• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Çilekli Tart

Çilekli Tart

Hafta sonu ufak çapta bir tart çılgınlığı yaşandı. Denemelerimden ilki bu vanilya kremalı çilekli tart oldu. Çilekleri koyduktan sonra tart çok çıplak kalınca tepesine de sütlü çikolata rendeledim. Diğer yaptıklarım bundan daha ilginç oldu; zaman buldukça onları da yazacağım.

Herkese iyi haftalar!

ÇİLEKLİ TART TARİFİ

Tarif Dorie Greenspan’in “Baking: From My Home to Yours” adlı kitabından alınmıştır.

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz.

Not: Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” ve “Tart Hamuru Hakkında” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.

Malzemeler

Tart Hamuru için

  • 1.5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gr tereyağı, soğuk
  • 1 yumurta sarısı

Vanilyalı Krema için

  • 2 su bardağı süt
  • 6 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
  • 1.5 çay kaşığı vanilya özütü*
  • 3.5 çorba kaşığı tereyağı, ufak parçalara bölünmüş ve oda sıcaklığında

* Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için vanilin veya vanilya aroması kullanmıyorum. Linke tıklayarak ev yapımı vanilya özütü tarifine ulaşabilirsiniz.

Yapılışı

  1. Vanilyalı pasta kremasını hazırlamak için, ufak bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  2. Orta boy başka bir tencerede (ateşin üzerinde değil) yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını çırpın. Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin (bir defada eklemeyin ve çırpmayı bırakmayın yoksa yumurta sarıları sütün ısısından pişip topak topak olacaktır). Yine çırpmaya devam ederek sütün geri kalanını ekleyin. Orta boy ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın.
  3. Vanilya özütünü ekleyin ve tekrar karışana kadar çırpın. 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağ parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin. Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.
  4. Tart hamurunu hazırlamak için, mutfak robotunda unu, şekeri ve tuzu karıştırın.
  5. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın.
  6. Yumurta sarısını ekleyin ve biraz daha karıştırın.
  7. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir top hale getirin. Üzerine bastırarak biraz düzledikten sonra paketleyip hava geçirmeyen bir buzdolabı poşetine koyun ve buzdolabında en az 1 saat dinlendirin. Eğer hemen kullanmayacaksanız, dondurucuda 1 hafta kadar saklayabilirsiniz. Tartı yapacağınız günün önceki akşamından buzdolabı kısmına koyup açabilirsiniz.
  8. Tartı pişirmeden önce fırınınızı önceden 190C’de ısıtın. 23 santimlik bir tart kalıbını tereyağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın. Tart kalıbından biraz daha büyük bir parça yağlanmış alüminyum folyo ya da parşömen kağıdını tart hamurunun üzerine serip her tarafına yayılacak şekilde birkaç avuç kuru nohutu tepesine yerleştirin ve fırına verin. Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve folyoyu kaldırıp 8 dakika daha pişirin. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  9. Tartı bir araya getireceğiniz zaman önce vanilyalı kremayı hamurun ortasına dökün. Bir spatula yardımıyla düzledikten sonra da 15-20 adet çileği ve çikolata parçalarını üzerine serpip servis yapın.

11 Haziran 2007 · 332 Yorum Kategori: Meyveli Tatlılar, Tart Etiket: çilek, çilekli tart, çilekli tart tarifi, tart hamuru, vanilyalı krema

Previous Post: « Kabaklı ve Eski Kaşarlı Muffin
Next Post: Cherry Domates, Beyaz Peynir ve Taze Kekikli Tart »

Okuyucu Etkileşimi

332 YORUM

  1. zerrin - misss

    11 Haziran 2007 ile 12:48

    Merhaba Cenk,

    inanılmaz leziz görünüyor.

    Kremadaki yumurta sarıları kafamı karıştırdı çok gibi geldi 🙁 ama sanırım en kısa zamanda deneyeceğim.

    Sıcacık sevgiler buradan oralara…

    Yanıtla
  2. Cenk

    11 Haziran 2007 ile 16:50

    Merhaba Zerrin,
    Yumurta sarisi adedi kafani karistirmasin bir yanlislik yok… tadi gayet guzel oluyor. Eger yine de cok geldi diyorsan Martha Stewart’in da pastry cream tarifini kullanabilirsin.. onunkinde 4 adet yumurta sarisi olmasi lazim (www.marthastewart.com da mutlaka mevcuttur) ama Dorie Greenspan’in tarifinin daha ustun oldugunu soylemek isterim. Afiyet olsun.

    Yanıtla
  3. işitmekaybı

    11 Haziran 2007 ile 17:18

    Merhaba Cenk,

    Resimlerin çok profesyonelce.Tarifler gibi…Ellerine sağlık…

    Hiç tart denemedim daha desem komik olur mu?Bak senin kolay anlatımınla bu tarifi deneyerek ilkimi gerçekleştirebilirim…

    Görüşmek üzere,
    Delfina

    Yanıtla
  4. Papatya

    11 Haziran 2007 ile 20:35

    Cenk,
    inanilmaz bir tesaduf mu demek lazim, yoksa telepati mi? 🙂 Aslinda niyet ayni ama seninki iyi sonuc vereni benimki kotu 🙁 Mayacik hanidir cilekli, bir pasta istiyordu benden, ben de hafta sonunda senin ahududulu tartini cilekli olarak yaptim. Yukaridaki gibi nefis gorunmeliydi ama kabahat senin tarifte degil bende! Tart hamuru biz sofraya otururken firindaydi. Hem de kendimi taniyorum, bana hatirlatin, demistim. Tabi ki sofrada lafa dalinca unuttum! Yanmadi ama birazcik (!?) fazla pisti. Hatta aklimdan da gecmedi degil, acaba bir de bu tartin yanigina bir cozumun var midir diye :)))) Neyse kremasi guzeldi, herseye ragmen soguyunca tart da o kadar sert gorunmuyordu. Ama buzdolabina girince…. nasil desem, pasta bicagiyla kesemedim servis yaparken.
    Tirtikli bicakla bile zorladi :)) Yine de ziyarete gelen bir arkadasim, tartin kitirini begendim en cok demez mi? :))))))
    Simdi senin tartina bakip ic gecirdim. Bir de bunu denemeli… ve firinin basinda beklemeli!
    Not: Not biraktim diye, yanlis anlama sakin. Sen masumsun 🙂

    Yanıtla
  5. uzaktan

    11 Haziran 2007 ile 21:31

    bu tarifi,Pie Crust Shell Graham Cracker ile yapsam ayni sonucu alabilir miyim?yoksa tarti kendim yapsam daha mi iyi olur?

    Yanıtla
  6. Cenk

    11 Haziran 2007 ile 22:03

    işitmekaybı – Cok tesekkur ederim… Denedikten sonra da yorumlarini paylasirsan sevinirim.

    Papatya – Hic uzulme hepimizin basina gelen seyler bunlar. Bir dahaki sefere diyelim 🙂

    uzaktan – Ayni sonuc derken goruntu itibariyle benzeyebilir ama tadi ayni olmaz tabii ki. Tart hamuru yapmaya vaktiniz yoksa neden olmasin?

    Yanıtla
  7. Burçin

    12 Haziran 2007 ile 11:14

    Merhaba,
    Herzaman ki gibi harika bir tarif ve fotoğraf. Ellerine sağlık Cenk.

    Yanıtla
  8. Doğa

    12 Haziran 2007 ile 12:13

    Muazzam görünüyor. Fotoğrafa bayıldım, alttaki örtüye bayıldım… Herşey dört dörtlük. Ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  9. Gözde

    12 Haziran 2007 ile 12:13

    Resmen ağzım açık kaldı! Tam da karnım acıkmışken yapılacak şeymi bu?

    Yanıtla
  10. EDA SUNER

    12 Haziran 2007 ile 13:50

    Cenkcim çikolatayı nasıl böyle rendeledin? Yani hafif yuvarlak şekilde ya onu tam izah edermisin

    Yanıtla
  11. Cenk

    12 Haziran 2007 ile 14:02

    Kabak, havuç gibi sebzelerin kabuklarını kesmeye yarayan jilet gibi bir alet vardır onunla kesince böyle yuvarlak şekil alıyorlar…

    Yanıtla
  12. EDA SUNER

    13 Haziran 2007 ile 13:18

    Hım deneyeceğim sağol hayatım.

    Yanıtla
  13. Gamze

    13 Haziran 2007 ile 14:06

    Sanıyorum dibim düştü 🙂 Bu ne güzellik böyle. Ellerine sağlık…

    Yanıtla
  14. ayşen

    15 Haziran 2007 ile 19:07

    hep söylüyorum sadelik ve şıklık bu bloğu takip etmemin en temel sebebi.emeğinize hayranım

    Yanıtla
  15. Cenk

    15 Haziran 2007 ile 21:10

    Gamze ve Aysen – Cok tesekkur ederim. Begenmenize sevindim.

    Yanıtla
  16. nisa

    24 Haziran 2007 ile 15:25

    Merhaba,sitenizi yeni buldum ve çok memnunum.Her zaman böyle profesyonel çalışmalara ulaşmayı umuyordum,dün akşam kısmet oldu.Hemen tüm tarifleri aldım ve ilk olarak çilekli tartı yapmaya karar verdim.Her şey yolundaydı taaki ben kalıptan tart tabanını çıkartana kadar.Tüm taban elimde darmadağın oldu o kadar dikkatli davranmama rağmen bu kadar kırılgan olması normal mi?Teşekkürler,tüm çalışmalarınızda başarılar dilerim.nisa

    Yanıtla
  17. Cenk

    25 Haziran 2007 ile 08:06

    Merhaba Nisa,
    Tabanın dağılmasına üzüldüm. Bu kadar kırılgan olması normal değil. İçinde yumurta olduğu için hamurun kıvamının sert olması lazım piştikten sonra. Ne tip bir kalıp kullandın? Altı çıkan tart kalıbımıydı yoksa başka tip bir kalıp mı? Altı çıkanlarda ben hiç sorun yaşamıyorum. Hamuru çıkarmadan önce yanlardan ve altından bir bıçağın ucuyla hafifçe kontrol etmek faydalı olabilir. Acaba hamuru çok mu ince açtın? Kalıba yerleştirdikten sonra hamur artmışmıydı? Biraz daha detay verebilirsen bir sonraki sefere kırılmadan çıkarabilmen için ne yapman gerektiği konusunda yorum yapabilirim.

    Yanıtla
  18. nisa

    25 Haziran 2007 ile 18:22

    Öncelikle hassasiyetiniz ve dikkatiniz için teşekkür ederim.Sorulara gelince:tart tabanı için 28 cm.çapında altı çıkmayan ama yapışmaz bir forma kullandım.Hamuru yerleştirdikten sonra hiç hamur artmadı,hatta ben kalıbı biraz hamur için büyük buldum sanki düşündüğünüz gibi biraz ince olmuştu.Bir de verilen sürede sanki biraz fazla geldi ben son 8 dakikayı 5 dakikayla sınırladım ama yine de daha az tutmak mı gerekir diye düşündüm.Tart kalıptan çıkarken dağılmadı çok dikkatle çıkardım kolaylıkla çıktı servis tabağına alırken elimde dağıldı tüm özenime rağmen.Tekrar teşekkür ederim yeni tariflerinizi merakla bekliyor olacağım.

    Yanıtla
  19. Cenk

    25 Haziran 2007 ile 20:52

    Tekrar merhaba Nisa. Oncelikle dogru yolda oldugunuzu soylemeliyim… Hamur tabaninin kirilgan olmasi hamuru hazirlarken adimlara tamamen uydugunuzu gosteriyor. Tart hamurunun agizda dagilan, kirilgan olani makbuldur. Fakat 28 cm capindaki bir kaliba ufak gelmesi beni dusundurdu. Alti cikan tart kaliplarinin yuksekligi 3 cm olur. Sizin bahsettiginiz alti cikmayan 28 cm capinda bir kalip bende de mevcut ve yuksekligi 4 cm ayrica kalibin taban kismi biraz yukseltili ve kenarlarinda asagiya dogru bir derinligi var. Eger bu bahsettigim kalibi kullandiysaniz (ki bu genelde kekler icin kullanilir) ufak gelmis olmasi muhtemel (derinligi ve yukseklik farki dolayisiyla). Eger bu tarifi ilk deneyisim olsaydi tekrar deneyip bir yanlislik var mi diye sizin icin kontrol ederdim ama her hafta yaptigim birsey oldugu icin miktarlarda bir yanlislik olmasina pek ihtimal yok. Size tavsiyem tart icin mumkunse alti cikan tart kalibindan kullanmaniz. Eger yasadiginiz sehirde Pasabahce varsa oradan bulmaniz mumkun. Bu kadar ugrasiniz cope gittigi icin uzuldum. Umarim bundan sonraki sefere yaptiginiz tarti doya doya yersiniz.

    Yanıtla
  20. ayse

    28 Haziran 2007 ile 12:07

    merhaba cenk, bu çilekli tartı yapma gibi hayaller kuruyorum yalnız bişiy sorucam. ortaya çıkan 7 tane yumurta beyazı ile bişiyler yapıo musun? yoksa onların sonu hazin mi? bi de ben sert, bıçak işlemeyen tart tabanlarına kıl olmakla beraber daha önce evde yapıp daha keserken dağılıveren tart tabanlarına sinir olurdum. meger senin demene göre onlar makbulmus. oysa seninkilere bakıyorum tabakta kesilmis dururlarken en ufak bi kırıntı yapmamışlar. nasıl oluyor bu? yani hem dağılcak hem dağılmadan tabaga yerlesicek? 🙁 ayarı nedir?

    Yanıtla
  21. Cenk

    28 Haziran 2007 ile 13:03

    Merhaba Ayşe – Yumurta beyazlarıyla dilersen beze yapabilirsin. Benimkilerin sonu hazin oldu maalesef 🙂
    Nisa’nın sorusuna cevap verdiğimde bahsettiğim kırılganlık keserken bin parça olmak değil. Bıçak işlemeyen tartların sebebi çok fazla yoğurulmaları.

    Benim anlattığım şekilde yaparken sen de farkına varacaksın ki bu hamuru açmak bile bir dert. Genelde yırtılıyor, tabana yerleştirirken de sorunlar yaşanıyor ama sonuçta her zaman yırtılan noktalar ve boşluklar hamurdan koparılacak parçalar üzerine bastırılarak kapatılabilir. Bu çilekli tartın hamuru çok fazla da kırılgan değil aslında. Tariflerde hep 1 su bardağı diyorum acaba herkesin su bardağı farklı mı? Benim su bardağı ölçüm 237 ml. Fazla un kırılmalara sebep olabilir ama önemli olan kıvamın tutması. Herkesin unu, tereyağı, mutfak ısısı farklı olabilir ama ölçünüz tart hamuru için şu olsun: Her şey bittiğinde iki parmağınızın arasında sıktığınız hamur parçası birbirinden ayrılmıyor, kum gibi dökülmüyorsa olmuş demektir. Ne çok kuru ne de çok ıslak ve yapışkan. Bunun ayarını anlatmak çok zor. Sanırım birkaç denemeden sonra herkes kendi kıvamını öğrenecektir. Umarım bu bilgiler faydalı olmuştur.

    Yanıtla
  22. ayse

    29 Haziran 2007 ile 06:59

    cok saol detaylı aciklamalarin icin.

    Yanıtla
  23. Cenk

    01 Temmuz 2007 ile 00:43

    Nisa – Tekrar merhaba. Tarifte benim bir yanlisligim oldugunu su anda anlamis durumdayim. Inch den cm ye cevirirken bir yanlislik yaptim lutfen kusuruma bakma. 28 cm degil 23 cm olmasi gerekiyor tart kalibinin. Eger tart kalibin 28 cm ise, tarifi 1.5 kati olarak hazirlayip o sekilde kullanabilirsin.

    Yanıtla
  24. Filiz Arıcan

    06 Eylül 2007 ile 07:09

    Ben çilekli tarta bayılırım zaten.İstanbul da Gayrettepedeki Bulvar süper yapıyor bunu.En kısa sürede deneyeceğim bakalım aynı lezzeti yakalayacakmıyım.Ellerine sağlık Cenk…

    Yanıtla
  25. ayşegül

    07 Eylül 2007 ile 12:50

    merhabalar! vanilya özütü konusunu araştırıyorum bir süredir 🙂 bir sitede şöyle bir ürüne rastladım. doğal vanilya aroması olarak geçiyor, fikriniz nedir?

    http://www.pastamalzemeleri.com/store/viewItem.asp?idProduct=10

    Yanıtla
  26. Cenk

    07 Eylül 2007 ile 13:25

    Merhaba Ayşegül,
    Açıkçası linkteki ürünü benim gözüm pek tutmadı. Normalde vanilya özütü bu kadar ucuz olamaz ama..Onun yerine marketlerde ya da aktarlarda satılan vanilya çubuklarından kullansan? Çubuğu ortasından ikiye ayır, sonra bir bıçağın ucuyla içindeki havyara benzeyen tohumları sıyırıp tarife ekle. Çubukları da sakın çöpe atma. Temiz bir kavanozun içine koy üstüne de tepeleme toz şeker doldur. Birkaç gün sonra mis gibi kokan vanilyalı şekerin olur. Tatlılarda veya kahvelerinde kullanırsın.

    Yanıtla
  27. Ceylan

    11 Eylül 2007 ile 18:05

    Cenk, geçenlerde senin tartların bakaaa, bakaa gidip tart yaptım! Ama henüz senin tarifini malzeme eksikliğinde dolayı deneyemedim !Sadece görüntü ve çikolata rendeleme kısmını aldım! Sonuç “görüntüde” harika! Ben “kırmızı moruk”la denedim!! Azerilerin ahududusu yani 🙂 Bu hafta senin tarifinle de deneyeceğim, eminim leziz olacaklar!

    Yanıtla
  28. Cenk

    11 Eylül 2007 ile 21:25

    Ceylan – Umarım denediğinde beğenirsin. Afiyet olsun şimdiden.

    Yanıtla
  29. ayşegül

    20 Eylül 2007 ile 13:08

    cevabın için teşekkürler Cenk 🙂 aktarın yolu gözükecek bana o zaman 🙂

    tekrar tekrar ellerine sağlık!

    Yanıtla
  30. Şebnem

    03 Ekim 2007 ile 12:01

    Merhaba Cenk,
    Ben de sitenle daha yeni tanıştım ve hayran oldum. Özellikle de fotoğraflara. Senin tart tarifini de haftasonu denemeyi düşünüyorum. Ancak bir sorum olacak. İçerisindeki vanilyalı kremaya benzer bir kremayı (senin tarifin değildi yanlış anlaşılmasın) geçen hafta bir pasta için yapmıştım. Ancak yumurta ve un kokusundan yiyemedim bile. Tabii o zaman vanilya özütünden haberim yoktu. Vanilin kullanıyordum.Kıvamı da çok koyu oldu. Tam bir fiyaskoydu. Vanilya vaniline göre daha mı yoğun bir koku bırakıyor? Senin yumurta kokusuna vanilya özütü dışında uyguladığın bir yöntem var mı?

    Yanıtla
  31. Cenk

    03 Ekim 2007 ile 12:40

    Merhaba Şebnem – Yorumun için çok teşekkür ederim. Senin tarifteki un kokusu neden oluştu onu bilemiyorum ama yumurta kokusu konusunda sebep birden çok olabilir. Öncelikle evet, vanilya özütü vaniline göre daha yoğun bir koku bırakıyor. Denediğin tarifte kullanılan teknik neydi bilemiyorum ama şeker yumurta ve mısır nişastası iyice çırpıldıktan sonra azar azar kaynamış süt ekleyerek yapılan bu kremada kullanılan teknik potansiyel yumurta kokusunu da en aza indiriyor. Dikkat etmen gereken tek konu sıcak sütü birden eklememek ve eklerken de çırpma işlemine devam etmek. Birden eklersen yumurtalar anında pişeceği için koku oluşur. Eğer vanilya özütü bulamazsan Migros ve Tansaş’larda satılan cam tüp içindeki vanilya çubuklarından kullanabilirsin. Ortadan ikiye kesip tohumlarını sıyır ve hem tohumları hem de çubuğun kendisini sütle birlikte kaynat. Yumurtalara ekledikten sonra elekten geçirmen gerekecektir. Umarım bu tarif işine yarar.

    Yanıtla
  32. Şebnem

    03 Ekim 2007 ile 13:07

    Çok teşekkür ederim. Benim denediğim tarifte tüm malzemeler soğuk olarak karışıp muhallebi gibi pişiyordu.Haftasonu senin tarifini deneyeceğim. Gerçi aklım diğer yandan da frambuazlı kekte kaldı. Eminim ikisi de nefistir ama bakalım hangisi ağır basacak!

    Ellerinize sağlık!

    Yanıtla
  33. nunubella

    20 Şubat 2008 ile 11:04

    merhaba,
    sayfanızı ilgi ile izliyor ve sizi buradan (izmir’den )alkışlıyorum.tartınızı denemek istiyorum fakat 6 yumurta sarısı beni düşündürüyor.alternatif olarak ne yapabilirim.2 yumurta sarısı yeterli olurmu.
    sevgi ve selamlarımla.
    nunubella

    Yanıtla
  34. Cenk

    20 Şubat 2008 ile 12:40

    nunubella – 6 yumurta sarısının alternatifi maalesef 2 yumurta sarısı olamaz. Yumurta sarıları kremaya kıvam katması için gerekli. Benim deneyip beğendiğim ve her zaman uyguladığım vanilyalı krema tarifi bu. Bunun dışında da eminim ki daha az yumurta kullanılan tarifler vardır ama maalesef benim repertuarımda şu an için yok. Eğer ileride karşıma çıkarsa sizinle mutlaka paylaşırım. Gösterdiğiniz ilgiye de çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  35. nunubella

    20 Şubat 2008 ile 13:17

    merhaba,
    cevabınız için çok teşekkür ederim.enkısa sürede deneyeceğim.
    selamlar

    Yanıtla
  36. mine

    28 Şubat 2008 ile 11:25

    merhaba cenk bey;sitenizi maalesefki yeni keşfetmiş bulunmaktayım,bundan dolayı hem üzgünüm ama bir okadarda mutluyum çünki böyle harika tarifleri ve harika fotografları herzaman bulmak mümkün diil,bu yüzden sizi gerçekten tebrik ediyorum siteniz fotoğraflarınız ve tariflerınız bir harika…iki gündür buraya takılmış durumdayım.çıkmayada niyetim yok sanırım:)mutfak benım için çok özeldir,yeni tarifler denemek yeni tatlar oluşturmak gerçekten harika bır duygu,sizdende öğrenicegim çok şey oldugu ıçın ayrıca çok mutluyum.bı anlamda bildiklerinizi bizimle paylaştıgınız için size gercekten cok tesekkur edıyorum.basarılarınızın devamını diliyorum sevgilerimle…..

    Yanıtla
  37. lale

    09 Mart 2008 ile 17:27

    walla süper olmuşşş insanın ağzı sulanıoooooo 😀

    Yanıtla
  38. merve

    13 Mart 2008 ile 16:54

    pasta nız çok güzel olmuş ben denedimde

    Yanıtla
  39. Cenk

    14 Mart 2008 ile 08:59

    Afiyet olsun Merve!

    Yanıtla
  40. gülşen

    21 Mart 2008 ile 08:32

    tarifi görür görmez yazdım ve eve gidince denedim. yaparken aksilikler oldu ümidi kesmiştim. ama bi fırına atıp şansımı deniyeyim dedim. ve sonuç tek kelimeyle muhteşem. ilk tart deneyimdi. ayrıca ben bunu büyük tart kalıbım olmadıgından küçüklerle denedim. ve malesef sadece 1 tane yiyebildim. çatkapı gelen misafirlere yâr oldular.ama gelen 7 kişinin yüzündeki inanamamazlık beni çok sevindirdi. çok begendiler. tarif için çok çokkk teşekkür ediyorum.ellerinize sağlık

    Yanıtla
  41. Cenk

    21 Mart 2008 ile 13:42

    Merhaba Gülşen – Tart hamuru gözüktüğünden daha zordur. O yüzden eğer ilk denemenizse ufak tefek aksilikler yüzünden umutsuzluğa kapılma. Denedikçe kendine göre yöntemler geliştireceksin, bir sonraki hamurlar hep daha iyi olacak. Tarifi beğenmenize çok sevindim. Tekrar afiyet olsun.

    Yanıtla
  42. gülşen

    25 Mart 2008 ile 14:04

    yaptıgım tartın kreması sarı oldu. resimdeki bembeyaz. bu neden olmuş olabilir.

    Yanıtla
  43. Cenk

    25 Mart 2008 ile 14:19

    Gülşen – Çok uçuk bir sarı renk olması normal (krem rengi). Sapsarı olduysa acaba köy yumurtası mı kullandın? Onların sarıları koyu turuncu oluyor, renk o yüzden değişmiş olabilir.

    Yanıtla
  44. selin

    08 Nisan 2008 ile 12:15

    Sevgili cenk, tariflerini elimden geldiği kadar deniyorum ve hep övgülerle karşılaşıyorum 🙂
    hafta sonu da tart hamurunu denedim. çok güzel oldu fakat dilimlerken çok dikkatli kesmeye çalıştıysam da parçalandı:)
    sence neden olabilir?

    Yanıtla
  45. Cenk

    08 Nisan 2008 ile 13:45

    Selin Merhaba – Afiyet olsun! Altı çıkan tart kalıbından kullandın değil mi? Yani anladığım kadarıyla çıkarıp tabağa yerleştirmekte bir sorun yaşamadın. Servis ettiğin tabak tartı alacak kadar büyük müydü? Tartın tabanının tamamen düz bir zemine oturması gerekiyor. Eğer kenarlı bir tabağa alıp kesmeye çalıştıysan ve tartın kenarı biraz havada kaldıysa ondan parçalanmış olabilir. Aklıma gelen birtek bu…

    Yanıtla
  46. selin

    10 Nisan 2008 ile 11:05

    altı çıkan tart kalıbından değildi.. hani en altı biraz boşluklu yanları tırtıklı kalıplar var ya… ondan :)altı çıkanlar daha kullanışlı ise onlardan alıyım??
    servis tabağının yanları hafif çıkıktı belki de o yüzdendir.. haklısınn..
    cvbın için çok tşkler..
    sevgilerle..

    Yanıtla
  47. Cenk

    10 Nisan 2008 ile 14:46

    Selin merhaba – Evet kesinlikle altı çıkan kalıplardan almanı öneririm. Tart tariflerinde çok büyük rahatlık sağlıyor.

    Yanıtla
  48. Marıssa

    24 Nisan 2008 ile 08:41

    Cenkciğim merhabalar ben siteni dün keşfettim bu aralar tart tariflerine takmış durumdayım 🙂 tarif araken tesadüfen gözüm senin çilekli tarta takıldı gerçekten görüntüsü çok güzel ellerine sağlık çok güzel görünüyor. ilk firsatta bu tarifi denemek istiyorum bundan sonra sıkı bir takipcin olacam hiç şüphen olmasın 🙂

    Yanıtla
  49. melike

    24 Nisan 2008 ile 09:16

    Merhabalar;
    Tarifte çileği göremedim:) Bir de tart hamurunu anlatırken nohutlardan bahsetmişsiniz bildiğimiz nohutmu bu nedir?
    Sanırım dikkatsiz bir günümdeyim 🙂
    sevgiler

    Yanıtla
  50. Cenk

    24 Nisan 2008 ile 11:35

    Marissa – Çok teşekkürler. Şimdiden afiyet olsun!

    Melike – Çok haklısın. Bugüne kadar söyleyen olmamasına şaşırdım! Atlamışım o kısmı… 15-20 adet çilek yeterli olacaktır. Nohutlar da evet bildiğimiz nohutlar. Kuru haldeyken üzerine dökülüyor parşömen kağıdının ki ağırlık yapsın hamur kabarmasın diye. Onun yerine herhangi başka bir kuru bakliyat da olabilir. Ben sonradan bir kaba koyup her tart yaptığımda aynı nohutları kullanıyorum.

    Yanıtla
  51. betül

    26 Nisan 2008 ile 11:23

    güzel bi tart tarifi arıyodum ve tesadüfen bu siteyi buldum. okuduklarım arasında en aklıma yatanı bu. kremesı daha lezzetli ve kıvamlı olur sanıyorum bol yumurtalı. hamuru hazırladım dolapta, beklemedeyim 🙂

    Yanıtla
  52. betül

    27 Nisan 2008 ile 19:57

    tartım süper oldu teşekkürler tarif için. tek sorun krema biraz sarı oldu yani bu resimdeki gibi değil. aslında o kadar yumurta sarısına normal tabi ama beyaz olsa daha çok hoşuma giderdi. acaba mısır yerine bugday nişastası kullandığım ya da vaniya özütü yerine çubuk koyduğum için olmuş olabilir mi?

    Yanıtla
  53. Cenk

    28 Nisan 2008 ile 07:17

    Çok emin değilim Betül Hanım. Ama biraz sarıya bakan bir rengi olması doğal. Yumurtanın sarısının rengine bağlı olarak farklı sonuçlar alabilirsiniz.

    Yanıtla
  54. GÜLŞAH

    15 Mayıs 2008 ile 10:07

    merhabalar,
    tart çok hoş oldu ben ek olarak üstüne jöle de döktüm..gerçekten yiyenler beğendi ellerine sağlık….

    Yanıtla
  55. sermin

    15 Mayıs 2008 ile 15:12

    ya valla bayıldım acyipsiniz ya şimdi bende yapmaya gidiyorum bakalım çilekli tartım nasıl olacak .hep şuna inanmışımdır ama ilkler herzaman başka tatta olur acaba ilklere çok özendiğimizdenmidir bilmiyorum ama öle oluyo valla:)teşekkür edrim paylaşımlarınızdan dolayı

    Yanıtla
  56. aydan

    18 Haziran 2008 ile 07:08

    merhaba blogunuzun sıkı takipçisi oldum ve sizi çok tebrik ediyorum.Resimleriniz ,tarifleriniz süper.benim merak ettiğim vanilya özütünde kullanmayı tercih ettiğiniz herhangi bir marka olup olmadığı,teşekkürler.

    Yanıtla
  57. Cenk

    18 Haziran 2008 ile 07:46

    Merhaba Aydan – Çok teşekkürler. Nielsen Massey markasını tavsiye ederim ama Türkiye’de şu ana kadar hiç rastlamadım.

    Yanıtla
  58. selin

    21 Haziran 2008 ile 15:34

    tesekkurler ama acikcasi bu kadar yumurta tarifli bir tart ….bence bu kadar yumurta konmamali zaten hic saglikli degil. Yumurta yerine un nisasta vanilya ve seker ilede krema yapilabilinir.

    Yanıtla
  59. Gül

    24 Haziran 2008 ile 11:09

    Merhaba Cenk Bey,
    Tart tarifiniz sayesinde arkadaşlarımla 2 eğlenceli akşam geçirdik. İlk denemede evde mevcut olan kirazları kullandık ama blogdaki fotoğrafta aklım kaldığı için ertesi akşam çileklisini de denedik. Enfesti! Bir taraftan Milli Takım maçını da izlediğimiz için hafif esmerleşmeler, servis yaparken kırılmalar oldu tabi ama yine de güzeldi. Hoş bir anı olarak kalacak 🙂

    Yanıtla
  60. Cenk

    24 Haziran 2008 ile 11:42

    Gül – Bu kadar keyif almanıza çok sevindim. Afiyet olsun!

    Yanıtla
  61. ilayda

    26 Ekim 2008 ile 15:01

    gerçekten çok leziz bi şeye benziyo

    Yanıtla
  62. ilayda

    26 Ekim 2008 ile 15:01

    cenk bey siz harikasınız süper bişi bu yha…:D

    Yanıtla
  63. bridgetjones

    17 Kasım 2008 ile 20:17

    selamlar..tart hamuru ile ilgili bir sorum var.tarifi denedim fakat hamuru buzdolabından çıkardıktan sonra tart kalıplarına döşerken hamur ıslak ıslak elime yapışır bir hal aldı.piştiğinde de çok çok kırılgandı.unu arttırsam problem çözülürmü?evet ise unu ne kadar arttırsam yeterli olur?teşekkürler şimdiden.

    Yanıtla
  64. Cenk

    19 Kasım 2008 ile 11:16

    ilayda – Çok teşekkürler.

    bridgetjones – Hamuru dolaptan çıkardıktan sonra hızlıca açmak gerekiyor ki tereyağı eriyip bahsettiğiniz gibi yapışkan bir hal almasın. Bunu önlemek için oklavayı da biraz buzdolabında soğutmayı deneyebilirsiniz.Eğer piştiğinde kırılgan bir hal aldıysa tam tersi unu değil sıvı malzemeleri artırmak gerekir. Belki de yumurta sarınız ufak kaçmıştır. 1 çorba kaşığı buz gibi su ekleyebilirsiniz ona ilaveten. Bu arada Tart Hamuru Hakkında diye bir yazı yayınlamıştım. Orada da farklı püf noktaları bulabilirsiniz. Umarım yardımcı olabildim.

    Yanıtla
  65. bridgetjones

    19 Kasım 2008 ile 17:02

    teşekkürler bir dahaki denemede dikkat edeceğim söylediklerinize.turtanın kreması enfesti bu arada.nice tarifler deneyebilme ümidiyle hoşçakalın.

    Yanıtla
  66. sevimm

    22 Kasım 2008 ile 18:35

    merhaba cenk bey sitenizi gezmekle o kadar meşgulümki vakit nasıl geçiyor anlamıyorum..bu tarifte çok güzel..hepsini denemek istiyorum..Türkiye de bulunan veya sizin kullandığınız vanilya özütü nedir..nereden buluyorsunuz…hoşçakalın:)

    Yanıtla
  67. Cenk

    23 Kasım 2008 ile 18:37

    bridgetjones – Tekrar afiyet olsun.

    Sevimm – Çok teşekkürler. Maalesef Türkiye’de vanilya özütü bulunmuyor. Ben Amerika’dan getirtiyorum. Onun yerine biraz pahalı bir alternatif ama çubuk vanilya kullanabilirsin.

    Yanıtla
  68. elif

    01 Aralık 2008 ile 17:27

    merhaba,

    Çilekli tart yada kıtır çilek yaparken dondurulmuş çilek kullanılabılır mı? fikrinizi almak istedim.Ilginiz için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  69. Cenk

    01 Aralık 2008 ile 18:10

    Merhaba Elif – Ne tart için ne de kıtır çilek için donmuş çilek kullanmanı tavsiye etmem. Her meyve mevsiminde güzel. Ama canın çok çilek çektiyse o zaman kıtır çileği dene derim. Tartın üzerine donmuş bir meyve koyunca suyu akıp kremasını bozacaktır. Kıtır çilek nasıl olsa fırına girdiği için bir problem yaşamazsın. Şimdiden afiyet olsun.

    Yanıtla
  70. Aslı

    26 Ocak 2009 ile 15:52

    Cenk selam,

    Uzun süre resmine bakmakla yetindikten sonra :)haftasonu tartı denedim. Tart hamurunu önce rondoda hazırladım, çok un halinde ve kuru kalınca ayrı bir kapta pastry blender’la devam ettim. Sonuçta iki parmağım arasında sıkınca bir araya gelen, ama kendi halindeyken gayet toz halinde ve kuru bir hamurum oldu. Pişirdikten sonra da çok sert oldu, tadı çok güzel olmasına rağmen. Bu arada kremasına bayıldım, fakat o da tartı kesince kenarlarından aktı, yani sanıyorum biraz daha kıvama ihtiyacı vardı. resimden senin kremanın gayet kıvamlı olduğunu görüyorum. sence ben nerede yanlış yaptım?? 🙂

    Yanıtla
  71. Cenk

    26 Ocak 2009 ile 16:45

    Aslı – Bir sonraki denemende, eğer hamur kuru kalıp bir araya gelmekte zorlanırsa 1 çorba kaşığı daha buz gibi soğuk su ekleyebilirsin. Bir de Tart Hamuru Hakkında başlıklı yazımı okumanı tavsiye ederim. Kreması da gayet kıvamlı aslında. Acaba buzdolabında bekletmemiş olabilir misin? Soğudukça sertleşir çünkü..

    Yanıtla
  72. Aslı

    27 Ocak 2009 ile 11:25

    Hmm… Tuzlu tart tarifinde soğuk su eklemiştim, ama bu tarifte yazmadığı için aklıma gelmedi. İyi fikir bir dahakini mutlaka böyle deneyeceğim. Hayır bir de belki içinden diyorsundur, of tart olmadıysa olmadı niye bu kadar takıyorsunuz, ama biliyorsun öyle bir an geliyor ki dünyadaki en önemli şey o tart :). Çok teşekkürler ilgi ve cevabın için… Sevgiler,

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Ocak 2009 ile 14:19

      Aslı – Merak etme, seni çok iyi anlıyorum. Bu eski tariflerden biri olduğu için detaylı notlar içermiyor. Ben de tarif yazmasını zaman içinde öğrendim. Daha yeni tariflerde bu tip detayları düşünebilmişim..

      Yanıtla
  73. mehtap ertürk

    27 Ocak 2009 ile 16:30

    süperrrr.tariflerinle çok harikalar yaratıyorum.pasta yapmayı zaten severdim şimdi daha çok sever oldum

    Yanıtla
  74. sümeyye

    31 Ocak 2009 ile 21:52

    bikaç gündür takip ediyorum ve gün kelimesi anlamını tam manasıyla ifade ediyo 7/24 desem yeri var(yani!:) işte!:) tamam birazcık abarttım:).fotoğrafların başımı döndürdü kaydettiğim o kadar çok tarifin var ki hemen yapmak istiyorum hepsini.misal birazdan hashaslı kekini yapıcam gecenin bi vaktinde.neyse izin almalı mıyım bilmiyorum ama bilgisayarıma tarifleri link olarak kaydetmek yerine (kendim için ,kesinlikle ticari bi amacım yok(!):)) bi yemek tarifi kitabı olarak hazırlamaya karar verdim scanner işe yarasın istedim,ama merak etme hala karar aşamasında.yalnız şunu söylememem lazım beğendiğim bi başka tarif korova kurabiyeleri ve yapabilmem imkansız tr de bulamayacağımz malzemeleri varmış,o olmasa da şunu kullan ama aynı tad olmaz cümlesi de hevesimi kaçırıyo napcam ben şimdi söyler misin bay mükemmel fotoğraflar çekip yapamayınca deli olduğumuz,hevesimizi kursağımızda bırakan hatta napalım bi dahaki sefere diyen,bu duruma sinir olduğumz fakat çaktırmadığımz güzide insan..

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Şubat 2009 ile 10:04

      Sümeyye – Hevesin kaçmasın. Ne kullanırsan kullan Korova Kurabiyeleri muhteşem bir lezzet. Sırf bu tarifte değil hemen hemen her tarifte tat, kullandığın malzemelerin kalitesiyle doğru orantılı olacaktır.

      Yanıtla
  75. ayse

    02 Şubat 2009 ile 13:54

    ben çilekli tartın hamuruna toz badem de ekliyorum, üzerini süslerken çilek üstü kavrulmuş file badem koyuyorum. şık ve leziz oluyor.

    Yanıtla
  76. ece ketre

    10 Şubat 2009 ile 18:54

    inanılmaz bir site, ve cok şık resimler var 🙂
    malzeme listesini aldım, yarın mutlaka deneyeceğim. ellerinize sağlık cenk bey.

    Yanıtla
  77. nilüfer

    01 Nisan 2009 ile 18:41

    slm cenk.ben bu tart hamurunu geçen yaptığmda harika oldu ama bugün kalıptan çıkarırken ortadan 2 ye ayrıldı.geçen sefer dolapta 1 saat beklemişti bugün 2 saati geçti,ayrıca ozman slikon kalip kullanmıştım bunlardan dolayı olabilir mi dersin?yada sıcaklık fırınlara göre farklılık gösteriyor olabilir mi?öff moralim bozuldu

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Nisan 2009 ile 19:23

      nilüfer – Silikon kalıpla alakası olduğunu sanmıyorum. Unu nasıl ölçüyorsun? Göz kararı mı dijital tartıyla mı? Tariflerde 1 su bardağı un = 140 gram olarak kabul etmeniz gerekir. Tart hamuru maalesef en ufak oynamalarda bile farklı bir kıvam alabiliyor. Eğer çok çabuk kırılıyorsa tariftekinden daha büyük bir kalıba daha ince yaymış da olabilirsiniz. Ya da fırınınız çok hızlı pişiriyor olabilir. Fazla pişmiş tart hamuru da çabuk kırılabilir. Aklıma gelenler bunlar..

      Yanıtla
  78. Burçak

    11 Nisan 2009 ile 13:52

    Merhaba Cenk,
    benim merak ettiğim birşey var, Amerikan tarzı klasik apple pie için kullandığın hamur bildiğimiz pate sucree midir? yoksa apple pie daha yumuşak ve dağılan bir hamur oluyor, kendinden kabaran unla mı yapmak gerek? eğer tart gibi gevrek olsun istenmiyorsa…
    Fikriniz nedir?
    teşekkürler…

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Nisan 2009 ile 22:22

      Burçak – Apple pie için pate sucree kullanmıyorum. Onun daha yumuşak ve ağızda dağılan olması hoşuma gidiyor. Kendinden kabaran unla da yapılabilir ama ben hiç denemedim.

      Yanıtla
  79. Burçak

    12 Nisan 2009 ile 10:55

    tarifini denemeyi çok isterim, çünki bende aynen o şekilde seviyorum. yoksa site içinde var da ben göremedim mi? paylaşırmısın?
    Teşekkürler:)

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Nisan 2009 ile 20:50

      Burçak – Henüz sitede yok. Ama başka tart tarifleri var. Onlara bakmanı tavsiye ederim.

      Yanıtla
  80. Ebru

    12 Nisan 2009 ile 16:04

    merhaba cenk bey,

    son zamanlarda tart yapma merakım başladı ve en az haftada bi defa tart yapar oldum. sonuçtan memnun da kaldım. bu güne kadar hep hazır tart un kullanarak yaptım. bu gün, kısa bi zaman önce keşfettiğim sitenizden tart hamurunu kendim yapmak için tarif aldım. ancak sonuç başarısızdı. üşenmedim bi defa daha yaptım yine olmadı. verdiğiniz tart hamuru tarifine göre kişisel kanaatim şudur;

    * bence tereyağı miktarı çok fazla… (tereyağının
    tadı ve kokusu kendini çok fazla hissettiriyor.)
    * gereğinden fazla kıtır oluyor…
    * bir yumurtanın sarısı yetersiz kalıyor.
    * pudra şekeri ve unu bire bir ölçü kullanmak
    yerine, pudra şekeri un ölçüsünden bi miktar
    daha az tutulursa fazla tatlı olmuyor ancak.

    tart hamuru hazırlamakla ilgili neden bu kadar farklı bi sonuç elde ettiğimi merak ettim. bildiklerinizi benimle paylaşır mısınız?

    ayrıca siteniz çok ama çok güzel, fotoğraflar ve kullanılan aksesuarlar ise mükemmel… tarfilerinizin de güzel olduğunu yaptıkça anlayacağımdan eminim.

    teşekkürlerimle, selamlarım.

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Nisan 2009 ile 20:18

      Ebru – Çok teşekkürler. Tart hamuru hakkında her türlü detayı bu yazımda bulabilirsin.

      Yanıtla
  81. ayşe

    13 Nisan 2009 ile 11:01

    Merhaba Cenk;
    Haftasonu deneme şansım oldu. Tek kelimeyle muhteşemdi. Bu aralar sırayla tariflerini deniyorum ve tadanlar lezzet şoku yaşadılar. Paylaşımların için çok çok teşekkürler.

    Yanıtla
  82. banu

    26 Nisan 2009 ile 11:08

    tart hamuru hiç güzel olmadı.sizin yüzünüzden malzemelerim boşa harcandı.tarifinizden hiç memnun kalmadım

    Yanıtla
  83. suna

    03 Mayıs 2009 ile 18:44

    selam,
    vanilya özütü yada vanilin biraz zahmetli malzemeler gibi geldi. paket vanilyayla olmazmı bu iş yada başka krema tarifiniz varmı?
    yardıımmm

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Mayıs 2009 ile 20:17

      Suna – Paket vanilya zaten vanilinle aynı şey. Sentetik bir madde olduğu için ben tavsiye etmiyorum ama sen kullanacağım diyorsan o şekilde de yapabilirsin. Vanilya özütü olmayan bir krema tarifim maalesef yok.

      Yanıtla
  84. ceren

    04 Mayıs 2009 ile 15:48

    cenk benim kafam karıştı un ne kadar anlamadım 1 1/2 demişsin + mı yoksa seçenek mi

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Mayıs 2009 ile 16:54

      ceren – Artı, yani 1.5 su bardağı.

      Yanıtla
  85. özlem

    11 Mayıs 2009 ile 21:34

    merhabalar;bukadar güzel yorumlardan sonra,en yakın zamanda bende deniycem tarifini cenk,umarım seninki gibi lezzetli ve mükemmel görünümlü bir tart elde edebilirim, tam çilek mevsimi, birde vanilya özütü bulabilirsem harika olucak. denedikten sonra mutlaka yazarım.

    Yanıtla
  86. Alya

    24 Mayıs 2009 ile 18:36

    Merhaba Cenk,

    bugüne kadar pek çok tarifini denedim. Ve hepsinde sonuçtan çok memnun kaldım. Hatta tavsiyene uyarak ve verdiğin linke bakarak vanilya özütü bile yaptım. Ellerine, kalemine sağlık.
    Ben hem çilekli hem de beyaz peynir ve domatesli tartları yaptım. Her ikisinde de hamur çok güzel oldu. Ancak çilekli tartın kreması bayağı akışkan bir krema oldu. Keserken üzerinden neredeyse aktı. Oysa malzemelerin hepsini tartarak, ölçerek koydum. Tüm pişirme aşamasında el mikseri ile sürekli çırptım. Ama bayağı cıvık bir krema oldu. Acaba nerede yanlış yaptım? Nişastanın miktarı biraz daha fazla olsaydı daha kıvamlı bir krema olmaz mıydı?

    Yanıtla
  87. Cenk

    25 Mayıs 2009 ile 09:22

    Alya – Yumurtaların ağırlığı bile kıvamda farklılıklar yaratabilir. Bir sonraki seferde istersen daha fazla nişasta kullan. İstediğin kıvamı alana kadar birer çorba kaşıklık eklemeler yapabilirsin. Sevgiler.

    Yanıtla
  88. ..........

    06 Haziran 2009 ile 10:13

    harika bişey muhteşemmmmmm

    Yanıtla
  89. serpil

    08 Haziran 2009 ile 21:50

    slm bn serpil inş. tarifinizibaşarıyla yaparım gıda/ pastacılık okuyorumda yarın sınavım var uygulamalı nezamandır bişi yapmadım inş. güzel olur.

    Yanıtla
  90. gamze

    04 Ağustos 2009 ile 21:14

    Sevgili Cenk; siteni cok begendim seni tebrik ediyorum. tartini yaptim bana gore guzel hos oldu icini krema ile doldurdum ustune kiraz ve cikolata cok hos oldu. maalesef kalinligi ayarliyamadim bazi yerleri cok incelmis ama genel olarak begendim. ama soyle bir sorunum var benim esim yabanci amerikali. o tartimi begenmedi ya:((( cok uzuldum ben turk oldugum icin beklentim onunki kadar yuksek degildi. fena degil vs dedi ama pie boyle olmaz dedi:((( krema yerien cherry sos ve cherry olmaliydi dedi. turklerin bu sekilde yaptigi tatli pie olmadigini dusunuyor. ya tabiki satilan o kutu icinde olan hazir pie lar gibi degil.kbl ediyorum ama gzl bir tatliydi bana gore, sanirim o klasik american pie beklentisi icine girdi.. bir dahaki sefer 1 kutu cherry sos cherry ve hazir tart alicakmisiz:D bana tarti yapmak icin ugrasmamada cok guldu. sadece 50 cente satiliyor dedi:D sanirim bir dahaki sefere herseyi gene hazir alicaz. kendim yapmayi her zaman tercih ederim. bu amerikalilar cok hazira aliskin ellerinin altinda cok secenekte var. ama genede ben kendi tatlimi her asamasindan yapmaktan zevk aliyorum,

    acaba esimi sevindirebilecegim bildigin cherry sos var mi yada amerikan stili pie tarifin??? soslu meyveli.

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Ağustos 2009 ile 16:00

      gamze – Öncelikle bu bir tart tarifi. Pie hamuru tart hamurundan daha farklı bir tada ve kıvama sahip. Mesela hamurunda yumurta kullanılmaz. Sanırım eşinin alışmış olduğu bir tat var ve yediklerini onunla karşılaştırıyor. Elbette ki marketten alınan hazır bir taban evde sıfırdan yapılacak bir tatlının yerini tutamaz ama madem alıştığı tat o bence sen onu memnun etmek adına değil de kendi keyfin için pişir. Sitede henüz bahsettiğin tarifler yok ama ileride paylaşmaya çalışırım.

      Yanıtla
  91. eliff

    21 Ağustos 2009 ile 20:25

    ama bu çok güzel oldu o kadar güzel olduki tatlı sevmeyen ablam 3 dilim yedi.çok teşekkürler çalışmalarının devamını diliyorum..

    Yanıtla
  92. gülay

    07 Eylül 2009 ile 12:41

    merhaba,ben bir tart tutkunu olarak uzun zamandır güzel bir tarif arıyordum sitenizi keşfedince çok mutlu oldum ve verdiğiniz tarifi denedim.Tart çok güzel oldu meyveli tatlı yemeyen eşim bile çok beğendi diğer tariflerinizide mutlaka deneyeceğim

    Yanıtla
  93. sibel

    10 Eylül 2009 ile 20:32

    Merhaba,
    tarifi denedim, pazardan aldığım taze böğürtlenleri kullanmak için, fakat tart hamurum çok sert oldu. Tahmin ediyorum ki dolaptan çıkardıktan sonra hamur çok sert olduğu için dışarda beklettim, tereyağı da eridi o esnada. 6 yumurta bana da fazla geldiği için yarı yarıya yaptım kremayı, tartın üzerini tamamen kapatabildim ama ince bi tabaka oldu.
    Sizin kremanız daha beyaz görünüyor benim ki bayağı bir sarı oldu.
    Yine de herşeye rağmen tadı çok lezettli oldu. Bi daha ki denemede daha başarılı olacağıma eminim..

    Yanıtla
  94. gamze

    11 Kasım 2009 ile 14:22

    CENK BEY merhaba sabah mail atmıştım tart için çilekli tarifinizi denedim harika oldu 🙂 yalnız evde çilek olmadığı için elma koydum elmalı tart tarifinizde belirttiğiniz gibi limon suyu da sıktım kararmasın diye şekerle karıştırıp inanın çok güzel oldu hamuru da öyle.çok ama çok teşekkür ederim.:)ve herkese tavsiye ederim mutlaka deneyin

    Yanıtla
    • Cenk

      11 Kasım 2009 ile 14:44

      Gamze – Afiyet olsun.

      Yanıtla
  95. gülşah

    18 Kasım 2009 ile 18:16

    merhaba cenk bey.. tam da çilekli tart için yanıp tutusurken tarifinizi gördüm..ınanın harıka görünüyor ellerinize saglık..:)
    bende şimdi mutfağıma yapmaya gidiyorum..sonuca göre nasıl oldugunu sizlerle paylasıcam…:)

    Yanıtla
  96. meltem

    02 Şubat 2010 ile 23:38

    elifli pastanesinde (kabataş/fındklıda) üstüne çilekli jöle gibi bişeyde döküyorlar inanılmaz lezzetli oluyor. evde denerken iki turlu de yapıcam cok teşekkürler tarif için.

    Yanıtla
  97. NERMİN

    06 Mart 2010 ile 23:35

    Merhaba Cenk
    bu arada geçen tart yaptım ve tart hamurunun üstüne fırından çıkarınça eritilmiş bitter çikolata sürdüm. onun üzerine de kremasını ve meyvelerini. mütiş oldu. yani bu demek oldu ki. çikolata heryere yakışıyor.hem sevmeyen rahatsız olmadan yemiş oluyor hemde seven onsuz kalmıyor. offf offff

    Yanıtla
  98. volvere

    08 Mart 2010 ile 17:38

    merhaba,
    tart süper yaptım misafirler dibini getirdi..
    tek sorunum keserken üstündeki çilekler hep dağıldı krema fazla mı oldu ne acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mart 2010 ile 23:41

      volvere – Çilekler dağıldı derken? İlk defa böyle bir şey duyuyorum.

      Yanıtla
  99. volvere

    09 Mart 2010 ile 09:27

    tam ifade edemedim.
    tartı yaptım şahane oldu.. tarifi birebir uygulayınca hata sıfır.. ancak ben üstünü komple çilekle kapladım.. misafirlere gelince de kestim.. keserken çilkler krema ile birlikte aktı.. kremayı mı çok koydum acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Mart 2010 ile 11:51

      Volvere – Acaba kremanın kıvamı çok akışkan olmuş olabilir mi?

      Yanıtla
  100. volvere

    09 Mart 2010 ile 14:03

    2 gün önce yaptım 3 gün dolapta saklanıyor yazdığı için..
    ilk yaptığımda iyiydi kıvamı daha sonra çıkarınfca sulanmış gibiydi ondan olabilir..

    Yanıtla
  101. tubiş

    04 Nisan 2010 ile 17:03

    merhaba bu tarifi uygulamak istiyorum fakat ölçüyü anlamadım :$
    1 1/2 un yazıyor 1 buçuk su bardağımı yani 1+1/2 yarım su bardağı un mu?kusura bakmayın biraz acemiyim bu konularda yardımcı olursanız sevinirim

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Nisan 2010 ile 19:19

      tubiş – Evet, 1.5 su bardağı un. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  102. pisi

    12 Nisan 2010 ile 10:44

    Hafta sonunda tarifi denedim. Sormak istediğim soruların cevabını da eski yorumlardan öğrendim. Kremanın renginin sarı olması, tart kabından nasıl çıkacağı v.s. Yaparken de sunarken de sorun yaşamadım.Tadı muhteşem oldu ve takdirle karşılandı. Akşam yemeğine gelen misafirlere çay servisinde sundum. Gece yarısı olmasına rağmen onlar gittikten sonra tekrar yememek için kendimi tuttum.Ertesi gün hala tadı damağımdaydı. Uzun süredir kendi yaptığım bir pastayı bu kadar severek yememiştim. Çok teşekkürler…

    Yanıtla
  103. Seda

    14 Nisan 2010 ile 18:18

    Merhaba,
    Bu hafta sonu çilekli tart tarifini denedim ve şanslı olmalıyımki hiçbir aksilikle karşılaşmadım. Tart hamuru pük noktalarından yola çıkarak malzemeleri soguttum, hamuru buzlabında beklettim, açarken sertliğinden dolayı biraz zorlandım ancak yırtılma yaşamadım. Çilek tutkunu olarak görüntü de boşluklu bir çilek sunumu beni doyurmadı ve ben üstünü dilimlenmiş çileklerle tamamen kapattım. Sonuç herkesin çok ama çok begendiği nefis bir tatlı oldu. Krema benim de biraz sarımsıydı ilk yaptıgımda ancak 1 gün sonra rengi açılmıştı (ertesi gün yedik). Çıkarıken de keserken de hiçbir dagılma olmadı. Adımları tek tek izleyince ve mümkün oldugunca az yogurup soguk malzeme kullanınca şahane oluyor.
    Bu tarif için çok teşekkür ederim.
    (Not:İçindeki yumurtaya aldanıp agır oldugunu düşünmeyin, kesinlikle çok hafif bir tart 🙂

    Yanıtla
  104. _marilyn_

    21 Nisan 2010 ile 23:14

    Tariflerin altındaki yorumlardan faydalanarak yemek yapan biri olarak bu yorumu yapmam gerektiğini düşündüm.Tart hamuru tarifi gerçekten kötüydü kesinlikle kırıcı bir eleştiride bulunmak istemem ama vakit harcayan insanların emeğine yazık olmasın.Herşey bi kenara tereyağı kokusu ve tadından yenicek durumda değildi.Diğer olumsuzluklara girmiyorum bile yapıcak olanlar bidaha düşünün lütfen saatlerime yazık oldu:(

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Nisan 2010 ile 00:51

      _marilyn_ – Kötü bir sonuç elde ettiğinizi duyduğuma üzüldüm. Belirtmek isterim ki, bu yazıda yer alan tart hamuru tarifi klasiklerden biridir. Zaten tarifin sahibi de tatlı söz konusu olduğunda uzman olan bir isim, Dorie Greenspan. Aynı tarifin benzerlerine birçok güvendiğim kitapta rastlamış ve bu tarifi de sayısız kereler yapıp iyi sonuç aldığım için söylemeden geçmek istemedim. Acaba tarifi uygularken bazı aşamalarında gözden kaçırdığınız noktalar olmuş olabilir mi? İleride yardımcı olması açısından Tart hamuru hakkında başlıklı yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Tarifin hangi aşamalarında sorun yaşadığınızı söylerseniz (tereyağ kokusu konusunda yapacak bir şey yok; tereyağı seçimiyle alakalı olabilir) daha isabetli çözümler üretebilirim. İleride aklınızda oluşabilecek sorular için de her zaman yardımcı olacağımı biliniz.

      Yanıtla
  105. pisi

    17 Mayıs 2010 ile 14:47

    Daha önce kıtır çilek tarifinden memnun kalmadığımda nerede yanlış yaptığımı anlamaya çalışmış sizden de yardımcı olacak öneriler istemiştim. Cevabınız için yer kaplamasın diye teşekkür de edememiştim. Şimdi tereyağı ile ilgili yorumunuzu görünce hem teşekkür edeyim hem de farkettiğim bir durumu belirteyim istedim. Ben tereyağını yöresel ürünler satan güvendiğim bir yerden açık olarak alıyorum. Pastörize kullanmayayım diye. Yemeklerde güzel olmasına rağmen pasta, kurabiye, tart yapımında kullanınca tadının ağır olduğunu yeni anladım. Kıtır çilekte başıma gelen hamur kokusuna da o yol açmış olabilir.Selamlarımla…

    Yanıtla
  106. denizzz

    19 Mayıs 2010 ile 16:54

    cenk sitedeki bütün tariflerin ölçüleri amerikan ölçüleri mi ??? ona göre ölçerek gram gram kullanacağım…

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mayıs 2010 ile 16:57

      denizzz – Evet, bütün ölçüleri gram cinsinden burada bulabilirsiniz.

      Yanıtla
  107. Hülya YAKIŞIR

    21 Mayıs 2010 ile 17:19

    Merhaba Cenk Bey,
    Eşimin doğum gününde özel birşey yapmak istedim ve tarifinizi denedim. 28 cm’lik kalıp kullandığım için biraz ince bir hamur oldu.
    Yorumları okuyunca 1,5 ölçü yapmam gerektiğini öğrendim. Ve sanırım yumurtamın çeşidi sebebiyle kremam fazla sarı oldu. Ama bunlara rağmen inanın misafirlerimin en çok beğendiği bu oldu. Ve masada bütün tart bitti 🙂 çok sevindim ve herkese sizin sitenizin adresini verdim. Çok teşekkür ederim

    Yanıtla
  108. Selin Bahar

    03 Haziran 2010 ile 02:32

    Cenk selam,
    Çilekli Tart’ı bugün ilk kez deniyorum harika görünüyor 🙂 tart hamuru güzel oldu fakat krema kısmını bir türlü beceremedim 🙁 İkinci keredir çöpe atıyorum.Sıvı kalıyor katı bir kıvam almıyor neden olabilir?Ölçüleri verdiğin şekilde tam yapıyorum ama uzun süre çırptığım halde maximum köpük oluyor.Yardımın için teşekkür ederim.Beceriksiz Selin 🙁

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Haziran 2010 ile 10:26

      Selin Bahar – Ateşin üzerinde çırptığına emin misin? Çünkü çok çabuk koyulaşan bir karışım. Her şeyi tam yaptığına eminsen biraz daha fazla mısır nişastasıyla tekrar deneyebilirsin. Beceriksizlik olarak görme lütfen; herkes yeni bir tarifi yaparken hatalar yapabilir. Bence tarifi önce baştan sona kadar sakin kafa oku ve tekrar bir deneme yap. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  109. SelinBahar

    03 Haziran 2010 ile 11:32

    Ateşin üzerinde değildi 🙁 o kışmı atlamışım 🙁 Akşama 3üncü kez tekrar deneyeceğim teşekkürler 🙂

    Yanıtla
  110. Hülya

    04 Haziran 2010 ile 13:46

    şu an bu inanılmaz lezzeti ikinci kez yapıyorum.tart hamurum fırında pişiyor kremayı hazırlamak için yine siteye göz atarken dayanamadım ve yorum yapmak istedim.ilk tart yapma deneyimimi bu tarifle gerçekleştirmiştim ve yoğun beğeni üzerine bugün yeniden deniyorum.inanılmaz güzel bir lezzet ve oldukça da hafif bir tatlı..ben üzerine bir de tart jölesi döküyorum nefis oluyor..ellerine sağlık cenk tariflerin inanılmaz daha önce de tariflerinden antepfıstıklı brownie ve sezar salatayı denedim muazzamdılar..siteni hergün yeni bir tarif var mı diye sabırsızlıkla açıyorum ve mevcut olanları da denemek için can atıyorum =)

    Yanıtla
  111. denizzz

    07 Haziran 2010 ile 15:19

    cenk merhaba, bugün bu tartı yaptım harika oldu paket yapıp okula götürdüm final öncesi arkadaşlarımla kantinde afiyetle yedik.

    6 yumurta beyazı kalmıştı ya onun da 4 yumurta akıyla chocolate mousse tarifinden yaptım allahım o ne şahane bi mousse’du. yaptığımlarım içinde en güzeli bu oldu…tabiiki ondan arkadaşlarıma vermedim hepsini ben yiyeceğim 🙂 hehehe…

    bir de martha day’in türkçeye çevrilmiş “dünya mutfaklarından hamur işleri” kitabında limonlu bademli tart tarifi var onu da denemelisin ama ben hem hamurda hem kremasında yağ miktarını azaltıyorum o tarifte. sevgiler…

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Haziran 2010 ile 01:13

      denizzz – Afiyet olsun. Tarifleri beğenmene sevindim. Bahsettiğin kitap bende yok ama ilk fırsatta kitaba göz atacağım; tavsiye için teşekkürler.

      Yanıtla
  112. Emre

    09 Haziran 2010 ile 17:31

    Merhaba,

    Ben haftaya bu tarifi denemek istiyorum ama vanilyayla ilgili birşey takıldı kafama. Malum Türkiye’de bu vanilya özütü denen nesne yok ve ben bu tür kremalarda falan bir türlü istediğim vanilya tadını, kokusunu yakalayamıyorum. Kokteyllerde ve kahvelerde kullanılan şurupların vanilyalıları var (Monin, Da Vinci vb. markalar). Onlardan kullansak kremaya herhangi kötü bir etkisi olur mu acaba hiç denediniz mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Haziran 2010 ile 18:06

      Emre – Hiç denemedim, olabilir ama kıvamını bozmaması için dikkatli davranmak lazım. Kremada özüt yerine çubuk vanilya kullanabilirsin. Sütü kaynatırken, ortasından ikiye bölüp bıçakla havyarını sıyır ve hem havyarı hem de çubukları sütün içine at. Ardından yumurtaya eklerken süzgeçten geçirirsin.

      Yanıtla
  113. pamuk

    15 Haziran 2010 ile 13:29

    merhaba cenk tariflerini sürekli takip ediyorum özellikle tam bir tart fanatiği olduğumdan dolayı tart tariflerine ayrı bir bayılıyorum ama uzun zamandır vaktim olmadoğı için hiç tart yapmaz olum taki bugüne kadar artık mevsimide gelmiş çileklerin çekiciliğine dayanamadım ve bu tarifi yapmaya karar verdim ama şöyle bir sıkıntım var evde tart kalıbı yok kaybolduğundan beridir bende tart hiç yapmadım sadece eskiden kalma bir borcam var tam tart kalıbı tipinde ama kaç cmlik bilmiyorum sanırım 26 cm yüksekliğide 4. bu yüzden tarifi uyduramazsam diye korkuyorum. 28 cm için 1.5 katını uygula demişn bende burdan yola çıkıp 1.5 katını yapim diyorum ama ya ölçüyü ayarayamazsam özelliklede kremanın yumurtası iyice artıcağı için korkutuyor beni ?

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Haziran 2010 ile 11:38

      pamuk – Kalıbın oldukça büyük, bence 1.5 katını yap mutlaka. Tart büyüyeceği için de yumurta adedi artacak doğal olarak, ama ufak boyu 8 kişiye yeterken senin yaptığın da belki 10-12 kişiye yetecek. Yani adam başı yumurta sayısında pek bir fark olmayacak.

      Yanıtla
  114. şeyma

    23 Haziran 2010 ile 13:03

    ya gerçekten çok iyi hepsini denicem

    Yanıtla
  115. Aycan

    06 Temmuz 2010 ile 12:00

    uhm, kremayı tutturamadım, biraz koyu oldu. hazır ürünler sevmediğini biliyorum ama krem şanti ile kıvamını inceltmeme ne dersin? dr. oetker’in kaymağımsı yeni hazır krem şantisi, lanet olsun, çok lezzetli,..

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Temmuz 2010 ile 14:30

      Aycan – Onun yerine mısır nişastasını azaltmanı tavsiye ederim. Krem şantinin nasıl olacağını bilemiyorum, hiçbir zaman almıyorum ama büyük ihtimalle şekerlidir ve tarifteki şeker miktarını ona göre azaltmak gerekecektir.

      Yanıtla
  116. Özlem

    14 Temmuz 2010 ile 15:27

    Ben uzak durmaya çalıştıkca karşıma çıkıyor.Canım meyveli bir tatlı yapmak isterken sizin bu tarifinizi gördüm. Çok baştan çıkarıcı.Bütün yorumları okudum.Mutlaka yapmam gerektiğini düşünüyorum Daha önce hiç tart yapmadığım için bu ilk olacak.Aslında daha önce bu kremayı pasta yaparken uygulamıştım gerçekten çok lezzetliydi.Gerçi ben yumurta sayısını azaltmıştım ama yine de çok güzeldi(limon rendesi eklemiştim).Ama bu sefer tarifi tam uygulamak istiyorum.Ev kalabalıklaşsın, o zaman yapacağım.Bana ne kadar az dilim düşerse o kadar iyi:))Sonucu bildiririm.

    Yanıtla
  117. ayse

    21 Temmuz 2010 ile 22:05

    çilekli tartı denedim süper oldu bunuda mı sen yaptın dediler evdekiler sayende illerlemeye devam ilerki günlerde diğer tarifleri denemeye devam artık korkmadan deneye biliyorum çünkü görüntü çok güzel ,tat çok güzel oluyor.tekkar tşk.ederim .adanadan selamlar…

    Yanıtla
  118. şengül

    23 Temmuz 2010 ile 18:14

    merhaba,
    benim sorum vanilya özütü ile ilgili;ben 2 vanilya çubuğunu ortadan kesmeden direk küçük boy votka şişesine daldırdım.Yazınızda 3 adet ve keserek denmiş çok dikkatli okumamışım.Bekleteli 1 ay kadar oldu. Acaba 2 ayın sonunda sizinkinden farklı bir tat mı elde ederim? Bir de siz genelde 1 çay kaşığı kullanmışsınız tariflerinizde.Ben daha fazla mı kullanmalımıyım yoksa benim vanilya özütü bu şekilde olmamış deyip çöpe mi atmalıyım?Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler…….

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Temmuz 2010 ile 00:29

      şengül – Kesinlikle çöpe atmayın. Ortadan ikiye kesmemiş olmanız sadece olgunlaşma sürecini geciktirecektir. Bence içinden çıkarıp ortadan kesin, sonra tekrar içine daldırın.

      Yanıtla
  119. lostrom

    24 Temmuz 2010 ile 19:02

    iyi gunler cenk.. kremaya, tarifte yazdiginiz gibi 6 yumurta sarisi koydum ama resimdeki beyaz krema yerine, sari bir krema ortaya cikti..nerede yanlis yapmis olabilirim acaba? bir dahaki sefere daha az yumurta sarisi mi koymaliyim? tesekkurler..

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Temmuz 2010 ile 23:38

      lostrom – Tarifte belirtilen yumurta sarısı adedi doğrudur. Belki de kullandığınız yumurtanın sarıları koyu sarı renkteydi, tam bilemiyorum. Ben kremanın biraz sarımtrak olmasında bir sakınca görmüyorum. Yumurta kullanmadan, sadece su, şeker ve unla (veya bir nişasta) hazırlanan kremalar da var. Eğer sizin için önemli olan rengiyse o tip bir krema denemenizi öneririm.

      Yanıtla
  120. lostrom

    25 Temmuz 2010 ile 09:57

    yumurta sarilari biraz koyu renkteydi gercekten de..
    ama kremanin tadinin guzel oldugunu soyleyebilirim.. yanitiniz icin tesekkurler..

    Yanıtla
  121. şengül

    27 Temmuz 2010 ile 19:28

    merhaba,
    vanilya özütü ile ilgili soruma hemen cevap verdiğiniz için teşekkürler… Birde aynı konuyla ilgili olarak; ben dediğiniz gibi vanilya çubuklarını votkanın içinden çıkarıp ikiye kestim(bu arada kesme sırasında herbirinden birer çay kaşığı kadar zift gibi siyah ve kıvamlı bir sıvı aktı içinden??)tekrar votkaya daldırdım.Son bir ayın geçmesini bekliyorum.
    Sorum şu: İki ay dolduğunda bu çubuklar kullanım sırasında içinde kalmaya devam mı edecek;yoksa çıkaracakmıyız?
    Bu özütü hangi koşullarda ne kadar süre saklayabiliriz?(örn:buzdolabında mı)
    Bir de ben iki çubukla yaptığım için özütü sizin kullandığınız ölçülerden biraz fazla mı kullanmalıyım? çok teşekkürler şimdiden…..

    Yanıtla
  122. Özlem

    27 Temmuz 2010 ile 22:52

    merhaba Cenk, en sonunda tartı yaptım ama istediğim gibi olmadı.Bu benim ilk denemem olduğu için bir yerlerde yanlışlık yapmış olmalıyım.Hamur kısmıgüzel oldu aslında.gevrek ,ağızda dağılan cinsten.Ama bıçakla kesmekte zorlandım:))Unu mu fazla geldi acaba?Kremadaki sorun ise buzdolabına koymadan önce kıvamı gayet iyiydi.buzdolabından çıkardıktan sonra daha sıvılaştıRengide diğeryorumlardaki gibi kavuniçi idi.Neyseki kardeşim tadını beğendi.ama ben yine de mutsuz oldum.İnsan seninki gibi görüntüye ulaşamayınca hayalkırıklığına uğruyor.

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Temmuz 2010 ile 11:55

      Özlem – Buzdolabında tam tersi daha fazla koyulaşması gerekiyordu, ne yanlış gitmiş tam bilemedim. Renginin kavuniçi kadar koyu olması da açıkçası garip geldi. Yumurta sarılarının rengine göre biraz farklılıklar olması doğal ama o kadar da koyu olması garip geldi. Daha koyu bir kıvam için bir dahaki sefere nişastayı biraz artırmayı deneyebilirsiniz.

      şengül – Bahsettiğiniz zift gibi siyah ve kıvamlı sıvı tam da aradığımız şey aslında. İçindeki vanilyanın “havyarı” diye tabir edilen tohumları akmış. Umarım o kısmı da gerisin geriye içine koymuşsunuzdur. Tat ve kokusunu verecek olan şey tam da bu. Lütfen vanilya özütü konusunda endişe etmeyin, yanlış yapması zor olan bir tarif. Çubukları çıkartmanıza hiç gerek yok. İçinde ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar iyi. Hatta ileride tatlılarınızda çubuk vanilya kullandığınız zamanlarda tohumlarını kullandıktan sonra geriye kalan çubukları bu votkanın içine ekleyerek karışımı “beslemeye” devam edebilirsiniz. Yalnız bu sadece çubuğu sıyırıp tohumlarınızı kullandığınız tariflerde geçerli. Eğer sütün içinde kaynatma vs. gibi aşamalar içeriyorsa yıkasanız bile çubukları tekrar votkaya sokmanızı tavsiye etmem. Özütü buzdolabına koymaya gerek yok. Işık görmeyen ve serin bir yerde senelerce saklayabilirsiniz. İki çubukla yaptıysanız kıvam ve tadın yoğunlaşması biraz daha fazla vakit alacaktır. Daha fazla kullanmak değil de daha fazla beklemeniz gerekebilir. Onun yerine ekstradan bir çubuk daha alıp içine atmanızı öneririm.

      Yanıtla
  123. Özlem

    28 Temmuz 2010 ile 12:57

    nerde yanlış yaptığımı anladım sanırım.Çilek olmadığı için şeftali kullanmıştım.beklediğimden fazla su bırakmaları buna neden oldu.daha dikkatli olmalıyım

    Yanıtla
  124. ece

    29 Ekim 2010 ile 11:51

    selam cenk(: tarif için çoook teşekkürler,hamur kısmı azcık zahmetli -daha doğrusu çok zaman alıyor- ama gerçekten çok güzel bir tarif,ben frambuaz ve ananasla denedim,üstüne de tart jölesi yaptım gerçekten leziz oldu(: tekrar teşekkürler

    Yanıtla
  125. Asli

    06 Ocak 2011 ile 21:39

    Merhaba Cenk, acil yardimina ihtiyacim var, az once cilekli tartini yapmayi denedim(bu yaptigim 100. tarifin olabilir) 🙂 fakat benim kremam resimdeki gibi beyaz olmadi !! Hatta resmen sari oldu..Yarin arkadaslarim gelicek onlara tartimi tattirmadan bu durumun anormal olup olmadigini ogrenmem gerek!! (butun malzemeleri birebir kullandim). Simdiden tesekkur ediyorum.,

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Ocak 2011 ile 23:19

      Aslı – Sizin ekranda nasıl görünüyor bilmiyorum, ama benim kremam da bembeyaz değil. Bilgisayar ekranları renk konusunda değişiklik gösterebiliyor. Ama sapsarı da değil. Yumurtaların sarıları çok koyuysa belki biraz daha sarı olmuştur. Anormallik olup olmadığını sadece tadına bakarak karar vermenizi tavsiye ederim. Elbette görünüş de önemli ama zaten bu en klasik pastacı kreması ve yumurtaların kattığı ipeksi kıvamı başka bir malzemenin vermesi mümkün değil onun için yapacak bir şey de yok. Eğer tadı hoşunuza gittiyse gönül rahatlığıyla servis edebilirsiniz.

      Yanıtla
  126. Asli

    07 Ocak 2011 ile 00:19

    Evet saniyorumki rengin yogunlugu yumurtalardan kaynaklaniyor, fakat kremanin tadi ve kivami kesinlikle mukkemmel.. Insana ilk denemesinde bile iyi hissettiricek tarifler verdigin icin ve butun detaylari en ince ayrintisina kadar paylastigin icin cok tesekkur ediyorum… Senden son bir ricam olucak, magnolia bakery cupcake kremasina en yakin kivami bulmama yardimci olur musun?? yada en azindan senin cupcake tarifini gormeyi cok isterim. Tekrar tesekkurler.

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Ocak 2011 ile 11:54

      Aslı – Maalesef tarif isteklerini yerine getirmek için şu an yeterli vaktim yok, ama kitapta bir cupcake tarifi mutlaka olacak.

      Yanıtla
  127. Ezgi

    10 Ocak 2011 ile 18:05

    çilekli tart çok iyi oldu.
    çok iyi bişi yapmışsınız buraya koyarak.

    Yanıtla
  128. Canan

    08 Şubat 2011 ile 20:40

    Merhabalar,

    Kremami yaptim. Tart hamurum da yaklasik 10 dakikadir firinda. Nohut yoktu ben de makarna koydum uzerine:)

    Yanıtla
  129. Asli

    13 Şubat 2011 ile 18:41

    Sevgili cenk abi?
    Ben 14 yasindayim ve kek yapmakta Cok basariliyim…
    Tart tarifleri ararken sizin cilekli tart tarifini buldum ve denemek istedim ama tarifi okurken vanilya özütü denen sey lazimmis? ama ben bunu alamayacagim icin onun yerine baska ne Kullanabilirim acaba?

    Tesekkurler

    Yanıtla
  130. Aysun

    21 Şubat 2011 ile 13:12

    Merhaba,
    Haftasonu tarifi denedim. Tart hamuru mükemmel..Kalıptan rahatlıkla çıktı, ne cok sert ne de yumusak, agızda dağılan kıtır kıtır bir tat oldu.. Kreması için vanilya özütü bulamadığımdan marketlerde satılan toz vanilin kullandım. Buna rağmen güzel bir krema oldu. Yumurta miktarı gözüme çok gelmişti ama kesinlikle haklıymışsın. Yumurta kokusu falan kalmıyor ve rengi, kıvamı tam. Bir daha ki sefere tarif ettiğin şekilde kendi vanilya özütümü yapmayı deneyeceğim. Evdeki çilek sayısı yetersiz olduğu için, üzerini çilek ve muzla süsledim. Çikolata rendesi ve nar taneleriyle de son halini verdim. Hem göze hem damağa hitap etti. Herkes çok beğendi. Bu güzel tarifi önümüzdek günlerde sık sık yapacağım sanırım. Ellerine sağlık, teşekkürler..

    Yanıtla
  131. burcu

    11 Mart 2011 ile 21:01

    bunlar da neyin nesi bi insanın yaptığına inanasım gelmiyor. o kadar güzel görünüyolar ki ağlamak istiyorum.

    Yanıtla
  132. pelin

    27 Mart 2011 ile 19:06

    ben tart ı çok severim herzamanyemek isterim

    Yanıtla
  133. Haluk

    29 Mart 2011 ile 10:45

    Cenk Merhaba,

    tart tarifini 2 defa denedim, ancak 1 adet yumurta sarısı, un, şeker ve tuzu birleştirmeye yetmiyor, bende biraz soğuk su ekledim, acaba ben mi yanlış yapıyorum diye danışmak istedim, ama bunun dışında çok lezzetli bir tart oldu, eline sağlık.

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Mart 2011 ile 14:19

      Haluk – Un, şeker ve tuzuyu bir araya getiren asıl malzeme tereyağı. Yumurta sarısı, kum haline gelen karışımı bir araya getirmek için. Eğer gelmiyorsa su eklemek de bir sorun yok, yalnız su unun içindeki gluteni aktif hale getirdiği için mümkün olduğunca az eklemekte fayda var.

      Yanıtla
  134. josephine

    04 Nisan 2011 ile 23:47

    Merhaba Cenk.
    Tariflerini sık sık yapmaya çalışıyorum.Bunu da bugün denedim.Tüm ölçülerini dediğin gibi koydum.Hamurumda çok güzel oldu.Sadece ben kremasını bu tarfiteki gibi yapmadım,başka bir tarif uyguladım.Tek sorunum yerken hamur çok sert geldi yani çatalla zorla kestik dağılma falan olmadı.Ben krema dışarda kalırsa erir belki düşüncesiyle pastayı tamamen hazırladıktan sonra dolaba koymuştum.Hamurun sert olmasının sebebi bu olabilir mi yoksa başka bir yerde hata yapmış olabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Nisan 2011 ile 10:29

      josephine – Hamurun çok sert olmasının tek sebebi hazırlarken un eklemesinden sonra çok fazla yoğurmak olabilir. Tart Hamuru Hakkında yazısına göz gezdirmenizi tavsiye ederim.

      Yanıtla
  135. josephine

    06 Nisan 2011 ile 11:02

    Peki.Çok teşekkür ederim ilgin için.

    Yanıtla
  136. esra ekmekçi

    07 Nisan 2011 ile 23:13

    merhaba;
    aslında sitenizi bir süredir takip ediyorum ama bugün ilk kez bir tarifinizi,çilekli tartı,denedim.maalesef bence başarısız oldum.daha öncede tart yapmıştım,hamura pek yabancı değilim yani,o yüzden yaparken yumurtayı ekledikten sonra,hamurum cıvıklaştı.bende o yüzden biraz un ekledim ki hamur toparlansın.sonuç olarak fazla kıtır kıtır olduğundan servis etmesi biraz zor ve yoğun bir tereyağı kokusu oldu.önceki yorumlara baktım bunun kalitesiz tereyağından kaynaklanabileceği söylenmiş ama ben pınarın tereyağını kullnmıştım.yinede yenemeyecek bir şey çıkmadı ortaya.
    site için ellerinize sağlık..
    kolay gelsin.

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Nisan 2011 ile 23:21

      esra ekmekçi – Bahsettiğiniz sorunlar tereyağının soğuk kullanılmadığına işaret ediyor. Tart hamuru konusunda tarifin başında da linki olan yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Bütün dikkat edilmesi gerekenler orada yer alıyor.

      Yanıtla
  137. esra ekmekçi

    09 Nisan 2011 ile 23:38

    aslında o yazıyı okumuştum ve tereyağını buzdolabından çıkardıktan hemen sonra kullandım.belkide benim damak tadımla alakalı bu tereyağı meselesi ama hamurun sertliği herkes göreceli bir sorun değildi.

    Yanıtla
  138. arzu

    04 Mayıs 2011 ile 14:57

    merhaba cenk tart hamurunu bir türlü birleştiremedim darmadağın oldu ne yapmalıyım:(

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Mayıs 2011 ile 09:55

      arzu – Malzemeleri nasıl ölçtünüz acaba? Bu gramajlarda bir araya gelmesi gerekiyor. Eğer gelmediyse birleşene kadar birkaç kaşık su eklemesi yapmanız (ya da yumurtanın beyazını da koyabilirsiniz) bir çözüm olabilir.

      Yanıtla
  139. hilal

    06 Mayıs 2011 ile 11:43

    merhaba cenk. Hayatımda ilk defa tart yaptım. çilekli tart muhteşemdi. heycanlandığım tek tarifti. mutfağın halini görmeliydin:)) eşim tatlı sevmediği halde bayıldı. ellerine sağlık.

    Yanıtla
  140. arzu

    06 Mayıs 2011 ile 12:52

    çok teşekkür ederim tekrar denicem,zetan ilk başta birleşti dolapta dinlendirdim çıkardıktan sonra açarken paramparça oldu:( geçenlerde tereyağlı kurabiye yapmştım şeker hamuruyla süslicektim yine parçalandı ne zaman tereyağlı bişey yapsam parçalanıyo bi alakası var mı?margarinle yapınca sıkıntı olmuyo.bu arada benim için Julia Child sensin:)bütün tariflerini yapıcam inşallah:)

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Mayıs 2011 ile 13:17

      arzu – Hamur buzdolabında sertleşiyor. Bu tereyağının donması için şart. Fırının ısısında eriyip içindeki su buhara dönüşünce o buhar yardımıyla ağızda dağılan bir kıvam elde ediliyor. Açmak için buzdolabından çıkardıktan sonra 10-15 dakika oda ısısında bekletmek kolayca açmanıza yardımcı olacaktır. Açmaya başlarken de ilk etapta merdaneyle tepesine vurarak biraz yayılmasını sağlamak ileri geri açmaya başlamaktan daha kolay olacaktır.

      Yanıtla
  141. arzu

    06 Mayıs 2011 ile 22:25

    tamam çok teşekkür ederim,en kısa zamanda tekrar denicem,umarım bu sefer yapıcam.cevapladığınız için teşekkürler

    Yanıtla
  142. Damla

    07 Mayıs 2011 ile 16:31

    Cenk bey merhaba. Sitenizi uzun süredir beğeniyle takip ediyorum ve tariflerinizin çoğunu başarıyla gerçekleştirdim. Fakat bu tarifteki tart hamurunda bir sıkıntı oldugunu düşünüyorum. Buzdolabında yeteri kadar dinlendirmiş olmama rağmen hamuru açmakta oldukça zorlandım, sürekli çatlaması uğraşmama neden oldu. Sanırım 1adet yumurta sarisini 2 ye çıkarırsanız daha başarılı olacaktır.

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mayıs 2011 ile 00:48

      Damla – Tarifte bir yanlışlık yok. Klasik bir tart hamuru tarifi. Zaten birebir bu tarifle hazırlanmış fotoğrafı yukarıda görebilirsiniz. Tart hamurunuz çok sertleştiği için açılırken çatlamış, oda sıcaklığında 10-15 dakika bekletirseniz sorunsuz açacaksınız.

      Yanıtla
  143. ALİ MUSTAFA YILMAZ

    08 Mayıs 2011 ile 00:27

    Yeni başlayan çilek mevsiminde bu güzel tarifinizi denemek çok önemliydi benim için, ilk denememde kremamın rengi resmen yeşildi ve maalesef tereyağım biraz bozulmuş ve tatsız olduğundan tart başarısız oldu. İnatçıydım, başka bir marka yumurta aldım ve tekrar tarifi hazırlamaya başladım ki bu seferde dalgınlıkla bütün malzemelerin üzerine soğuk sütü eklemişim, ben de başaramadık derken mikserde hafif hızda bütün malzemeleri ocakta pişirdim ve tadı, kıvamı harika oldu(nasıl oldu bilmiyorum), tek sorun yine yumurtadan dolayı bu sefer de krema sarı oldu, benim merak ettiğim bir konu var, kremanız çok pürüzsüz görünüyor, bunu nasıl başarıyorsunuz? benimkisi ne kadar da iyi çırpsam da biraz pütürlü oluyor? İkinci olarak tariflerinizde yumurtaları orta boy mu yoksa büyük boy mu kullanıyorsunuz?
    Fazla söze gerek yok ne çok ne az tam olması gerektiği kıvamda tariflerinizi paylaşıyorsunuz, emekleriniz için çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mayıs 2011 ile 00:55

      Ali Mustafa Yılmaz – Kremanın pürüzsüz olması için tarifteki adımları aynı şekilde uygulamanız yeterli. İlkinde kullandığınız tereyağı bozukmuş, ikincisinde de soğuk süt eklemişsiniz. Bir sonraki seferde her şey tarifte anlatıldığı gibi ilerlerse aynı sonucu almamanız için hiçbir sebep yok. İpek gibi kıvamın sırrı en son eklenen tereyağında. Bütün tariflerde kullandığım yumurta Keskinoğlu’nun büyük boy yumurtaları. Umarım bir sonraki denemenizde istediğiniz gibi bir sonuç alırsınız.

      Yanıtla
  144. hilal

    09 Mayıs 2011 ile 15:03

    meraba Cenk. tarifini yoğun istek üzerine ikinciye denedim. akşam yemeğine davetli olduğum arkadaşıma götürdüm. herkes bayıldı. bu arada küçük bir sır vereyim; tarifini isteyenlere çok zor ve saatler süren bir yapımı var diye yalan söyleyip tarifi vermiyorum, daha doğrusu veremiyorum 🙂 bu güzel lezzeti benden başkası yapmasın istiyorum 🙂 çünkü tartımla hava atıyorum 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Mayıs 2011 ile 15:16

      hilal – Ellerinize sağlık. Deneyen herkese de afiyet olsun. Tarifi paylaşmak istemeyişinize gelirsek… Google’a çilekli tart yazıp çıkan sonuçları incelemek artık herkesin aklına gelebilecek kadar yaygın bir yöntem. Hem ben de sizin gibi hareket etseydim, o tartı bugün arkadaşlarınızla paylaşamıyor olacaktınız.

      Yanıtla
  145. hülya

    11 Mayıs 2011 ile 18:59

    Merhabalar,
    sizin tariflerinizle herzaman çok güzel sonuçlar elde ediyordum ama bu sefer sorun yaşadım. yukarıdaki tart hamurunu daha önce deneyip başardım ama bu sefer olmadı. çok parçalanan bir hamur elde ettim. tart kalıbının içerisine bastırarak yerleştirdim. sonrasında bir sorun yok. krema harika, görünüş mükemmel amma sıkıştırarak yerleştirdiğim hamuru servis için çıkarmayı başaramadım. kaşıklayıp, parçalayıp yedik. Allahtan kendi kendimizeydik güldük eğlendik muhteşem tadın keyfini çıkardık. ancak, sorun neredeydi, neyi yanlış yada eksik yapmış olabilirim beni bu konuda yönlendirebilirseniz çok sevinirim.

    birde, yine aynı tart için ilk yaptığım hamur çok iyiydi ama maalesef o fırında çok kaldığı için hafif yandı ve ben onu kullanmak istemediğim için ikinci hamuru hazırladım onuda beceremedim. fazla kızaran hamuru rondodan geçirip kilitli bir poşette saklıyorum ama onunla ne yapabilirim hiç bir fikrim yok… yardım lütfen.

    şimdiden ayırdığınız vakit için teşekkür ederim
    sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Mayıs 2011 ile 12:52

      Hülya – Bu oldukça klasik bir tart hamuru tarifi. Malzemelerde bir sorun olmadığına eminim onun için aklıma ilk gelen şey malzemeleri nasıl ölçtüğünüz. Tarifte bu konudaki püf noktaları okuyabileceğiniz linkler mevcut. Nasıl bir kalıp kullanıyorsunuz? Altı çıkabilen bir tart kalıbı kullanıyorsanız çıkarılmasında bir sorun yaşamamanız lazım. Yanmış bir tart hamurunu değerlendirebileceğinizi sanmıyorum, çünkü zaten vereceğim fikirler bir miktar daha fırında ısıtılmasını içeriyor.

      Yanıtla
  146. oya

    19 Mayıs 2011 ile 11:33

    merhaba cenk,
    ben dün akşam denedim çilekli tartı.fakat benim kremam sarı oldu.seninki bembeyaz.tarife birebir uydum.beyaz olması için ne yapmalıyım? teşekkürler..

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mayıs 2011 ile 14:24

      oya – Beyaz olması için özel bir şey yapmadım. Sarıya bakan bir renk olması doğal. Yumurtaların sarılarının ne kadar koyu olduğuyla alakalı.

      Yanıtla
  147. Beste

    21 Mayıs 2011 ile 21:59

    Merhabalar,
    Sitesinizi çok beğeniyordum ve ilk defa bugün bir tarifinizi denemeye karar verdim. Çilek sezonu olduğunu göz önünde bulundurarak bu tartı yapmaya ve misafirliğe giderken götürmeye karar verdim ama sonuç hüsran, yıkım… Yıkım çünkü tart hamuru adeta yıkıldı. Fırından çıktıktan sonra hamur tuzla buz oldu. Ölçüleri dijital tarttıda mg’ına kadar ölçtüm, süreleri birebir tuttum ama üzülerek bugüne dek yaptığım en kötü şeylerin başında yer aldığını söylemeliyim. Bu arada pasta, kek, kurabiye gibi mamülleri yapmayı çok sevdiğim için sıklıkla yeni tarifler denerim ve bu konuda mütevazı davranmayarak iddalı olduğumu söylemeliyim. Bugüne kadar uygulamış olduğum yerli, yabancı tüm tart tariflerinde yumurta sarısı kullanılmadığını fark ettim. Dağılma sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. Genellikle tart hamurları yağ, un ve soğuk sudan oluşurken bu tarifte sadece yumurta sarısı olması bence herşeyi bozmuş.
    Merak ederek sormak istiyorum siz gerçekten bu tarifi bu ölçülerle yaptınız mı? Keşke imkan olsada bize gelip yapsanız, bende nerede hata yaptığımı öğrensem.

    Sevgiler.

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Mayıs 2011 ile 14:31

      Beste – Bu tarifi bu ölçülerle yapmamış olmam mümkün olabilir mi? Ne yapıyorsam onun fotoğrafını çekiyorum ve elimden geldiğince ayrıntılı olarak da anlatıyorum. Belki siz denk gelmemişsiniz ama tart hamurunda yumurta sarısı kullanmak görülmemiş bir şey değil. Bahsettiğiniz yumurtasız tarifler genelde pie ve quiche gibi tariflerde kullanılan Pate Brisee. Ama Pate Sucree, Pate Sable tariflerinde yumurta sarısı kullanılır. Kaldı ki bu tarif bana değil, tarifin de başında belirttiğim gibi baking konusunda üstat Dorie Greenspan’e ait (yani aslında bütün övgüyü o hak ediyor) ve benim her zaman kullandığım tatlı tart hamuru tarifi. Tart hamuru ölçülere bağlı kalınsa da tam anlamıyla sindirerek öğrenmek için tecrübe gerektiriyor. Miligramına kadar ölçseniz bile kullandığınız tereyağının içindeki su miktarı, yumurtanın büyüklüğü, o anda mutfağınızdaki nem oranı gibi birçok faktör de sonuçta belirleyici olabiliyor. Bu yüzden ölçülere sadık kalmanın da ötesinde kıvamın ne olması gerektiğini göz önünde bulundurmak ve yanlış giden bir şeyler hissettiğinizde fırına sokmadan önce düzeltmek gerekiyor. Bu arada dağılan tart hamuru aslında tam da istenilen bir şey. Genelde insanlar çok fazla yoğurduğu için tart hamuru taş gibi olur. Sanırım siz de tam tersi bir araya gelemeden kalıba yerleştirmişsiniz. Aklıma gelenler bunlar. Umarım bir dahaki denemenizde istediğiniz gibi bir sonuç alırsınız.

      Yanıtla
  148. kırmızı mutfak

    15 Ağustos 2011 ile 01:08

    Kayısılı tart tarifinizde yazdığınız, “beyaz krema fetişisti okurlar neden de neden diye soru yağmuruna tutacak” linkini merakla takip edince buradaki tüm yorumları okudum 🙂 Sanırım ben kremanın neden sarı-beyaz arası farklı renklerde oldugunu biliyorum. Eğer yumurta sarıları, şeker ve nişasta ile ve devamında ateşte diğer malzemelerle hızlıca “çırpılırsa” (çırpıcı ya da mikser ile) krema açık renkli oluyor. Ama eğer klasik pastacı kremasında olduğu gibi, kaşık benzeri bir şeyle karıştırılarak yapılırsa koyu sarı bir krema çıkıyor ortaya. Tecrübeyle sabit 🙂 Yine acı tecrübelerle sabit bir diğer konu da, eğer krema iyice ılımadan tereyağı eklenirse, o zaman kremanın kıvamı bozuluyor ve akışkan oluyor. Ve ellerinize sağlık tart harika görünüyor 🙂

    Yanıtla
  149. Hatice

    26 Ağustos 2011 ile 17:06

    Tart hamurunu dün gece yoğurdum. Tuzlu tereyağı varmış evde,onu kullandım. Anlattığınız gibi robotta çırptım. Buzlukta 14 saat kadar bekledi ve az önce küçük yuvarlak borcama -resimdeki:

    http://www.kucukmenderes.net/image/cache/data/yuvarlak-borcam-500×500.jpg

    yerleştirdim. Hamura şekil vermekte zorlandım. Nihayet yaklaşık 1 cm kalınlığında ve 1 parmak derinliği olan küçük bir havuz elde etmiş oldum.

    Kremasını düktüğümde taşma gibi problemlerle karşılaşır mıyım?

    Şu anda buzdolabında bekletiyorum az sonra pişireceğim. Sizce tadı güzel olur mu?
    Hayatımda ilk kez tart yapıyorum hatam varsa bildirin..

    Teşekkürler.

    Yanıtla
  150. şeyma

    13 Eylül 2011 ile 14:00

    merhaba cenkbey bu yaz tatilinde 2 günde bir düzenli olarak sitene girip kek tart vs resimlerini izleyerek zaman geçiriyordum geçenlerde denemeye karar verdim bu tartı ve çikolatalı keki yaptım ikisini aynı anda yapmak biraz uğraştrıcı oldu tartı dinlendirrken kek hamuruna başladım falan… sonunda hepsi bitti ama tartın başına bi felaket geldi tart tamamen hazırlandıktan sülenditen sonra dinlendirmek için buzdolabına koymuştum meğer dengesizmiş birdahaki açtığımda tart yere düştü benim hayallerimle beraber… o kadar güzel süslemiştimki sonra çıktım o hışımla odadan kalıptan yere düşmeyen tarafını ablam kurtarmış yedik tipi kalmamıştı tabii ama yinede çok güzeldi bize bi malzemesi fazla gibi geldi

    tereyağı fazla olabilirmi? ama kek müüthiş oldu teşekkürler cenkbey

    Yanıtla
  151. leyle

    30 Ekim 2011 ile 12:51

    Cenk ben bu tartı küçük küçük yapmak istiyorum. Yeğenimin okulunda bir toplantı var. Veliler için . Benden de tart istediler ama nasıl yapacağım. -Evde yılardır duran ama hiç kullanılmayan tart kalıpları var. Küçük küçük. bunlara koyarsam sonra nasıl çıkaracağım onları hepsi kırılmaz mı çıkarırken? Büyük yapıp dilim dilim götürsem orada ikramı zor olacak. Birde açıkçası o küçük tartoletlere bayılıyorum ve nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum..
    şimdiden teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Kasım 2011 ile 12:02

      leyle – Daha ufak kalıplar kullanabilirsiniz. İyice yağladığınız sürece çıkartmakta zorlanacağınızı düşünmüyorum. Sadece pişirme süresi oldukça kısalacaktır. Bir de hepsini tek tek kuru bakliyatla doldurmak zahmetli olacaktır.

      Yanıtla
  152. leyle

    02 Kasım 2011 ile 18:25

    Cenk- Çok haklısın ama denemeyi çok istiyorum. Cesaret edip denersem sana resimlerini yollarım. Cevap için teşekkürler.

    Yanıtla
  153. Mekila

    24 Ocak 2012 ile 14:53

    Cenk Bey,
    Bu tarifte verdiğiniz krema gerçekten çok güzel oldu, ben memnun kaldım çok beğendim ve şu tart’ı yaparken kullandım:
    http://mekilaningezegeni.blogspot.com/2012/01/cilekli-tart.html
    emeğinize sağlık tarif için teşekkürler.

    Yanıtla
  154. Hatice

    03 Şubat 2012 ile 13:17

    Merhaba Cenk..
    Biri bana bos zamanlarında ne yapmaktan hoslanırsın diye sorsa; bu aralar diyecegim sey cok net sekilde bu olur: Cafe Fernando tarifleri denemek ve sonrasında da lezzetten kendinden gecmek ! 🙂
    Bu aralar bloguna feci takmış durumdayım, yorumlarımdan ve sorumlarımdan da farkına varmış olabilirsin. Eksi maya seruveni ile suruklendik, bu arada bos durmayalim diye birbir tariflerinden deniyorum. Dun cilekli tartini yapmaya karar verdim. Herseyi gramına kadar olctum. Tek fark mısır nisastasi yerine elimde var olan bugday nisastasini kullandım. Tatta ve kivamda ne fark yaratir acaba? İlk basta tart hamurunda bezelye buyuklugunde parcalar goremeyince ve buzdolabına koymadan once top haline getirip duzleyin dedigin hamur, bende unufak toz kıvamında oldugu icin cok korktum olmayacak diye, morzlim de bozuldu acikcasi. Sonradan pisirmeye karar verdim. Ve oldu! 🙂 Tabi bu kadar basarili ve kitir bir goruntu olmadi ama bicagi dokundurdugum an ayrılan bir taban cok hosuma gitti. Ben fazla tereyag kokusunu sevmedigim icin yerine kıvamı bozmadan ne kullanabilirim acaba Cenk? Fikir verebilir misin? Tereyagini ne ile karıştırabilirim kokusunu bastirmasi icin?
    İkinci sorum da krema ile ilgili. Bunu basaramadigimi itiraf etmeliyim. Bir kere benim kremam sapsari oldu. Aslında ilk basta sevindim, italyada pogacalarin icine konan kremadan yaptım diye. Ama senin tartin fotografına bakınca sevinmekten vazgectim. Cunku benim kremam ayrıca pütür pütür oldu. Sanirim süt cok sıcak oldgundan yumurta sarıları partiküller halinde pişti degil mi? Oysa ki tam d tarif ettigin gibi once 1/4 cup i azar azar ekleyip, sonraan geri kalanını sicim gibi dokup karistirmaya devam etmistim. Neden oyle olmus olabilir? Onemli bir ayrıntı mı bilmiyorum, ama ben el mikseri kullandım karıştırırken. Elde çırpmaya gücüm yoktu. Tariflerini denerken en cok bu kısımda zorlanıyorum sanirim. Çırpmak = nasıl çırpmak? Karıştırmak = ne ile karıştırmak? Kitapta bunlarla ilgili net açıklamalar yapabilirsen cok sevirim. Yien kitapla ilgili olarak; benim gibi amatorlerin ilk defa denedigi seyler hususunda pek tabi ki kaygilari olabiliyor. Mesela tüm bu karıştırdıgın şeylerin pişmeden onceki kıvamları nasıl olmalı, fotograflarla gorebilme sansımız var mı? En azından dogru yolda oldugumuzdan emin oluruz. Ayrıca kitapla ilgili bir takipcin de soylemis, tarifleri zorluk / zaman kategorisine gore ayirirsan cok faydali olur. Mesela tarifin kösesinde bir yerde yazsa, total süre : xx zorluk derecesi : xx seklinde. Basıma gelen örnek: dun kayınvalidemi tart yemek icin davet ettigim, ama tart hamurunun dolapta en az 1 saat bekletilmesi gerektigini -sonradan- okuyunca kayınvalideme bir gun once yaptigim havuclu kekini ikram edebildim sadece, tarti pisirmek geceye kaldı 🙂
    Aman tanrim ne cok yazmısım.. Affet.. Umarim sorularımı arada kaçırmazsın. Tekrar tesekkurler..

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Şubat 2012 ile 15:05

      Hatice – Mısır nişastası yerine buğday nişastası kullanmak bu tarifte belirgin bir fark yaratmayacaktır. Eğer hamur unufak toz kıvamında olduysa yumurtanın beyazından hamur bir araya gelene kadar azar azar eklemeler yapabilirsiniz. Tereyağı yerine başka bir malzeme öneremiyorum. Bence alternatifi yok. Eğer köy tereyağı kullanıyorsanız onun yerine süpermarketlerdeki büyük markalardan birini deneyebilirsiniz. Aynı kuvvetli koku onlarda olmayacaktır. Kremanın pütür pütür kalmasının sebebi yumurtaların pişmesi olabilir. İlk birkaç denemenizde tariftekinden daha düşük ısılarda pişirebilirsiniz. Biraz daha vakit alacaktır ama fazla pişmesini engellemiş olursunuz. Bu krema elle çırpılamayacak kadar koyu bir karışım değil ama el mikseri kullanıyorsanız belki en düşük hızda çalıştırabilirsiniz. Şu anda eski bir tarife bakıyorsunuz. Ben de tarif yazmasını zaman içinde öğrendim. Yeni tariflerde elimden geldiğince ayrıntılı yazıyorum. Kitapta da neyle çırpılacağı veya karıştırılacağı ve nasıl bir kıvamı olması gerektiği yer alacak. Aynı şeyi adım adım fotoğraflar için söyleyemeyeceğim. Her tarifte adım adım fotoğraf çekmek mümkün olmayabiliyor. Bir yandan pişirirken bir yandan fotoğraf çekmek zannettiğinizden daha zahmetli. Kitapta böyle fotoğrafların yer alması ise bir “yemek okulu” havası katacağı için bazı tarifler dışında eklemeyi gerekli bulmuyorum. Tarifleri zorluk derecesine göre kategorize etmek ise bence daha da büyük kafa karışıklığına yol açacaktır. “Zor” göreceli bir kavram. Size zor gelmeyen bir tarif bir diğerine çok zor gelebilir. Zaten mutfakta fazla deneyimi olmayan kişiler tariflere haddinden fazla endişe içinde başlıyor, bir de bunu gereksiz yere artırmamak lazım.

      Yanıtla
  155. Hatice

    03 Şubat 2012 ile 16:08

    Evet zorluk derecesi konusunda bu perspektiften bakınca cok haklısın Cenk. Ama zaman kategorisi yapilabilir belki?? Zaten bir yandan bu sanatını ihşa edip, bir yandan mamaların bu muhtesem fotolarını nasıl cekiyorsun hala aklım almıyor. Ilk basta bir yardimcin oldugunu dusunuyordum ama yazılarını takip ettikce hepsini kendi başına yaptığını anladım. Vallahi ne denir, annen seninle ne kadar gurur duysa az. 10 parmaginda 41 marifet olan bi evlatsın sen 🙂 Blogunu, tariflerini, fotograflarını, muthis anlatim stilini bir yana bırakalım, bence sen yasama kattıklarıyla ve yasam tarzıyla ornek alınacak bir insansın. Alacati yazini okuduktan sonra ve yemek yapma hobinin aldıgın radikal kararla sevdigin isin oldugunu hatirladikca aklıma hep su cumlen takılıyor: “Anladım ki beni tüketen yoğunluk değil, stresmiş”. Bu cumlen ve senin hayatin uzun sure bana ilham olacak. Cilekli tart yaptim ya dun; eşim dedi ki sende yetenek var, degerlendirelim potansiyelini. Bilmiyo ki benim bu guzellikleri bir hemcinsinden çaldığımı 🙂 Bende yetenek var zannediyor. Umarim ben de birgün “yeteneklerimi” gelistirip senin gibi sevdigim isleri meslegim haline getirebilirim. Bence bu hayattaki saglik ve sevdigin insanlardan sonra gelen en onemli sey. Seni yurekten tebrik ediyorum. Masallah, allah nazarlardan korusun seni. Bu arada kitabın çıkış tarihiyle ilgili bir tüyo var mı?

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Şubat 2012 ile 21:27

      Hatice – Çok teşekkürler. Umarım siz de huzur bulduğunuz bir ilginizi işiniz haline getirirsiniz. Kitabın çıkış tarihi belli değil. Tahmin de edemiyorum. Biraz daha zaman tanıyın… Yakında bu konuda bir yazı yayınlayacağım.

      Yanıtla
  156. Nigar

    10 Şubat 2012 ile 16:20

    Cenk, birkaç ay evvel eşimle tanışma yıldönümümüz için ona özel bir tatlı yapmaya karar verdim ve internette gezinirken senin bu Çilekli Tart’ını gördüm…ve hemen denedim! Sonuç: muhteşem. Daha sonra, geçenlerde bir kez daha yaptım eşimin annesinin doğumgünü için, tadına bakan herkes kendinden geçti. Bu arada ben Floransa’da yaşıyorum, eşim ve ailesi de İtalyan. Bilirsin onlar için yemek çok ama çok önemli, sırf yemek için yemezler asla.. lezzetler, lezzetlerin içindeki detaylar, hepsi hepsi çok önemli. Benim eşim lezzet konusunda inanılmaz titiz ve kendisi de, en azından makarna konusunda, mükemmel bir şef! Ve bu tarta bayılıyor, hepsi bayıldılar. Tüm detaylarıyla, kremasıyla, tart hamurundaki tuz ve şeker oranıyla, her şeyiyle mükemmel. Ben sana bu tarifi bizimle paylaştığın ve öğrenmeme vesile olduğun için çok teşekkür ederim. Tek kelimeyle kusursuz !!! PERFETTO, BRAVO CENK 🙂

    Yanıtla
  157. ayşe

    12 Şubat 2012 ile 10:28

    cenk merhaba vanilya özütü bulamadığım için yapmaya karar verdim:) elimde zubrowka var onunla olurmu işi tehlikeye atmak istemedim de 🙂 birde vanilya çubuğunu enine mi boyunami bölecegiz. Bindim bi alamete bakalım olacakmi:)

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Şubat 2012 ile 13:38

      ayşe – Boyuna kesip ortadan ikiye ayıracaksınız.

      Yanıtla
  158. Umit

    13 Şubat 2012 ile 17:13

    Selamlar

    Bu vanilya özütünü yaparken votka yerine etil alkol kullanmak mümkün mü? Likör yapımında falan da kullanılan %96′ lık alkol kullansak, bu vanilyaları atmadan önce yarı yarıya falan seyreltmek mi gerekir?

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Şubat 2012 ile 11:55

      Umit – Bu şekilde denemediğim için kesin bir şey söyleyemiyorum. Çok sert kaçabilir.

      Yanıtla
  159. ayşe

    14 Şubat 2012 ile 12:24

    elimdeki tek votka zubrowka onu kullansam olur mu ya da sen bi marka soyle:) içinde ki alkol yüzdesi farklı olacağından sen daha iyi bilirsin

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Şubat 2012 ile 15:48

      ayşe – Olur elbette. Miktar çok az olacağı için büyük bir fark olmayacaktır.

      Yanıtla
  160. gulis

    26 Şubat 2012 ile 20:57

    merhaba Cenk,
    merak ettiğim bir şey var altı çıkan tart kalıbıyla çıkmayanın tarifi farklı mı ?

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Şubat 2012 ile 11:23

      gulis – Tarifin kalıba göre değişeceğini sanmıyorum. Sadece tartı altı çıkabilen kalıptan çıkartmak daha kolay.

      Yanıtla
  161. gulis

    27 Şubat 2012 ile 14:51

    aklım çok karıştı tart ve turta konusunda 🙂
    eminim çok fazla kişi sormuştur ama ben hala anlam veremedim.kek gibi kabaran ters çevrilip yapılan turta mı tart mı?
    bir de açılıp üzerine bakliyat koyulan var tabii:) beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    bu arada harikalar yaratmışsınız:)

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Şubat 2012 ile 15:28

      gulis – Çok teşekkürler. Kek gibi kabaran hiçbir şeye tart da turta da diyemeyiz.

      Yanıtla
  162. Esra

    19 Mart 2012 ile 00:58

    Merhaba, bende sitenizi yeni kesfedenlerdenim yarinki misafirlerim icin bu tarifi denemeye karar vermistim tart hamurunun kivami iyi gibi dolapta duruyo ama kremada basarisiz oldum:( koyu sari ve topak topak oldu krema kivaminda degil, resimdeki gibi gorunmuyo tekrarmi denesem yada bisiler ekleyip kurtarmaya calissam artik cok mu gec?

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mart 2012 ile 11:46

      Esra – Eğer topak topak olduysa sıcak sütü çok hızlı eklemiş olabilirsiniz.. Süzgeçten geçirip tadına bakın. Eğer baskın bir yumurta kokusu varsa maalesef çok geç.

      Yanıtla
  163. Özge

    21 Mart 2012 ile 20:25

    Merhaba, ben son aşamada folyonun üzerinde fırına verdiğimiz nohutların amacını anlamadım? Eğer bir şeyler atlıyorsam özür dilerim. Bunun dışında tarif harika gözüküyor, elinize sağlık.

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Mart 2012 ile 21:24

      Özge – Hamurun pişerken kabarmasını engellemek için koyuyoruz.

      Yanıtla
  164. blooblue

    02 Nisan 2012 ile 16:47

    Benim hamurumun ortası pişti kenarları pişmedi ve folyoyla nohuta rağmen kabardı. Bir de krema çok sarı oldu, topak topak oldu karıştırmama rağmen ki tereyağı oda sıcaklığındaydı, herşeyi yavaş koydum anlamadım neden olduğunu:

    Yanıtla
  165. eda

    03 Nisan 2012 ile 18:58

    merhabalar
    dün çilekli tart tarifinizi denedim ama maalesef başarılı olamadım.hamur bir türlü bir araya gelmedi .bende su eklemek zorunda kaldım bir araya getirmek için .sanırım fazla temas ettiğimden çok sert oldu.halbuki bütün malzemeleri de tartarak koymuştum ama olmadı nedense.ikinci olarak kremanın lezzeti çok güzeldi ellerine sağlık.ama diğer yorumlarda okuduğum gibi benimde kremam soğuyunca çok pütürlü ve sarı bir hal aldı.bende tartın üstüne yaymadan önce tekrar mikserden geçirdim böylece sarı ama pürüzsüz bir görünüm elde ettim.bu sorunu yaşayanlar bu yöntemi deneyebilirler.

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Nisan 2012 ile 15:19

      eda – Hamuru yoğurursanız veya çok fazla temas ederseniz sert olması kaçınılmaz. Kremanın rengi mühim değil ama pütürlü olduysa muhakkak yumurtaların eklenme aşamasında bir şey doğru gitmemiş. Eğer tadında bir sorun yoksa aynen sizin yaptığınız gibi mikserden geçirmek bir çözüm olabilir.

      Yanıtla
  166. ye-mek

    10 Nisan 2012 ile 15:43

    Mozaik pasta tarifinizden sonra bir baş yapıt da burada karşımıza çıktı.

    Ellerinize sağlık,

    Afiyet ile kalın,

    Yanıtla
  167. eda

    13 Nisan 2012 ile 21:19

    merhabalar
    bu tartı 26. cm lik tart kalıbında yapmak istiyorum.malzemeleride 1.5 katına çıkarıcam.bu hazırladığım hamurun tamamını mı kullanmalıyım yoksa birazını ayırmam gerekir mi?birde pişirme süresinde değişiklik yapmam gerekir mi?şimdiden çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Nisan 2012 ile 21:55

      eda – Hemen hemen hepsini kullanmanız gerekecektir. Hamurun kalınlığı 4 milimetre kadar olmalı. O kalınlıkta açın, ardından kalıbınıza göre kesin, geriye artanı buzluğa atabilirsiniz. Pişirme süresinde belki 8 yerine 10-12 dakika olabilir. Kenarlarının renginden anlayabilirsiniz.

      Yanıtla
  168. şirin

    27 Nisan 2012 ile 15:10

    Cenk merhaba, bu tart akşamdan yapılıp ertesi gün ikram edilebilir mi? Ya da en azından hamur kısmı pişirilip ertesi gün krema ile birleştirilse mi acaba? şimdiden teşekkürler…

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Nisan 2012 ile 15:51

      şirin – Her ikisi de mümkün.

      Yanıtla
  169. Oya Demir

    29 Nisan 2012 ile 15:27

    Selamlar bu tartı A’dan Z’ye tarife bire bir sadık kalarak yaptım Sonuç mükemmel. Bir zerre bile yumurta kokusu yoktu. az bir dilim alanlar ikinciye koca bir dilim istediler. Tek kelime ile bir lezzet bombası oldu. İyi ki bu siteyi bulmuş ve bu tarifi denemişim. Size minettarım. Normalde böyle özel tatları belki çok çok pahalı özel restoranlarda ya da cafelerde yiyebilir insan. Muhteşem lezzetleri erişililebilir kılan insansınız artık benim için. Neden mi bu kanıya vardım Tarttan sonra bütün tariflerinize tek tek baktım okudum ve hiçbiri sıradan şeyler değildi. Hepsinin ayrı hikayesi her birinin özel sırları vardı. Şimdiden sonra hedefim bu hikayelerin içine girmek ve onları kendi hayatıma dahil edip özel sırlarını tadabilmek. Teşekkür ediyorum size.

    Yanıtla
  170. savo

    07 Mayıs 2012 ile 18:27

    cenk bey , aynı kremayı kullanarak tartı yaptım ama rengi fotografta olduğu kadar beyaz değildi kullandıpınız başka bir ek malzeme yok değil mi ?

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Mayıs 2012 ile 00:20

      savo – Hayır yok. Renge çok takılmayın. Bu konudaki sorulara verdiğim cevapları yukarıdaki yorumlarda okuyabilirsiniz.

      Yanıtla
  171. nagihan

    26 Mayıs 2012 ile 20:49

    merhaba,tart tariflerini araştırırken keşfettim sizi ve bayıldım adeta,öncelikle her yorumu ayrı değerlendirmeniz çok büyük bir incelik,çilekli tarta gelince şimdi bitirdim yapımını harika görünüyor,herşey tam kıvmında oldu,henüz tatmadım ama ikram ettikten sonra yazıcam tüm yorumları,bundan sonra bende tariflerinizin ve sizin sıkı bir takipçinizim,teşekkürler….

    Yanıtla
  172. nagihan

    27 Mayıs 2012 ile 08:52

    mükemmel,ancak bu kelime tarif edebilir sonucu.kremada zerre yumurta kokusu yok,tart kıtır kıtır ama ağızda dağılıyor,süslerken de küçük kalp çikolataları kullandım ve tart 1 saatten kısa sürede bitti,bu lezzetleri paylaştığınız için çok teşekkürler,sırada şeytan çikolata giyer var:))

    Yanıtla
  173. vilma

    02 Haziran 2012 ile 14:42

    Cenk bey merhaba,çilekli tartı bir davet için ”petit four” olarak hazırlayacağım,sormak istediğim bitmiş şekliyle yumuşamadan buzdolabında ne kadar bekletebilirim veya mümkün olduğu kadar son dakikada hazırlayıp buzdolabına hiç girmesin mi?Çok teşekkürler..

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Haziran 2012 ile 23:23

      vilma – Tart hamurunu ve kremasını daha önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Hatta hamuru pişirip o şekilde de saklayabilirsiniz. Ama servis yapacağınız gün bir araya getirin. Krema dolmuş şekilde hamur fazla yumuşayabilir.

      Yanıtla
  174. gozde.ii

    03 Haziran 2012 ile 14:08

    aman tanrıııım 😀 çok uğraştım ama oldu ama mutfağı da batırdım annem çok kızdı bana olsun ama değdi galiba:) vanilya özütü dr. oetker in vanilya esansıyla aynı şey mi bunu merak ediyorum? bi de ikisini de vanilya çubuklarını da hatta bulamadım koca migrosta -.- onun yerine vanilya aromalı vanilin buldum onu kullandım sonuç olarak yumurta kokmuyo:) ama kremaya süt ekleme kısmında çok dikkatli davramsamda pişirirken çok zorlandım.s bi de çıkaramadım borcamdan ama tepsinin içinden servis yapmak da kolay oluyo:) çok konuştum biliyorum ama temelde bi sorum var sanırım şimdiden çok teşekkür ederim tekrar ellerinize sağlık:)

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Haziran 2012 ile 12:14

      gozde.li – Vanilya özütü ve vanilya esansı aynı şey değil. Kullandığınız sentetik bir malzeme; doğal vanilyayla alakası yok. Tartları muhakkak altı çıkabilen tart kalıplarında pişirmek lazım. Aksi taktirde kırmadan çıkarmak mümkün değil.

      Yanıtla
  175. Nil

    03 Haziran 2012 ile 15:13

    Bu tarifi deneyeceğim ama ölçüleri gram cinsinden de güncellersen çok çok makbule geçer. Mutfak terazisi aldığımdan beri her şeyi tartmaya alıştım, böylece tariflerim tam tutuyor 🙂

    Bir de, benim tart kalıbım yok. Yayvan, kenarı tırtıklı, tart kalıbı gibi olan borcamlarda yapsak olur herhalde değil mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Haziran 2012 ile 12:12

      Nil – Eski tariflere dönüp güncelleme yapmak için vaktim şimdilik yok. Ölçüler sayfasında her şeyin gram cinsinden değerini bulabilirsiniz. Altı çıkmayan bir kalıp kullandığınızda tartı kalıptan kırmadan çıkartmak imkansız olacaktır.

      Yanıtla
  176. Droplet

    03 Haziran 2012 ile 16:12

    Merhaba Cenke benimde hamurum bridgetjones’unki gibi dolaptan cıkarınca yapınca elime yapısan ve açmaya calısırken kırılgan bir hamur oldu. Yapmadan önce senin tart hamuru hakkında yazdıgın yazılarıda okumustum. Beceremedim! 🙁

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Haziran 2012 ile 12:11

      Droplet – Buzdolabından çıktığında yumuşak ve yapışkan olması yeterince soğutmadığınıza işaret. Her durumda iki adet yağlı fırın kağıdı arasında açmayı deneyebilirsiniz. İşinizi kolaylaştıracaktır.

      Yanıtla
  177. Nil

    04 Haziran 2012 ile 15:07

    Aynen de öyle oldu maalesef. Buzlukta beklettiğim halde yumuşaktı. Çıkarttığımda sert ama hemencecik yumuşayan bir hamur oldu. Piştiğinde de yumuşaktı, soğuduğunda da. Borcamdan çıkartmaya hiç uğraşmadım, içinde dilimleyip çıkartmaya çalıştım ama tabi epey işkence oldu bana. Bir daha da tart yapar mıyım bilmiyorum, çok zahmetli.

    Yanıtla
  178. Gülizar

    02 Ağustos 2012 ile 15:16

    Merhaba Cenk bey çoğu tarifinizi denedim ve hepsi birbirinden güzel oldu çok teşekkür ederiz güzel tarifleriniz için.
    Çilekli tart hakkında bi sorum olucaktı tart hamurum şahane oldu kremamın tadıda nefis oldu yalnız sarımtırak bi krema oldu sizinki gibi kar beyaz olmadı sebebi ne olabilir acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Ağustos 2012 ile 01:07

      Gülizar – Benimki de kar beyazı olmuyor. Fotoğraftan öyle gibi görünüyor. Sarımtrak bir renk normal.

      Yanıtla
  179. Berna

    05 Ağustos 2012 ile 14:34

    Merhaba

    Dün çikolatalı kek tarifinizi yaptım. Çok güzel olduğunu söylediLer yiyenler… Ben de bayıla bayıla yedim. Sadece çikolata sosunda bir hata yaptım biraz sulu kıvamda oldu. İkinci sefer daha dikkat edeceğim. Fotoğraflarını da çektim. Çok fotojenik bir kek 🙂

    Asıl konuya geleyim: Benim soracağım şu bu tartı aynı malzemelerle vişneli ya da ahududulu yapabilir miyiz?

    Teşekkürler
    Kolay gelsin.
    🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Ağustos 2012 ile 23:33

      Berna – Afiyet olsun. Elbette yapabilirsiniz. Vişneleri öncesinde biraz pişirmek gerekecektir aksi taktirde krema çok sulanır.

      Yanıtla
  180. Canan Kahveci

    15 Ağustos 2012 ile 12:03

    Cenk bey merhaba yukarıda bahsettiğiniz
    (25 haziran 2007 Nisa hanıma verdiğiniz cevap)
    yuksekligi 4 cm, taban kismi biraz yukseltili ve kenarlarinda asagiya dogru bir derinligi olan büyükçene bir kalıp var bende 28 cm olabilir. Sizin tariflerinize özenip almıştım.
    Bayramda bu tarifi yapmak istiyorum. Siz hep 23 cm lik kalıp kullanıyorsunuz Ben bahsettiğim kalıbı kullansam sorun olur mu? Hamur az olur mu ? Yoksa yeni bir tart kalıbı alayım mı kendime? Ne dersiniz?

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Ağustos 2012 ile 14:56

      Canan Kahveci – Altı çıkabilen tart kalıbı almanızı öneririm. Aksi taktirde kalıptan kırmadan çıkarmak çok zor olacaktır. Elle hazırlayacaksanız bütün malzemelerin ve ellerinizin soğuk olması lazım. Yoğurarak değil, tereyağını un parçalarına sürterek yedirin.

      Yanıtla
  181. Canan Kahveci

    15 Ağustos 2012 ile 12:09

    Birde benim mutfak robotum yok 🙁 Sizde elle yoğurmaya sıcak bakmıyorsunuz sanırım. Ne yapmalı?

    Yanıtla
  182. Canan Kahveci

    17 Ağustos 2012 ile 11:25

    Cenk bey teşekkür ederim ilginize. Bahsettiğiniz kalıbı buldum paşabahçede fakat 26 cm lik. Bu tarifteki malzeme listesi 26 cm e az gelmez dimi?

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Ağustos 2012 ile 13:28

      Canan Kahveci – Kreması yeterli olacaktır ama tart hamurunu daha ince açmanız gerekecektir.

      Yanıtla
  183. burcu

    31 Ağustos 2012 ile 21:11

    tarifiniz çok güzel görünüyordu bende hemen denedim tadı çok güzel oldu fakat kremasının rengı hazır kremalardan çok daha sarı bir renk oldu neden acaba? ayrıca ben tarifimde vanilin olarak dr oetkerin küçük şişeler içindeki vanilya esansından koydum tavsiye ederim gayet güzel oldu.

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Eylül 2012 ile 22:00

      burcu – Rengin sebebi yumurta sarıları. Bu arada, bahsettiğiniz vanilya esansı içinde gerçek vanilya olmayan, sentetik bir malzeme. Tavsiyeniz için teşekkürler ama doğal yollardan hazırlamak varken sentetik bir malzeme kullanmayı uygun bulmuyorum.

      Yanıtla
  184. gul

    18 Ekim 2012 ile 05:06

    Merhaba Cenk,
    tariflerinin hepsi birbirinden guzel…
    Tartimin hamurunu senin tarifinden yaptim. Blogumda da paylastim… Cok guzel oldu… Ama ben biraz soguk su ekledim…

    Yanıtla
  185. Vildan

    19 Aralık 2012 ile 14:27

    Genelde tariflere yorum yapmadan gramı gramına uyguluyorum. Çikolatalı kurabiye hariç sonuçlar hep başarılı oldu. Çilek mevsimi bitince tartı yapamıyordum. Geçenlerde aynı tarifi çikolata süslemesi olmadan narlı denedim çok başarılı oldu hem görünüş hemde lezzet olarak. Tariflerin genelini ilgilendiren bir sorum olacak. Verdiğiniz fırın derecesi turbo ayar için mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Aralık 2012 ile 12:05

      Vildan – Afiyet olsun. Evet, her zaman turbo ayarda. Kusura bakmayın, yanlış bilgi vermişim. Turbo ayarda olmayacak. Fırınımın hamurişi ayarını (statik + fan) kullanıyorum. Bu fonksiyonun adı fırından fırına farklılık gösterebilir. Üst ve alt ısıtıcı ve fanın devrede olduğu fonksiyon hangisiyse onu kullanın.

      Yanıtla
  186. Melal

    28 Aralık 2012 ile 03:49

    Tart tarifinizi bugun denedim cok iyi sonuc aldim .. Cok tskr ederim tarifleriniz icin….anlatiminiz sunumunuz hepsi bir harika basarilar…

    Yanıtla
  187. funda

    17 Ocak 2013 ile 13:30

    selam. üzülerek söylüyorum bu siteyi yeni keşfettim. bayıldım tariflerinize.. ilk iş bu çilekli tartı denedim. misafirlerim hayran kaldı 🙂 ilk fırsatta dondurma tariflerinizi deneyeceğim 🙂

    Yanıtla
  188. Filiz

    24 Ocak 2013 ile 12:43

    Cenk tariflerinin eşsiz olduğunu biliyordum, fakat okudukça sabrının da eşsiz olduğunu anladım…Erikli Tart, Havuçlu Kek ve Korova Kurabiyesinden sonraki Hedefim Çilekli Tart… İlgin, sabrın ve emeklerin için tekrar teşekkürler 🙂

    Yanıtla
  189. ezgi

    26 Ocak 2013 ile 21:00

    organik yumurtalar tartın kalitesini evet ama lezzetini de etkilerler mi? yoksa marketlerde satılan standart yumurtalar da aynı işi görür mü?

    mükemmel tart çılgınlığına kaptırdığımda aklıma takılan soru bu oldu.

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Ocak 2013 ile 14:44

      ezgi – Aynı işi görür.

      Yanıtla
  190. Ozlem Arikan

    01 Mart 2013 ile 12:17

    Cenk Bey,

    Buzluga koymus oldugumuz bir tarti oda sicakligina getirip oyle mi firina vermeliyiz? Minik tartlar yapmistim, cok fazla gelince iki tanesini kaliplari ile beraber dondurdum, simdi ne yapiyim bilemiyorum. Sevgiler.

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Mart 2013 ile 13:51

      Ozlem Arikan – Pişmemiş haldeyse oda sıcaklığına getirmenize gerek yok, direkt olarak buzluktan fırına girebilir. Pişirme süresine birkaç dakika eklemek gerekecektir. Gerçi ufak boyutlarda hazırlamışsınız, tarifte belirtilen süre yeterli olabilir. Kenarlarının aldığı renge göre karar verin.

      Yanıtla
  191. isabel

    22 Mart 2013 ile 16:21

    Sevgili Cenk,bu tart tarifini denedim sadece ben kirmizi meyvelerle yaptim.Yanliz abazi aksilikler oldu;kremasi cok hos ve lezzetli onda sorun olmadi yanliz hamuru cok kolay dagilan bir hamur oldu.ben sen gibi tart kalibina koyup bastirmadim iki yagli kagit arasinda merdane ile genisletip sonra onu kaliba yerlestirdim.bir kac kez kaliba yerlestiRme asamasinda kopmalar olduysada sonunda basardim.lakin pistikten sonra cok gevrek adeta un kurabiyesi gevrekligindeki taban kirildi malesef.hatta piserken bile bir iki yerde kirilmisti.sence neden olabilir cenk?

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Mart 2013 ile 02:27

      isabel – Tart hamurunun ağızda dağılanı makbul. Ama kalıptan çıkarırken dağılıyorsa o zaman başka. Kenarı çıkabilen bir tart kalıbı kullanıyorsunuz değil mi? Pişme esnasında kırılan çatlayan yerler için kenara bir miktar hamur ayırın ve nohutları kaldırdıktan sonra boşalan/çatlayan yerlere yama yapın. Bir de hamuru yayarken germemeye özen gösterin. Dağılmayan bir hamur için birkaç kaşık süt eklemesi yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  192. isabel

    23 Mart 2013 ile 21:00

    Ceeenk!!!!Cok acil yardima ihtiyacim var hatirlamiyorum kac kez denedim bu hamuru ama her defasinda dagiliyor bu hamur.hamuru once merdane ile actim olmadi,sonra senin yaptigin gibi yaptim olmadi.pistikten sonra ozellikle kiriliyor taban.pazartesi bir sunum yapacagim bu tarifle lakin ideal tart tabanini bulamiyorum.lutfen bana yardim edermisin.

    Yanıtla
  193. isabel

    25 Mart 2013 ile 00:25

    cok tesekkur ederim Cenk…soylediklerini dikkate alacagim.bu arada kalibim alttan cikmali kaliplardan.sevgiler…

    Yanıtla
  194. Hatice

    03 Nisan 2013 ile 10:24

    1 yılı aşkın bir süredir sayısız tart yaptıktan sonra; nihayet istediğim tart hamurunu kıvamını şu basit ama son derece işlevsel aletle yakaladım:
    https://www.tchibo.com.tr/Hamur-Karistirici-p400026197.html
    Julia Child, izledigim programlarından birinde tart hamuru için mutlak bu aletten bir tane bulundurmamız gerektigini nasihat etmişti. Reklama girmiyordur umarım, ama ben henuz Tchibo disinda hicbir yerde gormedim bu karıştırıcıyı. Tema yakında bitecek. Meraklılarına duyurulur 🙂
    Bu arada ben hamuru merdane ile açmıyorum. Topak topak olan hamur karışımını tart tabanınına ve yanlarına elimle ve parmaklarımla bastırarak şekil veriyorum. Pişmeden önce de buzlukta 10 dk soguttuktan sonra fırına veriyorum.

    Yanıtla
  195. ahmet u

    08 Nisan 2013 ile 15:03

    merhaba sevgili cenk. bu ara ciddi ciddi çilekli tartlara takmış durumdayım. bu eski tariflerinden olsa da yorumlarla birlikte tart konusunda oldukça bilgilendirici bir sayfa olmuş. eline sağlık! ben yorumları taradım ve jöle ile ilgili konularda yorum göremedim. sitedeki bütün tart tariflerine ve yorumlarına bakmadım henüz. belki bu konuda daha önce yazmış olabilirsin -tekrara giriyorsa kusura bakma. hazır olarak satılan tart jöleleri ile ilgili ne düşünüyorsun? hazır, doğal olmayan malzemeleri genelde tercih etmediğini hatırlıyorum. jöle ile ilgili böyle bir çekincen var mı? küçük tartlar şeklinde, çilekleri daha sık yerleştirerek yapmayı düşünüyorum. bu arada hamurun kabarmaması için ortasına nohut koyma fikri gerçekten çok enteresan!

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Nisan 2013 ile 16:59

      ahmet u – Hazır tart jölesi benim kullanmayı tercih ettiğim bir malzeme değil. Onun yerine, evde hazırladığım reçelleri ısıtıp süzdükten sonra meyvelerin üzerine sürmeyi tercih ediyorum. Bu, genelde fırına giren tartların üzerinde bir miktar aptallaşan meyveler söz konusu olduğunda geçerli. Taze meyve kullandıysam, tam mevsimindeyse ve tadı da şahaneyse ona bile gerek yok. Gerçi kayısılı bir tart tarifi var arşivlerde, o tarifteki meyveler taze olmasına rağmen sürmeyi tercih etmiştim. Yani istisnalar da var. Tamamen sizin keyfinize kalmış. Şu anda çilek mevsimi değil. Eğer süpermarket çileği kullanacaksanız size tavsiyem kestikten sonra yarım saat kadar şekerde (sadece üstlerini ince bir tabaka halinde kaplayacak kadarı yeterli) marine edin, bıraktıkları suyu süzün (hatta bu tarif için ise kremayı sulandırmamaları için ya servisten hemen önce dizin ya da kağıt havlunun üzerinde bekletip iyice nemini alın) ve öyle dizin.

      Yanıtla
  196. Seda

    11 Nisan 2013 ile 20:47

    Herkese selam, bu tarifi dun aksam yaptim hamur karistirma robotum olmadigi icin mikserin hamur karistirma ucuyla yapmaya calistim fakat yag ve unlu karisim birbirine karismama konusunda inatciydi.ben de elimi daldirip makinenin ucuna elimle iterek yedirmeye calistim (tamami karistiginda hindistan cevizine benzer bir hali vardi biraz yagli ve pek birbirini tutmayan bi karisim) 28cm kaliba yapacagim icin 1,5yumurta sarisi kullanmam gerekiyordu fakat ben 2 yumurta sarisini da kullandim bu olmasi gerekenden daha sertlestirmis olabilir mi?bugun bicakla bile kesilememis neredeyse maalesef ben goremedim son durumunu.ama dagilmis birkac parcadan tattigim kadariyla tadi guzeldi sanki tek lokmalik -petit fruit-petifur denen minik tart tabanina daha uygun gibiydi ve sanirim daha az pisirebilirdim 190 •c cok gelmis olabilir.ilk deneme icin ne de cok hayiflandim:) ha bu arada kremayi tarife gore yapin ve sonuctan memnun kalacaksiniz Harika 😉

    Yanıtla
  197. Guldem

    12 Nisan 2013 ile 09:50

    Merhaba, eskiden cok tart yapardim ama tarifimi kaybettim. Minik tartlari cok seviyorum ancak ara kremanin aynisini yapmak zor. Bir usta icine sahlep koymami onermisti, denemedim henuz, hic fikriniz var mi?

    Pasta arasina kullanmak icin bu kremanin daha yogununu yapmak istiyorum, nisastayi ne kadar cogaltmam gerekir yardimci olur musunuz?

    Bu arada kendi hazirladigim vanilya ozutumu ilk kez kullanacagim, sonucunu paylasacagim 🙂

    Sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Nisan 2013 ile 13:57

      Guldem – Salep, karışımları koyulaştırmak için ideal bir malzeme ama tam istediğim gibi ipek gibi bir kıvam vermiyor. Bu tarifte nişastayı çoğaltırsanız tadını olumsuz etkileyebilir. Onun yerine çırpılmış krema ve jelatin ekleyerek hem daha katı hem de daha hafif bir dolgu malzemesi elde edebilirsiniz.

      Yanıtla
  198. Seda

    13 Nisan 2013 ile 15:05

    Selam Cenk, bugun tekrar denedim hamur daha iyi oldu .su hamur karistiricidan aldim sanirim ise yariyor.en azindan el isisiyla tereyagin eriyip kivamdan suphe etmemizi engelliyor.ayrica sormak istedigim bir sey var hamurun yapildiktan yaklasik bir gun sonra pisirilmesinde sorun yasanir mi? Birkac gun olsaydi dondurucuya koyacaktim ama yarin sabah pisirecegim icin buzdolabinda bekleyebilir diye dusudum ?

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Nisan 2013 ile 17:56

      Seda – 5 gün kadar buzdolabında bekleyebilir. Şimdiden afiyet olsun.

      Yanıtla
  199. ahmet u

    16 Nisan 2013 ile 16:29

    pazar günü denedim, afiyetle yedik! çileklerimiz biraz lezzetsizdi; marine ettim söylediğiniz gibi ve kendilerine geldiler. jöleye hiç gerek kalmadı. fırınımın sıcaklığı üzerinde aliminyum folyo varken hamuru yeterince pişirmeye yetmedi. folyoyu aldıktan sonra yaklaşık 15 dakika daha pişirdim. krema olarak önerdiğiniz martha’nın kremasını kullandım (pastry cream – 3 yumurtalı). sarımsı ama oldukça kıvamlı ve lezzetli oldu. çok hızlı kıvamlanıyor bu arada! bir dahaki sefere hamuru biraz daha iyi pişmiş, kreması daha az şekerli bir turta hedefliyorum; ama önce son turtanın kalorilerini yakmak gerek tabi :)) teşekkür ederim!

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Nisan 2013 ile 14:10

      ahmet u – Afiyet olsun!

      Yanıtla
  200. BurcuBB

    23 Nisan 2013 ile 18:02

    Cenk merhaba… Az önce tamamladım tartın tüm aşamalarını.. Tüm ölçülerini hassas terazi ile yaptığım için o konuda içim rahat.. Kremam harika ama ben tartın hamurunu küçük kalıplarla 4e bölerek yaptım… Senin dakikalarınla fırın saati kurarak pişirdim ama maalesef çok kurudu hatta yandılar:( illa 23 cm mi olmalıydı? Küçük olunca ısıyı fazla mı aldı acaba???

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Nisan 2013 ile 13:20

      BurcuBB – Hamuru daha ufak ebatlarda pişirirken daha kısa süre pişirmek gerekir. Bir de, fırına giren her şeyde geçerli olmak üzere, tarifte belirtilen süreleri yaklaşık olarak kabul edip ara sıra kontrol etmek lazım. Baktınız ki süre dolmamasına rağmen koyu bir renk aldılar, hemen çıkartın.

      Yanıtla
  201. BurcuBB

    26 Nisan 2013 ile 16:36

    O zaman ben 12 cm lik iki tart kalıbında yapayım bunu bir daha çünkü azimle aramama rağmen 23 cmlik tart kalıbı bulamadım… Deneyerek ve bakarak bu sefer yapacağım inşallah:) Haber veririm.. Teşekkürler Cenk:)

    Yanıtla
  202. satush

    03 Mayıs 2013 ile 17:49

    Merhaba Cenk Bey;
    Aşağıdaki linkde sizin fotoğrafınız kullanılmış.bilginiz var mı?

    http://www.yemekhikayesi.com/haber/cilekli-turta-904.html
    Habersiz kullanımları hiç sevmiyorum.

    Sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Mayıs 2013 ile 12:53

      satush – Bilgim yoktu. Haber verdiğiniz için teşekkürler.

      Yanıtla
  203. Ceyda

    20 Ekim 2013 ile 12:14

    Merhabalar Cenk Bey,daha önce frambuazlı ve çikolatalı tart tarifinizi denemiştim ve gerçekten çok güzel olmuştu.Ama bu tarifte ben mi hata yaptım bilemiyorum tart hamuru çok yağlı oldu ve un kurabiyesi gibi döküldü.Tadının da iyi olduğunu söyleyemeyeceğim.Bir şey daha söylemeden geçemeyeceğim benim kremam sapsarı oldu yumurtaların bolluğundan 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ekim 2013 ile 12:10

      Ceyda – Un kurabiyesi gibi döküldüyse unu fazla kaçmış olabilir. Malzemeleri tartarak mı ilerlediniz?

      Yanıtla
  204. Fatma

    23 Ekim 2013 ile 19:59

    Cenk bey merhaba, sayfanızı yeni keşfettim. Hayatımda ilk tart denemem sizin tarifiniz sayesinde oldu.Çok teşekkürler.Dün de korovo kurabiyesi yaptım çok güzel oldu tekrar teşekkür ederim. Ancak tart hamurumdaki tereyağ kokusu çok ağır oldu. Ben pınar kullandım. Bana tereyağ konusunda bir öneride bulunabilir misiniz? Bir de benim tart hamurum sizin söylediğini gibi merdaneyle açılacak bir kıvamda olmadı.Kalıba elimle bastırarak koydum.Un gibi bişey oldu hamur.Ne yapmalıyım?Çok uzun oldu kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Ekim 2013 ile 12:18

      Fatma – Pınar tereyağı benim de sıklıkla kullandığım bir tereyağı. Süpermarket tereyağları söz konusu olunca aralarında pek bir fark göremiyorum. Yalnız, tereyağının taze olması da çok önemli. Hiç bozulmayacak sanıyoruz ama birkaç hafta sonra tadı değişmeye başlıyor. Eğer üzerini içinden daha koyu renkte sarı bir katman kapladıysa tereyağınız bozulmaya başlamış olabilir. Bunun için kullanmadan önce paketi açın, bir bıçağın ucuyla sıyırıp bakın; eğer içinin rengiyle sıyırdığınız katmanın rengi arasında büyük bir fark varsa tereyağı taze değildir. O durumda da hangi markayı kullanırsanız kullanın ağır bir tereyağı kokusu olacaktır. Hamur un gibi olduysa un fazla kaçmış olabilir. Tartarak mı ilerlediniz?

      Yanıtla
  205. Fatma

    24 Ekim 2013 ile 12:42

    Cenk bey cevabınız için çok teşekkür ederim 🙂 Sizin sitenizin müptelası olduktan sonra Amerikan ölçü kapları aldım.Ölçerek yaptım tartı da. Ama mutfak tartım yok maalesef:( Sizce almalı mıyım?

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Ekim 2013 ile 15:58

      Fatma – İdeali malzemeleri tartmaktır ama Amerikan cup ölçüleri de işinizi görebilir. Bir dahaki sefere unu biraz azaltmayı deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  206. Fatma

    24 Ekim 2013 ile 19:27

    Teşekkürler Cenk bey.Yarın tekrar deneyeceğim tartı. Ah ah bir de şu mevsimde çilek bulmakta zorlanmasam;)

    Yanıtla
  207. Ceyda

    27 Ekim 2013 ile 14:12

    Teşekkür ederim cevap için.Aslında ölçerek,tartarak yapmıştım niye böyle oldu anlayamadım.

    Yanıtla
  208. Burçe

    22 Mart 2014 ile 13:37

    Merhaba en son yorum 2013 de yapılmış ama ben tarifinizi daha dün denedim size bir sorum olacak benim tart kalıbım sizin kullandığınızdan daha büyük, sanırım o yüzden hamurumu yeterince büyük açamadım en sonunda başardım ama çok ince bi hamur oldu hamuru fazlalaştırmak için hangi malzemeleri çoğaltmalıyım?

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Mart 2014 ile 23:10

      Burçe – Hepsini. Bütün malzemeleri aynı oranda artırmanız lazım. Tarifin 1,5 katını hazırlar gibi düşünün.

      Yanıtla
  209. Ayşe

    22 Nisan 2014 ile 09:52

    Merhabalar,
    Ben de sitenizi yeni farkedip ah! vah! edenlerdenim maalesef. Sitenizi ve tariflerinizi çok beğendim. Bundan sonra sıkı bir takipçiniz olacağım. Ben elimin altında çabucak hazırlayacağım şeyler bulundurmayı seviyorum. Aniden gelen misafirler veya tatlı krizi tutan kızım için. Tarifi okuyunca aklıma geldi, tart hamurunu pişirip hazırda bekletsek tazeliğini ne kadar korur acaba?
    (Daha önce soran oldu mu bilmiyorum. O kadar çok yorum yazan olmuş ki hepsini okuyamadım…)

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Nisan 2014 ile 23:39

      Ayşe – Teşekkürler. Buzlukta uzun bir süre saklanabilir (yemeden önce açılmasını bekleyeceksiniz) ama bence ideali tart hamurunu hazırlayıp kalıbın içinde pişirmeden dondurmak ve vakti geldiğinde direkt fırına vermek.

      Yanıtla
  210. Fatma

    25 Nisan 2014 ile 14:33

    Cenk Bey Merhaba,

    Sitenizin müptelası oldum, hafta da bir mutlaka yeni bir tarifinizi deniyorum.
    Çilekli tart muhteşem oldu, benim kremam sarı gibi oldu acaba neden tadı her şeyi güzel bir tek rengi
    sizin fotograflarınızdaki gibi krem rengi değil.

    Bu ara semizotu salatanız da yaptım gerçekten farklı bir lezzet.

    Çok teşekkürler,
    Fatma

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Nisan 2014 ile 17:52

      Fatma – Daha önce yorumlarda da birçok kez belirttiğim üzere, kremanın bembeyaz olmaması normal. Kırık beyaz uçuk sarı arası bir renk ise doğru. Yumurta sarılarının rengi de sonucu etkileyebilir.

      Yanıtla
  211. Hande

    01 Mayıs 2014 ile 18:05

    merhabalar,

    bu kremayı 2 sefer yapmayı denedim. Her ikisinde de sapsarı ve çok yoğun, neredeyse donmuş muhallebi gibi bir krema elde ettim.
    Neden beyaz yapamıyorum acaba? Yumurta sarıları çok sarı olduğu için mi? Kullandığınız yumurta standart market ürünü mü? Ben köy yumurtası kullandım ve normalden biraz daha sarıydılar. Ama renk dışında, kıvam da başarısızdı. Acaba fazla mı pişirdim?
    İnanılmaz öğretici bir siteniz var. Severek takipteyim 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mayıs 2014 ile 12:58

      Hande – Kıvamı çok sert olduysa fazla pişirmişsiniz. Ya da nişastası fazla kaçmış olabilir. Rengine gelince… Fotoğrafta göründüğünden daha sarı bir renkte ama asla sapsarı değil. Yumurta sarılarının renklerine farklı tonlar alabilir.

      Yanıtla
  212. melike

    02 Mayıs 2014 ile 21:03

    yarın öğleden sonra gelecek misafirler için sizce bu pastayı akşamdan yapmam mı daha mantıklı yoksa sabah erkenden yapmam mı? daha lezzetli bi tat için dolapta kaç saat beklemesini tavsiye edersiniz??

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Mayıs 2014 ile 14:21

      melike – Hamuru ve kremayı bir gün önceden yapıp ayrı ayrı saklamanızı (hamur oda sıcaklığında ve paketli halde, krema da paketli halde buzdolabında) öneririm. Yarın da birkaç saat önce bir araya getirebilirsiniz.

      Yanıtla
  213. Pınar

    16 Mayıs 2014 ile 00:36

    Merhaba,
    Oglumun 2 yaş doğumgünü için ilk kez bir pasta yapmaya giriştim ve günlerdir onu mu yapsam bunu mu diye pastaların arasında geziniyorum. Sonunda frambuaz-limonlu pastayı buttercreamle değil de bu kremayla yapmaya karar verdim. Ve az önce ilk pastacı kremamı pişirdim.
    Ama hep yaptığım hatayı yine yaptım ve ölçüleri arttırırken dikkatsizlikle şekeri 2 kez arttırdım. Bunu da herşey bittikten sonra tadına baktığımda bal gibi kremayla karşılaşınca farkettim :(( Ağlamak istiyorum.
    Bu seyreltmenin bir yolu var mı sence? Ya da kekinin şekerini az yapsam bir işe yarar mı?
    Sanırım pasta için riske girmeyip kremayı yarın tekrar yapacağım ama bu yaptığım çöpe mi gitmeli? Ufaklık uyuduktan sonra yorgun argın uğraşıma ve zamanıma mı yanayım yoksa o 12 yumurtayı yumurtlayan tavuklara mı 🙂
    Bir şekilde değerlendirebilir miyim sence bu kremayı?
    Umarım mesajımı hemen görebilirsin
    Bir sorum daha olacak- şeker kremanın yoğunluğunu arttırır mı, yani doğru ölçülerde yaptığımda daha akışkan bir krema mı elde ederim daha mı yoğun?

    Çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Mayıs 2014 ile 12:51

      Pınar – Doğru ölçülerde yaptığınızda biraz daha yoğun bir krema elde edersiniz ama bir pastanın kek katmanlarını taşıyacak kadar yoğunluğu olmayacaktır. Size tavsiyem, bu yaptığınız pastacı kremasına marketlerde satılan Lindt’in oldukça acı bir bitter çikolatası var, eritip onu eklemeniz. Böylelikle hem pastanın keklerini taşıyacak kadar sertleşmiş olur hem de fazla şekeri bastırır. Yanılmıyorsam %90 kakao oranına sahip bir çikolata (yani sadece %10 oranında şeker var içinde). Çikolatayı benmari usulü eritin ve soğuk kremaya ekleyip bir tel çırpıcıyla karıştırarak iyice yedirin. Ve tabii soğumaya bırakın birkaç saat. Çikolata miktarı konusunda kesin bir şey söylemek zor. Kitap için benzer bir tarif geliştirdim, onda bu miktarda pastacı kreması için 120 gram çikolata kullanmışım ama pasta yapımında kullandığım için sert bir krema elde etmek değildi amacım. Bence 160-200 gram arası ekleyebilirsiniz. İlk etapta 160 gram ekleyip tadına bakın, hala çok tatlıysa azar azar ilave edin.

      Yanıtla
  214. Denizz9

    19 Mayıs 2014 ile 22:37

    Hayatimda ilk kez tart yapiyordum ve tek kelimeyle muhtesem.Cok tesekkur ederim.Bir tek hamurum sert oldu ama sanirim 200 derecede pisitdiyimden dolayi 😉

    Yanıtla
  215. Adalina

    28 Mayıs 2014 ile 13:26

    Mrblar..ben denedım fakat kreması sapsarı oldu ve yumurta kokuyor..tartım fırında hala..daha birleştirmedim fakat çok korkuyorum kötü olacak diye

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Haziran 2014 ile 12:51

      Adalina – Yumurta kokusu varsa sütü bir anda eklemiş olabilirsiniz. Azar azar eklemeniz lazım. Yumurtaların soğuk olmamasına da özen gösterin.

      Yanıtla
  216. serdar karahisarli

    17 Haziran 2014 ile 08:57

    Selam Cenk, kitabın tekrar hayırlı olsun! Bu tarifteki kremayı çokça yapıpıp kullanıyorum kıvama giderek alıştım ve süper oluyor.. Kitabı elime alınca ilk iş buna bakmak oldu.. Tarifte ufak değişiklikler var, yumurta sarısı 6dan 5e inmiş. Benim de aklımda hep geçiyordu, vanilya olmadığı zamanlar yumurta çok az da olsa hissettiriyor kendisini.. 5 yumurtalı deneyeceğim en kısa zamanda… Ellerine sağlık!

    Yanıtla
  217. Ayşe

    13 Temmuz 2014 ile 13:06

    Sevgili cenk geçen gün bu tartı gördükten sonra mutfağa gidip tart hamurunu hazırladım kağıda sarıp buzluğa attım.Dün çocuklar kurabiye isteyince bu hamur geldi aklıma.hamuru buzluktan çıkarıp buzdolabına koydum.bende elmalı tarçınlı cevizli bir iç hazırladım.amacım crumble yapmaktı.hamur çözündükten sonra,hamuru küçük tart kalıplarına yerleştirdim.üzerine harcımı döktüm.elmalı harcın üzerine vişne yerleştirdim ve hamur rendeledim.sonuç Ennfesto.bundan sonra tart hamurum budur.sevgiler

    Yanıtla
  218. Selin

    21 Aralık 2014 ile 22:41

    Selam cenk,

    Çok fazla yemek yapmaktan anlamam ama senin tariflerini birebir uygulayınca gerçekten çok lezzetli ve güzel oluyor. Sormak istediğim 6 yumurta yerine 3 adet büyük yumurta kullansam aynı sonucu verir mi? Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Aralık 2014 ile 17:00

      Selin – Tariflerin tamamında kullanılan yumurtalar zaten büyük boy.

      Yanıtla
  219. funda

    22 Ocak 2015 ile 16:31

    İlk defa hamurla kavga etmeden bir tart yapabildim. Teşekkürler.

    Yanıtla
  220. Niln

    10 Şubat 2015 ile 15:05

    Selamlar tart hamuru için mutfak robotum yok mikserle yada rondoyla yapabilir miyim ?
    Tşkler

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Şubat 2015 ile 19:48

      Niln – Elbette.

      Yanıtla
  221. Gamze

    14 Şubat 2015 ile 14:38

    Ilk tart denemem oldu ve acikcasi biraz korkuyordum nasil olacak diye, cunku bir yemek davetine goturmek icin yapacaktim. Hem sevgililer gunune hem de yemek davetine yakisan bir lezzet oldu ve kremasi da yumurta kokmuyor. Yalnizca sizin fotografiniza gore biraz daha sari oldu neden bilmiyorum.
    Bir cikolata asigi olarak kullandigim cilekleri cikolataya batirdim ve lezzeti biraz daha cikolataya yaklastirdim. Tavsiye ederim:) tesekkurler cenk bey:)

    Yanıtla
  222. Emine

    15 Şubat 2015 ile 20:23

    Merhaba cenk ben bu tart hamurunu bugun denedim onca araştırma yaptım ama bunu denemek istedim şimdi yazacaklarımı okuyunca belki içinden kızacak ve onca şey yapmışsın daha neyi soruyorsun diyeceksin belki ama yine de danışmak istedim ben bu tarifte mini tart kalıplarına pay ederek minik tartlar yapmak istedim fakat tereyağım tuzlu köy tereyağı olduğu için mecburen margarin kullandım 🙁 e robotumda servisteydi hamuru toparlayamadım ve yumurtanın akınıda dahil ettim sonuçmu tartlarım kabardı :)) niye kabarmış olabilir krema sıkacak yer kalmadı tadına henüz bakmadım ama güzel kokulargeliyordu pişerken

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Şubat 2015 ile 14:27

      Emine – Pişirirken üzerlerine ağırlık yapması için bakliyat koydunuz mu? Koymadıysanız kabarmaları normal. Yumurtanın akını eklemeniz de tarifi etkilemiştir.

      Yanıtla
  223. tuğçe

    18 Şubat 2015 ile 12:28

    Merhaba Cenk
    Vanilyalı kremaya katılacak olan tereyağı miktarı bende kafa karışıklığı yarattı.Kremaya katılacak olan tereyağı gram olarak ne kadar katılacak?

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Şubat 2015 ile 14:56

      tuğçe – 3,5 çorba kaşığı, yani 50 gram kadar.

      Yanıtla
  224. nazenin

    29 Mart 2015 ile 00:38

    bu tartı 28 cmlik tart kalıbıyla yapabilir miyim?23 cm lik kalıp bulamadım.mısır nişastası yerine buğday nişastası olur mu?

    Yanıtla
    • Cenk

      31 Mart 2015 ile 13:54

      nazenin – Buğday nişastası olur. 28 cm’lik kalıp bu malzemeler için çok büyük. 1,5 katını yapmanız gerekecektir.

      Yanıtla
  225. nur

    08 Nisan 2015 ile 18:25

    Merhabalar öncelikle basarilarinizin devamını dilerim güzel işler çıkartıyorsunuz. Bir tarifi denemeden önce yorumları mutlaka okurum. Ama size o kadar çok yorum geliyor ki açıkçası son yorumu okusaymışım(28 cm lik kalip) yaşadığım problemi yasamayacakmisim. Sorunumu anladınız 🙂 tartım piştikten sonra inceliğinden dolayi doğru sonuca ulaşamadım ama yılmayıp hemen dondurma kaplarıma bir magnolia yaptim. Tart malzemelerimden oluşan bir magnolia çokta güzel oldu. Tart olacağını zanneden mağdur malzemeler kaplarda farklı şekillerle güzel bir lezzet aldı misafirlerim de çok beğendi 🙂

    Yanıtla
  226. Elif

    19 Nisan 2015 ile 00:45

    Cenk Merhaba,

    Yorumları okumaya çalıştım ama biyerden sonra beynim yandı, çok fazlalar.
    Uzun süredir tariflerini kendi kendime yapıp duruyorum. İlk kez bu tarifini gelecek olan bir misafirime akşamdan yapmaya kalkıştım ve başıma gelmeyen kalmadı. Öncelikle diğerleri gibi tart çok kırılgan oldu. Ama esas sorun kremada. Birçok kişi sıvı olduğundan yakınmış. Benimki bildiğin muhallebi gibiydi, dolaba koyunca iyice katılaştı. Tart hamurum soğuduktan sonra üstüne sürmeye çalıştım ama krema parçalara ayrıldı, baya başarısız birşey oldu. Ama tadı güzel. Bi’de kokulu çileklerim tatsız çıktı. Krema konusunda nerede yanlış yaptım bilemedim, deli gibi çırptığımı hatırlıyorum belki okadar yüklenmemeliydim. 🙁 Güzel tariflerin için teşekkürler, iyi geceler!

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Nisan 2015 ile 13:56

      Elif – Tartın kırılgan olması aslında istediğimiz bir şey. Altı çıkabilen bir tart kalıbı kullandıysanız servis aşamasında bir sorun yaşamamış olmanız gerekir. Kreması çok koyu olduysa nişasta fazla kaçmıştır. Tarifin üstündeki un nasıl ölçülür yazısına göz attınız mı? Acaba evdeki su bardaklarından herhangi birini mi kullandınız?

      Yanıtla
  227. EGe

    25 Nisan 2015 ile 01:27

    Merhabalar,

    Uzun süredir tart yapmak istiyordum ( yıllardır ), bugüne denkmiş, sizin tarifinizden faydalanarak yaptım. Öncelikle çok teşekkürler. Ben çok tereyağ kullanan biri değilim, ondan mıdır bilmiyorum, tartın tadı çok tereyağ tereyağ geldi bana. Lezzetli mi? Evet! Eve daha az yağlı yapılmıyor mu hiç? ( Tart hamurunu 4-5 saat buz dolabında beklettikten sonra kullandım)

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Nisan 2015 ile 00:18

      Ege – Çeşit çeşit tart hamuru var ama aşağı yukarı tereyağı oranı bu tariftekiyle aynı. Çok azaltırsanız hamur kendini toplayamayabilir.

      Yanıtla
  228. Serap

    16 Mayıs 2015 ile 17:54

    Cenk bey az önce tart hamurunuzdan yaptım. Böyle basit bir tarifle bu kadar lezzetli mi olur. Emeğinize sağlık. Tarifleriniz hep elimin altında. Çıkarmış olduğunuz ansiklopedi tarzı yemek kitabınızı görünce eşim bile bu nedir böyle dedi hala alamadım malesef.
    Tart hamurun üzerine ganaj yaptım çilek muz ve sonra beyaz ganajla üzerlerini süsledim.ayrıca tartın üzerindeki pastacıkreması abartmıyorum ekmeğe banıp yenilcek türden pastarımda kullanıyorum.lezzetli ve tadına doyulmaz tarifletiniz için çok sağolun iyiki varsınız

    Yanıtla
  229. Serap

    04 Haziran 2015 ile 16:50

    Kitabınızı aldım …cafe fernando suz ev kalmasın. Cenk bey engin bilginizle bizi cesaretlendirdiniz. Aşk romanı gibi heyecan verici…tariflerinizhepsini ayrı ayrı yaşamak istediğim egzotik adalar gibi…çikolata içinde boğulabilirim.

    Yanıtla
  230. ceren

    12 Haziran 2015 ile 15:08

    merhaba cenk 20 gün önce yaptığım ve kapağını hiç açmadığım votkalı vanilya özütümü yarın yapacağım tartta kullanabilir miyim ? olmuş mudur ?

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Haziran 2015 ile 13:43

      ceren – Bence çok erken ama açıp bir koklayın, eğer buram buram vanilya kokuyorsa bu seferlik deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  231. Ceren cengiz

    13 Haziran 2015 ile 21:06

    Merhaba tartı yaptım.Tart bir harika tüm yorumları okudum başarısız çok kişi vardı ve ben eli yatkın ama aceleci biri olarak cesaret ettim. Hüsran beklerken sasirtici bir biçimde kalıp gibi çıktı tart. Tam bir gece bekledim buzdolabında ve elimde biraz açıp sonra oklava ile açtım. Karıştırma aşamasında birlesmeyecek gibi göründü ama yoğurunca tam oldu. Krema kısmına gelince tarifteki noktaları birebir yapınca ve ölçü kapları ile olcunce sorunsuz topaklasmayan kokmayan ama sarı bir krema oluyor. Yani koku yok sarı topaklar yok. Tek sorun bu krema kokmasa da ağır yani biraz daha hafif bir krema tarifi bekliyorum sizden. Alternatif olarak söyle mükemmel cenk tarifi gelirse sevinirim

    Yanıtla
  232. Ceren cengiz

    13 Haziran 2015 ile 21:12

    Cenk bey tarifleriniz sizin her ayrintinizi uygulayınca birebir tutuyor kalan beyazlarla beş caybardagi şekeri bir tk limonla cirpip 40 dk 110 derece turbo fali fırında beze yaptım. Tabi 4 tepsi bezeli bütün apartman a dağıttık 🙂 sizden ricam klasik krema tarifleri lazım söyle pasta içi pasta dışı sade ve çikolatalı. Tabi tart için istediğim baska

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Haziran 2015 ile 13:40

      Ceren cengiz – Buna alternatif krema tariflerini kitabımda bulabilirsiniz. Belki ileride blogda da paylaşabilirim.

      Yanıtla
  233. şeymoş

    29 Nisan 2016 ile 21:40

    merhaba cenk bey tarifiniz üzerinizde çalışmaktayız şu anda :)) açıkcası habur biraz tiripli oldu ele yapışan kulak memesinden bi hayli yumşak 😉 şu an fırına vermiş bulunmaktayız merakla bekliyoruz umarım dogru olmustur ;))

    Yanıtla
  234. brcn

    30 Kasım 2017 ile 17:52

    Merhaba cenk tarifinizi uyguladım bütün olarak harika oldu fakat tart çok sert oldu bıçakla bile zor kesildi.hızlı çalıştım dolapta ttuttum kalıba koyduktan sonra tekrar 30dk dolapta beklettim neden böyle oldu acaba? Ilık sütle ıslatarak yumuşattım öyle yumuşadı.bir sorunda pişerken tartın ortası havaya kalktı kalıbı çokmu yağladım acaba:)

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ocak 2018 ile 14:14

      brcn – Çok sert olduysa haddinden fazla pişmiş olabilir. Fırınınız gösterdiği dereceden daha yüksek bir ısıda da pişiriyor olabilir. Tartın ortasının havaya kalkmaması için ilk etapta üzerinde kuru bakliyatla pişiriyoruz. Acaba o adımı atladınız mı?

      Yanıtla
  235. Ayşe Hilal AKIN

    08 Ocak 2018 ile 08:46

    Merhaba Cenk,

    Tarifi dün denedim, krema şahane oldu, ancak tart hamurum tabana yapıştı (tereyağı ile yağlamama rağmen) kazıyarak çıkardım. O da çok lezizdi, ben taban piştikten sonra üzerine sıcakken, kırılmış bitter çikolata koydum ve yüzeyini tamamen onunla kapladım. Sonra kremayı ekledim. Mükemmel oldu fakat taban beni üzdü. Tartı çıkarırken bütün formu bozuldu, muzlu tarttan (ben muzlu yapmıştım, malum kış olduğu için..) kırıntı pastaya dönüş yaptım:// Acaba sebebi nedir?

    Bu arada elbette kitaptaki tariflerini de deniyorum, hepsi şahane. Ben olsam böyle bir hazineyi paylaşmak istemezdim herhalde:)

    Selamlar

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ocak 2018 ile 13:45

      Ayşe Hilal Akın – Nasıl bir kalıp kullandınız? Tabanı çıkabilen bir tart kalıbı kullanırsanız böyle bir sorun yaşamazsınız.

      Yanıtla
  236. aslı

    03 Şubat 2018 ile 13:26

    Merhaba;
    Ölçüleri evde mevcut su bardağı ölçülerinde yapsak olur mu? Yani tüm tarif için aynı bardağı kullansak ölçüyü tuttururuz diye düşünüyorum ama. Birde altı çıkabilen bir kalıbım yok, borcam da yapacağım yapışmasın diye hafif yağlayıp unlasam başarılı olur mu? Sevgiler

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Mart 2018 ile 11:47

      aslı – Maalesef yanlış düşünüyorsunuz; tarifte su bardağı ölçüsüyle verilmemiş malzemeleri (tereyağı gibi) neye göre orantılayacaksınız? Hafif yağlayıp unlasanız dahi yapışma riski var. Tek parça halinde çıkarmak oldukça zor olacaktır.

      Yanıtla
  237. Eylül

    29 Mayıs 2020 ile 17:37

    Merhaba, tarifte yazılan ölçüler ile ilk kez bir tart hamuru yaptım. Pastacı kreması ise bu zamana kadar yaptıklarım arasında en başarılı olandı. Tüm tariflerinizde olduğu gibi bunda da yanıltmadınız. Teşekkürler 🙂

    Yanıtla
  238. Begum

    21 Ağustos 2020 ile 10:07

    merhaba 🙂 bugun tart kalıbı istettim sırf bu tarifi yapabilmek icin. hep tart tariflerine karış bir on yarim vardi, bugun kirabilicem diye umuyorum. tek sorum maalesef 23 cm kalıp bulamadım ama 24 cmlik kalıp buldum. yorumlarda 28cm kalıpta problemler olmuş ama 24cm kalıpta problem olmaz degil mi? ya da sorun olmaması icin yapilecegim bir şey var midir?

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Ağustos 2020 ile 18:42

      Olmaz. Hemen hemen aynı büyüklükte.

      Yanıtla
  239. MELİKE

    19 Kasım 2020 ile 15:00

    Tart hamurunu pişirip buzlukta hazır bekletebilir miyim? Kitapta hamur olarak bekletebileceğim yazıyor ama küçük kalıplardan 30 adet falan yapacağım için o kadar kalıbım yok, aşamalı aşamalı pişirip hazır bekletmek istiyorum ama tadı bozulacak diye de korkuyorum.

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Kasım 2020 ile 12:18

      Pişmiş tart hamuru buzluğa girip çıktıktan sonra ilk pişirdiğiniz günkü gibi olmaz. Hepsini aynı gün içinde pişirecekseniz oda sıcaklığında da bekleyebilir.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Havuçlu Kek Tarifi

Çikolatalı Kek

Çikolatalı ve Portakallı Kek

Devil’s Food Cake – Şeytan Çikolata Giyer

Vietnam Kahveli Dondurma

Çilekli, Beyaz Çikolatalı ve Yoğurtlu Tart

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy