Bir nar reçeli yaptım, yanağını dayar uyursun. Hem tatlı, hem ekşi. Acayip bir şey. Arkadaşımın annesinin yaptığı, tadına baktıktan sonra bu çikolata mı kokuyor, yok yok Nutella kokuyor, yok hayır karamel mi acaba diye diye kasenin yarısını tereyağlı ekmeklere süre süre yiyip bitirdiğim kiraz reçelinden bile güzel.
Daha önce nar reçeli yediğimi hiç hatırlamıyorum. Manavdan aldığım (biliyorsunuz artık babamın teslimatları bitti) koyu kırmızı narların fotoğraflarını çekerken narlı donmuş yoğurdun ardından ne yapsam diye düşünüp durdum. Kitap karıştırıp kafa patlamak yerine arşivlerden sevdiğim bir tarifi bu meyveyle denemeye karar verdim. Clementineli Zeytinyağlı Kek favori tariflerimden biri. Portakal, mandalina, clemetine suyu yakışıyorsa neden nar olmasın derken hazırlamaya başladım.
Her şeyi birbirine ekleyip sıra son karıştırmaya geldiğinde öyle iştah kapatıcı bir renk aldı ki sonucun hüsran olacağına emindim. Yine de fırına attım. Çıktıktan sonra o kötü renk gitti ama tadı o kadar kötü oldu ki bir ısırıktan sonra o ısırıkla birlikte çöpü boyladı.
Bugünlük bu kadar yeter dedim ama ardından aklıma nereden girdiyse reçel girdi. Her şeyin turşusu reçeli yapılıyor da ben niye nar reçeline rastlamadım acaba diye düşünürken dank etti. Nasıl narlı kek diye bir şey önceden duymadınsa herhalde bu meyvenin reçeli de bir şeye benzemiyor ki yapmıyorlar işte dedim kendi kendime.
Benzer mi benzemez mi, rastladın mı rastlamadın mı derken başladım sularını sıkmaya. Bir yandan da diyorum ki meyve işte, boşalt üzerine yarım kilo şeker her meyve adam olur…
İyi ki de demişim. Bir reçel uzmanı olmadığımın altını çizip, genelde de kimsenin sevmediği garip reçelleri beğendiğimi ekleyerek, diyorum ki: Bu reçel tartışmasız benim şimdiye kadar yediğim en güzel reçeldi. Geçmiş zaman kullanıyorum, çünkü bitti. KOSKOCAMAN kavanoz reçel bitti. Sebeplenenler oldu her zamanki gibi, ama yine de 🙂
Gelelim püf noktalarına. Öncelikle, o kadar narın çekirdeğinin yerken rahatsız edeceğini düşünüp sadece bir tane narın tanelerini kullandım. Gerisinin suyunu sıktım. Hemen hemen her reçelde geçerli olabilecek bir püf noktası da pişirme süresiyle alakalı. Pişirme süresi ocağınızın ateşine göre değişiklik gösterebilir. Reçelin kıvamının tutup tutmadığını anlamanın çok basit bir yöntemi var (bu yöntem karamel yapımında da kullanılıyor). Reçeli pişirmeye başladığınızda buzluğa ufak boy bir tabak koyun. Reçel bitmeye yakın bir kaşık reçeli buzlukta soğumuş olan tabağın üzerine damlatın. Çok az bekledikten sonra tabağı eğin. Eğer su gibi akıyorsa pişirmeye devam. Yapışkan bir kıvam alıp akışkanlığını kaybetmeye başladıysa da reçeliniz oldu demektir. Afiyet olsun.
NAR REÇELİ TARİFİ
ÖNEMLİ NOT (4 Kasım 2011): Cafe Fernando’nun en popüler tariflerinden biri olduğu ve yayınlandığı günden beri sıklıkla denenen tarifler arasında yer aldığı için (aynı zamanda “içerik hırsızı” sitelerin en çok rağbet gösterdiği tarif de bu; tarifi ve fotoğrafları o sitelerden kaldırtmak için ciddi mesai harcadım) bu önemli notu iliştirmek ihtiyacı hissettim. Nar reçeli tarifini kitabım için tekrar yaparken alttaki tarifin aslında reçelden çok koyu bir şurup olduğunun farkına vardım. Yazdığım kitabım için üzerinde en çok uğraştığım tarif bu nar reçeli tarifi oldu. Kesinlikle uğraşlarıma değdi. Maalesef hazırladığım yeni versiyonunu kitap raflarda yerini almadan yayınlayamıyorum. Ufak tefek miktar değişikliklerinden ibaret olsaydı açıklamaktan çekinmezdim ama tarif temelinden değişti. Kitap çıkana kadar (henüz tarihi belli değil) bu tarifi uygulamaya devam edebilirsiniz. Yalnız aklınızda bulunsun: Bu nar reçeli tarifi alışık olduğunuz reçellerden daha az kıvamlı olacaktır. Kıvamını koyultmak için belirtilen süreden daha fazla pişirmeyin. Aksi taktirde yanık bir şeker tadı oluşacaktır. Kitap için hazırladığım tarif de umarım beklediğinize değecek.
Malzemeler
- 3.5 su bardağı taze sıkılmış nar suyu*
- 1 su bardağı ayıklanmış nar*
- 3 su bardağı (600 gram) şeker
- 1 adet limonun suyu
* 2.5 kilo nar 3.5 su bardağı nar suyu ve 1 su bardağı ayıklanmış nar için yeterli olacaktır. 1 su bardağı ayıklanmış nar 1 adet büyük boy nara denk gelir.
Yapılışı
- Ufak boy bir tabağı soğuması için buzluğa koyun (sonradan olup olmadığını test ederken ihtiyacınız olacak).
- Bir adet narı kenara ayırıp diğer narların suyunu sıkın.
- Kenara ayırdığınız narın tanelerini ayıklayın ve bir kasede bekletin.
- Büyük boy bir tencerede nar suyunu ve şekeri karıştırın ve kaynama noktasına getirin.
- Ardından altını biraz kısıp, yüksek orta ateşte pişirmeye devam edin.
- Tepede pembe köpük biriktikçe bir kaşık yardımıyla üzerinden alıp ayrı bir kaseye aktarın.
- Yaklaşık yarım saat sonra ayıklanmış olan 1 su bardağı nar tanelerini de ekleyip pişirmeye devam edin.
- 20 dakika sonra 1 limonun suyunu ekleyip 10 dakika daha pişirin (toplam pişirme süresi 1 saattir). Pişirme süresi ocağınızın ateşine göre değişiklik gösterebilir. Reçelin kıvamının tutup tutmadığını anlamak için buzluğa koyduğunuz tabağın üzerine reçel bitmeye yakın bir kaşık reçeli üzerine damlatın. Çok az bekledikten sonra tabağı eğin. Eğer su gibi akıyorsa pişirmeye devam. Yapışkan bir kıvam alıp akışkanlığını kaybetmeye başladıysa da reçeliniz oldu demektir. Reçelin renginin çok fazla kararmasına izin vermeyin, soğudukça da biraz katılaşacaktır.
- Sterilize ettiğiniz reçel kavanozlarına aktarıp kapaklarını kapatın ve ters çevirip kavanozun içindeki havanın tamamıyla dışarı çıktığına emin olduktan sonra güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edin.
♥ Craft Woman ♥
Muhteşem görünüyor ellerine sağlık canım.Bu reçelden muffin de yaparsın sen şimdi! 🙂
zarpandit_gokche
aslında yapacagın keklerin en ustune serpersen bir probelm cıkarmaz tane olarak ama suyunuda cok kullanmazdım galiba ben olsam 🙂
denemek gerek..nar reçelini dr oetkerin sitesinde gormus rengine asık olmustum denenecekler arasına girmişti e sende onay verdin kesin denemeliyim..
cezbeici bir goruntusu var..
ekşi tatlı bir arada sevenler için aşık olunası bir reçel bence..en azından fotografa bakıp yutkunmamdan ben oyle tahmin ediyorum 🙂
Baris
Cenk hani donut yapcaktın haniiiii….
Hülya
İnanılmaz güzel fotoğraflamışsın.
aslıhan
benim de mutfağımda babamın bahçesinden toplayıp “bunları mutlaka ye kızım. çok faydalışmış vs..” diyerek verdiği narlardan 4-5 kilo kadar daha var. hergün yiyerek narları bitermenin imkansız olacağını düşünerek umutsuzluğa düşmüştüm artık 🙂 neyse ki bu reçel tarifi aklıma yattı.. teşekkürler şimdiden…
Pınar
ellerinize sağlık, yine çok güzel görünüyor… hem çok faydalı da. minik kızım için denemeliyim diye düşünüyorum. bu arada nar suyu sıkmanın kolay bir yolu var mıdır? Hiç denemedim de :S
dolphinblue
en kısa zamanda yapacağım… perşembe gelsin pazara çıkıp taze taze nar alayımda bir 🙂
beyazevim
Tek kelime ile harika. Resimlerine bakmak bile yetiyor doğrusu. Reçeli pek sevmeyen biri olmama rağmen içimde hemen yapma arzusu uyandı. elinize sağlık.
serap
Narların suyunu elektirikli meyve sıkacağı ile mi sıktınız acaba? yoksa başka bir yöntem mi uyguladınız. Reçelin tadını gerçekten çok merak ettim dolabımda 1aydır bekleyen ve kimse tarafından ragbet görmeyen narları böyle değerlendirip tadına afiyetle bakacağım sizin ki kadar lezzetli olacak mı bakalım aklınıza sağlık sevgiler.
mehtap pasin gualano
Ben de dun, zar zor buldugum ekmek ayvalari icin, cafefernando’da tarif vardir diye gelmis, megerse Cenk recel pisirmezmis diye geri donmustum.. Olaganustu guzel narlarim var.. Beni cekirdekleri rahatsiz etmez. Oyleyse ne kadar su koyacagim. Nar pisirirken sulanan bir meyve midir?
Fotograflar herzamanki gibi harika..
Beyza
Cenk,
recel nefis görünüyor. Ellerine saglik. Keske burda da bol bol nar olsa da ben de denesem. Gecen gün markette nar gördüm tanesi 2 Euroydu! Simdi recel yapmaya kalksam servet dökmem gerek, en iyisi ben senin recele bakmakla yetineyim 🙂
Sevgiler
Cenk
Craft Woman – Çok teşekkürler. Muffin iyi fikir.
zarpandit_gokhce, Aslıhan – Umarım beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Barış – Haklısın, söz vermiştim değil mi? Maalesef vakit bulamadım. 101 Cookbooks’daki fırın versiyonunu denedin mi? Denediysen yorumlarını paylaşırsan sevinirim.
Hülya, beyazevim – Çok teşekkür ederim.
Pınar – Narın suyunu sıkmak çok da zor değil aslında. Önce lavabonun içine genişce bir kap koyuyorsun ardından ortadan ikiye kestiğin narları taneleri kabın içine bakacak şekilde bir elinle tutup limon gibi sıkıyorsun. Diğer elini de alttan narın içine sokup sıkarken tanelerine bastır. Böylelikle ortalık da batmamış oluyor.
Dolphinblue – Afiyet olsun. Yorumlarını merak ediyorum. Yaptıktan sonra da uğrar mısın?
Serap – Yukarıda Pınar’a nasıl sıktığımı anlattım. Oradan okuyabilirsin. Kolay gelsin.
Mehtap – Ben taneleri pişerken çok hırpalanmasın diye sonradan ekledim. En baştan şekerle birleşip uzun süre pişerse sonuç ne olur çok emin olamadım. Ne kadar şeker koyulacağına gelince. Ben sularını sıktığım narları ve tanelerini tarttım tam bir kilo geldi. Yani 1 kilo meyveye 600 gram şeker. Sizin durumunuzda sadece nar tanelerini tartıp bu oranda şeker ekleyebilirsiniz. Yaptıktan sonra da yorumunuzu merak ediyorum.
Beyza – Bir önceki Narlı Donmuş Yoğurt yazısına İngilizce blogumda gelen yorumlardan sonra ne kadar şanslı olduğumuzu anladım. Birçok yemek blogcusu daha önce narı tatmamışlar bile. Tadanlar da pahalılığından bahsediyor. 2 Euro da gerçekten çok pahalı. Üzüldüm senin adına ama yapacak bir şey yok.
Yasemin Aslıhan Babalık
benim de annemden gördüğüm bir reçel tüyosu vardır.annem reçel pişmeye yakın bir tabağa biraz reçel alır ve tam ortadan parmağıyla yol yapar gibi çizer.reçel 2 yana ayrılır ve tekrar birleşmezse reçel olmuş demektir.bu da benden olsun.reçel enfes görünüyor.denemek gerek demek ki…
Serap
BRAVO!!!!daha önce böyle bir sey denenmismidir bilmiyorum ama cok güzel bir sey olmus…tebrikler….Bir nar hastasi olan esime bunu yapip önüne koysam mutlu eedermiyim acaba?Kesinlikle denemeliyim…
Berlinden sevgiler
denizbisikleti
Çok güzel gözüküyor. Ellerine sağlık…
Hemen deneyeceğim bende de çok nar var, memleketten gelmişti. Tekrar tebrikler..
EGELİ
ELLERİNE SAźLIK SEVGİLİ CENK,O KADAR BALLADIRA BALLADIRA ANLATTINKİ GEL DE YAPMA ŞİMDİ ŞU NAR REÇELİNİ :)VALLA BEN DE HİÇ YEMEDİM,ÇOK MERAK ETTİM BAK ŞİMDİ,ÇARŞAMBA GÜNÜ BİZİM PAZARDAN ALAYIMDA 2.5 KG YAPAYIM,BİZİM EGENİNDE NARLARI PEKTE GÜZEL OLUR AYIPTIR SÖYLEMESİ…KATI MEYVE SIKICAźINDA SIKSAM ACABA NARLARI ACIMTRAK BİR TAT OLURMU DİYE DÜŞÜNDÜM ,HANİ ÇEKİRDEKLERİDE EZİLECEK YA ,SEN NE DERSİN ??
zeynep sicimoglu
derhal deneyeceğim. bu arada okuduğum her tarifin
nefis olduğu belli. ben de seneler evvel nyc de otururken yanıbaşımızda garage gourmet vardı birgün ahududulara takıldım şunlardan bir reçel yapayım dedim.. tarifi nereden aldım hatırlamıyorum resmen mücevher gibi oldulardı hem rengi hem taneleri bir hatırlasam..
Ceylan
Muhtesemmmm ! Azerbaycan`in narlari cok meshur, her aksam 1 kase yiyorum zaten. Cumartesi de bir International Fair var, ne hazirlayayim diyordum, iste nefis bir fikir, ellerine saglik Cenk !
Pınar
Cenk harikasın, çok teşekkür ederim… Rejime mejim dinlemem yaparım ben bu tarifi 🙂
mısra
kıskandım seni hem bu kadar becerikli olmanı hem de nar reçelini akıl etmeni.Değişik reçelleri tatmayı ve yapmayı severim ama nar reçeli tek kelimeyle muhteşem.Bende bu yaz karadut reçeli yapmıştım,tavsiye ederim.Aklıma gelen daha birsürü reçel çeşidi var dağ çileği,kızılcık,üzüm,beyaz dut,elma…bu sene nar bol nasıl olsa reçelini mutlaka deneyip yağlı ekmeğin üzerine sürmeliyim.Ellerine sağlık.
cocuklacocuk
ben de ilk kez yedim nar reçeli bir reçel markası çıkarmış…ev yapımı tadı başka olur eminim
berk
Selam Cenk
Bu şahaseri kavanoza koyup ters çevidikten sonra min. bekleme süresi var mıdır?
birde hala büyük bir merakla et-balık tariflerini bekliyorum
tebrikler&sevgiler
Evren
Ah Cenk öyle bir anlatmışsın ki okurken ağzımda biriken suları hiç sorma. Hastayım evden çıkamıyorum, eşim işte, evde nar yok! Napıcam şimdi?
Siparişi verdim bile, nar gelene kadar senin resimlerle idare edicem 😉
aslıhan
selam.. yine ben:)
nar reçelini hemen yaptım. gerçekten çok lezzetli bir reçel oldu. sadece kıvamı biraz sulu. ilk defa reçel pişirdiğim için olabilir tabi bu:)
tekrar teşekkürler mutfağımda yeni bir lezzet var artık 🙂
bedia
Cenk ; yemeklere yaklaşımın ve orjinal tarifler arayışını takdir ediyorum.Ben şu anda birazda zorunluluktan Adıyaman Kahta da yaşıyorum ve gerçekten burası nar diyarı denebilir, bu sebeple bende bir ara bu kadar narla ne yapmalı diye düşünüp önce nar suyu,sonra nar ekşisi daha sonrada bu nar eşisiyle hazırladığım nar ekşili etimek tatlısını yaptım ama nar reçeli aklıma gelmedi.Sıkı takipçin olmanın bir faydasıda bana blog hazırlatmak oldu,vakit bulursan basit ama lezzetli tatlımı bloga koydum bakarsanız sevinirim
http://papatyademeti.blogspot.com/
Zeynep Fidan
Ellerine sağlık Cenk, harika gorunuyor!
serap
Narları aykıladım, suyunu sıktım, tam tarifi almak için bilgisayarımın önüne oturdum ki web siten birtürlü açılmadı 1 saat bıkmadan denedim ama olmadı bende aklımda kaldığı kadarıyla tarifi uyguladım ve sonuç süpppppppppppeeeeeeerrrr çok teşekkür cenk bu güzel tarif için sevgiler……….
Cenk
Yasemin – Püf noktası için teşekkürler.
Serap, denizbisikleti, zeynep sicimoglu, Ceylan, Pınar, mısra – Hepinize çok teşekkürler. Umarım beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
EGELİ – Çok emin olamadım. Bence riske atma, ellerinle sıkmayı dene. Gerçekten de çok uğraştırıcı değil.
cocuklacocuk – Hmmm, ben de bulup mutlaka denemeliyim, bakalım ev yapımı gibi olacak mı.
berk – Tak diye ses gelmesini beklemen yeterli olacaktır. Bence maksimum 10-15 dakika. Tam bir vakit veremiyorum maalesef. Et balık tarifleri yakında. İşlerimi toparladıktan sonra siteyle daha yakından ilgilenmeyi planlıyorum. Yazıların arası bu kadar açılmayacak artık.
Evren – Çok geçmiş olsun. Umarım beğenirsin.
aslıhan – Yazıda bahsettiğim tabak testini uyguladınız mı? Biraz daha pişirseydiniz mutlaka kıvama gelirdi. Afiyet olsun. Uğrayıp yorumlarınızı paylaştığınız için de çok teşekkürler.
bedia – Umarım beğenirsin. En kısa zamanda blogunuza uğrayacağım.
Zeynep Fidan – Teşekkürler.
Cenk
serap – Haklısın. Bugün sitenin sunucularında bir arıza vardı. Elde olmayan sebeplerden bir süreliğine açılmadı. Beğenmene sevindim. Afiyet olsun.
BETÜL
bırak tadını görüntüsüne vuruldum ben.. eminim tadıda muhteşemdir. zaten öyle güzel anlatmışsın ki cenk ona şüphe yok.. bende denemek istiyorum bakalım…
sevgiler
arzu
Cenk bey merak eden arkadaşlar bildiğimiz limon sıkacağı ilede nar çokgüzel sıkılıyor hemde sıkıcının ortasında kalan taneleri kaşıkla yiyebiliyorsunuz.Ben bu yöntemle sıkıp yüzüme maske olarak uyguluyorum herkese tavsiye ederim.Cenk bey nar reçelini şimdi keklerde,turtalarda ve uygun olacak tariflerde narı bu şekliyle kullanabiliriz herhalde.Eskiler narsuyunu yoğun bir[şıra] karamelize edip sütlü tatlıların üzerinde süslemek vede hoş bir görüntü ve de tat elde etmek için kullanırmış.
SAADETTOPCU
Bir reçel sever olarak tadını çok merak ettim , denemeye değer görünüyor.Sanırım deneyeceğim 🙂
zerrin - misss
hımm püf noktası şahane.. sağol cenk
aslıhan
cenk, tabak testini uygulamamıştım. sadece senin tarifte bahsettiğin zamanlamaları uyguladım. dünkü yorumumdan sonra reçeli yeniden bir tencereye döküp biraz daha pişirdim. kıvamı şu an son derece iyi. cevabındaki daha çok pişirme önerisini şimdi okudum ve demek ki doğru bişi yapmışım dedim:) yeniden teşekkürlerr
Hadiye
Merhaba Cenk,
Görüntü ve tarif yine muhteşem.Ne yapıp edip büyülüyorsun. Ağzım açık tariflerine bakar buluyorum kendimi.Ellerine sağlık.
Sevgilerimle*
Evren
Reçeli yaptım. Harika ötesi birşey oldu. Ek olarak içine bir tarçın çubuğu birazda zencefil tozu attım. Chilli saçakları ekleyecektim, yakıştı gibi ama cesaret edemedim. Olmazsa bu saatte kim bulur narı. Bu bitsin bir dahaki sefere (chilli)biber ekleyeceğim 😉
Tarif için teşekkürler Cenk. Şimdi karanlık çıkar, fotoğrafları yarın yollarım 😉
Nüket Şenyüz
Cenk,
Nasıl nefis bir görüntü, nasıl muhteşem bir renk.
Paylaşımın için teşekkürler, mutlaka denenecektir.
Sevgiler
Evren
Tarif için teşekkürler Cenk. Bunu bütün bir kış yetecek kadar yapmayı planlıyorum 😉
Betul
Cenk, ellerine saglik. harika gorunuyor. Ama ben dayanamam guzelim narlardan recel yapmaya. Zaten tanesine 2 dolar veriyorum, yine de 5-10 tane alip hepsini oturup kendim yiyorum. Terapi gibi geliyor bana nar ayiklamak. Zaten benim bu meyvelere kiyamayip kendim yemem yuzunden ne recel goruyor bu ev ne komposto. Komposto yaparim diye bolca meyve alip da hepsini kendim yedigim coktur 🙂 bi tek cranberryleri bolca yiyemiyorum, o yuzden sadece onlardan meyvesuyu yapabiliyorum 🙂
Simdi senin bu konunla cok alakasi olmayacak ama ne zamandir merak ettigim bir sey var, onu sormak istiyorum. Sanirim kitchenaid stand mixer kullaniyorsun. Ben ne zamandir alsam alsam diye bakip amazondaki kotu yorumlari okuyunca vazgeciyorum. hazir black friday gelirken gozumu kararttim alicam sanirim ama yine de senden feedback almak istedim.
hamurisi/ekmek vs gibi seyler yapmayi sevdigini saniyorum ya da en azindan burdan oyle gorunuyor. hangi kitchenaid’i ne kadar zamandir kullaniyorsun ve bugune kadar herhangi bir sorun yasadin mi acaba? amazonda millet ekmek yaparken bozulan mixerlerinden bahsetmis de icime bir suphe dustu. acikcasi hobart’a filan da o kadar para vermeyi yemiyor gozum. ay belki ilerde ama henuz degil. ne dersin, tavsiye ediyor musun kitchenaid’i?
eger reklam gibi olur diye dusunursen bu yorumu yayinlamayip mail adresime de cevap verebilirsin. cok memnun olurum 🙂
Betul
hayriye73 (lezzet istasyonu)
çok değişik bir reçel denemekte fayda varmış valla ellerinize sağlık bende deneyeceğim…iyitatiller….
Elif
Asagidaki sitede tarifinizi gorunce hosuma gitti.
http://www.suesse-mahlzeit.de/Pomegranate.html
Ben de cok ozendim ama suyunu sikmayi beceremem diye korkuyorum..
Cenk
BETÜL, SAADETTOPCU, Nüket Şenyüz, Evren, Betul – Umarım beğenirsiniz. Yorumlarınız için teşekkürler.
Arzu – ben özellikle narenciye sıkacağı kullanmaktan kaçınıyorum. Narın çekirdekleri ve etrafındaki beyaz kısmı da çok fazla ezildiği için acımtrak bir tat bırakıyor. Elle sıkıldığında lezzeti daha iyi oluyor. Tatlı önerilerin konusunda da katılıyorum. Bence de sade bir cheesecake’in üzerinde güzel olabilir.
zerrin – misss – Ben teşekkür ederim.
aslıhan – İstediğin kıvamı tutturmana sevindim. Tekrar afiyet olsun.
Hadiye – Çok teşekkürler 🙂
Evren – Beğenmene çok sevindim. Afiyet olsun. Bu arada chilli farklı olabilir, denersen bana da lütfen sonucu bildir.
Betul – Sen de haklısın ama belki ufak da olsa bir kavanoz yapılabilir, ne dersin? KitchenAid konusunda ben açıkçası çok memnunum. Bazı ekmekleri yaparken hamur çok büyük gelince makinenin zorlandığı zamanlar oluyor ama onun dışında ben herhangi kötü bir yanını göremedim. O zorlanma esnasında da zaten motordan kokular çıkmaya başlıyor, makine de tezgahın üzerinde gidip gelmeye başlıyor. Yani gözle görülür bir şekilde durdur beni diye alarm veriyor. Buna kulak asmayıp devam edilirse bozulması elbette mümkün. Sonuçta her makinenin bir kapasitesi var. Buna ek olarak David Lebovitz geçtiğimiz sene fabrikasını gezmiş, refurbished olarak ucuza satılanların bile ne kadar zorlu testlerden geçirildiğinden ve güvenle alınabileceğinden bahsetmişti. Yazısı burada. Black Friday yaklaşırken bence almanın tam zamanı.
Elif – Korkulacak bir şey yok. Limon sıkmaktan daha zor değil.
Oğuzhan Fırat
Cenk, ilk defa reçel yaptım… Fena olmadı 🙂 (Yok yok… senin tarifinle değil benim aceleciliğim ve ecemiliğmle ilgisi var bunun.) 1-2 denemede kıvamıda tutturabilirim heralde… Kıvam olmadı belki ama tadı süper… Tatlı ekşi arası… Süper bi şey:)
Bir tek öğrenmek istediğim bu reçel yoğun bir reçel mi, yoksa daha sıvı bir reçel mi?
Tüm tarifler için teşekkürler.
gülmira
cenk bey bloguma uğradınızmı uğramadınız mı itiraf edin,tiramisu tarifime sütlü ekmeğimin vişne reçeli sürülmüş fotosuna yada yeşil poğaçalarıma bi baksaydınız bari,bekliyorum haberiniz olsun
cafe chocolatte
harika bir reçel olmuş, narlar bitmeden kesinlikle deneyeceğim. bu arada cenk, senin son brownie tarifini balkabaklı denedim, gerçekten muhteşem yakıştı, çok güzel oldu, haber verim dedim, blogumda da yayınladım, bakabilirsin, sevgiler..
zizizi
renkler çok güzel görünüyor eminim tdı da öyledir.. ellerinize sağlık..
Cenk
Oğuzhan – Bu ne çok koyu ne de çok akışkan, bildiğimiz reçel kıvamında oluyor. Kıvamı birebir pişirme süresiyle alakalı. Daha fazla pişirirseniz kıvamı koyulabilirdi. Yazıdaki tabak testini uygulamanızı öneririm bir sonraki denemelerinizde. Afiyet olsun.
gülmira – Biraz önce uğradım, yorumumu da paylaştım. Poğaçalar güzel görünüyor. Tekrar elinize sağlık.
cafe chocolatte – Gördüm, fotoğraflar harika, balkabağı da mevsimsel olmuş. Elinize sağlık.
zizizi – Teşekkür ederim.
gülmira
çok teşekkür ederim,umarım arada uğrarsınız
Evcilik Lezzetler
Ben de hiç yememiştim geçen yıla kadar, Dr Oetker amcanın yardımıyla yapmıştım ve çok sevilmişti. Bu yılki narlarla da en doğal haliyle Cafe Fernando’nunkinden denemeli 😉
Ellerinize sağlık…
yasemin sarıhan
ellerine sağlık cenk
fotoğraflar yine olağanüstü
reçelin de senin tarifinle olağanüstü olacağına eminim:)
hemen deneyeceğim,
bu muhteşem meyvenin bu muhteşem şeklini mutlaka kızıma yedirmem lazım
teşekkürler
sevgiler
sevim kerküklü
Ne zamandır internete girmiyorum, bu ne güzel fotoğraf, ne güzel bir görüntü böyle…Gerçi nardan pek hazzetmesem de rengine vuruldum.Bu arada kasenin şekli bana Kedili Mutfaklar-Oya Hanım’ın yaptığı naneli süt reçelini(evet evet yanlış okumadınız!!!!)anımsattı.Onunda çok güzel yeşil bir rengi vardı. Değişik reçellerden hoşlandığınızı belirtmişsiniz, gerçi bu kadar değişiği de ilginizi çeker mi , bilemem….
Sevgiler
Sevim Kerküklü
Ebruli Günlerdeyim
Cenk sana artik ne denir ki!..
Sen bir zeka kupusun, icat profesorusun!..
Tebrikler. Tadina bakamasam da; sen begendiysen eger mukemmel olmus demektir. Ellerine saglik. Belki bir gun ben de kendime guvenip; yapar, dener ve afiyetle yerim. Kim bilir?..
Refik Bürge
Baban nar teslimatını bitirmiş diye yazmışın. Halbuki biz hergün narsuyumuzu içiyoruz Fenerbahçede:)) Hanıma tarifi verdim, hemen yapacak nar reçelini. Selamlar, gözlerinden öperim.
gülmira
yeni tarifler bekliyoruz cenk bey, neredeyse çilek mevsimi başlayacak…
Cenk
gülmira – Rica ederim. Vakit buldukça uğramaya çalışacağım.
Evcilik Lezzetler – Umarım benim versiyonu da beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Yasemin – Seni burada görmek ne kadar güzel! Beğenmene sevindim. Nehir fıstığına şimdiden afiyet olsun.
sevim kerküklü – Naneli süt reçeli? Tam benlik ilginç bir tada benziyor. İlgimi çekmez mi… Hemen bakmalıyım. Tavsiye için teşekkürler.
Ebruli Günlerdeyim – Çok teşekkürler 🙂
Refik Abi – Sizi bilmem ama bize teslimatlar bitti! Oradan buradan alıyoruz artık. Çok teşekkürler uğradığınız için. Şimdiden afiyet olsun.
gülmira – Birkaç güne çikolatalı bir tatlı geliyor…
tijen aktay
Harika. çok beğendim.
Ellerinize sağlık. En kısa zamanda deneyeceğim.
Çok başarılısınız.
Ellerinize sağlık
cafe gusto
Bir reçel bu kadar güzel ve cezbedici görünebilir.Mutlaka denenmeli diyorum..Ellerine sağlık..sevgiler..
Seda
Valla ne demeli… Yine agzimin suyu akti:p
Fotograflariniza bayiliyorum cok guzeller!
Yeliz Malik
Valla benim minik erkegime actigim blog sizin nekadar ilginizi ceker bilmiyorum ama ben bu sayfaya BAYILIYORUMMMMM
Nar’i hic sevmememe ragmen bu receli yapmam lazim…
Things to do listesine ekledim bile
Ellerinize saglik
Buket
Cenk hadi yeni tarifler yaz, haftalardir senin blogundan liste yapiyorum TRde annem yapsin ben yiyeyim diye.. Super tariflerin ve super otesi fotograflarinla blogun cok guzel…
Ellerine saglik. Sevgiler.
Gülfem
Görüntüsü gerçekten inanılmaz güzel. Elinize sağlık. Reçelden hiç hoşlanmasam da, sadece şu görüntüsü için bile soframda bulunmasını isterdim.
PAPATYA SOFRASI
Bir tarif ancak bu kadar cazip hale getirilebilir;
”Yanağını dayar uyursun”:)))
Görüntü zaten ”ye beni” diyen cinsten..Süper yine..
Ayakta alkışlıyorum emeklerinizi..
OKLAVAM
inanilmaz bir goruntu!
insan yemege kiyamaz…
ellerinize ve emeginize saglik.
mine
dayanamadım yapıverdim nar reçelini… çok sevdik
yalnız kaynatma süresi kesinlikle bir saati geçmemeli-ymiş – : =)
Nadide
Sevgili Cenk sizi tebrik etmek istiyorum başarılarınızdan dolayı, hemen hemen pek cok tarifinizi denedim hepsi muhteşem şu anda fernando kurabiyesini yemekle meşgulum basındaki dergilerdeki yazılan övgüler yabancı basında cıkan haberleriniz beni cok mutlu ediyor sizinle gurur duymamı sağlıyor.Sizin le hiç tanışmadık ama İstanbula geldiğimde sizinle tanışmak istiyorum bu arada ben 46 yaşındayım Pastacılık benim en büyük hobim kendimi mutfakta cok mutlu hissediyorum sizin tariflerinizle daha da mutlu oluyorum başarılarınızın hep daim olsası dileğle sevgiler.
Cenk
tijen aktay, cafe gusto,
Yeliz Malik – Teşekkürler. Umarım deneyince memnun kalırsınız. Şimdiden afiyet olsun.
Seda – Teşekkürler.
Buket – Yorumunu şimdi gördüm. Cheesecakei beğendin mi?
Gülfem – Tadı da görüntüsü kadar güzeldi. Umarım birgün denersiniz.
PAPATYA SOFRASI, OKLAVAM – Çok teşekkürler.
mine – Afiyet olsun.
Nadide – Yorumunuz için çok teşekkürler. Beğenmenize çok sevindim.
Kedi
Cenk merhaba,
Sayende yılbaşı için dostlarıma bir hoşluk yapma fırsatım oldu. Reçeli yaptım, minik kavanozlara koydum, üzerine güzel etiketler yapıştırdım, üzerlerine şapkalar koyup fiyonkladım. Süper oldu. Bu arada hırsız var haberin olsun : http://yemeicme.superonline.com/haber/2008/12/13/70892.html
Sevgiler.
Cenk
Kedi – Ne güzel bir hediye bu! Hırsızlığı bildirdiğin için çok teşekkür ederim. Gerekli emaili attım, cevap bekliyorum.
deniz
nar receli bayagi mesaketli olsa gerek. nari cok seviyorum ama soymasi zor.
bende philipsin meyve sIkacagi var, hic denemedim ama sanirim nar suyuda yapabilir.
hayatimda ilk defa gecen noel yemegi icin ayva tatlisi yaptim.herkes cok begendi.ben hayatimda ilk defa ayva tatlisi yedigim icin baska ayva tatlilariyla kiyaslayamadim ama güzeldi tadi. hem renk hemde tad versin diye icine nar taneleri ve nar suyu ekledim.
tekrar yapmak istiyorum. varsa eger ayva tatlisi tarifini paylasir misin?
Cenk
Deniz – Nedense bana hiç meşakkatli gelmiyor nar reçeli hazırlamak. Meyve sıkacağı derisini de sıkacağı için acı bir tat verebilir, dikkat. Şimdilik bir ayva tatlısı tarifim yok ama linkler kısmındaki diğer bloglardan bakabilirsin.
deniz
narlari teker teker derilerinden arindirmak zaman aldigi ve etrafa sicrattigim icin bana mesakketli geldi.:)ama senin gibi yemek yapmaktan bu kadar zevk alan biri icin mesakkatli degildir eminim.
tesekkür ederim ayva tatlisi tarifleri var elimde ben sadece sana özel bir tarif var mi diye merak etmistim…
Cenk
Deniz – Narları ayıklamana hiç gerek yok. Ortadan ikiye kes, lavabonun içine geniş bir kap koy ve içine limon sıkar gibi sık. Böylelikle etraf da kirlenmeyecektir. Ayva tatlısı evde yapıyorum ama bilinen standart tariften pek de farklı değil. Eğer kendimden bir şey kattığım güzel bir lezzet yakalarsam mutlaka paylaşırım.
deniz
tesekkür ederim cenk,tavsiyene uyacagim.
muhteşem
sunumu şiir gibi olmuş.tebrikler…bende yapacağım:)
ayse28ocak 2009
ilk kez nar reçeli tarifiyle karşılaştım görüntü nefis narlar bitmeden deneyeceğim insan ömür boyunca öğrenmeye devam ediyor teşekkürler
Cenk
Ayşe Hanım – Umarım tadını da görüntüsü kadar beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
nuray
vişne reçelinin hastasıydık ama artık nar reçeli hayranıyız elerinize sağlık bence süüüüpper.
Cenk
Nuray – Afiyet olsun! Beğenmenize sevindim.
Sumeyye
Merhaba Cenk,
Yarin recel yapmak istiyorum ama Amerika’ada nar cok pahali oldugu icin hazir nar suyu kullanip bir tane narin tanelerini eklemek istiyorum. Pom nar suyunu biliyorsundur, gercegine cok yakin tadi. Sence bir sorun olur mu,kullanabilir miyim?
Cenk
Sumeyye – Hazır nar suyuyla deneme yapmadığım için cevap vermek çok zor. Deneyip görmek lazım…
Efsun
gercekden ben neden bunu daha evvel düşünemedim diye çok kıskandım..harika görünüyor…ilk fırsatta deneyecegim..ellerinize sağlık
Belma
Merhaba Cenk, reçel yapma konusunda şanssız olsam da tariflerini deneyen biri olarak, nar reçelini de deneyeceğim. Ekşi-tatlı reçelleri severim. Hatta yazını okurken acaba kivi reçeli de olur mu diye düşünmeden edemedim. Ben cesaret edip denersem sonucu yazarım ama belki sana da farklı çağrışımlar yapar, belki denersin diye paylaşayım dedim :))
ceren
donut isteriz 🙂 reçel harika görünüyor gerçekten… cenk güzel bir donut tarifi bulup yayınlar mısın?
özden
evet donut tarifini bende isterim. ben berlinerleri seviyorum ama sorun çok yağlı olmaları. kızartılıyormudur nedir, midemi ağrıtıyor. berlinerin içinden krema çıkanını yapsanız mesela? içinde krema olursa çevresindeki hamur kısmı pişmezmi kötü mü olur ki? içinden krema çıkan pufidik bi tatlı yumuş yumuş olsuuuuunnn
yelda aksu
merhaba, daha once ben de nar receli denemis ve husrana ugramistim:) Ben direk sekerle kaynattigim icin daha uzun sure ateste kalmisti nar tanelerim,taneciklerim, nar cekirdelerim desem daha dogru olacak galiba:) Ben de ugramisken birkac puf vereyim istedim. Recel yaparken kopurmesini engellemek icin bir cay kasigi tereyag eklemek yeterli olacaktir. Kivamini anlamak icin de eglenceli bir yontem: recelin sivi kismindan kesme sekerin uzerine bir damla damlatıyorsunuz. Seker onu hemen emerse kaynatmaya devam, Keseme sekerin uzerinde top gibi kaliyorsa olmus demektir.
hayirli ramazanlar dilerim..
suna
Cenk selam,
Ben nar recelini gecen sene sonbaharda, Kalkan’li bir arkadasimin nar bahcesinden gelmis narlarla denemistim. Kivami gercekten son guzel olmustu ama biraz notr bir tadi oldugunu, boyle yogun bir nar aromasina sahip olmadigini itiraf etmeliyim. Ancak bu, guzelim receli kizarmis ekmek nefis bir kaymakla yemeye engel teskil etmiyor, bilakis enfes oluyor.
Ben senin tarifini degil kendi klasik tarifimi denedim. Narlari ortadan ikiye kesip popolarina kasikla vurarak oldukca kolay bir sekilde ayikladim. Zaten bu islem sirasinda meyveler bir miktar sulaniyorlar. Sonra bir kilo meyveye yarim kilo seker denklemeni kullarak kaynattim. Atesten almadan once icine yarim limon suyu ekledim. Eger recel soguduktan sonra cok kati olursa guneste pisirme formulunu kullaniyorum genelde ve gercekten cok iyi sonuc veriyor. Ama gecen sene nar receline bu uygulamayi sanirim yapmadim cunku hem kivami iyiydi, hem de sanirim sonbahar receli guneste pisirmek icin iyi bir mevsim degil.
Paylasmak istedim.
sevgiler
suna.
Cenk
Suna – Çok teşekkürler. Bu ayrıntılar okuyanların çok işine yarayacak.
aysun
görüntü süper.nar reçelini hiç duymamıştım.ellerinize sağlık
duygu üstündağ
merhaba ellerinize sağlık harika gözüküyorlar buakşam eve giderken nar alıcam ve hemen yapıcam ancak kavanozlara koyduktan sonra nekadar süre beklemem gerekir?bilgi verirseniz sevinirim
seda
bende denicem ilk olcak heycanlıyım dogrusu nasıl bir tat cıkcak ortaya merak ediyom dogrusu neyse bayy…
deniz erdem
fındıklı browniyi yaptım harika oldu.yarın nar reçelini denicm çok merak ettim.bakalım nasıl olcak
ufuk yükçü
nar receeli güzel oldu ama biraz sıvı kaldı yoksam her aşçı gibi sizde püf noktasınımı vermeyenlerdensiniz……
Cenk
Ufuk Yükçü – Tarifi daha dikkatli okursanız kıvamını belirlemek için ufak bir test içeriyor. Eğer sıvı kaldıysa ya bu testi uygulamadınız, ya da uygularken kıvamına dikkat etmediniz. Ben bir reçel tarifini daha detaylı nasıl anlatabilirim bilemiyorum. Narların suyunun nasıl sıkılacağı bile detayıyla anlatılıyor. Zorunda olmamama rağmen tarifleri defalarca uygulayıp içime sinince paylaşıyorum, ardından da her sorulan soruya cevap veriyorum. Cümlenizin sonunu burada yeni olmanıza veriyorum.
Tülin ÖZER
Geçen hafta nar reçelini denedim. Harika oldu, nefis aroması var. Bir de evde ekmek yaptım. İki mis kokulu tadı size anlatamam. Ekmek nasıl mı? 1 kg. tam buğday unu, tuz, 1 pk. toz maya, 1 bardak süt, çok az zeytinyağı, su. Yoğurun, 30 dk. bekletin, tekrar yoğurun, şekil verip 30 dk. daha bekletin, fırına sürün. Hepsi bu kadar. Afiyet olsun. Cenk, reçel için tekrar çok çok teşekkürler…
Cenk
Tülin – Tarif için çok teşekkürler. Nar reçelini beğenmene de sevindim. Ellerine sağlık.
soner
cenk merhaba
nar reçelini yaptım ama sanıyorum 1 saatlik süre benim kullandığım çelik tencere vs için fazla geldi zira biraz karamelize oldu reçel,
yaktım heralde ama sorun değil nar suyu elde etmeye çalışmak çok zor bir iş olduğundan yeniden o enerjiyi bulabileceğimi sanımıyorum,
ben nar tanelerini ayıklayıp tel süzgeçle kaşıkla ezerek çıkardım suyunu..
saide
nar reçeli harika bu tarifi mutlaka denicem.şimdi bana gülücekler ama benim gözüm resimdeki cam kaseye takıldı.markasını ve modelini öğrenmek istiyorum yukarıdan süper görünmüş!…
Cenk
saide – Markasını maalesef bilmiyorum. Bir arkadaşımın bit pazarından bulduğu bir parça.
evinkedisi
Genelde yemek sitelerine yorum bırakmam ama şu bir reçel yaptım yanağını dayar uyursun cümlesine, o içtenliğe ve sıcacık duyguya dayanamadım bir anda. Ellerine sağlık, bir erkeğin böylesine zevk alarak yemek yapması, yaptığını bu kadar güzel fotoğraflayarak ve yazarak paylaşması ne güzel! Yaşamdan zevk almak işte budur! Tebrikler 🙂
ÇiğdeM
Cenk bey Datça’daki bahçemizde çok bol meyve veren iki nar ağacı var.Nasıl değerlendirmeliyim diye düşünürken reçele karar verdim ama sırf meyve suyu kullanırsam sulu bir reçel olma ihtimali vardı bende pektin oranının yüksekliğini düşünerek yeşil elma rendesi kullandım,tabii bir miktar nar tanesi ile birlikte.Çok güzel oldu.Bu arada benim reçelim tereyağ koktu!
canyturk
Merhaba Cenk,
Nar reçelinin o dayanılmaz fotoğrafına kapılarak nar reçeli denemelerine soyundum.
Fakat sonuç hüsran oldu…
Tarifini birebir uygulamama rağmen söylediğin kıvamı bi türlü elde edemedim.En sonunda biraz koyulaşmaya başlayınca kaynama süresi 2 saati bulmuştu ve ortaya çıkan şey kırmızı renkli nar reçeli yerine yanık şeker tadında pekmez renkli bir sıvı…
Narın aromasından ise eser kalmadı.
Nerde yanlışlık yaptım bilmiyorum ama deneyen arkadaşlar kesinlikle çok kaynatmaya çalışmasınlar.Pişmemiş nar reçeli yanmış nar reçelinden iyidir!!!
Saygılar…
Cenk
canyturk – Tabağı buzlukta beklettin değil mi? Tencerenin içinde akışkan görünen reçel buz gibi tabağa değince aniden koyulaşıyor, dolayısıyla önemli bir ayrıntı. Ya da benim tam kıvamını bir fotoğrafla anlatmam gerekiyor. Bir sonraki denemede fotoğrafını çekmeye çalışacağım (herkesin koyu kıvam anlayışı farklı olabilir, o yüzden sanırım doğru yol bu).
Başak
Nefis gorunuyor! Dun canim asure cekti, o yuzden erkek arkadasimi nar bulma operasyonuna yolladim. Eve cok guzel gorunen, uzerinde ayiklama talimatlari bulunan kucuk kitapcigiyla tek bir nar getirip : “Tek bir nara yatirim yaptim” dedi. Amsterdam’da bir tek nar 2.95 Euro! Iki hafta once pazardan kilosunu o kadara almistim ama yarisi kotu cikmisti 🙁 Evdeki yegane nar asureyi susleyecek ama biraz ucuz buldugumda hemen deneyecegim bu sahane seyi.
serdar
tarif ve resimler harika,
en kısa zamanda deneyeceğim…
mutlu yıllar..
Gökşen
Şuanda elimin kırmızısıyla(nar ayıklama kaynaklı) geldim laptop başına. Mutfakta beni bekleyen 1 devasa cam kase dolusu ayıklanmış nar var. Öyle güzel görünüyorlar ki herbir tane renkli bir kristal misali.. Suyunu sıkmaya kıyamadım ve tane olarak kullanacağım miktarı önerdiğinizin 3 katı kadar tutmak istedim. Kalanını da steril bir tülbent beze koyup öyle sıkacağım. Herneyse, demem o ki; tane ve su miktarlarındaki bu oynamaya karşı şeker oranını ve/veya taneleri kaba alma zamanını nasıl ayarlamam gerekir? Daha az ocakta kalacak olan tanelerin tüm reçeldeki oranı artınca, reçelin dayanma zamanı da kısalır gibi bir şüphe de oluştu. Fazla mı kurcalıyorum acaba… Herneyse, daha fazla abuk soru sorma olasılığımı sıfırlamak için mutfağa döneyim ve yapayım şu reçelimi =)
Sonucu paylaşırım, görüşmek üzere…
Cenk
Gökşen – Sorularına kesin ve net bir cevap veremiyorum. Birebir tarife sadık kalarak hazırladığınız sürece bir sorun çıkacağını sanmıyorum ama sizin tabirinizle “fazla kurcalayınca” problemler de kaçınılmaz oluyor. Yine de bu şekilde devam edecekseniz, bol şanslar dilerim. Umarım istediğiniz gibi olur.
Gökşen
İstediğim gibi oldu evet, ancak istediğim miktarda olmadı =) 2 kase kadar, yaklaşık 500 ml kadar oldu pişince. Tariften fazla ayrılmaktan korkup tane narları 2 subardağı tuttum, fazla şekerli sevmediğim için de yarım bardak şekeri kıstım. Sonuç: eksik şeker nedeniyle kıvamının içime sinmemesi ve koyulaştırmak için daha fazla ocakta tutmam, dolayısıyla şeker oranının yine artmış olması.
Güzel oldu ancak, 2. denememi tarife birebir sadık kalarak yapmam gerektiği anafikrini de çıkarmış oldum deneyimden =)
iyi pazarlar…
halide
cenk bey ‘yanağını dayar dayar uyursun’ lafına bakıp bakıp gülüyorum süper….=)
Sadiye
Narın vakti geçmeden hemen yapmalı. Bayıldım. Teşekkürler.
Sibel
hayatımda ilk defa reçel yapmaya kalktım bu resmi görünce…
Malesef ilk denemede reçeli yakmayı başardım… Bilgilerinize korkunç bir koku çıkıyor ve temizlemesi çok zor (soğumadan temizlemek lazım)
Bu akşam tekrar deniycem (resimdeki hale gelene kadar)
🙂
Hacer
Cenk Bey merhaba,
Nar reçelini yaptım birebir ölçüleri kullanarak. Narları tek tek ayıklayıp bez torba yardımıyla suyunu sıktım,5 tane orta boy nar tam geldi.Şimdi soğumasını bekliyorum,harika oldu tadı. Kıvamını test etmek için bir küp şeker aldım zar gibi her tarafı noktacık noktacık oldu, tabii klasik soğuk çay tabağı testini de yaptım:)) ikisi de çok yardımcı oldu. bu hafta içi de dondurmalı bomba pasta tarifinizi denemeyi düşünüyorum, elinize sağlık, çook teşekkür ederim..
Senem
Merhaba Cenk,
Nar reçelini yaptım.Tarifine bire bir uydum.Dediğin ölçüleri aynen kullandım.Fakat sonuç kötü oldu.Siz tarifte 1 saat pişirin diyorsunuz.Hatta ben kıvamı koyulaştığı için 50 dakika sonra aygazı kapattım.Reçel kas katı dondu.Tadıda iyi olmadı.Nerede hata yaptığımı anlamadım.Acaba bir daha ki denememde en kısakta pişirsem sonuç nasıl olur?
Cenk
Senem – Burada baz alman gereken şey tabak testi. Çok koyulaştığını gördüğün anda denemen gerekiyordu. Sanırım harlı bir ateşte pişirdin ve o yüzden belirttiğim pişirme süresi fazla geldi. Bir dahaki sefere en kısıkta değil ama orta ateşte pişirmeni tavsiye ederim.
munevver
cenk ellerine sağlık çok hoşuma gitti narreçelin nar tanesi nur tanesi allahın birtansi çarşıdan aldım birtane içini açtım bin tane hem reçel hem bilmece
Elay
cenk sitene gercekden bayildim.
cok harika bir is cikariyosun nlur devam et 🙂
nar kucuklugumden beri cok yedgim bir sey oldugu halde receli hic aklima gelmezdi sinavlarim biter bitmez demiycem tarifini.
hic yaptigin bazi recellere tarcin eklemeyi dusundun mu? ben babamin aldigi fazladan taze frambuazlari skintidan recele cevirirken aklima geldi ve birazda tarcin ekledim kaynerken son 2 dk. yani tarcindan nefret etmeyen herkes beyendi ve guzel bi koku verdigi gibi ayni anda recele zengin farkli bir hava katti.eger fikri beyenirsen dene.senin bu fikirle benden daha ilginc seyler yapma imkanin var 🙂
necati
Bu arada bir anekdot.genel cerrahi uzmanıyım.İhtisasım sırasında nar ileusu( Daha doğrusu mekanik intestinal obstrüksiyon.) ameliyat ettiğimizi hatırladım.hasta çok fazla çiğnemeden narları yemiş.Anatomik darlıklardan birinde de nar çekirdekleri kum saati gibi birikip barsağı tıkamışlardı.Çok fazla çekirdeği çıkardığımızı hatırladım da o yüzden korkarım.Çoluk çocuğun çok fazla yememesi için de eve almam.Çünkü çocuklar sevdi mi bırakmazlar bitene kadar.
Karın ağrısı olmaz mı sende?
necati
nardan sonra
Cenk
Necati – Tarifte de göreceğiniz gibi çekirdeklerin hemen hemen hepsi ayıklanıyor. Benim herhangi bir karın ağrısı şikayetim olmuyor.
reyhan
Ben de reçelde tarçın severim. Annem özellikle şeftali reçeline kabuk tarçın ve karanfil taneleri atar. Muhteşem bir tat olur bence.
reyhan
Dün bu reçeli denedim. Tarifinize harfi harfine uydum. Sonuç: mükemmel. Bu tam tahmin ettiğim gibi bana göre bir tat. Tek kelimeyle bayıldım. Tattırdığım 4 arkadaş da bayıldı. Yalnız, narların suyunu sıkmak hiç kolay değil, bunun daha kolay bir yolunu bulmam lazım. Dün işim bittiğinde neredeyse ellerim titriyordu yorgunluktan. Bir de sonuçta çok az reçel çıkıyor. Bizim gibi reçelle büyümüş olan ve her sene çeşitli meyvelerden kilolarca reçel yapıp yiyen insanların dişinin kovuğunda kalır. Yani, bir daha nar reçelinden de vazgeçemeyeceğime göre, mutlaka bu işin kolay bir yolunu bulmam lazım.
Cenk
reyhan – Afiyet olsun. Daha kolay yolu meyve sıkacağı kullanmak ama çekirdekleri acı bir tat kattığı için ben tercih etmiyorum.
Ömer
Merhaba Cenk, blogu uzun zamandır takip ediyorum ve bu bir tarifin ile ilgili ilk yorumum. Önecelikle seni tebrik ediyorum, mutfağa olan sevgini profosyonel ve yaratıcı bir şekilde herkezin anlayacağı bir dil ile aktarabiliyorsun.Bu yeteneğin sayesinde kitabınında çok başarılı olacağına inanıyor ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bende mutfağı çok seviyorum ve mesleğimde bu zaten. Pastacıyım ve senin de özellikle pastacılık ürünlerine daha çok odaklanmış olmandan dolayı memnunum. Nar reçeline gelince sanırım ocağı biraz fazla açtım ve nar suyu içindeki şekerin karamelize olmasına sebep oldum, karamel kokusu nar kokusunu bastırdı.Ocağım biraz kuvvetli olduğundan olacak nar taneleride biraz eridi.Ama yenmeyecek kadar kötü değil.Neyseki nar mevsimi daha yeni başladı ve tecrübelerimle daha güzel bir lezzet yakalayacağım.Farklı tariflerin teşekkürler.
ibrahim
An itibariyle deniyorum! Bakalım nasıl olacak 🙂
ibrahim
an itibariyle yiyorum, mükemmel birşey oldu! Ben şekerini tariftekinden biraz daha az koydum, daha da az koyabilirmişim! Ama hiç önemli değil, inanılmaz bir lezzet, teşekkürler Cenk!
Nixie
Merhabalar…Elimdeki narları bitireceğim diye denemediğim tarif kalmadı sanki.Şimdide muhallebi tarzı birşey deneyeceğim..Reçeli yaptım.Bizimkiler beğendi ama tadı bence çok değişik.Herkes beğenirmi bilemiyorum.Sıkarken tatlı olmasını beklerken liflerin tadıylada buruk oldu.Sizin gibi elimde sıkayım dedim ama bende pazu var el kaslarımda iş yokmuş:)) Bidaha egzersiz yaparken pilates topunu elimle sıkıştıracağım.Süreyi dediğiniz gibi yapmak olumlu..Ama maalesef ben uymadığımdan öğrendim bunu:) Narı sakın limon sıkacağı ile elde sıkmaya çalışmayın.Tadının burukluğu evet gidiyor ama ortalığın burukluğu…Teşekkürler yaratıcılığınız için…
nuray
ben de denedim nar reçelini tarifinize göre. çok lezzetli oldu, rengi koyulaşır diye korkmuştum fakat aynı sizin yaptığınız gibi kıpkırmızı oldu =) tadına bakanlar da çok beğendiler. tarif için çok teşekkürler =)
pomeg
Eğer sık sık reçel yapmaya kararlı iseniz ; reçel kıvamını tutturmak için refraktometre denilen cihazı kullanabilirsiniz.Avuç içinizin yarısı kadar olup ,reçelin içerisindeki kuru madde oranını ölçerek standart bir reçel yapmanızı sağlayacaktır.
Çok sık yapmıyor iseniz buzdolabında ki tabak mükemmel bir fikir.Buna ek olarak su dolu bardağa damlattığınız reçel dağılmadan aşağıya iniyor ise reçeliniz olmuş demektir.
Elif
Merhaba Cenk,
cok teşekkürler bu kadar orjinal bir tarif paylaşımı için.
Reçeli bahsettigin sürelerde, kontrol mekanizmanla birebir yaptım, ancak yanmasından korktugum için kapattım altını. Kıvamı tutsaydı nasılolurdu tahmin edemiyorum ama sulu hali Bile supperr
Belgin Pancar AKÇAY
Yaptığınız her şey çok güzel ellerinize sağlık.
En kısa zamanda nar reçelini deneyeceğim
emine harms
tarife harfi harfine uydum, tat: muhtesem, kivam: corba :-((( (elektrikli ocakta 1,5 saat kaynamadan sonra!)yarin icine iki yemek kasigi limon asiti koyup tekrar kaynatacagim …. sanirim “yüksek orta ates” kavramini pek iyi cözemedim 😉
nar suyu elde etmenin basit ve temiz bir yolu da, tek tek ayiklanmis nar tanelerini (mutfak eldiveni kullanarak) elektrikli meyve suyu sIkacagina atip dügmeye basmak.
Cenk
emine harms – Tabak testini uyguladınız mı? Kaynatma süresinden çok onu baz almanızı tavsiye ederim.
atiye
Merhaba,
bloğunu takip etmeye başladığımın daha ikinci gününde 4 harika tarifini denedim ve nar reçeli bunlardan biriydi… Fevkaladeydiler…Şimdi sadece iyi vakit geçirmek için bile takip ediyorum..
ışıl
merhaba;
nar reçelini denedim fakat çok fazla katılaştı kavanozda biraz durduktan sonra. marmelat kıvamına geldi hatta belki daha katı. pişme süresine de buzluktaki tabak yöntemiyle karar verdim sizin önerdiğiniz gibi. nerde terslik oldu sizce bir dahakine aynı şey olmaması için dikkat edeyim. şimdiden teşekkürler..
Cenk
ışıl – Bir dahaki sefere daha az süre pişirmenizi öneririm. Ya da tabak testini daha önceden yapabilirsiniz.
akgül
merhabalar cenk bey nar reçelini nihayet bugün denedim,tarifi harfien uyguladım,yalnız benim beş bardak nar suyum cıktı bende kıyamadım başka şekilde kullanmaya.beş bardak nar suyunu bir buçuk bardak nar tanesi ve dört buçuk bardak şeker kullandım,sonuç fena sayılmaz.tarif için teşekkürler…
İNCİ
biliyorum çok uzun süre önce yazılmış bi tarif ama ben siteni yeni keşfettim cenk ya..dün gece denedim nar reçelini hatta bugün 2. kerede denedim..ama beceremedim sanırım..herşeyine çok dikkat ettim.ama çok sulu oldu..yani koyulaşmadı bile diyebilirim..korkudan kaynama noktasına gelene kadar karıştırdım.sence karıştırmam kıvamının sulu olmasında etkili olmuş olabilirmi..en son kurtarmak için nişastayla koyulaştırdım.çünkü kardeşim dalga geçmeye başladı nar kalmıcak ülkede sen tuturana kadar diye..cvp verirsen çok mutlu edersin beni..yarın sabah ilk işim tekrar denemek olucak..teşekkürler şimdiden..bye
Cenk
İnci – Eğer sıvı kaldıysa daha uzun süre pişirmenizi tavsiye ederim. Tarifte belirtilen tabak testinin dışında kıvamını kontrol etmenin daha pratik bir yolunu bilmiyorum.
tülay
Reçelin görünümü güzel. Ufak bir eleştiri; tanelerin homojen dağılması gerekir, taneler üste toplanmış. Kızmayın bana ben de reçel yaparken bu ideal için ne çok kadar uğraşıyorum bilemezsiniz.
frozsgy
3 saat kadar önce 1 tane narla tarifinden yola çıkarak deneysel bir şekilde reçele başladım. 1 narı limon sıkacağıyla sıktıktan sonra kalan posasını elimle sıktım ve evdeki büyükçe bir su bardağını dolduracak kadar su elde ettim. sonra bunu aynı bardağı dolduracak kadar şekerle pişirdim ve limon suyu ekledim pişmesine yakın. henüz tadına bakamadım ama heyecanla bekliyorum! bu fikri kafama soktuğun için teşekkürler!
frozsgy
reçeli tattıktan sonraki yorum: şekerini biraz fazla koymuşum sanırım ama yine de harika!
ELİF
Selam,
Nar suyu sıkmanın kolay yolu;çiçekli kısmından
kaşık ile açıyorsunuz.Bardağa ya da kaseye hafifçe yumuşatarak sıkıyorsunuz bütün halinde.
Tabii öncelikle bu amaçla yumuşak ve ince kabuklu nar tercih etmelisiniz.
Kolay gelsin.
müşerref
ya çok rica ediyorum tarife uygun olarak yaptım ama koyalmadı neden acaba ziyan oldu hep 1 saat kaynattım tarifteki gibi annmede rezil oldum 🙂
Cenk
müşerref – Ne rica ettiğinizi tam olarak anlayamadım. Tarif ve yazıda bütün püf noktalar yer alıyor. Kıvamın nasıl tutturulacağı konusunda tabak testini uygulamanızı öneririm. Testin sonucunda istenilen kıvamı alamadıysanız daha fazla pişirmeniz gerekirdi.
tulin
Receller hakkında bir püf’de benden pişmeye yakın bir tatlı kaşığı kadar tereyağ koyarsanız küflenmeyi önlüyor ve daha uzun dayanıyor receller.. Nar receline bayıldım en kısa zamanda yapacağım gecen hafta portakal receli yaptım… recelleri vanilyalı dondurma ile yemeği daha cok seviyorum….
dilan
ceenk 🙂 acil bana yardım et! tam şu anda bunu yapıyorum altını kıstım fokurduyor üstündede pembiş köpükler var ama kaşıga gelicek kaxdar yogun degil yani suyu çok geliyo köpükle beraber onları almaya kalkarsam reçel kalmaz.
Cenk
dilan – Kusura bakmayın, geç kaldım yoruma cevap yazmak için. Reçel nasıl oldu?
ayhanaz
BAKIN DOSLAR SİZE BİR REÇEL PÜF NOKTASI VERECEĞİM NEREDE İSE TÜM REÇELLER İÇİN GEÇERLİ FAYDASI HİÇ BİR ZAMAN LİMON KULLANMIYORUZ VE REÇEL ŞEKERLENME TAPMADIĞI GİBİ 3-4-5 SENE BİLE KALSA BOZULMUYOR DENEYİN AKSİNLE KARŞILAŞAN KAFAMA ATSIN
REÇEL PÜF NOKTASI : RECEL KAYNATILIR BİTER OCAK SÖNDÜRÜLÜR VE KAPAĞI KAPATILIR 24 SAAT SONRA REÇEL TEKRAR KAYNATILIR 2-3 TAŞIM KAVANOZLARA KONUP 20 DAKİKA ARA İLE TER YÜZ ÇEVRİLİR AFİYET OLSUN..
tulin tansuker
sayın ayhanaz ,bu verdiğiniz püf noktasını daha detaylı yazarmısınız.. yani ilk pişirmede recel kıvamına kadar mı pişiriyorsunuz bunun bir süresi var mı? yada kıvamı nedir? ve tencerenin kapağını kapatıp 24 saat bekletip ağzı acık olarak mı pişiriyoruz ve kac dakika pişecek gibi cevaplara değinirseniz sevinirim iyi calışmalar…
ayhanaz
1 Recel herzaman ağzı açık pişer
2 evet normal reçelinizi pişirdiğiniz gibi pişirin
3 bu sistem NAR REÇELİNDE çok işinize yarayacak çünkü reçel çoğunlukla narın suyundan yapıldığı için ikinci kaynatmada göreceksiniz yoğunluk oluşacaktır
4 meyva ağırlıklı reçellerde su koymayın meyvanın kendi suyundan yararlanın böylesi hem daha sağlıklı hem daha lezzetli oluyor
pişirme süreleri göz kararı olmalı tüm meyvaların pişirme süreleri kendine hastır
yeni püf noktası : AYVA REÇELİ : Yaparken ayvaları soymadan önce derin bir tencereye sıcak su koyup 4-5 dakika haşladıktan sonra soyarsanız ayvaları doğrarken kararmaz ve rengi pişince daha berrak olur recele 4-5 tane karanfil ve kendi çekirdeğinden atmayı unutmayın KOLAY GELSİN..
semra
merhabalar bu reçeli görür görmez çok beğendim antalyada bu mefsimde nar bulmak kolay diye hemen aldım ve denedim tabi benim nar sıkacağım olmadığı için bilek gücü gerekti herşey çok iyi oldu ama braz kalın oldu fazla ocakta kalmasından kaynaklanıyor hayatımda ilk defa reçel yaptım ve mükemmel oldu.
Ceren
Reçelin resmini görür görmez frenk üzümlerinden yaptığımız reçel aklıma geldi minik minik çekirdekleri vardı. Denemek isterseniz tadı gerçekten güzel olmuştu.
Mutfak Maceramiz/Rabia
Merhabalar 🙂 Oncelikle sitenize bayildim! Hersey harika, goz kamastirici, istah kabartici 🙂 Ellerinize, emeginize saglik. Benim asil soylemek istedigim sitenizde ‘Chocolate Chip Cookie’ tarifi bulamadim. Benim bir tane tarifim var uyguladigim fakat farkli bir tarifte fena olmaz denemek icin. Umarim bunu gorur ve bilgilendirirsiniz. Tesekkurlerr.. 🙂
Mutfak Maceramiz/Rabia
Buda benim ‘Chocolate Chip Cookies’ tarifim 🙂
Cenk
Rabia – Sitede chocolate chip cookie tarifi mevcut – burada.
Elif
Yaklasik bir hafta once bu tarifi gordugumden beri sitenizin takipcisiyim. Butun tarifler harika. Ama hamile bir kadin olarak nar mevsimini bekleyecek sabrim yok acikcasi. Sizce organik nar suyuyla (Pome) denesem olur mu? Tesekkurler…
Cenk
Elif – Hiç denemedim ama olabilir tabii.
cincinsfikirli
nar yemez sevmez birine nar nasıl yedirilir, işte cevabı!!! fotolar da ayrı güzel,ellerinize sağlık
ebruliyemektarifleri
cenk bey merhaba;
nar reçelini tarifinize göre uyguladım harika oldu. eğer müsadeniz olursa sizi kaynak gösterek sitemde tarifi kendimce yayınlamak istiyorum.
şimdiden çok teşekkürler…
Cenk
ebruliyemektarifleri – Kendi kelimelerinizle anlattığınız sürece elbette yayınlayabilirsiniz.
aslı
vay canına! muhteşem gözüküyo narlar çıksın mutlaka denenmeli eline sağlık:d hiç kuşburnu reçeli denediniz mi? eğer denedinizse nasıl yapıldığını yayınlayabilir misiniz uygun bir zamanınızda?Şimdiden teşekkürler:D
Cenk
aslı – Maalesef denemedim. Bu arada nar çıktı.
ebruliyemektarifleri
teşekkür ederim cenk bey
Gökşen
Bu senenin nar reçelini dün yaptım. Geçen seneki daha güzel olmuştu, narın kalitesinden kaynaklı sanırım. Bir de, verilen ölçü ile bir adet 1/4 litrelik kavanoz + 1 kase reçelim oldu. Fazla mı pişiriyorum acaba, ama öyle olsaydı da kıvamının daha koyu olması gerekirdi ki gayet akışkan kıvamlı.
Cenk
Gökşen – Evet, bu akışkan kıvamlı bir reçel. Biraz fazla pişirmiş olabilirsiniz.
yeşim
Gerçekten harika oldu emeğinize sağlık
tomtomella
Tek kelime ile kusursuz!
meltem
Reçeli şimdi yaptım, tatlı ve ekşi bir arada en sevdiğim lezzettir. Henüz soğumadı ama tadına baktım enfes oldu gibi :)) Çok teşekkürler Cenk Bey.
Sevgilerle
sema
nar reçelini ilk bu sayfada gördüm, yaptım süper oldu teşekkürler cafefernando 🙂
Elif
Bu tarife rastladığıma çok memnun oldum 🙂
Geçenlerde kızılcık reçeli yapmıştım (ilk denememdi), çok severek yedik, ekşi tatlı, en sevdiğim reçellerden… Eşim tutturdu, yine aynı reçelden yap diye, ama kızılcık bulamıyorum artık 🙁 Ben de tam bu mevsimde ne reçeli yapılır, diye içimden geçirirken sizin tarifinizi gördüm.
Ellerinize sağlık Cenk Bey…
gokyuzu
tarifiniz muhteşem, elimde çok nar vardı ne yapsam diye düşünürken size rastladım,tadı, görüntüsü,rengi muhteşem oldu,yalnız kıvamı koyu macun gibi ama gene de yiyebiliyoruz 🙂
sanırım beyaz beyaz köpürmeye başladığı an altını kapatmak gerekiyor şimdi tekrar deneyeceğim
çok teşekkürler sevgiler
Cenk
gokyuzu – Eğer macun gibiyse çok fazla pişirmiş olabilirsiniz. Nar, reçele kıvam veren madde olan pektini fazla içermediği için tek başına jelleşemiyor. Biraz akışkan bir kıvam elde edeceksiniz.
Dilek Akbaş
Merhaba, Kastamonu Kız teknik ve meslek lisesi yiyecek içecek hizmetleri öğretmeniyim bugün öğrencilerimle sizden almış olduğum nar reçeli tarifinizi denedik tek kelime ile HARİKA.Paylaşımlarınızdan dolayı teşekkürler.Emeğinize sağlık.
Asli Siddiqi
Uzun zamandir denemek istiyordum bu tarifi ama Melbourne de nar in tanesi 3.5 AUD oldugundan taze yemeyi tercih ediyordum. Simdi aile ziyaretine geldigimiz Pakistan da yapiyoruz nar recelini 🙂
bosveryahu
Merhaba,
Yeni tarifinizi sabırsızlıkla bekliyorum! Yaptığım reçel fazla pişti (buzlukta tabak testini de yapmıştım halbuki), güzelim narlara ayıp oldu… Kıvamı şekerleme gibi, adeta macun! Reçeli atmaya kıyamıyorum sizce nasıl değerlendirebilirim?(Macun… veya Ağda olarak? 🙂 )
Cenk
bosveryahu – Macun gibi olduysa maalesef kurtarmak mümkün değil. Bir sonraki seferde tabak testini daha önce uygulamanızı tavsiye ederim.
zihin gıcırtısı
Merhaba CENK
Doğum günüm bugün.kendime hediye olarak aylar önce planladığım ve ailemin yanına gelince yapmayı düşündüğüm nar reçelini yaptım.
öncelikle tane tane ayırdım cam tabakta kendim için segiledim.onları katı meyve sıkacağı ile sıktım.kalan tortuyu süzgeçle tekrar eledim.
verdiğiniz tarif 4/4 lüktü.ki ilk kez bir tarifin eksiksiz tuttuğunu görmüş oldum.ve yarın kardeşlerim için kahvaltıda sunacağım.ayrıca sizin tarifiniz olmak şartıyla pizza yapımı yayınlar mısınız.
asıl mesele tüm yorumlara itinayla cevap vermenizi de sınır tanımayan farklı tarifleriniz kadar etkileyici buldum.
bir aşçı selamı bilmiyorum ama baharat,organik yiyecekler ve yesyeni fikirler seninle olsun şef
desem nasıl olur ki?
tatmak lazım 😉
Cenk
zihin gıcırtısı – Afiyet olsun. Güzel dilekleriniz için de çok teşekkürler. Pizza hamuru tarifini kitap için geliştiriyorum şu sıralar… O denemelerin arasından blogda yayınlayabileceğim bir tane çıkarsa neden olmasın?
Didem
Bayramda Antalya-Kemer’deki yazlığımıza gittik. Bahçeden topladığım narlarla reçeli yaptım. Bayram kahvaltımızı şenlendirdim sayenizde. Harika oldu reçel. Güzel tarif için çok teşekkür ederim.
tuna
NAR SUYU NASIL CIKARILIR BILENINIZ VARMI
Cenk
tuna – Tarif kısmında anlattım.
nurcan
kocaman MAŞALLAHHHHH demekten kendimi alamıyorumm
tulin tansuker
gecen seneden beri yapmak istiyordum bu tarif narın bitimine yakın elime gecti.kısmet bu seneyey miş sonunda yaptım aynen tarife uygun 1 saat pişirdim ama sıvı oldu gene de kavanozladım ters cevirdim ve öyle soğuttum ertesi akşam 24 saat sonra yani kavanozdan cıkartıp gene pişirdim hem kıvamı iyi oldu hemde 3-4 yıl bu şekilde dayanır diyen bir arkadaşımız yazmıştı onuda yapmış oldum…tam ölcüleri uygulayınca 1 litrelik kavanozu tam doldurmuyor 3/4 kadarı doluyor daha fazla yapmak isteyenler için bilgilendirmek istedim…afiyet olsun ve tarifleri ve püf noktalarını yazan arkadaşlara cok teşekkürler…
tatliciciragi
nar suyu sıkmak için en ideal alet breville denen bir markanın narenciye sıkacağı.
katı meyve presinde narı taneleyip sıkarsanız hepsi çöp kısmına gidiyor. eğer kabaca kabuklarını soyup sıkarsanız da inanılmaz buruk oluyor tadı.
Cenk
tatliciciragi – Narı sıkmak için narenciye sıkacağını da katı meyve presini de tavsiye etmiyorum. Her ikisi de acılık katıyor. Elinizle sıkmak tahmin ettiğiniz kadar zor değil…
bagbozumu
Dün gece yaptım, ilk reçelim..çok guzel oldu.
fatma
tarif için teşekkürler çok güzel.denedim ekşili tatlı bir reçel ama çok hoş tam benlik.reçel hastası biri olarak başka değişik reçel tarifleride bekliyorum.yalnız bir şey itiraf edeyim ben ölçüleri birebir tam uygulamadım ama yinede çok başarılı bir sonuç çıktı ortaya.herkese tavsiye ediyorum
Necla Erdoğan
Nar reçeli tarifiniz için çok teşekkürler. Muhteşem görünüyor , kesinlikle deniyecem kırmızı nar olması şartmı pembe nardan denesem ne dersiniz. Tariflerinize yeni ulaştım ,sağolun varolun.
Cenk
Necla Erdoğan – Elbette deneyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
sezen
reçel çok güzel görünüyor. eminim tadı da çok güzel oluyordur.
tariflerinize bayılıyorum. aklıma takılan bi kurabiye var. yazın alaçatı’da bi yerde “frambuazlı balayı kurabiyesi” yedim ve o günden beri o kurabiyenin tarifini bulmaya çalışıyorum. balayı kurabiyesi tarifi bulduğum siteler var ama pek güvenemedim. ayrıca frambuazlı olanının tarifi hiçbir yerde yok. biliyorsanız sitenizde paylaşır mısınız?
Cenk
sezen – Daha önce hiç duymadım. Alaçatı’ya bir sonraki gidişimde muhakkak soracağım.
sezen
yediğim yerin ismi “furun”. ben nasıl yaptıklarını sordum ama içinde un olmadığını söylemekle yetindiler. başka bir bilgi alamadım maalesef.
zehra
merhabalar kitabinizi sabirsizlikla bekliyorum tarih hakkinda bilgi varmi
Cenk
zehra – Henüz yayın tarihi belli değil. Belli olur olmaz blogda duyuracağım.
Betül
Merhaba,
Bugün, ekşi ve uzun süredir tüketemediğim narları görünce aklıma narlı turta yapma fikri gelmişti. Sonra acaba nardan marmelat, reçel vs. yapılabilir mi diye düşündüm. İnternete el atmıştım ki cafe fernando ya gelmişim:)ve çok mutlu oldum. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Gülden
Merhaba,
Fiyaskoyla karşılaşan tek ben miyim acaba, süreye uydum ama hem şurup kıvamında, hem yanık şeker kokulu, hem de rengi çok koyu oldu. Tarifte su gibi akıyorsa pişirmeye devam diyor, ama notta da fazla pişirmeyin, yanık şeker tadı olur diyor. Acaba 24 soğumasını bekleyip bir taşım daha kaynatsam koyulur mu?
Cenk
Gülden – Yanık şeker kokulu ve koyu renkli olduysa çok fazla kaynatmışsınız. Tarifin üzerine bir not ekledim, göz atmanızı öneririm. Soğudukça bir miktar daha koyulaşacaktır o yüzden pişirme esnasındaki kıvamı yanıltıcı olabiliyor, insan daha çok pişirme ihtiyacı hissediyor…
ebru
benimkide yanık şeker kokulu ve epey koyu oldu :((( dediğiniz gibi 1 saat pişirdim ama olmadı…çok hevesli başlamıştım ama hüsranla sonuçlandı…:( şimdi ben bu reçeli nasıl değerlendirebilirim ???? lütfen yardımmmm… şimdiden teşekkür ederim….
Cenk
ebru – Ne yaparsanız yapın o yanık şeker kokusu geçmeyecektir, dolayısıyla bir önerim olamayacak.
Yelis Ayan Eştaş
Cen’çim. Bu nefis reçel tarifini geçtiğimiz sene nar sezonu sonunda yakaladığım için nar kalitesi yüzünden hayal kırıklığına uğradım ama 2 günde bitti kavanoz! Ellerine sağlık. Lütfen nar sezonundayken bir an evvel kitabını yayınla.İlk iş gidip 10kg narla yeni tarifini uygulayacağımdan emin olabilirsin:)
mine
kitabınızdaki tarifin farklı olduğunuzu söylemişsiniz.. tarif yayınlanalı 3 yıl geçmiş, eğer kitap yayınlandıysa tarifin yeni versiyonunu alabilirmiyim..
Ayşe T.
Merhaba.Tadı enfes bir reçelle beni tanıştırdığın için teşekkür ederim.Tadı çok güzel oldu ama 50 Dk. orta ateşte kaynatmama rağmen biraz yoğun oldu . Biraz daha kaynatsam yanık şeker tadı gelecek endişesiyle ocaktan indirdim. Kıvam konusunda uyarıda bulunursan sevinirim.Ellerine sağlık..
Cenk
Ayşe T. – “Pişirme süresi ocağınızın ateşine göre değişiklik gösterebilir.” şeklinde bir uyarı tarifte yer alıyor.
mine – O notu ekleyeli henüz 3 ay oldu. Kitap henüz yayınlanmadığı için yeni versiyonu bloguma koymam mümkün değil.
Aynur
Tarifi denedim, tabii biraz ugrastirdi ama galiba becerdim. Arkadaslar tek bir onerim var siz siz olun kaynatirken gozunuzu recelinizden ayirmayin yoksa yarisini ocaktan nasil toplarim (ki olmuyor) diye dusunur kalirsiniz. Cenk bey paylasimlariniza tesekkurler.
müge
Merhaba Cenk bey, sizinle arkadaşım sayesinde tanıştım diyebilirim.Sizin sitenizden övgüyle öyle bir bahsetti ki bir bakalım neler varmış!!!Öyle güzel tarifler var ki hayran olmamak içten bile değil.Nar Reçeli de bunlardan biri denedim çok başarılı oldu ve bitti 🙁 Arkadaşlarıma da tadımlık mini kavanozlarda hediye ettim onlar da çok beğendi.Çok teşekkürler.. 🙂
ye-mek
Aslında nar reçeli… Yani sadece nar reçeli, taki sizin elinize değene kadar
Sizin eliniz değince, ne nar kendini nar zanneder, ne de reçel kendini reçel
Tek kelimeyle mükemmel. (nokta)
Merve
Gerçekten çok güzel gözüküyor . Sitenizdeki diğer tarifleri de inceledim çok özgün tarifler . Her bir sayfa iştahımı açıyor . Teşekkürler Paylaşımlarınız için 🙂
melek
merhaba arkadaslar visne receli yaptim ilk kez ama jole kivaminda oldu ve cok kati oldu nedenini bilen var mi?
Cenk
melek – Haddinden fazla kaynatmış olabilirsiniz. Bir de eğer paket halinde satılan pektinlerden kullandıysanız miktarı fazla gelmiş olabilir.
Bayan
Merve çok fazla kaynatmışsın büyük ihtimalle. Kaynarken karıştırmayı da unutmamalısın
nil
Nar reçelini hiç duymamıştım.Görsel sunumu çok güzel görünüyor. Tadı da sanırım bir o kadar güzel. Özgün tariflerinizi mutlaka deneyeceğim…Paylaşımlarınızı izleyeceğim..
Her tarifinizi sevgi ve sağlıkla sunmak üzere..kolay gelsin size..
Nurşen Aksoy
Sevgili Cenk şu yanağını dayar uyursun cümlesine hasta oldum..Çok içten bir anlatımın var…Eşimde bir süreden beri nar üretiyor,bu seneki narlar süper..Nar reçeli denemek için araştırıyordum,en sevdiğim blogdan buldum..Şimdi deneyeceğim ,eminimki denediğim diğer tariflerin gibi buda süper olacak..yapınca sonucu bildiririm…Blogumda paylaşmak isterim izinde verirsen..sevgiler Nurşen..
Fatih Saatcı
Cenk Abi tarif süper.Denedim ancak limon suyu yerine greyfurt suyu ekledim.Egzotik bir tat oldu.tarif için sonsuz teşekkürler.
Mutfakta Bir Acemi
Merhaba Cenk bey; blogunuzu bugun keşfettim ve ben daha önce nasıl böyle bir blogu keşfedememişim diye üzüldüm. Hayatımda hiç reçel yapmadım. Kaymak yada tereyağlı ekmeğin üzerine sürüp yemek dışında çokta aradığım bir tat değil-di. Ta ki bu tarifi görene kadar. İlk işim pazara gidip nar alıp bu reçeli yapmak, en azından yapmaya çalışmak :)Blogumu yeni açtım adım üstümde mutfakta acemiyim farklı tatlar deneyip blogumda paylaşmak istiyorum ve farklı bloglardan aldıgım tarifleri yayınlamak içinde Mutfak Kurdu Ustalardan Alıntı tarifler adlı bi başlık açtım.orada denediğim tarifi altına tarif sahibini ve hangi siteden alınmış oldugunu eklıyorum.bloguma girerseniz bu örneği görürsünüz. Emeğe saygım sonsuz. bu yuzden ozellikle ve özellikle tarifin sahibini ve alındığı siteyi yazıyorum. ıznınız olursa sizinde bu reçel tarifinizi yapıp altına adınızı veya sitenızı ekleyeceğim.. ???
Cenk
Mutfakta Bir Acemi – İlginize çok teşekkürler. Orijinal yazıya link verilse dahi fotoğraflarımın ve tariflerimin başka sitelerde yayınlanmasını tercih etmiyorum. Kendi fotoğraflarınızı çekip yapılışını kendi kelimelerinizle anlattığınız sürece yazıya link vererek kullanabilirsiniz.
emel
cenk bey merhaba;nar reçelini denedim gerçeketn çok güzel oldu.ilk defa reçel yaptım oda sizin tarifiniz süper oldu.ellerinize sağlık teşekkür ederiz.
Cem bozkuş
Bu sade hali bile çok iyi. kitaptakini o yüzden merak ettim. eline sağlık.
nunu
Cenk Bey, ben ilk defa reçel yapacağım sizin tarifinizi seçtim. Size sorum; narları robottan geçirip süzersem acı tat mı verir?
Cenk
nunu – Ayıklanmış narları geçirirseniz vermez. Acılık narları kaplayan beyaz derisinde.
Defne
Selam Cenk ,
Ekşi ve tatlıyı aynı anda tatma fikri çok hoşuma gitti. Geçtiğimiz yaz naneli limonata tarifini denedikten sonra bugün Nar reçelini yaptım. Tadı gerçekten güzel oldu.
Kitabınız yayınlandıktan sonra yazacağım dediğiniz tarifteki değişiklikleri de çok merak ediyorum.
Sevgilerimle
D
su
bende bugün yaptım soğumasını bekliyorum görünüşü çok güzel oldu ama..
Nunu
Ben de denedim. Görüntü ve tat çok güzel fakat kıvamı gerçekten reçel kıvamı değil, kitaptaki tarifi merakla bekliyorum. teşekkürler
nünü
siteniz çok güzel nar reçelini hep yapıyorum çok eskıden merak edip kendim uyguladımm herşeyin reçeli olurda neden narın olmasın demıştımm harika oluyor denemektee fayda var
DİDEM MEMDUHA
BÖYLE BİR SİTEDE DAHA FAZLA VE DEĞİŞİK REÇEL TARİFLERİ BULMAYI UMARIM.
NİCE YARATICI DENEYİMLER DİLERİM…
Gülden Erten
Merhaba Cenk,
Bunu nasıl marmelat haline getirebilirim sence? Marmelatlı kurabiye yapasın var, nar değişik olabilir ama senin tarif çok mu akışkan olur acaba, bana reçel değil de marmelat gerek.. ne yapsam?
selcen
Kitabınız yayınlandı mı acaba?
sevgiiler..
Cenk
selcen – Hayır, henüz yayınlanmadı.
Leyla
Tüm reçellerde uyguladığım bir yöntemi paylaşmak istiyorum sizinle. Reçelleri yaklaşık yarım saat kaynattıktan sonra ateşi kapatıp soğutuyorum. (kapağı açık) reçel soğuduktan sonra ateşi en kısık ayarda tekrar açıp bir taşım daha kaynatıyorum. tekrar kapağı açık soğutup kavanoza kaldırıyorum. kıvamı çok güzel oluyor. meyvelerin rengi de kararmıyor.
Cenk
Leyla – Paylaştığınız için teşekkürler!
esra
mrb cenk dun aksam nar recelini yaptim ama aksilik ya ocagi kapatmak yerine acmisim benim recel bi acayip oldu acaba birbardak nar suyuyla tekrar kaynatsam mi ne yapsam
Cenk
esra – Eğer yandıysa yapacak bir şey yok. Atın. Aksi taktirde ekleyeceğiniz nar suyu da heba olacaktır.
serap
selam nar reçeli yaptım bugün sizin tarinizi okudum .fakat ben tane severim hepsini koydum içine biraz sulu kıvam olsada fena olmadı .siz kitaptan bahsetmişsiniz çıktımı adı ne bilgilendirirmisiniz .
Cenk
serap – Afiyet olsun. Kitap henüz çıkmadı.
belgin
harika olmuştu günümde ıspanaklı kek yapmıştı annem
H.Kubra
Merhabalar ben bu tarifi 2 hafta once denedim ve cok begendim. Arada canım çekince kaşıkliyorum. Farkli recel tarifleri, ozellikle limon reçeli tarifi, bekliyorum sizden.
sibel
Merhaba, sitenizi bir ay önce gördüğümde nar reçeli gözüme ve aklıma takıldı :)..katı meyve suyu sıkacağım yoktu, sağolsun bir arkadaşım yılbaşı hediyesi getirmiş, herşey tamam, dün tarifi tam olarak yaptım..1 saat doldu buzlukta ki tabakta deneme yapıldı akmıyordu fakat çok sulu oldu..sonra nerdeyse bir yarım saat daha kaynattım ve rengi bozulucak diye kavanoza aldım belki dolapta katılaşır diye..ama sonuç hüsran 🙁 sabah kahvaltıya çıkarttım benden başka kimse tadına bakmadı :(( ben nerde hata yaptım bilemedim..ama yinede renk çok güzel acaba dondurma üstünde sos olarak mı ikram etsem :))..sevgiler..
Cenk
Sibel – Tarifin başındaki not gözünüzden kaçmış sanırım.
Fatma
Merhaba,
Reçel de kullandığınız nar ekşi mi olacak ?
Teşekkürler,
Fatma
Cenk
Fatma – Evet. Hicaz narı.
Senem
Nar reçelini 4 sene önce yapmıştım ve reçeli yakmıştım.Hatta sana mesajda atmıştım Cenk.Dört sene sonra dün ikinci kez tekrar yaptım.Ve bu sefer muradıma erdim.Bu sefer aygazın en küçük gözünde en kısık ateşte pişirdim.Reçel çok güzel oldu.baştan tam koyu reçel kıvamında olmadı.Ama soğudukça havayla temas ettikçe sulu kıvamı gitmeye başladı.Tadı çok lezzetli.Tarif için teşekkürler Cenk……
züleyha
Cenk merhaba,
Bilmem hatırlar mısın- çok da önemli değil ya yıllar yıllar önce mail atmıştım sana omletin üstü pişmiyor diye. hoş o zaman lisedeydim ben erkek arkadaşımla iddiaya girmiştik kim daha güzel omlet yapıyor diye. eskiden daha hevesliydim yemek yapmaya liseye yeni başlamıştım her gün bir tatlı yapar okula götürürdüm falan herkes deli gibi yer efsane olmuş derdi. zaten seni ve bloğunu da bu sayede bulmuştum o zamanlar gezmediğim site kalmamıştı en güzelini bulmak için. Tarifleri senden bakar hikayeleri yarın yokmuşçasına okurdum. annem kabul gününe yaptırmak isterdi bana bir çok şeyi, hatta ya yap ya da tarifini söyle derdi de cenk var cenk biliyon mu nerden bilcen diyordum. sonrası çok acıklı hazır mısın, araya aşklar sınavlar dersler üniversiteye hazırlık falan girdi bırak yemek yapmayı mutfağın yerini unuttum. Büyüdükçe insanın tercihleri de hayat tarzı da değişiyormuş şimdi yapmaktan çok yemeği seviyorum. finaller bitti tatile girdik derken remazan çıktı bu sefer başımıza annem yoruluyor diye gireyim de bir çorba yapayım dedim tavuklu şehriyeli böyle dün. kaseyi yemeye çalışanı gördüm ben bile kendime şaşırdım o kadar efsane sen düşün. sonra tabi aşçılık kariyerimin başlamasını sağlayan sen geldin aklıma(: acaba blog hala duruyor mu ne yapıyor bu adam dedim açtım baktım ödüller kitaplar efendim ne söyleyeyim ikinci imza günleri Ayşe arman röportajları nasıl mutlu oldum anlayamazsın! gerçi o zaman da ödül almışın tabi benim menzilimden kaçmış o kısımlar kusura bakma ama dedim içimden sonunda biri hak ettiği yerde allam sen büyüksün. kimsenin bilmediği birini yani kimsenin bilmediği derken benim çevremde şimdilerde Ayşe armanla görünce bir kez daha kutladım kendimi hemen (olsun o kadar da yani)çünkü başıma geliyor bu mütemadiyen. ilk ben buluyorum sonra bakıyorum ki ünlü olmuş. Her neyse(: Sonra oturdum bloğunu daha büyümüş fotoğraf ve fotoğrafçılık ile ilgilenen genç bir kadın olarak inceledim. Fotoğraflarınla ilgili ayrıca konuşmak isterim seninle. Seni çok çok daha ileride görmek ve bir gün yaptıklarının fotoğraflarını birlikte çekmek dileğiyle iyi ki varsın.(mailini blog içinde göremediğim için en çok sevdiğim şeylerden birinin altına yorum olsun diye yazdım dur bir şey daha yazayım da biraz alakası biraz da şekil şukul olsun) Nar reçelini ben de çok severim eline emeğine sağlık.
Cenk
züleyha – Çok teşekkür ederim.
Dide
Kitaptaki “reçelin şekerlisini sevmiyorum” meselesi beni tam kalbimden vurdu! Senelerdir çok heves ederim rengarenk reçeller yapmaya ama bilinen oranlarla reçel yaparak meyvenin aromasını korumak yerine sıvılaşmış şekeri kavanozlamışım gibi geliyor. Zaten o aşırı şekerden acılaşmış reçelleri de yiyemiyorum…dum 🙂 Geçen hafta senin kitaptaki tariflerden yola çıkarak lavantalı vişne reçeli yapayım dedim. (Tavsiye ederim, ben lavantayı vişne suyunda da kullanıyorum, bence çok yakışıyorlar) Baktım vişne de pektini düşük bir meyve, nar reçeli tarifindeki şeker-meyve-elma pektini oranlarını kullanarak giriştim işe. Çok sulu sonlanan pişirme işleminden sonra 5 gün kadar güneşlendirdim ve tadı da rengi de akla zarar bir reçel oldu. Ama kıvam nanay 🙂 Özetle, soracağım odur ki, pektinin kıvama katkısını tahmin edebiliyorum ama şekeri azaltma hedefine ve bir o kadar önemli, korunmaya katkısı tam olarak nedir? Kitabında bakıyorum reçeller hep buzdolabına gönderilmiş. Benim vişne reçeline kıvam vermedi pektin, şimdi “denemedim, yorum yapmayayım” diyeceksin ama yine de sorayım tahminini; sorun miktarda mııı, başka bir püf noktası mı var sence?
Sevgiler
Cenk
Dide – Aslında vişnedeki pektin oranı için çok düşük diyemeyiz. Nardaki pektin oranı çok çok az. Dolayısıyla nar reçeli yerine kayısı reçelini baz almanızı öneririm. Kıvam konusunda ise baz almanız gereken şey dijital termometrenin gösterdiği derece. Reçellerin çoğu, termometre 105’i gösterdiğinde koyulaşır. Emin olmak isterseniz 106’yı görmesini bekleyebilirsiniz ve işi iyice sağlama almak için kitaptaki tabak testini uygulayabilirsiniz. Yeşil elma pektininin korumaya bir katkısı yok.
burcu
Merhabalar Cenk.kitabini almayi cok istememe ragmen yasadigim yerde henuz satan bir kitapci yok:( Tarifte “kitap ciktiktan sonra degisiklikleri yazabilirim ancak” demissin ya.unutmadin dimi, ben hala bekliyorum:))
Teşekkürler
Cenk
burcu – En büyük değişiklik reçele yeşil elma pektini eklemiş olmam. Böylelikle uzun süre pişirmeye gerek kalmıyor ve reçel gayet kıvamlı oluyor. Bulunduğunuz yerdeki kitapçılarda yoksa internetten satın alabilirsiniz. Satış linkleri şu sayfada.
yasemin
hayal kırıklığı. süre ve ölçülerde hiçbir değişiklik yapmadan birebir uyguladım. ancaaak, sonuçta karamelize olmaya yakın hafiften kahverengine dönmeye yüz tutmuş ve tadı da hoş olmadı.(ağda-karamel arası gibi) sorun şekerin ateşte kalma süresi galiba. şekeri narın suyu azalmaya başlamasından sonra sona yakın koymalı bence. 2 ölçü uyguladım 2,5 lt yakın nar suyu e şeker boşa gitti. ancak denemeye devam 🙂 teşekkürler
Cenk
yasemin – Maalesef ne yaparsanız yapın, bu reçel çok fazla koyulaşmıyor. Problem, narın çok az pektin içermesi. Kitaptaki tarifle (yeşil elma pektini kullanarak hazırladım) oldukça kıvamlı bir reçel hazırlayabilirsiniz.
yasemin
pardon 1,5 lt nar suyu demek istemiştim.
Ufuk
Cafe Fernando, uzun zamandır keyifle takip ettiğim sitedir. Nar reçeli tarifini dün okudum, bugün yaptım. Öncesinde yorumlara biraz göz attım. Başarılı sonuçlar azınlıkta olunca tereddüt ettim. “Cenk yaptıysa bu iş oluyor demektir” diyerek denemeye karar verdim. Gramı gramına, dakikası dakikasına bire bir uyguladım. Sonuç mu? Lezzetiyle, kıvamıyla muhteşem bir reçel oldu. Kime tattırdıysam dehşet içinde kaldı. Hanım hâlâ şokta! Kitabı almadığım için tarifin son sürümünü bilmiyorum ama, bu tarifle bile harika oldu… Cenk, bu güzel tarif için teşekkürler, emeğine sağlık. Başarılar diliyorum.
Cenk
Ufuk – Afiyet olsun! Beğenmenize çok sevindim. Kitaptaki tarif kıvam ve tat açısından çok daha başarılı.
Selma Dönmez
Merhaba Cenk Bey ,nar reçelini kitaptaki tarifinizle hazırlamak istiyorum.Narları elle sıkmak yerine içlerini ayıklayıp katı meyve sıkacağından sıksam olur mu?Birde ben yeşil elma pektini yerine (evde bolca ayva vardı) ayva pektini hazırladım.Reçeli onunla pişirmeyi denemek istiyorum.Sizce uygun mu?
Cenk
Selma Dönmez – Katı meyve sıkacağı kötü bir fikir olabilir. Genelde narenciye sıkacağı tercih edildiği için yorumlarımı ona göre şekillendirmiştim. Katı meyve sıkacağında nar suyu sıkmayı hiç denemedim. Çekirdekler de ezileceği için acaba tadında bir fark olabilir mi? Berraklığı etkilenecektir en iyi ihtimalle – ki bunu reçel için tercih etmezdim. Ama yine de dünyanın sonu değil, eminim başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz. Ayva pektini elma pektininden biraz daha kuvvetli olacaktır ama kitaptaki nar reçelinin kıvamı çok çok koyu olmadığı için bence birebir aynı miktarla deneme yapabilirsiniz.
Mell
Merhaba Cenk bey. Tarifi büyük bi hevesle denedim ancak benim reçel biraz marmelat gibi oldu :/ ocakta fazla mı tuttum acaba sizce neden olmuş olabilir?
Sevgiler
Cenk
Mell – Marmelat gibi derken çok koyulaştı anlamında mı söylüyorsunuz? O zaman, evet, fazla pişmiş.
Sanem
Merhaba Cenk
Bugün kitaptaki tarife göre yaptım reçeli muhteşemmmm söylenecek söz yok. Emeğine sağlık.
Meltem
Merhaba Cenk;
1.5 ay kadar önce kitaptaki tarife göre nar reçelini yaptım. tadı, kıvamı muhteşem oldu. fakat şu anda bulanık pürtüklü bir halde her sabah masaya konup az miktarda tarafımdan tüketilip geri konuyor, kısacası şekerlendi. tarifi uygularken yaptığım bir yanlıştan mı acaba?. yoksa buzdolabına koymak mı hata? daha önce yine kitaptaki tarife göre anjelik erik reçelini yapmış ve mükemmel sonuç almıştım, onu da buzdolabında muhafaza ettim, ancak bir sorun yaşamamıştım. onun dışında denediğim bütün tariflerden çok iyi sonuçlar aldım. sadece süt reçelinde ilk denemem başarısız olmuştu, ancak tabii ki yılmadım. herşey gerçekten çok güzel anlatılmış ve sunulmuş, emeğine sağlık…
Cenk
Meltem – Maalesef bir fikrim yok. Pişirirken bir şey ters gitmiş olabilir. İşi sağlama almak için ufak boy kavanozlara paylaştırabilirsiniz. Böylelikle her sabah tamamını açıp kapamamış olursunuz.
Hazal
Cenk bey merhaba,
Sizi okumaktan çok keyif alıyorum.)) ben nar ayıklamaya inanılmaz üşenen bir insanımdır ama reçel yapmayı da en çok sevenlerden biriyim. Hani her yerde artık sıkma meyve suları sıkıyorlarya geçerken 3,5 bardak nar suyu alıcam
Merve
Cenk Bey Merhabalar,
Yorumları özellikle okumaya çalıştım ama gözümden de kaçmış olabilir, o yüzden bir de ben sorayım istedim. Tarifi kitaptaki son haline göre güncelleyecek misiniz? Bunu da denemeli tabii ama sizin de dediğiniz gibi son hali daha bir kıvamlı daha güzelse onu da paylaşabilir misiniz site üzerinden?
Çok teşekkürler.
Ellerinize sağlık.
Cenk
Merve – İleride paylaşabilirim. Bunu önce yayıneviyle görüşmem gerekecektir.
Banu Bingör
Reçeller sayfasına da yeni bir tarif gerek gibi gibi…
tobias
merhaba,
Portakal reçelinin tadına bayılırım ancak hep o şerbetsi, sulu kıvamından rahatsız olurdum. Sonra kitaptaki reçel yazılarını okuyunca, sorunun (ve çözümün!9 PEktin’de olduğunu öğrendim. Hayal ettiğim kıvamda pektinli bir portakal reçeli için yapacağım denemeleri kitaptaki tariflerden hangisini baz alarak başlatmalıyım sizce? Portakalın suyunu baz alıp nar reçeli? kabuklarını kullanıp ile kayısı reçeli? ikisini karştırmalı?
Teşekkürler
Cenk
tobias – Portakal oldukça fazla pektin içerir. Sanırım siz portakal kabuğu reçelinden bahsediyorsunuz. Sulu kıvam o reçelin doğasında var. Bence kabuğunun reçeli yerine portakalın marmelatını deneyin.
Duygu
Selam,
Bir öğrencim İzmir’de bir cafede nar çayı içtiğini söylemişti. İstanbul’da aynı çayı denedi ve sonuç hüsran oldu. Çok merak ediyorum, nar çayı nasıl yapılır? Verdiğiniz reçel tarifi ile yapmak mümkün gibi. Sıcak su, çubuk tarçın veya vanilya ile tatlandırmak da mümkün olabilir. Sevgiler.
Cenk
Duygu – Maalesef bir fikrim yok ama çayını yapmak için reçele ihtiyacınız olduğunu düşünmüyorum. Elinizde varsa değerlendirmek için kullanılabilir tabii.
Ceyda
Iyi günler…Tarifleriniz gerçekten çok güzel.Zaman buldukça yapmaya çalışıyorum.Ben aslında sizden bir şey isteyecektim.Nar veya kayısı ile ilgili bir pasta tarifi paylaşır mısınız?
Cenk
Ceyda – Maalesef yakın zamanda böyle bir planım yok. Blogdaki pasta tariflerini arzuladığınız meyvelerle hazırlayabilirsiniz.
Banu Bingör
Nar reçelinin kaderini Okuyanus’la konuştun mu Cenk?
Cenk
Banu Bingör – Tamamen aklımdan çıkmış. Narın mevsimi de geçti. Artık gelecek sonbahara…
Banu Bingör
Gelecek sonbahar gelmiş bence 🙂
Hatice
Nar reçelini yapmak istiyorum ama nar suyunu ne ile sıktığınızı öğrenmek istiyorum çünkü normalde evde sıkınca acimsi bi tadı oluyo o tat recelde de belli olur mu bu konuda ne onerirsiniz
Cenk
Hatice – Elimle büyük bir kabın içine sıkıp diğer bir kaba süzerek aktarıyorum.
Yesim
Merhaba Cenk bey
Başarılarınızın devamını diliyorum. Sitenizi harika kılan sey aslında sızın uslüp ve tarzınızı yansıtıyor. Arastırmacı kimliğiniz ve herkeslerden farklı recetelerı bızlerle paylasmanız onur verici. Yolunuz acık basarılarınız daim olsun. Sevgi ve selamlar
Yeşim M.
Birsen
Merhabalar Cenk bey
sizi uzun zamandır takip ediyorum ama bugün üye oldum. Nar reçelini denedim mükemmel ve bende sizin gibi değişik reçellere meraklıyım. Başarılarınızın devamını diliyor ve bu muhteşem tarifler için teşekkür ediyorum
Birsen Ç.
Oya
Bol miktarda harika narlarım vardı ve onlarla ne yapsam diye düşünürken tarifinize rastladım ve dün daha önce denediğim son derece başarılı tariflerinizden güç alarak nar reçeli yaptım. Görüntüsü yani rengi muhteşem, kıvamı da ideal bir reçel, tek sorun aşırı tatlı olması. Reçel yapmayı sevdiğim için tarifteki miktarın fazla olmadığının farkındayım ancak narların tadını hesaba katmadım. Benim narlarım malesef şerbet gibi tatlıydı. Belki kıvamının bir seferde bu kadar iyi olmasını da ona borçluyum. Bu aşamada kıvamını bozmadan şeker oranını azaltmanın önerebileceğiniz bir yolu var mı?
Sonuç olarak; bu gün bal gibi tatlı reçelimin bir kısmını sulandırarak çok güzel nar şerbetleri yapıp, bol bol övgü alıp konuyu tatlıya bağladım.
Tüm güzel tarifler için teşekkür ederim. Sevgilerimle.
Cenk
Oya – Var. Ev yapımı yeşil elma pektini yapmak. Hem kıvamı koyulaştırıyor hem de tariflerdeki şeker miktarını büyük ölçüde azaltıyor. Kitabımda uzun uzun anlattım. Bu nar reçelinin elma pektiniyle yapılmış versiyonu da kitabımda mevcut.
Sevgi
Bu hasta halimle anneme yalvar yakar nar aldırtıp saatler gece dokuzu gösterirken evin ücra köşesindeki katı meyve sıkacağını buldurtup mutfağa girmeme neden olan bu güzide tarif için teşekkür ediyorum. Sevgilim de babam da nara bayılır, beylere bayram ettireceğim sanırım, elbette kendime de. Ellerinize sağlık Cenk 🙂
ezgi çakır
Cenk Bey Merhaba, sizin tarifinizle kuru meyveden marmelat yapmıştım. Merak ediyorum, hiç şeker eklemeden sadece meyvenin şekeri ile yaparsam ölçüyü nasıl yakalamalıyım? tariften şekeri çıkartsam tüm denge bozulur mu? dönüşünüz için şimdiden teşekkür ederim.
ezgi çakır
bu arada kitabınızda verdiğiniz pektin tarifini okuyarak yapmıştım. o günden beri tüm reçeller gözüme sırf şekerle kaynatılmış meyve olarak görünüyor. inanamıyorum bunca yıl 1’e 1,5 ölçüleri ile reçeller yapılışına. İyi ki yazdınız.
Cenk
ezgi çakır – Evet bozulur. Çok uzun süre pişirmeniz gerekecektir, o durumda da tadı bozulacaktır.
Ferda
Merhaba, Bahçemdeki narları değerlendirmek istedi . Son kitabındaki yeşil elma pektiniyle denedim, ölçüleri ve kitapsa yazan herşeye özen göstererek 108 derecede ocaktan almaya özen gösterdim ancak soğuduktan sonra reçel değilde jöle kıvamı oldu. Nerede hata yapmış olabilirim, pektinim mi çok kıvamlı oldu dersin yoksa fazlamı kaynatmış olmalıyım? Bu arada pektini 1 gün öncesinden yapıp buzdolabında beklettim bu mı etken oldu acaba?
Cenk
Bana fazla pişirmişsiniz gibi geldi. Aynı miktarda elmayla başladıysanız ne kadar kıvamlı olduğunun bir önemi yok. Bir dahaki sefere 105’i gördüğünde ateşten alıp tabak testini uygulayın.
Hilal
Yeşil elma pektini ile yapılan anjelik erik reçelim harika olmuştu, ama pektini bu şekilde hazırlamak bazen zahmetli geliyor. Metro marketlerde satılan pakette pektinler var, sanırım onlar da elmadan elde ediliyor. Acaba hazır reçeller gibi yapay bir tadı da olur mu diye de düşünüyorum. Hiç kullandınız mı bu pektinlerden Cenk Bey?
Cenk
Hayır kullanmadım.
Hilal
Bir yerde kiraz recelinden bahsetmissiniz, sizin tariflerde göremedim, ama yapmaya heveslendim. Kiraz tabi visneye göre daha tatlı bir meyve, kiraz reçeli için hangi ölçüleri baz alabiliriz?
Cenk
Denemeden kesin bir ölçü vermem maalesef mümkün değil.