• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Cafe Fernando

Header Right

Main navigation

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • PORTFOLYO
  • ENGLISH
Narlı Sorbet

Narlı Sorbet

Yukarıda görmüş olduğunuz narlı sorbetnin bir litresi San Francisco‘da $12, New York ve Houston’da $22 (indirim zamanında $15) , İskoçya’da £15, Toskana’da €10 ve Iowa’da da tam tamına 35 dolara geliyor. Bu fiyatlar bundan önceki nar yazılarıma İngilizce blogumda gelen yorumlardan derlendi. Bahsi geçen şehirlerde nar bu kadar pahalı olduğu için büyük çoğunluk reçel, donmuş yoğurt ve sorbet yapmak yerine çekirdeklerini ayıklayıp taze olarak yemeyi seçiyor. Haksız da değiller.

Ama aynı durum bizim için geçerli değil. Hele hele suyunu sıkıp biraz şeker ve limon suyu ekleyerek kolaylıkla hazırlanabilen bu lezzetli sorbet gibi tatlıları denememek için hiçbir sebebiniz yok. Suyunu sıkması mı zor geliyor? Dondurma makineniz mi yok? O zaman okumaya devam…

Yılbaşı yemeği sonrasında tabaklarını tıka basa dolduran konukların tatlılar masaya geldiğinde ilk yöneldikleri tatlı bu narlı sorbet oldu. Dolu midelere bu sorbet ilaç gibi geldi. Dondurma ve sorbetler yaz tatlısı olarak tercih edilse de bence kış için de çok uygunlar. Özellikle de kış mevsiminde hazırlanan, yaza göre daha ağır olan yemeklerden sonra.

Narın suyunu sıkmak birçoğunuz için kabus olabilir. Bir de üstüne tarifte belirttiğim “Narları elinizle sıkın” cümlesi eklenince kulağa daha korkunç gelebilir. Benim sıkma yöntemimi anlatayım, belki artık eskisi kadar çekinmezsiniz.

Narın suyunu meyve sıkacağıyla sıkmayı tavsiye etmiyorum. Sebebi çekirdekleri kaplayan beyaz derinin acı suyunun tadını bozması. İşin en kolay ve temiz yolu lavabonun içine geniş bir kap koyup narları ortadan ikiye kestikten sonra (eğer elleriniz ufaksa dörde kesin) limon sıkar gibi bu kabın içine sıkmak. Bir elinizle sıkarkan diğer elinizin parmaklarıyla narın içindeki çekirdeklere bastırırsanız suyu kolaylıkla sıkılacaktır. İşlemi lavabonun içinde yaptığınız için de etraf kirlenmemiş olur.

Narlı Sorbet

Gelelim ikinci probleme… Her dondurma yazısında tarifi dondurma makinesi olmadan da nasıl yapacağınızı anlatan bir bölüm koyuyorum. Bu yazıda da tarifin altında bulabilirsiniz. Bu sefer daha da pratik bir yöntem aklıma geldi, alt kısımda kaybolmasın diye buraya taşımak istedim.

Dondurma makinesi demişken… Bildiğim kadarıyla Türkiye’de ev tipi dondurma makinesi olarak bir Kenwood’un Disney dondurma makinesi var, bir de KitchenAid mikserlerin bir parçası olarak satılan dondurma aparatı. Bundan 2-3 sene önce dondurma makinesi araştırması yaptığım zamanlarda ikisi de yoktu. Ben de hem buzlukta saklandığı için yer kaplamaması, hem de Amerika’dan getirip de voltaj sorunu yaşamamak için Amazon’dan KitchenAid’in dondurma aparatını sipariş vermiştim. Geldiğinde ortaya çıktı ki Avrupa ve Amerika modelleri arasındaki ufacık bir fark yüzünden dondurma aparatının karıştırma ucu benim Türkiye’den aldığım miksere uymadı. Çarem olmadığı için bir sene boyunca tahta kaşıkla 20 dakika durmaksızın karıştırarak dondurma yaptım. Sonra bu dondurma aparatı Türkiye’de de satılmaya başladı. Hatta bir ara Esse’de kampanya zamanı mikser alana hediye olarak veriliyordu.

Satıldığını duyduğum günün öğleninde Esse’ye yedek parça siparişi vermeye gittim. Ürünün yedek parçalarının olmadığı, ancak yurtdışından getirilebileceği, bunun da en az 6 ay süreceği söylendiğinde paramparça oldum ama tamam dedim. Aradan neredeyse 2 sene geçti, yedek parça hala gelmedi. Ne zaman arasam elimizde yok, altı ay sürer diye cevap alıyorum. Sanırım nasıl olsa altı aya unutur diye düşündükleri için oralı olmuyorlar. Yedek parça dediğimiz şey de ufacık bir plastik parçası. Bir tane daha dondurma haznesi alsam problem çözülecek ama hem inat ettim hem de buzlukta iki adet hazne için yer yok. Mağduriyet burada da bitmiyor.Sırf bu yüzden sadece Esse’de satılan bir kahve makinesi var, inat ettim, onu da almıyorum. Biliyorum uzattım, ama diyeceğim şu: Cafe Fernando mutfağında dondurma makinesi olsa bile en ilkel yöntemlerle 20 dakika durmaksızın tahta kaşıkla karıştırarak dondurma yapılıyor ve bugüne kadar bazı sert kıvamlı dondurmaları karıştırırken 3 defa çok sağlam tahta kaşık ortasından kırıldı (al bir mağduriyet daha). O yüzden dondurma makinem yok, yapamam demeyin.

Bu kadar laftan sonra gelelim bu işinizi kolaylaştıracak yeni yönteme. Dondurma karışımını hazırladınız, buzlukta iyice soğuyuncaya kadar saklama aşamasına geldiniz. O noktada karışımı yayvan bir kaba aktarmak yerine bir blendera aktarıyorsunuz. Daha sonra 3-4 saat buzlukta iyice soğuyan karışımı 30 dakika aralıklarla buzluktan çıkartıp blenderı çalıştırıyorsunuz, sonra gerisin geriye buzluğa yerleştiriyorsunuz. 3-4 seferde dondurma hazır. Çatalla karıştırmak yok. Bir düğmeye basmak yeterli.

Narlar

Herkese şimdiden afiyet olsun!

NARLI SORBET TARİFİ

Yaklaşık 1 litre için

Malzemeler

  • 4 su bardağı taze sıkılmış nar suyu (yaklaşık 7 adet büyük boy nar)
  • 1+1/4 su bardağı (250 gram) şeker
  • 2-3 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 çorba kaşığı nar şurubu* (opsiyonel)

* Fo markasının “Sirop de Grenadine” adıyla satılan nar şurubu Migros ve Tansaş gibi marketlerde bulunuyor. Pamuk şekeri gibi bir koku verdiği için benim çok hoşuma gidiyor. Eğer temin etmeniz mümkün değilse kullanmayabilirsiniz.

Yapılışı

  1. Narların suyunu ellerinizle sıkın. Meyve sıkacağı çekirdekleri kaplayan beyaz derinin de acı suyunu sıkacağı için tavsiye etmiyorum. İşin en kolay ve temiz yolu lavabonun içine geniş bir kap koyup narları ortadan ikiye kestikten sonra limon sıkar gibi bu kabın içine sıkmak. Bir elinizle sıkarkan diğer elinizin parmaklarıyla narın içindeki çekirdeklere bastırırsanız suyu kolaylıkla sıkılacaktır. İşlemi lavabonun içinde yaparsanız etraf da kirlenmemiş olur.
  2. Nar suyunun yarısını (2 su bardağı) ve şekeri kısık ateşte, sadece şeker eriyene kadar karıştırın.
  3. Şekerli karışımı nar suyunun geri kalanına limon suyu ve Grenadine (eğer kullanıyorsanız) ile birlikte ekleyin ve karıştırın.
  4. Bu noktada tadına bakmanızı öneriyorum. Buzlukta dondukça tatlılık seviyesi düşeceği için normalde içeceğinizden daha tatlı bir karışım olması gerekiyor ama biraz daha asite ihtiyacı olduğunu düşünürseniz 1 veya 2 çorba kaşığı limon suyu daha ekleyebilirsiniz.
  5. Hava geçirmeyen bir kaba aktarıp buzlukta en az 3-4 saat (veya buzdolabında ertesi güne kadar) bekletin.
  6. Karışım iyice soğuduğunda dondurma makinenizin talimatlarına uygun bir şekilde hazırlayıp tekrar hava geçirmeyen bir kapta buzlukta muhafaza edin.

Eğer dondurma makineniz yoksa:

Dondurma ve sorbet dondurma makinesi olmadan da hazırlanabilir. Özellikle içinde süt, yumurta ve krema olmayan sorbet çeşitleri bu teknikle dondurmalara oranla daha iyi sonuç verir.

İşin en önemli kısmı kabı doğru seçmek. Çok çabuk ve eşit şekilde soğuyabilecek, aynı zamanda da mümkün olabildiğince geniş ve yayvan bir kap seçmeniz gerekir. Daha geniş bir alana yayılan dondurma/sorbet daha hızlı donacaktır. Benim tavsiyem malzeme olarak paslanmaz çelik olması. Eğer yoksa borcam kullanabilirsiniz. Eğer mümkünse de buzluğunuzu en soğuk ayarına getiriniz.

Tarifi uygulayıp bu geniş kaba aktarın, üzerini folyoyla kapatıp buzdolabında soğuyana kadar bekletin. Eğer sabah veya öğlen hazırladıysanız akşama kadar, akşamdan yaptıysanız da ertesi sabaha kadar bekleyin. Ardından kabı buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30-45 dakikada bir buzluktan çıkartıp 2-3 dakika boyunca hızlıca çırpıp buzluğa geri koyun (çatal bu iş için ideal). Birkaç sefer bu işlemi tekrarladığınızda karışımın kenarlarında buz parçaçıkları görmeye başlayacaksınız. Bu çırpma işleminin sebebi de onları kırıp karışıma yedirmek. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha buzlukta bekletin.

Daha da kolayı var!

Eğer evinizde blender varsa, hele de haznesi camsa, yukarıdaki yöntemi unutun, karışımı direkt blenderın haznesine koyup buzluğa yerleştirin. Tamamıyla soğuyup dondurma/sorbet kıvamına gelene kadar her 30-45 dakikada bir buzluktan çıkartıp blenderınızı 1 dakika boyunca yüksek hızda çalıştırıp buzluğa geri koyun. 3-4 turdan sonra dondurmanızın yenebilecek kıvama gelmesi gerekir. Ardından hava geçirmeyen kabınıza aktarıp 4-5 saat daha buzlukta bekletin.

16 Ocak 2009 · 54 Yorum Kategori: Dondurma ve Sorbet Etiket: dondurma tarifi, nar, narlı dondurma, narlı sorbet, sorbet

« Dondurmalı Bomba Pasta ve Yılbaşından Kareler
Sebze Suyu »

Reader Interactions

54 YORUM

  1. zerrin - misss

    16 Ocak 2009 at 14:57

    Valla harika cenk. Diyecek söz bulamıyorum, nar alıp yapmak için de sabırsızlanıyorum ..

    Cevapla
  2. Ayşem Öztaş

    16 Ocak 2009 at 16:48

    Kırmızı tam kırmızı olmuş. Sadece metal kaşığın ucundaki görüntüyü merak ettim. Ellerine sağlık

    Cevapla
  3. inci

    16 Ocak 2009 at 18:30

    merhaba cenk, ben new york ta yasiyorum. Seninde dedigin gibi burada taze nar var, ve cok pahali.nar suyu satiliyor marketlerde ,esimde kolesterol dusurmeye yardimci oldugu icin bol bol tuketiyor.benim sorum,sorbeti bu hazir nar suyuyla yapsam sonuc ne olur acaba? ayrica nar surubu da kullanmam gerekirmi? tesekkur ederim

    Cevapla
  4. Banu (BaL)

    16 Ocak 2009 at 19:17

    Tahta kaşığın kırılma sahnesini gözümde canlandırdım da bir an:

    Sakin başlayan bir mutfak macerasında Cenk, görevin en kritik anında Hulk’a dönüşür! 😀
    Acı kuvvetiyle kaşıkları kırılmıştır; ama herkese yetecek kadar çok ve lezzetli dondurmaları da yapmıştır.
    Huzurlu bir keyifle aslına rücu eden Cenk, önlüğünü duvara asar ve sıradan insanlar gibi aramıza karışmak üzere mutfaktan çıkar.

    Cevapla
  5. serap

    16 Ocak 2009 at 19:28

    Modacıları kıskandıracak güzellikte bir renk,fotoğraf sanatçılarını kıskandıracak kadar kusursuz bir fotoğraf ve yiyemeyenleri üzecek kadar lezzetli bir tat ellerinize ve emeğinize sağlık sevgiler.(acaba hazır %100 nar suyu ile yapılabilir mi? nedersiniz

    Cevapla
  6. Hayatın Ta Kendisi Lokantası

    16 Ocak 2009 at 20:41

    Bu kadar detaylı anlatımından sonra, bizede bu talimatlara uyup bu lezzeti denemekten başka birşey kalmıyor.
    Ellerine sağlık.

    Cevapla
  7. zarpandit

    16 Ocak 2009 at 21:27

    bak sonra blendıra bir şey olmasın cenk? bastan diyeyim annem beni evden kovar 😀 malum donmus sorbeyi kıvama getrmeye calısıyoruz.. 🙂 bendede bir kivi sorbe yapma istediği ayrıca üşengeçliği var..nar alalım bakaılm yarın ikisinide denemek gerek..

    renkler cok şirin:) ayrıca pamuk seker gibi koku veriyorsa alındı say..yarın ben birde pamuk seker alayım en iyisi 🙂

    Cevapla
  8. zehra

    16 Ocak 2009 at 21:58

    cenk merhaba,
    öncelikle ellerine sağlık.ben de taktım bu dondurma makinası işine,kitchen aid ve dondurma aparatını almaya kalmaya karar verdim, amazon.dan almayı düşünüyorum;ancak amazon.dan hiç sipariş vermemiştim;tavsiye eder misin?sorun yaşar mıyım acaba?

    Cevapla
  9. asuman ercan

    16 Ocak 2009 at 22:37

    sevgili cenk merhaba

    ben de çok büyük bir hevesle dondurma makinası araştırmıştım ve kitchen aid mikser ve blender imden çok çok memnun olduğum için hiç tereddüt etmeden bayağı yüksek bir fiata aldım ama benim için hayal kırıklığı oldu hiç verimli bir alet değil bence.

    senin yine koluna kuvvet , ellerine sağlık

    asuman

    Cevapla
  10. muhteşem

    16 Ocak 2009 at 22:40

    nar şurubundan nar reçeline ilave etsek nasıl olurdu acaba?

    Cevapla
  11. sema

    17 Ocak 2009 at 07:22

    Narli sorbeti ve reçelini hiç denememistim, cok lezzetli görünüyorlar, resimlere bakınca tarifleri tatmış hissettim. Elinize sağlık.

    Cevapla
  12. omruye

    17 Ocak 2009 at 09:54

    Bir oneri :Buzdan bir tabak.
    Çok basit ve kullanışlı.Tek ihtiyacınız olan çok az farklı iki çukur tas.İçiçe geçireceğiniz bu iki tasin arasına su doldurup buzdolabına koyup 24 saat donduruyorsunuz.Daha sonra buzluktan çıkarttığınız kapları normal buzdolabında 10 dk bekletiyorsunuz.Sonra buzdan tabağınız hazır.Altina servis tabagi koyup normal oda sıcaklığında meyveleriniz ve salatalariniz uzun sure soguk olarak kalacaktir.
    Buz tabagi servis disinda kullanmadim ama cenkin yazdiklarini okuyunca aklima geldi.En kisa zamanda sorbet ve dondurma yaparak denemeyi dusunuyorum
    Hazirlanan dondurma karisimini (buz tabak) Disi buz olan icteki cukur tasa koyup cirpmak daha kolay olur sanirim.

    Cevapla
  13. berk

    17 Ocak 2009 at 14:00

    Selam Cenk
    Her seferinde yine tatlı tarifi gelirse sadece büyük keyifle okuyacagım ama yapmayacağım diye kendimi telkin etsemde yine bu tarifini büyük keyifle yapacağım galiba, bu arada bu tarifle ilgili değil(nar reçelini yaparken mesela) nar’ın tanelerini çıkartmamız gerektiginde narı ikiye bölüp kabuklu tarafındaki tüm kısımlarını kaşığın tersiyle dövdüğümüz zaman çok kolay ayıklanıyorlar.(aklıma geldi paylaşmak istedim)
    ayrıntılı tarifin için yine çok çok teşekkürler sanırım seni farklı kılan da muhteşem tariflerin ,anlatımın ve fotoğraflarının dışında insana çok zor gelen bir tarifi bile, bizlere yapabileceğimize inandırman.
    sevgiler

    Cevapla
  14. gulbik

    17 Ocak 2009 at 17:34

    harika görünüyooo valla:))ben altı ay kadar önce Tchibo’dan almıştım dondurma makinemi hem de çok uygun bir fiyata. gerçi 15 günde bir ürünler değiştiği için bulmak mümkün olmayabilir ama yaza doğru belki tekrar satabilirler.

    Cevapla
  15. berk

    17 Ocak 2009 at 17:47

    Cenk tekrar merhaba
    Tarifinin ‘dondurma makinanız yoksa’ kısmında bir yerde kafam karıştı yardımcı olabilirsen sevinirim.Akşamdan sorbeti hazırlayıp buzdolobında sabaha kadar bekletiyorum sonra sonra direk olarak karıştırmadan buzluga mı koyuyoruz? kalma süresi nedir?
    Şimdiden tşkler

    Cevapla
  16. ceylan

    17 Ocak 2009 at 21:06

    Omruye’ye katılmakla beraber biz okul mutfagında dondurma yaparken bir büyük mayanoz tencerisine buz koyup üstüne daha küçük bir mayanoz tenceresi oturtuyorduk ve muhakak buzların içine bolca(ornegin 2 avuç dolusu) tuz ekliyorduk.suyun buzla etkileşimi ile buz birden elinle kapa dokundugunda elinin yapışacağı kadar donuk oluyordu.Bizde bu sırada hemen dondurmayı bir tahta kaşikla kariştirmaya başlıyorduk.
    okulumuz 25 tane dondurma makinesini mutfaga alamadiğı için özelikle pastacılık derslerinde sorbeleri,dondurmaları hep boyle yaptık afiyetle yedik 🙂
    Ayrica bazı dönemler tschibo magzası dondurma makinesi satıyor.Ben kendime 2 sene önce (40 ytl)
    aldım.Haznesi 1 litrelik bile olsa cok memnunum.

    Cevapla
  17. Özlem

    17 Ocak 2009 at 21:33

    Merhaba,

    Epeydir, her sabah nar suyunu sıkıp arabada işe giderken içiyorum, narla çok haşır neşir olmuş durumdayım, hatta bugün blogumda narın kolay ayıklanma yöntemini yayınladım, bunu da öğrendikten sonra salatada tatlıda herşeyde kullanır oldum ama sorbet’sini yapmak hiç aklıma gelmemişti. Sorbet’si eminim muhteşem olmuştur,
    ellerinize sağlık,
    sevgilerimle,

    Cevapla
  18. fatoş

    17 Ocak 2009 at 21:41

    ellerine sağlık cenk,nar ile gerçekten güzel görünüyor acaba mandalina ile nasıl olur diye düşünüyorum malum mevsim itibarıyla bol vede lezzetli bir meyve..

    Cevapla
  19. Cenk

    18 Ocak 2009 at 11:41

    zerrin – misss, Hayatın Ta Kendisi Lokantası – Teşekkürler. Umarım beğenirsiniz.

    Ayşem Öztaş – İkinci fotoğrafı mı diyorsun? Sanırım kameranın kendisi yansımış.

    inci – Tadını bilmediğim için fikir üretmek zor ama neden olmasın? Tarifteki taze sıkılmış nar suyunun yerine kullanacağın için diğer malzemeleri de eklemen gerekecektir ama hepsini ekledikten sonra bir tadına bak öyle ilerle bence. Şimdiden afiyet olsun.

    Banu (BaL) – Yok, hiç öyle büyülü bir atmosfer olmuyor. Elime başka bir kaşık alıp paşa paşa karıştırmaya devam ediyorum. Ama seneler içinde sağ kolum azıcık Hulk gibi oldu, o kısmı doğru!

    serap – Çok teşekkürler. Bence hazır nar suyuyla da yapılabilir ama sanırım onları sıkarken o bahsettiğim beyaz kısımlar da sıkılıyor. Biraz acılık olabilir ama eğer kendiniz sıkmak için vaktiniz yoksa tercih edebilirsiniz.

    zarpandit – Eğer haznesi camsa bence hiçbir şey olmaz. Sonuçta neredeyse sıvı olan bir karışımı geçiriyorsun. Sorbet o kadar sert bir kıvama gelmiyor. Bence dene… Şimdiden afiyet olsun.

    zehra – Eğer Türkiye’de yaşıyorsan, Amazondan almanı tavsiye etmem. Voltaj sorunu yaşanıyor makinede, çözümü var ama kocaman bir alet takıp bir şekilde buraya adapte etmek gerekiyor. Amazondan alınan dondurma aparatı da Türkiye’de satılan miksere uymuyor. Bence her ikisini de buradan al.

    asuman ercan – Verimli değil derken nesinden memnun kalmadınız acaba? Her kullanımdan sonra minimum 24 saat buzlukta bekletmek dışında ben negatif bir tarafını görmedim…

    muhteşem – Nar reçeli uzun süre kaynadığı için şurubun tadı o kadar süre sonra hala kalır mı emin olamadım. Deneyip görmek lazım.

    sema – Teşekkürler!

    omruye – Öneri için teşekkürler.

    berk – Ben de kendime söz verdim, en az 3 tane yemek tarifi vermeden bir daha tatlı yok Cafe Fernando’da. Soruna gelince… Özellikle dondurma makinesi olmadan yapacaksan, karışım hazırlandığında bir gece buzdolabında bekletmeni tavsiye ederim. Böylelikle karışım buzlanmadan olabileceği en soğuk kıvama geliyor. Ertesi gün karıştırmadan direkt buzluğa yerleştirip, her 30-45 dakikada bir karıştırarak (toplam 3-4 tur) hazırlayabilirsin. Ben dondurma makinesi kullandığım için, bir de çok sabırsız olduğum için ilk bekletmede direkt buzluğa koyup 4 saat sonra da makineye atıyorum. Umarım çok kafanı karıştırmadım.

    gulbik – Memnun musunuz makineden?

    ceylan, Özlem – Bilgiler için çok teşekkürler!

    fatoş – Mandalinayla da çok güzel olur. Elise’nin şu yazısındaki tarifi deneyebilirsiniz. 3 su bardağı taze sıkılmış mandalina suyu, 3 çorba kaşığı limon suyu ve 3/4 su bardağı (150 gram) şekeri yukarıdaki aşamalardan geçirmeniz yeterli olacaktır. Ben olsam, daha konsantre bir mandalina tadı için, bir de şekeri eklemeden önce birkaç çay kaşığı ince rendelenmiş mandalina kabuğuyla birlikte biraz ovup öyle katardım.

    Cevapla
  20. berk

    18 Ocak 2009 at 19:01

    cenk senden haber gelene kadar dolapta bekleteyim dedim(bende ne kadar sogursa buzluga koymadan daha iyi olur diye düşünmüştüm) su an her 35 dakka bir kariştırmaya başladım ve karıştırmalar sırasında çataldan ufak ufak tadına bakıyorum,inanılmaz bir tat,yapımı bitene kadar nasıl bekliyecem bilmiyorum,

    bu kadar kolay bir şekilde bu kadar güzel bir tat beklemiyodum dogrusu çol tşkler bir kez daha

    Cevapla
  21. SuleymanVeBen

    19 Ocak 2009 at 02:06

    Merhaba Cenk,

    Fotograflar harika senin 🙂

    Nar esim icin favori meyve.

    Ben nar tat seviyorum ama cekirdek sevmiyorum.
    Sorbet Turkce’de adi nasil?

    Kanada’da nar ve blueberry sorbet yedim. Cok saglikli sanirim.

    PS: SF biz de cok seviyoruz…

    Suleyman Ve Ben

    Cevapla
  22. mehtap pasin gualano

    19 Ocak 2009 at 03:17

    benim nar receli denemem cok husranla sonuclanmisti ama bu sorbettoyu deneyecegim mutlaka.. Nari cok severim.. ayrica su anda bilinen en guclu antioksidanlardandir.. ustelik klasik limonlu, mandalinli vs sorbetto yerine, cok buyuk bir yenilik (enazindan benim icin)..

    Cevapla
  23. hale

    19 Ocak 2009 at 06:58

    Süper görünüyo.En kısa zamanda deneyeceğim.Bu arada nar demişken paylaşmak isterim.Ayva tatlısı yaparken su yerine nar suyu koyuyorum.Bi deneyin accaip oluyo.Sevgi ve teşekkürlerimle…

    Cevapla
  24. narsu

    19 Ocak 2009 at 08:39

    böylesi hmmmm hmmm dedirtecek tadı yaşayanlardan oldugum ıcın sukurler olsun…

    resımler o kadar keyıflı kı yemesı kadar zevklı olsa gerek 🙂

    saygılarımla,
    narsu

    Cevapla
  25. gulbik

    19 Ocak 2009 at 18:42

    slm cenk,
    ben tchibo’dan aldığım makineden çok memnunum. geçen yazı evde yaptığım dondurmalarla geçirdim.eğer bulabilirsen hiç kaçırma derim:))

    Cevapla
    • Cenk

      20 Ocak 2009 at 09:42

      berk – Afiyet olsun!

      SuleymanVeBen – Merhaba! “Sorbet” kelimesinin düzgün bir Türkçe karşılığı yok bence, ama buzlu şerbet ya da dondurma kullanılabilir sanırım.

      mehtap pasin gualano – Reçel konusunda hüsrana uğramana üzüldüm. Deneyenlerden güzel şeyler duydum oysa.. Umarım bunu beğenirsin.

      hale – Çok iyi fikir. Teşekkürler!

      narsu – Afiyet olsun!

      Gulbik – Tavsiye için teşekkürler.

      Cevapla
  26. Arda

    21 Ocak 2009 at 22:40

    Kitchenaid’e mail at, belki iclerinden gelir de istedigin o plastik parcayi direk adresine yollayabilirler…

    Cevapla
    • Cenk

      21 Ocak 2009 at 22:43

      Arda – Fikir için teşekkürler. Çoktan attım ama onlardan da bir ses seda yok 🙁 Belki bir hatırlatma faydalı olabilir ama!

      Cevapla
  27. berna

    23 Ocak 2009 at 21:41

    cenk,
    hem pratik hemde çok lezzetli bir kiş tarifi verebilirmisin?

    Cevapla
  28. hülya kekil

    24 Ocak 2009 at 14:29

    Blogunuzu bloxoo sayesinde keşfettim. Ben bir dondurma hastası olarak bu tarifi çok beğendim. Muhakkak denemek istiyorum. Sanırım nar zamanı daha geçmedi Türkiyede. Acaba geçtimi yoksa. Neyse gidip pazara bakmak lazım. Varsa hemen denicem. Denedikten sonra da muhakkak bildiricem. Ellerinize ve dilinize sağlık, çok da güzel anlatmışsınız. Benim bloga da beklerim. Fikirlerinizi bilmek isterim doğrusu.

    Cevapla
  29. sevgisu

    27 Ocak 2009 at 17:35

    narlı sorbet..ne güzel bir isim, söylemesi güzel.

    Cevapla
  30. beyza

    30 Ocak 2009 at 21:07

    Merhabalar Cenk bey
    Sitenizi yeni keşfetdim.Tarifleriniz, paylaştığınız tecrübeleriniz ve en önemlisi püf noktaları için çooooook teşekkürler.Sorbeyi şeftalide denemişdim ama buzlu olmuşdu.Şimdi bu tarifinizle tekrar denemem gerekdiğini düşünüyorum:)Sizden ricam tavsiyeniz
    Narlı sorbenin yanına ne yakışır.Islak veya çikolatalı bir kekin üzerine mi yoksa sütlü bir tatlının üzerine mi daha çok yakışıyor.
    Tavsiyenize göre misafirlerime ikram edeceğim.
    Saygılar…….

    Cevapla
  31. Ceren

    31 Ocak 2009 at 18:50

    Merhaba Cenk,

    Yapması çok kolay, görüntüsü süper, tadı muhteşemdi.

    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      31 Ocak 2009 at 21:33

      Ceren – Afiyet olsun.

      Cevapla
  32. Asli

    28 Temmuz 2009 at 08:19

    Merhaba Cenk,
    Eylülde bi parti planlıyorum, şimdiden heveslendim, menü düşünüyodum da, sorbet yapmak istedim. Başlangıç için 3-4 çeşit fingerfood hazırlıycam sonrada tek çeşit yine ayakta yenebilecek bi sıcak hazırlıycam. Başlangıçlarla sıcak arasında sorbet vermek istiyorum ve bu nar sorbenin tam mevsimi olucak. Ama tatlı olarak servis edilmiyeceğine göre şekeri daha az kullansam diyorum ya da hafif votka koysam kıvamı kaçırırmıyım? Tahmin ediyorum damak tadına göre dene diyceksin ama belki tecrübeyle sabit bi tavsiyen olabilir : )) Selamlar

    Cevapla
    • Cenk

      28 Temmuz 2009 at 10:16

      Aslı – Bence bu sorbetnin şeker ayarı tam kıvamında. Votka da donmadığı için zaten çok sulu olan sorbetyi daha da sulandıracaktır. Olduğu gibi denemeni tavsiye ederim.

      Cevapla
  33. özden

    12 Ağustos 2009 at 18:48

    içi su dolu kocaman bir kabın içinde narı ayıklamak çok daha kolay;) üstelik ne oluyor bitiyorsa suyun içinde oluyor dış dünyayla ilişkisi yok

    Cevapla
  34. Alphan

    25 Nisan 2010 at 17:10

    Merhaba,

    Bu Nar Sorbet buzlukta ne kadar süre dayanır acaba? Bir yıl falan?
    Nar zamanı yapıp yazın sıcaklarda yiyebilir miyiz?

    Cevapla
    • Cenk

      26 Nisan 2010 at 13:42

      Alphan – Bir sene kalması maalesef mümkün değil. Ne kadar hava geçirmeyecek şekilde paketleseniz bile buzlukta durdukça içindeki su kristalize olacaktır ve gün geçtikçe sorbetnin kalitesi düşecektir. Bence üç gün içinde tüketilmesi gerekir. Maksimum bir hafta.

      Cevapla
  35. asu

    31 Ağustos 2010 at 11:21

    ben de bir türlü gönlüme göre bir dondurma makinesi bulamadım, çatalla tırtıklıyorum ama iki çatalım kırıldı bu sene :))
    bu tarifi okur okumaz, blender çok iyi fikir diye sevinç içinde şeftalili donmuş yoğurt yapmaya gittim mutfağa… ama blender’ım çok büyük ve buzluğa sığmadı.
    galiba inat etmeden bir dondurma makine almak gerek!!

    Cevapla
  36. emine harms

    14 Kasım 2010 at 14:01

    merhaba cenk,
    benim babam da bana egede ki bahceden kocam bir koli nar gönderdi…. ilk isim bu tarifi denemek oldu! favorilerim listesinin en önüne oturan muhtesem bir lezzet! ben malzemeleri iki derince metal kaba paylastirip buzlukta beklettim ve 30-40 dakikada bir mutfak teliyle karistirdim. sorbetin olusmasi dolayisiyla tarifte verilen süreden biraz uzun sürdü ama sonuc harika ve misafirler mest oldu! geri kalan narlarin suyunu buzlukta dondursak ve yazin sorbet yapimi icin kullansak olur mu acaba?

    Cevapla
    • Cenk

      18 Kasım 2010 at 01:53

      emine harms – Afiyet olsun. Nar suyu yaza kadar kalır mı pek emin olamadım. Bence mevsimiyken yapıp tüketin. Yaza da başka meyvelerle başka sorbetler yaparsınız.

      Cevapla
  37. serpil tk

    09 Ocak 2011 at 23:26

    Cenk bu yılbaşı da yine harika resimler var..tebrik ederim…narlı sorbet bir türlü yapmak kısmet olmamıştı bu sene resimleri görünce artık yapmak şart oldu dedim..tam nar zamanı..be bu karıştırma işini mikserin çırpma teliyle yapsam olur mu..

    Cevapla
    • Cenk

      11 Ocak 2011 at 13:47

      serpil tk – Ben karıştırma işlemini dondurma makinem olmadığı için KitchenAid’in dondurma aparatıyla yapıyorum. Buzlukta bekletilen bir karıştırma kabı ve ona uygun bir ucu var. Karıştırırken aynı zamanda da donduruyor. Buna alternatif, aparatınız veya dondurma makineniz yoksa, nasıl yapılabileceği yazının sonunda yer alıyor.

      Cevapla
  38. gülden g

    19 Ocak 2011 at 16:30

    blogunu yeni keşfettim demeye utanıyorum cenk, ama geç olması hiç olmamasından iyidir sanırım.. tariflerin daha önce görmediğim kadar ayrıntılı,herşeyi en ince detayına kadar hesaplayıp, ölçüp doğru oranla sunduğun için bize sadece uyğulamak kalıyor..sonuç ise ha ri ka.nar sorbet i tutturamam diye biraz çekinerek yaptım ama sonuç muhteşemdi..sadece çatalla bunu yaptığıma inanamadım..hemde 7 tane güzel, tatlı nara 3 tl verdim..teşekür eder dört gözle et tarifleri bekliyorum..sitede araştırdım ama sanırım 3-5 tarif anca var..

    Cevapla
  39. gül

    16 Eylül 2011 at 15:14

    merhaba,

    eski sorbe tariflerinde kıvamının daha iyi olması için kar haline getirilmiş yumurta akı da ekleniyor. sizce gerekli mi?

    Cevapla
    • Cenk

      17 Eylül 2011 at 18:41

      gül – Bence sorbet için gerekli değil.

      Cevapla
  40. Nuseybe

    01 Şubat 2012 at 06:15

    Annem cogu zaman limon sikacagi kullaniyor nar suyu icin:) gerci aci tat oluyor mu olmuyor mu karar veremedim simdi, sanirim ben sevdigim icin sorun olmuyor benim icin ama tadini veriyorsa gene elle sikmak en iyisi:)

    Cevapla
  41. Sinan

    03 Mart 2012 at 00:23

    Merhaba,
    Muhteşem tarif için teşekkürler. Bir kaç gün önce Esse’den Cusineart’ın dondurma makinesini aldım. Kullanim şeklinde dondurma malzemesi direk makineye dökülüyor ve yarım saatlik bir sürede kıvam alıyor. Sizin tarifte dondurma makinesinden önce 3-4 saatlık bir buzluk süresi var. Bunu atlayıp direk makineye atabiliyor muyuz? Yada buzlukta bekledikten sonra makinenin döndürebileceği kıvamda oluyor mu? Teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      03 Mart 2012 at 02:43

      Sinan – Hangi modeli aldığınızı bilmiyorum ama eğer hazneleri buzlukta muhafaza edilen modelse (sanırım haznesini ön soğutmaya gerek olmayan modeli henüz getirmediler) karışımı önceden soğutmakta fayda var. Aksi taktirde kıvamı alması zorlaşıyor. En güveniliri paketten çıkan kullanım kılavuzuna göre hareket etmek olacaktır.

      Cevapla
  42. Nurhan

    20 Eylül 2012 at 17:06

    Sevgili Cenk,
    limonlu sorbe yapmaya çalışıyorum ama başarılı olabilecekmiyim bilemiyorum.Geçenlerde bir düğün yemeğinde ydiğim limonlu sorbe hoşuma gitmişti .Buzlu değilde biraz daha kıvamlı bir yapısı vardı.Hemen senin sorbe tariflerine baktım nettekileri karşılaştırdım sonunda tefalin limonlu sorbe tarifini senin önerdiğin dondurma makinesiz yapılma şekliyle yapmaya çalıştım.Tarifte 500 ml suya 250 mlşeker katıp kaynattım.soğuduktan sonra içine 3 tane linonun suyu ve rendesi kattım. 2 tane yumurta akını çırparak kar yaptım.ikisini blendırla çırpıp buzluğa koydum. blendırımın haznesi cam olduğu için senin önerdiğin gibi buzlukta 40 dk beklettim 1 dk çırpıp tekrar buzluğa koydum. bu işlemi 3 kere yaptım hala sulu ve sanki hiç kıvamlı bir hal alacağa da benzemiyor. Ne yapmalıyım bana yardım et. karışımı lavoboya dökmek istemiyorum.Tadı da hiç fena değil çünkü. acele S.O.S.

    Cevapla
    • Cenk

      23 Eylül 2012 at 13:29

      Nurhan – Sitede yer almayan tarifler konusunda – denemediğim için – çok fazla yardımcı olamıyorum. Sorbet bu karıştırmalar esnasında hiçbir zaman çok kıvamlı bir hal almayacak. Bence bir kaba aktarıp sıkıca paketleyin ve ertesine güne kadar buzlukta tutun.

      Cevapla
  43. ışıl

    07 Şubat 2014 at 23:05

    Yaz kış hergün dondurma yemezsem olmaz ayni sizin gibi 🙂 hazir alirdim hep, ama içindeki şeylerin hicbirinin aslinda sandığımız seyler olmadığını öğrenince bir tiksinme geldi, sizin blogunuzdaki tariflerin de sayesinde dondurma makinesi edindim ve kendim yapmaya basladim 🙂 bugun narli sorbenizi denedim ve harika oldu ki sorbeler herzaman icin favorimdir. Ellerinize saglik…

    Cevapla
  44. edibe gülsüm

    02 Temmuz 2014 at 11:27

    harika olmuş ellerinize sağlık çok güzel ayrıntılı anlatmışsınız teşekkürler

    Cevapla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

16. BASKI (Mundi 3. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Trendyol // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US // D&R // idefix
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

KÜTÜPHANEM

Kütüphanem

EKİPMANIM

Ekipman

Footer

Best of Cafe Fernando

Vietnam Kahveli Dondurma

Pastırmalı Yumurta

Domates Çorbası

Sarışın Çikolata, Tahin ve Susamlı Trüf

Brüksel Lahanası Tarifi

Kakaolu Puding

COPYRIGHT © 2023 · Cenk Sönmezsoy