Tarif defterim tarif defteri olalı böyle buruşuk, böyle lekeli ve de üzerinde böylesine çok karalama olan bir sayfa görmemiştir. Tavuklu Sezar Salatası sayfasından bahsediyorum. Tariflerimin yolculuğunun ilk durağı… Kara kaplı defterimin krem renkli tertemiz bir sayfası… Bazen gıcır gıcır, bazen de işte böyle lekeli… Her şey bitip tadına baktıktan sonra malzemeler ve yapılışının ardına ufak tefek notlar ekliyorum.
“Şekeri azalt, tereyağını arttır” ya da “Gözünü seveyim elini korkak alıştırma; bas çikolatayı” gibi… Bu tarifte ise ilk denemeden sonra – ki üzerinden birkaç yıl geçtiğini söylemem lazım – bu bahsettiğim ufak notlar sayfadan taştı. Tadını beğenmediğim için de değil; sosu meydana getiren çok fazla malzeme olması ve bu malzemelerin oranlarıyla oynarken ortaya denemeye değer haddinden fazla alternatif çıkması. Oydu buydu derken alttaki tarif ortaya çıktı. Fotoğraf çekimi aşamasında da 3-4 kez daha yapıp yedim. İçim dışım Tavuklu Sezar Salatası oldu. Çok da iyi oldu.
Bir baktım bir önceki yazının üzerinden 20 günden fazla zaman geçmiş. Beni uzun zamandır takip edenleriniz ara sıra böyle yok olmalarıma alışmış olabilir ama bu seferkinin çok uzadığının farkındayım. Daha doğrusu demin günleri sayarken farkına vardım. Zaman gerçekten de çok hızlı akıp gidiyor. Bu seferki mazeret her zamanki gibi iş yoğunluğu ama ona ek olarak kendimi size müjdelemek için gün saydığım başka bir projenin daha içinde buluverdim. Her şey o kadar hızlı gelişti ki ben bile şu son 3-4 haftaya her şeyi nasıl sığdırdım inanmakta zorluk çekiyorum. Böyle bahsedip ayrıntı vermemek biraz itici farkındayım ama bu uzun bekleyişten sonra üstünkörü de olsa bir açıklama yapmak gereği duydum. Yemek ve fotoğraf konularıyla uzaktan yakından alakası olmayan ama en az o konulara olduğu kadar büyük bir tutku duyduğum başka bir konuda… Şunun şurasında birkaç hafta daha kaldı, sonra hepinizle son detayına kadar paylaşacağım.
Ne diyorduk?.. Tavuklu Sezar Salatası… Bu salataya adını veren Caesar Cardini ve sosun orijinal versiyonu için Wikipedia‘ya uğrayabilirsiniz. Büyük insan Julia Child küçük bir çocukken Cardini’nin restoranında yediği orijinal Sezar Salatası’nın tarifini Cardini’nin kızından alıp kitabına taşımış. Wikipedia sayfasında da mümkün olan en iştah kabartıcı şekliyle anlatıyor. Alttaki tarif orijinaline mümkün olduğunca sadık kalınmış ama ağız tadıma göre eklemeler ve çıkarmalar yaptığım, benim en sevdiğim versiyon oldu.
Salata deyip geçmemek lazım, ben İstanbul’da hakkını vererek hazırlanmış Sezar Salatası’na hiç rastlamadım. Genelde mayonez içinde boğulmuş ağır bir sos hazırlayıp içine sersemlemiş kıvırcık veya göbek parçaları atıp harmanlıyorlar. İlk adım doğru marulu seçmek. Kıvırcığı unutun. Göbek salatayı da… Sezar salatasının sosunun kıvamı koyu olduğu için harmanlarken zedelenmeyecek ve sosu anında emip yumuşamayacak bir marul kullanmak gerekiyor. Alışık olduğumuz “Romaine” tipi marul iyi bir seçenek ama son zamanlarda marketlerde sıkça görmeye başladığım “Mini Yedikule” tipi minyatür marul bence en uygun olanı. Bir avucunuza sığacak büyüklükte olan bu marulları neredeyse koparmaya bile gerek kalmıyor. Önce sirkeli suda 10 dakika bekletip iyice yıkayıp kuruluyorsunuz, sonra da alttaki gibi temiz bir mutfak havlusuna yayıp servis zamanına kadar buzdolabında bekletiyorsunuz.
Ardından tavuk göğüsleri… Ben geçenlerde ilk defa uzun süredir duyduğum fakat denemeye bir türlü fırsat bulamadığım bir tekniği uygulayarak pişirdim. Fark gerçekten de hissediliyor. Teknik şu: Tavuk göğüslerini tuzlu ve şekerli suda yarım saat bekletiyorsunuz. Sonuç muazzam. Çok daha hızlı pişiyor ve iç kısımları asla kurumuyor. Alttaki tarifte bu şekilde anlatmadım çünkü büyük çoğunluğun zamanının ve sabrının olmadığının farkındayım. Aranızdaki maceraperestler için de burada kısaca anlatıyorum. 2 adet tavuk göğsü için 1 çorba kaşığı sofra tuzu (veya 2 çorba kaşığı deniz tuzu) ve 2 çorba kaşığı şekeri 1 litre soğuk ve temiz suda eritip tavuk göğüslerini içine koyuyorsunuz ve buzdolabında yarım saat (asla daha fazla değil) bekletiyorsunuz. Sudan çıkardıktan sonra da iyice kurulayıp, yağlayıp tavada pişiriyorsunuz. Eğer bu yöntemi uygulayacaksanız pişirme esnasında ekleyeceğiniz tuz miktarını azaltmanızı öneririm.
Bu arada, eğer yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi tavukların nar gibi kızarmasını istiyorsanız sudan çıkardıktan sonra iyice kurulayın ve tavukları tavaya koymadan önce tavanın iyice kızmasını bekleyin. Yüzeyi nemli kalınca kızgın tavaya değdiği anda kızarmak yerine çıkacak buhar yüzünden haşlanmaya başlayacaktır. Eğer varsa da mutlaka dökme demir bir tavada pişirin. Sanki mangalda pişirmişsiniz gibi bir tadı olacaktır.
Sostan önceki son malzeme de ekmek seçimi. Ben organik çavdar ekmeğini çok sevdiğim için bu salata için seçimim de o yönde oldu. Tavsiyem, bulabildiğiniz en kaliteli ekmeği kullanmak. Mesela kalın kabuklu ekşi mayalı bir ekmekle rüya gibi bir salata olacaktır.
Sosa gelecek olursak… Orijinalinde neredeyse çiğ halde olan yumurta sarısı kullanılıyor. Çiğ yumurtanın üzerine kaynar su döküp biraz bekledikten sonra sarısı ayırılıp kullanılıyor. Bu teknikle salmonella riski ortadan kalkıyor diyorlar ama ben yine de tercih etmiyorum. Yumurta sarısının kıvamını yakalamak için de genelde yapılan değişiklik mayonez eklemek. Mayonez diğer bütün malzemelerin önüne geçip tadıyla her şeyi bastırdığı için onu da tercih etmiyorum. Bunlar yerine salata soslarında sıklıkla kullandığım kefir bence en uygun olanı. Krema ve yoğurtla da denemelerim oldu ama aynı tadı onlarda yakalayamadım. Geleneksel tarifte Parmesan peyniri incecik traşlanıp salatanın üzerine serpiştiriliyor ama ben hem rendeleyip sosa yedirmekten hem de sonrasında biraz üzerine serpiştirmekten yanayım.
Sos malzemeleri içinde bazılarınıza yabancı gelebilecek bir malzeme var: Worcestershire sosu. Migros, Tansaş gibi marketlerin sos bölümünde bulmanız mümkün (markası Heinz). Sezar salatasının bence en önemli detaylarından biri. İçinde malt sirkesi, pekmez şurubu, soya sosu, kahverengi şeker, tuz, limon suyu, baharatlar ve en önemlisi ançuez var. Birtek bu salata için değil sonradan pişireceğiniz sossuz et yemekleri için de ideal bir sos. Eğer bulabiliyorsanız mutlaka alıp kullanın, bulamıyorsanız da zeytinyağı içerisinde satılan kavanozdaki ançuezlerden bir dilimini sosu hazırlarken içine atarsanız aynı tada yaklaşmanız mümkün olur.
Yine çok konuştum… Susuyorum ki bir an önce hazırlıklarınıza başlayın.. Şimdiden herkese afiyet olsun.
TAVUKLU SEZAR SALATASI TARİFİ
Malzemeler
- 2 adet (yaklaşık 500 gram) tavuk göğüsü
- 6 adet minyatür (mini yedikule) marul
- 2 dilim organik çavdar ekmeği
- 3 diş sarımsak
- 75 gram Parmesan peyniri (rendelenmiş)
- 1/4 su bardağı + 2 çorba kaşığı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı limon suyu
- Yarım çay kaşığı Dijon hardal
- 1.5 çay kaşığı Worcestershire sosu
- 3 çorba kaşığı kefir
- tuz ve karabiber
Yapılışı
- Ekmekleri küp küp kesip fırında kahverengileşene kadar pişirin. O sırada bir diş sarımsağı birazcık tuzla ya bir havanda dövün ya da bir çatal yardımıyla iyice ezin. Bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip bir tavada orta derece ateşte ısıtın (dikkat edin sarımsaklar yanmasın). Ardından kızarmış ekmekleri ekleyip sarımsaklı zeytinyağında çevirin ve bir kenara ayırın.
- Minyatür marulların zedelenmiş dış kabuklarını atın, dibindeki kökü hafifçe kesin, yapraklarına ayırıp sudan geçirin ve sirkeli suya sadece 10 dakika bastırın. Sirkeli suyu süzdükten sonra tekrar bir sudan geçirin ve iyice kurutun. Salata kurutucunuz varsa ne ala, yoksa yukarıdaki gibi bir mutfak havlusuna yayıp, havluyu bohça haline getirip balkonda başınızın tepesinde pervane gibi döndürerek çevirin. Etraf sırılsıklam olacak, dikkat! Kuruyan marulları bir kenara ayırın.
- Bir blenderın içine geriye kalan sarımsakları (2 diş), hardalı, kefiri, Worcestershire sosunu ve limon suyunu koyup iyice karışana kadar çalıştırın. Eğer blenderın çalışırken açılabilen bir haznesi varsa, blender hala çalışırken zeytinyağını azar azar ekleyerek çalıştırmaya devam edin. Ardından rendelediğiniz Parmesan peynirini ekleyin ve sosa karışana kadar tekrar çalıştırın. Kapağını açıp sosun tadına bakın, ağız tadınıza bağlı olarak tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve tekrar çalıştırın. Sosu blenderın içinde beklemeye bırakın.
- Tavuk göğüslerini sudan çıkarıp kağıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. Ardından tavuk göğüslerinin üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip her taraflarına bulayın ve bolca tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Yüksek orta ateşte kızdırdığınız (tercihen dökme demir) tavaya aktarıp her yüzü için yaklaşık 10-15’er dakika pişirin. Tavuk göğüsleri piştikten sonra bir kesme tahtasına alıp 5 dakika dinlenmeye bırakın, ardından parmak kalınlığında şeritlere kesip bir kenara ayırın.
- Blenderdaki sosunuzun kıvamı bıraktığınız gibiyse kullanıma hazırdır, eğer zeytinyağı sostan ayrışmış gibi gözüküyorsa blenderı tekrar çalıştırıp eski kıvamına getirin. Ardından kuruyan marulları geniş bir karıştırma kabına aktarıp üzerine sosu dökün ve harmanlayın. Küp küp hazırladığınız ekmekleri ekleyin, tekrar harmanlayın.
- Salatayı servis tabaklarına paylaştırıp üzerine tavuk parçalarını dizin ve servis yapın.
Cenk
Ufak bir not da yorumlarla alakalı: Dün bu yazıya bırakılan yorumlar sunucu değişikliği yüzünden maalesef silindi. Yorumları silinenler lütfen kusura bakmasın..
CENK
Züzü
Merhaba Cenk,
Bilmiyorum günlerdir kaç kere ulaşmaya çalıştım sitene ve yüzüm düşe düşe ekrana bakakaldım sayfan açılmayınca…Aklıma binbir türlü şey geldi, mümkün olamazdı sitenin hacklenmesi, neler geçmediki daha aklımdan:)…Ve o anda fark ettim ki meğer ne kadar da önemliymiş benim için siten, anlatımın ve yayınların…Çünkü o ana kadar farketmemişim bendeki anlamını bu sitenin, maalesef “kaybedince anlarmış ya insan karşısındakinin değerini” sözününü üzülerek benim için de geçerli olduğunu anlamış bulundum…Ve bugüne kadar sessizce yaptığım takibimi dillendirmeye karar verdim..
Yürekten tebrik ediyorum her anlamda seni, gerek fotoğrafların, gerek paylaşımlarındaki açıklığın, sayfana yansıttığın özen, kendi adıma bana yemeklerle ilgili kattığın değerler için yürekten teşekkürler…
Bu arada tavuğun pişim öncesindeki geçirdiği işlem sonucunda lezzetinde meydana gelen değişikliğini tatmak için bunu mutlaka bende deneyeceğim…(Amma uzun bir cümle oldu:)
Iyi ki varsın, iyi ki bu siteyi kurmuşsun…
Başarılarının artarak devamını dilerim…
Sevgiyle kal,
Cenk
Züzü – Çok teşekkürler. Yokluğumun hissedildiğini duymak benim için çok gurur verici. Yılmadan takip ettiğin için çok teşekkür ederim. Ara sıra site çökerdi ama bu sefer ayağa kaldırmak biraz uzun sürdü. Umarım bundan sonra böyle bir problem yaşanmaz. Eli kolu bağlı oturmak insanı üzüyor..
ilkay
cenk tarifler, footğraflar çok hoş da ben senin şu çatal-kaışkalrına bayılıyorum…
Cenk
ilkay – Teşekkürler… O bayıldığın çatal kaşıkların büyük çoğunluğu arkadaşlarımdan ödünç aldığım parçalar. Ben de unutsunlar diye dua ediyorum 🙂
Baharr – Sağol! Umarım beğenirsin.
Ayşem – Ev yapımı mayonez bence yakışacaktır. Hazırları gibi garip, sentetik bir kokusu olmuyor. Mutlaka dene. Şimdiden afiyet olsun.
Baharr
Merhaba Cenk ,
Ellerine saglık nefis görünüyor. Söz konusu senin tariflerinse “acaba” söz konusu bile olmuyor. Rahatlıkla denenebilir 🙂
Aysem Oztas
Züzü’ye canı yürekten katılıyorum…
Hoşgeldin…
Acaba diyorum; ev yapımı ve zeytinyağ oranı biraz daha yüksek olan mayonez bu sosa yakışır mı? Birazcık bulaştırabilir miyiz? İmza: Mayonez sever biri…
rabia
yaşasın yeni tarif… üstelik de salata :)şu sıralar uygulamaya çalıştığım sağlıklı beslenme diyetime çok yakışacak… eline sağlık Cenk… ama şu Dijon dediğin hardalın markası mıdır, türü müdür nedir acaba ve Worcestershire sosu nasıl bi şey? Önereceğin marka var mı? Yani sanırım hiç yemediğim ve daha önce duymadığım bir şey :S Hardal konusundaki önerini de söyleyebilir misin? Bye..
Cenk
rabia – Dijon hardalın türü. Amora markasını marketlerde kolaylıkla bulabilirsin. Worcestershire sosunun da içerdikleri yazının içinde mevcut. Markası da Heinz veya Lea & Perrins. Her ikisi de Migros’ta mevcut.
zarpandit
ya yorumum gitmiş ya :S neyse not düşmüşsün olsun varsın..
hersey harika! züzüye katılmamak elde değil 🙂
deneyeceğim şimdi.. gidip su tavukları kızartayım ve su marulu bulmalıyım hiç gormedim ya:S
bu arada sosun tadını cok merak ettim ekşi?tatlı?tuzlu? sosu ancak yarın alabilirim..ya da birazdan tansaşta kontrol yapacagım..
ayşin
mrb aslında bu konuya daha önce yorum yapmıştım silinmiş:) o yorumda senin arayı biraz fazla açmandan yakınmıştım ama gördümkü sitenin çökmesi daha korkunç bi durum sen yeni yazı yazmayınca en azından eskileriyle yetiniyoruz.ama yeni tarifleride sürekli görmeyi istiyoruz. daha çok yazılarını okumak dileğiye HOŞÇAKAL
Arzu
Osmanlı mutfağından bir sunum şeklinde okudum okurkende fotoğraflara şöyle bir durup baktım,birdaha birdaha baktım.Resimdeki sos kalıbı tavuk kızartılan demir kap bunlar ailedenmi yoksa sizin deneme yanılma metodu ile bulduğunuz ürünlermi.Kaşık çatallarınız ayrı bir farkındalık acaba bizi özümüzemi döndürmeye çalışıyorsunuz.Tariften çok resimler aldıbaşını gitti bende..
berk
Selam Cenk
Bende bloğuna ulaşamadığım ilk anda panik yaşadım ve neler olabileceği konusunda bütün IT’ci arkadaşlarımı aradım ve biraz içimi rahatlattılar ne diyim iyi ki varsın ve evet bu sefer ara uzun sürdü ama inan değdi.
en kısa sürede tarifini deniyeceğim ve yorumumu paylaşacağım ama eminim ki tadı her tarifin gibi çok iyidir.
zeynep sicimoglu
Merhaba
Ançuez’i sosa katmanızı tavsiye ederim..Tüpten 1cm nefis oluyor..Ayrıca yemekten çok iyi anlayan bir italyan dostumuzla 1 hafta teknede kalmıştık her makarna sosuna muhakkak katıyordu balık tadı kayboluyor bence naturel msg yerine geçiyor.
özlem erkal
cenk süper bir tarif… hemen hemen deniyorum… siyah defterin bitince yenisi benden…
EMEL PINAR
Ah Cenk, çok merak ettim..noldu diye? müjdeli bir haberin son detayları demek…merakla bekliyoruz güzel haberlerini..
Ellerine sağlık, mükemmel görünüyor ve en kısa zamanda yapacağım. Umarım bu marullardan bulurum marketimde..sosda yazıldı notlara..
İyiki varsın.
rabia
benim için tekrar yaptığın açıklamalar için teşekkür ederim Cenk 🙂 ben o paragrafı atlamışım… neyse asıl paylaşmak istediğim başka bir şey… Ankara’lı arkadaşlar bilebilirler her ayın ilk pazar günü Ayrancı Pazarı’nda antika pazarı kurulurdu. (Ulus’ta da her Pazar olurdu eskiden…) Ben yıllardır gidemedim, Ayrancı’daki halen var mı bilmiyorum ama orada değilse başka bir yerde mutlaka kuruluyordur. İşte bu tür pazarlara sabahın köründe, sahaflardan ve antikacılardan önce gittiğinizde ne kitaplar, ne plaklar, nasıl güzel eşyalar alırsınız üç kuruşa… Ayrancı pazarında bir tezgahta senin fotoğraflarındakileri andıran öyle ilginç ve güzel çatal kaşıklar vardı ki… şaşkınlıkla incelemiştim onları, kim bunların meraklısı acaba diyerek… senmişsin sevgili Cenk 🙂
Söz ettiğim pazara benzer pazarlar İstanbul’da da vardır mutlaka, peki nerededirler? Bilenler paylaşırlarsa çok sevinirim.
fatoş
Kaç zamandır mailime bakıp bakıp çıkıyordum yeni tarif neden gelmedi diye düşünüyordum ama ne yalan söyleyim salata beklemiyordum gerçekten çok güzel olmuş ellerine sağlık.. bir ayrıntı salmonella olayı hakkında.
Cenk ben veteriner hekim dahası bir mikrobiyolog olarak şunu söyleyim sağlıklı çatlak yada kırık olmayan bir yumurta sarısı için salmonella bakterisi ihtimal dahilinde değildir fakat kabuk kısmı her zaman risktir sadece salmonella değil E.coli gibi başka bakteriler içinde.. o nedenle küçük bir ipucu yumurtada kahverengi kabukları tercih edin daha sağlamdır beyaz kabuklara göre, çatlak yada kırık gördüğünüz yumurtaları mümkün olduğunca kullanmayın, belli başlı markaları kullanmaya çalışın çünkü onlarda rutin kontroller yapılır ve dolaba yerleştirirken üzerinde bir bulaşıklık gördüğünüz yumurtaları mutlaka yıkayıp kurulayıp o şekliyle dolabınıza yerleştirin….
cilek
Cenk ,kodları uyarın üzerine hemen değiştirdim.
Okurken hep sosu üzerine çalışıp ,senin geliştirdiğini düşündüm.
Hazır sos beklemiyordum açıkçası.
Fotograflar yine titiz bir çalışmanın eseri ,harikalar.
Sevgiler
sibel
sayfana neden girilmiyor diye benimde aklıma birsürü şey geldi,şükür burdasın,ustalıkla sunduğun emeklerin yanında onları bana anlatırken yaşadığın maceraları okumak da ayrı bir zevk benim için. Evet,malesef günler çok hızlı geçiyor .eskiden kaplumbağa hızında geçen hayatımız belli bir yaşın üstüne gelindiğinde bir tazı hızına dönüşüveriyor birden, acı ama gerçek.
Yeni projeni çok merak ettim,yolun açık olsun bir tahminde bulunmam gerekirse her nekadar yemek ve fotoğraf dışında da olsa en az onlar kadar hoş sanat kokan bir projedir diyorum.
Bu arada hangi burçtan olduğunu merak ettim.yorumum çok uzun oldu biliyorum, iyi hafta sonları diliyorum.
sevgiler.
cafecihan
yemekosfer arama kutusu kodunu değiştirdim. Bilginize… Umarım sorun çözülmüştür. Sevgiler, iyi çalışmalar dilerim
nil
“Genelde mayonez içinde boğulmuş ağır bir sos hazırlayıp içine sersemlemiş kıvırcık veya göbek parçaları atıp harmanlıyorlar.” cümlesini yukarıdaki fotoğraflardan birinin altına yazıp , bir kaç mekana isimsiz not halinde bıraksam nasıl olur;)
Tek kelimeyle mükemmek görünüyorlar,şu tavuk parçalarından birini hemen yemek istiyorum,nasıl da çıtır çıtırlar..
rana
sitenin yokluğu çok kötüydü benim için ya bağımlı olmuşum resmen şükür kavuşturana :))
salata nefis gözüküyor zaten senin yaptığın hiçbirşeyin kötü olacağına ihtimal vermiyorum cenk cafefernando dan denediğim her tarif çok güzel oldu ayrıntılı anlatımlarının payı büyük bence
yazılar uzun gibi gözüksede çok akıcı olduğundan nasıl okuyorum ne zaman bitiyor hiç anlamıyorum
bu arada chessceak i yaptım yaparken kendimi inanılmaz özel hissettim (daha önceki yaptıklarımı düşününce neden kötü chessceak yaptığımı anladım)tadı görünümü çok çok güzel oldu o günkü yardımın için bu site için sonsuz teşekkürler
hayatında seni mutlu eden olayların daha çok olması dileğiyle sevgiler:D
Cenk
zarpandit – Umarım beğenirsin. Sosun tadı tuzlu. Worcestershire ve Parmesan peyniri sağolsun 🙂
Arzu – Dökme demir tavayı et ve tavuk kızartmalarında kullanıyorum. Aileden kalma değil, birkaç senelik bir tava. Yazıda da bahsettiğim gibi ızgara tadı verdiği ve etin yüzeyinde enfes karamelize olmuş bir tabaka yarattığı için tercih ediyorum. çatal bıçaklar Osmanlı. Çoğunluğu arkadaşlarımdan ödünç aldığım parçalar.. Sosun kabı Osmanlı değil ama çok yakınlardan… Yugoslavya!
berk – Çok sağol. Umarım tarifi beğenirsin.
zeynep sicimoglu – Ançuezi ben de pişirilen soslarda kullanmayı seviyorum. Dediğiniz gibi eriyip gittiği için balık kokusu vermeden nefis bir tat katıyor ama bu salatanın sou pişirilmeden hazırlandığı için o balık kokusu maalesef gitmiyor. Zaten Worcestershire sosun içinde de ançuez var..
özlem erkal – Çok teşekkürler! 🙂
EMEL PINAR – Bir sonraki yazıda sürprizden bahsedeceğim.. Çok kalmadı 🙂
rabia – Ben bahsettiğin tipte kurulan bir pazar maalesef bilmiyorum İstanbul’da. Bilenler varsa paylaşırlarsa çok sevinirim.. Pazar değil belki ama Çukurcuma ve Kadıköy çarşısında da bu tip çatal, bıçak ve tabağa rastlamak mümkün..
fatoş – Bilgiler için çok teşekkürler!
cilek – Hazır sos derken… Bir yanlış anlaşılma olmasın, salatanın sosu hazır değil.. Sosu benim icat ettiğim söylenemez elbette ama üzerinde çok çalıştığımı söylemeliyim..
sibel – Evet, sanatın başka bir dalıyla ilgili. 10 güne ayrıntılarıyla paylaşacağım.. burcum Kova.
cafecihan – Çok teşekkür ederim.
nil – Bence bilmedikleri için değil, ucuza getirmek için yapıyorlar, dolayısıyla notun ne derece işe yarar bilemiyorum 🙂
rana – O tarifin ne uğraştırıcı olduğunu biliyorum. Uğraşlarına değdiğini duyduğuma sevindim. Ellerine sağlık. Afiyet olsun.
tasarimmekani
Hafif bir oglen yada aksam yemegi… Tam benlik ve yesili cok sevenlerdenim… Ellerinize saglik. Guzel paylasimlarda bulunuyorsunuz. Guzel bir hafta sonu gecirmeniz dilegi ile, medinem
IŞILCA TATLAR
Merhaba Cenk,
Ben de Züzü gibi çok endişelendim.Bu olay tam da senin tariflerinden birini uygulamak istediğim günlere denk gelince her gün birkaç kez gelip ziyaret ettim.
Neyse sorunu hallettiğine sevindim. Sayfama bıraktığın uyarı için çok teşekkür ederim.
Salata tarifini okuduktan sonra bizlere dışarıda
sunulan Sezar salatalarının gerçek olmadığını anlamış olduk. Yalnız şu Yedikule marullarını bulmamız gerek yapabilmek için.
Tarifin ve notların için teşekkür ederim.
Sevgiler,
sevda mavisi
Nefis bir salata
müjde
Yine harika bir tarif ve harika bir sunum.Ellerine sağlık.Sevgiler…
Betul
Sevgili Cenk,
tarifte bahsettigin tavuklari tuzlu suda bekletme islemine “brining” deniyor. Sen zaten biliyorsundur da ben belki okuyucularindan bilmek isteyen olur diye dusundum. Her litre su icin 1/4 cup tuz seklinde hazirlaniyor. Tavuk parcalari ya da buyuk davetler icin butun tavuk pisirecegim zaman yapiyorum. Hem tavuk nar gibi kizariyor hem de kurumuyor. Parcalar 3 saat butun tavuk 7 saat tuzlu suda bekletiliyor. Sonra tavuk sudan cikarilip durulanip bir gece de yine buzdolabinda ustu acik ya da kagit havluyla kapatilmis sekilde bekletiliyor ki derisi tamamen kurusun. Cook’s illustrated’in “Complete Book of Poultry” kitabindan ogrenmistim zamaninda. Tavuk pisirirken denemeni tavsiye ederim. Su adreste de ayrintilari var: http://www.cooksillustrated.com/images/document/howto/ND01_ISBriningbasics.pdf
Bu arada tarife bayildim. Ben de disarda Sezar salatasi yiyemeyenlerdenim icinde yumurta oldugu icin. Bunu kesin denemek gerek 🙂 Ellerine saglik.
Betul
Cenk
Betül – Bilgi için çok teşekkürler. Brining konusunda okuduğum her yerde yarım saatten fazla bekletmeyin uyarısı ve belirttiğim miktarlar yer alıyordu (sadece 2 adet tavuk göğsü için). Tabii Cook’s Illustrated öyle diyorsa mutlaka doğrudur ama kafam azıcık karışmadı değil .. 🙂
Betul
Cenk, kafani karistirdigima memnun olmadim degil hani. Bu belki de bir tavuk tarifi demektir! 🙂 Tavuk gogsunun brining’i icin verdigin zamanin mantiken dogru oldugunu dusunuyorum. Cunku yag hucreleri daha yogun ve osmosis’e dayanikli oluyor. Gogus eti %99 yagsiz. Simdi bahsettigim kitabi kucagima aldim bakiyorum, o da 45 dakika diyor 0.7kg icin. demek ki dogru yoldayiz. 🙂 Yalniz ozellikle buyuk (5.5 kg) Hindi icin 2 cup + 2 gallon suyla tuzla 12 saat diyor! Bunu denemis biri olarak misafirlerin parmaklarini yediklerini gordugumu soyleyebilirim 🙂
Yemek hakkinda ne kadar cok konustum. Duyan da Umit usta boyutlarinda biri sanacak!
Evren
Nefissss çok sevdiğim bir lezzettir. Ellerine sağlık.
Sevgiler,
Evren
zehra
Fotograflar harika…
tarif harika…
Iyiki varsin sevgili Cenk…
Ozgur
Enfes…
Özledim seni…
dilek
ben de dışarda yediklerimi salata sanıyordum,çok iyi aşçıların bile bu kadar özen göstererek salata hazırladıklarını sanmıyorum, Cenk harikasın, yaptığın şeye gösterdiğin özene ,fotoğraflarına ,hayranım , merakla bekliyorum seninle ilgili müjdeyi ,mutlaka haketmişsindir , başarılarının devamını dilerim,
Ayrıca tavuğu ben de bundan sonra söylediğin şekliyle pişireceğim, çok nefis görünüyor ,eline sağlık ,sevgiler
cem periden
Benim gibi yemek yapma konusunda özürlü insanları bile yemek yapmak için aşka getiriyorsunuz. Tebrik ediyorum.
2 sorum olacaktı. Bu konulara yeni alışan biri olarak.
1) Marullarımızı beklettiğimiz sirkeli suya kaça kaç sirke-su oranı olacaktı? Birde üzüm sirkesi mi? komik olabilir bu soru kabulumdur.
2) Benim kullandığım tavuk göğüsleri 500 gr ama incelerdi, 4-5 adetti, piştikten sonra kurudu. Bunu ince olmalarına bağlıyorum. Doğru muyum?
özel istek…
Worcestershire sosu için “Birtek bu salata için değil sonradan pişireceğiniz sossuz et yemekleri için de ideal bir sos.” yazmışınız.
Cidden hoşuma giden bir sos oldu. Sos tariflerinizi heyecanla arzuluyor ve bekliyorum.
Cenk
Evren, Zehra, Özgür, Dilek – Hepinize tek tek teşekkür ederim!
Cem – Teşvik edebildiysem ne mutlu bana… Marulları beklettiğim suya ne kadar sirke döktüğümü bugüne kadar hiç ölçmedim ama tahminen 1/4 su bardağı döküyorumdur. Ardından marulların içinde rahatça yüzebilecekleri kadar da su ekliyorum (tepelerini bir parmak geçecek kadar mesela..) Evet, üzüm sirkesi… Salata yıkamak amaçlı en ucuzundan alıyorum hep. İkinci sorun için de doğrusun.. Tavuk göğüsleri inceyse daha kısa zaman pişirmek gerekirdi. Worcestershire sosu da aslında sos katmadan pişirilen etler için ideal. Mesela mangalda pişmiş bir bonfilenin üstüne..
Dilek Isabelle
MMMMM…. Canim ne kadar cok cekti… :-/
Müge
Merhaba,
Süper, ellerine sağlık… Bir ara blog tamamen kayboldu diye korkmaya başlamıştım, neyse harika bir lezzetle geri dönmüşsün 🙂 İçinde marul olan salataları yapmayı hiç sevmiyorum ama yemesini çok seviyorum. 🙂 O yıkama işlemleri bir türlü bitmiyor, her yıkamadan sonra bu son diyerek bir kez daha yıkıyorum. 🙂
Hakkını vererek hazırlanan Sezar Salatası yapan yerin az olduğu konusunda sana katılıyorum, hatta Sezar ile sınırlandırmamak gerek bu konuyu. Acaba bizler gibi en iyisini nasıl yaparım diye araştırmak ve tarif üzerinde denemeler yaparak en iyisine ulaşmaya çalışmak şefler için çok mu zor. 🙂 Birde bu işten para kazanmıyoruz, sadece en beğendiğimiz ve en başarılı tarifi bulmaya çalışıyoruz. 🙂
ehlikeyf
merhaba,gönderdiğiniz email’den yeni haberim oldu işlerimin yoğunluğu dolayısıyla bilgisayardan uzağım epeydir.kodları hemen yeniledim haber vermek istedim, dilerim sorunlarınız giderilir.
dlayra
sevgili cenk,
hayatını salata yiyerek devam ettiren birinin en sevdiği salatayı burada tariflemen nasıl sevindirdi beni anlatamam:)
sezar salatası benim favori salatamdır. ama senin de güzelce anlattığın gibi çoğu zaman mayanoze bulanmış yapraklar geliyor önüme, ki ben mayonez seven biri değilim!
hemen yarın akşam, ki boş akşamım, deneyip sana sonucu yazacağım. tariflerindeki özen, malzmelerdeki dkkatli seçimlerin beni inanılmaz şaşırtıyor. zira ben bu durumda sana göre bu camianın yüzkarası sayılabilirm. ne yazık ki hiç bir tarifi kendisine sadık kalarak oluşturamıyorum.
diyeceğim bir numarasın, ellerine sağlık:)
Neş'e
selam Cenk
salata çok leziz gözüküyor tam öğle saatinde denk geldim ve sanırım bugun salata yiyeceğim 🙂 Tarifte dikkatimi çeken, parmesanı sosa koymuşsun yoğun olmazmı diye düşündüm ama deniycem.
sevgiler…
Arzu
İndüksionla pişirme tekniği ile ilgili bilgilendirme yapabilirmisiniz.Nedir, evlerimizde uygulayabilirmiyiz.faydası zararı nedir.Engin bilgilerinizden yararlanmak isterim.
dilekprag
Merhaba Cenk
Ellerine saglik . Cok guzel gorunuyor .
Umarim bir daha bu kadar uzun sure ara
vermezsin . Sevgiler…….
Eliza Bennet
Ya çok hoş bir salata olmuş bu! Ben de yazıda ve yorumlarda belirtildiği sebeplerden Sezar salatası yiyemeyenlerdenim. Şimdi hemen bu güzel tarifi denemek istiyorum. Ayrıca yukarıdaki yorumlardan birinde söylendiği gibi, sizin tariflerde “acaba” söz konusu olmuyor. Çok teşekkürler.
Brining’i okumuştum ama bana çok zor gelmişti, sizin anlatışınızla gayet kolay ve çok zaman almayacak gibi görünüyor (zaten ben göğüs eti sever biriyim ve bu süre gayet uygun 🙂 )
emel
Merhaba, salata tarifinizi beğendim, güzel anlatmuşsınız.
Yemekofser ile ilgili mesajınızı aldım.Eski kodu sildim. Bilginize…
Emel
Adinna
Merhaba Cenk
Sonunda sitene kavustuk:))) Cesar sosunu anlatmana da ayrica cok sevindim, evde daha saglikli bir sekilde nasil yapilir bu diye bayagi kafa patlatmisimdir. Bu arada en iyi yemek bloglarina baktim da senin siten gorsel olarak bence en iyi bese girer, tarifler icin birsey soyleyemiyorum cunku bizim damak tadimiz soz konusu oldugu icin biraz yanli olabilir secimim:))
pınar ergen
Kefir kullanma fikri çok değişik. Hiç hoşlamamama karşın deneyeceğim.
sevgiler
pınar ergen
mehtap
sevgili kardeşim,size daha önce de danışmıştım.amazon dan kredi kartı ile alışverişi bana tavsiye etmiştiniz.amazona üye kaydımı yaptım.alışveriş işlemlerimi yaptım ama ertesi gün k.kartıma onay çıkmadı.ben sürekli k.kartımla türk sitelerden alışveriş yapıyorum ve aynı zamanda bankama da sordum,bir sorun olmadığını söylediler.soy ismimde ğ harfi var.malum ing de bu harf yok.acaba sorun buradan mı kaynaklanıyor diye düşündüm.bir amazon müşterisi ve bir işletmeci olrak bana yardımcı olbilirmisiniz.şimdiden çok teşekkürler ediyorum.hayırlı geceler.
dlayra
denendi,
bayılarak yenildi, ve sanırım müptela olundu:)
zeynep
ayy salata harika görünüyor. bugün buaranın semt pazarı var hemen gidip otaze çıtır çıtır marullardan alıp yapıcam bunu.acaba peynirde eklenebilirmi.salatalara çok yakışıyor bence
yasemin
Merhabalar,
Ben de en kisa zamanda denemek istiyorum. Nefisss gorunuyor.
Ellerine saglik Cenk.
BETÜL
her gün bloğuna girip sayfa görüntülenemiyor yazısını görmekten nefret eder olmuştum.. şükür kavuşturana…
en sevdiğim salata… ellerine sağlık cenk.
sevgiler
Elcin
Sitenizi yeni kesfettim ve yemek bloglarina bu kadar ilgim varken sizinkini neden bu kadar gec bulmus anlayabilmis degilim…Ama cok cok basarili bir blog tebrik ediyorum.
Ve tavuklu sezar salatasini bugun yaptim ve cok lezzetli oldu…tabi turkiye de yasamadigimdan o guzelim marullardan bulamadim ve burdaki marullarla idare ettim. Herkese tavsiye ediyorum.
Sadece bir sorum olacak, dokme bir ocak uzerine uygun olan izgaram (cast iron deniliyo burda)var orda pisirdim ev duman oldu…Siz de ayni seyi yasiyormusunuz? Acaba nerde hata yapiyorum diye dusunuyorum.
Tesekkurler…
Gülgün
SELAM,
BILGISAYARDA BASINIZA GELENLER BENIM DE BASIMA GELDI, YANI TEK DEGILSINIZ.
BEN BOYLE GUZEL TAVUK PISIRDIGIMI HATIRLAMIYORUM, YALNIZ SALATADA KEFIRDE TAKILDIM, BURADA YOGURD OLARAK SATILIYOR, BENIM BILDIGIM SIVI BIR SEY…NE TAVSIYE EDIYORSUNUZ?
TADI DAMAGIMDA KALDI EN KISA ZAMANDA TEKRAR DENEYECEGIM….
ELINIZE VE DE KALEMINIZE SAGLIK…
SEVGIYLE KALIN…
GÜLGÜN
Cenk
Müge – Haklısın.. Zor olduğunu sanmıyorum ama restoran dediğin zaman işin içine kar zarar olayı da giriyor.. İşler o noktada değişiyor olabilir.
ehlikeyf – Çok teşekkürler.
dlayra – Afiyet olsun!
Neş’e – Evet, yoğun oluyor. Ben öyle seviyorum.. Sen dilersen içine katmak yerine üzerine ince şeritler halinde serpiştirebilirsin.
Arzu – Bu konuda araştırıp paylaşmak için maalesef vaktim yok. Bu sıralar ancak beni heyecanlandıran tarifleri ara sıra uğrayıp paylaşmaya vakit bulabiliyorum..
dilekprag – Teşekkürler. Ben de bir daha arayı bu kadar açmak istemiyorum. Sanırım teknik aksaklıklar sona erdi…
Eliza Bennet – Teşekkürler. Umarım beğenirsin.
emel – Kod için çok teşekkürler.
Adinna – Çok incesin, teşekkür ederim 🙂
pınar ergen – Çok baskın bir tadı olmadığı için ben soslara çok yakıştırıyorum. Keklerde de iyi sonuç veriyor.. Umarım beğenirsiniz.
mehtap – Benim de soyadımda ö harfi var ama bir sorun yaşamadım, dolayısıyla sebep o olmayabilir. Ben maalesef sorununuzu nasıl çözersiniz bilemiyorum. Bir kredi kartının onaylanmamasının birçok sebebi olabilir, isterseniz Amazon’a sorun neden onaylamadıklarını, ardından o bilgiyle bankanıza başvurun…
zeynep – Peynir olarak Parmesan var. Umarım beğenirsiniz.
yasemin – Umarım sen de beğenirsin.
BETÜL – Bir de bana sor 🙂
Elcin – Çok teşekkürler. Evet, ben de aynı şekilde yaptım. Sanırım tavukları koymadan önce tavayı çok fazla ısıtmışsın. Biliyorsun cast iron ısıyı çok uzun süre muhafaza ediyor, dolayısıyla orta karar ısıtmakta fayda var. Dolaptan çıkan soğuk tavuklar sıcak yüzeyine değince bir anda dumanaltı olmuştur. Bir de tavukların yağa bulanmadan önce tamamen kurulanmış olmasına da dikkat etmekte fayda var.
Gülgün – Evet, burada satılanlar sıvı halinde. Eğer yoğurt gibi koyu satılıyorsa biraz suyla açmanızı tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun.
kristalkelebek (aslı)
Ben de o ağır soslarından dolayı dışarıda sezar salatası yiyemiyorum hiç. Oysa aynen buradaki gibi yapılsa ne güzel olurdu. Salata sosunda kefir kullanmak kulağıma çok hoş geldi, mutlaka deneyeceğim.
Tavuğu şekerli-tuzlu suda bekletme ne değişik bir fikir. Acaba ilk kim nasıl keşfetti bunu:)? İlk tavuk yemeğimde bu yöntemi de denemeliyim.
Salatan çok leziz görünüyor Cenk, ellerine sağlık ve tüm bu güzel bilgiler için teşekkürler:).
Sevgilerimle…
aslı
Gülgün
Sevgili Cenk;
Size sen diyebilir miyim? (dedim bile)hî, hi;
Ben, bu tavuk etlerine uyguladigim islemi kirmizi ete de uygulayabilir miyim?
Dün tekrar hashasli kekini denedim, gene muhtesem oldu, mutfakla baristirdigin icin beni tesekkurler, eskiden zaman kaybi olarak bakiyordum yemek yapmaya, simdi sanki meditasyon yapiyorum gibi geliyor…
Kalemine saglik,
Gülgun
Cenk
Gülgün – Bu “brining” tekniği kırmızı etler için de kullanılıyor ama yazıda bahsettiğim şekildeki gibi değil. Kırmızı et için kuru olarak bu teknik uygulanıyor. Genelde tuzlanıp buzdolabında birkaç gün dinlenmeye bırakılıyor. Ama ne kadar tuz kullanmak lazım, başka püf noktaları nedir araştırmadığım için maalesef bilmiyorum.
şirin
Cenk merhaba, dökme tavada pişirme konusunda püf noktaların var mı? İlk denememde başarısız olduğum için elim varmıyor hiç.
Sevgiler..
Cenk
Şirin – Dökme tava ile pişirme ve tavanın bakımıyla alakalı bir sürü önemli detay var ama maalesef bu detaylara girmek için şu sıralar vaktim yok. İlk fırsatta değinmeye çalışırım.
özge özalp
eğer sezar salatanın aslı buysa, dışarda yediklerim ne peki????
gerçekten çok ama çok güzel ve leziz görünüyor. bundan sonra sanırım hiçbiyerde sezar salata yemeyeceğim çünkü hakikaten saçma sapan ağır mayonezli bir sosmuş yediğimiz.
teşekkürler verdiğin güzel ve doğru bilgiler için.
Vic
Cenk, insanların sana indüksiyon ya da Amazon ile ilgili sorular sormasıyla pek eğleniyorum, oysa sorulabilecek neler neler var. Mesela?
Mesela parmesan alırken tercihin ne? İyi parmesan konusu aklımı karıştırıyor.
Ben tavukları nişastaya bulayıp paneliyorum normalde, birçok kişiden “yediğim en yumuşak tavuk” yorumu alıyorum. Brining konusunu derhal deneyeceğim. Ancak iki yüzüne 10’ar dakika, kurutacaka kadar çok değil mi?
Son olarak, iki tarafı da şöyle dörder dakika pişmiş kalın bir bonfile gibisi yok. Normalde üzerine bir parça rokfor ile servis ediyorum. Worcestershire ise, bende bloody mary’den bloody mary’ye kullanılıyor. Abansam mı etin üzerine?
Cenk
Vic – İyi Parmesanı süpermarketlerde bulmak zor. Babam çok meraklı olduğu için genelde o alıyor (Cihangir Antre mesela), ben de sebepleniyorum ama sonuna doğru sertleşen (bu kabuğa yakın rendelenemeyecek kadar sert olan kısmı da atma, makarna soslarının içinde kullan, ayrı bir lezzet katıyor), yumuşak olmayan, bıçak darbesiyle orta büyüklükteki parçalar halinde dökülen bir cins tercih etmekte fayda var. Eğer süpermarketlerden seçeceksen de önceden rendelenmiş olanlardan kaçınmanı tavsiye ederim. İki yüzüne 10’ar dakika benim tavukları kurutmadı çünkü salata için göğüsleri dövmeden pişiriyorum. Worcestershire da bence bonfileye çok yakışıyor; elbette tavsiye ederim.
deniz
merhaba cenk,
ben salatadan çok tavuk etinin yumuşak kalarak kızartılması için yapılan işlemin merakındaydım o yüzden sadece tavuk ile ilgili bölümü denedim. tavuk eti çok tüketiyoruz ama bir türlü yumuşak kalmasını sağlayamamıştım. gerçekten çok leziz oldu ama her yer yağ içinde kaldı.:) şimdilik 2 kaşık şeker yerine 1 kaşık şeker ekleyip yarım saat dolapta beklektikten sonra, sudan çıkardıktan sonra tahminen 10 dakika süzgeçte beklettim ve daha sonra kağıt bez ile kuruladım. dökme devir tavada kızarmış zeytinyağında tavukları kızarttım. piştikçe sanki tavuğun içinden sular çıkmaya başladı ve yağ her yere sıçradı.:) yağın sıçramanın haricinde çok lezzetliydi…ellerine sağlık.
merak edenlere…türkiye’ de yaşamadığım için başka dökme demir tava alabileceğiniz bir yer öneremiyeceğim ama ikea’da kesin bulabilirsiniz. kaplama tavalara göre çok daha sağlıklı, kullanılmasıda daha kullanışlı.kaplama tencere, tavalar çok çabuk çiziliyor ve dökme tavalar kadar uzun ömürlü olmuyorlar.
ama demir dökme tavaları bulaşık makinasında değil elde bulaşık sabunu olmadan yıkamak gerekiyor ama ben yazılanların aksine bulaşık sabunu ile yıkıyorum ve yağlamadığım halde hala paslanmadı:) ama siz yinede söylenenlere uyun:=)
dökme demir tavalarla ilgili bir çok bilgi var nette, aşağıdaki linki ekledim.
http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C3%B6kme_demir
Cenk
Deniz – Link ve tavsiyelerin için teşekkürler. Eminim okuyanların işine yarayacaktır. Tavuğun içindeki suyu hapsetmek için tavuğu kuruladıktan sonra yağlayarak kızgın yağsız tavaya aktarmanı tavsiye ederim (yağlı tavaya yağlanmamış tavuk olarak değil). Bu, ilk dokunuşta tavuğun yüzeyinde bir kabuk oluşmasına yol açacağından içindeki suyu da hapsedecektir. Böylelikle ne içi kurur, ne de pişme esnasında içinden akar. Önlü arkalı bu şekilde kabuk oluşturduktan sonra da ocağın altını kısmalısın tabii.
deniz
teşekkür ederim cenk, tavsiyene uyacağım. senin önerdiğin yemek kitaplarının sadece iki tanesini almanca olarak bulabildim, ingilizce bilmemenin dezavantajları.:) et ve tavuk marine etmek için paylaşımların olursa sevinirim.
eda
yani nasıl mutlu oldum şu tarifi görünce bir bilseniz 🙂 sezar salatası çok sevmeme rağmen sırf çiğ yumurta olayı yüzünden yiyemiyorum. ayrıca dediğiniz gibi hakkaten sezar salatayı güzel yapan o kadar nadir ki ya mayonez basıyorlar ya ançüez basıyorlar balık mı yiyorsun salata mı anlamıyor insan. yumurtasız tarifi verdiğiniz için çok teşekkürler cenk bey.
birde eğer biliyorsanız ballı hardal sosu tarifi verebilir misiniz bir gün? ne kadar çok denesemde asla istediğim tadı yakalayamıyorum. amerikalıların chicken fingers la birlikte servis ettiği bu sosu amerikada yedim ama burada marketlerdede satılmıyor 🙁
ama sizin deneyimlerinize güveniyorum ve umutluyum 🙂 teşekkür ederim, başarılarınızın devamını dileirm!..
ruzigar
siteniz harika gerçekten, hem eğlenceli hem de anlaşılır bir diliniz var, sanırım ben de mutfakta saatler geçireceğim sizin tariflerinizle, iyi ki paylaşmışsınız bizlerle, teşekkürler 🙂
tarifiniz enfes gözüküyor, en kısa zamanda denemek istiyorum 🙂
özden
minyatür marul ne ya? normaliyle olmuyormu yapmayın, sanat kaygısı bunlar:)
Cenk
özden – Minyatür marul fotoğraflarda gördüğünüz marul. Normaliyle olmaz dediğimi hatırlamıyorum.
özden
salmonella çiğ yumurtada olmazki yaaç yumurtayı siz kırıyorsanız sorun yok. beklemiş bir yumurtada anca olur onu da duymadım aslında salmonella ette olur çünkü hasta hayvanlar mezbahada kesilirken haşlama tankına girer bu sudan hepsi nasibini alır. yumurtada bakteri olmaz çünkü onun özel bir dokusu var bakteri içine giremez!!!
özden
salmonella olmamak için herkese buradan tavsiyem salatayı çiğ tavuğu kestiğiniz bıçakla kesmemek ve kesme tahtalarını salata ve çiğ et tahtaları olarak ikiye ayırmak..
ertuğrul
mükemmel bir tarif yapmışsın uzun uzun anlatmışsın,teşekkürler.
sercan
salataya karabiberden başka baharat katsak nasıl olur kırmızı biber nane kekik gibi.
Cenk
sercan – Başka bir baharata hiç gerek yok. Worcestershire’ın içinde fazlasıyla var.
Ayperi
Merhaba;dökme demir tavayı Esse mağazalerında bulabilirsiniz.
Hoşcakalın..
Özlem
Tavuk etini belirtiğin gibi tuzlu ve şekerli suyun içinde bekletmekle çok güzel bir sonuç elde ediyorum.üstü kızarmış ve içi sulu ve lezzetli…birkaç seferdir bunu uyguluyorum.tavuğun beyaz eti hiç bu kadar lezzetli olmamıştı.teşekkürler.
Zeynep Öykü
Ama ben Worcestershire sosunu bulamadım 🙁 ‘Adada olmayan şeyler’ alışverişine çıkıyorum arada, artık Anadolu yakası bana daha yakın olduğu için Kadıköy’deki devasa carrefur’a gittim, sağolsunlar sos namına hardal ve soya sosunu bulduğuma şükrettim…
Safiye
Cenk bey, sitenize tarif almaktan çok fotoğraf bakmak için geliyorum..Çok iç açıcı.. Hayat üflüyor resmen..
arife dilli
ya harika yemekler bende aşçıyımm
esra
internette içime sinen si sezar salatası tarifi arııyordum.sonra bu tarifi gördüm işte bu dedim.üstünden geçen zamanlardan sonra bloğunuzu keşfettim.yine işte bu dedim.beğengiğim tarifinde aslında sizin tarifiniz olduğunu farkettiğimdeyse artık bir şey demedim:)
sezen
Merhaba,
Ben de ekmekle ilgili bir parantez açmak istiyorum. Bence tavuk eti için çavdar fazla “coarse”/kaba bir ekmek. Çavdardaki “toprak” aroması bu salatayı ağırlaştırıyor gibi geliyor bana. Yulaf/arpa ekmeği, ayurveda’da tavukla beraber “hafif” yiyecekler kategorisindedir. Birbirleriyle eşleştirilirler yani. bence de daha iyi bir çift oluyorlar sezar için. bir de, sezar salatasında başrolde sos vardır. çavdar ekmeği, ister istemez biraz rol çalıyor gibi. yulaf daha geride durabilecek kadar alçakgönüllü doğrusu 🙂
sezen
hımm, unutmuşum, bir de…karabiber yerine beyaz biber? ne dersin?
Cenk
sezen – Bence bir noktadan sonra bu tip ayrıntılar biraz tercih meselesi. Çavdar ekmeğini çok sevdiğim için mümkün olan her yere sokuyorum, ama bu salatayı beyaz ekmekle de yapmışlığım var. Karabiber beyaz biber konusunda da aynı şey geçerli.
mehmetcan
Sevgili Cenk Sezar salatası tarifinde en başta ançuezin önemini belirtmişsin..Ancak malzemeler arasına koymamışsın tarifinde de yok bilmem unutmuşmusun? Kefir ilginç bir malzeme daha önce hiç denememiştim deneyeceğim..
San-Francisco resimlerin harika insanda uçağa atlayıp oralara hemen gitme isteği içinde uyanıyor..
Cenk
mehmetcan – Çok teşekkür ederim. Tam olarak nerede ançuezin öneminden bahsetmişim, tekrar okudum acaba unuttum mu yazdığımı diye ama göremedim.. Gerçi önemli elbet, ama ançuez benim damak tadıma göre sosta aşırı baskın hale geliyor. Tarifte yer alan Worcestershire sosunda zaten ançuez de var. Onun içindeki az miktarın yettiğini düşünüyorum.
mehmetcan
Ançuezin worcestershire’ın içinde olduğunu belirtmişsin ama ben pek tadını alamadım..Evet senin tarifi denedik, tavuğu ben sirkede salamura ederdim ama senin tuz-şeker ikilisiyle de güzel oldu..Ayrıca parmesanın sos ile karışmasıda güzel bir ayrıntı.Salata tarifin güzel ve değişik bir lezzette oldu..Ancak ben yinede Ceaser Cardini’nin klasik yumurta ve ançuezli tarifini tercih ederim doğrusu…
Arzu Sanus
Sevgili Cenk, tarif cok guzel ve bir o kadar da enteresan gorunuyor gercekten.. Ben de Julia’nin Cardini’den aldigi sos tarifini biraz cekinerek denemistim acaba bir sey olur mu diye ,neyse ki olmadi.. Ama zaman icerisinde baska bir tarife rastladim ki gercekten ilk once aklima yattigi ve kolayligi icin tercih ettim ama tam hak ettigi tadi veriyor sosa ve cok kolay. Bu arada tavuk goguslerini tuz ve seker ile ‘brine’ fikri her zaman cok guzel ve garantili sonuclar veriyor. Sadece her yuzu 10-15 dk pisirmek bana yine de kurutabilir gibi geldi.. Tabii sen denedigin icin eminim cok sonuc cok iyidir..
Sosa gelince : tabii ki tahta bir salata kasesinde sunuyorum Sezar salatami ve sosu da bu tahta kasenin icinde hazirliyorum. Once 1 sarmisagi ortadan bolup, kaseyi ovaliyorum. Sonra bu sarmisagi ya eziciden geciyorum veya mikroplane rendeyle pure gibi rendeliyorum. Azicik ( 1/2 – 1 cay kasigi ) kadar ancuez paste sikiyorum. Sonra yine mikroplane rendeyle 9dk kati olarak haslanmis yumurtanin sarisini rendeliyorum. Haliyle bu rende ipeksi bir pure gibi yapiyor yumurta sarisini. 1/2 cay kasigi Dijon hardal, tuz , karabiber , 1/2 limonun suyu ve yukardan ince bir sekilde zeytinyagi damlatarak tum malzemeleri birbirine yedirip bir kivam alana kadar cirpiyorum. Sonucta ne keskin bir sarmisak tadi ne de baskin bir ancuez tadi oluyor. Hepsi birbirine uyumlu enfes bir tat cikiyor marullla karisinca. Ben krutonlari senin de diger onerin olan kalin kabuklu eksimaya ekmekleri kullanarak yapiyorum.
Marullara gelince ben de daha once mini yedikule marulu kullanmistim ama nedense Romaine kadar dayanikli olmadi, sanki yapraklari cabuk soldu gibi geldi.. Gerci hemen yedik ama bilmiyorum yerken vakit mi gecti nedir, yapraklar yumusadi gibi geldi ama..
Bu arada senin kefir kullanma fikri cok enteresan geldi.. mutlaka deneyecegim.. Eminim harika olacaktir..
Selamlar
Cenk
Arzu Sanus – Tarifi paylaştığınız için teşekkürler. Yumurta sarısı ipeksi bir kıvam için koyulur genelde; piştikten sonra bu özelliğini kaybediyor, onun için denemek hiç aklıma gelmezdi… Fırsat bulursam deneyeceğim. Marul konusunda ise uzun süredir yedikulelerden almıyorum. Benim bulduklarım soslandıktan sonra çok uzun süre sertliklerini muhafaza ediyorlar ama tat açısından Pınar Hanım’dan gelen marullarla yarışmaları imkansız.
Arzu Sanus
İtiraf etmeliyim ki ben blog işinde çok yeniyim.. Ancak cevaplar böyle hızlı ve samimice gelince tam bir bağımlılık yarattığını söylemem gerekir.. Şimdi her gün ilk işim yeni bir yazı çıktı mı, yorum geldi mi diye email’den takip etmek..(RSS biraz ürkütücü , email daha kolay geldi, öğrenicem zamanla herhalde 🙂 )
Cevabınızda geçen ‘ Pınar hanım’dan gelen marulları’ bilemedim ne olduğunu, kaçırdığım bir yorum olmuş olabilir ..
Eğer çok talepkar olmayacaksam, vakit bulduğunuz bir zaman Creme Fraiche ve varsa buttermilk tarinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim.. Ben elimdeki tariflerle denedim fena da olmadı ama özellikle Creme Fraiche üzerinde farklı tartışmalar var evde yapma konusunda.. Bir kısım evde buttermilk ve heavy cream karıştırılarak yapılanın kesinlikle creme fraiche olamayacağını, olsa olsa sour cream olacağını söylüyorlar.. Yoğurt’taki kültür kullanılarak yapılabileceğini söylüyorlar.. Sizin bir yazınızda evde yaptığınız geçiyordu.. Eğer paylaşabilirseniz çok sevinirim..
Selamlar
Cenk
Arzu Sanus – Evet, link vermeyi unutmuşum. Pınar Hanım hakkında tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Ben elimden geldiğince meyve ve sebzelerimi kendisinden alıyorum. Bahsettiğim marul değil, ama ondan gelen bir kıvırcığın fotoğrafı burada. Creme fraiche tarifi şu yazıda mevcut. “Tamamdır, oldu!” diyebileceğim bir buttermilk tarifim yok; onun yerine tariflerde az miktarlarda belirtildiği zaman kefir, kıvamı etkileyebilecek kadar çok belirtildiğindeyse yarım ölçü süt ve yarım ölçü süzme yoğurt karışımı kullanıyorum.
Arzu Sanus
Sevgili Cenk, kivirciklar dahil, Ipek Hn’in ciftlik resimleri harika gorunuyor. Mutlaka temasa gececegim.. Ne kadar taze ki, 24 saat sonra eline gectiginde bile hala taptaze gorunuyor.. Diger yorumcularin bana acemi caylak 🙂 demesi riskini goz onune alarak itiraf edeyim ki ben bloglarin boyle isledigini tahmin edemezdim.. Gerci bu 100% sizin gosterdiginiz ozen, onem ve sitenin devamlilarinin yarattigi samimi sinerji sayesinde olmustur eminim ama ben bosluga attigim bir sesin cevaplanacagini tahmin etmezdim simdiye kadar.. Benim simdiden tiryakisi oldugum bir sitenin devamlisi bu kadar insan en ufak bir kesinti oldugunda dahi bu kadar etkilenmisse , paylasanin ve paylastiklarinin ne kadar basarili oldugunu gosterir herhalde…. Isin enteresan tarafi, hemen cevap aldigim gibi her seferinde faydali bir seyler ogreniyorum.. Mesela bu kefir orneginde oldugu gibi.. Buttermilk icin veya Creme Fraiche icin kefir kullanma fikri ne kadar dahiyane bir fikir.. Sonucta kefir organik ve icinde faydali bakteri/kultur barindiran bir malzeme.. Gercekten inanilmaz bunu kesfetmek.. Hemen denemek istiyorum. Benim bugune kadar kullandigim buttermilk formulu her yerde olan, 1 Corba kasigi limon veya sirkeyi 1 cup( su bardagi) olana sutle tamamla, biraz cirp/karistir ve 5dk dinlendirdikten sonra kullan idi.. Hatta Amazon’dan toz halinde olani getirttim ama icim bir turlu atmadi toz bir urunu kullanmaya… Sanki yapay gbi geldi.. Herhalde acemi oldugum yine cikiyor ortaya, mektup yazar gibi uzatiyorum 🙂 Satir arasi kurallari pek bilmedigim icin , herhalde kisa ve oz yazmak fazla yer isgal etmemek mi lazim?.. Bilemiyorum, zamanla ogrenicem insallah.. Her sey icin tesekkurler..
Cenk
Arzu Sanus – Burada yerden bol şey yok. Blog ortamının güzel bir yanı da bu. 1 çorba kaşığı limon suyunu x su bardağı süte karıştırıp yapılan o kadar çok tarif var ki… Buttermilk, sour cream, ev yapımı mascarpone peyniri… Türkiye sınırları dahilinde uygulamadaki problem, çoğunluğun bu tarifi UHT (ultra pastörize) sütle uyguluyor oluşu. Yurt dışında UHT dışında çok daha düşük ısılarda pastörize edilmiş (bizdeki UHT olmayan, günlük süt veya pastörize süt olarak adlandırılan sütten de “daha az pastörize” diyelim) sütler bulunduğu için yabancı dergi, kitap veya sitelerde önerilen bu formüllerle gerçeğe yakın bir tat ve kıvam yakalamak mümkün. Mesela Pınar Hanım’dan alacağınız sütle aynı formülleri uygularsanız çok başka sonuçlar alırsınız (gerçi ben denemedim). Ben çoğunlukla kek ve tatlı soslarında nüans olarak kabul edilebilecek miktarlarda ihtiyaç duyduğum için tadından çok kıvamını ve/veya yağ oranını doğru tutturmaya çabalıyorum. Pınar Hanım’ın ürünleri konusunda… gerçi attığı emaillerde ve gönderdiği listede muhakkak belirtiyor, ama malum yaz aylarındayız, yanına buz gibi şişeler koyup yolluyor ama narin şeyler eve geldiğinde çok aptallaşmış olabiliyor. Ben özellikle maydonoz, nane gibi otlar istediğimde gelir gelmez diplerinden iki santim kesip buzlu su doldurduğum bardaklara koyup canlandırıyorum. Fotoğrafını çektiğim marulda da aynı şeyi yapmış olabilirim. Her şey organik olduğu için çok uzun süre de dayanmıyorlar, o yüzden ilk siparişinizi verirken gözünüz dönse de kendinizi dizginlemeyi unutmayın.
Arzu Sanus
Hemen renk verdim degil mi? 🙂 Maalesef kendimi dizginlemek icin elimde alisveris listesi, kulagimda kendi temkinlerim ” sadece mantar ve balik alacaksin, baska hic bir seye bakmayacaksin” diyerek alisverise ciktigimda nasil oluyor da bir araba dolusu malzemeyle donuyorum, anlamak mumkun degil…. ‘Otlar olmadan olmaz ki’ ya da ‘canim bir de patlican alayim ne cikar ‘, ‘aaa bebek habuclar da mi gelmis’ vs… Esasinda daha cocukken gecenin yarisinda hadi manti yapalim diye israr edince , Kurtulus savasi”nin kosesinden yakalayan anneannemin ” kizim biraz nefsine hakim ol, cok ayip” demesinden belliydi boyle olacagim.. Ama bu sefer basaricam.. Ne de olsa Pinar Hn liste gonderecek.. Yarin siparis verirken, mesajinizdaki su satirlari gozumun onunden ayirmicam “Gozunuz donse de kendinizi dizginlemeyi unutmayin “.. Kac gece sirf aldiklarim tazeyken yapilsin ziyan olmasin diye 3-4lere kadar yemek yapip mutfagimi temizledikten sonra agri icinde salonda sizmisligim var.. Ondan sonra ese dosta yemek yedir ki yapilanlar ziyan olmasin, ustelik bu guzel seyleri onlar da tatmalilar.. Tek basina yemenin bir keyfi yok..Kesinlikle bir yerde hata yapiyorum..
Bu arada sizden ogrenir ogrenmez Pinar Hn’dan ese dosta bahsedeyim ,mujde vereyim dedim.. Megerse bir cogu zaten bir suredir ordan siparis edermis.. Ise bak ki mujdeyi yetistirdigim dostlarimdan degil, 3-5 gun once tesadufen girmis oldugum ama belli ki gediklisi olacagim bu siteden ogreniyorum.. Ama anliyorum ki bu boyle bir blog.. Rastgele bir blog degil.. Herkes burayi o kadar benimsemis o kadar sahiplenmis ki sanki herkes elele tutusmus gibi..Hala mesajima cevap geldiginde br mucize olmus gibi seviniyorum, nasil oluyor da orda biri ne soyledigimi duyuyor, onemsiyor ve vaktini ayirip cevap verip yardimci olmaya calisiyor…Artik asicam bu mucize sendromunu soz ama son defa deginmeden edemedim..
Yine destan dosenmeye basladim.. Sutle ilgili yorumuzda 100% haklisiniz, benim de aklimda olan ama bahsetmeyi unuttugum bir seydi ultra pastorize sutle uygulamanin zorlugu..
Hersey icin tesekkurler…
Duygu Yalçıner
Merhaba,
Yaz geldi ve ben hala okulda, çalışmaktayım. Kardeşim bu haftasonu LYS sınavına girecek ve özgür kalacak. sanırım ondan sonra annemden mutfağı kardeşler olarak devralacağız.Şimdiden yemek araştırmalarına başladım ve ilk sizin sitenizi ziyaret ettim. Sabah sabah böylesi yeşil, canlı salata fotoğrafları görmek… Sezar salatasına bayılıyorum. Yaptığınız sos dışarıda yediklerim veya hazır satılanlardan farklı sanırım. Annem daha önce bu sosta ançuez olduğunu söylemişti. Deniz mahsulleriyle pek barışık değilim. Sizin tarifiniz daha mantıklı geldi. Kefir bizim evde tarafımdan tüketildiği için bulmak da zor olmayacak. Fakat, gerçekten bilmek istiyorum. Hazır soslarda ançuez oluyor mu? Yoksa annem benle dalga mı geçiyor?
Cenk
Duygu Yalçıner – Evet oluyor. Tarifte kullandığım Worcestershire sosunda zaten ançuez olduğu için ben ekstradan koymuyorum. Bir de zaten Türkiye’de satılan ançuezleri kullandığınız zaman acayip balık kokan bir sos ortaya çıkıyor.
Arzu Sanus
Ançuezin kokusunun baskınlığı konusunda çok haklısınız.. Ancak, kısa bir zaman önce Makro’dan aldığım İtalya’dan ithal “Delicioso” marka tüpte sunulan ançuez ezmesinden deneyin, pişman olmazsınız.. İçindekiler sadece ançuez,zeytinyağı, tuz,ve karanfil.Katkılar veya gereksiz saçmalıklar yok.. Sezar salatası için daha önce bahsettiğim katı haşlanmış yumurta sarısıyla yaptığım sosta bu ezmeden kullandım. Gerçekten hiç baskın olmadı, balık kokusundan eser yoktu.. Denemenizi tavsiye derim.. Türk tipi ançuez kavanoz/tüplerin tam yanında bulunuyor.. Selamlar…
Cenk
Arzu Sanus – İlk fırsatta deneyeceğim. Tavsiye için çok teşekkürler.
simin akosman
sevgili cenk bey ceasar salata sosuna kefir yerine ne kullanabilirim eger yardımcı olursanız sevinirim
Cenk
simin akosman – Süzme yoğurt ya da mayonez kullanabilirsiniz.
simin akosman
cok tesekkurler cenk bey sizin yazılarınızı cok begenerek okuyorum en yakın takipcileriniz arasındayım kitabınızda en kısa zamanda cıkar insallah basarılarınızın devamı dilegiyle
ayşegül
wauuww:))
bir sunum ancak bu kadar şık ve leziz olabilirdi:)
ellerinize sağlık…
ilk keşfettiğimde sayfanızı,ne kadar hünerli ve marifetli bbir hanım diye iç geçirmiştim:)
sonradan bir bey olduğunuzu öğrenince,bu takdire şayan paylaşımlarınız gözümde daha bi değerli hale geldi…
gerçekten takdirle izliyorum sayfanızı…
bende sizi beklerim sayfama…
izleyici panelimde sizi görmekten büyük mutluluk duyarım…
sağlıkla kalın…
takipteyim…
Cansu
Merhaba Cenk Bey,
Parmesan yerine eski kaşar kullanılırsa sizce güzel bir tat yakalamak mümkün mü?
Cenk
Cansu – Parmesan peyniri Sezar salatanın olmazsa olmaz bir malzemesi. Ama elbette güzel bir tat yakalamak mümkün olur.
Cansu
Hızlı cevabın için teşekkür ederim, önerebileceğin bir parmesan markası var mı acaba? Daha önce kalıp parmesan almış olmama rağmen pek memnun kalmamıştım.
Cenk
Cansu – Çok haklısınız. İstanbul’da satılan Parmesan peynirlerinin al birini vur ötekine. Muhakkak şunu alın diyebileceğim bir marka yok. Üretildiği yeri kontrol edin (pakette mutlaka yazar); İtalya’da üretilmiş olanlar nispeten daha lezzetli.
Cansu
Anladim, bi kere daha sansimi deneyecegim o zaman, tesekkurler.
Tolga karadaş
Merhaba ben aşçılık okulunda okuyorum ve bu pazartesi salatalardan uygulama sınavım var, vee tavuklu sezar salataası yapmak istiyorum ama Worcestershire sosunu bulamadım. bu sosun içindekileri ve ölçülerini rica etsem verirmisiniz cenk bey
Cenk
Tolga Karadaş – Ölçülerini bilmeme imkan yok. Internetten araştırabilirsiniz.
Pelin
Bugüne hafif ne yapsam ama lezzetli ve özel olsa diye düşünürken karşıma çıktı şuanda marullar sirkeli suda beklemekteler 🙂 . Korkmadan tarifleri deneyebildiğim ve sonuçlarınında bir o kadar mükemmel olduğu tek site tekrar tekrar teşekkürler başarılarınızın devamını en içten şekilde dilerim cenk bey.
kimo
Lutfhansa’dan yürütülen çatallar, bıcakları, kaşıklar..
Elif Akman
Bu akşamüstü oturmuş yazılarınızı okuyordum. Salata kısmına bir göz atayım dedim ve bu tarifle karşılaştım.
Tarif listesindekileri almak için bir koşu mahalle marketine gittim.
Heinz marka Worcestershire sosu buldum.
Acı Dijon hardalı aldım.
Parmesan bulamadım.
Kefir almayı unutmuşum.
Fırından ekşi mayalı bir ekmek aldım.
Kefir yerine süzme yoğurt, parmesan yerine de eski kaşar kullandım.
Harika bir salata oldu. Hele tavuklar lokum gibiydi. Döküm bir tava edinmiş olduğuma da sevindim bu arada.
Evimizin gurmesi eşimden de yıldızlı pekiyi aldım.
Çok teşekkürler…
Bu arada, kızım için bonfile pişirmişken Worcestershire sosunu da denedim. Gerçekten iyi gidiyormuş.
Sezar sos için kullandığımız Worcestershire sos miktarı benim damak tadıma göre biraz az geldi. Bir dahakine biraz daha fazla kullanmayı düşünüyorum.
Cenk
Elif Akman – Afiyet olsun. Beğenmenize sevindim.
esra
sezar salatayı önce ablam denedi,sonra ben kefir yerine yoğurtla yaptım ve içine minik lezzetli domateslerden,bir tutam dere otu ve bir tutam ince doğranmış maydanoz ekledim..ekmeğimizde tam buğday unundan yapılmış bir ekmekti. yemeğe doyamadık 🙂
Şebnem
Sitenizde kabak salatası aranırken beni deli eden bu salataya rastladım.
Sabah akşam yesem bıkmayacağım bir salata..
Benden de bir tavsiye marulları yıkama aşaması için; sirkeli suya bir tatlı kaşığı tuz atın, yaprakların arasında bit-böcek ne varsa kayar gider.
Elinize sağlık.
Aylin Gürcan Tel
Sevgili Cenk bey,
Sıkı bir diyet yolcusu olarak;Yaklaşık bir hafta kadar önce tarifte yazan malzemeleri (ki birebir) alarak denedim. Pişen tavuğum yumuşaklığı,marulun kıtırlığı,ekmeğin kokusu, sosun kıvamı lezzeti süperdi… Hazırlamak birebir olması için biraz uzun sürdü ama sonuç beklemeye değer sevgili takipçiler
semra
yine emek hırsızlığı (link) ilginize
Cenk
semra – Haber verdiğiniz için teşekkürler (gönderdiğiniz linki kaldırdım).
Kerim
Çok hoş görünüyor, ilk işim hafta sonu denemek olacak.
Büşra
Kesinlikle tarif çok güzel lezzette güzeldir eminim evde denemeye çalışacağım gerçekten dışarıdaki sezar salatalar çok ağır sosları mide bulandırıyor. Ama ilk kez Sultanahmet Pierre Loti hotel var orada yemiştim oradaki sezar salatanın lezzetine bayılmıştım hiç bitsin istememiştim yerken o derece orayı tavsiye edebilirim istanbul’da olanlar için.
Hatice Cengiz
Aksam icin yapip yedim,kefir yerine iki kasik mayonez bir kasik yogurt koydum,uzun zamandir boylesini yememisdim diyebilirim,turkiyede yapamiyorlar olmuyor nedense,bu tarif inanin abd de yediklerimin aynisi…Teşekkürler Cenk,sen hep varol cafefernando?