Bu bagel tarifi beni çok eskilere götürdü… San Francisco‘ya en son adım atalı tam 3 yıl, 5 ay ve 11 gün olmuş. Eskiden San Francisco‘yu özlediğim zaman Craigslist’e girer kiralık ev ilanlarına bakardım. Hani oldu da geri dönersem ne var ne yok bilelim diye… O da yetmezdi, Exploratorium’un tepesindeki kameralardan canlı yayında kuşbakışı San Francisco‘yu seyrederdim. Sahildeki sandviç tezgahı, Palace Of Fine Arts’ın meşhur Ağlayan Bakireler heykelleri, Golden Gate Köprüsü, Alcatraz ve daha birçok manzara. Artık bu eski numaralar işe yaramıyor.
Bana orada yaşadığım günleri hatırlatacak tanıdık başka tatlar ararken Amazon’dan aldığım son kitap elime ulaştı: Peter Reinhart’ın en prestijli yemek kitabı ödüllerinin hepsini silip süpüren ekmek kitabı “The Bread Baker’s Apprentice”. Kitabı ilk defa karıştırmaya başladığımda karşıma çıkan bagelları görünce problem de çözülmüş oldu. Meşakkatli hazırlama süreci sebebiyle bugüne kadar yapmaktan çekindiğim bagel tarifine el atmanın vakti gelmişti.
Tipinden de anlaşılacağı gibi bagel bizim simite çok benziyor. Alttaki tarif ilk bakışta zaman alan zorlayıcı bir tarif olarak görünebilir ama Reinhart’ın detaylı açıklamaları ve fırına girmeden önce bagellarınızın tabi tutulacağı bazı testler sayesinde hata yapmanız neredeyse imkansız.
Gluten seviyesi (unun içindeki protein bu seviyeyi belirliyor) yüksek bir un en güzel bagelları elde etmenizi sağlıyor. Gluten seviyesi yüksek unlara genelde ekmek unu deniyor. Marketlerden aldığımız buğday unlarına (all purpose) göre daha çok gluten içerdikleri için yoğururken elastik bir hal almaları daha kısa zaman alıyor. Ben sabırsızlığımdan ötürü ekstradan yoğurma işlemini göze alıp normal unla yaptım ve çok da güzel oldular. Normal un kullanacaksanız istenilen kıvama gelmesi çok daha fazla yoğurulmasını gerektiriyor, dolayısıyla kol kaslarınızı çalıştırmaya hazırlıklı olun.
Bu arada bagelları KitchenAid makinesiyle yapmayı planlayanlara da ufak bir uyarı: Türkiye’de satılan boyut bu miktardaki hamur için maalesef ufak. Endüstriyel bir hamur makineniz varsa ne âlâ, ama en son un eklemesinin ardından ev tipi makine hamuru çevirmekte çok zorlanıyor ve motordan garip kokular gelmeye başlıyor. Dolayısıyla son un eklemesinden sonra tezgaha alıp yoğurma işlemine o şekilde devam etmenizi tavsiye ederim.
En sevdiğim kombinasyon ise altta: Zeytinyağına bulanmış domateslerin üzerine taze çekilmiş deniz tuzu ve karabiber serpiyorsunuz ve bagelın üzerine sürdüğünüz krem peynirin üzerine yerleştiriyorsunuz.
O yorucu 30 dakikanın sonunda şekil alan bagel hamurları 20 dakikalık bir şekerlemeye yattılar:
Bagelları aynı gün içerisinde tüketmenizi tavsiye ederim. Ertesi gün tüketecekseniz tost makinesinde biraz bekletmeniz en iyi sonucu verecektir.
Bu arada bahsetmeden geçemeyeceğim. Fotoğraflardaki tabak, blogumun tepesindeki resimin de sahibi olan Mustafa Pilevneli’ye aittir. Sadece fotoğraf çekimi için ödünç aldığımdan fotoğraflayıp arşivime koymak istedim. Sanatçının diğer eserlerini görmek isterseniz web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
BAGEL TARİFİ
Tarif Peter Reinhart’ın “The Bread Baker’s Apprentice” kitabından alınmıştır.
Malzemeler
12 adet büyük, 24 adet küçük boy bagel için
Başlangıç hamuru:
- 1 çay kaşığı instant maya
- 4 su bardağı ekmek unu (ben normal un kullandım)
- 2.5 su bardağı su (oda sıcaklığında)
Bagel hamuru:
- 1/2 çay kaşığı instant maya
- 3+3/4 su bardağı un
- 3 çay kaşığı tuz
- 1 çorba kaşığı kahverengi şeker
Pişirirken:
- 1 çorba kaşığı karbonat
- Tepsiye yaymak için bir avuç irmik
- Dilediğiniz kadar haşhaş tohumu, susam ve ay çekirdek içi
Yapılışı
1. Gün
- Başlangıç hamurunu yapmak için karıştırma kabında unla mayayı (yukarıda başlangıç hamuru altında olan miktarları) karıştırıp suyu ekleyin ve yapışık bir hamur elde edene kadar karıştırın (en kolay çırpma teliyle oluyor).
- Streç filmle üzerini kapayıp oda sıcaklığında 2 saat kadar kabarmaya bırakın (yaklaşık 2 katına çıkacaktır).
- Bagel hamurunu hazırlamak için, içinde başlangıç hamurunun olduğu kaba geriye kalan mayayı ekleyin ve karıştırın. Geriye kalan unun 3 su bardağını, kahverengi şekeri ve tuzu da ekleyip karıştırma kabında yoğurun (veya varsa hamur makinenizde). Arta kalan 3/4 su bardağı unu da yoğurma işlemi esnasında azar azar ekleyerek normal ekmek hamurundan daha sert ve kuru (ama hala biraz nemli) bir hamur elde edene kadar yoğurun.
- Ardından hamuru tezgaha alıp 10 dakika daha ellerinizle yoğurun. Unun tamamen yedirildiğine emin olun. Eğer normal un kullanıyorsanız bu 10 dakika yaklaşık 20-30 dakikaya kadar çıkacaktır.
- Bu aşamada hamurunuzu pencere testine tabii tutuyoruz. Hamurdan ufak bir parça kopartıp cama doğru tutuyorsunuz ve yavaşca ellerinizle geriyorsunuz. Eğer kopmadan incelip ışığı geçiriyorsa testi geçtiniz. Eğer gererken yırtılıyorsa yoğurmaya devam ediyorsunuz. Eğer hamurunuzun çok kuru olduğunu düşünüyorsanız çok az daha su ekleyip devam edin, eğer çok yapışıksa da çok az daha un ekleyip devam edin. Bu testi geçmekte zorlanıyorsanız çok da aldırmayın çünkü benim hamurum da tam anlamıyla ışık geçirecek kadar incelmedi. Yalnız çekiştirirken anında kopuyorsa o zaman biraz daha yoğumaya devam edin.
- Yoğurma işleminiz bitip testi geçtikten sonra hamuru 12 eşit parçaya bölüyorsunuz (eğer ufak boy istiyorsanız 24 eşit parçaya da bölebilirsiniz) ve ufak birer top şekli verin. Hafif yağlanmış bir tepsiye dizip üzerine nemli bir kumaş havlu serin ve 20 dakika dinlenmeye bırakın.
- Bagellara şekil vermek için, önce ellerinizi hafifçe yağlayın. Topların ortasına baş parmağınızla bir delik açın ve baş parmağınız deliğin içindeyken hamuru çekiştirerek deliği yaklaşık 3-4 santim kadar büyütün.
- Bagelları hafifçe kanola yağıyla yağlanmış bir tepsiye aralarında 5 er santim aralıklarla dizin ve tepsinin üzerini streç filmle kapayıp yaklaşık 20 dakika oda sıcaklığında kabarmalarını bekleyin.
- Sıra geldi ikinci teste. Bir kaba soğuk su doldurup bagellardan bir tanesini suyun içine bırakın. Eğer 10 saniye içinde suyun üstüne çıkıyorsa veya hiç batmıyorsa o zaman bu testi de geçtiniz. Bagelı kurulayıp arkadaşlarının yanına geri koyun ve buzdolabında ertesi güne kadar bekleyin. Eğer testi geçemediyseniz oda sıcaklığında kabarmaya devam etmelerini sağlayın ve 10 dakikalık aralıklarla soğuk suyun içine atarak testi tekrarlayın. Bu testi geçmesi önemli aksi taktirde bagellarınız fırında yeteri kadar kabarmayacaktır.
2. Gün
- Ertesi gün fırınınızı önceden 250 derecede ısıtın.
- Büyük boy bir tencereye su koyup kaynama noktasına getirin ve 1 çorba kaşığı karbonat ekleyin.
- Bagelları 2’şerli gruplar halinde tencereye alıp her iki tarafını 1’er dakika kadar haşlayın (eğer benim gibi dişe gelen bir kıvamı tercih ediyorsanız 2’şer dakika haşlayın).
- Delikli bir kaşık yardımıyla bagelları sudan çıkarır çıkarmaz üzerine susam/haşhaş tohumu veya tercih ettiğiniz malzemeyi serpin ve biraz irmik serpilmiş fırın tepsisine yerleştirin. Bütün bagelları bu şekilde hazırladıktan sonra tepsileri fırına verin ve 5 dakika pişirin.
- Ardından fırın ısısını 230 dereceye indirip tepsilerin yerlerini değiştirin ve 5-10 dakika (ben 10 dakika pişirdim) daha pişirmeye devam edin.
- Ardından tepsileri fırından çıkartın ve oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
fulya
hiiiii bunlari yemek icin ammada ugras vericekmisimde haberim yokmus 🙁 ama bunlarin agzimda biraktigi lezzet icin deger bence bu kadar zahmete 😉
diyetle tam BESSSkilo verdim ve buda benim ödülüm olacak 🙂
senin bilecegini tahmin ediyorum hani buralarda buzluk hamurlar vardir minik ekmekler falan torbayi aciyorsun direk tepsiye sereserpe yatirip veriyorsun firina sonra böleee citir kitir yumus kahvalti ekmekciklerin oluyor bir anda iste bu ekmekcikler haslanip buzluga atiliyor herhalde dimi 🙂 ee öyleyse bu minisleride ayni mantikla buzluga atabiliriz dimi 🙂
bu minisleri bu hafta icinde yapicam ve kendime ödül olarak bitabak icinde sunucam 🙂
diger lezzetlerin gibi harika bisi olacagina eminim de o instant maya neki bildigimiz maya degilmi burda bi toz maya var bide yas maya bu ücüncü kusak maya neki 🙂
bu lezzetleri özellikle benimle bulusturdugun icin sagol be cenk 🙂
simdiki hedefim agustosta istanbul sinirlarina ayak bastigimda o ciyaya gitmek ve bi tabakta senin icin dolma yemek olacaktir istersen tabi ben kendimicin yiyecegim kesinde 🙂
Feyza Fidan
Ay örtünün altından görünen o bagelciye bayıldımmm :))) Enfes görünüyor bu bageller ama benim için yine çok uzun bir süresi var 🙁 Nedense okuması bile uzun olan tariflere hiç yeltenmiyorum :)) Tembelde değilimdir hani ama 🙂
Ellerine sağlık Cenk, mükemmel bir görüntü, hele o senin sevdiğin kombinasyon var ya , diyette olanlar için çok ama çook kışkırtıcı :))
Sevgiler…
Hülya
“Bagel” kelimesini ilk kez Amerika’da bir müddet yaşadıktan sonra Türkiye’ye döndüğünde BAGEL isminde bir cafe açan kuzenimden duymuştum.
Bagelları tatmak hiç kısmet olmadı.
Tarifinizi deneyeceğim.
Uğraştırıcı da olsa sonuçta ortaya güzel bir şeyler çıktığını görmek mutluluk verici.
sevdamavisi
Kesinlikle çok güzeller. zeytinyağı ve domates deyince de yağlarım eridi. bir de kekik ekleyince yeme de yanında yat diyemeyeceğim mutlaka yemeliyim.
aslı
Ellerinize sağlık, gerçekten büyük uğraş vermişsiniz.. Özellikle haşhaşlı olan çok nefis görünüyor. Bu arada mutfak havlunuza bayıldım!
devletşah
Bayılırım Bagel’e… Aynı kitaptan aynı tarifi görüp süresi yüzünden yapmakan vaz geçmiş. Başkasını aramaya koyulmuştum. Ve gerçekten tatmin edici bir tane tarif buldup denedim. Birden aklına düştüğünde çok iyi oluyor. Aşağıya linkini ekliyorum. Tabi ben üşenip üzerine yumurta sarısı sürmediğim için pek artistik görünmediler ama ne yapalım 🙂
Bir haftasonu senin tarifini denemek üzere listeye ekliyorum.
http://www.devletsah.com/bagel/
Cenk
Fulya – Tebrik ederim! Evet biraz zahmetli bir tarif ama yerken aldığın kalorilerin çoğunu da yoğururken yakmış oluyorsun. Umarım deneyince beğenirsin.
Feyza – Sağol. Evet, daha çok böyle yağmurlu bir günde evde mahsur kalınca denenecek bir tarif.
Hülya – Umarım beğenirsiniz.
Aslı – Çok teşekkür ederim.
Devletşah – Ben üzerine hiç yumurta sürmedim ama çok güzel renk aldılar. Senin tarife baktım da fırın ısısı ve pişirme süresi arasında bu tarifle çok fark var. Belki de yüksek ısıda pişirmek renk için yeterlidir. Tarifte ikinci etapta da 5 dakika pişirin diyordu ama ekstra koyu sevdiğim için 10 dakika tuttum. Deneyince hangi tarif daha iyi sonuç verdi düşüncelerini paylaşırsan sevinirim.
esra
bende simit hazirlamanin mesakkatli oldugunu dusunuyordum malum burdada simit yok:)simdi bu meretlerin tadini daha bir cikarta cikarta yiyecegim.
tesekkurler
Müge
Okurken, yoruldum desem:)
Bu kadar uzun ve oyuncaklı bir tarif kesinlikle bana göre değil ama fotoğraflar o kadar cezbediyorki, acilen yapan bir yer bulup yemeliyim bende bagel.
Sizi çok ama çok tebrik ediyorum, hani on parmağında on marifet denir ya, size çok uygun bu söz. Tarifler, fotolar, site herşey harika!
Burçin
Gerçekten çok lezzetli görünüyor Cenk. Ellerine sağlık !
hande
Çok vakit alan ve emek isteyen bir tarif..Pratik tarifler bekleyen bir site takipçisiyim…Bilginize
aslı
ya nasıl bir insansınız ki şu bagellerin kokusu bana kadar geldi
Nilay Cinisli
Cenk,
Meşakatli fakat görüntü ve tat süper süper süperrr…Teşekkürler
merve
Valla harika görünüyor, elinize sağlık. Benim de çok sevgili bagellerle tanışmam Amerika seyahatimde olmuştu, krem peynirle tadına bayılmıştım. Krem peynirin tadı da burdakilerden daha güzeldi, ama markasını hatırlamıyorum malesef… Türkiyede ise bagel hiç yemedim, 1.5 sene oluyor neredeyse ama tadı hala damağımda ve aklımda, resimlere saldırasım geldi görünce 🙂
Cenk
Esra – Bence de değerini bil. Afiyet olsun!
Müge, Burçin, Aslı, Nilay – Çok teşekkürler, beğenmenize sevindim.
Hande – Arşivi karıştırırsan birçok pratik tarif bulabilirsin. Mesela benim aklıma gelenler:
Bunlar dışında yeni birşeyler görmek istiyorsan biraz daha bekleyeceksin.
Merve – Haklısın, bence de Amerika’daki krem peynir çok daha güzel. Sanırım Kraft’ın Philadelphia markasından bahsediyorsun. Yorumun için teşekkürler.
hande
biliyor musunuz, ben bagel’e de nutella surup yiyorum:) tavsiye ederim
BaL Banu
En son NY Bagel Factory’de yediklerimi anımsadım da… Orijinal yerinde daha da lezzetli olsa gerek.
Kol kası geliştirme fikri fena değilmiş; denenebilir o açıdan 😀
not: Home sick 😀 Cık cık cık : )))))))
Sevgiler…
Defne
Siteni her tıklamamdan önce, belki bu sefer San Francisco ile ilgili birşeyler de yazmıştır diye geçiyor içimden. İnkar edemem, San Francisco hakkında yazdıkların, birkaç cümleden ibaret de olsa mutlu ediyor beni.
Bagel tam da benim sevdiğim gibi olmuş. O muhteşem kombinasyon her zamankinden daha bir çekici göründü bana :).
Cenk
Hande – Sürülmez mi!
Bal Banu – Mutlaka dene. Bir yandan yoruyor ama diğer yandan ekmek yapmak çok huzurlu geldi bana.. Daha sık yapmam lazım!
Defne – Bak işte ilk defa böyle bir yorum aldım. Çok ilginç. Bilsem daha çok bahsederdim. Eğer önceden bahsettiyseniz ve hatırlamıyorsam şimdiden kusura bakmayın ama siz de orada bulundunuz mu? San Francisco sevgisi nereden kaynaklanıyor merak ettim.
BaL Banu
Göz misafiri oldum, gecikmeli.
Pratik tariflerden biri de bence fındıklı kurabiyen. Ortasında çukuru olup da reçel koyduğumuz.
Kısacık bir sürede kotarılıyor ve muhteşem gevrek, lezzetli. Tabii hatırlıyorum da “çok denemeler sonucunda bu kıvama ulaştım” demiştin tarifin arasında.
Sırf o kurabiye için bile teşekkür edebilirim 🙂
Yapım kolay/hızlı; sonuç Muh-te-şem!
Defne
Cenk, ben sadece üç gün yaşadım San Francisco’yu ama tutulmama yetti. California turunun bir parçasıydı, keşke daha fazla vakit ayırabilseydik. Ama belki sen arada bir bahseder, değişik detaylar verir yine mutlu edersin beni belli mi olur, ne dersin?
müge
Tarifi okumadan uzunluğuna bakınca yorucu gibi gözüküyor fakat okuyunca yapım aşamasındaki testlerden dolayı sonucun garanti olduğu anlaşılıyor onun için tariften korkmak için bir sebep yok gibi geliyor bana, tabi yoğurma kısmı hariç:) Haftasonu tarifi denemeyi düşünüyorum ama yarım ölçü yapmayı düşünüyorum çünki miktar benim için çok fazla. Bagel yaparken sayısını az yapıyorum ve bayatlamadan bitiyor ama bayat bagelları değerlendirmek için bir tarif okumuştum tam ölçü yaparsam o tarifide denemiş olurum. Benimde sık sık yaptığım bir tarif var, seninkinin yanında tembel işi 🙂 Ekmek makinasına malzemeleri koyduktan sonra hamur yoğurma programını seçiyorum 70 dakika sonra yoğrulmuş ve mayalanmış hamurumu alıp şekil veriyorum , 10 dakika mayalandıktan sonra 1-2 dakika haşlıyorum , 20-25 dakika pişiriyorum ve oda sıcaklığına gelmesini beklemeden afiyetle yiyorum 🙂
“The Bread Baker’s Apprentice” Amazon’dan almayı düşünerek listeme eklediğim kitaplardan biriydi , tarifin bu kitaptan olduğunu görünce çok sevindim. Eminim kitap harika tariflerle doludur, aldığı ödüllerde bunun en büyük kanıtı zaten:)
ebru
Yemek yemeği ihtiyaç olarak değil de hobi olarak görüyorsanız,kesinlikle değer denemeye ayıracağınız zamana…nefis gözüküyor bu bageller,zeytinyağlı domatese biraz da kekik süper olur,ellerine sağlık..
Ceren
Cenk Merhaba,
Bageller gercekten cok leziz gorunuyorlar.Bos bir vaktimde ben de denemek niyetindeyim. Sonuc basarili olursa eminim kocam cok sevinecek 🙂
Internette gezinirken Radikal Gazetesinden Seral Topkaya’nin vanilya ile ilgili yazisina rastladim ve ev yapimi vanilya esansi tarifini gorunce de paylasmak istedim. Bildigim kadariyla senin bu konuda denemelerin var .. Acaba asagidaki tarif bize yardimci olabilir mi vanilya esansli tariflerde ?? …
Cevabin icin simdiden tesekkurler..
Tekrar ellerine saglik..
Ev yapımı vanilya hülasası (vanilla extract)
Piyasada pahalıya satılan bu özü aslında evde yapmak hiç zor değil. Üç malzemeye ihtiyacınız olacak; vanilya çubukları, votka ve zaman. Çok güçlü bir aroma yaratacağından yalnız birkaç damlası yemeklerinizi aromatize etmekte yeterli olacaktır.
250 ml votka
2 adet vanilya çubuğu
Alkolü şişenize boşaltın, çubukları içine atın. Kapağını sıkıca kapayın ve bir iki dakika çalkalayın. Şişenizi, tarihi yazacak şekilde etiketleyin. Direkt ışığa maruz bırakmadan serin bir yere kaldırın.
Özellikle ilk hafta boyunca her gün günde bir kez çalkalamalısınız. İlk haftadan sonra kullanabilirsiniz ama üç ila dört hafta beklemeniz aromanın yerleşmesi açısından çok daha iyi olacaktır. Dışarıda satılan hülasaların içinde vanilya çubukları olmaz, ama ben onları şişenin içinden hiç çıkarmıyorum ki, kullandıkça içine votka ekleyeyim ve hülasaam hiç bitmesin.
Cenk
Ceren – Vanilya özütü tarifi için çok teşekkür ederim. Hepimizin işine çok yarayacak. Voktanın dışında romla yapıldığını da biliyorum. Maalesef evde henüz kendim denemeye vakit bulamadım. Dener denemez ben de kendi izlenimlerimi paylaşacağım. Bagelları da umarım beğenirsiniz.
cilek
Cenk,
ayrı kaldığın yılları ,ayları ,hatta günleri sayıyorsan ,böylesine özlediğin bir yerde olmalısın ,bageller yapmak da yetmez bence.
Güzel bir hafta sonu olsun,ellerin dert görmesin.
Sevgiler.
ozlem
TArif icin tesekkurler…En kisa zamanda deneyecegim… Bazilarinin da icine blueberry ve kavrulmus sogan ekleyecegim…Simdiden sabirsizlaniyorum…
Münevver
Sevgili Cenk,
Epeydir siteni okuyorum. Çok başarılı olduğunu, usta ellerden çıktığını söyleyebilirim. Şu anda Dulce de Leche yapmaktayım. Başarabilecek miyim bilmiyorum.
Karamelli şeyleri çok seviyorum. Bu malzemeyi de evde kendim yapmayı çok istiyordum. Koyulaştırılmış sütü yaptım. Bakalım karamelleştirebilecek miyim?
Pazar günü de bageli denemek istiyorum.
Sevgiyle, Nane Limon
ilkay
Sevgili Cenk;
Eşimde senin gibi uzun yıllar amerikada yaşamış ve hala orayı özlüyor ve aynen senin gibi hala aradığı ve unutmadığı lezzetler var. Geçenlerde İngiltere’ye gitti ve kaldığı otelde bagel olmasına rağmen tostta ısıtıp tam ağzına alacağı sırada toplantıya çağırılmasıyla keyfi yarım kalmış. Bu noktada uygulanabilir ve tarafımdan anlaşılabilir bir tarif ararken sen yayınladın. ellerine sağlık.. Kolay beğenmeyen eşimden bende aynı kelimeleri duyar ve aynı lezzeti yakalarım umarım. Hemen yapmaya başlıyorum. Bu arada yine uzun zamandır benden istediği cinnamon rolls acaba sevdiğin ve uygulayacağın tarifler arasında olabilir mi…:)
Açalya
Ah Cenk, o kitabı Amazon wish list’imden alıp sürpriz yaptı eşim bir ay kadar önce ama ne okumaya, ne tarifleri uygulamaya zamanım yok. Mutfak kitaplığımı süsleyen güzel bir kitap o şimdilik malesef.
Bu bagel’ın tarifi de pek uzunmuş, ben daha yoğurma aşamasında (gerçi ekmek mak. yapar onu) Dante uyanır paçalarıma yapışır…
Gluten’in işlevini de senden öğrenmiş oldum, sağol. Bir de Xathan Gumiın ekmek tariflerindeki işlevini anlatsan…Google’da bakmaya üşendim mi ne…
Açalya
Xathan Gum’ın işlevi demek istedim (bunu yazana kadar Google’a baksaydın ya Açalya, hay allah!
tülin
sevgili cenk,
verdiğin emek taktire değer ellerine sağlık.
bide bu bagel tarifiyle benim hamur yoğurmak aslında erkek işidir teorimi doğrulamış oldun.
teşekkürler
nese
Kesinlikle çok güzeller. ellerine sağlık .
Mümkün olan en kısa zamanda deneyeceğim.
İyi geceler,
Neşe
fulya
offff offfff offfff 🙂 ama ben bu lezzete resmen asik oldum yaa cokkkk lezetli bisiymis bu 🙂 bu lezzete ulasmak icin cok ugrastim cok cabaladim ama sonuc mükemmeldi 🙂 simdi bidaha denermisin dersen düsünürüm lezzeti süper ama öncesi ah o öncesi yokmu iste orda biraz düsünümem gerek 😉
simdi dört gözle sayfan ilk acildiginda gördügüm o muhtesemmmm cukulatali kurabiye sanirim iste onlarla bulusmam 🙂
onlari elime alip böle isrirken kirintilarini dökmemek icin az bucuk savas verip o kitir cukulatalarin damagimda biraktigi lezzeti hayal ediyorum 😉 ve son bisi diyetime sabatoj yapma lütfennnnnnnn 🙂
müge
Hafta sonu denemeyi düşünüyorum demiştim ve denedim, süper lezzetli bagellarım oldu 🙂 Tarif için teşekkürler..
Cenk
Çilek – Sen bakma bana. Oradayken de burayı özlüyor insan. İşte arada gidip gelip özlem gidermek lazım ama 14 saat uçak yolculuğu da korkutucu.
Münevver – Sonuçlarını merakla bekliyorum. Umarım uzun uğraşların sonucunda hoşuna giden bir tat yakalayabilmişsindir.
İlkay – Cinnamon rolls çok yakında burada, merak etme. Umarım bagel tarifinden memnun kalırsınız.
Açalya – Tarifin uzun olmasının asıl sebebi birçok insana yabancı bir tat olduğu için çok fazla detaylı anlatmayı tercih etmiş olmam. Yoksa çok zor bir tarif değil.
Xhantan Gum’ın gluten alerjisi olanların ekmek yapımında kullandıkları bir alternatif olduğunu biliyorum sadece. Bu konuda derinlemesine bir araştırma yapmadım hiç. Ama sen konuyu araştırıp bizimle paylaşmak istersen çok sevinirim.
Tülin – Galiba haklısın. Özellikle bu bagel hamuru çok sert olduğu için ekstra kol kuvveti gerekiyor.
Fulya – Sabotaj tam kuvvet devam ediyor. Üzgünüm 🙂
Müge – Çok sevindim, afiyet olsun!
Bersiyin
Gecen christmasda gitmistik San Francisco’ya. Iki gun kaldik ama benim San Francisco’ya tutulmam icin yetti. Tony Bennet’in soyledigi gibi, I left my heart in San Francisco.
gülşen
tarifi okurken annem yanıma geldi oda okudu. sonra senin gibi zoru sevenlerde varmış başka işinizmı yok dedi ve gitti:):) ama yapıncada afiyetle söylenmeden yemesini bilir. bugun malzemeleri tedaik edip yarın başlıyorum yapmaya. umarım görüntüsü bu kadar muhteşem olur benimkininde. çok lezzetli görünüyorlar elinize sağlık:)
Ayşen teyzen
Cok guzel tarifler ve fotograflar tebrik ederim . Ancak San Francisco’yu terkedenlerin ozlemek hakkı yok hatirlatmak isterim. Sevgilerimle
Cenk
Gülşen – Yorumunuzu aylar sonra şimdi gördüm. Umarım istediğiniz tadı yakalamışsınızdır..
Ayşen Teyzeciğim – Çok teşekkürler. Özlemek hakkı yok derken belki de haklısınız ama buraya dönerken kimse bana aman sakın dönme demedi. İnsan oradayken anlayamıyormuş.
ozgul
arkadasim nefis lezzetler sunmussun ellerine saglik.
bu lezzet harikasi blogu musadenizle lezzet ustalari linkime eklemek istiyorum.
selam ve sevgilerimi birakiyorum.
melisa
of offfff resmi gördünce hemen mutfağa gidip hazırlayayım demiştim ,ama gözüm korktu.iş uzun.hamurların bekleme aşaması çok uzun benim meraklı oğlanlar mutfakta veya dolapta görünce eminim su testi harici bütün testleri uygularlar ben görmeden
ama yılmayacağım ve yapacağım
çünkü çok şeker görünüyorlarrr
pınar arabacı
Fotoğraflarda dahil her tarif gibi bu da enfes. Ellerinize sağlık. yalnız instant maya nedir:(
Cenk
Özgül – Yorumunu şimdi görebildim. Çok teşekkür ederim.
Melisa – Sizin de yorumunuzu şimdi görebildim. Birkaç ay geçmiş bırakalı. Deneme şansınız oldu mu?
Pınar – Instant kuru hamur mayası. Ufak paketlerde satılanlardan. Yorumun için çok teşekkürler.
Oğuzhan Fırat
Merhaba, bu süper tarifi denedim… Ve gerçekten süper oldu…
Ama deneysel bir yaklaşımla, 7 tahıllı unla denedim gayet güzel üstelikte sağlıklı(içine katılmış kimyasallar hariç)bir şey yaptım… Bu unların içinde iri taneli tahıllar da var, unu eledikten sonra onları ayırdım. Daha sonra onları bagel’ların üstüne ektim. Tabii ki miktar olarak yetersiz kaluyor, biraz ekleme yapmak gerekiyor.
Rengi sitede göründüğü gibi olmadı daha çok çavdar ekmeğine benzedi… Bu da başka bir tat oldu galiba…
Tarifler için çok teşekkürler
Cenk
Oğuzhan – Beğenmene sevindim. Yaptığın değişiklik de fikir olarak çok güzel, eminim çok da lezzetlidir. Ben de farklı unlarla denemeliyim bu tarifi.
Nesibe
Ne üzücü, buna zamandır kör gibi internette dolanmışım meğerse, sitenizi daha bugün keşfettim. Yeniyılın arifesinde Alman pastlarına ve San Francisco ya olan özlemim depreşti. Sitenize hayran kaldım.
Mutlu yeni yıllar
Hobby pastacı
not: sitenizde Almanya-Fransa sınırındaki küçük bir kentte tanıdığım ve Türkiye uyarlanmış malzemeleriyle geliştirdiğim bir Kaesekuchen (german cheesecake)tarifini paylaşmak isterim.
Cenk
Nesibe – Çok teşekkür ederim. Tarifinizi dört gözle bekliyorum.
gülten dirik
Merhabalar ben bu tarifi yeni okudum. Ekmek ve lezzeti konusunda bir sözüm yok , fakat kanola yağı hakkında edindiğim bilgi beni memnun etmedi.Bence herkesin bu yağ (kanola) hakkında bilgi edinmeye ihtiyacı var diye düşünüyorum .Lütfen biraz araştırın. Bir çok üretici ucuz olmasından dolayı kullanıyor AMA?
Cenk
Gülten Dirik – Biraz daha detay vermeniz mümkün mü? Ne tip bilgiler edindiniz de sizi memnun etmedi acaba?
ece
yeni keşfettim blogunuzu bayıdım her şeye! yarın ilk işim bir kaçını yapmak olcak ama instant maya nedir acaba?? bildiğimiz maya mı? bir marka falan tavisyeniz var mı?? teşekkürler
Cenk
ece – Instant maya kuru bir maya ve vanilin gibi ufak poşetlerde satılıyor. Sanırım benim kullandığım marka Dr. Oetker.
YILDIZ
Nihayet deneyebildim tarifi. İnsanın kendiyle kalmak istediğinde uygulayabileceği terapik bir tarif. En eğlenceli bölümü “bagel”ları haşlamak.
Çok teşekkürler.
Işık kaynakları ile ilgili bir sorum var: çok ama çok amatör ölçekte evde yemek çekimlerinde kullanabileceğim ışık kaynakları hakkında önerilerin var mı? Alınır mı, satılır mı? 2. el? Bilgin varsa paylaşırsan mutlu olurum. Bu konuda çiçeği burnunda blogger’ lara bir yazı hazırlamanı isterdim. Şimdi düşündüm de, süper olurdu…
Yıldız
Cenk
Yıldız – Ben fotoğraflarda sadece doğal ışık kullanıyorum. Maalesef o konuda paylaşabileceğim bir bilgi birikimim yok. Bagellar afiyet olsun!
Banu
Merhaba Cenk,
Siteni yaklaşık iki haftadır takip ediyorum. Her detayını -yorumlar dahil- okuyorum. Ve seni gerçekten tebrik etmeliyim. Tarifler, fotoğraflar, yazılar, hepsi müthiş.
İşte, en sonunda dün brownini yaptım. Bu nasıl lezzetli bir tariftir. Sanırım ben de becerdim:)
Şimdi sırada bagellar var. Bu pazar kahvaltısı her zamankinden güzel olacak:)
Ellerine sağlık…Çok teşekkürler.
Cenk
Banu – Afiyet olsun. Ellerine sağlık. Umarım bagelları da o kadar beğenirsin.
Banu
Yeniden merhaba Cenk,
Bagellar pazar sabahı midemizde ki yerini aldı, övgülerimi yazmayı bir borç bilirim:)
Cumartesi gerekli malzeme alışverişinden sonra, mutfağa girip, eşimle dönüşümlü olarak hamuru hazırladık, artık kol kaslarımız var:) Pazar günü, mutfaktan yükselen koku ve sofrada yerlerini alan bagellera bakıp, kesinlikle bu uğraşlara değdi dedik. Bir de hızımızı alamayıp, kuru kayısı marmelatı yaptık. Tereyağı ve marmelat sürüp, bagellerı afiyetle yedik.
Bu güzel tarif için de teşekkürler.
Unutmadan, brokoliyi de denedik, özellikle sosuna bayıldık. Yeni tarif ve övgülerde görüşmek üzere.
Cenk
Banu – Beğenmenize sevindim. Afiyet olsun. Ellerinize ve kollarınıza sağlık. Gerçekten de kolay bir tarif değil ama sonuç her şeye değiyor.
Efsun
bagelların üstü sarımsak ve soganlı olanları da varya ,sizce onları üstüne çiğdenmi yoksa biraz kavurup mu koyuyorlar
Cenk
Efsun – Her iki şekilde de kullanıyorlar. Amerika’da yarı kurutulmuş soğan parçaları sattıklarını hatırlıyorum. Ama tazelerini zeytinyağında çevirip, haşlandıktan sonra fırına girmeden önce serpiştirmek de mümkün.
beatrice
Minicik bir soru da benden: bu şahane tarifi geçtiğimiz hafta sonu denedim, maaile harika bir ziyafet çektik, ancak benim gibi çalışan hanımların cuma akşamından pür telaş hazırlaması zor oluyor. sizce haşlanmadan evvel veya haşlanma sonrasında buzlukta bir süre saklamak mümkün müdür? içinde yumurta olmadığından sorun olmaz diye düşünüyorum ama yine de bir bilene danışmakta fayda var 🙂
Cenk
beatrice – 1. günün sonunda dondurabilirsin ama bunu hiç denemediğim için kesin ve net talimatlar öneremiyorum. Dondurduktan sonra pişireceğin günün bir gün öncesinden buzdolabına alıp ertesi güne kadar orada açılmalarını bekledikten sonra 2. gün talimatlarıyla devam edebilirsin gibime geliyor.
Sinan Batı
ilk 2 madde ile 3. arasında bir gariplik yokmu ? yani başlangıç hamurunu yaptık, dinlendirmek için 2 saat bıraktık( 2. maddenin sonu.)
3. maddede kalan unu ve mayayı kullanarak yeni bir hamur yaptık ve sonraki maddelerde bu yeni hamurdan gittik. İlk hamur kaldı, dinleniyor hala..
Pekii ilk hamur ne oldu ? kedi mi yedi? yoksa ben yorgunluktanmı anlamadım ?
Yoksam git sen simit ye neyine bagel mı ?
🙂
Kedirdir o kediiii …
Cenk
Sinan – Kedi yemedi tabii 🙂 3. maddede “aynı karıştırma kabına” diyor ya.. “Bagel hamuru” altındaki malzemeleri bir önceki hamura ekleyerek devam ediyorsun. Aklına yattı mı?
Sinan Batı
hımmm.
mayalanıp bekletilen hamura sonra tekrar aktif maya katılmaycağını düşündüğümden olsa gerek. Demekki kedi aç kalmış. 🙂
Aman yaw uzaya roket atayım ben, yörüngeye casus uydu yerleştirmek daha kolay olacak gibi.
Bu arada SF li olduğuna göre noah’ı bilirsin bagel da tek geçerim.
🙂
gerçi kahvesi çok iyi değildir ama bagle da SF’de noah ın üstüne tanımam, kahveyide bluebottle dan aldınmı süper olur.
Sevgiler..
Zeynep
Cenk ellerine sağlık bageller çok güzel görünüyor. Özellikle de benimkilerden sonra. Maalesef benim bagellarım üzerlerinden kamyon geçmiş gibi yassı, büyük ve şekilsiz oldular. Ama pes etmedim.
sinan izmir
merhabalar.ben de newyorkta bulunmuştum birkaç sene önce.ve özlediğim tek şey yemek olarak bagel lardı.cookies leri de eklemeden geçemicem.teşekkürler bu tarif için
busra
Tarifi gece gördüm, saat 12de yapmaya koyuldum, Şimdi de pişiriyorum, olucak gibi -en azından öyle umuyorum.. Bunu yapmışken kardeşimin ne zamandır istediği kruvasanları da aradan çıkarırım diye düşündüm; eş zamanlı hamur yapmak hiç de zor değilmiş.
Gelelim sorulara;
Öncelikle haşladıktan sonra, sönen bagel’iniz oldu mu hiç? 🙂
Bir de eğer tek tapsi pişiriyorsak yine de frının içinde yerini değiştirmeli miyiz?
son olarak o irmikler niye?
büşra
Bir sürü bagel’in elimde kaldığını bildirmek isterim, bir yerde yanlış yaptım ama nerde!?
Gerçi hepsini aynı anda fırına vermedim, son 10 taneden umutluyum hala ama diyorum ki acaba; haşlamadan direk fırına versem nasıl olur?
Haşlandıktan sonra sert yayılmış saçma sapan bir şeye dönüşüp fırında da kabarmıyorlar..
Cenk
Büşra – İrmikler hamur tepsiye yapışmasın diye. Benim sönen bagelım hiç olmadı. Haşlanmadan direkt fırına verirseniz dış kabuğunun kıvamı gerektiği gibi olmaz ve çok kuru kalır. Tarifin istediğiniz sonucu vermemiş olmasına üzüldüm ama ilk denemeler biraz da öğrenmek amaçlıdır, değil mi? Umarım bundan sonraki denemelerinizde istediğiniz kıvamı tutturursunuz.
busra
Aslında sonraki tepsileri haşlamadan yaptım ve dışı çıtır içi yumuşak -haşlamadan yapılan bu şeylere bagel denir mi bilmiyorum ama; bagellerim oldu.. Dışı da kurumadı..
Ama anlayamadım neden sönmüş olabileceklerini haşlayınca..
Keşke öğrenme amaçlı denemeleri ölçüyü azaltarak yapmayı akıl edebilsem, böylece beceremediğimde zarar ziyan daha az olur.
özden
en sevdiğiniz kombinasyona benzer bir örnek verebilirim. bana da annem yaptı çok hoşuma gitti:) bir akşam üstü canınız kıyıntı çektiğinde çayın yanına güzel oluyor. istediğiniz ekmeği (ki ben kepekli severim kızarınca hoşuma gider) kızartın sıcakken üstüne tereyağı gezdirin tabi sizin tariflerdeki gibi komple kalıbı koymuyoruz, onunda üzerine bir diş sarımsağı ikiye bölün ve sürün. üzerine incecik dilimlenmiş domatesleerinizi yerleştirin. çok güzel oluyo;)
özden
hay buna bagel mi deniyormuş. suya atıp haşlama işlemini kastamonu simidi için yapıyorlar;) hahaha
Asli
Selam,
Ben bir yildir San Francisco’da yasiyorum ve daha en az bir yil daha buradayim. Siteyi uzun zamandir takip ediyorum ama burada o kadar kucuk bir evim ve mutfagim var ki hep en kolay tariflere kaciyorum. Bu tarifin altindaki yorumlari okurken ben de burayi ne kadar cok sevdigimi dusundum, bir yandan da kendime kocaman bir mutfak diledim. Aa biliyor musun, bir de Chinatown’dan her gecisimde senin su Buddha kurabiye kalibini ariyorum dukkanlarda ama heniz bulamadim 🙂
Sevgiler.
Cenk
Asli – Oralara selamlar!! Bu arada bir daha Chinatown’a uğradığında eğer etrafa soruyorsan cookie mold olarak değil de mooncake buddha mold olarak sor. Onlar kurabiye yapmak için kullanmıyorlar, belki de ondan anlamamış olabilirler, yoksa her dükkanda olması gerekir.
Meltem
Pazar günü davetli olduğumuz kahvaltıya elim boş gitmemek için yapmaya koyulduğum bagellerin harika oldular. Teşekkürler Cenk
mehmet
slm;merak ettim acaba bu bageli yapmak için daha pratik bir tarif yokmu? ben maltepe üniversitesinde çalısıyorum bageli öğrencilere yapmak istiyorum ama burası selff servis oldugu için biraz zor olur diye düşünüyorum 😀
Cenk
Mehmet – Daha pratik derken? Hamuru mayalamak ve tadını ortaya çıkarmak için bütün adımları uygulamak şart. Olabilecek en pratik ve sorunsuz tarif bu. Eğer uğraştırıcı geldiyse başka bir tarifi uygulamanızı tavsiye ederim.
hatice
Merhaba Cenk;
ben yedi tahıllı ekmek yapmak istiyorum. internetteki tariflere baktım. bütün yedi tahılı tarifler hazır unla yapılıyor. ben ekmeğimi tamamen kendim yapmak istiyorum. acaba tahılları haşlayıp ekmeğime koysam sence nasıl olur. ya da bu tahılları ekmeğime nasıl dahil edebilirim? bana bir fikir verebilirsen çok sevinirim.. sevgiler..
Cenk
Hatice – Sorduğun soru konusunda daha önce hiç araştırma yapmadım dolayısıyla tahıllar hangi aşamada ve ne şekilde ekleniyor maalesef bir bilgim yok.
hatice
peki o zaman. ben deneyeyim sonuçları sana bildiririm:)
evren
tarifin 2. gününde belirtilen 2.ve3 madde bagelın yapılışındaki püf nokta. if it is not boiled, it is not bagel.
hatice
merhaba cenk,
çok tahıllı ekmek yapmayı başardım ve deneyen herkes bayıldı.. öncelikle aktardan arpa,yulaf,çavdar,buğday ezmesi,keten tohumu ve esmer buğday taneleri aldım..aslında bunların hepsini tane olarak almak istiyordum ama kabuklu idiler ve o şekilde kullanamayacağımı düşündüm.. ve ekmeğimin içine bunlara ek olarak susam ve ayçekirdeği de ekledim..( buğdayı haşladım ve ikinci mayalanamada ekledim)..
un olarak da organik tam buğday unu,organik beyaz un (az miktarda) ve organik çavdar unu kullandım..
ortaya çıkan ekmek muhteşemdi..:)
sevgiler…
Cenk
Hatice – Afiyet olsun. Detayları paylaştığın için teşekkürler. Benim de farklı un tipleriyle denemelere başlamamın zamanı geldi!
nursen yilmaz
Ben bagelleri Amerika’da yemistim. Gercekten cok guzel tat, icine krem peynir uzerinede recel surup yiyordum. Ama bu bagellin bu kadar zor yapildigini bilseydim sindire sindire zevkine vararak yerdim. Ellerinize saglik, en kisa zamanda yapmaya calisacagim. Benim de blogumu ziyaret ederseniz sevinirim. Sevgiyle kalin.
da
gün
umarım buna hemen cevap yazma fırsatın olur. şu an bagellarım su testi aşamasındalar. tarifte suya battıkça dinlendirin yazıyor.. benim takıldığım nokta, bunlar zaten ertesi gün pişecekler yani bi gece boyunca dinlenecekler. testi geçemese de sürekli denememe gerek var mı? elbet ertesi gün kıvama gelecekler :D:D
bir diğer nokta da buz dolabında mı yoksa oda sıcaklığında mı bırakıyorum gece? malum havalar sıcak, ekşimezler mi?
Cenk
gün – Kolay gelsin. Bagelları buzdolabında bekleteceksin.
gün
testi geçtiler 🙂 o konuyla ilgili sorumu geri alıyorum o yüzden.
gün
tarifine ve ellerimize sağlık 🙂 çok güzel oldular, teşekkürler
özden
ya biri bana anlatsın 1. hamur ne oldu 2. hamur neden bagel oldu. bunlar nerde buluştu .bu hamurlar testi geçip kazandımı?..2 kere okudum.anlıyamadım . benki lep demeden leblebiyi anlayan ,mutfakta bayan mutfak perisi olan kişi anlamadım lütfen beni bilgilendirin saygılar sunuyorum. ayrıca sitenizi çok kaliteli buluyorum.yakın takipçinizim…
Cenk
özden – 2. hamurun malzemelerini birinci hamurun durduğu kaba koyup devam ediyorsun, birbirinden ayrı iki hamur yok. Soru işaretine yer bırakmayacak şekilde tarifin o kısmını düzenledim (önceki halinde “aynı karıştırma kabına” diyordu, sanırım tam anlaşılmıyordu).
çiğdem,35
Slm.Meksika mutfağıyla aran nasıl cenk?Tortila tarifi alabilirmiyiz bir gün senden?
Cenk
Çiğdem – Aram iyidir ama maalesef tarif isteklerinin hepsine cevap veremiyorum. Umarım ileride birgün..
Canan
Ben de Amerikadayken bagel ile kahvaltiya bayilirdim.
En ozledigim ise cinnamon ve blueberry bagels.
Bu tarifi gorunce kendimi cok garip hissettim.
sibel özyavuz
merhaba..
bagel’i denedım, tum testlerden gecırdm. gercı bıraz daha uzun surdu ama yapılması gereken tum asamalardan gectı.piştıkten sonra yenemıyıcek hatta bıcak yardımıyla dahı bölunemıcek kadar sert oldu. hata yapmıs olabılırım dıyerek tarıfı bırcok kez okudum,hersey normaldı. sorunun ne oldugu hakkında bır fıkrınız var mı ya da bılgılendırırsenız sevınırım..
zehra
merhabalar Cenk ,dun aksamdan beri bagel yapmaya calisiyorum 2 testide gecmeme ragmen bagellarim hem senin verdigin surede pismedi ici hamur oldu hemde kabarik olmadilar, bir yerde hatami yaptim amnlamadim daha once Arman Kirim in tarifini denemistim basarili olmustum ama bu sefer olmadi sence sorun ne olabilir yardimci olursan sevinirim .Iyi calismalar
Cenk
zehra – O kadar fazla aşama var ki hangisinde terslik çıktı tahmin etmek zor. Bagellar fırına girdikten sonra pek kabarmıyor dolayısıyla yeterince kabarmadan fırına girmemeleri gerekiyor.
arzu
Bagellar butun testleri gecti, tepsi kanola yerine misirozu yagi ile hafifce yaglandi. Buzdolabinda uykuya yatirildi. Sabah tekrar ise koyuldugumda ise sorun bagellarin tepsiye yapismis olmasiydi, bu yuzden tepsiden almaya calisirken sonduler, ecis bucus oldular:)Tepsiye surdugum yag da az sayilmazdi. O halde tahminim, olmasi gerekenden daha fazla sulu bir hamur yaptigim. Ama hamurumun kivami, sizin tost ekmegi tarifinizdeki hamurdan biraz sertce bir kivamdaydi aslinda. Siz böyle bir yapisma sorunu yasadiniz mi hic?
Cenk
arzu – Hiç yaşamadım. Bir dahaki sefere belki de yağlı kağıt üzerinde bekletebilirsiniz. Onu da yağlamanızı tavsiye ederim.
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Bagelleri pişiriken, tepsiye koymadan önce tepsi tabanına irmik mi serpiyoruz, anlıyamadım.
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma – Evet, irmik serpiyoruz ama un da olur. Fleur de sele Türkiye’de denk gelmedim. Yerine marketlerde bulabileceğiniz Maldon marka kalın tuzdan da kullanabilirsiniz.
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Bagelleri pişiriken, tepsiye koymadan önce tepsi tabanına irmik mi serpiyoruz, anlıyamadım.?
Fleur De Sel tuzu Türkiye£ de bulunur mu ?
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Bagel hazırlama aşaması 2 gün de mi yapılıp pişiriliyor.
Bagel de 2.günü fırına verin diyorsunuz bekleme süresi mi var buzdolabında mı, yoksa oda sıcaklığında mı olacak, anlıyamadım kusura bakmayın
Sevgilerimle,
Fatma
Cenk
Fatma – Sorularınızın cevapları tarifte mevcut. Evet, 2 gün gerekiyor. Buzdolabında bekletiyorsunuz.
Fatma
Merhaba Cenk Bey,
Çok teşekkürler, soruma yanıt verdiğiniz için affedersiniz okurken atlamışım,
sizin gibi profesyonel birinin atlaması mümkün değil.
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Fatma
Merhabalar,
Bagel Hamurun başlangıcı için ekmeklik un kullanılıyor, bagel hamuru için 3 3/4 su bardağı un
olan ne un kullanılacak ?
Sevgilerimle,
Fatma
Cenk
Fatma – Her ikisi de olabilir.
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
kullanılan 1 çay kaşığı instant maya kaç gram ediyor
tuz gib mi düşüneceğiz.
Teşekkürler,
Fatma
Cenk
Fatma – 1 çay (daha doğrusu tatlı) kaşığı instant maya 4 gram ediyor. Tuz gibi değil de kabartma tozu gibi düşünebilirsiniz.
Gülperi
CENK BEY,selamlar..Sitenizi ve sizi yeni keşfettim ve tarifleriniz harika.Bagel tarifinizdeki tüm testleri de geçtim.Lakin en sonuncusunda takıldım.Yani pişirme.Kaynamış suyun içine de attım aynı şekilde bir iki dakika pişirdim.250 derecelik sonra 230 derecelik fırına da koydum.turbo fırında pişirdim.İlk yaptıklarım sert bişey oldu.Diğer tepsi daha iyi oldu en azından sert olmadı.Ama sizinki gibi öyle şişmedi de.Anlayamadım.Bir fikriniz var mı acaba neden böyle oldu??Şimdiden teşekkürler..Saygılar…
Cenk
Gülperi – Eğer pişirirken suyun üzerinde kaldılarsa kabarmalarında bir sorun olmaması lazımdı. Suyun dibine çöktülerse kabarması tam tamamlanmış demektir.
Gülperi
Teşekkür ederim cevap için.Bu tarifinizi bir daha denemek lazım.Sizi yeni tanıyan biri olarak,tariflerinize bayıldım.Diğer fanlarınız gibi ben de kitabınızı hemen almaya gideceğim.Hayırlı ve uğurlu olsun..Sevgiler..
Nilgün
Cenk bey merhabalar.geçen sene Nisan Ay’ından bu yana sizi ve tariflerinizi büyük bir keyifle takip ediyorum ve tatbik ediyorum.bu arada bazı tariflerinizdeki malzemelerle kendi reçetelerimi birleştirdiğimde de çok olumlu sonuçlar aldım. Yarın pazar ve ben bagel hazırlıklarımı bitirdim. Hamur tarifinize 1/3 oranında süt ve 1/4 zeytinyağ koydum. Çünkü ilk yaptığımda Şahane görüntü ve kabarmasına rağmen ipeksi ve yumuşak olmadı. Yarın sonucunu alacağım . Sevgiyle kalın .
Nilgün
Cenk bey sonucunu yazmayı unuttum. Çok başarılı oldu . Dışı kıtır içi yumuşak .
zubeyde
Cenk bey ben bagels icine konan tavuklarin neyle sosluyorla özellikle rengi kirmizi olan yazabilirmisiniz. simdiden tesekkürler
Cenk
zubeyde – Neden bahsettiğinizi maalesef anlamadım.
Mutlu suner
Merhaba
Ben de bagel’i yaptim. Butun testlerden gecti, guzelce pisti.
Ancak sonuc bagel gibi tok degil de bizim ekmekler gibi daha pofuduk oldu. Bu normal mi?
Sevgiler
Cenk
Mutlu Suner – Pofuduk olması normal değil. Simit gibi tok olması lazım. Maya fazla kaçmış olabilir veya kabarma süresini çok uzun tutmuş olabilirsiniz.
Ravda
Merhaba ne yazdiysaniz yaptim guzel pek guzel oldu ama bisey eksik baska bi tarif ya da kittap tavsiye ederseniz cok sevinirim
Cenk
Ravda – Benim bilgim dahilinde bundan daha güvenilir bir bagel tarifi yok. Eminim internette yüzlerce farklı bagel tarifi vardır; araştırması size kalıyor.
Yagmur
Cenk bey bu güzel tarif için teşekkür ederim, bu vesileyle ilk defa ekmek hamuru yapmış oldum. Ben de bagellarımı biraz dişe gelir cinsten haşlayıp öyle pişirdim, hamuru yerken çok kuru gibi gelmiyor ama biraz ekmeğimsi ve üstü pişerken biraz çatladı, acaba biraz daha mı su eklemeliydim? Amerika’da yattığımda bagellar biraz daha açma görünümündeydi, benimki halka şeklinde bir ekmek görünümünde. Bir de burada bekleme sürelerini uzatmak durumunda kaldım, mayayı fazla bekletmek buna etki eder mi?
Cenk
Yagmur – Kullandığınız un, havadaki nem, mutfağınızın sıcaklığı, vs. hepsi tarifte farklılıklar yaratacaktır. Tavsiyem, tarifte belirtilen kıvamla alakalı ve görsel ipuçlarını izleyerek hamurunuzun nasıl tepki gösterdiğine bağlı olarak ilerlemek olacaktır.
Yalın
Cenk bey merhaba, tarifinizi yeni denedim. 2 testi de başarıyla geçtim, 1 gece buzdolabında bekleyen bagellar da sabah suya atmadan tepsi üzerinde görüntü olarak şahaneydi. Haşlama ve fırında pişirme işlemini tarife sadık kalarak yaptım ancak bagelları fırından çıkardığımda hepsinin üstü cılk akışkan gibi kalmıştı. Bi 5 dk daha pişirdim yine o şekilde kaldılar. Bir tek susamlı olanlar tam pişmişe yakındı ama onlar bile tam değildi. Mecburen üstlerini bıçakla sıyırıp alt kısımlarını yiyebildik 🙁 Sizce nerede hata yapmış olabilirim veya neden kaynaklanmış olabilir ? Bunca güzel tarif ve estetik fotoğraflar için teşekkürler.. Sevgiler..
Cenk
Daha önce hiç karşılaşmadığım bir durum dolayısıyla nerede bir hata oldu tam olarak kestiremiyorum ama büyük ihtimalle haşlama sonrası delikli kaşıkla çıkardıktan sonra biraz süzülmesini beklemek sanki çözüm olabilir. Bir de haşlama suyuna karbonat eklemeyi unutmuş olabilir misiniz?
Yalın
Yok karbonat ekledim, ancak çıkardıktan sonra süzülmesini beklmeden direk susam, ayçekirdeği koymuştum üzerlerine. Belki de orada oldu hata. Teşekkür ederim cevabınız için..
cennet K.
Karantina doneminde ozellikle emek ve beceri isteyen tariflere yogunlastim. 2 haftalik NY maceramda aklimda en cok kalan sey olmustu bu bagel lar. Sizde de tarif oldugunu gorunce, surekli bir takipciniz olarak denemezsem olmazdi. Su an firinda ikinci parti pisiyor ve ilk parti super oldu:)
Bunu Avocado spreadlerle, cirpilmis ve taze otlu rokforla, erimis cheddar ve uzerinde goz yumurta ile, ve dahi tutsulenmis somonla tuketmek icin sabirsizlaniyorum:) Tarif goz korkutucu gibi gelebilir ama aslinda inanilmaz basit. Sizin tariflerinizle yaptigim seyleri ikram ettigim herkes tarifini istiyor. Ben de veriyorum ama herkes hemen vazgeciyor. Bir arkadasim 4 sayfa turta hamuru tarifi mi olur demisti. Ama o kadar detayli anlatiyorsunuz ki herseyi, eger kelime kelime uyarsam muthis sonuclar elde ediyorum ve elim alistikca hicbir tarif gozkorkutucu gelmiyor. Hele ki hobi olarak bu isi yapiyorsak, emek zaten isin kacinilmaz bir parcasi degil mi.
Neyse, benim gene size olan hayranligimin dibi dustu 🙂 Cok tesekkurler tarif icin.
Cenk
Ben de güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Afiyet olsun!
Özenç
Peki dereceyi düşürmeden önce kaç dereceye atıyoruz ben mi kaçırdım o kısmı:(
Cenk
250 derecede ısıtmaya başlıyorsunuz. Öncesinde belirtiliyor.
Seda Uysal Avci
Sizi ekşi maya ile Boston da 2016 tanıdım. Nasıl tane tane anlatmışsınız. Üzerinden 6 yıl geçti neredeyse. Ekşi mayam 6 yaşına geldi ekmeğimden tadanlara hep sizi anlatırım. Ekşi mayalı bagel deneyeceğim Montreal QC de otobüs durağında okuyorum tarifinizi. Sizi selamlıyorum ve teşekkür ediyorum. Sabrınıza, dilinize ve resimlerinize??
Cenk
Çok teşekkür ederim. Sevgiler!