Bu tarifi Saveur dergisinin yolladığı haftalık bültenlerden birinde gördüğümde bana çok da gelecek vaat etmemişti. Tarifte sadece süt ve kakao görünce kendi kendime “Bu kadar mı? Krema nerede? “Gerçek” çikolata bile yok bunun içinde!” dedim. Ama tarifin yanında bana bakan Çikolata ve Fıstıklı Gelato fotoğrafı o kadar iştah açıcıydı ki… Gerçi tarifin hayranı ve abonesi olduğum bir derginin sitesinde yer almış olması da gözüm kapalı denemek için yeterliydi.
Tarifte yer alan malzemelerin hepsi elimin altında olduğu için vakit kaybetmeden denemelere başladım. Her zamanki gibi ilk denemede orijinal tarife elimden geldiğince sadık kaldım.
Hazırladığım ilk denemeden sonra sütün yarısını krema ile değiştirip ikinci kez denedim. Sonuç çok daha başarılıydı. Üçüncü denemede krema miktarını daha da artırıp 1 su bardağı süt ve 2 su bardağı krema kullandım. Onun yanısıra kakao ve şeker miktarını da arttırıp çok daha leziz bir karışım elde ettim.
Fakat sonra düşünmeye başladım. Süt yerine krema kullanınca tarife gelato adını vermek hala mümkün müydü? Bir telaş David‘in bloguna girip arama kutusuna gelato yazdım. Okuduklarımdan öğrendiğim kadarıyla gelato tariflerinde krema pek de güzel kullanılabiliyormuş. Daha sonra Hande‘nin de onayladığı gibi ister krema, ister mısır nişastası yerine yumurta koy hepsine gelato demek mümkün. Zaten gelato dondurmanın İtalyanca karşılığı. Hande’nin dediğine göre dondurma ve gelato arasındaki tek fark karıştırırken gelatonun içine daha az hava katılması (makinesinden kaynaklanıyor). Artık içim rahat!
Bu tarifin başarıya ulaşabilmesi için kaliteli bir kakao kullanmanızı tavsiye ederim. Ben Nişantaşı’na uğradığımda City’s alışveriş merkezinin içine açılan Valrhona’dan aldığım kakaoyu kullandım. Marketlerde satılan kakaolarla arasında dağlar kadar fark var. Poşeti açıp kokladığınızda bile farkı anlıyorsunuz. Elbette ki marketlerde satılan kakaolara oranla daha pahalı ama böyle özel günler için bir kutu alıp saklayabilirsiniz.
Mahir ve Vera’daki brunchta bu çikolatalı gelato çok beğenildi. Eminim deneyince siz de beğeneceksiniz.
Dondurma makineniz yoksa da üzülmeyin, tarifin en altına makine olmadan da nasıl hazırlanacağını ekledim. Şimdiden afiyet olsun.
ÇİKOLATALI GELATO TARİFİ
Tarif Saveur‘deki orijinalinden adapte edilmiştir.
Malzemeler
- 1 su bardağı süt
- 2 su bardağı krema
- 1 su bardağı kakao
- 1 su bardağı şeker
- 2 çorba kaşığı mısır nişastası
- Bir çimdik tuz
Yapılışı
- Kremayı orta boy bir tencerede kaynama noktasına kadar getirip ocaktan alın.
- Bir karıştırma kabında sütü, kakaoyu, şekeri, tuzu ve mısır nişastasını çırpıp sıcak kremaya ekleyin.
- Tekrar ocağa alıp kakao ve şekerin tamamı eriyip karışım koyulaşana kadar karıştırın (5-10 dakika).
- Isıya dayanıklı kapaklı bir kaba aktarıp ertesi güne kadar buzdolabında soğutun.
- Ertesi gün dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.
- Servis yapmadan 15 dakika önce buzluktan çıkartıp gelatonun biraz açılmasını bekleyin.
EĞER DONDURMA MAKİNENİZ YOKSA:
Dondurma makinesinin haznesinin tabanı ve çevresi eşit oranda donduğu için içine aktarılan malzemeyi karıştırırken eşit oranda donma sağlar, yapılış esnasındaki küçük buz kristallerinin oluşmasını engeller ve karıştırırken küçük hava kabarcıkları katarak dondurmaya daha hafif bir kıvam verir.
Dondurma ve sorbet’yi dondurma makinesi olmadan da yapmanız mümkündür. İçinde süt, yumurta ve krema olmayan sorbet çeşitleri bu teknikle dondurmalara oranla daha iyi sonuç verir.
İşin en önemli kısmı kabı doğru seçmek. Çok çabuk ve eşit şekilde soğuyabilecek, aynı zamanda da mümkün olabildiğince geniş ve yayvan bir kap seçmeniz gerekir. Daha geniş bir alana yayılan dondurma/sorbet daha hızlı donacaktır. Benim tavsiyem malzeme olarak paslanmaz çelik olması. Eğer yoksa camı deneyebilirsiniz. Eğer mümkünse de buzluğunuzu en soğuk ayarına getiriniz.
Tarifi uygulayıp bu geniş kaba aktarın ve buzdolabında soğuyana kadar bekletin. Eğer sabah veya öğlen hazırladıysanız akşama kadar, akşamdan yaptıysanız da ertesi sabaha kadar bekleyin. Ardından kabı buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30 dakikada bir buzluktan çıkartıp 2-3 dakika boyunca hızlıca çırpıp buzluğa geri koyun (çatal bu iş için ideal). Birkaç sefer bu işlemi tekrarladığınızda karışımın kenarlarında buz parçaçıkları görmeye başlayacaksınız. Bu çırpma işleminin sebebi de onları kırıp karışıma yedirmek. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha bekletin.
Bu gelato harika görünüyor, ellerinize sağlık…
Hemen kendime bir dondurma makinesi almalıyım sanırım…
merhaba cenk, yeniden ellerine saglik.
gelato hastasi bir insan olarak -celaaaato- “tek fark karıştırırken gelatonun içine daha az hava katılması” ifadesini yeterli bulamadim. cunku maras dondurmasi; ben&jerry’s, haagen dazs tarzi “ice-cream” ve gelato arasinda bariz bir yogunluk ve kivam farki oldugunu dusunuyorum. (bilgi degil, tecrube! :P)
acikcasi arastirmaya usendim ama tarifler arasinda bu hususa denk gelir de bizle paylasirsan cok sevinirim.
tarif icin de tesekkurler!
Cenk;
Öncelikle ellerine sağlık. Kakao konusunda sana Ülker’in bir çeşdini tavsiye edebilirim. Her yerde bulunmuyor malesef. 1 kg. paketler halinde satılıyor. Özel pastacı kakaosu. Dark… Mis gibi. Ben 4 yıldır ondan başkasını kullanmadım. Kullansam da sonuçtan hiç memnun kalmaıyorum..
cenk gerçekten gecenin kapanışı oldu bu dondurma yaaa!! bu saattede yapılmazki bu:))
nasıl özendim,canım çekti anlatamam ki..
çocuklar uyuyor olmasa ilk işim olurdu yapmak ama şimdi gürültü yapmam imkansız..
yarın kesinlikle denemek istiyorum tarifini…
kitchenın dondurma makinası 1 seneden beri deriiinn uykulardaydı bende ama bu sene kendileri uyandı ve çeşitli karışımlara ev sahipliği yaptı.
ama bu tarif kesinlikle en beğendiği olacak eminim…
tekrar tekrar ellerine sağlık…
ayrıca fotograf çekme sanatınıda takdir etmeden geçmek istemiyorum…
Selam Cenk,
Galeto harika görünüyor. Gerçi benim loktoz intoleransım var. Yani sütün içinde bulunan laktoz’u (süt şekeri) sindiremediğimden bu tür ürünler bana yasak maalesef :(( Ama sanırım loktozsuz sütle de hazırlamak mümkün değil mi?
Güzel tarifin için teşekkürler. Sevgiler…
http://www.enlezizyemekler.blogspot.com
Teşekkürler Pınar, beğenmene sevindim!
jbid – Aslında bahsettiğin kıvam tam da karıştırma esnasında içine az hava karıştırılmasından kaynaklanıyor. Evlerimizde profesyonel gelato makineleri olamayacağı için (hayalini kurmuyor da değilim!) bunu tariflerle geliştirmek pek mümkün değil doğrusu. Bahsettiğin Maraş dondurması ve diğer markalar arasındaki fark ise tamamen başka bir konu. Maraş dondurmasının kıvamını sağlayan salep olduğu için o kıvamı başka markalarda bulmak imkansız.
Devletşah – Bulur bulmaz deneyeceğim. Önerin için çok teşekkürler.
Seda – Çok teşekkür ederim 🙂 Umarım tadını da beğenirsin.
Selin – Laktozsuz sütle yapabileceğin gibi soya sütü ve kremasıyla da deneyebilirsin. Şimdiden afiyet olsun.
Çikolata ve dondurmayı çook sevsemde ikisini bir arada pek sevmiyorum ama hem görüntü süper olduğu hem de sen çok beğenildiğini yazdığın için deneyebilirim. Kakao miktarını azaltmam gerekir sanırım. Valrhona kakaonun verdiği lezzeti diğer kakaolar ile yakalayabileceğimize inanmıyorum 🙂 Ben kakao markası HERSHEY’S tercih ediyorum, bazı denediğim markalardan sonra çok daha memnunum.
Bazı tariflerde olduğu gibi bu tarifide birkaç kez denemişsin! Son halini alana kadar denediğin tarifleri tek başına yiyorsan ve kilo almıyorsan çok şanslısın! Eğer öyleyse keyfini çıkar 🙂 Ellerine sağlık. İyi günler..
Merhaba Cenk.Krema derken şu bildiğimiz kutu içindeki süt kremaları değilmi bahsettiğin.Yanlış birşey kullanıpda dondurmayı mundar etmiyeyim.Sevgilerimle.
Merhaba Cenk,
Tarif için tesekkürler. Yiğenlerim buna bayılacak:)
Müge – Umarım beğenirsin. Yorumun için teşekkürler.
Ayşe – Evet kutu içindeki süt kremalarından..
Betül – Şimdiden afiyet olsun!
MErhaba CEnk harika bir tarif bu üstelik de oldukça kolay görünüyor. Hemen deneyeceğim ve en kısa sürede de dondurma makinesi almak istiyorum.
Sevgiler,
Icinde parca parca cikolatalar olan dondurmalar iyi karismamis kakaolardan midir, yoksa dondurma hazirlanirken icine gercekten cikolata eklene bilir mi?
Evren – Umarım beğenirsin. Şimdiden afiyet olsun.
Mehtap – Kesinlikle eklenebilir ve çok da güzel olur. Bu neden benim aklıma gelmedi? Üç kere denedim; keşke bir keresinde koysaydım.. Neyse artık, dördüncü sefere kaldı 🙂
ekstra makinesizlere bilgi için tesekkurler cenk!
cok pratik ve az malzemeyle harika bir tatlı elde edecğiz desene..
Selam Cenk,
Malzeme konusunda cok haklisin, cunku son cikolatali dondurmada mecburen marketten aldigim bitter cikolatalari kullandim ve tadi o ilk kuver cikolata ile yaptigimden coook farkliydi.
Ben hala antepfistikliyi denemedim bu arada. Ne tembelim :))
ama arada kuru domatesten nefis bir pesto rosso denemesi yaptim 🙂 Ooyle marifet değil ama cok lezzetli oldu
Merhaba Cenk,
Yazın en sevdiğim tatlıdır dondurma.Tarif çok açık ve yapımı kolay görünüyor.Ellerine sağlık.
İyi akşamlar Cenk Bey
Bu dondurmayı tamamen sade yada kakao olmadan meyve parçacıklı veya kuruyemişli yapmak mümkün mü?
Şimdiden çok teşekkürler…
Sevim Kerküklü
Sevim Hanım – Size de iyi akşamlar. Elbette mümkün. Kakao yerine 2 su bardağı un haline gelmiş kabuksuz Antep fıstığı kullanabilirsiniz. Tuzu atın ve sütü de 1 değil 2 su bardağı kullanın (geri kalan malzemeler aynı). Fıstık yerine fındık da olabilir. Afiyet olsun.
nefis! ama önce antepfıstığı hastası biri olarak antepfıstıklıyı denicem 🙂 teşekkürler 🙂
Sitenizi yeni keşfettim, ne kadar hoş tarifler, ne kadar çekici resimler. Ne kadar dolu bir içerik. Çok hoşuma gitti. Sizin tariflerinizden de bol bol yararlanacağım bundan sonra. Ellerinize sağlık.
MERHABA CENK BEY…
TARİF BİR HARİKA DA..BEN MASADA Kİ ŞAHMARAN MOTFİNE TAKILDIM..PEÇETE Mİ?ÖRTÜ MÜ?VE TABİ Kİ NEREDEN TEMİN EDİLDİ?
ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
Anneperi – Nasıl oldu bizimle paylaşırsan sevinirim. Şimdiden afiyet olsun!
Gülfem – Çok teşekkürler.
Şebnem – Şahmaran motifi alttaki tepsiye ait. Sanırım Vera yurtiçi seyahatlerinden birinde almış. Beğenmene sevindim.
rachael ray’den sonra kimsenin beni mutfakta zaman geçirmeye bu denli teşvik edeceğini sanmıyordum ama oldu! “ağlamak istiyorum!” desem yeri var! ama duygusallığımı her yerde belli etmenin alemi olmadığından başka sefere erteliyorum. bu tarifi hemen denemek istiyorum ancak mutfaktaki malzemeleri bulma konusunda zorluk çekiyorum..bulduklarımın doğru malzeme olup olmadığını anlamak da ayrı bi mesele tabi.. bunu “acaba nişasta nerededir?” sorusuna kesin yanıt bulamadığım için yazıyorum..
ya harika bir gorsellik…
Teşekkürler, teşekkürler…
Bir defa bu tarif sadece bir dondurma tarifi değil. bu bir “übertatlı”
ailemi ve dolayısıyla beni mutlu ettin.
Ellerine sağlık :))
http://pdenizerilehayatinicinden.blogspot.com/2009/06/ubertatl-cikolata-parcackl-kakaolu.html
Pınar – Beğenmenize çok sevindim. Senin ellerine sağlık, yiyen herkese de afiyet olsun.
merhaba Cenk,
bu tarifteki kremayı 1 su bardagi kullanip,2 su bardagi süt kullansam kivami degisir mi
milena – Evet, değişir. Daha akışkan bir kıvamı olabilir ama deneyebilirsin diye düşünüyorum.
parça çikolata kakonun tadını vermiyor aksine yağlı bişey oluyo yerken
içine nane likörü de katsaydınız yaaa güzel olurdu
yoğunluk farkı salepten ileri geliyor ve tabi manda sütünden ki bunla rda çok pahalılar ve bulmak da bi o kadar zor:)
gidegele sahmaranli dondurma fotografina okadar cok baktim ki..artik masaustum oldu
dondurma makinesinin markası nedir cenk?
ceren – Kitchenaid’in dondurma aparatını kullanıyorum, ayrı bir makine değil.
Merhaba bu tarifi mutlaka deneyeceğim gelatonun ne olduğunu yakın zamanda öğrenmiştim. Sonra Türkiyede şubesi olan viagelato dondurmalarının müdavimi oldum. ama bunu mutlaka deneyeceğim acaba onlarınkine benzer bir tat yakalar mıyım? teşekkürler
Merhaba Cenk Bey,
İnternette dolaşırken altta linkini verdiğim sayfa dikkatimi çekti. Bilginiz dahilinde mi acaba? Sizin Çikolatalı Gelato tarifiniz ve de fotoğraf aynen kopyalanmış. Fotoğrafın altındaki ‘Cafe Fernando’ yazısı kırpılmış.
http://www.yemek-yemek.net/recipedetail.aspx?id=1391
Elis – Haber verdiğin için çok teşekkür ederim. Bir tek bu tarif değil, hemen hemen blogumdaki her tarif ve fotoğraf bu site tarafından çalınmış. Kendilerine gerekli yazıyı gönderdim. Gerekirse de avukatım aracılığyla haklarımı arayacağım.
Cenk merhaba,
Benim çocuklar gittikçe artan bir iştahla şu marketlerdeki paketli dondurmamsılara takılmaya başladığından beri, dondurma makinesi alma hevesim zaruret ve kararlılığa dönüştü.
DeLonghi’nin ICK 5000 veya 6000’de karar kıldım.
(ki aslında ikisi arasında renginden ve bir de 6000’in üzerindeki mini bir “bilgilendirme” ayrıntısından başka bir fark da bulamadım: http://www.gelataio.delonghi.com/index_eng.htm)
Senin bu konuda bir tavsiyen olabilir mi?
not: konu dışına çıktıysam veya bu konuda daha evvel yazılmış bir yazını atladıysam; affola…
http://cafefernando.com/turkce/cikolatali-dondurma/
burada dondurma makinesi için “kitchen aid” bazlı bir çözüm tartışılmış.
Fakat bu ek aparatlar için cihazın fiyatına yakın bedeller istendiği (kitchen aid’imi alırken, ek olarak makarna aparatlarını da almak istediğimde şok yaşamıştım) ve ayrıca haznenin önceden buzlukta bekletme zorunluluğu olmasını istemediğim için, şu andaki en iyi çözüm DeLonghi gibi geliyor…
Bu markayı kullanan var mı acaba?
ipek – Ben dondurma aparatını yurt dışından aldığım için dehşet bir rakam ödemedim ama Türkiye’de de çok pahalı değildi diye hatırlıyorum. Hazne olmadan soğutmadan tek başına bir makine için önerim Cuisinart’ın şu modeli olacaktır ama Türkiye’de satılmıyor maalesef. DeLonghi ile ilgili en ufak bir fikrim yok.
Servis sorunu olmasa, 2 hafta sonra gidecek oğlumdan isteyebilirim veya Kitchen Aid’in aparatını tekrar düşünebilirim. Teşekkür ederim ilgine Cenk..
ipek – Eğer Türkiye’de kullanacaksanız voltajının aynı olmasına dikkat ediniz; Amerika’dan gelenleri burada çalıştırmak için çok fazla harcama yapmak gerekiyor. Avrupa ise sorun olmayabilir.
Evet, servis+voltaj demeliydim… Astarı yüzünü geçmeyecek bir formül bulacağım. Hangisi bilmiyorum ama tek bildiğim yaz gelmeden bir dondurma makinem olacak 🙂 Teşekkür ederim.
selam cenk çok güzel bir tarif sence derin dondurucuda ne kadar muhafaza edebilirim?
merhaba, çikolatalı dondurma tarifinizi kremayı bardak eksik olarak uyguladım, yinede sonuç muhteşem oldu. evde bukadar güzel dondurma yapabileceğimi bilmiyordum, özelliklede mısır nişastası işi beni çok şaşırttı. tarifi çok sevdim ancak ne zaman krema kullansam kendimi suçlu hissediyorum, üstelik bu dondurmayı yedikçe yiyesim geliyor, yaptığımın hepsini tek başıma götürebilirim. acaba tarifin aslındaki gibi kremasız yani sadece sütle yapılınca çok mu sert oluyor?
tuğba – Kusura bakmayın, şimdi gördüm yorumunuzu… Derin dondurucu derken buzdolabının buzluk kısmından bahsediyorsanız çok sıkı paketlerseniz bir hafta kadar ilk günkü tazeliğini koruyacaktır. Derin dondurucuda çok daha uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
derya – Krema yerine süt kullanırsanız daha sert olmaz. Kremadaki yağ oranı daha fazla olduğu için daha “zengin” ve tabii daha lezzetli oluyor.
arkadaşlar.merhaba ben giresun/göreleden yazıyorum .ayrıca dondurma ustasıyım bizim buranın özel bir dondurması var görele dövme dondurma diye özelligi günlük yapılır süt ve salep,yerli salepte katılır.hiçbir katkı maddes içermez ama özelliyi sade dondurma olması ve günlük yapılır ve tüketilir,sadece bu yöreye özgüdür.
şenol avcı – Merhaba. Paylaşabileceğiniz bir tarif ya da püf noktaları var mı acaba? Evde saf saleple yaptığım dondurmalarda çok başarılı sonuçlar elde edemedim. Tecrübelerinizi esirgemezseniz sevinirim.
Cenk Bey merhaba,
yurtdisindan yaziyorum.
Gelato dondurmayi daha yogun, daha sert bir hale getirebilmek icin nasil bir yol izlemeliyim acaba ?
Tesekkurler simdiden..
suat – Daha yoğun ve sert bir çikolatalı dondurma için şu tarifi deneyebilirsiniz.
Cenk Cenk!
Yorumlar arasında bulurum belki diye göz gezdirdim; bir yerde Antep fıstığı için uyarlama formülü vermişsin. Ben hem bu kakaoluyu hem de ahududulu bir dondurma yapmayı planlıyorum. Annemle babam gelecek de Perşembe günü… Tatlı yerine, ikisi de çok sever dondurmayı.
Ahududulu dondurma için de bu tarifi temel alabilir miyim? (Dondurulmuş meyve kullanacağım.) Ne kadar meyve gerekir, fikrin var mı? (İçine parça çikolatalar da katacağım ahududulunun 🙂 )
Özel mail olarak yazmadım ki vereceğin yanıt başkalarına da referans olabilsin 🙂 Şimdiden teşekkürler!
Banu – Ahududulu dondurma için klasik vanilyalı dondurmayı (vanilya olmadan) hazırlayıp, buzlu su üzerinde soğuturken püre haline getirilmiş ve süzgeçten geçirilmiş yaklaşık 600 gram ahududuyu eklemeni tavsiye ederim (bu tarifle iyi bir kıvam elde edemeyebilirsin). Eğer sorbet şeklinde hazırlayacaksan da narlı sorbet tarifini baz alabilirsin.
Çooook teşekkür ederim tavsiye ve yönlendirme için! Aslında sorbe mi yoksa dondurmamı olacağı konusunda çok net değilim henüz. Ama içinde çikolata parçası olsun istiyorum. Sorbede pek alışılmış bir şey değil o, değil mi? Malzemeleri alayım da yarın, başlayayım yapmaya 🙂
Bir de ev yapımı kornet tarifi buldum!
Bakalım nasıl olacak?! :)) Sağol!
Henüz tam donmadı ancak son karıştırma sonrası tadına baktım. Şahane!
Kıvama geldiğini nasıl anlayacağım diye endişe ediyordum fakat dürtüsel olarak (dondurma yiyici dürtüsü 😀 ) anlaşılıyormuş meğer. Yumuşak dondurma kıvamını aldığında karıştırma işi tamam oluyor sanırım.
Dondurma makinesi olmayanlar, denemekten çekinmesin. Hiç zorlayıcı bir yanı yok tarifin ve üstelik arada buzluktan çıkarıp, karıştırmak ve değişimi izlemek çok eğlenceli! 🙂
Merhaba Cenk,
Sizin dondurma tariflerinden ucuncusu buzlukta donmak uzere bekliyor :)Bircok insan ,eminim bardak,kasik olculerini daha rahat kullanilabilir buluyordur ama benim 2 kasik sanirim tepeleme oldu ve kivam sanki biraz koyu kacti ,2 kasik kac grama denk gelir ??
Ev yapimi dondurmalarimin ,tabi ki sizin tarifleriniz sayesinde unu kulaktan kulaga yayiliyor ,acaba dondurma makinesine (tefal Bu yeni cikanlardan ) 2 olcu koysam yine ayni kivami yakalar miyim ? Hazneye baktigimda sanki alir gibi geliyor .
Aslinda nasil kolaya konuyoruz ,siz dogru kivami bulana kadar kac sefer deniyorsunuz bize sadece uygulamak kaliyor 🙂 cok tesekkurler
Sevgi samuray – Afiyet olsun. Her dondurma makinesinin kapasitesi farklı. İçinden çıkan kağıtlarda muhakkak kapasitesi belirtilmiştir. Hazneye bakınca alır gibi gelebilir ama dondurma karışırken içine hava girdiğini (yaklaşık %50), bunun da hacmini artıracağını hesaba katmak gerekir. Ben genelde en iyi sonucu 800 gram civarındaki karışımlarda alıyorum. Yaklaşık 1.1 litrelik dondurma çıkıyor. Onun ötesine haznem (Kitchenaid’in dondurma aparatı) yetersiz kalıyor.
Sorry 🙂 olculer kismina girince sorumun cevabini aldim,16 gr
Havalar iyice soğumadan deneyeyim dedim ve çok da iyi yapmışım. Yine beni yanıltmadınız Cenk. Tam da size yaraşır şekilde lezzetli bir tarif daha. Yürekten teşekkür ediyorum size..
cikolatali dondurmada kakao olarak elit in urunlerini tavsiye edebilirim. diger urunlrin cogunda kako tozu yazar. elitin urunlrinde kakao tozu yazmadigini gordum.
cikolatali dondurmalarda krema pek kullanilmaz. nedeni ise daha puturumsu bir yapi elde etmektir. krema kullanirsaniz daha kaymaksi bir yapi elde edersiniz.
hazirladiginiz cikolatali dondurma karisimina bir miktar bitter cikolatayida benmari usulu eritip eklerseniz gercek bir cikolatali dondurma elde etmis olursunuz
tolga – “Kakao” dediğimiz şey, zaten kakao çekirdeğinin yağı alındıktan sonra geriye kalan parçaların toz haline getirilmesiyle elde ediliyor. Kakao tozu yazması gayet doğal. Çikolatalı dondurma konusunda yaptığınız genellemelerin de yanlış olduğunu düşünüyorum. Pütürümsü bir kıvam kim elde etmek ister ki?
merhaba cenk,
mısır nişastası yerine yumurta kullanabileceğini söylemişsin. bu tarifdeki mısır nişastası miktarı için yumurta miktarı ne olacak ve yumurtanın sarısı beyazı ayrımı var mı acaba?
başak – Onu genel anlamda söylemişim, bu tarifte yapılacak bir değişiklik olarak değil. Denemeden bir şey söylemem güç.
MERHABALAR,
1 su bardağı süt
2 su bardağı krema
1 su bardağı kakao
1 su bardağı şeker
2 çorba kaşığı mısır nişastası
Bunların gram olarak karşılığı nedir ?
sevgilerimle,
Fatma
Fatma – Sorduğunuz bazı malzemelerin gram cinsinden karşılıkları Ölçüler sayfasında mevcut. Olmayanları da ekledim. Sorularınızı tek tek yanıtlamak yerine Ölçüler sayfasına bakmanızı rica ediyorum.
Merhaba cenk bey ben kullandiginiz dondurma makinesini merak editorum acaba banada onerebileceginiz bi marka varmi tesekkurler
ayse – Dondurma makinesi kullanmıyorum. Onun yerine KitchenAid mikserimin dondurma aparatını kullanıyorum. Maalesef beğendiğim modeller Türkiye’de satılmıyor.
Merhaba cenk bey ben diyorumki daha fazla dondurma tarifi verseniz yada daha kitabinizi almadim acaba kitabinizda dondurma tarifleri varmi
ayse – Var tabii!
Selamlar
Bu tarifi denedim fakat dondurma yerine kek yedim .
Oranları arttırmak istediğimizde nişastayı da aynı oranda mı arttıracağız
Taylan – Bütün malzemeleri eşit oranda artırmanız gerekir.