• Birinci navigasyona geç
  • Skip to main content
  • Birinci sidebar'a geç
  • Alt alana geç

Cafe Fernando

  • HAKKIMDA
  • YEMEK KİTABIM
  • ÖLÇÜLER
  • ARŞİV
  • EKİPMAN
  • ENGLISH
Çikolata ve Kestaneli Buche de Noel

Çikolata ve Kestaneli Buche de Noel

Her sene, yılbaşından yaklaşık bir hafta önce, yılbaşı menüsü köşkte masaya yatırılır. Hindi, hindi sevmeyenler için alternatif bir protein, mutlaka tatlı havuç, onun yanında birkaç sebze yemeği daha, köşke Cennet Hanım uğradıysa muhakkak zeytinyağlı sarma ve lahana dolması, ve tabii ardından tatlı.

Konu tatlıya gelince bir kısım mutlaka çikolata ve frambuaz ikilisinin olduğu bir pasta ister, bir kısım umursamaz çünkü Ralph ile aynı gün doğdukları için midir bilinmez ama şeker çikolata olsun da ne olursa olsundur. Benim aklımı meşgul eden şey de “yeni” ne yapsam olur hep.

Bu yılbaşında da her zaman olduğu gibi yeni bir tarif denedim. Seçtiğim tatlı, Fransa’da Noel zamanı bütün pastaneleri süsleyen Buche de Noel, bizde bilinen adıyla kütük pasta. Tek başına bana çok çıplak geldiği için yanlarına da badem ezmesinden mantarlar ve badem ezmesi kakao karışımı şapkalı kuru incirden meşe palamutları hazırladım.

Yılbaşı gecesi iş gününe denk geldiği için yapılacakları en son ayrıntısına kadar planlamak gerekiyordu. Yemekten iki gün önce alttaki mantar ve meşe palamutlarını yapıp buzdolabına kaldırdım.

Çikolata ve Kestaneli Buche de Noel

Bir gece önce kakaolu genoise keki pişirip sıkıca sardım, onu da buzdolabına kaldırdım. Ardından çikolatalı ganaj yapıldı ve heralde tarifin en kolay aşaması olan kestane şekerleri mutfak robotundan geçirilip püre haline getirildi. İş çıkışı da geriye çikolatalı ganajı oda ısısına getirip her şeyi bir araya getirmesi kaldı.

Buche de Noel yapmaya karar verdiğimde endişelerim vardı. “Acaba bu kek yuvarlarken çatlar mı?”, “Çikolata ganaj yuvarladıktan sonra kenarlarından pörtler mi?” gibi.. Hiçbiri olmadı. Kek henüz sıcakken üzerine biraz pudra şekeri döküp sarıyorsunuz ardından da ıslattığınız bir mutfak havlusuna sarıp buzdolabına koyuyorsunuz. Ertesi gün tekrar eski haline getirip ortasına krema veya ganajını sürüp tekrar yuvarlıyorsunuz.

Çikolata ve Kestaneli Buche de Noel 3

ÇİKOLATA VE KESTANELİ BUCHE DE NOEL – KÜTÜK PASTA

Çikolatalı Genoise Kek

Tarif Martha Stewart Living Aralık 2003 sayısından alınmıştır.

Malzemeler

26*36 cm ebadında bir adet kek için

  • 75 gr tereyağı
  • 2/3 su bardağı un
  • 1/3 su bardağı kakao
  • Bir çimdik karbonat
  • 6 adet büyük boy yumurta*
  • 3/4 su bardağı şeker
  • 2 tatlı kaşığı vanilya özütü

*Eğer yumurtalarınız ufak boy ise 6 adet yumurta artı bir adet yumurta beyazı kullanınız.

Yapılışı

  1. Fırınınızı önceden 180 derecede ısıtın. 26*36 cm’lik 2 cm kalınlığındaki bir fırın tepsisini yağlayın ve parşömen kağıdı serin. Kağıdı da hafifçe yağlayın ve unlayın.
  2. Bir kaba unu, kakaoyu ve karbonatı iki kez eleyin ve bir kenara ayırın.
  3. Ufak boy bir tencerede tereyağını düşük ısıda eritin, üzerinde oluşan beyaz tabakayı bir kaşık yardımıyla atıp erimiş yağı ayrı bir kaba alın ve oda sıcaklığında bekletin.
  4. Isıya dayanıklı orta boy bir kapta yumurtaları ve şekeri çırpın. Bu çırptığınız karışımı içinde hafif fokurdayan su dolu olan bir tencereye oturtup (kabın altı suya değmeyecek- benmari usulü) karışım ısınıp bütün şeker eriyene kadar çırpmaya devam edin. Ardından tencerenin üzerinden alıp karışım 3 katına çıkana kadar çırpmaya devam edin. Vanilya özütünü ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
  5. 3 seferde un ve kakao karışımını tekrar elekten geçirerek azar azar bu karışıma ekleyin ve her ekleyişte kabarmış olan yumurtalı karışımı söndürmemeye dikkat ederek bir spatula yardımıyla karıştırın. Tarifte en çok dikkat edilmesi gereken yer burası. Karıştırmak derken çorba karıştırmak gibi düşünmeyin. Spatulayı kabın sizden uzak olan tarafından sokup yavaşça kabın altından ve ardından size yakın olan tarafından çıkartın. Bu işlemi tekrarlarken bir elinizle de kabı kendi etrafında döndürün ve her eklemede un ve kakao tam anlamıyla karışana kadar devam edin. Bir anlamda karışımın sadece etrafını karıştırmış oluyoruz. Böylelikle karışım sönmemiş oluyor. Un ve kakaonun 3. seferinde eritilmiş tereyağı da onunla birlikte ekleyin ve tamamen yedirene kadar karıştırın.
  6. Ardından karışımı fırın tepsisine döküp (eğer karıştırma kabının altında tereyağı kaldıysa bırakın, karışıma yedirilmiş miktar yeterli olacaktır) üzerini düzleyin ve iki elinizle 2-3 santim havaya kaldırıp tezgahın üzerine bırakın. Bu işlem karışımın içindeki hava kabarcıklarını dışarıya atar. Bu işlemi 2-3 kere tekrarlayın.
  7. Keki önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Fazla pişirirseniz kek çatlayacaktır, dikkat!
  8. Fırından aldığınız kek biraz soğuyunca (yaklaşık 15-20 dakika) parşömen kağıdıyla beraber kalıptan çıkarıp üzerine çok az pudra şekeri veya kakao serpin. Islatıp sıktığınız nemli bir mutfak havlusunu tezgaha serip keki de (parşömenli kısmı alta gelecek şekilde) bunun üzerine koyun ve parşömen kağıdından yardım alarak kekin uzun kenarından başlayarak rulo halinde yuvarlayın (yuvarlarken bir yandan da parşömen kağıdını soyuyor olacaksınız). Ardından mutfak havlusuna da sarıp buzdolabında minimum 30 dakika boyunca soğumaya bırakın. Ben ertesi güne kadar beklettiğim için açarken biraz sorun yaşadım.

Çikolata Ganaj ve Kestaneli Dolgu

Malzemeler

Yaklaşık 3 su bardağı ganaj ve 1 su bardağı kestaneli dolgu için

  • 320 gr bitter çikolata
  • 400 ml krema
  • 300 gram kestane şekeri (şurupta, net ağırlık)

Yapılışı

  1. Çikolatayı doğrayıp ısıya dayanıklı bir kaba koyun. Ufak boy bir tencerede kremayı kaynama noktasına getirip ardından çikolatanın üzerine dökün. 1 dakika bekleyip çikolata tamamen eriyene kadar karıştırın. Buzdolabında soğumaya bırakın. Tarifi aynı gün içerisinde yapıyorsanız ganaj buzdolabında beklerken katılaşmayacaktır ama benim gibi sonradan kullanmak üzere hazırlayıp saklayacaksanız, kullanacağınız zaman sıcak su dolu bir kapta bekleterek oda ısısına getirebilirsiniz.
  2. Kestaneleri süzüp bir mutfak robotundan geçirip püre haline getirin ve ufak boy bir kaba aktarın.

Mantar ve Meşe Palamudu Süslemeler

Malzemeler

3’er adet mantar ve meşe palamudu için

  • 140 gr bazdem ezmesi
  • 1 çay kaşığı kakao
  • 3 adet kuru incir

Yapılışı

  1. Mantarlar için, badem ezmesinden ufak parçalar kopartıp yuvarlayın ve ikiye kesin. Bu kestiğiniz baş kısımlarını azıcık düzleyip parmağınızla altında hafif boşluklar açın. Yine ufak badem ezmesi parçalarını elinizde silindir şeklinde yuvarlayarak mantarların alt kısımlarını hazırlayın ve bu parçaları birleştirin.
  2. Meşe palamutları için, 3 çay kaşığı kadar badem ezmesini kakaoyla karıştırıp elinizde yoğurun ve 3 ufak top haline getirip düzleyin. Ortalarına delik açıp kuru incirlerin tepesindeki ufak saplara geçirin. Rendenin en ufak gözleri veya bir kürdan yardımıyla delikler açın.

Son haline getirmek için

  1. Kekinizi buzdolabından alıp açın ve kenarlarından 2’şer santim boşluk kalacak şekilde ganajın yarısını üzerine yayın. Onun üzerine de kestaneli dolguyu yayın. Keki tekrar yuvarlayıp birleşme noktası alta gelecek şekilde servis tabağına alın. Kekin ön tarafını 45 derecelik bir açıyla 3-4 santim kalınlığında kesin ve kekin ortasına doğru tepesine yerleştirin. Buzdolabında biraz soğumaya bırakın.
  2. O sırada ganajın geri kalan yumuşak tereyağı kıvamına gelene kadar çırpın.Kekin tepesine ve yanlarına spatula yardımıyla sürüp tekrar buzdolabına koyun. Yaklaşık yarım saaat sonra katılaşmış olan ganajın üzerine ağaç gövdesini anımsatacak şekilde bir çatal yardımıyla çizikler atın (veya daha ufak bir spatulayla boydan boya derin izler yapın).
  3. Yanlarına mantar ve meşe palamutlarını dizip servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında bekletin.

08 Ocak 2008 · 78 Yorum Kategori: Çikolata, Pasta Etiket: buche de noel, kestane, köşk, kütük pasta, kütük pasta tarifi, yılbaşı

Previous Post: « Yılbaşı yemeğinden fotoğraflar ve Brioche Tart
Next Post: Clementine ve Zeytinyağlı Kek »

Okuyucu Etkileşimi

78 YORUM

  1. emel

    08 Ocak 2008 ile 15:35

    Haftaya bir cikolatali ve kestaneli pasta siparisim vardi, hangisini yapsam diye kara kara dusunurken hizir gibi yetistiniz, muhtesem olduguna eminim, ellerinize saglik… Emel

    http://www.pastaciyiz.biz

    Yanıtla
  2. leyya

    08 Ocak 2008 ile 16:08

    bugün çok uzun yazamayacağım))(zira tok karnına yazamıyorum))güzel bir çikolata faaliyeti olmuş.en hoşuma giden yanı da zoraki eklemerin olmayışı.aşırı süslemek benim gibi acemilerin gözünü korkutuyor sanırsam.dosyaya girdi))

    Yanıtla
  3. zehra

    08 Ocak 2008 ile 18:42

    Tek kelime ile harika… ellerinize saglik

    Sevgiler

    zehra

    Yanıtla
  4. ömür

    08 Ocak 2008 ile 20:58

    herzamanki gibi yine bir görsel vede midesel şölen.
    ellerinize sağlık sevgili cenk,siz çok yaşayın emii.

    Yanıtla
  5. Feyza Fidan

    08 Ocak 2008 ile 22:03

    Ayrıntılar detaylarda gizlidir sözü ne doğru.. O minik palamutlar o sevimli mantarlar öyle hoş olmuşki..Pastanın bütünü içinse zaten denecek birşey bulamadım.Harikaaaaa…
    Ellerinize sağlık..
    Sevgiler

    Yanıtla
  6. filiz

    08 Ocak 2008 ile 22:21

    ben sitenizi keşfedeli çok az bir süre oldu ama hergün acaba yeni birşey varmı diye mutlaka bakar oldum tek kelimeyle BEN SİZE HAYRANIM

    Yanıtla
  7. Nilay Cinisli

    08 Ocak 2008 ile 23:56

    Sunumunuz,tarifiniz ve fotoğraflarınız her zamanki gibi şık,albenili ve bir o kadar da özenli…Elinize ve emeğinize sağlık…

    Yanıtla
  8. Nukhet (aksammenusu)

    09 Ocak 2008 ile 04:59

    Sevgili Cenk

    Yakin zamanda kutuk paasta yapmis biri olarak, yazdiklarini okurken hepsi bir bir canlandi gozumde. Sormak istedigim bir soru var aslinda. Keki pisirdikten sonra sarip dolapta bekletemk zorunlu mu? Cunku ben henuz tam sogumadan yani illikken kremasini surup rulo yapip kaldirmistim buzdolabina. Yani oncesinde dolapta tutulmamis bir puf noktasimidir? Ellerinize saglik cok hos olmus. Sevgiler

    Yanıtla
  9. sihirli eller

    09 Ocak 2008 ile 08:22

    ben bu pastayı çok severim.ama yanındaki mantar ve meşe palamutları çok mütiş bir albeni katmış.mantar şeklini bu kadar muntazam nasıl yapıyorsunuz?

    Yanıtla
  10. Selin

    09 Ocak 2008 ile 08:57

    Selam Cenk. Fotoğraflar süperr. Harikasın valla. Eminim tadı da mükemmel olmuştur. Ellerine sağlık. Yiyenlere de afiyet bal şeker olsun…

    Yanıtla
  11. didem

    09 Ocak 2008 ile 09:18

    tek kelime ile harika görünüyor, koşarak eve gidip yapasım geldi,ellerinize sağlık..yalnız birşey merak ettim badem ezmesini hazır mı aldınız?tavsiye edebileceğiniz bi yer var mı?ya da daha önemlisi evde yapmak mümkün değil midir badem ezmesini?

    Yanıtla
  12. Burçin

    09 Ocak 2008 ile 09:21

    Bu yazıyı okumak, geçen ay yapmaya çalıştığım kütük pastada bir türlü başaramadığım kakaolu pasta kekini rulo haline getirme çalışmalarım sonucu bende oluşan fobiyi yenebileceğimi hissettirdi, ne iyi oldu. Herşey yine son derece özenli ve güzel görünüyor. Ellerine sağlık Cenk !

    Yanıtla
  13. Cenk

    09 Ocak 2008 ile 09:55

    Herkese yorumları için ayrı ayrı teşekkür ederim.

    Sorulara gelince:

    Nükhet – Sen krema kullandığın için bence önceden buzdolabında bekletmeye gerek yok. Yalnız kek ılıkken ganajı sürmek çikolatayı tekrar eriteceği için yukarıdaki tarifi birebir uygularken o adımı gerekli kılıyor. Yani genel anlamda bir püf noktası değil.

    Sihirli eller – Badem ezmesi sert bir malzeme olduğu için şekil vermesi de kolay. Mantarların tepesini düzgün yapabilmenin sırrı da önce avucunuzda bir top haline getirip sonra bıçakla ikiye kesmek.

    didem – Badem ezmesi evde hazır olarak vardı onu kullandım. Özellikle kaullanın diyebileceğim bir marka yok. Evde yapmak elbette mümkündür ama açıkçası hiç araştırmdım bu konuyu.

    Yanıtla
    • Burcu

      31 Aralık 2019 ile 01:08

      Şu an tarifinizi yapmaktayım umuyorum sizinki kadar iyi yapabilmişimdir pastanın son halindeki ganaja mat kütük görüntüsü vermenin sırrı nedir

      Yanıtla
      • Cenk

        02 Ocak 2020 ile 15:24

        Bir sırrı yok. Sanırım çok fazla sürüp düzeltip tekrar sürmüşüm ondan olmuş.

        Yanıtla
  14. Banu Kodal

    09 Ocak 2008 ile 09:55

    Çalışmalarınızı hayranlıkla izliyorum.
    Sevgilerimle…

    Yanıtla
  15. IŞIL YALÇINER

    09 Ocak 2008 ile 17:06

    Cenk merhaba,
    Dün yayınlamıştın Buche De Noel’i. Gördüm, ancak çocukların bilgisayarla ödevleri olduğunda benim pek bir şansım olmuyor yorum yazabilmek için.
    Çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Ancak senin yaptığın da benim kütük pastada olduğu gibi kesitten bakıldığında tam daire görüntüsü arz etmiyor. Oysa ben tam daire şeklinde olmasını istiyorum. Şimdiye kadar yaptığım bütün rulo pastalar hep aynı şekilde yayılıp oval oldular. Bu içndeki kremadan veya hamurun dokusundan ya da sarma tekniğinden mi kaynaklanıyor, bilemiyorum.Bu konuda bilgin varsa beni aydınlatırsan çok memnun olurum.

    Bir badem ezmssi tarifim var ancak hiç denemedim.
    Yakın zamanda yapıp bloğa koyamazsam tarifini yollarım.

    Sevgilerimle,

    Yanıtla
  16. nino

    09 Ocak 2008 ile 17:18

    enfes gorunuyor gercekten tebrikler gercektende valla brawo
    bir sorum olacak
    bana vermis oldugunuz linkte http://orangette.blogspot.com/2004/08/and-then-cake-came-forth.html

    tarifi inceledim ve 1 yemek kasigi un yaziyor yorum biraktim blog sahibine ancak cevap yazmamis fikriniz varmi, 1 yemek kasigi un cok az degil mi???

    Yanıtla
  17. ylz

    09 Ocak 2008 ile 17:47

    merhaba
    uzun bir süredir girmiyordum. ve bu kadar tarifi birden görünce şaşırdım afalladım hangisine bakacağıma karar veremeyip oradan oraya koşturdum sitenizde üzgünüm 🙂 ve hepsine şöyle bi hızlıca baktım şimdide incelemeye başlıyacağım.
    yeni bir makinamı aldınız acaba fotoğraflar daha bi güzel geldi bana (nikon? canon?)harika tarifler en çokda kütük pasta çünkü hayatı bir kere daha sevmemi sağlayan kestane şekeri var arasında daha ne olsun ellerinize sağlık.
    şöle lezzetli bi ana yemek istiyorum ben konuklarım yerken parmaklarıda arada gitsin istiyorum.bu arada zaten öle bi sözünüz vardı diye hatırlıyorum yada şuanda atıyorum 🙂
    öpüyorum

    Yanıtla
  18. Cenk

    09 Ocak 2008 ile 18:52

    Banu Hanım – Çok teşekkürler.

    Işıl – Pastayı sardıktan sonra biraz yassılaşması çok normal bence. İçine koyulan dolgusu ve kekin soğuması sonucunda biraz alta çöküyor. Benim hazırladığım Buche de Noel üzerine sürdüğüm ganaj katılaştıktan sonra bir de ağaç gövdesi görünümü vermeye çalışırken spatulayla bastırmaktan iyice yassılaştı. Tamamen yuvarlak nasıl yapılır diye sorarsan bence hazırladıktan sonra üzerine birşey sürmeden önce kalınca bir kartona sarıp (önce streç film tabii) iyice soğutmak ve bir şekilde o kalıpta şekil almasını sağlamak gerekir.

    nino – Tarifte herhangi bir yanlışlık yok. Doğru sadece 1 çorba kaşığı un var. Yanlış hatırlamıyorsam tattığın önceki brownie’lerin kek gibi olmasından yakınmıştın. Bu önerdiğim tarif oldukça yoğun ve ıslak bir kıvama sahip. Ben denedim çok da beğendim. Korkmadan denemeni tavsiye ederim.

    ylz – Evet sonunda ben de bir Canon sahibi oldum. Fotoğrafları beğenmene sevindim. Ana yemek tarifi sözüm var. Yanlış hatırlamıyorsun. Araya yılbaşı girince tatlılarla doldu yine. Bir sonraki haftasonuna bir sürpriz yapacağım.

    Yanıtla
  19. hayat

    10 Ocak 2008 ile 08:55

    merhaba siteniz bende tiryakilik yarattı.heşey o kadar rafine ve estetik ki.insan bakmaya doyamıyor.sadece bakıcıyım alıcı olmak rüya gibi geliyor.çok yorgunum.(guguk kuşunda oylamaya elini kaldıramayan hasta gibi hissediyorum kendimi).şaka biyana sizi kutluyorum.

    Yanıtla
  20. Hediye Özgen

    10 Ocak 2008 ile 10:02

    Merhaba ,

    Bende sitenizin mudavimlerinden oldum.Bu benim değil sizim meziyetleriniz sonucu oldu.Çok hoş bir siteniz var tarifler anlatımlar çok üzel. Tariflerinizi okurken bir güven geliyor çok rahat yapabilecekmişim duygusu veriyor bana.Ve… sizi tanıyor insan okudukça.İnce zevkiniz kişikliğiniz yansıyor yazılarınıza.İlginç buluyorum sizi ve çok marifetli.
    İyiki varsınız ve bilgilerinizi bizimle paylaşıyorsunuz.
    sağolun var olun .Sevgilerimle

    Yanıtla
  21. Pelin

    10 Ocak 2008 ile 13:29

    Merhaba Cenk,
    İncirden yaptığın palamutları o kadar çok beğendim ki bütün gece rüyamda palamut yapmaya çalıştım durdum.Siteni çok beğeniyorum ve kestaneli kekini de bekliyorum. Sevgiler.
    Pelin

    Yanıtla
  22. nino

    10 Ocak 2008 ile 14:42

    cok tesekkur ederim, yakindigim kek gibi olmasi degildide tam browni kivaminda olmamasiydi biraz sasirdim 1 corba kasigini goruncede o bakimdan bir sorayim dedim denediginize ve begendiginize gore sorun yok 🙂 tekrar cok tesekkurler hem sizin browniyi hemde tavsiye ettiginizi deneyecegim daha sonra blogumda paylasacagim artik tesekkurler albania’dan

    Yanıtla
  23. fatoş

    10 Ocak 2008 ile 15:48

    nefis görünüyor…..yine…

    Yanıtla
  24. Banu Baloğlu

    11 Ocak 2008 ile 09:26

    DB tarifinde de 6 yumurta vardı, ama 3’ünün sadece sarısı kullanılıyordu. Ama un için 1/2 cup kek unu ve 1/4 cup da mısır nişastası verilmişti. (Ki kek unu denen malzemenin de içeriğinde mısır nişastası varmış, unla karışık)

    Sonuçta omlet gibi bir hal almış kekim oldu 😀

    Çok güzel rulo oldu benimki de kırılmadı. Fakat : ))))) Keserken gerçek bir kütük kesiyor gibi hissetmiştim 😀

    Senin kekinin dokusu fotoğraftan da belli oluyor; harika olmuş 🙂

    Eline sağlık… Yiyenlere şifa olsun 😀

    Yanıtla
  25. Banu Baloğlu

    11 Ocak 2008 ile 09:41

    Bu arada yorumlardan birkaçını okudum şimdi. Benim rulom yassılaşmamıştı; ama nasıl oldu bilmiyorum. Sertliğinden olabilir 😀 Fakat bu tarifin dışında denediğim rulo pastalarda da yassılaşma sorunu yaşamadım ben de… BBC Food’da keki rulo haline getirmeyi gösteren kısa bir video var. “Jelly Roll” ya da “Swiss Roll” diye aratıp izleyebilirsiniz püf noktaları. Sanıyorum biraz yavaş ve sıkı sarmak gerekiyor.

    Badem ezmesinden mantar yapımında, marzipan oluşturmak için DB tarifinde 250 gr badem ezmesine 2 su bardağı kadar pudra şekeri ve 3-5 kaşık sıvı katılıyordu. Şekillendirilebilir, sert bir malzeme oluştuğu söyleniyordu. Ama Cenk’in doğrudan badem ezmesi kullanarak çok iyi şekil verdiğini gördüğümüze göre, fazladan işleme gerek yok. İyi ki ben de o zaman öteki tarifle uğraşmamışım 😀

    Evde badem ezmesi yapmaya gelince, yapılabilir tabii. Çeşitli tarifler de var. Ama sadece pasta süslemek için kullanılacaksa, zahmetine değmez. Ünlü şekercilerimizde başarılı ezmeler var 🙂

    Bu arada Nino’ya verdiğin brownie tarifi linkine baktım. Tanrim 😀 Çikolata ooooo

    Yanıtla
  26. Banu Baloğlu

    11 Ocak 2008 ile 09:46

    Çenem düştü!

    Şimdi farkettim tarifteki ayrıntıyı… Yumurtaları üç katı hacme ulaşana kadar çırpmak!

    O kısım DB tarifinde de vardı ve ben orayı atlamışım!

    Aman diyeyim, sabredip çırpın 😀 Çırpılmayan kekten Cenk’in muhteşem sonucunu değil, benim tahtaaaaa kekimi elde edersiniz sonra…

    Yanıtla
  27. açalya

    12 Ocak 2008 ile 06:23

    Tammo, marzipan seven bir Alman olunca hemen mantarları gösterdim…bayıldı.
    İncirler de harika, pasta da harika! fazla lafa gerek yok, tipik bir Cafe Fernando şöleni işte!

    Yanıtla
  28. pelin

    12 Ocak 2008 ile 21:01

    Nefis bir görüntü ellerinize sağlık.Meşe palamudu yaratıcılığına bayıldım.2 gün önce Bursa’dan Kafkas’dan gelen kestane şekerleri kavonuzu öylece dolapta duruyor.1-2 tane aşırdık o kadar:)Kanıma girdi bu tarif.
    http://www.pelincelezzetler.blogspot.com

    Yanıtla
  29. Burçin

    13 Ocak 2008 ile 15:06

    kesinlikle çok lezzetli bir site 🙂
    fotoğrafları da kendin mi çekiyorsun? insanın ağzını sulandırıyorlar.

    Yanıtla
  30. Cenk

    14 Ocak 2008 ile 20:30

    Herkese yorumları için çok teşekkürler.

    Burçin – Evet, fotoğrafları da kendim çekiyorum.

    Yanıtla
  31. pastacirapunsel

    15 Ocak 2008 ile 21:28

    Rulo pasta konusunda korkularımı azaltan bir tarif:)) Hep sanki elimde dağılacakmış gibi geliyor bana. Ama şimdi artık garantili bir tarifim var:))
    Teşekkürler,
    Sevgiler…..

    Yanıtla
  32. ozge

    16 Ocak 2008 ile 07:12

    http://desertculinary.blogspot.com/

    belki ilginizi ceker 🙂

    sevgiler,
    Ozge

    Yanıtla
  33. Nar'su

    16 Ocak 2008 ile 11:14

    Merhaba,

    hamur yerini şaşırdı oklava dan kaçarken merdaneye tutuldu :))
    böyle bir mana anlam olmaz efendim
    hamur yer değiştirdi, damaknameler artık erkekler adına da yazılır oldu.

    bu konu da acaba ninelerimiz ne derdi!!!

    itiraf edebilirim, takip ediyorum ara ara;
    sık sık olmayan tarıf akısında yer yer gozlemlıyorum, bızım orada erkekler sadece hamsi tava ve balık ızgara yapılısından anlar… ama laz boregı de acacaklar yakındır…

    sıtenız cok guzel, damak tadı onemlı oldugu gıbı yemeklerın sunumu da bır o kadar onemlıdır kı bu konu da resımler cok enerjık, calısmalarınızda basarılar dılıyor…

    aşure tarıfı ıcın ne zaman sıtenıze basvuralım dıye soruyorum 🙂

    tebrikler,

    “Afiyet olsun.
    yapanın elleri
    yiyenlerin damakları
    huzur ve sağlıklı olsun…”

    Nar…

    Yanıtla
  34. Cenk

    16 Ocak 2008 ile 11:25

    Nar’su – Beğenmenize sevindim. Yorumunuz için çok teşekkürler. Aşure tarifi çok iyi fikir. Geleneksel aşure pek de benim ağız tadıma göre değildir, belki farklı bir çeşidini deneyebilirim.

    Yanıtla
  35. Ayşe

    19 Ocak 2008 ile 13:18

    Ben bu siteye ve görsel şölene hayran kaldım.Ellerinize sağlık.

    Yanıtla
  36. ferah-pastalila

    19 Ocak 2008 ile 20:18

    Cenk geç kalmışım bu harika görüntüyü görmeye. Yine çok itinalı güzel bir çalışma olmuş eline sağlık.

    Yanıtla
  37. EMEL PINAR

    15 Şubat 2009 ile 07:01

    Sevgili Cenk,
    Cafe fernandoyu ve seni bir arkadaşım tavsiyesi ile tanıdım ve arkadaşıma her telefonda ne kadar minnetarım sana diye iltifatlar ediyorum:)Bende bir mutfak meraklısıyım..değişik şeyler denemeye bayılıyorum.. bazen sonunda hüsranada uğruyorum:)) ama bu benin en büyük hobim..yılmadan devam:)
    Dün akşam Korova kurabiyelerini denedim. Aynı tarifteki gibi yaptım ama en başta malzemeler kuru kaldı..yeterince toparlanmadı hamurum. Acaba yağın ölçüsünümü ayarlayamadım? mecburen içine bir yumurta kırmak zorunda kaldım:)
    Sonuç, fırından çıkardığım kurabiyelerim süperdi. Orta sertlikte, içi biraz ıslak ama ağızda dağılan nefis bir tat, fakat soğuyunca iyice sertleşti? nerde hata yaptım sence?
    Çok teşekkürler

    Yanıtla
    • Cenk

      15 Şubat 2009 ile 11:20

      Emel Hanım – Tariflerde olmayan malzemeleri ekleyince neyin yanlış gittiğini söylemek zorlaşıyor. Suçlu yumurta olabilir… Ama zaten Korova Kurabiyeleri biraz sert olur. Eğer hamurunuz yeterince toparlanmadıysa biraz daha tereyağı eklemeniz daha doğru olurdu. Acaba unu nasıl ölçüyorsunuz? Göz kararı ölçtüyseniz fazla eklemiş olabilirsiniz. Un Nasıl Ölçülür yazısına göz atmanızı öneririm.

      Yanıtla
  38. EMEL PINAR

    15 Şubat 2009 ile 07:03

    şimdide Brioche attım fırına.. senin tabirinle briohhşşş…..nasıl güzel kokular geliyor mutfaktan anlatamam sana:)))

    Yanıtla
  39. ayla iran

    16 Ekim 2009 ile 13:33

    cenk bey gercekden bukadar soru sormama sizi yormak acisindan utaniyorum;cok ciddi soyluyorum.
    cenk bey sizin sitenizde fondant ile ilgili bir seye rastlAMADIM cok seviyorum calismayi. ama galiba siz yemeklerde tadi mukkemel olmasina cok onm vriyorsunuz hemde nasil mukemmel.diger sitelerde rastlamadigim seyler..
    ama fondant ile ilgili ki sadece resimleri olusun bile yeterli olur eger site ismi vererseniz cok memnun olurum ebru akin sitesine bakmisim eger baska bir yabanci sitesi olursa iyi olur ki sadece resimleri(figur)gostermis olsun.
    yinede zahmet verdigim icin ozur diliyorum.

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Ekim 2009 ile 23:11

      Ayla Hanım – Rica ederim. Ben herkesin sorularına (kaç tane olursa olsun) elimden geldiğince cevap veriyorum. Maalesef fondant benim ilgi alanıma girmiyor. Ama bu araştırmayı marthastewart.com da yaparsanız eminim aradıklarınızı bulacaksınız.

      Yanıtla
  40. seda

    22 Eylül 2010 ile 14:27

    Cenk bey başka bi blogta gezinirken tesadüfen gördüm bloğunuzu ve hayran kaldım müthiş bi site. Ben çalışırken internetten yemek tarifleri okuyup neden bu işi yapıyorum diye pişman olacak kadar çok seviyorum yemek yapmayı bu yüzden bundan sonra sıkı takipçiniz olucam. SEVGİLER

    Yanıtla
  41. seda-sez

    24 Eylül 2010 ile 17:21

    Bursa’nın meşhuuur kestane şekeriyle bu nefis tarifi evde uyguladım şahaneydi yarısını ben yedim nerdeyse:) ama olsun şanslı olup tadına bakanlar da beğendi:) çok teşekkürler tarif için…

    Yanıtla
  42. Tugba T

    22 Aralık 2010 ile 22:23

    Cenk acil acil…
    Bu pastayi cuma aksami yapsam buzdolabina koysam, cmts aksamina bayatlar mi? Cmts gunu yemeklerin cogunu yapacagim icin pastayi cumadan yapsam diyorum, sen ne dersin…

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Aralık 2010 ile 23:20

      Tugba T – Kesinlikle bayatlamaz, içiniz rahat olsun. Kolaylıklar dilerim.

      Yanıtla
  43. LENA

    07 Ocak 2011 ile 18:05

    ÇOK GÜZEL BİR SİTE, VE NEFİSSSSSSSSS TARİFLER, ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. MUTLU, HUZUR, SAGLIKLI OLSUN!!!

    Yanıtla
  44. Yasemin

    24 Aralık 2011 ile 18:31

    Cenk bey merhaba
    Merak ettim tereyaginin uzerindeki kopugu neden aldik.?
    Tesekkurler

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Aralık 2011 ile 21:38

      Yasemin – Sade yağ, su ve süt parçalarından arındırılmış tereyağıdır. Dolayısıyla ısıtıp bütün suyunu uçurduktan sonra tepedeki köpükte hapsolmuş süt parçalarından da kurtulmamız gerekiyor.

      Yanıtla
  45. Yasemin

    24 Aralık 2011 ile 19:08

    Cenk bey
    Kestanem surumluk kivamda deyil de minik lokmalar alip uterine koyacagim sekilde oldu katiydi.boyle mi olmali yoksa Ben bir yerde yanlis mi yaptim.kestane bayatmiydi da boyle oldu.bir seylerle biraz kivamini acmayi dusundum riske giremedim

    Yanıtla
    • Cenk

      25 Aralık 2011 ile 21:40

      Yasemin – Kestanem derken sanırım çikolata ve kestaneli ganaj dolgudan bahsediyorsunuz. Tarif kısmında da belirttiğim gibi, ganaj buzdolabında oldukça sertleşecektir. Eğer hazırladıktan sonra hemen kullanmayacaksanız sürülemeyecek kadar koyu bir kıvam alabilir. O durumda sıcak su dolu bir kaba oturtarak akışkan hale getirebilirsiniz.

      Yanıtla
  46. Yasemin

    26 Aralık 2011 ile 09:14

    Bahsettigim cikolata ganaj degil.kestane dolgusu.dediginiz gibi kestane sekerini suzup pure haline getirdim.bu da pure kivamindan Daha koyuydu.bende parca parca aldim cikolata ganajin ustune yerlestirdim.cikolatali ganajla kestaneyi bir araya getirip pure yapmayacaktim degil mi tarifte de boyle degil zaten.yaptigim ganajin kivami da guzeldi.dediginiz gibi ustune surecegim kismi iyice cirpinca yumusak tereyagi kivamina geldi .
    Cevabinizda kestaneli ganaj dolgu demissiniz.cikolatali sosla kestaneyi mi pure yapacaktim?
    Buzdolabinda beklettimganaji ama koyulasacak kadar degil.
    Tesekkurler

    Yanıtla
  47. Cenk

    26 Aralık 2011 ile 13:49

    Yasemin – Yok, sanırım ben yanlış anlattım. İkisi bir araya gelmeyecek. Eğer kestane püresi sürülemeyecek kadar koyu kaldıysa belki de bir miktar şurubundan ekleyip tekrar çekebilirsiniz.

    Yanıtla
  48. zeliha

    30 Aralık 2011 ile 14:26

    merhaba,

    keki 36 cm olan kısımdan mı yuvarlamaya başlıyoruz? sizinki sanki birkaç tur dönerek rulo haline gelmiş gibi.bu akşam deneyeceğim.umarım sizinki gibi bir sonuç elde ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Ocak 2012 ile 22:02

      zeliha – Evet, uzun tarafından yuvarlamaya başlıyoruz.

      Yanıtla
  49. Arzu

    30 Aralık 2011 ile 20:19

    Yaptım! yaptım! o kadar basit oldu ki! o kadar basit oldu ki!! Neden iki kere yazdığımı bilmiyorum?! Kestane konservesini bulamadığım için taze kestaneden yaptım, “tarifin en kolay kısmı” demiştin ya hani kestane püresi için, kestanelerin kabuklarıyla uğraşırken seni baya bir andım! :))) Ay çok güzel oldu! Tek kötü yanı, ganajı tekrar çırpıp üzerini sıvarken habire ağzıma atmaktı :)) Kıvamı harikaydı kendime hakim olamadım! Yani diyeceğim o ki, oldu be! Ben kütük pasta yaptım!! 🙂 Çok cesaretlendim,bundan sonra tariflerini daha sık uygulayacağım! bloguma fotoğrafı koydum, senin fotoğrafın kadar güzel değil ama olsun 🙂 bakmak istersen, http://buklebukle.blogspot.com/2011/12/kutuk-pasta-buche-de-noel.html çok teşekkür ederim! Şimdiden iyi seneler!!

    Yanıtla
    • Cenk

      01 Ocak 2012 ile 21:58

      Arzu – Muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık, afiyet olsun.

      Yanıtla
  50. sinem

    26 Ocak 2012 ile 13:28

    ben de yilbasinda kutuk pasta yaptim ganajimin icine acibadem likoru koydum .icine de bal ve acibadem likorunde beklemis cilekler koydum keki de burdan cikan haaarika siviyla islattim!! uzerini de suslerken ganajin ustune kakao tozu serpip kurdanla bayaaa ince ince calisarak olusturdum tum damarlari budaklari vs…keske gosterebilsem…

    kafami kurcalayan bir sey var krem santi yapmak icin bir yol hem de sekeri cok cok az bir yol vardir mutlaka cenk bana bir isik ol lutfen mesgulsun biliyorum…ben beklerim:)

    Yanıtla
    • Cenk

      26 Ocak 2012 ile 13:33

      sinem – Soruyu tam anlayamadım… Krem şantiyi krema ve şekeri çırparak yapıyorsunuz….

      Yanıtla
  51. Merve

    06 Aralık 2012 ile 17:53

    Cenk bey keki yuvarlak kek kalıbında yapmak istiyorum acaba kaç cm olan bir kalıp kullanabilirim?

    Yanıtla
    • Cenk

      06 Aralık 2012 ile 17:57

      Merve – Emin değilim. Sitede birçok kakaolu kek tarifi var. Risk almak yerine yuvarlak kalıpta pişmiş olan bir tanesini deneseniz? Mesela şu.

      Yanıtla
  52. Evrim

    30 Aralık 2012 ile 19:11

    Cenk bey, sizin verdiğiniz ölçüde bir kalıp bulamadım evde. Farklı bir ölçüyle sonuç çok kötü olur mu sizce.

    Yanıtla
    • Cenk

      31 Aralık 2012 ile 01:27

      Evrim – Ne kadar farklı olduğunu bilemeden bir fikir yürütmek istemem. Yakın ebatlarda ise sorun olmaz ama çok farklı bir kalıpsa sürprizlere hazırlıklı olmak lazım.

      Yanıtla
  53. Neslihan

    18 Ocak 2013 ile 09:22

    Genoise kekin tarifini ararken buldum. Mantar kurabiyelere takıldım. Onlara nasıl o şekli verdiğinizi anlatan bir tarif var mı?

    Yanıtla
    • Cenk

      18 Ocak 2013 ile 15:28

      Neslihan – Onlar kurabiye değil, badem ezmesi. Oyun hamuruna şekil verir gibi hazırlıyorsunuz.

      Yanıtla
  54. Elif

    17 Şubat 2013 ile 18:02

    Şu anda resmen bir bağımlı gibi ellerim titriyor. Brüksel lahanası salatası tarifi aramaya çıkıp yine kendimi cafe fernando’da bulabildiğim ve ‘ilgili yazılar’ı gözüm kapalı takip ettiğim için bu aramızda uçurum bulunan buche de noel ile hayatımın imtihanlarından biriyle başbaşa kaldım. Allah’ım sen çikolataya ulaşamayan kullarına yardım et! Ben de kuyruğumu sıkıştırıp brüksel lahanalarıma geri döneyim.

    oof of…

    Yanıtla
  55. ayşegül

    26 Aralık 2013 ile 13:22

    Yeniden merhaba Cenk,

    Tam gaz tariflerini denemeye devam ediyorum.

    Bu tarifini de bu pazar öğle yemeğine davet etiğim akrabalarım için yapmayı düşünüyorum.

    Cuma aksamından yapsam pazar öğlene kadar buzdolabında mı saklamam gerek ? Nasıl muhafaza etmem daha uygun olur ?

    Bir de bir ölçüden kaç adet dilim çıkar ortalama ?
    Gerçi dilimine göre değişir ama…

    Detaylı anlatımın dışında ekleyeceğin bir püf noktası var mıdır sonradan aklına gelen ? Varsa bilgi verebilirsen sevinirim.

    İlk defa deneyeceğim için rulo yapmakta zorlanabilirim diye düşünüyorum. Umarım düşündüğüm gibi olmaz…

    Aysegul

    Yanıtla
    • Cenk

      27 Aralık 2013 ile 17:01

      ayşegül – Cuma’dan pazar öğlene kadar bekletmenizi tavsiye etmem. Bir gün önceden yapmak daha iyi olacaktır. Alüminyum folyodan bir tenteyle kapatıp saklayabilirsiniz. Kaç adet dilim çıktığını maalesef hatırlamıyorum. Şimdiki aklım olsa keke tereyağını eklemezdim. Yağ olmadan hazırlanan kekleri kırmadan kıvırmak çok daha kolay.

      Yanıtla
  56. Ayşegül

    27 Aralık 2013 ile 21:08

    Merhaba Cenk,
    Cevabın için çok teşekkür ederim. Bu durumda tereyağ koymadan yapıcam yarın. Umarım herşey yolunda gider 🙂

    Yanıtla
  57. Ayşegül

    29 Aralık 2013 ile 18:55

    Yeniden ben…
    Tarifi denedim. Tereyağ koymadım. Çok rahat yuvarladım. Ama kek kısmı biraz sert oldu nasıl anlatabilirim bilemiyorum ama lastik gibi oldu, acaba fırında fazla tutmuş olmamdan mı yoksa tereyağı koymadığımdan mı olmuştur ? Yani bildiğimiz rulo kek gibi olmadı. Belki de olması gereken budur ama ilk defa denedigim için pek de anlayamadım…

    Yanıtla
    • Cenk

      03 Ocak 2014 ile 11:12

      Ayşegül – Tereyağını koymayınca aynen anlattığınız gibi olması normal. Zaten öyle bir kıvam aldığı için yuvarlanması kolaylaşıyor.

      Yanıtla
  58. Esra A.

    20 Nisan 2015 ile 16:42

    Merhaba Cenk bey,

    Bloğunuzu tesadüfen keşfettiğim günden beri hergün yazılarınızı takip ediyor ve tariflerinizi denemek için sabırsızlanıyorum. En son denediğim tarif bu. Tadı güzel oldu fakat kek beklediğimden ve resimde görünenden daha sert oldu. Malzemeleri dijital tartı ile ölçüp gr karşılıklarını almama ve tarifinize aynen uymama rağmen. Acaba bu durum fırında 20dk pişirmemden mi kaynaklı daha az mı pişirmem gerekti, yoksa içerisine bir çimdik karbonat eklememden mi kaynaklı? Bu arada malzemeler listesinde yer alan karbonatı, yapılış aşamalarında belirtmediğinizi söylemek isterim.

    Kekin daha yumuşak olması için ne yapılabilir, bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Cenk

      22 Nisan 2015 ile 13:09

      Esra A. – Karbonat için kusura bakmayın. Olması gereken yere ekledim. Sertliğin onunla bir alakası olduğunu sanmıyorum. Çok ince bir kek olduğu için fırında 2-3 dakika fazla pişmesi bile kurumasına sebebiyet verebilir. 15. dakikada kontrol etmenizi tavsiye ederim. Eğer pişmemişse 20 dakikaya kadar yolu var. Bir de, fırınınız gösterdiğinden daha yüksek bir derecede pişiriyor olabilir. 10 derece kadar azaltıp deneyin.

      Yanıtla
  59. Nadya Berfin Dolaş

    03 Şubat 2020 ile 19:38

    Cenk bey merhaba. Çok genel bir soru sormak istiyorum. Yaptığın ganajlardaki krema ve çikolata oranın tam olarak nedir? İnternette bazı yerlerde 1:1 bazı yerlerde 1:4 oranlar yazıyor. Kullanılan çikolatanın cinsine göre sen hangi oranları kullanıyorsun. Şimdiden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Cenk

      14 Şubat 2020 ile 22:49

      Tamamen tarife göre değişir. Ganajın ne kadar sert olmasını istediğinizle alakalı bir durum. Farklı tariflerdeki oranlara bakabilirsiniz.

      Yanıtla
  60. rana

    18 Ocak 2025 ile 13:18

    o kadar eski blog takipçinizimki artık yıl saymayı unuttum. ilk takipçilenizdenim onca zaman geçti birçok şey popüler oldu. o zamanlar instagram bile yoktu. şimdi insatgramın da hatırı sayılır bir geçmişi var ama ben halen tarif için blogunuzu kitabınızı sizin tariflerinizi kullanıyorum.
    değişmeyen tek şey siz ve kaliteniz. yılbaşı pastası için onca kütük pasta tarifi okudum hatta bi tarif değiştireyim diye çok popüler olan tarif denedim, sonuç hüsran malzememe yazık oldu. sizin bu tarifinizi denedim bu kadar güzel bir taban bu kadar lezzetli bir pasta olamaz…
    yıllar öncesini. yılbaşı masalarınızın özeni ağacınızın süslemesine bile şimdikilerin yapay görüntüsü aynı değil. bu farkı anlamak da sizin takipçilerinize özel. iyi ki varsnız.
    *eskiden yorumlarda kullandığım mail adresim yahoo idi. şimdi gmail oldu eski yorumlarda kullandığım kullanıcı adımı beni hatırlamanız için değiştirmedim.

    Yanıtla
    • Cenk

      16 Şubat 2025 ile 18:57

      Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim! Afiyet olsun.

      Yanıtla

Önemli:Bloguma bıraktığınız yorum, tarafımdan onaylandıktan sonra yayımlanacaktır. Yorum bıraktığınız yazı ne kadar eski olursa olsun, yorumunuzu gözden kaçırmam mümkün değildir. Yorumunuz soru içeriyorsa; yanıt verebilmek için yazıyı incelemem gerekebileceği için yayımlanması biraz gecikebilir. Sorunuzu sormadan önce lütfen aynı veya benzer bir sorunun daha önce sorulup sormadığını önceki yorumları tarayarak emin olunuz.

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Birincil kenar çubuğu

17. BASKI (Mundi 4. BASKI)

Cafe Fernando - Bir pasta yaptım, yanağını dayar uyursun

Amazon // Can Yayınları // Kitapyurdu // diğer
The Artful Baker

Amazon US
Kindle // Apple Books // Google Play
Amazon UK // Amazon CA // Amazon AU

SOSYAL MEDYA

Instagram // YouTube // RSS
Facebook // Twitter // Pinterest

EKİPMAN

KÜTÜPHANEM

Footer

Best of Cafe Fernando

Nar Reçeli

Brownie

Asya Usulü Sebzeli Tavuk

Chez Panisse

Kırmızı Erikli Tart

Çikolatalı Babka

COPYRIGHT © 2025 · Cenk Sönmezsoy