• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH

Dulce de Leche ve Çikolatalı Puding

Geçtiğimiz hafta, Amsterdam’daki kısa tatilleri sırasında bavullarını doldurdukları çeşit çeşit peynirleri paylaşma cömertliğini gösteren Mahir ve Vera’da ufak bir ziyafet çektik. Frenk soğanlı Brie, kimyonlu Gouda, Camembert, Parmigiano Reggiano, ve Oude tattıklarımızdan bazıları.

Mahir yemek öncesi Mojitoları hazırladı ve sohbete daldık. Karnımdan gelen sesler olmasa acıktığımızın farkına bile varmayacaktık!

Peynir gecesinden bazı kareler:

Mojito

Peynir çeşitleri…

Peynirler

Vera’nın tabak koleksiyonundan bir parça…

Portakallar ve Tabak

Mahir Vera

Alttaki de bu yemek için hazırladığım Dulce de Leche ve Çikolatalı Puding. Dulce de lecheyi birçoğunuz önceden duymuş olabilir.

Kısaca anlatmak gerekirse karamelize olmuş tatlandırılmış inek sütü diyebiliriz. Sıfırdan yapması çok zahmetli. Şeker ve sütü bir tencerede kaynatıp karbonat ve vanilya ekledikten sonra orta ateşte 2-3 saat durmaksızın karıştırmanız gerekiyor. Bu bir saatin sonunda karamel rengini alan süt dulce de leche olmuş oluyor. Meksika’da inek yerine keçi sütünden yapılanına (ve ekstradan tarçın içeriyor) cajeta deniyor ve diğer yemek bloglarında okuduğum kadarıyla dulce de lecheden çok daha lezzetli oluyormuş. Cajetayı merak edenleriniz varsa Homesick Texan’ın bu yazısına bakabilir.

Mahir Vera

Sıfırdan yapması çok zahmetli olan dulce de lecheyi evde yapması da koyulaştırılmış ve tatlandırılmış süt sayesinde çok basit. “Sweetened condensed milk” adıyla teneke kutularda satılan bu süt adı üstünde normal süte göre daha koyu bir kıvama sahip ve oldukça şekerli. Tarif kısmında uzun uzun anlattım yapılışını ama kısacası bu sütü bir kaba koyup fırına veriyorsunuz ve 1 saat sonra dulce de leche hazır.

Teneke kutuyu tencerede kaynatarak da hazırlayanlar var ama bana fırında yapılması daha mantıklı geldi. Resimleriyle görmek isterseniz David’in blogundaki bu yazıya bakabilirsiniz.

Hafta içine denk gelen bu tatlı telaşı için böylesine bir kestirme çok işime yaradı benim. Bu sütü pasta malzemeleri satan yerlerde bulabilirsiniz (ben Nestle marka kullandım). Eğer bulmanız mümkün değilse, o zaman kısaca tarif şu şekilde:

Dulce de Leche tarifi: 1 litre tam yağlı sütü, 1.5 su bardağı şekeri ve 1 çubuk vanilyayı (ortasından kesip havyarını çıkardıktan sonra; detaylı anlatım için bu fotoğrafa bakınız) orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırın. Ardından yarım çay kaşığı karbonat ekleyip kısık ateşte 1 saat kadar karıştırın. Vanilya çubuğunu tencereden çıkartıp koyu karamel rengi alana kadar 1.5-2 saat daha karıştırmaya devam edin. Yaklaşık 1 su bardağı dulce de leche elde edeceksiniz. Alttaki tarif için bunun 1.5 katını hazırlamanız gerekecektir. Zahmetliymiş değil mi?

Gecenin sonunda da elbette kahve..

Mahir Vera

Dulce de Leche ve Çikolatalı Puding

Tarifte Smitten Kitchen’ın bu tarifinden esinlenilmiştir.

6 kişilik

Malzemeler

  • 1/4 su bardağı mısır nişastası
  • 1/4 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 200 gr. bitter çikolata, rendelenmiş
  • 400 gr Dulce de Leche

Yapılışı

  1. Dulce de lecheyi yapmak için önce fırınınızı 220 derecede önceden ısıtın. Tatlandırılmış koyulaştırılmış sütü (sweetened condensed milk) genişce bir fırına kabına dökün ve tepesini sıkıca alüminyum folyoyla kapatın. Bu kabı daha büyük bir fırın kabının ortasına yerleştirip ufak kabın yarısına gelecek şekilde büyük fırın kabına kaynar su ekleyin (krem karamel yapar gibi). Yaklaşık 1 saat kadar fırında pişmeye bırakın. Eğer pişirme esnasında su azalırsa tekrar ufak kabın yarısına gelecek şekilde kaynar su takviyesi yapın. Kapları fırından çıkarıp dulce de leche’nin oda ısısına gelmesini bekleyin ve ardından ipeksi bir kıvam alana kadar çırpın.
  2. Mısır nişastası ve şekeri süt ile birlikte orta boy bir kapta benmari usulü koyulaşana kadar karıştırın (yaklaşık 20 dakika). Rendelenmiş çikolatayı (160 gr. kadarını) ekleyip eriyene kadar karıştırmaya devam edin.
  3. Dulce de lechenin 1 su bardaklık kısmını ekleyip eriyene kadar tekrar karıştırın.
  4. Kaplara bölüp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.
  5. Kapların ortasına arta kalan dulce de leche’den birer çorba kaşığı yerleştirin ve etrafına da arta kalan rendelenmiş çikolatadan serpin.
  6. Ardından üzerini streç folyoyla kaplayıp buzdolabında servis vaktine kadar saklayın.

13 Mart 2008 · 134 Yorum Kategori: Çikolata, Dostlar, Sütlü Tatlılar Etiket: dulce de leche, koyulaştırılmış şekerli süt, puding

Previous Post: « Yeşil Elma ve Portakallı Zeytinyağlı Kereviz
Next Post: Bagel »

Okuyucu Etkileşimi

134 YORUM

  1. Kiraz

    13 Mart 2008 ile 15:51

    Tek kelimeyle; mükemmel…

    Yanıtla
  2. Feyza Fidan

    13 Mart 2008 ile 16:22

    Çookk zahmetli bir iş bu Cenk..Sanırım yarı yolda o sütü karıştırmayı bırakırım ben :)) Bir bardak dulce de leche için 2 saat ayakta kalmak mı, inanılmaz zorr..Ama tadı mükemmel olsa gerek..Karamel rengi alana kadar demişsin, merak ettim karamel tadıda oluyormu..Yoksa tamamen çikolata tadı baskın bir puding mi? Aslında benim için hiiç farketmiyor iki tadında müptelasıyım..Ellerine sağlık,
    Bu arada artık nöbete son :)))Kayıt işlemleri tamamlandıııı 🙂

    Yanıtla
  3. Cenk

    13 Mart 2008 ile 16:26

    Feyza – Evet sıfırdan evde hazırlamak çok zor o yüzden tavsiyem sweetened condensed milk alıp fırında işi bitirmek. Dulce de leche’de karamel tadı var hatta çok baskın olmadığı için kaşık kaşık yemesi de çok basit 🙂 Pudingin içine girince de çok baskın olmuyor daha fazla çikolata tadında bir puding oluyor onun için ortasına da her kaşıkta biraz gelecek şekilde karıştırmadan eklemeni tavsiye ederim.

    Yanıtla
  4. burcin

    13 Mart 2008 ile 16:39

    merhaba cenk
    tarifin cok lezzetli gorunuyo, ama bir sorum olacak, istanbulda bir cok pasta malzemeleri satan yerlere daha oncede cok bakmistim ve sweetened condensed milki bulamadim hic bir yerde, temin edebilecegim bir yer varsa bildigin ve paylasirsan gercekten cok sevinecegim
    kolay gelsin: )

    Yanıtla
  5. meltem baydar kalkan

    13 Mart 2008 ile 19:41

    merhaba cenk;
    adım meltem ben de 30 lu yaşların başında yemek yapmaktan çok hoşlanan biriyim.Ben de kendime bir blog hazırlamıştım ama çook uzun zamandır ilgilenemedim dolayısıyla bu alemden de uzak kaldım son zamanlarda yine geziniyorum bu sularda 🙂 baktığım blogların takip ettikleri siteler adını çok sık görünce ben de bakayım dedim.Ve kaç saatimi aldı bilmiyorum ama şimdi bitti yazdığın herşeyi okudum kendime uyan 14 adet tarifi not aldım mutlaka yapıcam sonuçlarını da sana yazıcam.
    Ne burcusun merak ettim…
    bu arada ctesi çiya ve baylanda olucam )
    sevgiler ve ellerine sağlık herşey çok güzel…

    Yanıtla
  6. gizem

    13 Mart 2008 ile 23:26

    Tarifleri es gectim yemek takimlarina takili kaldim. Ne kadar guzeller oyle.

    Yanıtla
  7. Nilay Cinisli

    14 Mart 2008 ile 00:56

    Eminim harika bir lezzettir..Bu kadar emeğe değer bence de…Her zaman olduğu bu güzel paylaşımlar hem gözümüze hem de midemize hitap etti 🙂 Ellerine sağlık

    Yanıtla
  8. Cenk

    14 Mart 2008 ile 09:02

    Burçin – Buradan bulabilirsin.

    Meltem – İlgine teşekkürler. Kova burcuyum. Çiya ve Baylan için de şimdiden afiyet olsun.

    Gizem – Vera çok zevklidir. Tatillerde onun peşine takılmak lazım!

    Nilay – Beğenmene sevindim. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
  9. Kiraz

    14 Mart 2008 ile 10:25

    Muhteşem…

    Yanıtla
  10. berrin

    14 Mart 2008 ile 12:50

    fotoğraflarınız yine çok güzel…tatlı çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık

    Yanıtla
  11. itir

    14 Mart 2008 ile 13:14

    Cenk Merhaba. Ellerine saglik. Dulce de leche’yi Fransizcasi “confiture de lait”nin karsiligi olarak Turkce’ye cevirirsek “sut receli” oluyor. Daha once bir blogda bu terimin kullanildigini gormustum. Gerci “sut receli” sozleri, o kadar emek sonrasinda ortaya cikacak tat ve renk icin hic bir ipucu vermiyor.

    Mutfak maceralarina devam! Selamlar,

    Itir.

    Yanıtla
  12. burcin

    14 Mart 2008 ile 15:32

    tesekkurler ama ne yazikki bu sitede yok

    Yanıtla
  13. Cenk

    14 Mart 2008 ile 16:33

    Burçin – Sitede yok ama mağazada mevcuttu. İstersen telefonla sorabilirsin.

    Yanıtla
  14. burcin

    14 Mart 2008 ile 16:40

    himm tesekkur ederim ozmn ben direk onlarla irtibata geceyim, saol; )

    Yanıtla
  15. Geraldine Viel

    14 Mart 2008 ile 18:42

    Merhaba,
    Tapenade’ın içinde balık da var sanıyordum, yanılıyor muyum yoksa sadece arkadaşın mı tercih etmemiş yaparken? Hollandaise sos’u pek sevemedim, yumurtaların pişmediği ve bakteri ürettiği düşüncesini kafamdan atamadığım için yiyemiyorum. Buna alternatif bir sos var mı tavsiye edeceğiniz? Peynir tabağının görüntüsü çok iştah açıcı ve gene tabaklar, servisler harika!

    Yanıtla
  16. seven

    14 Mart 2008 ile 21:51

    Cenk bey sitenizi sonradan kesfettim ve kaybettigim günler icin cok üzüldüm;ama bundan sonrasi daimi ziyaretcinizim 🙂 tek kelimeyle harikasiniz basarilarinizin daimi olmasini diliyorum sevgiyle kalin …

    Yanıtla
  17. hande

    14 Mart 2008 ile 21:56

    Tabak, çanaklar süper ama bence müzelik… Yemek servisi icin tercih etmezdim… Sıcaklık vermiyor.. Ne derler aurası yok 🙂 ama gercekten harikalar!

    Yanıtla
  18. pelin

    15 Mart 2008 ile 20:38

    Cenk çok lezzetli gözüküyor,fotoğraflara bakarken sanki bir derginin sayfalarını çeviriyor gibiyim,o kadar sürükleyici ve başarılı..
    Hollandaise sos’u merak ettim bende:)

    Ellerinize sağlık..

    Yanıtla
  19. IŞIL YALÇINER

    16 Mart 2008 ile 01:25

    Merhaba Cenk,
    Uzunca biraradan sonra nihayet sessizliğini bozdun. Hem de nefis bir lezzetle. İş veya ziyaret için yurt dışına giden bütün tanıdıklarımdan ilk istediğim şey yoğunlaştırılmış şekerli süt getirmeleri oluyor.
    Tabi bizim evde hemen Dulce de Leche’ye dönüşüyorlar. Enfes bir karamel tadı. Hiç bir şey olmasa bile ekmeğin üzerine sürülüp tüketiliyor.
    Daha çok da yaptığım makaronları birbirine yapıştırmada kullanıyorum, bazen de pastaların kremalarına harika bir lezzet veriyor. Sanıyorum senin pudinginin lezzetinde oluyor. Çikolata, krema ve dulce de leche. Müthiş uyumlular. Bu lezzeti bilen birisi olarak mutlaka denemeliler diyorum.Senin de dediğin gibi evde hazırlanması
    çok zahmetli ancak bu süt yurt dışından getirtilirse iş biraz daha kolay. Ben kutuları açmadan 3-3,5 saat tencerede kaynatıyordum. Fırında hiç denemedim.Fırının ısısının ne olması gerekiyor acaba.

    Ellerine sağlık, çok güzel olmuşlar. Bundan sonra Dulce de Leche ile yapacağım bir tarif daha kazandırdın bana.

    Güzel paylaşımların için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    Yanıtla
  20. ozlem

    16 Mart 2008 ile 05:55

    Dulce de Leche’yi yapmak icin duduklu tencerede iki uc saat gibi kaynattim… O kadar harcanan enerji icin deger mi derseniz hayatimda hic bu kadar lezzetli karamel toffee yemedim…(HArcadigim emek mi onu o kadar lezzetli yapti bilmiyorum)…Karamelden zerre kadar haz almayan esim bile bayildi…

    Yanıtla
  21. Cenk

    16 Mart 2008 ile 08:48

    Geraldine merhaba – Genelde ançuez de kullanılıyor ama bizim yediğimizde yoktu. Eminim bir sürü farklı tarifi vardır.

    Itır – Aslında bence o da uygun bir çeviri (reçel yapımı adım adım takip ediliyor) ama dediğin doğru sonuçta çıkan şey süt reçeli kavramından çok daha lezzetli.

    seven, pelin – Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.

    Işıl – Fırın ısısının 220 derece olması gerekiyor. Umarım beğenirsin tarifi.

    Özlem – Senin teknik bana biraz korkutucu geldi. Kapalı bir konservenin düdüklü tencerede iki üç saat infilak etmeden kaynamasına şaşırdım!

    Yanıtla
  22. ozlem

    16 Mart 2008 ile 09:45

    🙂 tarifi muziskitchen’dan almistim.. Devamli su ilavesi gerekiyordu.. Hersey kontrol altindaydi…:)Daha sonra David Lebovitz’in firin tekniginin daha kolay oldugunu gordum…

    Her ne kadar degisik peynir tattimsa da -ki bunlarin arasinda gourmet cok ozel peynirler vardi- hicbiri kaliteli ezine peynirinin verdigi lezzeti vermedi.. Sence aliskanlik mi yoksa genler mi??? Iyi gunler…

    Yanıtla
  23. BaL Banu

    16 Mart 2008 ile 23:29

    Cenk,

    Ben de “condensed milk” Türkiye’de yoktur diye pek çok tarifi öylece bekletiyorum. Pastacılık malzemeleri satan yerler aklıma gelmemişti.

    “Hangisine bakayım?” diyecektim ki, yorumlar arasında o soruyu ve yanıtını da son anda okudum 😀

    Yine kocaman bir “Teşekkürler!” diyorum sana 🙂

    Sevgiler…

    Yanıtla
  24. Ferah-pastalila

    17 Mart 2008 ile 10:08

    Merhaba Cenk, yemek kitabından çıkmış gibi her biri sanat örneği olan resimlerine bayılıyorum. Ve de zahmetli tarifleri de büyük bir sabırla denemene de hayranım. Ellerine sağlık.

    Yanıtla
  25. fulya

    17 Mart 2008 ile 15:35

    vallahi abicim acik ve net konusayim yemek konusunda o kadar sabirli biri degilimdir 🙂 bu yüzden gel bi anlasma yapalim sen yaptiginda bunu buna bi haber ucur geliryim hemencecik 🙂
    bu arada bu peynir tabaklari her ne kadar yemesemde adami bastan cikariyorr 🙂

    Yanıtla
  26. ozge

    17 Mart 2008 ile 15:39

    Dostlar ile yenen keyifli bir akşam yemeğinin tadı nerede var ki? Siz nefis bir özenle basit bir yemeği şölene çevirip, fotoğraflardan anlaşıldığı kadarı ile, hayattan keyif almayi büyük ustalıkla başarıyorsunuz. Keyfiniz daim olsun 🙂

    Yanıtla
  27. DAMLA

    17 Mart 2008 ile 19:49

    Tatlı tariflerinizi yavaş yavaş yapmaya çalışıyorum ama bu tatlı epey yorucu galiba!…
    Bu arada tartlarınızla epey sükse yaptım walla:))

    Yanıtla
  28. Aybike

    18 Mart 2008 ile 18:36

    Cenk,

    Ellerine saglik. Hersey, her zaman ki gibi harika. Hem goze ve hem de mideye hitap ediyor yaptiklarin.

    Sevgi ve selamlar.

    Yanıtla
  29. yeşim

    19 Mart 2008 ile 14:43

    merhaba
    sitenizi bugün öğrendim baktım çok güzel bir site ellerinize sağlık
    sevgiler

    Yanıtla
  30. leyya

    19 Mart 2008 ile 15:44

    okurken gülümsedim;geçende ocağa sütü koyup altını kısmıştım ‘kaynasın gider kapatırım ‘düşüncesiyle tabii döndüğümde bu fikrimin üzerinden 3 saat geçmişti ve süt aynen sizinkinin rengini almıştı))içine şekeri de atıp unutsaymışım tam süper olacakmış))üstelik karıştırmadan))neyse bi dahaki unutkanlığımda denerim artık.bizde yine haşhaşlı kek vardı.sanırsam bu haşhaşlar bağımlılık yapıyor.

    Yanıtla
  31. ayse pamuk

    19 Mart 2008 ile 22:26

    Aman Tanrım dedim okurken!Çok yorucu gerçekten,bu kadar emeğe muhakkak unutulmaz bir tat bırakmış olmalı.Sevgiler

    Yanıtla
  32. neslihan

    20 Mart 2008 ile 12:17

    Merhaba Cenk,
    sweetened condensed milk bulmadan denemek bayağı zahmetli gözüküyor 🙂 ama tadını çok merak ediyorum. Denenicekler arasına aldım :))
    Aslında sormak istediğim başka bir konu var geçen seneden beri evde likör denemeleri yapıyorum ama bir türlü beceremedim. Önerebileceğin bir tarif var mı?? Portakal ve mandalina henüz varken mis gibi kokan likörler hazırlamak güzel olur:)))

    Yanıtla
  33. moonuspasta

    20 Mart 2008 ile 13:06

    selam sıkı takipçinim…bende bişiler çiziktiriyorum…ilgini çekerse…
    http://www.moonuspasta.blogspot.com

    Yanıtla
  34. Cenk

    20 Mart 2008 ile 19:53

    Ferah, Özge, Aybike, Yeşim – Yorumun için çok teşekkür ederim. Böyle yorumlar aldıkça daha çok pişirip fotoğraflamak geliyor içimden!

    Fulya – Anlaştık!

    Damla – tartları beğenmenize sevindim. Afiyet olsun!

    Leyya – Ben de o tarifi denedikten sonra arka arkaya 3 kere yapmıştım. Bağımlılık yarattığı kesin!

    Ayşe – Neyse ki ben hazır sütle yaptım onun için o kadar da uğraşmadım aslında.

    Neslihan – Daha önce evde likör hiç yapmadım. Bunu da araştırılacak konular arasına alıyorum. Bilgi edinince seninle de paylaşırım. İngilizce link bulursam paylaşmamı ister misin?

    Moonuspasta – Teşekkürler! En kısa zamanda uğrayacağım blogunuza.

    Yanıtla
  35. fulya

    24 Mart 2008 ile 17:58

    hiiii sayfanin ilk acildiginda karsima cikan o minik yuvarlak desem yuvarlak degil simit seklindeki seyler neee tarifini ne zaman buraya yazcan nolurrr ay iki gündür bakiyom bakiyom hala buralarda bi hareketyok 🙁
    nolurrr buraya tarifini yaz nolurrrr 🙁
    su an migdem irtima yapisik oldugundan ne dedigimin farkinda degilim kusura bakma en nihayetinde izine gelebilecegim kesinlesince bende kendimi biraz kaliba sokma karari aldim 🙂

    aslinda herkesin günlük normal ögünü benim diyetim oldugundan bu sekil davraniyorum napiyim 🙂
    ama sonuc nolursa olsun o aycicekliyi mutlaka deniycem cünkü burdan cok kiskirticiii duruyor 😉

    Yanıtla
  36. Cenk

    24 Mart 2008 ile 18:43

    Fulya – Merhaba! Biraz sabret lütfen. Tarif çok uzun; henüz Türkçe’ye çevirmeye vaktim olmadı. Bir aksilik olmazsa yarın yayında.

    Yanıtla
  37. asliberry

    24 Mart 2008 ile 22:42

    Cenk reca ederim bundan sonraki tariflerinde diyetimi gözet. Akdeniz salataları falan tarif et. Olmuyor böyle ya. Bahar geldi ama. Salata yani.

    Yanıtla
  38. Cenk

    24 Mart 2008 ile 22:58

    Aslı – Sen birkaç hafta uğrama istersen 🙂

    Yanıtla
  39. neslihan

    26 Mart 2008 ile 06:19

    tabikii 🙂 çok sevinirim..
    teşekkürler

    Yanıtla
  40. Tülay

    27 Mart 2008 ile 12:33

    Sweetened condensed milki çok çok merak ediyorum. Bir ara çok heveslendim fakat su geçirmeyeceğinden emin olabildiğim bir kavanoz bulamadım evde. Süt kaynaya kayanada 1/4 oranında azalmasını bekleyip ardından sütü kavanoza koyup kaynar suya atarak yapacaktım ama cesaret edemedim.
    Geçen yıl Amsterdama gitmiştim belki orda bulabilirdim çok pişmanım şuan. Yurt dışına gidince herşey aklımdan uçup gidiyor.

    Yanıtla
  41. Tülay

    29 Mart 2008 ile 08:50

    Birde o bir kase karemelize edilmiş sütü klasik bir cheesecake tarifine ekleyip newyork tarzı fırınlayarak denemenizi şiddetle tavsiye ediyorum!

    Yanıtla
  42. burcin

    06 Mayıs 2008 ile 12:30

    ya belki 5 belki 6 defa okudum ama tarifdeki sutun nerde kullanildigini cozemedim, esinlenilen tarifden anladigim kadari ile misir nisastasi ve seker le birlikte benmari yapiliyor;)iyi ki linki vermissin cenk; )

    Yanıtla
  43. Cenk

    06 Mayıs 2008 ile 12:39

    Burcin – Çok haklısın, gözümden kaçmış. Gösterdiğin için teşekkürler. Evet şeker ve nişastayla beraber benmari yapılıyor.

    Yanıtla
  44. ŞENAY

    13 Mayıs 2008 ile 08:19

    Cenk Bey;
    Bizi böylesine muhteşem bir lezzetle tanıştırdığınız için size çok teşekkür ederim (Aldığım kaloriler yüzünden üzülüyorum da ama ağzımda o muhteşem lezzet gezinirken hiçbirşeyi umursamıyorum)
    Siteniz fotoğrafları, tarifleri ve anlatımıyla muhteşem. Paylaşımlarınız için tekrar tekrar teşekkürler…

    Yanıtla
  45. dilayla

    29 Temmuz 2008 ile 08:41

    karemelin yapımını çok merak ediyordum öğrendim teşekkür edrim

    Yanıtla
  46. dilek

    12 Ocak 2009 ile 21:33

    merhaba Cenk. Yazılarını ilgiyle takip ediyorum. Bu tatlıyı denedim beklediğimden çok çok daha güzel oldu. Harikaydı, özellikle ortasına koyduğum bir kaşık Dulce de Leche en güzel kısmıydı:) Bir dahaki sefere 2 katlı yapmayı düşünüyorum alta Dulce de Leche onun üzerine çikolatalı puding şeklinde. Tarif için çok teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Ocak 2009 ile 01:10

      Dilek – İki kat halinde döşemek harika fikir. Afiyet olsun.

      Yanıtla
  47. melike

    01 Şubat 2009 ile 19:29

    Cenk, merhaba! siten, fotoğrafların ve tariflerin bir harika….condensed milk, burada (malta) en çok banoffee pie için kullanılıyor. Benim de ilk burada denediğim bu tatlı/pasta cheesecake gibi altta bisküvi, arada toffee ve muz, en üstte de beyaz kremadan oluşuyor…çok lezzetlli bir tatlı, eminim senin tart hamurunla da çok güzel olur…

    Yanıtla
  48. zarpandit

    10 Şubat 2009 ile 08:16

    cenk yaptım yayınladım gerçi ama yinede soracagım dulce de lechem 2 saate oldu ki ben hatamı yaptım dedim gayri ihtiyari..1 saat vanilya cubugu ile sonra ki 1saatte kıvamı bulmayla ugrastım..aslında dogru yapmısım gibi ama sanki bloglarda ve sende daha akıcı benim yaptıgıma oranla..ya beceremedim ya da becerdim kaşınıyorum kusur bulmak için.. 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Şubat 2009 ile 11:07

      zarpandit – Bence gayet güzel görünüyor, hiç kusur arama. Bir sonraki seferde kıvamını dilediğin gibi tutturacağına eminim. Tariflerde kullanınca zaten eriyip gidecek göreceksin.

      Yanıtla
  49. gamze

    08 Nisan 2009 ile 10:51

    merhaba Cenk
    bu sweetened condensed milk dedigin sanirim rusyada bolca bulunan zugusonka denilen konserve kaplarndaki sekerli koyu kivamli sut.. bunu biz genelde kahvede kullaniyoruz ama benmari usulu yaklasik 2- 3 saat pisirilerek tatlilardada kullaniyorlar inanilmaz bisey..
    tr de nerden buldugunu merak ettim,ben hicbir yerde bulamadim

    Yanıtla
    • Cenk

      08 Nisan 2009 ile 12:53

      Gamze – Her zaman bulmak mümkün olmuyor ama pastamalzemeleri.com’un Etiler’deki mağazasına bazen geliyor.

      Yanıtla
  50. nisa

    20 Temmuz 2009 ile 19:38

    Merhaba Cenk Bey ben evde hazırladım ama ipeksi bir kıvam yerine çok sert bir karamel elde ettim.Haniyse şeker olucaktı.Zmanı ayarlamak çok önemli herhalde.teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Temmuz 2009 ile 21:21

      nisa – Sıfırdan mı hazırladın yoksa koyulaştırılmış sütle mi hazırladın. Gerçi her iki durumda da zamanlama dediğin gibi çok önemli. Ben şu sıralar dulce de leche’nin başka bir çeşidi üzerinde denemeler yapıyorum ve birkaç seferinde bahsetmiş olduğunuz gibi katıya yakın bir kıvam elde ettim. Deneye yanıla öğreneceğiz işte.

      Yanıtla
  51. nisa

    21 Temmuz 2009 ile 11:16

    Cenk Bey,sıfırdan hazırladım lezzeti inanılmaz ama sert oldu biraz sütle açamak istedim ama onun da fazlasına cesaret edemediğimden macun kıvamında;aslında ben bu haliyle tartöletler için hoş bir deneme yapılabilir diye düşündüm.

    Yanıtla
  52. sevil doğan

    13 Eylül 2009 ile 10:50

    müthiş tarifler var, sizi tebrik ederim.

    Yanıtla
  53. Hakan Atakan

    01 Kasım 2009 ile 02:30

    Merhaba… Hepsi çok güzel, tarifler, fotoğraflar. En güzeli de yaşama bakış açınızı paylaşmanız.

    Bu tarfte blogunuz son buluyor. Diğer sayfaları açmıyor. Teknik sorun var galiba.

    Sevgiler.

    Yanıtla
  54. duygu

    14 Ocak 2010 ile 14:16

    SELAM.dulce de leche yi ocak üzerinde yapacak,çoook bol vakti olan(!!)biriyim.vanilya çubuğunun tohumları yerine evde daha önceden hazırladığım vanilya özütünden bir miktar (ne kadar?) koysam,görünürde olacak küçük siyah tohumcukların olmaması dışında bir defekti olur mu acaba?tadında filan?teşekkür ederim..

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Ocak 2010 ile 14:55

      Duygu – Bahsettiğin şekilde denemediğim için kesin bir şey söyleyemiyorum ama ben olsam 2 çay kaşığıyla denerdim. Buzdolabında ne kadar süre dayanacağını bilmiyorum ama 1 ay kalabileceğine emin değilim. Bence bir haftayı geçirme.

      Yanıtla
  55. duygu

    14 Ocak 2010 ile 14:37

    bir de ben sevgili leche leche yolunda bir miktar vakit harcamayı göze aldığım için bir bardaktan biraz fazla hazırlayıp depolarım diye düşünüyorum.birkaç günde bozulacak birşey mi acaba bu?yani dolapta veya dışarda bekler değil mi bir ay filan?teşekkürler.

    Yanıtla
  56. Nadin

    17 Şubat 2010 ile 00:32

    Selam ,
    3 sene önce tanıstım sizinle 🙂 Ve eklediginiz her tarifi yada fotografı birkaç saat sonrasında okuyorum.. Londra’da yasadım bir sure ve ordayken Colombia’lı bir arkadasım sayesinde kesfettim (Adını hic hatırlayamadım plastik bir kapta her gidisinde getirirdi bana ..1 saat önce basladım sizin tarifi yapmaya ve dualarla beraber ) Emeginize sağlık cidden cok tesekkur ederiz :)))

    Yanıtla
  57. Nadin

    17 Şubat 2010 ile 02:03

    Bu arada ben Süt Helvası hastasıyım :)) Tarif biraz farklı ama yapılısı aynı.. Dulce de Leche da pişti ama biraz fazla pişti galiba :)) Kıvamını nasıl yakalarız.. Mesela süt helvası soguk suya damlatıyoruz…Burda macun kıvamını bulduk ama soguyunca cok katı olacak gibi geldii :))) sabah da tekrardan tadına bakıcam .Pişerken kıvam bahanesiyle surekli tadına baktım :))) Tekrar tesekkurler 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Şubat 2010 ile 10:41

      Nadin – Kıvamını tutturmak için renk değişikliğini takip etmek lazım. Fotoğraftaki rengi yakaladığın an durmak gerekiyor. Haddinden az pişirmek çok pişirmekten her zaman daha iyidir. Çok pişirince kurtuluşu yok, ama az pişirince her zaman biraz daha fırında tutmak mümkün. Deneme yanılma yoluyla istediğin kıvamı ileride mutlaka yakalarsın.

      Yanıtla
  58. yusuf

    03 Mart 2010 ile 12:24

    condensed milk türkiye de ithalatcı dolfin gıda a.ş.212 6124700 533 3801311

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Mart 2010 ile 14:52

      Yusuf Bey – Hangi markanın condensed milk ürününü satıyorsunuz? Ve nerede bulabiliriz?

      Yanıtla
  59. yusuf

    03 Mart 2010 ile 19:54

    cenk bey markomilk marka condensed milk satıyoruz. şuan makro marketlerde istinyepark polonez sarküteride santral sarkuteri nezih market gibi butik marketlerde bulabilirsiniz.detay için bizle irtibata geçebilirsiniz. ayrıca web sitemizi ziyaret ederseniz diğer ürünlerimizi görebilirsiniz.

    Yanıtla
  60. yunkabu

    12 Nisan 2010 ile 17:21

    Sonunda denedim. Bu tada bayildim. Turkiye’ye donerken birkac kutu Dulce de Leche ve Condensed Milk atmaliyim bavuluma. Mutlaka…
    Cok tesekkurler

    Yanıtla
  61. ilhan

    24 Nisan 2010 ile 23:02

    kücük bir elestiri.Tapenade Fransiz degil Ispanyol mutfagina ait bir meze ve de tapas yapiminda kullaniliyor.onun haricinde diger herseyiniz cok güzel.Ben aslinda profesyonel dondurmaciyim.Merak ettigim evde dondurma makinasi olmadan iyi randiman alinabiliyormusunuz cok merak ediyorum.selamlar saygilar.

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Nisan 2010 ile 14:00

      ilhan – Çok teşekkürler, fakat tekrar belirtmek isterim, tapenade adı İspanyol mutfağında geçse de, aslında Fransa’nın Provence bölgesine aittir. Evde dondurma makinesi olmadan ben iyi randıman alabiliyorum. Süt ve yumurta olmadan yapılanların kıvam konusunda profesyonel makinede yapılanlar kadar başarılı olduğunu söylemem ama mesela bu çikolatalı gelato çok başarılı oldu.

      Yanıtla
  62. duygu

    07 Mayıs 2010 ile 14:16

    Merhaba.Bunu yazmalıydım.Dün akşam kendi Dulce De Leche mi yaptım.Başka bir siteden bulduğum tarifle başladım(çünkü daha az zaman gerektiriyordu),yaklaşık 1 saat sonra senin tarifine döndüm.Neden?Çünkü orada yazdığı gibi yarım saatte karamel rengi filan oluşmadı.Bırakamadım da.Aynen yazdığın gibi -maalesef en uzunu- aralıklı olmakla beraber tam 3 saat ocak başındaydım.Neyse ki ölçüler aynıydı.
    Tam bir deli işi.Ama şu ana kadar duyduğum en güzel koku ve yediğim enn tatlı şey.
    Bundan sonra eve 2 kişi çağırıp 1’er saat dönüşümlü karıştırarak yapmayı deneyeceğim.Tabi bunu kabul edene lezzetli birşeyler vaat etmek gerek.

    Yanıtla
  63. dawn

    22 Ocak 2011 ile 14:23

    Bu karameli çikolatalı pudingte harcamak bana çok acımasızca gelmişti ama Cenk, senin tariflerine çok güvendiğim için yine de yaptım. İyi ki yapmışım. Süper oldu!

    Yanıtla
  64. sibel

    01 Mayıs 2011 ile 13:12

    Dulce de Leche u ilk denememde basarılı oldu fakat cok sekerli geldi bana. sekerin olcusunu biraz daha kısıtladım ve oldukca iyi oldu.. yapımı sabrı zorladıgı icin fazla yapıp depoluyorum..kavanoz icin yeni kapak kullandım..kilerdeki buzdolabında tutuyorum, aylarca kalıyor ve hic bozulmuyor.. kıs aylarında yapıp yazın da kullanıyorum.. yoksa o sıcaklarda yapmak insan işi degil,bence..

    Yanıtla
  65. esna

    26 Haziran 2011 ile 22:41

    dulce de leche yi istanbul da macro center markette buldum. reçellerin bulunduğu reyonda Bonne maman confiture de lait karamelize süt 380 gr. ilgilenenlere duyrulurr yarında dulce de leche çikolatalı pudingi yapıcam 🙂

    Yanıtla
  66. Gul

    04 Ağustos 2011 ile 00:01

    10 yila yakindir amerikadayim yani bu condensed milk`i rahat rahat bitirebildigim turk yemeklerini ogrendim simdiye kadar nerdeydiniz cok gec kesfettim sizleri, simdiki bulundugum yerimden CA ye tasinma fikirlerine onculuk ettiniz 🙂 Basarilariniz devami temennisiyle

    Yanıtla
  67. esra

    21 Ağustos 2011 ile 09:49

    Merhabalar elimde sadece kondense milch var (almanya) ama içinde şeker yok sanırım.bununla da yapabilir miyim dulce de leche yi. teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Ağustos 2011 ile 17:36

      esra – Eğer içinde şeker yoksa şeker eklemesi yapmanız gerekecektir. Miktarını bilemiyorum maalesef.

      Yanıtla
  68. gül

    14 Ekim 2011 ile 20:27

    Merhaba Cenk Bey. Bugün macrocenter’da dolaşırken Bonne Maman isimli bir markanın kavanozda satılan dulce de lechesini gördüm (Confiture de lait adıyla satılıyor) ve aklıma blogunuz geldi. En azından tarifi bir daha yapmak isterseniz tekrar zahmete girmeyin diye haber vereyim dedim.

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Ekim 2011 ile 13:48

      gül – Bilgi için çok teşekkürler. Ben de rastladım ama marketlerde satılanlar evde yapılanla aynı olamaz. Ben kendim yapmayı tercih ediyorum ama zaman kısıtlaması olanlar hazır almayı tercih edebilir.

      Yanıtla
  69. Kucuk Sef

    30 Aralık 2011 ile 11:27

    Condensed Milk Metro marketlerde satılıyor. Uzun zamandır arıyordum, geçen haftasonu Metro’da düzinelerce satıldığını fark ettim! Yaklaşık 3 saat 10 dakika su ilavesiyle kaynayan tencerenin içerisinde pişirdim. Muhteşem!!! Bu tarifi deneyene kadar kaşık kaşık olmak suretiyle dörtte birini bitirdim. Gerçekten pudinge de çok yakışıyormuş, tarif için çok teşekkürler!

    Yanıtla
  70. Yasemin

    31 Ocak 2012 ile 20:54

    Cenk selam, gecen cuma Meksika’dan geldim ve küçük bir kavanoz Cajeta var elimde. Ne yapabilirim diye bakinirken bu posta denk geldim. Dediğin gibi icinde farklı olarak tarçın var ve şe şarap var . Ben ilk olarak kurabiye yapmayı düşünüyorum umarım iyi birşey çıkar ortaya.

    Yanıtla
  71. hatice uludağ

    09 Şubat 2012 ile 13:04

    süt karameli yapmak çok kolay.ben normal inek sütünden yapıyorum.tarifini http://www.40firinekmek.com dan bulabilirsiniz.tadı sütlü karamelli bonbon şekerine benziyor.ayrıca bundan ev yapımı çikolatalı fındık ezmesi yapabilirsiniz. tarif için:supernormalfoodblog.com
    bir parça kekin üzerinde deneyin. muhteşem bir lezzet.ayrıca küçük bir kavanoza doldurup, süsleyerek yanında küçük bir kekle mükemmel bir hediye oluşturabilirsiniz.

    Yanıtla
  72. Fulya

    16 Şubat 2012 ile 22:14

    Merhabalar

    Çok yoğun olduğunuzu biliyorum ama size acil bir sorum var : bu pudingi pasta kreması olarak kullanmak nasıl bir fikir olur? Cevabınız için şimdiden çok teşekkürler. Kitabınız için kolay gelsin.

    Selemlar

    Fulya

    Yanıtla
    • Cenk

      17 Şubat 2012 ile 00:17

      Fulya – O kadar koyu bir kıvamı yok. Tavsiye edemeyeceğim.

      Yanıtla
  73. Melike

    18 Şubat 2012 ile 00:35

    Merhaba cenk bey,
    Tarifi dediğiniz gibi yaptım, 25 dakikada koyulasan sutlu karışıma çikolatayı ve karameli eklenince sulu bır kıvam aldı. Suan kaplara koydum bekliyorum, acaba soğudukca mı yoğunlaşacak? Yoksa şimdiden puding kivamimdami olmalıydı?
    Teşekkür ederim şimdiden.

    Yanıtla
    • Cenk

      20 Şubat 2012 ile 18:07

      Melike – Soğudukça bir miktar yoğunlaşacak ama çok sulu bir kıvamda olmamalıydı.

      Yanıtla
  74. hatice k.t.

    27 Şubat 2012 ile 21:00

    heh hee dulce de leche yi yaptımm hem de sıfırdann:)oldu valla,tam 2saatte oldu,bi daha yaparmıyım?valla yaparım:)

    Yanıtla
  75. Fulya

    01 Mart 2012 ile 23:01

    Merhabalar,

    2 hafta kadar önce bir gece yarısı acil olarak sorduğum soruma, hemen yanıt verdiniz. Yorumunuz sonraki gün devam ettiğim pasta maceramı tam zamanında revize etmemi sağladı. Geç de olsa teşekkür etmek istiyorum. Sizin kadar disiplinli insan sanırım azdır. Size zaten hakettiğiniz başarıyı yakalamanızı dilerim..

    Selamlar,

    Fulya

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Mart 2012 ile 12:04

      Fulya – Rica ederim. Çok teşekkürler.

      Yanıtla
  76. Nuseybe

    13 Mart 2012 ile 00:42

    Ya Cenk Bey kullandiginiz kap kacaklara hastayim:)

    O 3 ayakli olan kahve fincani mi? gormemislik yapip hemen nerden aldiginizi sorsak? olur mu?

    Bir de kucuk bir maruzatim var, daha once crumble tariflerinizden birinde kullandiginiz kirmizi, cicekli kucuk firin kaplarinizi sormustum. Pasabahce demistiniz. O gun bugundur pasabahcelere bakiyorum, aynisini bulmayi bekledigimden degil de, hani benzeri, genelde beyaz ve sade olan firin kaplarina bir alternatif var mi diye amma velakin hic rastlayamadim? Sanirim her pasabahcede ayni urun olmuyor zaten, acaba firin kaplari cesidi daha cok olan bir subesi var mi:))

    Tesekkurler ..

    Yanıtla
    • Cenk

      13 Mart 2012 ile 11:06

      Nuseybe – Elbette sorabilirsiniz. Evet, kahve fincanı. Benim değil, arkadaşım Vera’nın. Amsterdam’da bir dükkandan almış ama neresi olduğunu hatırlamıyor. Bahsettiğiniz fırın kabını alalı çok uzun zaman oldu. Seneler içinde ürünler değişiyor.

      Yanıtla
  77. ceren

    26 Mart 2012 ile 15:52

    dün ilk dulce de lechemi yaptım. yaklaşık 4 saat sürdü =) bir ara umudumu kaybeder gibi oldum, 2.saat civarında. ama sonuç o kadar leziz oldu ki. karamel seven ama fazla tüketemeyen ben, 4 saatte hazırladığım şeyi 4 kaşıkta bitirebilirdim. ama tuttum kendimi =)
    tarifine, eline sağlık

    Yanıtla
  78. Sedat

    16 Haziran 2012 ile 01:30

    tarifinizi az önce yaptım ancak biraz katı oldu. SKnın tarifindeki gibi 3 cup kullanmak gerekli diye düşünüyorum. ayrıca tarifteki şekeri kullanmadım, karamel içerisindeki şekeri unutmamak lazm ki ona rağmen oldukça tatlı oldu.
    PS:2 katı miktarda dulce de leche için 4 saat harcadım, yarısı 1 aydır dolapta duruyordu. hiçbir şey olmadı. sadece üzeri şekerli bi kabuk tutmuştu.

    Yanıtla
  79. Yaramaz Velet

    19 Haziran 2012 ile 15:58

    Denedim ve başardım! Tüm aksiliklere rağmen harika oldu diyebilirim: Şöyle ki Dulce’ yi ocaktan aldıktan sonra 1 anda şertleşerek bonbon şeker gibi katılaştı. Çareyi öğüterek toz haline getirmekte buldum. Malum puding’e kattığımda kolay erimesi için. Yaklaşık 2 kavanoz dolusu toz Dulce’m vardı (beklenen miktarın 2 katı verim almış oldum). 2. kavanozu dolaba kaldırdım ve 2. parti için sakladım. Pudingi hazırlarken de mısır yerine buğday nişastası kullandım. Birde hali hazırda 70% kakao oranlı kuvertür çikolatamız yoktu. Onun yerine marketten aldığımız 58% kakao kitlesine sahip damla çikolatayı kullandım. Tadı biraz ağır ve yakıcı, akışkanlığı ise tam istediğim gibi ne yoğun ne de sıvı oldu hatta yerken toz pudinglerle geçen yıllarımı hatırlayıp göz yaşlarımı tutamadım. Teşekkürü borç bilirim.

    Yanıtla
    • Cenk

      19 Haziran 2012 ile 17:55

      yaramaz Velet – Afiyet olsun.

      Yanıtla
  80. Gönül

    28 Haziran 2012 ile 14:17

    tarifi,vanilya çubuğuyla değil de şekerli vanilinle denedim,kısık ateşte ama yaklaşık 4.5 saatin sonunda bile katılaşmadı.Kavanoza alıp dolaba koydum,belki böylece katılaşır diye ama çok az bir farklılık oldu kıvamında.Neden olabilir?

    Yanıtla
    • Cenk

      02 Temmuz 2012 ile 00:11

      Gönül – 4.5 saat sonra koyulaşmamış olması imkansız geldi ama öyle diyorsanız öyledir. Rengi de mi değişmedi? Bu kadar uzun bir sürenin ardından şekerin karamelize olup sütlü kahveye bakan bir renge dönüşmesi gerekirdi.

      Yanıtla
  81. Gönül

    03 Temmuz 2012 ile 19:58

    rengi değişmişti ama koyulaşmamıştı,yalnız bir detayı atlamışım ben..2.5 litre sütten yapmıştım:) ve sitenin birinde daha fazla sütle yapıldığında daha uzun süre beklenmesi gerektiği yazılmış.bu arada ertesi gün süt reçelimi tekrar kaynattım,harlı ateşte..bu defa fazlaca katı oldu… bir sonraki denemede tutar umarım:)

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Temmuz 2012 ile 22:49

      Gönül – Şimdi oldu. Süt miktarını 2.5 katına çıkarınca o kadar uzun süre pişirmeniz normal. Diğer malzemeleri de aynı oranda artırmanız gerekirdi. Yalnız karbonat eklediğinizde kabarmaya başladığı için 1 litreden yapmak (ve evdeki en büyük tencereyi kullanmak) daha akıllıca.

      Yanıtla
  82. merve09

    14 Eylül 2012 ile 12:56

    tarif süper oldu eşim bayıldı biran önce tatlılarda kullanmak istiyorum.mini yuvarlak kalıplarda kek yapsam içine hamur çiğken koysam kötü olurmu?

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Eylül 2012 ile 14:34

      merve09 – Denemedim ama kötü olacağını düşünmüyorum. David Lebovitz brownie yaparken aynen dediğiniz gibi hamur çiğken ekliyor.

      Yanıtla
  83. Büşra Yazıcı

    02 Kasım 2012 ile 20:04

    condensed milk’ hangi pasta malzemeleri satan yerden aldınız acaba?

    Yanıtla
    • Cenk

      05 Kasım 2012 ile 13:50

      Büşra Yazıcı – Eskiden süpermarketlerde satılıyordu artık kimse getirmiyor.

      Yanıtla
  84. Kader Uslu

    07 Aralık 2012 ile 02:40

    Cenk,hayran kaldım size tüm siteyi kaç saatte okudum bilemiyorum diyecek söz bulamadım doğrusu.benim birşey söylememe gerek yok zaten başarınız ortada ama ben sizi bunca zaman neden bulamadım kendime kızıyorum

    Yanıtla
  85. Damla

    09 Aralık 2012 ile 17:12

    Ben condensed sütümü hazırladım an ıtıbarıyle :)))) sımdı nasıl dulce de leche olacak o ? 🙂 folyolayıp 220 derece fırına mı atıcam onu anlamadım 🙁

    Yanıtla
    • Cenk

      09 Aralık 2012 ile 17:19

      Damla – Pişirmeye devam ederseniz dulce de leche olacak ama ocak üstünde yapacaksanız dibinin tutmaması için sürekli kazıyarak karıştırmanız lazım. Ya da fırın kabına koyup üzerinde folyoyla karamelize olana kadar fırında pişirebilirsiniz. Tarifte konserve olarak satılan sütü kullanmıştım. Ev yapımıyla denemedim ama hemen hemen aynı sürede pişecektir.

      Yanıtla
  86. Damla

    09 Aralık 2012 ile 19:52

    Teşekkür ederım ben denemek ıcın yapmıştım tatlılarda kullanırım veya dulce de leche mı yapsam karar veremedim 🙂 soğudu öylece duruyor bırsey eklemeden folyolayıp fırına koyduğumda dulce de leche olacak herhalde Cenk Bey öyle degıl mı? Buarada ben evde yarımyaglı süt vardı ondan yaptım fena görünmüyor 🙂

    Yanıtla
    • Cenk

      10 Aralık 2012 ile 01:10

      Damla – Evet, başka bir şey eklemenize gerek yok. Fırın ayarında olacak. Tarifte süreyi belirtmişim. Ev yapımı olunca bu süre değişebilir, bakarak hazır olup olmadığına karar verin. Sütlü kahve rengini alınca fırından alın.

      Yanıtla
  87. Damla

    09 Aralık 2012 ile 19:53

    Bır de son sorum kaç dakıka duracak fırında ve ızgara ayarı mı olmalı yoksa fırın ayarı mı? çok teşekkür ederım tekrar

    Yanıtla
  88. Damla

    16 Aralık 2012 ile 22:38

    Teşekkür ederım cenk bey , tutturamadım maalesef 🙁 fırında bır buçuk saat durdu rengı tadı tam ama çok akışkan kaldı maalesef Boyner’de hata yaptım artık böyle tatlılarda kullanıcım nasılsa çok lezzetli :)))

    Yanıtla
  89. Selen

    25 Şubat 2013 ile 01:02

    Selam Cenk,

    ABD’de yasadigimdan sansli bir tarif oldu bu benim icin. Ancak cok koyu oldu sonuc. bir puding gibi akiskan olmadi. Bir de cok nasil diyeyim ‘bingil bingil:)’ oldu jelatin gibi jole gibi. Neyi yanlis yapmis olabilirim acaba? Sutu biraz daha fazla mi koysaydim. Tarifte yaptigim degisiklikler cikolatayi daha az koyup ddl’yi daha cok koymakti 🙁

    Tadi hala cok guzel ama 🙂 Sevgiler!

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Şubat 2013 ile 18:45

      Selen – Tam da olması gerektiği gibi olmuş. Daha sulu bir puding tercih ediyorsanız sütü biraz artırabilirsiniz.

      Yanıtla
  90. naz

    20 Kasım 2013 ile 23:08

    Cenk daha önce yazdım mı sana hatırlamıyorum ama biz dulce de lecceyi ispanyadan getirdik ve satıyoruz. Bir çok mekanda yok satıyor. Gerçeken harika bir ürün. Sana hediye olarak yollamak isterim bir adres verirsen.

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Kasım 2013 ile 10:42

      naz – İlginiz için teşekkürler ama hediye kabul etmiyorum.

      Yanıtla
  91. Yasemin

    15 Ocak 2014 ile 21:46

    İki gündür tarifler içinde kayboldum resmen. Emekleriniz size bol başarı olarak geri dönsün, bizimde ellerimize sağlık olsun.

    Yanıtla
  92. Özge

    15 Temmuz 2014 ile 13:23

    Dulce de Leche’ye çok sevdiğim bir yemek kitabımda rastalmıştım ilk, ve bir cumartesi günü hiç üşenmeden saatlerce tencerenin başındaydım =) ama değmişti…
    Bahsettiğiniz bu condensed milk Türkiye’de satılıyor mu ? Nestle demişsiniz heveslendim, nereden buluruz ki acaba ?

    Yanıtla
    • Cenk

      31 Temmuz 2014 ile 13:25

      Özge – Eskiden rahatlıkla bulunabiliyordu. Bir ara yok oldu, sonra yine geldi… Şimdi bulunabiliyor mu emin değilim. Artık o olmadan yapıyorum. Tarifi kitabımda yayımladım.

      Yanıtla
  93. Almıla

    30 Eylül 2014 ile 16:52

    Önce bir kaç blogda ayrı ayrı tesadüf ettim sonra sendeki tarifi de iyice hatmedip süt reçeli yapmaya karar verdim ve yaptım çok uzun sürmedi arada bir karıştırdım tam da Allah Allah o kadar da zor değilmiş diye düşünürken dibini tuttturdum (son 1 dakikada). Ona rağmen mükemmele çok yakın bir şeydi ve çok kuvvetli bağımlılık yaptı. 1 kavanoz kaçak kaçak kaşıklanarak 1 haftada bitti.
    Mükemmele yakın kısmı da şu bana biraz fazla şekerli geldi vaktim olursa bugün aksi halde 1-2 gün içinde daha az şekerle deneyeceğim (tahminime göre olmayacak ama; çünkü daha az şekerle kıvam alması için daha uzun süre kaynama en iyi ihtimalle daha az katı madde ve kıvam aldığında oransal olarak yine aynı şeker ölçüsü kalır. kötü ihtimal fazladan kaynama dokuyu bozar) ama deneyeceğim.

    Yanıtla
    • Cenk

      30 Eylül 2014 ile 18:05

      Almıla – Reçel kıvamına gelmesi için belirli bir dereceye ulaşması gerekiyor. O derecede de başta koyduğunuz şeker miktarının çok fazla bir önemi kalmıyor. Yani, dediğiniz gibi, şekeri azaltsanız da sonuçtaki şeker miktarı yine aynı kalacak.

      Yanıtla
  94. merve

    09 Haziran 2015 ile 20:51

    karbonati atınca kabarma olmadi neden?

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Temmuz 2015 ile 14:51

      merve – Karbonatınızın tarihi geçmiş olabilir mi? Çok koyulaştıysa haddinden fazla pişirmiş olabilirsiniz.

      Yanıtla
  95. merve

    09 Haziran 2015 ile 22:11

    sakiz gibi kivami oldu nedendir

    Yanıtla
  96. Bihter

    19 Eylül 2015 ile 16:48

    Cenk merhaba, elimde hazır süt reçeli var. İçindekiler kısmında sadece süt, şeker ve karbonat olduğu belirtilmiş. Bu tarifte kullanabilir miyim, bana aynı şey gibi geldi:) Reçeli satın aldığım link de bu: http://www.tazedirekt.com/urun/guntepe-sut-receli-220-gr

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Eylül 2015 ile 13:38

      Bihter – Bence kullanabilirsiniz. Biraz akışkan görünüyor fotoğrafta ama sorun olacağını sanmıyorum.

      Yanıtla
  97. celik

    18 Aralık 2015 ile 00:34

    merhaba cenk bey dulce de lecheyi yapmak icin kac ml koyulaatirilmis sute ihtiyacimiz var birde yorumlarda karbonatin adi gecmisti karbonattami koyacagiz yoksa swetened condansed milk i twk basina mi verecegiz firina cevsplarsaniz cok tesekkur ederim 🙂

    Yanıtla
  98. celik

    19 Aralık 2015 ile 00:04

    400 ml heralde demi cenk bey

    Yanıtla
    • Cenk

      21 Aralık 2015 ile 18:57

      celik – 400 gram dulce de leche için 400 gram’lık bir konserve yeterli olur. Ama dulce de lecheyi konserve halindeki koyulaştırılmış şekerli sütle yaparken başka, ev yapımı şekerli sütle yaparken başka yol izliyorsunuz. Artık marketlerde ve pazarlarda süt reçeli (dulce de leche) hazır olarak satılıyor. Eğer tam olarak ne yapmanız gerektiğinden emin değilseniz direkt satın da alabilirsiniz.

      Yanıtla
  99. Özlem

    04 Ocak 2018 ile 22:42

    1. Bu tatlının türkçe okunuşu nasıl acaba ?? Yarın öbürgün olur olmadık şekillerde telaffuz edip ortamlarda komik duruma düşmeyelim…

    2. Piyasadaki süt reçelleri de birer dulche de leche mi ?? Eğer öyleyse, onlaŕı kullanabilir miyiz ??

    3. Tariflerinizi fırsat buldukça yapıyorum. Hepsi kusursuz… iyi ki varsınız…

    Yanıtla
    • Cenk

      23 Ocak 2018 ile 13:57

      Özlem – Orijininin Arjantin olduğu göz önünde bulundurulursa, doğru okunuşu, dulse de leçe. Piyasadakileri tek tek incelemedim ama süt reçeli diyorsa büyük ihtimalle dulce de lechedir. Elbette kullanabilirsiniz.

      Yanıtla
  100. Atilla KIR

    16 Mart 2018 ile 09:49

    Herkeze merhabalar.Öncelikle şunu belirtmeliyimki sayfa,tarifler,kullanıclar,yorumcular muhteşem.
    Ben uzun zaman önce bu sayfadan edindiğim bilgiler ışığında magnolia yapmaya niyetlenmiştim.Fakat süt reçeli’ne ulaşamdığım için kendim denemek istedim.Oldukça uzun süren uğraşılardan sonra başardım.Hatta üretim ve satışına başladım:).Şimdi bu blog sayeside sunular süt reçelli nekadar ürün varsa denemeye başlıyorum :).Tüm çalışmalarımıda kısmet olur ise sizlerle paylaşmak isterim.
    Herkeze başarılar,kolay gelsin.

    Yanıtla
  101. Nesrin Degirmenci

    15 Mart 2020 ile 13:21

    Bu pudingi, çırpılmış krema ile krema ile birlestirsem; marketlerde satılan pofuduk pudinglerden elde edebilir miyim acaba? Malzemelere kıyıp deneyemiyorum da.

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Mart 2020 ile 20:10

      Marketlerde satılan pofuduk pudinglerin ne olduğunu bilemiyorum o yüzden cevabını ancak deneyerek bulabilirsiniz.

      Yanıtla
    • Nesrin

      15 Mayıs 2020 ile 20:14

      Mus kıvamını kastetmiştim. Bugün tarifi 250 ml %32 yağ oranına sahip çırpılmış kremayi spatula ile yedirdim ve tam istediğim kıvamı elde ettim. Mus kivamindan biraz daha az yoğundu ama benim istediğim gibiydi. Buzdolabında dinlenince çok güzel oldu. Çok mutlu oldum.

      Yanıtla
  102. İkbal

    24 Mart 2020 ile 10:23

    Merhabalar. Kitabınızdaki süt reçeli tarifinizi yaptım çok güzel oldu ama 3 4 gün sonra şekerlendi. Nerede hata yaptım acaba ??‍♀️

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Mart 2020 ile 20:23

      Yapım sırasında şekerin tamamı erimemiş olabilir.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Vişneli Kek

Kıtır Pastırmalı Patates Salatası

Spaghetti Cacio e Pepe

İki malzeme, beş dakika, bir harika çikolatalı mousse

Ekşi Maya Tarifi

The Artful Baker

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy