Size şunu iletmek istiyorum:pzartesilerin en güzel anı cuma gününün akşamın düşünüp plan yapmaktır denir,bu hafta sonu stresinide azaltıyor.Ayrıca tarif için teşekkürler..
ycurl
Cenk, peki visne bulamayanlara ne tavsiye edersin? 🙂 Cranberry olabilir mi diye dusundum ama visne yumusakligina sahip olamadigi sonucuna vardim.
Cenk
ycurl – Çilek ve frambuaz olabilir.
Selen
hmmm.. amacsiz bir sekilde, salt yari seffaf ve masum kirmizisinin cazibesine kapilip aldigim kirmizi frenk uzumleriyle ne yapacagimi dusunuyordum kara kara. buldum simdi! bu pazarin kek tarifi budur, sadece visne yerine kirmizi frenk uzumu kullanacagim. bakalim nasil olacak?
HUYSUZBALIK
Merhaba Cenk. Ekşi ve tatlı lezzetler bir arada oldu mu çok seviyorum.Bunun tadı THY uçaklarında verilen keki andırıyorsa yıllardır aradığım tarifi buldum demektir. Ellerine sağlık. Selamlar…
betul
ben mi yanlis goruyorum yoksa kekin icine sadece bir corba kasigi mi seker konuyor?? uzerindeki kitir hamurun sekeriyle mi idare edicez?? eksi bi kek oluyor sanirim 🙂
Cenk
ceren – Ne için kullanacaksın? Şeker vs. için mi yoksa fırında pişen etleri kontrol için mi?
ikiz bebek – Krema tarifi derken? Tam olarak aradığınız bu mu bilemiyorum ama şu tarife göz atabilirsiniz.
Sevgi – Tarifin içinde donmuş vişneyle de nasıl yaıldığı anlatılıyor.
betul – Altlara doğru bakarsan 1 su bardağı pudra şekeri yazıyor. O gördüğün 1 çorba kaşığı şeker ise fazlalık kalmış, sildim.
pınar
sevgili cenk :)) keki yaptım .tarif tıpkı sahibi gibi ” SİHİRLİ ” 10 küsür insana kısmet olan ayrıca çok neşeli bir çay sohbetine de sebep olan bu güzel kek için çok teşekkür ederim .yanaklarından öpüyoruz hepimiz :)))
ceren
çikolata ve şeker ısısı gibi şeylerde et için kullanılanlara ihtiyacım olacağını sanmıyorum.
Cenk
ceren – Bahsettiğin tipini ben hiçbir yerde görmedim bugüne kadar. Şuraya sorabilirsin. Ellerinde yoksa bile bulabileceğin bir yere yönlendirirler mutlaka.
Yemek Şenliği – Kolay gelsin! Arkadaşına da şimdiden afiyet olsun.
Pınar Hanım – Afiyet olsun! Asıl sihir sizin vişnelerinizde.
Yemek Senligi
Sevgili Cenk, Pınarcım kekini yiyip de mail grubumuz da anlatınca herkesin ağzı sulandı 😉 Hamile arkadaşımız için haftasonu pişireceğim. Canı çekti çok…
Evren
Ellerine sağlık Cenk yine nefis bir tariffff,süpperrrrr
Demet
Merhaba, çikolata soslu bir pasta yapıyorum. Arasına taze vişne yerine, vişne reçeli kullansam nasıl olur? Kaynamış şekerli su içinde işlemden geçirmek gerekir mi? Bu konuda tavsiyeniz var mı?
Cenk
Demet – Bence vişne reçeli pastanın içinde çok tatlı kaçacaktır. Kaynamış şekerli su konusunda ise ne tür bir işlemden neyi geçirmeyi sorduğunu anlayamadım. Biraz daha ayrıntı verebilir misin?
Lale
Vişneli kek çok güzel oldu. İçine bitter çikolata parçaları da ekledim. Vişne ve çikolatanın uyumuna bayılıyorum. Kıtır hamura bir daha ki sefere badem tozu da eklemek istiyorum. Eşimin bayılacağı bir lezzet oldu, sağolun. Erikle de güzel olur gibi geliyor.
Demet
reçelin kötü bir sonuç çıkaracağını düşünerek taze meyvadan yapmak en iyisi olur diye karar verdim.
Demet
Cenk hani limonlu frambuazlı pastanda frambuazı geçirdiğin işlem vardı ondan bahsediyorum, şekerli su değil.karıştırmışım. Neyse yaptım meyvelerle güzel oldu. Yanlız limonlu su frambuaz için mi geçerli?Mesela başka meyve sosunu yaparken aynı tarif kullanılabilir mi?
Cenk
Demet – Afiyet olsun. Limon biraz asit katıp şekeri dindirmek için, bir de meyvenin rengini korumak için katılıyor, dolayısıyla yüksek asit içermeyen (portakal, limon, mandalina için gerek yok mesela) her meyve için kullanabilirsin.
emelll
bugün ben de vişneli bi kek tarifi arıyodum! çok ciddiyim! ama benim hayalimdekinde çikolatalı, üstü ışıl ışıl parlayan karanlık bi kekin içinden ağıza çaktırmadan giren yumiyum vişneler vardı. adapte etmeye çalışıcam..
demet
Bilgilendirdiğin için teşekkürler. İşlem için 45-60 dk demişsin ama 15 dk bile olmadan koyulaştı yine de güzeel oldu. Hoşçakal.
sinem
Cafe Fernando bir numaraaaaaa….
semra
merhaba,
keki yaptım,bir kere görüntüsü harika oldu,özellikle üstündeki kıtırlara bayıldım ve yaptığım tartlarda da bu yöntemi kullanıcam,tadı güzeldi ama ben biraz daha farklı bir tat çıkar sanmıştım,sanırım biraz değişik bi şey bekliyordum ama vişneli kek ile tart arası bi şey çıktı:) vanilya kullanmadım bu sebeptende olabilir.tek kusuru ise çok yağlı olması,biraz tadarken bile vicdan azabı çektim,hepsini biz yemiyelim diye de birazını komşuya götürdüm,ne demiş atalarımız komşu komşunun kalorisine muhtaç…
Ceren
Cenk tekrar merhaba,
Bu post a ilk yorumu ben yazmıştım ama eminim ki son yorum benim olmayacak..insanlar bu keki dneyip tecrübe ettikçe bu yorumşlar uzayıp gidecek..dün itibariyle vişneli keki denedim…ben ve ev halkı inanılmaz beğendik..hatta gayet iddialı konuşup bu güne kadar ulaştığım en butik lezzet diyebilirim..Çok teşekkür ederim sana hem kendim hem de eşim ve oğlum adına :)…Bekliyorum daha paylaşımlarını çok çok…Bodruma ve sana sevgiler…
betül
tarifi cuma günü gördüm ve daha okurken ağzım sulandı 🙂 vişnesever biri olarak hemen dün denedim, kek ve tart arası bişi oldu bence bu ve bi kekten çok daha fazlası; kıvamı çok güzel, çok lezzetli. herkes çok beğendi, sırf vişneli keki yemek için gelen arkadaşlarım oldu:)
ayrıca uygulaması da kolay bi tarif.
ama annem vişnelerin çoğundan vişne suyu yaptığı için kekin vişnesiz kalan 1/4lük kısmına taze kayısı koydum, ikiye ayrılmış olarak. o da yakıştı..
teşekkürler paylaştığın için. vişneli nice tariflere 😀
deniz
merhaba,
keki denedim,çok güzeldi ama kıtır hamuru doğru düzgün hazırlayamadım sanırım.tereyağını 35-40 dk. buzlukta beklettim.yeterince donmuş olduğunu düşünüyorum yani ama yine de karışımı o dediğiniz bezelye tanesi haline getiremedim,belki de bu yüzden yerken pek kıtır gibi değildi.az mı karıştırdım robotta acaba,süresi ne kadar olmalıydı?bir de üst hamuru resimlerinizdeki gibi tamamını kaplamadı,aralardan bol bol vişneler görünüyordu ve kekten çok tarta benziyordu.200 ml.lik bardak kullandım,ondan mıdır?siz daha büyük bir bardak kullandığınızdan mı hamur miktarı daha çok oldu?
Cenk
deniz – Benim kullandığım su bardağı Amerikan cup ölçüsü. Yaklaşık 250 ml’ye eşit. Dolayısıyla sen unu az kullanmışsın ama yine de bahsettiğin kadar fark olmamalıydı. Benim denemelerimde vişnelerin üzeri tamamen kapanıyordu. Acaba daha geniş bir kap mı kullandın?
deniz
eveet haklısın,23*23 lük bulamadım,az daha genişini kullandım.kıtır hamuru kaç dk robotta karıştırmalıyım,buna da cevap verirsen muhteşem olacak.teşekkürler..
Cenk
deniz – Aralıklarla çalıştırmak en önemli detay. Durmadan çalıştırırsan hepsi bir anda toplanabilir. Aralıklarla yarım-bir dakika arası yeterli olacaktır.
tugba
slm.vanilya özütü yerine şekerli vanilin kullanırsak nasıl olur
Cenk
tugba – Hiç iyi olmaz aslında. Şekerli vanilin dediğin şey sentetik bir malzeme. Ben tavsiye etmiyorum. Vanilya özütü bulman mümkün değilse ortadan ikiye kestiğin vanilya çubuklarını içi şeker dolu olan kapaklı bir kavanoza göm, bir ay sonra mis gibi vanilya kokulu şekerin olacak.
NilSen
Sevgili Cenk ;
Seni ne zamandır takip ediyorum.Hatta gözlerinin olağanüstü derinliğine kapılmadan bunu nasıl başarıyorum bende bilmiyorum.Ama şu vişneli kek olayı beni bitirdi.Çünkü 23×23 kek kalıbı bu tarife çok küçüüüüüüüüüüüüüüüükkkkkkk.Ve fırın temizlemekten berbat olan parmaklarım inan klavyenin üzerinde zar zor bi o tarafa bi bu tarafa gidiyor.Şuan bulamaç haline getirdiğim yarı pişmiş yarı pişmemiş kek harcını yeni bi kalıba aldım.(tabii ki daha büyük)ve sonucu bekliyorum.
Aşk olsun Cenk.Aşk olsun 🙁
Cenk
NilSen – Hiçbir zaman birden fazla deneme yapmadan bir tarifi buraya koymuyorum. Bu keki çok defalar yaptım ve her seferinde de aynı kalıbı kullandım. Sanırım malzemeler pişerken taştı demek istemişsin, benim denemelerimde ise yarım ila bir santim arasında boşluk kalıyor. Adımları tek tek uyguladığına emin misin?
NilSen
Evet eminim.Haa bu arada o bulamaç halinde tekrar fırına koyduğum şey de hiç fena olmamış.Tabii ki yukarıdaki vişneli kek ile hiçbir alakası yok ama.Bu arada bildiğimiz kare borcamlarda mı yaptın sen?Çünkü onlarda 23×23.Yok soruyorum çünkü kap derinliğinden mi fark oldu aramızda?Veya bizim eve yeni çay kaşığı takımları mı almalıyız.Yani bizim çay kaşıklarının hacimleri normale göre daha mı fazla? 🙂 Çünkü aklıma birde kabartma tozunun fazla olmuş olma olasılığından başka bir taşma imkanı gelmiyor.
Cenk
NilSen – Borcamda yapmadım. Benim kek kalıbımın derinliği 5 cm. Sanırım o yüzden problem yaşadın. Yukarıya not düşüyorum derinlik hakkında.
NilSen
Teşekkür ederim.Ama yılmak yok tekrar deneyeceğim 🙂
selma
Merhaba Cenk bey,
ben sizin visneli keki – yorumlarda yaptiginiz tavsiyeye dayanarak – ahududu ile yaptim ve komsumla paylastim. Iki gün sonrada irmik helvanizi hafif degistirerek yaptim – onuda bir iftar davetine götürdüm. Ikisinide yiyenler cok begenince sizin sitenizden oldugunu bahsettim.
tesekkürler, selma
Tülin ÖZER
Cenk Bey,
Sizi çok heyecanla takip ediyor ve birçok tarifinizi uyguluyorum. Ve hepsi harikalar…
En son vişneli keki biraz (ama mecburen) değiştirerek yaptım. Üzerinin kıtır hamuruna vaktim olmadığı için hamurdan çok az ayırdım. Bir miktar uvertürü eritip, nişastalı vişnelerin üzerine gezdirdim. Kalan hamuru da her ikisinin üzerine ince ince döktüm.
Piştiğinde vişneli, çikolatalı, hamurlu harika hareli bir görüntü ve çok lezzetliydi.
Çok teşekkürler size…
Tülin.
Tülin ÖZER
Pardon, pardon… Sakın kuvertüre “uvertür” dediğimi sanmayın. Aceleden “k” harfini unutmuşum. Düzeltirim…
pastamalzemeleri
:)) ELLERINIZE SAGLIK..
ebrushka
🙁 vişne kalmamıştır di mi bu mevsimde 🙁 şahane görünüyor.
Bu arada vanilla extract yapmak isteyip çubuk başına 6-8 lira(Mısır çarşısı fiyatı) fiyatı görüp gözü korkan vanilya severler için vanillamart.co.uk sitesini tavsiye ederim. 3-4 tip farklı vanilya çubuğu seçeneği var, sadece vanilya satıyorlar ve heryere gönderiyorlar. En güzel tarafı fiyatı; 10 çubuk vanilyanın fiyatı 4-5 pound arası, shipment 2pound civarında yani max 15liraya 10 çubuk alıyorsunuz. Benden söylemesi….
sema
merhaba
sitenizden denediğim ilk tarıf bu. hazırlarken kuşkularım vardı çünkü malzemeler pek de klasik kek tarifindeki gibi olmadı. fırına verdiğimde ise ümidi tamamen kesmiştim. “bu tarif tutmadı galiba. malzemeler de boşa gitti off”……..
ama kek pişmeye başlayıp da mis gibi tereyağı kokusu evi sarınca, hele fırından çıktıktan sonra tadına bakınca tam 12den vurduğumu anladım. akşam yemeğinden sonra eşimle bütün tepsiyi bitirdik.
emeğinize sağlık…
Banu B Bingor
Fırında.
Pişmekte.
Bu arada Cenk, yorumların birinde borcamda yapıp yapmadığın sorulmuş. Ben de 23X23 olan bir borcam kap kullanıyorum şu anda. Ve derinliği de 5cm kadar var bu kapların.
Keki yayılıp, taşan arkadaşımız, büyük ihtimalle çok daha sığ bir kap kullandı. Standart borcamdan oldukça sığ olsa gerek. Yoksa kekin hamuru (özellikle üzerindeki 400 gr vişne ve kıtır olacak hamur kitlesi düşünülürse) öyle taşıp, dökülecek kıvamda bir hamur değil.
Klasik kare borcam fırın kaplarını kullanmak isteyip de şüpheye düşenler için not olsun bu da 🙂 Sorunsuz pişiyor.
Cenk
Banu – Afiyet olsun! Umarım beğenirsiniz.
Banu B Bingor
Cenk teşekkürler! Gece keklerimiz malum; hemen tadına bakıldı yatmadan 😀 Enfesti! Tek kusuru benden kaynaklandı. Dondurulmuş vişneyi -çözülmesini bekleme sabrım ve de o saatte zamanım olmadığı için- çözdürmeden kullandım. Haliyle sulanma oldu ve kekin orta kısmı kıtır olmadı. Kenarlar Feridun’un ortalar benim oldu 🙂 Taze vişne zamanını iple çekiyoruz şimdi 🙂 Lezzetli bir kek çünkü…
pınar türker
sevgili cenk,
yaptım aynısı oldu ve hepsi bitti hem de ağır bir yemek sonrası – (belki sen böyle bir tarifin yemek sonrası tatlı olmaması gerektiğini düşününebilirsin ama oldu :))
tekrar teşekkür ederim
GÖRKEM
Merhaba Cenk Bey:
Şimdiye kadar denediğim diğer tarifleriniz(bir tanesi hariç) gibi SÜPER SÜPER SÜPER oldu.Vişne yerine mor erik kullandım ve o mayhoşluk,o tatlı ekşilik beni onikiden vurdu.
O bir tane olmayan da elmalı kekdi,üç kez denedim hüsranla sonuçlandı=(Pes etmek yok tabiki=))
sevgiler
Nihal Yılmazer Uluay
Merhabalar Cenk,
Öncelikle sitenizi henüz 3 gündür keşfetmiş olmama rağmen hastası olduğumu söylemeliyim …
şu anda bi 20 dk.dır donmuş vişnelerin çözünmesini bekliyorum yorumlardan okuduğum kadayırla sulanma olmasın diye 🙂
Ben yemek sektöründe çalışıyorum ancak hamur işlerine daha meraklıyım ama ne yalan söyleyeyim sen döktürmüşsün maşallah 🙂
Tarih verirken ki özenin, cümlelerin ne kadar sevdiğinin göstergesi sanırım… Bizim ustaların dediği gibi Nihal Hn. ” Erkekler hem daha becerikli hemde daha lezzetli yapar” onlara katılıyorum galiba
Sevgilerle
Tulay
Sevgili Cenk,
uzun zamandır vişneli kek tarifi ararken sitende tarifi ve resmi görünce “işte bu!!” dedim ve derhal yapmaya koyuldum. Sonuç??? mükemmel…mükemmel….mükemmel
Fotograftakinin hemen hemen aynısı oldu diyebilirim. Sırada vişneli frangapine tart var:)
Eline,bileğine,emeğine sağlık…
melis
süperrr oldu tek kelimeyle,ancak şeker tadı çok yoğun oldu.evde pudra şekeri olmadığından tozşekeri blenderdan geçirip pudra şekeri yaptım:) acaba o yüzdenmi oldu bilmiyorum bir dahaki sefere şeker oranını azaltıp deneyeceğim
Ayşe
Tek kelimeyle mükemmel oldu.Bu havuçlu kekinizden sonra yaptığım ikinci tarifiniz ve havuçlu keke söylediğim övgüleri bunun için de yineleyebilirim.Böyle bir lezzete kek demek çok basit geliyor bana.Ve tariflerinizi bukadar anlaşılır şekilde yayınladığınız için tekrar teşekkürler.
Birge
mutfak robotum olmadığı için kıtır hamuru elimle yapmaya çalıştım ama ayrı ayrı bezelye tanesi gibi olmadı. Piştikten sonra tadı harika oldu o ayrı : ) sadece kıtır hamur tamamen yapışık olmadı keke. bir dilim kesip yana yatırdığımda toz gibi tabağa dağıldı. Kek ise kendi başına bile müthiş bu keki başka şekillerde de denemeyi düşünüyorum.
Cenk
Birge – Kıtır hamurunun biraz parçalı kalması normaldir ama toz gibi yayıldıysa tereyağı az gelmiş olabilir. Ben keki kestikten sonra neden yana yatırdığınızı anlayamadım. Oldukça ince olduğu için yana yatmayacak bir kek. Fotoğrafta sadece vişnelerin nasıl durduğunu anlatmak için çevirdim ama servis ederken lüzum olduğunu sanmıyorum.
Birge
Benim kekin kabartma tozu biraz fazla kaçtı o yüzden kalın olmuş olabilir. keki özellikle yana yatırmadım : ) tabaklara servis ederken yanlışlıkla oldu tabi o güzel görüntüsü bozuldu. tepesindeki kıtır hamur toz gibi tabaklara yayıldı artık bir sonraki denemede daha çok tereyağı koyup denerim. 3 gün olmasına rağmen yine bu kekten yapıp yemek istiyorum o kadar güzeldi.
figen
Keke bayıldım, içi yumuşak ve vişnenin ekşisi üzeri kıtır kıtır…Çok lezzetli oldu aynı anlattığınız gibi, teşekkürler
sezin
muhtesem. visnenin mayhoslugunu bu kadar yumusak dokulu bi hamurla birlestirmek cok guzel oldu. ama ustteki kitirlarda fazla yag tadi kaldi, acaba ust kismada mi vanilya eklense? denedigim tarifler arasinda favorim bu. tesekkur ederim.
bohemiancat
harika oldu. hiç beklemeden hepsi yendi 😀
teşekkürler Cenk bey. tariflerinizle giderek ünleniyorsunuz çevremde.
Meltem
Biraz önce yaptım vişneli keki, akşam 5 çayına eşlik etti. Mükemmel oldu, çok teşekkürler Cenk Bey. Sormak istediğim bir şey var. Kıtır olması gereken taraf kekin üst bölüm nasılsa, hamurun alt tarafını tereyağ yerine zeytin yağ ile yapsak olur mu? Olur derseniz kaç gr tereyağın kaşılığı ne kadar zeytinyağı olur acaba? Teşekkürler.
Cenk
Meltem – Elbette olabilir ama tarife bakarak buna cevap vermem zor. Tereyağı ve zeytinyağı arasında değişiklik yapmak o kadar düz bir mantık değil. Deneyecek olsam sanırım yarım su bardağı olarak düşünüp yapardım.
Canan
Muhtesem bir tarif! Cok lezzetli oldu, tesekkurler Cenk!
Sedat
crumbledan çok fazla tereyağı tadı geliyor, bu normal mi?
Cenk
Sedat – Normal.
ezgi
hep böyle bir kek tarifi arıyordum sonunda buldum teşekkürler:)
seyma
resmı gorur gormez vuruldum ılk once gozume sonra gonlume hıtap ettı . 8 aylık bebegimlen yagmurlu hawada hemen metrodan wısne almaya gıttım artık nasıl bı ask sa yaptım denedım yaparkende maceralar yasadım . hamuru cok cıwık geldı gozume olmıcak dedım heralde zaten ınternete guwen olmaz dedım nerden kalkıstım bu ıse dedm ama dedgıme pısman oldum cok guzelll lutfen yapın sızede teskkrler cenk bey
Gozde
Merhaba Cenk, “deli” vişne ağacımız sağolsun, günlerdir içimiz dışımız vişne olmuştu. Ama sanırım vişneyle yapılacak en güzel şey bu. Bence bu kek de yanağını dayayıp uyumanı hakkediyor! Deneyeceklere önerim, bu vişne miktarının fazla olduğu gibi bir şüpheye hiç düşmesinler. Teşekkürler!
hatice
Selam cenk bey
keki az once denedim,sanirim olculerle aram iyi degilmis kek kisminda tereyag yerine margarin kullandim yaklasik 100 gr koydum ama cok yagli olmus agzima yag tadi geliyor sizce ununumu az koymusumdur yoksa yagimi fazla koymusumdur
Cenk
hatice – Hangisini az ya da fazla koyduğunuzu bilmem mümkün değil. Malzemeleri tartarak ilerlemenizi öneririm.
Banu
Merhaba Cenk Bey, çoğumuz kalıplarla ilgili sıkıntı yaşıyoruz, zahmet olmazsa bir şey rica edeceğim, ölçüler linkiniz gibi kalıplar linki yapmanız mümkün mü acaba? Yani hangi materyal daha iyidir, hangisinde daha çabuk pişer, hangi markayı önerirsiniz vs gibi? Cam , teflon, silikon, alüminyum vs. , Derinlikleri, pişirme hızları, yapışma dereceleri ve kabartma potansiyelleri falan baya kafa karıştırıcı. Araştırıyorum, sadece reklamlar çıkıyor karşıma. Sizin Sitenizde böyle bi bilgi varsa ve ben göremediysem lütfen mesajımı ignore edin 🙂 teşekkürler!
Cenk
Banu – Kitapta bu tip bilgiler yer alacak. İlk fırsatta bu tip bir bölüm bloga da koyacağım.
Banu
Sabırsızlıkla bekliyoruz, çok teşekkürler!
Tanja
Merhaba,
Tarifi iki kez denedim nefis oldu, çok teşekkürler.
Fakat kıtır hamuru daha fazla tereyağı kullanarak elde ediyorum.90gr yerine yaklaşık 120gr, mutfak robotuyla yapmıyorum mikser kullanıyorum bu yüzden olabilir mi?
teşekkürler
Cenk
Tanja – Olabilir. Robot bu konuda daha başarılı.
ezgi
Merhabalar Cenk Bey,
Kitir hamur icin verdiginiz olcuye harfiyen uydum. Robotu belirttiginiz araliklarla calistirdim fakat hamur ince kum tanesi seklini aldi, nerede hata yaptim acaba? Sizden cevap alana kadar sonraki asamaya gecmeyecegim 🙂 tesekkurler, selamlar
Cenk
ezgi – Çok inceldiyse fazlaca çalıştırmışsınızdır. Bir dahaki sefere tereyağını kestikten sonra dondurmayı deneyebilirsiniz.
Şimal
Cenk Bey Merhaba,
Bu tarifi Şubat ayında görmüştüm ve o zamandan beri taze vişne çıksın diye bekliyorum 🙂 Dün yaptım muhteşem oldu, hatta kek doku olarak THY’nin uçuşlarında verdiği keklere benziyor. Çok teşekkür ederim!
Sertaç Cihan
Merhaba Cenk
Yıllardır blogunu sessizce takip ederim.Taktire şayan işler yapıyorsun.Bir Türk vatandaşı olarak seninle gurur duyuyorum.Ankara’da yaşıyoruz.Eşimin memleketi Afyon Sultandağının Yeşilçiftlik köyü….Tamamen doğal tarım ile ürettikleri meyvecilikle uğraşıyorlar.Organik diyemiyorum maillerinde Pınar çok kızıyor..bu kelimeye :)Genelde Kiraz ve vişne ağaçları var Kiraz neyse ama vişneyi pazarlamakta çokk zorlanıyorlar.Sonra da meyvesuyu fabrikalarına 2-3 kuruşa satmak zorunda kalıyorlar. Vişneli tarifler o kadar az ki… yenilemiyor da.Bu nedenle köylüler vişne ağaçlarını söküp yerine kiraz dikmeye başladılar açıkcası bu beni üzüyor.Naçizane ricam bu vişne ayında birkaç tarif daha eklermisin? Kiraz ve vişne ilgili yazım blogumda okursan çok sevinirim.linki aşağıda Ayrıca bizim köylülere senden bahsetmiştim sana taze vişne göndermek istiyorlar.Adresini gönderirmisin? Destek olursan bizleri çok mutlu edersin.Sevgilerimle iyi akşamlar http://serhira.blogspot.com.tr/2014/06/kiraz.html
http://serhira.blogspot.com.tr/2014/03/beyaz-cikolatali-visneli-kek.html
Cenk
Sertaç Cihan – Çok teşekkür ederim. Kusura bakmayın, yorumunuza ancak geri dönebiliyorum. Maalesef şu sıralar yeni tarifler deneyecek vaktim yok. Prensip icabı hediye de kabul edemiyorum. Bir dahaki kiraz ve vişne mevsimine yeni tarifler eklmeye çalışacağım.
Zeynep
Cenk bey
Kıtır hamur için malzemeleri robotun içerisine dondurucudan çıkardığıöız yağları koyarak bir kaç defa saniyelerle çalıştırarak yağlar un ufak oldu. Fakat daha devam ederek gamur kıvamını allmadı gerektiğini düşünememiştim. Keşke o bölümü biraz daha detaylı izah etseydiniz. Tarifinizde de serpin kelimesini kullandığınız için bu şekilde toz şeklinde olacağını düşündüm. Neyse bakalım kekin üzeri katışmamış un ve şekerli un kurabiyesi gibi bakalım nasıl oldu
Cenk
Zeynep – Sanırım yanlış okudunuz. Kıtır hamurun, hamur kıvamına gelmemesi gerekiyor zaten. Tarifte de belirttiğim gibi minik bezelye taneleri büyüklüğünde olacak. Dolayısıyla serpeceksiniz üzerine.
reyhan_41
bu keki yemezden önce, keklerin şahı hangisi deselerdi HAVUÇLU KEK derdim. yirmi yedi temmuz tarihine kadar favori listemin başındaki havuçlu adını vişneliyle değiştirdim. tarifi harfiyen uygulayıp (şekerle aram bozuk 10’ar gr. eksik kullandım sadece. kıtır hamuru da elde yaptım robot yoktu) resimle birebir görüntüye eş değer kek bittiğinde içim gitti. mideme pek yakışmıştı oysa. zaman VİŞNE zamanı, gelsin vişneler yensin kekler -)
Tahsin
merhabalar cenk bey. bugün vişneli keki yaptım ve gerçekten çok güzel oldu emeğinize sağlık ,tarifleriniziz takipçisiyiz.
Nesve
Merhaba Cenk,
Sitenizede kitabinizada bayiliyorum. Murdum erigi ile yapabilecegim bir kek tarifi ariyorum. Turkce tariflere bakiyorumda niye hep sivi yag kullaniliyor? Yada margarin? Tereyag ve sekerin cirpilarak baslandigi tariflerden hic gormuyorum (sizinkiler haric), neden acaba? Neyse, asil sorum bu tarifi erikle yapsam? Biraz limon suyu ekleyip? Olur mu acaba? Visnelisini yapmistim, super oldu.
Cenk
Nesve – Bir sürü kek çeşidi var. Hepsinin formülü farklı. Arzu edilen kıvam için farklı yağlar kullanılabilir. Margarini ben mutfağıma sokmuyorum… Tarifi erikle yapabilirsiniz ama öncesinde belki yumuşatmak için bir miktar pişirilebilir.
tobias
selamlar, bu tarifi (veya kitaptaki ahududu / Antep Fıstıklı keki) taze meyve yerine Esin Hanım’ın liköründeki vişnelerle yapsak nasıl olur acaba? Likör azaldı, vişneleri tüketemedik de.
Veya, vişneleri kitaptaki browni ve macaron dışında nasıl değerlendirebiliriz? Browni mükemmel ama çok yaptık, macarona cesaret edemedim 🙂
Cenk
tobias – Her ikisine de yakışacaktır.
esin
Cenk müthiş bir tarif denedim çok lezzetli oldu ancak visneler biraz dibe çöktü
esin
Cenk bide ben üzerindeki kıtır hamuru 1 bardak un yarım bardak çekilmiş bademle yaptım denemelisin
Hazal
Merhaba, kitabına hastayım:) birşey yapcak olmasam bile alır elime bakarım yinede 🙂 çevremdeki herkes blogtaki vişneli keke ve kitaptaki browniye hasta. Bu iki keki de ölçülerini x2 yapsam tutturabilir miyim bir sorun yaşar mıyım acaba?
Cenk
Hazal – Teşekkürler. Hacimsel olarak iki katı büyüklüğünde kalıplar kullanırsanız sorun yaşamazsınız.
Gülümser
Cenk Bey merhaba,
Tarifinizi ölçülere uyarak denedim. Kekin tadı güzel oldu fakat üzerindeki hamur kıtır olmadı. Hafif renginin değişmesi gerekirken öyle birşeyde olmadı. Tereyağından kaynaklı olabilir mi ? Tereyağ öneriniz var mı ?
Cenk
Gülümser – Tereyağından kaynaklandığını düşünmüyorum. Pişirme süresini tahmini olarak kabul edip (fırınınız gösterdiğinden daha düşük bir derecede çalışıyor olabilir, ya da fanı çalıştırmamış olabilirsiniz, vs.) kıtır hamurun aldığı renge göre ilerlerseniz daha güvenilir bir yol izlemiş olursunuz.
Betül
Merhaba Cenk Bey, ben kitaptaki vişneli keke aşığım, kaç kez yaptığımı bilmiyorum. Ama son yapışımda aklıma bir soru takıldı. Bademler kavrulmuş mu çiğ mi konulmalı? 🙂 Lezzetten oldukça memnun olmama rağmen merakıma engel olamadım, sormak istedim. 🙂
Cenk
Betül – Ben çiğ bademi suda satılanlar olarak kabul ettiğim için tariflerde “toz badem” demekle yetinmeyi daha doğru buluyorum. Su içinde satılmayan, kabuğu soyulmuş halde satılan bütün bademler de bazen çiğ badem olarak satılıyor ama bu tabiri doğru bulmuyorum. Bademleri evde özellikle kavurmanıza gerek yok. Ya toz badem olarak alın, ya da kabuğu soyulmuş bütün halde alıp rondoda kendiniz çekin. Bütün halde alırsanız elbette kavurmayı seçebilirsiniz – keke kavrulmuş bir aroma katacaktır.
Özde
Merhaba! Kekinizi bir kaç yıldır çok severek yapıyorum. Eşim de denemek istiyor fakat gluten alerjisi olduğundan mümkün değil. Tarifteki un yerine hangi un çeşidini ne oranda kullanabileceğim hakkında bilgi verebilir misiniz?
Teşekkür ederim!
Cenk
Özde – Glutensiz unlarla hiç deneme yapmadığım için sizi yanıltmak istemem.
Yeter
Kekinizin tarifini okudum fakat kalibi nas kullanacagimi anliyamadim.vdeonuz olsaydi harika olurdu
Yeter
Bu kalibi nasil kullanacagimi anliyamadim vdeonuz varm?cvp verirseniz cok memnun olurum
Cenk
Yeter – Video yok ama benzer bir kalıbı şu yazıda da kullanmıştım. Yağlı kağıdın nasıl serildiğini anlamanız açısından yardımcı olacaktır.
Hatice Durak
Gerçekten çok güzel bir tarif. Ben genelde kek pek sevmem ama; elimizde kalan yazdan buzluğa koyduğumuz vişneler yanlılıkla eriyince, ne yapacağımı düşünürken , sizin tarife rastladım. Ama biraz değişiklik yapıp, serde Karadenizlilik te olunca fırınlanmış msıırdan öğütülmüş mısır unu ve çok az da beyaz un karıştırıp, keki tereyağına da sızma zeytinyağekleyerek hazırladım. Vanilya özütü olmadığı için; hoş onu da anlamadım ya nedir tam olarak. Tarifinizi yaptım. Acaba tam olarak ilk siz mi yaptınız bunu sadece merak ettim. alıntı yapıp sayfamda da adınızı zikrederek paylaşmak istiyorum.. Ellerinize sağlık, sizin fotoğraflar daha göz alıcı.. Ama lezzeti mükemmeldi…
Cenk
Hatice Durak – Afiyet olsun. Beğenmenize çok sevindim. Tarifi kendi kelimelerinizle ve fotoğraflarınızla anlattığınız sürece paylaşmakta özgürsünüz.
başak
Merhaba Cenk Bey Elma, Blueberry ve Mandalinalı Crumble tarifinizdeki Elma, Blueberry ve Mandalina kısmını vişne yerine bu kekte kullansak olur mu? Keki sulandırır mı? Pişme süresini uzatır mı? Bilgi verebilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
Cenk
başak – Mandalina sulandıracaktır, elma da tam pişmeyebilir. Sadece blueberry kullanırsanız kıvamı etkilemez.
aysel
merhabalar… hindistancevizi yagi kullanilabilir mi sizce?
Cenk
aysel – Denemedim, bilemiyorum.
Nihan
Sizi vişneli kekiniz ile daha yeni keşfettim. Aynı keki bir haftada ikinci yapışım. Çok leziz!!
Sule
Merhaba Cenk Bey
Hep ustu meyveli ama kabarmis islanmamis sert dokusu olan kek yapmak ister ama coker diye cesaret edemem.Tariflere bakinca hem sivi yag hem katiyag hem pudra seker hem toz seker kullaniliyor.Ben pudra seker ve eritilmemis terayagin istedigim kivama yakin, meyvenin agirligina dayanikli bir doku olusturacagini dusunuyorum.Siz ne tavsiye edersiniz?Bu tarif oyle bir doku verir gibi gozukuyor. Bir de kek hamuru kategorilerini anlatan kaynak onerir misiniz?
Cenk
Merhaba. Kıvamın nasıl olacağı sadece malzemelere bağlı değil. Oranlar da önemli. Ben kek yapımında pudra şekeri kullanımına pek rastlamadım. Kabarması için gerekli havayı birçok kek tipinde şeker ve tereyağını çırparken elde ediyoruz. Pudra şekeri buna engel teşkil edecektir. Kek hamuru kategorilerinin hepsini anlatan bir kaynak bilmiyorum ama bildiğim en kapsamlı kaynak Rose Levy Beranbaum’un The Cake Bible kitabı.
Zeynep
Malzemeleri iki katına çıkardığım halde 20 dk gibi kısa bir sürede pişti. Pudra şekerinin keke bu kadar yakışacağını hiç düşünmezdim, 1,5 su bardağı şeker koydum. Tek kelimeyle harika oldu. Bu tarifle başka meyveli kekler de yapılabilir, mükemmel tek kelimeyle. Çok teşekkürler.