Daha önce kim bilir kaç kere söz verdim peynirli omlet tarifi… Sadece omlet tarifi mi? Yorumları dolaşsam çok uzun bir liste çıkacağına eminim. Her ne kadar tarif isteklerinizi öğrenmek hoşuma gitse de, bu istekleri yerine getirmek her zaman mümkün olmuyor. Sadece 20 saniye süren bir omlet tarifi olsa da.
Şu sıralar üzerinde çalıştığım projelerden kafamı kaldırdığımda Julia Child‘ın “The Way to Cook” DVD’sinden bölümler izliyorum. “Baking with Julia” serisi ve en çok sevdiğim “Julia and Jacques Cooking at Home” DVD’leri kadar başarılı bulmasam da, tarifleri anlatanın Julia Child olması sebebiyle büyük keyif alıyorum. Crepes Suzette bölümünün dramatik girizgahı bile bu DVD’yi almak için yeterli sebep. Masa başında hazırlanan bir tarif olduğu için, portakallı ve likörlü tereyağı 5 dakika boyunca erirken masadaki konukları nasıl eğlendireceğinizle ilgili önerilerde bile bulunuyor. Geçenlerde seyrettiğim bir başka bölümde yine Julia’nın The French Omelette tarifine denk gelince belki de hemen yerimden kalkıp pişirmeye koyulmadım, ama ilk vaktim olduğunda bunu yapıp fotoğraflayacağım diye de kendime söz verdim. İşte karşınızda: Julia Child’ın peynirli omlet tarifi.
Tarif iki (veya üç) adet yumurtanın çırpılmalarını kolaylaştıracak çok az su ve isteğe göre eklenecek tuz ve taze çekilmiş karabiberle birlikte çırpılmasıyla başlıyor. Çok fazla köpürtmeden, sadece beyazlar ve sarılar birbirine karışacak kadar çırpmak yeterli. Taze çekilmiş karabiber çırptıktan sonra eşit şekilde dağılmadığı için pişirdikten sonra üzerine çekmeyi tercih ediyorum.
Sonra kızgın bir tavaya (yüksek kenarlı olması ideal) yarım çorba kaşığı tereyağı koyup tavayı çevirerek taban ve kenarlarına yağı dağıtıyorsunuz. Kızan tereyağı renk değiştirmeden hemen önce çırpılmış yumurtaları bir kerede döküp biraz bekliyor, sonra önce dairesel ardından da ileri geri hareketlerle omleti yuvarlayıp servis tabağına aktarıyorsunuz.
Bir cümlede anlatılıyor, ve aslında pek de basitmiş gibi geliyor kulağa, ama başarılı bir omlet yapmayı öğrenmek birkaç deneme gerektiriyor. Her şey 20 saniyede gerçekleştiği için elinizi çabuk tutmanız lazım. Başarılı bir omlette en ufak bir yanık izinin bile olmaması lazım. Omletin tabanı tam pişecek ama üstü katılaşmayacak. Peyniri, omletin altı pişmesini tamamladığında, henüz katılaşmamış yüzeyine yerleştirip omleti tavayı ileri geri hareket ettirerek katlayacaksanız ve servis tabağına aktaracaksınız. Ya da bir spatula yardımıyla alttan girerek üzerine de katlayabilirsiniz.
İçi pişmedi diye endişe etmeyin; omlet tavanın içinde değilken bile pişmeye devam ediyor. Servis tabağına aktardıktan sonra yarım dakika kadar bekleyin. Bu süre, ortadaki peynirin eriyip iç kısmının da tam olarak pişmesi için yeterli olacaktır.
Tarifi bir de Julia Child’dan dinlemek isterseniz, “The French Chef” DVD’sinden omlet tarifinin videosunu buldum; buradan bakabilirsiniz.
Afiyet olsun.
PEYNİRLİ OMLET TARİFİ
Tarif Julia Child’ın “The Way to Cook” DVD’sinden alınmıştır.
1 kişilik
Malzemeler
- Yarım çorba kaşığı tereyağı
- 2 adet yumurta
- Yarım çay kaşığı su
- Deniz tuzu ve taze çekilmiş karabiber
- 2 ince dilim Eski Kaşar peyniri
Yapılışı
- Bir kaseye yumurtaları kırın, su ve tuzu ekleyip çatal yardımıyla sarılar ve beyazlar tamamen karışana kadar çırpın.
- Kenarı yüksek bir tavayı kızdırıp tereyağı ekleyin ve taban ve kenarları tamamen yağla kaplanana kadar çevirin.
- Çırptığınız yumurtayı bir seferde dökün ve omletin tabanının katılaşması için 6-7 saniye bekleyin.
- Peynir dilimlerini henüz katılaşmamış yüzeye yerleştirip tavayı önce dairesel hareketlerle ardından da ileri geri hareket ettirerek omleti yuvarlayın (veya bir spatula yardımıyla yarım ay şeklinde katlayın), servis tabağına aktarın ve üzerine taze çekilmiş karabiber serpip servis edin.
Eda
Cenk çok haklısın omlet yapmak çok basit gibi görünse de, ustalık ister aslında. Ben yumurtanın her haline aşığım, eline sağlık
sevgiler..
Deniz
Bu sene Delia (ki kendisi benim ingilizceme de gastronomi bilgime de katkilariyla hep hazreti delia olarak anilacaktir) Delia through the Decades diye yeni bir show yapti BBC’de, bilmiyorum gorme sansin oldu mu? Bolumlerden birinde omlet vardi: http://www.deliaonline.com/recipes/galleries/delia-through-the-decades/folded-omelette-french-style.html su tarif ile. Artik kendimi epey deneyimli addediyorum ama ogrenecek ne cok sey varmis: Omlet yaparken cok cirpmayi bir halt sanirdim, onun tersini ogretti bana, bir de omleti tabaga koyarken bi de laf carpti Delia bana, yani dedi, su kadarcik bisi yapmak varken insan niye disaridan yemek soyler, bilemiyorum dedi.
Ben o gun bu gundur her pizza ismarladigimda, her cin yemegi ile eve geldigimde ve her fritur yedigimde (igrenc bir hollanda gelenegi, bilmesen daha iyi) kendimi bir de Delia’ya karsi suclu hissediyorum. Kadin annemin aynisi oldugu icin daha mi dokunuyor nedir?
Neyse, benim take away ile olan vicdani hesaplasmalarimi bir yana birakalim, guzel bir omlet, aynen de dedikleri gibi, yesil salata ile pekala bir aksam yemegi de olabilir bence.
ayse
maydanoz da serpsek??
fethiye
Ben bugunlerde brie koyuyorum karisim icine. Off, harika oluyor!
Dilmin Küçükbarak
Sevgili Cenk,
Omlet tarifi için ayrıca teşekkürler de, ben şu havuç ve pancar suyuna takıldım. Pancara bayılırım, her haline. Ancak daha önce hiç pancar suyu içmedim. Ve şu an pancar suyunu nasıl hazırladığını yazman halinde anında yerimden kalkıp deneyebilirim; hemen içeride minik bebeğim uyuduğu halde -ki bu bebek, annesinin karnındayken annesi öyle çok pancar yedi ki, bebecik doğduğunda pancar gibi kırmızı yanaklara sahipti. Pancarı öyle severim işte, anla.
En kısa zamanda tarifi ricasıyla.
Sevgiler,
Dilmin
seda
ha ha daha bugün bagel brother da böyle bir yumurtali ekmek yemistim. Tadi cok güzeldi . buda güzeldir eminim.
Sevgiler…
Paula
I`m going to do this omelette 🙂
bedia
bilmem benim gibi düşünen var mı ama; işten ayrıldığınız ve ayrılmadığınız dönemde sitede tarif yoğunluğu ve blogun tarifle güncellenmesi açısından pek fark göremiyorum. Yani işi blog yazarlığı için bırakmış birisi için…
Neyse sonuçta amacım müdahale etmek değil belki biraz motive etmeyi sağlamak adına benim gibi düşünenleri destek vermeleri açısından yorum yazmaya davet etmek. Yoksa elbette blogunu zevkle takip ediyorum.
Bu arada pancar suyunu portakal-pancar olarak tercih ediyorum, elbette çocuklarım için yoksa ben pancar suyunu pek sevmiyorum(özellikle içerken damağa yayılan kokusunu),havuç- pancarı da çok şekerli buluyorum.
Peynirli omlete bayılırım bir de köy yumurtasıyla yapılırsa muazzam bir öğün…
ipek
Merhaba,
Neden sen de mini videolara başlamıyorsun?
Yemek yapmak ve fotograflamak sana ne kadar heyecan veriyor yazılarından belli oluyor ama bir de canlısını görsek daha da ilham verici olabilir.
Tabi tariflerin daha da anlaşılır olması yıldızlı pekiyi olur. [anlaşılır olmadığından değil de iyice pekiştirmek adına..]
Hem ilerki yıllarda tv sektörüne geçişin açısından biraz prova olmaz mı?
Ben bu fikri çok tuttum. Sen de tut, bırakma 🙂
En azından bir denemeyi hakediyor bu sadık okuyucu kitlesi.
sinan
merhaba, benim merak ettiğim kullandığınız aletler. acaba bu omleti nasıl bir tavada pişirdiniz? teflon mu, çelik mi, demir mi? çelikse nasıl yapışmadı, dökme demirse nasıl kaldırıp yuvarlayıverdiniz?
keşke sık kullandığınız, mutfakta işimi çok kolaylaştırıyor, bunsuz yapamam dediğiniz eşyalarla ilgili de bir yazı hazırlasanız, eminim sadece benim işime yaramayacaktır bu 🙂
Cenk
Sinan – Ben paslanmaz çelik kaplı bakır bir tavada pişirdim, ama teflon kaplı bir tavada da yapabilirsin. Bu tarif için tek önemli nokta yuvarlamayı kolaylaştıran yüksek bir kenarının olması. Dökme demir çok ağır olduğu için hiç uygun olmayacaktır, çelikte ise tava yeterince kızdırıldığı sürece yapışma sorunu yaşamazsınız. Mutfakta işimi kolaylaştıran ve sevdiğim ürünlerin çoğu Türkiye’de satılmıyor, dolayısıyla uzun uzun anlatmakta okur için çok fazla bir fayda göremiyorum. Elbette soruldukça linkleriyle beraber anlatabilirim.
Cenk
Deniz – Pek takip ettiğimi söyleyemem ama tarif oldukça detaylı, paylaştığın için teşekkürler.
ayse – Maydonozu sadece peynirle yaptığım omletlerde sevmiyorum. Ancak içini çiğnenebilecek bir malzemeyle doldurduğumda (mesela mantar) kullanmayı seviyorum.
fethiye – Muhteşem bir fikir. Bir sonrakine mutlaka Brie kullanacağım ben de.
Dilmin – Özel bir tarifi yok. İki tane havucu ve bir adet orta boy pancarı katı meyve sıkacağına atıp suyunu sıktım. Bu arada pancar tek başına tavsiye edilmiyor, muhakkak başka bir meyve veya sebzeyle karıştırılması öneriliyor, aklında bulunsun.
bedia – Motivasyon için teşekkürler 🙂 İşi blog yazarlığı için bıraktım ama o günden bugüne birçok proje teklifi geldi. Büyük çoğunluğuna hayır deyip aklıma yatan ve beni heyecanlandıran birkaç tanesine de evet dedim. Onların üzerinde çalışıyorum. Neredeyse eskisi kadar da meşgulüm. İleride sitede paylaştığımda hak vereceksiniz.
ipek – Yukarıda da dediğim gibi, maalesef her şeyi yapmaya vakit yok. Gerçi video denemelerine başladım bir projeyle bağlantılı olarak. İçime sinecek kadar düzgün olursa birkaç aya kalmaz paylaşacağım.
nesrin
Servis tabaginin aynisi bende de var.Takimini topluyorum.Basit ama önemli bir tarif.Yemek yapmayi bilmeyenler yumurta kirmaktan baslarlar.Sevgiler…
asli
merhaba, bana kalirsa bu yazinin fotograflari şimdiye kadar bu sitede rastlamadigim kadar kötü, benim gibi yumurta sever birini bile yumurtadan sogutabilir ana sayfadaki fotograf, icerik kadar gorsellige de onem verdiginizi bildigim icin bu elestirimi yaziyorum, kolay gelsin.
Cenk
nesrin – bana da anneannemden kalan bir takımın parçası.
asli – Fotoğrafları blogda yayınladığıma göre seninle aynı fikirde olmadığımı söylememe gerek yok sanırım.
hale vazıpha
anladım, yoksa Julia’nın pek de becerikli olmadığını düşünecektim 🙂 malesef ben omlet yapmak için ocak başına geçtiğimde bu iki malzemeyi kullanmaktan kendimi alamıyorum..bir gün gerçek bir omlet yaparım inşallah 🙂 hele ki mısır ununa dayanamıyorum, un kullanmam gereken her şeyde mısır unu kullanıyorum..
mine
yani yemeğe hatta yapmaya bile gerek bana şu nefis fotoğraflar bile yetiyor : =))
ellerine sağlık
hale vazıpha
sen bunu tavayı sallayarak mı yuvarladın gerçekten, çok iyi yuvarlanmış görünüyor:))
ben omleti daha kabarık ve kalın yapıyorum..içine biraz mısır unu ve biraz su veya süt koyuyorum..çok azıcıcık ta kabartma tozu..tavanın kapağı kapalı pişiriyorum, kapağı kaldıracak kadar kabarıyor..peynirli tercihim ama istediğim malzemeyi kullanıyorum…en son da üstünü kırmızı biberle renklendiriyorum..
tabi bu omlet mi oldu başka birşey mi bilmiyorum 🙂
Cenk
Hale – Ben şekli daha düzgün olsun diye sallamadan önce Julia’nın videosundakinden biraz daha uzun süre tutuyorum (aslında bu peynirli versiyonu için biraz da gerekli – sallamadan önce peynirlerin yumurtaya iyice yapışması lazım aksi taktirde tavaya yapışabiliyor). Altı tam olarak katılaştığında sallayınca içe doğru katlanmaya başlıyor. Kabartma tozu ve mısır unu işin içine girince sanırım ona artık omlet diyemiyoruz 🙂
rana
tarif hızına yetişemiyorum nerdeyse…sağol gerçekten hangisine yorum yazacağımı şaşırdım nasıl bu yoğunluğun üstesinden geliyorusn anlamıyorum..yazıların resimlerin mükemmel….
video için de sana sonsuz teşekkürler …
julie nin en son omltin üstüne serptiğini anlayamadım ben…..karabiber mi acaba??
zuhal
Cenk ya her dışarı çıktığımda seni kolluyorum, soracak bir sürü soru var burda yazmaya utandığım 🙂 şimdi çelik tavada nasıl yapışmaz o omlet? Bende yapıyorum peynir ağır olduğundan hemen dibe çoküp tavaya yapışıyor zaten o yuvarlama kısmından hiç bahsetmiyorum! Çok mu umutsuz vakayım bilemedim..
Cenk
Rana – Karabiber değil, maydonoz.
zuhal – Tavayı önceden boş olarak ısıtacaksın. Tereyağını eklediğinde anında eriyip köpürmeye başlayacak kadar sıcak olması gerekiyor. Tavayı döndürüp her tarafının yağlandığına emin olduktan sonra da çırpılmış yumurtayı ekleyeceksin. Bu şekilde yaptığın sürece yapışmayacaktır.
sezen
iki maruzatım var: birincisi, esse’de satılan green pan’leri denedin mi? sanırım belçika malı ve gerçekten, diğer teflonlar bir yana, onlar bir yana. tavaları harika. özellikle de böyle bir omlet için. ben yapışmaz kaplamalı tava dışında başka bir ttavada (hele de paslanmaz tavada) omlet yapmayı beceremedim henüz. bir de elbette, yapışmaz kaplamalı tavalar kullanılan yağ miktarını hatrı sayılır miktarda azaltıyor.
ikincisi, hale vazıpha gibi ben de sütsüz (aromasız, şekersiz soya sütü inek sütünden daha iyi sonuç veriyor) ve galeta unsuz omlet yapamıyorum. “yumurta krebi” gibi geliyor bana orjinal french omleti. fazla yumurtalı. bizimkisi bir nev’i tava boyunda tuzlu pan cake oluyor aslında.
ayrıca Deniz’e ve Nesrin’e hak vermeden geçemiycem, hiç mutfağa girmemişler “yumurta bile kıramam” derler ya, sahiden, yemek pişirmenin abc’si yumurtayla başlıyor ve evde her daim yumurta hazır ettiğimizden, açık mutfağımızda yapınca kokusu evi tutan tavada hamsi hariç en son ne zaman dışarıdan yemek söyledik, hatırlamıyorum.
Cenk
Sezen – Denemedim. Bir dahaki gidişimde inceleyeceğim. Tavsiye için teşekkürler.
fethiye
Bir de “herbed brie” ile yapinca hele tam bir tembel isi omlet oluyor 🙂 Icine tuz da eklemeye gerek yok, azicik da olsa o otlarin tadi da birlesince: bulursan oylesiyle dene derim!
Cenk
fethiye – Bak bu daha güzel oldu 🙂
asb
Tarif nefis, denedi ve kıvamı tutturuldu. Teşekkürler
Bu arada Julia Child severler eğer seyretmedilerse Meryl Streep’in Julia Child’ı harika oynadığı “Julie & Julia”yı da seyretsinler.
Nefis bir film.
Tuba Efe
Cenk senin yüzünden Paris e gittik, simdi de omlet yapmaya!! (kuru domatesli)denemek istiyorum bu tarifi.Son anda Paris ten aldigimizkarameller-
in tuzlumsu bir tadi varmis,ben yemedim.
Hoscakal
Cenk
Tuba – Karamel dediğin tuzlu olur! O tuzlu karameller sağ olsun, Paris’te yürüyerek verdiğim bütün kiloları iki katı geri almış durumdayım. Herkesin ağız tadı farklı tabii. Ben tatlı ve tuzluyu karıştırmayı çok seviyorum, dolayısıyla tam benim için yaratılmış gibiler. Omlet kolay gelsin.
ayşen
Merhabalar,
Eşim çırpılmış yumurtaya bayılıyor ama henüz mükemmel kıvamı tutturamadım yardımcı olabilir misiniz
Cenk
ayşen – Çırpılmış yumurtada da dikkat etmek gereken nokta çok fazla pişirmemek. Malzemeler yarım çorba kaşığı tereyağı, 3 adet yumurta, tuz ve karabiber. Yumurtalara tuz ve karabiber ekleyip bir kasede hafifçe çırp. Ardından teflon kaplı bir tavada, kısık ateşte, tereyağını erittikten sonra kasedeki çırpılmış yumurtaların sadece %80’ini tavaya dök, ve yine kısık ateşte hiç durmadan bir spatula yardımıyla karıştırarak pişir. Kısık ateş olması önemli, ve bu şekilde pişmeleri yaklaşık 3-4 dakika sürmeli. Sürekli karıştırmak da altında deri oluşmasını engellemek için. Tavadaki yumurtalar hafif kurumaya başladığında ateşten al, kasede geriye kalan yumurtaları ekle, son bir kez daha karıştır ve üzerine kapağını kapayıp (alüminyum folyoyla kapatabilirsin ya da bir tabak da çevirebilirsin) yarım ila bir dakika kadar daha bekle, ve servis yap. Sonradan eklenen çiğ yumurtanın mantığı şu: her ne kadar kısık ateşte pişse ve 3-4 dakikanın sonunda yumurtalar istediğin kıvama gelse de, servis tabağına aktardıktan sonra yumurtalar kendi sıcaklıklarıyla pişmeye devam edecek ve kuruyacaklardır. çiğ yumurtaların ısısı daha düşük olduğu için eklendikleri anda karışımın ısısını bir anda düşürecek ve kurumasına engel olacaktır. Sıcak olan karışım da eklenen çiğ yumurtaları bir dakika boyunca pişirecektir. Umarım kafanı çok karıştırmadım. Kolay gelsin.
mineyirmibes
Cenk Bey,
Omlet yapmak ne kadar basit gibi görünür aslında, ama ustalık isteyen bir iş. Haftasonu sizin tarifinizle yapmayı deneyeceğim.
sevgiler..
Papatya Papadopoulos
Cenk,
“Julie & Julia”yı seyrettin mi? 2009 yapımı bir film. Meryl Streep Julia Child’in hayatını canlandırıyor.Film Julia Child’ın Fransadaki aşçılık macerasıyla, günümüzdeki bir blog yazarının her gün Julia’nın kitabından bir tarif yapıp blogunda yayınlamasıyla gelişen olayları paralel anlatıyor.
Ben duymamıştım bu filmi. Geçen Yemek blogum olduğunu duyan bir arkadaşım tavsiye etti de seyrettim.
Senin de ilgini çekeceğini düşündüm.
Papatya Papadopoulos
http://www.imdb.com/title/tt1135503/
Cenk
Papatya – Seyrettim. Tavsiyen için teşekkürler.
satush
Merhaba ;
Sitenizin sessiz takipçilerindenim.Alakasız olucak belki ama hafta sonu kiş yapmayı denedim.Fakat hamuru olmadı.
Tart hamuru ile kiş hamuru aynı mıdır şeklinde bir soru sorsam yanıtlayabilir misiniz?
Yaptıklarınızı zevkle okuyor ve denemeye çalışıyorum.Hepsi çok güzel ve özel.
Sevgiler
Satush
Cenk
satush – Aynı şey, ama her tart hamuruyla kiş yapmanızı öneremem tabii. Genelde kişlerde şu tip bir hamur tercih edilir.
satush
Hızlı cevabınız için çok teşekkür ederim.
Denemeye devam edeceğim umarım bu sefer olur.Gerçi ben Pâte Brisée (Tuzlu Tart Hamuru)
tarifinizle denemek istiyorum.Mesela bunu kullanabilir miyim?
Cenk
satush – O da olabilir. Kolay gelsin.
satush
çok teşekkür ederim bu akşam deneyeceğim.sonucu yazarım 🙂
mattila
Bir omlet icadım var şöyleki;omlete başlamadan önce sucukları ufacık incecik kareler şeklinde doğrayıp tavada biraz kızartıyorum içine ince kıyılmış yeşil biber ve suyu alınmış kabuğu soyulmuş domatesi koyuyorum bunları çok fazla pişirmeden bir tabağa alıp adam başı iki yumurtadan sade omlet yapıyorum. bu harcı omlet çok fazla pişmeden üstüne koyup yarım ay şeklinde ikiye katlıyorum.Harika oluyor.
satush
Merhaba;
Dünkü verdiğiniz bilgi doğrultusunda kiş yaptım güzel oldu en azından hamuru daha önceki yaptığıma göre çok daha güzeldi.Tekrar teşekkürler.Fakat sitenizde mantarlı ve jambonlu kiş tarifi yazarsanız çok sevinirim.böylelikle siin gibi bir ustanın yazdığınıda denemiş oluruz
chocolatpourtout
Cafe Fernando kapandi mi yoksa? Her gun binbir umutla actigim sayfaya ”aaaa yine mi yok ” nidalariyla veda ediyorum 🙁
Cenk
chocolatpourtout – Kapanmadı. Sadece çok uzun bir yazı üzerinde çalışıyorum ve durmadan araya bir şeyler giriyor. Aksilik olmazsa yarın yayınlayacağım. İlginiz için çok teşekkür ederim.
Aycan
Sezen’in dediği, yeşil seramik tavalar galiba,.. Ometler bende baya yapışıyor ona, öte yandan diğer malzemelerde teflona göre çok daha başarılı, tavsiye ederim,..
Bir de, Gordom Ramsey’in scrambled egg tarifini önereceğim. Pişir ve ocaktan al, pişir ve ocaktan al yöntemi ile benim ve bütün misafirlerimin gözünde omlet kavamanı bambaşka boyuta taşıyan bir tariftir.
irem
çok güzel bir tarif teşekkürler, sayende evdekilere omletimle hava attım hemde hiç yanık olmadan! merak ettiğim bir şey var; sence omlet -içinde kaar ya da peynir olmak zorunda değil- üstüne pekmez dökmek konusunda ne diyorsun kimileri denemeden şiddetle karşı çıkıyor da..
Cenk
irem – Afiyet olsun. Ben tercih etmem.
Metin Okutan
Filmin adını şu an hatırlayamadım fakat Helen Mirren’in michelin yıldızı bir restoranın sahibesi rolünü üstlendiği, “lezzet makamında” bir filmdi. Restorana alacağı aşçıya omlet yaptırmıştı.Gelenek böyleymiş…Osmanlı Saray Mutfağı’nda çalışacak olan aşçılara da soğanlı yumurta yaptırılması gibi…Bugün benim bir mekânım olsa, çalıştıracağım birini denemek için mutlaka domatesli pirinç çorbası yaptırırdım çünkü basit zannedilenlerin zor olduğu gerçeği çok açık…