• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Brioche

Brioche

Brioche (briyoş diye okunuyor) ya da benim tabirimle Briohhşşş, yüksek miktarda yumurta ve tereyağı içeren bir Fransız ekmeği. Tarifteki miktarlarda tereyağı ve yumurta içeren her şeyin olacağı gibi baş döndürücü bir lezzete sahip. Bu benim ilk brioche denememdi. Son olmayacağı da kesin.

Ne zaman rejim yapmaya kalkışsam karşıma devam etmemi imkansız hale getiren bir şey illa ki çıkıyor. Geçen haftanın suçlusu bu brioche denemem oldu. Ekmek düşkünü biri olmadığım için yapmadan önce bu denemenin rejimimi bozabileceği aklıma hiç gelmemişti – ta ki mutfağı maya kokusu sarana kadar.

Tabii ardından pişen Briohhşşş fırından çıktı ve mis gibi kokusuna dayanamadım. İlk parça mideye indikten sonra ikincisinin üstüne de yanlışlıkla ev yapımı kayısı reçeli sürdüm. Ardından bir parça Briohhşşş da yine yanlışlıkla Nutella kavanozunun içine düştü. Bozulmasın diye o da mideye indi.

Böyle hata üstüne hata derken aniden fotoğraflarını çekmediğim aklıma gelince yarısını dondurmak için ayırdığım hamuru buzdolabından çıkartıp yine oda sıcaklığında kabarsın diye 2 saat bekledim ve nihayetinde fotoğrafladım.

Brioche Ekmeği

Neyse, en azından ilk defa dolu mideyle fotoğraf çekmiş oldum.

BRIOCHE TARİFİ

Tarif Dorie Greenspan‘in “Baking: From My Home to Yours” adlı kitabından alınmıştır.

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.

Malzemeler

Hamur için:

  • 1/3 su bardağı (80 gram) ılık su
  • 1/3 su bardağı (80 gram) ılık süt
  • 5 çay kaşığı (14 gram) aktif kuru maya veya 2+1/2 çay kaşığı (10 gram) instant kuru maya
  • 3+3/4 su bardağı (525 gram) un
  • 2 çay kaşığı (8 gram) tuz
  • 3 yumurta, oda sıcaklığında
  • 1/4 su bardağı (50 gram) şeker
  • 340 gram tereyağı, yumuşamış ve 12 eşit parçaya bölünmüş

Üzeri için:

  • 1 çorba kaşığı (15 gram) ılık su
  • 1 adet yumurta

Yapılışı

Önemli not: Ben brioche yaparken tezgah tipi mutfak mikserimi hamur yoğurma ucuyla birlikte kullanıyorum. Mikseriniz yoksa aynı şekilde elinizle de yoğurabilirsiniz, ama tereyağı ekleme aşamasında ellerinizi değil tahta bir kaşık kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Elle yedirilecek tereyağı haddinden fazla ısınacak, hamur cıvıklaşacak ve sonrasında da içindeki tereyağını kusmaya başlayacaktır.

  1. Su, süt ve mayayı mutfak robotunun kabında (veya büyük boy bir kapta) karıştırıp 10 dakika bekletin. Eğer instant kuru maya kullanıyorsanız bekletmenize gerek yoktur.
  2. Unu ve tuzu ekleyip düşük hızda 2-3 dakika boyunca yoğurun.
  3. Yumurtaları teker teker ekleyip her defasında hamura iyice yedirene dek yoğurmaya devam edin.
  4. Şekeri ekleyip iyice yedirene dek yoğurmaya devam edin.
  5. Orta hızda 3-4 dakika daha yoğurduktan sonra mikseri en düşük hıza ayarlayıp tereyağı parçalarını teker teker eklemeye başlayın. Bir sonraki parçayı bir önceki parça hamura tamamen yedirildikten sonra ekleyin.
  6. Hızı orta-yüksek olarak ayarlayıp 10 dakika boyunca yoğurmaya devam edin. Hamur artık kabın kenarlarına yapışmamaya başladığında hazır olmuş demektir.
  7. Hamuru temiz bir kaba aktarıp üzerini temiz bir mutfak havlusuyla kapayın ve oda sıcaklığında 2 katına çıkana kadar bekleyin (yaklaşık 1 saat).
  8. Bu bir saatin sonunda hamura tepeden elinizi yumruk yapıp bastırın ve havasını alın. Ardından üzeri kapalı bir halde buzdolabına koyun ve her 30 dakikada bir çıkarıp aynı işlemi tekrarlayın (toplam 2 saat boyunca 4 kere tekrarlanacak).
  9. Bu süre sonunda hamurun kabarması durmuş olacaktır. Üzeri kapalı bir halde ertesi güne kadar buzdolabında saklayın.
  10. Ertesi gün 2 adet 22*12 cm büyüklüğünde fırın kaplarını yağlayıp unlayın. Hamuru iki eşit parçaya kesin, ardından o parçaları eşit 8’er parçaya bölün ve yuvarlak toplar haline getirin. Kalıplara enine iki, boyuna 4 sıra halinde yerleştirin.
  11. Kalıpların üzerine temiz birer mutfak havlusu serip 2 saat boyunca oda sıcaklığında kabarmalarını bekleyin.
  12. Bu arada fırınınızı 200 C’de önceden ısıtmaya başlayın.
  13. 2 saatin sonunda 1 çorba kaşığı su ile beraber çırpılmış yumurtayı fırça yardımıyla hamurların tepesine sürün. Sürerken bastırmamaya dikkat edin; hamur çok yumuşak olduğu için çok bastırırsanız toplar göçebilir.
  14. 30-35 dakika boyunca fırının orta katında pişirdikten sonra kalıpları fırından alıp oda sıcaklığına gelmeleri için bekleyin.
  15. Kalıplardan çıkardığınız Briohhşşşları afiyetle yiyin.
  16. Parçalardan birini hava almayacak şekilde paketleyip 2 ay boyunca buzlukta saklayabilirsiniz. Pişirmeye karar verdiğiniz zaman bir gece önceden paketli haliyle buzdolabı kısmına koyun, ertesi gün de yuvarlayıp yine oda sıcaklığında kabarmasını bekleyin ve ardından pişirin.

07 Eylül 2007 · 164 Yorum Kategori: Ekmek, Kahvaltı ve Brunch Etiket: brioche, brioche tarifi

Previous Post: « Lavantalı Creme Brulee
Next Post: Çikolatalı Cafe Fernando Kurabiyeleri »

Okuyucu Etkileşimi

164 YORUM

  1. asliberry

    07 Eylül 2007 ile 13:49

    Cenk yapma yav, ben bu öğlen yemeğe bile çıkamadım, kanım çekildi gene ya. Demek nutella’ya düştü ha? Bu arada hiçbir yerde nutella yok farkında mısın?
    Ülker, nestle birlik olup nutellayı alaşağı etmeye mi karar verdiler acaba? Nutella ülkeye girdiğinden beri başka bir şokella girmiyor bizim eve. Çünkü ülkerin de nestlenin de tadları çok kötü, sanırım kakao oranı düşük olduğu için.

    Yanıtla
  2. umama

    07 Eylül 2007 ile 14:18

    bu çok lezzetli gorunuyor. hemen bu haftasonu deneyecegim.

    acaba pizza hamuur tarifiniz var midir? gerçek italyan pizzası. birkac deneme yaptım fakat tam hosuma giden birsey yakalayamadim. selamlar

    Yanıtla
  3. Hülya

    07 Eylül 2007 ile 14:41

    Pişmemiş hamurun görüntüsü muhteşem. Çiğ çiğ yemek istedim bir an. Ama size bu kadar yanlışlık yaptırdığına göre pişmiş hali de fena değil galiba?

    Yanıtla
  4. Cenk

    07 Eylül 2007 ile 17:01

    asliberry – Yok hiç farkında değilim. Ben nereye gitsem bulabiliyorum.. gerçi şu sıralar bakmamaya çalışıyorum ya… Ülker ve Nestle’ninkileri ben de tercih etmiyorum. Kakao oranlarını hiç incelememiştim, iyi fikir. Bu arada bilmiyorum biliyormusun ama Nutella geçtiğimiz sene kullandığı yağı değiştirip palm oil’e geçti. Yani artık Nutella’nın içinde yağların en kötüsü olan transfat (margarinde bol bulunan) yok. Yani oğluna da gönül rahatlığıyla yedirebilirsin. Ne zaman Nutella hakkında konuşsam avukatları kesiliveriyorum. Beni maaşa bağlasalar artık iyi olacak!

    Bu arada artık şu KitchenAid’ini tozlu raflarından çıkarmanın vakti geldi bence.

    umama – Umarım beğenirsin. Pizza hamuru tarifi maalesef şu anda yok ama yapılacaklar listemde.

    Hülya – Çok çok çok ama çok güzeldi.

    Yanıtla
  5. Açalya

    08 Eylül 2007 ile 03:23

    Bravo kanalinda ‘Top chef’ diye bir show var. ABD’de yasadigina gore eminim biliyorsun. Biz, yani yumurta kirmasini bile beceremeyen kocam ile, bayila bayila seyrediyoruz, hatta kayit yapiyoruz ki, kacirirsak seyrederiz diye. Sonra esime senin blogunu gosteriyorum, resimlere bayiliyor ve ‘top chef is here’ diyor. Umariz bu yetenegin heba olmuyordur Cenk.

    Yanıtla
  6. Cenk

    08 Eylül 2007 ile 10:25

    Merhaba Açalya,
    Çok naziksiniz, çok teşekkür ederim.
    Top Chef Amerika’da ben buraya döndükten sonra yayınlanmaya başladı ama 3 sezonunu da seyretttim (P2P programları sağolsun). Benim de çok severek takip ettiğim bir program. Şu sıralar da Hell’s Kitchen’ı keşfetmiş durumdayım. Top Chef’i andıran bir program yalnız tek jüri var o da deli Gordon Ramsay.

    Yanıtla
  7. zerrin - misss

    08 Eylül 2007 ile 14:35

    Müthişşşş…

    Cenk bana üstteki pişmemiş hamur bile bir sürü yanlış yaptırabilir. 🙂

    Pişmişini hayal edemiyorum.

    Şu anda ilk aşama bitti buzdolabında dinlenen hamuru çıkarıp yoğurmak için zaman geçiriyorum. 🙂 Bu sabah sayfanı açıp o iki ekmeğin birbirinden ayrılmayı çalıştığı fotoğrafı gördüğümden beri sadece bu ekmeği düşünüyorum 🙂

    Yarına kadar bekleyebilecekmiyim bilmiyorum … Sonuçtan haberdar ederim.

    Çok teşekkürler…

    Yanıtla
  8. Cenk

    08 Eylül 2007 ile 20:31

    Umarım beğenirsin. Yorumlarını bekliyorum. Bu arada ilk piştikten sonra yemekte fayda var. Brioche ertesi güne yumuşaklığını tamamen kaybediyor. Ama dert etmeyin, arta kalan brioche ile neler yapabileceğiniz hakkındaki yazımı da çok yakında yayınlayacağım…

    Yanıtla
  9. Açalya

    09 Eylül 2007 ile 19:11

    Ah bilmez miyiz o Gordon’u?! biz de muptelasiyiz onun…bu sonbahar restoranlarin gercek ascilarini gercek mekanlarinda hizaya sokacagi daha deli bir show’u basliyor, kacirmayin derim.

    Yanıtla
  10. elvan-bocuruk

    10 Eylül 2007 ile 09:28

    Hakikaten pişmemiş hamur görüntüsü bile insanı mest ediyor. Ben de şu sıralar ekmek denemeleri yapıyorum. Bunu da yapacağım listeme aldım. Ellerine sağlık:) Eeee tabii bir de yanlışlıklar nedeniyle de olsa bol bol yemişsin afiyetler olsun…

    Yanıtla
  11. Pınar

    10 Eylül 2007 ile 14:21

    Merhaba Cenk
    yanlışlıkla nutella ve kayısı reçeline bulaşan Briohhşş’lara çok güldüm. Ben de hemen yapayım diyordum ki, tereyağı miktarını görünce olduğum yerde kalakaldım. Gerçekten bir rejim düşmanı imiş. Maya kokusuna ben de dayanamıyorum ve ekmek soğumadan atıyorum bir dilim, ne de olsa çok kalorisi yok diyerek. Ama bu briochelar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Her türlü yanlışlığı yaptırabilir, ben Fotoğraflar yine çok güzel, eğer bir kadrajlama kursu açar isen ilk kaydolacak kişi benim.
    sevgiler

    Yanıtla
  12. Cenk

    10 Eylül 2007 ile 15:03

    Açalya – Gerçek mekan aşcılarıyla olan şovu sanırım daha da komik olur. Kaçırmayacağım.

    Elvan – Mutlaka dene, çok memnun kalacaksın. Yorumlarını da paylaşırsan ardından sevinirim.

    Pınar – Evet, tereyağı miktarı korkutucu. Ama brioche, croissant gibi hamur işlerine lezzet katan yegane şey de tereyağı. Mühim olan tadından feragat etmeden kontrollü bir şekilde tüketebilmek. Maalesef benim durumunda mümkün olmadı tabii. Yorumların için de çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  13. gülay

    10 Eylül 2007 ile 19:16

    merhaba cenk;

    süper bir tarif harika görünüyor, pazar sabahları için muhteşem , misafirlere sunulabilecek çok hoş bir süpriz bende buna benzer bir ekmek yapıyorum ama içine beyaz peynir , üzerine de yumurtayı az su ile karıştırıp sürüyorum kabuğunuın daha sert olmasını sağlıyor , fırına atmadan öncede bir yemek kaşığı unu tereyağı ile kavurup üzerine bütün olarak gezdiriyorum , acayip güzel bir koku yayılıyor pişerken ve üzeri çıtır çıtır içi de aynı senin eklerinki gibi puf puf oluyor .
    ellerine sağlık , acayip lezetli oldukalrını tahmin edebiliyorum.yine mutfakta sevgi dolu kalbinle harikalar yaratılmış belli..
    içindeki sevgiyi herkeze ulaştır.
    gülay

    Yanıtla
  14. neriman. daimamutfak..

    11 Eylül 2007 ile 11:24

    inanın bayıldım…sevgilerimi gönderiyprum..ellerinize sağlık diyorum..neriman

    Yanıtla
  15. Cenk

    11 Eylül 2007 ile 21:26

    Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  16. sevdamavisi

    14 Eylül 2007 ile 08:08

    sevgili Cenk,
    daha önce hiç yorum yazmamıştım ama her gün ziyaret ediyorum siteni. tariflerin güzelliği fotoğrafların güzelliği ile birleşince harikalar çıkıyor. resim konusunda da çok iyisin tebrikler. sevgiler

    Yanıtla
  17. fulya

    19 Eylül 2007 ile 09:44

    ama ben simdi sana ne diyim vicdansizmi diyim hain mi diyim ne diyim 🙂 ne güzel kek kalibinin icinde yaglanmislar birbirlerine yapisik bir vaziyette kaynasmis hamurlari öleee kizara kadar pisir hadi seytana uydun pisirdin pekiii nedenkendibasina yedin bakiyim onlari hii
    yiyen var yiyemiyen var dimi kardesim oldumu simdi bu yaptigign cik cik cik 🙂
    hafizamda kalan annemin biz kücückken yemek yedikten sonra ohhhh afiyet olsun kizima löp löp et olsun yavruma diyen sesi hic bir zaman kulaklariman gitmemistir amma icten dua etmiski o zamanlar gercekten hala üzerimizde löp löp etler var 🙂 bizlerde bu etlere ihanet etmeme adina böyle büyük cabalar sarfediyoruz 🙂
    senin bu briohhsss unu pismis hali fransizlarin krosonu( umarim dogru yazmisimdir)na benzettim burdan fallahi sanki onun gibi hamuru birbirinden ayrilmamak icin caba sarfeden ama bu aradada insanlari cildirtacak sekilde hpufuduk hamura sahip olan iste o krosona benzettim 🙂
    neyse sanirim cenem yine düstü dimi napiyim sende bilirsin bu gurbetcilik adami böyle yapiyor iste helede buraya kendi bir amacin olmadan istem disi geldiysen böyle kendi dilinde konusup yazmaya hasret kaliyor insan sonucmu sekil a da görüldügü üzere destanimsi bir yorum ortaya cikiyor
    kendine iyi bak bu sayfayi kesfettim yaa artik yemekler arasinda dolanmaktan kaybolmazsam hep buralardayim
    kendine iyi bak 🙂

    Yanıtla
  18. Cenk

    19 Eylül 2007 ile 11:49

    Fulya yorumlarınla beni acayip mutlu ediyorsun. Bu kadar meraklı olman çok hoşuma gidiyor. Gurbette neredesin merak ettim doğrusu…

    Yanıtla
  19. yesim

    19 Eylül 2007 ile 14:34

    hayatımda gördüğüm en güzel lezzetlerin olduğu site bu site hayran kaldım neden daha önce görmemişim ki hayret
    herhalde zerrin brioche yapmasaydı hiç de haberim olmayacaktı.
    insanı yoldan çıkartan herşey burda
    sevgiyle

    Yanıtla
  20. fulya

    19 Eylül 2007 ile 15:09

    aslinda tanimadigim insanlarla samimi olmadigimdan bunla en ciddi yorumlarimdir 🙂 desem kimse inanmaz herhalde …
    yaa ben öyle icimden geldigi gibi yazmasini sevenlerdenimde birde su harfleri dogru kesfedip basabilsem eminim ortaya daha güzel seyler cikacak ama 🙂
    ben almanyadayim kiel sehrindeyim neden diye sorma bilmiyorum cokkk seneler önce yaptik bi hata evlenip geldik iste buralara simdide kaldik mecburen 🙂
    neyse bulmusum artik bu sayfayi kolay kolay birakmam herhalde yani adresini falan degistirsende kurtulmak amacli inan arkadasindan bulurum seni yine 🙂
    kendine iyi bak

    Yanıtla
  21. aysel

    21 Eylül 2007 ile 06:13

    Merhaba Cenk,

    Siteni daha önce sevgili Selin’in sayfasına verdiği linkten görmüştüm ama ingilizce olduğunu görünce fazla ingilizce bilmememden dolayı sadece göz gezdirip çıkmıştım. Ve İngilizce bilmediğime epey hayıflanmıştım. Nedense Türkçe sayfan da olduğunu görmemişim 🙁 Neyse zararın neresinden dönsek kardır dimi 🙂 İlk defa bugün gördüm türkçe sayfanı ve acele bir gezinme yaptım. Ve bir bayan olarak kendimden utandım. Seni ayakta alkışlıyorum. Ve artık daimi ziyaretçilerinden biri olacağım. Hoşcakal…. Sevgiyel Kal… Aysel/Ank.

    Yanıtla
  22. beyza

    21 Eylül 2007 ile 11:09

    mrba cenk bey bunu okuyomusnuz bılmıorum ama okumanızı cok ıstıorum ben 20 yasında gelecekde kendımı mutfak dalında bı yerde gormek ıstıorum ve bunun egıtımını almak ıstıorum ve bunun ııcn sızden yardım ıstıorum ılgılenırsenız en azından fıkır verırsenız cok sevınırım sızınle tanısmakda cok guzel olurdu iyi calısmalar basarılarınızın devamını dınlerım …beyza altay ıstanbul:D

    Yanıtla
  23. Fatos

    22 Eylül 2007 ile 08:32

    ilk defa yazılarınızı ve tariflerinizi okuyorun harika;
    yemek yapmayı ve yemeyi çok seven birisi olarak bayıldım
    bundan sonra sık sık uğrayacağım bir site çok teşekkürler.Harikasınız

    Yanıtla
  24. banu

    22 Eylül 2007 ile 18:03

    selam.briocheler muhteşem.görünüşleri..buraya kadar gelen kokuları.30’undan sonra aslında aşcı olmak istediğini farkeden bunun içinde bir sürü yemek kitabı dergisi ve tv programı hatmeden biri olarak hürriyette ki röportajınızı okuyunca bir aşinalık duygusu oldu haliyle.bir kaç saattir sitenizi inceliyorum.feci keyif aldığımı söylemeliyim.önümüzdeki günlerde onu nasıl yaptın bunu da koydunmu ya şu nasıl olurdu diye başını şişireceğimi şimdiden haber verir vereceğim rahatsızlıktan ötürü özür dilerim….bak bence üstünde kopanisti ilede harika olur bu 🙂 iyi geceler.

    Yanıtla
  25. Cenk

    22 Eylül 2007 ile 21:59

    Merhaba Banu – Yorumun için çok teşekkürler. Rahatsızlık olur mu tam tersi yardımcı olabilirsem memnun olurum. Sorularını her zaman bekliyorum.

    Yanıtla
  26. sevgi

    28 Eylül 2007 ile 09:48

    merhaba ben sevgi, bugun yeni kesfettim sitenizi oysa neredeyse tum siteler kayitli bende bunu nasil atlamisim hayret, artik siki takipcilerinizden biri de ben olacagim sevgiler

    Yanıtla
  27. demet

    02 Ekim 2007 ile 21:50

    gercekten harikasın tebrikler harika şeyler yapyosun

    Yanıtla
  28. Cenk

    03 Ekim 2007 ile 10:44

    Sevgi, Demet – Çok teşekkürler!

    Yanıtla
  29. fidan

    16 Ekim 2007 ile 13:12

    cenk slm…acaba bu hamuru ekmek makınesınde yoğurmak mumkun olurmu dersın??

    sevgıler
    fıdan

    Yanıtla
  30. Cenk

    16 Ekim 2007 ile 14:41

    Merhaba Fidan,
    Sadece yoğurma işlemi için kullanacaksan sanırım olabilir. Bir ekmek makinem olmadığı için tam emin olamıyorum..
    Cenk

    Yanıtla
  31. hayat

    25 Aralık 2007 ile 13:37

    merhaba,gerçekten çok güzel bir site keşfettim.ellerinize sağlık.kısaca yukarıdaki ölçüden kaç ekmek çıkıyor sormak istediğim bu.tereyağı ölçüsüne takıldığım için 1 ekmeğe düşen yağ oranını merak ettim.teşekkürler

    Yanıtla
  32. Cenk

    25 Aralık 2007 ile 15:15

    Merhaba Hayat,
    Yukarıdaki ölçüden 2 adet ekmek çıkıyor. Şimdiden afiyet olsun. Blogumu beğenmene sevindim.

    Yanıtla
  33. yunkabu

    09 Ocak 2008 ile 04:29

    tereyagi tuzsuz mu olmali?

    Yanıtla
  34. mer

    07 Şubat 2008 ile 13:11

    Buzdolabında kabarmaya devam ediyor hamurum. Her yumruk atışımda daha kabarmaz bu diyorum ama buzdolabından taşacağından korkuyorum. :p
    Cumartesi kahvaltıya gelecek misafirler için yaptım. Acaba o gün dolaptan çıkarıp pişirsem olur mu?

    Yanıtla
  35. Cenk

    07 Şubat 2008 ile 14:30

    Yunkabu – Ben tuzsuz kullandım ama tuzlu tereyağı ile de farklı bir tat olabilir.

    Mer – Merak etme bir süre sonra kabarması duracak. Cumartesi gününe kadar buzdolabında saklayabilirsin bu şekilde. Cumartesi günü misafirlerin gelmeden 3 saat önce buzdolabından çıkartmayı unutma. Şekil verdikten sonra minimum 2 saat boyunca oda sıcaklığında kalması gerekiyor. Şimdiden afiyet olsun.

    Yanıtla
  36. müge

    10 Şubat 2008 ile 13:10

    Tarifi yabancı bir yemek sitesinde görmüştüm ve tereddüt etmiştim fakat sizinde denediğinizi ve begendiğinizi görünce rahatlıkla denedim ve harika bir lezzet, iyiki denemişim. Tarifi paylaştığınız için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  37. ayse

    23 Şubat 2008 ile 06:58

    cenk bey akşamdan beri hamurla ilgileniyprum tarifta ki gibi aynen uyguladım ama biraz hamur hakkında billgi verir misiniz cok mu yumuşak bı hanur oluyo yanı benım kı alışık olmadıgım bı ayarda oldu bılgı verırsenınz sevınırım

    Yanıtla
  38. Cenk

    23 Şubat 2008 ile 10:36

    Ayse Hanım – Evet hamur özellikle oda sıcaklığındaki son bekleyişinde çok yumuşak ve hava dolu oluyor. Zaten o yüzden yumurta sarısını sürerken söndürmemeye dikkat etmemiz gerekiyor. Umarım beğenirsiniz.

    Yanıtla
  39. Havva

    21 Nisan 2008 ile 16:31

    Görüşünü ekmek gibi.Malzemelerde mutlaka bulunan şeyler.Ama biraz zahmetli şimdi yapsam , yarın yemem lazım.Tadını cok merak ettim şimdi ben ! Görüşünü gibi tadıda mı aynı aceba cenk bey ?

    Yanıtla
  40. kadriye

    22 Nisan 2008 ile 22:06

    cenk merhaba senin siteni tesadüf sonucu öğrendim şükürler olsun.gecenlerde hasta oldum canım hiç birsey yemek istemiyordu.2-3 gün doğru dürüst birsey yemedim sayılır.baktımki olacak gibi değil zayıfladım iyice.açtım seni adresi hepsine baktım ki istahım kabarsın sonra peynirli ve domatesli tartı yapmaya kalktım ki iştahım tavan yapsın.. ve müthiş gerçek ”tartın yarısından fazlasını ben yedim”minnettarımm…………

    Yanıtla
  41. Yunkabu

    22 Haziran 2008 ile 21:41

    su bardagi, cup mi acaba, yani 250 ml ?

    Yanıtla
  42. Cenk

    23 Haziran 2008 ile 08:15

    Evet su bardağı = cup

    Yanıtla
  43. Yunkabu

    27 Haziran 2008 ile 18:00

    denedim, cok guzel oldu, bir iki gune kadar blogumda yayinlayacagim. Beni brioche ile tanistirdigin icin cok tesekkur ederim.

    Yanıtla
  44. Cenk

    30 Temmuz 2008 ile 20:42

    Sayın yemeklopedi sorumlusu – Blogumda yayınladığım fotoğraflar ve bana ait olan tarifler link ve kaynak gösterilse dahi başka hiçbir yerde kullanılamaz. Sizden sitenizdeki Brioche yazısında kullandığınız fotoğrafımı kaldırmanızı rica ediyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
  45. yemeklopedi.com

    11 Ağustos 2008 ile 20:06

    Sevgili Cenk,
    yemeklopedi.com içerisinde izinsiz olarak bir başka sitede bulunan tariflere yer vermiyoruz. Yemeklopedi, çeşitli tariflerin “sadece linklerinin” bulunduğu bir kaynak olmaya ve bu sırada bu işe gönül vermiş arkadaşlarımıza da destek vermeye çalışıyor. Bu sayede bazen blogların arka sayfalarında kalmış tariflerin tekrar gün yüzüne çıkmasını sağlıyor.

    Bu çerçevede özenerek hazırladığınız “Brioche” tarifinize de yer vermek istemiştik. Ve yine leziz fotoğrafı eşliğinde ziyaretçilerimizi sitenize yönlendiriyorduk.

    Ancak bıraktığınız yorum üzerine, tarifte kullanılan fotoğrafınız -biraz gecikmeli de olsa- değiştirilmiştir.

    Dilerseniz tariflerinizi yemeklopedi’ye kendiniz ekleyip silebilirsiniz.

    Saygılarımızla,
    Yemeklopedi.com

    Yanıtla
  46. Cenk

    11 Ağustos 2008 ile 20:39

    Sayın yemeklopedi sorumlusu – Prensip olarak blogumda yayınladığım fotoğrafların izinsiz olarak hiçbir amaçla (bu siteme link vermek bile olsa) kullanılmasını istemiyorum. Hassasiyetiniz için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  47. burcin

    08 Eylül 2008 ile 03:36

    merhaba cenk
    tarifi deneyecegim, ama bir sorum olacak. bildigim kararıyla insant maya suda eritilmiyor, una karistirilip daha sonra hep beraber sivilarla karıstiriliyor. acaba tarifde suya karistirilan aktif kuru maya mi demek istedin. mayayi bir kontrol edebilirmisin, hemen denemek istiyorum, iyi calismalar; )

    Yanıtla
  48. Cenk

    08 Eylül 2008 ile 09:55

    Burçin – Evet aktif kuru maya kullanacaksın. Umarım beğenirsin.

    Yanıtla
  49. burcin

    09 Eylül 2008 ile 03:30

    cok guzel oldu briyosum,yarim parti yapmistim, pisman oldum,diger sefere 2 parti yapacagim; P cevabin icin tesekkurler ve tarif icin yine saol; )

    Yanıtla
  50. Cenk

    09 Eylül 2008 ile 08:49

    Burçin – Afiyet olsun!

    Yanıtla
  51. dilek sürmeli

    14 Eylül 2008 ile 21:54

    cenk bey merhaba,
    sitenizdeki renk cümbüşünüze bayıldım açıkcası yaptığınız Brioche nin kokusunu şuan karnım tok olsa bile alır gibiyim ellerinize sağlık … umarım herkes iyi ve doğru ölçülerde aynı sizin gibi yaparlar.tadı tutturmak her zaman aynı olmasada sizin keyifle yaptığınız çok belli oluyor.kolay gelsin herşeyde size
    DİLEK SÜRMELİ

    Yanıtla
  52. Mey

    26 Eylül 2008 ile 19:28

    Sitenin sadik takipcisiyim. Denemelerimde de hep basarili oldum sayende… Lezzetli bir mantar tarifi buldum. Mantar pistikten sonra ici hafifce bosaltimis biroche somunalrinin icinde sunuluyor… Tarifi gorur gormez hamuru tutmaya basladim .. Ama sonuc husran oldu ve nedenini anlamadigim bir sekilde hamur kesildi. Hamurun ici topaklanmis krema gibi oldu ve atmak zorunda kaldim uzulerek.Nerede yanlis yaptigimi bilmiyorum ama yeniden deneyecegim…. Tesekkurler bizimle bilgilerini paylastigin icin…..
    Toronto’dan sevgiler….

    Yanıtla
  53. isabel

    13 Ekim 2008 ile 15:26

    merhaba,
    tarifindeki 3 3/4 su bardagi un miktarini anlayamadim.lutfen yardimci olurmusun.tesekkurler

    Yanıtla
  54. Cenk

    13 Ekim 2008 ile 22:29

    Dilek – Çok teşekkür ederim.

    Mey – İstediğin gibi olmadığına üzüldüm. Tarifin o kadar çok aşaması var ki nerede takıldığını kestirmek güç.. Umarım bir sonraki denemende iyi sonuç alırsın.

    İsabel – 3 tam artı 3/4 bardak. Diğer bir deyişle 3.75 bardak.

    Yanıtla
  55. isabel

    14 Ekim 2008 ile 07:02

    cok tesekkur ederim cenk,bugun deneyecegim senin tarifi.ustelik bir fransiza yapiyorum bu fransiz ekmegini.daha onceden yani yaklasik 2 hafta kadar once “annemin sable biskuvisi” ile tanistim ve orda gordum ilk brioche tarifini.denemeye karar vermistim sonra orda gezinirken buldum senin blogu ve ziyaret ettim yaptiklarina hayran kaldim.zeynep in brioche sunumuda cok guzel gorunuyordu ve karar veremedim acaba hangisini yapayim diye.onun tarifindede anlamadigim bir iki nokta vardi sordum ama sanirim henuz okumadigindan cevap alamadim bende senin tarifte karar kildim.sana sordugum soruyla ilgili bende 3+ diye dusunmustum ama bir acemi olaraktan emin olmak istedim.tekrar tesekkur ederim
    sevgiler

    Yanıtla
  56. bedia

    21 Ekim 2008 ile 15:57

    yarın sabah arkadaşımı kahvaltıya davet ettim ve daha önce denediğim için tereddütsüz brioche da karar kıldım.ben bunu ekmek makinasında yapıyorum oda ısısındaki un ve maya hariç bütün malzemeyi makinaya koyup üstüne un en üste maya koyuyorum makinanın mayalı hamurlar seçeneğini seçip bırakıyorum.
    temiz iş yani benimkisi,sadece buzdolabına koymak ve ertesi gün pişirmek bana kalıyor.ekmek makinası olup da yapmak isteyenlere duyurulur
    sevgi ile ve lezzetle kalın…

    Yanıtla
  57. gülin

    24 Ocak 2009 ile 13:27

    tebrik ediyorum harika bir blog….
    keşke daha önceden keşfetseymişim diye hayıflanıyorum 🙁
    resimler de harika, görür görmez hemen denemeliyim diyor insan…
    ellerine sağlık….

    Yanıtla
  58. :(((

    28 Ocak 2009 ile 11:28

    merhaba,sitenizi yeni keşfettim.ilk olarak bu tarifinizin fotoğraflarına baktım ve çok beğendim.dün akşam yaptım hatta.ama sonuç korkunç!!!!ben ismini ‘kaya kurabiyesi’ olarak değiştiriyorum bu briochelerin!sadece maya kokan,kabarmamış ve taş gibi kurabiyeler oldular.o kadar sinir oldumki anlatamam.1 gece dolapta bekletmesem daha ii olacaktı.bekleyince kabarması tamamen gitti.üstü kapalı olmasına rağmen kurudu çok kötü.puf puf mis gibi kokan yumuşacık bişey yemeyi beklemiştim oysa!kabus gibiydi sabah zorla yemeye çalıştım:( şimdi size sadece ‘NEDEEEEN??’diye sormak istiyorum…

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Ocak 2009 ile 13:19

      :((( – Brioche çok da kolay bir tarif değil. Çok fazla aşaması olduğu için nerede yanlış yaptığınızı kestirmem çok zor. Dilediğiniz sonucu alamadığınız için üzüldüm. Acaba her adımı uyguladınız mı? Ölçüler konusunda nasıl ilerlediniz? Ölçüler sayfamda bir bardak un kaç gram, vs. gibi bilgiler mevcut. Bunlara sadık kaldınız mı?

      Yanıtla
  59. :(((

    28 Ocak 2009 ile 14:26

    ewet cenk bey her adımı uyguladım sadece 3 diil 2 yumurta kullandım.tereyağını da sizinkinden daha az kullanmış olabilirim.ama birazcık sıvıyağ ekledim.zaten ilk başta çok güzel bi hamur olmuştu.kabarmıştı da.nolduysa dolaba koyduktan sonra oldu.küstü bana galiba.neyse bi dahakine belki de anneme yaptırmalıyım:) yeni tariflerinizi takip edicem.hoşçakalııın…

    Yanıtla
  60. milena

    25 Şubat 2009 ile 10:59

    merhaba cenk, bir şey sormak istiyorum normalde instant mayanin 15gramlik paketleri,aktif kuru mayanin ise 100gramlik paketleri var. sen tarifte 2 paket instant maya demissin ama yorumlarda aslinda aktif kuru maya oldugunu yazmissin yani eger aktif kuru maya kullanacaksam 200 gram mi yoksa 30 gram mi kullanmaliyim?

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Şubat 2009 ile 11:14

      Milena – Benim aldığım kuru mayalar 10 gramlık paketlerde satılıyor. Yukarıda tarife de toplam miktarı gram cinsinden ekledim ki bundan sonra karışıklık olmasın. Toplamda 14 gram kullanacaksınız.

      Yanıtla
  61. milena

    25 Şubat 2009 ile 11:37

    cok tesekkurler bu kadar hizli cevap verdigin icin :)umarim basarili olurum:)

    Yanıtla
  62. filiz

    27 Mart 2009 ile 17:55

    iyi akşamlar,brioçhe yapmak istiyorum 1/4 su bardağı şeker kaç gr denk gelir ve iki gün dolabın alt kısmında bekletebilirmiyim cevabınız için teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Mart 2009 ile 09:19

      Filiz – Ölçüler sayfasında her şeyin gram cinsinden ağırlığını bulabilirsin. 1/4 su bardağı şeker 50 grama denk geliyor. 2 gün bekletmeyi denemedim ama sanırım 9. adımdan sonra bekletmende problem olmayacaktır.

      Yanıtla
  63. nisa

    28 Temmuz 2009 ile 21:11

    Cenk Bey,denedim gerçekten de güzel oldu,ama bence maya kokusu çok baskın.Aceba 2 paket (20 gr.)maya fazla mı?Bir paket mayayla denemek risk almak mı olur?
    Size maya kokusu fazla gelmedi mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Temmuz 2009 ile 17:03

      nisa – Bu yorum daha önce de yapılmıştı diye hatırlıyorum. Bana maya kokusu fazla gelmiyor. İstersen ilk etapta birbuçuk pakete indir. Yarı yarıya kullanmak riskli olabilir gibi geldi.

      Yanıtla
  64. mehmet

    22 Ekim 2009 ile 21:27

    Cenk, benim denemem tam bir fiyaskoya dönüştü, ölçü olarak ekmek makinamla beraber geren plastik cup’ı kullandım ,hamur pancake hamuru kıvamından daha kıvamlı oldu bende un eklemeye devam ettim, 2.5 cup ekledikten sonra ancak yapışmayacak hale geldi mayalanma süresi sonunda pek kabarmayınca sabaha kadar beklemeye karar verdim,sabah kontrol ettiğimde ancak yarısı kadar büyüdüğünü gördüm sabredemeyip pişirmeye karar verdim. sonuç ,dışı sert içi un kurabiyesi gibi dağılan bişeydi,tuzuda yine ekmek makinamın tsp ölçüsüyle iki dolu ölçü kullanmıştım sanırım fazla geldi,kabarmamasını mayanın bayat olmasına bağlıyorum fakat un ölçüsünün tutmamasına şaşırdım
    yeni bir deneme için cesaretim kalmadı.Tariflerdeki titizliğini ve fotoğraflarını çok başarılı buluyorum çabaların için çok teşekkürler

    Yanıtla
  65. Aysin

    25 Ekim 2009 ile 02:11

    Selam Cenk, ben denedim, hemde bayan misafirlerime. Muhtesem oldu, hala konusuyorlar:))
    Sevgiler

    Yanıtla
  66. Carriemel

    13 Kasım 2009 ile 14:20

    evet cenk çıkmadan hızlı baktım veeeee anladım.tabii sen gerçek brioches’dan bahsediyorsun çünkü geçenlerde bende internette bloguma koymak için resmini ararken fransız ekmeği olduğunu okuyup saşırmıştım. Italyanlar kruvasana (yani en azından Milano’lular) brioches diyorlar. Ama onlarınki daha tatlı ve içi çogu zaman dolu krema,marmelat veya çikolata ile. Demin sana brioches nerden buldun dedim saçmaladım sen kendin yapıyorsundur!!

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Kasım 2009 ile 14:32

      Carriemel – Şimdi anladım. Ben kruvasanı da dışarıdan almıyorum. Herkes Paul’den alıyor (Bebek’te ve Ortaköy’de dükkanları var mesela) ama ben ondan da memnun kalmadım. Bir de bazı okurların önceden Carrefour’dan kruvasan aldıklarını ve çok memnun kaldıklarını hatırlıyorum ama deneme şansım olmadı. Evde kendim yapıyorum vakit bulabilirsem.

      Yanıtla
  67. ela

    03 Mart 2010 ile 17:57

    süper tarifler ellerinize sağlık

    Yanıtla
  68. Gözde

    12 Mart 2010 ile 01:35

    Merhaba biraz geç gördüm tarifi, süper görünüyor! peki acaba bu tarif tam buğday unu ile sonuç verir mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Mart 2010 ile 12:19

      Gözde – Hiç denemedim, yapıp görmek lazım.

      Yanıtla
  69. dilek

    24 Nisan 2010 ile 22:43

    tarıflerınız cok guzel

    Yanıtla
  70. denizzz

    19 Mayıs 2010 ile 14:38

    cenk merhaba
    bu yağ miktarı fazla değil mi ben hamur işlerinde yağ fazla olduğu zaman sevmiyorum böyle ağıza fazla yağlı geldi mi yemek dahi istemiyorum. bunun tadını da merak etim tadı nasıl denemek isterim çok güzel görünüyo ama yağ miktarı gözümü korkuttu 🙁

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mayıs 2010 ile 16:58

      denizzz – Brioche’un özelliği bu. O zaman başka bir tarifi denemeniz daha yerinde olacaktır.

      Yanıtla
  71. cigdem

    21 Mayıs 2010 ile 12:05

    Merhaba, tarif çok güzel gözüküyor.. Benim birkaç sorum var.. Acaba pişirdiğimiz kabın önemi var mı yoksa herhangi bir kap kullanılabilir mi? Mesela iki ayrı kapta değil hepsini bir tepside pişirsek..
    Bir de buzdolabında bir gün bekletmeden önce şekil verip kalıplara koysak, sonra çıkarıp 2 saat oda sıcaklığında bekletip pişirsek bir sorun olur mu ki? Sabah sabah kalkıp yoğurup şekil vermek zor geliyor da:)

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Mayıs 2010 ile 12:31

      cigdem – Hepsi bir tepsiye çok gelecektir. En son beklemede oldukça fazla şişiyorlar. Fırının ne kadar büyük bilemiyorum ama standart boyutta bir fırın tepsisi için fazla olacaktır. Aslında Brioche’a özel kaplar var ama benim yaptığım gibi istediğin şekildeki bir fırın kabında pişirebilirsin. Buzdolabındaki bekletme işlemi sırasında en son havasını aldıktan sonra şekil verip saklayabilirsin. Ertesi sabah olduğu gibi oda sıcaklığında bekletirsin.

      Yanıtla
  72. denizzz

    03 Haziran 2010 ile 12:01

    cenk merhaba. bu hafta sonu bu brioche ları denemeye karar verdim ama bi sorum daha olacak. bunun tadında yağ fazla geliyo mu ağıza yani açmalardan daha mı yağlı.

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Haziran 2010 ile 13:15

      denizzz – Brioche ekmekler arasında en yüksek yağ oranına sahip. Zaten hamur da bundan fazlasını kaldıramaz. Bana fazla gelmiyor, ama 300 gramla yaptığım denemeler de gayet iyi oluyor. Onun daha azını denemedim.

      Yanıtla
  73. necati

    07 Haziran 2010 ile 12:46

    teşekkürler.İlk brioche yaptığımda dr oetker in 10 gr’lık instant mayasını kullanıp senin tarifindeki gibi hamuru hazırladım(belki yanlış ama).son beklemede kabarıp şahane oldular.Yorumlarda aktif kuru mayanın kullanılacağını okuyunca da pakmayanın aktif kuru mayasını kullandım.Son beklemede hiç kabarmadı ve çok tıkız bişey ortaya çıktı.Bence maya markanı belirtmelisin.Çünkü brioche muazzam bişey.

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Haziran 2010 ile 13:22

      necati – Maya markası belirtmeye gerek yok, tipini belirttiğim sürece yeterli. Tarifte de göreceğin gibi instant maya demişim. Tarif aktif kuru mayayla da yaş mayayla da yapılabilir, sadece miktarı değişiyor. Ölçüler sayfasında miktarlar mevcut. Şu şekilde tariflerde mayayı değiştirebiliyoruz:

      100 gram yaş maya = 40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya

      Yanıtla
  74. Aslı

    27 Eylül 2010 ile 05:12

    Selam Cenk,

    Süper bir iş yaptığını öncelikle belirtmek isterim. Yemek yapmaya, tarifler üretemeye ve değişik tatları bir araya getirmeye bayılıyorum ama yapım aşamasında henüz acemiliğim baki :)))

    Öncelikle brioche tarifini hiç denemediysem 5 kere denemişimdir. Bazen gayri ihtiyari olarak malzemeleri ya yanlış ölçüde ya da yanlış sırada kullanmışlığım oldu, bazen de tereyağ oranından gözüm korktu ve hamur vıcıklaşınca yarıda bırakıp dinlenmeye aldım. Ama sonuç hep süper yenilebilir ekmekcikler oldu 😀

    Son defasında, yani dün akşam, herşeyi aynen yazdığın gibi kullandım fakat hamur bu sefer de kek hamuruna benzedi :(( Biraz toparlanması için elimle un serpip yoğurdum. Umarım doğru birşey yapmışımdır? Daha sonra da dinlenme aşamasında hamur hep yağını saldı. İlginç bir görüntüydü. Birazdan pişirme aşamasına geçeceğim. İşyerine götüreceğimi söylediğimde evdekilerin yaşadığı hayalkırıklığını anlatamam :))

    Umarım durumu anlatabilmişimdir ve yardımcı olabilirsin. Şimdiden teşekkürler ve bolllll çikolatalı günler dilerim 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Eylül 2010 ile 11:41

      Aslı – Brioche elle yoğurması çok zor olan bir ekmek, çünkü aynen dediğiniz gibi o tereyağın hamura yedirilme aşamasında eğer elleriniz sıcaksa hamur da çok ısınacak ve bu sonradan hamurun yağı kusmasıyla sonuçlanacak. Tarifte elle de yoğurabilirsiniz demişim başında ama şimdi o ibareyi kaldırıp tam tersine mutlaka mutfak robotuyla yapın demeyi düşünüyorum. Tarifte belirtilen 340 gram tereyağını diğer malzemelerde değişiklik yapmadan 250 grama indirebilirsiniz. Ama onun da altına inerse Brioche olmaktan çıkabilir. Size tavsiyem tereyağı ekleme aşamasında tereyağının oda sıcaklığında olmasına (yumuşamış ama vıcık vıcık değil) özen gösterin. Tereyağını da mümkünse mutfak hamuruyla, ya da bir tahta kaşıkla karıştırarak hamura yedirin. Daha iyi bir sonuç alacağınıza eminim.

      Yanıtla
  75. seda sezgin

    27 Eylül 2010 ile 13:36

    Hafta sonu bol bol yemek yapma ve tariflerini deneme fırsatım oldu brioche için sadece ekmek demek az gibi geldi 🙂 harikaydı tekrar tekrar teşekkürler ve İYİ Kİ VARSIN, İYİ Kİ RASTLAMIŞIM BLOGUNA…

    Yanıtla
  76. Ayşe

    11 Ekim 2010 ile 13:05

    Bu hamur biraz şekerini artırmak suretiyle alman pastasında kullanılabilir mi? Cevabın hayırsa o zaman alman pastası tarifi alabilirmiyim :-)))

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Ekim 2010 ile 22:37

      Ayşe – Neden olmasın? Bir tart yapımında kullanıldığını biliyorum ve o tariftede içinde kremamsı bir dolgusu var. Benzer yanları var ama kesin bir şey söylemek için denemek lazım.

      Yanıtla
  77. Senem

    06 Ocak 2011 ile 08:18

    Bunu yapıcam, kahrolsun oburluk!

    Yanıtla
  78. Seda

    06 Ocak 2011 ile 19:39

    Merhaba Cenk,
    Blog’unu yaklaşık 2 haftadır takip ediyorum ve çok beğendiğimi söylemeliyim. Yeni yıl sofranız çok iştah açıcı ve fotoğraflarını da b&w olması ayrı bir hava vermiş.
    Sana da bereketli,mutlu ve huzurlu bir yıl dilerim:)
    Bu 2 hafta içinde sırasıyla senin şu tariflerin, yaptım;
    kremalı brüksel lahanası (süper oldu), kepekli ekmek (süper oldu 2.yi de çoktan yapıp bitirdik), sebze suyu (buzlukta stokladım arada kullanıyorum), kremalı mantar,karnıbahar ve domates çorbaları (çok güzel oldular), limonlu cheesecake (biraz kuru olmuşlardı; üstüne 1 portakal, biraz vişne, pudra şekeri ve kremayı rondodan geçirip yaptığım sosu dökerek nemli hale getirdim harika oldu) domates sosu, çikolatalı Mousse ve Bagel tariflerini yaptım. Bagel hariç diğerleri başarılıydı.
    Bagel’de büyük hayal kırıklığı yaşadım ve hevesim kırıldı çünkü daha ilk günden beri senin şu Brioche tarifini yapmak istiyorum.

    Bagel’ım ”mutant” gibi bir şey oldu!!! Terrible!!! Erkek arkadaşım çok nazik biri ve şekilleri mutant gibi olsa da tadının iyi olduğunu söyleyip onları yeme cesaretinde bulundu sağolsun :)) Neyse o da ben de brioche yemek istiyoruz kısa zamanda ve umarım bu sefer başarılı olurum!
    Kitabın için kolay gelsin! Çıkışını dört gözle bekliyoruz.
    Sevgiler.

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Ocak 2011 ile 11:57

      Seda – Ellerinize sağlık! Ne de çok tarif denemişsiniz. Bence bagel konusunda da yılmayın. İlk denemede aksilikler olması doğal, bagel yapması zor bir ekmek türü. Eminim ilerideki denemelerde eliniz alışacak. Brioche da şimdiden afiyet olsun.

      Yanıtla
  79. filiz

    27 Ocak 2011 ile 16:49

    1 saat olmak üzere, kabarmadı:(( neden? neden??

    Yanıtla
  80. zeynep

    16 Mayıs 2011 ile 20:52

    Merhaba; brioche tarifinizi denedim. Pişirme kısmına kadar herşey çok güzeldi ancak bütün hamuru tek bir tepsiye koyup pişirmeye çalışınca hamur kabaramadı içi hamur oldu falan ama ona rağmen çok lezzetliydi. Şimdi tekrar yapıcam ama acaba bu hamur buzlukta muhafaza edilebilir mi? Yarısını sonra pişirip taze taze yiyebilmek için.

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Mayıs 2011 ile 11:05

      zeynep – Evet, edilebilir. Tarifin en son maddesinde detayları görebilirsiniz.

      Yanıtla
  81. çağla

    01 Temmuz 2011 ile 22:19

    Merhaba…az önce çıkardım fırından biocheleri, harika harika ve haaaarika oldular 🙂 uyguladığım bu tarifi deliciousdays’ten aldım. Hamur mayalanırken sizin sayfanızda dolanıyordum ki tarifinize rastladım, birdahaki sefere bunu deneyeceğim 🙂
    Fırından çıkardıktan sonra hemen bi tane yiyip kalanların fotoğraflarını çekerken beni sakinleştiren yeni başlayan yağan yağmurun sesi ve tam gözümü 2.sine dikmişken çalmaya başlayan Al Green’in “no one like you”‘su oldu. yoksaaaa durmak mümkün değil! ellerinize, ellerime sağlık… 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Temmuz 2011 ile 23:02

      çağla – Umarım bu tarif de en az yaptıklarınız kadar iyi sonuç verir. Bu arada, blogunuzda gezinirken lorlu muffinler gözüme çarptı. Kötü bir niyetinizin olmadığının farkındayım ama başka bir siteden “kopyala yapıştır” yaptığınız zaman tırnak işaretleri içine alarak maalesef içeriği üretenin hakkını vermiş olmuyorsunuz. Okuyup öğrendiğiniz ve faydalı bulduğunuz püf noktalarını kendi kelimelerinizle anlatabilir ya da değiştirmek istemiyorsanız kaynağına link vermek yoluyla okurlarınızla paylaşabilirsiniz.

      Yanıtla
  82. çağla

    02 Temmuz 2011 ile 17:18

    Tekrar merhaba, kötü bir niyetim tabiki yok ve anlayışınız için teşekkür ederim. Sizin için sakıncası yoksa püf noktasını tariften kaldırmak yerine izninizle cafefernando’yu link olarak göstermek isterim. Diğer yandan başka kelimelerle anlatmayı denedim ama o kadar güzel ve net açıklamışsınız ki farklı birşey bulamadım. Anlayışınız ve uyarınız için tekrar teşekkürler.Henüz acemi bir bogger olarak benim için önemli bir uyarı bu 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Temmuz 2011 ile 20:26

      çağla – Ben de sizin anlayışınız için teşekkür ederim. Elbette link vererek kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  83. Asli Siddiqi

    28 Ağustos 2011 ile 09:09

    Gecen hafta Gourmet Traveller dergisinden aldigim tarifle, elmalisini yaptim. hamuru tart kalibina yayip uzerine bol tarcin az sekerle pisms elma dilimleri ve kuru erkler koydum. Enfes oldu, cikolatalisi ve sadesi ilk firsatta denenecekler arasinda 🙂

    Yanıtla
  84. Basak

    02 Aralık 2011 ile 19:20

    Neden briohhsss dediğinizi anladım:))) Ne zamandır denemeyi düşündüğüm tarifinizi nihayet denedim ve mükemmel oldu. Tabi benim gibi sabırsız bir insan icin bekleme süreleri zor gecti ama sonucu herseye değdi. Bol bol da iltifat aldım sayenizde. Esim tadınca çocukluk döneminin bir tadını hatırladığını söyledi ne olduğunu hala düşünüyor:)))
    Güzel paylaşımlarınız icin cok teşekkürler.
    Sevgiler.

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Aralık 2011 ile 23:00

      Basak – Afiyet olsun. Uğraşlarınıza değdiğine sevindim.

      Yanıtla
  85. Gulcin Undemir

    15 Ocak 2012 ile 21:14

    cenk selam,

    bugun yaklasik 15 kisilik bir brunch a ev sahipligi yaptim.senin tariflerinden brioche, cikolatali cheesecake ve feslegenli muffin de menumdeydi…hepsi de cok guzel oldu.tesekkur etmek istedim, cok yoruldum ama altindan kalktigima sevindim.elbette ki davetteki dunyanin 4 bir kosesinden olan arkadaslarima blogunda bolca soz ettim.

    berlin den sevgiler,

    g.

    Yanıtla
  86. Sevil

    27 Ocak 2012 ile 22:48

    Çok heyecanlıyım; hamurum 2 saatlik dilimin son hava çıkarma seansında, bitince bir gecelik güzellik uykusuna yatacak. Şu halde bile bu uykuya ihtiyacı yokmuş gibi duruyor. Yumusacik, pufuduk bir hamurum oldu. Ellemeye kiyamiyorum :)) Fotograftaki güzele benzer bise yapmayı arzu ediyorum:) umarım olur, olacak, olmalı yani 🙂

    Yanıtla
  87. Sevil

    29 Ocak 2012 ile 17:22

    Küçücük yuvarladigim hamur toplarının büyüyüp büyüyüp kocaman oluşlarını izlemek inanılmaz bir keyifti. Ben pazar sabahı kahvaltısına yetişsin diye tarifteki ertesi günden biraz daha fazla beklettim. Dolu dolu 24 saat. Ama beklemeye değdi. Lezzetini tarif edecek kelime hele çikolatalisi icin yok dimağımda:) siz yazmaya devam edin Cenk, ben de yapmaya… Nefisti… Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Ocak 2012 ile 20:10

      Sevil – Afiyet olsun 🙂

      Yanıtla
  88. Cem BOzkuş

    27 Mayıs 2012 ile 18:42

    Ben ilk denedigimde yagi fazla bullmustum 240 gram yeter diye dusunuyorum. Ve merak ettigim biir sey var. Hangi tereyagini kullaniyorsun, Fransadakiler gibi aromatik bir yag var mi onerebilecegin?

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Mayıs 2012 ile 17:35

      Cem Bozkuş – Peter Reinhart, kitabında 3 farklı briochedan bahsediyor. Neredeyse bu tarifte yer alan miktarlar için 450 gram tereyağı kullanınca rich man’s brioche, 250 grama yakın kullanınca middle-class brioche, 120 gram kullanınca da poor man’s brioche adlarını vermiş. Benimki zengin işi ve orta direk arasında bir yerlerde. Kantin’de satılan Kars tereyağını şiddetle tavsiye ederim ama bu tarif için biraz ağır kaçabilir. Belki yarısı ondan yarısı süpermarket tipi bir tereyağı karışımı olabilir. Tariflerde Pınar kullanıyorum, kahvaltıda vs. yemek için Kantin’den aldığımı tercih ediyorum.

      Yanıtla
  89. burcin

    12 Kasım 2012 ile 01:30

    merhaba cenk ;Briohhşşş 🙂 benimde bayıldığım kilo sorunuma rağmen karşı koyamadığım bir tat.sonunda kendim yapmaya karar verdim ve 2 sorum olacak;ilk denemem olacağı için malzemeleri yarıya indirerek 1 ekmek şeklinde yapabilirmiyim? ikinci sorum ise;pazar kahvaltısına yaptığım için cumartesi gece yapsam buzdolabında bekleme süresinden sonra 2saat dışarıda kalması gerekiyorya sabaha kadar kalsa bir sorun olur mu? kitabınız nezaman çıkacak???? teşekkürler:)))

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Kasım 2012 ile 10:34

      burcin – Evet, bir adet olarak yapabilirsiniz. Hamuru zaten bir gece boyunca buzdolabında bekletiyorsunuz (9.adım). Kitabın çıkış tarihi henüz netleşmedi. Yeni yılın ilk ayları gibi çıkacak.

      Yanıtla
  90. burcin

    12 Kasım 2012 ile 23:56

    cevabınız için teşekkür ederim.buzdolabından çıkardıktan sonra pişirmeden önce max kaç saat dışarda kalabilir?

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Kasım 2012 ile 11:06

      burcin – Odanın ısısına göre değişiklik gösterebilir. Siz kabarmasına göre fırına gireceği zamanı ayarlayın. Tamamen kabardıktan sonra daha fazla bekletmemek lazım.

      Yanıtla
  91. Güze

    14 Kasım 2012 ile 17:31

    Sevgili cenk;
    Öncelikle blogunu yakından tarif ediyorum çok beğendiğimi bilmeni isterim herkesede tavsiye ediyorum birçok tarifini denedim hepsi mükemmel oldu birebir önerilerine uymak gerekiyor kitabını merakla ve sabırsızlıkla bekliyorum sitende çıktığında haber verirsen bende haberdar olup ilk gün almak isterim hatta imza günüde olmalı mutlaka gelip tanışmak isterim hatta senin yemek workshopları vermen gerektiğini düşünüyorum benim gibi çok çalışan ve mutfağı hobi olarak yapanlar için çok önemli bir etkinlik olur

    Brioshe tarifinde ufak değişikler yapıp bu tariften bir de mükemmel yıllardır aradığım pastane poğaçası tarifini oluşturdum yiyipte beğenmeyen henüz olmadı bu nedenle de çok teşekkür ediyorum
    Merakla kitabını ve yeni tariflerini bekliyorum….

    Yanıtla
  92. BurcuBB

    04 Nisan 2013 ile 21:37

    Merhaba Cenk:)
    Şuan Brioche hamurum son 10 dakikalık yoğurma seansında:) Önce dinlenmeye sonrada dolaba geçecek kendisi…
    Bir parçasını direk derin dondurucuya koyayım istiyorum ama diğer parçayı haftasonu yani cumartesi kahvaltısı için pişireyim diyorum? Bu durumda (bugünün perşembe olduğunu düşünürsek) 1 değil yaklaşık 1,5 gün kadar dolapta kalmış olacak:) Senin her tarifin çok ince detaylara sahip olduğu için ben de iyice detaylara takılır oldum… Birşey olmayacağını düşünüyorum şahsen ama sen söylemeden içim rahat etmez… 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Nisan 2013 ile 14:30

      BurcuBB – Buzdolabında bekleyeceği için 1.5 günde bir sorun olacağını sanmıyorum. Şimdiden afiyet olsun.

      Yanıtla
  93. Seda

    07 Mayıs 2013 ile 20:18

    Acillll tarifi yarım ölçü yaparken yumurtayı 3 ekledim karışımı atıp yeniden mı deneyeyim yoksa olurmu cenk yetisss

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mayıs 2013 ile 23:06

      Seda – Ben olsam yeniden başlardım.

      Yanıtla
  94. Seda

    07 Mayıs 2013 ile 23:46

    Artık çok geç 🙁 biraz un ekledim simdi dolapta yarın sonucu yazarım olmadı bir daha denerim cevap icin teşekkürler

    Yanıtla
  95. Seda

    08 Mayıs 2013 ile 21:08

    Merhaba Cenk ; benim 3 yumurta hatama rağmen çok güzel oldu tekrar yaptığımda seker miktarını biraz arttıracağım ne tatlı ne tuzlu bir tadı vardı ortasındaki çikolataya varana kadarki kısımda azıcık arttırır tatlandirirm diye düşündüm güzel tariflerin icin teşekkürler kitabını sabırsızlıkla bekliyorum hoscakal 🙂

    Yanıtla
  96. Seda

    08 Mayıs 2013 ile 21:09

    Ben çikolatalisini yaptım bu arada önce belirtmemisim

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mayıs 2013 ile 22:37

      Seda – Afiyet olsun, neyse ki uğraşlarınız boşa gitmedi.

      Yanıtla
  97. seyab

    15 Haziran 2013 ile 22:24

    Harikaaaa

    Yanıtla
  98. sarah

    29 Haziran 2013 ile 17:45

    merhaba cenk bey, size bir soru sormak istiyorum fakat öncelikle yemek yapmaya yeni yeni başlayabildiğimi!! belirtmek zorundayım. maalesef henüz bir kitchen-aid’im yok,ve o yüzden sizce karıştırma sürecinde hep tahta kaşıkla mı devam etmeliyim, yoksa ”orta hızda…” kısmına geldiğimde mikser kullanmalı mıyım\kullanabilir miyim,kullanırsam hangi ayarda kullanmamı tavsiye edersiniz? Şimdiden çok teşekkür ederim…

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Temmuz 2013 ile 18:09

      sarah – Tahta kaşık oldukça zorlayacaktır. Eğer varsa mikseri ekmek yoğurma ucuyla kullanın. Hızın bu tarifte çok bir önemi yok.Kalıbı da (içini) önce çok az miktarda yumuşamış tereyağı ile yağlıyorsunuz, ardından bir kaşık unu döküp çevirerek her yanına bulaştığına emin olduktan sonra mutfak evyesine ters çevirip vurarak fazlalıkları döküyorsunuz.

      Yanıtla
  99. sarah

    29 Haziran 2013 ile 18:07

    ve çok özür dilerim ama sormadığım bir şey kalmış; 10.maddede geçen ”…yağlayıp unlayın…”ın nasıl yapılması gerekiyor? böyle küçük bir şey için sizin zamanınızı alıyorum ama…

    Yanıtla
  100. ozlem tuncel

    12 Temmuz 2013 ile 22:47

    Yaptim sahane oldu, peynirlisini yapmak istersem peyniri hangi asamada,neresine eklemem uygun olur?peynirlisini yaparken sekeri daha mi az koyayim, yoksa sekerle hic oynamayayim mi? Tesekkurler

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Temmuz 2013 ile 17:08

      ozlem tuncel – Peynirlisinin yapıldığını hiç duymadım. Denemedim de. Net bir cevap veremiyorum. Bence şekerle oynamaya gerek yok; çok tatlı bir ekmek zaten değil.

      Yanıtla
  101. sarah

    16 Temmuz 2013 ile 20:56

    hem yardımlarınız hem de tarif için çok teşekkürler… tahta kaşıkla yoğurmak gerçekten zorlayıcı oldu, hem de yetişmesi için gecenin 3’ünde uğraşmam gerekti (ve ayrıca bu benim yaptığım ilk hamur işiydi) ama hazır olduklarında da geriye bir tane bile kalmadı! tekrar çok teşekkür ediyorum

    Yanıtla
  102. aleph

    11 Ekim 2013 ile 15:23

    Acilll! Cenk selam, bu harika tarifini bu akşamdan hazırlamak istiyorum yarın sabah kahvaltıya. Hamur 2 saat oda sıcaklığında bekleyip geceyi buzdolabında geçirirse sabah yine oda sıcaklığında beklemeli mi yoksa direk fırına girebilir mi? Hemen cevap yazabilirsen çoooooook sevinirim 🙂 Sevgiler…

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Ekim 2013 ile 17:52

      aleph – Hamur zaten geceyi buzdolabında geçiriyor. Tarifi dikkatlice okursanız programınıza uyacak şekilde ilerleyebilirsiniz.

      Yanıtla
  103. Fatma

    18 Aralık 2013 ile 09:53

    Merhaba,

    Yine yeni bir tarif denendi, muhteşem di mayalanma süreci ve kokusu.

    Ben pazar günü hazırlayıp buzdolabına koydum,
    Salı günü fırsat bulup oda sıcaklığına getirerek
    biraz kabardıktan fırına koydum, fırında çok kabarmadı ama biraz yayıldı pişti, tadı hafif tuzlu gibi tuzu mu fazla koydum 2 çay kaşığı 16 gr olarak ölçtüm. lezzeti çok güzeldi.

    Size sorum bu aşamalarda yanlış yaptığım bir şey oldu mu, daha çok kabarması mı gerekiyor du ?
    buzdolabından geç mi çıkardım, tuzu mu fazla geldi.

    Çok teşekkürler,

    Sevgilerimle,
    Fatma Özcan

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Aralık 2013 ile 11:49

      Fatma – Tuzunun fazla geldiğini düşünmüyorum. Tadı güzeldi demişsiniz zaten. Yalnız iki gün boyunca buzdolabında bekletmişsiniz. Oldukça uzun bir süre. Tavsiyem tarifteki gibi ilerlemek olacaktır.

      Yanıtla
  104. Fatma

    18 Aralık 2013 ile 11:11

    Merhaba,

    Hamurun diğer yarısını buzluğa koydum, bu hamurda
    pişirirken uygulayabileceğim başka önerileriniz
    var mı ? kabarması için

    Çok teşekkürler

    Sevgilerimle,
    Fatma Özcan

    Yanıtla
  105. akif

    02 Ocak 2014 ile 00:37

    Sayın site sahibi tarifinizi yılın ilk günü kahvaltıda eşim denedi ortaya harika bir lezzet çıktı siteniz ve tarifleriniz için teşekkür eder başarılar dileriz. Sevgiyle ve lezzetle kalın. Saygılarımızla…

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Ocak 2014 ile 11:05

      akif – Afiyet olsun.

      Yanıtla
  106. Emel

    09 Ocak 2014 ile 23:12

    Merhaba Cenk,
    2 yil once tesadufen kesfettigim (ve daha once kesfetmemis olduguma cok uzuldugum) ve yutkunarak takip ettigim ve tanidigim herkese mutlaka tavsiye ettigim bu muhtesem blog icin harcadigin emekler icinoncelikle cok tesekkur ederim.
    Arsivinden kac tane tarif yaptigimi hatirlamiyorum ve tabiki hepsi muhtesem sonuclandi. Seni takibe basladiktan sonra Kitchen aid, mutfak terazisi, vb aparatlarla mutfagimi doldurmaya devam etmekteyim 🙂
    Hafta sonu icin iki tarifin arasinda kararsiiz kaldim (kruvasan-brioche) sonunda brioche u bu hafta kruvasani gelecek hafta yapmaya karar verdim.
    Ama uzulerek soyluyorum bu tarifi yapamadim sanirim:( 6. Adimdayim ve cok koyu kivamli bir kek hamuru oldu. Acaba devam etsem mi bilemedim. Un ilavesi mi yapsam? Su an turkiye de saat 11.00 pm biliyorum. Umarim cevap verme sansin olur.
    Kitabini da heyecanla bekliyorum. Umarim Bu yaz Turkiye ye geldigimiizde cikmis olur.
    Sevgiyle,
    Emel

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ocak 2014 ile 17:24

      Emel – Teşekkürler. Anladığım kadarıyla çok sıvı bir hamur elde etmişsiniz. Büyük ihtimalle eklediğiniz tereyağ gerektiğinden daha sıcaktı ve mikserin içinde daha da ısınıp eridi. Sanırım yorumunuza cevap vermekte geciktim ama un ilavesi yapmak çözüm değil. Baştan başlamak gerekecektir.

      Yanıtla
  107. Emel

    11 Ocak 2014 ile 04:51

    Cevap icin cok tesekkurler ancak ben mesajimin ulasmadigini dusunup o haliyle devam ettim. Tereyagi hala kucuk parcalar halinde duruyordu.Niyagara selalesini donduracak kadar soguk hava etkisinde oldugumuzdan belki de daha uzun sure bekletmem gerekiyordu oda sicakliginda 🙂 Saka bir yana un ilavesi yapmadan oldugu gibi diger adimlara devam ettim. Ve sonuc MU-KEM-MEL oldu.Fotografini instagramda seni de etiketleyerek paylastim bile :)Evi saran kokusu oyle cezbediciydi ki ilimasini beklemeden bir dilimim senin tabirinle Biscoff kavanozuna dustu.Nutella ya goz kirpiyordu ki evden hemen cikmaya karar verdim yoksa hic acimaz butununu hupletirdim 🙂 Yarisini paketleyip derin dondurucuya atmistim daha sonra kullanmak uzere. sanirim onu da pazar gunu pisirecem.Diger Brioche fikirlerini denemem icin arta kalacagini hic zannetmiyorum 🙂
    Yeni bir tarifin daha arsivime eklenmis oldu.Bakalim benim kruvasan maceram nasil olacak haftaya:)
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Ocak 2014 ile 07:54

      Emel – Afiyet olsun. Kruvasan kolay gelsin.

      Yanıtla
  108. Sibel

    24 Şubat 2014 ile 18:03

    siteyi oldukça geç keşfeden biri olarak kocaman merhaba.
    Birkaç aydır tüm tarifleri okudum sanırım. Açığımı kapattım yani:)
    herbir tarif, herbir fotoğraf hatta satır için gönülden tebrik ediyorum, emeğine sağlık.
    Şimdiye kadar memnun kalmadığım tarif olmamıştı. Bu Brioche için de çok umutluydum. Ama okadar yağlı geldi ki bana. tekrar tekrar okudum neyi yanlış yaptım diye. yanlış yok.. tereyağ ile problemim de yok. Yapanların yorumlarını okudum özellikle. Pek olumsuz birşey de yok.. neyse kuşların kolestrolü arttı bu haftasonu sayende :)karşı ormana terkettim kahvaltıya yetişsin diye sabahın 6sında kalkıp -2saat oda sıcaklığında beklesin diye- kalıba koyduğum birhoşumu 🙂
    şimdi eve giderken karnıbahar alıp çorbanı deneyeceğim.
    sevgiler..

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Şubat 2014 ile 17:21

      Sibel – Ne demek istediğinizi anladım. Bu problemi, kitap için geliştirdiğim brioche tarifinde çözdüm. Kısaca anlatmak gerekirse, tereyağının çok ısınmasına izin vermemek lazım. Bastırdığınızda göçecek kadar yumuşak ama hala serin olmalı. Yumurtaları da soğuk kullanın. Umarım bir dahakine daha iyi bir sonuç alırsınız.

      Yanıtla
  109. rana

    22 Mayıs 2015 ile 22:10

    siteniz de ilk okudugum tarif brioche tarifiydi.. bir kaç defa daha okumuştum ama nedense yapmaya hep korktum tutmazsa diye.. geçenlerde instagram da mosyo sokola nın brioche hamuruna amasya çöreği fotografını gördüm sevgili mosyo güvendiğiniz bir brioche hamuru hazırlayın yazınca tabi ki cafefernando ya blog a baktım.. birkaç defa okudum yorumlar dahil olmak üzere sonrasında iphone uygulamasından açtım mutfakta ve başladım aşamalarına.. maya nın üzerinde un ile kullanılır ıslatmanıza gerek yok yazmasına ragmen vardır Cenk’in bildiği diyerek su ve süt ile 10 dk beklettim yumurtaları kırarken hamurdan korktum nasıl toplanacak endişesi sardı yumurtaları yorum kısmında belirtmişsin soğuk ekledim hatta tereyağınıda soğuk ekledim şansıma evde robot mikser bozuk elimle yogurdum hepsini ama hamurdan her korkumda bu ana kadar denediğin tarifler sorun çıkarmadı bunda da bir şey olmaz diye hamur aşamalarını tamamladım ve ortaya harika bir hamur çıktı .. yorumlarda yazan olmuş ya hamuru çiğ yiyesimiz geldi diye hadi ya olur mu öyle şey demiştim ama inanın çiğ yemek geldi içimden ve inanılmaz lezzetli bir koku sardı mutfagımı.. ne un ölçüsü ne yumurta ne tereyag ölçüsünden kısmadım belki unun kalitesi iyi değildi ondan pürüz çıkarır dedim ama o da olmadı kaliteli un kullanınca kim bilir nasıl güzel olur düşünemiyorum.. mayalanma sürecimde başarılı geçti hamurun yarısını nutellalı kızım için yarısını da haşhaşlı yaptım kendim için tabii nutelllı olunca yaz öncesi kendimi kaybettim nasıl bir lezzetli oldular nasıl kendimi havalı hissettim brioche yaptım diye 🙂 tek problemim hamura şekil verirken çok zorlandım elime çok yapıştı un ve sıvı yağ kullanmadım yine de ama bunun mutlaka bir yöntemi vardır :/ belki kitaptaki tarifte yazmışsındır ama ben kitabı henüz kendime almadım.. büyüttüğüm biyolojik annesi olmadıgım çok sevdiğim kızım evlenme arefesinde olunca yemek ve pasta yapmada nirvanaya ulaşması dileğiyle ona dogumgünü hediyesi aldım o da üniversitede okuduğundan kitap benimle değil onunla.. en kısa zamanda kendimede alacağım tabiki sonucta çok değerli bir arşiv kaynak .. tekrar çok teşekkürler tarif için denemek isteyen aşamaları atlamadan uygulasın bence.. bunu alman pastası na uyarlayıp yapmayı düşünüyorum yalnız orjinal tadını bilmediğimden alman pastasının nasıl olur bir fikrim yok ama hamur inanılmaz lezzetli krema nutella haşhaş ceviz ne ile olursa olsun tam bir damak şöleni..tekrar tşkrler 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Haziran 2015 ile 20:01

      rana – Ellerinize sağlık ve afiyet olsun. Kitaptaki brioche tarifi bence daha da güzel. Ama tereyağını yedirmek için muhakkak kuvvetli bir mikserin gerektiğini düşünüyorum. Elinizle eritmeden yedirebilmiş olmanız büyük başarı!

      Yanıtla
  110. Meryem

    01 Haziran 2015 ile 19:03

    Bir gastronomi öğrencisi olarak mesleğine aşık olmamı sağlayan size içten bir teşekkürü borç biliyorum gerçekten ☺bir insan bu kadar aşkla anlatabilir gerçekten inanın bi şeyleri bilmek çok güzel bu hayatta ama en önemlisi bildiklerini karşındakine anlatabilmek sevdirebilmek ve siz cenk bey bu işte profosyonelsiniz inanın ☺☺ sizden küçük bir ricam olacak sadece siz gerçekten mükemmel bir incelikle anlatıyorsunuz ama sizden ricam lütfen video da eklemeye başlayın tariflerinize nasıl aşkla yaptığınıza şahit olmak istiyorum

    Yanıtla
  111. ayse

    15 Haziran 2015 ile 11:30

    ben bu ekmeğı ekmek yapma makınasında yaptım tadı guzel oldu kabuğuda aynen boyle kızarmıştı ama içide kahverengı olmuş sizce neden olabilir normal un kullandım ve tadında yanık kokusu yoktu.ıcının sarı olmasını ıstıyordum… ekmek gece boyunca makınede bekledı acaba ondan mı sadece sut vardı su yoktu ondan olmuş olabilir mi

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Haziran 2015 ile 13:39

      ayse – Kahverengi olmasına bir anlam veremedim. Normal un kullandım diyorsunuz. Maalesef aklıma bir şey gelmiyor.

      Yanıtla
  112. Nazife

    25 Haziran 2015 ile 09:13

    Hayatimda ilk defa bir tarif icin ertesi gunu bekledim. Her asamasini birebir uyguladim. Çok guzel kabardi, firindan cikmasini zor bekledik. Ama ilk isirikta sonuc hayalkirikligi oldu. Tarifte yazdigi sekilde instant maya kullanmistim. Ama simdi yorumlari okuyunca farkettim aktif kuru maya kastediliyormus. Sanirim bu sebepten cok keskin bir maya kokusu oldu yiyemedik 🙁 Bir dahakine kitaptakini deneyecegim.

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Temmuz 2015 ile 14:37

      Nazife – Çok haklısınız. Çevirirken bir hata olmuş. Hemen düzeltiyorum tarifteki miktarı.

      Yanıtla
  113. Angel

    10 Aralık 2015 ile 16:56

    Cenk merhaba;
    Hafta sonu tarifi denemeyi düşünüyorum. Anlayamadığım malzemelerde instant maya yazıyor ama son yorumda kuru maya kullanılmalıymış diye bir yorum var. Hangi mayayı kullanmalıyım??? Şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Ocak 2016 ile 15:08

      Angel – Yorumlar kısmında kafam tamamen karışmış. Tarifi elden geçirip doğru miktarları belirttim. Hangisini istiyorsanız kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  114. Lara Bulun

    09 Şubat 2016 ile 21:57

    Selam Cenk
    Son yorumlar hep mayadan yana olacak anlaşılan 🙂
    şöyleki ben de ekşi maya ile yapmak nasıl mümkün olur diye sormak isterim.
    ”Siyez” ununu duymuş muydunuz. Bu un hakkında tecrübeniz varsa tariflerinizde bu un kullanılabilir mi. Turta, muffin, brownie….

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Mart 2016 ile 13:58

      Lara Bulun – Ekşi mayayla her şeyi yapmak mümkün ama nasıl olacağını deneme yapmadan söylemek zor. Siyez ununu duydum ama herhangi bir denemem olmadı. Brownie tarifleri bu tip değişiklikleri kolaylıkla kaldırabilir. Bence işe oradan başlayın.

      Yanıtla
  115. Angel

    24 Şubat 2016 ile 16:32

    Çoooook teşekkürler.
    Hadi ama daha fazla bekletmeden gel artık

    Yanıtla
  116. Mehmetniyazi atakan

    26 Şubat 2016 ile 11:37

    Merhaba.
    65 yasindayim, 20 li yaşlarımdan beri yemek yaparim,basit yemekler, uğraşması az olan yemekler. Ancak son yıllarda ne yaptığımı bilerek yemek yapmaya başladım. Yani öyle umuyorum. Bunda internet ve home tv ninde katkıları oldu.

    Sonra beş altı yıl kadar oluyor, ekmek yapmaya başladım. Tuzsuz ekmek bulmak sorun oluyordu. Ama internette baktığım tariflerin çoğu unun elenmesini istiyor, azda olsa tuz arttırıyor. Hamur mayalanırken üzerini örtmeyi istiyordu. Yoğurmak ise başka bir dert.

    Yogurmadan,tuz atmadan, elemeden, üstünü örtmeden, sadece,un ,maya, süt ile ekmek yapmaya başladım. Sonra bir gün eve hamur yoğurma makinası geldi.
    Ve birkaç hafta önce bir maya paketi üstünde kandil simiti tarifi vardı. Maya ve hamur kabartma tozunu birlikte katıyordu.

    Ekmeği şöyle yaptım. 2 su bardağı un, bir paket maya, bir paket kabartma tozu iki yemek kaşığı zeytinyağı, bir yumurta, biraz toz şeker. Hamur makinasında düşük devirde yoğurdum. 15-25
    dakika. Kulak memesi kıvamından biraz daha cıvık hale gelmesi için yoğurma başlarında uygun miktar un ekledim.

    Sıra geldi,hamuru kabartmaya. Yaklaşık 2-4 saat. Sonra elle basarak kabarmasını indirdim ve yaklaşık 20 saat buzdolabında beklettim ve 150 derece fırında 30 dakika pişirdim.

    Al sana Briyoș. Brioche. Yani Türkçeye “Ekmek bulamıyorlarsa,pasta yesinler.” demesinin aslı olan “Ekmek bulamıyorlarsa brioche yesinler” demesindeki Briyoș.

    Nerden biliyorsun demeyin. Yani Briyoș tadını. Dört yıl Fransada yaşadım.

    Kolay gelsin.
    Mehmetniyazi.

    Yanıtla
  117. Ebru

    10 Ocak 2017 ile 22:41

    Merhabalar
    Merak ettim de şeker yerine bal koysak nasıl olurdu acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Ocak 2017 ile 10:28

      Ebru – Denemediğim için bilemiyorum ama tadı çok baskın olacaktır.

      Yanıtla
  118. akın

    26 Ekim 2017 ile 11:38

    ekşi maya kullanmak istersek bu tarifte ne kadar kullanmak gerekir

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Kasım 2017 ile 21:44

      akın – Denemeden kesin bir cevap vermem mümkün değil.

      Yanıtla
  119. HAZAL GÜNEL

    17 Aralık 2018 ile 13:26

    Merhabalar.
    Bu tarifi hamburger ekmeği yapmak için kullanmak mümkün müdür acaba? Bir de hamburger ekmeği olarak yapmak istediğim için yağı çok göründü gözüme. Tereyağını yarı yarıya azaltmak nasıl bir sonuç verir acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 ile 14:24

      Hazal Günel – Hamburger için oldukça ağır bir ekmek olacaktır. Yağı azaltıp deneyebilirsiniz (nasıl bir sonuç alacağınızı tam bilemiyorum).

      Yanıtla
  120. Dudu

    06 Ekim 2019 ile 20:35

    Cenk bey merhaba, bombolini (donut, berliner) hamuru için uygun bir tarif midir bu? Yağda kızartılabilir mi? Sevgiler ?

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Kasım 2019 ile 12:49

      Denemediğim için net bir cevabım olmayacak.

      Yanıtla
  121. Nurgül

    09 Eylül 2021 ile 16:31

    Tarif için çok teşekkürler… evde denedim, hamurun yarısını da sonra pişirmek üzere buzluğa koydum. Resimdeki gibi oldu ancak, bana biraz yumurta tadı baskın geldi. Bir dahaki denememde iki yumurta koymayı düşünüyorum

    Yanıtla
  122. ÇİĞDEM

    15 Nisan 2022 ile 13:20

    Cenk yoğunsun biliyorum ama ben bu tarifi deneyip çok beğenen bir takipçin olarak bu reçeteyi ekşi mayaya uyarlayabilir miyim sence? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Nisan 2022 ile 12:44

      Elbette uyarlayabilirsiniz ama denemeden bir yol göstermem çok zor.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Asya Usulü Sebzeli Tavuk

Havuçlu Kek Tarifi

Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolatalı Dondurma

Kakaolu Puding

Domates Çorbası

Brownie

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy