• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH

Kremalı Mantar Çorbası

Martha Stewart’ın 2006 yılı Şükran Günü’nde Bedford, New York’daki evinin ahırında verdiği yemekte servis ettiği kremalı mantar çorbasını gördüğüm gün derginin o sayfasını işaretlemiştim. Ama bu tarif, aldığım her dergiden fışkıran işaretlenmiş sayfaların arasında kaybolup gitmedi. Üzerinden iki seneden fazla zaman geçmiş ama canım ne zaman çorba istese aklıma hep bu tarif geldi.

Belki kremalı mantar çorbasını çok sevdiğimden, belki de Martha Stewart gibi zor beğenen bir kadının senenin yemek konusunda en önemli günlerinden biri olan Şükran Günü için bu tarifi seçmiş olmasından. Martha Stewart’ın herhangi bir Şükran Günü’nde kötü bir çorba servis edebileceğini hayal edebiliyor musunuz? Sebep ne olursa olsun, artık mutfağa girip pişirmenin vakti gelmişti.

Tarifte bazı değişiklikler yaptım ama alttaki malzemeler orijinaline çok yakın. Hazırlaması çok basit, tadı da harika. Umarım geçen sefer verdiğim sebze suyu tarifini uygulayıp buzdolabına kaldırdınız, aksi taktirde su ve tuzla yetinmek zorunda kalacaksınız.

Sebze suyu 3 gün boyunca tazeliğini korur demiştim ama çorba tarifi biraz gecikti. Eğer üç günden fazla olduysa bir tencereye alıp kaynama noktasına getirip 5-10 dakika tekrar pişirmeniz yeterli olacaktır.

Mantar

Bu arada – her ne kadar konumuz çorba olduğu için pek önemli olmasa da – şu mantar yıkanır mı yoksa yıkanmaz da güzelce fırçalanır mı konusunda kafası karışık olanları aydınlatmak için geçtiğimiz Temmuz ayında Gourmet dergisinde okuduğum ufak bir makaleden bahsetmek isterim. Bazılarının inanışı, mantarların yıkandığı zaman su emdiği için, yıkamak yerine fırçalanarak temizlenmelerinin daha doğru olduğu yönünde. Gourmet dergisi bunun doğru olmadığını ispatlamak için ufak bir test uygulamış ve görmüş ki 5 dakika boyunca suda bekletilen bir mantar sadece bir çay kaşığının 1/16’sı kadar su emmiş. Suda bekletmek yerine akan suyun altında yıkayacağımız da düşünüldüğünde zaten %90’ı sudan ibaret olan mantarları yıkamada hiçbir sakınca olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kıtır Ekmek

Bu kremalı mantar çorbasının özelliği üç farklı mantardan hazırlanması. İlki bildiğimiz beyaz kültür mantarı, ikincisi Cremini, sonuncusu da benim favorim olan Doğu Asya’ya özgü Shiitake mantarı. Cremini ve Shiitake mantarlarının tadı ete çok yakın olduğu için bu çorbaya ayrı bir lezzet katıyor, dolayısıyla sadece beyaz mantarla hazırlanacak çorbadan daha farklı bir tadı olacaktır. Bütün hepsini marketlerde bulmanız mümkün.

Çorbanın ikinci özelliği ferahlık katan, Frenk maydonozuyla tatlandırılmış (ve renklendirilmiş) bir kremayla servis ediliyor oluşu. Frenk maydonozu şekil itibarıyla gözlere de hitap ettiği için tavsiye ederim ama bulmanız mümkün olmazsa her zaman aldığınız maydonoz da işinizi görecektir.

Şimdiden herkese afiyet olsun.

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ

Malzemeler

Çorba için:

  • 400 gram taze kültür mantarı
  • 350 gram Cremini mantarı
  • 200 gram Shiitake mantarı
  • 100 gram tereyağı
  • 200 ml krema
  • 1+ 1/4 su bardağı (315 ml) tam yağlı süt
  • 25 adet (150 gram) arpacık soğanı
  • 2 adet (400 gram) büyük boy patates
  • 2 diş sarımsak
  • 5 su bardağı sebze suyu (veya su)
  • 2 çorba kaşığı soya sosu
  • tuz ve karabiber

Frenk Maydanozlu Krema için:

  • 2 su bardağı dolusu frenk maydanozu
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1/4 su bardağı krema

Ev Yapımı Kıtır Ekmek için:

  • 4 dilim organik Çavdar ekmeği
  • 15 gram tereyağı, eritilmiş

Yapılışı

  1. Büyük boy bir tencerede tereyağını eritip, ince ince doğradığınız arpacık soğanları ve sarımsakları sadece yumuşayana kadar kavurun (kahverengileşmelerine izin vermeyin).
  2. Patatesleri soyup küp küp kesin ve tencereye ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra mantarları ekleyin (blenderdan geçeceği için mantarları doğramanıza gerek yok; tencereye sığacak şekilde bazı iri olanlarını ikiye kesmeniz yeterli olacaktır).
  3. Üzerine 5 su bardağı sebze suyu (veya su) ekleyip kaynama noktasına getirin.
  4. Ardından orta ateşe getirip kapağı kapalı olarak 10 dakika boyunca pişirin.
  5. Kremayı, tuzu, karabiberi, soya sosunu ve sütü ekleyip 10 dakika daha pişirin.
  6. Kıtır ekmekleri hazırlamak için, ekmek dilimlerini küp küp kesip eritilmiş tereyağıyla karıştırın ve alüminyum folyo serili bir fırın tepsisine yayıp 180 derecede kıtır hale gelip kahverengileşene kadar pişirin (yaklaşık 9-10 dakika).
  7. Frenk maydanozlu kremayı hazırlamak için, ufak boy bir tencereye su ve 1 çorba kaşığı tuz koyup kaynatın. Yıkadığınız frenk maydonozlarını ekleyip sadece yarım dakika haşlayın ve beklemeden soğuk su ve buz dolu bir kaba aktarın ve süzün. Bir blender yardımıyla frenk maydonozlarını ve 1/4 su bardağı soğuk suyu püre haline getirin. İnce delikli bir süzgeç (ya da tülbent) yardımıyla suyunu süzün. Kremayı ayrı bir kapta tek başına biraz kabarana kadar (hala akıcı bir kıvamda olması gerekiyor) çırpın ve suyunu süzdüğünüz frenk maydonozlarını ekleyip iyice karıştırın. Tadına bakarak tuzunu ayarlayın.
  8. Pişen mantar ve diğer sebzeleri bir blenderdan geçirerek (el blenderı da olur) çorba kıvamına getirin (ne kadar pürüzsüz istiyorsanız o kadar uzun süre blenderdan geçirin), tuzunu karabiberini ayarlayın ve tepesine biraz frenk maydanozlu krema gezdirip kıtır ekmeklerle servis yapın.

26 Ocak 2009 · 68 Yorum Kategori: Çorba Etiket: kremalı mantar çorbası

Previous Post: « Sebze Suyu
Next Post: Brüksel Lahanası Tarifi »

Okuyucu Etkileşimi

68 YORUM

  1. derya

    26 Ocak 2009 ile 14:53

    İyi akşamlar çok şık ve leziz bir çorba ellerinize sağlık…
    Sunumda çok şık,mutlu haftalar dilerim,sevgiler…

    Yanıtla
  2. beste

    26 Ocak 2009 ile 15:09

    Sitenizi çok beğendim, fotoğraflar çok güzel, yemek tarifleriniz çok net ve kolay uygulanabilir üstelikte rafine. Şimdilik sadece korova kurabiyelerini denedim ve vazgeçilmezlerimiz arasına girdi.Hermé’nin kitabında bulamadım bu tarifi ama iyiki siz vermişsiniz tarifi, çok kolay oldu yapması. Sevgiler

    Yanıtla
  3. Arzu

    26 Ocak 2009 ile 15:15

    Krema ile süt kullanmışsınız ayrıyeten yine kreme var.Çorbanın tadı yağlı olmuş gibi bir hisse kapıldım.Biraz bahsedermisiniz.Bir mantar çeşidi çorba için yeterlimi sizce.

    Yanıtla
  4. Cenk

    26 Ocak 2009 ile 17:05

    derya – Teşekkürler! Size de mutlu haftalar.

    Beste – Teşekkürler. Korova kurabiyeleri benim de en sevdiğim kurabiyelerden biri. Afiyet olsun.

    Arzu – Çorba yağlı olmadı. Sonradan eklenen frenk maydonozlu kremada zaten 1/4 su bardağı krema var. Sekiz kişilik bir çorba olduğu düşünüldüğünde kase başına ekstradan yarım çorba kaşığı krema düşüyor. Sizin aklınıza yine de yatmıyorsa o kremasını hazırlamayabilirsiniz. Mantar konusundaki sorunuzun cevabını da yazının içinde bulabilirsiniz.

    Yanıtla
  5. Hande

    26 Ocak 2009 ile 17:30

    Bayılırım kremalı mantar çorbasına. Çok kıvamlı bir çorbaya benziyor. Tam sevdiğim gibi…Denemem lazım mutlaka…Afiyet olsun 🙂

    Yanıtla
  6. Banu (BaL)

    26 Ocak 2009 ile 18:02

    “Mantar yıkanır mı, yıkanmaz mı?” sorusu, annemle aramızdaki çekişmeli konulardan biridir. Ben yıkanmasından yanayım her zaman. O da kararır, sulanır diye tutturur. Ben de dinlemez yıkarım. Bazen karardığı da oluyor, ama hiçbir zaman boğulmadı mantarlar. Yarın sabah annemin mailine yollayayım da linkini, okusun işe gidince hehe

    Yanıtla
  7. inci

    26 Ocak 2009 ile 18:09

    merhaba cenk
    burada hava cokkk soguk,bu yuzden hergun corba yapma istiyor ev halki benden.ayni corbalari pisirmektende biktim bu tarifi hemen deneyecegim.ama once bir sorum var,sen mutlaka bilirsin.soya sosu ve teriyaki sos ayni seymidir acaba.tesekkurler

    Yanıtla
  8. Cenk

    26 Ocak 2009 ile 18:15

    Hande – Beğenmene sevindim. Sebze püresi gibi katı bir kıvamı yok ama su gibi de değil. Ertesi gün tekrar ısıttığımda bile kıvamı çok koyu değildi. Herkesin ağız tadı farklı, dolayısıyla kıvamını fazladan sebze suyu ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.

    Banu – Yolla bence de. Mantarın kararması da kime zarar ben anlayabilmiş değilim. Ama limon suyu bekletme suyuna eklendiğinde o problem de ortadan kalkıyor diye biliyorum.

    İnci – Umarım beğenirsin. Soya sosu ve teriyaki sos aynı şey değil. Soya sosunu ben rengini biraz koyultsun diye ekledim ama senin için rengi önemli değilse eklemeyebilirsin.

    Yanıtla
  9. seda

    26 Ocak 2009 ile 18:54

    cenk bey yine harikalar yaratmışsınız;

    tebrik,takdir,ayakta alkış…..

    Yanıtla
  10. melek

    26 Ocak 2009 ile 19:32

    ellerinize sağlık.mantar çok sevdiğim bir sebze.tarifiniz herzaman olduğu gibi çok güzel.sitenizi hergün ziyaret ediyor tariflerinizide deniyorum.sizden kestaneli tarifler bekliyorum desem kabalık etmiş olurmuyum. teşekkürler

    Yanıtla
  11. Ayşem

    26 Ocak 2009 ile 19:37

    Mantarlara yeni bir ev bulduk. Ellerine sağlık…

    Yanıtla
  12. berk

    26 Ocak 2009 ile 21:02

    Cenk selam
    geriye kaldı 4 :), başlangıç muhteşemdi gerisinin de bu çorbadan aşağı kalmıyacağı kesin .Çorbanın görüntüsünden ve tarifinden ne kadar lezzetli olduğu belli ama sanırım sebze suyuyla yapmak lezzetini kat bi kat arttırır gibi.
    tşkler Cenk

    Yanıtla
  13. Sema

    26 Ocak 2009 ile 21:04

    Çorba çok güzel görünüyor ama ben kaşığa da bayıldım. Ellerine sağlık.

    Yanıtla
  14. Hülya Kandemir

    26 Ocak 2009 ile 22:59

    Ellerine sağlık valla kokusu buralara ulaştı 🙂
    Kullandığın mantarlar içinde herhalde shitake mantarı adı ya da diğeri bilmiyorum artık, sadece fotoğraftan seçiyorum, onun çok benzerini rahmetli anneannem İnebolu pazarından alıp bize soğanla kavurarak yemeğini yapmıştı. Tadı hala damağımdadır, et yemeğinden hiç bir farkı yoktu hatta daha lezzetliydi diyebilirim. Tabii biz daha sonra kendimize güvenipte o yemeği tekrar yapamadık, mantarı tanımayınca bir de mantarlamıyalım dedik 🙂
    Mantarı yıkama mevzusuna gelince isterse 500 g. su çeksin yine yıkarım yine yıkarım. Suyuna da hem limon hem sirke atar daha da pırıl yaparım 😉
    Sevgiler, mutlu haftalar…

    Yanıtla
  15. Banu (BaL)

    27 Ocak 2009 ile 10:04

    Doğrusu kararmasında ne sakınca var ben de bilmiyorum. Renk işte, kendine has. Limon suyu her zaman işe yaramıyor; ama şahsen hiç umrumda değil 😀

    Yanıtla
  16. Sıcak Paylaşımlar-Aysel

    27 Ocak 2009 ile 13:29

    Mantarın her halini çok severim… Yıllarca önce Ankara’da sıradan bir gözlemecide mantarlı gözleme yemiştim o gün bu gündür böreklerde vazgeçilmezimdir mantar…

    Hele çorbası, daha da çok severim… Kıtır ekmeksiz mantar ve domates çorbası düşünemiyorum… Konuyu fazla dağıtmadan ellerine sağlık deyip çekileyim… Yoksa çorba, gözleme derken alakasız bir yere bağlanabilirim 🙂

    Ellerine sağlık… İyi haftalar…

    Yanıtla
  17. fatoş

    27 Ocak 2009 ile 20:01

    sayfanızın sıkı takipcisiyim,ellerinizden çıkan herşey mükemmel ,mantar çorbasını heme deneyeceğim ,elinize sağlık.

    Yanıtla
  18. kardelen

    27 Ocak 2009 ile 22:17

    ellerinize sağlık her zamenki gibi çok lezzzetli ve şık bir sunum,martha stewatı bende çok yakından takip ederim….tam kış günlerine uygun bir lezzet..

    Yanıtla
  19. rana

    27 Ocak 2009 ile 22:29

    sevgili cenk sebze suyunu hazırlayın çorba tarifleri yakında dediğin zaman içimden inş mantar çorbası tarifi verir demiştim dileğim gerçek oldu üstelk Martha Stewart n tarfi olmasıda ayrı bir güzellik…bu ana kadar birçok yemek sitesine bakmış olmama rağmen ilk defa bir yemek sitesine yorum yazıyorum ve denediklermden güzel sonuçlar alıyorum alınmasınlar ama yemek sitelerinin bir çoğu ve yemek kitaplarınında çoğu yenilikten lezzetten uzak tatlar artı senin tarzın olarak ne yazıkki yerli yemek siteleri yok ama sen bu alandaki boşluğu çok güzel dolduruyorsun başka sitelere bakmaya gerekte kalmıyor ne kadar teşekür etsem azdır emeğine sağlık benim çorba ile ilgili sorum mantarların bir kısmını ince doğranmış olarak çorbanın içinde olsa nasıl olur
    en kısa zamanda deneyeceğm umarım mantarın çeşitlerini bulabilirim sevgler:)

    Yanıtla
  20. leyya

    28 Ocak 2009 ile 11:09

    içinde mantar olan her tarif denenesidir benim için.gelecek günlerde denemeyi umarak elinize sağlık diyorum.
    dulce de leche tarifinizden yararlandım bu kez.tabii tarifin temel niteliklerini kendimce zorlayarak))çok zevkli bir deneyimle birlikte 1 lt lik kavanoz dolusu karamelize sütüm oldu..bilemiyorum siz hiç denemiş miydiniz acaba? elde ettiğim miktar tarifteki ölçünün iki katı))ayrıca 3 saat boyunca tepesinde beklemeden)
    bir de kullanım alanıyla ilgili fikriniz ve bilginiz varsa almak isterdim doğrusu.
    bu güzel deneyim ve lezzetle tanışmama vesile olduğunuz için teşekkür ediyorum.kolaylıklar diliyorum.veee şayet evde pişirmeyi denemediyseniz mutlaka öneriyorum..

    Yanıtla
  21. leyya

    28 Ocak 2009 ile 11:12

    bu arada a!! aaaaa!!kaşık konusundaki tesadüfe bakınnn!!demek isterdim ama itiraf ediyorum..değil))kötü bi kopyacıyım))sizin kaşığı görünce gidip çekmeceleri karıştırdım biraz)

    Yanıtla
  22. praturk

    28 Ocak 2009 ile 20:34

    Corba cok guzel gorunuyor, tadinininda cok lezzetli oldugundan eminim. Elinize saglik! Frenk maydanozunu ve shiitake mantarini tarifte gormus olmak beni cok sevindirdi, her ikisinide yemeklerde kullanmayi cok seviyorum.

    Yanıtla
  23. betul

    28 Ocak 2009 ile 23:39

    arpacik sogan olmasa olmaz miiii? onlari soymak bi dert, o kadar zahmetten sonra bide ince ince kiyilacaksa bir bas soganla kotaralim derim 🙂

    Yanıtla
  24. zinnur

    28 Ocak 2009 ile 23:52

    Mantar corbasini fotojenik olmayan bir corba olarak bilirim, fakat senin resimlerin tersini ispatliyor. Nefis bir goruntu!

    Yanıtla
  25. elly

    29 Ocak 2009 ile 09:00

    hmmm, nefis görünüyor, elinize sağlık..

    Yanıtla
  26. zarpandit

    29 Ocak 2009 ile 12:47

    kıtır ekmek frenk maydanozu mantar!!!! ruzgar gibi gecti hersey ! ellerine sağlık!
    sunum muhtesem!

    mantarı bir çok yerde sadece silem taraftarı olundugunu duydum..kuru veya hafif nemli bir bezle silmek gibi..ama anneme kalırsa her turlu ilaçlama vs maruz kaldıgın için bıcakla azıcık surtturerek cok fazla suda tutmadan yıkamak daha iyi..arastırmayı goz onunde bulundurmakta fayda var 🙂

    ps: cheesecake dosyasını actın acalı aklımda habire denenmesi gereken ceşitler geciyor:)suzme yogurtlu yapım ve yumusacık bir cheesecake’im oldu şimdi yogun çikolatalı cheesecake denemeye gidiyorum hızımı alamazsam diye korkmaktayım 🙂

    Yanıtla
  27. kediebru

    29 Ocak 2009 ile 13:59

    sevgili Cenk. bayagidir takip ediyorum siteni. Icerik, gorsel cok basarili, bir de bunlara samimiyetini ekliyorsun, tadından yenmiyor 😛
    Mantar temizligi konusunda ben de baska bir sey ogrendim. Bir grup kizla mutfaga girdim, kizlar mantarlari zorla soydurdu bana. :). icindeki kivrimdan cekiyorsun soyuluyor, bicaksiz. boyle bir yontem de var. ama dogal daha guzel bence.

    Bir de bol narli yazilarindan sonra surekli nar yiyorum. 🙂
    yuregine, ellerine saglik. sevgiler.

    Yanıtla
  28. zehra

    29 Ocak 2009 ile 21:05

    ellerinize sağlık,yine tablo gibi bir yemek olmuş, bu görüntüyü bozup, yemeye insanın içi elvermez sanki…cenk bey,bi konuda bilgnize danışmak istiyorum, siz hangi tip tuz ve hangi marka kullanıyorsunuz acaba?Vanilyadan sonra tuz konusunda da sayenizde bilgilenmek istiyorum.Internette ve marketlerde deniz tuzu aradım , ama cok ucuz şeyler buldum,böyle ucuz olunca da kalitesinden şüphe duyduğum için,sizin ne marka kullandığınızı öğrenmek istedim..sevgiler..

    Yanıtla
    • Cenk

      29 Ocak 2009 ile 21:33

      seda, Ayşem, Sema, Aysel, Fatoş, Kardelen, praturk, elly – Hepinize çok teşekkürler. Umarım deneyenleriniz beğenirler.

      melek – Kabalık olmaz tabii ki. Bu tip öneriler tam tersine hoşuma da gidiyor ama ne yazık ki yakın bir zamanda kestaneli bir tarif planlarda yok.

      berk – 5 tane mi söz vermiştim? Yarın ikinci geliyor. Umarım onu da beğenirsin. Evet, sebze suyuyla kesinlikle daha güzel oluyor.

      Hülya Kandemir – İnebolu pazarındaki mantarları birkaç kişiden daha duydum. Umarım bir sonraki ziyaretimde orada olurlar. Pazarcılar Mayıs ayı demişti yanlış hatırlamıyorsam.

      rana – Ben çorbayı blendera aktarırken son kepçeyi diğerlerinden biraz daha az geçirdim ki çorba taneli olsun. Sen de aynı şekilde hazırlayabilirsin. Afiyet olsun.

      leyya – Evde sıfırdan hiç yapmadım. Tatlı tariflerine ara vermeseydim şu anda başlayabilirdim 🙂 Bence brownie’ye çok yakışır. Mutlaka dene.

      betul – Arpacık soğanın daha keskin bir tadı var. Hem sevdiğim, hem de orijinal tarifte olduğu için ben değiştirmedim. Eğer üşeniyorsan bir baş soğanla da yapabilirsin.

      zinnur – Çok teşekkürler. Aslında çorbanın rengi daha da açık, iştah kapatıcı bir renkti ama soya sosu imdada yetişti.

      zarpandit – Ben de daha neler denerim diye abartıp çok almışım, tatlı tariflerine ara verince 8 kutu son kullanma tarihlerini bekler oldular. Sanırım haftasonu bir çikolatalı cheesecake yapılacak.

      kediebru – Tüyo için teşekkürler ama ne kadar az zahmet o kadar iyi bence 🙂 Narın mevsimi geçmeden de olabildiğince yemek çok iyi fikir. Ben de aynen, suyunu sıkıp hergün içmeye çalışıyorum.

      Zehra – Birkaç farklı tuz kullanıyorum. Mesela söğüş domates veya salatalık yiyeceksem, yani tuz eriyip gitmeyecekse, o zaman Maldon deniz tuzu kullanıyorum. Migros, Tansaş ve Makrocenter’larda rastlayabilirsin. Türkiye’ye Paya Gıda getiriyor. Ürünle ilgili bilgiler burada. Eğer yemeklere kullanacaksam da zaten yemeğin içinde eriyip gideceği için bilindik deniz tuzu da işimi görüyor. Eğer herhangi bir sağlık engeliniz yoksa, deniz tuzunun iyotlu olanını tercih edin. Sofra tuzunun içine nem tutucular kattıkları için ben tercih etmiyorum. Fiyat konusunda da, ne kadar kaliteli olursa olsun çok fazla pahalı olmasını beklemeyin. Sadece Korova Kurabiyeleri için kullandığım Fleur de Sel’in bile – ki dünyanın en pahalı tuzudur – 250 gramı 20 TL.

      Yanıtla
  29. pınar ergen

    30 Ocak 2009 ile 12:26

    Cenkciğim,
    yine süperrrr, ellerine sağlık..

    Yanıtla
  30. mehtap pasin gualano

    30 Ocak 2009 ile 21:33

    Once pisirip sonra yaziyorum.. harika oldu.. cok corba seven bir oglum var, benim yaptigim mantarli corba biraz sut kokulu oluyordu.. gercekten begendik.. elinize saglik.. benim de tabii bu arada :-))

    Fotograflar cok harika demeye utaniyorum artik ama oyleler..

    P.S: sebze suyu icin, havuc, kereviz sapi, maydanoz ve sogan benim degismezlerimdir. maydanozlari baska bir is icin kullanmissam bile saplarini sebze suyu icin saklarim..

    Yanıtla
  31. sevim kerküklü

    31 Ocak 2009 ile 14:50

    Cenk Bey

    Kremalı mantar corbası en sevdiğim ikinci corbadır.Bu haliyle hic denemedim. En kısa sürede deneyeceğim.Daha cok yemek tarifleri göreceğimiz icinde ayrıca mutluyum.Siteniz bu haliyle bana bir zamanlar cok beğenerek aldığım ve abonesi olduğum Mutfak Rehberi dergisini hatırlattı.
    Bu arada kaşığın görüntüsüne de bayıldım.

    Sevim Kerküklü

    Yanıtla
  32. vic

    03 Şubat 2009 ile 15:49

    Gece yarısından sonra, bir kriz anında yaptım. Sebze suyum o saatte haliyle yoktu, yerine organik et suyu kullandım (Cenk yine de onaylamayacaktır sanırım). Shitake mantarım yoktu, kestane, istiridye ve kültür mantarım vardı. Blender hadisesinden önce kestane mantarlarından birkaç tane ayırıp dişe gelmesi için doğradım. Sonuç mükemmeldi. Orijinal malzemelerle yaptığımda nasıl olacak, düşünemiyorum bile! Ellerine sağlık Cenk,..

    Yanıtla
  33. Cenk

    04 Şubat 2009 ile 10:02

    Pınar Hanım – Çok teşekkürler.

    Mehtap Hanım – Yiyen herkese afiyet olsun, sizin de ellerinize sağlık! Beğenmenize sevindim.

    Sevim Hanım – Evet, bir süre daha tatlı yok. Hoşunuza gittiğini duyduğuma sevindim. Umarım tarifi de beğenirsiniz.

    vic – Organik et suyu nereden buldun sorabilir miyim? Merak ettim de.. Hiç karşılaştığımı hatırlamıyorum. Ellerine sağlık! Afiyet olsun.

    Yanıtla
  34. emel

    04 Şubat 2009 ile 13:33

    Sebze suyunu yaptım önce, mis gibi oldu. Sonra da mantar çorbasını, herkes bayıldı. Vaktim olmadığı için söylediğin mantarları almaya gidemedim. Kültür mantarı ve kayın mantarı kullandım. Süper oldu gerçekten… İki çorbalık sebze suyum artmıştı. Buzluktan çıkartıp dün akşam mercimek çorbasına koydum, ayrı bir lezzet verdi. Bu arada mandalinalı cheesecake!i de yaptım, sonuç: Harika!…

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Şubat 2009 ile 10:24

      Emel – Afiyet olsun!

      vic, Sevim – İlk market ziyaretimde ben de bu ürünü inceleyeceğim.

      Yanıtla
  35. vic

    04 Şubat 2009 ile 16:24

    Çok özel bir şey değil açıkçası, Naturamaks’ın katkısız et suyunu (püre kıvamında bir şey bu) sıcak su ile karıştırıyorum. İçinde msg, kıvam verici vesaire başka bir katkı maddesi yok diyor ambalajında, ben de özellikle kolayından risotto yapmak için bulunduruyorum evimde,..

    Yanıtla
  36. sevim kerküklü

    05 Şubat 2009 ile 09:12

    Cenk Bey

    Naturamaksın ürünlerini bende kullanıyorum.Küçük bir kızım olduğu için etsuyu , sebze suyu vs. hazırlamak her zaman mümkün olmuyor.Özellikle salcası gerçekten çok güzel, ev yapımı gibi. Büyük marketlerde var. Tabii yinede evde hazırlanan gibi olmuyor, ama kötünün iyisi diyelim…

    Sevgiler

    Sevim Kerküklü

    Yanıtla
  37. jale güler

    05 Şubat 2009 ile 23:06

    merhaba,
    cenk bey yemek konusunda çok iyisiniz ama alimünyum folyoyu kullanmasanız daha iyi olur.
    çünkü çok zararlı .
    bir kimyacı sizi aydınlatabilir bu konuda iyi günler dilerim

    Yanıtla
  38. Beyhan Çekmer

    09 Şubat 2009 ile 13:30

    Yavaş pişirme tekniğinde et yemeği tarifi verirseniz sevinirim

    Yanıtla
  39. payel

    04 Mart 2009 ile 05:33

    Bu corbayi son bir kac haftada iki kez yaptim. Ben enoki denen ince uzun mantarlardan da ekledim ve corbayi blenderdan gecirmek yerine oldugu gibi biraktim. Oldukca lezzetliydi.

    Yanıtla
  40. emelll

    07 Eylül 2009 ile 11:53

    ben bu aralar közlenmiş domates çorbası yapıyorum çok sık. sen de severmişsin gibi geliyor bana. belki tarifi biraz daha yoğunlaştırmak gerek ama bu haliyle de çok güzel. belki bi ara denersin. tarifi portakal ağacının sitesinde.

    Yanıtla
  41. Beyza

    18 Aralık 2009 ile 12:56

    Nefis oldu bu corba. Ben sadece kültür mantari kullandim, tereyagi azalttim, üzerine krema yapmadim. Bu haliyle de harika oldu. Tarif icin tesekkürler Cenk.

    Yanıtla
  42. melis

    21 Şubat 2010 ile 15:11

    çorba mükemmel oldu..kokusu tüm evi sardı…arpacık soğanın kesinlikle çok etkili olduğunu söylemeliyim çünkü bence çorbanın tüm kokusunu değiştirdi..
    tarif için teşekkürler, yaptığım en güzel çorba oldu:)

    Yanıtla
  43. Reyhanson

    10 Aralık 2010 ile 17:15

    Geçen hafta ve önceki hafta bu çorbayı iki kez misafirlerime yaptım. Herkes bayıldı. Herkese tarif yazmak zorunda kaldım:))) Son derece nefis ve özel bir çorba bence:)))

    Yanıtla
  44. beyza

    14 Ocak 2011 ile 18:23

    Cenk Bey

    Elinize saglik, cok lezzetli bir corba oldu. Yalniz tarife harfi harfine uymama ragmen corbadan cok sos kivaminda oldu, ustune bayaa bir su eklemem gerekti. Mantarlar cok mu geldi acaba, sizce nerede hata yaptim? Yine de ictigim en guzel corbalar listesine girdi, tesekkurler 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Ocak 2011 ile 14:03

      Beyza – Herkesin kıvam konusunda farklı beğenileri oluyor. Ben benim ağız tadıma göre ayarlıyorum. Eğer size çok koyu geldiyse (ki sos kıvamında olmaması gerekiyordu – belki çok kaynattınız, fazla su buharlaştı) aynen yaptığınız gibi su ekleyerek istediğiniz kıvama getirebilirsiniz. Hata demeyelim o yüzden…

      Yanıtla
  45. hülya

    12 Kasım 2011 ile 10:30

    harika bir çorba oldu ki, ben sadece kültür mantarı ile yaptım. değişik mantarların değişik tadları ile daha da yoğunlaşacak olan aroması ve tadı ile çok daha muteşem olacağına inanıyorum. en kısa zamanda tekrar tarifteki şekliyle denenecek. teşekkürler

    Yanıtla
  46. Seher..

    20 Aralık 2011 ile 01:40

    Yorumlara bakılırsa bu çorbayı denemezsek çok ayıp olacak..peki bende bişey sorcam,mantarların sadece kafa kısımlarinı mi kullanıyoruz,ayaklarını atacakmıyız? Ben normalde atıyorum ama israf gibi geliyor,kullanırsam da tadını bozacak gibi hissediyorum,belki çorba blendırdan geçeceği için katabilirim..? Cenk bey,kusura bakmayın,belki sizin için çok küçük bi ayrıntı ama ben mutfağımla yeni barışıyorum,aslında yıllardır öğrenmemeye direndiğim şeyleri yeni yeni öğreniyorum….

    Yanıtla
  47. Seher..

    20 Aralık 2011 ile 01:43

    Bide bide hazır krema olayına takıldım,mümkün olduğunca hazır ürünleri tüketmemeye çalışıyorum..gerçi günümüz şartlarında yorgun savaşçı olabiliyorum ama yapabildiğim kadar artık..bu krema evde hazırlanamazmi sizce?

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Aralık 2011 ile 11:47

      Seher – Evet, her şey blenderdan geçeceği için mantarları bütün olarak kullanabilirsiniz. Krema konusunda bir karışıklık yaşıyorsunuz galiba. Krema bir süt ürünüdür; farklı malzemelerin bir araya gelip oluşturduğu hazır bir yiyecek değil. Yani kendi sütünüzü sağmadığınız sürece evde hazırlayamazsınız.

      Yanıtla
  48. Kübra

    26 Kasım 2012 ile 20:31

    Mantarı sevmeyen biri olarak tadına hayran bıraktıran çorba …
    Tarifler için çok teşekkürler farklı tatlar deniyoruz.

    Yanıtla
  49. Fatma

    23 Ekim 2013 ile 09:50

    MERHABALAR,

    ÇORBADA KULLANDIĞINIZ SHİİTAKE MANTARINI KULLANSAK, DİĞERLERİNİ KULLANMASAK OLUR MU

    SEVGİLERİMLE,
    FATMA ÖZCAN

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ekim 2013 ile 12:00

      Fatma – Olabilir.

      Yanıtla
  50. FULYA

    19 Kasım 2013 ile 16:59

    Merhaba Cenk bey,balık çorbası tarifinizde var ise paylabilrmisiniz?Tam sezonu hazır….

    Yanıtla
  51. Elif

    21 Temmuz 2014 ile 15:50

    merhaba,
    siteyi yeni keşfettim ve denediğim ilk tarif bu oldu. bazı yorumlarda ‘tarife birebir uyulduğunda lezzetsiz olmasına imkan yok’ yazıyor fakat ben tarifi birebir uygulayamamış olmama rağmen neredeyse kaşıklarımızı yutacaktık:)
    aynısını yapabilmiş olsam ne olacaktı bilmiyorum:)
    böylece bütün tarifleri denemem farz olmuş durumda!!
    çok teşekkürler:)

    Yanıtla
  52. Banu

    18 Nisan 2015 ile 15:25

    Merhabalar,
    Hazır krema kullanmak istemiyorum, yerine evde krema hazırlayıp kullanmak münkün müdür? Bir de tarifi nedir acaba…
    Teşekrler,
    Banu

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Nisan 2015 ile 13:51

      Banu – Krema, sandığınız tipte bir hazır ürün değil. Şişelerde kartonlarda satılan süt ne kadar hazır bir ürünse, krema da hemen hemen o kadar. Krema (pasta kreması vs. ile karıştırmayın, burada kremadan kasıt “süt kreması”), sütten elde ediliyor. Evde kaymak yapmak istiyorum demek gibi bir şey.

      Yanıtla
  53. Serap

    30 Mayıs 2015 ile 06:25

    Merhaba,
    Biraz daha sade bir tarif ve krema degilde, sütle yapılan bir Çorba nasıl olur acaba?
    Serap.

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Haziran 2015 ile 19:43

      Serap – Sıvının büyük miktarı zaten süt. Dilerseniz krema yerine de süt kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  54. demet

    22 Kasım 2015 ile 20:54

    Off dogal yasamak cok zor. Soya sosu demissiniz, gozlerim acildi birden nasil olur diye.dedim cenk’teki (kendi kendime sizden bahsederken senli benli konusuyorum kusura bakmayin) kesin en katkisizidir da benimki nedir acaba dedim. Hemen etikete baktim bi sodyum benzoat var isi bozan. Sonra arastirdim biraz kararsiz kaldim falan da sozun ozu sizin soya sosu nasi biseydir acaba??

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Kasım 2015 ile 14:23

      demet – Sodyum benzoatın soya sosunun içinde ne işi var bilemedim. Ben Kikkoman marka soya sosu kullanıyorum, tavsiye ederim.

      Yanıtla
  55. Esra

    16 Mayıs 2017 ile 00:26

    Merhaba. Sakıncası yoksa siz hangi krema markasını kullanıyorsunuz? UHT’siz bir krema bulamıyorum ben.

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Mayıs 2017 ile 14:57

      Esra – Kantin’in dükkanında eskiden bulabiliyordum. Uzun süredir uğramadım ama hala satıyor olabilirler.

      Yanıtla
  56. Berna S.

    18 Ocak 2021 ile 14:05

    Bu nasıl enfes bir çorbadır? Üstelik sadece kültür mantarı ile yapabildim. Zira küçük yerler çeşit yönünden biraz fakir olabiliyor. ?‍♀️ Sosa da üşendim, çok acıkmıştım ve çorbadan burnuma ulaşan kokular beni sabırsızlanıyordu. Eminim ki eksizsiz hali ile lezzet katmerlenecektir. Bu haliyle de muazzam. Emeğinize sağlık.
    Bir de tariflerinizin yanında dile gösterdiğiniz özen için ayrıca teşekkürler. Tariflerinizden evvel bu dikkatimi cezbetmişti. O kadar az ki bu özeni gösteren… İyi günler.

    Yanıtla
    • Berna S.

      18 Ocak 2021 ile 21:14

      Keşke yazdığımı bir okuyup aynı özeni ben de gösterseydim tabi. Ne fena…?‍♀️

      Yanıtla
  57. Selin

    12 Şubat 2021 ile 22:00

    Merhaba, öncelikle ellerinize sağlık 🙂 Bugün bu tarifi denemeye niyetlendim fakat Cremini ve Shiitake mantar çeşitlerini birçok farklı satıcıya sormama rağmen ne yazık ki bulamadım. Acaba nereden temin ettiğinizi paylaşmanız mümkün olur mu? Alternatif olarak, kestane, istiridye ve kültür mantarı karışımından bu çorbayı yapacak olursak, tarifte nasıl değişiklikler yapılmasını tavsiye edersiniz? Teşekkür ederim, sevgiler.

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Şubat 2021 ile 22:11

      Özel bir yerden alışveriş yapmıyorum. Tam olarak hatırlamıyorum çünkü eski bir tarif ama süpermarketlerden bulmuş olmam lazım. Herhangi bir değişiklik yapmanıza gerek yok.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Fındıklı ve Çikolatalı Yulaflı Kurabiye

Mısır Gevreği Sütlü Dondurma

Ekşi Mayalı Simit

Ve Bitti!

Spaghetti Cacio e Pepe

Limonlu Çörek

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy