Blogumu açtıktan yaklaşık bir sene sonra, yani 2007 yılının sonuna doğru, arkadaşlarımdan birinin doğumgünü yaklaşınca, bir yemek blogu sahibi olarak pastasını yapmayı teklif ettim. O sıralar matcha yurt dışındaki bloglarda en sık sözü edilen malzemelerden biriydi ve daha önce matcha’lı herhangi bir şey tatmamış biri olarak tarif denemeleri yapmak için sabırsızlanıyordum. Gezdiğim bloglarda gördüğüm zümrüt yeşili pasta kremaları, üzerine siyah susam serpilmiş yemyeşil kekler ve daha bir sürü şey o kadar ilham vericiydi ki, arkadaşımın doğumgünü vesilesiyle ilk matcha’lı tarifimi yapmaya karar verdim.
Amerika’dan matcha getirt derken vakit kaybedince yeni bir tarif geliştirmektense güvendiğim bir cheesecake tarifini yapmaya koyuldum. O zamana kadar incelediğim tariflerde kullanılan matcha miktarı hazırladığım cheesecake’i hayalimdeki zümrüt yeşiline boyamaya yetmeyince, istediğim rengi tutturana kadar matcha eklemeye devam ettim. Elimdeki kutunun tamamını ekledikten sonra aklımda soru işaretleri oluşmadı değil ama doğumgünü için hazırladığımdan pişirdikten sonra tadına bakamadım. Pişirmeden önce harcı parmaklamayı da akıl edemedim.
Ertesi gün sıra mum üflemeye gelince büyük bir şamata eşliğinde cheesecake’le salona girdim. Herkes cheesecake’in rengini hangi malzemeden aldığını soruyor, ben de gururla tamamen doğal bir malzemeyle hazırladığımı, çok özel ve egzotik bir malzeme olduğunu ballandırarak anlatıp iyice merak uyandırıyorum. Sonra arkadaşım mumları üfledi, cheesecake kesilip servis edildi ve heyecanla arkadaşımın ilk çatalı almasına odaklandım. Suratı çiğnemeye başlamasıyla birlikte ekşiyince uğraşlarımın sonunun büyük bir hüsran olduğu belliydi. Ben de bir çatal alıp cezamı çektim. Yutmayı bırak, ağzında bir saniye tutmak dahi mümkün değildi.
Ardından ne zaman aramızda bir doğumgünü kutlansa o yeşil cheesecake suratıma vuruldu. Ben de yaşatmış olduğum travmanın onuncu sene-i devriyesinden önce kolları sıvayıp yeşil çaylı cheesecake nasıl olurmuş göstermek için bu tarifi hazırladım.
Cheesecake rengini matcha’dan da alıyor ama ön planda artık çok daha lezzetli bir yeşil var: Antep fıstığı. Onunla muhteşem bir uyumu olan matcha ve beyaz çikolata da arka planda. Fırına girmeyen, ince bir dilimiyle bile herkesi memnun edebilecek bir cheesecake. İngilizce kitabımın basın turu için New York’a gittiğimde, yayınevimin verdiği partide çalışanların kitaptan yapıp getirdikleri arasında en çok alkış alan tarifti.
Peki sizce arkadaşlarım bütün bunlara rağmen dalga geçmeyi bırakmışlar mıdır?
NOT (20/01/20): Kitabımın genişletilmiş 13. baskısı çıktığında, 13. baskıya dahil ettiğim ama eski baskılarda yer almayan tariflerin hepsini blogumda yayımlayacağıma söz vermiştim. Bu tarih itibarıyla, 13. baskıda yer alan yeni tariflerin hepsi blogumda yayında: Fındıklı ve Karamelli Kurabiye, Fıstıklı ve Matcha’lı Pişmeyen Cheesecake, Ahududulu Karamel ve Passion Fruit’lu Karamel.
FISTIKLI & MATCHA’LI PİŞMEYEN CHEESECAKE
10 kişilik
Malzemeler
BİSKÜVİ TABANI
- 3/4 su bardağı (90 g) bisküvi kırıntısı*
- 1/2 su bardağı (45 g) toz Antep fıstığı
- 1/2 tatlı kaşığı (1 g) matcha (toz yeşil çay)
- 35 g tereyağı, eritilmiş
* Bu tarif için kitabımda yer alan Vanilyalı Bisküvi Kırıntıları tarifini hazırlamanızı öneririm. Ya da dilediğiniz hazır bir bisküviyi rondodan geçirerek kırıntı haline getirebilirsiniz.
CHEESECAKE HARCI
- 225 g beyaz çikolata, ufak ufak doğranmış
- 2+2/3 su bardağı (240 g) toz Antep fıstığı
- 1 yemek kaşığı + 2 tatlı kaşığı (10 g) matcha (toz yeşil çay)
- 1/4 tatlı kaşığı (2 g) tuz
- 1/2 su bardağı (100 g) toz şeker
- 3 yemek kaşığı (45 g) su
- 2 su bardağı (480 g) beyaz krem peynir
Yapılışı
- 16,5 cm çapında ve en az 6 cm derinliğinde, kelepçeli yuvarlak bir kek kalıbının tabanını ve yanlarını az miktarda tereyağı ile yağlayın.
- Bisküvi tabanını hazırlamak için, bisküvi kırıntılarını, toz Antep fıstığını ve matcha’yı orta boy bir karıştırma kabında çatalla karıştırın. Üzerine eritilmiş tereyağını dökün ve çatalla karıştırıp ezerek kuru malzemelere yedirin. Karışımı kalıbın içine döküp düz tabanlı bir bardakla üzerine bastırarak eşit kalınlıkta bir katman hâlinde yayın ve cheesecake harcı hazır olana kadar üzeri açık bir şekilde buzdolabında bekletin.
- Cheesecake harcını hazırlamak için, çikolatayı benmari usulü eritin. Tencereyi ateşten alın ve çikolatanın akışkan hâlde kalması için bulunduğu kabı tencerenin üzerinde bırakın.
- Metal bıçak takılı bir mutfak robotunun haznesine toz Antep fıstığının 2+1/3 su bardaklık kısmını (210 g), matcha’yı ve tuzu aktarıp fıstıklar yağlarını bırakıp karışım macun kıvamını alana kadar, yaklaşık 5 dakika boyunca robotu aralıksız çalıştırın.
- O esnada şekeri ve suyu ufak boy bir tencerede, yüksek orta ateşin üzerinde, ara sıra karıştırarak kaynama noktasına getirin ve ateşten alın. Robot aralıksız çalışırken şurubu besleme tüpünden içeri dökerek fıstıklı karışıma ekleyin. Şurup eklemesi biter bitmez karışım sertleşmeye başlayacaktır; bekletmeden krem peyniri ve erimiş çikolatayı bir seferde ekleyin ve robotu 2 dakika daha aralıksız çalıştırarak karıştırın.
- Büyük boy bir kabın üzerine ince delikli bir tel süzgeç yerleştirin ve cheesecake harcını içine azar azar aktarıp bir spatulayla bastırarak süzün. Süzgecin altına yapışan kısmını da temiz bir spatulayla sıyırmayı unutmayın. Yaklaşık 3+2/3 su bardağı (900 g) cheesecake harcı elde edeceksiniz.
- Cheesecake harcını bir spatulayla sıyırarak soğumuş bisküvi tabanının üzerine dökün ve bir metal spatula yardımıyla tepesini düzleyin. Geriye kalan 1/3 su bardağı (30 g) toz Antep fıstığını harcın üzerine serpip temiz bir metal spatula yardımıyla çok bastırmadan yayarak düzleyin. Üzerini, terleme yapmaması için, tepesini yer yer deldiğiniz alüminyum folyodan bir tenteyle kapatıp harç sertleşene kadar, en az 3 saat boyunca buzdolabında bekletin.
- Servis edeceğiniz zaman, kalıbın yanlarına bir saç kurutma makinesi tutarak cheesecake’in kalıba yapışmış olan yanlarının biraz yumuşamasını sağlayın. Ardından cheesecake’in çevresinden tercihen plastik bir bıçakla kalıbın iç duvarına yapışık bir şekilde geçtikten sonra kalıbın kelepçesini çıkarın ve kalıbın tabanıyla birlikte servis tabağına aktarın.
- Üzeri alüminyum folyodan tenteyle kapalı bir şekilde 3 gün boyunca buzdolabında saklayabilirsiniz.
Gülşen Başıbek
Selamlar, Cenk bey,
Beyaz krem peynir olarak, hangisini önerirsiniz..?
Cenk
Bu tip peynirler (Pınar’ın Beyaz’ı gibi) hemen hemen birbirinin aynı. Kullandığınız marka büyük bir fark yaratmayacaktır.
özge
Merhaba Cenk Bey Ellerinize Sağlık! Beyaz Krem Peynirden kastımız Labne gibi birşey midir? Sevgiler
Cenk
Pınar’ın Beyaz marka bir peyniri var. Labne’den farklı bir dokusu var. Başka markaların da benzer peynirleri var.
Fatma Özcan
Merhaba
Ellerinize, emeğinize, sevginize sağlık, Çok lezzetli görünüyor, dışı gibi içide çok şık ,en kısa zamanda yapacağım. Teşekkürler, Sevgilerimle
Kadir Yavaş
iyi günler dilerim yur dışında yaşıyorım philadelphia cream cheese tarzı birseymi mascarpone tarzı birseymi önerirsiniz sevgilerler
Cenk
Philadelphia.
Fatma Özcan
Merhaba
Bisküvi kırıntısını kitabınizdaki vanilyalı bisküvi kırıntısını yapsak olur mu? Sevgilerimle
Cenk
Evet. Malzemelere not olarak eklemiştim.
Seyma
Merhabalar Cenk bey,
Ben Matcha’yı bir türlü sevemediğim için acaba tadı da belli oluyor mu ve öyleyse substitute edilebilir mi diye merak ettim. Yoksa sırf renklendirme görevini mi görüyor? Selamlar
Cenk
Seyma – Tadı hissediliyor ama ön planda değil.
Berna Mutlu Aytekin
Herkes yemek yapar. Sen başka bir şey yapıyorsun. Bloguna yeni yazı eklediğinde mailbox’a bilgi maili geliyor. Nasıl mutlulukla açıp okuyorum beni bir görsen. Dünyayı senin gibi insanlar güzelleştiriyor. Kıymetini bilenlerle yaşlan. Yanımda olsan sıkı sıkı sarılırdım. Bir de muhtemelen arkadaşların 2007’deki fantastik pastayı hiç unutmayacaklar ☺️
NEVİN ŞİRİNLİ
Renk şahane; tadı da öyledir mutlaka; denenecekler listesinde yerini aldı; ellerinize sağlık 🙂
ezgi
Merhaba Cenk Bey,
Amerika icin hangi marka bisküviyi önerirsiniz
Cenk
Graham crackers kullanabilirsiniz.
NAZLI
Kitabı çıkardığınız günden itibaren her imzalı kitap kampanyasının bitişini bu yılda alamadım diye üzülerek izliyorum. Biliyorum 2020 benim yılım olacak ve 2020nin sonunda imzalı kitabımı almak için sipariş vereceğim o zamana kadar lütfen blogu boşlamayın ve beni tarifsiz en önemlisi hikayelerinizsiz bırakmayın.
Zeynep
Merhaba Cenk Bey, elinize sağlık! 16,5 cmlik kalıp sanırım standart kalıplardan daha küçük bir boy. Standart ebattaki kelepçeli kek kalıbında yapabilmek için ölçüleri ne kadar artırmak gerekir acaba?
Cenk
“Standart ebat” ile kaç cm çapında bir kalıptan bahsettiğinize göre değişir. Ama yine de bu hesaplamayı yaparken çapına göre değil kalıbın hacmine göre bir oranlama yapmak lazım. Kullandığım 16,5 cm’lik kalıbın hacmi 1,36 litre. Siz eğer 2,7 litrelik bir kalıp kullanacaksanız malzemelerin iki katı lazım olacaktır. Kalıbınızın hacmini bilmiyorsanız şu şekilde ölçebilirsiniz. Boş kalıbı mutfak tartısına oturtup darasını alın ve daha sonra su ile doldurun; tartının gösterdiği ağırlık aynı zamanda kalıbın hacmidir. Bu arada, bu pişmeyen bir cheesecake olduğu için kelepçeli yuvarlak bir kalıp şart değil. Hatta yağlı kağıt veya streç filmle kaplı herhangi bir kalıp olabilir. Cheesecake çok hafif olmadığı için herkese ince birer dilim yetip de artacaktır (zaten bunun için kalıbı ufak tuttum), dolayısıyla daha büyük yaparsanız (kalabalığa yapmıyorsanız) büyük kısmı yenmeyebilir.
Nesrin
Nihayet bu tarifi yaptım. Beyaz çikolatam 30 gr eksik kaldı. Ondan mıdır bilmiyorum “wow” dedirten bir tarif olmadi bence. Iyiydi evet ama balkabakli cheesecake tarifi bence açık ara önde. Aklim hep bu tarifteydi. Paylaştığın için minnettarım.
Nesrin
Bugün cheesecake ‘ten bir dilim yedim ve “wow” dedim. Dün antep fıstıklı krem peynir olan harç bugün cheesecake’e dönüştü. Cheesecake kendine geldi dolapta bekleyince sanirim. Diğer cheesecake tariflerinde olduğu gibi ertesi güne kadar beklemek iyi olacak bence.
Mehmet
Merhaba Cenk Bey, tarifi birebir uyguladım gerçekten muazzam bir cheesecake. Ama cheesecake’i ağzıma koyduğum ancan itibaren bu tarifin fırına girmesi fikrini aklımdan çıkaramadım. Kitabınızdaki çikolatalı cheesecake tarifinden yola çıktım. 240 gr beyaz çikolata ve 450 gr peynir kullandım. Beyaz çikolata olduğu için şeker miktarını 150 grama düşürdüm. Tüm malzemeleri birleştirip en son 220 gr antep fıstığı ve 10gr matchayı ekleyip 1 saat pişirdim. Sonuç muazzam oldu. Antep fıstığı fırına girince de inanılmaz bir tat oluyor. Paylaşmak istedim.
Cenk
Mehmet – İçinde yumurta olmadığı için bence pişmesine gerek yok ve anladığım kadarıyla aşağı yukarı aynı miktarları kullanmışsınız (şeker biraz artmış; bu tarifte 100 gram). Bana fırında kurur gibi geldi. Antep fıstığı kavrulunca bence de çok iyi oluyor ama harcın içinde pişerken kavruk tadı tam olarak yakalayamayabilirsiniz. Belki kavurup ondan sonra eklemek gerek. Yine de siz memnun kaldıysanız diyecek bir şey yok. Afiyet olsun.
Mehmet
24 cm kalıp kullandığım için şeker miktarı biraz arttı. Beyaz çikolata ve krema içinde olunca fıstığın tadı neredeyse aynı kaldı kavrulma olmadı ama dediğiniz gibi kavurmak da iyi bir seçenek gibi duruyor.
Elif
Merhaba,
yurt disinda yasiyoum bu tarifinizi yaptim ve benden tarif istiyorlar, ingilizcesi hali hazirda var mi:-I
Cenk
The Artful Baker’da var.
Sema
Sizi yaklasik 5 yıldır takip ediyorum, hangi tarifinizi denediysem şüphesiz acaip iltifatlar alan lezzetler oldu(karnabahar çorbası haric:)) o da kesin benim kusurumdur. Peynir konusunda ihtilafa düşmüştüm, yurtdisinda yasayan biri olarak, onu da yorumlarda belirtmissiniz. Daha ne diyelim muthissiniz gercekten, ilham oluyorsunuz resmen bizlere. Sayenizde guvenle actigimiz sayfalar, uyguladığımız tarifler var. Kuru belki ama yurekten cok ama cok tesekkür ediyorm
İnci
Merhabalar Cenk Bey
Bu aralar matchaya olan ilgim fazlasuyla arttı. Dışardan getirme ihtimalim olmadığı için piyasadaki ürünlere baktığım da kalitesine güvenebileceğim bir yere tam karar veremedim. Siz bu durumu çözebildiniz mi? Her hangi bir tavsiyeniz olur mu? Bir tek melez tea’nin kine biraz iyi dediler. Matcha yeşili donuk, kınamsı bir renk olmamalıymış, canlı parlak olmalıymış.
Cenk
Doğru. Ben de bugüne kadar hep yurtdışından temin ettim. Maalesef Türkiye’de bulunan markalar hakkında bir bilgim yok.
Semiramis Ç
Cenk, her tarifine tam güveniyorum. Çok rafinesin, özenli,titiz ve işini keyif alarak yapan birisin. Sanırım böyle olunca sonuç da harika oluyor. Harika bir chefsin.
Şeyma
Ellerinize sağlık denemek için sabırsızlanıyorum. Toz fıstık yerine bütün fıstık parçalanarak olur mu? Elimde hem taze hem kavrulmuş fıstık var hangisiyle yapabilirim?
Cenk
Bütün fıstıkla da olur. Tazesi daha iyi sonuç verecektir.
Ömer
Selam Cenk,
Tarifte maalesef mutfak robotunun hacimsizliğine yenildim. Malzemeler sığmadı. Bir şekilde sınırlarını zorlayarak yapabildim ve çok güzel oldu fakat bundan sonrakileri robotta yapmaya çekiniyorum. Tarifin bir kısmında tezgah üstü miksere geçebilir miyiz? Denemekten korktum sormak istedim.
Cenk
Maalesef bu tarifte mümkün değil.
Melike
Cenk merhaba;
En son fotoğraftaki kırmızı kulplu servis tabağının markasını öğrenmem mümkün mü? Teşekkür ediyorum
Cenk
Markası Santimetre. Tasarım, Tulya Madra’ya ait.