• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Portakallı Kurabiye

Portakallı Kurabiye

Mutfağım bütün gün boyunca limon koktuktan sonra, Dorie Greenspan’in kitabı Baking: From My Home to Yours kitabından öğrendiğim rendelenmiş kabuk ve şekeri ısıtma tekniğini kullanmak için bahane arıyordum.

Çok basit bir kurabiye tarifi denemek istedim. Basit bir tarif olmasının sebebi de bu tekniğin en kolay tariflerde bile ne kadar büyük farklar yaratabileceğini görmekti.

İlk denemeyi limonla yaptığım için bu sefer portakal kabuğu kullandım. İki portakalın kabuğunu çok ince şekilde rendeledim ve hafif kaynayan suyun üstüne oturttuğum bir kabın içinde 1 su bardağı şekerle birlikte ısıttım ve parmaklarımla birbirine iyice yedirdim. Fırına verdikten sonra gelen kokular baş döndürücüydü.

Dünyadaki en sevilen ve en başarılı yemek kitabı yazalarından biri olan Dorie Greenspan’in Baking: From My Home to Yours kitabını İngilizce bilen herkese tavsiye ederim. Satır aralarında bahsettikleri bile insana ilham kaynağı olabiliyor.

PORTAKALLI KURABİYE TARİFİ

Ölçüler: Tarifte kullanılan su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı birimleri Amerikan cup, tablespoon ve teaspoon birimlerine denktir. Bütün malzemelerin gram cinsinden karşılıklarını “Ölçüler” sayfasında bulabilirsiniz. Tatlı pişirme konusunda yeniyseniz, “Un Nasıl Ölçülür” başlıklı yazımı da tarifi uygulamadan önce okumanızı tavsiye ederim.

Malzemeler

24 adet kurabiye için

  • 2 portakalın ince rendelenmiş kabuğu
  • 2.5 su bardağı (350 g) un
  • 1 su bardağı (200 g) şeker
  • 1/4 su bardağı fındık
  • 150 g tereyağı
  • 2 adet büyük boy yumurta
  • Bir avuç dolusu iri kıyılmış fındık

Yapılışı

  1. Fırınınızı önceden 180 C’de ısıtın.
  2. Portakal kabuklarını ve şekeri orta boy bir kaba koyun ve benmari usulü ısıtın. Isındıktan sonra birbirlerine sürterek karışmalarını sağlayın.
  3. Şekerli karışımı, küp küp doğradığınız tereyağını, fındığı, unu ve 1 yumurtayı bir mutfak robotuna koyup hamur haline gelene kadar çalıştırın.
  4. Hamuru yarım cm kalınlığında açıp dilediğiniz şekilde kesin.
  5. Geriye kalan yumurtayı ufak bir kapta çırpıp fırçayla kurabiyelerin tepelerine sürün. Üzerine de fındık parçalarından serpip fırına verin.
  6. 16-18 dakika boyunca pişirip hemen fırından alın. Dikkatli olun çünkü birkaç dakika gecikme bile kurabiyelerin çok sertleşmesine sebep olacaktır.

04 Haziran 2007 · 116 Yorum Kategori: Kurabiye Etiket: Dorie Greenspan, portakal

Previous Post: « Şeftali, Frambuaz ve Muzlu Kek
Next Post: Kabaklı ve Eski Kaşarlı Muffin »

Okuyucu Etkileşimi

116 YORUM

  1. Burçin

    04 Haziran 2007 ile 20:45

    Nefis görünüyor. Çok lezzetli olduğu her halinden belli bir kurabiye bu.
    Bu teknikle yapılan kabuklar uzun bir süre saklanabiliyormuş sanırım. Ellerine sağlık.

    Yanıtla
  2. gülriz

    05 Haziran 2007 ile 10:40

    Ellerine sağlık Cenk, hatta bunu bizimle paylaşan parmaklarına da sağlık 🙂 Ben limon ve portakal kokusunu çok severim, kurabiyelere ne kadar limon/portakal kabuğu rendesi koysam da piştikten sonra o güzel kokuyu bir türlü alamamaktan şikayetçiyim. Bir dahaki sefere bu benmari usulü karıştırmayı deneyeceğim. Umarım o güzel kokuyu yakalayabilirim.

    Yanıtla
  3. ayşegül

    06 Haziran 2007 ile 11:51

    Merhaba Cenk, çook ama çoookkk güzel bir siten var!İlk kez yorum yazıyorum ama işten fırsat buldukça siteni hergün ziyaret ediyorum (HER SEFERİNDE YENİ ŞEYLER OLSUN DİYE DE DUA EDİYORUM:) ve kurabiyen çok lezzetli görünüyor.
    Tereyağını neye kattın Cenk?

    Yanıtla
  4. Cenk

    06 Haziran 2007 ile 12:04

    Evet tarifte bahsetmeyi unutmuşum 🙂
    Hemen ekliyorum!!!

    Yanıtla
  5. Beyza

    06 Haziran 2007 ile 22:04

    Merhaba Cenk,
    Kurabiyeler nefis görünüyor.Ellerine saglik.Tarifte kullandigin ölcüleri gram olarak verebilir misin? Ya da kullandigin su bardagi kac ml su aliyor? Ona göre ayarlama da yapabilirim…Tesekkürler
    Selamlar

    Yanıtla
  6. Cenk

    07 Haziran 2007 ile 08:50

    Merhaba Beyza,
    1 su bardağı = 237ml
    Ben teşekkür ederim.

    Yanıtla
  7. Elmira Kuston

    08 Haziran 2007 ile 14:17

    Siteniz çok güzel Cenk bey ellerinize sağlık 🙂

    Yanıtla
  8. ÖNSEL UNUÇ

    11 Ocak 2008 ile 07:27

    Denedim çok güzel oldu….
    Fındıklı kurabiyeyi de denemiştim ben… o ağızda dağılıyor bu biraz daha sert oluyor ama ikisinin de tadı çok başarılı…. limonla yapacak olsak 1 su bardağı şekere 3 limon kabuğu yeterli olur mu acaba?Baking from my home to yours kitabı bende de var ama tarifi bulamadım bir türlü…Gerçi annii anni diye çevremde dolaşan bir cüceyle bulabilmek çok da mümkün değildi? kaçıncı sayfa da olduğunu zahmet olmazsa bana da yazabilir misiniz… Çok teşekkürler…

    Yanıtla
  9. Cenk

    11 Ocak 2008 ile 09:19

    Merhaba Önsel – Yeter de artar bence! Yukarıdaki tarif bana ait, kitapta yer almıyor. Kitaptaki şekerle meyve kabuğu karıştırma tekniğinden esinlenildi sadece.

    Yanıtla
    • Muzo

      24 Ocak 2021 ile 18:21

      Merhaba Narenciye kokusuna bayilirim.Annelerimizin kabuklari rendeleyip sekerle karistirdiktan sonra cam kavanozda sakladigi usul de guzel.Koku ilk ferahligini kaybedip biraz yilbasimsi hal aliyorsa da pratik. Aslinda piyasada boyle bir urun olsa iyi olabilirdi.Bir de turunc kokusu nefis.Ona erisim ise cok zor.

      Yanıtla
  10. buruc

    14 Şubat 2008 ile 21:48

    öncelikle böyle bi site kurduğun için çok teşekkür ederiz:))gerçekten ne ararsam bulabiliyorum…tatlılara karşı özellikle ilgim yoğun, kurabiye bi harika oldu ellerine kollarına sağlık..

    Yanıtla
  11. julia

    01 Nisan 2008 ile 10:53

    kabartma tozuna gerek kalmıyormu acaba ???

    Yanıtla
  12. Cenk

    01 Nisan 2008 ile 11:14

    Burcu – Yorumunu ancak şimdi görebildim. Çok teşekkür ederim.

    Merhaba Julia – Gerek kalmıyor.

    Yanıtla
  13. pelin

    02 Mayıs 2008 ile 20:20

    denedim, tarif çok güzel ve kolay uygulanabilir olduğundan mutfakta acemi olsam da başarılı oldu heralde ki sürekli geleni gideni olan evimizde ikram ettiğim herkes beğendi..1 yaşındaki yeğenim o kadar beğendi ki kurabiyeyi bütün halinde yemeye çalıştı :)..ama ona göre biraz sert bi yiyecek olduğundan elinden alarak ağlamasına sebep olduk istemeyerek..geç karşılaştığım harika bi yermiş burası kıymetini bilmem lazım, elinize sağlık cenk bey..

    Yanıtla
  14. dorie

    17 Mayıs 2008 ile 22:32

    Cenk — sadly, I can’t read your post, but the cookies look lovely. I hope you liked them.

    Yanıtla
  15. ayşegül

    25 Ekim 2008 ile 14:20

    sitenize bayıldım gerçekten tarifler mükemmel yeni tariflerinizi sabırsızlıkla bekliyorum teşekkürler

    Yanıtla
  16. Ömür Isfendiyaroglu

    03 Kasım 2008 ile 13:17

    Ben bu kurabiyeleri misafirlerim için yaptim. Tadi enfes oldu ama görünüm konusunda pek basarili olamadim. gercekten hamur yarim cm kal›nliginda m› acilmali idi neden bilmiyorum o sekilde tüm tepsiye yay›ld› ve çitir bir cips gibi bir görünüm aldi? Daha iyi bir görünüm için daha fazla un koymak m› gerekir ya da top seklinde yuvarlamak mi ? Nerede hata yaptim bulamadim !

    Yanıtla
  17. Cenk

    03 Kasım 2008 ile 16:50

    Ömür – Unu nasıl ölçtün? 2.5 su bardağı un 350 grama denk geliyor. Tartarsan daha iyi sonuç alırsın. Hamurun bahsettiğin şekilde yayılmaması gerekirdi. Açtıktan sonra cıvık bir kıvamı mı oldu? Eğer çok yapışkan ise biraz daha un ekleyip bir süre buzdolabında bekleterek biraz sertleşmesini beklemek faydalı olabilir. Aklıma gelenler bunlar. Umarım bir dahaki sefere daha iyi bir sonuç alırsın.

    Yanıtla
  18. serpil

    15 Şubat 2009 ile 09:19

    slm…..tereyağ yerine zeytinyağ kullansak olur mu ?

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Şubat 2009 ile 11:21

      serpil – Daha önce zeytinyağıyla denemedim ama her şey mümkün.

      Yanıtla
  19. deryagülü

    18 Eylül 2009 ile 17:38

    Merhabalar Cenk,
    Öncelikle seni tebrik ediyorum başarılı çalışmaların hususunda. Tarfini denedim Eylül ayında portakal bulmak işkence olsa da.. Sonuç mu?.. SÜPER Bİ TAT.. Fakat tarafinde bi değişiklik yapıp az bişey zeytin yağı kullandım.. Bunu yapmamalıydım biraz kuru oldu.. Senin tariflerin çook özel bundan sonra harfiyen ne yazıyosan kullanacağımdan emin olabilirsin.. Teşekkürler.. İyiki varmışsın.. 🙂

    Yanıtla
  20. deryagülü

    26 Eylül 2009 ile 19:22

    slm cenk bi sorun vardı sana.bu tarifi limon kabuğu ile yapsam nasıl olur sence?acil cvp bekliyorum.

    Yanıtla
    • Cenk

      28 Eylül 2009 ile 18:16

      deryagülü – Gayet güzel olur. Kolay gelsin.

      Yanıtla
  21. kulpsuz

    16 Kasım 2009 ile 11:28

    Merhaba,
    Tarifi 2 limon kabuğu ile denedim. Ama sonuç çok fazla tereyağı kokan, içindeki sekerleri çıtır çıtır ağıza gelen bir şey oldu:(
    Tereyağına bir alternatif deneyip verebilir misiniz?
    Benmari usulü şeker ve kabuğu ne kadar süre ısıtmalıyız ve karışımı ezerek karıştırınca nasıl bir görüntü bekliyoruz? Hamuru elimle yoğurdum ama ne kadar yoğurmam gerektiğini kestiremedim. ne kadar yoğurmak lazım acaba?
    Tariflerinizde yapım aşamalarını ve malzemeleri de görüntülemenizi çok isterim.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Kasım 2009 ile 13:31

      Kulpsuz – Maalesef sipariş tarifler ve denemeler yapacak vaktim yok. Tereyağsız alternatifleri kendinizin denemesi gerekecek. Ne tip bir şeker kullandınız? Nasıl karıştırırsanız karıştırın sonuçta fırındayken erimeleri gerekir. Şeker ve kabuğu da dakikasını hatırlamıyorum ama biraz ısınsınlar yeterli. Yoğurma konusunda da hamur bir araya gelsin yeterli. Yapım aşamaları ve malzemeleri her zaman fotoğraflamak mümkün olmuyor maalesef.

      Yanıtla
  22. kulpsuz

    17 Kasım 2009 ile 15:32

    Merhaba,
    Sipariş tarif denetmek gibi bir niyetim yoktu. Yazılarınızdan genelde tariflerinizi malzemeleri değiştirerek pek çok kez denediğinizi anlamıştım. Belki bu yönlü bir denemeniz olur mu ya da oldu mu diye sormak istemiştim.
    Beyaz toz şeker ve pınar marka tereyağı kullandım. Tüm malzemeleri mutfak tartısında ölçtüm. Şekerleri hamuru yoğururken de elimle hissedebiliyordum. Fırından çıkınca yoğun bir tereyağı tadı ve erimemiş şekerler ağıza geliyordu.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Kasım 2009 ile 15:52

      Kulpsuz – Hamur halindeyken elinize şeker gelmesi doğal ama fırından çıktıktan sonra erimemiş olmaları garip. Tereyağı da kişisel tercihtir diye düşünüyorum, eğer alışık değilseniz başka tip bir yağ ile deneyebilirsiniz, ya da miktarını azaltabilirsiniz.

      Yanıtla
  23. mani yıkıntı

    24 Aralık 2009 ile 22:23

    slm bu kurabiye tarifinizi cok denemek istemiştim ve gecen seneden annemin buzluga kaldırdıgı portakal kabugu rendesini degerlendirme fikriyle kolları sıvadım ama 2 yumurtayı dalgınlıkla hamurun içine kırınca bütün hikaye değişti… biraz daha un biraz daha az daha derken kurabiyeler pişti ve sonuç hüsran:(:(:( ama vazgecmek yok bir kez daha deneyecegim inşaallah bu sefer güzel bir tat yakalarım..bir rica: mümkünse yapım asamalarınıda fotografla sunabilirseniz cok seviniriz..tesekkürler

    Yanıtla
  24. deryagülü

    14 Ocak 2010 ile 14:50

    Bu kurabiyeyi cenk beyin tarifine uyarak yapmanızı tavsiye ederim arkadaşlar.. Çünkü çok süper bir tarif ve kurabiyeler leziz oluyor.. Fakat limonla denedim aynı tadı almak mümkün değil yani ben beceremedim.. .)
    Yapanlara afiyet olsun..

    Yanıtla
  25. zehra

    15 Ocak 2010 ile 16:09

    bugün yaptım ve harika oldu.eşim çok kurabiye seven birisi değildir o bile pişer pişmez 5-6 tane yedi.çok teşekkür ederim bu güzel tarif için:)

    Yanıtla
  26. wuppertal2009

    23 Ocak 2010 ile 23:32

    Merhaba Cenk Bey,
    Portakalli Kurabiye tarifinizi dün esimin dogumgünü icin yaptim. Süper bir lezzet. Firina kurabiyeleri koyduktan bir müddet sonra mutfak mis gibi portakal kokmaya basladi. Kurabiyeler kurabiye degil portakal dilimi yani o kadar yogun portakal kokusu var ki, saniyorum sekerle portakali benmari usulü eritmekle ilgili… Benim esim de Zehra Hanimìn esi gibi kurabiye seven birisi olmamasina ragmen bayagi cok yedi. Ama hatir icin degil gercekten begendigi icin…

    Bütün tarifleriniz icin tesekkürler, ellerinize saglik.

    Yanıtla
  27. Evren

    29 Ocak 2010 ile 20:58

    sonunda benim bile yapabileceğim bir tarif buldum 🙂 çok mutluyum… ilk fırsatta deneyip, sonucu bildireceğim… yazar yazmaz fark ettim tabi “yahu bana ne” deme olasılığının fazla olacağını ama yazmış bulumdum :))

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Ocak 2010 ile 01:52

      Evren – Kolay gelsin! Sonucunu da paylaşırsan çok sevinirim.

      Senem – Ne demek istediğini anladım. Şehirlerdeki marketlerde satılan portakallarla ancak o kadar olabiliyor da ondan aslında. Ben portakalları Pınar Hanım‘dan alıyorum. Rendeledikten sonraki halini görsen limonu yanına yaklaştırmazsın.

      Yanıtla
  28. Senem

    29 Ocak 2010 ile 21:13

    Cenk merhaba
    Tarif çok güzel ve kurabiyeler enfes görünüyor ellerine sağlık,çok teşekkürler .
    Portakallı tariflere çok azcık limon kabuğu eklemek portakalın öksüzlüğünü gideriyor bence.Tek portakal kabuğuyla yaptığım tariflerdense limonla güçlendirilmiş bir aroma çok daha iyi sonuç veriyor, denemeni öneririm.Çok az limon kabuğu,geri kalanı portakal…
    Sevgiler saygılar

    Yanıtla
  29. Seden

    31 Ocak 2010 ile 16:22

    Muhteşem oldular, tarifle hiç oynamadım tek fark elimde yoğurdum, evdeki koku muhteşemdi. Tadı da öyle, hamurdan biraz ayırdım ve minik minik bilyeler yaptım onları da kahvenin yanında ikram etmek için yaptım, süper oldular. Ellerinize ve yüreğinize sağlık……

    Yanıtla
  30. Evren

    14 Şubat 2010 ile 18:08

    Cenk! Başardım…
    İçine küçük çilolata parçaları da ekledim. İskoçların tereyağlı bisküvileri tadında American Kurabiyeler gibi oldu. Şekilsizce öylece parçalar halinde koydum da 🙂
    Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  31. Gözde

    26 Şubat 2010 ile 23:02

    Merhaba Cenk,
    Bu kurabiyeler bir muhteşem oldu.. İnanılmaz güzeller. 16dk turbo fırında 180 derece pişen kurabiyeler için çok iyi ayarlanmış bir süre. Teşekkürler..

    Yanıtla
  32. emel

    20 Kasım 2010 ile 16:33

    harika

    Yanıtla
  33. arzu arabacıoğlu

    29 Kasım 2010 ile 21:56

    ben de denedim…hayal kırıklığı…yağ kokusunun çok baskın olduğu, ne kıtır ne yumuşak , yarısı çöpe giden sevimsiz bir deneyim oldu….siteniz çok güzel, çok şaşırdım bu sonuca…üzgünüm…

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Kasım 2010 ile 11:30

      arzu arabacıoğlu – Emeklerinizin boşa gitmesine üzüldüm. Yorumunuzda belirttiğiniz tereyağı kokusunun baskın olması hamuru çok fazla yoğurmuş olabileceğinizi düşündürttü. Eğer bir daha denemek isterseniz ya çok az yoğurarak bir araya getirmenizi ya da yoğurduktan sonra tereyağının tekrar katılaşması için 2-3 saat boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakmanızı öneririm.

      Yanıtla
  34. GAMZE

    02 Aralık 2010 ile 00:17

    misss gibi portakal kokusunun mutfagımla dans ettiği an,kurabiyelerin fırından cıktıgı an 🙂
    tarifine saglık,buda diger uygulamalım gibi 10 numara oldu…

    Yanıtla
  35. Ayşe

    18 Aralık 2010 ile 23:29

    Cenk merhaba,tarifi biraz değiştirerek denedim.sonuç muhteşem oldu.kurabiye hamuruna beyaz un miktarını azaltarak 2 kaşık nişasta,2 kaşık kepekli un ve 2 kaşık yulaf unu ekledim,üzerlerine yumurta sürmedim ve fındık eklemedim.bir daha yaptığımda fındıkta eklerim.
    tarif için teşekkürler

    Yanıtla
  36. esra

    02 Ocak 2011 ile 01:21

    merhabalar… yarın için kurabiye yapmak istedim. siizn tariflerden bunu seçtim bakalım nasıl birşey olacak. siirtte öğrtmenim. ev arkadaşımla siizn blogun takipçisiyiz…kolay gelsin..

    Yanıtla
  37. arzu

    25 Temmuz 2011 ile 01:28

    tereyağ yerine margarin kullansak nasıl olur?kokusu biraz ağır oluyoda

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Temmuz 2011 ile 23:41

      arzu – Margarin benim yemek anlayışıma uymayan bir malzeme. Hiç kullanmadığım için nasıl olacağı konusunda bir fikir yürütemiyorum.

      Yanıtla
  38. Canan

    28 Temmuz 2011 ile 13:47

    Merhaba Cenk,

    Denedim, harika oldular. Cocuklar icin hazir biskuviler almak yerine evde bunlardan bulundurmak en iyisi. Bu kurabiyelerin hafif sert/dolgun olmasi en onemli noktasi bence. Sanirim sekerin portakal kabugu ile isitilmasi sayesinde oluyor. Tesekkurler!

    Yanıtla
  39. funda

    04 Ağustos 2011 ile 00:13

    merhaba Cenk,
    kurabiyeler az önce fırından çıktı,dayanamadım hemen yedim tabi.Biraz sert bir kıvamı var ama tadı muhteşem.Benim fındığım yoktu,yerine dövülmüş badem kullandım.Üstüne de iri toz şeker serptim..Portakal kokusu her yanı sardı,Süper!

    Selamlar,
    Funda

    Yanıtla
  40. zehra

    03 Aralık 2011 ile 17:59

    merhaba, cenk kurabiyeler biraz önce fırından çıktı koku ve görüntü harika ancak kurabiyeler biraz sert oldu sanki bisküviye yakın bir setrlikte diyebilirim.bu normal mi yoksa aceba ben bir hata mı yaptım?
    yine de tadi oldukça güzel tarifleriniz için teşekkür ederim:)

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Aralık 2011 ile 22:10

      zehra – Çok büyük bir hata değil. Büyük ihtimalle fırınınız gösterdiğinden daha yüksek ısıda pişiriyordur. Bir dahaki sefere 10-20 derece daha düşük ısıda veya aynı derecede 3-5 dakika daha kısa süre pişirmeyi deneyebilirsiniz.

      Yanıtla
  41. Yasemin

    12 Aralık 2011 ile 19:56

    Cent bey
    Robotum bu malzemelerin hepsini alacak kadar buyuk degil.cirpmak ya da karistirmak degil saniyorum bahsettiginiz .kitchenaidde yapsam cirparak findiklari onceden rondodan gecirsem nasil olur?ozetle Ben bu malzemeleri baska Turlu nasil biraraya getirebilirim.
    Simdiden tesekkurler.

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Aralık 2011 ile 20:25

      Yasemin – Fındıkları rondodan geçirdikten sonra geri kalan malzemeleri KitchenAid’le çırpabilirsiniz. Tereyağını oda sıcaklığında getirin, şekerle beraber çırpın, ardından diğer malzemeler.

      Yanıtla
  42. melike

    05 Şubat 2012 ile 00:17

    merhaba cenk bey,
    kurabiyelere şekil verip pişirmeden buzlukta saklamak mümkünmü?
    şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Şubat 2012 ile 12:31

      melike – Mümkün. Pişirmek istediğinizde de çözülmesini beklemeden fırına verebilirsiniz. Pişirme süresine 1-2 dakika eklemeniz yeterli olacaktır. Ya da bir önceki gece çözülmek üzere buzdolabına alabilirsiniz.

      Yanıtla
  43. filiz

    17 Şubat 2012 ile 15:31

    Merhaba,
    Şekil olarak kalp, çam ağacı ve aydedeyi seçtim. Ağaçların üzerine şam fıstığı rendesi koyunca hoş bir görüntü oldu:) Portakalın kokusunu çok seven biri olarak mutfaktaki kokusuna ve kurabiyenin ağızda bıraktığı aromasına bayıldım.
    Çok teşekkürler paylaşımlarınız için.
    Sevgiler…

    Yanıtla
  44. nalan

    24 Mart 2012 ile 02:08

    Bugün bilgisayar başında geçen vaktimin hepsi sayfalarınızın arasında geçti ve hala sayfalar da geziniyor kendimden geçiyorum.. Ve sizden portakala reçeli yapmayı denediyseniz tarif istiyorum. çünkü kendi denemelerim başarısız oldu..

    Yanıtla
    • Cenk

      24 Mart 2012 ile 13:24

      nalan – Çok teşekkürler. Maalesef vakitsizlikten tarif isteği kabul edemiyorum.

      Yanıtla
  45. Burcu

    28 Mart 2012 ile 23:04

    Bugun Cafe Fernando gunu yaptim kendime 🙂 Bu yaziyi da portakalli kurabiyelerimi kemirirken yaziyorum. Findigini dalginlikla 1 su bardagi koymama ragmen 🙂 cok guzel oldular. Ununu azalttim o yuzden ben de. Yemekte de kremali bruksel lahanasi ve firinlanmis pancar corbasi tariflerin vardi. Zaten bruksel lahanasi tarifinin hastasiydim. Corbayi ilk defa denedim ve muhtesem oldu. Ellerine saglik.

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Mart 2012 ile 13:39

      Burcu – Afiyet olsun.

      Yanıtla
  46. Deniz

    25 Temmuz 2012 ile 14:27

    Mrb, inanılır gibi degil, tarifin uzerinden 5 yıl gecmis, ben daha yeni denedim 🙂 Cenk sayende mufakta kendine guveni geliyor insanın, bu kadar mı olcusu duzgun tarif verilir, puf noktaları da aynı sekilde, ayrıca yapanların yorumları da cok yol gosterici oluyor. Ben tarifi limon kabugu ile yaptım, 3 limon kullandım buyukceydi. Limon ile yapmak isteyenlere duyurulur. Cok lezzetli ancak biraz sert oldular, hamurun yapısından dolayı sanırım, daha kısa surede kurabiyeler cok acık sarı renkli pismemis gibi duruyor.
    Kitabını dort gozle bekliyoruz, bu surede bizleri de unutma ama gerci ben sitedeki diger tarifleri yapana kadar sen 2 kitap yazasın 🙂
    Ellerine ve emegine saglık, kolay gelsin…

    Yanıtla
  47. Idil

    06 Ocak 2013 ile 18:24

    Merhaba Cenk Bey,

    Bu tarifinizi az once uyguladim ancak mutfak robotundan cikarip kaba aktardigimda, hamur merdaneyle acilip kaliplarla kesilebilecek kivamda degildi, yapisik ve ele bulasan bir durumdaydi. Bu nedenle, acilabilmesini saglayacak minumum miktarda un ekledim. Standart bir portakalli kurabiye oldu benimkisi. Sizin cektiginiz resimle karsilastirilinca da, az da olsa kabarma ve uzerinde bu derece bir catlama olmadi. Un eklemeden onceki yapiskan hali normal mi ve normalse merdaneyle acmadan once bir sure buzdolabinda mi bekletmek gerekiyordu?
    Eski bir tarifiniz oldugunu farkindayim, yine de sorup sansimi denemek istedim…
    Kitabinizi da merakla bekliyorum,
    Iyi calismalar
    Idil

    Yanıtla
    • Cenk

      07 Ocak 2013 ile 13:32

      İdil – Haklısınız, tarifte çok fazla detay vermemişim, kafanızın karışmış olması normal. Şimdi yazacak olsam muhakkak sertleşene kadar buzdolabında bekletin diye yazardım ama öncesinde, henüz sertleşmeden iki yağlı kağıt arasında açmak işi hızlandıracaktır (soğuk hamuru açmaya çalışmaktan daha kolay).

      Yanıtla
  48. Idil

    07 Ocak 2013 ile 20:22

    Merhaba,
    Cok tesekkur ederim yanitiniz icin, cok naziksiniz… Blogunuzu bu aralar hemen hergun karistiriyorum, bu hizli cevabiniz biraz surpriz oldu 🙂

    Iyi calismalar,
    Idil

    Yanıtla
  49. Feza

    14 Şubat 2013 ile 13:06

    Şimdi tadına baktım yaptığım kurabiyelerin; tek kelimeyle muhteşem. Pişerken eve yaydığı koku da cabası. Akşam üstü çay saatini dört gözle bekliyorum. Teşekkürler .

    2,5 SU BARDAĞI UNUN 350 GR OLMASI GEREKMİYOR MU? SİZ YUKARIDA BİR YERLERDE 370 GR DİYE YAZMIŞSINIZ. BEN 360 GR.
    KOYDUM, DENK GELDİ.

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Şubat 2013 ile 18:28

      Feza – Afiyet olsun. Haklısınız, 350 g olmalı. Düzelttim, tarife de ekledim.

      Yanıtla
  50. burçin

    25 Şubat 2013 ile 13:46

    Merhaba Cenk bey, ben de hemen her gün sitenizi ziyaret etmeden işlerime başlayamayan bir takipçinizim; ayrıca tariflerinizin bir kısmını denediğimi ve tadan herkesten tam not aldığımı da belirtmek isterim. tariflerinizde daha doğal olduğu için zannederim tereyağ tercih ediyorsunuz. peki hiç ‘sade yağ’ diye bir şey denediniz mi, ya da duydunuz mu?

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Şubat 2013 ile 18:39

      burçin – Elbette duydum. Blogdaki bazı tariflerde de kullandım.

      Yanıtla
  51. burçin

    25 Şubat 2013 ile 19:29

    Ben Antep’liyim, bizim bayramlarda fıstıklı un kurabiyesi yapma geleneğimiz var ve yapımında sade yağdan başka bişey kullanmayız.malatya’da pastaneci bir arkadaşım da kurabiye yapımında her zaman sade yağ kullandıklarını söylemişti.Yani tereyağlı tarifleri sade yağla yapsak bu tereyağ kokusunun önüne geçmiş olmaz mıyız?

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Şubat 2013 ile 19:46

      burçin – Benim için tereyağı kokusu önüne geçilmesi gereken bir şey değil. Sade yağ dediğiniz suyu ve süt parçacıkları alınmış tereyağı. Tat olarak çok bir şey fark edeceğini sanmıyorum; gerçi siz bayramlarda yaptığınız kurabiyelerde hep sade yağ kullandığınızı söylemişsiniz, dolayısıyla sorunun cevabı asıl sizde.

      Yanıtla
  52. raina

    23 Temmuz 2013 ile 18:18

    Merhaba,
    Aslında bugün annemle klasik elmalı kurabiye yapıyorduk ama yanlışlıkla elmalı harca şeker yerine tuz koymuşuz :)) Ben de sizin bu tariften esinlenip harcta elma yerine limon kabuğu rendesi ve cevizle yapmaya karar verdim. Umarım güzel olur 😀

    Yanıtla
  53. Fatma

    10 Ekim 2013 ile 12:17

    Cenk Bey Merhaba,

    Portakallı kurabiyede tereyağını soğuk olarak mı kullanıyoruz,yoksa oda sıcaklığında olması mı gerekiyor.

    Sevgilerimle,
    Fatma

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Ekim 2013 ile 16:28

      Fatma – Tereyağının soğuk olması lazım. Yumuşamış olması gerektiğinde tariflerde belirtiyorum. Belirtmediysem soğuk olarak düşünebilirsiniz.

      Yanıtla
  54. Fatma

    21 Ekim 2013 ile 12:15

    Merhabalar,

    portakallı kurabiyenizi denedim, fırından çıkınca korova kurabiyesi gibi yumuşak mı çıkacak,
    verdiğiniz sürede daha henüz fırındayken yumuşaktı,
    çıkarınca sertleşti ben mi yanlış yaptım,
    yine de lezzet muhteşemdi.

    Sevgilerimle,
    Fatma

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ekim 2013 ile 12:06

      Fatma – O kadar uzun zaman olmuş ki hatırlamıyorum. Sert bir kurabiye ama taş gibi olmaması lazım. Aldığı renge göre ilerleyin.

      Yanıtla
  55. rabia

    05 Aralık 2013 ile 01:50

    merhaba cenk ,
    bazı kurabiye ve kek tariflerinde tuz ilave edilmiş fakat bazılarında ise edilmemiş?
    neden tuz ilave ediliyor neden diğerlerinde edilmiyor?teşk.kolaygelsin..

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Aralık 2013 ile 16:09

      rabia – Diğer malzemelerin tadını ön plana çıkarmak için ekleniyor. Her tarifin formülü farklı; bazılarında gerek duymamış olabilirim.

      Yanıtla
  56. Derya

    15 Ocak 2014 ile 13:20

    Selamlar,
    Şekerle tanışmasını geciktirmek istediğim oğlum için kurabiye tarifinizde doğal esmer renkli kaya şekeri kullansam?! Kaya şekerleri buz kırabilen bir blendır ile öğütsem?!Miktar olarak ne kadar kullanmalıyım sizce?Fikriniz var mı? Kendim almadığım, yurt dışından bir arkadaşım hediye getirdiği için hiçbir fikrim yok tadı tuzu ile ilgili 🙂
    Özgün uyarlamalarınız ve samimi paylaşımlarınız için teşekkürler, başarılar.

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ocak 2014 ile 19:17

      Derya – Daha önce kaya şekeri ile bir deneme yapmadım ama miktarını değiştirmenize gerek olacağını sanmıyorum. Birebir aynı miktarda kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  57. nasiba

    21 Ocak 2014 ile 22:51

    CENK BEY KUSURA BAKMAYIN BU TARIFI DENEDIM AMA HAMURU ACAMADIM HAMUR PARÇA PARÇA OLDU MECBUR ELIMDE SEKIL VERMEK ZORUNDA KALDIM SEBEBI NEDIR?

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Ocak 2014 ile 09:51

      nasiba – Malzemeleri tartarak mı ilerlediniz? Eğer tartmadıysanız unu fazla kaçmış olabilir.

      Yanıtla
  58. Serpil sulanç

    02 Mart 2014 ile 12:40

    Cenk bey, tarifinizi denedim ve mükemmel oldu. Evde fındık yerine badem vardı sizin ölçü tablonuza uyarak badem kullandım ve sonuç harika oldu. Yerken tadı ayrı güzel ama benim en çok sevdiğim sonrasında damakta bıraktığı tat oldu. Bizi böyle tariflere buluşturduğunuz için çok teşekkürler. Sırasıyla bütün tariflerinizi deneyeceğim. 🙂
    Sevgiler…

    Yanıtla
  59. fatma aycan

    09 Mart 2014 ile 21:33

    cenk bey fındık veya badem tozu olmazsa yerine un mu koymamız gerek.saygılar

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mart 2014 ile 18:32

      fatma aycan – Evet.

      Yanıtla
  60. burcu

    16 Eylül 2014 ile 18:47

    Cenk bey merhabalar, tarifinize bayıldım daha oncede biscotti Tarifinizi denemistim o da muhtesemdi ancak hemen hemen her tatlida sekeri fazla buluyorum seker azalinca hamur kivaminin bozulmasindan endise ediyorum miktarlarda yaklasik ne kadar oynama yapilabilr acaba simdiden teşekkürler 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Eylül 2014 ile 15:57

      burcu – Her tarifte değişecektir. Bir genelleme yapmak da istemiyorum çünkü %10 oynamanın bile çok şey fark ettireceği tarifler de var. Bir kurabiye veya brownie için çok endişelenmenize gerek yok tabii. Ama yine de %50 gibi büyük bir fark sonuca etkili olacaktır.

      Yanıtla
  61. Angel

    30 Ekim 2014 ile 18:17

    Cenk merhaba;
    İki üniversite bitirip, yöneticilik pozisyonunu bırakıp sonrasında iki çocuğum için ev hanımlığına dönmüş biriyim.Sitenizi yeni keşfettim.Tarifleriniz çok orjinal,çok da lezzetli… Şimdi mutfağa geçip portakallı kurabiyenizi yapıcam.Umarım becerebilirim:)

    Yanıtla
  62. duygu

    03 Kasım 2014 ile 12:58

    Merhaba Cenk.Sorum sana yeterli veri veremeyecek de olsa cevabi bulmaya calismakta her yol mubah diyerek devam edicem.Her zaman yaptigim limonlu bir kurabiye var; seker,rende limonla robotta cekilip ardindan un karisimi,ardindan soguk küp tereyağı 10 adet 1 sn lik pulselarla cekiliyor, en son da yumurta-limon suyu karisimiyla toparlaniyor.Silindir sekli verilip bicakla kesilen bir kurabiye, yayılıyorlar piserken de.İnce biskuvi gibi, kitir oluyor.Yalniz son seferde yayilmaktan ziyade kendini birakti, zeminle bir oldu neredeyse ve en disi da gozenek gozenek (su tuile denen seylerin dantelimsi gözenekleri gibi) oldu.Cozemedim nedenini, fikrin var mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Kasım 2014 ile 12:25

      duygu – Sadece son seferde bahsettiğiniz şey olduysa tarifte değil o günkü hazırlanışında bir problem varmış gibi geldi. Onun da ne olduğunu tahmin etmek çok güç. Yayılma genelde fazla karbonat ile ilgilidir. Belki de kurabiye hamuru fırına girdiğinde çok yumuşaktı…

      Yanıtla
  63. Elif

    24 Kasım 2015 ile 22:15

    Merhaba cenk bey, tarifi denedim ama güzel bir sonuç alamadım henüz 22 yasındayım mutfagımızda tablespoon ölçü kapları yok mutfak tartısıda yok robotta yok ama tüm bunların bu kurabiyeleri yapmama engel mi bilmiyorum denemek istiyorum :/ hangi kurabiyeyi önerirsiniz siteden yada onları almadan yapamazmıyım?

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Kasım 2015 ile 14:16

      Elif – Ölçü kalıpları ve mutfak tartısı olmadan malzemeleri ancak tahmini olarak ölçebilirsiniz; o durumda da her zaman başarılı sonuçlar elde etmek mümkün değil. Kek ve kurabiye gibi tarifler çoğu zaman ince ayar gerektiriyor. Denemek istiyorum demişsiniz ama güzel bir sonuç alamadığınıza göre zaten denemişsiniz. Korkarım diğer kurabiye tariflerinde de aynı durum söz konusu.

      Yanıtla
  64. elif

    08 Kasım 2016 ile 11:37

    merhaba cenk bey,
    tarifi tam buğday unuyla denesem lezzeti değişir mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Kasım 2016 ile 17:59

      elif – Elbette ama tadındaki değişiklik büyük olmayacaktır. Kıvam daha fazla etkilenecektir. Ama bunu iyi veya kötü anlamda söylemiyorum. Sadece farklılık olacaktır.

      Yanıtla
  65. Tulipe

    31 Mayıs 2017 ile 14:22

    Merhaba Cenk Bey,
    Her tarifiniz ayrı güzel ve özenli,
    Acaba bu tarifi limon ve vanilya çubuğu ile yapabilirmiyim?

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Haziran 2017 ile 12:27

      Tulipe – Elbette.

      Yanıtla
  66. SELMA

    28 Şubat 2019 ile 11:31

    Merhaba cenk bey, tarifdeki yumurtanın birisini hamurun içine katıp diğerinin sarısı ve akını birlikte karıştırakmı kurabiyelerin üzerine sürüyoruz , genellikle ya akı ya da sarısı sürülür ya kafam karıştı. ayrıca fotoğrafta sarısı sürülmemiş gibi görünüyor. kitapta belki bu detay vardır fakat şu an kitap evde ve yumurta konusu kafama takıldı yazmadan edemedim.

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Mart 2019 ile 11:49

      Selma – Yumurtanın tamamı çırpıldıktan sonra üzerine sürülüyor. Sarısını ve beyazını ayırmanıza gerek yok.

      Yanıtla
      • Begum

        20 Ağustos 2019 ile 21:50

        Cenk bey merhaba,
        Benim buyuk boy mutfak robotum yok da malzemeleri hangi sirada karistirmaliyim

        Yanıtla
        • Cenk

          25 Ağustos 2019 ile 12:22

          Aynı sırada.

          Yanıtla
  67. Sinem

    09 Ocak 2020 ile 15:24

    Merhaba Cenk, kurabiye yapacaksam öncelikle elim ilk senin kitabına veya bloguna gidiyor. Sonuçları muhteşem oluyor. Ama bi sıkıntı yaşıyorum yaparken. Hamurları toplayamıyorum deniz kumu ya da kinetik kum gibi elime alınca dağılıyorlar. Bu portakallı kurabiyeyi yaparkende aynı sorunu yaşadım. Hamuru tuttabilmek için fazladan tereyağı koydum. Mutfak robotum biraz ilkel küp küp kesip koyunca dönmüyor uçları. Ben de hafif eritip koyuyorum. Bu neden oluyor olabilir mi?

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Ocak 2020 ile 14:43

      Olabilir. Eritmenizi hiç tavsiye etmem. Onun yerine ufak ufak küpler halinde kesseniz?

      Yanıtla
  68. Esn

    06 Nisan 2020 ile 09:22

    Merhaba mutfak robotu derken mutfak için yapılan mı? Yoksa bildiğimiz sebzemizi dğradıgımız mı

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Nisan 2020 ile 21:55

      Rondo.

      Yanıtla
  69. Rayihan

    14 Eylül 2020 ile 18:21

    Merhaba,
    Limonlu, cevizli ve hafif tarçınlı olarak denedim. Benmari usulünde de yapınca bu güne kadar denediğim tüm kurabiyelere kulvar farkı attığını söyleyebilirim. Muazzam fikrinize sağlık 😉

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Eylül 2020 ile 15:06

      Afiyet olsun!

      Yanıtla
  70. Asli

    20 Ocak 2021 ile 18:34

    Kabartma tozu yok acaba yazmayı mı unuttunuz yoksa k.tozu yok mu gerçekten:)

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Ocak 2021 ile 22:27

      Gerçekten yok 🙂

      Yanıtla
  71. Selin

    04 Aralık 2021 ile 14:42

    Merhaba Cenk Bey, uzun zamandır şöyle çıtır çıtır portakallı çikolatalı kurabiye tarifi arıyordum sayfana bi bakayım dedim tarifin çok içime sindi.
    Acaba içine bitter çikolata eklesem ölçüleri değiştirmek gerekir mi diye bi sorayım dedim sevgiler ?

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Aralık 2021 ile 02:02

      Sanmıyorum. Denemediğim için kesin bir şey söylemek imkansız.

      Yanıtla
      • Selin

        07 Aralık 2021 ile 18:27

        Denemeye değer diyorum o zaman 🙂
        Son aşamada ekleyeyim dimi callebautun bitter çikolata parçalarını kullanacağım

        Yanıtla
        • Cenk

          13 Aralık 2021 ile 20:03

          Evet, şimdiden afiyet olsun.

          Yanıtla
    • Selin

      16 Aralık 2021 ile 14:03

      Denemek isteyenlere not; yaklaşık 50-60 gr bitter çikolata ekledim.
      Robotum tüm malzemeleri çekmedi kalan unu ve robotun karıştırdığı kadar olan kısmı derin bi kaba alıp yoğurdum toplanmaya yakın çikolataları ekledim.
      Kurabiyeler tamamen soğuyunca böyle bi tat için Cenk sana sevgiler yolladım ?

      Yanıtla
  72. Reyhane

    09 Ocak 2022 ile 20:21

    Portakallı kurabiye tarifinde acaba kabartma tozu var miydi?yazmadigi için eklemedim de.portakal tadi geliyor cidden ama kıvamını beğenmedim.kiyir kiyir bekliyordum hiç öyle olmadı.yenir mi yenir ama bir daha yapmam sanırım

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Ocak 2022 ile 20:14

      Hayır, tarifte yok.

      Yanıtla
  73. Ebru Özkahraman

    16 Ocak 2022 ile 17:15

    Sevgili Cenk, 2015 yılında ilk yapmıştım bu kurabiyelerden, kızım 3 yaşındaydı, uzun süre yapmadım, bugün tekrar yaptık, tadı muhteşem oldu, kızım da hemen hatırladı, her seferinde “Cenk Abi’nin kurabiyesinden yap anne” diyor, çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Ocak 2022 ile 12:32

      Afiyet olsun 🙂

      Yanıtla
  74. sevde

    25 Ocak 2022 ile 18:03

    merhaba:
    Tarifi fırının fanlı ayarında mı pişirmeliyiz recetede bu datayı göremedim. Teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Ocak 2022 ile 19:38

      Evet.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Julia Child: Komik, titrek sesli, dağ gibi bir kadın

Ekşi Maya Tarifi

Ve Bitti!

Limonlu Çörek

İki malzeme, beş dakika, bir harika çikolatalı mousse

Fırında Nar Ekşisi

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy