Herhangi bir meyveyle hazırladığım bir tarifi, meyvenin mevsimi geçmeden blogda yayımlayacak kıvama getirip paylaştığım pek görülmüş şey değil. Çoğu zaman, tarif içime sinecek kıvama geldiğinde meyvenin mevsimi neredeyse bitmiş oluyor. Fotoğraflarını düzenle, yazısını yaz derken de iş işten çoktan geçmiş oluyor. Seneye paylaşırım deyip kenara ayırıyorum, sonra da vakti geldiğinde ya benim için heyecanını yitirmiş oluyor ya da bir sene önce beğendiğimi bugün beğenmez hâle geliyorum. Bazen de aklıma türlü değişiklikler geliyor; onları test ederken mevsim yine geçiyor.
Bu sefer durum farklı çünkü muhteşem bir başlangıç noktam vardı: Kitaptaki Ahududulu, Beyaz Çikolatalı ve Yoğurtlu Tart’ın beyaz çikolatalı ve yoğurtlu kreması. Tarifi hatırlamayanlar veya henüz görmeyenler için tekrarlayayım: Mis kokulu beyaz çikolata, tatlılığı bıçak gibi kesen süzme yoğurt, zenginlik katan süt kreması ve dolgun bir kıvam veren jelatin birleşince, 10 dakikada ortaya cennetten çıkma vanilyalı pastacı kremasına bile rakip olabilecek bir krema çıkıyor.
Kitaptaki tart tarifinde kullandığım hamur da tatlı olduğu için, kremanın tatlılığıyla kontrast yaratacak hafif ekşi ahududu, o tart için ideal olan meyve.
Tarifi çileğe uyarlamak için şu şekilde ilerledim: Vanilyalı tart hamuru yerine katman katman ayrılan, hafif tuzlu pie hamuru hazırlayıp incecik bir dikdörtgen olarak açtım ve pişirdim. Çilek daha tatlı bir meyve olduğu için—bir de üstüne çilekleri şekere yatırmaya bayıldığım için—kremanın içindeki beyaz çikolata ve şeker miktarlarını azaltarak bir denge sağlamaya çalıştım. Pek çaktırmıyor ama çilek, tatlı meyveler arasında en çok su içeren meyve. Yüzde 92’si su! Şekere yatırınca suyunu salıyor ve ne kadar süzerseniz süzün, kremanın üzerine dizdikten sonra da suyunu salmaya devam ediyor. Bir de üstüne beyaz çikolata miktarı azalınca kremanın kıvamının iyice yumuşayacağını bildiğim için jelatin miktarını biraz artırdım. İlk denemede hâlâ çok tatlı olduğuna kanaat getirince şeker miktarını daha da azaltıp kremaya limon kabuğu rendesi ekledim. Çilekleri de ilk denemedeki gibi incecik dilimlemek yerine boylamasına dörde kesince kalınlaşan dilimler şekeri daha az emdi ve daha diri kaldı.
Dikkat etmeniz gereken tek konu zamanlama. Çilekler şekerde bekleyince ömürleri oldukça kısalıyor, dolayısıyla tarifin o kısmını tartı servis etmeden hemen önceye bırakın. Hamuru ve kremayı günlerce önceden hazırlayabilirsiniz. İdeal olan hamuru servis edeceğiniz gün pişirmek ama bir önceki gün pişirip paketledikten sonra oda sıcaklığında ertesi güne kadar bekletebilirsiniz. Şekerde bekleyen çilekler ertesi güne çıkmıyor, dolayısıyla ya o gün bitecek boyutlarda bir tart hazırlayın (mesela tarifin yarısı; nasıl ilerleyeceğinizi tarifin sonunda bulabilirsiniz) ya da şekere yatırmaya gerek kalmayacak tatlılıkta çilekler kullanın.
Çileğe takılı kalmak zorunda da değilsiniz. Bal gibi şeftaliler veya şekerpare kayısılar da kullanabilirsiniz. Belki aralara serpiştirmek için birkaç avuç böğürtlen… Şeftalileri ve kayısıları şekere yatırmaya gerek olmadığı için tartın geri kalanı ertesi güne kadar tazeliğini koruyacaktır.
Kremayı bitter çikolatayla hazırlamayı düşünüyorsanız bu tarifi bitter çikolataya uyarlamak yerine kitabımdaki Şeytan Çikolata Giyer’in bittersweet çikolatalı ganajını yarım ölçü uygulayabilirsiniz. Tuzlu pie hamuruna çok yakışıcaktır.
Ağızda dağılan pie hamurunun kıtırlığıyla yetinmek istemezseniz üzerine dizeceğiniz meyvelerle uyumlu olacak şekilde kavrulmuş yemişler de eklemek mümkün.
Şimdiden afiyet olsun!
Cafe Fernando 10. Basım – Kitabımın yeni basımının hazırlıkları devam ediyor. Matbaa değişikliğine gidildiği için hazırlık her zamankinden daha uzun sürdü ama Haziran ayı içerisinde yayımlanacağını umuyorum. Tarih kesinleşir kesinleşmez sosyal medya hesaplarımdan duyuracağım.
ÇİLEKLİ, BEYAZ ÇİKOLATALI VE YOĞURTLU TART
12 kişilik
MALZEMELER
Pie Hamuru
- 150 g tereyağı, soğuk
- 1/3 su bardağı (80 g) su, buz gibi soğuk
- 1 tatlı kaşığı (5 g) elma sirkesi
- 1+2/3 su bardağı (233 g) un
- 1 yemek kaşığı (13 g) toz şeker
- 1/2 tatlı kaşığı (4 g) tuz
Beyaz Çikolatalı, Limonlu ve Yoğurtlu Krema
- 2 yemek kaşığı (30 g) su, oda sıcaklığında
- 2 tatlı kaşığı (8 g) toz jelatin (marketlerin baharat reyonlarında bulabilirsiniz-Arifoğlu markası oldukça yaygın)
- 1 limon
- 2 yemek kaşığı (25 g) toz şeker
- 1/2 su bardağı (120 g) krema (süt kreması)
- 160 g beyaz çikolata, ufak ufak doğranmış
- 1 su bardağı (230 g) süzme yoğurt
Meyve
- 750 g (yaklaşık 6 1/4 su bardağı) çilek
- 1/4 su bardağı (50 g) toz şeker
YAPILIŞI
- Pie hamurunu hazırlamak için, tereyağını kesme şeker büyüklüğünde parçalara kesip 20 dakika boyunca buzlukta bekletin.
- Suyla sirkeyi tercihen dökme ucu olan ufak bir kapta karıştırın ve kullanana dek buzdolabında bekletin.
- Unu, şekeri ve tuzu metal bıçak takılı bir mutfak robotunun haznesine aktarıp robotu sık aralıklarla çalıştırarak karıştırın. Tereyağı parçalarını malzemelere ekleyin ve parçalar una bulanıp bir miktar ufalana dek robotu sık aralıklarla çalıştırın. Robotu sık aralıklarla çalıştırırken, sirkeli soğuk suyu besleme tüpünden içeri azar azar dökmeye başlayın. Sirkeli sudan geriye bir yemek kaşığı kadar kaldığında robotu durdurun, kapağını açıp irili ufaklı parçalar hâline gelmiş hamurdan bir miktar alın ve avucunuzun içinde sıkın. Eğer hamur dağılmadan tek parça hâlinde kalıyorsa (ufak tefek parçalar düşebilir), hazır demektir. Eğer bir araya gelmiyorsa, sirkeli suyun geri kalanını ekleyin ve tekrar sık aralıklarla çalıştırarak hamura yedirin. Suyun tamamını eklemenize rağmen bir araya gelmiyorsa, gelene kadar birer tatlı kaşığı buz gibi soğuk su ekleyerek testi tekrarlayın.
- Hamuru geniş bir kaba boşaltın, yoğurmamaya özen göstererek, sıkıştırarak ve kabın dibinde yapışmakta zorlanan un parçaları varsa hamuru üzerlerine bastırmak suretiyle hamura yedirerek bir araya getirin.
- Hamuru streç filmle sarın, üzerine bastırarak yaklaşık 10*15 cm boyutlarında bir dikdörtgen şekli verin ve en az 4 saat boyunca buzdolabında bekletin. Hamuru bu aşamada 3 gün boyunca buzdolabında veya 2 ay boyunca buzlukta saklayabilirsiniz. Buzlukta saklayacaksanız, açmadan önce bir gece boyunca buzdolabında çözülmeye bırakın.
- Hamuru açmak için, dinlenen hamuru iki büyük parça pişirme kâğıdının arasına koyun. Bu aşamada hamur, merdaneyle kolayca açılamayacak kadar sertleşmiş olacaktır. Hamurun ortasından, önce karşıya sonra da kendinize doğru, vücudunuzun ağırlığını verip merdaneyle tepesine bastırarak veya vurarak bir miktar düzleyin. Hamuru 90 derece döndürüp aynı işlemi tekrarlayın. Hâlâ soğuk ama merdaneyle açılabilecek kadar yumuşak bir hamur elde edene kadar aynı işlemleri tekrarlayın. Ardından hamuru, olabildiğince şeklini korumaya çalışarak, 24*34 cm’den biraz daha büyük bir dikdörtgen olarak açın. Hamuru açarken tereyağı parçaları erimeye ve hamur pişirme kâğıdına yapışmaya başlarsa, kâğıtlarla beraber bir tepsiye aktarıp buzlukta 5-10 dakika kadar soğumaya bırakın, ardından kaldığınız yerden devam edin. Bir bıçak yardımıyla hamuru 24*34 cm boyutlarında temiz bir dikdörtgen olarak kesin ve altındaki pişirme kâğıdıyla beraber bir fırın tepsisine aktarıp buzlukta 15 dakika bekletin. Kestiğiniz parçaları sonradan gerekirse yama yapmak üzere streç filmle sarıp buzdolabında muhafaza edin.
- Hamuru pişirmek için, fırını 190 derecede ısıtmaya başlayın.
- Hamuru buzluktan çıkarın ve açarken kullandığınız diğer yağlı kâğıdı üzerine serin. Onun üzerine de, hamurun yüzeyini tamamen kaplayacak şekilde, kenarlarını havaya doğru kaldırarak bir kâse şekli verdiğiniz bir parça alüminyum folyoyu koyup içini bir parmak kalınlığında kuru baklagil (tercihen mercimek) veya pirinçle doldurun. Fırının orta katına yerleştirip 25 dakika boyunca pişirin. Fırının kapağını açıp hamurun tepesindeki baklagilleri alüminyum folyo ve pişirme kâğıdıyla beraber bir tepsiye alın ve hamurun tepesi altın sarısı rengini alana ve kenarları hafif kahverengileşene kadar, yaklaşık 15 dakika daha pişirin.
- Tart tabanını fırından alıp altındaki kağıdıyla beraber bir tel ızgaranın üzerine aktarın ve soğumaya bırakın. Hamuru pişirirken kullandığınız baklagilleri oda sıcaklığına geldikten sonra bir kavanoza aktarıp başka tariflerde kullanmak üzere saklayabilirsiniz.
- Beyaz çikolatalı kremayı hazırlamak için, suyu bir kâseye aktarıp üzerine jelatini serpin, bir çatal yardımıyla karıştırarak nemlenmesini sağlayın ve suyu çekip jelleşene kadar, 10 dakika boyunca bir kenarda bekletin.
- Orta boy bir tencerenin içine, tercihen bir törpü rende yardımıyla limonun kabuğunu, hemen altındaki beyaz, acı kısmına inmemeye özen göstererek rendeleyin. Üzerine toz şekeri ekleyin ve karışımı parmaklarınızın arasında sürterek kabukları şekere yedirin. Üzerine süt kremasını ekleyip orta yüksek ateşin üzerinde ısıtmaya başlayın. Kaynama noktasına gelmeden hemen önce ateşten alıp içine beyaz çikolatayı ve şişen jelatini ekleyin. Tencereyi kısık ateşin üzerine oturtup malzemeler tamamen eriyene kadar bir tel çırpıcı yardımıyla karıştırın. Ateşten alıp süzme yoğurdu ekleyin ve ipeksi bir kıvam alana kadar çırpın. Kremayı orta boy bir karıştırma kabına sıyırarak aktarıp üzerini streç filmle kapatın ve koyulaşana kadar, en az 3 saat boyunca buzdolabında bekletin. (Krema, buzdolabında 3 gün boyunca tazeliğini koruyacaktır.)
- Tartı servis etmeden yaklaşık 30 dakika önce çilekleri hazırlayın. Çilekleri akan suyun altında teker teker yıkayıp saplarını hemen altlarından kesip atın, kâğıt havluların arasında nemini aldıktan sonra boylamasına dört parçaya kesip büyük bir kaba aktarın. Üzerine şekeri serpip çilekleri ezmemeye özen göstererek iyice karıştırın. Ara sıra karıştırmaya devam etmek suretiyle, şeker tamamen eriyene kadar, yaklaşık 20 dakika boyunca oda sıcaklığında bekletin. Çilekleri bir tel süzgece aktarıp 10 dakika boyunca süzülmeye bırakın.
- Tartı servis etmek için, pişen hamuru servis tabağına aktarın. Kremayı buzdolabından çıkarıp pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Hamurun çevresinde 1,5 cm kadar bir boşluk bırakarak hamuru üzerine bir kaşığın tersiyle eşit kalınlıkta yayın. Çilekleri kremanın üzerine yayın ve hemen servis edin.
NOT: Tarifin yarısını (6 kişilik) hazırlamak için tart hamurunu yukarıda belirtilen ölçülerde hazırlayıp yarısını (240 g) 24*17 cm boyutlarında bir dikdörtgen olarak açın ve pişirin (pişirme süresini kısaltmanız gerekebilir). Hamurun diğer yarısını çift kat streç filmle sarıp buzlukta saklayabilirsiniz. Kremayı yarım ölçü hazırlayın ve meyve katmanı için yukarıda belirtilen çilek ve şeker miktarlarının yarısını kullanın.
Gökçe
Merhaba Cenk!
Sadece seni ve yazılarını çok özlemişim demeye geldim. Bir de hazır gelmişken ilk ve tek idolüm olduğunu bilmeni istedim. Cuma günümü şahaneleştirdiğin için teşekkürler..
Cenk
Gökçe, Özlem – Çok teşekkür ederim!
Ceren – Stand mikserimin modeli KitchenAid 5KSM150. Model numarası ülkelere göre değişiklik gösterebilir. 4.7 litre kapasiteli karıştırma kabına sahip. Gayet memnunum.
Ceren
Cenk merhaba ,
Maile gelen tarifin mutlulugu ile actim siteyi.
Kirmizi meyve ve kremaya bayiliyorum tam bana gore bir tarif oldu 🙂
Fotograflar her zaman ki gibi harika.
Bu arada belirtmeden gecemeyecegim haftasonu kitabindaki vanilyali un kurabiyelerini denedim
Harika 🙂 favori kurabiyelerim kakaolu yilbasi kurabiyeleri iken artik bu vanilyalilar
Bir de ben iki vanilya cubugu ekledim
O kadar mi guzel olur :))
Son olarak uzun zamandir sormak istedigim Bir sey var.
Belki de sorulmustur ama kullandigin stand mikserin markasi nedir ? Sanirim Kitchen Aid ama modeli ne?
Veya Bir tavsiyen var mi Ben Hic anlayamadim bakarken
Simdiden tesekkurler
Barcelona’dan kocaman sevgiler.
Özlem Nur Bozbay
Herzamanki gibi harika görünüyor.Hemen deneyeceğim:)Hem bu lezzetleri hazırlayıp,tekrar tekrar deneyip,harika fotoğraflarını çekip, birde detaylı tarifini yazdığınız için çoook teşekkürler…Tarife uyup kötü bir sonuç aldığım hiç olmadı…
ceyda
harikaa;
mailinizi heyecanla açtım,cok özledik tariflerinizi,hemen deneyecegim. tariflerinizin hepsi birbirinden güzel, fan club sayfası açıp yaptıklarımızı paylaşmalıyız ne dersiniz ? kucak dolusu sevgiler…
Dicle Tuba
Merhaba,
Hemen denemek istiyorum, şahane görünüyor yine 🙂
Jelatin kullanmak istemiyorum. Kullanmasam olur mu, ya da yerine bir önerin olur mu?
Teşekkürler,
Tuba
Cenk
Dicle Tuba – Jelatin yerine maalesef başka bir şey olmaz. Jelatin kullanmazsanız çok akışkan olacaktır. Tavsiye etmem.
Nursen
Tam da çilekli tart mevsimi geldi bir tarif olsa da yapsak derken o da ne hem yeni tarif hem tart harika görünüyor en kısa zamanda tadına da bakarım
Elif
13 yaşındaki gurme kızımla birlikte sıkı takipçiniziz. Kitabınız kızımın elinden düşmüyor ve tarifleriniz sayesinde harika kurabiyeler yapabiliyor. Bunu da deneyeceğiz, nefis görünüyor.Sevgiler
Yasemin
Merhaba Cenk,
Harika, sanat eserlerini yakından takip ediyorum, yeni kitabını sabırsızlıkla bekliyorum. Başarılar. ???
Fatma Özcan
Merhaba
En kısa sürede deneyeceğim. Ellerinize yüreğinize sağlık, teşekkürler.
Sevgilerimle
Nesrin Çelik
Nefis gözüküyor. Bu tarifleri denemek sonumuzu getirecek. Sevgiler
Sıdıka
Merhaba Cenk, çilekli tartın harika görünüyor. Bu tarifinde yer almasa da,diğer tariflerin için sormak istiyorum: İstanbul’da kaliteli vanilya çubuklarını nerede bulabilirim?
*Geçen sene, senin tarifine göre vanilya özütü hazırladım, fakat vanilya kokusu yoğun değil!(Sanırım çubuklarda sorun var!)
Cenk
Sıdıka – Mısır Çarşısı’ndaki Ucuzcular Baharat’a bakabilirsiniz. Ben hep yurt dışından alıyorum.
Elif
Sevgili Cenk,
Senden yeni bir tarif/yazi görmek harika!
Vejetaryeniz, bitkisel jelatin kullansak olur mu?
Gül
Merhaba Cenk bey,
Tarifte jelatin yerine agar agar kullansak nasıl olur peki?
Beste
Cenk Merhaba, yeni tarifi koyduğunu görünce heyecanla girdim siteye. Yine harika bir tarif mutlaka deneyeceğim. Keşke daha sık yazsan 🙂
Sevgiler…
Gülsüm bülbül
Merhaba, bitkisel jelatin veya agar agar ile yapmak mümkün mü? Ben hayvansal menşei olan malzeme kullanamıyorum da. Tavsiyeniz ne olur?
Cenk
Gülsüm Bülbül, Gül, Elif – Elbette mümkün ama hangisinden ne kadar kullanmak lazım onun için kesin bir bilgi veremiyorum. Google’da aratınca karşınıza bazı oranlar çıkıyor ama denemediğim için emin olamıyorum.
Ayşe Nur
Cenk bey çok çok teşekkürler bu güzellik için
Nehir
Yeni bir tarif var mı diye sürekli bakıyordum görünce çok sevindim, hemen denedim gerçekten bir sanat yapıyorsunuz,harikasınız. Benim tartım çok güzel oldu sadece hamur kırıldı acaba az mı pişirdim?
Cenk
Nehir – Aslında tam tersi; hamuru fazla pişirirseniz kırılma riski daha büyük. Servis tabağına alırken mi kırıldı yoksa soğumaya bırakma esnasında mı? Biraz dikkatli olmak lazım. Kırılganlığı, ağzınızda dağılacağının garantisi.
Pınar p.
Cenk bey merhabalar,
Ben sizin kitabınızı uzun süredir arıyorum fakat hiçbir yerde stok yok nereden temin edeceğimi şaşırmış durumdayım ve çok üzgünüm. 🙁 Yardımcı olabilirmisiniz ?
Cenk
Pınar p. – Kitabın 10 baskısı yolda. 3 Temmuz’da satışa çıkacak. Şu anda Okuyan Us’un sitesinde ön sipariş alınıyor – ön sipariş süresince satın alınan kitapların hepsi imzalı olacak. Detaylar şu sayfada. İlginize teşekkürler.
Pınar p.
Cenk bey , lütfen ama lütfen kitabınızı bulmama yardımcı olun
🙁
Sevgiler
Yeliz
Hoşgeldiniz mailinde yeni tarifinizi görünce çok şaşırdım çok eski takipçilerinizdenim bazen kitap çıkmasaydı keşke diyorum eski günler ne gizeldi. Lütfen devamını getirin sevgilerrr
Başak
Sevgili Cenk,
Tariflerini ve siteni tek kelime ile ifade etmem gerekirse “hastasıyım”
Sevgiler Başak
Başak
Birde donut tarifi versen?
Pınar p.
Cenk bey tekrar merhaba 🙂 Sizi geç tanıdım bu yüzden kitabınızı ilk baskılarda alamamıştım.
İyiki iletişime geçmişim ,iyiki sormuşum.:) Günlerce arayıp bulamadığım kitabı Sipariş geçebildiğime inanamıyorum ve çok mutluyum. Ben ve 4 yaşındaki kızım belis ile mutfakta beraber zaman geçirmeye bayılıyoruz .kısaca minik takipçileriniz de var .:) Bu önemli kitabı ileride ona hatıra olarak saklayacağım. Fırsat bulmuşken yazmak istiyorum , Emeğinize sağlık.
Sevgiler.
Pınar p.
Sevgili cenk merhaba ,
Daha önce yazdım gitmemiş sanırım bu yüzden 2.kez yazıyorum. Kitabı aldım çok mutluyum. O kadar aramıştım ki son çare amazon diye bile düşündüm iyiki sormuşum iyiki cevap verdin çok tesekkur ederim. İlgin için ,emeğin için.
Kitabı 4 yaşındaki ,seni uzaktan tanıyan ve mutfağı şimdiden çok seven kızım belise hatıra olarak saklamayı düşünüyorum.
Mutlu kal ,Sevgiler .
Fatma
Sizden gelen bi hareketlilikle heyecanla yazınızı okuyanlardayım.tarif süper görünüyor mevsimin son çilekleri Nasıl değerlendiracaba diye düşünürken bu tarif süper oldu.emegine saglık
Ozan
Başarılı ve lezzetli tarif.
İlk denememde dağınık sonuç elde ettim. 2.sinde daha iyi oldu. Tadına doyamadığım için 3.kez yaptım aynı hafta içerisinde. Oldukça kolay tarif ama Pie hamurunda ince zorluk var. Eritmeden hamuru açmak zor, özellikle ahşap tezgah olunca. (Mermer tezgahın önemini kavradım, soğuk tutuyor.) Hamuru açma kısmında dikdörtgenden büyük açıp fazlalıkları kesmekten bahsedilmiş tarifte. Ben 2.denememde Mozaik pasta tarifindeki gibi cep kağıt kullandım, (6 kişilik porsiyondu) köşeler dahil tüm yüzey eşit kalınlıkta oldu. Arta kalan parça da olmadı. Zira kenarlar ince olunca ortasından hızlı pişiyor ve çok çabuk kırılıyor. Buzluktan çıkarınca bıçakla eşit dikdörtgen halinde kesilince pişme sonrası dağıtmadan da kolay ayrılıyor. Tarif ördöv servis gibi küçük parçalar gibi hazırlanabilir. Keşke çileğin sezonu bu kadar kısa olmasaydı, yapmaya devam ederdim. Böyle bir tarifi paylaştığın için çok minnettarım. Not: Kitabına bayılıyorum. İyi ki zamanında almışım.
Cansu
Cenk selam,
Tarifi dogumgunu pastasi olarak yapacagim ama limonlu kremanin tarifinde limon goremedim. Ne kadar koymam uygun olur? ?
Cenk
Cansu – Dikkatli bakarsanız göreceksiniz.
ayşe demir
Merhaba Cenk bey tarif mhteşem görünüyor. İlk fırsatta denemek isterim. Kullandığınız süzme yoğurt hangi marka, zira farklı markalar var ve tatları farklı.
Cenk
ayşe demir – Marka belirtmenin – gerekli olduğunu düşünmediğim sürece – okurları boş yere kısıtladığını fark ettim. Bu tarifin denemeleri esnasında doğal ürünler satan bir dükkandan aldığım ekstra ekşi süzme yoğurt da kullandım, süpermarketlerde satılan yoğurtları da. Annemin yaptığı yoğurdu süzerek de benzer bir krema yapmışlığım var. Dolayısıyla size hangi süzme yoğurt iyi geliyorsa onu kullanabilirsiniz. Özellikle belirli bir markayı aramanıza gerek yok.
Vildan
Merhaba,
Tariflerin hepsi muhteşem. Sizi daha yeni keşfettiğime inanamıyorum. Bundan sonra sıkı takipcinizimmmm 🙂 ellerinize sağlık.
Nesrin
Seninle tanistiktan sonra hiç kimsenin anlatımını beğenmiyorum Cenk. Seviyorum seni gönlü güzel kardeşim.
Nesrin
Kitaptaki vanilyalı un kurabiyesi tarifini alıp 12’li muffin kaliplarinda kup yaptım. Icine tropikal meyveleri minik minik kesip dogradim. Üstüne de bu krema ile dekorasyon yaptım. Yavrum ve bütün anaokulundaki arkadaşları ve öğretmenleri bayıldı. Teşekkür etmezsem olmazdı. Çok teşekkürler.
Fatma Özcan
Merhaba
Çilekli krema yerine ,Çikolatalı ganajlı kremanın üstüne önereceğiniz meyve ne olabilir . Sevgilerimle
Cenk
Aklıma ilk gelen ahududu.
Kevser
Cenk bey tariflerinizi elimden geldigince yapmaya calisiyorum simdiye kadar yaptiklarimin hepsi guzel oldu ama bu tarifteki tart hamurunu yapamadim tas gibi oldu fazla mi tuttum firinda anlamadim. Bir de iki seferdir tart hamurunu yumurtasiz yapiyorum yumurta koydugumda sanki daha gevrek oluyor tart hamuru.
Cenk
Kevser – Fırında fazla tutmuş olabilirsiniz ya da belirtilenden daha ince açmış olabilirsiniz.
S.Füsun Aydınlık
Kremayı önden hazırladım, şahane oldu. Bu kadar basit ve lezzetli bir krema tarifi için öncelikle çok teşekkürler. Fakat 3 saatte basbayağı katılaştı (herşeyi gramajı ile kullandım). Çırpınca yumuşayacağını sanıyorum. Gene de bunu tek başına, ya da sadece meyveyle de servis etmek isterim, daha yumuşak olması için ne eklememi önerirsiniz ? Çok teşekkürler.
Cenk
Bir şey eklemek yerine beyaz çikolatayı azaltmanızı tavsiye ederim.
İpek
Merhaba, krema için yoğurt yerine mascarpone kullanılabilir mi acaba:)
Cenk
İçinde beyaz çikolata da olduğu için bence fazla yağlı bir krema elde edersiniz, dolayısıyla tavsiye etmiyorum ama kıvam açısından bir sorun olmaz.
Ferhan
Merhaba Cenk Bey
Yurt dışında yaşıyorum. Burada süzme yoğurt bulmak bazen sorun oluyor. Ama ekşi krema bulmak çok kolay. Ekşi kremayı kullanmayı düşünüyorum. Sanıyorum ekşi krema ile de ayni sonucu elde ederiz. Siz ne dersiniz?
Cenk
Olabilir. Denemeden kesin bir şey söylemek güç.