• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Sarışın Çikolata, Tahin ve Susamlı Trüf

Sarışın Çikolata, Tahin ve Susamlı Trüf

Müjdeler olsun! Artık hayatımızda yeni bir çikolata var.

“Yeni bir çikolata” derken, yeni bir markadan veya alışageldiğimiz çikolatalardan üretilmiş bir üründen bahsetmiyorum. Yok, aslında tam da alışageldiğimiz çikolataların birinden üretilmiş, yeni bir üründen bahsediyorum. Gerçi yeni de değil. Yani, çikolata yeni de, fikir değil…

İşin aslı, çikolata da fikir de yeni değil; sadece ilk defa tavlanmış bir halde, eritmeye, şekil vermeye, üstüne krema döküp ağzımızda eriyip gidecek bir trüf haline getirmeye olanak verecek şekilde, paketlenmiş bir ürün olarak satılıyor. Valrhona Dulcey. Bildiğimiz beyaz çikolatanın karamelize edilmiş hali. Ve beyaz çikolatayla arasında o kadar belirgin bir fark var ki, kendi kategorisini oluşturdu bile: Sarışın çikolata.

Sarışın Çikolata, Valrhona Dulcey

Bundan 8 yıl önce, Valrhona’nın profesyonel eğitim merkezi olan L’École du Grand Chocolat’nın kurucusu Frédéric Bau, dünyanın dört bir yanından gelen tatlı ustalarına yaptığı bir sunum sonrasında, erittiği beyaz çikolatayı benmarinin üzerinde unutmuş. 10 saat sonra farkına vardığında beyaz çikolatanın karamel rengine döndüğünü görmüş. Ağır ağır karamelize olan bu beyaz çikolatanın tadı, ona çocukluğunda yediği süt reçelini (dulce de leche) ve tereyağlı bisküvileri hatırlatmış. Valrhona’da çalışan mühendisler de yapım aşamalarını geliştirip, tatlılarda kullanmaya hazır bir ürün haline getirmişler.

Valrhona elini çabuk tutmasaydı, kitaptaki birkaç tarifte kullanmak üzere beyaz çikolatanın fırında nasıl karamelize edildiğini kitapta uzun uzun anlatacaktım. Birkaç ay önce, kitapta yer alacak dondurma tariflerini usanmadan deneyen Mustafa, yazışmaların arasında Valrhona’nın bu yeni ürününden övgüyle bahsedince denemek şart oldu. Biraz araştırınca, Dulcey’in fırında karamelize ettiğim beyaz çikolatanın bir benzeri olduğunu düşündüm. Emin olmak için sipariş ettim, tadına baktım, bir daha baktım, sonra bir daha baktım, pek anlayamadım, 4 tane pul çikolatayı dilimin üzerine yerleştirip damağıma yapıştırdıktan sonra yavaş yavaş erimeye bıraktım… Evet, fırında karamelize ettiğim beyaz çikolatanın aynısı. Pardon, daha iyisi. Karamel tadı daha ön planda. Beyaz çikolatadan farklı olarak içine tereyağı da koymuşlar. Eriyip gittiğinde de damakta hafif tuzlu bir tat bırakıyor.

Fırında yapılışını özetlemek gerekirse, yağlı pişirme kağıdı serili bir fırın tepsisine irice doğradığınız beyaz çikolatayı yayıyorsunuz ve her 15 dakikada bir spatulayla karıştırarak 1,5 saat boyunca 120 derecelik bir fırında pişiriyorsunuz. Beyaz çikolatanın içindeki şeker bu süreçte karamelize oluyor, çikolatanın rengi sütlü kahveye dönüyor ve bambaşka tatlar ortaya çıkıyor. Aynen Frédéric Bau’nun tanımladığı gibi, fırında kenarları kahverengileşene kadar pişmiş tereyağlı bisküviler gibi kokuyor. Yapım aşamalarının fotoğraflarını David Lebovitz’in şu yazısında görebilirsiniz (David tarifte 40-70 dakika demiş ama benim denemelerin hepsinde karamelize olması 1,5 saati buldu).

Piyasadaki beyaz çikolataların içerdikleri kakao yağı miktarları farklı. Kakao yağının fazlaca bulunduğu kuvertür çikolatalar fırında sorunsuz eriyip karamelize olurken, marketlerde satılan bazıları bu işlem sırasında önce pütürleşip sonrasında kum gibi bir kıvam alıyor. Gerçi Valrhona’nın yeni çıkardığı Dulcey sayesinde artık uğraşmaya gerek kalmadı ama 3 kiloluk paketin fazla geleceğini düşünüyorsanız ya da macera peşindeyseniz evde hazırlamayı da deneyebilirsiniz. Valrhona’nın Ivoire beyaz çikolatası (gerçi o da minimum 3 kilogramlık paketlerde satılıyor) veya bazı süpermarketlerde bulabileceğiniz Lindt’in beyaz çikolatası (%29 kakao oranı; üzerinde sadece Swiss White Chocolate yazıyor) bu iş için ideal. Milka’nın beyaz çikolatası kum gibi oluyor. Valrhona’nın Tropilya serisi beyaz çikolatasını ise hiçbir tarif için tavsiye etmiyorum. Bu arada, uğraşmak istemezseniz, aşağıdaki tarifi, malzemelerin miktarlarını değiştirmeden, beyaz çikolatayla da (karamelize etmeden) hazırlayabilirsiniz.

Şeftali, passion fruit, mango, kayısı ve muz gibi meyvelerle uyumlu olan bu çikolatayı ben bu sefer kavrulmuş susam ve az miktarda tahinle birleştirdim. Hem tadını belirgin bir şekilde hissedebileceğim hem de daha önce arşivde olmayan bir tarifte kullanmak istedim.

Sarışın Çikolata Ganaj

Trüf için hazırladığım ganaj, arşivde yer alan bazı tariflerde geçen, dolgu malzemesi olarak kullandığım ganaja oranla daha az miktarda krema içeriyor. Bu sebepten, sıcak krema ve tahin karışımını döktükten sonra karıştırarak çikolata parçalarının tamamını eritmek mümkün değil. Eğer varsa bir el blenderı, yoksa da rondo veya mutfak robotu yardımıyla karışımı “döverek” pürüzsüz bir kıvam kazandırabilirsiniz.

Bir alternatif daha var. Önce çikolatanın üçte ikisini benmari usulü eritin. O esnada krema ve tahini ısıtmaya başlayın. Eriyen çikolatanın bulunduğu kabı benmarinin üzerinden alıp çikolatanın geri kalan üçte birlik kısmını (ufak ufak doğranmış bir halde) ve tereyağını ekleyin. Üzerine ısınan tahinli kremayı azar azar ekleyerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar spatulayla karıştırın.

Hangi yöntemle hazırlarsanız hazırlayın, ganajı buzdolabında değil, oda sıcaklığında sertleşmeye bırakın. Sertleşmesi daha uzun sürecektir ama bu yöntem hem hazırladığınız trüflerin raf ömrünü uzatır hem de daha ipeksi bir kıvam kazanmalarını sağlar.

Trüf

Sarışın çikolata hepimize hayırlı olsun!

SARIŞIN ÇİKOLATA, TAHİN ve SUSAMLI TRÜF

18 adet trüf

Malzemeler

  • 180 g sarışın çikolata (Valrhona Dulcey) veya beyaz çikolata
  • 1/4 su bardağı (60 g) krema
  • 2 yemek kaşığı (34 g) tahin
  • 1 yemek kaşığı (15 g) tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1/2 su bardağı (70 g) susam (tercihen küncü)

Yapılışı

  1. Susamları orta ateşte, yağsız bir tavada, tavayı sürekli sallayarak mis gibi kokular çıkana kadar veya bir tepsiye yayıp 180 derecede önceden ısıtılmış bir fırında 8-10 dakika boyunca pişirerek kavurun. Bir tepsiye aktarıp soğumaya bırakın.
  2. Beyaz çikolatayı ufak ufak doğrayıp orta boy bir karıştırma kabına aktarın. Kremayı ve tahini ufak boy bir tencerede (miktar az olduğu için cezve kullanmayı düşünmeyin; dibi tutabilir) kaynama noktasına getirip ateşten alın, çikolataların üzerine dökün ve büyük bir bölümü eriyene kadar spatulayla karıştırın. Hemen ardından (uzun süre karıştırıp soğumasına izin vermeyin) oda sıcaklığındaki tereyağını ekleyip bir el blenderı yardımıyla (aynı işlemi görebilecek rondo veya mutfak robotu ganajın içine fazlasıyla hava girmesine sebep olacağı tercih edilmez ama el blenderınız yoksa kullanabilirsiniz) pürüzsüz, mayonezi andıran bir kıvam alana kadar karıştırın.
  3. Hazırladığınız ganajı yüksek kenarlı orta boy bir tabağa aktarın, arada hava almaması için yüzeyine bastırarak streç filmle kapatın ve kaşıklayabileceğiniz kadar sertleşene dek, yaklaşık bir saat boyunca oda sıcaklığında bekletin.
  4. Streç filmi kaldırıp ganajtan bir kaşık yardımıyla kestane büyüklüğünde parçalar yuvarlayıp bir kesme tahtasına aktarın ve serteleşene dek, 15-20 dakika boyunca, üzerleri açık olarak oda sıcaklığında bekletin. Ardından avucunuzda yuvarlayıp susamların olduğu tepsiye aktarın ve tepside yuvarlayarak susamlara buladıktan sonra servis tabağına dizin. Susamların bir kısmı artacaktır; salataların üzerine serperek değerlendirebilirsiniz.
  5. Hava geçirmeyecek şekilde paketleyerek 3 gün boyunca oda sıcaklığında saklayabilirsiniz.

28 Şubat 2013 · 102 Yorum Kategori: Best of Cafe Fernando, Çikolata Etiket: karamelize beyaz çikolata, küncü, küncü susamı, sarışın çikolata, sarışın çikolatalı tarifler, susam, tahin, trüf, trüf tarifi, truffle, valrhona, valrhona dulcey

Previous Post: « Fırında Nar Ekşisi
Next Post: Ekşi Mayalı Simit »

Okuyucu Etkileşimi

102 YORUM

  1. Gülsüm

    28 Şubat 2013 ile 23:13

    Merhabalar,
    cok lezzetli görünüyorlar ve cok degisikler. Hic susamli trüf görmemistim daha önce. Ellerinize saglik…

    Yanıtla
  2. Gizem

    28 Şubat 2013 ile 23:14

    Merhaba cenk eşimin de şekerleme ve çikolata dükkanları var. Başlığı gördüğüm zaman onun yaptığı tahinli trüfler gibi olduğunu düşündüm ancak seninki tamamen başka bir tarif. Eğer bizimkini denemek istersen Eminönü’nde de bir dükkanımız var tavsiye ederim ya da istersen gönderebilirim. Dükkanımızın ismi Hacıserif yolun düşerse uğramanı tavsiye ederim.

    Yanıtla
  3. mustafa emin

    28 Şubat 2013 ile 23:16

    inanılmaz bir tarif olmuş. 3 kg. fazla gözüküyor, ama bu heyecanla yetmeyecek sanırım. ellerine sağlık usta.

    Yanıtla
  4. Ayşe Gül

    01 Mart 2013 ile 01:27

    Sarışın çikolata çok leziz görünüyor! Trüf fikrin de oldukça ilginç olmuş ellerine sağlık

    Yanıtla
  5. satush

    01 Mart 2013 ile 08:41

    Ne güzel yeni yazınızı görmek…Yeniyıl sofranızla ilgili post yayınlamayıca itiraf edeyim üzülmüştüm.Çünkü ben her yıl bir sonraki yıla koyacağınız fotoğrafları için daha o andan sabırsızca meraklanırdım. Bu yıl göremeyince de hayal kırıklığına uğradım kendimce 🙁 ama olsun artık geçti. Her zaman ki gibi çok güzel olmuş…
    sevgiler

    Yanıtla
  6. zarpandit

    01 Mart 2013 ile 09:01

    Bingo! gözüme takılıp duran David’in tarifini göz ardı edersem böyle leziz truflarla sınanırım tabi 🙁
    David’in tarifini denemek şart oldu,beyaz çikolata stoğumu gözden geçirme vaktidir.

    not: bildiğim kadarıyla bu küncü susamı ile antepte ekmek tahin yapılıyor ki tadından yenmiyor 🙂

    Yanıtla
  7. Tuğçe

    01 Mart 2013 ile 11:35

    Nereden bulabiliriz blondie Türkiye’de, ben bulamıyorum da.

    Yanıtla
  8. Turkan

    01 Mart 2013 ile 12:25

    Merhaba Cenk bey,

    Ellerinize saglık, yine cok ozel bir tarif.
    Daha onceki yazılarınızdan tanıdıgım Varlhona yı denemek icin pastaromla ilk once 1 yıl once, ikinci olarak da gecen ay baglantıya gectim.
    Antalya bolge sorumlusuna ulastım ancak en az 20 kg sipariş aldıklarını soyleyerek talebimi reddetti.
    Siz bu kadar cok miktarda mi satin aliyorsunuz , degilse rica etsem kimden alabilegimi benimle paylasabilir misiniz?
    cok tesekkurler,
    Turkan

    Yanıtla
  9. Cansu

    01 Mart 2013 ile 13:15

    Ağlamak istiyorum.

    Yanıtla
  10. Ceylan

    01 Mart 2013 ile 13:16

    Cikolata diyarinda da olsak bunu deneyecegim ve İsvicre”li komsulara ikram edecegim!! Oncelikle Varlhona’yi nereden bulacagimi cozmem lazim zira marketlerde yok tabii. Buarada tahin-pekmez hastasi oglum yuzunden Turkiye’de Pinar Hanim’in tahinlerini tasiyorduk, stoklar zar-zor yetiyor derken yeni bir sebep daha oldu, eyvah! Pinar Hanim’a Cenevre’de citflik kurdurmayi planliyorum!
    Eline saglik Cenk!

    Yanıtla
  11. Fatma

    01 Mart 2013 ile 13:21

    Cenk bey, selam….
    Tatli sevmeyen bir zat olarak ben trufu yapip yemek
    Icin inanilmaz bi istek duyuyorum…kitabinizi heyecanla bekliyoruz…sevgiler..

    Yanıtla
  12. Ozlem Arikan

    01 Mart 2013 ile 13:34

    Cenk Bey, ozenle sakladigim Montezuma organik beyaz buton cikolatalarima kiyabilecegim bir tarif, cok tesekkurler. Bu arada bu karisimi pasta ganaji olarak adapte etme konusunda ne dersiniz?

    Yanıtla
  13. Cenk

    01 Mart 2013 ile 14:02

    Gizem – Bu tarifteki tahin tadı biraz geri planda. Sarışın çikolatayı gölgelemesini istemedim. Yolum düşerse uğrayacağım.

    Mustafa Emin – Tekrar teşekkürler beni bu güzellikten haberdar ettiğin için!

    satush – Bu yıl yeni yılı kutladık diyemeyeceğim. Yedik içtik elbette ama fotoğraf makinem yanımda bile değildi.

    zarpandit – Küncü susamı hakikaten bambaşka.

    Tuğçe – Blondie derken sarışın çikolatayı kastediyorsanız yazının sonunda nerede bulabileceğiniz yazıyor.

    Turkan – Diğer şehirlerdeki satış şartlarını bilemiyorum. Satın aldığım çikolataların hepsi 3 kilogramlık paketlerde geliyor. Sanırım Tropilya serisi 10-20 kiloluk paketlerde satılıyor. Yazının sonundaki linkten Pastarom satış yetkilisinin irtibat bilgilerine ulaşabilirsiniz. Ersin Bey yardımcı olacaktır.

    Ozlem Arıkan – Pastalarda kullanmak için daha yumuşak bir kıvamda olması gerekir. Krema miktarını artırarak deneyebilirsiniz.

    Yanıtla
  14. Bayer

    01 Mart 2013 ile 14:19

    David Lebovitz’in karamelize beyaz çikolata tarifiyle sizin çikolatalı kek tarifinizi birleştirip mükemmel bir kek elde etmiştim. Fakat karamelize çikolatayı yapmak uzun sürdüğünden keki bir daha yapamadım. Sarışın çikolatanın satışa sunulması güzel haber ama 3 kg luk paket fazla gelicektir. Ben yine fırında yapmaya devam edeceğim anlaşılan.

    Yanıtla
  15. surpriztatlar

    01 Mart 2013 ile 15:06

    İsme bak Allah’ım yaaa sarışın çikolata,,,Cenk yine konuşturmuş sun malzemeleri emeğine sağlık.
    Kavrulmuş susam tadı,süper bir şey bende kurabiye hamuruna ekliyorum,marketten aldığımız susamlı bisküvi tadında oluyor artanları bu şekilde de değerlendirebilirsiniz dilerseniz.Sarışın çikolatanın üzerindeki beyazlıklar normal mi? Bazen kakaolu çikolatalarda görüyorum.

    Yanıtla
  16. mutfak kimyası

    01 Mart 2013 ile 22:03

    Çok güzel görünüyorlar ama yakın zamanda deneyeceğim bir tarif gibi durmuyor. Umarım ileride yapıp tadına bakabilirim.

    Bu aralar ekşi maya ile uğraşım devam ediyor. Dediğiniz gibi birkaç gün bekletince maya da kabarmalar oldu. 2 gündür baya kabardı ama kabuk bağlamıyor üzeri sizinki gibi. Ekmeği bi yapabilsem kazasız belasız 🙂 Heyecanla sonucu bekliyoruz.

    Yanıtla
  17. mironay

    02 Mart 2013 ile 01:01

    yine muhtesem bir goruntu,
    Cenk bey altin toplar harika gozukuyor ama ben tabaga ve zemine bayildim tablo gibi sanki, ozgun bir desen calismasi. Bir gida ancak bu kadar dengeli ve zevkle sunulabilir elleriniz dert gormesin..

    Yanıtla
  18. Leyla'nın Kahve Dükkanı

    02 Mart 2013 ile 22:53

    O, son fotoğraftaki truffu benim ısırmış olmam mümkün mü !!!

    Bu ganajı hafif tatta incecik bir bisküvinin üzerine azıcık sürüp yerken de hayal edebilirim aslında kendimi değil mi ? Trüf yapmamız şart değil yani 🙂

    Yine beynimizi uçuşturdun Cenk. Yutkunarak uzaklaşıyorum cafeden

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Mart 2013 ile 11:56

      Leyla’nın Kahve Dükkanı – Elbette şart değil. Gerçi o zaman biraz daha yumuşak bir ganaj yapmakta fayda var.

      Yanıtla
  19. Nurşen Aksoy

    03 Mart 2013 ile 10:41

    Cenk bey merhabalar..Yine döktürmüşsünüz..Her tarif bir olay..Bayıldım bu sarışın trüflere….Sunuzm,resimler ..her şey rüya..ellerinize sağlık..

    Yanıtla
  20. munevver

    03 Mart 2013 ile 13:11

    ellerine sağlık oğlum ne güzel şeyler deniyorsun zeynin açık bilgin çok olsun ah zayıf olsakta yaptıklarını yesek ukumakla yetiniyoruz

    Yanıtla
  21. Damla

    03 Mart 2013 ile 19:53

    Merhaba,

    Pastaromun katalogundan bakıyorum fakat sarışın çikolatayı bir türlü bulamadım. Katalogda mı yok? Sipariş etmeyi planlıyorum çünkü.

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Mart 2013 ile 20:22

      Damla – Katalog güncellenmemiş olabilir.

      Yanıtla
  22. tuba efe

    03 Mart 2013 ile 20:14

    Cenk bey sari cikolata yerine beyaz kuvertur olur mu?

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Mart 2013 ile 20:21

      tuba efe – Yazıda da belirttim. Olur.

      Yanıtla
  23. ece

    04 Mart 2013 ile 10:22

    Selam Cenk, David Lebovitz’in “Almond Cake” tarifindeki ‘almond paste’ye alternatif ne olabilir yardımcı olabilir misin? Ve ‘almond extract’???

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Mart 2013 ile 11:01

      ece – Badem ezmesi kullanabilirsiniz. Almond extract yerine de acıbadem özütü. Türkiye’de bu özüt satılıyor mu bilmiyorum ama en azından aroması vardır.

      Yanıtla
  24. Işıl Ertunç

    04 Mart 2013 ile 14:15

    Tebrikler, süper görünüyorlar,sanırım bir tadan tiryakisi olacaktır.Ellerine, fikrine sağlık.

    Yanıtla
  25. Damla

    04 Mart 2013 ile 18:06

    Bu sarışın çikolatayı cheesecake ile hayal ettim. Onun dışında hangi tatlılara yakışır bir tavsiyeniz var mı? Bir de süt reçeline benzetmek adına birebir ölçülerde ganaj hazırlasak olur mu? Tesekkurler.

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Mart 2013 ile 16:47

      Damla – Beyaz çikolatanın yakıştığı her tarifte kullanabilirsiniz. Aklıma birçok şey geliyor ama bunları kitaba saklıyorum. İleride kitaba girmeyecek bir tarifi daha paylaşabilirim. Ganaj hazırlayabilirsiniz ama birebir derken 1 ölçü krema 1 ölçü çikolata demek istediyseniz bence krema fazla kaçacaktır.

      Yanıtla
  26. Özge

    05 Mart 2013 ile 15:37

    Eline sağlık Cenk! Araştırmadan yazıyorum ama caba “küncü susamı” yanlış bir terim olabilir mi? Küncü zaten güneydoğuda susama verdikleri isim, Arapçadan geliyor sanırım? Yani susam = küncü diye biliyorum 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Mart 2013 ile 16:44

      Özge – Olabilir. Pınar Hanım’ın listesinde küncü susam olarak geçiyor. Diğer susamlardan daha büyük ve koyu renkte. Başka türlü yazarken nasıl anlatılır emin olamadım.

      Yanıtla
  27. isabel

    05 Mart 2013 ile 18:13

    sevgili Cenk,
    birsey sormak istiyorum ;meyveli (kirmizi meyvelerden cilek,frenkuzumu,frambuz) bir tart yapmak istiyorum uzerinin parlak gorunmesi icin ne onerirsin…
    sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mart 2013 ile 11:35

      isabel – Kısık ateşte akışkan hale gelene kadar ısıtılmış reçel sürmenizi öneririm. Bu meyvelerden biriyle yapılmış bir reçel olabilir. Taneliyse ısıttıktan sonra süzünüz.

      Yanıtla
  28. Derin

    05 Mart 2013 ile 19:43

    Merak ettim, blender kullanmadan çikolatanın bir kısmını ayrıca mikrodalgada veya benmaride eritip ekleyebilir miyiz?

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mart 2013 ile 11:36

      Derin – Yazıda bahsettiğim ikinci alternatif bu şekilde başlıyor zaten.

      Yanıtla
  29. Deniz

    05 Mart 2013 ile 21:37

    Cenk mrb, yine super bir tarif, ellerine saglık. Benim bir sorum var bilse bilse Cenk bilir dedim 🙂
    Yabancı tariflerde “muscovado sekeri” diye bir seker karsımıza cıkıyor. Bildigim kadarıyla Turkiye’de yok, yerine normal esmer seker kullansak olur mu, olcuyu arttırmak veya azaltmak gerekir mi?
    Simdiden tesekkurler,

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mart 2013 ile 11:42

      Deniz – Yerine kullansanız olur ama aynı şey elbette değil. Bu arada, Türkiye’de satılan kahverengi şeker doğal kahverengi şeker değil. Beyaz şekeri boyayıp yüksek fiyata satıyorlar. Onun yerine tarifte belirtilen şeker miktarı neyse 1 yemek kaşığı kadar azaltın, şekere ilaveten 1 kaşık da pekmez ekleyin.

      Yanıtla
  30. BUKET

    06 Mart 2013 ile 15:50

    Merhaba Cenk bey,

    Ellerinize sağlık, yine güzel ve değişik bir tarif.

    Tariflerde istenilen sonuca ulaşmak için kullanılan tereyağı en önemli etken diye düşünüyorum ;
    Valrhona çikolata tavsiyeniz gibi kullandığınız tereyağı markasını paylaşırsanız sevinirim.

    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mart 2013 ile 11:59

      Buket – Süpermarketlerde satılan tereyağları arasında çok fark olduğunu düşünmüyorum, dolayısıyla bir marka belirtmeyi tercih etmiyorum. Kantin’de Kars’tan getirdikleri bir tereyağı var, hem tadı hem de kokusu şahane. Onu deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  31. gizem

    08 Mart 2013 ile 16:58

    Merhaba Cenk bey,marketlerde satılan beyaz çikolatalar çok tatlı ve ben tahin tadının daha baskın olmasını tercih ediyorum.bunu için ölçüleri nasıl ayarlamalıyız?

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mart 2013 ile 19:51

      gizem – Şeker miktarı olarak beyaz çikolatalar arasında çok fazla fark yok. Tahini bir değil iki kaşık olarak kullanabilirsiniz ama aynı ölçüde kremayı azaltmanız gerekecektir.

      Yanıtla
  32. merve

    08 Mart 2013 ile 20:25

    merhaba cenk senden waffle tarifi isticektim bugün tchibodan waffle makinası aldım internetten 1 ,2 tarif denedim.tatları tuzlu geldi ve içleri tam pişmedi birde sert oldu böyle kabarık yumuşak olmadı.sen de daha önce paylaşmamışsın bi tarif verebilirmisin nolurrrr?

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Mart 2013 ile 18:54

      merve – Yorum aralarında tarif paylaşmıyorum. İleride paylaşabileceğim kıvama gelen bir waffle tarifim olursa muhakkak yayınlarım.

      Yanıtla
  33. gizem

    09 Mart 2013 ile 13:54

    Çok teşekkür ederim bunu deniycem 🙂

    Yanıtla
  34. gizem

    09 Mart 2013 ile 23:50

    ilk olarak denemek için marketlerdeki bilinen markalardan birinin 40gr lık beyaz çikolatasını aldım ve tarifteki gibi fırına koydum arada karıştırsam da çikolata erimeden kararmaya başladı ve topak topak bişey oldu yanmadan çıkardım.sonra aynı markadan tekrar 40gr lık çikolata aldım ve önce benmari usulü erittim sonra yağlı yağıt üzerine yayarak fırına koydum hiç ihmal etmeden ara ara karıştırdım.en başta çikolata biraz sertleşiyor gibi oldu korkdum ama karıştırınca tekrar kıvamını aldı 🙂 biraz zaman alsa da tamamen karamelize oldu sonunda onu dondurdum o şekilde şimdilik saklıycam umarım tekrar eritmede problem yaşamam ama sanmıyorum gayet pürüzsüz bir çikolata oldu 🙂

    Yanıtla
  35. Asli

    10 Mart 2013 ile 22:07

    Cenk Bey,
    dulcey ie hazırladıgım ganaj, elime alıp yuvarlayabileyeceğim kadar sertleşemedi bir türlü..nerde hata yapmış olabilirim sizce? bütün malzemeleri dijital tartı ile ölçtüm. yani malzeme miktarlarında yanlış olmaması lazım..İlk defa çuvalladım..aklımca kolay zannettiğim bu tarifinizde..:(

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Mart 2013 ile 23:02

      Aslı – Hangi yolu izlediniz? Benmari mi el blenderı mı? Ganajın sertleşmemesi tavlanmadığını gösterir, bunun için de ganajın çok yüksek bir dereceyi görmüş olması lazım. Tahminim benmari yolunu izlediğiniz. Çikolatanın bir kısmını ayırıp sonradan eklediniz değil mi? En azından bu seferlik kurtarmak için karışımı sertleşene kadar buzdolabında bekletmenizi öneririm.

      Yanıtla
  36. Asli

    11 Mart 2013 ile 10:50

    çok teşekkür ederim..aynen dediğiniz gibi, benmari yoluyla erittim ve çikolatanın bir kısmını sonra ekledim..dulcey ile ilgili bu kötü anımı unutabilmek için, sarışın çikolatayla yeni tariflerinizi bekliyorum..siz yazmdığınız takdirde, tekrar cesaret edemem zaten..

    Yanıtla
  37. Caner Sagdic

    11 Mart 2013 ile 22:53

    Sirha Fuarında Dulcey çikolatayı deneme fırsatım oldu.Gerçekten beyaz çikolatayı öylece bile yenilebilir hale getirmişler.Karamel tadını hissedebiliyorsunuz.
    Yakında bununla yapılmış ne ürünler çıkar:)

    Yanıtla
  38. Derin

    12 Mart 2013 ile 12:36

    Çikolatayı aldım gercekten tadı süt reçelini andiriyor. Peki pastalarda, cheesecakelerde sos olarak kullanilailecek bir ganaj yapmak istersek ölçüler ne olmalı?

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Mart 2013 ile 20:12

      Derin – Denemedim ama 1.5 ölçü çikolataya 1 ölçü krema başlangıç noktanız olabilir.

      Yanıtla
  39. Amber Nihan

    14 Mart 2013 ile 10:42

    Harika görünüyor hemen deneyeceğim ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  40. Ayşe Öz

    15 Mart 2013 ile 15:08

    Cenk Bey,öncelikle harika bir tarif.Benim sormak istediğim susam yazarken parantez içinde küncü demişsiniz.Annem, babam ve onların yaşıtları susama hep küncü derlerdi.Dikkatimi çekti,susam ile küncü arasındaki fark nedir?Kolay gelsin

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Mart 2013 ile 23:34

      Ayşe Öz – Pınar Hanım’ın listesinde iki tip susam var. Birinin yanında küncü susam yazıyor. Daha lezzetli, koyu kahverengi bir susam. Yanılmıyorsam bu tip susama küncü deniyor.

      Yanıtla
  41. isabel

    17 Mart 2013 ile 16:32

    tesekkur ederim sevgili Cenk….

    Yanıtla
  42. Neşe

    17 Mart 2013 ile 19:52

    Sayenizde bugün fuarda PASTAROM çalışanları ile tanıştım, çok ilgilendiler. Dulcey’e bayıldım muhteşem bir lezzet. Teşekkürler cenk bey..

    Yanıtla
  43. Fatih Saatcı

    18 Mart 2013 ile 22:06

    geçen hafta istanbul koza food festivalinda gördüm sarı çikolatayı Cenk Abi.Harikaydı.bir kutu dolusu yedim.Tarif yaratıcı yine bir başyapıt yapmışsın.eline sağlık.

    Yanıtla
  44. Korhan Dündar

    19 Mart 2013 ile 11:31

    Cenk Bey ellerinize sağlık.Dulceyi farklı bileşenler ile deniyorum ama bu da mutlaka deneyeceğim bir tarif olacak…

    Genel olarak trüf imalatı için yeni başlayacaklara birkaç tavsiyem olacak.

    Öncelikle genellikle en iyi doku ve kıvamı ben aşağıdaki bileşim ile alıyorum.

    Erimiş-temperlenmiş çikolata, çalışma sıcaklığına getirilmiş… Bu sayede hem raf ömrü uzuyor hem de kıvam çok iyi tutuyor.
    80 C ısıtılıp 30 C dereceye (Çikolatanın çalışma sıcaklığı) soğutulmuş krema (kullanılıyor ise ilave malzemeler)
    10-12 dakika el çırpıcısı ile karıştırma
    Çikolatayı tekrar çalışma sıcaklığına getirme (Saç kurutma makinesi veya ısı tabancası olabilir)
    Oda sıcaklığında tereyağı ekleme ve ganajın içinde tamamen kaybolacak şekilde karıştırma.

    Oda sıcaklığında bekletme öneriniz çok doğru yalnız odanın sıcaklığı ve nemi çok önem kazanıyor 🙂 22 C üzerinde oda sıcaklığı veya %50 den yüksek nem varsa, maksimum 3 saat olacak şekilde dolapta da bekletilebilir. Bu durumda dolaptan çıkardıktan sonra hızlı işlemek gerekiyor, dışarıda bekletilenden daha yumuşak ve işlenmesi zor bir kıvam alıyor kısa süre sonra.

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Mart 2013 ile 11:46

      Korhan Dündar – Bilgi için teşekkürler.

      Yanıtla
  45. WebSeyyahi

    20 Mart 2013 ile 13:54

    Denenmesi gereken bir uygulama ,teşekkürler

    Yanıtla
  46. Damla

    24 Mart 2013 ile 12:36

    Merhaba,
    Her zaman yaptığım bir sıcak çikolatalı kek tarifim var. Bitter çikolata ile yapıyorum. Dulcey ile denemek istiyorum fakat tarifteki seker, tereyag ve cikolata oranında nasil bir degisiklik yapmam gerektiğini bilemedim. Bana yol gösterirseniz cok sevinirim. Tarifim şöyle; 5 yumurta, 5 yumurta sarisi, 60 gr un, vanilya, 125 gr seker, 250 gr bitter cikolata, 250 gr tereyag? Simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Mart 2013 ile 17:58

      Damla – Bu değişikliği yapmak sandığınız kadar kolay değil. Şekeri azaltmak kekin kabarmasını etkileyecektir. Nem oranını da. Maalesef malzemelere bakarak net bir şey söylemek mümkün değil. Deneyip görmek lazım.

      Yanıtla
  47. Damla

    25 Mart 2013 ile 19:25

    Kek dediğim ufak aluminyum kaplarında 10 dk pişen içi akışkan cafelerde volcano olarak menülerde yer alan kek. Dolayısıyla öyle cok kabaran birsey de degil. ASagı yukarı bir fikir verseniz en azından denerim.

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Mart 2013 ile 20:41

      Damla – Maalesef aşağı yukarı dahi bir fikir veremiyorum. Karşılaştırdıklarımız çok farklı iki malzeme.

      Yanıtla
  48. Rose

    31 Mart 2013 ile 02:12

    Cenk bey merhaba,
    Bugün Cafe Fernando 7 yaşına giriyor.
    Sizi sabrınız, disiplininiz, ince zevkiniz, zekanız, espiri yeteneğiniz ve işinize gösterdiğiniz özen için kutlar.
    Paylaştığınız deneyimler, sonsuz bir sabırla cevapladığınız yorumlar ve bizlere öğretmen edesıyla dayatmadan, tatlı tatlı öğrettiğiniz herşey için teşekkür ederim.
    Emeğinize, objektifinize, zevkinize, araştırma yeteneğinize ve bilginize sağlık, nice 7 yılları birlikte kutlamak dileğiyle.

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Nisan 2013 ile 13:15

      Rose – Hatırladığınız için çok teşekkür ederim. Güzel sözleriniz için de!

      Yanıtla
  49. Nurdan

    17 Nisan 2013 ile 00:35

    merhaba cenk. öncelikle bu harika tarifleri paylaştığın için çok teşekkür ederim. kitabını artık dörtgözle bekliyorum bize güzel haberlerin var mı? lütfen olsuuunn 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Nisan 2013 ile 14:10

      Nurdan – Çok teşekkürler. Hala üzerinde çalışıyorum. Tarih belli olur olmaz paylaşacağım.

      Yanıtla
  50. immydr

    19 Nisan 2013 ile 18:50

    Merhaba,

    Carsamba gunu birkac gunlugune San Fransisco’ya gidiyorum ve aklima ilk siz geldiniz. Yeni gittigim yerlerde guzel lezzetler sunan yerleri kesfetmeye bayiliyorum. Genelde organik (veya locally grown) veya Fransiz tatlilari sunan restoran cafeleri tercih ediyorum. Sizin bana orada gitmemi tavsiye edeceginiz birkac guzel restoran/cafe/yer vardir diye dusundum. Nereleri tavsiye edersiniz?

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Nisan 2013 ile 23:08

      immydr – San Francisco yazılarını incelediniz mi? Onlara ek olarak henüz yazamadığım Zuni Cafe ve Pizzeria Delfina’yı öneririm.

      Yanıtla
  51. immydr (I am my doctor)

    20 Nisan 2013 ile 17:23

    Hepsini inceleyecegim. Tesekkur ederim.

    Yanıtla
  52. sevinç

    20 Nisan 2013 ile 21:33

    sizi çok darda bırakmak istemem ama artık yeni bir tarif, bir fotoğraf, bir not… herhangi bir güzellik paylaşsanızda bizde sevinsek azıcık. olurmu acaba ? 🙂 sevgi ve saygılar 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Nisan 2013 ile 15:14

      sevinç – Hafta başında yeni bir yazı yayınlayacağım.

      Yanıtla
  53. jülide

    23 Nisan 2013 ile 10:58

    dulcey siparişim şimdi geldi , bu akşam denenecek 🙂

    Yanıtla
  54. jülide

    25 Nisan 2013 ile 10:51

    ÇOK İYİ OLDU .. çok iyi anında bitti ..

    Yanıtla
  55. Tuba Efe

    25 Nisan 2013 ile 20:56

    yok ben bu sayfaya niye baktigimi biliyorum artik, cheesecake tabanini Cenk Bey kendisi yapmistir dedim, veee mandalinali cheesecake tarifini buldum.

    Yanıtla
  56. ayşegül

    03 Mayıs 2013 ile 13:06

    Merhaba Cenk,

    Tariflerinizi deneyip kendi yaptığım halini çekip benden tarif isteyenler olursa sitenizi belirterek sosyal ağda paylaşmamda herhangi bir sakınca yok değil mi ?

    Ayşegül

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Mayıs 2013 ile 00:18

      ayşegül – Elbette yok!

      Yanıtla
  57. ayşegül

    11 Mayıs 2013 ile 12:05

    Merhaba Cenk,

    Bu tarifini okuyunca dulcey çikolata siparişini vermiştim hemen ilerde denemek üzere…Pastrom’un dark çikolatasını ve kakaosunu da kullanıyorum. Çok memnunum hepsinden.Sayende tanıştım onlarla da…

    Bu tarifini denemek dün nasip oldu. Pazar günü anneler günü için ma-aile bende toplanıyoruz da…(( üstü kıtır hamurlu frambuazlı keki de yaptım dün ama henüz tatmadım…)

    Benmari / elle karıştırma yöntemini seçtim ilk önce ama o kadar hızlı davranmak gerekiyor ki yağ ve çikolata birbirinden ayrışmasın…Anlayacağın çöpe gitti…Çok zor bir yöntem 🙁

    Hemen el blenderı olan yöntemini denedim akabinde.

    Başarılı oldu.

    Teşekkür ederim tekrardan…

    Ayşegül

    Yanıtla
  58. jülide

    03 Temmuz 2013 ile 16:12

    tarifi birkaç kez yaptım çok beğeniliyor , yanlız bugün tekrar baktım ne atlıyorum diye yağ üste çıkıyor harcın içine girmiyor , bunu çözemedim hem elle karıştırmayı hemde blender la fakat yağı malzemeye dahil edemiyorum bir türlü yardım lütfen

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Temmuz 2013 ile 19:11

      jülide – Yağ ayrışıyorsa ve blender ile bile kaybolmuyorsa kremayı çok sıcak ekliyorsunuz demektir. Kaynamadan hemen önce ocaktan alın.

      Yanıtla
  59. nasiba

    21 Ağustos 2013 ile 20:06

    MERHABA CENK BEY NASILSINIZ?KİTAP İŞLERİ NASIL GİDİYO?SİZDEN BU KADAR YOGUNLUGIN ARASINDA KARAMEL SOSU TAFİRİ RİCA EDEBİLİRMİYİM?ŞİMDİDEN TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Ağustos 2013 ile 19:16

      nasiba – Teşekkürler. Harıl harıl bitmesi için çalışıyorum. Maalesef tarif isteklerini yerine getirebilmek için vaktim yok.

      Yanıtla
  60. nasiba

    26 Ağustos 2013 ile 01:33

    OK ANLIYORUM BU İŞLER ÇOK YOGUN OLUR.SİZE KOLAY GELSİN BİZDE ARTIK KİTAPTAN ALICAS TARİFLERİ:)

    Yanıtla
  61. poyrazchef

    20 Temmuz 2014 ile 03:34

    Merhaba ben bu siteyi yeni buldum daha dogrusu stajyer arkadaşım aşçılık okulu öğrencisi önerdi. pastacılık ile ilgili tarifleri gördüm ve çok beyendim. Susamış tüf iyi bi fikir ufuk açıcı mesleki anlamda düşünürsek. Çalıştığım otelde misafirlerime ikram edilebilir diye düşünmeden etmediğim bir lezzet cınladı gözümde 😉

    Yanıtla
  62. Viktor Yerusalmi

    15 Ocak 2015 ile 22:57

    Cenk merhaba;

    Tarifin sonunda Trüfleri 3 gün saklayabileceğimiz yazılı. Çikolatalar 3. günün sonunda bozuluyorlar mı?

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Ocak 2015 ile 12:45

      Viktor Yerusalmi – Bozulmuyorlar ama kıvamı ilk günkü gibi olmuyor. Havanın soğuk olduğu şu aylarda biraz daha uzun dayanabilir.

      Yanıtla
  63. Fatma Özcan

    02 Mart 2015 ile 10:33

    MERHABA,

    Dün sarışın çikolatalı trüfü yaptım, ama sizinki gibi görüntüsü iyi olmadı,hatayı acaba nerde yaptım, krema ve sütü kaynatma noktasına getirip (fazla mı ısındı)hatta valrhona dulcey çikolatasını kullandım yeteri kadar sertleşmedi, yayıldı,yuvarlak haline gelmedi bu durumda biraz buzdalabında bekletebilirmiyim, başka öneriniz olabilir mi ? Yine de lezzet muhteşemdi.Çikolataya da bayıldım.

    Teşekkürler,
    Sevgilerimle,
    Fatma Özcan

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Mart 2015 ile 13:12

      Fatma Özcan – Fazla ısınmış olabilir. Buzdolabında muhakkak toparlayacaktır.

      Yanıtla
  64. Göksel

    17 Mart 2018 ile 10:03

    Merhaba Cenk Bey
    Ben kitabınızda yer alan trüfü denedim. Adımlara uydum ama ganajın kitapta 45 dk içinde elle şekil verecek sertliğe erişeceği yazıyordu, benim ganajım 90 dk sonunda bile olmadı; bende mecburen dolaba koydum ama bu kezde şekil vermede zorlandım.
    acaba krema çok ısındığı için böyle bir problem yaşamış olabilir miyim?
    blender Yöntemi kullandım bu arada
    şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Nisan 2018 ile 16:43

      Göksel – Hiçbir zaman elinizde sıka sıka şekil verebileceğiniz kadar sert olmayacaktır ama 45 dakikanın sonunda avucunuzda çok bastırmadan yuvarlayabilecek kadar sertleşmesi lazım. Buzdolabında çok sertleşeceği için şekil vermesi zorlaşır. Yumuşayana kadar oda sıcaklığında bekletebilirsiniz.

      Yanıtla
  65. Funda Alaybeyoğlu

    13 Kasım 2019 ile 14:43

    merhaba
    bende geçen gün kremanın içine bir kaşık şeker koyup condens süt yaptım ve ahududulu truff geliştirdim bence efsane oldu arka planda alınan caramel aroması ekşi ile buluştuğunda insanı mutlu ediyor.

    Yanıtla
  66. Funda Alaybeyoğlu

    13 Kasım 2019 ile 14:44

    merhaba
    Valhorn çikolata nerden temin edebilirim bana iletişim bilgisini paylaşabilirmisiniz

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Kasım 2019 ile 12:49

      Maalesef artık bulunmuyor. Yerine metro marketlerde de satılan Callebaut’u öneririm.

      Yanıtla
  67. Fatma Özcan

    01 Mayıs 2020 ile 22:29

    Merhaba
    Varlohone çikolatada Dulcey yerine hangi çikolatayı kullanabiliriz, artık Türkiye de yok,callebaut’ta öyle nir çeşit yok,öneriniz var mı

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Mayıs 2020 ile 14:33

      Maalesef yok.

      Yanıtla
    • Ayça

      21 Mayıs 2020 ile 12:43

      Metro markette dün gördüm Callebaut un blonde Chocolate olarak satılıyor 2,5 kg luk bilginize..

      Yanıtla
  68. Hilal

    02 Ocak 2021 ile 17:42

    Ben de internette araştırırken Callebaut Gold olarak rastladım, sanırım muadili

    Yanıtla
  69. Meryem

    17 Ocak 2021 ile 21:06

    Cenk bey merhaba kitabınızı aldım tariflerinizi büyük bir keyifle uyguluyorum fakat vişne likörü olan tarifiniz var denemek istiyorum ama taktir edersiniz ki herkes alkol türevi şeyleri kullanmıyor alternatif olarak ne önerebilirsiniz bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim çok tşkler

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Ocak 2021 ile 15:57

      Alkolsüz bir likör nasıl yapılır bilmiyorum. Alternatif olarak vişneli başka tariflerimden deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  70. mahmut yavuz

    08 Mart 2025 ile 16:03

    Özellikle, Valrhona Dulcey çikolatasının karamelize edilmiş beyaz çikolatadan farklarını ve nasıl harika bir tat profili sunduğunu vurgulaması oldukça dikkat çekici. Tahin ve susamla birleştirilen bu çikolata, farklı lezzetler arayanlar için mükemmel bir alternatif olabilir. Trüf yapımında kullanılan teknikler ve malzeme seçimleri de gerçekten özgün ve yaratıcı. Hem tat hem de teknik açıdan ilham verici bir tarif!

    Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Ekşi Mayalı Simit

A l’Etoile d’Or – Paris

Domates Çorbası

Fındıklı ve Karamelli Kurabiye

Devil’s Food Cake – Şeytan Çikolata Giyer

Vietnam Kahveli Dondurma

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy