• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Cafe Fernando

Header Right

Main navigation

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • PORTFOLYO
  • ENGLISH
Spaghetti Cacio e Pepe

Spaghetti Cacio e Pepe

Portakallı tarifler demiştim ya… Boşverin şimdi. Çok şahane bir ekmek yapmıştım; o da haftaya kalsın. Güzel haberlerim vardı. Onlar da beklesin.

Ama bu makarna tarifi beklemesin. Spaghetti Cacio e Pepe. Yani, karabiberli ve peynirli spaghetti. Ve evet, malzemeler bu kadar. Spaghetti, peynir ve karabiber. Bir de tabii ki makarnanın olmazsa olmazları: Sosun tutkalı olan haşlama suyu, mis kokulu zeytinyağı ve tuz. Bu malzemeler bir araya gelip nasıl böyle güzel bir yemek çıkar, ilk bakışta inanmak güç.

Ama cesaret edip deneyince vazgeçmek ondan daha güç.

Tarifi Smitten Kitchen sayesinde keşfettim. Hayranı olduğum başka bir noodle tarifine bakmak için siteye girdiğimde karşıma bu tarif çıktı. Deb’le makarna zevkimizin uyuştuğunu çok iyi bildiğim için tereddüt etmeden denedim. İyi ki de denemişim. Haşlama suyu sayesinde eriyen Parmesan peyniri zeytinyağı ve taze çekilmiş karabiberle birleşince ortaya muazzam bir sos çıktı. Yıllar boyunca yemek masamdan eksik olmayacak bir tarifle tanışmış oldum. En güzel tarafı, tarifteki malzemelerin hepsinin her daim mutfağımda oluşu. Çok da pratik. Bu makarnanın aklıma düşmesinden servis tabağına düşmesine kadar geçen zaman taş çatlasa 20 dakika.

Orijinal tarif Mario Batali’ye ait ve isminden de anlaşılacağı gibi başrollerde peynir ve karabiber var. Tarife geçmeden önce birkaç not… Daha önceki makarna tariflerinde bahsettim mi bilmiyorum, ama lütfen makarnanın haşlama suyuna yağ koymayın. Gereksiz ve yanlış. Kaynama suyuna eklenen yağ, sanılanın aksine makarnaların birbirine yapışmasını engellemekte bir rol oynamadığı gibi, haşlandıktan sonra eklenecek sosun makarnaya tutunmasını da zorlaştırır.

Haşlanırken yapışmalarını engellemek istiyorsanız, tencerenin içinde bol su olmasına dikkat edin. Genel kural olarak yarım kilo makarna için 4-6 litre su gereklidir. Bir diğer önemli ayrıntı da makarnaları suya atmadan önce makarnaları attıktan sonra suyun sıcaklığının düşeceğini hesap ederek suyun fokur fokur kaynamasını beklemek. Attıktan sonraki 1-2 dakika başından ayrılmadan ara sıra karıştırmak da yardımcı olacaktır.

Altta göreceğiniz malzemeleri ağız tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Daha az karabiber – ki karabiber fanatiği olmamama rağmen bu tarifteki bol miktardaki karabibere doyamadığımı belirtmek isterim –  ya da daha çok peynir gibi. Orijinal tarifte yer alan zeytinyağının kızdırılması kısmını ben uygulamadım. Zeytinyağı ısınınca tadından çok şey kaybediyor. Başka bir malzemeyi kızartmak amacıyla kullanılmadığı bu gibi durumlarda oda sıcaklığında kullanmayı tercih ediyorum. Yeni haşlanmış makarnaya oda sıcaklığında eklenen zeytinyağı hem yeterince ısınıyor hem de tadını ve kokusunu muhafaza ediliyor. Rheia markasının koyu renkli cam şişede satılan Ayvalık zeytinyağını (% 0.6 asit) çok beğeniyorum. Şiddetle tavsiye ederim.

Umarım siz de en az benim beğendiğim kadar beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Spaghetti Cacio e Pepe (Peynirli ve Karabiberli Spaghetti) Tarifi

4 -6 kişilik

Malzemeler

  • 500 gram spaghetti
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı haşlama suyu
  • 170 gram Parmesan peyniri, çok ince rendelenmiş
  • 2 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber (toz karabiber kullanmayın)
  • Deniz tuzu

Yapılışı

  1. Büyük boy bir tencerede 6 litre suyu kaynama noktasına getirip iki yemek kaşığı deniz tuzu ekleyin.
  2. Spaghettileri ekleyin ve al dente kıvamını alana kadar haşlayın (7-8 dakika).
  3. Spaghetti haşlanırken rendenin en ufak delikli tarafıyla (ya da varsa bir microplane yardımıyla) Parmesan peynirini geniş bir kabın içine rendeleyin. Unutmayın, peyniri ne kadar ince rendelerseniz haşlama suyunu eklediğinizde o kadar çabuk erir. Yalnız lütfen bu sebepten ötürü toz halinde satılan Parmesan peynirlerinden almayı düşünmeyin. Peyniri kalıp halinde alıp evde kendiniz rendeleyin. Rendelenmiş halde satılan Parmesan peynirinin tadı güzel olmadığı gibi, gramaja vurunca kalıp şeklinde satılandan daha pahalıdır. Peynirin bir avuç kadarını ayırıp geri kalanın üzerine taze çekilmiş karabiberi ekleyin ve bir kenara ayırın.
  4. Makarnayı süzmeden önce haşlama suyundan 1.5 su bardağı suyu bir kenara ayırın.
  5. Süzdükten sonra, aynı tencereye zeytinyağını ve ardından haşlanmış spaghettiyi dökün.
  6. Haşlama suyunu peynir ve karabiberin üzerine döküp hafif karıştırın. Spaghettinin üzerine dökün, bir çay kaşığı (veya isteğe göre daha fazla) tuz ekleyip iyice karıştırın.
  7. Hemen servis tabaklarına bölüştürüp üzerine ayırdığınız Parmesan peynirini serpin ve bekletmeden servis edin.

18 Şubat 2010 · 84 Yorum Kategori: Best of Cafe Fernando, Makarna Etiket: karabiber, Makarna, Mario Batali, Parmesan, spaghetti

« Marché aux Puces St-Ouen de Clignancourt – Paris Bit Pazarları
Sadaharu Aoki »

Reader Interactions

84 YORUM

  1. Evren

    18 Şubat 2010 at 10:10

    bu geceki yemeğim bu olacak 🙂
    hem makarna severim hem de taze çekilmiş karabiber ve permasanımda var geçen akşam kalmış, rendelenmiş ince ince… teşekkürler…

    Cevapla
  2. Hande

    18 Şubat 2010 at 10:53

    Cenk, tebrik ediyorum, ama “sen bi Roma’ya gel” diyorum… maadem bunu bu kadar begendin, sen kesin Roma’ya gelmelisin….

    Biraz cokbilirlik yapabilir miyim? Tarif kesinlikle “orijinal” Batali degil – Cacio e pepe Roma’nin en has tariflerinden biridir ve yüzlerce yildir yapilir.

    Cacio “peynir” demek (yerel dilde) ve kastedilen peynir pecorino romano. Parmiggianodan daha ucuz ve daha tuzlu, ve koyun sütünden yapilma. Tabii o yokken parmiggiano en yakin sey.

    2 yemek kasigi tuz 6 litre suya cok az makarna pisirirken, “deniz suyu” gibi olmasi lazim, yani litreye 20 gram kadar. Bir kere dene, farki göreceksin. Sonradan tuz eklemeye de hic gerek kalmayacak (Roma’da hic yapilmaz!) ve daha “deep” bir tad verecek ama “tuzlu” olmayacak. Umami desem anlayacaksin.

    Aslinda zeytinyagi da yok – tencerede biraz haslama suyu, peynir ve karabiberi karistirip bir sos haline getiriyorsun sonra spaghetti icine, o kadar! Makarna sosla kaplaniyor, “islak” bir tarif bu…

    Pardon, biliyorum, ukalalik ediyorum – ama nasil sen bir Türk yemeginin yurt disinda piclestirilmesine dayanamazsan, ben de Italyan yemeklerinin böyle mahfedilmesine karsiyim!

    Roma’ya davetim hala gecerli, biliyorsun!

    Cevapla
    • Cenk

      18 Şubat 2010 at 11:42

      Hande – Tabii yapabilirsin. Tam tersine, çok sevinirim. Orijinal tarif Batali’nin derken sanırım yanlış ifade etmişim. Smitten Kitchen’ın başlangıç noktasının Batali’nin tarifi olduğunu belirtmek istemiştim. Kastedilen peynirin de Pecorino Romano olmasına şaşırdım. Araştırdığımda Cacio Di Roma adında başka bir peynir olduğundan bahsediliyordu sitelerde. Cacio e Pecorino Romano’nun başka bir ismi mi yoksa? Bundan sonra İtalyan bir tarif yayınlamadan önce sana göndereceğim, anlaşıldı 🙂 Bu arada, zeytinyağsız da denedim ama pek bana uymadı. Haddinden fazla su eklemezsen tabağın yarısına geldiğinde makarna kupkuru oluyor. Dediklerini asla ukalalık olarak algılamıyorum. Tariflerin senin deyiminle “piçleştirilmesi” konusunda senin kadar sert düşünmesem de verdiğin bilgiler ve değerli vaktin için çok teşekkür ederim. Roma’ya davetin ise kesinlikle değerlendirilecektir. Bit pazarları var orada da değil mi? 🙂

      Cevapla
  3. ayse

    18 Şubat 2010 at 11:16

    ellerine sağlık, mutlaka deneyeceğim:)
    diğer tarifleride lütfen hemen ekle….

    Cevapla
  4. Banu B Bingor

    18 Şubat 2010 at 11:57

    Orijinal peynirini kullanmdan -parmesan kullanarak- ve zeytinyağı yerine krema kullanarak yaptığım -ve- ba-yıl-dı-ğım! bir makarna bu!

    Zeytinyağı ile daha hafif olacaktır; bir de öyle deneyelim. (Ama parmesan yok şu an evde; artık haftasonuna…)

    Hande’nin yorumu için teşekkürler… Haşlama suyuna bol tuz uygulamasını deneyeceğim ilk makarnada… Ben de haşlarken oldukça az tuz koyuyorum. Gerçi sonra da az tuz koyuyorum -dikkat ettiğimiz için- ama “derin” lezzet için denemeye değer…

    Grazie!

    Cevapla
  5. Hande

    18 Şubat 2010 at 12:05

    Of, cok rahatladim, beni yanlis anlamadin…

    Dedigim gibi, cacio sadece peynir demek bu civarlarda (Roma ve güneyde), Cacio di Roma sadece ingilizce sayfalarda kullanilan bir terim, burda hep pecorino deniyor, ayni peynir yani.

    Anlasildi, sen buraya geleceksin, bitpazari ve yemek arastirmalri yapacagiz!

    Cevapla
    • Cenk

      18 Şubat 2010 at 12:25

      Hande – Kesinlikle! Fransa’ya bir haftalık vize alabilmek için iki tam gün uğraştırdılar, bakalım İtalya ne yapacak. Tek derdim o, yoksa haftasonu bile atlayıp gelebilirim. Bu arada tuza takıldı kafam. Litre başına 20 gram dersek 6 litrelik su için 120 gram tuz gerekiyor. Buradaki sofra tuzu olmadığını biliyorum dolayısıyla aynı mantık değil, ama yine de… Neyse, sen öyle diyorsan bir sebebi olmalı. Bir sonraki seferde deneyeceğim.

      Cevapla
  6. Müge

    18 Şubat 2010 at 13:11

    Sanki “less is more” deyiminin yemeğe uyarlanması gibi bu tarif. Hafta sonu hemen denenecek! Fotoğraftaki çatal da sanıyorum Zara Home, yanılıyor muyum? 🙂

    Cevapla
  7. emelll

    18 Şubat 2010 at 14:10

    malzemenin sadeliği, azlığı, hepsinin tadını ayrı ayrı almayı sağlıyor bence. peynir ve karabiber makarnada süper oluyo.. çok diri görünüyor fotoğraftan bile, biraz daha pişirirsem yemelere doyamam.

    Cevapla
  8. Hande

    18 Şubat 2010 at 14:46

    Simdi size yanlis bir sey anlatiyor olmayayim diye gittim ölctüm hep el aliskanligi ile yaptigim seyi: Benim stardard pasta tencereme 2,5 litre su ve 50g tuz koyuyormusum gercekten, yani %100 garantisini veriyorum!

    Cevapla
  9. Müge

    18 Şubat 2010 at 16:01

    Bir tarife bakmak için geldiğimde Spaghetti Cacio e Pepe ile karşılaştım. Aklımda makarna yapma fikri vardı ama nasıl yapsam diye düşünüyordum. Fotoğrafı gördüm, malzemeler kısmına baktım ve mutfağa gidip tencereye suyu koymam aynı dakika içinde oldu diyebilirim. Söz konusu makarna olunca ve güzel olacağını düşündüğüm bir tarifle karşılaştığımda denemek için tereddüte hatta beklemeye hiç gerek yok.

    Su kaynama noktasına gelirken yapılışını okudum ve kısa bir süre içinde makarnam hazır yenmeyi bekliyordu. Makarnamı yedikten sonra hem yazını tekrar okumaya (Malum pişmekte olan makarnanın hevesi ile pek dikkatli okuyamamıştım yazıyı.) hem de tarif için teşekkür yorumu yazmaya geldim.

    Malzemelere bakarken zeytinyağı ve karabiber gözüme biraz fazla geldi. Zeytinyağını az kullandım. Taze karabiberi bileğe kuvvet diyerek tam ölçü çektim ve yerken damakta kalan karabiber lezzeti harika. Lezzetli bir makarna yedim, teşekkürler.

    Umarım yeni makarna tarifleri sıradadır. 🙂

    Cevapla
  10. akarri

    18 Şubat 2010 at 16:04

    Yapılışı gayet basit gözüküyor tam benlik hemen deneyeceğim Cenk, bu arada vize işine takılma ben 2 kere gittim ve vize için ayrıca vakit harcamadım

    Cevapla
  11. leyla

    18 Şubat 2010 at 16:23

    Bende makarna haşlama suyuna oldukça fazla tuz koyuyorum. Sosuna da çok az ilave ediyorum.
    Çok lezzetli olması bundan. Makarnalarım lezzeti ünlüdür.:))

    Cevapla
  12. BEDİA

    18 Şubat 2010 at 16:27

    şimdi bu kadar akademik yazının üzerine benim sorum genel yemek otoritelerine uygun kaçmayacaktır mutlaka ama bu usulde makarna yapan mutlaka vardır diye cesaretlenip; dünya mutfağında da böyle bir makarna yapım metodu var mı diye danışmak istiyorum: ben göz kararı bir miktar suyu kaynatıyorum ve sonradan tuz ilavesi gerekmeyecek şekilde tuz koyup bu suya makarnaları ilave ediyorum(makarna su seviyesini geçmeyecek).Makarnalar suyu tamamen çekene kadar ara ara karıştırıp pişiriyorum.Soslu yapacaksam sosu önden halledip suyunu çeken makarnaya ilave ediyorum; sossuz yapacaksam, hafif kızdırılmış tereyağını ilave ediyorum.
    Şimdi nedir bu standart dışı uygulamanın sebebi diyecek olan arkadaşlara tek masum cevabım var, sofrada iki yetişkin iki de çocuk oluyoruz ve vitamin kaybı olmasın diye denenen bu yönteme damak tadımız çok alıştı ve diğer usulde aynı derinliği yakalayamıyoruz.

    Cevapla
  13. Carriemel

    18 Şubat 2010 at 16:30

    sevgili cenk
    hande hanim hakli cacio peynir anlamina geliyor ama Milano’da degil. Burada o tarif icin kullanilacak peynirin adi cacio.Peynire cacio demezler. Ama cacio di ricotta var cacio cavallo var. Yani arastirmadim fazla oyle hemen bir cevap yaziyorum. Ama bence bu tarif parmesan ile agir olur. Bence izmir tulumu veya kars kasari yakisabilir.Simdi gidip bir cacio alip tadina bakacagim dermisim. Uzun zamandir yemedim hem bu peyniri hemde bu tarif ile spaghetti. Agzimin suyu akti valla. !7 senedir burada yasiyorum sicak su olayini bilmiyordum senden ogrendim. Tuz az hakli Hande hanim. Bende bir tuz ayari ogrenemedim hep esime soruyorum. Italyanlarda dogustan goz ve el ayari var cunku tuz koymada. Esim yemek yapmaz ama tuz ayarini bilir. Donatella Piatti kitabinda tam olcu vardi sanirim o da her litre icin 20 gr diyordu ama ben tencereme gore usenip litreyi hic olcmedigim icin kafama gore tuz atiyorum.Esim kizar hep.Birde hasladigin tencerede buyuk genis olacak vs vs. Onu bilirsin zaten.Italya vizede zorlanirsin. Kesin. Cok sinirler bu konuda. Vize almaya kalkisacagin zaman yaz sana davetiye mektubu gonderirim konsolosluga. Ben italyan vatandasiyim cunku. hoscakal simdilik

    Cevapla
  14. ayşem

    18 Şubat 2010 at 19:40

    Aslında İtalya’ya bir yemek turu düzenlesek mi? Vize konusunda sıkıntı çıkarmıyorlardı. Tabi en son bıraktığımda… Makarna 10 numara.

    Cevapla
  15. Nazan

    18 Şubat 2010 at 19:48

    Oncelikle teşekkürler. Tarifi bugün okudum ve eve gelince yaptım.herseye kulp takan kızım bile çok beğendi.çok lezzetli bir makarna tarifi ve bu sosu her zaman kullanabilirim.

    Cevapla
  16. Ruhsar Gunduz

    18 Şubat 2010 at 20:14

    Kısa bir süre önce sitenize üye oldum. Mail’imi her açışımda ” CF’den mesaj var mı” diye bakıyorum. Ülkemden uzakta (Krakow’da) bana çok güzel tatlar için ilham veriyorsunuz. Makarnayı az önce denedim. Eşim ve ben çok başarılı bulduk. Daha nice güzel tatlara…. Ağız tadınız her daim yerinde olsun sevgili Cenk.

    Cevapla
  17. Canan

    18 Şubat 2010 at 21:19

    Sitede limon soslu spagetti var mıdır diye merak ediyordum bu tarif geldi.Bu çok daha kolay görünüyor.Makarna suyuna yağ konulmasını ben de anlamsız buluyorum,daha doğrusu hiç yapmadığım birşey .Tuz bahsinde ise ben de tuzu çok kullanıyorum ama hiç ölçmek aklıma gelmemişti,bunu deneyebilirim.Tarife tam olarak uyulduğunda çok güzel olacağına eminim ve hemen denenecekler listesinde.Teşekkürler.

    Cevapla
  18. Nilay

    19 Şubat 2010 at 10:13

    Sevgili Cenk, denemedim ama güzel olduğundan eminim bu tarifin. İki sene kadar önce bir İtalyan restoranında ben de buna benzer bir makarna yemiştim, sosunda sadece parmesan peynir,fesleğen ve sarımsak vardı(zeytinyağını belirtmeye gerek yok) ve bayılmıştım tadına. Evde farklı yöntemlerle çok kez denememe rağmen yine de orada yediğim gibi olmadı ne yazık ki. Kuru fesleğen kullanılmıştı ve çok ince toz halindeydi,sarımsağın da sanırım yine kurutulmuş tozu kullanılmıştı ya da gözle görülemeyecek kadar iyi dövmüşlerdi bilemiyorum ve fesleğen tadı baskındı makarnada. Ben de evde denerken aromaları yoğunlaşsın diye kuru ince çekilmiş fesleğeni ve sarımsak tozunu bir süre zeytinyağında bekleterek kullandım ama aynı tadı yakalamayı başaramadım. Senin tarifin de basit ama çok lezzetli olduğunu düşünürsek acaba diyorum keramet parmesanda mı?

    Cevapla
  19. Hande

    19 Şubat 2010 at 10:14

    @Bedia: Bedia, valla hic sacma degil – burda Italya’da yapilir bazen bu sekilde, risotto yöntemi deriz buna. Ama bu yöntem su kullanirken anlamsiz (makarnada öyle pisirince yokolan bir vitamin yok, sadece un cünkü! öyle taze sebzelerde gecerli olan görüsün burda gecmiyor), sadece eger soslu yapiyorsaniz yapilir bu sistem. Mesela güzel bir kemik suyu cikartmissinizdir, o böyle aynen sizin tarif ettiginiz gibi, sonunda süzülecek, dökülecek bir sey kalmayacak sekilde yapilir, makarnaya cok güzel bir tat verir, üzerine pisirdikten sonra sos koymakdan daha iyi, daha icine kaynasmis bir tat olur.

    @Carriemel: dedigim gibi, Roma ve güneyinde cacio genel olarak peynir demek, bu yemek Roma’nin özel yemeklerinden biri ve cacio ile kastedilen pecorino Romano.

    Valla CF fan grubu olarak gelin Italya’ya hepiniz, Roma’da sizi gezdiriyorum, söz! 🙂

    Cevapla
  20. funda

    19 Şubat 2010 at 10:24

    akşamın menüsü belli oldu))Rheia konusunda sana katılıyorum harika bir lezzet.

    Cevapla
  21. Cenk

    19 Şubat 2010 at 12:22

    Müge – Doğru, çatal Zara Home’dan.

    emelll – Bu tarif için diri pişirmek gerekiyor bence. Fazlaca haşlama suyu eklendiği için öncesinde çok haşlarsan her şey bittiğinde haddinden fazla pişecektir.

    Hande – Seni de uğraştırdım! Çok teşekkür ederim.

    Müge – Yolda değil, ama tarifi yayınladıktan sonra okuyanların hemen denediğini görmek beni çok sevindirdi. Dolayısıyla bu tip pratik tariflere daha sık yer vermem gerektiğini anladım.

    Bedia – Hande çok güzel bir cevap yollamış, bana diyecek bir şey kalmadı.

    Carriemel – Bence peynirin içerdiği tuzdan öte haşlama suyu eklendiğinde nasıl eridiği de sosun kıvamı için çok önemli. Bahsettiğin peynirler su eklendiğinde eriyip “krema” gibi bir kıvam alamayabilir. Parmesan ağır kaçmıyor, için rahat olabilir.

    Ayşem – Olabilir. Davet hazır! Hande’den de söz aldık..

    Nazan, Ruhsar Gunduz – Afiyet olsun.

    Nilay – Keramet kesinlikle Parmesan peynirinde. Parmesan peyniri, rokfor peynirinden sonra doğal olarak elde edilmiş gıdalar arasında en yüksek glutamat seviyesine (bu konuda detaylı bilgi şu yazımda yer alıyor) sahip. Tarif edilmesi zor olan o lezzeti Parmesan sağlıyor. Bahsettiğin makarna yemeğinde, ben olsam sarımsağı bıçağın yanıyla ezerek zeytinyağına ekler, biraz ısıtıp zeytinyağına tadını vermesini bekler (yanmasına izin vermeden), sarımsakları çıkartıp sonra fesleğeni ve peyniri eklerdim. İstersen bir de öyle dene.

    Hande – Vakit ayırıp cevap yazdığın için çok teşekkür ederim! Teklifini de mutlaka değerlendireceğim.

    Funda – Umarım beğenirsin. Şimdiden afiyet olsun.

    Cevapla
  22. zeya

    19 Şubat 2010 at 12:59

    akşam çabuk olsun eve gidilsin spagetti yapılsın. tek isteğim bu :):):)

    Cevapla
  23. meyse

    19 Şubat 2010 at 14:13

    merhaba, soracağım sorunun konuyla alakası yok ama belki görmezsiniz diye buradan sormak istedim, dulce de leche yapmak istiyorum, vanilya çubuğunu aldım ama kullanılışından tam emin değilim, boylu boyunca kesip bıçakla içini çıkartacağız, hem çubuğu hem içini mi süte katacağız, süzmek gerekir mi sonra? yoksa tohumları eriyip gider mi? çubuğun çıkartılacağını biliyorum:) şimdiden teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      19 Şubat 2010 at 14:47

      Meyse – İlerisi için aklında bulunsun, istediğin yazının altına yorum bırakabilirsin; ben yorumların hepsini görüyorum ve soruları mutlaka cevaplıyorum. Bahsettiğin dulce de leche tarifinde vanilya çubuğunu çıkartmak yeterli olacaktır. Tohumları süzmeye gerek yok; tat ve kokuyu veren onlar. Minik siyah noktalar halinde kalacaklardır.

      Cevapla
  24. meyse

    19 Şubat 2010 at 14:45

    birşey daha var, eğer tohumları eklenmeyecekse onları nasıl değerlendirebilirim, ziyan olmasın yazıktır dimi:)

    Cevapla
  25. hmd

    19 Şubat 2010 at 14:49

    Kimse söylememiş o zaman ben söyliyim: fotoğraf muhteşem 🙂

    Cevapla
  26. meyse

    19 Şubat 2010 at 14:57

    çok teşekkürler, ikinci sorumun cevabını da aldım:) ayrıca bu kadar kısa sürede cevapladığın için de teşekkürler…

    Cevapla
  27. BEDİA

    19 Şubat 2010 at 18:00

    hande; walla mutlu oldum şimdi; bazen domates rendesi su karışımıyla, bazen tavuk suyuyla bazende bezelyeli havuçlu vs… de yapıyordum ama yazmaya korktum, makarnayı makarnalıktan çıkarmışsın diye yorum almaktan. acayip mutlu oldum, amerikayı yeniden keşfetmek belki ama olsun, adının ne olduğunu öğrendim en azından.
    bu arada sitenin de türkçe olması hoş olurdu…

    Cevapla
  28. Nur...

    19 Şubat 2010 at 18:08

    Haşlama suyu ne demek acaba ben mi yanlış biliyorum bu bildiğimiz normal su değil mi…
    Nur…

    Cevapla
    • Cenk

      19 Şubat 2010 at 23:46

      Nur – Makarnanın içinde haşlandığı sudan bahsediyorum.

      Cevapla
  29. gulcin

    20 Şubat 2010 at 19:39

    Cenk ellerine sağlık, Roma’ya makarna turuna bende varım .
    Hande’ ye uyarsa, birde hande’ den ricam Gnocchi’ nin orjinal tarifini bana ulaştırabilir mi? araştırdım videolarını seyrettim ama tariflerde farklılıklar var .Bu nedenle uygulayamadım henüz.Cenk şu vize konusunda çok haklısın çok yere gitmek isterken işlemler yüzünden insanın hevesi kaçıyor bir anda.Yinede İtalya denince her zorluğa hazırım……

    Cevapla
  30. Seden

    20 Şubat 2010 at 19:40

    harika gözüküyor ama bi garip soruda benden…süzdükten sonra yıkamıyormuyuz?

    Cevapla
  31. NERMİN

    21 Şubat 2010 at 22:06

    merhaba cenk. ben hiç bu ismi duymadım. ve italyan yemeklerinden de hiç anlamam ama ben kıbrısta okurken evde hiçbirşey yoksa makarnanın suyuna eski kaşar rendeler bol karabiberle yerdim. ben zaten karabibersiz yaşayamam. ama çoğu zaman makarnanın suyuna aklıma ne gelirse eklerdim. hatta ben genelde suyu atmam çorbalara ve soslara da kalınlaştırmak amaçlı kullanırım. bu arada şu parmesan peynirini de almak farz oldu artık. hemen yarın metroya gidiyorum. bu arada bedia bende makarnayı senin yaptığın şekilde çok yaparım. ve çok severim. yaşasın makarna severler mi desek.:))

    Cevapla
  32. Selma

    22 Şubat 2010 at 02:16

    Mutlaka denemem gerek! Ellerine saglik.

    Istanbulda kolaymi yabanci peynirler bulmak? (Sadece merak ettim, gecenlerde Eski Gouda’dan filan bahsediyordun).

    Hollandadan selamlar.

    Cevapla
    • Cenk

      24 Şubat 2010 at 17:50

      Selma – Hollanda’daki kalitede olmasa da bulmak mümkün.

      Cevapla
  33. Hande

    22 Şubat 2010 at 11:58

    (Cenkcim, pardon, Cafe Fernando’yu baska islere alet ediyoruz…. eger bana direk birsey sormak arzulayan varsa email yazabilirsiniz: mail at vinoroma dot com)
    @gulcin: Gnocchi orijinal tarifi yok, her bölgenin kendine ait tarifi var, eminim o yüzden farkli tariflerle karsilasiyorsundur. Unla, irmikle, patatesle, tatli kabakla, ricotta ile yapilani var… Ben böyle cok hafif olmasi gereken hamur islerinde biraz zorlaniyorum, basariyla yaptigim tek gnocchi su (ricottadan yapilma):
    http://www.deliciousdays.com/archives/2009/05/19/15-minutes-to-fame-gnocchi-for-beginners-and-braggarts/

    Cevapla
  34. duygu

    22 Şubat 2010 at 16:46

    Merhaba.Bir takım internet okuması sonucunda parmesanın mimolette peyniri ile birbirlerinin yerine kullanılabileceğini gördüm.Neden?Çünkü evde parmesan değil mimolette vardı.Sonra da bu makarnayı onunla yaptım ama bir yorumda okuduğum gibi,peynir eriyik bir kıvam aldı,oldukça güzel olan tadından daha iyi bir görüntü beklenirdi.Bir dahakine parmesanla deneyeceğim,bakalım farklı mı olucak..

    Cevapla
  35. duygu

    22 Şubat 2010 at 16:52

    Bir de 6 lt olayını gerçekten anlayamadım.Benim o büyüklükte bir tencerem olmadığı için her zaman makarna yaptığım tencereyi ağzına kadar suyla doldurdum (2,5 lt kadar),ve Hande nin dediğinden yola çıkarak her bir lt için 20 gr deniz tuzu kullandım.Belki çok az azaltabilirim ama gerçekten ‘deep’ bir tat olduğu kesin.Ona da teşekkürler.
    Ve evet,neden 6 lt?Benim koyduğum 2,5 lt bile gayet çoktu bir paket makarna için.Hmm,yazarken farkettim ki belki de suyu az koyduğumdan biraz fazla tuzlu olmuş olabilir değil mi?İyi çalışmalar..

    Cevapla
    • Cenk

      22 Şubat 2010 at 21:06

      Duygu – Hesabı litreye göre yaptıysan Hande’nin bahsettiği ölçyü tutturmuşsun demektir. Belki de bu kadar tuzlu bir suyla pişirmeye alışık olmadığın için tuzlu gelmiş olabilir. Ağız tadına göre bir sonraki seferde ayarlama yapabilirsin.

      Cevapla
  36. Seher

    23 Şubat 2010 at 23:45

    Merhaba Cenk Bey. Makarna güzel görünüyor. Yarın yapmayı düşünüyorum.Bir ricam olacaktı sizden. Bir ünlünün röportajını okumuştum. Orada truffle oil yağından bahsetmişti. Makarna için öneriyordu. Bu yağı birçok yere(Makrocenter, Migros,Carrefour)baktım ama bulamadım. Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz? Nereden bulabilirim?

    Cevapla
    • Cenk

      24 Şubat 2010 at 11:15

      Seher – Daha önce aramadığım bir malzeme, maalesef bilemiyorum İstanbul’da nereden bulabileceğini. İstersen Şütte’ye bir bak, en akıllıcası oradan başlamak olacaktır.

      Cevapla
  37. güzin

    24 Şubat 2010 at 10:01

    çok iştah açıcı görünüyor eline sağlık.

    Cevapla
  38. duygu

    24 Şubat 2010 at 14:56

    Peki gerçekten neden 6 lt su kullanılıyor acaba?

    Cevapla
  39. lavantalimon

    24 Şubat 2010 at 21:45

    Makarna nefis görünüyor. tarif defterine yazıldı:)
    Cenk, bir konuyu sorucaktım?linklerimde senin blog var günceleniyor tıklayıp gelince başlık eski post yeni ekledğiniz postu göremiyorum.yasemin yazıyor fakat eski postu görüyorum. sorun nerde anlamadım.
    sormak için yazdım sizin blogun takipcisiyim:)

    Cevapla
    • Cenk

      25 Şubat 2010 at 00:10

      lavantalimon – Linkine tıklayınca sümbül yazısına geliyor. Sorun senin browserdan kaynaklanıyor olabilir. Bazen eski ziyaret edilen sayfalar hafızada kalıyor, sayfayı yenilemek, periyodik olarak da cacheyi temizlemek gerekiyor. Sayfayı yeniden yükleye basınca hala eski sayfada kalıyor mu?

      Cevapla
  40. sezen

    25 Şubat 2010 at 09:03

    Kızım da eşim de daha “rafine” makarna tariflerine doğuştan yatkınlar. o yüzden bizim evde buna benzer bir tarif sıkça pişirilir (zeytinyağı yerine tereyağlı, hatta evde varsa manda kaymaklı olarak) yalnız biz kahvaltıda yemek için yeterince nemli ve yumuşak bulmadığımız koyun sütünden İzmir tulumu peynirlerini bu tarife çok yakıştırıyoruz. bir de, karabiber yerine akbiberi. Parmesan yerine İzmir tulumu kullanmayı deneyen var mı acaba? bayağı eşdeğer olabilirler gibi geliyor bana. hatta, izmir tulumu, eskiden İzmir’de çok yaşayan İtalyan kökenli Osmanlı vatandaşlarından öğrenilmiş zamanla “bozulmuş” bir parmesan reçetesiyle mi yapılır, merak etmişimdir hep (tamamen hayalgücümü kullanıyorum burada).

    Cevapla
  41. Evren

    25 Şubat 2010 at 16:16

    Ellerine sağlık muhteşem bir üçlü bu hemen denemeliyim :)))

    Sevgiler,

    Cevapla
  42. berk

    25 Şubat 2010 at 23:28

    Selamlar Cenk

    Rejime başladıgım ilk günde bu tarifini gormüş olmak beni demorilize etsede en azından muhteşem tatlı tariflerinin kalorisinden daha masum bir tarifi paylaşman rejimimi pek sekteye ugratmıyacak gibi keza bu tarifi haftasonu mutlaka deneyeceğim,bu arada uyguladığım reçetelerin sayesinde (özellikle cheecake’ler) tüm arkadaşlarım şaşkınlıkla benden yeni tarifler bekliyor ve bu tarifleri bir erkeğin yapabileceğine ve bir blogdan aldıgıma inanamıyorlar bende senin blogunu kanıt olarak onlara gösteriyorummmm büyük bir keyifle

    sevgiler

    Cevapla
  43. Vic

    28 Şubat 2010 at 18:02

    Sezen, Cenk varken ukalalık olacak ama ben evde parmesan yoksa ya da mesela dedeme yemek yapıyorsam ve bilmediği bir peynir yemek istemezse, İzmir tulumu kulanıyorum,.. Biraz eriyor ve tadı tabii ki aynı değil ama bence yakın, kendine özgü, sevdiğim bir tat,.. Kıvamı daha yumuşak olduğu için rendelerken biraz dağılabiliyor,..

    Peki şu manda kaymağı konusunu bir açar mısın? Tereyağı yerine kaymak kullanıldığı ilk defa duydum ama arkasında yatan mantığı anlayabiliyorum,.. Yine de dinlemek isterim,..

    Cevapla
  44. Ozlem

    01 Mart 2010 at 09:37

    Cenk merhaba, gercek bir sezar salatasi tarifi ararken sana rastladim ve bunca zamandir neden farketmedigimi cahilligime verdim. Yaklasik yarim gunum blogunu aclikla inceleyerek gecti. Bir cok ortak noktamiz var aslinda. Bende bir Bilkentliyim ve pasta-ekmek sefiyim. Blogunda deneyerek yaptigin hersey ve cektigin fotograflar muhtesem.Tebrik ediyorum.

    Cevapla
  45. Zeynep

    07 Nisan 2010 at 09:56

    Cenk Merhaba, bu kadar basit bir tarifin bu kadar lezzetli olabilecegini acikcasi dusunmemistim. O kadar guzel ve hafif oldu ki.. Ben tarife ince dogranmis taze sarimsak da kattim. Tavsiye ediyorum bir de taze sarimsakla dene.

    Cevapla
    • Cenk

      07 Nisan 2010 at 12:40

      Zeynep – Ben de şu sıralar ne yesem taze sarımsak katıyorum. Eminim bununla da harikadır. Deneyeceğim!

      Cevapla
  46. AylinSolakoglu

    28 Nisan 2010 at 20:26

    Makarna tarifi arıyordum bu akşam kendime bir ziyafet vermek için,buna rastladım,gerçekten çok başarılı oldu,şuan afiyetle yemekteyim.
    sizede teşekkür etmek istedim 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      28 Nisan 2010 at 21:03

      AylinSolakoglu – Afiyet olsun.

      Cevapla
  47. evren jiang

    29 Nisan 2010 at 15:01

    slm Cenk

    Tarifi dün akşam okudum bugün öğlen için hazırladım.kendime kadar yaptığım için yarım paketten daha az makarna kullandım.2 litre suyla haşladım ama sanırım deniz tuzunu abartmışım malesef cok tuzlu oldu:((((((Bunun dışında lezzetle ilgili bir sıkıntı yok:)

    Neden 6 litre su kullanılıyor onu anlayamadım.yani 500 gram makarna için nedir bu kadar suyun gereği.Teşekkür ediyorum.
    sevgiler

    Cevapla
    • Cenk

      29 Nisan 2010 at 19:43

      Evren – Yarım kilo makarna için 4-6 litre su genel bir kural. Makarnaların yapışmadan haşlanabilmesi için bol suya ihtiyaç var. Parmesan peynirini rendenin ince ucuyla rendelemeni tavsiye ederim. Eğer çok iri rendelediysen o yüzden erimemiş olabilir. Bahsettiğin tip okurların fikir alışverişinde bulunabileceği bir bölüm yapmak uzun süredir aklımda ama bunun altyapısı çok karışık. Henüz cesaret edemedim. Yaparsam tıkır tıkır işleyen sorunsuz bir sistem olması şart. Teklifin için de çok teşekkür ederim ama lütfen benim için zahmet etme.

      Cevapla
  48. evren jiang

    29 Nisan 2010 at 15:05

    bu arada bi fan klübü kurmanı rica ediyorum senden.böylece birbirimize soracağımız soruları ordan kolaylıkla cevaplayabiliriz.toplaşırız görüşürüz yurtdışı gurme gezileri falan.nasıl olur ??ne dersin??ben eşim çinli olması sebebiyle Çin konusunda yani Çin’e gezi anlamında yardımcı olabilirim mesela.Bir de haziran ayında 15 günlük arabayla avrupa seyahatine cıkıcam.İstediğin bir şeyler olursa bana yazabilirsin.memnuniyetle taşırım hatta adreslerrrrrr verebilirsin bana süper olur.

    Lütfen şu fan kulübü düşün.resimler de ekleriz süper olur.

    Cevapla
  49. evren jiang

    29 Nisan 2010 at 15:42

    sorularım biraz parça parça geliyo özür diliyorum.Haşlama suyunu parmesana ekledim ama peynir tam bir erime göstermedi.birbirine yapışıp topak topak oldu .yeterince karıştırmadımmı acaba diye düşünüyorum.

    Cevapla
  50. evren jiang

    29 Nisan 2010 at 21:05

    Büyük bir keyifle zahmet ederim.sen adresleri ver yeter.yani sen asıl benim kurnazlığımı anlamadın.ben de senin sayende öğrenmiş olucam:)))))))

    Cevapla
    • Cenk

      29 Nisan 2010 at 21:52

      Evren – Umarım sen gidene kadar diğer Paris yazılarını da yayınlamış olurum. Bundan önceki yazılarda adresler yer alıyor.

      Cevapla
  51. Necla

    11 Eylül 2010 at 07:33

    İyi bir cheesecake tarifi için arama yaptığım sırada sitenize ulaştım ve mükemmel tariflerinizi gördüm.Saatlerce okudum. Cheesecake’ i adım adım uyguladım ve sonuç harika!Teşekkürler

    Cevapla
  52. Nilsu

    18 Aralık 2010 at 15:56

    Merhabalar. Öncelikle birbirinden lezzetli tariflerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Sonralıkla da henüz 17 yaşında olmama rağmen bir yemek yapma tiryakisi olduğumu belirtmek isterim. Az evvel bu tarifinizi denedim ve harikulade oldu. Yeni tariflerinizi heyecanla bekliyorum. Sağlıcaklı ve lezzetli kalmanız dileğiyle. Sevgiler.

    Cevapla
  53. gizem

    10 Şubat 2011 at 10:30

    makarnanın yapıldığı durum buğdayı B vitamini ve protein açısından çok zengindir. B vitamini suda çözünen bir vitamindir. O sebeple haşlama suyu çok besleyici olup, herhangi bir şekilde kullanılmasında fayda vardır. Bu tarifte çok akıllıca kullanılmış ama eğer sos yapmayacaksınız mümkün olduğunca az suda haşlamanızı- vitaminlerinin ve proteinin kaybolmaması anlamında- tavsiye ederim.

    Cevapla
  54. kemal

    27 Şubat 2011 at 16:20

    tarifler için teşekkürler , et yemeklerine ağırlık verebilirmisiniz..!

    Cevapla
  55. Cansu

    16 Haziran 2011 at 17:41

    Dandik eski kaşarla dahi enfes oldu. Ne zamandır deneyecektim, bu vakte bıraktığıma yandım! Bu arada Cenk, Ortaköy’deki eskicilere tabak çanak düşmeye başladı bu ara bolcana, belki ilginizi çeker. Sevgiler, kitap çalışmalarında da kolay gelsin!

    Cevapla
  56. yeşim

    12 Ağustos 2011 at 11:14

    Mehaba Cenk,

    Dün tarifini denedim ama ince rendeyle doğramama rağmen peynirler erimedi ve evrenin de dediği gibi toptop oldu peynir sosun içinde. Acaba küçük bir tavada sosu biraz pişirsem erimez miydi peynirler? ya da peyniri rondolasam daha ince olur mu? yine de çok lezzetliydi, çok teşekkürler:)

    Cevapla
    • Cenk

      12 Ağustos 2011 at 16:40

      yeşim – Ben çok ince rendeleyeceğim zaman microplane denen bir rende var, neredeyse saç inceliğinde rendeliyor. Geleneksel rendenin en ince uçlu kısmından çok daha ince. Burada bulunmadığı için en yakın seçenek bulabileceğiniz en ince delikli rende olacaktır. Makarnanın kaynayan suyu çok ince oldukları zaman eritmeye yetiyor. Sosu pişirerek peynirleri eritmeyi hiç denemedim, tam olarak eriyecekleri konusunda da şüpheliyim ama denemekten bir zarar gelmez.

      Cevapla
  57. Sezen

    05 Ekim 2011 at 16:29

    Yeni dunyadan bir kadeh zinfandel cok guzel eslik ediyor bu yemege. Bibere doyuyor insan.

    Cevapla
  58. esra

    09 Ocak 2012 at 18:08

    merhaba, bu tarihi 3 kere denedim üçünde de lezzet mükemmeldi ama peynirler top top oluyor, önerebileceğin birşey var mı? varsa akşam yemeğine yeniden yapmayı düşünüyorum

    Cevapla
    • Cenk

      09 Ocak 2012 at 20:30

      esra – Peynirler top top oluyorsa çok kalın rendeliyorsunuz demektir. Tarif kısmında belirttiğim (linki de mevcut, bakabilirsiniz) microplane bilindik rendenin en ince delikli tarafından çok daha ince ve peyniri neredeyse kepek inceliğinde rendeliyor. Ben yurt dışından aldım ama eminim mutfak malzemeleri satan dükkanlarda mevcuttur. Bu akşama yapacaksanız en azından mümkün olduğunca ince rendeleyip makarnanın suyu çok sıcakken ilave edip önce erimelerini sağlayabilirsiniz.

      Cevapla
  59. Gül İpek

    15 Şubat 2012 at 00:02

    yine nefis bir tarif ve yine çok yararlı yorumlar zevkle okudum:)makarna delisi olarak tarif çok enteresan ama süper, sevdiğim tatlar birleşimi .makarnasını pekmezle yemeği seven bir eşe sahip biri olaraktan :)bir tarifin beni şaşırtmasını beklemezdim ama yanılmışım :)ellerine sağlık Cenk ve sana sormak istiyorum makarnayıda kendin yapmayı düşündünmü yada denedinmi???

    Cevapla
    • Cenk

      15 Şubat 2012 at 12:19

      Gül İpek – Evet, bir sürü denemem oldu. Buraya yazacak kıvama geldiğinde muhakkak yayınlayacağım.

      Cevapla
  60. Gül İpek

    15 Şubat 2012 at 12:46

    neyseki cafe fernando takipçisi vede hayranın olarak Kıvamın ,mükemmele yakın olduğunu gayet iyi biliyorum .İtalya dönüşü kolunuzun altında bir paket makarna yüzünüzde gülümseme ve bir şarkı mırıldanarak dönersiniz heyecan vericidir o damağınızdaki tat, ama şimdi bana italyamı yoksa Cenk makarna yapacakmış seç deseler tereddütsüz senin yorumunu ,tarifini,fotoğraflı anlatımını seçer ve denerdim.kıvamın tuttuğuna inandığın günü iple çekeceğim.sözlerim iltifat değil öyle gözüksede değil, bir beklentide değil sadece binlerce takipçinden biri olarak CENK yorumlu makarna yapma ,deneme ve yeme ARZUSU:)

    Cevapla
  61. Nihal

    26 Haziran 2012 at 02:09

    merhabalar. tarifi yemek yapmaya yeni başlayan biri olarak yaptım, benim gibi düşünen cafefernando okuyucuları olursa diye yazıyorum, “parmesan yoksa kaşar koyarım nolucak” diye sakın düşünmesinler. kaşarlar konulan haşlama suyuyla birbirine yapışıyor çünkü! yemeğin içinde kaşar topakları oluşuyor, benim yemek yapma maceram da burada sona eriyor herhalde=)

    Cevapla
  62. Tugce

    27 Ocak 2013 at 19:23

    Cenk! Bu tarifi az once denedim. Yer yemez sana bu mesaji yaziyorum ve sanirim aklimi kacirmak uzereyim! Hayatimda yedigim en bombastik makarna oldu diyebilirim. Tabii bunda denedigim soslarin cok kisitli olmasi da etkili olabilir ama olsun. Bu kadar az ve basit malzemeden nasil muhtesemin son perdesi bir sos cikabilir inanamiyorum! Tarif icin cok cok tesekkurler 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      28 Ocak 2013 at 12:24

      Tugce – Afiyet olsun. Ben de uzun süredir yapmıyordum, iyi ki aklıma getirdiniz.

      Cevapla
  63. Burçak

    04 Mayıs 2013 at 00:39

    merhaba Cenk,ben bu makarnayı geçenlerde Martha da gördüm, ama o üzerine pişirilmiş yumurta da koydu, orjinal tarifte yumurta yok anladığım kadarıyla…??

    Cevapla
    • Cenk

      06 Mayıs 2013 at 00:08

      Burçak – Evet, yok.

      Cevapla
  64. ela

    22 Haziran 2014 at 00:17

    hem yemek tarifleri hem kitap için emeğine sağlık, tebrikler 🙂 öğrenciydim evde haftalarca ya patates ya makarna yerdik ben bu tarifini yapardım, mezun oldum çalışıyorum hala en önemli beslenme kaynağım bu tarif, ikisi her daim öğrenci evinde bulunan 3 malzeme ve tahmin bile edilemeyecek güzellikte, şaşırtıcı bir tat. ya gerçekten nasıl böyle birşey çıkıyor ortaya yapmama rağmen anlamıyorum 🙂 çekindim hiç sormadım hafta da en az 3 kez yememe rağmen ; bol zeytinyağı kullanmama rağmen parmesan tencereye yapışıyor, makarnaya kalmıyor, porselen mi teflon mu çelik tencere mi kullanmalıyım 🙂 yapıştığı için yıllardır sosu direk tabağa koyuyorum ama o zamanda sos makarnayla bütünleşmiyor, tabağın sonuna doğru altta kalan makarnalara yerleşiyor o mükemmel tat, parmesan tabağa da yapışıyor, ben sıyırıp kalan sosu da içiyorum bayıla bayıla ama ilk çataldan itibaren o tadı alabilmem için ne yapmalıyım ? birde haşlama suyunu biraz bekletip mi parmesanla karıştırayım yoksa hemen en sıcak haliyle mi? haklı olarak aklın şuan doludur, uygun olduğun bir zaman cevap verebilirsen sevinirim, her şey için ellerine sağlık (:

    Cevapla
    • Cenk

      23 Haziran 2014 at 12:07

      ela – Haşlama suyunu bekletmeyin, en sıcak haliyle karıştırın. Acaba peynirleri çok irice mi rendeliyorsunuz? Eğer öyleyse erimekte zorlanabilir. Belki yarısını ilave edip suyla eritebilir, geri kalanını üzerine serpebilirsiniz. Bir de ateşin üzerine geri koymayın. Tencereye yapışmaması için ayrı bir kapta harmanlamak da bir çözüm olabilir.

      Cevapla
  65. Eliz

    31 Mart 2016 at 18:37

    Bu kadar az malzemeyle böyle bi lezzeti hayal etmemiştim. Çok güzel bir tarif. Ben parmesanı çok sevdiğim için tarifte yazandan biraz daha fazla koydum. Sanırım o yüzden ağır oldu biraz bir porsiyonu bitiremedim.

    Cevapla
  66. nuray

    05 Aralık 2017 at 16:35

    Merhaba Cenk, uzun yıllardır bu makarnanın müptelasıyız ailecek. İlk cacio e pepeyi Roma’da yedik; gezi öncesi Anthony Bourdain Roma’da nereye gitmiş ne yemişi araştırırken bulmuştuk. Ve onun gittiği çook eski bir restaurantın tarifinde zeytinyağı yerine tereyağ kullanıyorlar. Biz de evde bu şekilde yapıyoruz ve böylece daha kremamsı bir sos oluyor. Denemek isteyenler tereyağ ile de deneyebilir. Tarif için tekrar teşekkürler, kitabınızla, websitenizle hayatımızın bir parçasısınız.

    Cevapla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

16. BASKI (Mundi 3. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Trendyol // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US // D&R // idefix
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

KÜTÜPHANEM

Kütüphanem

EKİPMANIM

Ekipman

Footer

Best of Cafe Fernando

Korova Kurabiyeleri

Fındıklı ve Karamelli Kurabiye

Fındıklı ve Çikolatalı Yulaflı Kurabiye

Tahinli ve Leblebili Brownie

Kakaolu Puding

Julia Child: Komik, titrek sesli, dağ gibi bir kadın

COPYRIGHT © 2023 · Cenk Sönmezsoy