Bugünün konuları “Un Nasıl Ölçülür?”, “Unu Ölçerken Etraf Nasıl Batırılır?” ve “Bu Konular En Kafa Karıştırıcı Şekilde Nasıl Anlatılır?”
İlk konu, tatlı tariflerine merak sarmaya başladığımda kafamı karıştıran sorulardan biriydi. Unu doğru ölçebilmek, çoğunlukla Amerikan yemek kitaplarından denediğim tariflerde, en önemli ayrıntıların başında geliyor. Sebebi de tariflerdeki katı malzemelerin çoğunluğunun gram gibi ağırlık değerleri yerine “cup” cinsinden hacim olarak veriliyor oluşu.
Unu bu bahsedilen kaba aktarış tekniğinin bile 20-40 gram fark ettirmesi bu konunun hiç de hafife alınmaması gerektiğini gösteriyor. Aradaki bu fark kuru ve ıslak bir brownie arasındaki ince çizgi aslında. Bunun dışında ekmek gibi daha hassas konularda oda ısısı, havadaki nem gibi başka detaylar da işin içine giriyor. Kısmetse başka bir yazımda bu konularda da kafanızı karıştırmaya niyetliyim.
Peki un nasıl ölçülür? Bu işin en doğrusu dijital bir tartı edinmek. Özellikle de tatlı konusuna merakınız varsa. Ama benim gibi sizin de tezgahınızın her santimetrekaresi altın değerindeyse, haddinden fazla detaycı da değilseniz, başka formüller de mevcut.
Eminim ki etrafınızda bugüne kadar dijital tartıyı veya Amerikan cup ölçülerini mutfağına sokmamış olduğu halde harika tatlılar yapanlar vardır. Tariflerinde de genelde “aldığı kadar un” ibaresi geçer. Bu el ayarı her ne kadar yapanın seneler içinde geliştirdiği bir meziyet olsa da, iş bu tarifleri diğer nesillere aktarmaya geldiğinde o tarifler maalesef duvara tosluyor. Bir düşünün, o büyüklerinizden kalma tariflerde aldığı kadar yerine gram yazdığını. “Yapıyorum, ama anneminki gibi olmuyor işte!” serzenişleri tarih olurdu.
Dijital tartı herkesin evinde olan bir alet olmadığı içindir ki tarifler genelde Amerikan kitaplarında “cup” cinsinden verilir. Türkçe’ye de “su bardağı” olarak çeviriyoruz. Ben de ilk yemek kitabını elime aldığımda eminim sizin de içinizden bugüne kadar geçmiş olan bir soruyu sormuştum: “İyi de, hangi su bardağı?” Bütün dünyada standart kabul edilen bir su bardağı var da ben mi bilmiyorum acaba demiştim kendi kendime. Meğerse varmış. Amerika’daki mutfak eşyası satan dükkanlarda renk renk, çeşit çeşit varmış.
Gerçi artık ülkemizde de satılıyor ama yoksa ne yapacağız? Evdeki hangi su bardağını kullanacağız? İşte benim evimdeki bazı bardaklara eşit miktarda doldurulmuş 1 su bardağı suyun görüntüsü:
Su içmek için kullandığım bütün bardaklara doldurulan “1 su bardağı” su, hiçbirini tamamen doldurmamış. Peki hangisi neredeyse sonuna kadar dolu? Evet, rakı bardağı. Pek de standart olan bu bardağı kullanın, sorun kalmasın diyeceğim ama ağzı dar olduğu için malzeme koymak (hele hele un) işinizi zorlaştıracaktır. İşte bütün bu karmaşık sorulardandır ki, bu işin en iyi yolu dijital tartı almaktır.
Peki iş dijital tartı alınca bitiyor mu zannediyorsunuz? Keşke hayat o kadar kolay olsa. Çoğu kitap malzemeleri sadece cup ölçüsü olarak veriyor. Her aşçının/yemek kitabı yazarının kullandığı 1 su bardağına karşılık gelen bir gramaj da var. Eğer 1 su bardağına unu kaşık kaşık aktarıp düzlüyorsa 125 grama (spoon & sweep olarak geçer), su bardağını hafifçe un torbasına daldırıp üzerini düzlüyorsa 140 grama (scoop & sweep veya dip & sweep olarak geçer), bu daldırma esnasında sıkıştıra sıkıştıra çıkartıyorsa da neredeyse 180 grama (buna bir şey denmiyor, zira bu bir teknik değil koca bir hata) bile denk gelebiliyor.
Eğer dijital tartınız varsa tek yapmanız gereken kullandığınız yemek kitabının sahibinin unu nasıl ölçtüğünü öğrenmek. Eğer işini bilen biriyse kitabının başında mutlaka bu bilgiyi verecektir. Mesela Dorie Greenspan, Rose Levy Beranbaum ve Julia Child‘ın tariflerinde 1 cup = 140 gr ölçüsünü baz aldıklarını biliyorum. Daldırıp düzlemek sanırım daha kolay olduğu için genelde o teknik kabul görüyor. Benim de tariflerimde kullandığım teknik bu.
Eğer dijital tartı ihtimalini elediyseniz, o zaman ikinci alternatifiniz cup ölçüleri olsun. Genelde 1, 1/2, 1/3 ve 1/4 su bardağı ölçüleri iç içe satılır. Onun yanında genelde yine iç içe çorba kaşığı (tablespoon) ve tatlı kaşığı (teaspoon) ölçüleri de bulunur.
Peki bu cup ölçülerini aldınız da iş bitti mi? Yine hayır. İster inanın, ister inanmayın bu işin de püf noktaları var:
1 – Elinizdeki cup ölçüsünden çok daha büyük bir un kabı edinin. Ben Paşabahçe’den aldığım devasa büyüklükteki cam ve hafif vakumlu kapanıp hava aldırmayan bir kap kullanıyorum. Ölçüyü kaba soktuktan sonra içinde manevra yapabilmeniz için kabınızın büyük olması gerekiyor. Eğer unu kendi paketinde saklayıp onun içinden almaya çalışırsanız 140 gramın çok üzerinde bir ağırlık elde etmeniz kaçınılmaz. Sebebi de ister istemez daldırıp kabı doldurduktan sonra çıkartırken unu sıkıştıracak olmanız. Büyük bir kabın bir diğer faydası da ölçüyü tepeleme doldurduktan sonra düzlerken fazla unun direkt kabın içine dökülmesi.
2 – Zaman içinde un kabın içinde dibe çökecektir. Bu yüzden unu ölçmeden önce hafifçe karıştırmakta fayda var.
3 – Eğer tarif “1 su bardağı = 140 gr” seçeneğini baz alıyorsa, ölçü kabını una daldırıp sıkıştırmadan tepeleme doldurun. Ardından büyük bir bıçak yardımıyla tepesini düzleyin.
4 – Yok eğer kitabın yazarı başta “1 su bardağı = 125 gr” dediyse, ölçü kabınıza unu bir çorba kaşığı yardımıyla birkaç seferde tepeleme doldurun. Ardından büyük bir bıçak yardımıyla tepesini düzleyin.
Eğer cup ölçüsü de almayacağım, inat ettim bardak kullanacağım diyorsanız o zaman yapmanız gereken şu: 237 ml’lik sıvı alabilen bir bardak bulmak. Gözünüze orta boy bir cam bardak kestirin, yukarıdaki rakı bardağından varsa ona su doldurun, yoksa marketten alacağınız üzerinde 250 ml yazan herhangi bir içeçeği (mesela soda) gözünüze kestirdiğiniz bardağa boşaltın ve nereye kadar geldiğini tespit edin. Eğer tepeleme doldurduysa bardağınızı buldunuz. Bunu 1 su bardağı ölçüsü olarak kullanabilirsiniz. Yanlız yarım, üçte bir ve dörtte bir bardak ölçülerinde yine tahmin etmek zorunda kalacaksınız. Dolayısıyla bu pek de tavsiye edilebilecek bir yöntem değil…
Evet, un nasıl ölçülür bahsettik. Eminim kafanız da yeterince karıştı. Geriye kaldı ortalık nasıl batırılır. İşin şakası tabii. Fotoğraflara biraz hareket katmak için otomatik pilotta hızlı çekim yapmaya başladığımda azıcık kendimi kaybetmişim. Ortalığı temizlemek neredeyse bu yazıyı yazmaktan daha çok vaktimi aldı. Başka kimse için de yapmam, bilesiniz.
itir
Cenk Merhaba. Deyim yerindeyse bu yazin “cuk” oturdu: Pazar gunu bir tarifi denemeye heveslendim. Gramajla verilen olculeri cup olcusune cevirmem gerekiyordu. Cafe Fernando’nun Conversion sayfasina bakayim dedim. Orada un icin 1 cup=140 gr. yaziyor. Bir de Chocolote&Zucchini’ye bakayim dedim, orada 1 cup=120 gr yaziyor! Kafam karismisti 🙂
Temizlik konusuna gelince: David Lebovitz’in mutfagini temizlemek isteyen gonullu cok biliyorsun (sozumuz meclisten iceri
:), sen de bir haber salsan kapinda cirak heveslileri upuzuun bir kuyruk olur 🙂
itir.
Burçin
🙂 Yine harika bir yazı, anlatım ve fotoğraflar…
Çok teşekkürler Cenk !
seda
harikaaaa!!! gerçekten tek kelimeyle harika.çok teşekkür ederim kendi adıma…büyük bir yol gösterici gerçekten.bende cup ölçüleri ile başı dertte olan birisiyim açıkçası.blogumda benim gibilere yardımcı olmak için cup ların gram ölçülere çevrilişlerini yayınlamıştım..her seferinde açıp bakıyorum daha ezberleyemedim açıkçası :)))
tekrar tekrar teşekkürler…
umut
çok iyisin:) bilgilerin için teşekkür ederim
5th Avenue
Kafam feci karıştı!!! Matematikten mutfakta bile kaçamıyorum..
müge
Tariflerimi uygularken tarife göre dijital tartı, cup, teaspoon, tablespoon kullanıyorum ve hiçbir problem ile karşılaşmıyorum. Açıkcası un ölçümüyle başı dertte olan birisi değilim. Benim derdim kahve fincanı, çay fincanı gibi bir sürü büyüklüğü net olmayan her mutfağa göre modeli değişen bardak çeşitleri ile şekerin, unun, yağın ölçülerek yapıldığı tarifler ve o tür tariflerden hiç hoşlanmıyorum ve denemiyorum. Genelde tarifi uyguladığım kitapta ölçülerle ilgili bilgi verilmişmi bakıyorum çünkü seninde bahsettiğin gibi gramajlar arasında fark olabiliyor. Tariflerimde unu cup ile ölçmem gerekiyorsa önce un eleği ile unu eleyip ölçüyorum, tartı kullanıcaksam tartıp kullanacağım zaman eleyerek kullanıyorum. Bu arada ortalığı o kadar batırmışken birşeyler yapsaydın keşke 🙂 Cheesecake bilemedin tiramisu fena olmazdı(canımın istediği çok mu belli oldu?! ) 🙂 Şaka bir yana ölçülerle başı dertte olan kişiler için harika bir yazı olmuş. Faydalı yazın ve bilgilerini paylaştığın için seni tebrik ederim çünkü kolaya kaçıp bu yazıyı yazmakla uğraşmayıp herkes kendi yöntemi ile ölçsün demek çok daha kolay ve zahmetsiz olurdu 🙂
fulya
peki bisi sorucam cenk hani bi cup 140 gr.ma esit diyorsun ya bi kafa karistirici soruda benden bu unu n gr. miktari elenmis oldugunda da aynimioluyor unu 140 gr. aldik iki kere hadi bide benim icin üc kere eledik ee o zamanunhacim kazandigindan cup a giris miktarinda bi oynama yapiyormu 140gr. unu eledikten sonra tarttinmi 😉
hihahaahooo esas kafa bölee karisiyor dimi 🙂
ben hamur islerinde unu hic elemiyorum neden dersen ne zaman elemeye kalksam ya hapsirik tuttuyor yada kesin bi sey oluyor ve her taraf un icinde kaliyor 🙁 ee sonunda temizliyen yine ben oldugumdan unu elememe karari aldim kendimce 🙂 sonuc bence iyi hatta fevkaladenin fevkinde 🙂
ev ahalisinin tipinden de anlasiliyor zaten 🙂
Feyza Fidan
Rakı bardağıyla ölçü almak hiçç aklıma gelmemişti şimdiye kadar,ama sana direkt katılıyorum..Digital tartıyı bulan kesin cennetlik…
Cenk
Itır – David Lebovitz büyük usta. Onun kapısında da yatılır, mutfağı da temizlenir, buzluğunu düzenlerken artık dondurmaları da hüpletilir. Ben pek onunla kıyaslanacak seviyede değilim ama yine de iltifatın için teşekkür ederim.
Burçin, Umut – Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.
Seda – Ben de yeni tasarımı yayına sokarken yardımcı olması için bir “Ölçüler” sayfası hazırlamıştım. Un dışında başka malzemeler de var. Buradan bakabilirsin.
5th Avenue – Matematik her yerde!
Müge – Fotoğraflar ve temizlik o kadar uzun sürdü ki gün ışığı çoktan kaçmıştı. Birkaç tarif yolda ama..
Fulya – Unu ölçtükten sonra elemek lazım yoksa zaten elemenin bir anlamı kalmaz. Dolayısıyla uğraştın biliyorum ama kafa karıştıramadın 😉 Bu arada geniş bir kaba oturttuğun eleğe unu ve diğer malzemeleri alıp eleme işlemini evyenin içinde yaparsan etraf hiç batmaz. Aklında bulunsun.
Feyza – Rakı bardağı tam ölçüye en uygunu gibi görünüyor ama un ölçmek için ağzı çok dar. Belki onun hacimi baz alınarak başka bir bardakta aynı seviye tutturulabilir.
Banu (BaL)
Çok eğlendim!!!
Göbek haberi hazırlarken, aklıma geldi de bakayım dedim 😀
Ben de uzunca bir süre, Paşabahçe’den aldığım üç boğumlu mor su bardaklarını kullanmıştım. Orta boy olanları 250 ml’likti. Ama dediğin gibi 1/2,1/3 cup gibi ölçülerde işkenceye dönüşüyordu durum. Hele ki benim gibi gözünün şirazesi olmayan biri için!
Sonunda o iç içe ‘cup’lardan edindim; rahat ettim. Mutfağı özlediiiiiiiimmmmm :'(
zeynep
cenkcim:(
biliyorum bunlar çok mühim..ama mühim olan bişi daha var ..
ben tatlı tarifleri,tatlı resimleri görmek istiyorum,ağzımın suyu aka aka onlara bakmak istiorum..hadi ama….:(
SICAK PAYLAŞIMLAR-AYSEL
Bende bu bardak, cup, gram ölçülerinden hiç hoşlanmıyorum… Temizlikde ayrı dert doğrusu onunlada aram hoş değil ya neyse 🙂
Allahtan senin gibi hayırseverler benim gibi ölçüsüzlere yol gösterip yardımcı oluyor…
Bu arada rakı bardakları da standart değil ki o da olmaz 🙂
mehtap pasin gualano
Fotograflara bayildim. Hele su bardaklari bir harika.. Ben bu sitedeki tarifleri yapmaya pek de kalkismiyorum ama, yeni yazi ne zaman gelecek diye bekliyorum. Pazar yazisi da cok guzel bir yaziydi. Bu arada en iyi blog odulunu de kutlarim.
ilkay
Cenk yine önemli bir konuya parmak basmışsın…çok teşekkürler…genelde ben de çok sorun yaşamıyorum bu konuda ama yazılarını okumak çok keyifli o sebeple büyük bir zevkle okudum…
bu arada aslında biraz da fotoğrafları nasıl çektin onu da anlatsaydın keşke…
ne kötüyüm değil mi??? “hem ölçüm işini anlat..hem ortalığı topla bi de fotoğrafı anlatacakmışım pes yani..” diyebilirsin ama umarım bundan sonraki konularından biri fotoğraflamak olur….
ben en çok pastayı vs.yap..ortalığı temizle..footğrafı aceleye getiriyorum…o sebeple de çok başarılı sonuçlar alamıyorum tabii::((((
selamlar,
ilkay
Leyla
Matematiği sevmiyorum, matematiği sevmiyorum >:( Ama yazılarını ve özellikle fotoğraflarını çok seviyoruuum 🙂 o un tanecikleri ne güzel dağılıvermiş havada ehehe 🙂
ylz
tatlı tatlı tatlı tatlı
tamam un ölçmeyi öğrendik teşekkür ederim fotoğraflar çok güsel ama hadi bi tatlı yap hadi tatlı yap. yap bir tatlı….
sevgiler
neslihan hamevi
Merhaba Cenk Bey,
Uzun süredir sizi izliyorum, haftada bir-iki kez yeni yazınız var mı diye bakıyorum . Gerçekten yaptıklarınız, tarifleriniz, fotograflarınız ve de zevkli yazılarınız harika. Çok tebrik ediyorum, bugüne kadar yorum yazmadığım için de bağışlayın, benim yaptığım gizlice birini izlemek gibiydi. Un ölçmek ancak bu kadar zevkli anlatılabilirdi. Sevgiler…
Güzian Arıkan
Üşenmemişsiniz tek tek bardaklara su doldurmuşsunuz. Ne diyebilirim ki? Emeğinize sağlık.
lale
çok güzel yazmışsın, ayrıntılı da anlatmışsın.
ama benim kafam çok karıştı 🙂
galiba en sonda bahsettiğin bir soda şişesini boşaltıığım bardağı kullanma fikri en kolayı geldi bana..
yada hiç bişey yapmamak daha rahat 🙂
sevgiler…
farmau
Merhaba Cenk;
Fotoğraf konusunda çok başarılısın ancak bir kaç dakikadır düşünüyorum ilk ve son fotoğrafı nasıl çektiğini:))Yani sen gereçleri hem tutup hem nasıl fotoğrafladın hayret ettim yoksa bunun bir yöntemi mi var :))
Cenk
Herkese samimi yorumları için teşekkürler.
Zeynep, ylz – Siz de haklısınız. İşler bu sıralar çok yoğundu, dolayısıyla mutfağa fazla zaman ayıramadım. Birkaç tane tarif yakında geliyor ama..
ilkay, farmau – Fotoğrafları beğenmenize sevindim. İlk ve son fotoğraf için makinedeki otomatik zamanlama modunu kullandım. Deklanşöre bastıktan 2 saniye sonra çekmek üzere ayarladım. Mümkün olduğunca hızlı çekim yapabilmek için ISO değerini birazcık yükseltip diyafram öncelikli modda ayarını yaptım. Tabii iş bununla bitmiyor. Denk getirebilmek için sayısız fotoğraf çektim. Ortalık battı ama sonuçlara bakınca pek de pişman olmadım diyebilirim.
fatoş
yemek yada pasta tarifinin yanında bu bilgilerde çok yararlı oluyor(görsel şöleni unutmuyoruz tabi).ellerine sağlık ve karar verdim birdaha iş yerinde öğle yemeği öncesi siteni ziyaret etmeyeceğim iştahım direk tavan yapıyor rejim çöpe gidiyor:(
pelincelezzetler
Cenk bende ilk kez kurabiye yaparken ,alabildiği kadar un ölçüsüne çok sinir olurdum :)) Kulak memesi yumşaklığı yada alabildiği kadar un ölçüsü nedir hiç bilmez ama anlamazdım…
Ama sonraları bunun gerçekten bazen farklılık gösterebileceğini öğrendim.Hatta bir sürü malzemesinin kişiye göre değişebilceğini keşfettim:)))
Elbette bir çok hamur işinde ve keklerde ölçü şart.Ama yinede göz kararı diye bişey var,çok isterdim annemden de bana geçsin bu özellik:))
Bu güzel bilgiler ve fotoğraflar için çok teşekkürler..
Hülya
Teşekkürler…Etrafı kirlettik biraz ama;)
özo
benim bu ölçülerle aram hiç iyi değildi zaten
evde bütün bardaklarla ölçüm yaptım kimisi dolmadı kimisi almadı 🙁 kap ölçüm zaten yok aradım ama bulamadımki
kızımın biberenunumu kullansam 😀
benim size sormak istediğim birşey var ben dün sizin dondurma tarifinizi gördüm ve tarifini aldım ama benim dondurma makinam yokki 🙁
bu makinasız yapılmazmı acep
peki bu makinaların fiyatı konusunda bilginiz varmı cevabınızı bekliyorum teşekkürler şimdiden
Cenk
Özo – Alttaki yazının en sonunda dondurma makinesi olmadan da nasıl yapılacağını anlatmışım. Birebir aynısı olmuyor çünkü işlem sırasında dondurmaya karışan hava hafif buzlanıyor. Ben Kitchen Aid miskerinin dondurma aparatını kullanıyorum. Bildiğim kadarıyla tek başına sadece dondurma yapmak amacıyla satılan makineler de var. Ama fiyatları konusunda bir bilgim yok maalesef.
http://cafefernando.com/turkce/?p=57
ece
Elinin hamuruyla erkek işine bulaşma demişler de bu da tersi oldu bu kadar hanım varken, helal olsun diyorum hiç üşenmemişsin, çok hoş olmuş, ellerine sağlık
AYŞE DURU
cenkk
kafam iyicenem karıştı ama
en iyisi bir digital tarı gibi geldi bana. vakti kısıtlı olupta büyük işler yapmak isteyen döksün digital tarıya değilmiii
ben fiks belirlediğim bir bardakla yapıyorum tariflerimi ancak kaç gram gelir onu bilemmm bilmiyorum. Güzel bir konuya değinmişsin.. Teşekkürler çok ilgimi çekti.. Sevgiler..
chido
şimdi ben bu yazının üstüne alabildiğince un desem 🙂 yaşasın bizim tarifler 😀
Ebruli
Bilgiler harikaydı.Sanırım kolay yolu seçip, dijital tartı almam lazım.
Bu arada en altta yer alan fotoğraf süper,çok beğendim. Tam ölçü kabındaki unun üzerini düzleştirirken, dışarıya dağılan, serzenişte bulunan un taneleri.Çok profesyonelce bir kare yakalamışsın tebrikler.
Bence, otomatik pilotta hızlı çekime devam…
Oluş
Geçen gün çilekli tart tarifini denedim ve muhteşemdi özellikle bir doğumgünü armağanı için seçmiştim sofrada herkesin gözleri açıldı insanları sofrada şaşkına cevirmek ve mutlu olduklarını görmek baba inanılmaz keyif veriyor. bende iki yıl önce böyle bir işe giriştim yani bir süre sonra mutfak sektörün de yer alacağım şu anda bulunduğum şehirde küçük ölçekli şarap üretimi yapıyorum tabiki tamamlayıcısı yemek kültürü bu nedenle tadım yeri ile beraber küçük bir yer açmayı düşünüyorum. Bu arada şarapla yapılan tarifleri toparlamaya başladım Bu konuda da senden tarif bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler…
IŞIL YALÇINER
Cenk,
Çok faydalı bilgilerin için teşekkür ederim. Dijital tartım olmasına rağmen İkea’dan aldığım ölçekli kaplardan en büyüğü 1/2 cup ölçüsünde. Onunla iki kez ölçerek 1 cup ölçüsüne ulaştığımı sanıyordum. Ancak senin uyarıların üzerine yaptığım ölçümlerde 1/2 cup’ın 63 gr. a denk geldiğini gördüm. Demek oluyor ki cuplarda da standart yok. Peki biz neye göre yapacağız pastalarımızı. Cup almak için mağazaya giderken birde yanımıza dijital terazi ve un mu alacağız.Benim kafam da iyice karıştı. Çoğunlukla tartı kullanarak yapıyorum ama bazen ölçekli kap olmadan da olmuyor. Bu sıkıntıyı en çok da 1/4 veya 1/2 bardak yumurta beyazı diye başlayan tariflerde (örneğin makaron) yaşıyorum. Yumurtanın ölçülmesi başlı başına bir olayken bir de kapların standart olmaması dediğin gibi işleri iyice zorlaştırıyor.
Bu güzel bilgiler ve uyarılar için sağol.
Sevgilerimle,
cilek
Sevgili Cenk,
ne kadar doğru bir konuyu ele almışsın,benim en çok zorlandığım konudur bu .
Dergim bardak ölçüsü ister,ben gramları da ısrarla yazarım.
Çünkü benim evimde de bir dolu farklı bardak var.
Farklı ölçülerle yapıldığında sonuçta tutmayan tarifler ,boşa giden zaman ve malzemelerden başka bir şey getirmiyor.
Sofra /Haziran sayısında senin bir tarifini kullandım,kaynakcada adın geçiyor.Güzel sonuç aldım,teşekkürler.
Sevgili annenin anneler gününü kutlarım .
ozlem
Iyi gunler Cenk,
Son zamanlarda okudugum fotograflariyla beraber en keyifli yaziydi… Arkadaslar amerikan unlariyla turk unlarinin yogunluk farkindan ayni olcuyu bazen tutturamiyabiliyorlar sekerlede ayni sey gecerli sanirim.. Kamistan yapilan seker bana bizim pancardan yapilan sekerden daha az tatli geliyor.. Birde malum amerikalilar daha tatli seviyor…Yemek tad lezzet tumuyle mizan demek…
Daha once ki yazilarinda da Access USA ile alisveris yaptigindan bahsetmistin.. Amazon’da super indirimler var ve bir dolu kitap ismarlamak istiyorum ama bazilari gercekten agir ansiklopedi boyutunda (baking and pastry: mastering art and craft, the professional bakery chef:fundemantals of baking and pastry vs gibi)) zaten cogu hardcover ve kuse kagit.. Access USA den ismarladiginda diyelim “The breadbaker’s apprentice” e ne kadar shipping ucreti odedin.. Astari kilifindan cok pahali olsun istemiyorum… Yoksa baska sekilde kitaplari tedarik etmeye calisacagim… Simdiden tesekkurler..
Cenk
Özlem çok teşekkürler. Amazon toplam tutar (gönderim ücreti de dahil olmak üzere) 100 doları geçmediği sürece kitap ve DVDleri Türkiye’ye yolluyor. Dolayısıyla bunlar için Access USA kullanmana hiç gerek yok. Kitap ve DVD dışındaki ürünlerin kaç dolar olursa olsun Türkiye’ye gönderimi yapılmıyor. Bu tip ürünler için kullanırsan daha hesaplı olur.
ozlem
Hizli cevap icin tesekkurler..:))
melike
Cenk bey yeni tariflerinizi bekliyoruz ama ama:)
leyya
dğerli cenk,hernekadar blog yazmayı bırakmış olsamda sessizce izlediğim bir kaç siteden birisi cafefernando..kimseye yorum yazmadığımdan diğer arkadaşlarım kırılmasınlar diye buraya da yorum bırakmıyordum ama bir önceki kastamonu pazarı yazısıyla birlikte az evvel fırından çıkardığım biscottilerle ilgili küçük bir soru birleşince yazmak şart oldu.esasen biscottiyi sayısız kereler pişirdim hernereye gitse ittifakla beğenildi.bunun için çok teşekkür ediyorum.öğrenmek istediğim şey ,acaba onları kesme işlemi sırasında daha az ufalanmaları için bir yöntem var mıdır? yoksada mühim değil çünkü son kırıntısına kadar tezgahtan toplayıp yemesi bile büyük keyif de şekil açısından sormak istedim.
hazır elim klavyeye değmişken fotograf çekme konusundaki başarına dayanarak cevabı mümkünse bir sorum daha var.yarı profesyonelleşmek adına CANON POWERSHOT A650 IS model fotograf makinesini almayı tasarlıyorum ama acaba uygun bir karar vermişmiyim diye merak ediyorum.sonuç olarak satıcıların tavsiyesindense fotograf çekmekle ilgilenen ve satıcı olmayan birinden alacağım bilginin daha güvenilir olduğu gibi bir saplantım var))bu konuda bilgin ya da tavsiyen varsa ve paylaşırsan sevinirim.
bu arada eğer bu yazıyı daha evvel okumuş olsaydım dijital tartı olayına girmezdim ,kalabalık mutfak tezgahından hiç hazzetmiyorum,bu bakımdan benimde tezgahımın her cm2si altın değerinde))
biliyorum çok yazdım ama yorum bırakmadığım her yazı başına en az 5 satırlık hakkımı toptan kullandığım için vicdanım rahat))
selamlar ..
hıı unutuyordum en iyi yemek blogu ödülü içinde ayrıca tebrik ediyorum.bizim mutfağın müdavimleri çoktaaan cafefernandoyu birinciliğe oturtmuşlardı zaten))
Cenk
Leyya – Yorumun için teşekkürler. Biscotti dilimlemek göründüğü kadar kolay değil, haklısın. Püf noktası oda sıcaklığına geldiği an (tamamen soğumasını beklemeden) ekmek bıçağıyla (tırtıklı) önce en tepesine fak bir çizik atıp sonradan derinleşen darbelerle hızlıca kesmek. Fotoğraf makinesi seçimin de her ne kadar bu modeli elime almamış olsam da gayet güzel. Hakkında iyi şeyler duyduğum bir makine. Çok profesyonel bir makine olduğunu söyleyemem ama ceplere sığan alternatiflerden bir adım daha ötede olduğu kesin. Profesyonelleşmeye çalışanlar ilk adım olarak genelde giriş seviyesinde bir DSLR makine alır (Mesela Canon 400d, takılan lenslerini değiştirme şansın var; zoom, telefoto, makro gibi) ama bu da lenslere biraz yatırım gerektiriyor. Sen bahsettiğin makineyle öğrenmeye başlayıp ardından merakın devam ederse giriş seviye değil de yarı profesyonel bir DSLR’a da geçiş yapabilirsin. Şimdiden başarılar dilerim.
Didem
Merhaba Cenk Bey,
Sitenizi uzun zamndan beri takip ediyor ve çok beğeniyorum.Hem tarifleriniz hem de sitenizin görselliği çok güzel. Zaten hak ederek aldığınız ödüllerden de belli oluyor.
Ben size yeni fark ettiğim bir durumu anlatmak istiyorum. Haberinizin olup olmadığını bilmiyorum ama http://nazmiye.blogcu.com/page5 sayfasında yer alan tarif sizin tarifiniz fakat yayınlayan kişi sizden bahsetmemiş, ayrıca sizin cümlelerinizi kullanmış.Haberiniz olsun istedim.
Güzel tariflerinizin ve anlatımınızın hiç bitmemesi dileğiyle…
Cenk
Didem – İnsanların emeklerine saygı göstermeden böyle hırsızlık yapan o kadar çok kişi var ki. Bir sürü blogcu arkadaşın da başına geliyor. Şimdilik iyilikle sordum, baktım ki kaldırmıyor gerekli yerlere şikayetleri yapacağım. Bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.
müge
Tamamen tesadüf eseri bir site ile karşılaştım ve tariflerde kullanılan fotoğrafların aynı makina ile çekilmediği belli olduğu için tuhafıma gitti ve biraz inceledim.. Bazı fotoğraflarda alındığı blogun adı yazılı ama çoğunda kaynak belirtilmediğini fark ettim.. Fotoğraf veya tarifler farklı bloglardan toplanarak bir site hazırlanmış. İçlerinden bazı fotoğraflar tanıdık geldi ve ziyaret ettiğim bloglara bakınca fotoğrafların bazılarının sahiplerini buldum 🙂 2 tanesi de sana ait.. Bilgin veya iznin varmı bilmiyorum yinede haber vermek istedim. Tarifler farklı ama senin fotografların kullanılmış ve kaynak belirtilmemiş.
http://www.damak.net/2008/tatlilar/cilekli-diyet-dondurma/#more-784
http://www.damak.net/2008/tatlilar/783/#more-783
Cenk
Müge – Ben email yollayıp lütfen çaldığınız fotoğraflarımı çıkartın demekten sıkıldım, bu hırsızlar hala çalmaktan sıkılmadılar. Emeğe karşı yapılan haksızlığı sindiremediğim için yine de sonuna kadar takip etmeye çalışıyorum. Haber verdiğin için çok teşekkür ederim.
müge
Cenk sana yazıyı yazdıktan sonra sitede biraz inceleme yaptım. Sitede yapılan hırsızlık ile ilgili ilginç ve beni hayrete düşüren savunma yazısı ile karşılaştım. Sanırım email yollamak pek fazla işe yaramıyor. Nasıl olsa emeğe haksızlık yapan bu şahıs tarif veya fotoğraf çalmak için tekrar blogunu ziyaret eder ve umarım kendisi ile yazdıklarımızı görüp biraz olsun utanır.. http://www.damak.net/kaynak-hk/
Cenk
Müge – Çalmış olduğu fotoğrafları kaldırmak için sahiplerinden noter tesciliyle ispatlamalarını istemiş 🙂 Hem terbiyesiz hem de mantıksız bir insan var karşımızda.
müge
Bundan sonra fotoğraflarını noter huzurunda çek 🙂 Yazıyı okuduğum zaman hem hırsız hem de yüzsüz diye düşünmeden edemedim açıkcası.. Karşımızdaki şahıs farklı bir düşünce yapısına sahip olduğu için reklamın iyisi kötüsü olmaz düşüncesiyle kendisinden bahsettiğimiz için memnun olabilir!
asya yusof
Benim de birkac tane fotografimin altina tamamen farkli bir tarif yazmislar bende buldum kendime ait bir iki tane ayni sitede hatta bir keresinde portakal agacindan alipta yaptigim rulo pasta tarifin resminide kendim cektigim tarifimi alip etkenligine bile girmisler yarismaya bile katilmislar.. dusunun artik
ama cenkin dedigi gibi banada noter huzurlu ispat goster dediler bende tek ispat icin turkiyeye kalkip gelicek halde deyilim ne yapalim :(.
Ebruli Günlerdeyim
Sitenizde yazdiginiz tariflerin ve çcektiginiz fotograflarin calinmasi gercekten cok sinir bozucu. Uzuldum, insallah tekrarlanmaz. Aslinda bunu yapan kisinin web sitesinin, ya da blogunun iptal edilmesi gerekir. Sonucta hirsizlik yaparak bir seyler yazmak, yayinlamak mantik disi. Kisi bununla nasil ovunur anlam veremiyorum…
Neşe
uzun zamandır bu kadar heyecan verici bir internet hadisesiyle karşılaşmamıştım, 2 saattir geziniyorum, ve sürekli gözlerim faltaşı gibi açılıyor harcanan emek, özen, zaman karşısında.. üstelik yazmaya-anlatmaya-dönüt vermeye de üşenmiyorsunuz, hatta ingilizce metinlerle türkçe metinler bile birbirinin aynı değil, iki dilde de o dili takip edeceklerin mizah anlayışı, kültürü, beklentisine yönelik bir anlatım dili kullanmışsın, sanırım buna su bardaklarına tek tek su doldurup “bakınız gerçekten ölçü tutmuyor” konusunu görselleştirmenden bile daha fazla hayran kaldım.. yemek yemeye bayılan-roman okur gibi tarif okuyan-3 masalı köftecide bile menü okuyan ama pişirmeye ekseriyetle üşenen bende bile “mutfağa girmeliyim!-dijital tartı lazım!-un bulun bana!” duygusunu uyandırdığını söylersem yeter sanırım.. hani şu amerikalıların dediği gibi: “you made my day!”.. eline, aklına, fikrine sağlık, hakkaten ne desem bilemedim..
Cenk
Neşe Hanım – Yorumunuz için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi İngilizce ve Türkçe blogu okuyanların kültürleri, espiri anlayışları ve ilgi alanları tamamen farklı olduğu için yazıları birebir çevirmek yerine farklı yazılar yazmaya çalışıyorum. Bu oldukça vakit alıyor ve ne yalan söyleyeyim bazen artık devam edemeyecek gibi hissediyorum. Ama, çok ilginçtir ki, ne zaman böyle hissetmeye başlasam sizin yaptığınız gibi bir okur bunun farkına varıyor ve o anda bütün emeklerime değiyor. Bu da bana devam etmem için gereken enerjiyi ve motivasyonu sağlıyor. Tekrar çok teşekkür ediyorum. You made my day, too!
Neşe
merhaba, inan bana -siz/sen ikileminde ne yapacağımı bilemedim ama tarzının genel sıcaklığına istinaden sen’i tercih edeceğim sanırım- eğer seni motive edebilmek için yapabileceğim başka birşey varsa -metinleri edit etmek, sitenin yönetimine yardım etmek, kurabiye pişirirken un elemek veya ihtiyaç duyduğun herhangi birşey- her türlü yardıma hazırım, kendisi de alternatif yemek blogu fikirleriyle dolaşan ama tembelliğinden hiçbirini hayata geçiremeyen biri olarak en azından gerçekten alternatif olabilmiş bir çalışmaya yardımcı olabilmek isterim; hani vakit bolluğunda yüzdüğümden değil ama gerçekten böylesi kaliteli bir işi bu titizlikle yürütmenin bir noktadan sonra -aynı kurabiye satışı hikayen gibi- işe ve dolayısıyla sıkıntıya dönüşmesi ihtimalinden.. detayların fark edilmeyecek gibi değil; mesela çektiğin resimlerin pek çok dergidekinden çok daha güzel olmasının en önemli nedeninin “gerçek” resimler olmasından kaynaklandığını da fark ettim, yemek fotografçılığı profesyonel anlamda moda fotografçılığından farklı değildir, bolcana makyaj içerir, görünü görkemli ama sentetik olur.. ama senin çektiklerin gayet gerçek duruyor, ve bu iştah açıyor.. bu arada sitenin linkini bir başka tasarım şahikası blog olan http://www.bigumigu.com‘dan öğrendim, bir üye haber yapmış siteni, orası da bir reklam-pazarlama-iletişim-tasarım blogu, işin çerçevesinde ilgini çeker belki.. kolay gelsin tekrardan!
Osman Bucukoglu
Merhaba,
Eger dijital tartımız yoksa bir kaşık un ölçerken de bardak ölçüsünde kullandığınız gibi düzleme yöntemini mi kullanmalıyız?
Sevgiler
Cenk
Osman Bey – Kaşık ölçülerini de bardak ölçüleri gibi özel aldıysanız (yani üstte fotoğraflanan 1 bardak ölçüsü takımından) o zaman evet, ama evdeki çorba ve tatlı kaşığını kullanacaksanız (ki bu konuda da bir standart olmaması yeni bir yazı fikri oluşturuverdi bende hemen) o zaman düzlemenize gerek yok; göz kararı yapabilirsiniz.
Cenk
Neşe – Yardım teklifin için çok teşekür ederim. Şimdi değil belki ama ileride kapını çalacağım. Link için de çok teşekkürler, şimdi farkına vardım ben de..
anne kaz
Merhaba blogunuzu geç fark edenlerdenim öncelikle bu yüzden üzgünüm ama ya fark etmeseydim iyiki görmüşüm diyede sevinçliyim :)) sitemde minicik sizden bahsettim umarım sorun olmaz başarılar dilerim şevkiniz hiç bitmesin..
Dilek
Bende sitenize bloglar arası seyahat ederken rastladım ve evet bende ölçülerle başı dertte olan biriyim.Pasta hamur işleri yapmaya bayılıyorum ama ah o ölçüler yok mu sırf bu yüzden bir çok tarifi eliyor ve ölçüleri iyice anlaşılabilir olanları seçiyorum.Sonuç çoğu zaman yüz güldürücü oluyor çok şükür ama yine de keşke her ölçüyü rahatça kullanabilecek olsam.Yazınız çok yol gösterici oldu çok teşekkür ederim.Siteniz çok güzel ve iş-güç arasında bilgilerinizi bizimle paylaştığınız için çokkkk teşekkürler.
NURİYE DELİGÖZ
Merhaba Cenk Bey,
Bende yeni evli ve yemek yapmaya (özellikle kek, kurabiye, pasta) yeni merak salmıs bir bayanım. Sitenizi yeni kesfettim ve cok beğendim. Ellerinize sağlık… Ben genelde ölçü olarak klasik su bardağını kullanıyorum, yani düz olan genelde esnaf lokantalırında olur… Ama bazı tariflerde gr olcusu veriliyor, bende bu nedenle tartı almayı planlıyordum. Yalnız gramları tardıda olcerken, örneğin 140 gr un’u, hangi kaba koyup olceceğim, unla birlikte kabında bir ağırlığı olacaktır, once kabı olcup onun ağırlığını göz onunde bulundurarak mı unu tartmalıyım… Örneğin 100 gr bir bardağa koyduğum unu tartıya koyunca, 240 gr. mı cıkması lazım… Özet olarak sadece unun ağırlımğı 140 gr olmalı… Cevabını dort gözle bekliyorum. Şimdiden cok teşekkür ederim.
Cenk
Nuriye Hanım – Evet, sadece unun ağırlığı 140 gram olmalı. Benim kullandığım dijital tartıda kap tartının üzerindeyken düğmesine basıyorsunuz ve gramaj ekranda 0 olarak beliriyor. Böylelikle sadece içine koyulan malzemeyi tartmış oluyorsunuz. Bu özellik olmadığı zaman da önce kabı tartmak sonra da ona 140 gram eklemek gerekecektir.
NURİYE DELİGÖZ
Cevabınız icin cok teşekkür eder, bol tarifli günler dilerim…
sultan
bende ölçü kabı aldım ama 100 ml olarak gösteriyor üzerinde.şimdi ben bununla un ölçersem un 100 gr olur mu ki.
biri gr biri ml??
kafam acayip karıştı
Cenk
Sultan – 100 ml, yarım su bardağından biraz daha aza denk geliyor, dolayısıyla onunla ölçeceğin un yaklaşık olarak 60-70 gram arası çıkacaktır. 100ml olan bir ölçü kabıyla ancak sıvı (hatta aslında sadece su) ölçersen 100 grama denk gelecektir, onun dışında ölçeceğin her şeyin gramajı farklı olacaktır.
Özge
Cenk harika yazmışsın!
Şöyle bir bakayım diye girdiğim “un nasıl ölçülür” başlığının altından bu kadar elenceli bir yazı çıkınca sonuna kadar zevkle okudum. Hatta bu vesileyle öğrenmiş oldum, teşekkürler 🙂
nevra
cenk bey yazınız süper ben bu yazınızdan direk gidip dijital tartı almam gerektiğini çıkardım yanlış mı?
Cenk
Nevra – Haklısın, en doğru yol o.
cocukdayaparimkariyerde
‘Aldığı kadar’ ya da ‘kulak memesi haline gelene kadar’ kıvamına açıklık getirdiğiniz için teşekkürler.. nice hamur işleri bu sebeple ya güzel olmuyordu ya da güzel olanın dengini bulmuyordu..
Emre Ergen
Merhaba Cenk Abi
Kendi çapımda konuyla ilgiliyim ve sizin kadar ciddiye alanına rastlamadım.
Başarılarınızın devamını dilerim.
İdil
Merhaba Cenk bey!
Ben daha önce kahveli fındıklı kurabiyelerinizden yapmaya çalışmıştım -çalıştım diyorum çünkü arkadaşımdan ödünç aldığım mutfak tartısının hassas ölçmeyişi nedeniyle kurabiyeler feci yağlı oldu!-
Bu yazının görsellerinde de pembe mutfak tartınızı görünce bir de size danışayım dedim. Sağlam ve estetik bir mutfak tartısı arıyorum ne zamandır, siz ne önerirdiniz?
Cenk
İdil – Pembe tartı bana yılbaşı hediyesiydi (Habitat’dan), çok da memnundum ama bir sene sonra bozuldu. Bir de düğmelerine basması çok zor. Maalesef hem sağlam hem de estetik bir mutfak tartısı sonradan bulamadım. Esse veya Tefal’e bakabilirsiniz.
Mev
Merhaba Cenk Bey,
Bu yazınızı yeni gördüm ve bayıldım. Yazım tarzınız ve siteniz harika.
Unu ölçme işini kafa karıştırıcı bulanlandan biri de bendim. Ama artık değil.
Sevgiler
seda-sez
Ne kadar düşünceli bi insansın sen, bizim için herşeyi düşünmüşsün cidden biraz kafam karışsa da önemli bilgiler için teşekkürler:)
çiğdem35
cenk benim sorunum cup ölçümün kendisi malesef.:(
ölçü kabımın tamamı ölçünün tamamı değil. kup ölçüsü çizgisi daha aşşağıda. peki ben şimdi ne yapacağım?
Cenk
çiğdem35 – Yeni bir ölçü takımı almaktan başka bir cevap gelmiyor aklıma.
ayla
cenk bey merhaba
cay bardaginin kac mili oldugunu lutfen soylermisisniz? burada kullanmiyor. ama cok turk tariflerde var. tesekkurler
Cenk
ayla – Çay bardağı standart olmadığı için sorunuza bir cevap veremiyorum. Boy boy çay bardağı var, hepsinin hacmi de farklı. Bu yüzden de tarif verirken “çay bardağı” gibi net olmayan ifadelerden kaçınıyorum.
tubiş
http://www.shutterstock.com/pic-39161476/stock-photo-deserts-on-plate.html
merhaba cenk mail adresini sitede bulamadğım için alakasız bi yere yazıyorum kusura bakma
acaba linkteki pastanın her katındaki kremalar sence ne olabilir? aşağı yukarı tabanı cheesecake in tabanına benziyor üstteki krem şanti ama diğerlerini anlayamadım. özsütteki kremalara da benziyorlar, yardımcı olursan bu tarz kafama göre bir şey yapmak istiyorum.
Cenk
tubiş – Diğerleri büyük ihtimalle bittersweet ve sütlü çikolatayla hazırlanmış mousse (mus).
tubiş
aaa evet doğru senin tarifini yapmıştım onu bir bitter ile birde sütlü çikolata ile denemek lazım. çok sağol cenk “bi tanesin biii bii” 🙂 ailecek hala takipteyiz 😉
duygu
Cenk merhaba.
Yaklaşık 1,5 senedir kullandığım dijital tartım bozuldu ve iade ettim.Heyecanla ve aceleyle başka bir terazi ararken,’Tefal bu işi biliyordur.’ dedim ve yeni tartımı oradan aldım.Ve fakat şöyle bir durumu var tartının:aynı malzemeyi ilk seferde 65 gr tartmışken,ikincide 67 gr tartıyor ve hatta üçüncüde 62 gr oluyor.Yine iade işine kalkışmadan önce gittim mağazaya,-belki benimki bozuktur diye-bir üst modeli pil taktırıp orada denedim.Sonuç aynı,sanırım Tefal in olayı bu.
Bu tartıyı da iade edersem ne alacağımı (hangi marka) bilmiyorum.Esse de 1-2 model var(essenso marka) ama bilemiyorum.Önerebileceğin bir model ya da marka var mı?
Çok teşekkür ederim..
Cenk
Duygu – Ben de maalesef Türkiye’de satılan dijital tartıların hiçbirinden memnun değilim. Tek tek hepsini denemedim ama iki üç tanesi sonrası vardığım kanı: Al birini vur ötekine. Blog denemelerinde 1-2 gram neyse de, kitap söz konusu olunca bu kabul edemeyeceğim bir durumdu. Araştırdım ve bütçem dahilinde güvenilir bir tane buldum ama maalesef Türkiye’de satılmıyor. Amazon’dan alıp Amerika’daki posta kutuma yollattım, oradan da buraya (myus.com kullanıyorum). Eğer oralarda yaşayan tanıdıklarınız varsa veya yolunuz düşerse, ürünün Amazon linki bu. Çok memnunum. En sevdiğim özelliği de tartı olan kısmın zemininin paslanmaz çelik olması. Ateşin üzerinden aldığınız bir tencereyi bile koyup üzerine ekleyeceğiniz malzemeyi tartmanıza olanak tanıyor.
duygu
Aslında sormak istediğim bir şey de,bu 3-4 gr farklarının çok sorun yaratıp yaratmayacağıydı..
Cenk
duygu – Tarifine göre değişir, onun için genelleme yapmak belki yanlış ama tariflerin büyük çoğunluğunda fark etmeyecektir.
gül
bu cup ölçülerinı nereden edinebilirim yahu..ikea dan aldım ama ondada sadece tablespoon ve teaspoon var..
Cenk
gül – Habitat’ta bulabilirsiniz.
Nil
Migros’ta da çeşit çeşit cup ölçüsü var.
Yesim
Ne kadar güzel yazmışsın. Çok da faideli bir eser olmuş:) Teşekkür ederiz Cenk.
Kevin
1 su bardagi un kac gr. dir diye Google amcaya sormustum sadece ,,, bir mesele bu kadar kritik edilirmi be kardes?? senin vaktin cok,, yada gercekten tam bir perfektsiyonist sin .. tesekkür etme adina iki sayfalik bi yazi kopyalayip yapistirayimmi diye de düsünmedim degil 🙂
Sagol, eline saglik 🙂
kisa ve öz 1 su bardagi un kac gr. di acaba ???
Cenk
Kevin – 1 su bardağı unun kaç gram geleceği nasıl ölçtüğünüze göre değişebilir. Benim gibi büyük bir kavanoza daldırıp kaldırdıktan sonra bıçak yardımıyla düzleyerek fazlasını döküyorsanız 140 gram geliyor.
Burcu
Yahu sen ne muhteşem bir adamsın. Aklımdaki tüm soruların cevabı sende! Sayende şirkette efsane oldum 🙂
Kitap çıksın, başucuma koyucam. İyi ki varsın!
filiz
merhaba,
biraz alakasiz bir yere yaziyorum belki ama site icinde de aradim bulamadim. yurtdisindayim eve donerken tum pisirme urunlerinden alip goturecegim ama hangisi iyidir bilemedim. siz bir markadan bahsetmistiniz ozellikle firin kaplari icin. dedigim gibi site icinde aradim ama bulamadim. iyisi nedir onu da bilemedim. hangi marka daha iyidir belirtirseniz cok sevinirim. (amerikadayim) bu arada bir sey ister misiniz buralardan?
Cenk
filiz – Çok teşekkür ederim, lütfen benim için zahmet etmeyin. Nordicware ve Cuisinart beğendiğim kek kalıplarını üreten iki marka. Dükkan olarak da eğer bulunduğunuz şehirde varsa Sur la Table veya Williams Sonoma’ya bakabilirsiniz.
Mert
“Peki iş dijital tartı alınca bitiyor mu zannediyorsunuz? Keşke hayat o kadar kolay olsa. Çoğu kitap malzemeleri sadece cup ölçüsü olarak veriyor.”
Kendi kitabınızda malzemelerin hem cup hem gr ölçülerini vererek bütün bu karışıklıklardan bizi kurtardığınız için teşekkür ederiz! Hayat o kadar kolay 🙂
Ozlem
Merhaba Cenk Bey,
Sirf olcu stresi yuzunden yillarca bu muhtesem aktiviteden kendimi uzak tutmustum. Sizin olculer bolumunuzu kullanmaya basladim baslayali, korkmadan bircok receteyi deneyebiliyorum. Baska sitelerdeki olculeri de sizin sayfaniza bakarak ceviriyorum. Sayenizde hashasli limonlu kek (muhtesemotesi), findikli kurabiye ( o komik aciklamali olan), bir baska yerden firinci ramazan pidesi, gercek tost ekmegi, cavdar ekmegi, baget parizyen, bin cesit pogaca, cup cake yapabildim. Yazim tarziniz cok hosuma gitti. O gun birsey pisirmeyeceksem dahi blogunuzu acip bir yazinizi okuyorum kahve esliginde. Kastamonu pazarini sizden duydum. Dun esimi Marsila’ya yolcu ettim. Ne ismarladim dersiniz? Fler de sel:) keske sizi cok once takip etmeye baslasaydim. la Rochelle’de ile de Re diye bir ada vardi. Heryer fleur de sel ayniyrdu, o cahiliye donemimde bunun ne denli guzel br malzeme oldugunu bilmiyordum, bilsem kocaman bir torba alirdim. Sentetik vanilinin ne fena ve kalitesiz bir malzeme oldugunu sizden ogrendim. Simdi gidip iyice inceleyip vanilya cubugu secebiliyor, menseini sorgulaabiliyoum. Bu arada vanila ozutum de 1. Ayini doldurdu ellerinizden oper:) esimden kurtarabilirsem alacagim 3. Kavanoz findik ezmesi ile yulafli findikli kurabiyenizi deneyecegim.Bana mutfak konusunda cesaret verdinz diebilirim. diyecegim o ki, gunumu guzellestiren, mutfakta cok zevk aldigim ve sadece bana ozel saatler gecirmeme buyuk yardimini dokunan size tesekkur etmek istedim, biraz uzun oldu o yuzden. Sevgiler.
Cenk
Özlem – Bunları duymak çok güzel! Teşekkür ederim. Ve afiyet olsun 🙂
Elif
Merhaba, bu soru daha önce soruldu mu bilmiyorum ama çok fazla yorum var, tarayamadım, kusuruma bakmayın. Benim şu konuda bir sorum var; demişsiniz ki “Un ölçerken, ölçü kabını un kavanozunun içine daldırıp yukarı kaldırın ve tepesini, bastırmadan, bir bıçakla süpürerek düzleyin.” Benim un kavanozum yok, unları birer kiloluk paketlerde alıyorum. Bu durumda söz konusu yöntemi nasıl uygulayabilirim? Teşekkür ederim, iyi çalışmalar. Not: Özellikle muzlu kek tarifinizi sürekli yapıyorum ve tadına bayılıyorum ama fark ettim ki az un koyuyormuşum 😀
Cenk
İşin doğrusu her zaman tartmak ama ölçü kabı kullanacaksanız ve bir kiloluk un paketinin içinden alacaksanız paketin içine daldırıp yukarı kaldıracaksınız. Un paketin içinde kavanozdakinden daha kompakt bir hale gelebileceği için 140 gramdan biraz daha fazla gelebilir.