• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Ahududulu Fıstıklı Tart

Ahududulu Fıstıklı Tart

Dorie Greenspan’in tart hamuru tarifiyle denemelerim sürüyor… Hamura bu sefer fıstık ekledim ve haddinden çok pişirmeme rağmen sonuç çok güzeldi.

Sanırım bir dahaki sefere ya daha çok fıstık koymak gerekecek ya da un haline getirmektense iri iri kıyıp o şekilde eklemem lazım çünkü piştikten sonra bile yeşil yeşil hamurun içinde gözüksün istiyordum. Bir dahaki sefere…

Dolgusu için kullandığım, yine Dorie Greenspan’in, pasta kreması tarifi de muhteşem. Tarifin püf noktası son dakikada minik parçalar halinde eklenen oda sıcaklığındaki tereyağının kremanın kendi sıcaklığıyla eriyene kadar çırpılması. Böylelikle krema ipeksi bir kıvam alıyor. Genelde bu tip kremalar için marketlerde hazır satılan karışımları kullanıyorsanız size tavsiyem vaktiniz olduğu bir zaman bu tarifi deneyin ve zahmetinize değip değmediğini bana söyleyin.

Ahududulu Fıstıklı Tart 2

AHUDUDU ve FISTIKLI TART TARİFİ

Tarif, Dorie Greenspan’in “Baking: From My Home to Yours” adlı kitabından uyarlanmıştır.

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında, un ölçmenin inceliklerini de “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımda bulabilirsiniz.

Malzemeler

Tart hamuru için:

  • 1,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1/4 su bardağı Antep fıstığı, tuzsuz ve derisiz
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı

Pasta kreması ve tepesi için:

  • 2 su bardağı süt
  • 6 yumurta sarısı
  • 1/2 su bardağı şeker
  • 1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
  • 1,5 çay kaşığı vanilya özütü*
  • 3,5 çorba kaşığı tereyağı, ufak parçalara bölünmüş ve oda sıcaklığında
  • 350 gram taze ahududu
  • File Antep fıstığı, üzerine serpmek için

Yapılışı

  1. Tart hamurunu hazırlamak için, fırını önceden 190C de ısıtın. Metal bıçak takılı bir mutfak robotunda unu, şekeri, Antep fıstığını ve tuzu toz haline gelene kadar karıştırın.
  2. Küp küp kestiğiniz soğuk tereyağı ekleyip minik bezelye büyüklüğünde parçalar haline gelene kadar karıştırın.
  3. Yumurta sarısını ekleyin ve sık aralıklarla hamura yedirene kadar karıştırın. Robotun kapağını açıp hamurdan bir miktar alıp parmaklarınızın arasında sıkın. Bir araya geliyorsa hazırdır; gelmiyorsa birer tatlı kaşığı su eklemeleri yaparak bir araya gelene kadar karıştırmaya devam edin. Elinizden geldiğince az su eklemeye çalışın.
  4. Bir parşömen kağıdının üzerine hamuru döküp yuvarlak bir hale getirin. Üzerini streç filmle kapayıp buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  5. 23 santimlik bir tart kalıbını (veya 10 cm çapında 4 adet minik tart kalıbı kullanabilirsiniz) yağlayıp bu hamuru ortasına koyun ve parmaklarınızla kenarlarına ve tabanına eşit şekilde yayın.
  6. Büyük boy bir parşömen kağıdını tart hamurunun üzerine serip üzerini tepeleme kuru nohutla doldurun ve fırına verin. Bu şekilde 25 dakika pişirdikten sonra nohutları ve kağıdı kaldırıp 8 dakika daha pişirin. Fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  7. Pasta kremasını hazırlamak için ufak boy bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
  8. Orta boy başka bir tencerede (ateşin üzerinde değil) yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını çırpın. Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin (bir defada eklemeyin ve çırpmayı bırakmayın yoksa yumurta sarıları sütün ısısından pişip topak topak olacaktır). Yine çırpmaya devam ederek sütün geri kalanını ekleyin. Orta boy ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın.
  9. Vanilya özütünü ekleyin ve tekrar karışana kadar çırpın.
  10. 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağı parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin.
  11. Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun.
  12. Tart hamurunun içine pasta kremasını döküp bir spatula yardımıyla düzleyin. Üzerine ahududuları yerleştirip fıstıkları serpin ve buzdolabında 1 saat boyunca soğuttuktan sonra servis edin.

16 Nisan 2007 · 27 Yorum Kategori: Meyveli Tatlılar, Tart Etiket: ahududu, ahududu ve fıstıklı tart, antep fıstığı, tart hamuru

Previous Post: « Kıtır Çilek
Next Post: Portakallı Tavuk »

Okuyucu Etkileşimi

27 YORUM

  1. Defne

    16 Nisan 2007 ile 08:40

    Büromda sakin sakin oturmuş, çayımı yudumlarken aklımı başımdan alan bu görüntü muhteşem! Bir haftadır, “kıtır çilek yapmalıyım, kıtır çilek yapmalıyım” diye sayıklarken, ahududulu fıstıklı tart ile yine yaptın yapacağını :)!

    Yanıtla
  2. Cenk

    16 Nisan 2007 ile 10:17

    Sağol Defne. Bana sorarsan Kıtır Çileği dene. O tarifi keşfetmem çok fena oldu.. Gece yarısı bile donmuş ahududuların üzerine önceden hazırladığım hamuru tepeleme koyuyorum yarım saatte hazır oluyor..

    Yanıtla
  3. ayşen

    17 Nisan 2007 ile 14:23

    Bu kadar sadelikle, alabildiğine şıklığı harmanlamak gerçekten taktire şayan.

    Yanıtla
  4. ece

    17 Nisan 2007 ile 21:04

    vayyy cok sik olmus insan yemeye kiyamaz ama yemedende yapamaz. ellerine saglik

    Yanıtla
  5. ilknur

    06 Haziran 2007 ile 10:51

    Defne selam, kıtır çilek tarfini rica etsem banada verirmisin..
    tart süper görünüyor..:)

    Yanıtla
  6. Cenk

    06 Haziran 2007 ile 12:05

    Merhaba İlknur,
    Kıtır çilek tarifi burada:
    http://cafefernando.com/turkce/?p=29

    Yanıtla
  7. ayseyaman

    16 Şubat 2008 ile 03:39

    Merhaba Cenk,
    şimdi bir tart denemesi daha yapmaya hazırlanıyorum. Ben daha önce Williams Sonoma tarifinden yararlanmıştım oldukça güzeldi ama şimdi sizinki ile onunkini karıştıracağım..pasta kremasını 6 yumurtalı denemek istiyorum mesela..
    Şimdi benim tart ile ilgili bir sorum var. Bir yerde tart hamurunun tabanına çatalla delikler açıldığını görmüştüm ama tam olarak tartmıydı değilmiydi hatırlayamıyorum. Acaba sizin bildiğiniz böyle tabanına çatalla delikler açılan bir tart tarifi var mı? Neden böyle bir şey yapılır? tartın daha iyi pişmesi kıtır kıtır olması için mi diye bir düşünce sardı beni..
    Şimdiden teşekkürler
    selamlar

    Yanıtla
  8. Cenk

    16 Şubat 2008 ile 10:31

    Merhaba Ayşe – Bir sürü tart yapma yöntemi var senin bahsettiğin de bunlardan bir tanesi. Tart hamurunun altına çatalla delikler açmak kıtır kıtır olması için değil, tabanı kabarmasın diye yapılan birşey. genelde benim tariflerimde parşömen kağıdı (veya alüminyum folyo) üzerine kuru nohut koyup pişirildiği için bu işleme gerek kalmıyor.

    Yanıtla
  9. ayseyaman

    19 Şubat 2008 ile 19:57

    Tartı denedim Cenk :)sonuç harikaydı…Teşekkürler..
    Bu tart tarifi öyle güzel bir tarifki Martha Stewardin tartlar ve paylar kitabını almaktan vazgeçirdi beni, şimdilik..:)
    Ayrıca yukarıdaki cevabın içinde teşekkürler. tam bir cahil cühelayım..:)

    Yanıtla
  10. deniz

    20 Şubat 2008 ile 14:03

    merhaba cenk bey,
    size iki sorum olacak,
    tart hamurunu hangi kalipta yaptiniz ve misir nisastasi yerine baskabir patates nisastasi kullanabilir miyim?

    tesekkurler.

    Yanıtla
  11. Cenk

    20 Şubat 2008 ile 14:29

    Merhaba Deniz – Tart kalıpları yurtdışından aldığım 10 cm çapındaki yuvarlak alüminyum kalıplardı. Patates nişastasıyla bir deneme yapmadığım için sizi yanlış yönlendirmek istemem; dolayısıyla ikinci sorunuzu cevaplayamıyorum.

    Yanıtla
  12. nilüfer

    12 Haziran 2008 ile 21:02

    merhabalar ben bu vanilya özütününereden bulabilecegimizi soruyorum siz nereden alıyorsunuz?

    Yanıtla
  13. Cenk

    13 Haziran 2008 ile 08:55

    Merhaba Nilüfer Hanım – Vanilya özütü (vanilla extract) maalesef Türkiye’de her yerde kolaylıkla bulunmuyor. İstanbul’daki bazı pasta malzemeleri satan yerlerde bulmanız mümkün olabilir. İhtiva ettiği alkol miktarı yüzünden ithalatında zorluklar yaşandığını duydum. Ben Amazon.com’dan sipariş verip getirtiyorum (Türkiye’ye direkt göndermiyorlar, orada bir tanıdığınıza veya size yönlendirecek bir adrese sahip olmanız lazım).

    Yanıtla
  14. arzu

    29 Ekim 2008 ile 11:39

    Cenk bey şu ana kadar nerdeyse bütün tariflerinizi okudum.Dikkatimi çeken tariflerde özellikle kek türlerinde yumurta sayısı fazla bunun bir nedeni varmı.6 değilde 4,8 değilde 5veya 6 yumurta kırılsa olumsuzluk yaşanırmı.Bilgilendirirseniz sevinirim.İki gündür maden bulmuş gibi bilgisayarın başına geçer geçmez hemen sizin siteyi açıyorum.Ayrıca sorulan sorularda ki diğer paylaşımlarda bilgilendiriyor.Çok samimi ve içten buldum diğer bütün yazışmalarıda.

    Yanıtla
  15. Cenk

    29 Ekim 2008 ile 12:49

    Arzu Hanım – Tariflerde yapacağınız bu tip değişiklikler elbette kıvama yansıyacaktır. Olumlu mu olur olumsuz mu onu deneyip de görmek lazım. Buraya yazdığım tariflerin çoğunu bir kereden fazla deniyorum. Bu denemeler esnasında da malzemeleri azaltıp artırdığım oluyor. Damak tadıma en uygun olan versiyon da sizlerle buluşuyor. Blogu beğenmenize de sevindim. İleride tarifleri denediğinizde de yorumlarınızı paylaşırsanız sevinirim.

    Yanıtla
  16. Nesli

    20 Aralık 2008 ile 14:42

    çok güzel görünüyor valla sitenize ilk kez yorum yapıyorum ama uzun zamandır sitenizi sık sık ziyaret ediyorum.. gercekten leziz seyler bunlar:):)

    Yanıtla
  17. ebru

    03 Ocak 2009 ile 15:49

    merhaba cenk, vanilya özütü resminden anladığım kadarıyla yag gibi bir şey. Acaba fiyasada küçük şişelerde satılan vanilya yağı onun yerine kullanılabilir mi.sadece bir fikir:)

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Ocak 2009 ile 21:03

      Ebru – Vanilya özütü vanilya çubukları alkolde bekletilerek elde ediliyor. Dolayısıyla yağ içermiyor. Bahsettiğin vanilya yağını görmedim hiç o yüzden bir fikir belirtemiyorum. Eğer doğal yollardan üretiliyorsa neden olmasın.

      Yanıtla
  18. Hilal

    03 Nisan 2009 ile 07:59

    Cenk bey merhaba tartınızz harika görünüyorr ellerinize sağlıkkk…Bu arada portakallı yeşil elmalı kerevizinizi ve reçelli kurabiyelerinizi denedim sonuç çok lezzetliydii tarifler için çok teşekkürlerr…sizi bir sorum olacaktıı tart hamurunun hafif yumuşak olması için ne yapmalıyım birde daha önce bir kere denemiştim tart yapmayı çok güzel olmuştu fakat tarifini bulamıyorum kıvamı kek hamurundan biraz katıydıı öyle bir hamur elde etmek için ne yapmam lazım yardımcı olursanız çokk sevinirimm bol lezzetli günlerr :))

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Nisan 2009 ile 08:31

      Hilal – Kek hamurundan biraz daha yumuşak bir tart tarifim maalesef yok. Sitedeki tariflerde pişirme süresini biraz düşürerek daha yumuşak bir kıvam elde edebilirsin.

      Yanıtla
  19. Hilal

    06 Nisan 2009 ile 12:49

    pazar günü sizin tart hamuru tarifinizi denedim ve çok lezzetliydi ilginiz için teşekkür ederim.

    Yanıtla
  20. gulseven

    02 Haziran 2009 ile 19:19

    bu tarifi yapmak istiyorum ama ölçülerin gr şekli var mı elinizde?acil dersem ayıp etmem inşallah:)

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Haziran 2009 ile 21:15

      Gülseven – Ölçüler sayfasında gram cinsinden karşılıklarını bulabilirsin. Şimdiden afiyet olsun.

      Yanıtla
  21. nigar

    25 Mayıs 2010 ile 18:46

    cenk bey merhaba bu yaptığınız tart için kaç tane 10 cmlik tart kalıbı kullandınız teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Mayıs 2010 ile 19:00

      Nigar – Tam olarak hatırlayamadım, ya 4 ya 6.

      Yanıtla
  22. Meral

    19 Eylül 2018 ile 15:46

    Cenk Bey, calıstıgım yerde bu tartınızı denedim cok begenildi, ancak donuk fraöbuaz kullandık ve bi sure sonra frambuazlar iyice soldu, daha parlak gözükmesi için üstüne nasıl bir sos yapabilirim, yardımcı olursanız cok sevinirim.

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ocak 2019 ile 15:09

      Meral – Dondurulmuş frambuazla o kadar oluyor. Öncesinde çözdürüp fazla suyunu kağıt havlularla alırsanız bir miktar daha iyi gözükebilir. Belki sonrasında üzerine ısıtarak akışkan hale getirdiğiniz frambuaz reçeli sürebilirsiniz.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Mozaik Pasta Tarifi

Nar Reçeli

Çikolatalı Kek

Brownie

Kayısılı Tart

Kıtır Pastırmalı Patates Salatası

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy