Nadiren içki içerim. İçtiğim zaman da tercihim hep Campari olur. Ufak bir bardakla bütün gece geçer. Eğer o anda susamışsam sodayla, eğlence modundaysam portakal suyuyla, soğuk bir kış günü ise de sek tercih ederim.
En sevdiğim içkinin sorbet halinin nasıl olacağını da hep düşünmüşümdür. Fırsat bu fırsat, Campari portakal karışımını sorbet haline getirdim. İyi ki de denedim çünkü en az içeceğin kendisi kadar lezzetli bir sorbet çıktı ortaya. Tepesi için hazırladığım portakal kabuğu şekerlemeleri de hem sunuma renk kattı hem de Campari’nin damakta bıraktığı acı tada çok uydu.
Campari 1860 yılında İtalya’nın Navaro şehrinde ortaya çıkmış. İçkinin tarifi Gaspare Campari’ye ait ve tahmin edebileceğiniz üzere bir sır. Yaklaşık 60 ayrı bileşenin sonucu olan Campari’nin içindeki bilinen malzemelerden birkaçı portakal kabuğu, kinin, ginseng, revent (rhubarb) ve Bahamalar’da yetişen Cascarilla ağacının kabuğu.
Bu acı içkiye büyüleyici rengini (C:27, M:100, Y:100, K:29) veren şey ise kaktüslerde yaşayan kırmızıböceği. Dişi kırmızıböceğinin vücudundan ve yumurtalarından elde edilen carminic asitin oluşturduğu bu kırmızı renk özütü, Campari dışında güzellik ürünlerinde ve tekstilde de yüzyıllardan beri kullanılıyor. Bu böceklerdeki kırmızı rengin ne şekilde çıkarıldığına bağlı olarak (sıcak suda bekleterek, buharda pişirerek, ocakta veya güneşte kurutarak) elde edilen kırmızının tonu turuncudan koyu kırmızıya doğru değişiklik gösteriyor. 1 kilo kırmızı renk için de yaklaşık 155,000 böcek gerekiyor. Sanırım bunu okuduktan sonra Campari’ye artık daha farklı bakacaksınız!
CAMPARI PORTAKAL SORBET
Malzemeler
Sorbet
- 2,5 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (yaklaşık 10-12 portakal)
- 1/2 su bardağı (100 gram) şeker
- Yarım limonun suyu
- 1/3 su bardağı Campari
- 1 adet portakalın kabuğu, ince rendelenmiş
Portakal kabuğu şekerlemesi
- 1 adet portakal
- 1/2 su bardağı (100 gram) şeker
- 1/4 su bardağı su
Yapılışı
- Portakal suyunu, şekeri ve yarım limonun suyunu orta boy bir tencereye koyup orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar karıştırın.
- Ateşten alıp portakal rendesini ve Campari’yi ekleyin. Sıcağa dayanıklı kapaklı bir kaba aktarıp buzlukta 3-4 saat veya buzdolabında ertesi güne kadar soğumaya bırakın.
- Soğuyan karışımı dondurma makinenizin prospektüsünde yazan kurallara göre makinenizin haznesine aktarıp karıştırmaya başlayın. (Dondurma makineniz yoksa tarifin en altında nasıl hazırlayabileceğiniz yazıyor.)
- Çok derin olmayan ve hava geçirmeyen plastik bir kaba boşaltıp en az 5 saat buzlukta beklettikten sonra servis yapın.
- Portakal kabuğu şekerlemeleri için bir adet portakalı soyup 1 cm eninde 8 cm boyunda şeritler kesin ve kabuğun beyaz posa kısmını keskin bir bıçak yardımıyla mümkün olduğunca derinden soyup su ve şekerle orta boy bir tencereye koyun. 15-20 dakika kaynattıktan sonra portakal kabuklarını bir çatal yardımıyla çıkarıp şurubunu hafifçe süzün ve bir parşömen kağıdının üzerine yayıp soğumaya bırakın.
Eğer dondurma makineniz yoksa:
Dondurma makinesinin haznesinin tabanı ve çevresi eşit oranda donduğu için içine aktarılan malzemeyi karıştırırken eşit oranda donma sağlar, yapılış esnasındaki küçük buz kristallerinin oluşmasını engeller ve karıştırırken küçük hava kabarcıkları katarak dondurmaya daha hafif bir kıvam verir.
Dondurma ve sorbet’yi dondurma makinesi olmadan da yapmanız mümkündür. Sonuç birebir aynı olmaz ama en azından kendi hazırladığınız taze bir dondurmadan mahrum kalmak zorunda değilsiniz. İçinde süt, yumurta ve krema olmayan sorbet çeşitleri bu teknikle dondurmalara oranla daha iyi sonuç verir. Dolayısıyla yukarıdaki tarif için deneyebilirsiniz.
İşin en önemli kısmı kabı doğru seçmek. Çok çabuk ve eşit şekilde soğuyabilecek, aynı zamanda da mümkün olabildiğince geniş ve yayvan bir kap seçmeniz gerekir. Daha geniş bir alana yayılan dondurma/sorbet daha hızlı donacaktır. Benim tavsiyem malzeme olarak paslanmaz çelik olması. Eğer yoksa camı deneyebilirsiniz. Eğer mümkünse de buzluğunuzu en soğuk ayarına getiriniz.
Tarifi uygulayıp bu geniş kaba aktarın ve buzdolabında soğuyana kadar bekletin. Eğer sabah veya öğlen hazırladıysanız akşama kadar, akşamdan yaptıysanız da ertesi sabaha kadar bekleyin. Ardından kabı buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30 dakikada bir buzluktan çıkartıp 2-3 dakika boyunca hızlıca çırpıp buzluğa geri koyun. Birkaç sefer bu işlemi tekrarladığınızda karışımın kenarlarında buz parçaçıkları görmeye başlayacaksınız. Bu çırpma işleminin sebebi de onları kırıp karışıma yedirmek zaten. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha bekletin.
Ebru
Cenk bey merhaba,
Sitenizi google’da bir tarif ararken tesadüfen buldum. Bütün tarifleriniz çok güzel bayıldım hepsine. Bu güzel şeylerin bir beyin elinden çıkmasıda ayrıca beni çok şaşırttı. Ellerinize emeğinize sağlık. Sizi geçde olsa keşfettiğime memnun oldum. Görüşmek üzere, sevgiler hoşçakalın..
Ebru
almila
Üşümeye hasret kaldığımız şu günlerde, bir kış meyvesinin adı bile serinletiyor sanki, asla denemeyecek olsam da eminim çok güzeldir 😉
Ceren
Dondurma makinemiz olmazsa biz bu lezzeten mahrum mu kalacagiz ???
Cenk
Merhaba Ceren – Çok haklısın. Dondurma makinesi Türkiye’de pek rağbet görmüyor ve çoğunluğun evinde de yok. Soruna cevaben yazının en alt kısmına dondurma makinesi olmadan nasıl hazırlanacağını anlattım. Umarım işine yarar.
Cenk
Ebru Hanım, almila – Yorumlarınız için çok teşekkürler.
Eda Suner
Cenk’cim
Tariflerinden, resimlerine, anlatım tarzından, kalitene ve en önemlisi o güzel kalbine bayılıyorum. Melekler seni korusun 1 TANEM. 😉
Ceren
Cok tesekkurler.. Bu sayede daha cok kisinin denemek isteyecegini dusunuyorum 🙂
Cenk
Sağol Edacım!
asuman ercan
merhaba,
sayfanızı bende bir şey ararken buldum. aslında englizce versiyonunu görmiştüm ama türkçesini farkedememişim.
yaptığınız herşey hem damağa hem göze hitab ediyor. ve bence özelliği olan bir kaç blogdan birisiniz. tebrikler…
iletişim adresinize de yazmıştım , kıtchen aid dondurma aparatı ile ilgili tavsiye rica ediyorum. almak istiyorum ama yaşadıklarınızı okuyunca tereddüt ettim. sorunu çözdünüz mü , memnunmusunuz.
sevgiler
asuman ercan
Cenk
Merhaba Asuman Hanim
Yorumunuz icin cok tesekkurler. Kitchen Aid dondurma aparati konusunda maalesef bir ilerleme kaydedemedim. Hala Avrupa modellerine uygun bir dondurma aparati uretmediler ve ben hala bir tahta kasik yardimiyla 20 dakika karistirarak dondurmami yapiyorum. Benim tavsiyem biraz daha beklemeniz. Cuisinart markasi ulkemize Esse sayesinde yavas yavas girmeye basladi. Yurtdisinda cok guzel dondurma makineleri satiyorlar… Kimbilir belki birkac aya dondurma makinesi de gelir… Sevgiler.
Berceste
Şimdi bu böcük açıklamasından sonra Campari içmeli mi içmemeli mi kısmında takıldım ben, aklıma gelecek o böcükler içerken, böcüklerin öldüğüne mi yanarsın, onlardan yapılma birşeyi içtiğime mi? İpekli de giymek istemem, ipek böcüklerini hatırladıkça…
Tarif için de teşekkürler, İngiltere’de soğuk birşeyler yenip içebilecek kadar sıcak havaları görürsek, denenecekler listesine girdi. Biz yazın ortasında kalorifer yakıp, kazaklarla oturup, bir dursan da nefes alsak yağmur der haldeyiz 🙁
Cenk
Berceste eğer seviyorsan içebilirsin bence… Her şey insanlar için. Okuduklarıma göre dudaklarınıza sürdüğünüz rujdan daha birçok şeye kırmızı olanlarda bu böceklerin özütü kullanılıyor zaten…
Havalar için de biz de burada seviniyoruz iki damla yağınca 🙂 Kalorifer yakıp kazak giymek istemezdim ama ara sıra geceleri üşümek fena olmayabilirdi.
asuman ercan
günaydın cenk bey
çikolatalı dondurmanızı yaptım ve çok güzel oldu. tşk
şimdi muzlu denemek istiyorum oğlum çok seviyor da
muz püresini hangi aşamada koymalıyım.
yani bize değişik dondurma tarifleri verseniz
diyorum…..:))
sevgilerimle
asuman ercan
Cenk
Günaydın Asuman Hanım
Afiyet olsun beğenmenize sevindim. Kısa bir tatile çıkıyorum, geldiğimde ilk iş size muzlu dondurma tarifi.
Söz.
Cenk
güner,almanyadan
merhaba cenk!siteniz cok hos,tesadüf buldum.campari ve nutella`i cok sevdigim icin,ilgimi cekti.:))harika tarifleriniz var.tebrik ederim,devam edin..izliyorum:)su an almanyada yagmur ve serin hava durumundan dolayi bol bol bloglari geziyorum.umarim bende size ilginc bir tarif gönderebilirim,arzu ederseniz.iyi tatiller….bye güner!
Cenk
Güner Hanım – Güzel yorumlarınızın hepsini aldım. Beğendiğiniz için de mutlu oldum çok. Teşekkür ederim.
Tariflerinizi de dört gözle bekliyorum.
güner,almanyadan
:))
güner,almanyadan
selam cenk bey!cok üzgünüm-e-mail gönderemiyorum,sorun cikti internet programimda,ama en kisa zamanda ilk isim size tarif göndermek.bodruma gitmissiniz…..i love bodrum….kolay gelsin,selamlar,saygilar….
sema
Campari’ye bayılırım! Dondurma makinam yok iyi ki makina olmadan nasıl yapılır kısmını eklemişsiniz! Yapınca tekrar uğrayıp yorumumu mutlaka bırakacağım.
Tarık
Şu anda restoranda verdiğimiz Karadeniz Kokulu Kara Üzümlü (Isabella Üzümü – ve votkalı) bir sorbet var … Madem sorbet-dondurma seviyorsunuz, bir ara Taksim’e uğrayıp tadına bakın derim …
Cenk
Teşekkürler! En kısa zamanda… işlerden kafamı kaldırır kaldırmaz.
müge
Campari yerine Safari kullansam bu tarife yakışır mı sence? Meyve salatası veya bazı kek tariflerinde Safari kullanıyorum ama sorbet tarifinde sonuç iyi olurmu karar veremedim ve tarifi deneyene ve bilene danışıyım diye düşündüm 🙂
Cenk
Merhaba Müge – Bence çok güzel olabilir. Yalnız Safari şekerli olduğu için tarifteki şeker miktarını birazcık azaltabilirsin belki.
müge
Denemeye değer diyorsun yani 🙂 Dondurma makinasında karışımı karıştırırken içine küp şeklinde kestiğim portakal şekerlemesini eklemeyi düşünüyorum, umarım kötü bir tecrübe olmaz 🙂 Dolapta 4 adet portakaldan yaptığım portakal şekerlemesi kullanılmayı bekliyor, onlarıda değerlendirmiş olurum.
Ev yapımı Limoncello yapmayı denedin mi? Eğer memnun kaldığın bir tarif varsa ve paylaşırsan sevinirim.
melek
merhaba cenk bey.sitenizi geçen ay keşfetmiş bulunuyorum.hemen hemen bütün tariflerinizi denedim çokda memnun kaldım.sizi kutluyorum.sevgiler.
müge
Tarifi Safari ile denedim ve çook lezzetli oldu 🙂 Şeker miktarını azalttım ve daha parlak bir renkte olması için birkaç damla Grenadine ekledim. İlerleyen günlerde planım Archers şeftali sorbet denemek 🙂 Tarif için teşekkerler..
Osman Bucukoglu
Gecen hafta eşimin ailesi misafirliğe geldiğinde camparili portakal sorbet ikram ettim. Çift ölçü yaptığım için kalanını da sonraki günlerde gelen misafirlerimize ikram ettik. Herkes çok beğendi.
Çok teşekkür ederiz.
begüm
Ben Malibu portakal hayranıyım:)
Bu tarifte, campari yerine Malibu koysam nasıl olur?
Cenk
begüm – Denemeden bir şey söylemek zor. Bence güzel olabilir.
Carriemel
portakal tarifleri gelene kadar bu yazılarıma bakın maili gelince hemen portakal ve campari sorbete tıkladım çünkü benim en sevdiğim içkilerden ve bu sene 150 yılını kutlayacak ve Milano da özel reklam afişleri başladı bile bak bu linke
http://www.milanodabere.it/news/lifestyle/un_campari_a_milano_1792.html
eski bir afişini bulup almak çok isterim. campari delisiyim ve türkiye de arkadaşlarım öksürük şurubu değince çok bozuluyorum. bir ara blogumda yazacağım campari hakkında,senin bu tarifi link veririm. bende denemek isterim. Yazın plajda İtalya da ama campari ve beyaz sarap karışımı olan bazı yörelerde ‘bicicletta’ denen aperatifi almaya bayılırım. aperatif almak tam tercume oldu ama..bu arada negroni kokteylini de campari bir başka yapar.İtalyan kont Negroni yaratmış bu karışımı ama ben şimdilerde olan false negroni yani Negroni sbagliata yı çok seviyorum. Yine vermouth ve bitter campari var ama cin yerine sparklin wine olan prosecco konuyor.
bir zevkimiz daha uydu. viva campari viva cem ve tarifleri .
burak
tarifinizi çok beğendim vede size teşekkür etmek istiyorum bizi yorumlarınızla aydınlattığınız için
Onur
Merhaba, tariflerinizi takip ediyorum, olabildiğince de uygualamaya çalışıyorum. En son L’Orange tarifinizi denedim, büyük beğeni topladı. Camparili portakal sorbet tarifiyle ben de acaba Keglevich ile kavun sorbet olur mu dedim. Önümüz yaz ve kavun mevsimi geliyor. Acaba mümkün olursa kavun sorbet tarifi verebilir misiniz?
Sevgilerimle
Nihan
Merhaba Cenk bey
Portakal yerine mandalina sorbet denemek istiyorum. Bu verdiğiniz tarifi aynen mandalina için uygulayabilir miyim?
Cenk
Nihan – Evet, aynen uygulayabilirsiniz.
iliana
Merhaba;
Limon için de mi aynı ölçüler peki? limonlusunu yapmak istersek.
Cenk
iliana – Limonlusunu denemedim ama elbette aynı ölçülerde olmayacaktır. Sonuçta limon portakaldan daha ekşi. Şeker miktarını artırmak gerekecektir. Tadına bakarak ilerleyebilirsiniz.
Gül ipek
:)Güzel bir yazı daha ilgi alanıma asla girmeyen ama bir o kadarda ilgi çeken,kendini okutan bir yazı …beni cezbedecek bir içki olmadı daha, ama hayatımda neden içmiyorsun sorusuna bıkmadan usanmadan verdiğim cevaplar arasına hatta listeye en baş köşeye bu CAMPARI yi ekledim gitti bile:))değil kırmızı ,ruju bile olmayan,sevmeyen okuyucu:))ve….muhteşem görseller PORTAKAL SORBET ellerinize sağlık .
Meltem
Merhaba cenk bey kıştan yapıp yaza saklasak nasıl olur çok buzlanma yaparmı bir öneriniz varmı ?
Cenk
Meltem – Elbette yapar. Bir haftada tüketmek lazım.