Kepekli ekmek diyet listelerinden çok daha fazlasını hak ediyor. Evet, dün surat buruşturduğum kepekli una bugün kucak açıyorum.
Sebebi de farklı unlarla çalışmayı öğrenmek üzere aldığım yeni bir kitaptan denediğim ilk tarif: Yulaflı ve Kepekli Ekmek.
Son haftalardaki çalışma tempoma ayak uydurabilmek için haftanın bir gününü seçip yarısını bütün hafta boyunca beni doyuracak hazırlıklara ayırıyorum. Dağ gibi salata malzemelerini önce ayıklıyorum, defalarca sudan geçirip temizliyorum, havlulara sarıp havluları biraz ıslattıktan sonra buzdolabında depoluyorum. Yanına bütün haftaya yetecek kadar sarımsak, zencefil, sirke, tuz, karabiber ve zeytinyağıyla (bazen biraz da hardal) salata sosu hazırlıyorum.
Buzluğa istiflediğim domates sosu, domates püresi ve pestodan birer poşeti buzdolabı kısmına açılmak üzere yerleştiriyorum. Tatlı konusunda bir şey yapmaya gerek yok – kitap için üzerinde çalıştığım, pişmeyi bekleyen bir buzluk dolusu kurabiye mevcut.
Bütün bunlara ilaveten, bir tane de, mümkünse haftasonuna kadar dayanabilecek, ekmek pişiriyorum.
Geçen haftalarda yaptığım bu kepekli ekmek denemesi çok hoşuma gidince fotoğraflarını da çekip anlatmaya karar verdim.
Kim Boyce’un kitabı “Good to the Grain” 12 farklı tahılın unlarıyla hazırlanan tariflerden oluşuyor. Kitapta yer alan bazı tahıllar bana çok yabancı oldukları için ilk tarif olarak yulaf kategorisindeki bu kepekli ekmekle başlamak istedim. Tarifte tam buğday unu (ben kepekli un kullandım) ve yulafın dışında alışık olduğumuz geleneksel buğday unu da kullanıyor.
Bunun ana sebebi de ekmeğin yapısını korumak. Geleneksel una nazaran daha ağır olan tam buğday unu ve kepekli un ile oldukça yoğun bir ekmek elde edersiniz. Geleneksel buğday unu eklemesi ise diğer unların tadını ve kıvamını korurken daha hafif bir ekmek elde etmenize yarıyor.
Ben sonuçtan çok memnun kaldım.
Pişirdikten sonra yapabilecekleriniz sınırsız, ama sen neler yaptın diye soracak olursanız:
İlk pişirdiğim gün Pınar Hanım‘ın haftalık gönderisine denk gelmişti. Koliden çıkan tatlı lora yumuşamış tereyağı ekleyip karıştırdım ve ilk iki dilime sürüp afiyetle yedim. Bu arada, fotoğrafları çektiğim haftaya denk gelen koliden şahane bir kayısı reçeli çıktı. Tam da Pınar Hanım’ın tarif ettiği gibi isli bir kokusu var. Çok tatlı da değil. Sacher torte denemeleri için istemiştim ama bu ekmek ve bir arkadaşımın Trabzon’dan getirdiği tereyağı sayesinde reçel kavanozu yarılanmış durumda. Sacher torte başka bir bahara…
İkinci gün, hala tazeyken, öğle yemeği yemeyi unutup akşamüstüne doğru midem kazınmaya başlayınca hindi fümeli sandviçler hazırladım. O gün mayonez tarifi üzerinde çalışıyordum, böylelikle bir taşla iki kuş vurmuş oldum.
Ertesi gün iki dilimini küpler halinde kesip zeytinyağı ve sarımsak püresiyle harmanlayıp kızarttıktan sonra Tavuklu Sezar Salatası‘nda kullandım. Sanırım sonraki gün de birkaç dilimini yumurtaya bulayıp tavada kızarttım.
Sizin de neler yapacağınızı merakla bekliyorum.
Şimdiden afiyet olsun.
KEPEKLİ EKMEK TARİFİ
Tarif Kim Boyce’un “Good to the Grain” kitabından adapte edilmiştir.
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Malzemeler
- 5 gram (yarım paket) instant kuru hamur mayası
- 2 su bardağı ılık su
- 3 çorba kaşığı pekmez
- 2.5 su bardağı (350 gram) kepekli un (veya tam buğday unu)
- 2 su bardağı (280 gram) geleneksel buğday unu
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 60 gram tereyağı, eritilmiş, oda sıcaklığında
- 2 çay kaşığı sofra tuzu
Yapılışı
- 23*13 cm boyutlarında ve 8 cm derinliğinde dikdörtgen bir kek kalıbını yağlayıp bir kenara ayırın.
- Mayayı, suyu ve pekmezi geniş bir karıştırma kabında karıştırın.
- Kepekli un, buğday unu, eritilmiş tereyağı (erittikten sonra oda sıcaklığına gelmesini bekleyin) ve yulaf ezmesini ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla iyice karıştırıp üzerini temiz bir mutfak havlusuyla örtün ve 30 dakika boyunca dinlenmeye bırakın.
- 30 dakikanın sonunda tuzu ekleyip, tercihen tezgah üstü mikserinizin hamur ucuyla, yaklaşık 10 dakika boyunca, hamur karıştırma kabının yanlarına yapışmamaya başlayana kadar, karıştırın. Mikseriniz yoksa hafif unlanmış tezgahta yoğurarak da yapabilirsiniz (10 dakikadan fazla sürecektir). Eğer 10 dakikanın sonunda hamur mikser kabının yanlarına yapışmaya devam ediyorsa birkaç kaşık un daha ekleyebilirsiniz.
- Büyük boy bir karıştırma kabını tereyağı erittiğiniz tencerenin dibinde kalan yağla yağlayıp hamuru top haline getirin ve içine yerleştirin. Üzerine mutfak havlusunu örtüp 1 saat boyunca kabarmaya bırakın.
- Bir saatin sonunda hamuru hafif unlanmış bir tezgahın üzerine alın, 23 cm’lik bir kare halinde açıp kenarlarından içe katlayın ve birleşme noktalarını parmaklarınızla sıkarak birleştirin. Birleşme yeri altta kalacak şekilde yağladığınız kek kalıbına yerleştirin, üzerine mutfak havlusunu örtüp 1 saat daha kabarmaya bırakın.
- Pişirmeden 15 dakika önce fırınınızı 200 derecede ısıtmaya başlayın.
- Ekmeği fırına verip 40 dakika boyunca pişirin.
- Fırından aldıktan sonra birkaç saat oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
- Hava almayacak bir şekilde paketleyip oda sıcaklığında saklarsanız tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
Ceyda
Enfes görünüyor. Ellerine sağlık.
sibel y.
cenk,ekmek harika görünüyor.tadınıda sizin reçel kavanozunu yarılamanızdan anladım.elinize sağlık.
Gizem
Sen her gün bu güzel yiyecekleri hazirlarken ben de mutfak cini gibi bir kosede saklanip hepsini tirtiklasam 🙂
nesrin
Sevgili Cenk, tebrik ederim. Bu saydiklarinin hepsini yapabiliyorsan örnek bir everkegi olmussun.
rrh
Bu haftasonu yapıp fotosunu blogda paylasmayı çok istwerdim. Yapmasına yaparım ama güzelim makinamın üstüne bugün piknikte termosun kaynar suyu döküldü. :((( Paylaşım için teşekkürler
zeliha
Maşallah,çok düzenlisin anladığım kadarıyla.Benim dolabım bile o kadar derli düzenli değil :)Bayan olduğum halde.Hoş bloguna bakınca herşeyin yerli yerinde olmasından anlaşılıyor,ne kadar titiz çalıştığın..
Kepekli ekmeğe sıcak bakmazdım ben de,ama artık seviyorum ve bu tarif de oldukça prtaik geldiği için,sanırım önümüzdeki günlerde kucağımı açacağım ben de :)Ekmeğin görüntüsü şahane,eğer benimkisi de bu kadar güzel olursa,bir günde tüketirim gibime geliyor 🙂 Pekmez olmasa da olur zannımca..Sana iyi çalışmalar diliyorum..Mutlu haftalar..
Cenk
zeliha – Tarifteki pekmez mayanın gelişip çoğalması için gerekli. Bir de renk ve tat katıyor. Olmasa da olur elbette, ya da yerine şeker kullanılabilir, ama o zaman da fotoğrafta gördüğünüz ekmek olmayabilir. Tariflerde değişiklik yaparken sürprizlere de hazırlıklı olmak lazım.
Neslihan – Keşke vakit olsa da dediğiniz gibi her aşamasını fotoğraflayabilsem ama her zaman mümkün olamıyor.
Berrin
merhaba, sitenizi uzun zamandır takip ediyorum. çok başarılısınız. ekmek yapmayı seven biri olarak “40 fırın ekmek kitabı” sitesini ziyaret etmenizi öneririm.
Senem
İşte bu 🙂 Gündelik hayatın verdiği stresten kurtulmanın yolunu ben “hamurla oynamak”ta buldum 😉 Bu oynaşın sonunda lezzetli ekmekler ortaya çıktığında ise değmeyin keyfime. Hamur gibi olmak derler ya, öyle oluyorum işte. Ellerine sağlık Cenk. Harika görünüyor. Alternatif fikirlerin de en az tarif kadar cazip bu arada…
Pratik Anne
Bunu sivilardan katilara seklinde yerlestirerek ekmek makinasinda yapabilir miyiz acaba? Deneyecegim. Sonra sonucu yazarim.
EMİNE
Bir tatlıdan sonra bir ekmek tarifi…Ne yalan söyliyim ben bu cafe’nin kurabiye tarifLerini özledim…özledim…evet evet ısrarla yine söylüyorum:Cenk, ben senin kurabiye tariflerini özledim:)
Neslihan
ekmek harika görünüyorda, bu açma ve kıvırma durumlarınıda fotoğraflasaydınız keşke.. neyse yarın bide ben deneyeyim bakalım nasıl bir şekil çıkacak ortaya 🙂
P.s. aslında bu tariflerin sadece bitmiş hallerini değilde (genelde resimler o şekilde gibi) yapım aşamalarınıda biraz fotoğraflasanız -ÖZELLİKLE tart hamurunu yaparken :)- ne yapıyoruz neyi yapamıyoruz konusunda bir fikrimiz olsa. ellerinize sağlık.
rana
çok güzel görünüyor ellerine sağlık sevgili cenk…benim açımdan en güzelide ekmek makinasında değil de fırında pişiriliyor olması..
kendi ekmeğini pişirmek güzel olmalı…benim merak ettiğim şey fırından ekmek alıyormusun tercih ettiğin bir yer var mı??
bu arada tertibine düzenine maşallah..nazar değmesin ve yoğun çalışıyorum vaktim olmuyor diye her şeyin hazırına kaçan biz bazı bayanlarada örnek olsun..;)
Ayşe
Cenk merhaba,evde ekmek pişirme sevdası yüzünden kilolarla başım derde girmek üzere 🙂
bugün pişirdiğim ekmeğin üzerine dilimlenmiş kaşar peyniri yerleştirip üzerine yine dilimlenmiş domates,biraz tuz,zeytinyağı,çok az fesleğen ekleyerek fırın ızgarasında kızarana kadar pişirip yedim.
Yaptığım ekmeklere toz şeker yerine bal veya pekmez koyduğum oluyor,daha esmer ekmek olması için keçiboynuzu tozu da ekliyorum.Daha geç bayatladığı için bir zamanlar hamuru hazırlarken bir küçük patates rendeliyordum,patates unu bulunca işim kolaylaştı.
Yelda Ergin Öztürk
Merhaba Cenk Bey,
Şu anda kahvaltı öncesindeyim çayın demlenmesini bekliyorum ve bu ekmekle neyi hayal ediyorum biliyormusunuz bıçağa sürdüğünüzde ekmeğe kavuşana dek akıp giden bir nutella… hımmm harika olurdu 🙂 Ellerinize sağlık….
seda sezgin
Çok güzel görünüyo haftanın ikinci günü ve rejimimi henüz bozmamışken rastlamak da iyi oldu 🙂 Rejimi öğle yemeğinde bozucam büyük ihtimalle ama bu ekmek her halükarda yedirir kendini kesin denicem. Ellerine sağlık…
Gulcan
Merhaba Cenk,
yasadigi yerde dolgun guzel ekmek bulamayan ben herhalde bundan daha cok sevinemezdi. Bu hafta icinde deneyip sonuclari bildirecegim. Ancak kepekli unla ilgili bir sorum olacak: burada kurabiyelik, pizzalik ve ekmeklik beyaz un disinda baska turlu unlar maalesef satilmiyor. Gittigim markette kepek gorunce aldim ancak ekmek yaparken kepekle normal beyaz unu ne oranda karistiracagimi bilemiyorum. Bu tarif icin senin tavsiye edecegin karistirma oranlari neler olabilir?
Bir de ayni sekilde birden fazla malzemeyi karistirim tam tahilli un elde etmeye calisiyorum. Birkac kere denedim: Bir kere cok yumusak bir kere de epeyce sert oldu. Yine tavsiyelerin varsa denemek cok isterim.
Simdiden tesekkurler, evde kolayliklar..
zuzuşka
Yulaf ezmesi,yulaf ezmesi..?Nasıl bir şey bu yulaf ezmesi ve nerden alırım?Bildiğimiz yulaf değil bu anladığım kadarı ile:)Bir de ekmek tazeleğini üç kun korur demişssin ya;yumuşaklığını mı demek istedin.Ben de evde ekmek yapıyorum fırından çıktığında ve ilk gün yumuşacık ama sonra kaskatı kesiliyor.Bu konuda bir fikrin var mı?
özlem
Fındıklı, limonlu kurabiye tarifinizi 12 dk önce yaptım, halen fırında. En heyecanlı anlar yani… Yumurtaları 4.5 yaşındaki oğlum kırdı, elleri ile top top yaptı, üzerini yumurtaladı. Yemek yapmak, özellikle çocuklarla birlikte ayrı bir keyif oluyor… Herkese tavsiye ederim. Bu ekmek tarifi de bir harika. Ellerinize sağlık.
mustafa t.
mini fırında ekmek yapılabilirmi sizce?
ölçüleri azaltmak gerekirmi?
teşekkürler.
bengi
evde ekmek pisirmek icin arastirma yapiyordum zaten cok iyi denk geldi..bir tarifte yarim tatli kasigi sirke kondugunu okumustum, kesinlikle tadi etkilemiyor, kabarmasi icin kullaniliyormus..
Cenk
rana – Çok uzun süredir ekmeğimi kendim yapıyorum. Tavsiye edebileceğim bir fırın yok maalesef.
Ayşe – Patates fikri için çok teşekkürler. Bunu deneyeceğim.
Gülcan – Maalesef iki sorunuzun da cevabı yok bende. Internette de biraz dolandım ama tatmin edici bir yanıt bulamadım. Buğday ununa ekleyeceğiniz kepek, kepekli undaki halinden daha büyük boyda olacağı için göz kararı az bir miktarla başlamanızı öneririm.
zuzuşka – Bildiğimiz yulaf. Ezilmiş halde satıldığı için yulaf ezmesi olarak da geçiyor. Bütün süpermarketlerde mevcut. Hayır, yumuşaklığını değil tazeliğini demek istedim. Hiçbir zaman fırından ilk çıktığı kadar yumuşak olamaz. Ama bunu göz önünde bulundurup ileriki günlerde kızartılacak tariflerde kullanmayı deneyebilirsiniz.
Özlem – Hem fındık hem de limon olan bir tarif hatırlayamadım, hangisi acaba? Her durumda, hem sizin hem de oğlunuzun ellerine sağlık. Umarım tadını beğenirsiniz.
mustafa t. – Daha önce hiç mini fırınım olmadı, dolayısıyla cevap vermek güç ama neden olmasın? Ölçüleri kesinlikle azaltmak gerekecektir. Yalnız bazı malzemeleri yukarıda belirtilenden daha az ölçmek zor olacaktır (mesela 2.5 gram maya), dolayısıyla aynen yapıp yarısını daha ufak boyutlarda pişirip diğer yarısını dondurabilirsiniz.
EsEr
Ekmek makinesi olmadan da yapabileceğim, usta elden bir tarif.. mutlaka deneyeceğim..
Neslihan
Cenk Bey,
Marketten şimdi geldim ama yulaf ezmesi almayı unutmuşum 🙁 Koymazsam tadını çokmu değiştirir ?? Yarınamı bırakayım ekmek yapmayı??
Cenk
Neslihan – Tarifteki miktar az değil – 1 su bardağı. Bence yarın alınca yapın, işi şansa bırakmayın.
ozlem
:)) portakallı fındıklı kurabiyeyi ben limonla yaptım. Harika oldu. Sevgiler
damla
mustafa t.,
ben hep mini firinda ekmek yapiyorum, gayet de guzel oluyor. Tabi miktari da firin derecesini de dusurmek lazim. 200 derece’yi 175’e dusuruyorum mesela.
Cenk, ekmek nefis gorunuyor 🙂 tam bugday unuyla da deneyin mutlaka, hem lezzetli hem cok doyurucu
Pratik Anne
Dun hemen ekmek makinasinda denedim. Makinaya Su, tuz, pekmek, yag, unlar, yulaf ve maya sirasi ile koydum. Maya paket olmadigi icin 1.5 cay kasigi koydum. Acik renkli kepek ekmegi ayarinda yaklasik 3.5 saatte hazirladi.
Lezzet super. Fakat sizin fotografta gorunen ekmeginizden cok yogun bir ekmek oldu. Sizinkisi daha puful puful, havadar ve yumusak gibi. Bunun puf noktasini bulup tekrar deneyecegim. Benim makinamin kepekli ekmek tarifine cok benziyor. Onda tereyagi yerine sivi yag kullaniliyor. Bir de makinanin tarifini deneyip tekrar karsilastiracagim.
Cok tesekkurler.
ewelzamanicinde
selam,
kitaptaki 12 tahıla mısır da dahil mi? sırada mısır ekmeği tarifide var mı? bir de ekmeğin kabuğunun sert olmaması için fırının içine su kabı koymak gerekiyormuş denedim ama hamursu bir tad kalıyor. başka yolu var mı?
teşekkürler
Cenk
ewelzamanicinde – Mısır da dahil ama bir daha ekmek yazısı ne zamana yazarım bilemiyorum. Ben de ara sıra açıp spreyle su sıkmak diye biliyorum ama aynı kapıya çıkıyor dediğinizle.
Ece
Merhaba;
Ellerinize sağlık. Ekmek makinası ile de yapılabilir mi acaba?
Cenk
Ece – Benim ekmek makinem yok, ama okurlardan biri (Pratik Anne – yorumu yukarıda) denemiş, yorumlarını okuyabilirsiniz.
nihan
Merhaba, ben de kendi ekmegimi kendim yapmaya basladim. Harika bir tarif, tesekkurler. Pekmez yerine ne kullanabilirim acaba? Blackstrap molasses kullansam olur mu?
Cenk
nihan – Tarifte özellikle “not blackstrap” diye belirtilmiş. Orijinal tarifte unsulphured molasses kullanılıyor.
Leyla
Yapabileceklerimden ilk aklıma gelen “Nutellalı Tost” (bugünlerde ,her öğle yemeğini kepekli ekmekten nutellalı tost yaparak geçiştiriyorum da), ikinci olarak “Patatesli Ekmek Rulosu” (ekmeklerin kenarlarını kesip kalan kısmı biraz merdanede incelterek içerisine istediğin her hangi bir malzemeyi koyup ,ekmeği rulo haline getirmek,üzerine kaşar peyniri rendeleyip fırında pişirmek temeline dayanıyor)……Senin seçimlerini de çok beğendim,özellikle de zeytinyağı ve sarımsak püresiyle harmanlanıp sezar salatada nasıl duracağını düşününce burnuma güzel kokular geldi, beynimizin küçük bir oyunu işte 🙂
Artık ellerine sağlık demek çok yersiz,bunun sadece “el” işi olmadığını fazlasıyla kanıtladın.Devamının gelmesi dileğiyle….
Sevgiler
muka
Ben de uzun zamandır ekmek makinasında yapıyorum ekmeğimi.Söke Unun birsürü tahılı harmanlayarak sunduğu çeşitleri mevcut.Ammaa benim derdim başka,instant maya kullanmak istemiyorum.Kulaktan dolma bazı fikirlerim var,uygulama için yetersiz.Bütün ekmeklerin tadı birsüre sonra aynı.Neden ecnebilerin ki farklı? Eminim senin bir fikrin ya da tarifin vardır.Ayrıca zamanım yok bahanesini dikkate almıyor,ısrarla tariflerinde panoramik fotoğroflar istiyoruz.Bi şey daha:O ekmeği kimseyle paylaşmayı
denemedin sanırım,tükenmesi onbeş dakika sürmez,hergün de sipariş alır,ekmek fırını gibi çalışırsın.
Şerife
Cenk, seni sessizce takip edenlerdenim. Tarzın gerçekten çok yalın ve doğal. Ayrıca bu yazında beni en çok ilgilendiren kısım “haftalık yemek stoklamak”tı. Ben de aynısını yapıyorum. Haftaiçi yoğun çalışınca Pazar günleri 3-4 saat boyunca stok yapıyorum. Bu konu bizler gibi yalnız yaşayan ve yoğun çalışanlar için çok önemli. Stok yemeklerine de yer verirsen sevinirim. Dolapta nasıl yemekler stoklayabiliriz? Buzluktaki kurabiye konusunu sanırım geçmişte kaçırdım. Normal kurabiye hamurunu mu donduruyoruz??
nazan bekret
cenk bey bende ekmek yaptığım zaman dilimleyip buzluğa koyuyorum.labne peynirine bir kaşık yumuşamış tereyağını ezilmiş iki diş sarımsağı kekik pul biber ekleyip karıştırıyorum dilimlerin üzerine sürüp taze kaşar peyniri yerleştirerek sıcak fırında kaşarlar eriyene kadar bekletiyorum.biz beğenerek tüketiyoruz.oldukça basit ve lezzetli oluyor.birde dilimleri üçgen şeklinde ekmek kızartıcısında kızartıp üzerine cevizli sarımsaklı salçalı acuka sürüyoruz denemenizi tavsiye ederim.selamlar.
İzmirli Arzu
Bu kepekli veya tam tahıllı ekmeği mikro dalga fırındada aynı şekilde önerirmisiniz.Bilgilendirirseniz sevinirim.
özge
Cenk,
Daha önceki tecrübelerimde ekmek hamurunda yağ kullandığım zaman (tereyağ ve bitkisel margarin) kabarmasında hep sorun yaşadım. Bu yüzden de yağlı tarifleri yapmayı bıraktım. Bu tarif için bir tüyo ya da önerin var mı?
Teşekkürler,
Cenk
Muka – Bütün ekmeklerin tadı bir süre sonra aynı derken ne demek istediğini, bir de instant maya kullanmak istememenin sebebini tam olarak anlayamadım aslında. Ben çoğu zaman instant maya kullanıyorum ve yaptığım ekmeklerin tadı birbirine pek benzemiyor. Yurtdışında instant maya yerine aktif kuru maya kullanıyorlar. O da instant gibi kuru ama taneleri çok daha büyük. Ölçüler sayfasında instant olan ve olmayan (ve hatta yaş maya) arasında miktar konusunda nasıl değişilkik yapılacağına dair bir bilgi mevcut. Dilersen tariflerinde marketlerde kolayca bulunan yaş mayayı kullanabilirsin.
Şerife – Şimdi saymaya başlasam her şeyi hatırlayamayabilirim. Fırsat buldukça yazıların arasına sıkıştırmaya çalışırım. Kurabiyeler de kitap için hazırladığım tariflerinden denemeler. Tarifleri denerken çözüldükten sonra da tatları aynı kalıyor mu, pişirme süresine kaç dakika eklemek lazım vs. gibi soruların yanıtlarını öğrenmek için bir kısmını buzluğa atıyorum, belli aralıklarda da çıkartıp pişiriyorum.
İzmirli Arzu – Mikrodalga fırınım yok. Daha önce mikrodalga fırında hiç ekmek de yapmadım dolayısıyla sorunuza bir cevabım olamayacak.
Özge – Bütün ipuçları yazıda ve tarifte mevcut. Fotoğraflardan göreceğin gibi kabarmasında da bir sorun yaşamadım. Gönül rahatlığyla uygulayabilirsin.
muka
Demek istediğim ticari maya kullanmamaktı. ”Artizan ekmek”???Did you ever see a plankton?
Şaka yapıyorum kızma,bu Sünger Bop’un en sevdiğim şarkısı:)
Cenk
muka – Bence kimyasal maddeler kullanmadan evde hazırladığımız bütün ekmeklere “artisan bread” diyebiliriz. Eğer ticari maya kullanmak istemiyorsanız internette ekşi mayayla ilgili araştırma yapabilirsiniz.
ASLI
Merhaba Cenk,
Sanirim tuzun hangi asamada eklenecegini yazmayi unutmussun. Ekmegi bugun denedim (tuzu son dakikada hatirlayarak) ve de cok guzel oldu. Tarif icin gercekten tesekkurler.
Bu arada hamuru hangi asamada dondurmayi oneriyorsun? Ve de buzluktan cikarinca nasil bir yontem izlemeli?
ASLI
Cenk
Aslı – Yakaladığın için çok teşekkürler. Gerekli düzeltmeyi yaptım. Tariften bir adet ekmek çıktığı için dondurmayla ilgili bir bilgi vermeye gerek duymadım ama sonrası için yapacaksan genelde son kabarma öncesi dondurulunca iyi sonuç alınıyor. Yani 6. adımda şekil verdikten sonra kabarmasını beklemeden yerleştirip sıkıca kapatarak dondurabilirsin. Pişirme vakti geldiğinde bir gece önceden buzdolabı kısmına almanı, ertesi gün de oda sıcaklığında üstü kapalı olarak kabı 2-3 santim geçecek kadar kabarana dek bekletmeni öneririm (1 saatten daha fazla sürebilir).
fatoş
merhaba; öncelikle ellerine sağlık ve mutlaka deneyip sonucu da paylaşıcam ha benim planım ise evde hazırladığım yoğurtlu çemen ile tüketmek:)
Şimdi müsadenle Cenk bu maya olayına bir açıklık getireyim.
Maya canlı bir mikroorganizma türüdür. ekmek mayası genellikle Saccharomyces cerevisiae denilen bir tür tek hücreli mantardır. Bizin piyasada tükettiğimiz mayalar ise bu maya hücrelerinin kurutulup saklamaya elverişli hale getirilmiş formlarıdır. bu durumda bunlar içinde aktif kuru maya ve yaş maya ise en doğal olanlarıdır içinde koruyucu oranı en düşükleridir. instant kuru mayada ise sorbitan monostearat ve askorbik asit gibi bazı koruyucular mevcuttur.
eğer illada evde doğal olsun diyorsanız ise annemlerin kullandığı eski yöntemi önerebilirim. yaş ekmek mayası ile hamur hazırlayıp bir gün oda sıcaklığında bekletip buzdolabına atabilirsiniz. daha sonra bu şekilde ürettiğiniz mayanızı hazırladığınız ekmek hamuru(içinde mutlaka tuz ve şeker bulunması gerekiyor) ile karıştırıp mayalandırma işlemi uyguluyorsunuz. bunu yaparken de her seferinde taze hamurdan bir ekmeklik hamuru ayırıp aynı işlemlere tabi tutup saklıyorsunuz. yaklaşık 15-20 gün kadar ağzı kapalı bir kapta hamurunuzu buzdolabında saklayabilirsiniz. bu durumda kimyasal olmuyor mu sorunuza ise şu şekilde cevap verebilirim olmaz çünkü siz her seferinde maya hücrelerini yeniden üretmiş oluyorsunuz ve maya kültürünü tazeliyorsunuz. bir süre sonra mayalar özelliğini kaybetmeye başlar bu durumda yeniden ilk mayayı hazırlamanızı öneririm.
Cenk
fatoş – Bilgiler için çok teşekkürler!
Ece
senden bi tane istiyorum:) zten öğle yemeği saati gelmiş, ofis mutfağımızda da bugün başarısız yemekler var hmm şu pestolu makarnandan olsada yesek…
Lea
Selam Cenk,
Ben de cok ekmek yapiyorum ama pekmezli hiç denemedim. Hemen deneyeceğim. Benim sorum şu, bir türlü cevabını bulamadım. Ekmeği direkt fırın tepsisinde kabartmasan (ki sen de öyle yapmamışsın) kalıba veya tepsiye geçirirken sönüyor. Ben de tekrardan yoguruyorum, sönük bir şekilde fırına koymuş oluyorum. Gerçi ekmekler fena olmuyor ama acaba dikkatli bir şekilde kabartmadan mı geçirmek lazım?
Cenk
Lea – Ben ekmeği direkt fırına girecek olan kabın içerisinde kabarmaya bırakıyorum. Herhangi bir yere aktarılmıyor sonradan. dolayısıyla sönmesi gibi bir risk yok.
Canan
ben bişey yazmıcam, yazınca kızıyosun sonra 🙁
Cenk
Canan – Maalesef anlayamadım ne demek istediğinizi. Daha önce bir yorumunuzla karşılaştığımı hatırlamıyorum.
Canan
aslında hatırlamıyorsan unut gitsin 🙂 canını sıkmıştım sanırım, yani beni ciddiye almıştın ki amacım bu değildi 🙂
sevgiler
ebrushka
Ben de hamurda şeker yerine pekmez kullanıyorum. Bu miktar un için 3tbs pekmez biraz çok gibi geldi. En fazla 1.5tbs koyuyorum, tadı biraz belli oluyor. Tatlımsı olmadı mı?
Mayayla ilgili faydalı bilgiler için Fatoş Hanım’a da teşekkür etmek isterim.
Cenk
ebrushka – Bana çok tatlı gelmedi.
naime
Merhaba,
Yaklaşık bir yıldır sitenizi takip ediyorum. Korova kurabiyeleri ve Bundt keki yaptım. Çok da beğendim fakat bu ekmek onları gölgede bıraktı. Bence ‘yanağını dayar uyursun’ payesini fazlasıyla hakediyor:))
Ben yulaf ezmesi yerine çavdar ezmesi kullandım malum çavdar daha değerli bir tahıl:))
Kitabı dörtgözle bekliyorum.
İyi haftalar..
Çiğdem
Selam, sürekli takip ettiğim ama yorum yapamadığım harika blog :))
bu tarifi ekmek makinasında yapabilir miyiz acaba onu merak ediyorum.
şimdiden teşekkürler
Cenk
Çiğdem – Benim ekmek makinem hiç olmadı, ama okurlarımdan biri denemiş, yorumlarını burada okuyabilirsiniz.
Çiğdem
Şimdi okudum mükerrer bir soru sormuşum 🙂 yinede teşekkürler
Tulay Banu
Merhaba Cenk,
Bu tarifi bir aarkads makinede denemis “buraya tiklayip bakabilirsiniz” diyorsun ancak, sayfasi acilmiyor… Ben de cok merak ettim makinede yapmak mumkun mu diye . Ellerine saglik hersey harika sayfanda.
Tulay
Cenk
Tulay Banu – Açılıyor, biraz sabrederseniz sayfa tam yüklenince okur yorumlarından bir tanesinin tepesine gidiyor. Beklemek istemiyorsanız direkt 27. yorumu okuyabilirsiniz. Afiyet olsun.
Tulay Banu
cok tsk ederim yanit icin. Dun aksam tum commentleri okumamistim dogrusu 🙂 27. mesaji dikkate alarak ben de bu ekmegi kesin deneyecegim.
Cok tsk. ederim tekrar.
T.
fatoş
Cenk kepekli ekmek tarifini yayınladığından beri bu tarif hiç aklımdan çıkmıyordu ama ne yazık ki bi türlü fırsat bulamamıştım.Ama bugün inanılmaz organize olup kendimi bu tarifi uygulamaya adadım.
Veeeeeeeee muhteşem sonuç.
Arkadaşlar eğer denemediyseniz mutlaka denemelisiniz.Görsel olduğu kadar tat olarakta muhteşem.
Cenk yine son derece titiz,eksiksiz tam oranlarla bir reçete vermiş bize….çok teşekkürler..
Bu arada bence mutlaka pekmez olmalı:)
Cenk
Fatoş – Afiyet olsun!
cafe chocolatte
Cenk merhaba
Bir kac sey sormak istiyorum;instant maya suda eritilmez, sadce bu receteye mi has? Birde geleneksel bugday unu, bilddigimiz beyaz un mu?cevabin icin tesekkurler,sevgiler
Cenk
cafe chocolatte – İnstant maya suda eritilmez deyince sanki suyla temas etmemesi gerekirmiş gibi bir sonuç çıkıyor. Instant mayayı suda eritmeye gerek yoktur dersek daha doğru. Tarifteki kullanılışı tamamen sıralamayla alakalı; erimesini beklemenize gerek yok. Evet, geleneksel buğday unu derken beyaz un demek istiyorum.
Seda
Merhaba Cenk,
Bir önceki haftasonu HaberTürk gazetesinin ekinde röportajını okuyarak ”cafefernando’dan haberdar oldum 🙂 Bunca zamandır neden haberim olmadıki! dedim. Uzun zamandır değişik tatlar değişik yemekler pişirip yemek gibi bir hayalim vardı.Blog’unu bulunca ”işte bu” dedim. Ayrıca bu zamana kadar gördüğüm tüm yemek bloglarından çok farklı ve kaliteli. Tebrik ederim!!
Şimdiye kadar brüksel lahanası , mantar çorbası,çikolatalı mousse tariflerini yaptım.Harika oldu :)) Bu gün yeni fırınım geldi ve dört gözle ”biriyoş” (orj. yazamadım) tarifini yapacağım günü bekliyordum.
Umarım sıkılıp okumayı yarıda kesmessin çünkü sana son olarak kuru maya yerine yaş maya kullanabilirmiyim diye sorsam…Satın altığım yaş mayaları atmamayım çöpe. Oranı nasıl olur acaba??
Yemek yapmak ve yemek, yedirmek, tat almak bir sanat ve çok özel bir şey. Hayatta böyle bir şey olmasaydı çok büyük bir eksiklik olurdu bence.İşte bu yüzden sana çok teşekkür ediyorum. Bu güzel, özenli, kaliteli ve başarılı çalışmaların ve paylaşımın için.
Sevgilerle…
Cenk
Seda – Çok teşekkürler. Maya konusunda genel formül şu şekilde (daha sonrası için aklında bulunsun; bu tip bilgileri Ölçüler sayfasında bulabilirsin): 100 gram yaş maya = 40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya
Yani, brioche tarifi için 20 gram instant kuru maya yerine 60 gram yaş maya kullanmak gerekli olduğu sonucuna varabiliriz. Tarifi yaş mayayla denemediğimi belirtmek isterim. Tariflerde değişiklik yapıldığı zaman sürprizlere hazırlıklı olmak lazım.
SedA.
Selamlar,
Sorum tarifle ilgisiz olacak ama aklım salatalık malzemeleri saklama yönteminize takıldı. Açıkçası yeşillikleri temizleyip saklamak için iyi bir yol bilmiyorum. Ancak özellikle yeşillikler – hele de yıkadıktan sonra – çok çabuk bozuluyorlar (ya da ben taze tutmayı beceremiyorum). Rica etsem saklama şekliyle ilgili biraz daha ayrıntı verebilir misiniz? Kağıt havlulara mı sarıyorsunuz mutfak bezlerine mi; sonra tekrar saklama poşetine koymak gerekiyor mu; bu şekilde ne kadar dayanıyorlar?.. Şimdiden çok teşekkür ederim.
Cenk
SedA – Yeşillikleri iyice yıkadıktan sonra salata kurutucu yardımıyla kurutuyorum, ardından uzunca bir kağıt mutfak havlusuna tek kat olarak yaydıktan sonra yuvarlayarak sarıyorum. Ardından sarılı bu bohçanın dört bir yanını ıslak ellerimle nemlendiriyorum. Bu son aşama asıl önemli olan. Buzdolabı yiyeceklerdeki nemi emer, havlunun dışını ıslatmakla sebzelerin içindeki nemi korumuş oluyoruz. Ondan sonra kilitli bir buzdolabı poşetine yerleştirin ama kilitlemeden en alt kata koyun. Bu şekilde narin yapraklı bile olsa salatalar 5-7 gün arası dayanıyor. Maydonoz, nane ve taze kişniş için de yöntemim alıp eve getirdikten sonra yıkamadan sadece diplerinden yarım parmak makasla kesmek, içme suyu dolu bir bardağa çiçek gibi yerleştirip üzerine kilitli buzdolabı poşeti geçirmek. Bir nevi seraya dönüştürüyoruz. Umarım bilgiler faydalı olur.
funda
merhaba cenk,
ekmekler çok güzel görünüyor.aydın yöresinde yapılan bir ekmek çeşidi var.evde hazırlanan tatlı maya ile yapılıyor.Tatlı mayalı ekmek.evde pişmiş ekmeği sevenler için çok lezzetli.Mayası, nohut ve un ile hazırlanıyor,internette tarifleri var.Denemeni tavsiye ederim.
kolay gelsin
Banu Bingör
Evde ekmek kalmamış. Çıkıp almaya üşendim. İkinci kez deniyor olacağım bu tarifi bu sayede 😀
Banu Bingör
Tabii yine bir BB klasiği… Pekmezim kalmamış, maksat mayayı canlandıracak şekerse hadi biraz bal koyayım dedim. “Aman ha olmaz!” dersen de çok geç; ikinci mayalanma aşamasındayız, başa saramam filmi 😀 Bu ara keten tohumuna dadandım, (dadandım deyince de, darı ambarına dadanmış tavuk gibi hissettim, kelimeye bak!) ekmeğe kattım yine…Bakalım nasıl olacak…
Cenk
Banu – Şimdiden afiyet olsun. Ben de bugün keten tohumlu bir tarifi bitirdim sayılır. İlk fırsat bulduğumda göndereceğim.
Banu Bingör
Lezzetli oldu balla da… En çok da kızartılmış halini seviyorum 🙂 Gönder, bekliyorum 🙂
arzu
Tuzu hangi aşamada ekliyoruz?
Cenk
arzu – Haklısınız, gerekli düzeltmeyi yaptım. Uyardığınız için teşekkürler.
eren
gömeci baharatli yapilan var biraz tatlimsi tadi var ama gömec tarifini bulamadim tabi baharatlisnin da
Ceren
Cenk merhaba,
Ben Çölyak hastası olduğum için glutenli hiç birşeyi tüketemiyorum. Bir tek bu olsa iyi.
Süte (her çeşitine: inek, keçi, koyun vs…) ve tabi süt ihtiva eden bütün ürünlere, yumurtaya ve mayaya da allerjim var 🙂 Şaka yapmıyorum gerçekten öyle. Sürekli mısır ekmeği yiyorum bu yüzden. Tabi ki sıkıldım devamlı devamlı mısır ekmeğinden. Çok zor bir soru biliyorum ama bana önerebileceğin bir ekmek tarifi olabilir mi? (Ama piyasada satılan glutensiz bir un var, lütfen onu önerme, çok kötü birşey çünkü)
Cenk
Ceren – Konu sadece gluten olsaydı önerebileceğim bir kitap vardı ama diğer alerjilerinizle birleşince durum iyice zorlaşıyor. Kusura bakmayın, şu anda aklıma hiçbir tarif gelmiyor.
yağmur
merhaba,
sitenizi bir nar müptelası olarak geçen kış ‘narın reçeli var mıdır acaba’ die google’den ararken buldum. Ve nar reçelini yapıp afiyetle 1 ayda tükettim.Sonra okul,sınav iş güç derken bir daha bakmamıştım ama bu yaz tatilinde evde sıkılıp dururken sürekli yeni yeni birşeyler pişirmeye çalıştım ve siteyi günde 2-3 kez ziyaret eder oldum.Şimdi bu kepek ekmeğini yerken çalan teli bu kadar mutlu bir sesle açtığımda buna şu anda ağzımdaki tadın neden olduğunu anlayıp da yazmadan edemedim:) emeğine sağlık…kitabını büyük bir merakla bekliyorum…
Cenk
yağmur – Afiyet olsun!
Nergis
Sevgili Cenk,
Uzunca bir suredir cigerci kedisi gibi izledigim mukemmel blogundan birkac hafta once sucuklari limon dilimleri ile kizartarak ise basladim.Beni sasirtmayan lezzet bu hafta kepekli ekmek ve muzlu kek denemeleri ile devam etti. Bruncha gelen arkadaslarimdan aldigim tam not dogru yolda oldugumu ( ki bunu zaten biliyordum :)) bir kez daha kanitladi. Fotograflarindan ve yazilarindan cikan lezzet denenen tariflerle damaklarda mutluluk gulumseleleri ile sonlaniyor. Bu harika blog icin tesekkurler..Harika isler yaratmak senin isin, takibe devam..Sevgiler ve iyi haftalar..
Yasemin
Cenk bey,bir su bardaginda kiriterimiz ne?Ben bir su bardagi deyince 140 gr algiliyorum.tabi olculen maddenin ne oldugu gr mi da farklilastiriyor.pek isin icinden cikamadim.ozetle iki su bardagi su kac gr ya da kac lt olmali
Yasemin
Cenk bey,1bardak yulaf ezmesi kac gr eder.undaki gibi 140 gr baz alirsam cokmus gibi geldi bende raki bardagi ile olcerek koydum
Cenk
Yasemin – 1 bardak yulaf ezmesi yaklaşık 100 grama denk geliyor. Su bardağı bir hacim ölçüsü. İçine koyduğunuz malzemeye göre ağırlığı değişecektir. 1 su bardağı 240 ml’dir. Eğer su koyarsanız 240 gram gelecektir. 2 su bardağı da 480 ml, ya da yaklaşık yarım litre, veya yarım kilo eder.
Başak
Cenk bey,bu kadar güzel ekmek tariflerinden sonra ev yapımı makarnalar da denemeyi düşünüyor musunuz?Bu arada bir şey danışmak istiyorum size; yurt dışından kitchenaid’in makarna aparatını sipariş etmeyi düşünüyorum.Ama sizin dondurma aparatı konusunda yaşadığınız sorundan sonra tereddüt ettim açıkçası.Sizde bu aparat var mı?Esse’den aylardır bu aparatı bekliyorum ama bir türlü gelmiyor.Amazondan sipariş etmek istiyorum ama bir yandan da problem yaşamaktan korkuyorum.Bilginiz varsa yardımınızı rica ediyorum…Şimdiden teşekkür ederim…
Cenk
Başak – Düşünüyorum. Hatta birkaç deneme yaptım bile. İçime sinince muhakkak paylaşacağım. Bende makarna aparatı yok ama büyük ihtimalle onu da Amerika’dan aldığınız zaman burada satılan modellerle uyumsuz olacaktır. Uyumlu hale getiren bir parça var ama hem buraya getirtmesi bir dert hem de randıman düşüyor. Size tavsiyem ya buraya gelmesini bekleyin ya da Avrupa’dan temin etmeye çalışın.
başak
Peki Avrupa’dan nereden ve nasıl temin edebilirim bu aparatı?
Cenk
başak – Avrupa’daki herhangi bir ülkedeki mutfak eşyası satan mağazalarından demek istedim. EU bölgesine uyumlu aparatlar satacaklarından uyum sorunu olmaz.
Başak
Araştırıcam,teşekkür ederim…
Nesim
Cenk sizin kepekli ekmek tarifinizi denedim. Olculeri tam kullanidim ama hamur ele yapismayan resimdeki gibi kabarmayan sert bir hamur oldu suyla yumusatim istemedim . Tarife sadik kalmak istedim ama ilk defa resimlerinizdeki goruntuyu tutturamadim. Su anda sicak tadina bakmadim . Acaba neden boyle oldu bir ipucu verebilirmisiniz.tesekkurler.
Cenk
Nesim – Anlattıklarınızdan neyin yanlış gittiğini çıkartamadım. Fotoğraftaki kadar kabarmadıysa kabarma süresini bir miktar daha uzatmanızı tavsiye ederim.
Derya
Merhaba Cenk, En son Dondurmada yaptigim buyuk hatadan sonra bu tarifi T ye kadar okuyup yaptim. sonuc super! Bu arada ben ekmek pistikten sonra uzerine nemli bez ortuyorum bu sekilde ekmegin kabuguda yumusak kaliyor. Tarif icin tesekkurler.
sena
Merhabalar.Un(kepek ve geleneksel) ve yulaf ezmesi için önerebileceğiniz markalar var mı acaba.?
Cenk
sena – Kepekli un kullanmıyorum. Ekmek unu, geleneksel un ve tam buğday unu olarak Karahan’ın unlarını tercih ediyorum. Yulaf ezmesi konusunda özellikle aldığım bir marka yok.
altınyunus
Cenk bey merhaba
Bu tarifi ekmek yapma makinasında da kullanabilir miyiz?Bende bütün malzemelerimi Pınar hanımdan alıyorum.Unlar da dahil!Eğer makinamda bu tarifi yapamazsam önereceğiniz bir tam tahıllı ekmek tarifi var mı?
Teşekkürler…..
Cenk
altınyunus – Ekmek yapma makinem yok. Yanlış bir şey söylemek istemem ama olmaması için bir sebep göremiyorum.
sena
Ben bu tarifi 3-4 defa denedim ama malesef her denememde ekmeğin içi hamur gibi kaldı,bazı yerleri tam pişmiyor.(yine de tadı mükemmel hakikaten,bu lezzeti tatmamıza vesile o lduğunuz için çok teşekkürler 🙂 ) Fırınımla alakalı bir problem olduğunu sanmıyorum sizce başka hangi sebeple bu problemle karşılıyor olabilirim? Hamurların mayalanma sürelerini biraz daha uzun tutsam iyi olur diye düşünüyorum ne dersiniz?
Cenk
sena – Biraz daha uzun pişirmenizi öneririm. Mayalama süreciyle alakalı olduğunu sanmıyorum.
Canan
Cenk bey, sizce geleneksel buğday unu yerine çavdar unu kullanılsa kıvam yine aynı olur mu, çavdar sertleştirir mi hamuru emin olamadım. Şu an öyle yaptım beyaz un kalmadığı için. Bir de bu hamurun tam olarak kıvamı nasıl olmalı, nasıl tarif edersiniz?
Cenk
Canan – Çavdar unu kullanırsanız kıvam kesinlikle farklı olur. Denemediğim için nasıl olacağını tahmin edemiyorum ama büyük ihtimalle ağır ve yapışkan olacaktır.
Nermin
Ellerine saglik ekmegimi kendim yapiyorum ama bu degisik bir tarif pekmezli falan heralde seker yerine kullaniyorsun. Ama en guzeli ekmegini ne sekillerde yedigin, agzimiz sulandi. Tam bir pazar kahvaltisi cesitlemesi.
Harika
Merhaba Cenk Bey…dün akşam tarifinizi ekmek makinamda denedim.sanırım şimdiye kadar yediğim en güzel kepekli ekmekti.Sırada tost ekmeği ve kepek ekmeğinin cevizli versiyonu var.Tariflerinizi en ince ayrıntısına kadar paylaşmanız da çok güzel.Teşekkürler ve başarılar…
elif
Merhaba
Bloğunuz yeni takibe başladım, yemek yapma konusunda deneyimli olmadığım halde sizinle başlamak istiyorum, çünkü bir çok sevdiğim ve yapmak istediklerim var
size iki sorum olacaktı, geleneksel buğday unundan kastınız nedir? beyaz unu mu kast ediyorsunuz?
bir de ölçülerinizi okudum, amerikan olçülerini almam gerekiyor, nerden bulabilirim?
Cenk
elif – Evet, geleneksel buğday unundan kastım beyaz un. Amerikan ölçüleri bazı mutfak eşyası satan dükkanlarda mevcut. Kanyon’daki Habitat’ta gördüğümü hatırlıyorum.
Ozlem
Bu tarifi uygulamak icin tek eksigim pekmez. Onu da buralarda bulabilmem imkansiz.. (Avustralya’da Turk malzemeleri satan marketlere uzak bir yerde yasiyorum) Pekmez bu tarifin olmazsa olmazi midir? Yada yerine ne kullanabilirim?
Simdiden tesekkurler.
Cenk
Ozlem – Yerine bal veya şeker kullanabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Handan
Sevgili Cenk, bugün kepekli ekmek tarifini denedim .Biraz önce fırından çıkardım ve sonuç muhteşem.Ben sadece kepekli un yerine tam buğday unu kullandım.
İnanılmaz güzel kabardı.Böyle güzel bir tarifi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sevgiyle kalın…
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Muhteşemsiniz, bizi bu tariflerle buluşturduğunuz için,paylaştığınız için emeğiniz ve yüreğiniz için
sağ olun,çok teşekkürler.
Kepekli ekmeğinizi dün akşam yaptım tek, tek bütün aşamaları, ekmeğin kabarışı fırında daha çok kabarmasını, o güzelim ekmek kokusunun eve yayılmasına bayıldım.
Ben un olarak Pınar Hanımdan aldığım, ruşeymli ve geleneksel un,yulaf ezmesi ilr yaptım, sonuç çok güzel bir lezzet
sabah uyandığımda kendim yaptığım ekmeği peynir ve reçelle sizin tarifiniz olan yumurtalı omletle yaptım çok mutlu oldum, allah sizi de mutlu etsin.
kitabınızı dört gözle bekliyorum baş ucu kitabım olacağından şüpheniz olmasın.
Ekmek tarifinde verdiğiniz pekmez kaç gram ediyor.?
Bu tarifi tost ekmeğinizin aşamaları gibi yapabilirmiyiz, buzdolabında bekletme ve saklama,
ikiye bölme gibi
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Fatma
Cenk Bey Merhaba,
Ekmeği yaptım muhteşem oldu, kek kalıbım biraz daha dar ve uzun sizin ölçüleriniz gibi değil, oldukça yüksek oldu kabarıp pişince.Hamurun yeri dar mı geldi acaba
hamuru ikiye bölsem 2 ayrı kek kalıbında yapabilirmiyim birini daha sonra pişirmek üzere buz dolabına koyabilirmiyim.
Sevgilerimle,
Fatma
Cenk
Fatma – Daha ufak kalıp kullanınca hamurun fazla kaçmış olması normal. İkiye bölebilirsiniz elbette ama bu sefer de yarısı ufak gelebilir. Hamuru buzdolabında bekletebilirsiniz ama yavaşlasa da fermentasyon devam edecektir. Belki de son kabarma (1 saatlik) öncesinde buzdolabına koyup ertesi gün çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra fırına verebilirsiniz.
Fatma
Merhabalar,
Her soruma verdiğiniz yanıtlar için sonsuz teşekkürler, sağ olun.
Merak ettiğim bir konu da, ekmek tarifinde pekmez kullandık, kabarmasını mı sağlıyor fermentasyonu
hızlandırmak için mi ?
Sevgilerimle,
Fatma
Cenk
Fatma – Hem tatlılık versin hem de fermentasyonu hızlandırsın diye.
Nur
Merhaba Cenk,
Tam da yukarıda bahsettigin gibi son 1 saatlik kabarma öncesinde (yani kalıba yerleştirir yerleştirmez) hamuru buzdolabina kaldırdim. amacim sabaha pişirmekti ama yaklaşık 3 saat sonra baktığımda kalıptan taşacak kadar kabardığını gördüm. Yani buzdolabında mayalanma süreci devam etmiş.
Öyle olunca sabaha kadar buzdolabında bekletmeye cesaret edemedim ve çıkarıp oda sıcaklığına getirip pişirdim. Acaba sabahı beklesem sorun olur muydu?
Simdiden tesekkurler ve sevgiler!
Cenk
Nur – Kusura bakmayın, yorumunuza çok geç geri dönebiliyorum. Kalıptan taşacak kadar kabardıysa doğru yapmışsınız.
Ayşe
Pek cok ekmek denedim ama istediğim gibi olmadi hiçbiri. Bu tarifle ekmegim super oldu. Tam kivaminda istedigim lezzette. Tesekkurler…
Fatma
Merhabalar,
Bu ekmek tarifinde çavdar unu kullanabilirmiyiz,
Kitabınızda çavdar unu ile yapılan ekmek tarifi olacak mı ?
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma – Her tarifte kullanılabilir elbette ama kıvamı muhakkak farklı olur. Daha tok bir ekmek olacaktır. Kitapta çavdar unuyla bir tarif yok.
Harun
Cenk Hocam,
Namını duymuşsunuzdur mutlaka ama blogunuzda rastlyamadım. Rusların Borodinski ekmeğini hiç denediniz mi ya da denemeyi düşünürmüsünüz. Çok farklı tarifler var ama güvenemiyorum. Size bir danışayım dedim. Kolay gelsin, sevgiler
Cenk
Harun – Maalesef hiç duymadım.
Asli S
Yulaf ezmesi olarak “oat bran”, “rolled oat” yoksa “oatmeal” mi kullanmali?
Cenk
Asli S – Quick cooking oats varsa en yakını. Rolled oat’dan biraz daha ince.
Nilüfer Gürer
Cenk Bey merhabalar, hemen hemen tüm yorumları okudum, belki sorumun cevabı vardır diye, ancak göremedim, gözümden kaçtıysa tekrar için şimdiden özür dilerim. ben bu ekmek tarifinizi 3 kere denedim ancak ilkinde sanırım maya ile ilgili bir sıkıntı oldu, pek kabarmadı, ikinci ve ücüncü denemelerimde ise mayalanmada ve dolayısı ile kabarmada sıkıntı yaşamadım ancak bu sefer de ekmek ikinci günden sonra keserken dağılmaya başladı, ilki hiç dağılmıyordu. Tarifteki gramlara ve sıralamaya her seferinde aynen uydum, neyi yanlış yapıyor olabilirim? şimdi size yazarken aklıma geldi acaba “ılık su” olarak kullandığım suyun sıcaklığı böyle bir sonuca sebep olur mu? Ekmeğin dağılmasını engelleyebilme için bana bir öneriniz olur mu acaba… Cok tesekkurler şimdiden, saygılar.
Cenk
Nilüfer Gürer – Ilık su yerine sıcak su kullandıysanız mayayı etkilemiş olabilir (ilk denemenizde). Keserken dağılması da fazla piştiğine işaret ediyor. Fırınınız gösterdiğinden daha yüksek bir ısıda pişiriyor olabilir. Aynı sürede ama 10-15 derece daha düşük bir derecede pişirmenizi öneririm.
Nilufer Gurer
Cenk bey cok tesekkurler, ilk firsatta dediginiz gibi pisirmeyi deneyecegim, umarim bu sefer dogru sonuca ulasabilirim 🙂
Saygilar, sevgiler
Meltem
Cenk Bey, tarif için teşekkürler, denedim, yaknız biraz acımsı bir tad var, içi de iyi pişmedi, hamur kaldı gibi, neden acaba?
Kullandığım malzemelerin hepsi yeni tarihli, ilk ekmek denemem, bu arada ben çavdar unu da ekledim, ondan mı bu acımsı tad?
Cenk
Meltem – Tariflerde değişiklik yapınca sürprizlere hazırlıklı olmak gerekiyor. Çavdar unu ekmeği ağırlaştırır ve pişirme süresini de etkileyebilir. Acımsı tadın sebebinin ne olduğuna tam emin değilim ama bir ihtimal çavdar unu olabilir.
Özlem Işınak
Yıllarca bu tarifinizle evimde ekmek yaptım.Uzun süredir ekmek pişirmiyordum.Malum bu karantina günlerinde tekrar dedim:))Tarifiniz az çok aklımdaydı ama google da bulur bulmaz öyle mutlu oldum ki:)) sanki yasak kalktı sokağa çıkıyorum:))
İzmir Karşıyaka dan sevgilerle……
Serpil
Sevgili Cenk gecen hafta da bunu sordum ama cevap alamadim, acaba bu ekmeğe ayçiçek, keten tohumu vb. Koyabilir miyim?
Teşekkürler
Cenk
Geçen haftaki sorunuz ulaşmamış. Elbette koyabilirsiniz.