Geçen sene bu zamanlar markette demet demet fesleğenleri görünce kendimi hiç tutmamıştım. Dört demet fesleğeni poşete koyup, peynirlerin yanından geçerken kocaman bir parça Parmesan’ı sepete atmış, ardından birkaç paket çam fıstığı, birkaç paket ceviz derken eve gelip hepsini mutfak robotundan geçirip porsiyonlar halinde buzluğa kaldırmıştım. Tabii bu işlemler sırasında bol bol da fotoğraf çekmiştim. Bir yemek blogum olduğunu hiçbir zaman unutmuyorum.
O fotoğraflar ve pesto sosu tarifi bilgisayardaki bir dosyanın içinde beklemeye başladı. Pesto tarifi verip sosun kullanıldığı tariflerle takviye etmemek olmazdı. Sonra araya çikolatalı gelato, naneli limonata ve kruvasan maceralarım girdi. Fındıklı brownie, nar reçeli, çikolatalı cheesecake derken kış geldi. Tarif için gereken bir kilo fesleğenin fiyatı mevsimi olmadığı için ufak bir servete denk geldi. Tariften bahsetmenin bir anlamı kalmadı. Geçen hafta yine marketlerde üst üste fesleğenleri görünce bu sene aynı hataya düşmemeye karar verdim.
Pestolu tarif diye diye aylarca vakit kaybetmeden, bu yazı yayınlandıktan sonra hala manavlarda ucuza bol bol fesleğen bulunabilecekken pesto sosu tarifini paylaşıyorum.
Pesto, İtalyanca dövülmüş (veya ezilmiş) anlamına geliyor. Dolayısıyla, hazırladığım bu pestoya pesto diyebilmek için aslında havanda döverek hazırlamak gerekiyor. Hemen kullanılacak miktarda hazırlanacağı zaman mutfak robotu yerine havanda döverek hazırlamak hiç zor değil. Hem böylelikle babaannemden kalan havanı da kullanma şansım olur, ama olay “kışa hazırlık” konseptine bürününce iş değişiyor. Bir zamanlar kuğu şeklinde ekler yapabilme sabrını göstermiş olabilirim ama beş su bardaklık pesto için o kadar fesleğeni, fıstığı ve cevizi el yordamıyla havanda dövmek beni aşıyor. Hele hele yapış yapış bir yaz gününde.
Bir mutfak robotunuz (veya rondonuz) varsa pestoyu hazırlamak çok basit. Aldığınız fesleğenlerin yapraklarını koparıp iyice yıkayıp kurutuyorsunuz. Salata kurutucunuz varsa ne ala, yoksa temiz bir mutfak havlusuna yaprakları yayıp havluyu bohça gibi katlayıp ucundan tutun ve balkona, dağa veya bayıra çıkıp kafanızın tepesinde fırıldak gibi çevirin. Bahçeniz varsa daha da güzel. Çiçekler de sulanmış olur.
Bir yanda kısık ateşte yağsız tavada çam fıstıklarını ve cevizi kavurun ve çam fıstıkları kahverengileşince bir kenara ayırıp soğumaya bırakın. Genelde pestoda sadece çam fıstığı kullanılır ama ben cevizin de ayrı bir tat kattığına inandığım için onu da kullanıyorum.
Ardından on diş sarımsağı incecik doğrayıp üzerine bir çay kaşığı tuz döktükten sonra bir çatal yardımıyla macun gibi olana kadar ezin. Mutfak robotunun haznesine önce sarımsak ve fesleğen, ardından sırasıyla zeytinyağı, rendelenmiş Parmesan peyniri (sakın toz halde almayın, büyük parça halinde alıp evde kendiniz rendeleyin) ve kavrulmuş çam fıstıkları ve cevizleri ekleyin. Bir dakika sonra pestonuz hazır. İsterseniz büyük kavanozlara doldurup o hafta içinde tüketin, isterseniz de bir su bardaklık porsiyonlara ayırıp buzluğa atın. Ya da benim gibi tarifi iki kere uygulayıp ilk partiyi dondurun, ikinci partinin yarısını arkadaşlarınıza hediye edin, geri kalanıyla da o hafta yediğiniz her şeye pesto ekleyin.
En basitinden, domatesleri kalın kalın dilimleyip aralarına yine kalınca dilimlediğiniz Mozzarella peyniri döşeyip onların da arasına bolca pesto sosu sürün.
İşten geç mi geldiniz? O zaman her zaman sipariş verdiğiniz pizzacıdan Margherita pizza (pizza hamuru, domates sosu ve Mozzerella peyniri) siparişi verin, gelince hala sıcakken üzerine bu pestodan sürün.
Ya da bir paket makarna haşlayın, süzerken bir su bardaklık pestoyu çok azıcık haşlama suyuyla ısıtıp üzerine haşlanan makarnayı ekleyip karıştırın. Her zaman yaptığınız bir patates salatası mı var? Bu sefer pestoyla deneyin.
İlk aklıma gelenler bunlar. Bakalım sizden nasıl fikirler gelecek. Herkese afiyet olsun.
PESTO TARİFİ
5 su bardağı pesto için
Malzemeler
- 400 gram fesleğen yaprağı, sapları ayıklanmamış olarak 1 kilo veya 4 büyük demet
- 300 gram Parmesan peyniri, bütün alınıp evde rendelenmiş
- 75 gram çam fıstığı
- 150 gram ceviz içi
- 2.5 su bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 10 diş sarımsak
Yapılışı
- Çam fıstıklarını ve ceviz içlerini yağsız tavada çam fıstıkları hafif kahverengileşene kadar karıştırarak kavurun (yaklaşık 10-15 dakika). Soğumaları için bir kenara ayırın.
- Sarımsakları ince ince doğrayıp üzerine bir tatlı kaşığı tuzu serpin ve bir çatal yardımıyla ezerek macun kıvamına getirin.
- Ezilmiş sarımsak ve fesleğen yapraklarını bir mutfak robotunun haznesine atıp macun kıvamına gelene kadar çalıştırın.
- Ardından zeytinyağını ekleyip tekrar çalıştırın.
- Sonra sırasıyla rendelenmiş Parmesan peynirini ve kavrulmuş fıstık ve ceviz içini ekleyip tamamıyla karışana kadar çalıştırın.
- Pestoyu iki üç gün içinde tüketecekseniz kavanozlara doldurup buzdolabında saklayabilirsiniz.
- Kış için saklamak isterseniz bir su bardaklık porsiyonlara bölüp kilitli buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta saklayabilirsiniz.
kediebru
bol tahıllı bi ekmeğe sürüp yiyeyim :PPP
Deniz
Cenk,
Bir zamanlar benim de bir bahcem olmustu. Ilk ve tek bahcecilik deneyimimden elimde kalan bilgi ise rokanin feci arsiz bisi oldugu. Iki haftalik bir tatilin sonunda eve geldigimde temmuz yagmurunu bir guzel yiyip tohuma kacmis, bahcede ne yer bulursa yayilmis, ben de belime gelen bir tarla rokayla kalakalmistim.
O rokalarla insan tabii ki salata yapabilir, ama nereye kadar? Sonucta roka pesto yapmistim ben de, rokali, feslegenli, ceviz ve fistikli. Kavanozlarca pestonun bir kismi hediye edildi, bazilari dolapta bir parmak zeytinyagina bulanmis olduklari icin epey (3-4 hafta kadar) yasadi. O donemde deli gibi pesto yedik tabii. O zamandan kalma tariflerim ise sunlar, belki sen de kullanirsin:
1. Beyaz etli, mesela ingilizlerin cod dedigi,bizim kabeljouw dedigimiz, Turkiye’de ne oldugunu bilmedigim cinsten bir balik+ siyah zeytin+ cherry domates+ ancuez+ az limon suyu+ pesto ile firina verilir, cikmasina yakin balik filetolarinin uzerine ekmek ici de dokeriz ki iyice kitir olsun. Muthis kolay ve leziz.
2. Pestolu, domates, roka, nefis bir peynir (mesela bir Izmir tulumu, ya da boyle kiymik kiymik edilmis parmesan) ve fume tavukla doldurulmus sert kabuklu ekmekli (mesela ciabatta falan) sandvicler.
3. Pestolu karidesler (karidesleri haslayip ilikken soslamak seklinde)
Bir de devamli alisveris yaptigim market icinde pesto da (ve mascarpone gibi bir krema kivaminda peynir) olan bir karisimla tavuk gogus etlerini doldurup satiyor. Pestoyu pisirmek gunahtir diye gozlerini belerten italyan tanidiklara hurmeten hic alip da denemedim. O tavuk goguslerinin de disi pancetta ile kapli, aslinda leziz olabilir epey.
Fazile
Cenk teşekkürler, raflarda hazır pesto soslarına bakıp iç geçirirken tarifin ilaç gibi geldi.En kısa zamanda yapacağım.. Yüreğine, eline sağlık..
arzu
Tarif icin çok ama çok teşekkürler.
Fesleğeni çok severim ve yaz bitince üzülürüm çunki ona tekrar kavuşmak için bir sonraki yazı beklemem gerek. Tabiki büyük marketlerde birkaç dal feslegen icin dünya para verip alabilirim ama nedense içimden gelmiyor.
Bu arada saksida tohumdan fesleğen yetiştirmeye çalıştım ama olmadı , sonra nane yetiştirtirir gibi de fesleğeni toprağa diktim ama yine olmadi.
Ama tarifiniz sayesinde pesto sos olarak buzlukta çok sevdiğim fesleğenlerim olacak.
Yaşasınnnn
Paylaşımınız için teşekkürler
Sevgiler
zeliha
süper bir öneri,hep merak etmişimdir bu pesto sos tam olarak ne diye,senden yeni yeni sos tarifleri istiyoruz,şöyle etkileyici,basit bir yemeği vav dedirtcek,hoşçakal eline sağlık…
duygu
Selam.Bu sos sadece kızarmış ekmeğin üzerine sürülünce de çok güzel..Tenerife’de bu şekilde de yeniyor..BTW,your blog is awesome!(işte!hep bunu söylemek istemiştim!)
Hülya Kandemir
of of offff harika…
Cafe Fernando yu her ziyaretimde kendimden geçiyorum, öyle bir anlatıyorsunki hele resimler sanki heyecanlı bir roman okur gibi buluyorum kendimi.
Tebrikler Cenk. Ellerine sağlık.
Hülya
http://www.bebegiminyemekgunlugu.blogspot.com
müjde
Benim de çok uzun zamandır denemek istediğim bir sos.Ama maalesef Aydın’da ne pazarda ne de markette taze fesleğen bulamadım.:((
Tek kelimeyle enfes,ellerine sağlık.Sevgiler…
Berna
Merhaba Cenk, geçmişte pesto yapmayı denemiştim, ama güzel olmamıştı, muhtemelen robotta iyi ezmediğim ve de parmesan koymadığım için olabilir.. Senin önerdiğin usulde yapıcam.Ceviz de bence daha lezzetini artırır.Bu arada iyi sızma zeytinyağını nerden temin edebiliriz?(sadece ekmek banarak yenilen türdeki lezzetli olanları soruyorum, geçmişte Adatepe’den almıştım,ama o da hiç ekonomik değildi..)
Bu arada bloğunu ilk keşfettiğimde saatlerce içinden çıkamamıştım.Özellikle fotoğrafların yazıların ve de gösterdiğin sabır ve emeğe hayranım..
Özge
Yine özlettin kendini Cenk… Özlem nerelerde? Birlikte hazırladığınız başka tarifler vardı sanki sırada, yanılıyor muyum? Ellerine sağlık yine :))
zarpandit
verdiğin yöntemler hele ki pizza durumu (ki şu aralar evde pizza denemeleri yapıyorum :D)beni benden alan bir olay olmakla beraber ben ;
mercimek gibi hafif koyu olan çorbaların üzerine sos olarak!
rokfor tarzı mukemmel lezzette ama ciddi kokulu bir peynire dökülerek! (sanırım kaloriside yuksek olacak:D)
soya ile dinlendirilmiş tavuk göğüslerini kızarttıktan sonra üstüne :)!
mumkunse peynir ve domates agırlıklı bir salataya yapay yerine bu dogal sos olarak!
güzelce kızartılmış foccacia veya bagetler üstüne hafif bir peynir ve üstüne pestooooo 🙂
yapmayı seviyorum :)))))
benden cıkanlar şimdilik bu kadar ;)))
Gizem de Brx.
Cenk, feslegenin kendisini bile yiyecek kadar severim. Tosta da cok yakisiyor biliyor musun? Salcali kasarli tostu yaparken koy arasina, oooh mis gibi
zeynep
Sevgili Cenk
Pesto enfes gözüküyor..
domates ler beef heart/coeur de boeuf mü?
geçmiş zamanlarda fesleği kendimiz yetiştirip kavanozlarla pesto yapardık. Dolapta yağla yaprakların ayrışmaması yani homojen kalması için bir italyan arkadaşımın annesi küçük boy iyice haşlanmış bir patates katmak gerektiğini söylediydi. Gayet güzel oluyor.
Gece yarısı Kolaylat açıktı mercanköşk aldım bezelye tarifini yarın yapacağım.
Herkese afiyet olsun
ilkem Bolgen
Super tarif Cenk, tesekkurler.. Soguk kis gunlerinde klasik bir domates corbasina da harika bir aroma katacaktir, Ina Garten’in de feslegenli domates corbasi tarifi de hos gercekten (http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/roasted-tomato-basil-soup-recipe/index.html) Makarna turevlerinin her turlusunde, lazanyada ve tavuk yemeklerinde kullanilmasini siddetle tavsiye ederim.. feslegenin aromasini seviyorsaniz pisman kalmayacaksiniz..Cenk sirada ne var??..:)
rabia
çok güzel bayılırım böyle basit ama kullanışlı tariflere… ama çok yağ varmış içinde 🙁 ben biraz daha az yağlı denerim olmadı… midem kazındı gecenin şu vaktinde, şöyle tam buğday ekmeğinin üzerinde mis gibi olurdu… teşekkürler cenk sana ve önerilerde bulunan herkese..
Cenk
Deniz – Öneriler için çok teşekkürler. Özellikle ikincisi pek bir leziz.
Özge – Özlem Kosta Rika’ya döndü. İki aylık tatilinden sonra işbaşı yaptı. Onunla yaptığımız bir salata vardı ama mevsiminde yayınlanması gereken yazılar yüzünden onu şimdilik arşive attım. İleride mutlaka paylaşacağım.
zarpandit – Eveeet! Focaccia muhteşem fikir. Uzun zamandır da yapmıyordum. Çok teşekkürler.
Gizem – Salçayı bilemedim ama tostun arasına ben kesin sürerim bunu. Teşekkürler.
Zeynep Hanım – Bu patates detayı çok hoşuma gitti. Keşke önceden bilseydim bir kavanoza koyup deneme yapmak isterdim. Bir sonraki seferde mutlaka. Domatesler RAF cinsi. Umarım bezelye tarifini seversiniz.
ilkem – Soğuk kış günlerinde düzgün domates ara ki bulasın. Ya bu çorbayı yazın yapmak ya da domatesleri rendeleyip buzluğa kaldırmak lazım. Tarif harika gözüküyor. Çok teşekkürler. Sırada tatlı olsun diye plan yapıyordum. Fotoğraflar ve tarif hazır ama pestonun arkasına belki de bir makarna tarifi gelebilir. Henüz karar veremedim.
rabia – Yukarıdaki tarif beş su bardağı pesto için. Kışa hazırlık miktarı olarak düşündüğünde her porsiyona yarım su bardağı zeytinyağı düşüyor. Belki 2 su bardağına indirebilirsin ama daha azıyla çok katı bir karışım olacaktır, bilgine.
Ayşe
pesto sos salataya o kadar yakışıyor ki ilk yediğimde böyle ımmmmmmmmmmm diye sesler çıkarmıştım çok güzel çok bende yapayımda kaldırayım buzluğa 🙂 teşekkürler tarif için
zehra
Bak şimdi? gözüm pencere önündeki fesleğenime dikili verdi yazını okuyunca.
Miss gibi kokan bir pesto ???
pelin
ayni heyecanlari paylasiyorum, ceviz harikulade oluyor gercekten. simdi pesto yapinca makarna da yapmaya basladim:)
pelin
bi de domates corbasina feslegen harika olmuyor mu? ben sıcağı cok sevdiğimden, yaz kış demeden,sıcak sıcak fesleğenli domates çorbası yapıyorum.içiyorum.içtiriyorum:)
pansiyonumuz varken misafirleri de alıştırmıştık. ah o yayla domatesleri…pazara düştüğü zaman kasalarca alıp kışa stoklamak için napıcamızı şaşırırdık. sivri biber, kimyon tohumu ve sarımsakla domates rendesini kavanozlarda dolapda bekletip, ekmek bana bana yemek de harika oluyor.
berna
Merhaba Cenk;
harika bir tarif yine,daha doğrusu şahane bir tarif masalı.İnan yeni bir tarif gördüğümde yeni bir kitap almış gibi sevinip hevesle okuyorum harikasın.
Pıesto sos tavuk göysünün arasına sürülüp bir dilim kaşar ekleyip fırn kabına yerleştirlip üzerine krema ve galete dökülerek fırınlanınca harika oluyor…
Çok özürdileyerek bir ricada bulunacağım.Berna isimli bir izleyicin daha olduğunu gördüm:)Yanlış anlaşılmasın ama mail adresimiz farklımı merak ettim.Daha önce yaşadığım ufak önemsiz bir sıkıntıdan dolayı özür dileyerek soruyorum.
funda
inanmayacaksınız,marketten pesto sos almak canıma tak ettiği için tarif aramak için bakındığımda senin son tarifinin pesto olması süper oldu…kanepe ekmeklerini 2 ye veya 4 e bölüp üzerine pesto sos üzerine taze kaşar üzerine 1 yaprak taze fesleğen ile hoş bir başlangıç..
serpilce-birnefes.org
sevgılı cenk sıtenızın takıpcısıyım kısmet bugun
sıze yorum yazmakmıs pesto sosu ılk olarak okulda
dersımızde yaptıgımda basarısız olmustum aslında
yapımı oldukca kolay senın tarıfınde cok guzel
elıne saglık
Işın
Merak ediyorum, dondurup çözdürdükten sonra tatta hiç bozulma olmuyor mu ? Siz ne şekilde çözüyorsunuz
Cenk
Herkese pestolu tarif önerileri için teşekkür ederim.
berna – Email adresleriniz farklı. Endişelenecek bir şey yok, meraklanma.
Işın – Tatta herhangi bir bozulma olmuyor. Ben bir gece önceden buzluktan çıkartıp buzdolabı kısmına alıyorum, ertesi güne açılmış oluyor. Çok acelem varsa (ki bu yöntemi tavsiye etmiyorum) bir kaba sıcak su koyup paketli halde içine daldırıyorum, 5-10 dakika içinde paketinden çıkaracak kıvama geliyor, ardından ısıtarak çözüyorum. Sanırım önemli olan içine hava almayacak şekilde birkaç kat paketleyip öyle dondurmak. Hava almayınca tadında bozulma da yaşanmıyor.
Ayse
Ben pestoyu daha cok bir kavram olarak gormekten yanayim. Taze butun otlar; nane, kuzu kulagi, roka vs, pek cok fistik cesidi; ceviz, badem, cam fistigi vs. ve hatta farkli peynirlerle de, mesela sert eski kasar, ya da iyi bir beyaz peynir ile yapilabilcek genel bir sos tarifi. Belki feslegenlisi gene en tepede kalir ama digerleri de sandviclerin icine, ya da et yemeklerinin yanina sos olarak cok iyi gidebiliyor. Selamlar
berna
Teşekkür ederim zahmet verdim ama içim daha rahat.Sevgiler.
Asli
Ben ev yapımı pestoyu yıllar önce bir kere italya da,Roma Inferiore (doğru mu yazdım emin değilim ama) diye dağlık bir bölgesinde, bi kadının işlettiği evinin önünde 10 masadan oluşan kafede yemiştim. O gün bugündür hatırladıkça ağzım sulanırdı ama tarif araştırıp evde yapmak nasip olmamıştı. Hazır sosları kullanıp duruyordum.Makroda demet demet fesleğenleri gördükçe de aklımdan geçiyordu ama tarfi bulana kadar bayatlar atılır diye almadan geçiyordum. Bunu mutlaka deniycem ve hafta sonu en sevdiğim pestoluyu yapıp yakışan miktarda şarapla tadını çıkarıcam. Benim en sevdiğim pestolu; topan patlıcan pijamalı soyulur, dikine ikiye ayrılır ve 1 parmak kalınlığında doğranır. Fırın tepsisine yağlı kağıdın üstüne dizilir, iki tarafı zeytinyağı ile fırçalanır ve deniz tuzu serpilir. Kırmızı biberler dikine ikiye ayrlır, çekirdekler çıkartılır, hiçbirşey sürülmeden patlıcanların yanına yatırılıp fırında ızgara yapılır. Kırmızı biberlerin kabuğu soyulur, şeritler halinde kesilir. Baget ekmek dilimleri fırınlanır, her dilime bol pesto sürülür, bir dilim patlıcan, üstüne birkaç şerit kırmızı biber konur, ılık ılık yenir. Yerken yazın en muhteşem mevsim iştahın ve afiyetin gerçekten nimet olduğu düşünülür 🙂
fulya
bu pestoyu kuralci babaya giciklik sabahleyin kizarmis ekmeginin üstüne sürüp yiye bilirsin üstüne beyaz peynirde olabilir.lezzetinin tarifi inan imkansiz bisi
yada tv.demac izlerken krakerlerle arkadaslik yapmasina izin ver sonra onlar arkadasligin en atesli aninda hopp diye migdeye indir süperr bisi cokta eylenceli 🙂
ben bu pestoyu hindi etiylede severim..
önce tabaginin altina cokk ince bi kat bu pestodan yay sonra izgara yada yagsiz tavada pisirdigin hindi etini bu harika yesil cimlere yay üstüne az biraz daha pesto koy sonrada ye…
inan hindi bu halindeyken hiccc bir zaman kesilip paketlenip market raflarina dizildigine pisman olmayacak aksine bi akkili vatandas alsada beni sölee salca cimlerin üstüne diye kalan son gücüyle göze carpmaya calisacak
benden bu kadar
hee unutmadan bu pestonu biraz daha degistirebilirsin sarimsak ceviz fesligen fistik ve biber salcasini karistirip bide kimyon ekle… valla bak buda kirmizi pesto oluyor belki ismi degisiktir ama ben salcalisinida seviyom
pembecikolata
süper ya hepsi denenesi tarifler…Hangisinden başlasam:)
Paylaşım için teşekkürler…Herzamanki gibi müthiş:)
krikkrak
Merhaba, tarif için çok teşekkürler.Bir kavanoz yapıp dolaba attım ben de.
Ben Mersinliyim , köftelere reyhan kullanırız.Genelde reyhan fesleğenle aynı olarak geçiyor ama reyhan kahverengi ya da mor renkli oluyor.Kısaca 🙂 reyhanla yapılan bildiğiniz bir sos tarifi ya da denediğiniz birşeyler var mı?
Cenk
krikkrak – Ben reyhanın kurutulmuşunu bulgur pilavında kullanıyorum ama tazesi salatalardan öteye geçmedi. Tadı çok yakın olduğuna göre reyhanla da pesto yapılabilir rahatlıkla.
nothing
Bu domatesle denediğin tarifi Jamie Oliver, taş fırımda kalın limon dilimleri ile denemişti ve makarna ile etin yanına servis etmişti. Bence limonla yapıldığı zaman da bir harika, balığın yanına da çok yakışır diye düşünüyorum
Sevim Kerküklü
Cenk
Pesto sos ve spagetti veya herhangi bir makarna
Limon ve frambuaz
Kremaşanti yerine gerçek bir krema
Şu hoşlanmadığım çikolata ile bile yapılıp bana sevdirip yedirtecek bir sürü şey
Ve en güzeli bir yemek yazısını sanki bir kitap okur gibi okuyabilmek
Basit gibi görünüyor ama gerçekten bir araya gelmesi zor olan detayları burda buldum. Benim gibi çok seçen biri için burası bulunmaz bir hazine.
Teşekkürler ve gidebildiğin kadar yola devammm……..
İnşallah bu isteğin ve şevkin hiç bitmez de bizlerde burada oluruz herzaman
Sevim Kerküklü
B5
Zamanlama harika!! Cenova dan aldigim saksiyi ulke ulke dolastirdim. Su an bulundugum ulkenin havasina dayanamiyor zavalli ve son gunlerini yasiyor. Kocaman yapraklari yanmaya ufalmaya basladi?
Pesto nun tam zamani. Cok tesekkurler ayrintili tarif icin. Cevizli hic tatmadim. Yakisacaktir muhakkak. Krema-Gorgonzola ve ceviz uclusunu cok yapiyoruz sadece sos icin evde. Cok basit diye. Pesto alla genovesede ceviz deneyecegim!
Senin yaptiginin rengi harika olmus, herkeste ayni rengi goremiyorum her zaman.
Selamlaar!
Oytun
Pesto soslu makarnayı ben ve yeğenim çok severiz, hoş makarna söz konusu olunca akan sular duruyor zaten:) Fotoğraflar o kadar canlı ki, çok hoş. Özellikle fesleğenin yeşili müthiş, bu arada bu kadar diri fesleğenleri nereden aldın? Benim aldıklarım hiç böyle değil sanki…
Cenk
nothing – Güzel fikir!
Sevim – Çok teşekkürler. Şimdilik bu isteğim bitecek gibi görünmüyor 🙂
B5 – Şimdiden afiyet olsun!
Oytun – Fesleğenleri marketten getirdiğimde bu kadar canlı değillerdi. Fotoğraf çekimi için saplarından biraz kesip buzlu su dolu bir vazoya oturttum, 20 dakikada kendilerine geldiler. Umarım tarifi beğenirsiniz.
Havana
herkese selam,
Cenk gercekten harikasin, yaptigin herseyde o kadar ince ayrintilara dikkat ediyosunki, ne yaparsam yapayim artik once bi senin sayfana bakip ondan sonra yapiyorum 🙂
ben yillardir bir tarif ariyorum, ´´beyaz firin´´in karaköy tarifi, böyle pohaca tarzi bisey , kasarli ama normal pohacadan cok daha guzel. beyaz firin izmirde birkac yerde vardi, deu dokuzçeşmeler kampüsünün karşısındakine gunde kac kere gidiyodum o zamanlar hatirlamiyorum 🙂 istanbulda da var ama istanbuldakinin internet sitesinde karaköy bulamadim ben, o yuzden o beyaz firin benim aradigim beyaz firin mi bilemedim cunku benim aradigimda karaköy olmamasi imkansiz. acaba bilen, gören, tarifi hakkinda bi fikri olan var mi ?
Cenk
Havana – Ben maalesef bahsettiğin karaköyü bilmiyorum ama okurlardan bilen varsa yardımcı olacaktır.
Tarif-i Yemek
Farklı bir sos tarifi, teşekkürler Cenk.
Heysohbet
çok enterasan 😀 ellerinze sağlık
fevziye
geçen hafta denedim tarifi yarım ölçüyle. çok güzel ve kıvamı iyi oldu gerçekten. eşim ve kızım pek hoşlanmıyorlar pestodan. ben de birer porsiyonluk olarak buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa öyle attım. şimdi de makarnanın üstünde. kızım domatesli ben pestolu afiyetle yiyoruz yemeğimizi. test edince hemen sonucu yazayım dedim. tek porsiyonluk hazırladığım için ben makarnayı hazırlayana kadar çözüldü dışarıda. soran bir arkadaş vardı hemen belirteyim tadında da bir değişiklik olmadı. tarif için teşekkürler cenk.
deniz
merhaba
sitenizde pesto tarifini gorunce yazmadan gecemedim.italya’da pesto denince cenova nin pestosu gelir hemen akillara ve benim icin dunyanin en guzel soslarindan biridir pesto alla genovese.her yigidin bir yogurt yiyisi oldugu gibi aslinda herkesin de kendisine ait bir pesto tarifi vardir.fakat goz ardi edilmemesi gereken cok onemli noktalar da mevcut.mesela pesto ya katilan ceviz tavsiye niteligindedir.cam fistigi ve ceviz kesinlikle kavrulmaz.pesto nun ozelligi butun malzemelerinin cigden olmasi ve sosun pisirilmemesidir.
dediginiz gibi aslinda mortuario denilen bildigimiz mermer havanda ezilerek yapilir fakat zaman darligindan rondo imdadimiza yetisiyor.burda da cok onemli bir puf noktasi var isin.robot bicagi isininca pestonun icine asidimsi bir tat birakir.bunun onune gecebilmek icin bicaginizi ve rondo kabinizi onceden dondurucuda bekletin mutlaka.
bir de hazir satilan pestolarin icindekilere bakin.genelde ucuza mal etmek icin cok az zeytinyagi ,bolca diger sivi yaglardan koyarlar.ya da parmesan peyniri yerin bi benzeri ve ucuzu olan grana padano koyarlar.bu da iyi bi sonuc vermez ve pesto ile ilgili kotu bi deneyim olarak hafizada kalir.
bir de parmesan peyniriyle birlikte pecorino sardo ,romano gibi peynirler kullanilir pesto da.
bir de sakladiginiz kaanozun uzerinde mutlaka pestonun yuzeyini kplayacak kadar zeytinyagi olmalidir.
cok uzun oldu,kusuruma bakmayin.
siteniz cok cok guzel,hocakalin
Cenk
Deniz – Bilgiler için çok teşekkür ederim. Benim rastladığım otantik tariflerde hep fıstıkları kavuruyorlar. Biraz kafam karıştı şimdi 🙂 Rondonun bıçağını soğutmak muhteşem bir ipucu. Tekrar teşekkürler.
betül
Belli ki çok zevle yapılan bir uğraşın öyküleri bunlar. Bizlerle paylaştığınız için de çok teşekkür ediyorum size.
Ben,ki çok uzun yıllardır evin yemek sorumluluğunu üzerine almış, fakat yine de işten gelince ancak bir iki ızgara ve salatadan medet uman biri olarak büyük hayranlıkla okudum tariflerinizi. Sitenizdeki sunumun özeni ve zerafeti de ayrı elbette. Kutluyorum.
Umarım bu tarifleri hayata geçirebilme fırsatım da olur.
Meyvalı tart tarifi ararken rastladım sitenize ve işte daha “pesto” da takıldım kaldım 🙂
Size teşekkürle birlikte bir sorum olacak. Burada tarifini verdiğiniz pesto sos, snail dip sos olarak da kullanılabilir mi?
Yıllar önce Paris’te yediğim bir snail dip sosun tadı hala damağımda – sizin yaptığınız sosun rengini gördüğümde, iş bu dedim, doğru mu acaba :)?
Cenk
Betül Hanım – Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Snail dip sos derken salyangozdan bahsediyorsunuz sanırım. Neden olmasın?
Işın
Havana, bende bir Karaköy poğaçası tarifi var ama aradığın bu mudur bilmiyorum. Tarif şu şekilde:
250 gr. margarin/tereyağı
1 çay bardağı süt
1 yumurta akı
3 su bardağı un
Kabartma tozu
Tuz
Üstü için bir yumurta sarısı
İçi için ise başta peynir olmak üzere istediğin malzemeyi kullanabilirsin sanırım.
Hiç denemedim ama güvenilir bir kaynaktan 🙂
Uluç
Kimse bahsetmemiş ama pesto soslu ızgara hellim böylesine bir pestoyla mükemmel olur.
nur
ben cafe de paris sosun hazır toz halinde satılanından istiyorum nereden alabilirim yardımcı olurmusunuz.
Cenk
Nur – Ben İsviçre’de Globus diye bir dükkanda bulmuştum. Türkiye’de hiç rastlamadım.
Aylin
Bu kısımda robotun keskin bıçaklı tarafını kullanmıoyruz heralde değil mi? Ayran yapılabilen yumuşak uçlu tarafını kullanmak daha mı doğru?
3.Ezilmiş sarımsak ve fesleğen yapraklarını bir mutfak robotunun haznesine atıp macun kıvamına gelene kadar çalıştırın.
Cenk
Aylin – Yok, keskin bıçaklı tarafını kullanıyoruz. Yumuşak bir uç yaprakları macun kıvamına getiremeyecektir.
Ceylin
Merhaba;iyi bir mutfak robotu bu işi görür herhalde de iyi bir mutfak robotu,daha doğrusu mutfak robotlarının en iyisi hangisi?sence yani..:)
Cenk
Ceylin – Alternatiflerine göre çok pahalı olsa da en iyisi Magimix. Esse’lerde satılıyor.
Burçin
Sevgili Cenk,
Bu haftasonu senin pesto sosu tarifini denedim. Mükemmel bir sonuç çıktı, tıpkı dışarıda yediğimiz soslar gibi! Ellerine sağlık ..Yalnız keşke gerçek italyan parmesanı bulma şansım olsaydı, markette satılanlar tat olarak parmesana yakın ama kaşar peyniri gibi yapış yapış oluyor
Deniz
Merhaba Cenk,
verdigim ipucunun isine yaramis olmasina sevindim.Herseyden once mortaio yerine daha onceki mesajimda mortuario yazmisim ki pek de guzel bir anlami yok 🙂 Herneyse,sana asagiya iki link ekliyorum.Biri 2 senede bir Genova’da duzenlenen pesto dunya sampiyonasinin web sitesinin linki ki ingilizcesi de var,digeri ise orjinal pesto tarifinin yer aldigi web sitesinin linki.
Ozellikle turkce tarif sitelerinde ya da internetten arasira goz attigim bir kac yemek dergisinde hep cam fistiklarini kavurmaktan bahsediyorlar.Orjinal tarifte de goreceksin ki burda bildigim genovalilara da ozellikle sordum cam fistiginin kavrulmasi soz konusu degil.zaten pesto alla genovese’nin en guzel tarafi pisirmeye gerek olmamasi!!!:)
http://www.pestochampionship.it/en/about-pesto/official-championship-recipe.html
http://www.mangiareinliguria.it/consorziopestogenovese/pestogenovese.php
bende allan bay adli bir ingilizin 77 kusursuz tarif diye turkceye cevirecegim bir kitabi var.turkcesi var mi bilmiyorum ama hosuna gider diye tahmin ettim hem de hazir kitap yaziyorken belki bir kac fikir verebilir sana eger okumadiysan.bu kitapta da fistiklari kavurmaktan bahsetmis ama yukarida da dedigim gibi orjinal tarifte yok.
ben tarifler konusunda takintiliyim biraz.her zaman tarifin orjinalinin verilmesi daha sonra da yapanin kendi deneyimlerini aktarmasindan yanayim.
blogunda elde ettigin basariyi ,kitabinda da elde etmeni dilerim.
sevgiler,deniz
Cenk
Deniz – Linkler için çok teşekkürler. Allan Bay’in kitabını duymamıştım ama ilk fırsatta araştıracağım.
Sumeyye
Cenk, simdi citir citir bir bageti eline al, ikiye bol. Bir tarafini pestoyla, diger tarafini balsamic sirkeyle siva. Ortasina taze mozzarella peyniri, domates dilimleri ve akdeniz yesillikleri koy. Sonra da arkana yaslanip ye ve hayatin cok guzel oldugunu dusun… Ben sik sik yapiyorum, inanilmaz bir lezzet…
melisa
cenk bi bearnaise sos tarifi de verir misin? turkce kaynak bulamiyorum 🙂
Cenk
melisa – Maalesef tarif isteklerini yerine getirmek için yeterli vaktim yok. Google’da arama yapınca Türkçe birçok sonuç çıkıyor. Eğer aralarından beğendiğiniz çıkmazsa o zaman da İngilizce kaynakları Google Translate sayesinde Türkçe’ye çevirebiirsiniz.
funda
cenk merhaba,
annem her zaman sarımsağı zeytinyağı ile “beyazlatır”.yani sarımsağı iyice demir havanda döver,sonra cam kaseye alır ve üzerine örtecek kadar sızma zeytinyağı döker.küçük bir kaşıkla dairesel hareketlerle zeytinyağını sarımsağa yedirir.zeytinyağı tamamen kaybolur,ve ortaya macun gibi bir karışım çıkar.eğer bu işlem düzgün hareketlerle yapılmazsa sarımsak “kusar”ve yağı yemez.garip bişey ama çok daha güzel oluyor.pancar salatasında,börülce taratorunda hep böyle kullanırız.tavsiye ederim.pesto sos harika ayrıca,gecenin vakti karnım guruldadı
Cenk
funda – Tavsiye için çok teşekkürler. İlk fırsatta bunu uygulayacağım.
bohemiancat
Merhabalar,
Pesto sosunun tadına ilk İtalya’da bakmiştim.Orada sos inanılmaz ucuzdu bu arada.
Türkiye’de parmesan,pecan cevizini bulamam için hipermarketlere gitmem gerekiyor,o malzemeleri kim alıcak diye yapmaktan üşeniyordum..
Sosun harika görünüyor.Rengine bayıldım.
Hala denemedim. PARMESAN yerine kullanabileceğim muadil bir peynir çeşidi var mı?
Cenk
bohemiancat – Bence bu tarif için bir muadili yok.
gülay
cenk merhaba pesto sos tarifin harika ben fesleğen yerine rokayla denedim özellikle dürüm ekmeğin içine sürüp istediğin malzemeyle sararsan harika oluyor yalnız roka yaprakları sert olmamalı yoksa acı olabilir yeni orjinal tariflerini bekliyorum
gökçe
selam Cenk,
siten ve yemeklerin harika,pesto sosa bayılırım. aslında fesleğenli herşeye bayılıyorum. Bir ara staj yaptığım bir tatil köyünde ( bu tatil köyü Antalyadaydı) şefim beni yemeğe çağırmıştı. kendisi Antalyalıydı.ben normalde yemek seçmem ama bamya konusunda çok hevesli olduğum söylenemez:)yemeği benim gözümün önünde yaptı. bamyayı pişirirken sonlara doğru pencerenin önündeki saksıdan bikaç yaprak fesleğen koparıp içine attı.Tabii ben daha önce yaprakları o kadar büyük fesleğen görmediğim için anlamadım o an ne olduğunu.(benim o güne kadar fesleğen diye bildiğim şey saksıda yetiştirilen süs bitkisi şeklinde olanlardı).neyse ben o gün yediğim bamyayı hiç unutmadım. hala hayatımda yediğim “lezzetli” ilk ve son bamya odur. bu da böyle bir anımdı:) sevgiler..
Cenk
gökçe – Bamya ve fesleğen ilginç geldi. İlk fırsatta deneyeceğim.
banu k.
Bir akdenizli olsamda fesleğen mutfağımızda batırıktan ( bulgur-kavrulmuş fıstık-çeşitli haşlanmış ve çiğ sebzelerle yapılmış sulu bir yemek kısır gibi )öte geçmemiştir.yemeklerde ve salatalarda damak tadıma uymuyor pek. Ama pesto çok ilginç geldi bana. Ölçüleri küçülterek ilk fırsatta deneyeceğim Cenk bey,hayırlı günler.
rukiye
keyifle takip ediyorum ve kısmen uygulayabiliyorum .
Hatice
Merhaba Cenk, ben de kis icin biraz pesto sos yapayim diyorum ama sanirim feslegen icin biraz gec kaldim. Reyhanla feslegen ayni sey mi? Feslegen yerine reyhan kullansam nasil olur sence?
Cenk
Hatice – Benzer ama aynı şey değil. Hiç denemedim ama kötü olacağını düşünmüyorum.
NEŞE AKGÜL
müthişşşşşş,başka otlarla ve baharatlarlada deneyeceğim farklı renklerde harikalar oluşacak,sizinlede paylaşacağım.
MY
Harika! Bayıldım!!! Taze fesleğen çıkar çıkmaz evde sarımsaksızını deneyeceğim!
Şebnem
Aynen dayanamadım tazecik fesleğenleri görünce.
Ben şimdi bu sürekli ertelediğim pesto sosu yapmak istiyorum; ama işin parmesan kısmını unutmuşum safi yeşillere dalınca..:P
Acaba, bana Kars ‘tan gelen hakiki çeçil peynirinin robottan geçirdiğim hali var, çok benziyor parmesana, onu katsam diye düşündüm..?Heba mı olur, enfes mi olur..?
Çünkü daha evvel misafirlerime lazanya üzerine parmesan diye yedirdim, e yediler de..:)Sonra söyledim tabî..
(Bir de K.Köy ‘den aldığım Bergama tulumu var, parmesanı aratmıyor, bilginize..)
Cenk
Şebnem – Kesin bir şey söylemek zor. Eski kaşarla deneme yapmışlığım var ama söz konusu pesto olduğunda bence Parmesan peynirinin yerini başka bir peynirin tutması zor. Tulum peyniri daha uygun olabilir. Bence peynirin tamamını eklemeden önce bir kısmına ekleyip tadına bakın; hoşunuza giderse hepsini ekleyin.
hatice uludağ
merhabalar cenk bey;
İzmir’de yasıyorum otların cok olduğunun soylendıgı yerde maalesef fesleğen bulmak cok zor.burada bıberıye kullanmayı da pek bılmıyorlar sadece cit bitkisi olarak tanıyorlar. feslegenı saksılarda yetıstırıyorum. onları sadece zeytınyagı ıle robottan cekıp pızzanın domates sosunda veya tost yaparken kullanıyorum . bır de pestoyu kuru domatesle ıcıne peynır koymadan yapın muthıs bır ekmek üstü.tadına doyamayacaksınız. kuru domatesı kendınız de yapabılırsınız zevkınıze kalmış ıster aralarına fesleğen ıster reyhan koyun ıkısı de mükemmel oluyor tabıı ırı kırılmış karabıber,sarımsak ,cok az tuz ve sızma zeytınyagı ıle.
Cenk
hatice uludağ – Öneri için teşekkürler.
Seda
Veganlar için parmesan koymadan bu sosu yapmak mümkün mü? Kıvamının tutması için ne eklenebilir?
Teşekkürler
Cenk
Seda – Yerine bir şey koymanıza gerek yok. Kıvamı korumak için belki çam fıstıklarını artırabilirsiniz. Veya fesleğen miktarını.
Seda
Denedim ve çok güzel oldu, tarif için teşekkürler.
Emel
Pesto sosumu yapmış ilginç tarif ararken gördüm sizin tarifi. Birebir aynısını yapmışım. Benden de küçük bir öneri. Evde dolmalık fıstık kalmadığı için geçen gün pesto sosumu çiğ kajuyu kavurarak denedim tabi cevizi de kavurup ekledim. Ceviz ben de mutlaka koyarım. Tadı fıstıklıdan daja güzel oldu sanki. Şuan tam da mevsimi geldi tekrar. Belki denemek istersin. Yeni çıkan muhteşem kitabın için de tebrik ederim bu arada.
derya
bu kadar her cümlesi dolu dolu olan bir insan…hikayeler,sabrınız ,azminiz çok etkileyici.fakat bu kadar teorik konuyu ve yiyeceklerin cinsini nerden biliyorsunuz.mesela raf de casi domatesi arap kızı elması vb. gibi.pazarlarda ben de cinsini soruyorum fakat tarla yada sera domatesi yanıtı alıyorum.siz nerden araştırıp buluyorsunuz.hayranlıkla takip ediyorum sizi, aşk ile hatta…
Cenk
derya – Arap kızı elma süpermarketlerde ve pazarlarda aynen o isimle satılıyor. Belki bulunduğunuz bölgedekilerde durum farklıdır. Araştırmak çok kolay; Google’a yazmanız yeterli.
Pınar
Pesto sosunuzu denedim süper oldu. Mayalanmış hamurdan ceviz büyüklüğünde topçuklar yaptım sonra bu topları pesto sosuna bulayıp fırın kabına dizdim. Biraz daha mayalandırıp üstüne cheddar ve parmesan rendesi serpip fırına attım. İster kahvaltıda , ister yemeklerinizin yanında yiyin çok lezzetli oldu 🙂
Onur
Geçen hafta pazarda büyük demeti bir lira olan fesleğen bu hafta ufacık demeti üç lira olarak karşıma çıktı. Yine de aldım, yanında reyhan da aldım. Hepsinden farklı içeriklerde pesto hazırladım. Dediğin gibi bir kısmı buzlukta, bir kısmı bu hafta taze makarna ile buluşuyor, bir kısmı ekşi mayalı ekmek dilimleri ile. Burada görmesem aklıma gelmezdi belki, çok teşekkürler Cenk.
Gulcin
Merhabalar, pesto sosu tarifinizi denedim. Kivam ve renk acisindan tam istedigim gibi oldu ancak lezzet acisindan cimenimsi/otumsu bir tat da hissettim icinde. Bunu engellemek icin ne yapilabilir? Mutfak robotunda fazla mi cevirdim acaba?
Cenk
Gulcin – Yapraklardan yaptığınız, pişmeyen bir sosta öyle bir tat hissetmenizden daha doğal ne olabilir?
Gulcin
Tesekkurler cevabiniz icin. Bu tat almayi bekledigim feslegen tadini/kokusunu biraz fazla bastirmis gibi hissettim.Belki de daha once ev yapimi pesto denemedigim icin farkli geldi.Olmasi gereken buysa sorun yok o halde!
Hülya
Geçen yaz yaptığım pestoyu dondurucumda görünce çok mutlu olup kahvaltıları için hazırladığım fit wraplerime koymuştum bir ara.. Efsane bir aroma veriyor. İçinde peynirler (damak tadına göre değişir ama ben labne üzerine az çeçil ve az kaşar koyuyorum) çörek otu avokado ve hindi füme olan bu wrap içinde pesto müthiş bir lezzet veriyor..
Sibel Açıkalın
Merhaba,
Sarımsak dişlerinin büyüklüğü çok değişken, ortalama bir gram ya da hacim ölçüsü var mıdır?
Daha önce yazılmış ya da sorulmuş ve kaçırmış olduğum bir soru değildir umarım.
Cenk
Sarımsakları hiç tartmadım ya da ölçmedim. Orta boy olarak düşünebilirsiniz. Eğer büyükse sayıyı azaltabilirsiniz.
fırat
ben fesleğenlerin yaprağını değilde tümüyle atmışım. dalıyla diyeyim. 🙂 yeniyor mu ki burası acaba. bir de fesleğen = reyhan mıdır?
Cenk
Fesleğen ve reyhan aynı şey değil. Fesleğenlerin dalları kıvamı bozabilir, onun için sadece yapraklarını kullanmanızı tavsiye ederim.
angelica
Sanırım her sene deniyorum, genelde eksik malzemeyle. Teşekkürler.
Cenk
Afiyet olsun. Link için de teşekkürler. Gerekli bildiriyi yapıp linki de yorumunuzdan kaldırdım.