Bu tartı ilk defa Bodrum’da tatildeyken yapmıştım. Bu biraz daha farklı bir çeşidi. Bademleri ve akçaağaç şurubunu eklemek tadına baktıktan sonra aklıma geldi. Özellikle şu sıralar şeftalilerin tam mevsimi olduğu için onları pişirmek haksızlık olur diye düşünüyorum. Onun için tartı önceden tamamen pişirip şeftali dilimlerini tepesine çiğ olarak eklemek bence en uygunu.
Yalnız sadece şeftali dilimleriyle de bu tart çok çıplak kalıyor. Bir avuç çiğ badem ve birkaç kaşık akçaağaç şurubuyla bildiğiniz şeftalili tart bambaşka bir tat oluyor.
Şeftali soymak ve dilimlemek, özellikle olgun ve sulu olanlardan aldıysanız, zor iştir. Çekirdeğini çıkarmaya çalışırken şeftali dağılır, kabuğunu soyarken de bir kısmı heba olur. Bu işi kolaylaştırmak için şu yöntemi deneyebilirsiniz:
Şeftalilerin altına iki tane çizik atın ve ufak boy bir tencerede 5-10 dakika kaynatın. Sonra hemen soğuk su ve buz dolu bir kaba aktarıp pişirme sürecini durdurun.
Şeftaliler soğuduktan sonra göreceksiniz ki hem soyması çok kolaylaşacak hem de sadece kabuğu gittiği için kestiğiniz dilimler birbiriyle aynı boyutta olacak.
ŞEFTALİLİ TART TARİFİ
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Kaynak: Tart hamuru ve vanilyalı krema tarifleri Dorie Greenspan’in “Baking: From My Home to Yours” adlı kitabından alınmıştır.
Malzemeler
Tart Hamuru için:
- 1,5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı pudra şekeri
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 125 gram tereyağı
- 1 yumurta sarısı
Vanilyalı Krema için:
- 2 su bardağı süt
- 6 yumurta sarısı
- 1/2 su bardağı şeker
- 1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
- 1,5 çay kaşığı vanilya özütü*
- 3 1/2 çorba kaşığı tereyağı, ufak parçalara bölünmüş ve oda sıcaklığında
Tartın Tepesi için:
- 3 adet şeftali
- 1 su bardağı kaynamış su
- 1/3 su bardağı badem, irice kıyılmış
- 3 çorba kaşığı akçaağaç şurubu (ya da bal)
Yapılışı
- Tart hamurunu hazırlamak için, fırını önceden 190C’de ısıtın.
- Mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Eğer hemen kullanmayacaksanız, dondurucuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Tartı yapacağınız günün önceki akşamından buzdolabı kısmına koyup açabilirsiniz.
- 23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Aluminyum bir folyoyu ya da parşömen kağıdı tart hamurunun üzerine serip nohutları tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve folyoyu kaldırıp 8 dakika daha pişirin. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
- Vanilyalı kremayı hazırlamak için, ufak bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Orta boy başka bir tencerede (ateşin üzerinde değil) yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını çırpın. Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin (bir defada eklemeyin ve çırpmayı bırakmayın yoksa yumurta sarıları sütün ısısından pişip topak topak olacaktır). Yine çırpmaya devam ederek sütün geri kalanını ekleyin. Orta boy ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın. Vanilya özütünü ekleyin ve tekrar karışana kadar çırpın.
- 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağ parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin. Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
- Şeftalilerin altına iki tane çizik atıp ufak boy bir tencereye koyun. Üzerine bir su bardağı kaynamış su ilave edip 5-10 dakika üzeri kapalı olarak orta ateşte pişmeye bırakın.
- Hemen ardından içi soğuk su ve buz dolu bir kaba aktarın (pişmelerini durdurmak için). Kabuklarını elinizle soyun, çekirdeğini çıkartın ve dilimlere ayırın.
- Tart hamurunuzun üzerine kremayı yayın. Şeftali dilimlerini üst üste gelecek şekilde dizin. Bademleri serpin üzerine de akçaağaç şurubu gezdirin.
* Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için vanilin veya vanilya aroması kullanmıyorum. Linke tıklayarak ev yapımı vanilya özütü tarifine ulaşabilirsiniz.
Theroadnottaken
Merhaba,
Tesadüfen oradan oraya klikleyip dururken fark ettim bu siteyi. Gezdikçe de içim açıldı. Ne kadar özenli her şey..
Minik bir soru benimkisi: Şeftalilerin kararmaması için ne önerirsin ?
Sevgiler..
Cenk
Merhaba – Çok teşekkürler yorumunuz için. Yukarıdaki tarifi uygularken şeftaliler kararmadı. Ama eğer şeftalileri kesip uzun süre bekletecekseniz, tepesine limon suyu öneririm. Kaynatırken suyun içine yarım limon da sıkabilirsiniz. Dilimleyip hemen kullanacaksanız ve özellikle de kaynatmadan elinizde soyduysanız o zaman dilimleri yerleştirdikten sonra fırçayla tepelerine şeftali reçeli de sürebilirsiniz. Hem parlar hem de kararmazlar.
ayşegül
Ellerine sağlık…
Eda Suner
Cenk’cim şeftali tek sevdiğim meyva bende istiyorum bundan yap bana da olurmu 🙂
farmau
Merhaba;
Siteniz,tasarım,resimler,yemekler ve tabiki tatlılar Allahım hepsi bir harika :)))inanın ki kaç dakikadır buradayım bilemiyorum.Yemek yapmaktan pek hoşlanmayan ben sabah ilk iş şeftalili tart yapmayı düşünüyorum annem duyunca muhtemelen gözyaşlarını tutamayacak:))))
Emeğinize elleriniz sağlık.
Bayıldım desem yeridir.Neden daha önce keşfetmedim ki burayı…
Yazdıkça yazasım geldi gecenin bu saatinde
nasıl özenli nasıl ,nasıl sade bir o kadar gözalıcı…
Şimdi arşivinizde gezintiye çıkıyorum ancak bu bünye bu reimlerin enfesliğinden sonra uykuya dalabilir mi bilmiyorum..
Kolay gelsin…
Cenk
farmau – Cok tesekkur ederim guzel yorumlarina. Yazdiklarimin sana yemek yapmak icin ilham vermesi gogsumu kabartti. Umarim denediklerinden memnun kalirsin.
Esin
slm Cenk
inanilmaz derecede göz zevkimizi doyuruyorsun ,fotograflar süper, tebrikler…….
Esin
Frankfurt
Kevser
Selam Cenk,
siteni uzun bir zamandan beri izliyorum ve bu sana ilk yazim olacak. Siten cok güzel, tarifler ve fotograflar özellikle harika. Seftalili pay yapma fikrine kendimi alistirmak isiyorum fakat …. Bende cok kötü seftali tiki var, yani seftali, kayisi ve diger tüylü meyve ve sebzelere dokunamiyorum. Seftaliyi de cok sevdigim halde burda Almanya’da mesela “nektarin” var, seftaliye benziyor ama tüysüz daha bugün 2 kilo onlardan aldim, onlari severek yiyebiliyorum. Neyse, hic olmazsa bende eldiven giyip birseyler yapmaya calisirim. Sana da kolay gelsin ve güzel tariflerinin devamini bekliyorum. Selamlar ve sevgiler
Cenk
Merhaba Kevser,
Oncelikle yorumlarin icin cok tesekkur ederim. Eger seftaliye dokunmak gibi bir problemin varsa ayni tarti nektarinle de yapabilirsin (nektarinin kabugunu soymana bile gerek yok). Ya da marketlerde satilan tenekede kendi suyu ve surubunda soyulmus olarak alabilecegin seftaliler de var. Tazesi gibi tabii ki olmaz ama sana ozel bir cozum olabilir. Afiyet olsun.
Burçin
Her zamanki gibi çok güzel görünüyor. Dün evde çok düşündüm dolaptaki şeftalilerle ne yapsam diye. Biraz kitap karıştırdım sonra vaz geçtim. Keşke Cafe Fernando’ya baksaymışım. 🙂
Ellerine sağlık Cenk.
Selin
Merhaba Cenk;
Siten ile ilgili düşüncelerim İki kelime ile özetleyebilirim;baayııllldııımmm:)(bu 1) ve çok şaşırdım(buda 2)..
Bayıldım;mamaların fotografları,tarifin şekli,sunumların güzelliği çok özel gerçekten.
Şaşırdım;her ne kadar dünyada pekçok erkek ahçı olsada bir erkeğin yemek yapmanın dışında bukadar ilgili,özenli ve de becerikli olması beni şaşırttı 🙂
eee şey 2 kelimemi demiştim….upsss galiba biraz da özendim yaptılarına.Bende böyle güzel mamalar yapmak ve sunmak istiyorum umarım birgün 🙂
paylaşımların için teşekkürler ve her daim başarılar diliyorum.
Cenk
Burçin çok teşekkürler. Yakın bir zamanda şeftali kullanarak bu tarttan çok daha basit ve kısa zaman alan bir tarif daha yayınlayacağım umarım onu da beğenirsin.
Selin – Çok teşekkür ederim yorumların için. Eminim tarifleri denesen ne kadar kolay olduklarını sen de göreceksin. Oldu da birgün denersen yorumlarını bekliyorum.
asuman ercan
sevgili cenk bey merhaba
seftaliyi yine taçlandırmışşın emeğine sağlık, eminim hiç şeftali sevmeyenlerin bile ağzı sulanmıştır.
seftalili dondurma yapmıştınız onun tarifini bekliyoruz bir ara .
birde ben çikolatalı dondurmanızı yaptım , oğlum çok beğenerek yedi ama ben her iki seferindede yumurta tadını çok net aldım. nerde hata yapmış olabilirim sizce….
muzlu tarifi en kısa zamanda deneyeceğim. sizi haberdar ederim.
hoşçakalın
asuman
nazife
Merhaba Cenk, tart harika görünüyor, ayrıca şeftalinin dilimlenmesini fotoğraflayıp pratik bilgiyi paylaştığın için çok teşekkürler.
Blogspottan yeni adres aldım linklerine eklermisin?
http://pembelininmutfagi.blogspot.com/
Sevgiler.
Nazife
serpil-mirace
selam Cenk
çok güzel gözüküyor hele şeftaliler bir harika
bende şeftalili tart yaparım ve çok severim hatta biz kremayı pudra şekeri ile çırpıp dilimlerin üzerinde servis de yaparız. Bu sefer senin tarifinle tartı ve kremayı deneyeceğim. Ben üstüne jöle koyardım parlaklık versin diye ama jöleyi de pek sevmiyorum. Bal çok güzel bir fikir ama nasıl uyguluyorsun direk üstüne mi döküyorsun. Merak ettim
Cenk
Asuman Hanım – Yumurta tadının sebebini tam olarak tahmin etmesi güç. Acaba yumurtaları çırptıktan sonra kaynatılmış sütü eklerken çok mu acele ettiniz? Topaklanma oldu mu? Eğer kaynamış sütlü karışımı çok acele eklerseniz yumurtaların pişmiş olması muhtemel. Bir sicim gibi azar azar ekleyerek yumurtaların ılınmasını sağlayıp ardından geri kalanını dökmek gerekir. Aklıma gelen diğer bir sebep de benmariyi kısa tutmuş olabilir misiniz? Vanilya esansı (vanilla extract) eklediniz mi? Eklediyseniz onun yumurta kokusunu tamamen örtücü bir özelliği vardır. Aklıma gelenler bunlar… Şeftalili dondurma da aklımda yalnız iş yoğunluğundan siteye yazı yazmaya bile zor vakit buluyorum. Ama unutmadım, en kısa zamanda yazacağım.
Nazife – Yorumların için çok teşekkür ederim.
serpil-mirace – Umarım tarifi deneyince beğenirsin. Ben bal yerine akçaağaç şurubu (maple syrup) kullandım. Baldan daha akışkan bir kıvama sahip. Ama bal da kullanacaksan bir kaşık alıp eşit dağılmasına dikkat ederek tartın üzerinde dolaştırabilirsin. Afiyet olsun.
serpil
Aman Allahımmmm,bu ne güzel bir cafeymiş böyle, ben de yeni keşfettim.Ayrıca şeftalili tarta da bayıldım.ellerinize sağlık.
sevgilerimle….
esratekcan
merhabalar sevgili Cenk,
sitenle tanışalı 1-2 ay kadar oldu ve keyifle takip ediyorum.Seninde herşeyi keyifle yaptığın şık sunumlarından belli oluyor.Ellerine ve gönlüne sağlık diyor,tebrik ediyorum.
Şeftali tart ile sormak istediğim ufak bi ayrıntı var,
şurup yerine koyabileceğim başka bi önerin var mı?
sevgiler ve saygılar
Cenk
serpil – çok teşekkürler.
esratekcan – Sana da çok teşekkür ederim. Şurup yerine bal kullanabilirsin.
damak tadı
Sitenizi yeni keşfetmenin mutluluğu ile şimdilik kısa ve öz yazıyorum.Daha sonra tekrar görüşmek dileğiyle..Hepsi birbirinden nefis.Paylaşımlarınız için teşekkürler..!
Zuhal
İnanılmaz bir görüntü. Fotoğraflarınıza hayranım…
aytac
oldukca çekici gözüküyor.
serpil-mirace
selam Cenk
tartını bu hafta sonu denedim.Öncelikle şeftali soyma önerin için çok teşekkürler acaip kolaylık. paylaşmak istediğim bir iki şey var. öncelikle tart yapma inceliklerini aynen uyguladım. Yağın soğuk olmasıyla ilgili hepsini aynen yaptım. Yalnız mutfak robotu yerine braun kesici doğrayıcısında karıştırdım. Malzeme kum gibi oldu. dolapta 1 saat beklettikten sonra baktım hamur hiç toparlanamıyor bende biraz daha yağ ilave ettim. 25-30 gr kadar ancak o zaman toparlandı.25 dk pişirmek benim fırında fazla geldi sanırım kalıptan çıkaramadım.içinde bırakmak zorunda kaldım. Halbuki ben yaptığım tartlarda kalıbı hiç yağlamadığım halde kolaylıkla çıkardı. Bu sefer özellikle yağladım. ama tadı çok güzeldi ağızda dağılıyordu.Kremanın tadıda çok güzeldi yalnız yumurta sayısını 3 koydum. Çok yumurta kokmasını istemediğimden koymadım.
seninle paylaşmak istedim,ellerine sağlık
Cenk
serpil-mirace – Braun kesici doğrayıcı tam olarak nedir bilemiyorum ama bıçaklı herhangi bir mutfak robotu aynı görevi görecektir onun için sorun değil. Kum kum oldu demişsin, dolaba kaldırmadan önce iki parmağının arasında sıkıp birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol ettin mi? Bazı yumurtalar oldukça ufak oluyor, dolayısıyla sarıları da. Yumurta sarısının boyutu normalden ufak olunca hamura yeterince sıvı eklenmemiş oluyor. Eğer hamur iki parmağının arasında dağılırsa daha fazla tereyağı yerine damla damla su ekleyerek kıvamını düzeltmen daha doğru olur. Kalıptan çıkarmakta neden zorluk çektiğini kestiremedim maalesef. Afiyet olsun.
ferhan
Merhabalar Cenk, sayfanı damak tadı sayesinde gördüm,çok estetik .Fotoğraflar acayip cezbedici..Ellerinize sağlık …
ozge
Merhaba Cenk, tarti bugun denedim herseyi yazdigin gibi yaptım ama sanki hamuru biraz sert oldu:(Gerci tadi gercekten cok guzel ama sanki bi yerde hata yaptım…Ben pek becerememiş olsamda denemeye devam edicem:)Senin ki cok lezzetli gorunuyor ellerine saglık…
Cenk
Merhaba Özge,
Birgün yaptığın tart diğer birgün yaptığına benzemeyecektir. Hava sıcaklığı , eğer hafif yoğurduysan elinin sıcaklığı, unu bardak hesabı ölçüyorsan ölçerken ne kadar sıkıştırdığın vs. gibi ayrıntı gibi gözüken şeylerin hepsi tart hamurunun kıvamını değiştirebilir. Bir de yeterince buzdolabında dinlendirmemiş olabilir misin? Buradan söylemek zor ama tadını beğendiğine sevindim. Crumble ı da denedikten sonra fikirlerini yazarsan çok sevinirim.
Cenk
ferhan – Beğenmene sevindim. Teşekkür ederim.
ozge
Gercekten nerde hata yaptım bilmiyorum ama galiba cok oynadım hamurla..Bir daha ki sefere umarım daha yumusak olur tartim ama olsun ben denemeye devam edicem:)En kısa zamanda deneyecegim crumble’ı.Ama eminim ki o da cok guzel olacak:)
Ceylan
Cenk selam ! Amazondan senin bu meşhur kitabı sipariş edeceğim de başka önereceğin yemek kitabı var mı böyle? Şimdiden çok teşekkürler
Cenk
Selam Ceylan,
O meşhur kitap ve diğer tavsiye ettiğim bütün kitap ve DVDler Cafe Fernando Amazon dükkanında! Yukarıda Ralph’in fotoğrafıyla bir banner hazırladım ona basabilirsin. Her kitap/DVD nin altını da yorumlarımla doldurmaya çalıştım. Bannera tıklayabilir ya da buraya basıp tavsiyelerime ulaşabilirsin.
Şimdiden afiyet olsun!
*Not: Amazon’dan kitap ve DVD siparişleriniz sorunsuz bir şekilde Türkiye’ye ulaşıyor. Sadece shipping cost (gönderim ücreti) ile beraber toplamda 100 doların üzerine çıkmayın, aksi takdirde ürünlerin gümrüğe takılma ihtimali var. Bu arada gönderim şeklini seçerken “Expedited shipping” seçeneğini tıklamanızı öneririm. 3-5 dolar daha fazla tutuyor fakat kitapların ulaşması çok daha kısa bir zamanda gerçekleşiyor (normalde 1 ayı bulurken 7-15 gün içinde geliyor).
Ceylan
Cenk,
İkidir blogunu detaylı incelemeden şaşkın şaşkın yorumlar yapıyorum! Bu kadar her detayı düşünülmüş bir bloga yapılacak iş mi bu!!
Çok teşekkür ederim detaylı ve sabırlı cevabına. Siparişlerimi verdim bile, toplam 6 kitap seçtim seninkilerden sabırsızlıkla bekleyeceğim.
Bir soru daha favori bir davet menün var mı? Yani yakın arkadaşlarını çağırdığında yapmayı sevdiğin bir menü ? Şimdi bu da blogun bir yerinde detay detay anlatıldıysa artık pes !
Bir 3 aylık bebek, bir de 3 yaşında canavar oğlan çocuğundan arta kalan vakitlerde bu işleri yapınca böyle dalgınlıklar oluyor maalesef !
Cenk
Merhaba Ceylan – Hayırlı olsun umarım kitapları beğenirsin. Davet menüsüne gelince.. Yok, blogumda daha önceden bahsettiğim bir konu değil bu aslında. Favoriden öte mevsimi düşünerek bir cevap verebilirim.
Havalar soğumaya başladı dolayısıyla bir çorbayla başlayabilirsin. Sonbahar gelince benim aklıma toprağı hatırlatan bir çorba gelir: Minestrone. Kısaca anlatmak gerekirse 1 adet havuç, 1 adet soğan ve 1 adet kereviz sapı minik minik küpler halinde kesilip zeytinyağında yumuşayana kadar kavrulur. Ardından bunun tepesine pişmesi en uzun sürenden en kısa sürene doğru alttan üste doğru ilerleyerek mevsim sebzeleri küp küp kesilip yerleştirilir. Patates, kabak, havuç, yeşil fasulye olabilir… Ardından soyulmuş domatesileri ellerinle sıkarak iri halde ilave edersin. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, bir tane de defne yaprağı eklersin. Eğer evinde kalıp halinde parmesan ya da eski kaşar peyniri varsa en arka kısmını (genelde yenmez) koca bir parça halinde eklersin, tepesini azıcık geçecek kadar tavuk suyu (asla bulyon değil) ya da sebze suyu (ya da sadece su) ekleyip kaynama noktasına getir, daha sonra altını kısıp 1 saat pişirirsin. Ardından ya konserve ya da daha önceden haşlanmış olan fasulyeleri (ben piyazlık olandan öneriyorum) ekleyip yine 1 saat kadar pişirirsin.
Buna ilave olarak fırında tavuk yapabilirsin. Salata da olsun dersen şu sıralar devamlı yaptığım bir nohutlu karışık salata var onu öneririm. Aşina olduğun bir salatayı hazırla. Tepesi için de konserve ya da haşlanmış olabilir nohutları hafif ısıtıp sıcakken üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber, limon suyu gezdirip bolca da parmesan peyniri rendeliyorsun ve salata ile birlikte karıştırıyorsun. Bu şekilde salata için ekstradan sos hazırlamana da gerek kalmaz.
Tatlı için de belki ağır gelebilir ama aklımda uzun süredir dönüp dolaşan bir tart var. Tatlı tart hamurunu (tarifi yukarıda var) ayrı olarak pişir. Bir tavada incirleri birkaç kaşık şeker ve bir kaşık balsamic sirkeyle çevir. Şeker tamamen eridikten sonra hafif reçelimsi bir kıvam alacak. Bunu trtın içine yay. Tepesine de taze ceviz ve rokfor peyniri serpiştirip servis yap. Umarım arkadaşların beğenirler.
Ceylan
Cenk, çok teşekkür ederim! Çorba ve tavuk benim de aklımdaydı. Salata ve tatlı çok orjinal duruyor, deneyip sonuçlarını bildireceğim! Tekrar detaylı cevap için sağol! Selamlar..
Cenk
Şimdiden afiyet olsun!
Elif Ayvaz
Cenk, beni crumble ile tanıştırdığın için teşekkürler tartlarımda artık vazgeçilmezlerden oldular.Aslında ben yıllardır gratenlerimde mısır unu ,tereyağ ve permesanı crumble gibi hazırlayıp sunarım ve çok beğenilir.Şimdide tatlılarımda crumble hımmmmm nefis
LULU
http://www.damak.net/page/2/
Tarifinizi çalmışlar. Zaten bu sitedeki tüm tarifler çalıntı da..
x3m
damak tadınızı tebrik etmemek mümkün değil. 🙂 çok güzel görünüyorlar. yaz aylarında deneyeceğim bir tarif.
birsen
ellerinize saglık gerçektende süper görünüyo.özellikle benim gibi bi şeftali delisi için dahada bi hoş.sitenizi 2 gün önce keşfettim ve gerçeektende sizi çok takdir ettim.bende bir yemek delisiyim,yemek yapmayı ve çewremdekilerle paylaşmayı çok sewiyorum.ama ögrenci oldugum için pek herşeyi yapabilecek imkana sahip değilim.elimden geldiğince döktürmeye ve arkadasları monoton ögrenci menüsünden uzaklaştırmaya çalışıyorum.şeftalili tartınızı denemek için yazın,şeftali mewsiminin gelmesini sabırsızlıkla bekliorum.
Ayşe Özerdil Sonbay
Merhaba Cenk,bugün doğum günüm.Ne yapsam diye sayfalarını karıştırırken “şeftalili tart”ı buldum.Orjinâline elimden geldiğince sadık kalarak hazırladım.Bende badem yoktu onun yerine kavrulmuş dolmalık fıstık koydum,herkes tarafından pek beğenildi.Tekrar,enfes lezzetlerin ve tüm bunları detaylarına varıncaya kadar bizlerle paylaştığın için sana sonsuz teşekkürler.Sevgilerimle.İyi şanslar hep seninle olsun.
belma
Tarifler,fotoğraflar,küçük ayrıntılar,herşey süper…Bu güzel tarifler ve keyifli anlatımın için çok teşekkürler.Şeftalili tartı denedim ve hem tadı hem de görüntüsü çok güzel oldu.Tarifteki yağ miktarı beni biraz rahatsız etsede herkes çok beğendi.Tariften değişik olarak sadece tereyağı kullanmadım çünkü tadını pek sevmiyorum,tereyağı tercih etmenin nedeni aktarırsan çok sevinirim.
sevgiler..
kübra
bence çok iyi bir site işe yarıyor güzel tarifler var
derya
merhaba..
sitenizi cok begendim..yaptiginiz hersey cok guzel gercekten.
ellerinize saglik..
diana
görünütüsü süper ama yazının hepsini okuyamadım nefis görünüyor bende yapmasını biliyorum basit
Ozan
Misafirlerimize sunduk cok guzel olmus ama bir daha yapma dediler.tesekkur ederiz
Russel
■1 1/2 su bardağı un
■1/2 su bardağı pudra şekeri
1 1/2 ile bir buçuk bardak unu mu kastediyorsunuz? O kısmı kafamı karıştırdı.
Cenk
Russel – Evet, 1.5.
Russel
Akçaağaç şurubunu İstanbul’da nereden temin edebiliriz acaba? Hesaplı, kaliteli bir yer biliyor musunuz? Gerçi Amerikan’dan dilediğiniz ürünü getirme imkanınız var ama olmayanlar için de şurubu bulabilecekleri bir yer var mıdır? Teşekkürler.
Cenk
Russel – Makrocenter ve Migros’larda bulabilirsiniz.
tuna
sabah gördüm, öğlen alışverişi yaptım, akşam yapacağım…görüntü şahane umarım benzer, akçaağaç şurubu bulamadım şeffaf jöle aldım zaten hepsi bir kerede yenmez şeftalileri korunmak lazım, herhalde kötü olmaz şeffaf jöle ne dersin?
Cenk
Tuna – Kötü olmaz tabii, zaten pek tat katan bir şey de değil, sadece görüntü anlamında bir parlaklık verecektir ve dediğin gibi şeftalilerin kararmasını önleyecektir. Afiyet olsun.
tuna
Sevgili Cenk
Yukarıda görünen o güzel fotoğraflara o kadar özendim ki ben de bu fotoğrafı çekmek istedim ama maalesef sonum hüsran…:( muhallebim çok sulu oldu yumurta kokusu biraz keskin kaldı, tart biraz sert, görüntü ise fiyasko… şeffaf jöleyi kimseye tavsiye etmiyorum. sanki tartın üzerine yumurta akı dökmüş gibi bir görüntü oldu…benim tart siteye tam case study oldu yani:)
ama lezzet herşeye rağmen idare etti, gözüm kapalı yiyince pek problem yok:) sanırım beceremedim, vaz mı geçmeli bu işlerden nedir…
Cenk
tuna – Yumurta kokusu aldıysanız sıcak sütü çok hızlı veya fazlaca dökmüş olabilirsiniz yumurtaların üzerine. İlk başlarda damla damla dökmek lazım yumurtaların pişmesine engel olmak için. Tart sert olduysa fazlaca yoğurmuş olabilirsiniz. Bunun dışında aklıma başka bir şey gelmiyor. Kimse ilk yapışında harika bir sonuç almıyor. Bence birkaç denemeden sonra kendinize güveniniz yerine gelecektir.
tuna
sevgili cenk
bazı tariflerinde su bardağı çorba kaşığı vs ölçüsünün bizim ölçülere göre olmadığını belirtiyorsun. Bu tarifte de bu durum geçerli midir?
Cenk
Tuna – Her tarifte geçerli. Ben sadece Amerikan cup ölçüleri kullanıyorum. Ama zaten bizim ölçüler derken, biliyorsun herkesin kaşığı bardağı aynı değil. Un Nasıl Ölçülür başlıklı yazımda bunu uzun uzun anlattım, dilersen onu okuyabilirsin. Evde kendi cup ölçünü yaratma konusunda da yardımcı olur (240 ml hacminde bir bardak buldun mu iş bitmiştir).
şenel
vanilya çubuğunun tohum , kabuk ya da her iki kısmı birden mi kullanılır.tekrar tarif edebilirmisin.birde güllaçtaki şeker yine kup ölçüsü ile mi verildi. teşekkürler.
Cenk
şenel – Önceki benzer yorumunuza verdiğim cevabı şurada görebilirsiniz. O yazıda açıkça belirtiliyor. Çubuğun nasıl kullanılacağı tarife göre değişiklik gösterir.
şenel
güllaç için kullanımını sormak istemiştim.teşekkürler
Cenk
şenel – Kaynayan süte atıp aroma vermesini sağlayabilirsiniz. Daha sonradan çubuk kısmını sütün içinden çıkartacaksınız.
merve
öncelikle tariflerin, fotoğrafların ve blogun harika.tebrik ediyorum.
sormak istediğim ise,ben bu tartı farklı bir meyveyle yaptım tadi çok güzeldi gerçekten yalnız kremaya 3 yumruta koydum ben çünkü sende bulunan vanilya özütü kadar iyi olduğunu düşünmediğim bir vanilya aroması var bende.pasta malzemeleri satan bir yerden aldım.dolayısıyla 6 yumurta koyduğumda yumurta kokusunu gideremeyeceğimi düşündüm.acaba vanilya aromasını iki katına çıkarıp 6 yumurta koysam tad açısından kremada önemli bir fark olur mu? fikrini söylersen sevinirim,şimdiden teşekkürler…
Cenk
merve – Vanilya hoş bir koku ve hafif tat katması için konuyor, ama asla yumurtaların kokusunu bastırmak için değil. Yumurta kokusunun sebebi ancak sıcak bir süt vs. gibi karışımın dikkatsizce yumutalara bir anda eklenip karıştırılırken pişmesi sonucu oluşur. Yani azar azar eklendiğinde ve yumurtalar alıştıra alıştıra çırpıldığında kesinlikle yumurta kokusu almaman gerekiyor. Bir dahaki denemende 6 yumurtayla yap ama sütü eklerken damla damla dökerek hiç durmadan çırp (hatta biri yanında o damlatsın sen çırp) ve sütün yarısı bitene kadar böyle devam et, ardından yarısını bittiğinde artık zaten yumurtalar da ısınmış olacaktır gerisini direkt dökebilirsin. Sonra koyulaşana kadar çırp ama asla tencerenin altında kuru bir tabaka oluşana kadar değil (bu da yumurta kokusuna sebep veren başka bir nokta). Karışımın kenarlarından su buharı çıkmaya başladığını gördüğün anda ateşten alıp karıştır, buharlar geçince ateşe tekrar koy. Ve koyulaşıp tahta bir kaşıkta iz bırakana kadar karıştır. Sana mümkün olan en uzun ve yavaş sistemi anlattım çünkü bunda hataya yer yok ama sonrasında biraz deneyim kazandıktan sonra işler daha hızlı gelişecek, buna emin olabilirsin.
ayşe
bu aralar yeşil çaya takmış durumdayım hergün bişi deniyorum son denemem bildiğimiz limonatanın içine şeftali ve yeşil çay koymak oldu. böyle bir lezzet yok ! şimdi ki dahiyane fikrim(!) de tart hamuruna yeşil çay koymak üstünede tabiki şeftali katmanı .
sence nasıl olur_?
önerin var mı bu konuda_?
Cenk
ayşe – Yeşil çay derken matcha’yı kastediyorsun değil mi? Ben de her şeyde seviyorum. Tart hamurunda da neden olmasın? Sadece şeftaliyle aklımda yakıştıramadım ama deneyip görmek lazım.
ayşe
ben matcha yı bir tür japon çayı olarak biliyorum .benim kullandığğım bildiğimiz siyah çayın daha hızlı kurutulmuşu yani bildiğimiz yeşilçay. şeftali ve yeşilçaylı limonata da gerçekten denenmesi gerekir senin de ilginç fikirlerinle bambaşka lezzetler çıkabilir 🙂
reyhan
Bu tarifi ananasla yapabilir miyim, eğer yapabilirsem, tarifte değiştirmem gereken birşey var mı?
Cenk
reyhan – Yapabilirsiniz. Bence değiştirmeniz gereken bir şey yok, sadece ananas ve badem bir arada nasıl olur emin değilim, isterseniz badem eklemeyin.
Reyhan
Taze ananasla yaptım, süper oldu. Ama hamuru tam tarif ettiğiniz gibi yapmayı beceremediğim için bisküvi gibi oldu, yine de herkes bayıldı:))) İlk tart denememdi, herkes şaşırdı, altını hazır mı aldın diye sordular:)))
Cenk
Reyhan – Tart hamurunun hakkını tam anlamıyla verebilmek için alıştırma yapmak gerekiyor. Eğer ilk denemenizde böyle övgüler aldıysanız bence doğru yoldasınız. Afiyet olsun.
voldii
televizyonda rastgele gezinirken e2 de bizim martha teyzeyi turta yaparken yakaladım canım da nasıl çekti oruçlu oruçlu internete göz atarken cafe fernando yu görüp hemen bi tıklattım tıklatış o tıklatış çıkamadım içinden bulduğum her yazıyı okudum fotoğraflarla lezzet diyarlarını gezdim durdum.tariflerinizden bunu evdeki şeftalilerle yapabilecğimi fark edip işe koyuldum.yaptığım ilk tarttı .hamuru istediğim gibi gevrek oldu yumurtaya da dediğiniz gibi sütü azar azar döktüm hiç kokmadı tek kelime ile harika oldu Böyle güzel bir blogun güzel sahibini de kutlamamak mümkün değil .bu harika lezzetleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim
Ayça
Merhaba Cenk..Cafe fernando’yu arkadaşlarımın tavsiyesi ile daha yeni keşfettim.Gerçekten süper,fotograflar da oldukça iştah açıcı.İnsanda hemen deneme istegi uyandırıyor.Şeftalili tartı denedim ilk olarak.Görüntüsü ve tadı muhteşem oldu.Ben normalde elmalı,çilekli veya vişleli yapıyordum ama şeftali de artık favorim.Fakat lezzeti Müthiş olsada, benim turta hamurum bisküvi gibi oldu.Malzemeleri tam kullandım.Yağsız oldugunu düşünmüyorum.Elimle kontrol ettim.Kaptan çıkartmakta zorlandım.O muhteşem görüntü biraz bozuldu.Ama tadına söyliyecek şey yok.Gerçekten leziz.Acaba yanlış yaptıgım birşey mi var yoksa böyle biraz kıtır kıtır mı oluyo.?Birde aynı hamuru kullanarak ve şekilli keserek bisküvi yapılır mı sence?Teşekkürler..
Cenk
Ayça – Evet, hamur kıtır kıtır oluyor ama haddinden fazla sertleştiyse fazla yoğurmuş olabilirsiniz. Altı çıkabilen bir tart kalıbı kullanırsanız çıkartmakta en ufak bir problem yaşamazsınız. Aynı hamurla bisküvi yapmak elbette mümkün.
nuray
tarifinizi denedim çok güzel oldu ilk tart denememdi 🙂 vanilya özütü yerine normal vanilya tereyağ yerinede margarin üzerine jöle ile denedim kısaca evde o an olan malzemelerle yaptım ama en kısa zamanda orjinal malzemelerle denemek istiyorum bu haliyle bile çok beğenildi 🙂 tarifinizin detaylı anlatımı için teşekkür ederim sitenizi tesadüfen keşfetmiştim ama bundan sonra sürekli takip edeceğim ahududu ve çikolatalı tart tarifinize alabilirmiyim
tarih84
şeftali soyma yöntemini domates için uygulardık, şaşırdım çok pratikmiş doğrusu. ellerinize sağlık:)
Arzu
Cenk, harika bir tarif bu, daha once 2 kez yapmistim, bu aksam gidecegim bir davet icin yapiyorum. Sonuctan lezzet olarak gayet memnunum, ama yine de bir yerde eksik veya hata yaptigimi dusunuyorum. Hamur ; o kadar un ,seker, yumurta sarisi ve yag olculerinde bir turlu biraraya gelmiyor, gecen sefer cok az yogurt, bu seferde az su eklemek durumunda kaldim. Bu haliyle de herkes cok begeniyor ama eminim senin yaptigini becerebilseydim daha mukemmel bir tat cikacakti ortaya. Galiba artik mutfaga digital bir olcu almanin zamani geldi.
Ben bulundugum ulkede kolay kolay lezzetli seftali bulamiyoum, konserve seftaliyi denedim cekinerek, ama gayet
lezzetli oldu. Tazesini bulamayanlara tavsiye ederim.
Herkes bu kadar cok yumurta sarisi ile sadece vanilya kokan bu custard’i nasil becerdigimi soruyor, ince detaylar ve teknikler icin cok tesekkurler. Sevgiler,
Cenk
Arzu – Tarifi beğenmenize sevindim. Afiyet olsun. Büyük ihtimalle dijital bir tartıyla ölçüp hazırladığınızda oranların yeteceğini göreceksiniz. Buna rağmen zaman zaman fazla kuru kalabilir, o durumda da yaptığınız doğrudur. Su, yoğurt, süt veya yumurtayı beyazıyla birlikte ekleyerek devam edebilirsiniz.
tavan arası günlüğü
Vanilya özü yerine limon kullansam, limonlu krema yapsam sizce nasıl olur? Bizimkiler vanilya pek sevmiyor..
Cenk
tavan arası günlüğü – Olur tabii.
humeyra
tartı biraz daha basitleştirip denedim, malum çoluk çocuk, ayrıntıya girecek pek vaktim kalmıyor, güzel oldu, teşekkürler
sinem
cenk bey tarifiniz çok güzel yalnız pişirme esnasında bahsettiğiniz nohut ne için tam anlayamadım tartın pişirilmesini bir daha anlatır mısınız şimdiden teşekkürler…
sinem
cenk bey bu arada cam kalıp kullansam olur mu acaba ve ekstradan cam kalıbı yağlamak dışında bir uygulama daha yapmaya gerek var mı?
Cenk
sinem – Nohutlar ağırlık yapıp tart hamurunun kabarmasını önlemek için. Cam kalıp kullanırsanız tartı kalıptan çıkartmakta zorlanırsınız. Altı çıkabilen tart kalıplarından edinmenizi öneririm.
sinem
cenk bey dün kremasını ve hamurunu yaptım dolaba koydum, bugünde artık tart haline getireceğim. dün teyzemin önerisi ile sütü sicim gibi dökebilmek için sütü ısıttıktan sonra bir pet şişeye koyup iğne ile tepesine 2 delik açtım ve gayet kolay bir şekilde süt ile yumurtalı karışımı mikserle sürekli çırparak karıştırdım sonrada ocakta sürekli karıştırdım dediğiniz gibi ve krema olduktan sonra çok az daha yumurta kokusu oldu bende ocaktan aldığım kremayı mikserle tekrar çırptım ve koku gitti yanımdakiler de yumurta tadı almadı. diğer hanımlarda bu yöntem ile yapabilir diye paylaşmak istedim teşekkürler…
sinem
herkes çok beğendi hazır aldığımı zannettiler tarif için teşekkürler:)
irem dırmıkcı
cenk bu tartın çileklisini yapmıstım anneler gununde herkes parmaklarını yedi.Şimdi şeftalili yaptım ve cidden mukemmel oldu goruntusu!!.Eminim tadı da aynı şekilde guzel olmustur.Çook tesekkurler 🙂 sevgiler
Naz
Selam Cenk,
Epeydir aradığım ve bir türlü tutturamadığım lezzeti senin tarifin sayesinde tutturdum 🙂 yeterince soğutamamış olmama rağmen aldığı övgüleri duyman lazımdı 🙂 özellikle de tart kreması çok başarılı… Yapacak kişilere taviyem kesinlikle 5-6 saat dolapta bekletilmeli tadı iyice oturuyor… ve kalıptan rahat çıkartmak için mutlaka yağlayıp unlamalılar kalıbı…
Son olarak tekrar teşekkür ederim paylaşımın için 🙂
Dilek
Merhabalar, sizi ilk fesleğenli lorlu muffin ile keşfettim, hemen ilk yapılacaklar listeme girdi, şimdi de şeftalili tart yaptım harika oldu, sadece ben şeftalileri dondurucan çıkarıp direkt tarta ekledim pişirmek istemedim ama umarım kararmaz, jöleden de nefret ediyorum içindekilerden dolayı belki siz daha doğal bir öneri verirsiniz? Başarılarınızın devamını dilerim
Cenk
Dilek – Üzerine dizmeden önce muhakkak bir gün öncesinden buzdolabı kısmında açılmalarını bekleyin. Aksi taktirde tartın üzerinde çözüldükçe su bırakacaktır. Kararmamaları için biraz limon suyu ve şekerle marine edebilirsiniz.
Esra
Acaba custard krema tarifi verir misiniz?
Cenk
Esra – Bu tarifteki creme patissiere de custard olarak kabul edilebilir. Dilerseniz nişastayı azaltarak daha akışkan bir custard elde edebilirsiniz.
canan
Merhaba, Cenk bey,
Yorumları okudum ama sanırım sorulmamış daha evvel. Bu Tip tatlıların yada bu meyvelinin tüketim sıcaklığı, saklama süresi nedir? Dün gece tamamladım tartı ancak 18saat sonra yenecek, üstelik buzdolabında bekledi, buz gibi… Öneriniz olursa çok sevineceğim. Kitabınız hayırlı olsun, Türk kadınları emeğiniz, şeffaflığınız sayesinde artık daha iyi birer aşçı..
Cenk
canan – Ben bu tip altı kremalı tartları soğukken yemeyi seviyorum. Ama hamuru kremayla dolu bir şekilde buzdolabında saklayıp servis zamanı oda sıcaklığında meyveyle de servis edebilirsiniz. 1-2 gün dayanacaktır ama bir süre sonra meyveler kremayı sulandırabilir.
Neslihan
Şu an yapıyorum
Merve Şekli
Merhaba Cenk,
Karantina günlerindeyiz bildiğin gibi, dün akşam şeftalili tart tarifini yaptım, pişme sürecinde umutlu değildim açıkcası hamur çok yumuşadı pişerken vs. bir noktadan sonra maksat buzluktaki şeftalileri değerlendirmekti. Az önce bir dilim denedim. Aman yarabbim bu nasıl bir hamurdur 🙂 kenarları kıtır kıtır krema altıysa ipek gibi. Kremada 6 yumurta bulunması sebebi ile internette tek yumurtalı farklı bir krema tarifi denedim ve turta üzerine şeftali receli gezdirdim. İnanamadım tadına 🙂 şimdi sana bu yorumu gönderdikten sonra gidip bir dilim daha yiyeceğim. Bu damak çatlatan lezzet için eline emeğine sağlık. Sevgilerle…
Beyza
Vay be ne blog ama gerçekten inanılmaz devam etmeyi düşünüyor musunuz acaba