• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Cafe Fernando

Header Right

Main navigation

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • PORTFOLYO
  • ENGLISH
Ekşi Mayalı Simit

Ekşi Mayalı Simit

Ekşi mayanın ne olduğunu bilmeyen arkadaşım var. Belki de garip karşılamamak lazım; ilgi alanı değildir, bilmeyebilir. Garip olan, bilmediği halde satın alıyor olması. Pınar Hanım‘dan alışveriş eden bir arkadaşım, listede ekşi maya görünce ilginç gelmiş, sipariş etmiş. Geldiğinde gördüğüne bir anlam veremeyince de mesaj atmış, avuç içi kadar şeyle ne yapacağını soruyor.

Zannediyor ki bir mesajda anlatabilirim. Geçen sene tarifini yayınladığım, Tartine Bakery‘nin ekşi mayalı ekmeğini denemesini önersem olacakları biliyorum; daha ikinci paragrafta vazgeçecek. Krizi, sırf ekşi maya çöpe gitmesin diye, bir de sevgili arkadaşım bir saatten daha uzun bir fermentasyon sürecini şiddetle reddettiği için, aslında maya gerektirmeyen, o anda uydurduğum pidemsi bir ekmek tarifi ile atlatıyoruz.

Bir saat içinde hazırlanabilecek ekşi mayalı bir ekmek tarifi vermek – ekşi mayanın doğası gereği – mümkün değil ama anlıyorum ki blogun ekşi mayayla hazırlanabilecek, nispeten daha pratik bir tarife ihtiyacı var. Ne olacağı da belli aslında. Ekşi maya maceramın hemen ardından geliştirmeye başladığım ama kitap çalışmaları yüzünden başka bir bahara ertelemek zorunda kaldığım bir tarif: Ekşi mayalı simit.

Ekşi Maya Simit

Ekşi Mayalı Simit Tarifi

Sokak simidinin ekşi mayalısı. Eğer vaktiniz varsa, fermentasyon sürecini uzatmak (yani lezzeti artırmak) için hamuru buzdolabında kabarmaya bırakın. Ertesi gün, şekil vermeden önce, hamurun oda sıcaklığına gelmesini de beklemeniz gerekecek ama ekşi mayanın da hakkı böyle verilir.

Yeterli vakti veya sabrı bulamazsanız da endişe etmeyin, oda sıcaklığında kabarmaya bıraktığınız hamurlardan da şahane simitler elde edebilirsiniz. Sadece belirgin bir ekşilik beklemeyin. Gerçi daha önceki yazılara gelen yorumlardan bu durumun bazılarınız tarafından tercih bile edilebileceğini sanıyorum.

Ekşi Maya Simit Peynir

İlk iki simidi fırından çıkar çıkar çıkmaz ortadan ikiye bölüp eşki kaşarla doldurdum, sızma zeytinyağı ve kuru naneyle harmanladığım kiraz domateslerle beraber mükemmel bir kahvaltı oldular. Birkaç tanesi aralarında dil peyniriyle fırına girdi, ertesi güne kalanlar da fırında nar gibi kızardıktan sonra biraz zeytinyağı ve sarımsak püresiyle harmanlanıp tavuklu sezar salatasına girdi.

EKŞİ MAYALI SİMİT TARİFİ

Malzemeler

6 adet simit

Hamur için:

  • 150 g ekşi maya*
  • 1 su bardağı + 3 yemek kaşığı (280 g) su, oda sıcaklığında
  • 1 yemek kaşığı (20 g) üzüm pekmezi
  • 3,5 su bardağı (490 g) ekmek unu
  • 1+1/4 çay kaşığı (10 g) ince deniz tuzu

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı (40 g) üzüm pekmezi
  • 1/2 su bardağı (120 g) su, kaynar
  • 1+1/4 su bardağı (200 g) susam, kavrulmuş**

* Maalesef bardak ölçüsü veremiyorum. Benim evde yaptığım ekşi mayayla Pınar Hanım’ın ekşi mayası farklı yoğunluklarda. Su bardağı hacim ölçüsü olduğu için farklı yoğunluklardaki malzemelerin ağırlıkları da farklı olacaktır. Ekşi mayayı Pınar Hanım’dan alacaksanız, listedeki ekşi maya yaklaşık 50 gram geliyor; 3 adet sipariş etmeniz gerekecek.

** Susamları orta ateşte, yağsız bir tavada, tavayı sürekli sallayarak mis gibi kokular çıkana kadar veya bir tepsiye yayıp 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 8-10 dakika boyunca pişirerek kavurun. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Yapılışı

  1. Ekşi mayayı büyük boy bir karıştırma kabına aktarın, üzerine suyu ve pekmezi dökün ve tel bir çırpıcı (ya da çatal) yardımıyla suyun içinde çözünene kadar karıştırın. Unu ilave edip mikserin hamur yoğurma ucuyla, pürüzsüz ve bir miktar yapışkan bir hamur elde edene kadar, önce düşük hızda 2-3 dakika, ardından yüksek orta hızda 7-8 dakika boyunca yoğurun. Üzerini streç filmle kapatıp yarım saat boyunca dinlendirin.
  2. Dinlenme süresinin sonunda, hamuru kabın içindeyken ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kopartın (sonradan ekleyeceğiniz tuzun hamurun içinde homojen bir şekilde dağılabilmesi için), üzerine tuzu ilave edin ve tuzu tamamen emip tekrar bir araya gelene kadar, 5 dakika kadar daha yüksek orta hızda yoğurun. Mikseriniz yoksa hamuru elinizle de yoğurabilirsiniz. Hamurun aldığı kıvam yol gösterici olsun. Yoğurma süresini biraz artırmanız gerekebilir. Tekrar üzerini streç filmle kapatın ve iki katı kadar kabarana dek, 3-4 saat boyunca oda sıcaklığında veya (tercihen) ertesi güne kadar buzdolabında saklayın. Kullandığınız ekşi mayanın kuvveti kabarma süresini etkileyebilir, dolayısıyla verdiğim süreye bağlı kalmaktansa ne kadar kabardığını gözlemleyip ona göre ayarlayın.
  3. Eğer oda sıcaklığında kabarmaya bıraktıysanız, kabaran hamurun üzerine yumruğunuzla bastırıp söndürün ve hafif unlanmış bir tezgaha aktarın. Eğer buzdolabında kabarmaya bıraktıysanız, bu adımdan önce buzdolabından çıkartıp üzeri kapalı bir halde, 1-2 saat boyunca oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  4. Hamuru 6 adet 150’şer gramlık parçalara bölün. Her parçayı önce yaklaşık 2 cm kalınlığında ve 90 cm uzunluğunda yuvarlayın, ortadan ikiye kesin ve tezgahın üzerinde yan yana koyup uçlarını sıkarak birleştirin. İki uçtan ters istikametlere yuvarlayarak birbirlerine dolayın ve iki ucunu birleştirip sıkarak sabitleyin. Elinize alıp hafif çekiştirerek ortasındaki deliği biraz büyütün, yağlı pişirme kağıdı serili tepsilere aralarında onar santim boşluk bırakarak dizin, üzerlerine çok germeden streç film örtün ve 1,5 katı kadar kabarana dek, yaklaşık 2 saat boyunca oda sıcaklığında kabarmaya bırakın. Bu aşamada hamurların çapı yaklaşık 14 cm olacaktır.
  5. Kabarma süresinin bitiminden en az 20 dakika önce fırınınızı 250 derecede ısıtmaya başlayın.
  6. Kavrulmuş susamları kenarı yüksek, genişçe bir tabağa aktarın.
  7. Üzeri için kullanacağınız pekmezi kenarı yüksek, çukur bir tabağa dökün, üzerine kaynar suyu ekleyip pekmez tamamen çözünene kadar karıştırın.
  8. Simitler kabardıktan sonra tek tek yağlı pişirme kağıtlarının üzerinden alıp pekmezli sıcak suya daldırın, susamların olduğu kaba aktarıp her tarafının susamla kaplandığına emin olduktan sonra tekrar yağlı pişirme kağıdı serili fırın tepsilerine aralarında beşer santim boşluk bırakarak dizin. Bu işlemler esnasında hamurlar genişleyecek, çapları yaklaşık 18 cm olacaktır.
  9. Fırının derecesini 200’e düşürüp her defasında birer tepsi olmak kaydıyla (ikinci tepsiyi fırına vermeden önce tekrar 250 derecede ısıtmanıza gerek yoktur) fırına verin ve 25 dakika boyunca pişirin. Fırından alıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin ve servis edin.

26 Nisan 2013 · 204 Yorum Kategori: Best of Cafe Fernando, Ekmek, Ekşi Maya Etiket: ekşi maya, ekşi mayalı simit, ekşi mayalı simit tarifi, simit tarifi

« Sarışın Çikolata, Tahin ve Susamlı Trüf
Kantin Dükkan »

Reader Interactions

204 YORUM

  1. Yeliz

    26 Nisan 2013 at 13:32

    Harika görünüyorlar.Ellerinize saglık.150gr eksi maya bardak olcusuyle ne kadar?

    Cevapla
    • Cenk

      26 Nisan 2013 at 13:35

      Yeliz – Maalesef bardak ölçüsü veremiyorum. Benim evde yaptığım ekşi mayayla Pınar Hanım’ın ekşi mayası farklı yoğunluklarda. Su bardağı hacim ölçüsü olduğu için farklı yoğunluklardaki malzemelerin ağırlıkları da farklı olacaktır.

      Cevapla
  2. benden bizden

    26 Nisan 2013 at 13:45

    Ellerinize sağlık, harika görünüyor. kokusu buralara kadar geldi. En kısa zamanda deneyeceğim 🙂

    Cevapla
  3. satush

    26 Nisan 2013 at 13:53

    Nasıl güzel yapmışsınız yine . Simidi çok severim.Hele de sizin yaptığınız gibi yanında domates ve güzel demlenmiş bir çay varsa. Ben zeytin de eklerdim 🙂 Çok özendim . Şimdilik ekşi maya yapımını sonraya erteledim ama yaş maya ile denerim belki. Gerçi çok farklı bir tat olacaktır ama ne yapalım en azından güvenilir, hijyen bir ortamda yapmış olurum.
    elinize sağlık.
    Bu arada yazınızı görünce çok sevindim.
    sevgiler

    Cevapla
  4. bulutrenginde

    26 Nisan 2013 at 14:23

    pes diyorum 🙂

    Cevapla
  5. burcay

    26 Nisan 2013 at 14:26

    Cenk selam,

    Pinar hanim mi Ipek hanim mi? 🙂 kimden alacagimizi bilelim.Linke tiklayinca http://www.ipekhanim.com cikiyorda

    Cevapla
    • Cenk

      26 Nisan 2013 at 17:15

      burcay – İpek Hanım Çiftliği’nin sahibesi Pınar Hanım. Link doğru.

      Cevapla
  6. ÖZLEM

    26 Nisan 2013 at 14:32

    gerçekten enfes görünüyor.
    öğlen yemeğinden yeni döndüm ama olsa biran bile duraklamadan yerim hepsini..
    ellerinize sağlık..

    Cevapla
  7. Nesli

    26 Nisan 2013 at 14:54

    Siz Kaç kilosunuz? 🙂

    Cevapla
  8. Don

    26 Nisan 2013 at 15:17

    Simit çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık.İki sorum olacak. Ekşı maya hangi undan yapılmış? Maya kıvamı nasıldı?

    Cevapla
  9. esra

    26 Nisan 2013 at 15:27

    kadının monitörün içine girdiği bir reklam var ya hani, onun gerçekleşebilmesini ne kadar içten istediğimi tahmin edemezsin. karşıma bir cin çıksa ilk dileğim son fotoğraftaki tabağın benim olması olacaktır. bence başlığa uyarı yaz hamileler bakmasın diye 🙂

    Cevapla
  10. Çiğdem

    26 Nisan 2013 at 16:30

    7 aylık hamileyim, daha hiçbir şeye aşermedim diye böbürleniyordum, keşke şu simit fotoğrafını da görmeseydim:) o tabağı istiyorum:)

    Cevapla
  11. mustafa emin

    26 Nisan 2013 at 16:53

    çok zeki bir tarif. hem pedagojik hem de gastronomik bir işlevi var. ekşi mayayı seviyoruz, sevdireni de. öte yandan cafefernando açısından da başka bir meseleye, istikamete karşılık geliyor. daha buralı tatlar belki, buralı tatlar ama başka teknikler. daha rafine arayışlar. bakalım istanbul halk ekmek’in organik unuyla nasıl olacak?

    Cevapla
  12. Sezgi Uygur

    26 Nisan 2013 at 17:03

    Merhaba Cenk, kullandığın ekşi mayanın resmini eklesen, elimizdeki ile kıvam karşılaştırıp ölçüye karar versek nasıl olur?

    Cevapla
  13. firdevs

    26 Nisan 2013 at 17:17

    Yurt disinda yasiyorum. Burada simit diye bi seyler satiyorlar , fakat o benim bildigim simitlere hic benzemiyor. Hirs yaptim. En sonunda Ruki’nin mutfagindan ( ne yazik ki sayfalari cok karisik ) eksi mayali simit tarifini yapmak icin kollari sivadim. Ilk once aksamdan eksi mayali hamuru hazirlayip bir kenara aldim. Ertesi gun eksi mayam hazirdi 🙂 Sanki bir sanat eseri yapmisim gibi , eksi mayamin boy boy fotolarini cektim :))) O ne guzel bir heyecandir oyle :))

    Sonrasi sizin tarifinize benziyor. Sonuc gercekten cok muhtesemdi 🙂 Ozellikle hamur yogurmaya ilgisi olmayanlar mayalama suresi cok uzun diye dudak bukuyorlar ( Simitlerimi begenip tarif isteyenlere tarifi anlatmaya basladigimda gozlerinde manyak misin sen ?! bakislari goruyorum :p ) Alt tarafi simit canim ! diyenlere bu kadar ugras sacma geliyor. Ama ben boyle islerle ugrasmayi cok seviyorum :))

    Cevapla
  14. Banu Bingör

    26 Nisan 2013 at 17:47

    Cenk, daha on gün önce bizim Lyon’daki İdil (hani senin tariflerinle Fransızlar’ı mest eden arkadaşımız) “Banu, bir simit tarifi geliştir bana!” diyordu. Ben ve tarif geliştirmek 😀

    Şimdi linkini göndereceğim; buyursun bakalım :)))

    Bu arada için rahat olsun; genelde hamileler temel olarak “imrenmez”ler. Zaten doğasında imrenmek olanlar hamileyken de imrenebilir, durum bundan ibaret :)) Sakın bir de bu nedenle vicdan azabı çekeyim demeyesin!

    Cevapla
  15. Gulcan

    26 Nisan 2013 at 18:15

    Elinde sağlık Cenk, çok lezzetli gözüküyor. Benim sorum konuyla alakasız olacak ama belki cevaplamaya vaktin olur diye yine de sormak istedim: Eski postlarından birinde farklı tabak koleksiyonu yapan bir arkadaşından bahsetmiştim. Sen de çekimlerde kullanmak üzere ilgi çekici servis takımlarından kullanıyorsun ki görsel açıdan hepsi çok başarılı, tebrik ederim. Ben hem konuklarıma servis etmek hem de yaptığım yemekleri fotoğraflamak üzere kendi çapımda nacizane bir koleksiyona başladım. Bu konuda yararlandığınız websiteleri ya da yurt içi/dışı dükkanların isimlerini paylaşmanız mümkün mü? Yemek kitabı için hazırlıklarında gönülden kolaylıklar dilerim.

    Cevapla
  16. zarpandit

    26 Nisan 2013 at 20:18

    o domatese dağ kekiği serpilecek arkadaş o eski kaşar ısıtılan simitin içinde hafif aromalanacak demli bir bardak çay eşliğinde yenilecek..sen yiye dururken bende çatlayacağım sanırım iç çekmekten..

    Cevapla
  17. EMEL

    26 Nisan 2013 at 22:13

    Bugün Şemsa’nın kantininin önünden geçerken ekşi mayalı ekmekleri gördüm. Canım çekti, içim gitti. Simiti de o kadar severim ki, arkadaşlarımın bana Martı demesine sebep olacak kadar:) Al işte! hem simit, hem ekşi maya:) Para mı isteseydim acaba bugün:)
    Ellerine sağlık.

    Cevapla
  18. Zeliha

    27 Nisan 2013 at 13:16

    Ellerinize sağlık enfes gözüküyor. Ayrıca ekşi maya organik ve sağlıklı bir üretim. Ben evde ekşi maya ile ekmek yapıyorum . Ekşi mayayı saklama kabının içinde una bulayıp buz dolabında saklıyorum.Uzun s üre kullanmayacaksam derin dondurucuda saklıyorum.

    Cevapla
  19. Müge

    27 Nisan 2013 at 16:34

    Cenk, ellerine emegine saglik oncelikle. Bir sorum olacak. Ornegin kahvaltiya misafir cagirdik. Simdi bu islemler icin sabahin bir koru kalkmamiz gerekecek. Diyorum ki bir noktada dondurucuya atip o sabah firinlasak olur mu? Olursa sence hangi noktada dondurucuya atilmali?

    Cevapla
  20. Seda Tarhan

    28 Nisan 2013 at 10:08

    Cenk bey yine gönülleri fethettiniz ellerinize sağlık. Benim ekşi maya ölçüsü ile aklıma takılan bir şey var. Hangi yoğunlukta ekşi mayayı kullanırsak kullanalım hep 150 gr.ı mı baz alıcaz? Ekşi maya yoğunluklarının birbirinden farklı olduğu için bardak ölçüsü veremiyorum demişsiniz.Ben de ordan yola çıkarak böyle düşündüm. Yanlış mı anladım acaba?

    Cevapla
  21. Cenk

    28 Nisan 2013 at 13:55

    Don – Hangi undan yapıldığını maalesef bilmiyorum. Pınar Hanım’a sorabilirsiniz. Kıvamı sakız gibiydi.

    Sezgi Uyur – Yanıltıcı olacağını düşünüyorum.

    Banu Bingör – Neden geliştiremeyeceksin ki? En alasını yaparsın. Kazandibini unutmadık!

    Gulcan – Yurtdışına çıktığımda muhakkak uğrarım dediğim çok fazla dükkan yok. Genelde dolaşırken denk geliyorum. Bir de öncesinden bit pazarlarını araştırıyorum. Internette ise eBay ve etsy.

    Müge – Emin değilim ama deneyecekseniz en son kabarması tamamlandıktan sonra dondurmak gerekecektir.

    Seda – Evet, yoğunluk sadece hacmini etkiler. Ağırlık aynı kalmalı.

    Cevapla
  22. Ezgi

    28 Nisan 2013 at 21:22

    17 yaşındayım hayatımda tek yumurta kırmadım fakat anlatımınız o kadar güzel ki tariflerinizin nerdeyse hepsini okudum.”Malzemeler” kısmına ancak -mecburen- üniversitede geçeceğim sanırım.

    Cevapla
  23. ezgi

    28 Nisan 2013 at 23:23

    fotoğraflar harika görünüyor. yarın kantin’e gidip ekmek alacağım. sebzeli sandviçin fotoğrafları aklımdan çıkmıyor.

    Cevapla
  24. Muka

    29 Nisan 2013 at 02:05

    O simitlerin fırına girmeden önceki hallerini,nasıl şekil verdiğini görmek istiyorum

    Cevapla
  25. Banu

    29 Nisan 2013 at 08:03

    Kitap ne zaman çıkacak sabırsızlanıyorum artık..

    Cevapla
  26. Semra Akakce

    29 Nisan 2013 at 10:58

    Cenk bey, ben size söyleyecek birşey bulamıyorum artık… Pes. Süper. Merak ediyorum, yahu siz kaç kilosunuz 🙂

    Cevapla
  27. rabia tetik

    29 Nisan 2013 at 11:25

    sevgili cenk bey güzel görünüyor ekşi maya ekmeği denedim yarın bunu da denicem,iyi çalışmalar bol şans..

    Cevapla
  28. nilgün aytepe

    29 Nisan 2013 at 13:57

    Ellerinize sağlık, üç öğününü simit iyi bir peynir ve çayla geçirebilecek benim gibi biri için harika bir katkı. Teşekkürler.

    Cevapla
  29. oğuz

    29 Nisan 2013 at 18:47

    Tek kelimeyle muhteşemler. Tarif yayınlanalı kaç gün oldu 2.kez tarifi yapıyorum. Tadına doyum olmuyor. Şöyle içine peynir domates ve yanına da çay yaşanılan hazzı anlatamıyorum. Cenk ellerine sağlık bu süper tarif için 😛

    Cevapla
    • Cenk

      29 Nisan 2013 at 19:01

      oğuz – Afiyet olsun, evdekilerin beğenmesine sevindim!

      Cevapla
  30. Merve

    29 Nisan 2013 at 22:46

    Cenk bey tarifi eksi mayasız deneyebilir miyiz denersek ne gibi farklılıklar olur

    Cevapla
    • Cenk

      30 Nisan 2013 at 12:14

      Merve – Tarifi tamamen değiştirmek gerekecektir. Instant kuru maya ihtiyacı 1 çay kaşığı civarında ama ekşi mayayı çıkartınca un ve su miktarında da değişiklik yapmak gerekecek. Denemeden bir şey söylemek güç.

      Duygu – Problemli bir tarif olduğu için kaldırdım. Deneyip düzelttikten sonra tekrar yayınlayacağım. O zamana kadar diğer kekleri deneyebilirsiniz.

      Cevapla
  31. Duygu

    30 Nisan 2013 at 10:25

    Merhaba,
    Simitler harika görünüyorlar..Canım sıcak simit çekti..
    Tarif arşivine daha önce yaptığım ancak tarifini yazmadığım Çikolata ve karamelize muzlu kek tarifini almak için girdim ancak linke tıkladığımda sayfa bulunamadı diyor.. Neden kaldırdınız tarifi merak ettim doğrusu.Yarın misafirim var ve o kekten yapmam lazım,söz vermiştim.. 🙁 Yeniden eklemeniz veya en azından mailime göndermeniz mümkün mü?

    Cevapla
  32. Damla

    30 Nisan 2013 at 19:14

    Eksi mayayi sipariş vermeyi düsünüyorum. Peki fazladan sipariş versem nasıl muhafaza etmeliyim?

    Cevapla
    • Cenk

      02 Mayıs 2013 at 11:49

      Damla – Ekşi maya tarifindeki gibi besleyerek buzdolabında saklayabilirsiniz.

      Cevapla
  33. mutfak kimyası

    30 Nisan 2013 at 22:52

    Günlerdir pratik ekşi mayalı ekmek tarifini bekliyordum. Ama simit de güzelmiş 🙂 Harika görünüyorlar. Yapmamak olmaz.

    Yalnız ben ekşi mayamı 2 gün önce döktüm 🙁 Tekrardan hazırlamam lazım. Ev ekmeğini instant maya ile yapınca ekşi mayayı beslemek zoruma gitti.

    Vakit bulduğum an, önce bu yazıyı tüm detayları ile okumam ve ardından ekşi maya hazırlığına başlamam lazım. Elinize sağlık

    Cevapla
  34. Hatice

    02 Mayıs 2013 at 09:59

    Merhaba cenk, ellerine saglik yine harikalar yaratmissin. Ben Arman Kirim’in yazilarindan birinde okumustum. Simit kruton yapmayi anlatiyordu. Simitleri ince yuvarlak dilimler halinde kesip firinda citir hale getiriyorsun. Cok basit ama super. Corbalara salatalara mukemmel oluyor. Siddetle tavsiye ederim. Paylasayim dedim. 🙂 sevgiler.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Mayıs 2013 at 11:51

      Hatice – Yazının sonunda bahsettiğim de zaten aynı şey. Tavuklu sezar salatası için kruton yaptım.

      Cevapla
  35. sare

    02 Mayıs 2013 at 11:52

    Cenk, muhteşem olmuş. Ellerine sağlık.
    Benim de evde mutlaka sakladığım ekşi maya toplarım olur gerekir diye…
    Veee… Gerek duyulan an gelmiş durumda:))
    Bu sıralar ekmek ve benzerlerini yemeyemeye çalışsamda el mahkum gibi:))
    Birşey sormak istiyorum simit formunu verdikten sonra pekmezli suya ve susama batırırken şeklini nasıl koruyorsunuz? Simitler sanki el değmemiş gibi duruyor.
    Sevgiler.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Mayıs 2013 at 20:41

      sare – Şekilleri çok bozulmuyor. Sadece genişliyorlar. Tepsiye yerleştirdikten sonra elinizle iterek tekrar yuvarlak bir şekil verin ve öyle fırına verin.

      Cevapla
  36. immydr (I am my doctor)

    04 Mayıs 2013 at 07:11

    Cenk bey merhaba,
    San Fransisco’da Tartine Bakery & Cafe’ye son gun gidebildim ama sizin de dediginiz gibi o kadar cok sira vardi ki cok guzel gorunen panini sandwiclerini yiyemedik, bakmak ile yetindik. O cevrede arabaya yer bulmak da imkansizdi, 4-5 kere onunden gectigimizde sira hala uzun ve araba parki icin hala yer yoktu. Biz de Bi-rite marketten sandwich alip yedik.
    O cevreyi cok begendik. Dolores park da cok hostu.
    Buradan bahsettiginiz icin tesekkurler.

    Cevapla
  37. Idil

    06 Mayıs 2013 at 13:49

    Selam Cenk,

    Elimde eksi maya olmadigi icin bir baska tarifle senin tarifinin bir karisimini yaptim ve muhtesem simitlerim oldu! Tesekkurler!

    Bir soru, bu tip seyleri firinda pisirirken baking stone kullaniyor musun? Boyle birsey almak istiyorum ama nerede nasil bulunur Tr’de bilemedim.

    Tas firinlariyla dolu Istanbul dururken Amazon’dan almak istemedim. Bir onerin var mi?

    Cevapla
    • Cenk

      07 Mayıs 2013 at 12:38

      İdil – Genelde beyaz eşya satan mağazalarda bulunuyor. Ben anneminkini kullanıyorum. Bir arkadaşı hediye etmiş, maalesef nereden aldığını bilmiyorum.

      Cevapla
  38. Banu Bingör

    07 Mayıs 2013 at 00:48

    Cenk, valla ben unuttum kazandibini yapmaya yapmaya :)))) Nasıl halletmiştik sahi? Daha tavuklusunu da denemedim ben. Bu hafta sütlerim gelsin, sütlaç yerine kazandibi deneyeyim bakayım. Yazışmalarımız duruyordur outlook dehlizimde kesin!

    Cevapla
    • Cenk

      07 Mayıs 2013 at 15:25

      Banu Bingör – Yolladım en son halini emaille.

      Cevapla
      • Tuhfe

        23 Mayıs 2021 at 00:42

        Merhaba Cenk bey,
        Acaba Banu Bingör hanımın kazandibi tarifini paylaşmanız mümkün mü?

        Cevapla
        • Cenk

          24 Mayıs 2021 at 12:12

          Yorumlarda bahsettiğimiz kazandibi tarifini diyorsanız, onu şu anda paylaşmam maalesef mümkün değil.

          Cevapla
  39. Gül

    07 Mayıs 2013 at 15:27

    Şahane görünüyorlar. Ellerinize sağlık. Bizim gibi simidin olmadığı ülkelerde yaşayanlar için böyle tarifleri bulmak süper ama Türkiye’de yaşayanlar her köşe başında simidin het türlüsünü bulabilecekken illa kendi ellerimle altı simit yaptım uğraşısı enterasan geldi. Yanlış anlamayın uzun zamandır simit düşüncesini aklından çıkaramayan, Türkiye’ye ayak basar basmaz simit-çay-mado üçlüsünden vazgeçemeyen biri olarak biraz vakit olduğunda yapabileceğim bir tarife karşılaşmaktan nasıl mutlu oldum bilemezsiniz. 😉

    Cevapla
    • Cenk

      07 Mayıs 2013 at 23:08

      Gül – Her köşe başında simit elbette var ama ekşi mayayla hazırlanmış simide hiç rastladınız mı?

      Cevapla
  40. Despy

    09 Mayıs 2013 at 13:14

    Fırını ilk 250 C’ye ısıtıyoruz, sonra 200 C’ye düşmesini bekledikten sonra mı ilk tepsiyi sürmeliyiz, yoksa ayarı 200 C’ye indirip direkt mi tepsiyi yerleştirmeliyiz?
    Bir de bunu yapmamızın sebebi nedir? Yani doğrudan 200 C’ye ayarlayın demediğinize göre fırının içindeki nemi atmak, fırın içindeki havayı ısıtmak gibi bir sebebi olmalı. Paylaşırsanız sevinirim.

    Cevapla
    • Cenk

      09 Mayıs 2013 at 14:23

      Despy – 200 dereceye düşmesini beklemenize gerek yok, tepsiyi fırına verip hemen 200 dereceye indirin. Öteki türlü olsa 250 derecede ısıtmaya gerek kalmazdı. Fırına girer girmez kabuk bağlamaları için gerekli.

      Cevapla
  41. Despy

    10 Mayıs 2013 at 11:56

    Teşekkürler. Şimdi Pınar Hanım’dan listeyi bekliyorum.

    Cevapla
  42. melek

    11 Mayıs 2013 at 14:35

    harika sizsiziniz 2 senedir bir yemek blogunuz takip ediyorum bu imkansızdı benim için hiç ilgi duymazdım yemeğe sadece sizin sayenizde ilgi duydum duyuyorum ne zaman yazı çıkacak diye bekleyip gelmediğine görünce sinirleniyorum ben beceriksiz ilgisiz zerre anlamayan ben sizin tariflerinizin peşinden koşuyorum sizi günden güne daha çok seviyorum merak ediyorum

    Cevapla
  43. melek

    12 Mayıs 2013 at 18:13

    o fotoğraflar ne ya insan sırf bunun için bile giresi geliyor 😀 O bir kadar da güzel edebiyat 😀 cenk bu kadar harika olma ya 😀

    Cevapla
  44. ceren

    15 Mayıs 2013 at 10:07

    denemelerini severek takip ediyorum çok başarılı olduğunu düşünüyorum ama ipek hanımı görünce yorum yapmadan geçemedim..kendisi bence etikete çok öenm veren bir bayan kendisine 2 3 kez mail atmama rağmen bana ürün listesini göndermedi çünkü artık tanınıyor ve ünlüler yada belli bir kitleye seslenebilen kişilere çalışıyor sonrada hikaye anlatıyor sıradan biri atsın bi mail bi referansı olmadan bakalım cevap alabilecekmi???

    Cevapla
    • Cenk

      17 Mayıs 2013 at 16:38

      ceren – Bu durumun Pınar Hanım’ın meşguliyetiyle alakası olduğunu düşünmüyorum. Aynı şey benim de başıma geliyor.

      Cevapla
  45. Hilal

    15 Mayıs 2013 at 22:28

    Neden bilmiyorum ama sitenize asigim ayrica bilmedigim bir diger seyde; neden her yazinizi okudugumda aklima Julia Child’in geldigi

    Cevapla
  46. Despy

    20 Mayıs 2013 at 16:14

    Tarifi aynen yaptım, harika oldu. Teşekkürler.
    Şekilleri bu kadar düzgün olmadı ama bir dahaki sefere nasıl daha güzel yapacağımı biliyorum.
    Pekmezli suyu biraz daha koyu kıvamda yapacağım çünkü nerdeyse hiç kalmadı simitin üstünde.
    Bir de benim gibi rulo yaptığımız hamurları ortadan ikiye kesip burgu yapıyoruz, ikiye kesmesem de ortadan büküp burgu yapsam olmaz mı demeyin. Bir tanesinde denedim, en şekilsizi o oldu, ortası büktüğüm yerde çok şişti ve şekilsiz bir şeye dönüştü.
    Pınar Hanım bana hemen cevap verdi, ısmarladım ve ürünler hemen geldi. Ondan gelen 3 paket ekşi mayayla yaptım simitleri. Yani bir defalık tecrübemde herhangi bir terslik olmadı. Bu haftasonu İstanbul’a geldiği için mailleri atlamış olabilir, sadece bir tahmin.

    Cevapla
    • Cenk

      21 Mayıs 2013 at 19:47

      Despy – Afiyet olsun. İkiye kesmek her tarafının eşit kalınlıkta olması için gerekli – açarken uçları illa ki daha ince kalıyor ve sadece büktüğünüz zaman bir taraf çok ince diğer taraf da çok kalın kalıyor.

      Cevapla
  47. Muazzez

    22 Mayıs 2013 at 18:26

    Merhaba Cenk Bey !
    Hobi olarak yaptığım kendini bilmez bir yemek sitem var, bir aceminin olduğu gibi. Bunun yanı sıra, sahibi olduğum için yirmidört saat hem ruhen hem fiziken çalışmak zorunda olduğum bir işim var.
    Sözün özü size delilercesine imrenmeme rağmen bu konuda ustalaşamıyorum, zaman ayıramıyorum.. Bilin ki benim siz bu işin şuan 1 numarasısınız..
    Yazı ve resimlerinin her zerresinde bir keyif kokuyor.

    Maşallah diyerek bakıp yutkunduğum yine yine yazılarınızdan biri..

    Dip Not: Ekşi maya sizinle assolist oldu bilesiniz!

    Cevapla
    • Cenk

      22 Mayıs 2013 at 21:44

      Muazzez – Çok teşekkür ederim!

      Cevapla
  48. zehra

    01 Haziran 2013 at 13:21

    Konuyla alakası yok ama bir soru sormak istiyorum
    Amazon’dan kitchenaid mikser almak güvenli midir acaba bir fikriniz var mı?

    Cevapla
    • Cenk

      02 Haziran 2013 at 19:20

      zehra – Amazon kitap ve DVD dışında bir şey göndermiyor Türkiye’ye. Gönderse bile gümrüğe takılacak ve astarı yüzünden pahalıya gelecektir. Bir de uyumsuzluk problemi var tabii.

      Cevapla
  49. fulya

    12 Haziran 2013 at 22:04

    merhaba cenk,
    nereye yazacağımı bilemedim. ama herhangi bir “lemon zest” kullanıyor musun? tariflerin içinde bulabilir miyim?

    Cevapla
    • Cenk

      13 Haziran 2013 at 15:16

      fulya – İçinde limon olan tariflerde geçmesi muhtemeldir. Mesela şu.

      Cevapla
  50. yasemin

    17 Haziran 2013 at 14:21

    Nisan geçti, Mayıs geçti, Haziran ortası oldu nerelerdesiniz, özlettiniz.Merakla her gün yeni bir şey var mı diye bekliyoruz. Kızmayın bize ne olur, kitap için uğraşıyorsunuz biliyoruz, bu küçük sitem sizi sevip, takdir edip merak ettiğimizden. Sevgi ve saygılarımla BAŞARILAR dilerim.

    Cevapla
    • Cenk

      19 Haziran 2013 at 11:36

      yasemin – Çok teşekkür ederim ilginiz için. Haklısınız. Sadece şu sıralar içimden bloga bir şey yazmak gelmiyor. Umarım haftaya.

      Cevapla
  51. Ebru

    19 Haziran 2013 at 19:04

    Simit boylesine guzel fotograflandi mi acaba daha once, harika gorunuyor. her daim yiyebilirim, elinize saglik

    Cevapla
  52. Semra

    23 Haziran 2013 at 19:32

    Mrb cenk kitabın çıktımı eğer çıktı ise nerden temin edebiliriz

    Cevapla
    • Cenk

      23 Haziran 2013 at 20:25

      Semra – Henüz çıkmadı.

      Cevapla
  53. sefertasi tarifleri

    26 Haziran 2013 at 21:52

    Her tarifiniz gibi bu da müthiş özgün olmuş sevgili Cenk..Yazılarınızı okumaktan büyük keyif alıyorum, teşekkürler 🙂

    Cevapla
  54. Esra İnal

    30 Haziran 2013 at 12:14

    Yuvarlama olayını yanlış anlamışım. İş işten geçtikten sonra farkettim. Ben de niye böyle yamuk yumuk oldu diyorum. Cenk erkek olduğu için elleri büyüktür, şekillerini bozmadan tepsiye yerleştirmiştir diyordum bir de 🙂 Susamları kavurmak çok ciddi fark yaratıyor. Daha önce denediğim bir tarifte kavurmadan yapmıştım. Çok kötü olmuştu. Kullandığın un Pınar Hanımın unu mu? Ben onu kullandım ama biraz fazla esmer geldi.

    Cevapla
    • Cenk

      01 Temmuz 2013 at 18:04

      Esra İnal – Hayır, Karahan’ın ekmek ununu kullanıyorum.

      Cevapla
  55. Bennu Onbingör

    02 Temmuz 2013 at 00:46

    Cenk bey merhabalar,
    Senelerdir sitenizi yakından takip ediyorum. Her yazınızı heyecanla bekliyorum. En son 26 Nisan’da yazmışsınız. Yetti bu hasret gayrı. Bir ce deyiniz, bir cö deyiniz, olmadı hüloloooğğğğ deyiniz, ama küçük bir not olsun “post” ediniz.
    Ayriyetten belirmekten hiç utanmam ki Cenk beyin kolunun kılıyız!!!!

    Cevapla
    • Cenk

      02 Temmuz 2013 at 17:19

      Bennu Onbingör – Hahahahah. Gerçekten hiç güleceğim yoktu. Brownie tariflerine (ve fotoğraflarına) gömülmüş durumdayım. Bu kadar çikolata arasında bu kadar stres ne arıyor bilmiyorum. En yakın zamanda bir yazı yayınlayacağım.

      Cevapla
  56. ÖNER

    02 Temmuz 2013 at 14:59

    Patron şu yemek kitabından bir haber alamadık hala.. Bir de uzun zamandır yeni bir tarif eklemiyorsun. Evde oturmuş senin mevcut tariflerinle uğraşıyorum. Lütfen yeni tariflere başla artık. Bir de şu macaron olayına girersen çok sevinirim. Binlerce tarif var ama bir tek senin verdiğin tarifler bana çekici geliyor.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Temmuz 2013 at 17:17

      Öner – Tarihi belli olur olmaz duyuracağım. Yeni yazılar yolda. Makaronu kitaba saklıyorum. Umarım beklediğinize değecek.

      Cevapla
  57. Banu Bingör

    02 Temmuz 2013 at 21:04

    Hehehehe 😀

    Huzuru yanlış yerde arıyorsun demek işte! Haber vereceksin bize, “çikolatalı bişilerin fazlası oluştu” diye. Biz hemen ailecek geleceğiz. Fazlalarını tüketirken, bir yandan da seni kahkahalara boğacağız hahahahah

    Cevapla
  58. İrem

    21 Temmuz 2013 at 19:40

    Sevgili Cenk; hiç pilav tarifin yok.. Senin tarzında bi pilav yesek fena olmazdı.. Geliştirmeye müsait olmadığından mı hiç yazmadın bi tarif??
    Kısa zamanda yeni postlarını okumak dileğiyle..

    Cevapla
    • Cenk

      22 Temmuz 2013 at 14:29

      İrem – Sırası gelemedi diyelim. Yılbaşına doğru planladığım bir yazı var, o yazıda bir pilav tarifi de olacak.

      Cevapla
  59. Aysel Yıldız

    24 Temmuz 2013 at 12:51

    Sevgili Cenk, herkes ses seda çıkmamasını dert ediyor ama ben sessizlik olduğunda, kitapla sürpriz yapacağını umuyor, mutlu oluyorum:))) Ay sonu 1 aylığına Türkiye’ ye geliyorum, keşke bu süprizle karşılaşsam:)))

    Cevapla
    • Cenk

      25 Temmuz 2013 at 00:57

      Aysel Yıldız – Keşke ama maalesef 1 aya yetişmesi imkansız.

      Cevapla
  60. Banu Bingör

    28 Temmuz 2013 at 00:57

    Şırrraaakkk diye bir sesle irkildi Feridun. Keza hanımı/-ben!- sandalyeden düştüm! “Yılbaşına doğru planladığım bir yazı var”ı okumamla gözlerimin kararması bir oldu :)))
    Yazıyı geçtim; bari “öğlen yemeği fotoğrafları”nı es geçmeyeydin 😀 Hani, sanki, gibi 😀

    Cevapla
    • Cenk

      28 Temmuz 2013 at 21:53

      Banu Bingör – Hahahahah. Onu pilav için söylemiştim. Yoksa bir sonraki yazı yılbaşına demek istemedim. Öyle bir tempoya girdim ki aklım başka bir şeye çalışmıyor. Bu kadar uzun ara verdikten sonra da “öğle yemeği” fotoğrafı koyarsam olacakları biliyorum, o yüzden ona da yeltenemiyorum. Simit sonrasına planladığım tam dört tane yazı vardı. Fotoğraflar ve tarifler hazır ama bu kadar zaman geçince hepsi damdan düşer gibi olacak… Arayı ısıtacak bir şey lazım. Onu da henüz düşünüyorum.

      Cevapla
  61. Vahit

    28 Temmuz 2013 at 02:38

    Selamlar,
    Tarifinizi kullanarak bu aksam 6 tane simit yaptim su anda soguyorlar, maalesef ancak sabah yiyebilecegiz. Nasil oldugunu o zaman gorebilecegim.
    Uc sorum var eger cevaplayabilirseniz cok sevinirim:
    1- Benim eksi mayam %100 tam bugday unundan. Henuz tatmadigim icin negatif etkisi olmus mu bilmiyorum ama tam bugday oldugunda farkli olculer kullanmam gerekir miydi?
    2- Ev tipi firinda yapiyorum, acaba hangi modunda pisirmeliydim? Kek modu var (isiyi alttan veriyor ve fanli calisiyor) ama bunu kullandigim icin olsa gerek, ustleri kizarmadi. Alt + Ust fansiz mi yapmali acaba?
    3- Simitlerin rengi hic sizinkilere benzemedi? Acaba pekmezin kivamindan midir? Bir anda simit yapmaya karar verdigim icin Amsterdam’da kaliteli bir pekmez almaya vaktim olmadi, belki de bunun etkisi olmustur. Bir dahaki sefere baska bir pekmez deneyebilirim.

    Tarif icin tekrar tesekkurler,
    Iyi gunler

    Cevapla
    • Cenk

      28 Temmuz 2013 at 21:49

      Vahit – Ekşi mayanızın tam buğday unundan olması sonucu çok fazla etkilemeyecektir. Alt + üst fanlı pişirmeniz gerekir (sitedeki bütün tarifler için geçerli). Üstleri kızarmadığı için mi benzemediler acaba? Sizinkilerin rengi nasıl oldu?

      Cevapla
  62. Banu Bingör

    28 Temmuz 2013 at 23:25

    Ahahahah arayı ısıtacak bir şey! dur biraz düşüneyim :))))))

    Cevapla
  63. Vahit

    29 Temmuz 2013 at 10:49

    Yeterince bronzlasmadi diyebilirim, ust kisimlar biraz grimtrak oldu.

    Pazar gunu tatma firsati buldum, lezzeti gayet yerindeydi ama pisirdikten 12 saat sonra yiyince (gece pisirip, sabah kahvaltida yedik) biraz sertlesmisti, onu da dogalligina bagliyorum.

    Cevapla
    • Cenk

      29 Temmuz 2013 at 14:08

      Vahit – Nasıl bir pekmez kullandınız bilemiyorum ama grimtrak bir renk pek normal değil. Ben üzüm pekmezi kullanıyorum. Orada buna yakın ne bulabilirsiniz bir fikrim yok. Hamurdaki nem oranı çok düşük olduğu için ertesi güne sertleşmesi normal.

      Cevapla
  64. AYŞE

    29 Temmuz 2013 at 14:10

    Damdan falan düşmez siz ne olur artık yayınlayın sabırsızlıkla bekliyoruz

    Cevapla
  65. Vahit

    29 Temmuz 2013 at 15:40

    Grimtrak diyerek haksizlik ettim galiba acik sari demem daha dogru olurdu :). Paylasabilmek adina Instagram’a islenmemis bir fotografini koydum, yorum sizin.
    http://instagram.com/p/cWaExOgp8C/
    Bir dahaki sefere taze taze tuketecegim.
    Tekrar tesekkurler 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      02 Ağustos 2013 at 11:27

      Vahit – Belki de kullandığınız pekmez çok koyu kıvamlı değildi. Bir dahaki sefere daha az su kullanıp pekmezin oranını yüksek tutabilirsiniz.

      Cevapla
  66. Tugba

    31 Temmuz 2013 at 09:12

    En çok sevdiğim bir yemek bloğu ünvanı alıp bu aralar hiç tarif gelmemesi bizi çok üzüyor,eski tarifleri artık ezberledim:)

    Son tarifindeki ekşi mayalı simiti görmekten gibi hafif ekşimeye başladık:)))

    Şaka bir yana Cenk seni sanırım diğer yemek bloggerlarından ayıran yegane unsurun tüm tarifleri bir nakış gibi işlemen,o malzemeleri birer hazine gibi yerli yerince kullanman.

    Kitabi heycanla bekliyoruz.umarım abd shippingi olur satışa çıktığında.

    Cevapla
    • Cenk

      02 Ağustos 2013 at 11:45

      Tugba – Haklısınız ama elimden gelen bir şey yok. Gece gündüz nefes almadan kitabın tariflerini yazıyorum. Gönderim konusunu araştıracağım. İlginize çok teşekkürler.

      Cevapla
  67. Banu Bingör

    01 Ağustos 2013 at 13:38

    Şöyle olabilir;
    Ben bir dedikodu yayarım. Artık elleri titriyormuş; pozları netleyemiyormuş, yumurta bile kırsa sarısı ayrı beyazı ayrı telden çalıyormuş, mayası tutmaz olmuş, babası manav mirasından reddetmiş, Cenk ve Sönmezsoy olarak ikiye ayrılmışlar, solo çalışacaklarmış falan da filan bir sürü laf çıkartırım iki günde. Sen de bana ağzımın payını vermek üzere “yıkılmadım ayaktayım” girişli bir yazı yazarsın. Sonra da 4er gün arayla pat pat pat 4 yazı! Şahane de ısınır ortalık, süper de olur! 😀

    Cevapla
    • Cenk

      02 Ağustos 2013 at 11:44

      Banu Bingör – Sen bir magazin blogu mu açsan acaba? 🙂

      Cevapla
  68. Merve

    01 Ağustos 2013 at 17:49

    Arayi isiticak bisiler dusunmekle vakit kaybetmeyelim..
    Yayinla gitsin….

    Cevapla
  69. Banu Bingör

    04 Ağustos 2013 at 00:10

    Rumuz bul bana, açayım. Ama çıkışımı seninle yapmalıyım!

    Cevapla
  70. Banu Bingör

    04 Ağustos 2013 at 00:14

    Feridun der ki “Enough gari!” Sal gitsin şekerim! 4 yazı hazır, ne ara ısıtması 😀 Çok lazımsa bir tane taze pişmiş paçanga fotoğrafı koy yarın. Ertesi gün de sıradaki ilk yazıyı yayımlarsın işte :)))

    Cevapla
    • Cenk

      05 Ağustos 2013 at 14:37

      Banu – Bugün ve yarın hazır olan yazıları yayınlayacak şekilde düzenlemeye dahi vaktim yok desem? Artık bayram dönüşü.

      Cevapla
  71. peyzaj

    05 Ağustos 2013 at 13:51

    harikalar. simit susamı ne kadar zararlıysa bana o kadar canım çekiyor böyle işte. 🙂

    Cevapla
  72. Banu Bingör

    06 Ağustos 2013 at 20:06

    Öyle olacak artık tabii 😀 Yapacak bir şey yok. Sana bir editör lazım!

    Cevapla
  73. necla

    07 Ağustos 2013 at 12:34

    Tarifinizi deneyeceğim. Harika görünüyor.

    Cevapla
  74. Yasemin CELIK

    09 Ağustos 2013 at 17:47

    Cenk bey, blogunuzu bir tesadüf eseri buldum. Inceledigimde tek kelime ile harika oldugunu söylemek isterim. Tarifleriniz ve sunumuz müthis. Bundan sonra sizi sürekli takip edecegimden emin olabilirsiniz. Basarilarinizin devamini dilerim.

    Cevapla
  75. Burçak

    18 Ağustos 2013 at 20:28

    Cenk Bey merhaba! Yeni yazılar ne zaman? Bu arada yemek kitabınız çıktı mı?

    Cevapla
    • Cenk

      19 Ağustos 2013 at 12:08

      Burçak – İlginize çok teşekkür ederim. Henüz çıkmadı. Gece gündüz bitmesi için uğraşıyorum. Yeni yazılar ilk fırsatta.

      Cevapla
  76. Fatma

    19 Ağustos 2013 at 10:36

    Merhaba Cenk Bey,

    Simitleri bu hafta sonu, Pınar Hanım ‘dan (her zaman alışveriş yaptığım muhteşem ürünleri var ve her soruma da anında cevap veriyor, Pınar demek güven demek)getirttiğim maya ile yaptım bütün aşamaları dikkatli yaptım,
    Çok sert oldu, neden acaba tadı mükkemel
    Mayası mı fazla geldi.

    Sevgilerimle,
    Fatma Özcan

    Cevapla
    • Cenk

      19 Ağustos 2013 at 12:01

      Fatma – Fazla pişirmiş olabilirsiniz. Fırınınız gösterdiği dereceden daha yüksek bir derecede ısınıyor olabilir.

      Cevapla
  77. Elif Burcu

    21 Ağustos 2013 at 15:12

    Merhaba Cenk Bey,

    Uzun süredir sessiz sedasız tariflerini okuyorum ve deniyorum. Hepsi de sayende mutheşem oluyorlar. Emeğine sabrına sağlık.

    Kitchen aid ile ilgili yorumlarınızı okudum. Ben de ebaydan almayı dşünüyordum. Esse’den almamızı tavsiye etmişsiniz. Tüm aparatlarını (makarna,dondurma,et çekme) da mı esse’den almayı tavsiye edersiniz? Görüşleriniz benim için çok önemli sizin tüm tariflerinizi yapmak en büyük hedefim:)

    Cevapla
    • Cenk

      25 Ağustos 2013 at 19:23

      Elif Burcu – Hangi dükkandan aldığınızın önemi yok ama her şeyi ya Türkiye’den ya da Amerika’dan (ya da Avrupa’dan) almanızı tavsiye ederim. Amerikan modelleriyle Avrupa Birliği (ve Türkiye) modelleri arasında farklılıkar var. Mikseri bir yerden aparatları diğer bir yerden alırsanız uyumsuzluk problemi çekersiniz.

      Cevapla
  78. Elif Burcu

    29 Ağustos 2013 at 09:12

    Cenk Bey,

    Sabırla tüm sorularımıza cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Büyük bir sabırsızlıkla kitabınızı bekliyorum. Umarım bir an önce okuyup tarifleri deneme şansımız olur. Tekrar emekleriniz için teşekkürler.

    Cevapla
  79. yasemin

    06 Eylül 2013 at 14:14

    Bir heyecanla açtım siteyi belki yeni yazı vardır diye, ama yok…:( Ne zaman kısmetse?

    Cevapla
    • Cenk

      06 Eylül 2013 at 16:00

      yasemin – Bir söz vermek istemiyorum. İlk fırsatta. İlginize çok teşekkür ederim.

      Cevapla
  80. Mehmet

    08 Eylül 2013 at 19:20

    Merhaba Cenk,
    Öncelikle bu güzel tarifler için teşekkür ederim. Kitap yüzünden yoğun olduğunu biliyorum. Benim birkaç sorum olacak.
    1-Mikrodalga fırın ile yapılan güzel tarifler var mı?
    2-Yemek tarifleri hakkında bir e-kütüphane, veritabanı(ingilizce yada türkçe) var mıdır? (daha çok makale)
    Umarım herşey istediğin gibi olur.

    Cevapla
    • Cenk

      16 Eylül 2013 at 13:50

      Mehmet – Mikrodalga fırınım yok, dolayısıyla bir önerim olamayacak. Maalesef bildiğim bir e-kütüphane veya veritabanı da yok.

      Cevapla
  81. ilknur demircan

    12 Eylül 2013 at 09:06

    yaşıyor musunuz?
    merak içindeyim.
    en sevdiğim yiyeceklerden olan simiti artık görmek istemiyorum. üzüntüm o derece yüksek:)

    Cevapla
  82. Esra İnal

    15 Eylül 2013 at 00:16

    Bu gidişle yılbaşında vereceğin pilav tarifine kadar bekleyeceğiz. Kıskananlar büyü mü yaptılar acaba? İyisimi bir kurşun döktür. 🙂

    Cevapla
    • Cenk

      16 Eylül 2013 at 13:38

      Esra İnal – Kitabı bitirmek için gece gündüz çalışıyorum. Yeni yazı ilk fırsatta.

      Cevapla
  83. nurdan

    17 Eylül 2013 at 20:56

    Cenk bey! cafe fernando nun android uygulaması da çıkabilir mi acaba 🙂 lütfeeennn

    Cevapla
    • Cenk

      18 Eylül 2013 at 13:31

      nurdan – Uygulamaları hazırlamak oldukça maliyetli. Android uygulamasının olmasını ben de çok isterdim ama bir teklif gelmediği sürece üzerinde çalışmam mümkün gözükmüyor.

      Cevapla
  84. funda

    18 Eylül 2013 at 16:43

    cenk bey merhaba,
    kitabı yetiştirmek için çok çalıştığınızı bu yüzden yeni bir tarif paylaşamadığınızı biliyoruz.ama bloğunuzu takip eden bu kadar seveninize bir merhaba demek için tarife ne gerek? Sadece bir kaç cümle ile bile olsa.siteyi her açtığımızda İlknur Hanımın da söylemiş olduğu gibi simit görmek istemiyoruz artık.

    Cevapla
  85. nuraysan

    20 Eylül 2013 at 10:25

    5 ay olmuş, neredeyse bir yılın yarısı,valla çoookk uzun zaman..siteyi açıp simidi görüp yuvarlanıp gidiyoruz biz..umarım tüyap’a yetişir kitap ve imza günleriyle buluşuruz sizinle:)))

    Cevapla
  86. aylin ozbayhan

    22 Eylül 2013 at 21:36

    mayonez tarifi verebilir misiniz?

    Cevapla
    • Cenk

      22 Eylül 2013 at 22:14

      aylin ozbayhan – Maalesef tarif isteklerini yerine getirebilecek vaktim yok.

      Cevapla
  87. Edajoe

    23 Eylül 2013 at 12:40

    Unutmayın ki size kitap yazabilme şöhretini sağlayan asıl kaynak bu sitedir. Şöhretin bir bedeli var, ihmal etmemelisiniz!…

    Cevapla
  88. Semaaa

    24 Eylül 2013 at 12:25

    elinize saglik..ne zamandir simit yapmak istiyordum…

    Cevapla
  89. Banu Bingör

    27 Eylül 2013 at 22:10

    #direnokur! Her şey güzel olacak! :)))

    Cevapla
  90. Canan

    02 Ekim 2013 at 17:15

    Cenk, sayfanı her açtığımda Ekşi Mayalı Simiti görmekten inan bun geldi:-)Bekliyoruzzzz

    Cevapla
  91. mutfaktutkusu

    03 Ekim 2013 at 12:25

    merhaba cenk bey,
    yıllardan beri blogunuzu takip ediyorum. yorum yazmak bugüne kısmetmiş.
    arkadaşların söylediklerine katılıyorum sayfayı her açtığımızda simit tarifi görmek hayal kırıklığı yaşatsada sizi anlıyorum.
    bugüne kadar blogunuzu, sevenlerinizi ve yazılan yorumları hiç boşlamadınız. hep anlayışla sabırla cevap verdiniz.

    sanırım şimdi anlayış ve sabır sırası bizlerde.
    çalışmalarınızda başarılar diliyorum…

    Cevapla
    • Cenk

      03 Ekim 2013 at 22:59

      mutfaktutkusu – Anlayışınız için çok teşekkür ederim. Yeni yazıyı gelecek haftanın başına yetiştirmeye çalışıyorum.

      Cevapla
  92. nasiba

    08 Ekim 2013 at 22:56

    Merhaba Cenk Bey nasılsınız?iyi akşamlar iyi çalışmalar.nerelerdesiniz?özledik yeni tarifleri:)kitap ne durumda acaba?yeni yıla kadar bitermi?:)

    Cevapla
    • Cenk

      10 Ekim 2013 at 16:35

      nasiba – Bitmesi için elimden geleni yapıyorum. Yeni tarifler eklenince elbette göreceksiniz.

      Cevapla
  93. nasiba

    08 Ekim 2013 at 23:09

    Cenk Bey bide yeni tarifler eklediginiz zmn ben bu sayfanızda görebilecekmiyim?

    Cevapla
  94. AYŞE

    09 Ekim 2013 at 11:55

    cenk bey bu hafta yeni yazı yetişcek mi?

    Cevapla
    • Cenk

      10 Ekim 2013 at 16:32

      Ayşe – Elimden geleni yapıyorum.

      Cevapla
  95. Banu Bingör

    10 Ekim 2013 at 12:07

    Öneri: Yorum sisteminden tarih kısmını çıkartmak fena fikir değil bence 😀 Misal “Gelecek haftanın başına” dediğinde, yorumda tarih olmazsa o gelecek hafta pihuuuyyyyyy gider de gider 😀 “Yarın yemek bedava” gibi! Kabul et, kötü fikir sayılmaz 😀 (Gıcık mode:on bugün bende!)

    Cevapla
    • Cenk

      10 Ekim 2013 at 16:30

      Banu Bingör – Yazı bitmek üzere!

      Cevapla
  96. emine

    12 Ekim 2013 at 10:01

    sitenizi dun kesfettim … tariflere ve memnuniyet yorumlarina bakilirsa ne aci cok gec kalmisim … henuz hic bir tarifi denemedim ama deneyecegim kesin. resimler ve anlatim diliniz cok iyi ama nisan sonrasi hic tarif yayinlamamissiniz ihmal etmeyin lutfen umarin cok yogun oldugunuz icin olmustur … sevgiler

    Cevapla
  97. emine

    12 Ekim 2013 at 10:02

    bu arada sondaki yorumlari gormeden yorum yazmisim meger herkez bundan muzdarip:)

    Cevapla
  98. Lale B Oğuz

    23 Ekim 2013 at 11:18

    simitler muhtesem, canim çekti Cenk Bey,

    Bu arada kasap konusunda İstanbul’da denemediğim yer kalmadı; ama hepsinde lezzet açısından sorunar yaşıyorum. sizin tercih ettiğiniz kasabı veya marketi merak ettim. Teşekkürler,

    Cevapla
    • Cenk

      23 Ekim 2013 at 12:01

      Lale B Oğuz – Maalesef ben de sizinle benzer bir durumdayım. İleride güvendiğim bir yer bulursam muhakkak yazarım.

      Cevapla
  99. Meltem Azbazdar

    13 Kasım 2013 at 14:20

    Cenk Selam,

    Aşure ayı geldi malum:) Bize güzel bir aşure tarifin var mı?

    Sevgiler,

    Meltem

    Cevapla
    • Cenk

      14 Kasım 2013 at 12:05

      Meltem Azbazdar – Maalesef yok. Aşure hiç sevmem, dolayısıyla ileride de benden bir tarif beklemeyiniz.

      Cevapla
  100. Basak

    03 Aralık 2013 at 06:04

    Merhaba,

    Ellerinize saglik, gercekten muhtesem gorunuyor simitler, tadindan da suphem yok.
    Bugun eksi maya yapiminin dorduncu gunuydu, attigimiz parcalarla bir simit girisimi ne kadar basarili olur sizce? Bu kadar mesakkatli birseyde sonu husran olursa cok uzulurum diye denemedim ama eminim bir ise yararlar; atilan parcalar icin ne onerebilirsiniz?

    Cevapla
    • Cenk

      05 Aralık 2013 at 16:24

      Basak – Ekşi maya 4. günde yeterince gelişmemiş olacaktır dolayısıyla hamuru mayalamasını beklemeyin. Endüstriyel maya ile takviye yapmanız gerekir. Ne kadar ilave etmek lazım kesin bir şey söylemek güç.

      Cevapla
  101. Berrak

    17 Aralık 2013 at 16:23

    Cenk Bey

    Farkindayim, aslinda hic de yeri degil ama baska da ‘contacts’ gibi bir alan bulamayinca site de artik buradan size ulasiyorum, kusuruma bakmayin lutfen.

    Benim sorunum… Un Kurabiyesi!

    Muhtemelen su an guluyorsunuzdur halime. Takdim kafaya, en guzelini ariyorum ve daha bulmus degilim.

    Onlarca tarif sitesi var fakat dogru duzgun, bizim klasik agizda dagilan un kurabiyesinin tarifi yok. Yok derken, anlatimlari cok kotu. Yillardir kurabiye yapana anlatiyorlar sanki. 25 yasindaki kurbiye acemisi Berrak’a degil anlayacaginiz. Ocagin derecesini bile aciklamayan tarifler gordum!

    Olsa olsa siz ya bilirsiniz, ya bulursunuz yada arastirirsiniz.

    Lutfen, soyle guzel bir un kurabiyesinin tarifi sunun blogunuz da. (Su an kokusunu duyar gibiyim, mis!)

    Sevgiler

    Berrak

    Cevapla
    • Cenk

      17 Aralık 2013 at 23:10

      Berrak – Kitapta bir un kurabiyesi tarifi olacak. Çıkmadan önce burada paylaşmam mümkün değil maalesef. Az kaldı…

      Cevapla
    • Çakıl

      06 Nisan 2020 at 12:49

      Merhabalar Tartine ekmeğini denedim, çok güzel oldu. Döküm tencerem olmadığından çelik ve cam ile denedim, yine de çok güzel oldu. Benim zorlandığım, simitte de onu yaşadım, hamur çok cıvık oluyor, aşırı yapışıyor pişirmeden önce. Simiti pekmeze banarken de formları fena halde bozuldu. Kenwood mutfak robotu düşünüyorum, robotla yoğurmak sonucu değiştirir mi acaba daha uzun yoğurabilme şansım olacağından. Tekrar ellerinize sağlık.

      Cevapla
      • Cenk

        10 Nisan 2020 at 21:56

        Hayır, robot şart değil. Ama doğru kıvam için bir miktar yapışkan hamur şart. Ellerinizi unlamak yerine ıslatmayı deneyin.

        Cevapla
  102. Berrak

    20 Aralık 2013 at 13:46

    Harika! E bir an once ciksin artik… bekleyenler var 🙂

    Tesekkurler.

    Cevapla
  103. Gonca

    27 Aralık 2013 at 15:11

    Cenk Bey merhaba,
    sizi bir yılbaşı tarifi ararken bulmuştum.
    Yine bir yılbaşı arefesi, bu aralar sık sık girip bakıyorum. Kitabınızla ilgili gelişmeler varmı? Sabırsızlıkla bekliyorum.

    Yeni yılınızı şimdiden kutlar, sağlıklı,şanslı ve mutlu geçmesini dilerim.

    Cevapla
    • Cenk

      27 Aralık 2013 at 16:55

      Gonca – Maalesef kesin tarih henüz belli değil. Gelişmelerden bir sonraki yazıda bahseeceğim. Sizin de yeni yılınızı şimdiden kutlarım.

      Cevapla
  104. Elif

    30 Aralık 2013 at 20:58

    Sürekli yorumları takip ediyorum, belki bir tarih verirsiniz diye. Sabırsızlıkla bekliyoruz, sevgiler.

    Cevapla
  105. Jale

    24 Ocak 2014 at 01:36

    Merhaba Cenk bey,
    Tarifte 50 gramlık mayadan 3 adet alınması gerektiğini yazmışsınız. Bunun özel bir sebebi var mı? Yoksa ekşi maya ekmekte yaptığımız gibi varolan mayadan “leaven” hazırlayarak da simit hamuru yapapılabilir mi?

    Tariflerinizi bu kadar ayrıntılı yazdığınız için çok teşekkürler, acemiler için ayrıntılar, püf noktaları çok fark yaratıyor. Kitabınızda kolaylıklar:)

    Cevapla
    • Cenk

      24 Ocak 2014 at 10:31

      Jale – Tarifte kullandığım ekşi maya miktarı 150 gram. Pınar Hanım ekşi mayayı 50 gramlık paketlerde sattığı için 3 adet gerekeceğini hatırlatmak istemiştim. Ekşi mayayı blogdaki tarifle hazırladıysanız 150 gramını ölçüp kullanabilirsiniz.

      Cevapla
  106. dilşat

    28 Ocak 2014 at 06:58

    Merhaba Cenk,
    Tarifi çok güzel buldum fakat üzeri için sadece pekmez ve susam kullanmak varken neden pekmezi sıcak suyla karıştırdın? Özel bir sebebi var mı yoksa sadece daha hafif pekmezli bir tat vermek için mi ?
    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Cenk

      28 Ocak 2014 at 16:37

      dilşat – Evet, hafifletmek için.

      Cevapla
  107. Selin

    01 Şubat 2014 at 14:50

    Cenk bey merhaba,nerelerdesiniz? Yeni tarifleri sabırsızlıkla
    bekliyoruz.

    Cevapla
  108. necla

    05 Şubat 2014 at 14:44

    Harika görünüyorlar, elinize sağlık.

    Cevapla
  109. Didem

    03 Mart 2014 at 09:59

    Şimdiye kadar yediğimiz en lezzetli en çıtır simit oldu. Teşekkürler Cenk.
    Bir sorum var simit hamurundan ayırdığım bir parça hamurla ekşi mayayı devam ettirebilir miyim? Ekşi maya konusunda biraz bilgisizim.
    Teşekkür ederim

    Cevapla
    • Cenk

      06 Mart 2014 at 18:09

      Didem – İçinde tuz ve pekmez olduğu için emin değilim.

      Cevapla
  110. Hülya

    01 Nisan 2014 at 21:41

    Harika görünüyorlar, elinize sağlık.

    Cevapla
  111. burcu

    07 Mayıs 2014 at 19:13

    Merhaba Cenk! Bu hafta sonu anneler günün’de nihayet simitleri yapmaya karar verdim. Yanlız bir sorum var: Ekmek unu yazmişsin, almanya’da 405, 550 vs. gibi DİN-kategorilerine göre alıyoruz. Mesela Pizza veya Ciabatta yaptigimda 550 (iralyanca tipo 00) kullanıyorum. Tam olarak hangi unu kullanmaliyim sence?

    Cevapla
    • Cenk

      14 Mayıs 2014 at 22:22

      burcu – Tam emin değilim ama pizza yaptığınız un simitler için de uygun olacaktır.

      Cevapla
  112. hayrettin çınar

    08 Mayıs 2014 at 16:13

    değerli Cenk bey sitenizle yeni tanıştım ama beni bayağı meşgul edecek.Sampi Maltepe de yöneticilik yapıyorum.Sizin gibi ben de yiyecek konusunda gereken önem ve değerin verilmesinin öncelikle kendisine olan saygısı olduğuna inanıyorum.Başarılarınızın devamını diliyorum.

    Cevapla
  113. Serpil Seydioğullari

    04 Mayıs 2015 at 00:36

    Cenk bey bugun recetenizi deneme firsati bulabildim sekil vermede biraz zorlandim fakat tek kelimeyle muhtesem bir lezzet ortaya çikti.
    Emeğinize sağlik tesekkürler ☺

    Cevapla
  114. gulten

    10 Mayıs 2015 at 21:48

    Merhaba simit 2 tepsi yapmak istiyorum fakat eksi maya yi 150 gram kullanmam yeterli olurmu tesekurler

    Cevapla
    • Cenk

      22 Eylül 2015 at 14:52

      gulten – Malzemelerde aynı oranda değişiklik yapmanız lazım. Yani birini diğerlerinden daha az veya fazla oranda kullandığınızda tarif tutmayabilir.

      Cevapla
  115. gulten

    10 Mayıs 2015 at 21:50

    hamurun kıvamı nasıl olmalı bilgi verirseniz sevinirim

    Cevapla
    • Cenk

      22 Eylül 2015 at 14:53

      gulten – Kulak memesi kıvamından biraz daha sert olmalı.

      Cevapla
  116. Serhat

    20 Haziran 2015 at 15:08

    İnternette gezerken ekşi mayanın aynı orandaki tam buğday unundan ve beyaz undan 10 günde yapıldığını gördüm.Ekşi mayayı bulamayan dostlara bildirmek istedim.

    Cevapla
  117. Serhat

    21 Haziran 2015 at 14:47

    Ekşi mayayı sizinde yaptığınızı görmemiştim afedersiniz.

    Cevapla
  118. Batuhan

    22 Haziran 2015 at 00:03

    Cenk Bey, harika bir tarif, elinize saglik.

    Cevapla
  119. Mevra

    15 Mayıs 2016 at 11:31

    Merhaba, ekşi mayalı hamuru tekrar tekrar kullanabileceğimi rahmetli babaannemden hatırlıyorum. Sanırım hamurun bir kısmını ayırmak gerekiyormuş. Ama aynı lezzeti yakalayabilir miyim ve bu süreç nasıl işliyor beni aydınlatabilir misiniz.
    Çok teşekkürler. Ellerinize sağlık simitler de harika görünüyor bu arada.

    Cevapla
    • Cenk

      20 Mayıs 2016 at 15:17

      Mevra – Elbette aynı lezzeti yakalayabilirsiniz. Tuttuğunuz hamurun bir kısmını ayırıp ekşi maya tarifinde anlattığım şekilde beslemeye devam edebilirsiniz.

      Cevapla
  120. Aysun

    01 Ekim 2016 at 10:01

    Merhaba,

    Tarif de, foyograflar da cok guzel gorunuyor, tesekkurler paylastiginiz icin! Birkac sene once bu tarifinizi instant maya ile denemistim ve sonuc cok iyidi. Ve bu hafta sonu nihayet sourdough ile deneyecegim, cok heyecanliyim 🙂

    Sizin tarifinizdeki eksi maya buzdolabindan ciktigi haliyle mi kullaniliyor, yoksa once un ve suyla feed edip oda sicakliginda fermante olmasini beklemeli miyim kullanmadan once?

    Un icin ozel bir oneriniz var mi? Mesela dusuk protein 00 ve 55 karistirsam olur mu?

    Tesekkurler, sevgiler,

    Cevapla
    • Cenk

      14 Kasım 2016 at 19:33

      Aysun – Ekşi mayayı buzdolabında saklıyorsanız tarifte kullanmadan önce 2-3 gün besleyip güçlendirmeniz lazım. Tarifte kullanmadan önceki gün besleyin ve ertesi gün beslenme vaktinden hemen önce kullanın. Ekmek unu ideal ama şu sıralar bulmakta zorlanıyorum, Söke’nin geleneksel buğday ununu kullanıyorum.

      Cevapla
  121. Elmas

    18 Mart 2019 at 13:21

    Merhaba,

    bakıyorum da en son yorum 2016 da yapilmis 🙂
    Su an eksi mayami aktiflestirmedeyim ve bu aksam insallah simitleri yapacağım.
    Tarifiniz icin teşekkürler, sevgiler

    Cevapla
  122. Doğa

    21 Mart 2019 at 18:22

    Merhabalar soğuk fermantasyonu bir gün uzattığım için sanırım hamur inanılmaz yapışkan, şekil vermek mümkün değil gibi yuvarlanmıyor, un mu eklemeliyim yardımcı olabilir misinz

    Cevapla
    • Cenk

      24 Mart 2019 at 16:56

      Doğa – Önce elinizi ıslatarak şekil vermeyi deneyin, olmazsa tezgahı hafif unlayarak devam edin.

      Cevapla
  123. Melek

    12 Nisan 2019 at 23:58

    Cenk bey simitleri fırın taşında pisirebilirmiyim yoksa tepsiyle mi pisirmem gerek

    Cevapla
    • Cenk

      15 Nisan 2019 at 21:35

      Melek – Fırın taşında da pişirebilirsiniz.

      Cevapla
  124. Elis

    02 Nisan 2020 at 12:18

    90 cm uzunlukta mı yuvarlanacak? 9 cm mi olacaktı acaba?

    Cevapla
    • Cenk

      05 Nisan 2020 at 16:57

      Hayır. 90 cm doğrudur.

      Cevapla
  125. Gulden

    11 Nisan 2020 at 18:43

    Merhaba,dun tarifi bire bir olculer ile denedim.Birkac sorun yasadim.1. hamuru dediginiz gibi 1 gece beklett im daha iyi mayalansin diye ancak calisirken cok zorlandim yapiskan bazen rulo yaparken kopan durumlar oldu.Eksimayam iki haftalik belirtilen olcude kullandim.Bir gun once 2 de basladim ertesi gun sabah 8 de calistim.King Arthur pastry un kullandim.
    2. sorunum susamda yasadim susami kavurduk ancak pisince o guzel tat ve renge kavusamadil.Tavsiye edeceginiz bir marka var mi?
    Cok tesekkurler tekrar deneyecegim

    Cevapla
    • Cenk

      13 Nisan 2020 at 14:47

      Tarifte belirtilenden farklı bir un kullanmışsınız. Kıvamla alakalı sorunlar ondan kaynaklanabilir. Susam markası hiç bilmiyorum. Ben arkadaşımın babasının yetiştirdiklerini kullanıyorum.

      Cevapla
    • Aysun Ozmen

      26 Nisan 2020 at 14:06

      Merhaba, Ben Hillary once Dunedin bu tarifi ve mukemmel oldu. Yeniden eksi maya yaptim ve yeniden denemek istiyorum bu tarifi, ama iyi kalitede yuksek proteinli un bulamiyorum. Acaba 00 unla marketlerdeki dusuk proteinli beyaz un karisimi olur mu? Nasil bir oranda karistirmami onerirsiniz? Cok tesekkurler sevgiler.

      P.S. Mozaik tarifinizi sikca yapiyorum, cok begeniliyor!

      Cevapla
      • Cenk

        26 Nisan 2020 at 18:55

        00 unla hiç denemedim kesin bir cevabım olamayacak ama sadece beyaz unla denemişliğim var ve gayet iyi bir sonuç alıyorum.

        Cevapla
  126. Mehtap

    11 Nisan 2020 at 22:24

    Merhaba
    Tarifi denemek için heycanlandim ama once ogrenmek iatedigim eksi mayayi aktiflestiemeden buzdolabindan cikardigimiz gibi mi kullanioruz.. Hani ekmek yapmak icin un ve su ile 4 saat aktiflestiriyoruzya simit yaparken buna gerek kalmiyor mu?

    Cevapla
    • Cenk

      13 Nisan 2020 at 14:43

      Hayır, buzdolabından çıkardığınız ekşi mayayı en az 1 gün boyunca oda sıcaklığında besleyerek eski kuvvetine getirmeniz lazım ve beslemeden önce hala açken tarifte kullanmanız lazım.

      Cevapla
  127. Fatma Özcan

    28 Nisan 2020 at 22:20

    Merhaba
    Ekşi maya yerine instant maya kullanılsa kaç gram kullanmak gerekiyor,teşekkürler

    Cevapla
    • Cenk

      07 Mayıs 2020 at 14:41

      3 gram.

      Cevapla
  128. Fatma Özcan

    06 Mayıs 2020 at 11:08

    Merhaba
    Pınar hanımdan aldığım ekşi maya miktarı 50 gr.bu mayaya 250 gr un,250 gr.su ile aktif hale getirdikten sonra, bu mayanın tamamını mı kullanıyoruz, simit tarifinideki un miktarları aynı şekilde mi kullanacağız. Aydınlatırsanız sevinirim.

    Cevapla
    • Cenk

      07 Mayıs 2020 at 14:25

      Tarifin altında bu konuda net bir açıklamam var. Ama 3 adet almadıysanız besledikten sonra ertesi gün 150 gram kullanmanız gerekecek.

      Cevapla
  129. Betül Asil

    09 Haziran 2020 at 22:49

    Sevgili Cenk bey, Geceyarısı pişirmeleri vol1928 isimli pişirme gecemizde tarifinizi denemekteyim ve fakat 2.adım benim için net değil. Ceviz parçaları içine tuz koyup tekrar hamur haline mi getiriyorum? Sıcak suda tuzu eritip bütünü yoğursam, bir de 25 gr kadar soğuk tereyağla bu işi yapsam, olmaz mı efenim?
    İstirham ediyorum☺️
    Teşekkürler, selamlar
    Betül

    Cevapla
    • Cenk

      10 Haziran 2020 at 23:13

      Evet, tuz daha kolay dağılsın diye ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıyorsunuz sonra yoğurarak hamur haline getiriyorsunuz. Sıcak suda eritince fazladan su eklemiş olacaksınız, bir de gereksiz bir adım eklenmiş oluyor. Tereyağına da gerek yok; onu neden sordunuz tam anlamadım ama 25 gram tereyağının çok da bir etkisi olacağını zannetmiyorum. İsterseniz ekleyebilirsiniz.

      Cevapla
  130. Nur

    01 Temmuz 2020 at 06:13

    Merhaba benim sormak istediğim, hamuru önce 3-4 saat oda sıcaklığında bekletip daha sonra buzdolabına mı atacağız yoksa direk yoğurup ertesi güne kadar buzdolabında mı bekleteceğiz? Çünkü yoğurup direk attığımda ağzını kapatmış olsamda hiçbir kabarma olmadı ek olarak üstü kurudu.

    Cevapla
    • Cenk

      01 Temmuz 2020 at 19:03

      İkisinden biri. Buzdolabında uzun süre kabarmaya bıraktığınızda ekşilik biraz daha ön planda olacaktır ve genel anlamda daha lezzetli olacaktır. Ama vaktiniz yoksa ya da aynı gün içinde pişirmek istiyorsanız o zaman 3-4 saat oda sıcaklığında. Hiçbir kabarma olmadıysa ekşi mayanız yeterince gelişmemiş olabilir. Streç filmle sıkıca kapadığınıza emin misiniz? Kurumaması lazım o şekilde paketlendiğinde.

      Cevapla
  131. Ayşe

    04 Mayıs 2021 at 21:44

    Ben şekil verme kısmında epey zorlandım. Hamuru 90 cm’ye getirmek ve her noktasında aynı kalınlıkta kalmasını sağlamak benim için mümkün değil. Keşke hazırlık aşamalarının da görselleri olsaydı

    Cevapla
  132. Meral

    09 Aralık 2021 at 19:44

    Cem bey merhaba, bu mayalı işlemi normal kuru mayayla yapsak işlem nasıl olur?

    Cevapla
  133. Meral

    10 Aralık 2021 at 17:05

    150 gr ekşi mayayı nasıl tartabilirim tartım yok ve bu mayayı hazırlarken kuru maya ile mi yapacağız bu aşamayı açıklarsanız daha net anlayacağım pizza hamurunda olduğu gibi

    Cevapla
    • Cenk

      13 Aralık 2021 at 20:08

      Gerçi tarifte belirtilen ekşi maya gerekli sayfaya yönlendirdiğim bir link, ama gözünüzden kaçtıysa,ekşi maya tarifi burada. Kuru maya kullanılmıyor. Sadece su ve un. Ekşi mayayı elbette bardak ölçüsüyle de ölçmek mümkün ama öncesinde ne kadar kabardığından ölçü kabına ne şekilde aktardığınıza kadar birçok bilinmeyen olduğu için kesin ve net bir gramaj veremiyorum. En sağlıklısı bir dijital tartı edinmeniz olacaktır.

      Cevapla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

16. BASKI (Mundi 3. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Trendyol // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US // D&R // idefix
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

KÜTÜPHANEM

Kütüphanem

EKİPMANIM

Ekipman

Footer

Best of Cafe Fernando

A l’Etoile d’Or – Paris

Mozaik Pasta Tarifi

Devil’s Food Cake – Şeytan Çikolata Giyer

Çikolatalı Kek

Çilekli, Beyaz Çikolatalı ve Yoğurtlu Tart

Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolatalı Dondurma

COPYRIGHT © 2023 · Cenk Sönmezsoy