Lavantayı sütlü tatlılarda kullanmayı seviyorum. Yaptığım sütlaca da çok hoş bir koku verdi.
Sütlacı Arborio pirinciyle yaptım. Adını Italya’nın kuzeybatısındaki Arborio şehrinden alan bu pirinç cinsi içeriğindeki yüksek miktardaki nişastadan dolayı Risotto yapımında tercih ediliyor. Normal pirinçten daha fazla su çekme kapasitesi olduğu için sütlaç için de çok uygun olduğunu düşünüyorum.
Bu pirinci kullanarak yaptığım sütlacı geleneksel pirinçle yapılandan çok daha fazla sevdim.
LAVANTALI SÜTLAÇ TARİFİ
4-6 kişilik
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz.
Malzemeler
- 1/3 su bardağı (60 gram) Arborio pirinci
- 2,5 su bardağı tam yağlı süt
- 1 su bardağı kaynar su
- 2 çorba kaşığı lavanta
- 1/3 su bardağı (75 gram) şeker
- 2,5 çorba kaşığı mısır nişastası
Yapılışı
- Süt, lavanta ve şekeri ufak boy bir tencerede kaynama noktasına getirip ateşten alın. Lavantanın süte kokusunu vermesi için bir kenarda minimum 30 dakika bekletin.
- Pirinci orta boy bir tencereye kaynar su ile birlikte koyup 15 dakika orta ateşte pişirin.
- Orta boy bir karıştırma kabında mısır nişastasına bir kaşık su ekleyip çatalla çırparak erimesini sağlayın. Azar azar sıcak sütten ekleyip tekrar karıştırın. Nişasta iyice eridiğinde tamamını kaynattığınız lavantalı süte aktarın ve karıştırın.
- Bulabileceğiniz en ufak delikli kevgirden geçirerek sütü pirincin olduğu tencereye aktarın.
- Kısık orta ateşte 30 dakika boyunca zaman zaman karıştırarak pişirin.
- Koyu kıvama gelince ateşten alıp soğumasını bekleyin. Kaselere bölüp servis yapana kadar buzdolabında bekletin. Afiyet olsun.
dilek
Klasik sütlca yok gibi gelmisti onca tarif arasinda. Meger varmis:) Hem de lavantali! Lavantali dondurma ve krema yedim fakat sütlacta merak ettim simdi.
Bu arada sitenin türkce versiyonu oldugunu da YE sayesinde ögrenmis oldum!
nilay
merhaba Cenk ;
sayfanı pirinç etkinliğinde farkettim…ellerine sağlık 🙂 çok sevdiğim sütlaç a farklı bir yorum getirmişsin…lavantanın yakışmış olacağını düşündüm bende…bir gün denemek isterim
sevgiler
nilay
seda
Merhaba,
Çikolatalı ekler tarifime bıraktığın yorumdan sonra, sayfasında ekler tarifi yayınlamış Cenk adındaki kişiyi merak etmiştim doğrusu ama adresi bırakmadığın için seni ziyaret edememiştim. Şimdi etkinlik sayesinde artık adresini biliyorum 🙂 Şöyle bir göz attım ve gerçekten çok beğendim yaptıklarını.En kısa zamanda denenmek üzere birkaç tarifi not ettim bile 🙂
cilek
Cenk Merhaba ,
Lavanta çok hoş bir koku vermiştir eminim .Burada da farklı ve özgün tarzınla bildiğimiz sütlacı cok da güzel sunmuşsun.Ellerine sağlık.
Berceste
Bu sene Norfolk’taki lavanta tarlalarinda kaldi aklim! Onlarla ilgili web sitelerine bakarken de yiyeceklerde lavanta kullanimi ile tanismis oldum 🙂 Benim icin lavanta ya kolonya idi ya da dolaplarda camasirlari hos kokutan bir bitki! Denenmesi gerekli bir sutlac tarifi oldu simdi de 🙂
kirazdali
Merhaba Cenk;
Sayfanı bugün gördüm tam neden türkçe kısmı yok acaba derken türkçe yazısını gördüm ve çok sevindim sütlaça bayılırım lavantalıda eminim çok güzel olur ellerinize sağlık
Sevgilerimle
kirazdali.blogspot.com
pembeli
Merhabalar, sanırım türkçe versiyonunu mail atmasanız bulamayacaktım 🙂
Lavantalı sütlaç daha önce hiç görmemiştim, eminim kokusu sütlaca güzel bir tat vermiştir. Ellerinize sağlık.
Nergıs
Ben lavantalı bişi hiç yemedim doğrusu.Ama sütlaçta çok merak etim.Deneyeceğim.Çok güzel gözüküyor ellerinize sağlık.
zerrin
Merhaba, sitenizi etkinlik sayesinde gördüm.. Ne hoş bir site…
Çok güzel tarifler ve resimler var…
Sütlaç şahane görünüyor. Ama hiç lavanta yemedim .. :)Nasıl birşey ki.. Kurutulmuş lavantamı yoksa yemeklerde, tatlılarda kullanılan özel bir gıdamı??
http://misss.blogcu.com
Cenk
Merhaba – Kullandigim lavanta kurutulmus hali (Sutlacin tepesinde de gorebilirsiniz). Yorumlariniz icin tesekkurler.
serpil-mirace
Merhabalar,sitenizi başka bir blogda görüp ismi ilginç gelip tıkladım. Ve çok memnun oldum..genellikle usta aşçılar erkek olur da bu bloglarda genelikle bayan vardır. Sizi tebrik ederim, bu kadar işinizin arasında bunları da yapmanız doğrusu takdire değer.Bu arada bu sütlaçla ilgili bir şey soracağım. Bahsettiğiniz pirinçi nereden bulabiliriz. Marketlerde bulunur mu ? Sanırım Artık Türkiye’de olduğunuz dan burdan temin ettiniz.Normal baldo piriçle de yapabilirmiyiz.
Cenk
Merhaba Serpil
Bahsettigim pirinc marketlerde bulunuyor.. En azindan Istanbul’da bulunduguna eminim. Ben Makrodan aldim diye hatirliyorum… Baldo pirincle de olabilir ama Arborio pirincinin ozelligi nisasta oraninin yuksek olmasi.. Normal pirincle ayni kivami yakalayamayabilirsin belki daha fazla nisasta koyman gerekebilir. Eger guvendigin normal pirincle yapilan bir sutlac tarifi varsa o sekilde de yapabilirsin sadece sutu eklemeden once lavantayla kaynat kokusunu vermesini bekle ardindan oda sicakligina gelince kullan.
evvelzamanicinde
merhaba, sütlacı çok seven biri olarak lavantalı sütlacın nasıl olduğunu merak ettim doğrusu. Daha önce lavantanın yiyeceklere konduğunu bilmiyordum. Denemek isterim, aktarlarda satılıyor mu acaba?
Cenk
Merhaba – Lavanta sütlaç tipi tatlılara çok hoş bir koku veriyor. Ben bu tarifte kullandığım lavantaları yurtdışından almıştım. Ama siz topladığınız lavantaları yıkayıp kullanabilirsiniz. Son aşamada süzüldüğü içi sorun olmayacaktır.
Filiz
Merhaba
Sütlacı çok severim ama lavantalı sütlaç hakikaten çok ilginç ve bir o kadarda tat olarak düşündüğümde çok güzel hissi veriyor. En kısa sürede deneyeceğim ,eline sağlık Cenk .
sabiha
meraba neden sütlaç ın ingilizcesi yok lütfen koyun
deniz
merhaba cenk,
büyük bir heycanla haftaiçi aldığım lavantalarla sütlaçı yaptım, sıcak halini beğenmedim:( umarım soğuyunca hoşuma gider. lavantaları aldığım dükkandaki kadına sütlaça koyacağımı söyleyince çilek reçeline lavanta koyduğunu, lavantayı çok sevdiğini ama nerede kullanacağını bilmediğini söyledi ve merak etti, bende tarifi yazıp ileteceğimi söyledim.
o kadar çok heycan yaptımki, ilk okuduğumdan beri aklımdaydı bu tarif.
şimdiye kadar içinde lavanta olan karışık çayın haricinda lavantayı kullanmadım. lavantayı seven biri için lezzetlidir ama bana oda spreyini anımsatıyor.:(
hanimelipasta--Hülya
Sevgili Cenk tarif yine sana yakışır şekilde çok enteresan 🙂 Kurutulmuş lavanta yerine lavanta yağından bir kaşık koysam nasıl olur??
Sevgilerle
Cenk
Hülya – Lavanta yağı hiç kullanmadığım için miktarı konusunda bir yorumda bulunamayacağım. Denedikten sonra izlenimlerini paylaşırsan sevinirim.
okan
Cenk bey bunu deneyeceğim yanlız bir arada fırında sütlaç tarifi verseniz diyeceksiniz ki internette var araştır ama hiçbiri pastahanedeki gibi olmuyor sevgiler kolay gelsin…
Cenk
Okan – Deneyecek çok fazla tarif ama az vakit var. Fırında sütlaca gelene kadar denemek istediğim çok fazla tarif var. Sıra ne zaman gelir bilemiyorum.
melis
Eğer bulursanız ıtır bitkisiyle deneyebilirsin.Çok hafif ve hoş bir koku veriyor..
ayşe
Bu güne kadar yediğim en güzel sütlaç oldu. çok teşekkür ederim.
ayse yilmaz
selam,
sutlac hic sevmem fakat goruntuler nefis. lavanta li puding yapmayi deneyecegim, sizin tarifinizle, gercekten lavanta tadi fark edilir bicimde geliyor mu? yoksa degisiyor mu? verdigi aromayi merak ettim 🙂 bir de herhangi bir acilik katiyor mu acaba tatlilara?
tesekkurler..
Cenk
ayse yilmaz – Evet, fark edilir bicimde geliyor. Acılık katmıyor. Yalnız yiyeceklerde kullanılmak üzere satılan lavantalar var, onlardan kullanmanızı öneririm. Aktarlara bakabilirsiniz.
tuba
pirinç çok fazla. bu yüzden çok katı oluyor. birebir uyguladım. pirinçli muhallebi gibi oldu. tabii sevenler vardır belki bu şekilde
aynur
selam cenk, bu tarif kac kişilik yazarsan sevinirim ölçü olarak baz almak için.
tşk
Cenk
aynur – Atlamışım, kusura bakma. 4-6 kişilik. Tarifi güncelledim.
aynur
selam cenk
bu lavantalı sütlaç tarifini haftasonu denedim ama hiç güzel olmadı 🙁 nedenleri ise söyle :
lavantayı aktardan aldım ve 2 tepeleme yemek ya da corba kasıgını sutle kaynattım o kadar agır lavanta kokusu vardı kı herhalde soguyunca ucup gider deyip devam ettim. pirincler cok fazla, nısasta cok fazla ve sekeri az geldi. ben nerde yanlıs yaptım ve dehset lavanta kokulu olduğu için çöpe attum. kaynatmıs oldugugum kurumus lavantaları ikinci kez denedim o biraz daha hafif oldu ama diğer problemler devam etti yani yenmeyecek kadar kötüydü
Cenk
aynur – Lavanta standart bir malzeme olmadığı için aldığınız lavantanın süte ne kadar koku bırakacağını kestirmek güç. Tepeleme iki yemek ya da çorba kaşığı benim ölçerken kullandığım çorba kaşığından (Amerikan tablespoon) çok daha fazla. Tepeleme olmadığı zaman hemen hemen aynı ama “tepeleme” dediğiniz anda bazen 1.5 bazen de 2 katı kullanım mümkün olabiliyor. Pirinci de nasıl bir su bardağıyla ölçtünüz bilmiyorum, ama benim kullandığım standart su bardağı (Amerikan cup ölçüsü) 237 ml hacminde ve 1/3 su bardağı pirinç yaklaşık 60 grama denk geliyor. Şeker tamamen damak tadıyla alakalı olabilir. Bundan sonraki denemelerinizden önce “Un Nasıl Ölçülür?” başlıklı yazıya göz atmanızı tavsiye ederim. Ölçüler konusuna biraz açıklık getiriyor.
Serpil Seydioğulları
Cenk Bey lavantalı sütlacınız çok güzel ben pirinç miktarını 40 gr olarak kullandım kıvamı güzel oldu elinize ve emeğinize sağlık.
Bu aralar siyah pirinçle sütlaç denemeleri yapıyorum fakat tam oluşturamadım siz hiç deneme yaptınızmı en son bulduğum tarifte kullanılan hindistan cevizi sütünü bulursam bir deneme daha yapacağım tarifte yok fakat damla sakızıda kullanmayı düşünüyorum belki birazda lavanta bu konuda bilginizi paylaşırmısınız teşekkürler
Cenk
Serpil Seydioğulları – Beğenmenize sevindim. Maalesef siyah pirinçle bir denemem olmadı.
tülay
merhaba, tarif çok güzel gözüküyor. Ağzım sulandı görünce:) kesinlikle deneyeceğim. Aklıma şöyle bir fikir geldi; alaçatıdan aldığım lavantalar duruyor, bunun yanında sakız reçeli de almıştım. Acaba yaparken biraz da bu sakız reçelinden koysam olur mu? iki baskın koku birbirine karışınca kötü olur mu? ne dersiniz tecrübelerinize dayanarak?
Cenk
tülay – Kötü olacağını sanmıyorum ama karıştırmamanızı tavsiye ederim. Her ikisi de oldukça baskın. Yarıştırmaya gerek yok bence.
tülay
selam, sütlacı yaptım, ölçüleri tutturamadığım ve malzemeleri de değiştirdiğim için(lavanta kuru ve 1 kaşık, biraz damla sakızı ve pirinç de arborio yerinde jasmin pirinç! ki bence tadını en bozan bu oldu) az şekerli, yasemin pirinci tadında, az lavantalı sanırım pirincin kokusu lavantayı ve sakızı bastırdı bir sütlaç oldu. Tekrar deneyeceğim. ama bu sefer gram ile deneyeceğim.
Zuhal Dogan
Merhaba, tarifinizi okudum eminim cok lezzetli olmustur henuz denemedim. Sutlaci nisasta koymadan denemenizi tavsiye ederim. Lezzetinin en ust seviyeye ciktigini goreceksiniz; pirinci once su ile kaynatain 5-10 dakika sonra isitilmis sutu koyun pirincin dibe oturdugunu fark edince sekerini koyun sekerden sonra en fazla 5 dakika kaynatin altini sondurunce ister vanilya ister portakal( yada limon) kabugu rendesi isterseniz lavanta(bunu sutu isitirken icine koydugunuzda Cenk beyin tarifi uygulanmis, olur toplam yarim saatte sutlac hazir olur. (pirin unu yada nisasta tadi olmadan)
Cenk
Zuhal Doğan – Muhakkak deneyeceğim. Tavsiyeniz için çok teşekkürler.
ali
çok heyecanlı bir o kadar da fiyasko. katı kıvam sevmediğim için sütü 4 bardak koydum.mısır nisastası evde olmadığı için bugday nisastası kullandım fakat dedim ya kıvamdan ötürü onu da az koydum(2 kasık)yapıs yapıs bisey oldu. lezzet yerinde olsa gene problem değil fakat lavantalar katlanılmaz bir acıklık kattı. daha uygun olculerde tekrar denemek gerekecek ama nisastaya kesinlikle hayır. resmen sutlactan sogudum. nefes alıp verdikçe lavanta tadı geliyor.
Leyla
Bu tarifi denemek icin sabirsizlaniyorum..
Aycan
Cenk, öncelikle sütlacı arborio ile yapmak çok iyi fikir, tebriklerimi sunuyorum,..
Ben sütlacın, ecnebi tabirle daha rich olması için su ile pişirme adımını geçip doğrudan yarım krema / yarım süt karışımı ile pişirdim. Orta ateşte 1,5 saat pişmesine rağmen pirinçler hala kıtırdı. Diri pişmiş filan da değil, bildiğin kıtır. Ancak krema karışımı o kadar uzun pişip bir de nişastayı görünce neredeyse dulce de leche rengi ve kıvamını aldı, pirinçleri süzdüm, o krema ile de bişiler yapacağım mutlaka,..
Uzattım kusura kalma. Şunu diyordum, sen mutlaka bu tarifi yazana kadar türlü türlü denemişsindir, sence su ile pişirmek önemli bir adım mı – arborio’yu doğrudan sütle pişiren tarifler de buldum, sanırım durum bu değil.
Pirincim biraz eski idi, buna da yordum biraz durumu,..
Üf bilmiyorum, özetle sen suda pişirmeden doğrudan sütte denedin mi?
Cenk
Aycan – Tarifi 5 sene önce yazıp yayınlamışım, inan ki hatırlamıyorum. Ama mantık olarak, aynen senin dediğin gibi sütün çok fazla pişmemesi için, pirincin biraz pişmiş olarak eklenmesi daha doğru. Sütlaç sevdiğim tatlıların başında geliyor olsaydı keşke; bu tarife sıklıkla sorular geliyor, bugünkü ağırlaşmış OCD’li bünyemle tarifi tekrarlamak faydalı olurdu.
Aycan
OCD mi, geçmiş olsun, işin zor! Dur daha eski tariflere sorular sorayım da bir fenalık geçir ((:
Annem yetişti imdada, “Sütle pişiremezsin, pirinçler kaskatı olur” yorumu ile,.. Suyla tekrar deneyeceğim.
Deniz Kurt
1)Tarifteki kaynar su,60 gr pirinci haşlamak içinse 15 dk sürmeden suyunu çekiyor ve çiğ değil ama diri pirinçler oluyor ancak risotto yapmadığımızdan sütlaçta iyi olmuyor,
2)Zaten pirinç miktarı bence oldukça fazla.Yarısına yakınını haşladıktan sonra çok bulup tencereden çıkardım. Carnaroli kullandığım için de olabilir,Arborio daha mantıklı sanırım,Carnaroli risotto’da Arborio’dan iyi ama Sütlaçta fazla iri taneli kalıyor.
Cenk
Deniz Kurt – Detaylar için teşekkürler. Tarifi elden geçirmek için vaktim olursa dikkate alacağım.
Deniz Kurt
Bugun lavantali olarak degil de Uzerine kayisi sosu hazirlayarak sade biciminde tarifinizi uyguladim,ustelik Milano Turkiye bas konsolosunun,Milano’da verdigi bir ozel resepsiyonda Milano Bld.Bşk gibi onemli konuklara bir Turk tatlisinin italyan pirinciyle nasil yapildigini orneklemis olarak 🙂 cok begenildi. Tesekkurler tarif ve fikir icin.ve Arborio kullandim ki daha mantikli oldu.Tam gram uygulayinca 4-6 kisilik icin 40-45 gr daha mantikli pirinc icin.Bunun disinda kıvam mukemmel oluyor. Tesekkurler.
leyla
ben normal pirinc kullandim ve lavanta kullanmadim yani klasik sutlac yaptim ama tarifi takip ederek,aslinda bu tarifi oldugu gibi yapmayi cok istemistim ama insallah bidahaki sefere..
pirinci cok azicik fazla kullandim,benim sorunum sutlacin dibinin tutuyo olmasi,oda benim tenceremden kaynaklaniyor muhtemelen.
Ellerinize saglik,size hayranim ve bu siteye doyamiyorum,cok tesekkurler
Asli
Tesekkurler fikir icin. Denedim, onayladim: http://zephyrusblogus.tumblr.com/post/45086148265/lavantayi-sutlu-tatlilarda-neden-kullanmiyoruz-ki
MY
İnternette lavantalı muhallebi tarifi ararken, siteniz dikkatimi çekti. Biraz inceleyince yemek tariflerini, özellikle tatlıları çok beğendim. Yarından itibaren zaman buldukça teker teker hepsini denemeye karar verdim. Umarım uygularken başarılı olurum. Gerçekten çok hoş bir blog olmuş. Heyecanla takip edeceğim.
Gonca
Merhaba Cenk,
Sadece senin blogunu takip ederek tatlı/pasta konusunda kendimi geliştirip aşçı olacağım fikrindeyim.
(İnsana ”EVET! YAPA BİLİRİM!”i hissettiriyorsun.)
Hatrı sayılır catering geçmişime kalem cekerek; bu konuda diploma veren ticari kurulusları hiçe sayarak.
İzindeyim.
Sevgiler.
Esra
Merhaba Cenk
Uzun bir süredir senin reçetelerini uyguluyorum ve kısa bir süredir açmış olduğum bloğumda yayınlamaya başladım. Eksiksiz ve tüm mitleri ile vermiş olduğun reçetelerin için teşekkür etmek istedim…
Sevgiler
Cenk
Esra – Afiyet olsun. Yorumlarda çok fazla link olunca WordPress yorumu otomatikman Spam dosyasına atıyor. Linkleri kaldırdım, bilginize.
nazlı
Merhaba Cenk Bey,
kitabınız müthiş, birçok tarifinizi denedim ve denemeye devam ediyorum,sizi burdan da takip ediyorum. dün akşam büyük bir hevesle lavantalı sütlaç denedim ancak tam bir fiyasko oldu. süte nişastayı ekler eklemez yerinden kımıldayamayan bi krema oldu. kaskatı kesildi. çlçülere de birebir uydum. lavanta kokusu cok ağır ve keskindi hatta damakta acılık bırakıyordu. bir daha sütlaç denemeyeceğim 🙁
Cenk
nazlı – Tarifin başında belirttiğim gibi, çorba kaşığı, Amerikan tablespoon ölçüsüne denk. Bu ölçüyü mü kullandınız yoksa çorba içmekte kullandığınız kaşığı mı? Eğer ikincisiyse ve bir de tepeleme doldurduysanız nişasta fazla kaçmış olabilir.
semiramis
Sevgili Cenk, Tarifler çok güzel denediğim herşey mükemmel oldu. Senden bir ricamız olacak, çalıştığımız için eve gelince az vakit oluyor ve mümkün olduğundan az bulaşık ile daha az aşamalı tarifler de almak isterim. Mesela crem caramel, muffin, kek vs. Sakın bunu eleştiri olarak alma, sadece vakit darlığında canımız tatlı çekince hemen yapacağımız tariflerini de öğrenmek isterim. Sevgiler.
Meltem M.
Cenk vey aynen denedim tarifinizi,
Haddim olmayarak bir iki ekleme yapmak isterim.pirinçleri 15 dakika pişirdikten sonra bolca soğuk suda yıkayıp biraz suda bekletince sütlacın içinde daha tane tane tane duruyor..süte pirinci eklemeden önce nişastasyı koyup kıvam aldırdıktan sonra ocaktan alıp pirinci ekliyorum ve 20 dakika pirincin sütü ve şekeri emmesini bekleyince tadı ve kıvamı daha iyi oluyor gibi geliyor bana..en azından pirinçler dibe çökmeyip homojen halde kalıyorlar…nişasta miktarı bu ölçü için 20 gram olsa daha iyi olur bilemedim.belkide ben kaşıkla ölçemediğimdendir.birde lavanta tadı çok ama çok baskın oluyor ben bir sonrakine lavantayı ve /veya demlenme süresini azaltıp denemek isterim..less is more:)
Yinede tadı güzeldi emeğinize sağlık..