Koyulaştırılmış şekerli süt (İngilizcesi sweetened condensed milk) oldukça uzun raf ömrü olan bir süt ürünü. İnek sütü uzun süre pişirilerek içindeki suyun büyük bölümü uçurulduktan sonra neredeyse kendi ağırlığı kadar şeker eklenerek hazırlanıyor.
Yurt dışında birçok tarifte kullanılan bir ürün. Ben ilk defa San Francisco‘daki bir restoranda Vietnam kahvesi ısmarladığımda tadına bakmıştım. Büyük boy bir cam bardak, dibinde neredeyse bir parmak kalınlığında koyulaştırılmış şekerli sütle masaya gelmişti. Üzerinde de üst üste, birbirinden bir kapakla ayrılmış kahve ve sıcak su dolu olan metal bir filtre. On dakika içinde, damlaya damlaya Vietnam kahvesi olmuştu.
San Francisco’da içtiğim kahvenin dondurma halini David Lebovitz’in kitabında görür görmez yapıp bloga yazmıştım. Bir de Janet Fetcher geldiğinde, San Francisco yıllarımdan aldığım ilhamla oluşturduğum Türk yemekleri menüsü için klasik irmik helvasını koyulaştırılmış şekerli sütle yapmıştım. Her iki tarif de sonradan hiçbir değişiklik yapmaya gerek duymadığım, yıllar içinde hep tekrarladığım tarifler oldu.
Şimdi bunlara bir yenisi eklendi: Çikolatalı dondurma. Bir önceki dondurma yazısında belirttiğim gibi, koyulaştırılmış süt ithal bir ürün (şimdilik tabii; bir önceki yazıya gelen bir yorum sonucunda yakın zamanda Türkiye’de de üretilip satılacağının haberini aldım, merakla bekliyorum) ve her zaman bulmak mümkün olmuyor. Eskiden de her yerde yoktu ama büyük süpermarketlerin süt reyonunda sıklıkla görürdüm. Son bir aydır hiçbir yerde bulamıyorum. Internetteki yemek malzemesi satan sitelerin stoklarında da yok.
Belki ileride gelir. O zamana kadar bu tarifi uygulayabilirsiniz. Koyulaştırılmış şekerli süt konservesinin üzerinde yazan besin değerlerinden yola çıkarak oluşturduğum bu tarif, hem şeker hem de yağ oranı olarak konserve olarak satılanla neredeyse birebir aynı.
Tarif, beş su bardağı sütü kaynama noktasına getirdikten sonra altını kısıp dörtte üç oranında azalana kadar pişirmekle başlıyor. Bu süre zarfında sütün üzeri sıklıkla kabuk bağlayacaktır. Oluşan tabaka, sütün içindeki suyun buharlaşmasını yavaşlattığı için yarım saatte bir sıyırıp atmak gerekiyor. Ben şekeri sonlara doğru eklemeyi tercih ediyorum. Karışımın yarısı şekerden oluştuğu için 1200 gram sütü 300 grama inene kadar pişirmek gerekiyor. Tencerede ne kadar süt kaldığını anlamanın en kolay yolu tencereyi boşken tartıp bir kenara not etmek. İki saat geçtikten sonra tencereyi içindeki sütle beraber tartıyorsunuz; toplamdan tencerenin ağırlığını çıkartınca geriye sütün ağırlığı kalıyor. İhtiyacımız olan süt miktarı 200 gram ama pişirme esnasında tencerenin kenarlarına ve tabanına yapışan parçaları da hesaba katmak lazım. 300 gram kalınca ince delikli bir süzgeçten geçirip başka bir tencereye aktardığınızda miktarın yaklaşık 250 gram olduğunu görecekseniz. Şekerle birlikte pişerken de 50 gram kadar su uçuyor, böylelikle tam tamına 400 gram koyulaştırılmış süt elde ediyorsunuz.
Eğer dijital bir mutfak tartınız yoksa, tarifte belirtilen süreye bağlı kalın. Tencerenin içinde kalan miktarı göz kararı saptamak zor olduğu için tam tamına 400 gram elde edemeyebilirsiniz. 50 gram az, 50 gram fazla; birçok tarif için çok büyük bir fark yaratmayacaktır. Eksik kalırsa üzerini sütle tamamlayabilirsiniz.
KOYULAŞTIRILMIŞ ŞEKERLİ SÜT TARİFİ
Miktar: 400 gram
Malzemeler
- 5 su bardağı (1200 gram) tam yağlı süt
- 1 su bardağı (200 gram) şeker
Yapılışı
- Sütü büyük boy bir tencereye aktarıp yüksek orta ateşin üzerine oturtun. Yaklaşık 10 dakika sonra, süt kaynamaya başladığı anda ateşten alıp kabaran sütün dinmesi için 1 dakika bekleyin. Ocağın altını kısıp tencereyi orta ateşe koyun ve içinde her daim tahta bir kaşık bulundurarak (Önemli not: Uzun süre dokunmadan pişirmeye devam ettiğiniz homojen sıvılarda ilk temasta patlamalar yaşanabiliyormuş, o yüzden lütfen bu süre boyunca bunu engellemek üzere sütün içinde tahta bir kaşık bulundurun) 2 saat 15 dakika boyunca, her 15-20 dakikada bir üzerinde oluşan tabakayı sıyırıp atarak pişirmeye devam edin. Bu süreç boyunca süt kaynamayacak, hafif tıkırdayacak. Eğer çok hareketlenme görürseniz altını biraz daha kısabilirsiniz. Tarifi deneyenler daha kısa sürede alttaki miktara ulaşmışlar, o yüzden verdiğim süreyi lütfen tahmini olarak kabul ediniz.
- Tencerenin içindeki sütten geriye 1+1/4 su bardağı (300 gram) kalınca ateşten alın, ince delikli bir süzgeçten geçirerek orta boy bir tencereye aktarın. Üzerine şekeri ekleyin, altını biraz açıp yüksek orta ateşte şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynama noktasına gelmesini bekleyin. Bir dakika boyunca kaynatıp ateşten alın, oda sıcaklığında soğumaya bırakın, ardından kapaklı bir kaba aktarıp buzdolabında muhafaza edin. Buzdolabında tazeliğini en az bir hafta koruyacaktır.
nil
Merhaba Cafe Fernando, seni uzun süredir takip ediyorum ama nedense hiç yorum yazmamişim, zevkle okuyorum, deniyorum ve yiyoruz:)
Gerçekten yalnizca tarif vermiyorsun, mutfak kültürü adina her şeyi bilmemiz gereken yada merak ettiğimiz ne varsa yanit veriyorsun, teşekkürler ve tebrikler…
Çok özel bir profiterol tarifi ariyorum, ben Özsütün profiterolünü çok severim, yani kullandiği çikolata sosunu, mönüsüne baktiğimda “özel Valrhona çikolatasi ile hazirlanan profiterol” diyor da başka bir şey demiyor. Hemen senin Valrhona çikolatasi ile ilgili yazini okudum ama onlar bu çikolatayi kullanarak sosu nasil yapiyor olabilirler, bu birinci sorumdu, ikincisi de hangi çeşidini kullaniyor olabilirler? Eğer buna yönelik bir tarif yayinlarsan, yada bana yardimci olursan çok memnun olucam.
Şimdiden teşekkürler
Beyza
Merhaba.
Çikolatalı dondurma tarifinizi görünce çok heyecanlandım ve benim için ne kadar zor olsa da yapmaya karar verdim. Bunun için koyulaştırılmış şekerli sütü tarife uygun şekilde hazırladım. Oda ısısına gelince tadına baktım, şekerli olmakla birlikte ekşimsi bir tadı vardı ve tereddüte düştüm. Ayrıca kıvamı pek koyu değildi. Böyle mi olması gerekiyordu? Hafif ekşilik normal mi?
Tat ve kıvam konusunda beni biraz aydınlatırsanız sevinirim.
*Kutu süt değil de organik inek sütü kullanmıştım.
Cenk
Ekşilik olmaması lazım. Sütün tadına bakmış mıydınız?
Derya
Tariflerde görüyordum ama açıkçası tam da anlattığınız ‘biraz vardı ama piyasada artık bulunmuyor’ olasılığından korktuğumdan içinde koyulaştırılmış süt olan hiçbir tarifi denemiyordum. Acaba bu tür bir yöntemle olur mu diye hayal kurmuş ama araştırmamıştım bile. O kadar çok denemediğim tarifi denemek mümkün oldu ki şimdi! Çok teşekkür ederiz bu çok gerekli tarif için, özellikle de bir önceki yazıdaki çikolatalı dondurma kar kış demeden hemen şimdi denenebilir.
Z.Dilek SÜMER
Sevgili Cenk, bir önceki posttaki harika dondurmayı yapabilmek için hemen yeni tarifinle süt reçelini yapmaya başladım. Karbonatlı olanın lezzetide bizim evde çok seviliyor,senin yaşlarında ve seninle meslektaş olan oğlum tarafından. Dondurma senin yaptığın kadar güzel olur mu bilmem ama tariflerinden yapabildiklerim bizim evde çok sevildi, teşekkürler. Başarılarının katlanarak artmasını dilerim. İzmir’ den sevgiler, selamlar Z.DİLEK
kadin
merhabalar gerçekten çok güzel ve çok harika tarifleriniz var elinize emeğinize sağlık.
hatice k.t.
ooo çok çabuk geldi tarif,harika:)en kısa zamanda deneyip düşüncelerimi paylaşıcam,teşekkürler cenk
ceren
muhteşem…
kondanse süt, dulce de leche gibi edinmesi zor, elde edilecek sonuş muğlak olan tarifleri veriyor olmanız muhteşem. denemek için sabırsızım…
Arzu
yaşasın yaaa! zor gözükmüyor! bugün halis muhlis inek sütü gelmişti hemen kaynatıp kenara almıştım! yaşasın çok sevindim, yeğenimin doğum gününde aileye çikolatalı dondurma festivali yaşatıcam!! teşekkür ederim, harikasınız!
Derya Allen
Merhaba Cenk, Bu mesaji sana Seattle dan yaziyorum. Blog unu (hayiflanarak) henuz bir iki gundur kesfetmis olmama ragmen suan cok mutluyum ki son okudugum kitap uc gun once bitti. nedenini sorarsan yazdigin her yazi (Turkce kismini bu mesaji yazmaya karar verdigimde, yani simdi farkettim) o kadar keyifli o kadar icine cektiki beni uzun bir sure tum yazilarin bitene kadar baska bir sey okumak istemiyorum. Blogunda kac saat gecirdigimi havanin kararmis olmasiyla farkedip nacizane taktirimi belirtmek istedim. Simdi merak ettigim konu kitabinin ne zaman ciktigi ayrica bir yerlerde sadece Turkiyede cikicagini yazmistin peki ben burdan nasil temin edebilirim?.. Simdi cikolatali dondurma tarifini denemek uzere mutfaga gidiyorum 🙂 Hayatimiza kalemin ve agiz tadinla renk kattigin icin cok tesekkurler.
esra
merhaba ben yurtdisinda yasiyorum ve genelde koyulastirilmis sekerli sut olarak “moloko” kullaniyoruz.sekerli sut yapimiyla ugrasmak yerine ben bir moloyla deniyeyim,ne dersiniz 😉 sevgiler..
Nilgün
Yaptım. Dün akşam. Bu akşam da dondurmada sıra. Bugün çabuk geçmeyecek sanki.
Cenk
nil – Bahsettiğiniz profiterolü yemedim, hiçbir fikrim yok. Maalesef zamansızlıktan tarif isteklerine yer veremiyorum.
Derya Allen – Çok teşekkürler. Kitabın çıkış tarihi henüz belli değil. Olur olmaz blogda paylaşacağım.
esra – Bahsettiğiniz ürünün içeriğinin ne olduğunu bilmediğim için bir yorum yapamıyorum.
Hazan
Cenk selam!
Günlerdir market market bunu arıyordum, hatta bulamayınca senin irmik helvası tarifini bir markette satılan yine 400 gramlık Hindistan cevizi sütü ile denedim, fena olmadı ama ilave şeker eklemek gerekti. Şu an bu tarifin nasıl makbule geçti anlatamam. Kitabını dört gözle bekliyorum, kolay gelsin…
Gül İpek
ohh nihayet süpersin:))rafa çıkan bir ürünün koruyucu olmadan saklanması söz konusu olamaz! ama bu tarifin 1 haftadan daha uzun süre hava almayan bir saklama kabında buzdolabında saklamayıda denemek gerek ama bu tarifi uzmanlaşmadan misli denememek gerek sanırım!!teşekkürler Cenk dediğin gibi helva içinde ,dondurma içinde olmazsa olmazı artık.
Semra Akakce
Merhaba Cenk Bey;
İnek sütü en yağlı sütlerden biridir ve kaynadıkca üzerinde biriken tabaka dediğiniz kaymak bu satılan kaymaklardan cok cok daha güzel ve sağlıklı olur.Bircok yerde de kullanılabilir, Atmıyorsunuzdur inşallah. Ben özellikle inek sütünü üzerinde oluşacak kaymak için uzun süre kaynatır, oluştukca kaymağı alır bir kapta biriktiririm, ailecek yeriz.
Saygılar
Seda
Merhaba Cenk,
Ben bunun tadını taa çocukluğumdan bilirim!! Köyde çiftliğimiz vardı ve annem kendi ineğimizin sütünden kırk yıın başı pişirirdi ve adı da ”SÜT BALI”ydı.
Biz 3 kardeş yemeğe doyamazdık ki annem hemen bitmesin diye saklardı. Sadece kahvaltıda sofraya gelir diğer zamanlarda biz ‘SÜT BALI’ hırsızlığı yapar, annemim sakladığı yeri bulur, suçluluk ve mutluluk hisleriyle gizlice ekmeği bandırarak yerdik 🙂 Öyle şahane bir tadı vardı ki yerken kendimi durduramazdım…
Bu yazınız bana çocukluğumu, annnemi ve köyümü hatırlattı…
sara
acaba pastorize süttenmi yapıcaz bunu yoksa günlük sütlerlemi ? Ya da hangisinden daha ii olur?
nursen
süt kaynattım kabaran sütü söndürdüm ve ilk yarım saatin sonunun gelmesini bekliyorum bakalım becerebilecek miyim bu koyulaştırılmış şekerli süt olayını kolay gelsin bana
çiğdem
Merhaba cenk.
Yine merak ettiğimiz bir konuya çözüm bulmuşsun. Teşekkürler
Sevgi
Selam, condansed milk’i gurmenet.com da bulabilirsiniz ben baharda getirtmiştim. Bu sitede aradığınız ithal ürünlerin çoğunu bulabilirsiniz. Sevgiler.
Cenk
Hazan – Koyulaştırılmış şekerli süt, adı üzerinde, şeker katkılı olduğu için yerine hindistan cevizi sütü kullanmak mümkün değil. Dediğiniz gibi oldukça fazla şeker ilavesi yapmak gerekecektir. Yalnız hindistan cevizi sütü hiç de fena bir fikir değil. Ben de bir dahaki sefere 200 gram hindistan cevizi sütü + 200 gram şekerle deneyeceğim. Fikir için teşekkürler.
Gül İpek – Eminim bir haftadan daha uzun bir süre dayanacaktır. Daha uzun süre saklamayı denemediğim için tarifi yazarken ihtiyatlı davranmak istedim.
Semra Akakce – Tamamen tercih meselesi. Ben kıvamından hoşlanmadığım için yemiyorum.
Seda – Süt balı ne kadar güzel bir isim!
sara – İkisinden de yapabilirsiniz. Uzun süre piştiği için aradaki farkı anlamanız çok zor olacaktır. Ben yine de günlük süt tercih ediyorum.
nursen – Kolay gelsin.
Sevgi – Link için teşekkürler ama bahsettiğiniz sitenin stoklarında da kalmamış.
Sevgi
Sıklıkla araştırınız, yine gelebilir.
Gül İpek
ooo işte yorum yapmanın vede takip etmenın yararı:))bende çok severim hindistan çevizi aromasını ,elbette dondurmadada, peki Cenk bu tarife ekliyelim mi !! yada hindistancevizli dondurma yaparkenmi .bana bırakma lütfen ben sana soruyorum buna olur dersen alıcam sütü :)!!?
nursen
Unutkanlığımın kurbanı oldum ve elimde 40 gr kadar koyulaştırılmış sütüm ve temizlenmeyi bekleyen bir ocaküstüm var.Evet mutfağa bir gittim ki süt taşmış kala kala 25 gr. süt kalmış ben de 20 gr. şeker ekleyip karıştırdım çıka çıka 40 gr çıktı ama olsun rengi tarifteki gibi oldu tadı da muhteşem en kısa zamanda 400 grlık yapıp dondurmayı da yapacağım.Kaç zamandır denemeye korkuyordum korktuğum kadar da zor değilmiş bu iş.
nursen
sütbalı fikri de çok hoşuma gitti sabah kahvaltıda bizim keçilere böyle tanıtayım bakalım sonuç ne olacak
caner
Cok tesekkurler. Bu kadar cabuk yanit verdiginiz icin. Cok yakinda cikolatali dondurma tarifinizi denemeyi dusunuyorum.
Cenk
Sevgi – Yazıda da bahsettiğim gibi, ithalatçı firma uzun bir süredir getirmiyormuş. Onlar getirmeyince bu sitelerin de yapabileceği bir şey yok. Zaten onlara gelince süpermarketlerde de görmeye başlarız.
Gül İpek – Bu tarif için denemeden bir şey söylemem zor ama çikolatalı dondurma tarifinde koyulaştırılmış şekerli süte ilaveten bir miktar da süt var, onun yerine kullanabilirsiniz. Aklımda bir de Hindistan cevizli dondurma tarifi var, isterseniz onu da bekleyebilirsiniz.
nursen – Duyduğuma üzüldüm. Eğer pişirme esnasında karışım taşma belirtileri gösteriyorsa altını biraz daha kısabilirsiniz. Fokurdamayacak. Bir de unutmamak için benim yaptığım gibi saat kurabilirsiniz.
lila
merhaba ben Lila. Yıllardır sitenizin takipçisiyim. Mutfağa merak saldığım ilk zamanlardan beri tam verilen ölçüleriniz ve tariflerinizin lezzeti ile kendime olan güvenim arttı. Fotoğraflarınızı ve tariflerinizi kendime örnek aldım. Bu mesajı okur musunuz emin değilim ama yine de size teşekkür etmek istedim. Bana öğrettiğiniz her şey için ve kazandırdığınız güven için. Ayrıca daha yemem gereken kırk fırın ekmek olsa da bende bir blog açtım. Ve bu cesareti size borçluyum. Umarım her şey yolunda gider. Bloğumu ziyaret etmenizi ve eleştiri ve önerilerinizi duymayı çok isterim. Her şey için teşekkür ederim.
keyf-iemel
Yapamıyorum ama ne bileyim işte, her yazını da okumaya bayılıyorum.
Ne de güzel gözüküyor fotoda o kremavari şey.
Ellerine sağlık 🙂
irfan
koyulaştırılmış süt tarifinizi ilk yaptığımda elimde 75 ml kaldı. tarifteki süreden daha önce indirmek gerekiyor,yada daha az bir ateş derecesinde yapmalı.ertesi gün kalan süt miktarını takip edip öyle ocaktan indirdim.şimdi kızıma dondurma yapıcam.bakalım nasıl olacak?
pınar
koyulaşt ırılmış şekerli süt tarifiniz, rizede bayramlarda yapılan süt helvası tarifi gibi.. hatta rizede geleneksel sade dondurma da bu şekilde yapılıyor , rengi de kahveye dönük ve her ikisi de inanılmaz lezzetli. tabi bu tarifler yöreye özgü oldukça yağlı inek sütüyle yapılıyor..
Damla
Merhaba Cenk,
Son verdiğin dondurmayı yapmayı planlıyorum. Bu sekerli süt tarifi biraz zaman aldıgından ötürü buldugum baska bir tarifi sana danışmak istedim. http://almostbourdain.blogspot.com/2011/01/homemade-condensed-milk.html Göz atabilirsen cok cok sevinirim. Tesekkur ederim.
Cenk
Damla – Kıvam doğru gözüküyor ama denemeden kesin bir şey söylemek zor. Eskiden yağsız süt tozu ile bir denemem olmuştu ama aynı tadı ve kıvamı elde edemediğimi hatırlıyorum. Vaktim olursa bunu da deneyeceğim.
suna
Koyulastirilmis sut ile illk defa 2001’de tirmanis icin Kazakistan’a gittigimde tanisip asik olmustum. O taraflara her gittigimde yanimda getirdigim yiyeceklerden olmustu kondanse sut.
Hemen deneyecegim…
gül
O değil de bardak muhteşemmiş. Nereden aldınız onu Cenk Bey?
Cenk
gül – Paşabahçe’den aldım.
Aycan
Daha hafta sonu biten stoğumu tazelemek için gurmenet’e girip “stok dışı” hüsranına uğramıştım. İçine doğmuş gibi olmuş (: Krema ile benzerini yaptım, o da iş gördü ama bu elbette daha iyi olacal, adı üzerinde, condensed “milk”,..
ırmak
evaporated milk bulma/yapma şansımız var mı peki? herhangi bir fikriniz var mı?
Cenk
ırmak – Bugüne kadar ihtiyaç duymadığım için araştırmadım ama aynı tarifi şeker eklemeden yapabilirsiniz.
melonisee
bu babannemin yaptigi sut receli!
sesiber
An itibarıyla yapmış ve soğuması için kaba almış bulunuyorum. Kahveyle denemek istedim. Şu an kahvem elimde, benim gibi çok az şekerli içenler için kahveyi çok şekerli yaptı ama bu kadar emek verdim sonuçta içeceğim 🙂 Yarın senin verdiğin çikolatalı dondurma tarifinde kullanacağım. İşlem sonunda bu kadar bulaşığa değer miydi sorusunu sormadan edemedim. Bulunursa hazır almak daha mantıklı sanki.
zarpandit
Markomilk bazen benim garipseyeceğim sonuçlara sebebiyet veriyor malesef :/ nestle’ye göre oldukça sıvı kaldığından sanırım.Bu tarif baya iyi oldu teşekkürler Cenk..
hatice k.t.
koyulaştırılmış sütü yaptım,tam olarak 1saat 15dk da oldu,deneyecek arkadaşlar başından ayrılmamanızı öneririm,yani yakınlarda bulunun bırakıp gitmeyin:)eweet dondurmaya adım adım yaklaşıyorum:)
tolga
biz gıda ithalatçısı bir firmayız,maalesef condensed milk in Türkiye ye getirilmesi oldukça zor çünkü mevcut sistemde çok ciddi gümrük vergileri ve tarım fonları ile karşı karşıya kalıyorsunuz.Halihazırda zaman zaman ithalatını yapan firmada bu vergileri fiyatlarına yansıttığı için 300-350 gr condensed milk 10-11 TL ye satılıyor.Evoporeted milk şekersiz olanı zaten sistem olarak endüstriyel yoğurt üretiminin ilk aşamasında ortaya çıkıyor.Fakat bildiğim kadarı ile bu ara ürünü kutulayıp satan üretici Türkiye de yok.Bu arada blogunuz çok güzel,başarılarınızın devamını dilerim.
Cenk
tolga – Bilgiler için teşekkürler. Yanlış hatırlamıyorsam 400 gramlık Markomilk 8.5 lira civarındaydı en son. Yine pahalı ama muadili olmadığı için, bir de evde yapması çok zahmetli, alıyordum. Bir önceki yazımda bir okur Türkiye’de de üretileceğinden bahsetmiş. Merakla bekliyorum.
ceren
MUHTEŞEMSİN.sana bir sorum olacaköneri de olabilir. benim ve herkesin işine gelir… şimdi ben amazon.com dan kitaplara bakıyorum bakıyorum fiyatlar çok uygun süper ama kitap kadar kargo ödüyorum. üstelikingilizce bilmiyorum. bir çoğumuz da bilmiyor. bu işin prosedürü nasıldır bilmem ama pierre herme gibi üstadların ne bileyim sende ki kitapların çevirisini yapamaz mısın türkiye de yemek kitabı yok be cenk. bu kitapları türkçeye çevirip burada yayınlanmasını sağlayamaz mıyız ? oluru var mıdır sence ?yapsa yapsa cenk yapar, detayları ile hakkını vererek….
Cenk
ceren – Bunu kitapların yurt dışı telif haklarını ellerinde bulunduran yayınevleriyle görüşmek lazım. Bana güvendiğiniz için teşekkürler ama bu tip bir proje için şu sıralar vakit ayırabileceğimi sanmıyorum.
Nuseybe
Sütün taşması ile alakalı sıkıntı yasayanlara tencerenin içine porselen çay tabağı atmalarını oneririm:)
Ben de en kısa sürede denemek istiyorum, ve mumkunse sitenizde sizden ismini duydugum vietnam kahvesini denemek için:D gerçi kahveyi ve filtresini getirecek arkadasa da muhtacım ama:D umarım bulacağım:D
Tarif için teşekkürler Cenk Bey^^
Cenk
Nuseybe – Benzer bir sonuç elde etmek için dibinde bir parmak kalınlığında koyulaştırılmış şeker süt olan bir bardağın üstüne kağıt filtre serili ufak boy bir süzgeç oturtun. Filtreye (büyük bir kupa için) 1,5 yemek kaşığı (kağıt filtreye göre öğütülmüş) kahve (benim favorim Starbucks Yirgacheffe) koyup üzerine azar azar kaynar su ekleyerek bardağa damlasını bekleyin.
Nuseybe
Kahve onerisi icin tesekkur ederim Cenk Bey ilk firsatta denemek isterim. Kagit filtreye uygun dedigimiz yani filtre kahve makinasina uygun ogutulmus degil mi? Bir de suzgec icin acaba bazi caydanliklarin yada kettle tarzi cay yapmak icin kullanilan seylerin suzgecleri geldi aklima ama onlarin yan kisimlari da acik pek uymaz.
Bir de filtreleme tarzi olarak acaba hand-dripping filtreleri ile de yapilir mi diye dusundurdu:) belki biraz daha uzun surer.
Tesekkurler.
Cenk
Nuseybe – Evet, öğütmeden önce soruyorlar. French press için isterseniz daha iri çekiyorlar, kağıt filtre derseniz daha ince çekiyorlar. Benim kullandığım süzgeç bardağa tam oturuyor, kağıt filtre de aynı boyutta, hand dripping için ideal.
Nil
Çok zahmetli, çok uzun sürüyor dediğin şey altı üstü 2 saatte hazır oluyor yahu. Abartmaya gerek yok 🙂 Güneydoğu mutfağının içinde büyümüş biri olarak belki de bana kolay gelmiştir. Cidden lezzetli oldu, tarif için çok teşekkürler. Bu sütten cevizli dondurma ve irmik helvası yaptık.
Cenk
Nil – Afiyet olsun. Tarifteki malzemelerden biri olduğu için deneyecek olanlar ne kadar vakit harcayacaklarını tahmin edebilsinler diye uyarıda bulundum. Bana kalırsa da abartılacak bir yanı yok – sütü kaynamaya bırakıp ara sıra karıştırıyorsun – ama çalışanlar, vs. herkes vakit bulamayabilir.
sevil
yaptım!!…
şekerli sütü yapmak için doğal yağlı inek sütü kullandım. yaklaşık 2 saatte tarif ettiğin kıvama geldi. Zor değil sadece zaman ayırmak gerekiyor. Dondurma yapma işi ise hakiketen çok kolay. Kıvamı mükemmel oldu. dondurucudan çıkarır çıkarmaz kaşığımı batırıp yiyebildim. Taş gibi olmaması beni çok mutlu etti. Ancak ben çok yoğun çikolata tadı sevmediğim için bana çok çikolatalı geldi. Bir dahaki sefere sade sütlü yada meyveli yapmayı deneyeceğim. Çok güzel bir tarif. Paylaşımın için teşekkürler Cenk.
zeplin
earl grey milk jami bu sekilde yapmayı deneyeceğim..
Sureyya
Merhaba… Ben uzun zamandır sessiz takipçiniz ve hayraninizim… Pek cok tarflerinizi denedim ve inanilmazdi ,, Vera hn. Kabakli böreğini de yaptim ancak ici çok sulu kaldı tarife ve TUM ölçülere uyduğum halde … Çok çok lezzetli ama biraz civikti olması gereken sekli bilmediğim icin !!! kendinize yaptığınızda kesit fotografı koyabilirmisiniz … Ellerinize saglık…
Cenk
Sureyya – Kabakların suyunu iyice sıktığınız zaman çok sulu kalmıyor. Bir daha yaparsam fotoğraf eklerim.
ayla
cenk bey merhabalar.sizden bir yardim ricada bulunacagim.eger yazdiklarim anlasamiyorsa ozur dilerim.
cenk bey benim bir arkadasim kitap ariyor. ingilizce yazilmis unlu kitaplar…yemek tarifleri ve kek decorasyonu ves…
istanbula gitmek istiyor ama nerden bulabilecegini bilmiyor.hatta internet sitesi olursada cok guzel olur ve ya kutuphane adresi…
eger yardimci olursaniz minnetdar olurum.
ayla-iran
Cenk
ayla – İngilizce kitaplar için en doğru adres Amazon. Yemek kitaplarımın listesi şurada. Arkadaşınızın aradığı tipte birçok kitap altlarında Amazon linkleriyle beraber mevcut.
haticeist
iyi gunler cenk bey
tarifiniz icin tesekkurler denemeyi cok istiyordum. tarifiniz uzre denedim de. cok lezzetli oldu.ama yurt disindan getirilenlere gore kivami daha sivi rengi biraz koyu ve tadi hafif karamelimsiydi ozenle tarife dikkat ederek yaptim.acaba aldigim sonuc normal mi yardim ederseniz sevinirim
Cenk
haticeist – Daha sıvı bir kıvamdaysa az pişirmiş, rengi koyu olduysa şekeri tarifte belirtilen süreden daha önce eklemiş olabilirsiniz. Bence çok takılmayın rengine. Nasıl olsa başka tariflerde kullanacaksınız; bu ufak tefek farklılıklar sonucu çok fazla etkilemeyecektir.
Nuseybe
En sonunda yaptim^^ henuz kahve deneme sansim olmadi daha bu aksam yaptim pek de modumda degildim yalniz dolaba atarken bi tadina bakayim dedim ayni bal:D hemen aklima burda okudugum yorumlardan biri geldi, SUT BALI 🙂 ben de tattiktan sonra anneme tam da sutten bak uretmisiz de haberimiz yok derken buldum kendimi:)
Cenk Bey onerdiginiz kahveden de cektirdim simdi onumuzdeki hamle, koyulastirilmis sekerli sutumuzu (buna kisa bi ad bulmaliyiz bence) ve kahvemizi bir araya getirmek:D
Tekrar tesekkurler tarif icin.
haticeist
merhaba cenk bey
kivamini tam tutturamadigimi dusundugum koyulastirilmis sut evde yapabilecegimiz en lezzetli cikolataya donustu ve afiyetle yenildi tadida kivamida mukemmeldi tarifleriniz icin tesekkurler
Cenk
haticeist – Dondurmayı mı yaptınız? Afiyet olsun!
Aynur
Selam Cenk bey
Sitenizi daha önceleride ziyaret etmiştim çok güzel tarifleriniz var elinize sağlık
Bu tarife benim ihtiyacım olmuyor çünki burada (suudi arabistan) her an bulabildiğim bir ürün ama bazı tariflerimde kullandığım için bulamayan izleyenlerim evde yapılabilirmi diye soruyorlardı bir arkadaşımın linkini veriyordum karbonatla yapılıyor ve güzel olduğunu söylemişlerdi ben denemedim
Şimdi sizin linkinizi vereyim birde bu şekilde denesinler bence çok daha güzel olmuş böylesi elinize sağlık ayrıca süt balı ismi daha çok yakışmış:)
sitemede uğrarsanız sevinirim:)
günleriniz lezzetli geçsin
özgül
yorumların tamamını okuyamadım. o nedenle daha önce belirtilmiş mi bilemiyorum ama sütün bu hali samsun’un bafra ilçesinin meşhur geleneksel dondurmasının yapılışı için kullanılmakta. dünyanın apayrı yerlerinde lezzetler aynı olabiliyor demek ki…
Damla
Merhaba Cenk,
Yurtdisindan getirdigim dulce de leche im var. (süt reçeli) bununla dondurma yapmak istiyorum? Fakat nasil biryol izlemem gerekiyor bilemedim. Beni aydinlatirsan cok sevinirim.
Cenk
Damla – Denediğim veya geliştirdiğim bir tarifim yok o yüzden ne desem tahmini olacaktır. Şu tarif fena gözükmüyor.
ozlem
Ben Kıbrıs’ta yasıyorum ve condenced milk burada tüm marketlerde bol miktarda buluyor.Bazen özellikle bir arkadaşıma getiriyorum.Eger değişik tariflerin varsa ve bizimle paylaşırsan çok seviniriz.
Aydan
Merhabalar,
Brezilyalı arkadaşlardan öğrendiğim ‘Brigadeiro’lardan yapabilmek için uzun süre marketlerde bu sütten aramıştım. En sonunda kendim yapmaya karar verdim ve bu tarifle başarılı oldum.
Brigadeiro için de, bu sütün içine biraz tereyğı ve bol kakao koyup kaynatıyorlar ve kaşık kaşık nutella gibi yiyorsunuz ya da top top yapıp çikolata granüllerine vs batırıp süsleyerek servis ediyorsunuz.
Ebru
condensed artik memlekete dondukten sonra erisemedigim urunlerden biri,tadinin muptelasiyim,hatta haftaya yurtdisindan gelecek arkadaslardan istemeye niyetlendigim bir sirada ne mutlu ki sitende atladigim bir tarif olarak rastladim. Suan sut ocakta tikirdiyor sonrasinda irmikli helva icin hazir olacak umarim. Sonucu paylasmak uzere ara veriyorum.
Ebru
Tekrar merhaba Cenk,
ocagin altini iyice kistigim icin sanirim tikirtilari tarifte yazandan daha uzun surdu.yaklasik bir saat kadar fazla! satin aldigim urunlere nazaran kivami daha yogundu. lezzeti ise bence cok yakin. Evde daha profesyonel sartlarda belki isi olcumu yapilarak, sure ayarlamasi gerektigi gibi gerceklestirilirse eminim aynisi olur.
bir sonraki denemede tikirtilari hizlandirmam gerekir mi?
sonrasinda irmikli helva yapimindada kullandim, tadini begendim. suan 10 nu gecti dolapta saklama kabinin dibinde kalan kismi atmaya kiyamiyorum, tadi ne zaman degisecek diye teste tabi tutacagim. tarifi paylastigin icin tesekkur ederim.
Cenk
Ebru – Kaynamasın yeterli ama hiçbir hareketlenme olmadıysa ateş az gelmiş olabilir. Arasını bulmak lazım.
Meryem Kadife
Merhaba cenk,
Dolce de lehce yapmak istiyorum, ama senin anlattığın kısa yoldan. Şimdi ben bu koyulaştırılmış sütü hazırlasam. Son aşamada az karbonat ilave etsem.fırın kabına yerleştirsem, yine olur mu. Hazır koyulaştırılmış süt bulamıyorum, şehrimizdeki marketlerde …ne dersin?
Cenk
Meryem Kadife – Şekerli sütü yaptıktan sonra az miktarda karbonat ilave edin ve karamel rengi alana kadar pişirmeye devam edin. Fırın kabına yerleştirmekle uğraşmayın.
Naz
Merhaba Cenk,
Irmik tatlisini hindistancevizi sutu (coconut milk) ile yapmayi dusunuyorum, ne dersin ?
Cenk
Naz – Neden olmasın?
tubiş
merhaba cenk bu tarifi daha uzun süreli saklamak için konserve olarak yapsak ya da dondurucuda dondursak olur mu
Cenk
tubiş – Elbette olur.
harun
arnavutlukta yediğim trileçeyi o kadar beğendim ki kendim yapayım dedim. kondense süt bulamadım koca memlekette. buradan tarifini buldum da yaptım. çok çok teşkkür ederim ya 10 numara oldu. bu arada trileçe denemeyen varsa mutlaka denesin ama fena bağımlılık yapıyor inanılmaz güzel 🙂
seda
Merhaba Cenk, şu anda Mali marka condensed milk gurmenet’te satışta. Bilgin olsun, sevgiler…
Cenk
seda – Haber verdiğiniz için teşekkürler.
Berkay
Biraz önce denedim. Şanssızlık,yarım yağlı süt almışım ama şekerle yoğunlaştı ve gayet güzel oldu,soğuyunca nasıl olacak tahmin edebiliyorum 🙂 Tarif çok iyi,tam kıvamında,o kadar araştırdım,en mantıklı gelen bu tarifti. Teşekkürler 🙂
Ömer
Cenk bey , Kondanse sütü nerden bulabilir bilgi verirmisniz ?
Cenk
Ömer – Bir arkadaşım Bebek’teki Santral şarküteride rastlamış.
dilek mihrican
cenk bey, şekersiz olarak yoğunlaştırma işlemi yapabilir miyiz.bazı tariflerde tereyağ var. t. yağı yağ oranının arttırmak için mi yoksa kıvam için mi kullanıyorlar? selamlar…
Cenk
dilek mihrican – Şekersiz olarak hazırlayamayız. Tereyağının kıvama çok büyük bir etkisi olmayacaktır. Tat için olabilir. Karbonat, karışımın pH derecesini yükseltip Maillard reaksiyonunu hızlandırır, dolayısıyla rengi de koyulaşır. Koyulaştırılmış şekerli süt için değil, süt reçeli yaparken tercih edilir.
dilek mihrican
biraz önce yaptım.sonuç beni tatmin etti.fakat bu karbonatlı tarifi de az önce gördüm.karbonatın ne gibi bir etkisi oluyor merak ettim..selamlar..
dilek mihrican
çok çok teşekkür ederim.belki ilginizi çeker diye
http://www.youtube.com/watch?v=inG_KyKXY44
selamlar..
ayşe
Tarifi görüp denemeye karar vermistim ki is yerindeki arkadaşım onlarin pazara bunlardan geldigini söyledi denemek baska zamana kaldi.
Ece Karaca
Bu gece yaptım 🙂 Tam iki buçuk saat sürdü. Harika oldu, teşekkürler.
İçinde tahta kaşık bırakmadım, ne lüzum var ki derken ikinci saatte tencereden garip patır patır sesler geldi, kabarcıklar yükselmeye başladı, hemen kaşığı koydum.. Haklıymışsınız..
Bu arada, kitabınızı dört gözle bekliyoruz.
Appication’ınızı da indiriyorum hemen..
Başarılar,
Ece
sonat
Merhaba;
Bu ürün rusyada marketlerde satılmaktadır. Yaygın bir şekilde çok da severim.Tarifini epeyce aradım. En kısa sürede deneyeceğim Teşekkürler. Rusça adı Şukuşenka Moloko.
jülide
bu tarifi dün denedim ,bire bir uyguladım ,
bu sitedeki diğer denediğim tarifler gibi harikaaaa oldu,şimdi sıra çikolatalı dondurmada onuda denedikten sonra yorum yazacağım ,kitabınızda sürekli elimin altında ,roman okur gibi okuyorum .emeğinize sağlık
Serpil Seydiogullari
Cenk bey merhaba sut receli tarifinizi yaparken goren arkadasim halime acimis yurt disindan gelirken bana bolca sut receli getirmis hayatimda yaptigim ve yedigim en guzel cikolatali dondurmaniz ve irmik helvaniz disinda sut recelini nerelerde kullanabilirim bu konuda yardimci olabilirmisiniz .
Yorumlar icinde trileci tatlisinda kullanildigini okudum orjinalinde uc sut karisimiyla kekinin islatildigin biliyorum yerine sut recelimi kullaniliyor acaba tesekkurler
Cenk
Serpil Seydioğulları – Fındıklı kurabiye tarifinde ortadaki boşlukları süt reçeliyle doldurabilirsiniz. Bunun dışında aklıma başka bir kullanım alanı gelmiyor. Trileçe konusunda bir fikrim yok.
Fatma Özcan
Merhaba,
Koyulaştırılmış şekerli sütü hazırladıktan sonra buzdolabında saklanma süresi en az 1 hafta olarak belirtmişsiniz bu süre daha fazla uzayabilir mi, blogtaki çikolatalı dondurma yapımında kullanmak istiyorum.Teşekkürler.
Sevgilerimle,
Fatma Özcan
Cenk
Fatma Özcan – Bir haftadan daha uzun bir süre bekletmediğim için kesin bir cevap veremiyorum ama çok da uzayacağını sanmıyorum. Kusura bakmayın, cevap çok gecikti…
Kübra
Merhaba Cenk bey,
Sanırım süt reçeli, dulce de leche, condensed milk hakkında kavram karmaşası yaşamaya başladım. Yukarıdaki tarifi uyguladığımda sweetened condensed milk elde ediyorum, içerisine karbonat kattığımda süt reçeli yani dulce le leche elde ediyorum diyebilir miyiz? Açıklamamız beni çok sevindirecek.
Sevgiler…
Cenk
Kübra – Tam olarak değil. Dulce de leche ve süt reçeli aynı şey. Koyulaştırılmış şekerli süt için süt reçelinin birkaç adım öncesi diyebiliriz. Süt reçelinde fazladan karbonat var ve daha uzun süre pişirmek gerekiyor ama sütün suyunu buharlaştırmakla uğraşmanıza gerek yok.
Betül
Cenk Bey, bu tarifin süt tozuyla yapılan versiyonuna rastladım internette araştırırken. Bir bilginiz var mı, tavsiye eder misiniz? Daha kolay gözüküyor ama bunun için lezzetten ödün vermek istemem.
Cenk
Betül – Ben de lezzetten ödün vermemek için tercih etmem ama her ikisini de yapıp kendiniz karar verebilirsiniz.
Lara
Tariflerde yerine krema kullanılabilir mi acaba?
Cenk
Lara – Krema ve şeker karışımı (eşit oranlarda) kullanabilirsiniz ama her tarifte uygun olmayabilir.
Guler
Ben bu yaz gittiğimde Çanakkale’de KİPA mağazasında oranın pazarında üretilmiş süt reçeli buldum çok sevindim çok iyiydi. Fiyatını hatırlamıyorum ama “pahalıymış” demediğimi de biliyorum. Bilgilerinize…
Guler
Adaşım Güler Hanım ben de bu yaz Çanakkalede idim süt reçelini görünce altın bulmuş gibi saldırdım fiyatı de 10 TL gibiydi. Eve döndüm ve yoğun yağlı sütten kabartma tozu ilaveli süt reçeli yaptım tadı kıvamı yakladım.
rana
bu tarifi ilk yayınlandığı günden beri bir kaç kez okudum her tarif de oldugu gibi yorumlarıda okuyorum verdiğiniz cevapları..hem gereksiz defalarca sorulmuş soruları sormamak için hem de arada çok güzel bilgiler yazan yorumları kaçırmamak adına güzel oluyor..
ilk yayınlandıgı zaman okudum ama tarifi daha yeni denedim ve tabi ki muhteşem oldu.. tam bir süt balı.. bugün irmik helvanızı yapacağım ne zamandır aklım da olan tarifiniz..akşam eve gitmeyi bekliyorum lezzeti şimdiden aklımı çeliyor.. bir de yorumlardaki kahvenizi denemelyim
o da ne zamandır aklım da..
tarif yayınlandığı dönemler de instagram dutluk du muhtemelen.. süt reçelide bu kadar meşhur değil di hatta bir yakınıma bu yazınızı okuduktan sonra, yakında herkesin ben süt reçelimi kendim yapıyorum diye övündüğü bir şey olur demiştim gerçekten de öyle oldu… sizi takip etmek tariflerinizi yapmak yazılarınızı okumak ayrıcalık .. bir kaç yerde yazılan yurtdışı çevirilerini yapıyor ama diye bik bik söylenenlere kusura bakmasınlar çok kızıyorum emeğinizi özeninizi izleyicisine atkipçinize saygınızı göremedikleri için..ben kendi adıma ingilizcem çeviri yapmaya elverişli değil velevki google çeviri ile yapsam bile o mükemmel olması için gözümüze sokarcasına püf noktalarını açıklamanız malzame konusunda ki hassasiyetiniz göz ardı edilmemeli.. bir çok milyon takipçisi olan hesapların tarifleri öyle tutmuyor ki çoğu malzamemin boşa gittiği vakit kaybı yaşadıgım olumsuzlukları sizin tarifleriniz de asla yaşamadım..bir de bir hava bir hava sayfa sahiplerinde neyse siz böyle şeylerin yazılmasından da hoşlanmıyorsunuz onun için susuyorum.. kısaca iyi ki bu işe el atmışsınız…
neslice tarifler
Merhaba. Bazı tariflerde karbonat ve vanilya çubuğu da var. Karbonat sütü kabartmak için sanırım. Siz neden kullanmadınız? Ya da kullanılırsa tadında veya pişirme süresinde bir değişiklik olur mu?
Cenk
neslice tarifler – Koyulaştırılmış şekerli süt için ne karbonata ne de vanilya çubuğuna gerek var. Sanırım süt reçeliyle karıştırdınız; bahsettiğiniz malzemeler süt reçeli için gerekiyor.
Ece
Merhaba Cenk ,
Macroda satilan MALI markali “sweetened condensed creamer” un bu tarifle es deger midir?
Cenk
Ece – Ürünü görmedim. “Creamer” dediğiniz için emin değilim. İçeriğini incelemeden kesin bir şey söylemek güç.
Tuba
Hocam genelde pankeklerin üzerinden akan krema görüntüsü acaba yoğunlaştırılmış süt mü ben onu çok merak ediyorum ?
Cenk
Ben koyulaştırılmış sütün pancake üzerine gezdirildiğine hiç rastlamadım.
Bertug
Merhaba Cenk Bey,
Blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum, özellikle kaliteli malzeme arayışınız ve reçetelerinizi aralarına sıkıştırdığınız deneyimlerinizi bizimle paylaşma samimiyetinizi keyifle takip ediyorum.
Benim sormak istediğim bir konu var, süt reçelini süt ile ısıtarak seyreltirsek yoğunlaştırılmış süte ulaşma imkanımız var mı her ne kadar içinde karbonat olsa da yoğunlaştırılmış sütten farklı olarak? Yoğunlaştırılmış süt yapmak bir eziyete dönüyor yoğun çalışılan dönemde ve o olmadan evde yapılan dondurmanında tadı aynı olmuyor malesef 🙂
Cenk
Çok iyi fikir! Elbette aynı şey olmayacak ama karamel tadının yakışacağı tariflerde (ki blogumdaki koyulaştırılmış şekerli süt kullanılan tek dondurma tarifi çikolatalı ve dolayısıyla uyumlu) bence uygulanabilir. Koyulaştırılmış şekerli sütün şeker oranı %50; süt reçeli de sanırım %65 civarında. Reçeli %50 şeker oranına çekecek miktarda süt ekleyerek ilerlenebilir. Oldu da denerseniz, sonucunu paylaşırsanız çok sevinirim.
Fatma
?
Semra Başkan
Koyulastirilmis süte bir çok.kidi karbonat ekliyorneden acaba ? Kıvam.arttirmak içinmi ?
Cenk
Karbonat, genelde reçel yapım aşamasında, karışımın asit dengesini değiştirip karamelize olmasına yardımcı olması için ekleniyor.