• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Fındıklı ve Çikolatalı Pasta

Fındıklı ve Çikolatalı Pasta

Bu kadar çikolatadan bahsetmişken bir tarif vermeden olmazdı. Kilolarca çikolatayı bir şekilde eritmek gerekiyor, değil mi?

Aslında aklımdaki tarif bu değildi. Üzeri lake çikolata sosu kaplı, mis gibi portakal kokan bir çikolatalı pasta yapmıştım, hatırlıyor musunuz? Bu çikolatalı pasta o çikolatalı pastaya çok benzediği için, tekrar olmasın diye, yaparken blogumda yayınlayacağımı hiç düşünmemiştim. Ama Valrhona’nın karamelli sütlü çikolatası Caramelia ile hazırladığım öyle lezzetli bir çikolatalı sos çıktı ki ortaya, kesinlikle anlatmalıyım diyerek sosu tekrar yapıp fotoğraflarını çekmeye karar verdim.

Fındıklı ve çikolatalı pasta diyorum, ama aslında kek ve pasta arası bir tarif. Un kullanılmayan bu tip tarifler kitaplarda “torte” olarak geçiyor. Yediğiniz en ıslak keki düşünün ve ardından bir avuç tereyağını erimiş çikolataya yedirip ipek kıvamı alınca üzerine sürdüğünüzü hayal edin.

Bu tarifin kahramanı kesinlikle çikolata sosu. Erimiş çikolata ve tereyağından oluşan bu sosun aynı pastayı (eğer L’Orange tarifini denediyseniz) ne kadar farklı bir hale getirdiğine şaşıracaksınız. Altından yükselen su buharıyla yavaş yavaş eriyen çikolatalara oda sıcaklığına gelmiş yumuşak tereyağı parçalarını ekleyip spatula yardımıyla yedirerek hazırladığınız bu çikolatalı kaplama, abartısız tattığım en başarılı sos oldu.

Çikolata Sos 1

İlk hazırladığınızda (soldaki fotoğraf) akışkan bir sos kıvamındayken, 45 dakika oda sıcaklığında bekledikten sonra pastayı kaplamaya uygun bir hale (sağdaki fotoğraf) geliyor. Pastanın üzerinde pürüzsüz bir katman tercih ediyorsanız hala akışkan haldeyken altına akacak fazlasını yakalaması için genişçe bir tepsi koyup aynı L’Orange’da olduğu gibi (adım adım fotoğraflar bu yazıda mevcut) kenarlarından başlayarak uygulayabilirsiniz.

Fındıklı ve Çikolatalı Pasta

Benim yaptığım gibi spatulayla sürmeyi tercih ederseniz de katılaşana kadar bekleyin, ardından hepsini kekin ortasına döküp spatula yardımıyla yayıp üstünü ve kenarlarını kapladıktan sonra spatulanın ucuyla dalga efekti verin.

Tarifte yaptığım bir diğer değişiklik de badem yerine çiğ fındıkları fırında kavurup derileriyle beraber robottan geçirmek oldu.

Çiğ Fındık

Fındıklar kavrulunca derisi kolaylıkla soyuluyor ama ben ekstra tat kattıkları için hepsini birlikte robottan geçirmeyi tercih ediyorum.

Fındık Tozu

Herkese şimdiden afiyet olsun.

Fındıklı ve Çikolatalı Pasta Tarifi

Kek kısmının tarifi Fran Bigelow’un “Pure Chocolate” adlı kitabındaki L’Orange tarifinden adapte edilmiştir.

Malzemeler

Kek için:

  • 180 gram bittersweet (%70 kakao oranı) çikolata
  • 180 gram tereyağı, oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı (200 gram) şeker
  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 4 adet büyük boy yumurta, oda sıcaklığında*
  • 200 gram çiğ fındık **

Çikolata sosu için:

  • 140 gram tereyağı
  • 50 gram bittersweet (%70 kakao oranı) çikolata
  • 90 gram sütlü (%36 – 40 kakao oranı) çikolata (tercihen Valrhona Caramelia)

* Eğer acil işe koyulmanız gerekiyorsa ve yumurtaları o anda buzdolabından çıkartıyorsanız, oda sıcaklığına gelmeleri için yumurtaları bir kaseye koyup üzerine musluktan tepeleme oda sıcaklığında (kesinlikle kaynar değil) su doldurun. 1 dakika bekleyip suyu dökün ve tekrar koyun. Bunu birkaç kez daha tekrarladıktan sonra 10 dakika içinde oda sıcaklığına geleceklerdir.

** Fındıkları evde kendiniz kavurup öğütücüden (ya da rondodan) geçirmeyi tercih etmiyorsanız ya da vaktiniz yoksa toz halinde veya kavrulmuş olarak da alabilirsiniz. Ama pastayı yapmadan hemen önce fındıkları kavurmanın tadında çok büyük bir değişiklik yaratacağını belirtmek isterim.

Yapılışı

  1. Çikolatalı sosunu oda sıcaklığında koyulaşmaya bırakacağınız için önce onu hazırlayın. Çikolatalı sosu hazırlamaya başlamadan 20 dakika önce tereyağını ufak küplere kesip oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.
  2. Çikolataları (50 gram bittersweet + 90 gram sütlü) bir ekmek bıçağı yardımıyla doğrayıp orta boy ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun, içi iki parmak hafif fokurdayan su dolu ufak bir tencerenin üzerine oturtarak alttan gelen buhar yardımıyla – içinde çikolata duran kabın tabanı suya değmeyecek (şu fotoğrafta görebilirsiniz) – eritin.
  3. Çikolata tamamen eriyince kabı suyun üzerinden alıp tereyağını ekleyin ve bir spatula yardımıyla bütün tereyağı parçaları kaybolana dek, yaklaşık 5 dakika boyunca karıştırın. Çikolatanın çok sıcak olmamasına dikkat edin. Tereyağını yedirebilecek kadar sıcak ama eklediğinizde anında eritmeyecek kadar ılık olması lazım. Genişce bir karıştırma kabında spatula yardımıyla kabın kenarlarına bastırarak karıştırmak işinizi kolaylaştıracaktır. Bu sürenin sonunda hala tereyağı parçaları görüyorsanız kabı ateşten alınmış ama hala sıcak olan suyun üzerine koyup alttan gelen su buharının yardımıyla devam edebilirsiniz. Çikolatalı sos hazır olduğunda yaklaşık 45 dakika boyunca oda sıcaklığında soğuyup koyulaşmaya bırakın.
  4. Sos soğurken fırınınızı önceden 150 derecede ısıtmaya başlayın.
  5. Fırın 150 dereceye gelmeye yakın çiğ fındıkları bir fırın tepsisine yayıp fırın hala ısınır konumdayken fırına verip her beş dakikada bir kapağı açıp tepsiyi ileri geri hareket ettirerek fındıkları 15 dakika boyunca, hafif renk alıp derilerinden ayrılmaya başlayana kadar kavurun. Bu sürenin sonunda tepsiyi fırından çıkartıp fındıkların oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin.
  6. O esnada, 23 cm çapında yuvarlak bir kek kalıbını tereyağı ile yağlayın, tabanına yağlı pişirme (parşömen) kağıdı serin ve bir kenara ayırın.
  7. Kek kısmını hazırlamak için çikolatayı (180 gram bittersweet) bir ekmek bıçağı yardımıyla doğrayıp orta boy ısıya dayanıklı bir kabın içine koyun, içi iki parmak hafif fokurdayan su dolu ufak bir tencerenin üzerine oturtarak alttan gelen buhar yardımıyla – içinde çikolata duran kabın tabanı suya değmeyecek (şu fotoğrafta görebilirsiniz) – eritin.
  8. Soğuyan fındıkları şekerin 1/4 su bardaklık (50 gram) kısmıyla beraber bir mutfak robotunun (veya öğütebilecek herhangi başka bir aletin) haznesine koyup un haline gelene kadar kısa aralıklarla çalıştırarak geçirin. Bu adımda mutfak robotunun başından ayrılmayın ve öğütme işlemini yakından izleyin. Çok uzun süre öğütürseniz fındık unu yerine fındık ezmesi elde edebilirsiniz.
  9. Oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ufak parçalara bölüp bir karıştırma kabında 1 dakika tek başına çırpın. Ardından geriye kalan 3/4 su bardağı şekeri ve tuzu ekleyip 5 dakika daha yüksek hızda çırpın.
  10. Yumurtaları teker teker ekleyip orta hızda çırpmaya devam edin.
  11. Son olarak erimiş çikolatayı (eğer sertleştiyse tekrar benmaride akışkan hale gelene kadar bekletin) ekleyip 1 dakika daha çırpın.
  12. Bu karışıma un haline getirdiğiniz fındığı döküp bir spatula yardımıyla fındık unu taneleri harca iyice yedirilene kadar karıştırın ve kenarda bekleyen kek kalıbına boşaltıp üzerini elinizden geldiği kadar düzleyin ve fırına verin.
  13. 150 derecede yaklaşık 40-45 dakika pişirdikten sonra fırından alıp kalıbın içinde oda sıcaklığına gelmesini bekleyin. Kek soğuduktan sonra kenarından iki parmak kalınlığında çatlayacaktır ve ortasına oranla daha tepede kalacaktır. Kek kalıbının çapından biraz daha ufak bir kağıt pasta tabanını (ben Ikea’dan aldığım esneyebilen plastik kesme tahtasını kullandım) kekin üzerine koyup kenarlarına hafifçe bastırarak düzleyin.
  14. Kek kalıbını ters çevirip üzerindeki yağlı kağıdı sıyırın ve çapı kekten biraz daha ufak (kenarlarını kolayca kaplayabilmek için) düz zeminli bir tabağın üzerine oturtun (ben sol avucumun içine oturtup sağ elimle kaplamayı uyguluyorum ama biraz riskli olduğunu kabul etmem lazım onun için tavsiye edemiyorum). Soğuyan çikolatalı sosu üzerine ve kenarlarına yayıp bir spatula yardımıyla düzleyin, tepesine yine spatulanın ucunu kullanarak dalga efekti verin ve servis vaktine kadar oda sıcaklığında saklayın.
  15. Sosun ipeksi kıvamının bozulmaması için bu pastayı oda sıcaklığında saklamanız gerekiyor. Eğer varsa hava almaması için kubbeli bir pasta tabağı kullanabilirsiniz. Yoksa, benim yaptığım gibi, soğumuş fırının içinde 3 gün boyunca saklayabilirsiniz.

23 Şubat 2011 · 62 Yorum Kategori: Çikolata, Pasta Etiket: caramelia, çikolatalı pasta, fındık, fındıklı ve çikolatalı pasta, sütlü çikolata, valrhona

Previous Post: « Valrhona Çikolata
Next Post: 2257 Gün »

Okuyucu Etkileşimi

62 YORUM

  1. rabia

    23 Şubat 2011 ile 18:14

    eminim enfes olmuştur, ellerine sağlık.lütfen bizi fazla bekletme…

    Yanıtla
  2. Zarpandit

    23 Şubat 2011 ile 19:02

    heyt be diyor sağ tarafıma fotoğrafların güzelliğinden inen inmeyi düzeltmek amaçlı kendimi tokatlatmaya gidiyorum 🙂

    Yanıtla
  3. reyyan

    23 Şubat 2011 ile 20:42

    offf pasta harika görünüyor

    evde şeker hastaları olunca pasta fazla yapmıyorum evde

    acil misafir çağırmam lazım :))

    bi soru

    bu pastanın kekini prsiyonluk yapıp pişirdikten sonra dondurucuya atsam nasıl olur ??

    daha fazla yutkunmadan çıkıyım burdan ben :))

    Yanıtla
  4. Evren

    23 Şubat 2011 ile 21:11

    kötüsün dememişsem bugüne kadar sırf seni çok seviyorum diye cenk! ama zorlama şansını rica edeceğim. zaten para da çıkmıyor. :)mutsuzum. bir de bunları yapamıyorum daha da mutsuz oluyorum…

    Yanıtla
  5. Nesrin Çelik

    23 Şubat 2011 ile 21:18

    Enfes gözüküyor.Yalnız bu tarifleri okuyup fotoğraflarına bakmak bile kilo yapıyor.Bu meseleyi nasıl çözeceğiz bilemiyorum.

    Yanıtla
  6. hatice

    23 Şubat 2011 ile 22:14

    OOO MYYY GOSSSHHH!
    BEN BOYLE BIR TARIF GORMEDIM!!!
    BU BIR RUYA MI , YOKSA OLDUM DE CENNETE GELDIM , BU DA CENNETIN TATLISI MI???

    Yanıtla
  7. Ceyda

    23 Şubat 2011 ile 22:50

    Bir çikolata canavarı olarak tek kelime ile bayıldım. Lezzetinin şahane olduğuna eminim. Ellerine sağlık.

    Yanıtla
  8. zehra

    23 Şubat 2011 ile 23:32

    Sevgili Cenk…yin harika fotograflar…tarif süper..ama ben pastain dilimli halini de merak ettim :))))

    Yanıtla
  9. Ozgecon

    24 Şubat 2011 ile 00:44

    Cenk,
    Buyuk ihtimalle bu pastayi yapamayacagim, ve hatta buradaki pek cok tarifi yapmiyor olacagim. Benim gibi fanilere yazik degil mi 🙂 artik cekilis mi yaparsin, ne yaparsin bilemiyorum ama her ay 4 okuruna yemek yapsan olmaz mi! ( umut iste ne yaparsin)

    Yanıtla
  10. ÖZLEM

    24 Şubat 2011 ile 08:40

    nutkum tutuldu.
    enfes gözüküyor . ellerine sağlık…

    Yanıtla
  11. Ceylan

    24 Şubat 2011 ile 09:01

    Cenk, bu enfes pastanın biraz daha resmi olsa keşke de, midemiz edemiyor, gözlerimiz bayram etse 🙂

    Yanıtla
  12. nursen

    24 Şubat 2011 ile 09:04

    ben de pastanın dilimli halini merak edenlerdenim

    Yanıtla
  13. durumutfak

    24 Şubat 2011 ile 09:07

    Çikolataya gitgide hayranlık duymaya başlıyorum buraya gelince…

    Yanıtla
  14. rana

    24 Şubat 2011 ile 09:28

    cenk, seni takip etmek alışkanlık oldu bende artık ve yeni birşey yayınlamasan da blog’un derinliklerinde kaybolmayı seviyorum!!

    ‘her ay 4 okuruna yemek yapmanı’ teklif etmişler, bence sen kitabı bitirdikten sonra her ay bir okuruna tariflerinden birini öğret:) bu daha yapıcı olabilir bence..

    sevgiler..

    Yanıtla
  15. Didem

    24 Şubat 2011 ile 11:44

    merhaba Cenk,

    mükemmel görünüyor, işyerindeyim ve okurken yutkunmaktan bi hal oldummmm !!! eminim tadı da çok güzeldir, eline sağlık …

    Yanıtla
  16. nazlı

    24 Şubat 2011 ile 13:37

    Fındık aromalı mükemmel bir kek olmuştur eminimki. Kesilmiş bir parçanında fotosu olsaydı keşke 🙂

    Yanıtla
  17. Ayşe

    24 Şubat 2011 ile 14:02

    Çikolata…. Tereyağ…. Genelde bu iki malzemeyi kullanıyosun. Ağızdan çıkan iki tanecik kelime.. Kaç çeşit lezzet bu iki malzemeden çıkıyor. Ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  18. Carriemel

    24 Şubat 2011 ile 14:06

    cenk yazin hemen mailime dustu. yani duzeldi. yine super bir tarif..ya zaten hemen yapmasa bile kisi bu tarifi okurken egleniyor. fotograflar cabasi. birde su kopyaladigim yorumlar ve aciklamalar beni hasta ediyor. cok detaycisin ve bu detaylar cok lazim. bayiliyorum sana…
    ** Fındıkları evde kendiniz kavurup öğütücüden (ya da rondodan) geçirmeyi tercih etmiyorsanız ya da vaktiniz yoksa toz halinde veya kavrulmuş olarak da alabilirsiniz. Ama pastayı yapmadan hemen önce fındıkları kavurmanın tadında çok büyük bir değişiklik yaratacağını belirtmek isterim.OLAY BU ABI DIYECEM SIMDI ITALYALARDAN TIPIK TURK ARGO AGZI ILE. YANI DIYORKI CEM BEY YANI OBUR TURLUDE OLUR AMA ISIN HAKKINI VERECEKSEN BOYLE YAP BENCE. BUNU TATLI TATLI SOYLUYOR AMA. AY HADI KITABIN CIKSIN VE BEN ALAYIM DERMISIM. SIMARIK SIMARIK. BU ARADA AGUSTOSTA CIKMADIGI ICIN VE BEN ALACATI’DA yani Turkiye’de IKEN ALAMAYACAGIM VE BASKA BIRI BENIM ADIMA ALACAGI ICIN VE O ANI YASAYAMAYACAGIM ICIN UZGUNUM.hayal ediyordum ne guzel Kitabi satin aliyorum ve o mis gibi kokusunu icime cekiyorum ve oksuyorum. sonra eve gidiyorum yuruyerek ve cocuklarima, esime “io non esisto per 2 ore” diyorum ve sayfalari ceviriyorum..hayallar ve zevk ve tad dunyasina daliyorum.. neyse posta ve elden turkiyeden biri ile gelse de yasarim bunlari ama kendim satin almak isterdim..uff ay yine cenem acildi… su macaron yazina baktim gecen gun. macaron’u iyi yapan fransiz pastane luks ismini unuttum simdi milano’da sube acmis gecen bahar ben ayakta uyuyorum. gidip deneyecegim vallahi…

    Yanıtla
  19. zuzuşka

    24 Şubat 2011 ile 14:42

    Cenk valrhone dan aldığımız 3 kg çikolataların saklama süresi ne kadar?

    Yanıtla
  20. Tülin

    24 Şubat 2011 ile 15:07

    Cenk merhaba,

    Enfes tariflere teşekkürler. Hernekadar bunca işi yaparken başka birşeylerle uğraşmanın ne denli zor olduğunu tahmin etsem de; yapım aşamalarını gösterir fotograflar koysan daha güzel olur diye düşünüyorum. Mesela bu tarifteki “Kek soğuduktan sonra kenarından iki parmak kalınlığında çatlayacaktır ve ortasına oranla daha tepede kalacaktır” sözünde kastedilenin fotografını görsem daha iyi olurdu diyorum. Yine de zor birşey olduğunu biliyorum…
    Sevgiler,

    Yanıtla
  21. Pinkyaso

    24 Şubat 2011 ile 17:44

    Cenk bu Valrhona Caramelia istanbulda bulma şansım var mı? ydısından yeni geldim bilseydim alırdım 🙁

    Yanıtla
  22. gul esen

    24 Şubat 2011 ile 18:17

    harika görünüyor, ellerinize sağlık, en kısa zamanda yapılacaklar listemde , neden ? sayenizde Valrhona’dan 5 dakika önce gelen çikolatalarıma ve de kakaoma kavuştum. hele ki Datça’da vaha’ya düşmüş gibiyim şu an.öncelikle çok çok teşekkür ediyorum bu kadar faydalı ve önemli bilgileri bizlere aktardığınız için.Merve hn.ve Ersin bey çok nazik ve ilgililerdi,caramelia bir sonraki siparişime kaldı,ama tadına baktım, harikaaa,.şimdilik ne kadar tüketebiliyorum, bir denemek istiyorum.kuvertürlerimi İstanbul veya İzmir’e gittikçe alıyordum, şimdi bu güzel markayla sayenizde tanıştım ve çok şey kolaylaştı.çok teşekkürler tekrar

    Yanıtla
  23. gökşen demir

    24 Şubat 2011 ile 18:17

    Hemen denemeliyim, yazıyı okurken sanki rüyaya daldım vede uyandım maalesef. Cenk bey bravoo.. 😀

    Yanıtla
  24. Nur

    24 Şubat 2011 ile 18:39

    Cenk, sanırım evde ki çikolatalarla başın dertte.. birazını bana gönder seni dertten kurtarmış olurum 🙂
    bir de küçük bir soru; sosu yaptığın zaman tereyağı tadı ayırt ediliyor mu ?

    Yanıtla
  25. Sumeyye

    25 Şubat 2011 ile 04:04

    Annem Turkiye’den taptaze findik getirmisken denenmesi gerekir bu tarifin. Ellerine saglik, findik senlenmistir senin mutfakta:)

    Yanıtla
  26. ALIŞVERİŞ CİNİ

    25 Şubat 2011 ile 11:57

    Sevgili Cenk bu ne güzelliktir, eridim bittim resmen fotoğrafların arasında 🙂

    Yanıtla
  27. misk

    27 Şubat 2011 ile 08:28

    sonunda ‘pasta’ yapabileceğim, bu tarif pratik geldi bana, dişime göre bir çikolatalı tarif arıyordum.. her zamanki gibi çocuklarla mutfağa!

    Yanıtla
  28. Aycan

    28 Şubat 2011 ile 17:54

    Bu tarifle ilgili olmayacak ama, L’orange deyince aklıma geldi,.. L’orange, brownie, cafe fernando kukileri, fındık ezmeli ve yulaflı kurabiye, korova bisküvileri,.. “Aycan, bu yediğim en iyi şey” tariflerimin bayağı bir kısmı senden Cenk!

    Yanıtla
  29. mrvenr

    28 Şubat 2011 ile 18:54

    yine çok güzel bir pasta paylaşmıssın tamam yaptıklarına gerçek olarak hayranım hatta bunları bir erkek yapması benim çok hoşuma gidiyor 🙂 ama benim hayran olduğum bir başka şey var o da tabakların :)) cenk nereden aldın bu tabakları söyle bende sipariş vermek istiyorum :))

    Yanıtla
  30. yelda

    02 Mart 2011 ile 19:19

    merhaba
    tatlı ve çikolata sever biri olarak niye hiç sufle tarifi yok blogunuzda??yayınlarsanız çok sevinirim..

    Yanıtla
  31. esin

    08 Mart 2011 ile 14:41

    Merhaba,
    Bu tarifte çikolata sosunu sadece bittersweet – %70 kakao oranlı çikolata ve tereyağ karışımından dan yapsak da olur mu acaba?
    Sütlü çikolata bana fazlasıyla tatlı geliyor da….

    Yanıtla
  32. Cenk

    10 Mart 2011 ile 09:15

    reyyan – Bu keki dondurmayı hiç denemedim ama sanırım problem olmaz.

    Evren – Fotoğrafları çekmeye başlıyorum. Şu bir ay boyunca çıktı çıktı…

    zehra, nursen, nazlı – Pastanın dilimi L’Orange tarifindekine çok benziyor.

    Ozgecon – Tarifleri yapmak sandığınızdan daha kolay. Ben elimden geldiğince ayrıntılı anlatıp fotoğraflıyorum. Keşke vaktim olsa arada sırada yapıp buradan gönderebilsem. Belki ileride…

    rana – Kesinlikle. Bunu düşüneceğim.

    zuzuşka – Paketlerin üzerinde yer alan üretim tarihine göre değişiklik gösterebiliyor. Uzun süre dayanıyor ama yine de satın almadan önce Merve Hanım‘a sorarsan ayrıntılı bilgi verecektir; şimdi yanıltmak istemem.

    Tülin – Bahsettiğiniz fotoğraf L’Orange yazısında yer alıyor. Kek kısmı hemen hemen aynı, çatladığı yer de birebir aynı.

    Pinkyaso – Evet, mümkün. Bu yazıda ayrıntılı bilgi yer alıyor.

    gul esen – Afiyet olsun!

    Nur – Elbette, ama tereyağı yer gibi bir tat değil.

    Aycan – Çok teşekkürler. Artık ulu orta yazıyorsun!

    mrvenr – Tabakların çoğunu eskicilerden ve eBay’den topluyorum.

    esin – Elbette olur.

    Yanıtla
  33. burcu

    12 Mart 2011 ile 16:13

    tariflerinizin bir çoğunda tereyağı var bu bildiğimiz tereyağı mı yoksa margarin mi, tereyağ koku verir gibime geliyo.

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Mart 2011 ile 16:11

      burcu – Sorunuzu anlamakta güçlük çekiyorum. Bildiğimiz tereyağının dışında bir tereyağı var da ben mi bilmiyorum acaba? Ben evime margarin sokmuyorum. Tereyağı da dediğiniz gibi hem koku hem de tat veriyor, ama zaten bir malzemeyi koku ve tat vermesin diye eklemenin de bir manası yok; yoksa neden kullanalım ki?

      Yanıtla
  34. burcu

    12 Mart 2011 ile 16:15

    pastanın yandan ve kesilmiş hali ile resmide olsa süper olurdu.

    Yanıtla
  35. ASLI

    22 Mart 2011 ile 02:15

    Merhaba, süper görünüyor ellerine saglık sadece bakmak için bile olsa.. diyette oldugum için deneme şansım yok ama bakmak bile iyi geldi 🙂

    Yanıtla
  36. gülizar

    07 Haziran 2011 ile 15:56

    emeğin ve uğraşıların için teşekkürler sen HARİKASIN

    Yanıtla
  37. Ebru

    18 Eylül 2011 ile 22:20

    Merhaba, pastayi benim ve annemin dogum gunu pastasi olarak bugun tam olculerle yaptim. Daha once denemek icin yarim olculerle yapmistim, silikon bir kalipta pisirdigim icin ici biraz islak kalmisti ama tadi yine de muthisti. Gercekten harika bir tarif. Bu ozel gunumuz icin cok guzel bir secim oldu. Tesekkur ederim..

    Yanıtla
  38. Nil

    10 Aralık 2011 ile 02:01

    Tereyağının “kokusundan” rahatsız olup pasta ve tatlılarına hatta yemeklerine “margarin” koyanları anlamakta güçlük çekiyorum. Tıpkı mis gibi tam yağlı sert koyun peynirine “kokuyor bu ıykk” diyenleri anlamadığım gibi.

    Sorum şu Cenk: tereyağı olarak ne kullanıyorsun? Marketlerde satılan paketli tereyağlarının hemen hiçbirini yeterince güçlü bulmuyorum. Taze köy tereyağını da her zaman bulamıyorum. Bir krema bir de tereyağ konusu uykularımı kaçırıyor desem abartmış olmam.

    Yanıtla
    • Cenk

      12 Aralık 2011 ile 15:36

      Nil – Tatlılarda Pınar’ın tereyağını kullanıyorum. Köy tereyağlarının tadı ve aroması çok baskın olduğu için genelde tatlılarda kullanılan diğer malzemelerin önüne geçiyor, o yüzden tercih etmiyorum.

      Yanıtla
  39. Nil

    12 Aralık 2011 ile 23:52

    Ben de Pınar kullanıyorum ama tatlıya daha uygun başka bir şey bulsam anında satarım Pınar’ı 🙂

    Yanıtla
  40. balkedisi

    20 Aralık 2011 ile 16:10

    selamlar,
    9. maddede tereyağını ufak parçalara bölüp karıştırma kabında kaç dakika tek başına çırpacağım?
    bana mutfağı sevdiren bu mis gibi tarifler için teşekkürler : ).

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Aralık 2011 ile 12:03

      balkedisi – Eksik yazmışım, kusura bakmayın. 1 dakika yeterli olacaktır.

      Yanıtla
  41. fazik

    05 Şubat 2012 ile 15:47

    harika simdi yapıcam ama bir dilim pastanın resmını koysan süper olurdu.

    Yanıtla
  42. Cemre

    05 Şubat 2012 ile 20:12

    Unsuz pasta nasıl olur mu ki valla yaptık oldu simdi yazarken yiyoruz;)cennete gibiyiz.hemen yapıp yenmeli..

    Yanıtla
  43. Pinar

    02 Mart 2012 ile 01:25

    Acaba bu tarifi 26 cmlik kek kalibinda yapsam olculer ne oranda değişir?

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mart 2012 ile 12:09

      Pınar – 4 yerine 5 adet yumurta ve diğer malzemeleri de aynı oranda artırarak (hepsini 1.25 ile çarpın) yapabilirsiniz.

      Yanıtla
  44. Pinar

    02 Mart 2012 ile 19:03

    Cok tesekkur ederim : ) Yazmissiniz gormedim. Ben de kafayi yiyordum nasil hesap edicem diye : ) Kizimin 1. yas gunune (Stella, Vera’nin yegeni olur) bu pastanizi hazirlayacagim yarin.

    Yanıtla
  45. zehra

    17 Mart 2012 ile 18:10

    Merhaba Cenk pasta nefis gorunuyor, denemek istiyorum ama ben elit kuvertur cikolata ile pastalari susluyorum tadi istedigim gibi olmuyor sen hangi cikolatayla yapiyorsun beni bilgilendirirsen sevinirim.

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Mart 2012 ile 13:19

      zehra – Bütün tariflerde kullandığım çikolata Valrhona.

      Yanıtla
  46. Asli

    03 Nisan 2012 ile 11:56

    Merhaba, bu pastayı birkaç gün önce yaptım. Başlarken nasıl birşey çıkacağından çok emin olmadığımı itiraf etmeliyim. Fındık, tereyağı ve bol çikolata hepsi birarada çok yoğun bir tat olur mu acaba diyerek pişirdim. Özel bir gün için ilk kez denediğim bir tarifti fakat sonuç beklentilerimin ötesinde müthişti. Pasta tam anlamıyla silinip süpürüldü. Hatta evdekilerin bir bölümüne sadece çok küçük tadımlık parçalar kaldığı için bugün onlara bir tane daha yapacağım. Yiyenlerin bazıları şimdiye kadar yedikleri en güzel pastalardan biri olduğunu söylediler. Benim gibi bir aceminin elinden böyle bir pastanın çıktığına da inanamadılar:) Tarif için çok teşekkürler. sevgiler…

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Nisan 2012 ile 15:19

      Aslı – Ellerinize sağlık. Yiyenlere de afiyet olsun.

      Yanıtla
  47. Ayşın

    01 Ağustos 2012 ile 12:05

    Valrhona Caramelia yerine klasik market çikolatasıyla yapsam, evdeki fındıkları markete tartmaya götürüp bozuk kasa yüzünden tartamayıp, kapalı paketlerdeki 100 grlık fındıklarla göz ölçüsü yapmaya çalışıp ve büyük ihtimalle onu da yapamama rağmen sonuç muhteşemdi. bi de üstüne üstlük çok sıcak olduğu için dolaba koymuşluğum bile var. kimse benim yaptığıma inanmadı ve açığımı yakalamak için bir sürü soru sordular. bu beni daha da keyiflendirdi. anlıyacağınız size iki kere minnettarım

    Yanıtla
  48. esma

    11 Ağustos 2012 ile 18:00

    cenk,acaba bu sıcakta dışarda saklasam bozulmaz mı??buzdolabında sosun kıvamı çok mu değişir ki?

    Yanıtla
  49. esma

    29 Eylül 2012 ile 12:44

    merhaba cenk,dışarıda çok fazla beklemedi zaten, bitti:))çok beğenildi,şimdi de 2.defa yapmak için açmıştım sayfayı.ama yeni yazılarını da 4 gözle beklediğimizi de söylemeden geçemeyeceğim…
    teşekkür ederim bizimle paylaştıkların için…

    Yanıtla
  50. Işıl

    24 Aralık 2015 ile 03:52

    Bu pastayı kaçıncı yapışım bu, hiçbir sefer beni pişman etmedi. Hem yapması, hem yemesi şahane! Kitapta olmamasına şaşıyorum, o kadar lezzetli ki… Yarın kardeşim geliyor şimdi ona yapıyorum. Ev bir yandan kavrulan fındık, bir yandan eriyen çikolata kokusuyla doldu, taştı. Bizi böyle enfes tatlarla tanıştırıp, ilham verdiğiniz için çok teşekkürler Cenk bey. İyi seneler…

    Yanıtla
  51. Özüm

    21 Haziran 2018 ile 10:25

    Sevgili Cafe Fernando,
    oğlumun doğumgünü için bir çikolatalı pasta yapacağım. Senin tariflerinden bir karma yapmayı doşünüyorum; heveslendim, gidip çikolata alacağım. (Valhora tedarik edemediğimden callebaut alacağım. Sen tariflerini milimetrik veren bir insansın, tarifinden saparsam sanki olmayacakmış izlenimi var bende. Peki tamam ama bu vanilya özütünü nereden bulayım ben şimdi? Tamam yapalım ama yoksa şimdi… En önemlisi muadili bir madde kullanacaksak de ki şu kadar gram şekeri çıkarın onun yerine 2 paket vanilyalı şeker kullanın… Şimdi tariflerini yapamayacağım. Azıcık daha makul (!) (:) olsan sevgili Fernando… Tam olmaz ama ona yakın bir şey olur desende biz de tariflerini uygulayabilsek… Ha hedef kitlende ben yoksam onu bilemem… :/ kapatayım bari tarifler… bir de bu milimetriklikten bana azcık darlanma geldi… 🙂 Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Temmuz 2018 ile 16:50

      Özüm – Vanilya özütünüz yoksa ve çikolatalı pasta yapacaksanız kullanmasanız da olur. Şart değil. Yerine başka bir şey kullanmanıza gerek yok. Tariflerimi her zaman mutfak bilgisi en az olan okurların bile başarıyla uygulaması için olabildiğince ayrıntılı olarak yazıyorum. Gram, cm, hatta bazen mm belirtmeden tarif yazmak, eksik bilgi vermektir–ki bence asıl makul olmayan da odur.

      Yanıtla
  52. Işıl

    25 Aralık 2019 ile 19:50

    Cenk bey merhaba, dün bir kez daha bu pastayı yapıp çok övgü aldım, çok teşekkürler. Tarifi paylaşmam istenince blog’u paylaşayım dedim ama farkettim ki bu tarifin İngilizce versiyonu yok ya da ben bulamadım. Çeviri işine girmeden beni varsa tarifin İngilizce’sine yönledirebilir misiniz? Teşekkürler!

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Ocak 2020 ile 15:31

      Haklısınız, maalesef tarifin İngilizcesi yok.

      Yanıtla
  53. Ceren Zen

    28 Aralık 2022 ile 12:08

    Merhaba Cenk,
    Yılbaşı gecesi için bu tarifini deneyeceğim. (Geçen sene Babka’yı denemiştim ve müthişti)
    Acaba içine frambuaz ya da muz eklersem tarifi bozmuş olur muyum? Teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      04 Ocak 2023 ile 03:36

      Kusura bakmayın, biraz geç cevaplıyorum. Frambuaz su bırakabilir. Muz ile sorun olacağını sanmıyorum.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Nar Reçeli

Çilekli, Beyaz Çikolatalı ve Yoğurtlu Tart

Brownie Dantel Giyer – Dolce & Gabbana’ya Özel

Hayatınızda Yiyeceğiniz En İyi Çikolatalı Dondurma

L’Orange

Vanilya Özütü

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy