Bu gelatoyu hazırlarken dayanamayıp, donmasını bile beklemeden, neredeyse yarısı yedim ve cennete gittim. Fındık cennetine!
Bir yemek kitabı aldığınızda ilk önce hangi tarifi deneyeceğinize nasıl karar verirsiniz? Gözünüze hoş gelen bir fotoğraf görüp mü? Ya da sevdiğiniz bir malzemenin kullanıldığını okuduğunuzda mı? Yoksa, diğer bloglarda okuduğunuz övgülerden mi etkilenirsiniz?
Bunlardan hepsi birer sebep olabilir. Benim için ise sebep bazen tarif içinde kullanılan bir teknik olabilir. Özellikle de konu bir şeylerin ezilerek özütlerinin çıkarılmasıysa…
Dorie‘nin ısıtılmış şeker ve limon kabuklarını birbirine sürterek hazırladığı bir tarifi okuduktan 5 dakika sonra portakalları rendelemeye başladığımı bilirim. Sonucunda ortaya portakallı kurabiyeler çıkmıştı.
David‘in de sütte uzun bir süre kalan fındıkları elleriyle sıkıp bütün aromasını çıkarttığını okuyunca tarifini denemeye koyuldum. Her ne kadar kitaptaki en favori tarifim demek için daha çok erken olsa da içimden bir his öyle olacağını söylüyor.
Bu kadar özel bir dondurma özel bir sunum da gerektiriyor. Geriye kalan gelatoyu ertesi gün kağıt helvaların arasına koyup pasta gibi yedik. Umarım tarifi deneyenler en az benim kadar beğenirler.
Gianduja Stracciatella Gelato Tarifi
Tarif David Lebovitz’in The Perfect Scoop kitabından alınmıştır.
Malzemeler
- 185 g fındık, tuzsuz kavrulmuş ve kabuksuz
- 1 su bardağı tam yağlı süt
- 2 su bardağı krema
- 3/4 su bardağı şeker
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 120 gr sütlü çikolata, ufak parçalara bölünmüş
- 5 adet yumurta sarısı
- 1/8 çay kaşığı vanilya özütü
- 150 gr bittersweet çikolata, ufak parçalara bölünmüş
Yapılışı
- Fındıkları bir mutfak robotundan geçirip un haline getirin.
- Sütü, 1 bardak kremayı, şekeri ve tuzu ufak boy bir tencerede ısıtıp fındıkları içine ekleyin. Ateşten alın, kapağını kapatıp 1 saat bekletin.
- Sütlü çikolatayı büyük boy bir kaba alın. Ufak bir tencerede kremanın geriye kalan 1 bardağını kaynatıp sütlü çikolata parçalarının üzerine dökün ve çikolata parçaları tamamen eriyene kadar karıştırın. Tepesine bir kevgir yerleştirin.
- Ufak boy bir tencereye fındıklı ve sütlü karışımı bir kevgirden geçirerek boşaltın. Ellerinizle fındıkları sıkıp mümkün olduğunca sularını çıkartın. Bu karışımı tekrar ısıtın.
- Orta boy bir kaba yumurta sarılarını koyun ve ısınan sütlü karışımı azar azar ekleyerek hiç durmadan çırpın. Sütlü karışımın hepsini bir anda eklemeye çalışmayın yoksa yumurtalar bir anda pişip topak topak olacaktır. Bu karışımı orta ateşte koyulaşana kadar karıştırın. Koyulaşan karışımı üzerine kevgir yerleştirdiğiniz sütlü çikolatanın üzerine dökün. Vanilyayı ekleyin ve içi su ve buz dolu olan büyükçe bir kabın içinde devamlı karıştırarak soğutun.
- Bittersweet çikolatayı rendeleyip bir kenara koyun.
- Karışımı buzdolabında iyice soğuttuktan sonra (en az 6 saat) dondurma makinenizin prospektüsünde yazan kurallara uyarak hazırlayın. Son dakikada rendelenmiş çikolatayı ekleyip son bir kez karıştırın ve gelatoyu buzdolabı kabınıza aktarın.
- En az 5 saat buzlukta bekletin ve servis yapın.
sevgili cenk bey,
yine muhteşem bir eser çıkmış ortaya, fındıkları kırmaya başladım bile ama oğlum da muzlu dondurma diye tutturdu biliyorsunuz….:)
bulduğum çoğu tariflerde yumurta yok,acaba muzlu veya meyvalı dondurmaya yumurta koyulmuyor mu tereddüde düştüm.
please help
sevgilerimle
asuman ercan
Asuman Hanım – Muzlu dondurma tarifi isteğiniz aklımda. Tatilden dönünce size email yoluyla ulaştıracağım söz. Yumurta konusuna gelince… Meyveli birçok dondurma tarifinde yumurta kullanılıyor. Elbette kullanılmayanı da mevcuttur. Özellikle sorbet tarifi ise bu daha da muhtemel ama muz gibi süt ve kremayla harikalar yaratacak bir meyve söz konusu olunca sanırım tarifte yumurta da olacaktır. Haftaya konuşmak üzere.
Ellerinize sağlık,mükemmel görünüyor.
İyi tatiller…
Tam simdi yatacakken sirasimiydi? Ben nerden dondurma bulucam nerden!!!!
onumuzdeki hafta bu dondurmayı benim icin yapmazsan olacaklardan sorumlu degilim!!!bakinca bile deliriyorum.
yaptıklarınıza hayran kaldım resimlere baktıkça kalkıp yapıyorum.
ellerinize sağlık…
Afiyet olsun Emel Hanım! Çok teşekkürler.
slm cenk bu vanilya özütü ve bittersweet çikolatayı nerden temin edebilirim 🙂
Merhaba Esra,
Vanilya özütü bildiğim kadarıyla Türkiye’de maalesef yok. Yurtdışından getirtme şansın varsa o şekilde temin edebilirsin, ya da onun yerine vanilya çubuğu kullanabilirsin. Bittersweet çikolata da bildiğimiz marketlerde bitter adıyla satılan çikolata. Minimum %70 kakao oranına sahip olanlarını tercih etmeni öneririm.
tsk ederim cenk 🙂
selam cenk,bende buna yakın bir tatlı denemiştim ama kağıt helvanın arasına ben kakaolu tahin helvası ve tahinle bir krema yaptım.Süper oldu ama bunu denicem!!Yine ellerine sağlık:)
merhebalar,
tarifi yaparken çırpma aşamasında dondurma makinesine alternatif olarak ne yapılabilir ilginize şimdiden teşekkürler…
Merve Sena – Eğer dondurma makinen yoksa bu yazıda anlattığım yöntemi uygulayabilirsin. Yalnız belirtmek isterim sonuç birebir aynı olmayacaktır.
Iyi gunler… Morelli’s Gelato’da favorim cikolata ve findikli gelato’yu bir arada yemekti.. Eee artik bu tarifle favorim iki lezzeti bir arada yiyebilirim.. Tarif icin gecte olsa tesekkurler…
merhaba ben tariflerinizden denemek için bugün gidip vanilya extresi aradım ama bulamadım
ama saf vanilya buldum pahalı olmasına rağmen aldım bu saf vanilin aynımı extire veya özütü ile
dahamı iyi acaba nekadar kullanmam gerek tariflerde verdiğiniz miktardamı kullanıyım yoksa dahamı az cevabınızı bekliyorum çok teşekkür umarım çok beklemem 🙂
Sevdi – Sorunuzun cevabı her tarife göre değişecektir ama genede bir çubuğun yarısı yeterli olacaktır. Ortadan kesip bıçağın ucuyla içindeki tohumları sıyırıp kullanabilirsiniz. Yalnız vanilya özütü yerine çubuğunu kullanmak uzun vadede çok pahalıya patlayacaktır. Eğer gözünüze kestirdiğiniz bir tarif varsa söyleyin ona göre başka ne kullanabilirsiniz düşünmeye çalışalım. Eğer tarifler yumurta içermiyorsa hiçbir şey kullanmasanız dahi olur.
cenk merhaba ben çubuk bulamadım
aktardaki bey saf vanilya var dedi bende aldım kilosu 100 ytl idi
rengi beyaz toz kıristalimsi içinde şeker yada başka birşey yokmuş öle dedi
bense bunu nasıl kullanacağımı bilmiyorum 🙁 lütfen yardımmmm
denemek istediğim tarifleri yazmayı unutmuşum dondurma tarifini sonra çikolatalı pasta tarifini vs. vs. aslında hepsini denemek istiyorum
ayrıca çilekli çikolatalı pasta tarifinin kremasını yaptım mükümmel bir tadı var parmaklaya parmaklaya bitirecektim:)
vede korova kurabiyelerinide yaptım ama vanilya özütüm olmadığı içim hazır pakette satılanlardan koydum buna rağmen nefis birtat teşekkür
birde bu yeni aldığım saf vaniliyayı nasıl kullanacağımı yazarsan süper olacak
sana çok çok teşekkür ederim ilgin ve cevapların için
Sevdi – Bahsettiğin vanilya tipini hiç kullanmadım ama bildiğimiz vanilin gibi düşünmek lazım toz olduğu için. 1 tatlı kaşığı yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Cenk Bey merhaba,
Bir tatli kasigi cok fazla saf vanilya icin.Aci bir tat elde edersiniz bu sekilde.Eger makul bir cozum ariyorsaniz bir paket sekerli vanilin katin.Saf vanilyayi da kasik ucuyla kullanabilirsiniz yaptiginiz seyin miktarina gore.Cok keskin bir tadi var.
Bu dondurmayi en kisa zamanda denicem.Tesekkur ederim tarif icin.
Tarif mükemmel, ona diyecek söz yok da..ben dondurma kaşığına takıldım 🙂 Yıllardır hayalimdeki dondurma kaşığını arıyorum ama malesef bulamadım..Seninki çok düzgün görünüyor..Bu arada, evdeki kaşıklara bir yenisini daha eklemek isterim marka verebilirsen 😉
Sevgiler..
Eda – Hangi kaşıktan bahsetmiştin? Yukarıdaki fotoğraflarda kaşık yok da..
🙂 Cenk, ilk foto.daki servisten bahsediyorum..Yuvarlağı çok düzgün görünüyor da ;)Dondurma kaşığı ile yapılmıştır diye düşündüm..
Sevgiler..
Eda – Şimdi anladım. Benim gözlerim yemek kaşığı arıyordu da. Ikea’dan aldığım kaşığı kullanıyorum ben. Çok güzel daire biçiminde çıkarabiliyorum onunla. Hatırladığım kadarıyla çok da ucuzdu. Sana bir püf noktası.. Kaşığı da dondurmayı servise hazırlamadan önce 5-10 dakika buzlukta beklet, böylece alırken dondurmanın kenarları erimiyor.
Cenk, süpersin çok teşekkürler.. Hem kaşık bilgisi,hem bu püf noktası, hem de böyle ışık hızıyla cevaplar için..Bu işe yürekten gönül verdiğin bir gerçek..
Sevgiler
Sevgili Cenk,
denedigim tariflerin nefisti denmediklerim de nefis gorunuyor..dondurma makinamin ilk siftahini yapmak uzere yine sitene geldim hangisini secsem diye bakinirken yine kremada takildim..kremanin cinsini ogrenebilir miyim hatta mumkunse direk ingilizcesini sorabilir miyim
zerrin – İngilizcesi heavy cream. Umarım bu tarifi de beğenirsin.
iste butun mesele:) heavy derken nekadar heavy..bugun didiklemedigim buyuk market kalmadi,illaki ustunde heavy yazanini aradim ama yok..suan elimde %10luk half n half %25lik day ve %35lik whipping cream var..bunlari karistirip vanilyali deneyecegim,meksikan vanilya bulmusken..
ve dun kahveli yaptim,bayildim..
tarifler icin ayri,fotograflarinla istah kabartip dondurma makinasi almama tasvik icin ayri tesekkurler
Zerrin – Benim tariflerde kullandığım krema %35lik. Onu kullanmanı öneririm. Kahveli de afiyet olsun.
Kalan fındıklara ne oluyor? Yazık değil mi? 🙁
ayni tarifin samfistigi ile uygulanabilirligi var midir sence?
zerrin – Kesinlikle vardır ve bence muhteşem de olacaktır.
Cenk Bey tarifinizi denedim ..muhteşem oldu bayıla bayıla yedik. Bizi böylesi bir lezzetle tanıştırdığınız için teşekkürler..
Cenk bey, en son yaptigim findikli kurabiyeler bizde bagimlilik yaratti su anda bir tepsi firinda pismekte. Burada sicaklar kendisini gostermeye basladi ve dondurma yapmaya baslamaliyim en azindan buyuk oglum(3 yasinda) istegini yerine getirmeliyim. Pazar gunu findiklar dondurmaya donusecek tarifinizle. Bu arada kurAbiye tarifi icinde cok AMA cok tesekkurler. Sizin damak tadiniz muthis , tariflerinizi hic tereddut etmeden yapiyorum ve sonuc resimlerinizdeki gibi tadi ise mukemmel oluyor ,sizden bir ricam var acaba mangolu dondurma tarifiniz varsa paylasabilirmisiniz. Ben size avustralyadan yaziyorum ve burada mango mevsimi basladi ve benim buldugum tarifler genelde pismemis yumurta iceriyor ,,tek yardim isteyebilecegim ve tariflerine guvendigim siz varsiniz . Bu arada bunu yazmadan gecemicem . Esim cayin yaninda kuru kayisi getirmisti oglum esime baba bunu getirme mummy nam nam yapti bak kurabiyeler orda. Bunu anlatmamin sebebi kitabinizin gelecekteki basarisi simdiden belli 🙂 calismalarinizda basarilar,Melbourne den sevgiler.
Nesim – Çok teşekkürler. Tarifi beğenmenize çok sevindim. Mangolu dondurma tarifim yok ama dondurmaya meraklıysanız David Lebovitz’in The Perfect Scoop kitabını şiddetle tavsiye ederim. Aklınıza gelebilecek her türlü dondurmanın tarifi mevcut, hiçbirisinde de pişmemiş yumurta yok.
Cok cok coooooook tesekkurler.Findikli cilekli kakaolu ve cilek versiyonundan uyarlama mango&passion fruit dondurmalari yaptim . Yanlizca cocuklardan vakit bulup anca yazabildim, hepsi ayri guzel oldu . Hazir dondurmalarla rekabete girecek kadar lezzetli ve kivamli .Bu arada benim dondurma makinem yok yani makinesi olmayanlar yok deyip denemekten vazgecmesinler. Sadece bir sorum olucak dondurmadaki yumurta miktari neye gore degisiyor yani meyvelide ve kakaoluda farkli miktarda mesela .? Sadece meraktan soruyorumda burada degisik meyveler var, ve tarifinize gore degistirmek istiyorumda. Melbourne den sevgiler.
Nesim – Afiyet olsun. Maalesef yumurta konusunda bir genelleme yapmak mümkün değil. Yumurtasız tarifler de mevcut.
Hepsinden yemek istiyorum.O mutfakta olmak istiyorum:)
Kolay gelsin.
sizi daha şu anda keşfettim çok profesyonel buldum hatta mükemmel yemek yapmaya ve tarif denemeye meraklı biri olarak geç kalmışım farkındayım sitenizi inceledikten sonra kendim için hayal kırıklığına uğradım
Merhaba Cenk, ben şu kısımda takıldım:
“Ufak boy bir tencereye fındıklı ve sütlü karışımı bir kevgirden geçirerek boşaltın. Ellerinizle fındıkları sıkıp mümkün olduğunca sularını çıkartın. Bu karışımı tekrar ısıtın.”
Fındıkları sıkıp suyunu çıkardıktan sonra tekrar ekliyor muyuz bu karışımın içine?
Seda – Hayır, eklemiyoruz.
ne olur beni bağışla, akşamın şu saati işyerinde algılarım iyice kapandı sanırım:) bu fındıkların suyunu karışımın içine mi sıkıyoruz peki? yani amaç fındıkların suyunu mu kullanmak?
seda – Evet, karışımın içine sıkıyoruz. Amaç elimizden geldiğince fındıkların aromasını süte geçirmek.
seda – Ayrıca bağışlamak ne demek… Tam tersi, okuyanların nerelerde takıldığını öğrenmek beni de tarif yazma konusunda geliştiriyor. Lütfen takıldığınız konularda soru sormaktan çekinmeyin.
ohh nihayet anladım:)))
2.5 yaşındaki kızım dondurma diye sayıklıyor ve ben kızımı ilk olarak bu dondurmayla tanıştırmayı düşünüyorum. umarım becerebilirim:) sevgiler…
çok teşekkürler:)
dondurma makinesi olmayanlar bu muhteşem tattan mahrum mu kalacak:((( benim yok. alternatif yöntem varmı?eşime yoğun bi nöbet sonrası süpriz yapmak istiyorum.iştahla cevabınızı bekliyorum
ilknur – Dondurma makinesi olmadan aynı ipeksi kıvamı elde etmek zor ama şu yazıda dondurma makinesi olmadan nasıl yapılabileceğini yazmıştım. tarifin sonunda bulabilirsiniz.
Cenk bey cilekli dondurmanin tarifini sildiniz mi?
Nesim – Silmedim, tarifi ve fotoğrafını yenilediğim için şimdilik bekletiyorum. Hazır olunca tekrar yayınlayacağım.
1 su bardağı krema kaç gram oluyor?
Nil – Malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını Ölçüler sayfasında bulabilirsiniz. Krema için buraya tıklayınız.
Merhaba ,
Dondurma makinem geldi ,ilk tarif elbetteki sizden olmaliydi .Findik yerine ceviz kullandim ,tuz eklemedim ,cok guzel oldu cok
Dondurma makinesini de iyi ki almisim,cok mutluyum
Cenk bey merhaba
Gelatonun dondurmadan farkı nedir
Kafamda dondurma sınıfında almaliymisim gibi geliyor.
Bı de dondurma makinam yok .mutfak robotumun dondurma aparatini alma fırsatımda olmadı daha .dondurma makinası ile yapacağımız kısımda uygulamayı nasıl yapmalıyım.kitchnaid deki çırpma ya da karıştırma aparatlarindan biriyle yapabilir miyim tesekkurler
Yasemin – Çok bir farkı yok aslında. Krema yerine süt kullanılır (sitedeki birkaç tarifte hem krema hem de süt kullandığım gelato tarifleri de var), bir de dondurmaya göre daha az hava içerir, dolayısıyla daha farklı bir dokuya sahiptir. Gerçi dondurmayı da gelatoyu da aynı makinede hazırladığımız için bu kıvam farkını elde edemiyoruz. Bazı yeni modellerde gelatoya özel karıştırma uçları mevcut. Kitchenaidin diğer aparatları dondurma yapımı için uygun değil. Soğutulmuş dondurma haznesi gerekli. Eğer yoksa şu tarifin sonundaki tekniği uygulayabilirsiniz.
Selam bu bahsettiginiz kitabin turkce olani yokmu cok merak ediyorum acil cvp verirseniz sevirim
Ayse – Maalesef yok.
Sutu marketlerdekindende kullanabilirmiyiz yoksa dogalmi olmali?
ayse – En azından günlük süt olsun.
Cenk merhaba, kitaptaki cikolatali dondurma tarifini bugun 5. Kez yapmis olarak muptelasi olmus durumdayiz. Misafirlerimiz de ayni sekilde. Bugun esimin tavsiyesi ile bir kismini ayirip icine parca cikolata ilave ettim ve sonuc muhtesem oldu. 3 kiloluk valrhona yakinda tukenecek bu gidisle. Vanilyaliyi da 3. Kez yaptim, yarin makinede karistirdiktan sonra buzluga atacagim. Ancak ilk 2 seferde kivami pek tutturamadim sanirim. Daha sorbeye yakin ve buzlu oldu. Neden kaynaklaniyor olabilir sizce? Bir de bademli dondurma tarifi var mi acaba diye bakarken yukaridaki tarifi gordum. Hic bademli dondurma denemeniz oldu mu ya da yukaridaki tarifte findik yerine badem kullansam nasil olur sizce? Sevgiler
Asli – Vanilyalı dondurmanın bazına koyulaştırıcı herhangi bir malzeme eklenmediği için diğerleri kadar koyulaşmıyor ama fazladan eklenen yumurta sarılarının yeterince koyulaştırmış olması lazımdı. Daha da koyu bir kıvam için pişirme süresinin sonlarına doğru (gerekli dereceye ulaştıktan sonra) içine yarım su bardağı kadar yağsız süt tozu ilave edebilirsiniz. İçinde çözünene kadar karıştırıp ateşten alın – çok fazla pişirmeye gelmiyor. Bademli dondurma konusunda bu tarifteki yolu izleyebilirsiniz tabii ama eğer bulabilirseniz badem özütü (yurtdışında almond extract olarak geçer) veya likörüyle daha derin bir tat elde edebilirsiniz.
Uzun zamandır almayı istediğim dondurma makinama kavuşur kavuşmaz bir sürü farklı tarif denedim. Sizin blogunuzdan şimdiye kadar çikolatalı dondurma tarifi ile bu tarifi denedim. İkisi de muhteşem oldu, dokuları inanılmaz. Fındıklı dondurma benim favorim oldu. Diğer dondurma tariflerinizi de en kısa zamanda deneyeceğim. Anlatımınız o kadar özenli ki hiç bir hataya yer bırakmıyor.
Cenk Bey merhaba. Bu tarifinizi denedim, ismini de değiştirip cennetten çiçek koydum. Hem yapması hem yemesi pek keyifli. Teşekkür ederim bizimle de paylaştığınız için. Bu arada yeni bir kitap düşünceniz/çalışmanız var mı acaba?
Afiyet olsun. Evet, var. Şu anda üzerinde çalışıyorum.