Bir ara portakallı tarifler sözü vermiştim ya; işte bugün, portakallı tariflerin ilkini, portakallı lorlu “pancake”i paylaşmanın zamanı. Yarın haftasonu başlıyor. Kahvaltı hazırlamak, hazırladıktan sonra da keyif yaparak yemek için vakit bol. Gerçi bu pancake tarifi uğraştırıcı değil, ama yine de işe yetişme telaşında hazırlanabilecek kadar pratik olmadığını da kabul etmek lazım.
Geleneksel olarak pancakelerin üzerine gezdirilen akçaağaç şurubu yerine, hem kabuğunu kullandığım portakalı değerlendirmek hem de baskın bir portakal aroması yakalamak amacıyla, tarifin anlatıldığı kısımda çok kısa sürede hazırlayabileceğiniz bir de portakal şurubu tarifi bulacaksınız.
Pancake yapmanın çok fazla püf noktası olmasa da birkaç ayrıntıdan bahsetmekte fayda var.
Öncelikle, pancakelerin mümkün olduğunca fazla kabarmasını ve pamuk gibi bir kıvama sahip olmalarını istiyorsanız, harcı çok fazla karıştırmayın. Yumurta, süt, lor peyniri ve şekeri bir kasede çatal yardımıyla iyice çırptıktan sonra un, kabartma tozu ve portakal kabuğu rendesini ekleyin ve sadece un tanecikleri kaybolana kadar karıştırın. Daha fazla değil.
Böylelikle unun içindeki gluten gelişmeye vakit bulamayacak ve çok karıştırmanın sonucu olan elastik kıvam da engellenmiş olacak. Nasıl ekmek hamuru hazırlarken glutenin gelişmesine yardımcı olmak ve hamura elastikiyet kazandırmak için kollarınız kopana kadar yoğuruyorsak, bunda da tam tersini yaparak tüy gibi hafif bir hamur elde etmeye çalışıyoruz. Bu teknik aynı zamanda birçok kek tarifi için de geçerlidir.
Bir de harcı çok fazla bekletmeyin. Harcı bir saatten fazla beklettiğiniz zaman kabartma tozu bu zaman içerisinde özelliğini kaybedecektir. Bu da tencereye döktüğünüz anda çok fazla yayılmalarına sebep olacak ve kabarmak yerine dümdüz olacaklardır.
Eşit büyüklükte pancakeler elde etmek için ölçü kabı kullanmak çok akıllıca olacaktır. Genelde yapılan, kocaman bir kepçeyle harcı alıp göz kararı bir kısmını tavaya döküp pişirmektir. Onun yerine sadece bir adet pancake miktarı kadar bir ölçü kabı kullanırsanız – ki bu tarifte bu tam 1/4 su bardağına (60 ml) denk gelmektedir – pişirdiğiniz bütün pancakeler aynı boyda olacaktır.
Bu arada, söylemeden geçmek istemedim – özellikle bunun gibi kabuk rendesi eklenen tariflerde mutlaka organik meyve kullanın. Işıl ışıl gözüken, raf ömrünü uzatmak için koruyucu maddelerle sıvanıp raflara dizilmiş meyvelerden uzak durun.
Şimdiden afiyet olsun.
PORTAKAL VE LORLU PANCAKE TARİFİ
Tarifte Nigel Slater’ın The Kitchen Diaries adlı kitabından esinlenilmiştir.
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz.
10 adet pancake için
Malzemeler
- 140 gram lor peyniri
- 9 çorba kaşığı şeker
- 1/4 su bardağı süt
- 3 adet yumurta
- 2 adet portakal
- 1/2 su bardağı + 1 çorba kaşığı (75 gram) un
- 1/4 çay kaşığı kabartma tozu
- 2 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı
- Bir kapta lor peynirini, 4 çorba kaşığı şekeri, sütü ve yumurtaları çatal yardımıyla iyice çırpın.
- Unu, bir portakalın rendelenmiş kabuğunu ve kabartma tozunu ekleyip, çatal yardımıyla sadece un parçaları kaybolana dek karıştırın.
- Pancakeleri pişirmeden önce şurubunu hazırlayın. 2 adet portakalın suyunu sıkın. Yaklaşık 1/2 su bardağı portakal suyu elde edeceksiniz. Ufak bir tencereye alıp geri kalan 5 çorba kaşığı şekeri ekleyin ve yüksek orta ateşte şurup kıvamını alana kadar, yaklaşık 5-10 dakika boyunca pişirin. Pancakeler pişene kadar bir kenarda bekletin.
- 1 çorba kaşığı tereyağını yapışmaz bir tavada kızdırdıktan sonra 1/4 su bardaklık pancake harcını (tavanın büyüklüğüne göre 2-3 adet yanyana dökebilirsiniz; pişince yayılacağı için arada boşluk bırakarak dökün) dökün ve yaklaşık 1 dakika boyunca, alt katmanı altın rengini alıp biraz kabarana kadar pişirin. Bir spatula yardımıyla pancakeleri ters çevirip diğer tarafını da pişirin ve bir tabağa alın.
- Harcın geri kalanıyla aynı işlemi tekrarlayın. İlk beş adetten sonra geri kalan tereyağını tavaya eklemeyi unutmayın.
- Servis tabaklarına bölüp üzerine şurubu gezdirin ve servis yapın.
özlem
2.fotoya bakıp aşık olmamak elde değil. amaa ben pancakelerimi nutellalı severim, işte o kadar!
Gokhan
Kış geçmeden guzel bir cumartesi kahvaltısını renklendirebilecek birşey olmuş. Eminim kirmizi portakallarla da guzel olacaktir. Surubu nar suyu ile yapmak nasil olur acaba?
Cenk
Özlem – Teşekkürler. Nutella konusunda hak vermemek mümkün değil ama ben onu kreplere saklıyorum.
Gokhan – Nar şurubu için şekeri artırmak gerekecektir, ama o durumda bile portakallı bir tarifle uyumlu olur mu, emin olamadım..
Evren
beklediğim an!
seda
offf cok güzel görünüyorlar ya canim cekti. Yarin kahvaltida krep yapicaktim. Pancake mi yapsam ne?
meriç
artık yemesi zevk vermeyen portakalları değerlendirmek için harika bir fikir olmuş, ellerine sağlık 🙂
cenk, daha önce yaptığım pancake’lere ne kadar un konuluyordu dikkat etmedim ama ne kadar az un kullanmış olduğun dikkatimden kaçtı sanıyorsan, yanılıyorsun 😀
omlet kıvamında olacakmış hissine kapıldım :))
Cenk
meriç – Haklısın. Un miktarında bir hata var, düzelttim. Yakaladığın için teşekkürler. Omlet kıvamında olmuyor. Fazla miktarda lor peyniri olduğu için klasik bir pancakedeki un miktarı kadar kullanmaya gerek kalmıyor. Şurubun nasıl yapıldığı da tarif kısmında yer alıyor.
meriç
yine ben 🙂
portakal şurubu tarifini ben mi göremiyorum? yoksa, yoksa…
kediebru
pancake için bi de üstüne üstlük makine kullanıyodum karıştırmak için. sağol bu değerli bilgi için :))
Florentin
Pancake’ e bayılıyorum. Nutellalı,reçelli,ballı ve daha bir çok versiyonunu. Ben hamurunu hazırladıktan sonra 1 kez de tel süzgeçten geçiriyorum.böylelikle istenmeyen topaklardan kurtulmuş oluyorum. Afiyet olsun, elinize sağlık.
basak
Ben de gecen hafta portakallarimin kabuklarini rendeleyip buzdolabina koymustum. Organik meyvelerin kabugunu bile atmaya kiyamiyorum. Once turuncu kismini rendeleyip ya seker ya da rom icinde sakliyorum, sonra da kalan beyaz kabuklarindan recel yapiyorum. Portakalli tariflere devam!
ayşem
Merak işte; Amerika’da yapılan Pancake’in aynısı mıdır? Genelde kalın krebi Türkiye’de pancake diye bana yedirdikleri için sormaktayım. Amerika’da mutlaka yemişsindir. Un ve yağ farklarını geçiyorum bir kalemde. İmza;curiosity killed the cat
Cenk
Ayşem – Amerika’da çok fazla lorlu pancake yediğimi hatırlamıyorum. Orada genelde buttermilkle hazırlanıyor ve erimiş tereyağı harcın içine de katılıyor. Bu tarif kıvam olarak yakın ama tat olarak değil; lor farklı bir tat katıyor. Ama kesinlikle kalın bir krep tadında değil. Balkonumdaki blueberryler meyve vermeye başlasın en klasiğinden bir tarif daha eklerim.
munevver
ellerne sağlıkçok güzel görünüşü böyleyse yemesi kim bilir nesıldırpiştikten sonra kırepten daha kalın oluyor herhalde eçıklarsanız memnun olurum
tarifleriniz için teşekkürler
fatoş
Yarın sabah yani pazar sabahı kesin kahvaltı soframızda portakallı pancake olacak.Ve yarın ki kahvaltımız terasta olacağı için muhtemelen yan bahçedeki komşumuzda pancake in tadına bakabilecek:))))harikasınız iyiki varsınız…
Zeynep
Artik bir yer acmanin zamani gelmedimi hala?:(
nalan
mmmmmmmmmm ellerine sağlıkkkkkkkkkkkk
dilek
Pancake canavarı iki çocuk annesi olarak haftasonu bizde 2 sabah pancake le geçer.Kefirli ve tüm çeşitleri yaparız, bunuda ekleyeceğim.Ben kefirli yapmıyorsam jamie oliver ın tarifini yapıyorum yumurta sarı ve aklararını ayrı çırpıp diğer malzemelerle dediğin şöyle bir çeviriyorum. Eline sağlık..
alis
Ben pancake yaparken buttermilk’li tarifleri buttermilk yerine light kefir kullanarak tercih ediyorum, tam manasıyla “fluffy” oluyor. Kefirli tarif ile portakallı pancake yapmak istersem yine lor kullanmalı mıyım? Yani lor kıvamı mı etkiliyor yoksa sadece lezzeti mi?
Cenk
alis – Her ikisini de etkiliyor. Kefiri lor peyniri yerine değil de süt yerine aynı miktarda kullanabilirsiniz. Fluffy kıvam arıyorsanız yumurtaların sarı ve beyazlarını ayırıp, beyazları ayrı olarak çırpıp harca sonra söndürmemeye dikkat ederek eklemenizi tavsiye ederim. Süt yerine kefir kullanmak, tek başına kıvamda bir değişikliğe yol açmayacaktır.
fatoş
ellerine sağlık harika görünüyor:) surup yerine bir miktar bal kullanmayı düşünüyorum ne dersin? yanına taze portakal suyu ve ballı portakallı pancake çok hoş geliyor kulağa:)
Cenk
Fatoş – Nasıl istersen… Üzerine ne döktüğünüz tamamen ağız tadınıza bağlı. Afiyet olsun.
Tinay Akbala
Bayıldım. Teşekkürler
muhteşem
yine enfes bir görüntü ve LEZZET:))lor ;acaba kaşar lorumu?teşekkürler…
pınar ergen
Buttermilk için gerekli miktardaki süte bir kaç damla limon suyu koymak yeterli. Cenk yine çok hoş fotoğraflar. Bu yaşlı teyzeni kıskançlıktan öldürüyorsun.
Zuzu
Bayıldım,bahçeden topladığım portakallarla şahane olur..
yarın sabaha artık :((
Ama portakalı meyve olarak değilde aroma katan lezzetini severim,hele çikolatalarda…
Aslında son tarif ne olursa olsun yazıcaktım bahsetmek istediğim sürekli gazete & dergilerde şahane bir biçimde sizden bahsediliyor olması beni feci heyacanlandırıyor!!..
(Bugün de vardı mutlaka bilginiz vardır ne bileyim arkadaş,dost falanhaber vermiştir ,ya da siz bizzat rastlamışsınızdır,okumuşsunzudur)!!
Heyecanımın nedeni kesinlikle hak ettiğinizi düşündüğümden,yegane aksatmadığım bir blog oluşturduğunuzdan & sanki sizi tanıyomuşum da saçma bi gururlanma peyda oluyor bende :))))
paylaşmak istedim!!!
Şahane paylaşımlarınıza dewam sevgili Cenk :DD
betül
BENDE DÜN SABAH YAPTIM PORTAKALLI PANCAKE. AİLECEK EN SEVDİKLERİMİZ ARASINDA 🙂 ELLERİNE SAĞLIK CENK ..NEFİS GÖZÜKÜYOR. YANLIZ BİŞEY SÖLİYCEM BENİM YAPTIKLARIMIN BOYUTLRI FARKLI BÖYLE MUNTAZAM DEĞİLLER O NASIL OLUYOR ;?
ŞURUBUN TARİFİNİ BENDE MERAK ETMEKTEYİM…
ceren
cenk bunun sadesini nasıl uygulayabilirim?
Cenk
muhteşem – Kaşar loru diye bir tabir ben maalesef hiç duymadım, dolayısıyla soruna cevap veremiyorum.
Zuzu – Çok teşekkürler!
Betül – Muntazam boyutta olmaları için yazıda bir püf noktadan bahsettim, o şekilde hepsi aynı boyutta pancakeler elde edebilirsin.
Ceren – Sade derken lor peyniri olmadan mı? O çok başka bir tarife giriyor ve diğer malzemeler de değişiyor. Vaktim olursa öyle bir tarif de uygulayıp yazarım ama bu tarifi lorsuza aklımdan çeviremeyeceğim.
downfall
Pancake sanırım hiç yemedim ama muhtemelen seveceğim bir şey. Bu haftasonu kesinlikle deneyeceğim. Bana öyle olmalıymış gibi geldi ama yine de sorayım: Kullandığın lor ‘tatlı lor’ ya da ‘tuzsuz lor’ denilenden mi acaba?
Bu arada çok teşekkür etmek istiyorum, verdiğin püf noktası beni öyle bir aydınlattı ki anlatamam. Keklerimin neden çoğunlukla lastik gibi nadiren pofidik olduklarını hep merak etmekteydim…
Cenk
downfall – Evet, tuzsuz lor kullandım. Şimdiden afiyet olsun.
hatice
ben hafta sonu denedim.. muhteşem oldu.. kızım bayıldı.. içinde lor peyniri olması da ayrı güzel.. hem yumşak bir tat veriyor hem de besleyici..teşekkürler cenk:)
ayse
h.sonu mutlaka deneyeceğim, ama maple ile:)
muhteşem ; kaşar loru ve tulum loru tuzlu yiyecek hazırlamak için daha uygun.
Banu B. Bingor
“Balkonumdaki blueberryler” !!!
Çatladım, patladım 😀
Ben de son İzmir gezisinden “blueberry” şarabıyla döndüm, hah! Ne yapalım?! Şimdilik bizim balkonumuz yok; taşındıktan sonra sorarım sana, nerden, nasıl diye 😀
Cenk
Banu – Çatlayıp patlamaya hiç gerek yok; koca bir yaz boyunca sadece bir avuç blueberry veriyor 🙂
yasemin babalık
hmmm harika bir şey bu, ama kepekli unla da olur mu acaba? kilolar aldı başını gitti:( ellerine sağlık
Tülay Öcal
Merhaba, uzun zamandır izliyorum sizi, her yönüyle harika şeyler yapıyorsunuz, ellerinize ve gözlerinize sağlık, yemek yapmaya ve yedirmeye merakım beni de blog yazmaya kadar götürdü,”gelincik şurubu” isimli bir blog yazıyorum.
nuran
cenk bu pancake muhteşem kesinlikle denicem babam için yeni bir tat olacak.YA bide tereyağ yerine yağsız yapışmaz bir tavada yapsak lezzetinden fire vermiş olurmuyum ?
Cenk
Nuran – Evet, vermiş olursun.
Aydan
muhteşem görünüyor ama bir de glutensiz olsa ):
kristalkelebek(aslı)
Bu pancake tepeciğinin karşısına geçip önce bir beş dakika seyretmeli, sonra da portakalın kokusunu içe çeke çeke yemeli:))…
Ben de pancakede loru hiç denememiş olanlardanım. Ama bu merak içime düştü ya mutlaka deneyeceğim.
Tarif için teşekkürler Cenk:).
aslı
betül
cenk iki seneyi aşkın süredir seni takip ediyorum ama bu ilk yazım, yazmamın nedeni yazının başındaki fotoğraf resmen çarpıldım diyebilirim arredamentoya kapak olma kıvamında bi fotoğraf. tarife de fotoğraflara da bayıldım herzamanki gibi
Cenk
Betül – Ne kadar güzel bir iltifat bu, çok teşekkür ederim.
aylin
yani fotoğrafta takılmamak mümkün değil çok lezzetli gözüküyor ellerinize sağlık..
Deniz Selçok
Şu anda sana ne kadar teşekkür etsem az! Mükemmel bir portakal tadı ve peynir.
Lor yerine biraz daha yağlı ve tuzlu bir peynir denedim ve sonuç: Mükemmel
Şurup ise son noktayı koydu.
Bu arada ben 16 tane çıkardım bu hamurdan.
Ellerine Sağlık.
lapis lazuli
Aslinda pancake hamuru dolapta bir saat kadar bekletilirse daha guzel olur. Aksamdan sabaha da bekleyebilir hatta. Dolaba konmuyorsa pisirmeden once bir 15 dakika disarida da bekletilse de iyi olur. Ancak kabartma tozu degil de karbonatla yapiliyorsa bekletilmemesi lazim.
El alisirsa buyuk bir olcu kabinin (3-4 cups) akitma yerinden tavaya goz karari dokmek de isi cabuklastirir. Bir de unu sivi karisima eklemek yerine, sivi karisimi unluya dokerek hafifce karistirmak daha pratik bana gore.
portakal surubu iyi fikir 😉
Fotograflar bu blogun can alici noktasi, her biri ayri guzel 🙂
Cenk
lapis lazuli – Kabartma tozu da karbonat içerdiği için aynı kural onu kullanmamız durumunda da – tek başına karbonat durumunda olduğu kadar hayati olmasa da – geçerli. Bir saat beklemesinde sorun yok ama onun ötesinde – hele hele ertesi güne kadar – buzdolabında beklemesi, pancakelerin fırına verilmediği ve kısa sürede pişirildiği düşünüldüğünde, içindeki gazın büyük bölümünün kaçmasına, pancakelerin de yeterince kabarmamasına sebep olacaktır. Pancake harcının buzdolabında beklemesi ise pancakelerin tadında bir farklılık yaratmayacağı gibi, ıslak malzemelerle buluşan unun içindeki gluten serbest kalır ve gelişip elastikiyet kazanması için de ortam yaratılmış olur. Eğer hemen pişirmek için bir engeliniz varsa bir saate kadar bekletmekte sorun yok, ama tercihen hemen pişirmek en ideali. Fotoğrafları beğenmenize sevindim. Güzel yorumunuz için teşekkürler.
Pınar
Cenk Merhaba,
Nefis tariflerin için ellerine, harika fotoğrafların içinse gözlerine sağlık:)
Pancake en sevdiğim şeylerden biri olduğu için hemen denedim, taze lorla harika oldu, kardeşimin Amerikalı kocası da koyu pancake’ci o bile bayıldı. Ben genelde pancake’i lorla ve reçelle yemeği maple syrup’dan daha çok severim, ama loru içinde denememiştim, bir kısmının üzerine annemin yaptığı portakal reçelinden bir kısmına da konyaklı ılık çikolata sosu koydum, her ikisi de inanılmaz oldu.
duygu özdemir
pankek bizim kahvaltılarımızın değişmeyen çeşididir.Portakallısını mutkala demiycem.Çok hoş görünüyor.Kolay gelsin:))
kediebru
bu tarif rüyama girdi resmen. denedim ama eldeki imkanlarla yaptığım için sanırım tadı çok farklı oldu. karbonat yoktu evde. lor peyniri yerine italyan loru diye kremamsı bir şey vardı onu kullandım. portakal yoktu limon kullandım. yine de çok lezzetli oldu. tarife ihanet etmek istemezdim :(( ama en yakın zamanda aynısını yaparak kendimi affettiricem :)))
esra
cenk,bu tarifini canım tatlı istediğinde iki kere yaptım yerkende çok haz alacağım bir lezzet olduğunu ve bu lezzetle beni tanıştırdığın için de sana çok teşekkür ediyorum
yanlız sen benim yaptığım pankeklerin tipini görsen oturur ağlardın heralde :))) senin pankekler gibi muazzam bir görüntü elde edemiyorum nedense ama sık sık yaptığım için alışırım heralde 🙂 bu arada her kim tattıysa bu tarife bayıldı,anlıyacağın süper bir tarif teşekkür ederiz 😉
rana
bugün kahvaltıya yaptım süper oldu cenk, eşim ve çocuklar bayıldılar harika bir tat …
benim sorum daha doğrusu sorunum pişirme aşamasında oldu ..alt üst yaparken üst tarafı akıcı kıvamda olduğundan şekli bozuldu ben de her birini ayrı ayrı tabak ile çevirdim senin uyugladığın pratik yöntemin var mı merak ettim….bir de ben bu ölçü ile beş adet yaptım normal mi acaba….sos ta çok güzeldi tadı hala damağımda ….artam sosu saklasak bir daha ki sefere olur mu???teşekkürler tekrar bu lezzet için…
Cenk
Rana – Tarifte de belirttiğim gibi 1/4 su bardaklık porsiyonlarda yaparsan tam 10 tane çıkıyor. Demek ki sen tam iki katı boyutlarda yaptın, sanırım o yüzden çevirmesi de zor oldu. Harcı koyduğunda alt taraf tam altın rengini aldığında üst taraf da çevirmede sorun yaşamayacak kadar pişiyor. Ebat büyünce üst kısım çok çabuk pişmediği için akışkan bir halde çevirmek zorunda kalmışsın. Tavsiyem daha ufak porsiyonlarda pişirmen olacaktır. Artan sosu da ısıtarak tekrar kullanabilirsin ama 2-3 günden fazla bekletme bence.
rana
cenk,sen yazınca fark ettim ben, dediğin gibi ölçüyü fazla koymuşum çevirmesi ondan zor oldu…yarın tekrar yapacağım ..hem şurubunu kullanmış olurum hem de inanılmaz istek var aile fertlerinden…
teşekkür ederim bu ve diğer tarifler için..
figen
Cenk,bu bilini gibi olmamış mı?kalın gibi geldi bana?
Cenk
figen – Benim bildiğim kadarıyla blini pancake’den daha ince, krepe daha yakın olur.
figen
Teşekkürler Cenk,ben biliniyi daha kalın biliyordum ve küçük..hatta üstüne havyar ve krema koyup yendiğini…böylece öğrenmiş oldum..pancake-billini-krep farklarını…bizde de akıtma olarak geçer ama farklıdır sanırım..insanlar aynı şeyleri veya yakın olanlarını dünyanın değişik yerlerinde nasıl buluyorlar:)))aklımız aynı çalışıyor kültür farkımız olsada..sanırım içgüdüsel durumlarda bu böyle..açlığı gidermek gibi:)tekrar teşekkürler Cenk..harika çalışmaların ve emeklerin için…devam….durmak yok:)))
not:Brüksel lahanası ne yaparsan yap lezzetli olamıyordu ve senin tarifinle brüksel lahasını kazanmış olduk..teşekkür ederiz.
necati
teşekkürler.
Krem tartar hakkında bilginiz var mı?
kabartma tozu yerine kullanılabilir mi?fark ne olabilir.Tabii aslında denemek lazım ama kolay yola kaçtım!
Cenk
necati – Krem tartar, kabartma tozu ve karbonat hepsi ayrı şeylerdir ve birbirlerinin yerine kullanılamazlar. Krem tartar genelde yumurta beyazlarını çırparken kullanılır; daha hacimli ve ısıya dayanıklı olmaları için…
figen
cenk,krem tartarı nereden bulabilirim..firma ismi bile olur telefon ederim onlara..angel cake yapmak istedim ama bulamıyorum:(yardımcı olursan sevinirim…teşekkürler…
Cenk
figen – Türkiye’de nereden bulunur bilmiyorum. Ben hiç rastlamadım. İstersen buraya bir sor, bulamazsan da yerine eşit ölçüde limon suyu kullanabilirsin.
beggy
Merhaba Cenk, Sabah denedim pancake’leri, lorlu pancake’e portakal yorumu harika bir fikir olmuş. Pancake’lerim de lezzetliydi ancak belki de light süt kullandığım için, ne tatlı ne tuzlu çok nötr bir tat aldım. Biliyorum normalde her iki türden lezzetler de eşlik etsin diye nötr olur pancake ama ben biraz daha belli olsun isterdim tadı. Portakal şurubu sanırım biraz suluydu, çok ıslattı kekleri, reçel gibi daha koyu bir sos eşlik edebilir. Ya da nişastayla mı koyultmalı? yorumumla beraber tariflerdeki malzemelerin light ürünlerle değiştirilmesinde dikkat etmem gerekenleri de sormak istiyorum 🙂 Çok teşekkürler, Türkiye’nin en iyi yemek blogu için. Jamie Oliver da kimmiş yanınızda 🙂
Cenk
Beggy – Afiyet olsun. Evet, pancake çok da fazla lezzeti olan bir şey değil. Portakal kabuğu burada bu yüzden önem kazanıyor. Şurubu biraz daha fazla pişirseydin istediğin kıvama gelecekti. Ne kadar çok pişirirsen o kadar çok koyulaşıyor. Nişastaya gerek yok. Tariflerdeki ürünleri light ürünlerle değiştirmek konusunda en ufak bir fikrim yok. Ben üzerinde “light” yazan hiçbir şey almıyorum. Süt söz konusu olduğunda aradaki fark yağ oranı (ki hepsini geçtim; günlük süt kullanmanı öneririm). Daha fazla tereyağı koyarak dengeleyebilirsin diyeceğim ama o zaman da zaten amacından şaşmış oluyor.
beggy
Figen hanım – krem tartarı aktarlarda bulabilirsiniz. Kilo ile satılıyor.
beggy
Haklısın günlük süt konusunda, süt dışında ben de almıyorum aslında.Evde o anda sadece light süt kaldığı için onu koydum, tereyağ eklenebilir. Teşekkürler hızlı cevabın ve güzel tarif için..sevgiler,
figen
beggy,çok teşekkürler…Cenk,teşekkürler alternatifin için…
Ali Mustafa
Bu güzel tarif için teşekkürler, tariflerinizi önemli ayrıntılarıyla birlikte ve anlayabiliceğimiz şekilde bizlerle paylaştığınız için de teşekkürler.
Pancakeleri bu sabah denedim harika oldular, eşim tadına mest oldu, ben de sayende çok puan kazandım.
Tek sorun pişirme esnasında oldu, pancakeler pişirilirken yüksek ateşte mi yoksa orta ateşte mi pişirilmeli? Ben orta ateşte de yüksek ateşte de mutlak bir taraflarını yaktım ya da içi iyi pişmedi, en kısık ateşte her bir yönünü 1,5 dakika kadar pişirerek yaptım, ancak bu şekilde yakmamayı başardım 🙂
Ayrıca geçen gün seramik krep tavaları gördüm, bu tavaları kullanan var mı, seramik gövde pancakeleri daha iyi pişiriyor mu acaba?
Cenk
Ali Mustafa – Orta ateş en uygunu olacaktır. Seramik tava hiç kullanmadım ama bence bu iş için en ideali dökme demir, en pratiği de yapışmaz (teflon kaplı) bir tava olacaktır.
Asli
Selamlar,
Daha once sezar salatanizi ve zeytinyagli kereviz tariflerinizi denedim ikisi de birbirinden lezzetli oldular. Ne yazik ki ayni lezzeti bu tarifte yakalayamadim yapis yapis garip bir pancake oldu belirtmek istedim. Lor peynirleri de karisimda nokta nokta kaldi belki nedenini siz biliyorsunuzsur.
İyi pazarlar sevgiler..
Cenk
Aslı – Yapış yapış derken eğer üzerine dökülen şuruptan bahsediyorsanız biraz fazla pişirmiş olabilirsiniz. Lor peynirlerinin karışımda parça parça kalmasının bence bir sorunu yok ama daha çok çırparak karışıma iyice yedirebilirsiniz.
Asli
Kabarmamasindan olabilir. Guzelce karistirdim aslinda ama tutturamadim sanirim.surubun da kivamini biraz koyu yapmisim evet. Diger tariflerde sansimi denicem artik 🙂
Tesekkur ederim..
Hatice
Merhaba Cenk. I am totally a pancake fan. Haftasonu kendimize odul vermek istedigimizde kahvaltıda olmazsa olmazımızdır. Nutella-çilek-pudra şekeri en favori kombinasyonum. Portakal şurubunu ve bu tarifini de mutlaka deneyecegim. Benim yurtdisi sitelerden toparlayıp kendimce uyarladıgım pratik bir tarifim var ve gerek tavada gerekse waffle makinamda yapıyorum, herkes ve ayrıca benim tarafımca da pek begenilen bir lezzet çıkıyor ortaya. Fakat benim sorum dokusu ile alakalı. Kesinlikle fazla karıştırmadığım halde yine de IHOP tarzı air-textured bir doku elde edemiyorum. Daha wafflemsi yogun bir doku oluyor. Ustuste koyunca bir miktar da kabarıklıgı gidiyor. Classic buttermilk pancake tariflerini referans alırsaki burda o tuy gibi gozenekli yumusak ve kabarık doku icin buttermilk sart mıdır acaba? Ben hep tam yagli sutle yapiyorum cunku ve tereyagi da kullanmiyorum. Marketlerdeki pastorize kefir buttermilk yerine tam olarak gecer mi sence? Yoksa IHOP kıvamı yakalamak icin buttermilki evde kendim mi yapmam gerekir? Bir de bu tariflerde genellikle Baking Powder ve Baking Soda birlikte kullaniliyor. Baking Powder bizdeki kabartma tozu mu, karbonat mı? Karbonat ise, o zaman Baking Soda neyin nesi? Normal bildigimiz soda ise, bu tuy gibi hafif pancakelerin sırrı bu mu sence? Ne cok soru sordum yine di mi?:) Hicbirini kacirmayacagini bildigim icin ruzgarı alıp yazıverdim iste.. Bu arada sabrına hayranım, hepimizin sorularina bikip usanmadan cevap verdigin icin sana bir evliyanın el verdigini dusunuyorum acikcasi.
Cenk
Hatice – Baking powder kabartma tozu, baking soda da karbonat. Tarifte hangisinin (veya birlikte) kullanılacağı malzemelere göre değişiklik gösterir. Buttermilk yerine kefir kullanabilirsiniz ama evde yapmak isterseniz çok basit. Kremayı çok uzun zaman çırpınca bir süre sonra kesilip bir miktarı sertleşip tereyağı oluyor, geride kalan sıvı da buttermilk. Bu şekilde deneyebilirsiniz. Sizin tarifiniz hakkında bir yorum yapamayağım ama bu tarif oldukça hafif ve bahsettiğiniz kıvamda oluyor.
Hatice
Degerli yorumlarin icin cok tesekkurler Cenk. Gercekten de oyle gozukuyor. Haftasonunu bekleyemeyecegim sanirim, bu aksam eve gidip denemek su an cok cazip geldi.. The House Cafe Atelier pancake dersi ucreti 80 TL, Cafe Fernando da ise bedava:) Paranin gecmedigi bu blogu bizlere hediye ettigin ve bilgi birikimini tum comertligiyle ortaya koydugun icin, kendi adıma sana ne kadar tesekkur etsem az. İyi ki varsın..
Banu Bingor
Tamam yabanmersinlerinin verimi hala düşük olabilir ama bir sabah lorsuz bir pancake yaparsan (ki bu aralar kahvaltı yapabildiğinden şüpheliyim gerçi :D) yine de tarifi paylaşmaktan çekinme sakın, sıkılma, rahat ol 😀
Cenk
Banu – Anlaştık. Not ediyorum bunu. Bir pancake daha yapılacak. Ekşi mayalı olabiliyor mu?
Banu Bingor
Ben çok basit bir tarifi uyguluyorum, Ege de çok seviyor; ama gelişsin damağı, değil mi?
Banu Bingor
Yooooooo! Daha yapmadım 😀 Aaa ama sen bu kadar gönüllüce “tamam” dedikten sonra, tamam ekşi mayalı da olsun bir tane, bir tane de mayasız 😀
sultan
merhaba cenk. tarifini sabah kahvaltı da yapmaya calıştım.benim sorunum pancake in ilk pişen yüzü güzel hafif karamel rengi olurken çevirdikten sonra ki diğer yüzünün rengi bazlama yaparken ki gibi oldu.neden ki??
Cenk
sultan – Sorunuzu anlamadım. Bazlama yaparken nasıl oluyor?
Ebru
Yabancı kaynaklarda geçen buttermilk nedir Cenk Bey? Onun yerine ne kullanabilirim?
Cenk
Ebru – Buttermilk tereyağı yapımından arta kalan su. Türkiye’de yok. Yerine ne kullanacağınız tarife göre değişiklik gösterebilir ama çoğu zaman süt + limon suyu veya kefir işinizi görecektir.
nurhal
sade pankeki oetel menusunde sade tahın ve balla yemiştim. cok lezzetli idi
Banu Bingör
Peki “portakallı tarifler geliyor’un ilki bu” ise ikincisi nerede? Hı? Hafiye günümdeyim 😀
Cenk
Banu Bingör – Arşive bu kadar derin dalmasak… İşin içinden çıkamayız o zaman. Verilen sözler… 🙂
Banu Bingör
Tutulmasa da olur hahaha Kendi arşivime hiç girmiyorum mesela 😀 Ama böyle zevkli oluyor!
Banu Bingör
Bir de hangilerine yorum bıraktığımı unutmasam! Not alacağım bundan sonra 😀
Rıfkı S.
Merhabalar, lor peyniri koymadan yapılacak ise kullanılması gereken un miktarında ne kadar bir değişiklik söz konusu olabilir?
Cenk
Rıfkı S. – Bir değişiklik yapmaya gerek olduğunu düşünmüyorum. Aynı miktarı kullanabilirsiniz. Sonuçta peynir ıslak malzemeleri emmiyor.
nur
merhaba cenk. berlin’de yaşıyorum ve burada lor bulamadığım için kendi lorumu yaptım sadece bu tarifi deneyebilmek için : ) ama şu anda 140gram lorun az çok neye tekabül ettiğini kestiremediğim için mutsuzum. yardımcı olursan çok sevinirim. teşekkürler!
Cenk
nur – Aslında tartmak en güvenilir yol. Biraz araştırdım, benzeri olan ricotta için 1 su bardağı = 250 gram demişler. Onu baz alırsak, 140 gram, yarım cup’tan (yani yarım su bardağından) biraz daha fazlaya denk geliyor. Su bardağı derken 240 ml’lik ölçü kabından bahsediyorum. Ölçü kabınız da yoksa maalesef başka bir yöntem öneremiyorum.
nur
soruyu sorup gönderdikten kısa bir süre sonra sana bu soruyu sormuş olmak çok garip geldi ama sanırım bu soruyu soran var mıdır acaba diye yetmiş küsür yorum okudum yaklaşık beş yıllık yazışmalar bunlar ve büyük bir sabırla herkesi cevapladığını gördüğüm için tereddütsüz gönderdim, açıklığın ve bu nefis tarifler için bolca teşekkür ediyorum ✌️
rana
merhaba Cenk, klasik bir pancake tarifin var mı.. bir çok tarif denedim netten hatta takipçi sayıları çok yüksek K olan birçok hesaptan,ama hiçbirini beğenmedim malzememe yazık oldu.. bu tarifi çok beğeniyorum ama klasik bir pancake tarifin var ise paylaşabilirmisin ..
bu cafefernando da yazıldıysa kesin tarif çok iyidir ve malzemelerim boşa gitmez diye güvendiğim
tek blog ve hesap.. karşılıksız böyle bir iyilik için çok tşkr ederim..
Cenk
rana – Güveniniz için çok teşekkür ederim. Herhangi bir yere kaydedilmiş klasik bir pancake tarifim yok. Genelde bu tip kahvaltı tarifleri için ben Marion Cunningham’a başvururum. Google’da arama yaparsanız birçok tarifi çıkıyor. Güvenerek deneyebilirsiniz.