Altı tane yeşil elma, bir avuç kurutulmuş blueberry, iki üç tane de mandalina mutfak tezgahında bana bakıyor, ben de onlara… Yemek kitaplarıma dalıp tarif mi araştırsam yoksa elmaları doğramaya başlayıp yolun yarısında mı karar versem? Mutfağımda tipik bir gün…
Kararsız bir yapım olduğunu keşfedeli ve tabii bunu kabul edeli çok uzun zaman oldu. Bu kararsızlığın bana yemek pişirirken vakit kaybı olarak dönmemesi için uydurduğum bir alıştırma da fazla düşünmeden işe girişmek. İşin kolayına kaçmak istediğim zamanlarda da sığındığım tarif altta anlatacağım crumble, ya da diğer adıyla crisp.
Crumble iki katmadan oluşuyor. Altta meyveler, üstte de hamur karışımı. Tarifin en sevdiğim yanı farklı malzemelerle deneme yapmaya çok müsait oluşu ve dondurma yemek için bir sebep çıkması.
O anda meyve sepetinizde ne varsa iri küpler halinde doğruyorsunuz, ardından limon, portakal veya mandalina gibi biraz asit içeren sulu bir meyvenin suyu ve kabuk rendesiyle karıştırıp kullandığınız meyvenin ekşilik derecesine göre de şeker ekliyorsunuz. Meyve karışımınız hazır.
Tepesine dökülecek hamuru hazırlaması daha da kolay. Bir mutfak robotunda un, şeker ve küp küp kesilmiş tereyağı parçaları iri kum taneleri kıvamına gelene kadar karıştırıyorsunuz. İsteğe göre de fındık, ceviz, ya da elmayla çok yakıştığını düşündüğüm yulaf ezmesi ekliyorsunuz. Hamur karışımınız da hazır.
Fırın kaplarına önce meyve karışımını paylaştırıp ardından hamur karışımından meyveleri tamamen kapayacak şekilde serpiyorsunuz. Hamur pişerken biraz çöktüğü için serptikten sonra bastırmamaya özen gösterin. Pişip azıcık soğuduktan sonra üzerine bir top da kaymaklı dondurma eklemeyi unutmayın.
Eğer günün birinde siz de kendinizi meyve sepetinize boş boş bakarken yakalarsanız bu tarifi mutlaka deneyin. Eğer farklı bir kombinasyon deneyip memnun kalırsanız da mutlaka haber verin.
Elma, Blueberry ve Mandalinalı Crumble
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.
Malzemeler
Crumble Hamuru
- 1/3 su bardağı un
- 1 su bardağı yulaf ezmesi
- 1 su bardağı ceviz içi
- 1/2 su bardağı şeker
- 1/8 çay kaşığı tuz
- 75 gr tereyağı, soğuk
Mevye Karışımı
- 6 adet yeşil (Granny Smith) elma
- 2 mandalina
- 1/3 su bardağı şeker
- 1/2 su bardağı kurutulmuş blueberry (kuru üzüm veya kayısı da olabilir)
- 1 çay kaşığı toz tarçın
Yapılışı
- Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın. 2 litrelik bir adet ya da bir bardaklık (250 ml) 8 adet ufak fırın kabını yağlayıp bir kenara ayırın.
- Bir mutfak robotunun haznesine unu, yulaf ezmesinin yarısını, cevizi, tuzu ve şekeri koyun ve kısa aralıklarla çalıştırarak karıştırın.
- Tereyağını minik küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin ve yavaş aralıklarla robotu çalıştırıp tereyağı küplerinin hepsi una bulanana kadar ve bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın. Hamurun bir araya gelmemesine özen gösterin (çok çok iri kum taneleri kıvamında olacak). Yulaf ezmesinin geri kalanını ekleyip bir kaşık yardımıyla karıştırın. Oda sıcaklığında bir kenarda bekletin.
- Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri (hepsi çok soğuk olsun) genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla keserek ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz. Tereyağının erimemesine özen gösterin yeterli.
- Elmaları iri küpler halinde doğrayıp iki mandalinanın suyu ve kabuk rendesiyle bir kapta karıştırın. Ardından şekeri, tarçını ve kurutulmuş blueberryleri ekleyip şeker çözülene kadar karıştırın.
- Fırın kaplarınıza meyve karışımını bölüp üzerine hamur karışımından meyveleri tamamen kaplayacak şekilde dökün.
- Hamuru serptikten sonra üzerini düzlemek adına bastırmayın.
- Fırında 55-60 dakika pişirdikten sonra (ufak fırın kapları kullanıyorsanız 40-45 dakika yeterli olacaktır) çıkartın ve 10-20 dakika ılınması için bekleyin.
- Kaymaklı dondurmayla servis yapın.
- Bu tatlıyı yaptığınız gün tüketmenizi öneririm. Buzdolabında 4 gün kadar tazeliğini koruyacaktır. Eğer ertesi gün yiyecekseniz buzdolabında bekleyen tatlınızı servis yapmadan önce fırında tekrar ısıtırsanız yeni hazırlanmış gibi olacaktır.
Özlem
çok güzel görünüyorlar, fotoğraflar da çok iştah kabartıcı 😉
mini fırın kaselerine de bayıldıııım, bir yerde gördüm sanki bunları ama hatırlayamıyorum yaa :/
bayramdan sonra denemek lazım bu tarifi, bakalım ben! becerebilecekmiyim?
iyi ve mutlu bayramlaaar 🙂
zeynep
Allahımm!!
Ben yaşamıyorum buna eminim!!..
Yada nerde yaşıyorum!?
Banu Baloğlu
Her crumble yiyişimde “Acaba sırf bu nedenle Hitler amcaya az biraz şefkat mi duysam?” derim içimden ve hemen unuturum bu düşünceyi :)))
2. Dünya Savaşı sırasında, kıt kaynaklarla, en ekonomik yollarla beslenmeye yönelen İngilizler’in bu basit ve muhteşem tatlısı her zaman, her ortamda gönlümü çeler…
En karmaşık yöntemlerle yapılmış, en rafine tatlı ile yan yana koyulsa “neli?” diye bile sormadan crumble’ye uzanır elim! (Ama tabii diğeri çok daha ilginç ve denemediğim bir şeyse, elime söz geçirebilirim :D)
Ve bu kırmızı fırın kaplarını malum mağazada her görüşümde gönlüm çelinir. “Dur” derim , “nisanı bekle… kendi evine geçince alırsın!”
Bu kadar gönlümü çelen şey bir arada! Peh… Bayram işte…
Eline sağlık 🙂
Sevgiler…
FİGEN KARAVAŞ
Merhaba,
Cok guzel gorunuyorlar !
Ellerinize saglık…
Hepimizin Bayramı Kutlu Olsun
Sağlıkla, huzurla, sevgiyle, barışla geçen bir bayram olsun…
sevgilerimle,
Figen KARAVAŞ
Aybike
Ellerinize saglik.
Nice saglikli bayramlara…
fulya
merhaba cenk 🙂 önce bayramini kutlar saglikli huzur ve mutluluklarla dolu bissürü bissürü günler gecirmeni dilerim 🙂 dilerim sevdiklerinle ailenle iste ne bileyim seni mutlu eden insanlarin haytindan hic eksilmemesini dilerim 🙂
bu crumble midir krumblemidir adini her ne kadar telafuz edemesemde yemekte asla tereddüt edemiyecegim lezzet 🙂 iste karsimda duruyor ama ben icin icin agliyorum 🙁
gözümün görüp elimin dokunamadigi hatta dokunamadigim gibi cumburlop migdeye indiremedigim halde bana inat sanki yeni gelin edasiyla gözümün önündeki harika ötesi lezzet 🙁 ama bu haksizlik degilmi helede bana yapilacak seymi hemde bayramda 😉
tipiminde asla inkar edemedigi üzere bir evin en sevdigim yeridir mutfak 🙂 sal beni oraya unut git gikim cikmaz vallahi:) tariflere asla sadik kalan bir tip degilimdir mutlaka ucundan kiyisindan kendimden bir seyler eklerim ama itiraf ediyorum senin lezzelerine ekliycek bir sey bulamiyorum 🙂
görüntüler süper lezzetlerde öyle de iste birde su gram isleri olmasa 😉 orda biraz zorlaniyorum acikcasi ben biraz tuhafimdir cünkü ben ne kadar sik yaparsam yapayim su gramlari asla bir kerede tutturamam ama ayni tarifi biri yanimda yapsin ben izliyim pesinden terazi kullanmadan direk ayni gramlari kullanirim 🙂 tuhafim dedim ya 😉 neyse yine cenem düstü sana bayram iskencesi cektirmiyim simdi durup dururken dimi
hadi kal saglicakla( haydaaa biraz yasli isi oldu galiba bu cümle 😉 )
hande
ellerinize saglik, gercekten muhtesem gorunuyorlar:) benim sormak istedigim bir sey var. hamurun bir kismini isterseniz buzlukta saklayabilirsiniz demissiniz. tekrar kullanacagimiz zaman cozulmesini beklemeden direkt olarak mi firina veriyoruz? buzlukta hazir bir seylerin olmasi cok ise yariyor cunku, uyguladiginiz yontemi ogrenmek istedim. tesekkurler..
Selin
Ellerine sağlık Cenk. Mutlu ve sağlıklı bayramlar diliyorum. Bu arada bir önceki tarifinde de yorum yazmıştım sana. Benim bloğa da beklerim demiştim. Ama sanırım yoğunluğundan uğrayamadın. Benim yemeklerim daha çok yöresel tatlar. Özellikle Mardin yemekleri. İlgini çekeceğini düşünüyorum. Her zaman beklerim. Hoşçakaaaaalll 🙂
Açalya
Yaraticilik budur!
en guzel kahvaltilardan biri de budur!
damak tadı
Nefisler,ellerinize sağlık..
İyi bayramlar.
Rabia
Ben o minik çiçekli kaseye bayıldım. Eminim içindeki de lezzetlidir. Sevgiler.
Ceylan
Evet Cenk o fırın kaplarının kaynağını halka, kamuoyuna açıklaman lazım! Blog camiası senden bunu bekler 🙂 Fotolar ve tatlı her zamanki gibi zaten, harika !
Cenk
Herkesin geçmiş bayramını kutlarım!
Merak edenler için fırın kapları Paşabahçe’den alındı…
Fulya – Hiç işkence olur mu? Ben senin yorumlarını çok büyük bir keyifle okuyorum her zaman. Lütfen eksik etme..
Hande – Çözülmesini beklemeden fırına verebilirsiniz. Pişme zamanına 10-15 dakika eklemeniz gerekebilir… Afiyet olsun!
Selin – Evet çok yoğun bir ay geçirdim. En kısa zamanda bloguna uğrayacağım.
Herkese güzel yorumları için çok teşekkürler 🙂
salincakta iki kisi
Boyle minik kaplarim olmadigi icin tepside pisirmeyi denedim bu tarifi, blueberry yerine kurutulmus hurma ve elmali tariflere cok yakistigini dusundugum ogutulmus karanfil ekledim. Bir de sekeri biraz azalttim. Pistikten sonra tepsiden duzgun parcalar cikarmak epey zor olsa da sonuc enfesti, tesekkurler!
Selin
Selam Cenk,
Beni ziyaretine çok sevindim. Her zaman beklerim bloğuma. Bak daha ne güzel mamalar yapıcam ben :)) Kolay gelsin sana…
fulya
eee yilbasi ha geldi ha geliyor simdi sen buraya kocaman narrr gibi kizarmis bir indi resmi koayrsin bende direk solugu orada alirim 🙂 yapyaa gözünü seveyim bana böyle iskencelr cektirmebak vallahi bademciklerim hic normale dönmüyor ha bi gayret yutkunmaktan bademciklerde sasirdi noluyozz yaww diye isyanlari oynuyorlar bak haberin olsun 🙂
hayir korkuyorum simdi burda saglik sigortasida isgillencek bu kadinin bademciklerinden amma sik sikayeti oluyor hadi alaimda sorunu kökten cözelim diye bir cözüm sunarlarsa vallah senin bademciklere göz dikerim haberin olsun 🙂
yaa gercekten ben yilbasinda söleee bodrum plajlarinda yatipta kipkirmizi bir sekilde kalkan acemi yazlikcilar gibi kizarmis bir tavuk hindi nolursa iste bir kümes hayvanini kizartmanin püf noktasi varsa rica edebilirmiyim 😉 benimkiler ya kömür karasi oluyor yada limon sarisi bi ortayi tutturamadim 🙂 ilk önceleri firina suc atiyordum ama simdi firinida degistirdik benim tavuklar hala kizarmamakta inat ediyor
bissürü yol denedim sivi yag sürdüm süt siviyag salca mayonez karistirip sürdüm yok yok yok benimkiler hala nar misali kizarmiyor
senin denedigin bir yol varmi ? 🙂
Cenk
Merhaba Fulya,
Bütün sorumluluğu bana atabilirsin 🙂
Hindiye gelince. Yılbaşı zamanı hindiyi ben değil yılbaşı yemeğinde buluştuğumuz evin sahibi beyefendi yapıyor. Ama elbette fotoğrafları çekilip burada yayınlanacak!
Genelde but aldığım zamanlarda biraz tereyağında çevirip renk verdikten sonra düdüklü tencerede çok az su ve içine attığım sebzelerin suyuyla kısık ateşte uzun uzun pişirmeye bırakıyorum. Pişmesi bittiğinde eti yumuşacık oluyor. Eğer bütün bir hindi pişireceksen durum farklı tabii.
Öncelikle hindiyi pişirmeden önceki gün kocaman bir kaba 3-4 litre su ve 1 su bardağı tuzu ekleyip tuz çözülene kadar karıştır ardından hindiyi bu suya yatırıp minimum 12 saat boyunca buzdolabında dinlenmeye bırak. Bir nevi turşu kurmak gibi. Korkma, bu karışım hindiyi çok tuzlu yapmıyor… Bu şekilde hindi piştikten sonra çok daha yumuşak olacaktır.
Bütün hindi pişerken mutlaka hindinin butlarını yan taraflarına sıkıca bastırıp bağlamak lazım. Ayrıca, ocağının en alt katında pişirmeni tavsiye ederim. Göğüs kısmı ilk başlarda alt tarafa gelecek şekilde başlayıp pişirme süresinin yarısında çevirip pişirmeye devam et böylelikle göğüs kısmının derisi yanmayacaktır. Üzerine sürülecek malzemelerse önce bolca deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber ardından da hem tepesine hem de mümkün olduğunca derisinin altına tereyağ ve zeytinyağı karışımı sürebilirsin. Birçok insan unutur ama hindinin iç kısmına da tuz ve biber eklemeni öneririm. Diğer bir ipucu da hindinin içine ikiye kesilmiş limon parçaları doldurmak.
Pişerken buharlaşan limon suyu da eti yumuşatacaktır. Umarım bu tavsiyelerle ağız tadına uygun bir hindi yersin bu yılbaşı. Yeni senede de yorumlarını eksik etmezsen çok sevinirim. Şimdiden yeni yılını kutlarım. Sevgiler.
pelin
Nefis gözüküyor,ellerinize sağlık.
gülçin
Merhaba
Emekle sevgiyle yapılan her şey güzel oluyor .Ellerinize sağlık
Bluberry ‘nin kurusunu veya tazesini nereden temin ediyorsunuz.
Ayrıca maple syrup yerine ne kullanabilirim .Rica etsem yardımcı olabilir misiniz?
Yeni yılınızı kutlarım .Sevgiler
Cenk
Pelin – Çok teşekkürler!
Gülçin – Blueberry’nin kurusunu Amerika’dan getirtiyorum (Amazon.com), tazesi de Arnavutköy’deki Kolaylar Manavında bazen bulunabiliyor. Ben de yeni yılınızı kutlarım.
esma
bunuda yaptım ailem bayıldıçtariflerin için teşekkürler
Cenk
Merhaba Esma – Afiyet olsun. Uğrayıp yorum bıraktığınız için de ben çok teşekkür ederim.
duygu
merhaba.küçük 5 tane sufle kabım var.onlarda yapmayı düşünüyorum bu tatlıyı.geriye kalan hamuru buzluğa atıcam.yalnız kabın neresine kadar doldurmam gerekiyor?fotoğrafta gördüğüm yere kadar mı?yoksa daha mı az koyuluyor(kabarması açısından)?teşekkür ederim.
Cenk
duygu – Tepeleme doldurabilirsin. Bu hamur iri kum taneleri gibi oluyor ve kabarmıyor. Tam tersine altta pişen meyveler yüzünden biraz çöküyor bile.
merve
harika oldu yine diğer tariflerin gibi sihirlimidir nedir bu tarifler anlamadım 🙂
Hale
Yillar sonra crumble a kavuşma 🙂 bir de yapabilsem ..
sebla
yılbaşında yemeğinmde istiyorum. ama bir gün önceden hazırladığımda pişirip sonra mı buzluğa koyacağım, yoksa pişirmeden mi net anlayamadım.
Cenk
sebla – Sadece hamur kısmını hazırlayıp buzdolabında bekletin. Pişireceğiniz gün meyveli katmanı hazırladıktan sonra bir gün önceden hazırladığınız hamuru üzerine döküp fırına verebilirsiniz.
Esra
Cenk bey yemekleriniz çok güzel görünüyor bende yemek yapmaya ilgi duyduğum için bloğunuzu ilk keşfettiğim günden beri tarifleriniz ve sizin hakkınızda bilgi edinmeye çalışıyorum basında ve bloğunuzda paylaştığınız bilgilerin hepsini okudum ama merak ettiğim ve öğrenmeyi çok istediğim birşey sormak istiyorum belki saçma gelebilir ama benim için önemli bir ayrıntı 🙂 Burcunuzu öğrenmek istiyorum ve araştırmama rağmen hiçbir yerde bulamadım .Umarım bu yazımı görürsünüz ve sizden bir cevap alabilirim.Başarılarınızın devamını dilerim..
Cenk
Esra – Teşekkür ederim. Burcum Kova.
Zekiye özdemir
Merhaba yulaf ezmesini katmazsak un miktarı o kadar artacak değil mi?
Cenk
Zekite Özdemir – Denemeden kesin bir şey diyemem ama olabilir. Yalnız, 1 su bardağı yulaf ezmesi 80 gram geliyor. Yerine 1 su bardağı un kullanırsanız 140 gram un eklemiş olursunuz ki bu fazla kaçabilir. Ya 80 gram unla deneme yapın (1/2 su bardağından 1 yemek kaşığı daha fazla) ya da yulaf ezmesi kullanmadığım bir crumble tarifini deneyin.
Ozlem tiftikci
Harika oldu!
Tek bir fırın kabında denedim… Tarifine bire bir uyarak.. Tek fark pisirme suresi oldu… 180 derecede 50 ” yetti… Ve sonuc harika:) herkes bayıldı.. Tesekkurler bu nefis tarif icin:))
Şebnem
Merhaba Cenk Bey,
Bir kaç sitede okuduğum crumble tariflerinde üstü için esmer şeker ve badem kullanıldığını gördüm. Sence bu tadına bir etki eder mi?
Cenk
Şebnem – Çeşit çeşir crumble hamuru var. Elbette tadına etki eder.