Bugüne kadar denediğim en kolay, en hızlı ve değişik malzemeler katıp farklı bir şekilde uyarlamaya en yatkın meyveli tatlılardan biri. Tarifin orijinali Kate Zuckerman’ın kitabı The Sweet Life: Desserts From Chanterelle‘de yer alıyor. Bu tarif de bundan sonra sıklıkla yapacağım çilekli tariflerin arasına girdi bile. Neden? Birçok sebebi var.
Birincisi tadı çok güzel. İkincisi dediğim gibi yapılışı çok kolay ve ardından temizlenecek çok az kap bırakıyor. Üçüncüsü, hamur kısmına hakim olduktan sonra meyve kısmı için değişik alternatifler deneyerek uyarlayabileceğiniz çok yönlü bir tatlı. Son olarak da özellikle tek başınıza yaşıyorsanız hamur kısmı buzdolabında rahatlıkla uzun süre bekleyebildiği için dilediğiniz günlerde tek porsiyon olarak hazırlayabilirsiniz. Özellikle çalışanlar için mükemmel bir tarif.
Hamurun içinde yumurta olmadığı için uzun süre buzdolabında tazeliğini koruyabiliyor. Tarife hamur malzemelerini robottan geçirerek başlıyorsunuz… Geriye meyveyi limon, un ve şekerle karıştırmak kalıyor.
Önceden de dediğim gibi tarifle oynayarak bir sürü alternatifler yaratabilirsiniz. Bu yazıyı yazarken bile aklıma gelenler:
– Kıtır elma (hamura tarçın ekleyin)
– Kıtır armut (hamura un haline gelmiş badem ekleyin)
– Kıtır şeftali (çırpılmış kremayla servis yapın)
– Kıtır mango ve ananas (ahududu sorbet ile servis yapın)
– Kıtır vişne (limonlu sorbet ile servis yapın)
Ben hazırladığım tatlıyı Macadamia Nut Brittle dondurma ile servis yaptım. Fırından çıktıktan 20 dakika sonra yemek en güzeli. Ertesi gün işe de bir kısmını ayırıp götürdüm. Tadı hala çok güzel olmasına rağmen kıtırlığını kaybetmişti.
KITIR ÇİLEK TARİFİ
Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.
Malzemeler
4 kişilik
Hamur kısmı için:
- 1+1/4 su bardağı (175 gram) un
- 1/3 su bardağı (70 gram) şeker
- 1/3 su bardağı kahverengi (70 gram) şeker
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 125 gr. tereyağı, soğuk
Meyve kısmı için:
- 750 gram çilek
- 1 çorba kaşığı + 1 çay kaşığı un
- 2 çorba kaşığı şeker
- Yarım limonun suyu
Yapılışı
- Fırınınızı önceden 190C’de ısıtın.
- Bir mutfak robotunun haznesine unu, tuzu ve şekerleri koyup karıştırın.
- Tereyağını minik küpler halinde kesip unlu karışıma ekleyin ve yavaş aralıklarla robotu çalıştırıp tereyağı küplerinin hepsi una bulanana kadar ve bezelye tanesi büyüklüğüne gelene kadar tekrarlayın. Hamurun bir araya gelmemesine özen gösterin (çok çok iri kum taneleri kıvamında olacak). Oda sıcaklığında bir kenarda bekletin. (Eğer mutfak robotunuz yoksa malzemeleri genişçe bir kaba alıp iki bıçak yardımıyla keserek ya da elleriniz soğuksa tereyağı parçalarını karışıma yedirerek de aynı hamuru elde edebilirsiniz.)
- Çilekleri yıkayın, çok iyi süzün (yoksa haddinden fazla sulanacaklardır), sap kısımlarını kesin ve dörde bölün. Üzerine yarım limonun suyunu sıkın, unu ve şekeri ekleyin, karıştırın. Bir fırın kabının altına çilekleri aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin.
- Tepesine hamur karışımını dökün (döktükten sonra bastırmayın).
- Hamur kısımının tepesi kahverengileşene kadar, yaklaşık 30-40 dakika fırında pişirin.
- Fırından çıkardıktan sonra yaklaşık 20 dakika oda sıcaklığında beklettikten sonra ılık servis yapın. Buzdolabında 4 gün kadar tazeliğini korur.
Papatya
Merhaba Cenk,
Çok renkli ve sadelik açısından çok doyurucu bir bloğunuz varmış, sizi kutlar devamını dilerim,
Papatya
Defne
Merhaba Cenk,
Blogunu turlamaktan cok keyif aldim, iyi ki ziyarete gelip varligini hatirlatmissin. Bundan sonra bir tik otede, takibimdesin.
cilek
Şimdi tarifi okurken hamurunda biraz oynamalar yaptım kendimce.Fırsat bulur bulmaz deneyeceğim.
Tarif+görüntü =Harika olmuş.
Ellerine sağlık.Sevgiler.
Papatya
Galiba Papatyalar karisti burada :))
Sayfanizi arada sirada ziyaret ediyordum *itiraf* 🙂
Artik daha sIk gelmek icin linklerime de ekledim 😉
Fotograflar cok net ve guzel!
Sevgiler,
(Giritte yasayan -Komsu) Papatya
Cenk
Teşekkürler Papatya – her zaman beklerim…
Nihan
Cenk merhaba,
Bu tarifini denediğimi, adeta aşık olduğumu, her hafta pazardan çilek alıp yaptığımı söylemek istedim. Gerçekten de kolay ve bir o kadar da leziz. O kadar çok sevdim ki tarifi kendi bloguma link koydum. Bir de hani Ingilizce blogunda bunun kadar kolay bir tarifiniz varsa buyrun yazmışsın ya, yine cilekli ama kolaylikla baska meyvalarla da yapilabilecek, senin tarifin kadar olmasa da oldukca lezzetli baska bir tatli tarifi de ekledim ayni posta. Belki bakmak istersin diye linkini yaziyorum: http://anneningnl.blogspot.com/2007/05/yemek-yemek-yemek-ilek-ilek-ilek.html
Son olarak, ben Ozlem’in universiteden arkadasiyim, Ozlem’in meshur Cenk’iyle internet araciligi ile de olsa tanistigima cok memnun oldum. Ve bir de portakalli tavugu da denedim, seker orani bizim (esimin ve benim) damak tadimiz icin biraz fazla geldi ama sekeri azaltarak kesinlikle bir kez daha yapacagim cok degisik bir lezzetti zira. Sevgiler…
Cenk
Merhaba Nihan
Tarifi begenmene cok sevindim. Sanki insanlara bu tarifi yeterince anlatamiyormusum gibi geliyor. Bir tek yiyenler neye ugradiklarini anlayamiyorlar. Ne kadar basit bir tarif, tek bir teknik bile yok ama tadi da o kadar guzel. Ben bu tarifi kesfeder kesfetmez hic abartmiyorum 4 gun arka arkaya yaptim. Senin tarifini de en kisa zamanda deneyecegim. Haklisin cilegin tam zamani mumkun oldugunca degisik tarifler denemenin tam zamani.
Ben de seni Ozlem’den duymustum. Dunya kucuk 🙂
Hilal
Harika görünüyor. Yapılışı da basite benziyor.. Ben bunu denerim haftasonu…
Canan
Merhabalar
Kıtır çilek enfes görünüyor çilek mevsimi geçtiği için şu an deneyemem ama yaza mutlaka denerim.Çok enfes tarifleriniz var zevkle sitenizde geziniyorum… Başarılar
ladygodiva
harika bir tarifti de, evde çilek olmadığı için elmayla yaptım ben, o da baya güzel oldu 🙂 çok teşekkürler!
Ebru
Cok guzel bir tarif, daha once elmalarla denemistim ama o tarif cok iyi olmamisti, cileklerim biraz eksiydi ama bir de elmayla denemek istiyorum… Bu arada ben de Bilkent Isletme mezunuyum, NC’da yasiyorum:)
güldem
gerçekten harkulade gözüküyor,kesinlikle ilk fırsatta deniycem,Kolay olması benim için en cazip tarafı çünkü 11 aylık bir ejderha ile birşeyler yapmak çok zor oluyor:)Bu tarif tam bize göre:)
Osman Bucukoglu
Merhaba,
Önceden hazirlanan malzeme firin tepsisine yerleştirilip buzdolabinda bekletilebilir mi? Yoksa malzemeyi tepsiye yerleştirir yerleştirmez firina sürmek mi gerekir?
Daha ilk maddede öncelikle firini isitmamizi istediginiz icin supheye dustum. Keza hazirligi gunduz yapmayi ama pisirme islemini gece gerceklestirmeyi planliyordum.
Sevgiler,
Osman
Cenk
Merhaba – Hazırlığı sabahtan yapacaksanız meyve karışımını ve hamur karışımını ayrı kaplarda saklamanızı öneririm. Aksi taktirde hamur meyvenin suyunu çekecektir ve kıtır kıtır olmayacaktır. Ayrı kaplarda saklayın, pişirmeden 15-20 dakika öncesinde fırını açın, ısınsın ve tatlıyı fırına vermeden önce meyveleri ardından üzerine hamuru döküp fırına verin. Şimdiden afiyet olsun.
Osman Bucukoglu
Son derece lezzetli bri deneyimdi. Herkes çok beğendi. Sizin Radikal’deki röportajiniz sayesinde keşfettiğim David Lebovitz’in aşağıdaki likteki vanilyali dondurmasini vanilya yerine sakizla yapmayi denedik. Sizin kıtır çileğinizle muhteşem bir ikili oluşturdular. Çok teşekkür ederim.
Önce campari portakalli sorbet’inizi denemiştim, arkasindan kıtır çileği denedik. İkisi de birbirinden lezizdi. Bir sonraki deneyimimiz için onca tariften hangisini seçeceğimize henüz karar veremedik.
Sevgiler,
Osman Bucukoglu
linki eklemeyi unutmusum.
🙂
http://www.davidlebovitz.com/recipes/vanilla_icecream.html
Cenk
Merhaba Osman Bey – Beğenmenize sevindim. Sakızlı dondurma da çok iyi fikir. Herkese afiyet olsun. Umarım bundan sonraki denemelerinizde de memnun kalırsınız.
mutlu
eline, agzina, kelimelerine, emegine saglik. her sayfada her tarifte ayri bir ozen oldugu cok belli. tebrikler…
Selen
Merhaba,
Gecen hafta bir arkadasin yemek davetine goturmek icin yaptim bu tatliyi. Bir suru milletten insan vardi sofrada ve istisnasiz herkes bayildi. Harcanan emek+zaman ve begenilme orani kiyaslandiginda, kesinlikle cok karli bir secim oldu benim icin!
Hatta bende misafir olarak kalan bir arkadasim,”tadi damagimda kaldi, cok yiyemedim” diyerek, benden tekrar yapmami istedi ertesi gun. Favori tariflerimin arasina aldim hemen.
Tesekkurler.
Cenk
Selen – Afiyet olsun. Ben de vaktim olmayınca mutlaka bunu yapıyorum ve dediğin gibi herkes beğeniyor. Her mevsimin meyvesine göre adapte etmek de çok kolay. Beğenmene sevindim.
Banu
Merhaba Cenk,
Dün akşam çıtır çilek tarifini, mevsimi olmadığı için, senin de önerinden yola çıkarak, çıtır muza dönüştürdüm. Enfes oldu, bayıldık, demek nasıl isterdim. Ancak ne yazık ki, sonuç bir hezimetti.
Neyi yanlış yaptığımı da bulabilmiş değilim. Ne yazıyorsa, harfiyen uyguladım. Yapmaya çalıştığım, tatlı değil adeta bir yağ yumağı oldu
🙁 Hata nerede olabilir sence?
Sevgiler
Banu
çıtır çilek mi? ay daha adını yazamıyorum:(
kıtır çilek demek istedim…:)
Cenk
Banu – Acaba fırına vermeden önce yağ çok fazla mı eridi? Tereyağı kullandınız değil mi? Tepesindeki hamur fotoğraflardaki gibi iri kum taneleri kıvamında oldu mu? Çilek yerine muz kullanmak bahsettiğin şeye yol açmayacaktır çünkü..
Banu
Tereyağ, aslına bakarsan,unun içine katarken de erimiş vaziyetteydi. Görüntü olarak benzese de dediğim gibi tat konusu tam bir fiyaskoydu. Sanıyorum, dediğin gibi, sorun, terayağın katı halde olmamasından kaynaklanıyor. Teşekkür ederim cevabın için, şimdi yeniden denemeli o zaman:)
olcay inceoğlu
merhaba
bu güzel tarifleri paylaştığınız için çok teşekkür ederim
dün 400 gr çilek 2 büyük muz 1 ekşi elma ile karışık meyveli yaptım
harika oldu
kalanı buzdolabından şimdi çıkardım hamuru yumuşamamış,lezzet hala müthiş
Dilek
Sayfanızın sürekli takipçisiyim yeni yayınlanan her yazıdan sonra yaklaşık 5 dk içinde buraya damlıyorum 🙂 çilek hastası olduğum için aklımın bir köşesinde kalmış bu tarif kitaplara gömülmüş ders çalışırken masamda duran çileklerle göz göze geldik ve adını hatırlayamadığım bu güzelliği derhal yapma isteğim uyandı neden o kadar uzun bi yol seçtim bilmiyorum ama tartlar tatlılar kurabiyeler aradım taradım ve işte buldum yihhhuu sesleri eşliğinde mutfağa yöneldim bu olaydan yaklaşık 1.5 saat sonra yani el an itibariyle dondurma eşliğinde verdiğim en tatlı molam oldu kendisi bundan sonra sık sık yapılıcaklar listesinde benim gibi beceriksizin her yeni denemede süper sonuç elde etmesini sağladınız ya cidden harikasınız 🙂
ladybug
Merhaba
denedim; fakat umduğum gibi olmadı:(. Limon durumu da zaten bana pek uymadı. Çileğin tadını bastırıp, vişne havası verdiğini düşünüyorum. Eğer kendim yapmış olmasaydım içerisindekinin çilek olduğuna kesinlikle inanmazdım. Bir de merak ettim, 2.fotoğrafın sağ tarafındaki fotoğraf fırına verilmeden önce mi çekildi? Benim karışımım pek öyle olmadı da:D, daha unluydu sanki(ölçülere de yudum aslında). Robotum bozuktu, bıçakla yaptım acaba o yüzden mi olmadı dersiniz?
Cenk
ladybug – Yarım limonun suyu sadece çileklerin rengini kaybetmemeleri için ekleniyor, bir de asit versin diye. Tadını değiştirip vişneye benzetecek bir miktar olduğunu düşünmüyorum. Bahsettiğin fotoğraf evet fırına verilmeden önce çekilmişti. Bıçakla da yapmak mümkün ama hem tereyağı erimesin diye çok hızlı çalışmak hem de bütün hamur parçaları eşit büyüklükte olsun diye ufacık olana kadar kesip karıştırmak lazım. Umarım ikinci denemende daha hayal ettiğin tada yakın bir tat yakalarsın.
nisa
cenk bey aceba bu tarifi kayısıyla deneyebilirmiyiz?
Cenk
nisa – Tabii ki deneyebilirsiniz. Çok da güzel olacaktır.
Arzu
Merhaba Cenk,
Hipoglisemisi olan ben, bu tatlıyı şu şekilde modifiye ettim ve sonuç: “mmmmmmmm nefiss!!!”
Detaylar:
Şeker yerine splenda kullandım. (Şeker problemi olanlara öneririm.Denediğim diğer ürünler gibi kimyasal-tuhaf bir tadı yok aksine tadı normal şeker gibi.)
Unun yarısı yulaf unu, yarısı kepekli un.
Limon suyu yerine, kutusu açılmış olan doğal portakal suyundan 5 yemek kaşığı kullandım.
Meyvelerden az az kalmıştı.Muz, yaban mersini ve çilekli bir karışım yaptım.
Hamura da, önerdiğin gibi 1 tatlı kaşığı tarçın koydum.
1 top vanilyalı dondurma ile şahane oldu.
Çok kolaymış bu tarif, teşekkürler.
Cenk
Arzu – Kendi versiyonunu ayrıntılı bir şekilde paylaştığın için çok teşekkür ederim. Afiyet olsun.
ayse
Merhaba Cenk,
Tariflerinin hepsini harika buluyorum. Fındıklı brownie, simdiye kadar yediğim en güzel brownie oldu.
Kıtır Çilek tarifini ben de geçen gün aynen Banu gibi, tüm yazdıklarına harfiyen uyarak muzla yaptım, ama çok tereyağlı oldu. Tereyağını küpler halinde koydum, una bulanınca da küp şeklinde uncuklar oldu, fotoğrafın aynısını da yakaladım, acaba sorun benim damak tadımda mı? Daha az yağ koysak nasıl olur?
Teşekkürler
Ayşe
Cenk
Ayşe – Çok sevindim! Afiyet olsun. Kıtır çilek için ise sorun demeyelim bence. Herkes tereyağı sevmek zorunda değil. Aslında sıcakken, yanında buz gibi dondurmayla servis edince yoğun tereyağı tadı hiç rahatsız etmiyor. Tek başına yenince ise haklısın. Daha az yağ koyabilirsin ama o zaman kıtır hamurda başka tip bir değişikliğe de gitmek lazım. Daha az tereyağı şu andaki un miktarını bir araya getirmekte yetersiz kalacaktır. Sana tavsiyem una ilaveten yulaf ezmesi eklemek. Geçmişte denedim ve çok daha hafif bir tadı oluyor. Yalnız maalesef miktarını not etmemişim. Hangisinden ne kadar koyacağını kesin söyleyemiyorum, deneyerek bulman gerekecek. Tarife baktım ve sanırım 3/4 su bardağı yulaf ezmesi, 1/2 su bardağı un, şeker miktarları aynı (hatta çok az azalabilir bile) ve tereyağı da 60 gram olarak bir deneme yapmak isabetli olacaktır. Bunları birleştirdiğinde bir karışıma bak, eğer hafif topaklanıp bir araya geldiyse harika. Eğer gelmediyse azar azar tereyağı ekleyerek iri kum taneleri kıvamını yakala ve fırına ver. Umarım bunlar yardımcı olur.
İlkay
Merhaba
Geçen gün muzlu, dün akşam ise elmalı yaptım, nefis. İnanılmayacak kadar kolay, beklemediğiniz kadar lezzetli ve bir dilimden fazla yemek isteyebileceğiniz kadar hafif, ben çok sevdim 🙂
Deniz
Merhaba,
Gecenin bir yarisi, tatli birseyler ararken dusuverdi sayfaniz ekranima tesadufen.. Yok efendim, akillara ziyan bir blog bu!
Anlatimlar fena halde mimli, gorsel fazlasiyla vurucu.. Eski bir Texas sakini icin, Meksika’li sebze meyve tezgahlarinin renkliligini ve sicakligini hissettim burada..
Ellerinize ve akliniza saglik diyeyim. Basarilarinizin devami ile karlar ulkesinden selamlar.
pisi
Tarife çilek miktarı dışında harfiyen uydum. Benimki 50 dk.piştikten sonra üstü ancak kızardı. Fakat hayal kırıklığı yaşadım. Fırındayken çileklerin suyu kabın kenarlarından taşacak kadar sulandı. Oysa iri ve sert olanlardan 750 gr değil, 600 gr kadar çilek koymuştum. Kabın çapının 20 cm olmasıyla ilgili olabilir mi diye düşündüm.Tadında da yoğun bir çiğ hamur kokusu vardı. Kıtır yerler daha iyi olmakla birlikte çilekle bütünleşmiş yerler memnun etmedi. Yine de bir daha deneyip fırında daha uzun süre tutarak daha geniş bir kaba koyacağım. Önerilerinizi almak isterdim.
Cenk
pisi – Herkesin fırını farklı pişirdiği için tarifteki zamanlamadan çok sonuçta nasıl görünmesi gerektiğini baz almakta fayda var. Yani doğru yapmışsın. Çileklerin suyunun kaptan taşması da eğer alçak kenarlı bir kap kullandıysan olmuştur. Bir dahaki sefere biraz daha yüksek bir kapta pişirmeni veya aynı kapta pişireceksen de altına bir alüminyum folyo sermeni tavsiye ederim. Böylelikle fırın pislenmeyecektir. Kenardan taşmış çilek suyu görüntüsü de bence doğal bir hava katar 🙂 Yoğun çiğ hamur kokusu ve çileğe yakın yerlerin sulanmış olması da gereğinden ufak bir kap kullanıldığında olur. Bir de hamuru koyduktan sonra bastırmamak lazım; bastırıldığında hamur hava almayacağı için kıtırlaşmayıp sulanacaktır. Tabii çileklere en yakın olan katmanın biraz sulu olması kaçınılmaz. Aklıma gelenler bunlar. Umarım yardımcı olabildim.
derya
Mutfağım daki çileklerimin hepsini smoothie yaparak tükettiğim için ben bu tarifinizi frenk üzümü ve limon parçaları kullanarak yaptım gerçekten çok lezzetli oldular.Hazırlama süresi de okadar kısa olmasına rağmen lezzetini uzun süre damağımda hissettim.
teşekkürler…
dilek
merhabalar.. ben sizin tarfinizi denedim..çok lezzetli oldu ben çilek,frenk üzümü, frambuaz üçlüsü kullandım ..aklıma birşey takıldı daha önce Nigella Lawson tarifini kullanarak yapıyordum tereyağını soğuk kullanıyordum yanlış hatırlamıyorsam, senin tarifinde bu belirtilmemiş yorumlarada baktım sen nasıl kullanmıştın, soğuk-oda ısısı ? teşekkürler
Cenk
Dilek – Tereyağını soğuk olarak kullanmanı tavsiye ederim. Ama karışımın fırına girerken buz gibi olması gerekmiyor.
meriç
cenk, yarın çilek almaya sabredemeyecek kadar iştahımı kabarrtı bu tarif.
ılık servis edilmesini önermişsin ve buzdolabında 4 güne kadar kalabileceğini de belirtmişsin.
buzdolabında bekleyeni soğuk olarak tükettiğimizde lezzetinden kaçırdığım bir şey olur mu yoksa fırında ılıştırsam işe yarar mı?önerir misin?
sevgiler, meriç
Cenk
meriç – Bu tatlı bence sadece ilk yapıldığında çok güzel oluyor. Açıkçası hiç buzdolabına kaldıracak kadar artmadı bugüne kadar ama o haliyle ısıtılsa bile ilk pişirildiği gibi olmaz. Bekledikçe meyvelerin nemi kıtırlığını yok edecektir. Tarifi kolaylıkla ufak porsiyonlarda yapabilirsin. Kıtır hamuru mesela tarifteki kadar hazırla, istediğin kadarını pişir, geri kalan hamuru da pişirmeden sakla. Dondurabilirsin bile.
Dilek
Crumble’ın tarifini öğrenmemden çok, Türkçe isim alternatifini görmem çok harika oldu. Bir belgeselde ismi geçiyordu ve ben Türkçe’sine ne yazsam derken sizin tarifiniz aklıma geldi ve hemen buraya baktım:)
Not: programdaki aşçı (Tom Norrington-Davies) bu kadar güzel yapamadı 😀
Aslı
Cenk, merhaba
Akşama arkadaşlarım yemeğe gelecek, tatlı ararken aklıma geldi, dolapta donmuş çilek var, olur mu dersin? Olursa, bir de çözdürüp mü yoksa donmuş halde mi fırına vermek lazım?
Cenk
Aslı – Kusura bakma, biraz geç kaldım. Sanırım misafirlerin çoktan gitmiştir. Sonrası için not düşeyim o zaman: Bu tip bir tatlı, ancak mevsimindeki taze meyveyle güzel olur. Kış aylarında donmuş ürünler kullanmayı bir nebze anlayabiliyorum, ama hele şimdi manavlarda mis gibi çilekler varken sana donmuş kullanabilirsin demeye dilim varmıyor. Eğer evden çıkamayacak kadar meşgulsen o zaman tavsiyem elde olan herhangi başka bir taze meyveyle deneme yapman. Şeftali mesela… Oldu da donmuş kullanmak istersen çözdürüp kullanman gerekecektir.
Aslı
Cenk, ben zaten cuma akşamı belki deyip şansımı denedim. Akşam çilekli kıtırı pişirdim -buzluktaki çilekler minicik minicik bahçe çileği idi, daha buzlukta kalmalarına gönlüm dayanmadı galiba:)- Ne olur olmaz diye yarım porsiyon yaptım. Dondurma ile herkes bayıldı. Daha az yağlı yulaflı tarifi denedim yaparken. Hamur topak topak değil de un gibi oldu, ya çok çektim, ya da yağı az geldi, şeftaliliyi de bugün denicem 🙂
Elif
Tarifi denedim elmalı şekliyle, sonuç; mükemmel,deneyip hamurumsu olduğunu söyleyen arkadaşlar sanırım tereyağını karıştırırken ayarlayamamış olabilirler,ben una ekledikten sonra sadece bikaç defa turbo düğmesine bastım,dökerkenki görüntü ufalanmış burçak kurabiye gibiydi,zaten piştikten sonraki tadını da ona çok benzettim.Çok hafif oldu çok teşekkür ederim.
bahar
Merhaba Cenk
Ben blog’unu hong kong’dan takip ediyorum. aslinda yeni kesfettim sayilir ama bu aralar oldukca sikca bakiyorum.
bugun evimize sonunda bir firin aldik ve hemen bu tarifi denedim. suan firindan cikti sogumasini bekliyoruz, harika gozukuyor!
sevgiler
Basak
muhtesem bir tarif, cok lezzetli ve kolay bir tatli… hepsini tek seferde bitirmemek icin zor tuttum kendimi… seni tebrik ederim siten ve guzel tariflerin icin…
Gülden
ayyyy bu güzelliği hemen denemek istiyorum 🙂
gül
Keşke tabaktaki halinin de fotoğrafı olsa ..
Pişirdim , 20 dak. bekledim , yedim . Çok beğendim bir parça daha yiyeceğim ama acaba kıvamını tutturabildim mi ? Altı muhallebi gibi, üstündeki hamurlar çıtır çıtır ama dağılıyorlar ?
Cenk
gül – Doğru kıvam. Alt kısmı meyveler yumuşayınca muhallebi gibi bir kıvam alıyor, tepesi de eğer tarifte belirtildiği gibi çok fazla bastırılmazsa kıtırlığını muhafaza ediyor. Dağılması da doğal.
gül
Çok sevindim . Diğer Crumble tariflerini de mutlaka deneyeceğim . Güzel tarifler için çok teşekkürler .
elif
tarifinize bayıldım. gerçekten yapması kolay, fazla vakit almıyor ve bir okadar da lezzetli. tarifi bir borcam kabında denedim.ama yerken aklıma şöyle bir şey geldi. tarifi tek kişilik ufak kaplarda da yapabilirim. böylece serviside daha kolay olur gibi geliyor bana. olur mu dersiniz?
Cenk
Elif – Elbette olur!
jülide
hazırlaması 7 dkmı aldı:)45 dk kadar pişme süresi … sonrasına eşim bayıldı ,bu tarif için ne malzeme lazımsa yaz bolca alalım hep bulunsun evde diyor:) görüntü bile birebir aynı oldu 🙂 teşekkürler cenk ..
Özge
Merhaba,
Uzun süredir sitenizi takip ediyorum, özellikle görsel yanı beni benden alıyor :)Bazen tarifi okumayı bırakıp fotoğraflara dalıyorum diyebilirim.
Kıtır Çilek yapmak istiyorum ancak bir konuda danışmak istedim, benim mutfak robotum yok, rondo aynı işi görür mü acaba. Ben köfte için kullanıyorum ,malzemeleri atıp biraz döndürünce yoğruluyor. Bu tarifte de olur mu ki?
Teşekkürler şimdiden
Cenk
Özge – Rondonuzun haznesi malzemeleri alacak kapasitedeyse elbette kullanabilirsiniz.
zelal
sitenizi çok beyendim ve bu tarifi çilek mevsimi olmadığı için elmayla deneyeceğim.elmaları tepsiye nasıl dizeyim hamurun içine de küp küp doğrayıp mı koyayım ??bilemedim:)yardım ederseniz sevinirim..ayrıca sitniz ve tarifleriniz şahane..teşekkürler.
Cenk
zelal – Çok teşekkürler. Elmaları yarım ay şeklinde incecik doğramak en iyi sonucu verecektir. Hamurun içine küp küp doğramayacaksınız. Tarifte belirtilen şekilde, meyveler alta hamur da tepelerine. Fırın kabını seçerken de hamurun en az 1 parmak kalınlığında olmasına dikkat ediniz. Fırın tepsisi bu tarif için çok büyük kaçacaktır.
jülide
evde hazır marmelatım vardı aynı tarifi marmelatla denedim (meyve kısmını) sonuç felaketti hamur dibe çöktü ,çiğ kaldı yapış yapış oldu marmelattan mı yoksa hamur kıvamındanmı oldu çözemedim
Cenk
jülide – Marmelat bu tarifte taze meyve yerine kullanılabilecek bir malzeme değil. Tarifte belirtilen malzemelerden saptığınız zaman sürprizlere hazırlıklı olmanız lazım. Hele de bu kadar radikal bir değişiklik yapınca.
pınar
Merhaba, sitenizi çok yakından takip ediyorum, dahası neredeyse hergün yeni bir tarif varmı diye bakıyorum. Birçoğunu da denedim..Bu tarifle ilgili bişeyler ters gitti sanırım. Öncelikle evde 750 gr çilek olmadığı için yarım ölçü yaptım. Dikdörtgen pişirme kabı da büyük gelince iki tane yuvarlak toprak kapta pişirdim.(190 derecede) Sonuç: Kurabiye hamuru bir türlü kızarmak bilmedi, kızarana kadar yaklaşık 1 saat 15 dk geçti. Haliyle çilekli dokunun çoğu uçup gitmiş bazı kurabiye hamurları da “hamur” kalmıştı..
Cenk
pınar – 1 saat 15 dakika çok uzun bir süre. Hamur nasıl yanmadı şaşırdım. Çilekleri yıkadıktan sonra iyice süzdünüz mü? Islak olursa hamuru üzerine serptiğinizde yumuşayacak, kızarması gecikecektir. Aklıma bir tek bu geldi.
pınar
Çilekleri iyice süzdüm ama çilekleri kesip un, şeker ve limonla karıştırdıktan sonra sulanmış bir karışım oldu. Yaptığım tariflerinden en başarısızı bu oldu malesef. Nerde hatam oldu anlayamadım.
Yasemin
Cenk bey
Verdiginiz alternatif meyveleri de ayni miktarda alacagiz degil mi? Farkli meyvelerde de sistem ayni mi?( Un ,limon,seker ekleyerek)
Elmada ne kadar tarcin?
Armutta ne kadar badem?
Meyveler dilimlenecek mi rendelenecek mi?
Sormak istedigim bir sey daha.
Su an nerde okudugumu hatirlamiyorum.tariflerinizi denettiginizbir ekip varmis galiba.dogru ifade ettim mi bilmiyorum.
Cenk
Yasemin – Evet aynı miktarda alacaksınız. Sistem hemen hemen aynı. Daha kuru olanlar için daha az un kullanabilirsiniz. Elmada 1/2 çay kaşığı tarçın, armutta unu 1 su bardağı kullanıp fazladan 1/4 su bardağı kadar badem tozu yeterli olacaktır. Meyveler dilimlenecek. Ekip gönüllülerden oluşuyor. Şimdilik yeni ekip üyelerine ihtiyaç yok ama ileride olduğu halde muhakkak blogda duyururum.
Yasemin
Bu ekip gonulluluk esasina dayali mi bir array geldi ya da siz mi olusturdunuz.ozetle ekibe dahil olunabilir mi
sena
Merhabalar. Bugün de bu tarifinizi deneyeyim dedim ama yine başarısız oldum galiba. :/ Bu tarif için biraz yayman bir cam kalıp kullandım o sebeple mi oldu bilmiyorum ama piştikten sonra çileklerin suyu hamurun üzerine çıkmadı altta kaldı. Böyle mi olması gerekiyordu? Yukarıdaki ilk resimde su yüzeyde görünüyor ya işte öyle bir görüntü oluşmadı tepesi tamamen hamurdu. Çileklerin de tadı tam yerinde değildi ama hamur güzeldi. Yine beceremedim galiba :/
Cenk
sena – Çileklerin suyunun taşması şart değil. Tepesi güzelce kızardıysa kıvam tutmuş demektir.
sena
İyi o zaman problem yokmuş sevindim 🙂 Bir de sizin kullandığınız (resimdeki)fırın kabının yüksekliği yaklaşık kaç cm ve neyden yapılma bir kap ?
Cenk
sena – Yüksekliği 6 cm, porselen.
merve
merhaba cenk, ben boş zamanlarımda bu sitede saatlerimi harcıyorum. tariflerini denemeye pek fırsatım olmuyor ama resimlerine bakıyorum, yemeklerinin hikayelerini okuyorum, yorumların tamamını hatmediyorum; sanki yemek tarifi sitesi değil de, ne bileyim bir ekşisözlük gibi davranıyorum bloguna. bu tarifi görünce evde yemediğim armutlarımla yapayım dedim. sonuç: mükemmel. fırından çıkarınca tadına bakayım dedim ama demez olayım. tepsimin yarısını kaynar kaynar bitirdim. bu arada badem unu yerine hamura kıyılmış badem bir su bardağı kadar kıyılmış badem kattım, robotta karışınca iyice ufaldı, şimdi hamurlarımın arasında kıtır kıtır badem de geliyor, pek güzel oldu 🙂
çok teşekkür ederim sana 🙂
Cenk
merve – Bu kıtır hamur çok fena! İnsan duramıyor, değil mi? Afiyet olsun.
Ayşe
Sevgili cenk;
Bazı meyveler için eklemeleri söylemişsiniz lütfen kiraz içinde söylermisiniz??
Ayşe
Merhaba cenk.Siteni uzun zamandır takip ediyorumnve kıtır çileği yapmak isiyorum ama çilek bulamadığım için kiraz kullanmak istiyorum.kiraz kullandığım için malzemelerde bir değişiklik yapmam gekirmi?
Cenk
Ayşe – Bence malzemelerde değişiklik yapmaya gerek yok ama kiraz fırına girince bütün tadını kaybediyor. Başka bir meyve kullanmanızı öneririm.
Ayca
Merhaba cenk, bu pay stockholmde neredeyse milli tatlidir diyebilecegim kadar yaygindir ve ben bunu yillardir yapmama ragmen hic bu kadar guzel ve ayrintili tarife rastlamamistim. Dolayisiyla hamurunu gözkarari ölculerle ve meyveleri sadece sekerle karistirip yapiyordum. Tarifin icin cok tesekkurler en kisa zamanda tam ölculeriyle deneyecegim. Bu tatliyi Turkiyeye geldigimde nefis tatli kayisilarla yapip dondurmayla servis etmistim ve muthis lezzetli olmustu. Bu kadar ucuz ve tatli kayisi firsatiniz varken bunu da denemenizi tavsiye ederim 🙂
Zeynep
Merhabalar, çilek mevsimi gelince tariflerinize bi göz attım ve bu tarifte takılı kaldım! Denemek istiyorum ama kafam karıştı, fırın kabını yağlıyor muyuz? Ben dondurmayı tatlılarla tercih etmiyorum, yalnız yenince teryağı tadı rahatsız ediyor mu? Bir de baton kek kalıbı uygun olur mu? Sizin kabınızın Ölçüleri nedir?
Off çok soru sormuşum, vaktiniz olunca cevaplarsanız sevinirim, sevgiler…
Cenk
Zeynep – hayır, kalıbı yağlamaya gerek yok. Tereyağı tadı beni rahatsız etmiyor ama zaten edecekse olsa kullanmamam lazım, değil mi? Kek kalıbı olabilir. Kalıbın ölçülerini tam olarak hatırlamıyorum ama baton kek kalıbına yakın ölçülerde.
ece
bir saat önce depresif şekilde giriştiğim kıtır çileğimi, şu an mutluluk içerisinde yiyorum. Ama bir şey sormak istiyorum benim çileklerimin piştikten sonra rengi soldu, açık kırmızı oldu. Normal mi? Bir de ben tabağıma yığdım yedim ama olur da depresyondan çıkıp misafir çağırırsam diye hoş bir servis önerisi verseydin çok iyi olurdu:)
Cenk
ece – Kullandığınız çileklerden kaynaklanmış olabilir. Çilekleri ahududu veya vişneyle karıştırabilirsiniz. Misafirler için de ufak sufle kaplarında tek kişilik olarak pişirebilirsiniz.
Zeynep
ben cevabınızı beklemeden soruyu sorduğum gece yaptım tarifinizi, eğer kalıp yağlanacak olsa Cenk Bey mutlaka yazardı dedim, evdeki küçük bir cam fırın tepsisine yaptım ve eşim ba-yıl-dı bu tarife, teşekkürler…
Lea Karsli
Selam Cenk,
Seneler sonra tekrardan tarife girip baktım. Bu tarifte fındık yok muydu? Arada bir fındık, hatta meyvesini göre değişen badem, ceviz katı? Ya da ben senelerdir kendim bir kat tat mi uydurarak yapmışım?
Cenk
Lea Karsli – Tarifte yok ama üzerindeki yazıda bazı alternatifler var, sanırım onlar kalmış aklınızda.
Zeynep
Cenk bey, tarifi iki kişi için yapmak istiyorum, yarım ölçü yapsam tarif tutar mı acaba?
Cenk
Zeynep – Ben olsam hamur kısmını tam yapıp yarısını kullanır, diğer yarısını buzluğa atardım. Ama elbette yarım ölçü de yapılabilir. Kabı da ufaltmanız gerekecek.
Ceren
Offff X2 ölçü ile yaptim
Yarim saat içinde tükendi :)))
Harikasiniz
Artik bu sayfaya geliyorum , yorumumu yaparken
Mukemmel baska bir tarifinizi listeme ekliyorum.
Çok teşekkürler ve size Barcelonadan Kocaman sevgiler 🙂
Ada
Benim hamurum kıtır olmadı 🙁 çileklerim de çok ekşi oldu 🙁 eşim de beğenmedi 🙁
amaaaa buna rağmen hepsini yedim! :))) nihaha
Şaka bir yana tarif çok güzel ama hamurun kokusunu pek beğenmedim. Belki bunun için bir fikir verebilirsiniz.
Cenk
Ada – Tereyağı kokusu ağır geldiyse yapacak pek bir şey yok. Belki tarçın vs. gibi bir baharatla biraz yumuşatabilirsiniz.
Hatice bilgin
Şimdi çilek zamanı pazardan aldım ve hemen yaptım. Yanina çikolatalı dondurmada yaptım. Komsularıma da ikram ettim.bayıldık.tariflerin ikiside çok yerinde .
C
Bu tarifinizi ogrendigimden beri pek çok farklı kisiye 10 yildir yapıyorum. Cok kolay ve çok lezzetli, su ana kadar bayılmayan kimse olmadı. 🙂